SPØRGSMÅL SVAR. Findes der plantebeskyttelsesmidler til ukrudtsbekæmpelse, der er tilladte i den økologiske planteproduktion? Nej.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SPØRGSMÅL SVAR. Findes der plantebeskyttelsesmidler til ukrudtsbekæmpelse, der er tilladte i den økologiske planteproduktion? Nej."

Transkript

1 Findes der plantebeskyttelsesmidler til ukrudtsbekæmpelse, der er tilladte i den økologiske planteproduktion? Nej. Må man sætte ring i næsen på en økologisk so? Hvor mange dage om året skal økologiske køer minimum være på græs: 100 dage, 150 dage eller 200 dage? Ja. Søerne får ofte ring i næsen, så de ikke endevender græsmarken. Uden vegetation på marken øges risikoen for, at kvælstof fra dyrenes gødning udvaskes til vandmiljøet. Mindst 150 dage. Hvilket år fejrede Danmark Ø-mærkets 25 års jubilæum? 2015.

2 Hvad er de to vigtigste indsatser mod ukrudt i økologiske marker? Sædskifte og mekanisk bekæmpelse. I Danmark vænnes konventionelle grise typisk fra soen efter ca. 4 uger. Hvor gamle skal økologiske smågrise mindst være i Danmark, før de må blive fravænnet? Hvor mange m 2 skal en økologisk malkeko minimum have på stald: 6 m 2, 8 m 2 eller 10 m 2? 7 uger. 6 m 2. Hvilket økologimærke er obligatorisk i Danmark? Det grønne EU mærke. Ø-mærket er frivilligt.

3 Nævn mindst to gevinster ved et hyppigt sædskifte. Bekæmpelse af ukrudt og skadedyr, opbygning af næringsstofpulje og sanering mod sygdomme. Må danske økologiske grise slagtes i udlandet? En konventionel ko giver knap 9000 kg mælk om året. Hvor meget mælk giver en økologisk ko i gennemsnit om året: ca kg, ca kg eller ca kg? Nej, det må de ikke ifølge en dansk brancheaftale. Cirka 8000 kg mælk årligt. Hvor stor en procentdel af den danske befolkning kender det røde Ø-mærke: ca. 78 %, ca. 88 % eller ca. 98 %? Ca. 98 %.

4 Hvad kan man bruge droner til i planteproduktionen? Droner giver mulighed for, at landmanden kan overvåge marken fra oven. På den måde kan han få et overblik over, hvor der er problemer med ukrudt, eller hvor afgrøden er tynd og mangler næring. Hvor lang er omlægningstiden for en økologisk griseproduktion? I hvor lang tid skal økologiske kalve have komælk: 1 måned, 2 måneder eller 3 måneder? 6 måneder. 3 måneder. Hvad er det økologiske spisemærke? Det økologiske spisemærke er et statskontrolleret økologimærke for spisesteder, der angiver, hvor stor en andel økologiske råvarer, der anvendes på spisestedet.

5 Hvilken type afgrøder indgår hyppigere i økologiske sædskifter end i konventionelle sædskifter? Kvælstoffikserende afgrøder (bælgplanter). Må man kastrere økologiske hangrise? Nævn mindst to ting, som økologiske landmænd kan gøre for at tilfredsstille kalvenes naturlige suttebehov. Ja. Grisene kastreres, når de er et par dage gamle for at fjerne den grimme lugt og smag af orne, der udvikler sig hos nogle af grisene. Der forskes i at løse problemet med ornelugt, så man kan undgå at kastrere hangrisene. De kan give dem narresutter, pattespand, patteautomat, eller kalvene kan få en ammetante. Må det røde Ø-mærke bruges af tyske myndigheder, der ønsker at mærke økologiske fødevarer? Nej. Det røde Ø-mærke kan kun tildeles af de danske myndigheder.

6 Må man bruge ikke-økologisk husdyrgødning i økologisk planteavl? Ja, op til en hvis andel, hvis man ikke har adgang til økologisk gødning. Der er dog et ønske om at udfase brugen af ikke-økologisk husdyrgødning. Hvor mange kvadratmeter udeareal skal en økologisk høne have: 2 m 2, 4 m 2 eller 6 m 2? Må man klone økologiske får? 4 m 2. Nej, kloning er ikke tilladt i den økologiske produktion. Hvordan kan du se på et æg, om det er økologisk eller ej? Det kan du se ud fra den kode, der er stemplet på skallen af alle æg. Koden angiver, hvilken type produktion, ægget stammer fra.

7 Når økologer ikke må bruge kunstgødning, hvordan kan de så få opbygget jordens kvælstofpulje (nævn mindst to metoder)? De kan gøde jorden med f.eks. husdyrgødning eller grøngødning, de kan bruge bælgplanter til at fiksere kvælstof fra luften, og de kan så efterafgrøder, der kan holde på kvælstoffet. Skal økologiske høner have dagslys i stalden? Hvor lang er omlægningstiden for får og geder? Ja. 6 måneder. Hvad hedder den instans, som kontrollerer, at danske landmænd overholder økologireglerne: NaturErhvervstyrelsen, Økologistyrelsen eller Fødevarestyrelsen? NaturErhvervstyrelsen.

8 Må økologer bruge plastfolie som dækningsmateriale til at forhindre fremspiring af ukrudt? Ja, men det må ikke nedmuldes. Må økologiske og konventionelle kyllinger slagtes på samme slagteri? Er der økologiske regler for fedeheste? Ja, men der skal være klar adskillelse, og produktionslinjen skal rengøres mellem slagtningerne. Ja. Hvor ofte udføres økologikontrollen i Danmark? Mindst 1 gang om året.

9 Recirkulering er centralt i den økologiske tankegang. Hvilket af disse produkter må ikke føres tilbage til økologiske marker: kildesorteret husholdningsaffald, spildevandsslam eller komposteret haveaffald? Spildevandsslam. Bliver danske økologiske kyllinger halalslagtet? Kan man drive en økologisk minkfarm? Ja, det gør langt de fleste af alle danske kyllinger, da der er en stor eksport til muslimske lande. Nej, man kan ikke omlægge pelsdyrproduktion til økologisk produktion. Hvad bliver undersøgt i forbindelse med den økologiske krydskontrol? Overensstemmelse mellem leverancer og dokumenter/regnskaber. Krydskontrollen udføres af Fødevarestyrelsen og foretages primært som stikprøver.

10 Må du kalke økologisk landbrugsjord for at regulere jordens surhedsgrad? Ja. Hvor mange gange må et økologisk slagtesvin få medicin, for at dens kød kan sælges som økologisk? Kan en vildtlevende hjort, der bliver skudt på en økologisk bedrift under jagt, sælges som økologisk? 1 gang. Hvis det skal have medicin flere gange, skal det genomlægges. Nej. Produkter, der stammer fra jagt eller fiskeri efter vildtlevende arter, kan ikke betragtes som økologiske. Hvilken produktkategori anses for driveren inden for økologi i Danmark: kød, mejeriprodukter eller frugt & grønt? Mejeriprodukter.

11 Findes der genmodificerede planter, som du må bruge i den økologiske planteproduktion? Nej, GMO er ikke tilladt i økologisk planteavl. Hvad hedder Danmarks største økologiske svineslagteri? Hvornår blev det første danske havbrug omlagt til økologisk produktion: i 1998; i 2010; der er endnu ingen økologiske havbrug i Danmark? Friland. Selskabet ejes af Danish Crown. I Nævn de tre største økologiske mejerier i Danmark. Arla Foods, Thise og Naturmælk.

12 Nævn mindst to indsatser, der kan forøge antallet af bier til bestøvning af økologens afgrøder. Man kan etablere insekthoteller eller indgå aftale med en biavler om at opstille bistader på sin bedrift. Man kan også så bi-venlige planter i sine skel og optimere plejen af skel og vejrabatter for at fremme tilstedeværelsen af blomster frem for græsser. Hvilke racer indgår oftest i den økologiske griseproduktion (nævn mindst én)? Hvor mange timer hver dag skal en økologisk ko være på græs i sommerhalvåret? Duroc, Yorkshire og Landrace, ligesom i den konventionelle produktion. Den skal være på græs i minimum 6 lyse timer dagligt. Hvor stor var den økologiske markedsandel i den danske detailhandel i 2014: ca. 2 %, ca. 8 % eller ca. 17 %? Ca. 8 pct.

13 Hvis pesticider fra en nabomark driver med vinden ind over en økologisk mark, er det så nødvendigt at omlægge marken? Ja. Den del af afgrøden, der er blevet skadet, skal omlægges igen. Hvor mange etager må man holde økologiske høner i: ingen, 2 etager eller 3 etager? Når en malkeko har fået medicin, hvor lang tid skal der så gå, før mælken må sælges? 3 etager (inklusiv gulvarealet). Det afhænger af tilbageholdelsestiden for den brugte medicin. Mælk fra økologiske køer har dobbelt så lang tilbageholdelsestid som konventionel mælk. Hvad var den mest solgte økologiske frugt i Danmark i 2014? Bananer.

14 Hvor lang tid skal der gå, fra en landmand lægger sin planteproduktion om til økologi, før han må sælge sine etårige afgrøder som økologiske? 2 år. Hvor mange timer i døgnet skal der være slukket for det elektriske lys i et økologisk hønsehus: det behøver ikke blive slukket; det skal være slukket i 8 timer hver nat; det skal være slukket fra solnedgang til solopgang? Må man afhorne økologiske kalve? Lyset skal være slukket i minimum 8 timer hver nat. Ja. Hvilke to lande udgør de vigtigste eksportmarkeder for økologisk svinekød: England og Kina; USA og Holland; eller Frankrig og Tyskland? Frankrig og Tyskland.

15 Er det lovpligtigt at etablere levende hegn i skellet mellem en økologisk og en konventionel mark? Nej, det er ikke lovpligtigt at etablere levende hegn. Der skal dog være et tydeligt skel, f.eks. en bræmme på mindst ½ meter eller et hegn, der forhindrer græsning på en ikke-økologisk mark. Hvor mange høner må der være i en flok økologiske læggehøns: max 1500, max 3000 eller max 5000 høner? Må konventionelle dyr afgræsse økologiske arealer? Max 3000 høner. Ja, men de må ikke græsse sammen med økologiske dyr. De konventionelle dyr skal desuden komme fra en bedrift, der opfylder en række særlige betingelser. Spiser danskerne mest økologisk svinekød eller oksekød? Oksekød. Det er især hakket økologisk oksekød, der er populært hos danskerne.

16 Må høstede økologiske og konventionelle afgrøder opbevares i samme bygning? Ja, men der skal være en klar fysisk adskillelse mellem afgrøderne, som f.eks. faste skillevægge. I burægproduktionen må der være 13 høner pr. m 2 nytteareal i staldene. I frilands- og skrabeægproduktionen må der være 9 høner pr. m 2. Hvad er belægningsgraden for økologiske læggehøns? Hvor stor en andel af økologiske køers foder skal være grovfoder: 20 %, 40 % eller 60 %? Max 6 høner pr. m 2 nytteareal. 60 %. Hvilket supermarked havde i 2014 den største økologiske omsætning i Danmark: Netto, Føtex eller Irma? Netto.

17 Må du have økologisk og konventionel planteavl på samme bedrift? Ja, men det må ikke være den samme art, der bliver dyrket både økologisk og konventionelt. Er pattegrisedødeligheden højest hos økologiske eller konventionelle grise? I den konventionelle mælkeproduktion er det almen praksis at aflive jerseytyrekalve. Må man aflive økologiske jerseytyrekalve? Den er højest i den økologiske produktion, hvor søerne går frit, og der derfor er større risiko for, at de lægger sig på smågrisene. Samtidig er der risiko for, at smågrisene tages af ræve eller rovfugle, når de går på marken. Ja. Hvilket land i verden havde den største økologiske markedsandel i 2014: Danmark, Østrig eller Canada? Det havde Danmark med en økologisk markedsandel på ca. 8 %.

18 Må man dyrke den samme planteart (f.eks. byg) på en økologisk og en konventionel mark på den samme bedrift? Nej, parallelavl er forbudt. Du må dog gerne have samme planteart, hvis det er to forskellige sorter, der let kan skelnes. Må økologiske svin insemineres? Hvor mange timer må økologiske køer maksimalt transporteres fra gård til slagteri: 4 timer, 8 timer eller 12 timer? Ja, det må alle dyregrupper. 8 timer. Hvem køber mest økologisk i Danmark: nordjyder, fynboere eller københavnere? Københavnere.

19 I hvilke tilfælde er det muligt at få nedsat omlægningstiden på sine arealer? Nedsat omlægningstid kan typisk opnås til vedvarende græsarealer og til arealer, der i forvejen opfylder de økologiske regler eksempelvis via miljøordninger, fredninger eller brak. Må den økologiske gris få ikke-økologisk foder? Homogenisering af mælk er en proces, der gør mælken ensartet og findeler fedtet, så det ikke lægger sig på overfladen. Er det tilladt at homogenisere økologisk mælk i Danmark? Indtil udgangen af 2017 må økologiske grise få op til 5 % ikke-økologisk proteinfoder, hvis der ikke kan skaffes økologisk foder. Efter 2017 er det planen, at andelen af økologisk foder skal være 100 %. Ja, men ofte bliver økologisk mælk dog ikke homogeniseret. Hvad hedder den danske virksomhed, der siden stiftelsen i 1999 har leveret kasser med friske økologiske grøntsager direkte fra marken til forbrugerens dørtrin? Aarstiderne.

20 Må du lægge dit husdyrhold om til økologi samtidig med, at du omlægger din planteproduktion? Ja. Bliver danske økologiske grise halalslagtet? Hvor lang tid skal der gå, fra man lægger om til økologisk malkekvægsproduktion, før mælken må sælges som økologisk: 6 måneder, 9 måneder eller 12 måneder? Nej - det er der ingen grund til, eftersom muslimer ikke spiser svinekød. 6 måneder. Må afgrøder, der er høstet fra omlægningsarealer, sælges som økologiske? Nej, ikke før omlægningstiden er færdig.

21 Hvor tæt på et offentligt vandløb må du dyrke din økologiske mark? Der skal være en randzone på 9 meter på hver side af vandløbet, uanset om du er økologisk eller konventionel landmand. Må den økologiske gris halekuperes (få skåret et stykke af halen af for at undgå halebid)? En malkeko har fået medicin for mange gange og skal derfor genomlægges. Hvor lang tid skal der gå, før dens mælk må bruges til at fodre kalvene i besætningen: mælken må bruges med det samme; mælken må først bruges efter medicinens tilbageholdelsesperiode; eller mælken må først bruges efter genomlægningsperioden? Nej. Mælken må bruges med det samme til fodring på egen bedrift. I 2006 blev surmælksproduktet Skyr lanceret i Danmark af et økologisk mejeri. Hvilket mejeri var det: Thise Mejeri, Løgismose Mejeri eller Naturmælk? Thise Mejeri introducerede Skyr på det danske marked, men siden er flere andre mejerier begyndt at producere produktet.

22 Hvis der ligger en sø på 50 m 2 midt i din økologiske mark, hvor stor skal den dyrkningsfri randzone omkring søen så være: 0 meter, 2 meter eller 9 meter? 0 meter. Søer under 100 m 2 er generelt ikke beskyttede efter 3 i naturbeskyttelsesloven, og du må derfor dyrke dine afgrøder helt ned til bredden. Hvor mange procent af en økologisk svineproducents foder skal komme fra egne marker: 20 %, 40 % eller 60 %? Må økologisk kvæg få syntetiske vitaminer? Mindst 20 %. Hvis det ikke er muligt at opfylde kravet, kan man bruge foder, der er produceret i samme region (Danmark er én region). Ja, det er tilladt at give sine dyr syntetiske A-, D- og E-vitaminer. Danmark var det første land i verden til at indføre lovgivning om økologisk jordbrug. Hvilket år var det: 1967, 1977 eller 1987? Det var i 1987.

23 Er der mere restriktive krav for, hvor ofte og hvor meget man må vande økologiske marker, end der er i den konventionelle produktion? Nej. Økologer må vande på lige fod med konventionelle landmænd. Hvad hedder Danmarks største slagteri af økologiske kyllinger: Danpo, HKScan eller Sødam? Må du både holde økologiske og ikke-økologiske geder på den samme bedrift? HKScan. Nej, alle dyr af samme art skal omlægges til økologisk produktion på samme tid. Hvis du indsætter ikke-økologiske dyr på bedriften, skal de omlægges med det samme. Har Danmark en økologiminister? Nej.

24 Hvor stor må en økologisk mark maksimalt være? Der er i princippet ingen grænser for, hvor stor en økologisk mark må være. I andre produktionssystemer (buræg, skrabeæg og friland) skal der være mindst 15 cm siddepind pr. høne. Hvor mange cm siddepind skal en økologisk høne have at sidde på: 15 cm; 18 cm; eller mellem 15 og 21 cm afhængigt af racen? Må skindet fra økologiske geder mærkes med det røde Ø-mærke? 18 cm. Nej. Skind falder ikke inden for Økologiforordningens anvendelsesområde. I Økologisk Handlingsplan 2020 er der en målsætning om at øge andelen af økologi i offentlige køkkener. Hvad skal andelen af økologi være i offentlige køkkener i 2020 ifølge målsætningen: 25 %, 40 % eller 60 %? 60 procent.

25 Må du flammebehandle fremspiret ukrudt på din økologiske mark? Ja. Må økologiske høns gå i konventionelle frugtplantager? Hvor stor en andel af den daglige foderration til får skal være grovfoder: 35 %, 45 %, eller 60 %? Nej. Mindst 60 %. I biodynamiske jordbrug må man ligesom i økologiske jordbrug ikke bruge pesticider og kunstgødning. Må biodynamiske produkter blive mærket med det røde Ø-mærke? Ja. Biodynamiske jordbrug overholder økologireglerne og bliver kontrolleret af staten. Derudover har biodynamikere deres eget mærke, Demeter-mærket.

26 I Danmark og nabolandene er der stor mangel på økologisk raps, men økologerne afholder sig generelt fra at dyrke planten. Hvorfor? Økologerne har store udfordringer med skadedyr i raps, og afgrøden bliver derfor betragtet som en højrisikoafgrøde. Må man trimme næbbene på økologiske høner for at undgå, at hønerne piller fjerene af hinanden? Må man have ikke-økologiske heste på en økologisk bedrift? Nej. Ja, op til fire heste med føl til eget brug. Alternativt kan man have heste under hesteordningen. Dyrene må dog ikke sælges som kød hverken økologisk eller konventionelt. Hvad er den primære forskel mellem det økologiske og det biodynamiske jordbrug? Den økologiske driftsform bygger på almindelig naturvidenskabelig viden og landbrugserfaring, hvor det biodynamiske landbrug bygger på en holistisk forståelse af livskræfterne i naturen og universet. Den biodynamiske tankegang er udviklet af filosoffen Rudolf Steiner.

27 Må en økologisk mark ligge udyrket hen i vinterhalvåret? Ja, men det er ikke hensigtsmæssigt i forhold til de økologiske principper om næringsstofopbygning. Nævn to metoder til, hvordan man i økologiske hønsehold kan undgå, at hønerne piller fjerene af hinanden. Kan vildtlevende fisk sælges som økologiske? Man kan give dem rodemateriale og grovfoder, god adgang til udearealer, og så kan opbygningen af staldsystemet også være en afhjælpende faktor. Nej, for man kan ikke kontrollere fiskenes liv, før de bliver fanget. Man kan f.eks. ikke vide, om de kommer fra et miljøbelastet område i naturen. Hvornår blev Den Økologiske Jordbrugsskole grundlagt: 1982, 1986 eller 1992? 1982.

28 Kan man have et økologisk jordbrug uden at have husdyr på sin bedrift? Ja, der er ikke krav om husdyrhold i økologien. Økologer uden husdyr kan i stedet benytte grøngødning til markerne, kombineret med efterafgrøder og bælgplanter, eller de kan lave gødningsaftaler med økologiske husdyrbrug. Nævn to årsager til, at det er godt for grisen at få grovfoder. Må økologiske dyr deltage i dyrskuer? Det er godt for deres maver, og så giver det øget beskæftigelse, da det taget tid at tygge sig igennem foderet. På den måde er grisene optaget af at spise og kommer ikke op at slås. Ja. Hvilken verdensdel havde i 2013 det største økologiske landbrugsareal: Europa, Sydamerika eller Oceanien (inkl. Australien og New Zealand)? Oceanien. I 2013 fandtes 40 % af det samlede økologiske areal i Oceanien. Langt størstedelen af dette areal ligger i Australien.

29 Hvad er repellenter, og hvad kan de bruges til i den økologiske planteproduktion? Repellenter er midler, der virker afskrækkende på eksempelvis skadedyr, og de fungerer derfor som plantebeskyttelsesmidler. Ofte virker de ved, at repellenten udskiller en lugt, som skadedyret ikke bryder sig om. Må økologiske grise få ikke-økologisk kød- og benmel som foder? Må du have dine økologiske dyr opstaldet på en ikke-økologisk ejendom? Nej. Ja, hvis der er klar fysisk adskillelse mellem dine økologiske dyr (inkl. deres foder og gødning) og de dyr og produkter, der hører til den konventionelle ejendom. Hvilket af følgende lande har flest økologiske producenter: Tyskland, Indien, Mexico eller Italien? Indien. I 2013 havde Indien ca økologiske producenter. Til sammenligning havde Mexico ca , Italien ca og Tyskland ca økologiske producenter.

30 Må en økolog gøde sine planter med mikronæringsstoffer som f.eks. jern eller zink, hvis planterne udviser mangel på næringsstofferne? Ja, men det kræver en konsulenterklæring. En konventionel kylling er typisk 36 dage, når den slagtes. Hvor gammel er en økologisk kylling, når den slagtes: dage, dage eller dage? Hvad er den særlige forskel mellem den økologiske og den konventionelle bidronning? Den er typisk mellem 63 og 81 dage, afhængig af racen. Man må ikke klippe vingespidserne af den økologiske dronning. Dette er tilladt ved konventionel biavl for at undgå, at bierne sværmer. I årene har antallet af danske økologiske bedrifter ligget nogenlunde stabilt. Hvor mange økologiske bedrifter var der i Danmark i denne periode: ca. 1600, ca eller ca. 3600? Ca bedrifter. I den samme periode har der været en stigning i det samlede økologiske areal, hvilket betyder, at den gennemsnitlige økologiske bedrift er blevet større.

31 Hvad er grøngødning? Grøngødning er planter, der dyrkes med det primære formål at opsamle og bringe næringsstoffer ind i sædskiftet. Planterne bliver ikke høstet og solgt, men bliver i stedet nedpløjet i jorden, hvor de virker som gødning for den efterfølgende afgrøde. Hvor mange æg lægger den økologiske høne i snit om året: ca. 205 æg, ca. 255 æg eller ca. 305 æg? Hvis en økologisk svineproducent har 20 høns og 5 får gående til eget brug, kan han så bruge deres gødning som økologisk gødning? Ca. 305 æg. Til sammenligning lægger en burhøne ca. 325 æg. Ja, gødningen fra dyr, der bliver holdt til eget brug, må bruges som økologisk gødning på egen bedrift. Hvilken region i Danmark havde i 2013 det største økologiske areal: Nordjylland, Syddanmark eller Midtjylland? Syddanmark, tæt efterfulgt af Midtjylland.

32 I vækstsæsonen er Danmark selvforsynende af to slags økologiske grøntsager dyrket i væksthus. Hvilke? Tomater og agurker. Må man bruge syntetiske vitaminer til økogrise? Hvor stor en andel af økologiske dyrs foder må komme fra omlægningsfoder, der er indkøbt fra en anden bedrift: 30 %; 100 %; eller der må slet ikke fodres med omlægningsfoder fra andre bedrifter end din egen? Ja, men de må ikke være fremstillet ved hjælp af GMO. Der må bruges op til 30 % indkøbt omlægningsfoder til alle økologiske dyr. Hvor stort var det økologiske areal i Danmark i 2014: ca ha, ca ha eller ca ha? Ca ha.

33 Må der anvendes ikke-økologisk gødning til grøntsager i økologiske væksthuse? Ja, men højst 25 %. Må landmanden give syge økologiske grise antibiotika, uden de først er blevet tilset af en dyrlæge? Må økologiske dyr blive behandlet med veterinære lægemidler, der er fremstillet ved brug af GMO? Nej, grisene skal altid tilses af en dyrlæge først. Ja. Hvor stor en del af de danske statsfængslers landbrugsarealer drives økologisk: 0 % (de drives ikke økologisk), 50 % eller 100 %? 100 %. I 2000 blev driften i alle danske statsfængsler lagt om til økologi.

34 Er der nogen arter af skadedyr i væksthuse, som det er tilladt at bruge kemiske sprøjtemidler imod? Nej. Hvor mange høner har en gennemsnitlig økologisk ægproducent: ca høner, ca høner eller ca høner? Tæller vaccinationer med i regnskabet for, hvor mange medicinske behandlinger økologiske dyr må få? Ca høner. Nej. Hvilken region i Danmark havde i 2013 flest økologiske bedrifter: Sjælland, Midtjylland eller Syddanmark? Syddanmark med 852 økologiske bedrifter. I Midtjylland var der samme år 781 økologiske bedrifter og på Sjælland var der 408.

35 Må der bruges ikke-økologiske plantesække i drivhuset til økologisk produktion? Nej. Skal der i økologiske slagtesvinestalde være fri adgang til udearealer? Hvor ofte skal en økologisk landmand tilse dyr på friland? Ja. Mindst én gang dagligt. Sæt følgende dyr i orden efter, hvor mange der bliver produceret økologisk i Danmark på årsbasis: får, geder, slagtesvin, krondyr og slagtekyllinger. 1: slagtekyllinger (ca ), 2: slagtesvin (ca ), 3: får (ca ), 4: geder (ca ), 5: krondyr (ca. 200). Tallene er fra 2014.

36 I økologiske væksthuse kan man dyrke i potter og i afgrænsede bede. Hvis der ikke er kontakt til jordbunden, kan omlægningstiden så bortfalde? Ja, hvis planterne dyrkes i et økologisk vækstmedie, kan man søge om tilladelse til, at omlægningstiden bortfalder. Ellers følger væksthuse de almindelige regler for omlægningstid. Må økologiske høner få ikke-økologisk foder? I kønssorteret sæd er sædcellerne med y-kromosomer sorteret fra. Sæden indeholder derfor primært sædceller, der producerer hundyr. Kønssorteret sæd bruges i den konventionelle produktion for at nedbringe aflivningen af tyrekalve. Må økologer bruge kønssorteret sæd? Indtil udgangen af 2017 må økologiske høner få op til 5% ikke-økologisk proteinfoder, hvis der ikke kan skaffes økologisk foder. Efter 2017 er det planen, at andelen af økologisk foder skal være 100 %. Ja. Hvor stor en andel af ingredienserne i forarbejdede fødevarer skal være økologiske, for at varerne må markedsføres som økologiske: mindst 85 %, mindst 95 % eller 100 %? Mindst 95%.

37 Hvornår må landmanden sælge sine grøntsager som økologiske? Efter en omlægningstid på 2 år. I burægproduktionen skal der være mindst én rede for hver 10 høner. I frilands- og skrabeægproduktionen skal der være en rede for hver 7 høner. Hvor mange høner skal deles om en rede i den økologiske ægproduktion? Hvis du begynder omlægning af din bedrift den 1. april 2016, hvornår skal du så senest have påbegyndt omlægningen af dine husdyr: 1. april 2016, 1. april 2020 eller 31. december 2020? Der skal være mindst en rede for hver 7 høner ligesom med friland og skrabeæg. 31. december Hele bedriften skal være påbegyndt omlægning inden udgangen af det 4. kalenderår. Stevia-planten er i de senere år blevet meget populær, fordi den er et naturligt alternativ til kunstige sødemidler. Må planteudtræk fra stevia-planten bruges til at søde økologiske fødevarer? Nej. Forarbejdningsprocessen i forbindelse med oprensningen af planteudtræk fra stevia-planten ligger til baggrund for forbuddet. Der forskes dog i at udvikle teknikker, der kan gøre planten tilgængelig for økologer.

38 Er det tilladt at dyrke svampe på ikke-økologisk husdyrgødning? Ja, hvis der ikke er mulighed for at skaffe økologisk husdyrgødning. Andelen af ikke-økologisk husdyrgødning må dog ikke udgøre mere end en fjerdedel af den samlede vægt. Må økologiske høner medicineres? Må du lade dine økologiske husdyr græsse på en ikke-økologisk mark? Ja, men kun ved konstateret sygdom og efter dyrlægens anvisninger. Ja, hvis marken kan sidestilles med en økologisk mark eller en omlægningsmark. Når du køber hakket kød i supermarkedet, er kødet ofte gaspakket for at hæmme bakterievækst og dermed forlænge holdbarheden. Må man gaspakke økologisk kød? Ja. Ofte er det høje koncentrationer af ilt (O 2 ) og kuldioxid (CO 2 ), der bliver benyttet for at forlænge holdbarheden og bevare kødets røde farve.

39 Er der midler, som må bruges på dræbersnegle i økologien? Ja, man kan både bruge feromoner og jernfosfat. Må økologiske grise få ikke-økologisk fiskemel at spise? Er det tilladt at lade økologiske og ikke-økologiske dyr afgræsse et fælles areal som f.eks. en offentlig strandeng samtidig? Ja. Ja, men der stilles en række krav til de bedrifter, som de konventionelle dyr kommer fra. Dyrene skal desuden være individuelt mærkede. Hvilke tre kategorier findes det økologiske spisemærke i? Guld, sølv og bronze. De forskellige kategorier af spisemærket angiver, hvor stor en andel økologiske råvarer, der anvendes på spisestedet.

40 Hvad er omlægningstiden for jordbærplanter? 3 år. Hvor meget mere plads har en økologisk slagtegris end en konventionel gris: dobbelt så meget plads, 3½ gange så meget plads, eller 5 gange så meget plads? Kan man have både økologiske og ikke-økologiske bistader på den samme bedrift? Ca. 3½ gange så meget plads. Ja, det er muligt at søge dispensation for at optimere bestøvningen af eksempelvis frugtplantager. Alle regler for økologisk biavl skal dog overholdes på de ikke-økologiske stader (på nær placeringen), men deres honning må ikke sælges som økologisk. Hvor stor skal andelen af økologiske råvarer mindst være, for at et spisested kan få tildelt det økologiske spisemærke i guld: 80 %, 90 % eller 100 %? Mindst 90 %.

41 Hvilken økologisk frugt dyrkes der mest af i Danmark? Æbler. Nævn to årsager til, hvorfor halebid normalt ikke er et problem i økologiske besætninger. Hvis du er i færd med at omlægge din husdyrproduktion til økologisk drift, og du indsætter et økologisk dyr i besætningen, hvornår må dette dyr så sælges som økologisk: med det samme; efter genomlægningsperioden for den pågældende art; eller når resten af besætningen er færdigomlagt? Der er god plads til dyrene, der er rodematerialer, og grisene får grovfoder, der holder dem beskæftigede og mætte i lang tid. Det indkøbte dyr følger besætningens omlægning og må først sælges som økologisk, når resten af besætningen er færdigomlagt. Hvordan ser EU s økologilogo ud? EU s økologilogo forestiller et blad, der er formet af hvide stjerner på en grøn baggrund.

42 Hvad bruges svovl til i den økologiske frugtproduktion? Svovl er et plantebeskyttelsesmiddel, der virker mod svampeangreb. Hvor mange timer må økologiske slagtesvin maksimalt transporteres fra gård til slagteri: 4 timer, 8 timer eller 24 timer? Må du bruge gift til bekæmpelse af mus i stalde, hvor der går økologiske dyr? Max 8 timer inklusiv af- og pålæsningstid. Ja, men giften skal lægges i fælder. I hvilket år blev det obligatorisk at anvende EU s økologilogo på mærkningen af økologiske fødevarer, der færdigpakkes indenfor EU: 1995, 2003 eller 2010? 2010.

43 Hvis der er drevet pesticider med vinden ind på en økologisk æbleplantage, er det så forbudt at sælge æblerne som økologiske? Det vurderes fra sag til sag. Hvis forureningen er uforskyldt og holder sig under de fastsatte grænseværdier, kan æblerne som udgangspunkt sælges som økologiske. Får en økologisk so gennemsnitligt flere, færre eller lige så mange unger om året som en ikke-økologisk so? Må økologisk kvæg afgræsse arealer, der er under omlægning? Den får færre unger. En højere fravænningsalder giver færre kuld om året. Ja. Hvad betyder det, når en vare er mærket med det røde Ø-mærke? Ø-mærket viser, at varen er økologisk, og at det er de danske myndigheder, der har stået for den seneste økologikontrol med et produkts tilvirkning, emballering og mærkning. Ø-mærket er ikke en garanti for, at varen er fremstillet i Danmark.

44 Er det tilladt at bruge gas som f.eks. ethylen til at eftermodne økologisk frugt? Ja. Ethylen må bruges til at eftermodne bananer, kiwi, kakifrugter og i særlige tilfælde citrusfrugter. Hvor meget vejer økologiske grise i gennemsnit ved slagtning: ca. 72 kg, ca. 84 kg eller ca. 95 kg? Hvor står en andel af økologiske køers foder skal være økologisk: 85 %, 95 % eller 100 %? Den gennemsnitlige slagtevægt er ca. 84 kg men kan dog godt variere lidt. 100 %. Må EU s økologi logo sættes på økologiske produkter, der kommer fra Canada? Ja, hvis den sidste tilvirkning eller emballering er foregået indenfor EU. Det skal altid fremgå, om varen stammer fra EU eller fra et land udenfor EU.

45 Bliver der dyrket økologiske pærer i Danmark? Ja. I en konventionel slagtekyllingestald må der være op til 20 kyllinger pr. m 2. Hvor mange kyllinger må der maksimalt være pr. m 2 i en økologisk slagtekyllingestald: 5, 10 eller 15 kyllinger? Må økologiske køer malkes med malkerobotter? 10 kyllinger pr. m 2, og så skal der være adgang til et udeareal, hvor hver kylling skal have mindst 4 m 2 til rådighed. Ja. Sulfitter - eller svovl - anvendes i vinproduktionen til at konservere vinen og sikre, at der ikke opstår en efter- eller vildgæring af vinen i flasken. Må man bruge sulfitter i den økologiske vinproduktion? Ja, det er tilladt at tilsætte sulfitter i økologisk vin.

46 Nævn mindst tre fordele ved at have økologiske høns gående i en økologisk frugtplantage. Hønsene gøder træerne og spiser skadedyr, mens træerne giver ly, skygge og foder i form af nedfaldsfrugt til hønsene. Samtidig mindsker træerne risikoen for udvaskning af næringsstoffer og beskytter hønsene mod rovfugle. Må økologiske høner få foder, der indeholder GMO? Er der flest økologiske eller ikke-økologiske malkekvægsbedrifter i Danmark? Nej. Der er flest ikke-økologiske malkekvægsbedrifter i Danmark. Alle æg er stemplet med en kode, der fortæller, hvilken produktion ægget stammer fra. Det første tal i koden (0-3) angiver, om ægget er fra burhøns, friland, økologisk, eller om det er skrabeæg. Hvilket tal står der, hvis ægget er økologisk? 0.

47 Hvor foregår den største produktion af bælgplanter samlet set i Danmark hos økologiske eller konventionelle landbrug? Økologer dyrker hovedparten af de bælgplanter, der produceres i Danmark. Bælgplanter er meget vigtige for kvælstofbalancen i den økologiske landbrugsjord. Hvor mange kyllinger må der maksimalt være i en flok økologiske slagtekyllinger: 3000, 4200 eller 4800? Må danske økologiske kalve under 3 måneder sælges til Sverige? Der må maksimalt være 4800 slagtekyllinger i hver flok. Nej, de må slet ikke eksporteres ifølge en brancheregel. Hvad hedder den instans, som kontrollerer økologien hos danske virksomheder og detailhandlen: NaturErhvervstyrelsen, Økologistyrelsen eller Fødevarestyrelsen? Fødevarestyrelsen.

48 Hvilken af disse økologiske afgrøder havde i 2013 det største produktionsareal: vinterhvede, havre eller hestebønner? Havre. Hvorfor vokser økologiske slagtekyllinger langsommere end konventionelle kyllinger? Hvorfor er det almen praksis at aflive jerseytyrekalve? Fordi der er krav om, at der skal anvendes langsomt voksende fjerkræracer. Jerseytyrekalve betragtes generelt som et spildprodukt i mælkeproduktionen. Køerne skal føde en gang om året for at holde gang i mælkeproduktionen, men da tyrekalve af jerseyracen ikke har så meget kød på kroppen som andre racer, kan det ikke betale sig at fede dem op til slagtning. I Danmark er det staten, der er ansvarlig for kontrol og mærkning af økologien. Er det altid staten, der er ansvarlig for økologikontrollen i EU? Nej. I mange lande er det private organisationer, der gennemfører økologikontrollen.

49 Hvor mange procent flere vilde planter og dyr finder man på og omkring økologiske marker sammenlignet med konventionelt dyrkede marker: ca. 10 %, ca. 30 % eller ca. 60 % flere? Ca. 30 %. Hvor stort skal indendørsarealet mindst være for en økologisk orne: 3,5 m 2, 6 m 2 eller 10 m 2? Hvor mange gange om dagen må en økologisk ko malkes? 6 m 2. Derudover skal den have adgang til en udendørs løbegård. Der er ingen regler for, hvor mange gange økologiske køer må malkes. Bliver økologiske landmænd varslet før den årlige økologikontrol, eller er besøget uanmeldt? Den årlige kontrol er som oftest anmeldt. Herudover kan der forekomme uanmeldte stikprøvekontroller.

50 Må brombær, der er plukket fra vildtvoksende brombærkrat, sælges som økologiske? Ja. Der stilles dog en række krav til indsamlingsområdet, bl.a. at der ikke har været brugt handelsgødning eller pesticider i de seneste 3 år. Desuden skal man være autoriseret økolog for at sælge vilde planter som økologiske. Må økologiske grise blive vaccineret? Hvor lang er omlægningstiden for økologisk kødkvæg? Ja. Du skal opbevare en vaccinationsplan, der er underskrevet af dyrlægen. 1 år, og altid mindst 75 % af dyrets samlede levetid, for at kødet må sælges som økologisk. Hvor ofte finder økologikontrollen overtrædelser ved kontrol hos landmanden: i ca. 10 % af besøgene, i ca. 25 % af besøgene eller i ca. 35 % af besøgene? Kontrollørerne finder overtrædelser i cirka 10 % af besøgene. Langt de fleste overtrædelser er af mindre alvorlig karakter, og de drejer sig ofte om staldforhold eller håndtering af bilag.

51 Kan træer fra en økologisk skov sælges som økologisk træ? Nej, træ og træprodukter er ikke omfattet af økologireglerne. Der gælder dog særlige regler for juletræer og pyntegrønt. Er det tilladt at klippe tænderne på økologiske smågrise? Hvornår må økologiske kalve tages fra koen: efter 24 timer, efter 48 timer eller efter 1 uge? Nej. Efter 24 timer. Hvor stor er den økologiske konsummælks markedsandel i Danmark? Cirka hver tredje liter solgte mælk i detailhandlen er økologisk.

52 Har økologisk produktion gennemsnitligt en større eller mindre udledning af CO 2 pr. ha. i forhold til konventionel produktion? Udledningen af CO 2 pr. ha. er mindst på økologiske landbrug. Dette skal dog holdes op imod, at det økologiske udbytte også er mindre pr. ha. Må man drive svin frem med el-stave i den økologiske produktion? Må en økolog gøre brug af strømførende hegn i kostalden? Nej. Nej. Hvad hedder verdens største økologiske mejeri? Arla Foods.

53 Hvor stor en andel af energiforbruget på en økologisk bedrift skal komme fra grønne energikilder: 0 %, 10 % eller 20 %? 0 %. Der er ingen krav om, at en vis andel af energiforbruget skal komme fra grønne energikilder. Må du indsætte ikke-økologiske søer til fornyelse af din økologiske besætning? Hvor mange m 2 skal økologiske avlstyre minimum have til rådighed på stald: 6 m 2, 8 m 2 eller 10 m 2? Nej, du må kun indsætte hundyr, der endnu ikke har født. Dyrene må kun indsættes til avl. 10 m 2. Hvad var den mest solgte økologiske grøntsag i Danmark i 2014? Gulerødder cirka hver tredje gulerod, der sælges, er økologisk.

54 Hvorfor kan det være en fordel at etablere økologiske marker frem for konventionelle marker på arealer omkring vandboringer? For at mindske risikoen for nedsivning af pesticider og lukning af vandboringerne. Skal en del af slagtesvinenes udendørs løbegård være overdækket? Må man bruge ikke-økologisk strøelse til kvæg? Nej, det er ikke et krav at overdække løbegården, men der skal være mulighed for at søge skygge. Ja. Hvilket land eksporterer Danmark mest økologi til? Tyskland.

55 Nævn mindst to indsatser mod kæmpe-bjørneklo, der er tilladte i den økologiske produktion. Rodstikning (opgravning af planten), slåning og græsning med eksempelvis får eller kvæg. Hvad er omlægningstiden for æglæggende høner: 6 uger, 8 uger eller 10 uger? Under hvilke forudsætninger er det tilladt at indsætte konventionelle tyre i sin økologiske besætning? 6 uger. Tyrene må kun bruges til avl, ikke til opfedning, og de skal omlægges med det samme. Hvilke tre af disse udskæringer på grisen bliver især solgt til Kina: tæer, hjerter, haler, mørbrad eller tryner? Tæer, haler og tryner. Hvor udskæringerne er biprodukter på det danske marked, betragtes de som delikatesser i Kina.

56 Når du har omlagt din bedrift til økologi, skal du så også overholde økologireglerne på bedriftens veje? Ja. Hvis en økologisk høne skal have medicin to gange, hvor lang tid skal der så gå, før man må sælge dens æg som økologiske: 6 uger, 9 uger eller 12 uger? Er det tilladt at isolere syge økologiske køer? 6 uger. Ja, men arealkravene for indendørs opstaldning skal stadig overholdes. Hvor stor en andel af det svinekød, der sælges i danske butikker, er økologisk: ca. 2-7 %, ca % eller ca %? Ca. 2-7 %.

57 Hvis du har en økologisk bedrift, må du så sælge grøntsager fra din køkkenhave som økologiske? Kun hvis du har omlagt din have til økologisk drift. Kan man holde økologiske kalkuner? Hvor mange økologiske køer må deles om en sengebås? Ja. Der skal være en sengebås pr. ko. Hvilken slags æg blev der solgt flest af i Danmark i 2014: skrabeæg, frilandsæg, buræg eller økologiske æg? Buræg.

58 Findes der økologiske biogasanlæg i Danmark? Ja. Det første økologiske biogasanlæg blev taget i brug i I den konventionelle æg industri aflives hanekyllingerne umiddelbart efter, de er klækket. Må man aflive økologiske hanekyllinger? I den økologiske produktion er det ikke tilladt at bruge kemiske insektmidler for at undgå flueplager. Nævn mindst én metode, som økologiske kvægproducenter kan bruge til at forebygge flueplager. Ja. Foldskifte er vigtigt for at undgå flueplager. Desuden kan hjortetak-olie og hvidløg virke afskrækkende for fluerne. Hvornår blev der for første gang solgt økologisk mælk i de danske supermarkeder: 1982, 1987 eller 1991? 1987.

59 Er der skærpede krav til økologer om natur- og vildtpleje? Nej. Der arbejdes dog på at indføre nogle særlige krav om natur i den økologiske produktion. Er det tilladt at amputere sporerne hos økologiske avlshaner for at undgå skader på de andre dyr? Må danske økologiske kalve sælges til opfedning i udlandet? Nej, det er ikke tilladt. Nej, det må de ikke ifølge en brancheaftale. Hvilken varegruppe tilhørte de første økologiske varer, der blev solgt i de danske supermarkeder: mejeriprodukter, kød eller grøntsager? Grøntsager (f.eks. gulerødder og kartofler).

60 Hvis du fodrer vildtet på din bedrift, skal du så fodre med økologisk foder? Ja. Hvor gamle er økologiske grise, når de slagtes? Må man sætte ring i næsen på en økologisk tyr? Ca. 6 måneder. Ja. I 2015 annoncerede et dansk dagligvareselskab en målsætning om at fordoble deres økologiske salg frem mod 2020 gennem en permanent prisnedsættelse af deres økologiske varer. Hvilket selskab er der tale om? Coop.

61 Findes der bekæmpelsesmidler mod skadedyr, der er tilladte i den økologiske planteproduktion? Ja, der findes en række alternative bekæmpelsesmidler, som er godkendte til økologi. Det er typisk mikroorganismer og planteudtræk. De må dog ikke bruges forebyggende eller rutinemæssigt. Kødprocenten på konventionelle slagtesvin skal helst være ca. 60 %, når de leveres til slagteriet. Hvad skal kødprocenten på økologiske slagtesvin helst være: 60 %, 65 % eller 75 %? Er det tilladt at kastrere økologiske tyrekalve? 60 %, ligesom konventionelle svin. Ja. I 2006 blev surmælksproduktet Skyr lanceret i Danmark af et økologisk mejeri. Hvilket land stammer Skyr oprindeligt fra? Island.

62 Hvilken type ukrudt er økologernes hovedfjende? Rodukrudt (flerårigt ukrudt). Eksempler på rodukrudt er kvik, tidsler og gråbynke. Må økologiske smågrise få mælkeerstatning? Hvor mange gange indenfor et år må en økologisk malkeko blive behandlet medicinsk, uden at den skal genomlægges? Ja, hvis deres behov ikke kan dækkes med modermælk eller naturlig mælk. Der er dog regler for indholdsstofferne i mælkeerstatningen. Maksimalt 3 gange. Hvilken af disse økologiske fødevarer har den højeste markedsandel i Danmark i forhold til den konventionelle version af varen: ost, havregryn eller æg? Havregryn. I 2013 var den økologiske markedsandel af havregryn oppe på 38 %.

63 Hvad kan man bruge gps- og robotteknologi til i planteproduktionen? Til at målrette og præcisere indsatsen i forbindelse med eksempelvis ukrudtsbekæmpelse, gødskning og vanding. Hvor mange gange indenfor 12 måneder må en økologisk so få medicin, før den skal genomlægges? Hvor lang tid må økologiske goldkøer holdes på stald, uden det er nødvendigt at skrive det i logbogen: 0 dage (det skal altid føres i logbogen), 4 dage eller 7 dage? Maksimalt 3 gange. 7 dage. I hvilket år blev den første europæiske økologiforordning vedtaget i EU: 1985, 1991 eller 1999? Den første europæiske økologiforordning omfattede dog kun den vegetabilske produktion.

64 Hvad er den særlige egenskab ved bælgplanter, der gør dem uundværlige for økologiske landmænd? Bælgplanter som f.eks. kløver, lupin og ært lever i symbiose med kvælstoffikserende bakterier, der kan binde kvælstof fra luften og omdanne det til plantetilgængeligt kvælstof. Vejer en økologisk gris gennemsnitligt mere, mindre eller det samme som en konventionel gris, når den slagtes? Kan man fodre sine økologiske køer med høstet græs på en fold i stedet for at lade dem græsse selv? Økologiske grise vejer omtrent det samme som konventionelle grise, når de slagtes. Nej, dyrene skal gå på græsarealer og skal have et optag af frisk, afbidt græs. Hvad er det overordnede mål i den økologiske handlingsplan 2020, som den danske regering fremlagde i 2012? En fordobling af det økologiske areal i Danmark fra 2007 til 2020.

65 Må økologer bruge komposteret organisk husholdningsaffald som gødning? Ja. Skal økologiske søer gå ude hele året? Må du sætte stude på stald til opfedning i græsningssæsonen, inden de skal slagtes? Nej, men de skal have adgang til græsarealer mindst 150 dage om året. Om vinteren kan landmanden vælge at lukke dem på stald. Ja. Stude, der er over 9 måneder gamle, må slutfedes på stald i maksimalt 3 måneder. Ifølge en dansk brancheaftale skal stude mellem 9-12 måneder dog have adgang til en fold eller løbegård. Hvad hedder den landbrugsskole i Danmark, hvor man kun underviser i økologi? Kalø Økologisk Landbrugsskole.

66 Når økologer ikke må sprøjte med pesticider, er de afhængige af andre metoder til at forebygge eller fjerne ukrudtet. Nævn mindst tre metoder til, hvordan man kan bekæmpe ukrudtet mekanisk. Harvning, strigling, radrensning, hakning, pløjning, hypning. Må man fiksere økologiske søer for at undgå, at de lægger sig på pattegrisene? Er det påkrævet at sætte tyre, som er over et år gamle, på græs i græsningssæsonen? Nej, økologiske søer må ikke fikseres. Nej, du kan alternativt holde dem på stald med uhindret adgang til en udendørs løbegård. Økologisk produktion bygger på fire etiske principper: Sundhedsprincippet, Økologiprincippet, Retfærdighedsprincippet og Forsigtighedsprincippet. Hvad dækker Økologiprincippet over? Dette princip siger, at økologisk jordbrug bør bygge på levende økologiske systemer og kredsløb, samarbejde med dem, efterligne dem og hjælpe med at bevare dem.

67 Hvad er den mest begrænsende faktor i økologisk planteproduktion? Ukrudtstrykket. Hvad er omlægningstiden for haner: 6 uger, 8 uger eller 10 uger? Må man øremærke økologiske kalve? 10 uger. Ja, kalvene skal være mærket, så de kan skelnes fra hinanden. Hvad er Demeter-mærket? Det er det mærke, der bruges til at mærke biodynamiske fødevarer med.

68 Hvorfor har økologiske landmænd ofte et mere varieret sædskifte end de fleste konventionelle landmænd? For at undgå plantesygdomme og skadedyr, der ellers har en tendens til at opformere sig, hvis den samme afgrøde anvendes flere år i træk på samme mark. MRSA er en type bakterier, der er resistente overfor en række antibiotika. Er der fundet MRSA i økologisk svinekød? Er det tilladt at have sit eget økologiske mejeri i forbindelse med sin økologiske bedrift? Ja, MRSA er også fundet i økologisk svinekød. Ja. Sæt følgende verdensdele i rækkefølge efter, hvor stor en andel af deres landbrugsareal, der drives økologisk: Europa, Nordamerika, Asien, Oceanien (inkl. Australien og New Zealand). 1: Oceanien (4,1 %), 2: Europa (2,4 %), 3: Nordamerika (0,7 %), 4: Asien (0,2 %). Tallene er fra 2013.

69 I den konventionelle planteavl bruger man ofte bejdset såsæd for at forhindre sygdomme. Er bejdsning af såsæd tilladt i den økologiske planteproduktion? Nej. Skal økologiske slagtesvin gå på friland? Må du holde ikke-økologiske får på en bedrift, hvor du har økologisk kvæg? Nej, det er ikke et krav men en mulighed. Kommer de på stald, skal de have adgang til en udendørs løbegård. Ja, så længe det er forskellige arter, bliver det accepteret. Men de ikke-økologiske dyr skal holdes klart adskilt fra bygninger, stalde og marker, der bruges i den økologiske produktion. Foodservice sektoren dækker over køkkener i institutioner, kantiner, restauranter, osv. Hvilken af følgende varegrupper udgjorde i 2013 den største andel af det økologiske salg til foodservice: mejerivarer, kød eller frugt & grønt? Mejerivarer.

70 Må du bruge stråforkortere i økologisk planteavl? Nej. Økologiske svin har stor risiko for at få problemer med orm. Behandling mod orm kræver, at der stilles en diagnose af en dyrlæge. Tæller behandlingen af orm med i behandlingsregnskabet for medicin? Hvor stort et indendørs areal skal et økologisk får mindst have til rådighed: 1,5 m 2, 2,5 m 2 eller 3,5 m 2? Nej, midler mod orm, lus, parasitter, osv. tæller ikke med i behandlingsregnskabet for medicin. 1,5 m 2. Hvor stor en andel af det danske landbrugsareal var i 2014 drevet økologisk: ca. 7 %, ca. 13 % eller ca. 18 %? Ca. 7 %.

71 Må du udleje bygninger på din økologiske bedrift til ikke-økologiske producenter? Ja, hvis der er klar adskillelse mellem disse bygninger og resten af ejendommen. Økologisk fjerkræ skal have grovfoder i den daglige foderration. Tæller groft brød som grovfoder? Hesteordningen giver mulighed for at have flere heste opstaldet på en økologisk bedrift, uden at de skal omlægges. Hestene skal dog fodres efter økologireglerne. Kan deres gødning bruges som økologisk gødning? Nej. Nej. Har du heste under Hesteordningen, er reglerne mere lempelige, end hvis hestene bliver omlagt bl.a. må de gerne få medicin på samme måde som ikke-økologiske heste. Derfor er deres gødning ikke økologisk. Hvilken region i Danmark havde i 2013 det største gennemsnitlige areal pr. økologisk bedrift: Nordjylland, Syddanmark eller Sjælland? Nordjylland havde i gennemsnit 81 ha. pr. bedrift. I Syddanmark var tallet 77 ha, mens gennemsnittet på Sjælland var 40 ha.

72 Hvad kaldes det, når der både er økologisk og konventionel avl af den samme art på en bedrift? Parallelavl. Når økologiske svin er blevet behandlet med veterinærmedicin, skal de kunne genkendes. I den konventionelle produktion bruges ofte sprayfarve til mærkning af grisene. Er denne praksis tilladt i den økologiske produktion? Kan man omlægge sin pelsdyrproduktion til økologisk produktion? Ja. Nej. Hvor mange kunstige farvestoffer må tilsættes i økologiske fødevarer: ingen, 6 eller 12? Der må ikke tilsættes kunstige farvestoffer til økologiske fødevarer.

73 Hvor lang tid efter omlægning får dine afgrøder status af omlægningsafgrøder: med det samme; efter 12 måneder; eller efter 24 måneder? Efter 12 måneder. Hvor stor en andel af økologiske grises foder må komme fra omlægningsfoder produceret på din egen bedrift: 0 % (der må ikke fodres med omlægningsfoder), 30 % eller 100 %? Kan man dyrke økologiske muslinger? Der må bruges 100 % omlægningsfoder, hvis det er produceret på egen bedrift. Ja. Økologiske muslinger opdrættes i havet på liner eller net, der hænger ned i vandet fra bøjer eller flydende rør. Nitrit er et konserveringsmiddel, der forhindrer væksten af den bakterie, der kan give pølseforgiftning. Nitrit er dog mistænkt for at være kræftfremkaldende. Er brugen af nitrit tilladt ifølge EU s økologiforordning? Ja. Ifølge økologiforordningen er brugen af nitrit tilladt, men i Danmark er der enighed om ikke at tilsætte stoffet til økologiske fødevarer.

74 Hvor stor skal randzonen være omkring søer, der er beskyttet efter 3 i naturbeskyttelsesloven: 2 meter, 9 meter eller 10 meter? 9 meter. Loven gælder både for økologiske og konventionelle marker. Kan et slagtesvin, der er født konventionelt, opnå økologisk status ved slagtning? Hvilken fisk bliver der opdrættet flest af i danske økologiske dambrug: laks, ål eller ørred? Nej, for at have økologisk status ved slagtning, skal slagtesvin være født økologiske. De dyr, der er på bedriften, når du omlægger, kan dog også sælges som økologiske, når de har gennemgået omlægningsperioden. Ørred. Hvor mange spisesteder havde i januar 2015 fået tildelt det økologiske spisemærke: ca. 500, ca eller ca. 3000? Ca

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

Større biodiversitet og højere udbytter

Større biodiversitet og højere udbytter Større biodiversitet og højere udbytter Økologisk landbrug er ofte bedre for biodiversiteten end konventionelt landbrug både i selve marken og i småbiotoper som f.eks. levende hegn på bedriften. Dette

Læs mere

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ!

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! Mange mener ikke, at der er forskel på konventionelle og økologiske fødevarer, men det er ikke rigtigt. Økologi er det rigtige valg, hvis du også tænker

Læs mere

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Dette modul fortæller om de begreber og principper, der er vigtige i økologisk landbrug i Danmark. Noter til dette afsnit ser du på sidste side.

Læs mere

Arne Munk, SEGES Økologi OMLÆGNING TIL ØKOLOGI?

Arne Munk, SEGES Økologi OMLÆGNING TIL ØKOLOGI? KvægKongres 2016 Herning 29. februar 2016 Arne Munk, SEGES Økologi OMLÆGNING TIL ØKOLOGI? ØKOLOGI? - MIN PRÆSENTATION Markedet bærer økologien frem Overvejelser økologisk kødkvægproduktion Omlægningstjek,

Læs mere

Kom godt fra start som ny økolog Jonas Høeg, ØkologiRådgivning Danmark

Kom godt fra start som ny økolog Jonas Høeg, ØkologiRådgivning Danmark Kom godt fra start som ny økolog 02-10-2017 Jonas Høeg, ØkologiRådgivning Danmark Hvad sker der i stald og mark lige nu? 1. Udvikling i økologien 2. Økonomien i økologien 3. Markbrug sædskifter 4. Lidt

Læs mere

Væsentlige ændringer og præciseringer i vejledning om Økologisk jordbrugsproduktion

Væsentlige ændringer og præciseringer i vejledning om Økologisk jordbrugsproduktion Væsentlige ændringer og præciseringer i vejledning om Økologisk jordbrugsproduktion PLANTEPRODUKTION: Det er muligt fremadrettet at få andre datoer som omlægningsdato for marker end den 1. i måneden. Du

Læs mere

21. Generelt om økologisk husdyrhold

21. Generelt om økologisk husdyrhold 21. Generelt om økologisk husdyrhold 21.1 Generelle principper i økologisk husdyrhold Når du har en økologisk bedrift, skal dit husdyrhold være økologisk. Hele din bedrift, også dyrene, skal være begyndt

Læs mere

Liste over væsentlige ændringer i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion 2018

Liste over væsentlige ændringer i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion 2018 Liste over væsentlige ændringer i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion 2018 Generelt: Afsnittene er nu struktureret i en mere logisk rækkefølge: Afsnit 1 10: Omhandler det at omlægge til økologi

Læs mere

Overtrædelser af økologireglerne på de økologiske bedrifter i kontrolåret 2011.

Overtrædelser af økologireglerne på de økologiske bedrifter i kontrolåret 2011. Overtrædelser af økologireglerne på de økologiske bedrifter i kontrolåret 2011. Kontrolåret 2011 løb fra den 1. marts 2011 til den 28. februar 2012. Der gennemføres mindst et årligt kontrolbesøg på alle

Læs mere

*2011

*2011 Dato 8. februar 212 Side 1 af 5 Økologi i Danmark 212 Yderligere info kontakt Ejvind Pedersen, ep@lf.dk eller tlf. 3339 4474. Se også www.lf.dk/oekologi Danmark har været pionér i økologisk landbrugsproduktion,

Læs mere

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan fortælle om de særlige ting, som den økologiske landmand gør på gården, så hans produkter kan sælges som økologiske. Du kan fortælle om madens vej fra jord til bord og til

Læs mere

Økologi Hot or Not. Ejvind Pedersen, Chefkonsulent Landbrug & Fødevarer AgriNord Kongres, d. 6. februar 2018

Økologi Hot or Not. Ejvind Pedersen, Chefkonsulent Landbrug & Fødevarer AgriNord Kongres, d. 6. februar 2018 NAVN, Afd. for Økologi, Landbrug & Fødevarer Økologi Hot or Not Ejvind Pedersen, Chefkonsulent Landbrug & Fødevarer AgriNord Kongres, d. 6. februar 2018 Økologi Hot or Not Udvikling i areal og produktion

Læs mere

Overtrædelserne er fordelt på mange forskellige områder. De 12 overtrædelser, der i 2012 er konstateret flest af, fremgår af tabellen neden for:

Overtrædelserne er fordelt på mange forskellige områder. De 12 overtrædelser, der i 2012 er konstateret flest af, fremgår af tabellen neden for: Overtrædelser af økologireglerne på de økologiske bedrifter i kontrolåret 2012 Kontrolåret 2012 løb fra den 1. marts 2012 til den 31. december 2012. Der gennemføres mindst et årligt kontrolbesøg på alle

Læs mere

Kan en handling både være god og dårlig på samme tid? Giv evt et eksempel. Skal man gøre gode handlinger hele tiden for at være et godt menneske?

Kan en handling både være god og dårlig på samme tid? Giv evt et eksempel. Skal man gøre gode handlinger hele tiden for at være et godt menneske? Kopiark A Etikspil Spørgsmål Hvordan kan man kende forskel på en god og en dårlig handling? Kan en handling både være god og dårlig på samme tid? Giv evt et eksempel. Hvorfor gør man nogle gange noget

Læs mere

Om stalddørssalg. Om stalddørssalg side 2 >> Stalddørssalg eller gårdbutik? side 3 >> Hvad må man sælge? side 4 >> Hvis du vil vide mere side 7 >>

Om stalddørssalg. Om stalddørssalg side 2 >> Stalddørssalg eller gårdbutik? side 3 >> Hvad må man sælge? side 4 >> Hvis du vil vide mere side 7 >> Når en landmand, biavler, jæger, fisker eller dambruger sælger sine egne uforarbejdede produkter i mindre mængder direkte til den private forbrugers egen husholdning side 2 >> Stalddørssalg eller gårdbutik?

Læs mere

2. Generelt om omlægning til økologisk jordbrugsproduktion

2. Generelt om omlægning til økologisk jordbrugsproduktion 2. Generelt om omlægning til økologisk jordbrugsproduktion Omlægning* til økologisk jordbrugsproduktion skal omfatte hele din bedrift. Dette kapitel handler om tidsfristerne for omlægning*, hvordan du

Læs mere

31-05-2016. Dagens talere. LandboNord. Hvad vil det sige at blive økolog? Dagsorden. Hvad vil det sige at blive økolog? Husdyrhold

31-05-2016. Dagens talere. LandboNord. Hvad vil det sige at blive økolog? Dagsorden. Hvad vil det sige at blive økolog? Husdyrhold Dagens talere LandboNord Økologimøde den 26. maj 2016 Dagsorden Hvad vil det sige at blive økolog? Hvad vil det sige at blive økolog? Reglerne Planteavl Husdyrhold Afgræsning Hvad skal der ske i praksis?

Læs mere

ØKOLOGI HVAD ER ØKOLOGISK PRODUKTION? HVORFOR LÆGGER LANDMÆND OM? BIRGITTE POPP ANDERSEN, PLANTEAVLSKONSULENT

ØKOLOGI HVAD ER ØKOLOGISK PRODUKTION? HVORFOR LÆGGER LANDMÆND OM? BIRGITTE POPP ANDERSEN, PLANTEAVLSKONSULENT ØKOLOGI HVAD ER ØKOLOGISK PRODUKTION? HVORFOR LÆGGER LANDMÆND OM? BIRGITTE POPP ANDERSEN, PLANTEAVLSKONSULENT DEN ØKOLOGISKE TANKEGANG Ordet økologi stammer oprindelig fra græsk og betyder frit oversat

Læs mere

Det Sønderjyske Fællesskue Aabenraa. Opgave ark

Det Sønderjyske Fællesskue Aabenraa. Opgave ark Det Sønderjyske Fællesskue Aabenraa Den 28. og 29. maj 2010 Indledning: Opgave ark En gang, langt tilbage i tiden, var hele den danske befolkning bønder. I dag arbejder mindre end 1.5 procent af den danske

Læs mere

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1 ØKOLOGISK OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken Frugt Karl øko folder NY.indd 1 T AR FRU G L I OLOG K Ø K 17/02/15 10.33 ØKOLOGI fra sværmeri til sund fornuft De første mange årtier var

Læs mere

Orientering og opdatering på økologiområdet

Orientering og opdatering på økologiområdet Orientering og opdatering på økologiområdet LMO Horsens. 8 april 2019 Peder Wood-Pedersen Økologiens Historie Fra private standarder til europæisk og dansk lov Startede med en ide om at bruge naturens

Læs mere

Det økologiske marked

Det økologiske marked Det økologiske marked Udvikling i produktion og forbrug i Danmark og i nærmarkederne Plantekongres 2012 den 11. januar 2012 Seniorkonsulent Ejvind Pedersen, Landbrug & Fødevarer 1 Økologisk areal og bedrifter

Læs mere

Det økologiske marked. Det Økologiske Akademi, Sabro d. 28. januar 2015 Chefkonsulent Ejvind Pedersen, Landbrug & Fødevarer

Det økologiske marked. Det Økologiske Akademi, Sabro d. 28. januar 2015 Chefkonsulent Ejvind Pedersen, Landbrug & Fødevarer Det økologiske marked support - Produktion - Forbrug - Eksport / Import Det Økologiske Akademi, Sabro d. 28. januar 2015 Chefkonsulent Ejvind Pedersen, Landbrug & Fødevarer Thank you for your attention!

Læs mere

Barritskov, den 30. april 2015 Birgit Ingvorsen Økologi ØKO-REGLER FOR KRAFTFODER, GROVFODER OG OMLÆGNINGSFODER

Barritskov, den 30. april 2015 Birgit Ingvorsen Økologi ØKO-REGLER FOR KRAFTFODER, GROVFODER OG OMLÆGNINGSFODER Barritskov, den 30. april 2015 Birgit Ingvorsen Økologi ØKO-REGLER FOR KRAFTFODER, GROVFODER OG OMLÆGNINGSFODER EMNER Økologiske principper for fodring af dyr/kvæg EU reglerne - RFO 834/2007 Oversigt over

Læs mere

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 *2015. Kilde: NaturErhvervstyrelsen. Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2014. 2015 foreløbig.

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 *2015. Kilde: NaturErhvervstyrelsen. Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2014. 2015 foreløbig. Miljø- og Fødevareudvalget 215-16 MOF Alm.del Bilag 38 Offentligt Side 1 af 7 Mødenotat Mødedato 21. oktober 215 Møde Udfærdiget af Miljø- og Fødevareudvalget Landbrug & Fødevarer Fakta om økologi 215

Læs mere

Den 8. 10. juni 2007. Opgaveark

Den 8. 10. juni 2007. Opgaveark Roskilde Dyrskue Den 8. 10. juni 2007 Opgaveark Indledning: En gang, langt tilbage i tiden, var hele den danske befolkning bønder. I dag arbejder mindre end 1.5 procent af den danske befolkning i landbruget.

Læs mere

Specifikation for Velfærdsdelikatesser fra bonde til kunde

Specifikation for Velfærdsdelikatesser fra bonde til kunde Specifikation for Velfærdsdelikatesser fra bonde til kunde Krav til produktion af Sortbrogede Landrace Velfærdsgrise Krav til produktion af Velfærds Jersey Græskalv og Velfærds Jersey Ko Krav til produktion

Læs mere

UDKAST af 8. september Bekendtgørelse om frivillig dyrevelfærdsmærkningsordning for svinekød

UDKAST af 8. september Bekendtgørelse om frivillig dyrevelfærdsmærkningsordning for svinekød Bekendtgørelse om frivillig dyrevelfærdsmærkningsordning for svinekød I medfør af 17, stk. 1, 20, stk. 1, 21, stk. 1, 22 og 23, 37, stk. 1, 50 og 51 og 60, stk. 3, i lovbekendtgørelse nr. 43 af 12. januar

Læs mere

15. Regler for gødning og jordforbedring

15. Regler for gødning og jordforbedring 15. Regler for gødning og jordforbedring Du skal først og fremmest bevare eller forøge jordens frugtbarhed og biologiske aktivitet, ved at 171 : Dyrke bælgplanter og andre planter til grøngødning. Sørge

Læs mere

22. Etablering af en besætning

22. Etablering af en besætning 22. Etablering af en besætning Du skal som udgangspunkt basere din husdyrproduktion på økologisk opdrættede dyr 304. Når din besætning er omlagt* eller begyndt omlægning*, skal du købe eller overtage dyr

Læs mere

Læs og lær om. bondegårdens dyr

Læs og lær om. bondegårdens dyr Læs og lær om bondegårdens dyr En ko på gården En ko på gården skal lave mælk. En ko kan lave mælk, når den har født en kalv. En ko spiser græs. Det kan den godt lide. Den spiser græs på en mark, når

Læs mere

Økologi skal/skal ikke? KvægKongres 2016 Jens Kock og Erik Andersen ØkologiRådgivning Danmark

Økologi skal/skal ikke? KvægKongres 2016 Jens Kock og Erik Andersen  ØkologiRådgivning Danmark Økologi skal/skal ikke? KvægKongres 2016 Jens Kock og Erik Andersen jkh@jlbr.dk era@oerd.dk ØkologiRådgivning Danmark Fordi der er mangel på råvarer!!! Øvrige varer Mælk Oksekød Grønsager Æg Svinekød Frugt

Læs mere

DANSK LANDBRUGS DRIVHUSGASUDLEDNING OG PRODUKTION

DANSK LANDBRUGS DRIVHUSGASUDLEDNING OG PRODUKTION DANSK LANDBRUGS DRIVHUSGASUDLEDNING OG PRODUKTION Hvilke landbrugsprodukter er årsag til drivhusgasudledningen i landbruget? Klimarådet 8. december 2016 Konklusion del 1: Hovedparten af drivhusgasudledningerne

Læs mere

Videns seminar om fødevarerne i Greater Copenhagen

Videns seminar om fødevarerne i Greater Copenhagen Videns seminar om fødevarerne i Greater Copenhagen Oplæg den 14.oktober Mette Gammicchia, Landbrug & Fødevarer Billede: To af vinderne af de økologiske køkkenroser var fra København, en fra Thisted og

Læs mere

Kontrolstatistik Økologiske jordbrugsbedrifter For kontrolårene

Kontrolstatistik Økologiske jordbrugsbedrifter For kontrolårene Kontrolstatistik Økologiske jordbrugsbedrifter For kontrolårene 04-07 September 08 Kontrolstatistik Økologiske jordbrugsbedrifter 04-07 Foto: Landbrugsstyrelsen Miljø- og Fødevareministeriet Landbrugsstyrelsen

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om frivillig dyrevelfærdsmærkningsordning for svinekød

UDKAST. Bekendtgørelse om frivillig dyrevelfærdsmærkningsordning for svinekød Bekendtgørelse om frivillig dyrevelfærdsmærkningsordning for svinekød I medfør af 17, stk. 1, 20, stk. 1, 21, stk. 1, 22 og 23, 37, stk. 1, 50 og 51 og 60, stk. 3, i lovbekendtgørelse nr. 43 af 12. januar

Læs mere

FAGBOG til klas MAD FRA LANDET

FAGBOG til klas MAD FRA LANDET FAG BO til 1.-3. kla G sse MAD FRA LANDET MAD FRA LANDET af Kristina Froulund Ladekarl Skole, Landbrug & Fødevarer 2016 Design og grafisk tilrettelæggelse: Trine Lomholt Bruun Redaktør: Peter Bejder Produktionsledelse:

Læs mere

Økologisk svineproduktion

Økologisk svineproduktion Økologisk svineproduktion I den økologiske svineproduktion er dyrevelfærd i centrum. Dyrene skal have mulighed for at udøve deres naturlige adfærd. Derfor tilstræber man, at opdrætsmetoder og staldforhold

Læs mere

Få mest muligt ud af dit kontrolbesøg

Få mest muligt ud af dit kontrolbesøg Få mest muligt ud af dit kontrolbesøg Landbrugsstyrelsen - Økologikontrollen 29. november 2017, Marianne Christensen, Økologikontrollør Hvem er vi? Vi er ca. 130 jordbrugskontrollører fra fem lokale afdelinger

Læs mere

Fra Landbrugselev til økologisk fødevareproducent

Fra Landbrugselev til økologisk fødevareproducent Fra Landbrugselev til økologisk fødevareproducent Økologisk mælkeproduktion muligheder og udfordringer v/ Kirstine Lauridsen, agronom, DL, Økologisk Landsforening Landbrugsafdelingen, mail: KL@okologi.dk

Læs mere

Økologi i Danmark- politisk og praktisk. Hans Erik Jørgensen og Kirsten Lund Jensen Bornholms Økologi-årsmøde 6. marts 2019

Økologi i Danmark- politisk og praktisk. Hans Erik Jørgensen og Kirsten Lund Jensen Bornholms Økologi-årsmøde 6. marts 2019 Økologi i Danmark- politisk og praktisk Hans Erik Jørgensen og Kirsten Lund Jensen Bornholms Økologi-årsmøde 6. marts 2019 Bondegård 300 søer 6000 slagtesvin 375 ha 15 afgrøder 110 marker 4 medarbejdere

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om frivillig dyrevelfærdsmærkningsordning

Lovtidende A. Bekendtgørelse om frivillig dyrevelfærdsmærkningsordning Lovtidende A Bekendtgørelse om frivillig dyrevelfærdsmærkningsordning I medfør af 17, stk. 1, 20, stk. 1, 21, stk. 1, 22 og 23, 37, stk. 1, 50 og 51 og 60, stk. 3, i lov om fødevarer, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Økologi for fremtiden. Det, du ved, du burde vide om natur og fødevarer

Økologi for fremtiden. Det, du ved, du burde vide om natur og fødevarer Økologi for fremtiden Det, du ved, du burde vide om natur og fødevarer Uden disse mennesker havde denne bog ikke været mulig: Klaus Loehr- Petersen Christina Jacobsen Fie Graugaard Bodil Søgaard Bertel

Læs mere

Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion

Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion Juni 2011 Figur 1 Figur 2 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet Kolofon Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion Denne vejledning

Læs mere

Bekendtgørelse om frivillig dyrevelfærdsmærkningsordning for svinekød

Bekendtgørelse om frivillig dyrevelfærdsmærkningsordning for svinekød BEK nr 225 af 06/03/2017 Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevareministeriet, Fødevarestyrelsen, j.nr. 2016-15-31-00233 Senere ændringer

Læs mere

Arealanvendelse, husdyrproduktion og økologisk areal i 2003 til brug ved slutevaluering

Arealanvendelse, husdyrproduktion og økologisk areal i 2003 til brug ved slutevaluering Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevareøkonomisk Institut Baggrundsnotat til Vandmiljøplan II slutevaluering Arealanvendelse, husdyrproduktion og økologisk areal i 2003 til brug ved slutevaluering

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

Vejledning til Fødevarestyrelsens kontrol med hjertebesætninger - svinebesætninger

Vejledning til Fødevarestyrelsens kontrol med hjertebesætninger - svinebesætninger Vejledning til Fødevarestyrelsens kontrol med hjertebesætninger - svinebesætninger Denne vejledning er skrevet til Fødevarestyrelsens dyrlæger og teknikere, der udfører kontrol med dyrevelfærd i svinebesætninger,

Læs mere

Kød fra produktion til opskæring. Svineproduktion. Sogrise Ornegrise. Galtegrise Orne

Kød fra produktion til opskæring. Svineproduktion. Sogrise Ornegrise. Galtegrise Orne 4 Kød fra produktion til opskæring Svineproduktion I Danmark produceres der hvert år ca. 25 millioner svin ud fra en bestand på 13,2 millioner. Heraf slagtes 23 millioner i Danmark, mens 2 millioner eksporteres

Læs mere

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000. www.madklassen.dk Bakterier i maden Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.000 X Bakterier i maden Hvordan undgår du at blive syg

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK

Madens historier. Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK Madens historier Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK Økologi Ruth og Rasmus er i byen med deres pædagog, der hedder Hanne. De skal købe mad til frokosten i børnehaven. I dag skal børnene nemlig smøre deres egne

Læs mere

Økohæfte_Layout 1 28/02/14 17.20 Side 1. Når ENDEN er god... En historie om økologi

Økohæfte_Layout 1 28/02/14 17.20 Side 1. Når ENDEN er god... En historie om økologi Økohæfte_Layout 1 28/02/14 17.20 Side 1 Når ENDEN er god... En historie om økologi Økohæfte_Layout 1 28/02/14 17.20 Side 2 Hej med dig! Hej med dig! Nu skal du høre en historie fra den virkelige verden.

Læs mere

Vejledning til Fødevarestyrelsens kontrol med hjertebesætninger

Vejledning til Fødevarestyrelsens kontrol med hjertebesætninger Vejledning til Fødevarestyrelsens kontrol med hjertebesætninger Denne vejledning er skrevet til Fødevarestyrelsens dyrlæger og teknikere, der udfører kontrol med dyrevelfærd i svinebesætninger, der er

Læs mere

Organisk affald hvad siger reglerne og hvor er knasterne. Kirsten Lund Jensen, Økologichef, Landbrug & Fødevarer VKST, 23.

Organisk affald hvad siger reglerne og hvor er knasterne. Kirsten Lund Jensen, Økologichef, Landbrug & Fødevarer VKST, 23. Organisk affald hvad siger reglerne og hvor er knasterne Kirsten Lund Jensen, Økologichef, Landbrug & Fødevarer VKST, 23. januar 2018 Vi arbejder for at få flere nye næringsstoffer på markedet Kildesorteret

Læs mere

Hvad har økologerne brug for og hvad må de? Lars Holdensen, Økologi, L&F

Hvad har økologerne brug for og hvad må de? Lars Holdensen, Økologi, L&F Hvad har økologerne brug for og hvad må de? Lars Holdensen, Økologi, L&F Næringsstofforsyningen skal forbedres Økologerne vil have flere recirkulerede næringsstoffer og mindre traditionel brug af konventionel

Læs mere

59 INSPIRERENDE OPLÆG OM ØKOLOGI

59 INSPIRERENDE OPLÆG OM ØKOLOGI 59 INSPIRERENDE OPLÆG OM ØKOLOGI Efterår/vinter 2015/16 Økologi 59 SPÆNDENDE OPLÆG OM ØKOLOGI SEGES Økologi tilbyder i efteråret/vinteren 2015/16 aktuelle oplæg om de økologiske emner, hvor der er ny og

Læs mere

Handlingsplan for bedre dyrevelfærd. for svin. - resumé

Handlingsplan for bedre dyrevelfærd. for svin. - resumé Handlingsplan for bedre dyrevelfærd for svin - resumé Juni 2014 Dyrevelfærd og vækst går hånd i hånd Svineproduktionen i Danmark er internationalt anerkendt for en ressourceeffektiv produktion af både

Læs mere

Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion

Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion Januar 2015 VEJLEDNING OM ØKOLOGISK JORDBRUGSPRODUKTION/ JANUAR 2015 Kolofon Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion Januar 2015 Denne vejledning er udarbejdet

Læs mere

Økologerne tager fat om den varme kartoffel

Økologerne tager fat om den varme kartoffel Landbrug og klima : Økologerne tager fat om den varme kartoffel Udgivet af Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret i samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening, ICROFS, Kalø Økologiske

Læs mere

Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Maj 2014

Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Maj 2014 Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion Maj 2014 2 Kolofon Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion Denne vejledning er udarbejdet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i 2014 Bidragyder(e):

Læs mere

Den økologiske ko, dens kalve, kvien og studen i naturplejen

Den økologiske ko, dens kalve, kvien og studen i naturplejen Den økologiske ko, dens kalve, kvien og studen i naturplejen Ved Naturkonsulent Anna Bodil Hald, Natur & Landbrug, www.natlan.dk Øllingegaard Mejeri s Producentforening har fået udarbejdet naturplaner.

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

Ansøgning om autorisation til økologisk jordbrugsproduktion. ved Videnskabelig assistent i Plantedirektoratet Lena Tinghuus

Ansøgning om autorisation til økologisk jordbrugsproduktion. ved Videnskabelig assistent i Plantedirektoratet Lena Tinghuus Ansøgning om autorisation til økologisk jordbrugsproduktion ved Videnskabelig assistent i Plantedirektoratet Lena Tinghuus Hvad vil dette oplæg indeholde? Hvad skriver du under på? Hvad skal du være særlig

Læs mere

Brancheaftale vedrørende supplerende regler for produktion af økologisk mælk og kød fra bedrifter med kreaturer

Brancheaftale vedrørende supplerende regler for produktion af økologisk mælk og kød fra bedrifter med kreaturer Brancheaftale vedrørende supplerende regler for produktion af økologisk mælk og kød fra bedrifter med kreaturer KAPITEL I 1. Formål Denne brancheaftale supplerer EU s regler for økologisk jordbrugsproduktion

Læs mere

En stærk platform for Økologi i L&F

En stærk platform for Økologi i L&F En stærk platform for Økologi i L&F VIDEN/RÅDGIVNING, DLBR POLITIK AXELBORG Regionale rådgivningscentre under Forum for Økologi Videncentret ØKOLOGI DLBR Økologisektion Afdeling Økologi Virksomhedsforum

Læs mere

Regler for Coops frivillige dyrevelfærdsmærkningsordning (Krav til certificering, auditering og egenkontrol)

Regler for Coops frivillige dyrevelfærdsmærkningsordning (Krav til certificering, auditering og egenkontrol) Albertslund 20. juni 2017 Erstatter version af 3. februar 2017 Regler for Coops frivillige dyrevelfærdsmærkningsordning (Krav til certificering, auditering og egenkontrol) Indledning Dette dokument fastlægger

Læs mere

Post 2) og 3) Økologi, smag og sans

Post 2) og 3) Økologi, smag og sans og 3) Økologi, smag og sans Placering: Tæt på skolekøkkenet Antal voksne: 2 Der er brug for én person til at hjælpe eleverne med at besvare spørgsmål om mad og økologi (post 2). Der er brug for yderligere

Læs mere

Økologikontrol. 2. oktober 2017, Brunholm Gårdbutik Lars Hermansen Økologikontrollør

Økologikontrol. 2. oktober 2017, Brunholm Gårdbutik Lars Hermansen Økologikontrollør Økologikontrol 2. oktober 2017, Brunholm Gårdbutik Lars Hermansen Økologikontrollør Hvem er vi? Landbrugsstyrelsen har fem regionale afdelinger hvor jordbrugskontrollørene kører ud fra. Randers Herning

Læs mere

Margrethe Askegaard SEGES, Økologi MADAFFALD HAR VÆRDI FOR OS

Margrethe Askegaard SEGES, Økologi MADAFFALD HAR VÆRDI FOR OS Madaffald, seminar og møde, Dansk Affaldsforening Silkeborg, 8. juni 2016 Margrethe Askegaard SEGES, Økologi mga@seges.dk MADAFFALD HAR VÆRDI FOR OS ØKOLOGIEN I DANMARK VOKSER Det økologiske areal i Danmark

Læs mere

Asger & Arthurs Økokyllinger på Pilegården i Tønder

Asger & Arthurs Økokyllinger på Pilegården i Tønder Asger & Arthurs Økokyllinger på Pilegården i Tønder Historien om Asger, Arthur og Pilegården Gårdejer Asger Winther Petersen, Pilegården, Møgeltønder. Opdrætter ca. 250.000 økokyllinger pr år gens. 2200

Læs mere

Økologi, dyrevelfærd og bæredygtigt landbrug

Økologi, dyrevelfærd og bæredygtigt landbrug Økologi, dyrevelfærd og bæredygtigt landbrug Du skal kende og kunne håndværket for at drive den her slags landbrug. Alt foregår på naturens og dyrenes præmisser. Planterne skal gro uden kunstige tilsætningsstoffer,

Læs mere

ØKOLOGI? Hvad er myter? Hvad er fakta?

ØKOLOGI? Hvad er myter? Hvad er fakta? ? ØKOLOGI? Hvad er myter? Hvad er fakta? PDF udgave af Myter og fakta på: http://www.okologi.dk/virksomhed/catering/myter_og_fakta Økologisk Landsforening 2007 Hvad er myter? Hvad er fakta? Der knytter

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: Hvor kan du læse om, at koen bliver malket? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: Hvor kan du læse om, at koen bliver malket? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr på gården 1 Klasse: Decimal-nummer: 63.6 Dato: KO Indhold 1. Hvor kan du læse om, at koen bliver malket? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor meget vejer en ko? 3. Hvor

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: kalv gris kalv 1. En kalv er navnet på koens unge. 2. Når en kalv fødes kaldes det at kælve. 3. En kalv tager oftes fra dens moren med det samme og får sin egen stald i 8 uger, for ikke at blive syg. 4.

Læs mere

Det økologiske areal: Grafen nedenfor viser udviklingen i det økologiske areal i hektar fra 2007 til 2014 1.

Det økologiske areal: Grafen nedenfor viser udviklingen i det økologiske areal i hektar fra 2007 til 2014 1. Nøgletal for økologi juli 2015 Følgende nøgletal beskrives: Økologisk areal, detailomsætning af økologiske varer, eksport af økologiske varer, foodservice og det økologiske spisemærke. Det økologiske areal:

Læs mere

1. Landbruget i samfundet

1. Landbruget i samfundet 7 1. Landbruget i samfundet Opgave 1.1. Virksomhedstyper Produktionsvirksomhed, handelsvirksomhed eller servicevirksomhed? Sæt kryds ved det rigtige svar. Produktion Handel Service Maskinstation Bagerforretning

Læs mere

Den økologiske myte miljø- og miljøpåvirkning ved økologisk produktion Bente Andersen

Den økologiske myte miljø- og miljøpåvirkning ved økologisk produktion Bente Andersen Den økologiske myte miljø- og miljøpåvirkning ved økologisk produktion Bente Andersen 40229611 bea@plantekonsulenten.dk 1983: Cand agro. KVL 1983: Planteavlsassistent Skanderbog LBF 1984-1996: Landskontoret

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0627 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0627 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0627 Bilag 2 Offentligt Landbrug Fødevarer, Økologisektion Økologisk Landsforening 4. juni 2010 Forslag til nyt tilskudssystem indenfor Klima, miljø, natur og dyrevelfærd

Læs mere

Specifikation for Velfærdsdelikatesser fra bonde til kunde

Specifikation for Velfærdsdelikatesser fra bonde til kunde Specifikation for Velfærdsdelikatesser fra bonde til kunde Krav til produktion af Sortbrogede Landrace Velfærdsgrise Krav til produktion af Velfærds Jersey Græskalv og Velfærds Jersey Ko Krav til produktion

Læs mere

Lars Holdensen, L&F, Økologi. Slagtekyllinger og økologireglerne

Lars Holdensen, L&F, Økologi. Slagtekyllinger og økologireglerne Lars Holdensen, L&F, Økologi Slagtekyllinger og økologireglerne Økologiske principper Økologiprincippet Sundhedsprincippet Forsigtighedsprincippet Retfærdighedsprincippet 01.12.2009 / Organisation / afsender

Læs mere

Udvalget for Landdistrikter og Øer ULØ alm. del Bilag 158 Offentligt

Udvalget for Landdistrikter og Øer ULØ alm. del Bilag 158 Offentligt Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12 ULØ alm. del Bilag 158 Offentligt Bilag til notat om fortolkning af marginal, lokal og begrænset aktivitet Fødevarestyrelsen, j.nr. 2011-20-261-01803 Belgien

Læs mere

Dyrevelfærd i Svinesektoren

Dyrevelfærd i Svinesektoren viden vækst balance Retsudvalget 2010-11 REU alm. del Bilag 445 Offentligt Dyrevelfærd i Svinesektoren Læs mere om udvikling på velfaerd.lf.dk Videncenter for Svineproduktion Axelborg, Axeltorv 3 T +45

Læs mere

Ddddd. Fødevarer fra Kolding Ådal

Ddddd. Fødevarer fra Kolding Ådal Ddddd Fødevarer fra Kolding Ådal Susannesholm er en lille landbrugsejendom i Ådalen lige uden for Kolding, hvor vi har fødevareproduktion og gårdbutik. I 2015 har vi ændret ejendommens drift fra at være

Læs mere

- En produktion i rivende udvikling. v. Jette Søholm Petersen, SEGES

- En produktion i rivende udvikling. v. Jette Søholm Petersen, SEGES Jette Økokylling - En produktion i rivende udvikling v. Jette Søholm Petersen, SEGES Forbruget af fjerkrækød stiger i hele verden uanset indkomst fredag den 8. december 17 2... 120 100 80 60 40 Oksekød

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus på sporet af KØD

Madens historier. Ruth og Rasmus på sporet af KØD Madens historier Ruth og Rasmus på sporet af KØD Frikadeller Ummm, frikadeller! Det er det bedste, jeg ved, siger Rasmus. I dag får de frikadeller i børnehaven. Frikadeller på rugbrød. Det kan børnene

Læs mere

Gødningsforsyning og recirkulering til fremtidens økologisk planteavl

Gødningsforsyning og recirkulering til fremtidens økologisk planteavl Gødningsforsyning og recirkulering til fremtidens økologisk planteavl Anton Rasmussen, Økologi konsulent, Økologisk Landsforening ØRD; Next step, 9 og 10 januar 2019 Projektet Næringsstoffer for fremtidens

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2006 Biologi - Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2006 Biologi - Facitliste Folkeskolens afgangsprøve Maj 2006 1/25 B3 Indledning Vores kost De fleste af vores fødevarer kommer fra landbruget. Nogle landmænd har kun planteproduktion, mens andre også producerer grise, æg eller

Læs mere

Hvor er Økologien på vej hen?

Hvor er Økologien på vej hen? Hvor er Økologien på vej hen? Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi Kirsten Holst, Koldkærgård d. 24. november 2014 Økologien i DK vokser eller gør den? Hvorfor fokus på vækst? Vækst for vækstens

Læs mere

Fakta om den danske svinebranche

Fakta om den danske svinebranche Viden - Vækst - Balance Fakta om den danske svinebranche I 2009 var der ca. 5.000 landbrugsbedrifter med svineproduktion i Danmark. Den samlede danske svinebestand er på ca. 12 mio. svin. Værdien af svinekødseksporten

Læs mere

Landmænds erfaringer med omlægningstjek

Landmænds erfaringer med omlægningstjek Landmænds erfaringer med omlægningstjek I 2011 valgte 20 konventionelle landmænd at få deres bedrift undersøgt for muligheden for omlægning til økologisk drift. Efter omlægningstjekket fik hver landmand

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Mad fra dyr

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Mad fra dyr Mad fra dyr tema Verdensmad og madkultur Indhold Intro Mad-logbog EAT menu Økologi og dyrevelfærd Bakterie-bal, nej tak Minimejeri Spis op eller not Mad i Danmarkshistorien Vege hvad for en? Intro En del

Læs mere

Øko SOP-Afgræsning beskriver de arbejdsgange, der sikrer, at økologikravene overholdes med hensyn til kvægets afgræsning.

Øko SOP-Afgræsning beskriver de arbejdsgange, der sikrer, at økologikravene overholdes med hensyn til kvægets afgræsning. Øko SOP-Afgræsning Øko SOP-Afgræsning beskriver de arbejdsgange, der sikrer, at økologikravene overholdes med hensyn til kvægets afgræsning. Blandt de emner der behandles, er: Specifikke krav til afgræsning

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen/Økologi/DEP/Miljøenheden/ Enheden for EU og internationale forhold Sagsnr.: 11-60111-000001/Dep. sagsnr. 13790 Den 15. marts 2012 FVM

Læs mere

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden VANDET VI SPISER 2 Hvor meget vand spiser vi? Hvis man ser på, hvor meget vand en person dagligt spiser via sine fødevarer (altså hvor meget vand, der er brugt på at producere maden), så er det et sted

Læs mere

Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument

Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument Hanne Bach, Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet Pia Frederiksen (Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet), Vibeke Langer (Det

Læs mere

Praktikhæfte. Svinebesætning. - ét skridt foran!

Praktikhæfte. Svinebesætning. - ét skridt foran! Praktikhæfte Svinebesætning - ét skridt foran! Indledning Praktikhæftet Formål Praktikhæftet skal danne baggrund for løbende samtaler mellem dig og din lærermester. Samtalerne skal være med til at give

Læs mere

Gødnings- og Husdyrindberetning

Gødnings- og Husdyrindberetning Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet og Fødevarestyrelsen Gårdejer Jack Schønning Sørensen Tøstrupvej 47 Tøstrup Mark 8581 Nimtofte Den 22. december 21 CVR-nr. 2712522 Kode

Læs mere