Teoretisk modul: Kreativitets teknikker. Forfattere: Rainer Pamminger Florian Krautzer Wolfgang Wimmer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teoretisk modul: Kreativitets teknikker. Forfattere: Rainer Pamminger Florian Krautzer Wolfgang Wimmer"

Transkript

1 Teoretisk modul: Kreativitets teknikker Forfattere: Rainer Pamminger Florian Krautzer Wolfgang Wimmer

2 Introduktion til modulet Formål At forklare processen med at finde ideer til at løse et konkret problem At præsentere konkrete metoder til at generere, forfine og vælge ideer til at nå et bestemt mål At give praktikere og undervisere nyttige værktøjer til at udvikle den kreative proces Introduktion til kreativitets teknikker Der findes en hel række kreative teknikker som kan støtte hvert trin fra problem definition, idégenerering, forfinelse af ideer til udvælgelsen af egnede ideer til at blive gennemført i et nyt koncept eller et nyt produkt. Når problemet er blevet klart defineret, kan ideerne blive genereret. Der er mange kreative teknikker til at hjælpe dig på dette trin i den kreative proces. Nogle af de mest almindelige og nyttige teknikker er beskrevet i dette modul. Det er vigtigt at generere så mange ideer som muligt i denne fase af den kreative proces. Dette vil generere en række ideer, hvoraf nogle kan være gennemførlige, mens andre kan bruges til andre projekter og endnu andre kan være helt umulige at realisere. Derefter skal idéerne raffineres, kombineres og gennemtænkes lidt mere detaljeret, før de kan videreføres eller kasseres. Mens nogle kreativitets teknikker i idégenereringsfasen også omfatter dette, findes der endvidere særlige teknikker til at understøtte denne raffinering. Når ideerne er blevet raffineret, ligheder identificeret og kombinationer udforsket, er det tid at vælge de mest lovende ideer til videreudvikling eller gennemførelse. I nogle tilfælde kan det være indlysende, mens det i andre kan det kræve et ekstra "Vælg ideer" trin. Også her er der særlige kreativitet teknikker og værktøjer til rådighed, som især giver mulighed for beslutninger, der skal foretages fælles i design teamet. Mødelederen har fokus på metoden og er ikke direkte involveret i at løse problemet. Han er ansvarlig for at sikre, at teamet er målrettet og arbejder effektivt. Proceduren bør være gennemskuelig for alle involverede parter for at sikre, at alle kan deltage i problemløsningen. Her adskiller rollen som moderator sig væsentligt fra ledelse af en virksomhed, idet lederen normalt er stærkt involveret i udviklingen af løsningen og spiller en central rolle i udvælgelsen af en løsning. Rollen som moderator udføres ofte af eksterne personer eller neutrale eksperter.

3 Kreativitets teknikker Præsentation

4 Kreativitets teknikker? Hvad? Teknikker til at afdække løsninger på problemer kaldes kreativitets teknikker eller kreativitets metoder. De fleste af disse metoder er generelle - de finder anvendelse på en lang række problemer. Kreativitets teknikker er meget nyttige i designprocessen, fordi de genererer mange idéer på kort tid. Hvornår? Kreativitets teknikker bruges mest i et kreativt værksted, og finder typisk sted i begyndelsen af den konceptuelle designfase, hvor der er brug for at skabe produktideer og koncepter. Hvorfor? Den kreative proces er en løbende øvelse. Alt, hvad du gør, der ikke er vaner, er kreative. At udnytte denne kreative kraft og lede den mod nye ideer og problemløsning er, hvor de fleste mennesker har brug for hjælp.

5 Besluttende fase Åben fase Vejen til problemløsning Definer problem Generer idéer Raffiner idéer Vælg idéer Anvend idéer

6 TRIN 1- Definer problem For at sikre en vellykket kreativitets session, skal problemet eller spørgsmålet være klart defineret. En tydelig identifikation og forståelse af problemet er et stort skridt i retning af at finde en løsning. Hvad skal gøres? definer et kort og klart udsagn, som forklarer problemet hvis problemet består af flere under-problemer, er det bedst at håndtere under-problemerne først Sørg for klare afgrænsninger, så idéerne adresserer det aktuelle problem og bidrager til en løsning Specifikke metoder?

7 Erstatte nøgleord Denne metode kræver identifikation af nøgleordene i sætningen, deres substitution med andre ord, der har den tilsvarende generelle betydning, med henblik på at skabe forskellige betoninger og en anden italesættelse. Mængden af potentielle omskrivninger er meget stor og en enkel problemformulering kan omformuleres på mange måder, hvilket kan skabe meget forskellige meninger. For eksempel: Produktet bruger for mange ressourcer under brug udfald anvender overdrevne reserver optaget resultat spilder ødsle materialer afsat effekt udtømmer ekstravagante forsyninger taget genstand opbruger overdådige indkomster ikke tilgængelig forbruger unødige midler i drift udnytter store mængder

8 TRIN 2 - Generer idéer Ud fra en klar og koncis definition af problemet, kan idegenereringen starte. Der er et stort antal forskellige metoder til rådighed, hvoraf mange er variationer af en central teknik:

9 Brainstorming En gruppe af deltagere med forskellige baggrunde mødes for at generere ideer, som behandler et bestemt problem. De ideer, der genereres indenfor ca. en halv time, nedskrives af en moderator, så de bliver synlige for alle deltagere. Idéerne må ikke kritiseres eller kommenteres af deltagerne i den idégenererende fase, da kritik kan stoppe idégenereringsprocessen. Omvendt (reversiv) brainstorming: Svarer til brainstorming. Men i stedet for at spørge "Hvordan kan jeg løse eller forebygge dette problem?" spørges "Hvordan kan jeg forårsage problemet?"

10 Brainwriting En variation af brainstorming hvor: deltagerne skal skrive deres idéer på papir inden for et afsat tidsrum. idéerne videregives til en anden deltager, som så kan tilføje sine idéer eller videreudvikle på det, der er skrevet. For eksempel: 6 deltagere skriver hver 3 idéer I løbet af 5 minutter giver dem videre og skriver de næste 3 idéer inspireret af de idéer, som allerede står på papiret og giver disse videre til den næste. Fortsæt indtil alle har kommenteret på hinandens idéer.

11 Mind mapping... kan bruges af grupper eller enkeltpersoner til at generere idéer omkring et centralt emne eller til at udvikle yderligere mulige løsninger. Deltagerne opfordres til at bruge fri association for at få ideerne til at flyde og "forgrene sig ud" fra det centrale emne, ved hjælp af enkelte ord eller simple sætninger som udvider tankerne fra den ene idé til den næste. Meget nem at anvende og kan også anvendes af enkeltpersoner. For eksempel:

12 Tegneserie I denne teknik bruger deltagerne en tom tegneserie for at finde løsninger: Tegneserie med seks nummererede felter: i felt nummer 6 skal deltagere tegne målet. I felt nummer 1 tegner deltagerne derefter den aktuelle situation eller problem. Efterfølgende udfylder deltagerne de resterende fire felter og genererer herved en vej fra den nuværende situation til den fremtidige. Til sidst bliver deltagerne bedt om at identificere de mulige barrierer fra det ene felt/trin til det næste. Deltagerne kan derefter vurdere, diskutere og finde løsninger og eventuelt kombinere forskellige tegneserier.

13 TRIN 3 Raffiner idéer På det næste trin skal idéerne raffineres, kombineres og gennemtænkes lidt mere detaljeret, før de kan videreføres eller kasseres. Mens nogle kreativitetsteknikker til idéudvikling også omfatter dette trin, findes der særlige teknikker til at understøtte denne raffinering:

14 Morfologisk boks Det produkt, der skal forbedres, skal først analyseres: En fuld produktbeskrivelse udarbejdes ved hjælp af en liste med elementer og kendetegn. Spørgsmålet er herefter, om der findes eller kan findes alternativer til de forskellige elementer. Hvis for eksempel en vis del af produktet er fremstillet af aluminium, kunne det i så stedet fremstilles af et andet materiale? Dernæst udarbejdes en tabel med disse elementer som overskrifter. De identificerede alternativer til elementerne noteres i felterne. En indgang fra hver kolonne under alternativer vælges, og de enkelte alternative muligheder forbindes, hvilket illustrerer forskellige mulige løsninger. Eksempel: emballageløsning

15 TRIN 4 Vælg idéer Når ideerne er blevet raffineret, ligheder identificeret og kombinationer udforsket, er det tid til at vælge de mest lovende ideer til videreudvikling eller gennemførelse. Valget af en passende teknik på dette trin bør baseres på, hvad der synes mest egnet at bruge i forhold til det problem, der skal løses. Nogle af teknikkerne er designet til gruppemøder, mens andre kan anvendes af enkeltpersoner:

16 SInnDesign Matrix for evaluering af DfB idéer Formålet med dette værktøj er at evaluere, hvordan produktet kan forbedres ud fra de enkelte ideer eller grupper af ideer, der blev genereret under brainstorm sessioenrne - dvs. en evaluering i forhold til produktets tekniske, økonomiske, miljømæssige, sociale og kommercielle egnethed. Anvendelsen af dette værktøj giver designteamet og ledelsen grundlag for at beslutte, om en given forbedringsmulighed eller en gruppe af muligheder skal gennemføres på kort, mellemlangt eller langt sigt, eller om idéen skal kasseres. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med yderligere undersøgelser for at kunne tage en beslutning.

17 NAF - New, Appeal, Feasibility (nyt, appel, egnethed) NAF metoden er en enkel måde at score/vurdere idéer og mulige løsninger. Subjektive scorer ud af 10 gives i de tre kategorier: New (ny): (for problem ejeren): Hvor ny er idéen for dig? Det er måske ikke nyt for alle, men du har ikke tænkt på det endnu. Appeal (appel): Hvor god er din mavefornemmelse for idéen? Det bør være højt. Feasibility (egnethed): Hvor egnet er idéen til at blive omsat til praksis?

18 NAF - New, Appeal, Feasibility (nyt, appel, egnethed) NAF matrix New Appeal Feasibility Idéen / løsningen i i i gå ikke videre med ideen. i i h kan formentlig ikke implementers i h i kan være god, men der skal arbejdes mere med det i h h findes måske allerede? Hvis ikke, hvorfor? h h h Gå videre med idéen h h i god, men der skal arbejdes mere med idéen h i h kan være en god start eller delløsning h i i Ikke værd at gå videre med

19 Besluttende fase Åben fase Opsamling Hjælpeværktøjer De seks HV ord Tilfældige billeder Tilfældige ord Lignelser I brugerens sted Modellering Natur materialer Humor Anvend idéer FIGUR 1 KREATIVITETS TEKNIKKER LANGS HELE VEJEN TIL PROBLEM LØSNING

20 Opsamling Dette modul introducerer forskellige kreativitet tesnikker og metoder til udvikling af produktet: Disse tekníkker skal anvendes på trin 4 i SInnDesigns DfB procesforløb. Efter færdiggørelsen af DfB strategien (trin 3 i DfB processen) kan de nævnte metoder og redskaber bruges til at definere et problem, at generere ideer, at forfine dem og til sidst til at vælge de relevante idéer, som skal indgå i det nye produktkoncept. Når problemerne er løst og idéer genereret, kan produktkonceptet defineres og det egentlige designarbejde starte. Ofte er der behov for yderligere undersøgelser for at kunne skitsere et første design af den nye løsning.

21 Kreativitets teknikker Referencer og supplerende litteratur

22 Referencer og supplerende litteratur Cornett, C., Tips for Structuring Better Brainstorming Sessions. [online]. San Francisco: inspireux. [Accessed: ]. < MindTools Website on Brainstorming - Generating Many Radical. [online]. Creative Ideas, [Accessed: ]. < Crul, M.R.M. & Dieh, J.C. Design for Sustainability a practical approach for Developing Economies. [online] [Accessed: ]. < Wimmer, W. & Züst, R. & Lee, K.M. (2004). ECODESIGN Implementation - A Systematic Guidance on Integrating Environmental Considerations into Product Development. Springer Verlag. ISBN Cooper, M. Defining Problems: The Most Important Business Skill You've Never Been Taught. [online] [Accessed: ]. < /article/237668> Infinite Innovations Website on Creativity Techniques. [online]. [Accessed: ]. < com/do_nothing> Made by Makers Website on Ideas for Ideas. [online]. Aarhus, Denmark. [Accessed: ]. < ideas.com/index.php> Hinchliffe, K. Creative Problem Solving, Prezi website. [online]. San Francisco. [Accessed: ]. < prezi.com/zac6ktkthc8c/creative-problem-solving/> WikiHow Website on How to Make a Mind Map. [online]. California. [Accessed: ]. < com/make-a-mind-map>

23 Referencer og supplerende litteratur Wimmer, W. & Ostad-Ahmad-Ghorabi, H. & Huber, M. & Pamminger, R. & Neagoe, M. (2007). Ecodesign for sustainable development, Volume 4 Product development. ISBN: Infinite Innovations Ltd. Website on How to use the SCAMPER technique. [Accessed: ]. < EU project InEDIC Innovation and Ecodesign in the ceramic industry (2011). InEDIC Ecodesign Manual. Herb, R. & Herb, T. & Khonhauser, V. (2000). TRIZ, Der systematische Weg zur Innovation. Verlag moderne Industie, Landsberg/Lech. ISBN:

24

Praktisk modul: Design for bæredygtighed - Checklister

Praktisk modul: Design for bæredygtighed - Checklister Praktisk modul: Design for bæredygtighed - Checklister Forfattere: Cristina Rocha David Camocho Med bidrag fra: Dionícia Portela Graça Bonifácio Stig Hirsbak Introduktion til modulet Formål At præsentere

Læs mere

SInnDesign Manual. Forfattere:

SInnDesign Manual. Forfattere: SInnDesign Manual Forfattere: Cristina Rocha David Camocho Olatz Errazkin Oihana Hernaez Irina Celades Teresa Ros Dionísia Portela Elsa Faria Graça Bonifácio Maria Kalleitner-Huber Rainer Pamminger Stig

Læs mere

Praktisk modul: Quality Function Deployment. Forfattere: Rainer Pamminger Wolfgang Wimmer Med bidrag fra: Cristina Rocha

Praktisk modul: Quality Function Deployment. Forfattere: Rainer Pamminger Wolfgang Wimmer Med bidrag fra: Cristina Rocha Praktisk modul: Quality Function Deployment Forfattere: Rainer Pamminger Wolfgang Wimmer Med bidrag fra: Cristina Rocha Introduktion til modulet Formål Identificere væsentlige interessenter og deres krav

Læs mere

Praktisk modul: Interessentanalyse. Forfattere: Kirsten Schmidt Cristina Rocha Med bidrag fra Teresa Ros Dosda

Praktisk modul: Interessentanalyse. Forfattere: Kirsten Schmidt Cristina Rocha Med bidrag fra Teresa Ros Dosda Praktisk modul: Interessentanalyse Forfattere: Kirsten Schmidt Cristina Rocha Med bidrag fra Teresa Ros Dosda Introduktion til modulet Formål med modulet At identificere interessenter og deres bæredygtigheds

Læs mere

Teoretisk modul: Design for bæredygtighed - principper

Teoretisk modul: Design for bæredygtighed - principper Teoretisk modul: Design for bæredygtighed - principper Forfattere: Cristina Rocha David Camocho Med bidrag fra: Anne Marie Mathiasen Rainer Pamminger Introduktion til modulet Formål At præsentere de DfB

Læs mere

Kategoriseringsmodel

Kategoriseringsmodel Kategoriseringsmodel Kategoriseringsmodellen er udarbejdet og udgivet af: Fonden for Entreprenørskab Ejlskovgade 3D 5000 Odense C Mail: post@ffe-ye.dk 2018 Indhold Introduktion... 5 Fagligt indhold...

Læs mere

Teoretisk modul: Introduktion. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra Kirsten Schmidt Maria Kalleitner-Huber

Teoretisk modul: Introduktion. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra Kirsten Schmidt Maria Kalleitner-Huber Teoretisk modul: Introduktion Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra Kirsten Schmidt Maria Kalleitner-Huber Introduktion til modulet Formål At illustrere for studerende, undervisere og virksomheder,

Læs mere

Teoretisk modul: Involvering af interessenter. Forfattere: Kirsten Schmidt Cristina Rocha Med bidrag fra Elsa Faria

Teoretisk modul: Involvering af interessenter. Forfattere: Kirsten Schmidt Cristina Rocha Med bidrag fra Elsa Faria Teoretisk modul: Involvering af interessenter Forfattere: Kirsten Schmidt Cristina Rocha Med bidrag fra Elsa Faria Introduktion til modulet Formål: At forklare hvad og hvem interessenter er; At forklare

Læs mere

Kreativ produktudvikling

Kreativ produktudvikling Obligatorisk projektopgave - kreativ produktudvikling Kreativ produktudvikling Introduktion Formålet med dette inspirationsforløb er at sætte fokus på kreativ produktudvikling, for at skabe produkter der

Læs mere

Identificering af kreativ produktion

Identificering af kreativ produktion kreativ produktion Christian Byrge 1 kreativ produktion Evnen til spontant at kunne identificere originale ideer. Evnen til spontant at kunne identificere om videreudvikling, flydende tænkning, fleksibilitet

Læs mere

4.1.4 Observationsøvelse Observationsbogsteknikken

4.1.4 Observationsøvelse Observationsbogsteknikken Observationsøvelse 4..4 Observationsøvelse Observationsbogsteknikken En trin- for- trin- procedure for afdækning af forbrugerbehov beskrives nedenfor. Denne kan hjælpe dig til at gøre hurtige observationer

Læs mere

PV5: Kreativitetsworkshop idéer til projektopstart Hvad skal vi i dag? Billede:

PV5: Kreativitetsworkshop idéer til projektopstart Hvad skal vi i dag? Billede: PV5: Kreativitetsworkshop idéer til projektopstart Hvad skal vi i dag? Finde svar på spørgsmålene: Hvad er kreativitet? Brainstorms er det så simpelt? og anvende metoderne til: Udvikling af jeres problemformuleringer

Læs mere

Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt

Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt Den anerkendende opfølgningsproces Pernille Lundtoft og Morten Bisgaard Ennova A/S Agenda 1 Introduktion (10:10 10:30) Lidt om anerkendende tilgang 2 ERFA og

Læs mere

Video, workshop og modellering - giver bæredygtig innovation

Video, workshop og modellering - giver bæredygtig innovation Video, workshop og modellering - giver bæredygtig innovation Program Kl. 13:00-13:40 Kl. 13:40-14:55 Kl. 14:55-15:40 Kl. 15:40-16:00 Hvordan og hvornår anvender vi video til indsamling af data inkl. observation-,

Læs mere

Mind Map. Bevar overblikket i alle situationer. Hvad kan du bruge Mind Map til? Få det visuelle overblik, du har brug for

Mind Map. Bevar overblikket i alle situationer. Hvad kan du bruge Mind Map til? Få det visuelle overblik, du har brug for Mind Map Mind Map Få det visuelle overblik, du har brug for Bevar overblikket i alle situationer Giv dig selv et værktøj, der hjælper dig med at være oven på i de fleste situationer. Mind Map er et visuelt

Læs mere

Kursus i brugerinddragelse Workshop B. Velkommen!

Kursus i brugerinddragelse Workshop B. Velkommen! Kursus i brugerinddragelse Workshop B Velkommen! Innovationsprocessen DAG 1 DAG 2 DA G 3 Divergent proces Konvergent proces Divergent proces Konvergent proces Divergent proces Konvergent proces En o p

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

KREATIV IDÉ- & KONCEPTUDVIKLING

KREATIV IDÉ- & KONCEPTUDVIKLING KREATIV IDÉ- & KONCEPTUDVIKLING AGENDA Divergent vs. Konvergent tænkning Idéudvikling Kickstart kreativiteten Kreative metoder til idé- & konceptudvikling Konceptudvikling DIVERGENT VS. KONVERGENT Divergent

Læs mere

Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter

Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter Aktivitet: Progressiv brainstorm Mål/hjælper til: At videndele i klassen i begyndelsen af et temaarbejde. Hjælper læreren med at vurdere elevernes her og nu viden

Læs mere

BRUGERVENLIG EMBALLAGE Processen trin for trin

BRUGERVENLIG EMBALLAGE Processen trin for trin BRUGERVENLIG EMBALLAGE Processen trin for trin Hvis du som producent eller emballagedesigner vil udvikle en mere brugervenlig emballage, kan processen med fordel opdeles i otte faser. Her kan du læse om

Læs mere

1 af 5. Nogle. Word. funktioner. Mvh otto. Indhold. Fortryd

1 af 5. Nogle. Word. funktioner. Mvh otto. Indhold. Fortryd 1 af 5 Nogle funktioner til tekstbehandling i Meningen med vejledningen her er at kursisterne i forbindelse med større skriftlige opgaver f.eks. Historieopgaven, Mini SSO, Større Skriftlig Opgave (SSO)

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

Håndbog over strategier til før- under og efterlæsning

Håndbog over strategier til før- under og efterlæsning Håndbog over strategier til før- under og efterlæsning Af Lillian Byrialsen, læsekonsulent i Norddjurs Kommune 1 At læse for at lære Indhold Indledning Hvad gør en kompetent læser i 9. kl? Beskrivelse

Læs mere

Udvikling af innovative kompetencer i industriens AMU

Udvikling af innovative kompetencer i industriens AMU Nyhedsbrev nr. 4 Januar 2013 Udvikling af innovative kompetencer i industriens AMU Inspiration til innovation i AMU Det seneste år har Industriens Uddannelser i samarbejde med Herningsholm Erhvervsskole,

Læs mere

Appendix: MIX DIN KULTURARV

Appendix: MIX DIN KULTURARV Appendix: MIX DIN KULTURARV MIX DIN KULTUR- ARV Appendix: Eksempel på vidensvæg Persona-skabelon How to hack Maker-manifest 3D-print-køreplan Input til designproces Formidlingsmateriale og Proveniens Kortlægning

Læs mere

Præsentation af. Thomas Mathiasen. Faciliterer innovation. TM-Innovation

Præsentation af. Thomas Mathiasen. Faciliterer innovation. TM-Innovation Præsentation af Thomas Mathiasen Faciliterer innovation Personen bag - Thomas Mathiasen Mere end 20 års erfaring inden for international produktudvikling i den bio- og levnedsmiddel teknologiske industri.

Læs mere

Fællesskab. din by. Lærervejledning. Formål. Udskoling

Fællesskab. din by. Lærervejledning. Formål. Udskoling Arkitekturundervisning i hele Danmark Foto: Ulrike Brandi Licht Udskoling Hvordan kan man skabe et nyt byrum, der giver plads til fællesskab og inviterer til aktivitet på tværs af generationer? Formål

Læs mere

Deltagerne vil efter endt forløb, med rette, kunne kalde sig eksperter i behovsdreven innovation til sundhedsområdet. Side 2 af 10

Deltagerne vil efter endt forløb, med rette, kunne kalde sig eksperter i behovsdreven innovation til sundhedsområdet. Side 2 af 10 BioMedical Design er en interdisciplinær og toneangivende efteruddannelse. Formålet med efteruddannelsen er, at uddanne mennesker der kan tænke og agere kreativt og løsningsorienteret samt identificere

Læs mere

Roskilde d. 28 marts - 2011

Roskilde d. 28 marts - 2011 Roskilde d. 28 marts - 2011 Temadag om mødeledelse for tovholdere i LP- grupper Psykolog Jens Andersen jna@ucn.dk Tlf. 21760988 Dagens program 9.00 9.15 Præsentation af program og hinanden 9.15 9.45 Arbejde

Læs mere

Værktøj til innovation i undervisningen

Værktøj til innovation i undervisningen 66 Værktøj til innovation i undervisningen Af Michael Breum Jakobsen, chefkonsulent Hvis man mandag morgen ifører sig en rød næse, når man går ind i klasseværelset, så vil der ske noget andet end der plejer.

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

Velkommen hjem i Minecraft

Velkommen hjem i Minecraft Et undervisningsforløb om fremtidens bolig / Håndværk og design/dansk 5.-8. klasse / Lærervejledning Velkommen hjem i Minecraft Dette materiale er udarbejdet af Dansk Arkitektur Center til forberedelse

Læs mere

Vi introduceres til innovation som begreb og ideen om innovative krydsfelter.

Vi introduceres til innovation som begreb og ideen om innovative krydsfelter. Innovation som arbejdsmetode Underviser: Pia Pinkowsky Dag 1 10.00 Velkomst og præsentationer Mundtlig forventningsafklaring: Hvorfor er vi her? Vi ekspliciterer kursets formål og form for at: motivere

Læs mere

Teori U - Uddannelsen

Teori U - Uddannelsen Teori U - Uddannelsen Teori U Akademiet - frisætter mennesker, forløser energi og skaber transformativ udvikling! Det er i livet og i hverdagen, det skal gøre en forskel! Teori U - Uddannelsen - deep diving!

Læs mere

Kom godt i gang TAG DEL. - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk. vores samfund

Kom godt i gang TAG DEL. - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk. vores samfund Kom godt i gang - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk Denne manual er udformet til jer, som nu står foran at skulle bruge TAGDEL.dk som et værktøj til at inddrage jeres medlemmer, frivillige og andre

Læs mere

Sådan leder du et forumspil!

Sådan leder du et forumspil! Sådan leder du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til 9. eller 10. klasses elever skrevet af Peter Frandsen, Forumkonsulent p@frandsen.mail.dk

Læs mere

Sådan håndterer du et forumspil!

Sådan håndterer du et forumspil! Sådan håndterer du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til: Studerende Undervisere HR-ansvarlige Proceskonsulenter Peter Frandsen, Forumkonsulent

Læs mere

Designprocessen. Alle faserne gennemgår som udgangspunkt tre forskellige tilstande med det formål at kunne konkludere og levere til næste fase.

Designprocessen. Alle faserne gennemgår som udgangspunkt tre forskellige tilstande med det formål at kunne konkludere og levere til næste fase. Designprocessen Designprocessen består af forskellige faser, som hver især kan ses på de følgende sider. Procesmodellen skal ikke forstås som en vandfaldsmodel, men derimod mere cirkulær, hvor man kan

Læs mere

Den innovative Projektopgave i SKOLE: MELLEMTRIN 1. SAL

Den innovative Projektopgave i  SKOLE: MELLEMTRIN 1. SAL Den innovative Projektopgave i Gentofte Kommune @tina_tlm @laerfestdk SKOVSHOVED #MITCampusGentofte SKOLE: MELLEMTRIN 1. SAL Vi arbejder med et Growth mindset 21st century learning competencies Pointer

Læs mere

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN LÆRINGSMÅL FOR INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB Tabellen på side 2 viser en række læringsmål for innovation og ud fra områderne: - Kreativitet

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Skal alle være kreative?

Skal alle være kreative? 1 2 Dette var en forfilm til dette års Disney produktion til børn i alderen 4-6 år. Hvad sker der i filmen? Skal alle være kreative? Ja, og nej 3 4 med håbet om at lave en original impact på samfund, studerende

Læs mere

Introduktion - Modul 2

Introduktion - Modul 2 Introduktion - er det andet forløb af 4 og er i materialet sat til to dage. handler om at få nye ideer, at drømme om hvad der er muligt og blive klogere på kreativitet og hvordan man kan tænke nye tanker.

Læs mere

Fase 3 Co-creation analyse

Fase 3 Co-creation analyse Fase 3 I n gennemgår I seks trin. Det varer minimum en hel dag at gennemgå analysen. Hvis I ikke bliver færdige med analysen i dag, så gå videre med den i morgen. Hvis nogle af trinene er mere udfordrende

Læs mere

Nye produkter = ny profit. Modul 4

Nye produkter = ny profit. Modul 4 Nye produkter = ny profit Modul 4 Hvorfor introducere nye produkter? Forbrugerne ønsker hele tiden noget nyt Konkurrenterne kan fremtvinge ændringer ved hjælp af nye produkter, ny emballage og nye prisstrategier

Læs mere

Rettevejledning til skriveøvelser

Rettevejledning til skriveøvelser Rettevejledning til skriveøvelser Innovation & Teknologi, E2015 Retteguiden har to formål: 1) at tydeliggøre kriterierne for en god akademisk opgave og 2) at forbedre kvaliteten af den feedback forfatteren

Læs mere

EFFEKTIVE MØDER I ALMEN PRAKSIS

EFFEKTIVE MØDER I ALMEN PRAKSIS 29. januar 2014 EFFEKTIVE MØDER I ALMEN PRAKSIS Program Inspiration til at lede møderne anderledes og få involveret alle I processen Introduktion til principper bag Kaizen Erfaringer fra en praksis der

Læs mere

I gennemgangen af tilfredshedsmålingen er der taget udgangspunkt i de 6 områder, der er udarbejdet indsatskort for i rapporten:

I gennemgangen af tilfredshedsmålingen er der taget udgangspunkt i de 6 områder, der er udarbejdet indsatskort for i rapporten: Opfølgning på den kombinerede studentertilfredshedsundersøgelse og undervisningsmiljøvurdering 2013 er sket i Studiesamarbejdsudvalget (SSU) ved Fysioterapeutuddannelsen i Aarhus (FIA). Her er handlingsplanen

Læs mere

Salg med LinkedIn Online kursus 2. Del

Salg med LinkedIn Online kursus 2. Del Salg med LinkedIn Online kursus 2. Del Leadgenerering Kursus : Salg med LinkedIn nr. 2 Dato: oktober 2012 linkedin.com/in/olebachandersen Introduktion til kurset det praktiske 4 frokost webinars af30 min

Læs mere

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Kursus: Servicedesign 1 Serviceydelser udgør en stor andel af samfundsøkonomien. Ny teknologi ændrer eksisterende serviceydelser

Læs mere

NyTænkning. Finn Kollerup, Alt4Kreativ A/S. ELT netværksmøde 18. marts 2009, København SIDE 1

NyTænkning. Finn Kollerup, Alt4Kreativ A/S. ELT netværksmøde 18. marts 2009, København SIDE 1 NyTænkning Finn Kollerup, Alt4Kreativ A/S ELT netværksmøde 18. marts 2009, København SIDE 1 ELT netværksmøde 18. marts 2009, København SIDE 2 Hvad er Alt4Kreativ A/S? Kreative processer Visuelle strategier

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

VISUEL MIND MAPPING. Visuel Mind Mapping

VISUEL MIND MAPPING. Visuel Mind Mapping Visuel Mind Mapping 5 Visuel Mind Mapping - introduktion Kunne du tænke dig: At have overblik - også i pressede situationer - det gælder som taler, som referent, som mødeleder, i eksamenssituationer eller...?

Læs mere

Følgetekst til menukurset: Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen

Følgetekst til menukurset: Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen Følgetekst til menukurset: Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen Du er den heldige oplægsholder på Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen. Læs alle slides grundigt igennem, og ligeså dette papir. Du

Læs mere

PERSONAL MEANING MAPPING

PERSONAL MEANING MAPPING PERSONAL MEANING MAPPING Duft Dyr Duft er en sans Snuse Se Hval Dyr har sanser Også lidt det samme også en se sans Hvaler taler ikke sammen på samme måde som mennesker Sanser Mennesker har sanser Mennesket

Læs mere

viaart tools Øvelser til viaart-processen Udviklet af Charlotte Prang, playscapes denmark

viaart tools Øvelser til viaart-processen Udviklet af Charlotte Prang, playscapes denmark viaart tools Øvelser til viaart-processen Udviklet af harlotte Prang, playscapes denmark viaart som værktøj larification Idea - Development Structure Elaborate Follow-Up Plan of Action Kort om viaart tools

Læs mere

INDHOLD Sådan bruger du aktivitetsbeskrivelserne Oversigt over aktiviteter på de fem trin... 3

INDHOLD Sådan bruger du aktivitetsbeskrivelserne Oversigt over aktiviteter på de fem trin... 3 INDHOLD INDHOLD... 0 Sådan bruger du aktivitetsbeskrivelserne... 1 Oversigt over aktiviteter på de fem trin... 3 Trin 1: Intro-forståelse for de fire kategorier... 5 Trin 2 Udvikling af bevægelsesaktiviteter...

Læs mere

Fasen kort fortalt Idéfase har to elementer, som I kan afvikle samlet eller delt op i to workshops.

Fasen kort fortalt Idéfase har to elementer, som I kan afvikle samlet eller delt op i to workshops. FASE 4: IDÉ I skal nu bruge jeres viden fra opdagelsesrejsen og tematiseringen som brændstof til at få nye ideer, der giver jer svaret på jeres innovationsspørgsmål. I de foregående faser fik I med stor

Læs mere

Brugervenlighed som en fast del af udviklingsprocessen

Brugervenlighed som en fast del af udviklingsprocessen Brugervenlighed som en fast del af udviklingsprocessen Ingrid Haug, 10. marts 2010 Hvorfor dette oplæg? Brugervenlige produkter opnås kun ved at arbejde målrettet med brugervenlighed Alt for sjældent er

Læs mere

Løsning af borgernes akutte krise og etablering af sikkerhed. metoden vil også medvirke til at understøtte borgerens inklusion i samfundet

Løsning af borgernes akutte krise og etablering af sikkerhed. metoden vil også medvirke til at understøtte borgerens inklusion i samfundet Skabelon: Metodebeskrivelse Tema: Kriseplan Målgruppe: Mennesker med en akut psykisk krise Hvor bruges metoden? I borgerens hjem I Akuttilbuddet Når borgeren henvender sig ved fremmøde i Akuttilbuddet,

Læs mere

Bootcamp: Udvikle og udvælge de bedste idéer.

Bootcamp: Udvikle og udvælge de bedste idéer. Bootcamp: Udvikle og udvælge de bedste idéer. v/ Paul Natorp og David Storkholm, KaosPiloterne 2011 Hvad er innovation? Innovation er processen, der frembringer nye idéer og gør dem værdiskabende for samfundet.

Læs mere

Ideer til undervisningsmetoder

Ideer til undervisningsmetoder Ideer til undervisningsmetoder Udvælgelsen af undervisningsmetode skal understøtte opnåelsen af læringsmålene for kurset bedst muligt. Generelt anbefales en kombination af forskellige metoder, og at disse

Læs mere

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion Firemodellen bruges til at strukturere undervisningen i innovation. Modellen består af fire dele, der gennemføres i rækkefølge.

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

- At skabe overblik over familie og venners hjælp og støtte

- At skabe overblik over familie og venners hjælp og støtte 1 Øvelse 4 Min nære verden - At skabe overblik over familie og venners hjælp og støtte Formål med øvelsen At give indsigt i betydningen af sociale netværk i livet med kronisk sygdom. At skabe overblik

Læs mere

Innovation and Entrepreneurship change agents in Health Care

Innovation and Entrepreneurship change agents in Health Care 1 Professionshøjskolen Metropol Innovation and Entrepreneurship change agents in Health Care Omfang 10 ECTS point, 5 uger. Periode for afvikling af valgfaget Uge 31-35, 2012, begge uger inkl. Det vil sige,

Læs mere

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH Akademisk Idégenrering Akademisk projekt Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback Præsentation Læge i børne- og ungepsykiatrien Laver aktuelt PhD om tilknytnings

Læs mere

Gør noget Print-selv-ark til Idéudvikling. Introduktion Kortlægning Idéudvikling Handlingsplan

Gør noget Print-selv-ark til Idéudvikling. Introduktion Kortlægning Idéudvikling Handlingsplan Introduktion Kortlægning Idéudvikling Handlingsplan Varighed ca. 2 timer Gør noget Print-selv-ark til Idéudvikling Vi vil åbne vores fællesskaber og gøre en forskel i lokalsamfundet Introduktion Gør noget

Læs mere

Innovation i læreruddannelsen NORDISK LÆRERUDDANNELSESKONGRES 2014 LILIAN ROHDE

Innovation i læreruddannelsen NORDISK LÆRERUDDANNELSESKONGRES 2014 LILIAN ROHDE Innovation i læreruddannelsen NORDISK LÆRERUDDANNELSESKONGRES 2014 LILIAN ROHDE Oplægget 1. Projektets interesse 2. Begrebsafklaring 3. Baggrunden: Regering Fonden for Entreprenørskab curriculum læreruddannelsen

Læs mere

INNOVATION I AARHUS. Introduktion til innovationsspillet AARHUS KOMMUNE BA MSB MSO MBU MKB MTM

INNOVATION I AARHUS. Introduktion til innovationsspillet AARHUS KOMMUNE BA MSB MSO MBU MKB MTM INNOVATION I AARHUS Side 1 af 7 - Et innovationsspil for alle, der vil udfordre vanetænkningen AARHUS KOMMUNE BA MSB MSO MBU MKB MTM Introduktion til innovationsspillet 1. Før du går i gang Innovationsspillet

Læs mere

Evaluering på Mulernes Legatskole

Evaluering på Mulernes Legatskole Evaluering på Mulernes Legatskole Undervisningsevaluering i STX og HF 1. Optimalt bør alle forløb evalueres formativt, men som minimum skal det ske på alle hold mindst to gange om året, og mindst én af

Læs mere

Videnskab & Teknologi

Videnskab & Teknologi Fremtiden tilhører de kreative LEGO Education Videnskab & Teknologi NYHED MAKER aktiviteter Her får du et undervisningsmateriale, der giver dine elever indsigt i, hvordan maskiner og mekanik fungerer.

Læs mere

Mellemtrin. Verdens bedste skole

Mellemtrin. Verdens bedste skole Verdens bedste skole Verdens bedste skole Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Hvad er en opfindelse/ innovation? Verdens bedste skole - idéfasen Verdens bedste skole - udvikling Verdens bedste

Læs mere

Besøg fra Steensballe skolen 23/2-2012

Besøg fra Steensballe skolen 23/2-2012 Besøg fra Steensballe skolen 23/2-2012 STEENSBALLE / VIA FORLØB: Torsdag den 23/2 10 14 i 3.04 Idé - dag Mandag den 19/3 X - X i 3.02 & 03 Optegning af bedste idé i CAD. Opstart Prototype-fremstilling

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

METODE HVORFOR OM KORTENE: INNOBA

METODE HVORFOR OM KORTENE: INNOBA METODE HVORFOR KORT HVORFOR OM KORTENE: Dette er en lille samling af udvalgte metoder til brugerorienterede innovationsprocesser. Hvert kort indeholder en metode med angivelse af, hvor i innovationsprocessen,

Læs mere

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Sæt dit aftryk session 1 Sådan gør du 1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Start med at fortælle kursisterne, at de i dag og i den kommende tid skal arbejde med at udtænke et projekt,

Læs mere

Mennesker er mønstertænkere! den menneskelige natur derfor er. Hvad ser du her?

Mennesker er mønstertænkere! den menneskelige natur derfor er. Hvad ser du her? Fra ide til koncept Mennesker er mønstertænkere! At være kreativ er at yde vold på den menneskelige natur derfor er det svært! Hvad ser du her? Idéudvikling d i 5 trin 1. Identifikation af innovationsfelter

Læs mere

Velkommen til WEBINAR i Systematisk problemløsning

Velkommen til WEBINAR i Systematisk problemløsning Velkommen til WEBINAR i Systematisk problemløsning Præsentation af mig Hanne Lundquist Faglærer EUC Lillebælt 5½ år KURSER, JEG BL.A. HAR UDVIKLET OG UNDERVIST I: Kundeservice, kundefokus, Voice of the

Læs mere

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten INDLEDNING Som en del af videreudviklingsfasen i ansøgningsrunden Unge på kanten har Bikubenfonden

Læs mere

Kompetencetræning i matematik - også til prøverne. KP 10. januar 2019

Kompetencetræning i matematik - også til prøverne. KP 10. januar 2019 Kompetencetræning i matematik - også til prøverne KP 10. januar 2019 Kompetencetræning i matematik - også til prøven Prøverne i matematik bliver i stadig højere grad kompetencebaseret, så det giver god

Læs mere

Teoretisk modul: Ledelse af Design og bæredygtighed. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra: Dionísia Portela Irina Celades Stig Hirsbak

Teoretisk modul: Ledelse af Design og bæredygtighed. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra: Dionísia Portela Irina Celades Stig Hirsbak Teoretisk modul: Ledelse af Design og bæredygtighed Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra: Dionísia Portela Irina Celades Stig Hirsbak Introduktion til modulet Formål At præsentere forskellige typer

Læs mere

Coachuddannelsen, modulopbygning

Coachuddannelsen, modulopbygning Coachuddannelsen, modulopbygning Modul 1: Dig i rollen som coach Tænk som en coach! På modul 1 kommer du godt i gang med at coache ved at bruge vores gennemprøvede og effektive coachingmodel De seks Trin.

Læs mere

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet.

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. TEMA Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. Det er vigtigt, at temaet: Er bredt, så eleverne kan følge egne interesser

Læs mere

Læseplan for valgfaget teknologiforståelse

Læseplan for valgfaget teknologiforståelse Læseplan for valgfaget teknologiforståelse (forsøg) Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7.- 9. klassetrin 4 Design 4 Programmering 5 Indledning Valgfaget teknologiforståelse er etårigt og kan vælges i

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte på uddannelsen... 2 Den Kreative Platform... 3 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 4 Seminarer...

Læs mere

Strategi viaart - værktøj

Strategi viaart - værktøj FORRETNINGSVÆRKTØJER Strategi viart - værktøj Forløb i 7 trin med øvelser udviklet af harlotte Prang, playscapes denmark Strategi - værktøj, Side 1 af 25 De 7 trin fklaring Opfølgning Idéudvikling Handlingsplan

Læs mere

Mindmapping i undervisningen. Inspiration til at inddrage værktøjet MindMeister i din undervisning

Mindmapping i undervisningen. Inspiration til at inddrage værktøjet MindMeister i din undervisning Mindmapping i undervisningen Inspiration til at inddrage værktøjet MindMeister i din undervisning Indhold Dette hæfte er lavet på baggrund af interview med Anette Dalskov, underviser på HHX, Aarhus Business

Læs mere

KONCEPTUDVIKLING. Find flere metoder til innovation: www.innovation.blogs.ku.dk (findes på DA og ENG)

KONCEPTUDVIKLING. Find flere metoder til innovation: www.innovation.blogs.ku.dk (findes på DA og ENG) KONCEPTUDVIKLING 1. Kategorisering af ideer (clustering)... 2 2. Idéudvælgelse vha dotvoting... 2 3. Vægtet konceptudvælgelse... 4 4. Brugerrejse... 5 5. Innovation Matrix... 6 Find flere metoder til innovation:

Læs mere

Kom godt i gang OBS! www.wikispaces.com

Kom godt i gang OBS! www.wikispaces.com Introduktion Formålet med dette undervisningsforløb er at arbejde med elever på mellemtrinet på en ny og spændende måde. Elevmaterialet består af en wikispace, som er en 2.0 baseret hjemmeside, hvor samarbejde

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Læseplan for valgfaget teknologiforståelse. (forsøg)

Læseplan for valgfaget teknologiforståelse. (forsøg) Læseplan for valgfaget teknologiforståelse (forsøg) Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7.- 9. klassetrin 4 Design 4 Programmering 5 Indledning Valgfaget teknologiforståelse er etårigt og kan vælges i

Læs mere

Vejledning til forløbet: Hvad er chancen?

Vejledning til forløbet: Hvad er chancen? Vejledning til forløbet: Hvad er chancen? Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne er blevet til på baggrund af

Læs mere

Kreativ nytænkning. Få nye ideer til innovation og forandring. Kreativitet på kommando. Hvem deltager? Bryd dine tankemønstre, og lær at få nye ideer

Kreativ nytænkning. Få nye ideer til innovation og forandring. Kreativitet på kommando. Hvem deltager? Bryd dine tankemønstre, og lær at få nye ideer Kreativ nytænkning Kreativ nytænkning Bryd dine tankemønstre, og lær at få nye ideer Få nye ideer til innovation og forandring Vi lever i en verden fuld af forandring. Hvis du har vanskeligt ved at bryde

Læs mere

MODUL Studieplan for didaktisk design/ format

MODUL Studieplan for didaktisk design/ format Kort om konteksten for modulet (Årgang, sammenhæng med fagområdet, andre fagområder på årgangen, udvalgte kvalitetskriterier som afsæt for det didaktiske design/ format, andet) Hvorfor er det vigtigt med

Læs mere

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Case-kataloget kan bruges på en række forskellige måder og skabe bredde og dybde i din undervisning i Psykisk førstehjælp. Casene kan inddrages som erstatning

Læs mere

Før I starter, skal det være klart, hvem der gør hvad og hvornår.

Før I starter, skal det være klart, hvem der gør hvad og hvornår. FASE 1: FOKUS Når innovationsforløbet er forankret, er I klar til at gå i gang. Det første vigtige skridt er at beslutte, hvad I konkret vil arbejde med i innovationsforløbet. I fokuseringen undersøger

Læs mere

LISE - Camp Fase 1 LISE. Læring Innovation Science Esbjerg. Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus.

LISE - Camp Fase 1 LISE. Læring Innovation Science Esbjerg. Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus. LISE - Camp Fase 1 LISE Læring Innovation Science Esbjerg Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus. 1 Dag 1 fem lektioner Materialer: PostIt, stimulikort,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Maj/juni Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Innovation B David Pedersen fhh13c112 Oversigt

Læs mere

Innovation i praksis. Rikke Slot Kristensen Aalborg Tekniske Gymnasium. Studieretningen Industrielt Design [Teknologi A og design B]

Innovation i praksis. Rikke Slot Kristensen Aalborg Tekniske Gymnasium. Studieretningen Industrielt Design [Teknologi A og design B] Innovation i praksis Rikke Slot Kristensen Aalborg Tekniske Gymnasium Studieretningen Industrielt Design [Teknologi A og design B] Industrielt Design kunstnerisk konference? Underviser indenfor teknologisk

Læs mere