Peru - Fra Andes til Amazonas Den klassiske rundrejse i Peru

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Peru - Fra Andes til Amazonas Den klassiske rundrejse i Peru"

Transkript

1 Peru - Fra Andes til Amazonas Den klassiske rundrejse i Peru Peru var et af inka-indianernes centrale områder på det sydamerikanske kontinent, der bl.a. huser den glemte by Machu Picchu højt oppe i Andesbjergene. Rundrejsen fører os desuden gennem dette betagende land med al dets folkeliv og natur. Vi oplever Titicaca søen med dens sivbåde og smukke øer, kører gennem Andesbjergenes højslette, Altiplano, med lamaer og majestætiske kondorer. En tur ind i Amazon-junglen bringer os tæt på papegøjer, kapivarer og krokodiller. Undervejs får vi et godt indblik i indianerens levevis og kultur. 17 dage Pris Rejseleder Status Information 26. jun 19 til 12. jul okt 19 til 20. okt kr (Afventer rejseleder) kr Vinni Madsen Vi ser de centrale byer og monumenter for den spanske erobring af kontinentet. På denne rundrejse har vi sat ekstra god tid af til at udforske Machu Picchu. Et digt fra 1950erne har ordlyden "Viva el Peru Carajo!" (Leve Peru Fanden tage det!). Det beskriver den ukuelighed, der kendetegner befolkningen. Selv i modgang er der optimisme. Og modgang har der været: Erobringer, jordskælv, borgerkrige, korrupte politikere. Men de sidste mange år er det gået støt frem for Peru, som er blevet et fremragende rejseland. Hør en fortolkning af digtet her Max 20 deltagere!

2 1. dag København - Lima Vi ankommer til Lima og kører direkte til vores hotel i det livlige og flotte distrikt, Miraflores, som ligger ud til Stillehavskysten. Læs mere om Lima her Måltider på flyet. 2. dag På opdagelse i den hvide by Arequipa Vi flyver til Arequipa, Perus næststørste by. Ved ankomst kører vi til hotellet til indkvartering. Byen ligger i 2400 meters højde ved foden af den snedækkede vulkan Misti, 5800 m. og anses af mange for at være landets smukkeste på grund af den fine koloniale arkitektur og den flotte beliggenhed. Nogle af de gamle bygninger er bygget af et hvidt vulkansk materiale, hvilket har givet byen navnet "den hvide by". Om eftermiddagen ser vi nærmere på den hvide by med en rundtur på gåben. Som kontrast til resten af byen præsenterer Santa Catalina-klostret sig med farvebeklædte mure. Klostret blev bygget i det 16. århundrede og er en grandios konstruktion. Faktisk er det så stort, at det fungerede som en by i byen for de 450 nonner, der opholdt sig i bygningerne. Det var en skik, at den næstældste datter i Arequipas aristokratiske familier trådte ind i klosterlivet allerede som teenager og blev der resten af livet. Takket være en restaurering lyser klostret op med sin fordums tids farver. Vi kommer også forbi hovedtorvet med Companía de Jesus-kirken. Den blev bygget i Det tidligere sakristi blev kaldt Kuplen, og udsmykningen i dens bug forklarer, hvorfor den betragtes som Arequipas svar på Det Sixtinske Kapel. På den anden side af San Francisco-torvet ligger et hyggeligt hus bygget i vulkansk sten. I husets køkken tilbereder kokken Michel Hediger sine kreative retter. Fusion cuisine-måltiderne er et resultat af gamle traditioner og moderne kulinariske teknikker fra Andesbjergene og Alperne. Ingredienserne er peruvianske og maden er tilberedt med omhu. Husets specialitet er alpaca-kød grillet på sten. I huset drives restauranten Zig Zag. Her nyder vi dagens aftensmad. Læs mere om Arequipa her Vi har 2 overnatninger i Arequipa.

3 3. dag Fortællinger om mad Arequipa har mange særegne traditioner. Hvis du spørger de lokale, har de så mange, at byen burde være et land i sig selv! Denne formiddag ser vi nærmere på den rige madtradition. Det arequipanske køkkens renommé har spredt sig i Peru og langt ud over landets grænser. Første kapitel i dagens kulinariske fortælling finder sted på Picantería Victoria en traditionel, lokal restaurant. Her skal vi lære om 500 års traditioner med lokal mad og kulturel indflydelse. Andet kapitel bringer os ind på San Camilo-markedet i hjertet af byen. Her udforsker vi 5 elementer i et måltid: brød, frugt, grøntsager, kartofler og lidt til den søde tand. Ved at stifte bekendtskab med og smage på produkterne, kan vi gøre det rette køb af ingredienser. Med fyldte indkøbsposer vender vi tilbage til Picantería Victoria, hvor vi tager hul på tredje kapitel. Vi skal kokkerere på traditionel vis. Over åben ild lærer vi at lave de to ikoniske retter, Soltero de Queso og Chupe de Camarones. Som konklusion på fortællingen nyder vi vores hjemmelavede måltider til frokost. Eftermiddagen er til fri afbenyttelse. Man kan evt. besøge Juanita-museet, som huser et af de vigtiste arkæologiske fund i verden: Inkapigen Juanitas mumie. Måltider: Morgenmad og frokost. 4. dag Arequipa - Colca Canyon Tidligt om morgenen forlader vi Arequipa og kører mod Colca Canyon, en af verdens dybeste kløfter. Vejen går over Chachani vulkanens skråninger, indtil vi når højlandet, Pampa Cañahuas, hvor man kan spotte flere forskellige fugle. Undervejs er der imponerende panoramaudsigter til de mange vulkaner, hvoraf flere er omkring m høje. Vi kan også være heldige at se vicuñaer, en af de fire lama arter i Sydamerika. I Vizcachani gør vi et kort stop for at smage på den lokale koka-the i en lille lokalejet restaurant. Den varme andinske koka-the er en god hjælp til at tilpasse sig den tynde luft i højderne. Om eftermiddagen er der mulighed for at slappe af ved La Calera hot springs, smukt beliggende varme kilder. Vi har to overnatninger ved Colca Canyon. Måltider: Morgenmad og frokost. 5. dag Colca Canyon Vi kører til et observationssted mellem Maca og Cabanaconde beliggende ved den dybeste del af den store canyon. Her er "Mirador Cruz del Cóndor", det ideelle sted til at se ned i slugten. Her er gode chancer for at se kondorer, rovfuglen med det største vingefang i verden - op til to en halv meter. Vi fortsætter til først Maca og siden Yanque, der engang var hovedsædet for fransiskanermunkene i Colca Dalen. Maca er omgivet af Sabancaya- og Hualca Hualca gletsjerne. Vi ser den barokko kirke i Maca. I Yanque ser vi også kirken, som har en ganske særlig arkitektur: Grundplanen er opført i renæssancen, men overbygningen er fra barokken. Sidste stop er udsigtspunktet ved Antahuilque, hvor terasserne former et amfiteater. Læs mere om kondorerne her

4 6. dag Colca Canyon - Puno På denne sidste dag i Colca Dalen besøger vi først Coporaque med sin flotte kirke. Vi fortsætter mod Altiplano, et landskab med vulkaner og søer, spredte kaktusplanter og hjorde af lamaer. Ruten vi tager ligger i m s højde. Undervejs gør vi holdt ved en lagune for at se de lyserøde flamingoer, som ofte trækker forbi her. Vi gør også holdt ved Sillustani, en gruppe tårne på en halvø i Umayo søen. De er bygget af tilhuggede sten og stammer fra den aymara-talende kolla-kultur, der eksisterede før inkakulturen og senere som en del af den. Tårnene blev bygget som gravsteder for betydningsfulde personer. Efter ca. seks timers kørsel når vi Puno, hvor vi har to overnatninger. 7. dag Puno - Titicacasøen - Puno Vi stiger om bord i en lille båd og skal nu på sejltur på Titicaca søen, jordens højest beliggende sejlbare sø. Vi besøger Uros-indianernes flydende øer af siv. Dette lille samfund har specialiseret sig i at bygge huse og både af siv, "Torora"-siv, der vokser i rigelige mængder overalt ved søen. Deres livsform går 500 år tilbage til en tid, hvor de søgte at isolere sig fra inkaerne. I dag lever de hovedsageligt af turisme. Herefter fortsætter vi i båd til samfundet Luquina. Det er et knap så kendt sted på Titicaca-søen. Dette lille samfund tilhører Quechua folket, der stadig holder fast i de gamle traditioner. De fleste af dem er landmænd eller vævere, der bevare gamle teknikker. Landsbyen er især kendt for dens tekstiler. Mange af de mønstre, der anvendes i beboernes traditionelle tøj, svarer til de oprindelige Inca tekstiler, der er blevet fundet i udgravninger. I landsbyen nyder vi en typisk andinsk frokost, inden vi vender tilbage til Puno. Måltider: Morgenmad og frokost. 8. dag Puno - Cuzco En smuk køretur gennem Andesbjergene venter os i dag. Vi fortsætter over højsletten, det tørre og golde landskab med vicuñaer og små landsbyer. Herefter kører vi ned i en dal, hvor der dyrkes majs og kartofler. Vi besøger vi Viracocha tempelkomplekset i Raqchi. Dette inkatempel er unikt på den måde, at man ikke nøjedes med at bruge sten i byggeriet men supplerede med ler. Vi kører over La Raya passet meter over havet. Inden vi er fremme i Cuzco besøger vi et traditionelt bageri i landsbyen Oropesa og har mulighed for at smage på egnens brød. Cuzco var inkaernes hovedstad, og det menes, at det var planen, at byens grundplan skulle ligne en puma. Spanierne ankom til byen i 1533, og den blev derefter en del af det spanske imperium. Byen ligger i meters højde. Vi har to overnatninger i Cuzco. Måltider: Morgenmad og frokost.

5 9. dag Cuzco Formiddagen er fri til at slappe af og opleve Cuzcos mange pladser og markeder. Om eftermiddagen tager vi på byrundtur i denne spændende by. Vi kommer til Plaza de Armas, der var inka-rigets centrum, og hvor de vigtigste religiøse og militære ceremonier fandt sted. Her findes den flotte katedral, der er en blanding af spansk renæssance-arkitektur og inkaernes fine arbejde med sten. Byggeriet tog hundrede år. Vi besøger også Korikancha templet, der er bygget til tilbedelse af solen. Vi fortsætter i bus ud i omegnen af Cuzco, hvor vi ser Quenqo, som menes at have været en vigtig helligdom i inka-perioden. Vi passerer også Puca Pucara, det strategisk beliggende røde fort, som dominerer hele området, og Tambomachay med dets kilder og akvædukter. Vi fortsætter til det mægtige inka-fort Sacsayhuaman, højt beliggende over Cuzco. Da spanierne kom her i det 16. årh. blev de overvældede af dets monumentale mure. 10. dag Cuzco - inkaernes hellige dal Vi kører til inkaernes hellige dal omkring Urubamba floden. På vejen stopper vi ved Chinchero beliggende i meters højde. Vi ser bl.a. resterne af Inka Tupacs royale hus, og vi besøger en familie, der væver på den traditionelle måde. Her lærer vi om deres håndværk i deres hyggelige gårdhave. Chinchero er kendt for sin produktion af vævede produkter på lændevæv. Vi følger processen med at karte og spinde ulden, ser processen med at farve garnet og hører om de forskellige teknikker, der bruges til at fremstille bælter, ponchoer og tørklæder. Vi spiser frokost hos en familie i dalen. Herefter oplever vi salt-terrasserne i Maras. Den dominerende farve er en intens hvid, der brænder som sne på en solrig dag og er et imponerende syn. Saltet blev ekstraheret fra disse miner siden inka-tiden, og den samme fremgangsmåde er blevet anvendt siden - alt arbejde udføres med håndkraft. Senere kører vi til byen Ollantaytambo, der var inkaernes sidste bastion ved indgangen til amazonas junglen. Vi besøger et soltempel, der er dannet af seks gigantiske monolitter. Dette var stedet, hvor inkaerne vandt slaget over de spanske erobrere, hvorefter de opgav videre indtrængen og derfor aldrig nåede ind til Machu Picchu. Ollantaytambo er den eneste by i området, der er bygget efter den typiske inka byplan. Vi har én overnatning i Ollantaytambo. I aften skal man pakke en mindre taske på maks 5 kilo til den ene overnatning i Aguas Calientes. Resten af bagagen bliver kørt til hotellet i Cuzco. Læs mere om den hellige dal her Måltider: Morgenmad og frokost.

6 11. dag Machu Picchu Vi stiger på toget i på Ollanta Station og kører den smukke togtur til Aguas Calientes, hvor vi har én overnatning. Efter ankomst tager vi med bus op til det ældgamle citadel i Machu Picchu, inkaernes glemte by og landets største attraktion. Det er et fantastisk syn, når man kommer op over bjergpasset, hvorfra man kan se ruinerne, der er beliggende nede i dalen mellem de to toppe: Machu Picchu og Wayna Pichu. I århundreder var dette sted uopdaget, først i 1911 blev det fundet. Både beliggenheden og konstruktionen gør dette arkæologiske sted fra inka-tiden helt unikt. Vi ser ruinerne på en guidet rundtur og kan herefter selv blive her, da busserne ofte kører ned ad bjerget. Man kan runde dagen af med en gåtur til Inti Punku Solporten. 12. dag Fridag ved Machu Picchu I dag er der tid på egen hånd til at nyde de termiske bade i Aguas Calientes, gå en tur i omegnen eller udforske noget mere af Machu Picchu (for egen regning bus+entre: 700 DKK. (Skal bookes senest 3 måneder inden afrejse. NB pris= 900 DKK). Tager du af sted tidligt om morgenen får du mulighed for at nyde ruin-komplekset i ro og fred, inden dagstur-turisterne fra Cuzco når frem til ruinerne. Du kan f.eks vandre op på toppen af Wayna Picchu (yderligere entre: 150 DKK (NB pris= 200 DKK)- skal bookes på forhånd), hvorfra der er en storslået panoramaudsigt over hele ruinområdet og Machu Picchu. Turen derop og ned igen tager ca. 3 timer, og det er en hård tur ad stejle trin. Om eftermiddagen mødes gruppen i Aguas Calientes for at køre med tog og bus tilbage til Cuzco, hvor vi har én overnatning. Vi spiser middag i Cuzco.

7 13. dag Cuzco - Puerto Maldonado - Amazonjunglen Nu starter en tur på knap to døgn i Amazon-junglen. Over halvdelen af Peru er dækket med regnskov, men kun en meget begrænset del af denne regnskov er tilgængelig. Og kun så lidt som 5% af landets befolkning bor i regnskoven. Vi skal med fly til Puerto Maldonado, en flytur på ca. 1 time. Der bliver herefter et stop i byen, hvor vi kan dele vores bagage i to: kufferterne bliver deponeret, og det tøj og udstyr, vi skal bruge i Amazonas, flyttes over i en mindre taske/håndbagage. Med uddannede naturguider bruger vi de næste dage på at udforske forskellige dele af Amazonas. Der er både vandringer og sejlture. Vi kører ad en grusvej til Puerto Nuevo (ca. 1 times kørsel), hvorfra vi sejler i ca. halvanden time op ad den enorme Tambopata flod til vores lodge i junglen. Undervejs er der chancer for at se forskellige fuglearter, bl.a. saksnæb, brogede brokfugle, kalothejrer, jabiru storke, høge, isfugle og svaler. Vi sejler nu ind i bufferzonen mellem Tambopata reservatet og Bahuaja Sonene nationalparken. Vi nyder frokosten undervejs. Om eftermiddagen går vi ind i junglen for bl.a. at se de flotte meget hårde træsorter, kapoktræer og anden imponerende bevoksning, samt diverse fugle. Vi spiser middag på vores lodge. NB: Programmet i Amazonas kan variere alt efter hvilken junge-lodge man bor på. Læs om Amazonas her Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad. 14. dag Amazonjunglen Tidligt om morgen forlader vi lodgen og sejler cirka 20 minutter til det sted, hvor papegøjerne kommer for at spise af det mineralrige ler. Mindst fem forskellige arter henter deres livsnødvendige mineraler her, og det er et flot og farvestrålende syn at se dem komme flyvende. Efter morgenmaden besøger vi Don Aurelio og hans familie. Her dyrker og høster de Amazonskovens afgrøder, mange som vi aldrig før har set. Også urter og medicinske planter skal vi se nærmere på, og vi sættes ind i deres brug blandt de lokale folk i Amazonas. Aftensmaden venter i lodgen, og senere om aftenen sejler vi ud for at spotte de nataktive dyr såsom kaimaner, flagermus, kapivarer og natravne. Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

8 15. dag Amazonjunglen - Puerto Maldonado - Lima - Museo Larco Vi sejler tilbage til Puerto Maldonado og skifter tøj, før vi kører til lufthavnen for at flyve tilbage til Lima. Sent denne eftermiddag besøger vi det arkæologiske museum Larco Herrera, der huser den største samling af præcolumbiansk kunst i Peru. Der er keramik, guld, dragter og meget mere i en imponerende udstilling. Det er et utroligt museum, der især efter dets renovering i 2010 formår at binde alt det sammen, man har stiftet bekendtskab med de sidste to uger i Peru. Efter besøget spiser vi afskedsmiddag i museets restaurant i den dejlige have. 16. dag Lima - Byrundtur - Hjemrejse Efter morgenmaden tager vi på byrundtur i Lima. Vi ser det historiske centrum og også de moderne bydele: Plaza de Armas med de flotte bygninger, regeringsbygningen, rådhuset og ærkebiskoppens palads. Vi fortsætter til San Francisco klostret, perlen blandt Limas gamle kirker. Klosteret indeholder nogle fine mosaikfliser fra Sevilla og flotte freskomalerier samt en imponerende samling af religiøs kunst. Men det mest fascinerende er katakomberne med kranier og knogler fra kolonitiden. Transfer til lufthavnen og fly til Danmark. Måltider: Morgenmad og måltider på flyet. 17. dag Ankomst til København Måltider på flyet.

9

10 Prisen inkluderer Fly København/Lima retur 3 indenrigsfly i Peru Kørsel i bus Overnatninger på hotel/lodge Halvpension Helpension de to døgn i Amazonas Sejlads på Titicaca og i Amazonas Togrejse til Machu Picchu Alle entréudgifter ifølge program Dansk rejseleder Engelsktalende lokalguider Drikkepenge til lokalguider og chauffører Guidebog om Peru fra Akademisk Rejseforlag (2015) Ingen hokus pokus: se vores prispolitik her Ikke inkluderet Rejse- og afbestillingsforsikring Eneværelsestillæg (3.800 kr) Husk at læse de generelle handelsbetingelser her Bemærk Passet skal være gyldigt 6 måneder efter hjemrejse. Programmet i Amazonas kan variere alt efter hvilken lodge der benyttes. Billetter til den ekstra entré på Machu Picchu og Wayna Picchu kan ikke garanteres og skal bestilles i så god tid som muligt inden afrejse. Se alle vores rejser til Peru her