KIRKEBLAD. Volstrup-Understed-Karup. Der er så meget, vi ikke er nødt til. NUMMER 4 September-oktober-november 2018

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KIRKEBLAD. Volstrup-Understed-Karup. Der er så meget, vi ikke er nødt til. NUMMER 4 September-oktober-november 2018"

Transkript

1 Volstrup-Understed-Karup KIRKEBLAD NUMMER 4 September-oktober-november 2018 Der er så meget, vi ikke er nødt til er overskriften på en klumme, som den svenske præst og skribent Tomas Sjödin en gang skrev i en avis, hvor han havde fokus på alle de stressende ting, vi som mennesker pålægger os selv måske i håbet om, at det vil gøre os lykkelige: Hvis jeg gør alle de 101 ting, inden jeg dør, bliver jeg lykkelig, hvis jeg når at komme til Macchu Pichu i Peru eller besøge Påskeøen, bestige Kilimanjaro eller når at se alle 101 gyserfilm, som er anbefalet i en eller anden bog, så bliver jeg lykkelig. Men det viser sig for langt de fleste, at lykken ikke ligger i alle disse ydre præstationer, og lykken ligger ikke i, at man ved livets ende kan se tilbage på alle disse ting, for tanken kommer altid til én om alt det, jeg ikke nåede, alt det jeg ikke fik set, alt det jeg ikke fik gjort, alle de mennesker, som jeg ikke nåede at fortælle, hvor meget de betød for mig. En gammel græsk dramatiker, Euripides, der levede 400 år f.kr. sagde: Hvis du vil gøre et menneske lykkeligt, så giv ham ikke rigdomme, men tag nogle ønsker fra ham. At give afkald, sige nej, sortere i ønskerne, siger Sjödin, det er at give plads og vækstmulighed for noget større. Det er i orden at have ønsker; men når de kommer i hobetal, bliver det uoverskueligt, og da er det klogt at sortere kraftigt i dem. At lade sig gå glip af noget giver plads til, at en uventet glæde kommer til os. Der er så meget, vi ikke er nødt til! Sjödin fortæller en legende om en stresset forretningsmand, som opsøger et kloster for at få ro et par dage. Han bliver budt hjerteligt velkommen og får anvist sin spartansk møblerede celle. Da munken vil gå, vender han sig om og siger: For resten: Hvis der er noget, du har brug for, så sig endelig til så skal vi lære dig at undvære det. Disse dagligdags betragtninger kan vi med en vis bevidsthed og opmærksomhed overføre på vort eget liv. Være i nuet, så godt det lader sig gøre, er noget af det, som Jesus anbefaler os. I Bibelen på Hverdagsdansk står i Matt 6: Lad være med at bekymre jer for, hvad der vil ske i morgen, for morgendagen skal nok komme med sine problemer helt uden hjælp. Dagen i dag har problemer nok i sig selv. Ud fra en rationel betragtning kan man sige, at der ingen grund er til at bekymre sig for i morgen, for hvem siger, at vi er her i morgen?

2 Kalender Onsdag den 5. september kl : Onsdagscafé Tirsdag den 11. september kl : Menighedsrådsmøde i Volstrup Graverhus Torsdag den 13. september kl : Sogneaften i Understed Menighedshus Onsdag den 19. september kl : Onsdagscafé Onsdag den 19. september kl : Møde i Kirkehøjskolen Onsdag den 19. september kl : International gudstjeneste i Hånbækkirken Onsdag den 26. september kl : Aftenmeditation i Karup Kirke Torsdag den 27. september kl Sorggruppe Onsdag den 3. oktober kl : Onsdagscafé Søndag den 7. oktober kl : Menighedsmøde Tirsdag den 9. oktober kl : Menighedsrådsmøde i Understed Menighedshus Torsdag den 11. oktober kl : Sorggruppe Torsdag den 11. oktober kl : Filmaften med spisning i Volstrup Graverhus Onsdag den 17. oktober kl : Onsdagscafé Onsdag den 24. oktober kl : International gudstjeneste i Hånbækkirken Onsdag den 31. oktober kl : Onsdagscafé Onsdag den 31. oktober kl : Aftenmeditation i Karup Kirke Torsdag den 1. november kl : Stidsholtmøde Torsdag den 8. november kl : Sorggruppe Torsdag den 8. november kl : Sogneaften i Understed Menighedshus Tirsdag den 13. november kl : Menighedsrådsmøde i Volstrup Graverhus Onsdag den 14. november kl : Onsdagscafé Onsdag den 21. november kl : Møde i Kirkehøjskolen Torsdag den 22. november kl : Sorggruppe Mandag den 26. november kl : Årsmøde i Mellemkirkeligt Stiftsudvalg Tirsdag den 27. november kl : Grandag i Spejderhuset Ousen Onsdag den 28. november kl : Aftenmeditation i Karup Kirke Kirkelig vejviser SOGNEPRÆST Kate Hyldgaard, Mobil: Mail: Mandag er fridag GRAVERE Volstrup: Bodil Thimm Tlf / Mail: Mandag er fridag Understed: Katharina Gadensgaard Mobil i menighedshuset, Understedvej 67: Mail: Fredag er fridag Karup: Solveig Jensen. Mobil.: Mandag er fridag ORGANIST Organist: Ivan Høiberg Mandag er fridag KIRKESANGERE Volstrup: Birgit Troldborg Rafn Tlf.: / Mail: Understed-Karup: Lilian Hvas Mobil: Mail: MENIGHEDSRÅDETS FORMAND Peder Dam Pedersen Tlf.: / Mail: Næstformand: Frits S. Christensen Tlf. : / Mail : KIRKEVÆRGER Volstrup: Niels-Ove Vestergaard Tlf.: Mail: Understed-Karup: Ninna Nikoline Andersen Mobil: Mail : KIRKEBILEN Kirkebilen kører til alle gudstjenester og arrangementer i sognene. Ring til Dybvad Taxi, tlf senest dagen før.

3 Aftenmeditationer i efteråret I efteråret fortsætter vi med aftenmeditationerne i Karup Kirke. I disse korte gudstjenester giver vi os selv et åndehul fra hverdagens bekymringer ved at fokusere på Gud og på at lytte til, hvad Han vil sige os. Det er nogle meget enkle og korte gudstjenester uden prædiken, og hvad der ellers kendetegner en almindelig gudstjeneste om søndagen. Vi fokuserer på stilhed og hjælpes af stille orgelmusik. Aftenmeditationerne er i Karup Kirke: onsdag den 26. september 2018 kl onsdag den 31. oktober 2018 kl. 19,30 og onsdag den 28. november 2018 kl Internationale guds tjenester i efteråret samarbejde med Hånbækkirken i Frederikshavn Der bliver afholdt to internationale gudstjenester i efteråret i Hånbækkirken for alle interesserede. Kom og vær med i det kristne fællesskab på tværs af baggrund og nationalitet! Gudstjenesterne afholdes: se dagspressen (gudstjenesterne afholdes overvejende på dansk og engelsk). Efter gudstjenesten er der samvær med kaffebord, snak og en mulighed for at blive bekendt med hinanden. Med gudstjenesterne ønsker folkekirken her at række ud og skabe kontakt til migranter, som bor i vores lokalmiljø. Der er tale om et arbejde fra kirkens side, som også på andre måder gerne skal vokse og tilbyde fællesskab, støtte og aktiviteter. Det er vigtigt, at et sådant arbejde kan trække på etniske danskere, så det giver en mulighed for at være sammen på tværs og dermed bidrage til et mangfoldigt fællesskab i kirken samt lette en indgang til vores samfund. Derfor, et varmt velkommen - og gør gerne opmærksom på gudstjenesterne, tak! Sorggruppe Føler du, at livet ikke længere har værdi, efter at du mistede din elskede, dit barn eller en anden nærtstående? Kører de samme tanker rundt i hovedet på dig dag og nat, dag efter dag? Hvis du har det på den måde og har mistet en kær nærtstående inden for det sidste år, er du velkommen til at deltage i sorggruppen i Volstrup Graverhus, Fredborgvej 2 følgende torsdage fra kl : 27. september, 11. oktober, 8. november, 22. november, 6. december og 20. december. Tilmelding til sognepræst Kate Hyldgaard. Varme hilsner Marianne Bach, sognepræst i Frederikshavn sogn Henvendelse tlf Vi mindes vore døde Ved gudstjenesterne i Understed Kirke kl og i Volstrup Kirke kl den 4. november, som er Alle Helgens søndag, mindes vi vore døde. Gudstjenesterne er musikgudstjenester, hvor organist Ivan Høiberg spiller noget stemningsfyldt klassisk musik i Understed. I Volstrup Kirke kommer organist Søren Rasmussen fra Abildgård Kirke med sit kor Oktagon, som er et kor bestående af 8 stemmer. Navnene på sidste års døde (fra 1. oktober 2017 til 30. september 2018) nævnes, og vi tænder et lys for hver enkelt. Vi mindes hver især dem, som vi har mistet tidligere.

4 Kommende arrangementer... Arrangement: Sogneaften Hvor: Understed Menighedshus. Understedvej 67 Hvornår: Torsdag den 13. september kl Entré: Gratis Kan kræft besejres i badetøfler? Per A. fortæller: Jeg har en historie, der får alle til at måbe. En barndom spækket med bælteslag og senere en kulsort kræftdiagnose. Trods hårde odds overlevede jeg, men den heftige kemo- og stråleterapi resulterede i en alvorlig hjertesygdom med en grum overlevelsesprocent. Foredraget har fokus på, hvordan Per A. overlever ved hjælp af positiv tænkning og bevidst livsførelse. Hvordan gør han det med den barske baggrund, han har? Kom og hør hvordan. Arrangement: Møde i Kirkehøjskolen Hvor: Mariehuset. Strandgade 13. Hvornår: Onsdag den 19. september kl Entré: 125,00 kr. inklusiv middag og kaffe Humor som medicin om livsmod, livslyst og livsglæde Det handler om at ændre mismod til livsmod, og jeg gør det ved at tage fra de muntre og give til de skuffede. Humoren er en elastik af solidaritet og tilgivelse, forklarer Erik Lindsø, der i foredraget anvender netop humoren til at give en kærlig opsang til dem, som han kalder de langtidsskuffede, bekymringsparate levebrødspessimister dem, der gør verden til et alvorstungt livstrættende sted at være. Jeg har hørt en af dem sige: Hvad hjælper det at være et hestehoved foran, hvis det går ned ad bakke? Det er sådan et livssyn, vi må vaccinere imod. Erik Lindsø kommer med vaccinen. Arrangement: Menighedsmøde Hvor: Volstrup Graverhus, Fredborgvej 2 Hvornår: Søndag den 7. oktober 2018 efter søndagsgudstjenesten Entré: Gratis Alle i vore tre sogne inviteres hermed til det årlige menighedsmøde, hvor vi sammen skal drøfte gudstjeneste, aktiviteter og økonomi. Ved dette møde har alle mulighed for at give sit besyv med. Vi begynder med at spise middagsmad, inden vi går over til Dagsorden: 1. Formandens beretning 2. Kassererens beretning 3. Præstens beretning, herunder evaluering af afsyngning af trosbekendelsen og anvendelse af Den Nye Aftale, som er en mere moderne oversættelse af Det Nye Testamente 4. Menighedens idéer til kirkelivet i det kommende år 5. Evt.

5 Kommende arrangementer... Arrangement: Filmaften med spisning Hvor: Volstrup Graverhus. Fredborgvej 2 Hvornår: Torsdag den 11. oktober kl Entré: 80 kr., som dækker middag + kaffe og kage. Filmen er gratis Tilmelding: Senest den 6. oktober til Lone Overgaard, mob: eller Else Nielsen, mob: En mand, de kaldte Ove. Denne filmaften er ikke en offentlig filmaften, men en aften for menighedens medlemmer. Vi ser en god film og hygger os med at spise sammen og tale sammen om filmen bagefter. Arrangement: Stidsholtmøde Hvor: Stidsholt Idrætsefterskole, Ørtoftvej 152 Hvornår: Torsdag den 1. november 2018 kl Entré: 100 kr. Tidligere klimaminister Connie Hedegaard holder foredrag Hvordan håndterer vi klimaet? Arrangement: Møde i Kirkehøjskolen Hvor: Mariehuset. Strandgade 13 Hvornår: Onsdag den 21. november Entré: 125,00 kr. inklusiv middag og kaffe. Tilmelding se Kirkehøjskolens pjece i våbenhuset Korshærsarbejdet i Aarhus; Etik, mening og guldbajere i byen med danmarksrekord i hjemløshed Niels Bjørnø, leder af Kirkens Korshær i Aarhus, mag.art. i etnografi og socialantropologi, fortæller om skiftet fra chef i kommunen til ledelse af en kristen civil samfunds organisation i smilets by, hvor antallet af hjemløse stiger proportionalt med byens rigdom. Byen bliver hele tiden rigere, og de hjemløse, misbrugerne og de psykisk syge bliver flere og flere og får det værre og værre. Hvordan arbejder vi meningsfuldt, kærligt og etisk med de svageste i samfundet, når mange helst ser dem fjernet fra byens centrum, ud hvor peberet gror? En beretning om tro, håb og menneskelighed der, hvor ingen andre er. Arrangement: Sogneaften Hvor: Understed Menighedshus, Understedvej 67 Hvornår: Torsdag den 8. november 2018 kl Entré: Gratis Livet - det dejligste eventyr. Kristendommen i H.C. Andersens forfatterskab Pastor emeritus, dr. theol. Kaj Mogensen kommer og holder foredrag, hvori han belyser H.C. Andersens forhold til kristendommen. H.C. Andersen skrev i sin selvbiografi Mit Livs Eventyr : Mit Livs Historie vil vise Verden, hvad den siger mig: der er en kjærlig Gud, der fører alt til det Bedste. Troen på at Gud er kærlighed, at Gud har skabt os mennesker i sit billede, og at Gud elsker alle mennesker, er den røde tråd i H.C. Andersens digtning. Det er H.C. Andersens tro, som han enkelt og dybt udfolder i eventyr og historier, digte, dramaer og romaner. Denne tro sættes bestandigt på prøve. H.C. Andersen vil fastholde den kristne tro og det kristne håb midt i erfaringen af tilintetgørelse og død. Han tror på, at Bibelen og naturen er Guds åbenbaringer. Der er en sammenhæng mellem skabelse og Guds nådige forsyn. Han vil med sin digtning forkynde Guds kærlighed. Han forkynder Jesus som frelser og forsoner, og han betoner sammenhængen mellem Gudstro og etik. For H.C. Andersen er kristendommen ikke et system eller færdige meninger, men liv og glæde. Han tager afstand både fra stiv ortodoksi og ateistisk materialisme. Han ser sammenhængen mellem følelse, fantasi og fornuft. For ham hører tro og viden sammen. I foredraget belyses dette ved en fortolkning af H.C. Andersentekster - både kendte og mindre kendte. Som H.C. Andersens forfatterskab vil også foredraget oplyse og oplive, være til trøst og glæde.

6 Kommende arrangementer... Årsmøde i Mellemkirkeligt Stiftsudvalg Mandag den 26. november 2018 kl i Folkekirkens Hus. Her vil Domprovst i København Anders Gadegaard tale om vigtigheden af mødet og dialogen mellem kristne og muslimer. Desuden vil det rytmiske kor ved Abildgaardkirken i Frederikshavn, Blue Note, underholde, og en gruppe fra Frederikshavn vil fortælle om deres oplevelser på en studierejse til Cambodia. Mødet indledes med et måltid, der serveres af Verdenskøkkenet ved Folkekirkens Hus. Deltagelse er gratis, og alle interesserede er velkommen til at deltage. Tilmelding til senest onsdag den 21. november. Arrangement: Grandag Hvor: Spejderhuset Ousen. Ousenvej 6 Hvornår: Tirsdag den 27. november kl Entré: Gratis Vi mødes med Onsdagscaféen og laver vores juledekorationer, adventskranse osv. Bodil og Lene sørger for, at der er masser af gran og andet grønt, diverse pynt osv., og de hjælper med det kreative, hvis det skulle knibe. Du tager din halmkrans, lys og personlige pynt med til en kreativ eftermiddag, hvor vi hygger sammen. Undervejs er der kaffe og æbleskiver til alle. Indsamling I september 2018 samler vi ind til vores lokale menighedspleje, hvor vi bl.a. hjælper med købmandspakker til jul, konfirmandhjælp og andet. Du kan lægge dit bidrag i kirkebøssen eller indbetale på I oktober og november 2018 samler vi ind til Folkekirkens Nødhjælp, hvor du ligeledes kan indbetale på Deadline til næste kirkeblad Har du lyst til at sætte dit præg på kirkebladet i form af et synspunkt eller en oplevelse? Eller har du blot nogle praktiske oplysninger, du gerne vil have videregivet? I så fald er du meget velkommen til at skrive hertil. Deadline til næste kirkeblad er den 1. november til Kate Hyldgaard. KFUM spejderne OUSEN Møde i spejderhuset Ousenvej 6. Torsdage kl BÆVERE KLASSE Ulve klasse Kontaktpersoner: Lene Thorup, tlf / Lisbeth Andersen, tlf / JUNIOR SPEJDERE KLASSE SPEJDERE KLASSE Kontaktpersoner: Marie Sort Birkbak, tlf Poul Rasmussen, tlf FAMILIE SPEJDERE Børn fra 3 år og deres for ældre, bedsteforældre, faster, moster eller andre voksne. Møde søndage i ulige uger kl Kontaktpersoner: Lene Thorup, tlf / Lisbeth Andersen, tlf /

7 HUSKER DU Dåb EFTERÅR/VINTER Tilbud til dig der har tid onsdag formiddage. Kom og vær med til en hyggestund hver anden onsdag formiddag fra ca Der vil komme en fortæller. Vi får kaffe og brød. Vi skal synge sammen og have hyggeligt samvær. Alle arrangementer er gratis. Onsdag d. 5. september: Efter kaffen skal vi besøge Børge Agerholms skiltefabrik midt i Understed, hvor Børge vil vise frem og fortælle om arbejdet. Børger Agerholm er forhindret, så vi finder på noget andet at hygge os med. Onsdag d. 19. september: Vi mødes i Karup Kirke, hvor vi får kaffe og rundstykker. Så vil Arne Grøntved fortælle om Karup. Onsdag d. 3. oktober: Tag læsebrillerne på. Vi skal gå på opdagelse i Gurlis lokalhistoriske scrapbøger. Onsdag d. 17. oktober: Pastor Helge Morre Petersen, Albæk sogn, fortæller om at være arresthuspræst. Onsdag d. 31. oktober: Borgmester Birgit Hansen fortæller om at være borgmester. Onsdag d. 14. november: Karen Gedebjerg fortæller og viser billeder om sin rejse til Borneo. Tirsdag d. 27. november: Vi henlægger vores onsdagscafe til Spejderhuset Ousen, Ousenvej 6, hvor vi mødes kl. 13. Vi laver juledekorationer og andet granpynt. Herefter er der kaffe og æbleskiver. Lørdag den 26. maj 2018 i Understed Kirke: Asger Dalfoss Pedersen, søn af Mie og Kim Pedersen Søndag den 17. juni 2018 i Volstrup Kirke: Anton Fredsø, søn af Maria og Ulrik Fredsø Vielser Lørdag den 16. juni 2018 i Understed Kirke: Line Wagner og Ulrik Pedersen Volstrup-Understed-Karup Pastorat Er kom met på Facebook. Gå ind og like siden VUK, og følg med i de ting der sker i din kirke. Lørdag den 7. juli 2018 i Understed Kirke: Augusta Dalfoss Dalsgaard, datter af Brit Lise Dalfoss Pedersen og Johannes Dam Dalsgaard Begravelser Tirsdag den 5. juni 2018 fra Volstrup Kirke: Rita Mølskov Sørensen, 90 år Fredag den 8. juni 2018 i Volstrup Kirke: Krista Margrethe Christensen, 88 år Fredag den 6. juli 2018 i Volstrup Kirke: Edel Nørskov, 87 år Torsdag den 12. juli 2018 i Volstrup Kirke: Svend Erik Jensen, 73 år.

8 Gudstjenesteplan for Volstrup-Understed-Karup sogne September Volstrup Understed Karup 2. september, 14. s. e. Trinitatis Kaffe Ingen Ingen Joh 5, september, 15. s. e. Trinitatis Ingen Konfirmand- Ingen Luk 10,38-42 indskrivning + høst + kaffe 16. september, 16. s. e. Trinitatis Høst + kaffe Ingen Ingen Joh 11, september, 17. s. e. Trinitatis Ingen Ingen Mark 2, september, 18. s. e. Trinitatis Ingen Ingen se Joh 15,1-11 dagspressen Kaffe Oktober 7. oktober, 19. s. e. Trinitatis Kaffe Ingen Ingen Joh 1, oktober, 20. s. e. Trinitatis Ingen Kaffe Ingen Matt 21, oktober, 21. s. e. Trinitatis VET Ingen Ingen Luk 13, oktober, 22. s. e. Trinitatis Ingen Ingen Kaffe Sommertid slut November 4. november, Allehelgensdag Ingen Matt 5, november, 24. s. e. Trinitatis Ingen Kaffe Ingen Joh 5, november, 25. s. e. Trinitatis se Ingen Ingen Luk 17,20-23 dagspressen kaffe 25. november, sidste s. e. Trinitatis Ingen Ingen Kaffe Matt 11,25-30