DFT særnummer: Om at udstille

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DFT særnummer: Om at udstille"

Transkript

1 DFT særnummer: Om at udstille Dette hæfte giver en indføring i reglerne for frimærkeudstillinger, beskriver de vigtigste udstillings klasser og forklarer principperne for bedømmelse og præmiering. Hæftet kan være nyttigt for besøgende på frimærkeudstillinger, som vil sætte sig ind i, hvad der foregår, og for samlere, som tænker på at deltage på en frimærkeudstilling. Måske også for samlere, som har været med en gang eller to, og ikke forstår, hvorfor resultatet ikke blev bedre? Hæftet kan også bruges af frimærkeklubber for at lære nye samlere op, og for at lave propaganda for deltagelse på udstillinger. At udstille er morsomt, interessant og lærerigt! Enhver samling bliver bedre af at blive opsat til udstilling! Samlere, som udstiller, spreder sin samlerglæde til andre! Indhold: Forord 3 Frimærkeudstillinger 4 Traditionel filateli 8 Posthistorie 12 Tematisk filateli 16 Åben klasse 20 Hovedregler for bedømmelse 24 Dette heftet er skrevet af Tønnes Ore for Norsk Filatelistforbund. Oversat og tilrettet af Søren Chr. Jensen for Danmarks Filatelist Forbund Udgivet af Danmarks Filatelist Forbund Vil du vide mere? Kontakt din nærmeste frimærkeklub, eller Danmarks Filatelist Forbund, Jagtvej tlf (frimærkeungdom)

2 Forord Hvorfor udstille? Meget af glæden ved at samle frimærker er at præsentere sin samling på en måde, der vækker interesse hos andre. Ved at montere og tekste samlingen til en udstilling, vil man lære meget nyt, og få mere glæde af sin egen samling. Og ikke mindst andre samlere får også glæde og nytte af den. Frimærkeudstillinger er måske det vigtigste mødested for alle frimærkeinteresserede. Det giver mulighed for at møde ligesindede og knytte nye kontakter. Ofte er der frimærkehandlere til stede, og de har ofte gode udstillingstilbud. Klubber har ofte deres egen stand, og der arrangeres propagandaaktiviteter for børn og voksne. Udstillingsrammer På en frimærkeudstilling monteres plancher (albumark) i rammer, der sædvanligvis kan indeholde 16 (4 x 4) eller12 (4 x 3) plancher. For at sikre mod skader og tyveri er rammene dækket af plexiglas, der er låst fast eller forsvarlig sikret. Desuden skal hver planche være beskyttet af en gennemsigtig plastlomme. Monteringen i rammer giver god oversigt for de, som skal se på eksponatet (den viste del af samlingen). Udstilleren må også tænke grundigt igennem, hvordan eksponatet skal monteres, for at give det bedst mulige indtryk, når det er opsat i rammer. Det er også vigtigt for udstilleren at tilpasse sig et fast antal rammer, og at plukke de dele af samlingen ud, som egner sig bedst for udstilling. Ved de fleste udstillinger er der ifølge udstillingsreglementet faste regler for, hvor mange rammer hver udstiller må disponere over. Hvilke udstillinger arrangeres? Lokale propagandaudstillinger. Arrangeres sædvanligvis af en enkelt frimærkeklub. Formålet er først og fremmest propaganda for hobbyen. Udstillingen er uden bedømmelser. Varierende i omfang, fra ganske små og op til 100 rammer. Klubudstillinger arrangeres af en enkelt frimærkeklub. Omfatter oftest ca rammer, der bedømmes af en jury. Nationale udstillinger. Arrangeres hvert år af en klub i samarbejde med Danmarks Filatelist Forbund. Omfatter oftest rammer. Nordiske udstillinger. Arrangeres hvert år - på skift mellem de nordiske lande. Deltagerne kommer fra de nordiske lande, men det er også åbent for udenlandske samlere kan også deltage, hvis de samler nordiske områder. Bedømmelse er på internationalt niveau. Kontinentale udstillinger. Deltagelse fra et helt kontinent. I Europa er det det europæiske filatelistforbund FEPA, der er ansvarlig. Internationale udstillinger. Deltagelse fra hele verden. Det internationale filatelistforbund FIP er ansvarlig. Reglerne er stort set de samme for kontinentale og internationale udstillinger. Konkurrenceklasser Alle frimærkeudstillinger undtagen propagandaudstillinger - har form af en konkurrence, hvor de udstillede samlinger (eksponater) bliver bedømt og præmieret efter faste regler. Der kan konkurreres i følgende klasser: Traditionel filateli (frimærkerne er hovedemnet)

3 Helsager (postsager med påtrykt værdimærke) Stempelmærker (mærker mod betaling af andre afgifter end porto) Posthistorie (postruter, portosatser, stempler osv. - herunder hjemstavnssamlinger) Luftpost (luftpostfrimærker og sendinger, der er sendt med luftfartøj) Astro filateli (filateli knyttet til rumfart) Tematisk filateli (frimærker og postdokumenter med tilknytning til et bestemt motiv eller tema) Maksima Filateli (kort hvor kortets, frimærkets og stemplets motiv stemmer overens) Åben klasse (både filatelistiske og andre objekter kan tages med) En rammes eksponat (kun 16 plancher - egnet for "smalle" områder og for førstegangs-udstillere) Postkortklasse Ungdomsklasser Filatelistisk litteratur (håndbøger/specialstudier, tidsskrifter, kataloger) Nogle af disse er ikke særligt kendt i Danmark. Senere i hæftet er der givet nærmere præsentationer af klasserne for Traditionelt filateli (også med helsager og stempelmærker), Posthistorie (også med luftpost), Tema, og Åben klasse. Bedømmelse og præmiering Eksponaterne bliver bedømt af en kvalificeret jury, der tildeler point og medaljer. Medaljegraderne er Bronze, Sølvbronze, Sølv, Stor sølv, Vermeil (forgyldt sølv), Stor vermeil, Guld og Stor guld. Medaljekravene er strengere jo højere niveauet er på udstillingen. Guld er højeste grad på klubog nationale udstillinger. Stor guldmedalje deles kun ud på internationale udstillinger (FEPA og FIP). Ofte bliver det udsat ærespræmier, der går til de bedste eller mest specielle samlinger. Resultaterne bliver ofte offentliggjort på en udstillingsfest (kaldt palmarès) for deltagere, klubmedlemmer og andre interesserede, mens medaljer, præmier, diplomer og bedømmelsesskemaer uddeles ved en præmieoverrækkelse på selve udstillingen. Sidste kapitel i dette hæfte giver en oversigt med reglerne og principperne for bedømmelse. Kvalificering til højere udstillingsniveau For at kunne deltage på udstillinger på nationalt og internationalt niveau, må man kvalificere sig ved at have opnået en bestemt pointsum ved en udstilling på et lavere niveau. Traditionel filateli Traditionel filateli er, som navnet siger, den traditionelle måde at samle på. Det hele begyndte med, at man prøvede at samle "et af hvert" af alle de frimærker, der blev udgivet. "Hele verden" blev hurtigt et alt for stort område, så det blev normalt at begrænse sig til et eller flere land. Ofte blev det samlerens eget land, men heldigvis har der altid været mange samlere, som har været interesseret i andre lande end sit eget. Det har givet meget vigtig kontakt, venskab og fællesskab over landegrænserne, og har bidraget til udvikling af international filateli. En traditionel samling består normalt af frimærker udgivet af et bestemt land eller postadministration. Som oftest vil man endvidere begrænse sig til en bestemt periode, måske bare en enkelt frimærkeserie.

4 Det er altså altid nødvendig at begrænse sig, og for en begynder er det sjældent sjovt at starte med de ældste klassiske frimærkeudgaver fra et land (hvis man ikke har en usædvanlig tyk tegnebog). Mange samlere er alt for optaget af "komplethed". Men det er meget andet, der er vigtig for en udstillingssamling. Så selv om der i samleområdet findes sjældne frimærker og varianter, som man ikke har med i samlingen, vil det ikke være nogen forhindring for at udstille den. Får man så fat i sjældenhederne lidt efter lidt, så vil pointsummen ved bedømmelsen naturligvis blive større. Men egne studier, og eventuelt ny tilgang til kendte områder, bliver værdsat mere end komplethed ved bedømmelsen. Det er også vigtigt at huske på, at der findes andre måder at samle på end den sædvanlige efter land og katalognummer. Man kan vælge flere land i en givet periode, et bestemt design, kun provisorier osv. perfins, breve fra andre lande sendt til dit eget land, er andre eksempler. Traditionelt filateli som konkurrenceklasse ved udstillinger I klassen for traditionelt filateli lægges hovedvægten på frimærkerne selv, og det man kan finde ud af vedrørende produktionen af dem. Det er altså vigtigt at få det med, der findes af takningstyper, farvevarianter, varianter, trykninger, papirtyper osv. Man bør også tage større enheder (par, striber, blokke) med. Større enheder er dekorative, men kan også være nødvendige for at vise, hvilke positioner i arket de forskellige varianter har. I rigtig avancerede samlinger tager man også udkast, prøvetryk osv. med, hvis det findes. Det er også nødvendigt at tage eksempler på, hvordan frimærkerne blev brugt, dvs. brev og andre forsendelser med. Så er vigtigt med nøjagtige analyser af brevene - portotakster, ruter og påtegninger. Selv om dette grænser op til klassen for posthistorie (se næste kapitel), er det blevet normalt, at tage mange breve med også i en traditionel udstillingssamling. Traditionelt filateli - kriterier for bedømmelse Der gives point på en skala fra 0 til 100. Disse point fordeles på følgende undergrupper: Betydning og behandling op til 30 point. Her lægges det vægt på filatelistisk betydning af det valgte området, og hvor let eller vanskelig det er. Oftest vil et lands klassiske frimærkeudgaver tillægges størst betydning, mens enkeltudgaver og mere moderne områder scorer lavere. Behandlingen af området vurderes efter, om det har en logisk og klar opbygning, og om alle aktuelle dele af området er taget med på en balanceret måde. Kundskaber og forskning op til 35 point. Her lægges det vægt på de filatelistiske kundskaber som vises. Tekstningen og analysen af de udstillede objekter er meget vigtig. For områder, der er godt udforsket tidligere, forlanges der ikke egen forskning. Kvalitet og sjældenhed op til 30 point. Kvaliteten skal være bedst mulig, men vil blive holdt op mod sjældenheden af objekterne. Præsentation og montering op til 5 point. Det lægges vægt på en pæn og tiltalende, afbalanceret montering. Der må ikke være for meget eller for lidt på hver planche, og hverken for meget eller for lidt tekst. Helsager Helsager er en selvstændig konkurrenceklasse på frimærkeudstillinger.

5 Helsager er kort, konvolutter eller andre postsager med et påtrykt værdimærke, der har samme funktion som et frimærke. I en udstillingssamling systematiseres helsagerne meget på samme måde som frimærkerne i traditionel klasse. Varianter og trykforskelle er vigtig, og det er også nødvendig at vise eksempler på brug af helsagerne. Ved bedømmelsen bruges stort set de samme kriterier som for traditionel filateli. Stempelmærker Der er også en selvstændig konkurrenceklasse for stempelmærker. Stempelmærker er mærker som blev brugt til indkrævning af forskellige typer af afgifter (undtaget porto for postforsendelser, der jo er frimærkernes brugsområde). Ofte er stempelmærkerne udformet som frimærkerne, men de er ofte meget varierende, særlig i størrelse. Da de traditionelt ikke er blevet anset som "ordentlige" samlerobjekter, er der forholdsvis få tilbage af dem, og der er et begrænset antal af stempelmærkesamlere. Men området er nu blevet meget mere anerkendt end tidligere, og antallet af samlere øges. Også her bruges stort set de samme kriterier som for traditionel filateli ved bedømmelsen. Posthistorie Det var først midt i det 20. Århundrede, at samlerne begyndte at interessere sig for andre aspekter med at forske end kun selve frimærkerne. De fattede interesse for poststemplerne, og begyndte at samle og forske i stempler og håndskreven postal information på brev - også fra tiden før frimærkerne kom. På den måde voksede en ny måde at samle på frem, nemlig Posthistorie. Selv om mange breve gennem tiden er blevet klippet i stykker i frimærkesamlingens barndom, findes det fortsat bevaret store mængder af breve, postkort og andre forsendelser og desuden andre postale dokumenter - særligt fra tidlig 1800-tal og frem til i dag. En posthistorisk samling kan have et meget varieret udvalg af materiale. Det behøver ikke nødvendigvis at være gammelt materiale. I moderne tid er der kommet tekstmaskinstempler, frankeringsaftryk og sorteringsmærker for automatisk postbehandling til som interessante områder. En posthistorisk samling skal ikke indeholde ubrugte frimærker eller helsager, da der lægges vægt på objekter, der er håndteret af postvæsenet. Men brugte frimærke og klip kan tages med, hvis man vil vise brugen af poststemplerne. At studere postens udvikling i sit eget land eller på egen hjemegn, er det naturligste for mange. Men det er også spændende at studere andre lande. Det kan også danne grundlag for nyttige og interessante kontakter i udlandet. Forskellige typer af posthistoriske samlinger Det kan laves posthistoriske samling på mange forskellige måder. Her skal nævnes nogle eksempler: Posttjenester før udgivelse af frimærker (præfilateli) Udviklingen af posttjenester lokalt, regionalt, nationalt eller internationalt Portosatser Postbefordringsruter Typer af poststempler Militærpost: Feltpost, belejringspost, krigsfangepost, civil og militær interneringspost Det behøver ikke nødvendigvis være gammelt materiale - fra moderne tid er der meget interessant materiale, man kan samle på og lave spændende eksponater ud fra: Skibspost

6 Jernbanepost Kørende postkontorer Katastrofepost Censurpost Ubetalte og underfrankerede forsendelser Tjenestepost, portofri post. Af disse er "udvikling af posttjenester lokalt/regionalt" normalt kaldt hjemstedssamlinger den klart mest populære i Danmark. Man vælger helst et område, som man selv har tilknytning til, og systematiserer samlingen efter postkontorer og postruter i distriktet. Det er vigtig at være klar over, at det geografiske området ikke må være alt for begrænset - det gør det vanskelig at finde de rigtige objekter, og man får lav score under "betydning" ved bedømmelsen. Desuden er det vigtig at huske på, at mængden af objekter, der ikke er direkte postale (som f.eks. postkort, og billeder af postkontorer og postfunktionærer) er meget begrænsede i antal, da de ikke tillægges vægt ved bedømmelsen. Men enkelte illustrerende objekter kan tages med. Kort og portotabeller kan f.eks. være nyttige illustrationer. Posthistorie - Kriterier for bedømmelse Det gives point på en skala fra 0 til 100. Pointene fordeles via følgende undergrupper: Betydning og behandling op til 30 point. Her lægges der vægt på den posthistoriske betydning af det valgte område. Et lille område enten geografisk eller tidsmæssigt regnes sædvanligvis som mindre betydningsfuldt end et større. Behandlingen af området vurderes efter, om der er en logisk og klar opbygning, og om alle aktuelle dele af området er taget med på en balanceret måde. Kundskaber og forskning op til 35 point. Her lægges der vægt på de filatelistiske og posthistoriske kundskaber, der vises. Tekstningen og analysen af de udstillede objekterne er meget vigtig. Men kundskaber kan også vises gennem evnen til at udvælge relevant materiale. For områder, der er godt udforsket tidligere, forlanges der ikke egen forskning. Kvalitet og sjældenhed op til 30 point. Kvaliteten skal være bedst mulig, men vil også blive sat i sammenhæng med sjældenheden af objekterne. "Sjældent" behøver slet ikke være det samme som "dyrt". Præsentation og montering - op til 5 point. Pæn og balanceret montering er vigtig med hverken for meget eller for lidt tekst. I posthistorie kan det være en udfordring at gøre præsentationen interessant, da samlingen for det meste består af breve. Luftpost Luftpost er en egen konkurrenceklasse. En luftpostsamling skal indeholde forsendelser, der er sendt med luftfartøj, men ubrugte luftpostfrimærker og andet materiale af betydning for luftpostens udvikling kan også tages med. Luftpostsamlinger bedømmes stort set efter de samme kriterier som for posthistorie. TEMA Omkring år 1900 begyndte mange postvæsener at udgive frimærker som havde andre motiver end de traditionelle. Indtil den tid havde frimærkemotiverne været domineret af portrætter af statsoverhoveder, statsvåben, eller postale symboler - som posthorn eller breve.

7 Efter den tid blev det sædvanligt at udgive nye frimærker ved specielle lejligheder, som jubilæer og lignende. Dermed var grundlaget lagt for temasamlingen. Det er en samling af frimærker, der illustrerer et bestemt motiv eller tema. Fra slutningen af 1930 erne blev motivsamling en populær samlingsform - parallelt med at udgivelsen af frimærker med specielle motiver øgedes kraftigt i hele verden. I 1956 var det at samle motiver blevet så populært, at motivsamlingerne fik deres egen klasse på frimærkeudstillingerne. Temaet for en motivsamling kan være næsten hvad som helst. Populære temaer er planter, dyr, fugle, sport, transportmidler som skib, tog, biler eller cykler, forskellige typer videnskab, bygningsværker, kunst, musik, historie, religion, berømte personer, internationale organisationer, spejdere osv. Tematisk samling Opbygning af en temasamling Når man starter med en temasamling, opdager man straks, at enkelte temaer, f.eks. blomster, er alt for stort for en samling, og at man må begrænse området på en eller anden måde. Der findes selvfølgelig også områder, der er små slet og ret, fordi det ikke findes nok frimærker og andet materiale, der illustrerer det. Det er naturligt, at en temasamler vælger et emne, som han/hun har tilknytning til fra tidligere og kender godt - gerne gennem arbejde eller fritidsinteresse. Det er også en opgave at finde ud af, hvilket materiale der kan passe i samlingen, lave en god systematik, og finde forskellige indfaldsvinkler til temaet sådan at materialet bliver mest mulig varieret. Variation er et vigtigt stikord indenfor den tematiske filateli. En temasamling til udstilling skal ikke kun indeholde frimærker, men flest mulig typer af filatelistisk materiale, som poststempler, helsager, frimærkehæfter osv. Det er et krav, at de udstillede objekterne skal være postale, dvs. udgivet af postvæsenet og/eller godkendt til udgivelse af postvæsnet. Både brugte og ubrugte frimærker kan anvendes. I en temasamling er det vigtig at have en god systematik, der er let at følge, og som omfatter flest mulige sider af temaet. Systematikken - som kaldes en plan - skal være vist på den første planche i eksponatet. Erfarne temasamlere lægger meget arbejde i planen. Den skal give oversigt, være logisk og balanceret. Et nummersystem for kapitler og underkapitler er nødvendigt, og nummersystemet skal bruges på hvert enkelt planche. I arbejdet med planen bør man prøve at finde nye indfaldsvinkler. Så kan man få typer med af materialet, som man måske ikke havde tænkt på i første omgang. Ikke mindst kræver det en del fantasi for at få gammelt materiale (fra før motiv-frimærkernes tid) med. Gammelt materiale kan være knyttet til temaet gennem navn på poststeder, symboler/ figurer og andet. Materiale som kan bruges Eksempler på materiale der hører hjemme i en temasamling: Frimærker og blokke er en selvfølge, men det gælder om at finde flere end de "oplagte". Håndstempler: Kan ofte have interesse på grund af poststedets navn, eller et symbol. Maskinstempler: Indeholder ofte tekst og/eller billeder af interesse Særstempler fra specielle arrangementer, jubilæer m.m.: Har ofte et motiv. Frankostempler fra frankeringsmaskiner: Viser ofte firmalogo, billeder og/eller slagord. Frimærkehæfter: Har ofte illustrationer på omslaget eller på skillesider.

8 Helsager, dvs. officielt udgivne postsager med forhåndstrykt frimærke. Helsagspostkort, aerogrammer m.m. har ofte interessante illustrationer. Udkast og prøvetryk: Er eftertragtet, men oftest sjældne og vanskelige at få fat i. Eksempler på materiale der ikke bør (læs må) anvendes: Sædvanlige billedpostkort og andet materiale, der ikke er udgivet af postvæsenet Uadresserede konvolutter og førstedagsbreve. Hvordan skaffes materiale Temasamlere har en speciel udfordring, for de må søge materiale fra hele verden. Men det er også noget af det, der gør temasamleriet så spændende og kontaktskabende. Det findes specielle motivkataloger for mange forskellige motiver. Der findes foreninger for mange typer af temasamling, og internettet kan være et nyttigt redskab. Tema: Kriterier for bedømmelse Det gives point på en skala fra 0 til 100. Pointene fordeles på følgende undergrupper: Bearbejdelse op til 35 point. Der lægges vægt på en god titel og en klar, logisk og fuldstændig plan. Desuden vurderes udviklingen af temaet gennem udvælgelse af objekter, der illustrerer temaet på en god måde og gør historien interessant. Nyskabelse og nye måder at nærme sig emnet, bliver også belønnet. Kundskaber, personlige studier og forskning op til 30 point. Tematiske kundskaber vurderes ved bl.a. relevant og rigtig tekst og korrekt brug af materialet. Filatelistiske kundskaber vurderes gennem variationen af det udvalgte materiale, at det er rigtigt brugt og beskrevet. Kvalitet og sjældenhed op til 30 point. Kvaliteten skal være bedst mulig, men vil også blive set i sammenhæng med sjældenheden af objekterne. Der gives ikke point for sjældne objekter, hvis de ikke har god tilknytning til temaet. Præsentation op til 5 point. Monteringen skal være pæn og balanceret. En streng symmetrisk montering er sjældent det bedste for en motivsamling. Pladsen skal være udnyttet godt, og der må hverken være for meget eller for lidt tekst. Udformningen bør være tiltalende og vække tilskuerens interesse. Åben klasse Åben klasse blev introduceret på frimærkeudstillinger i løbet af 1990 erne. Oprindeligt var det en klasse for samlinger, der faldt udenfor de sædvanlige konkurrenceklasser, og som derfor ikke blev bedømt. I nogen tilfælde blev det forsøgt med en bedømmelse ved afstemning blandt publikum på udstillingen. Ikke uventet satte publikum pris på helt andre samlinger end de, der gør det godt ved sædvanlig bedømmelse af en jury! Dette var et tegn på, at man burde have en klasse, hvor der var plads til fantasi, nye vinkler og utraditionelt materiale, og hvor publikumsappel var vigtig. Lidt efter lidt blev Åben klasse en konkurrenceklasse på linje med de andre, og derfor blev det også nødvendig med faste regler. Disse regler er enklere end for de øvrige klasser, og giver et stort spillerum for variationer. Reglerne er også udformet således, at der lægges ekstra vægt på opfindsomhed, fantasi og evne til at formidle.

9 Reglerne er stadig under udvikling. Den vigtigste skillelinie mellem Åben klasse og de øvrige klasser er, at ikke-filatelistisk materiale skal være med i samlingen. Det er vigtig at sørge for den bedst mulige variation i det materiale, der tages med for at illustrere samlingens tema. Alt kan bruges, så længe det kan monteres på en planche, og ikke er tykkere end 5 mm., så det kan monteres i normale udstillingsrammer. Hvad kan tages med i en Åben-samling? Det filatelistiske materialet kan være alle slags Frimærker, brugte eller ubrugte Helsager Breve og andre forsendelser Postale labels, blanketter og andre postale dokumenter For det ikke-filatelistiske materialet er det næsten kun fantasien, der sætter grænser - og fantasi står jo centralt i denne klasse. Eksempler kunne være: Brev (konvolutter, indhold) Billedpostkort Brevmærker, julemærker Telekort Kort og fotografier Grafiske tryk Trykte dokumenter og brochurer Servietter, papirposer Plakater Fakturaer, regninger, kvitteringer Billetter, adgangstegn, ID-kort Pengesedler Mønter og medaljer Skilte Tekstiler (vævet, broderet osv.), garn, snore Smykker, vifter, kniplinger Penne, blyanter, segl Pressede/tørrede planter, Skind, fjer Tyndt træværk Det ikke-filatelistiske materiale må udgøre op til 50% af materialet. Monteringen er meget vigtig i Åben klasse. Mange utraditionelle former for montering har været prøvet, og man får ofte gode resultater ved brug af større ark end A4-format. Åben klasse - kriterier for bedømmelse Det gives point på en skala fra 0 til 100. Pointene fordeles på følgende undergrupper: Titel, idé og nyskabelse op til 20 point.

10 Her er det altså vigtigt at "gå nye veje". Behandling op til 40 point. Her gives det op til 20 point for Plan og udvikling, og op til 20 point for Forskning og kundskab om emnet. Det er altså vigtigt at have en klar systematik og fortælle en historie, der er let at følge. Grundig kendskab til emnet er en forudsætning. Materiale op til 25 point. Her gives der op til 15 point for Kvalitet og sjældenhed, og op til 10 point for intelligent brug og variation i ikke-filatelistisk materiale. Sædvanlige filatelistiske kriterier er dermed taget med, men det øvrige materiale er altså næsten lige så vigtig. Præsentation op til 15 point. Det lægges større vægt på præsentation i Åben klasse end i de andre klasser. Det er specielt vigtigt, at præsentationen bidrager til at vække tilskuerens interesse. Disse regler er fornylig blevet vedtaget af det europæiske filatelistforbund FEPA, og regnes fortsat som foreløbige. Jury og bedømmelse Bedømmelsen på en udstilling udføres af en jury med et antal kvalificerede dommere. På klub- og nationale udstillinger skal dommerne i juryen være godkendt af Danmarks Filatelist Forbund. For at blive godkendt som dommer i klubregi, må man have gode filatelistiske kundskaber, god udstillingserfaring, have praktiseret som "juryelev" og blevet godkendt af dommerkollegiet. Dygtige og erfarne dommere på lokalt niveau kan senere blive godkendt som nationale dommere. For dommere på internationale udstillinger er det FEPA (det europæiske filatelistforbund) og FIP (det internationale filatelistforbund), der er godkendelsesorganer. FIP vedtager de internationale udstillingsreglementer og regler for bedømmelse. De danske regler er tilpasset de internationale i størst mulig omfang. Kvalificering og rammeantal i konkurrenceklasserne For deltagelse i klubudstilling kræves ingen kvalificering på forhånd. For deltagelse i national udstilling kræves at eksponatet har opnået mindst Sølv på klubudstilling. For ungdom kræves Bronze?. For deltagelse i nordisk udstilling kræves mindst Stor Sølv på national udstilling. For ungdom kræves Sølvbronze, for litteratur Sølv. For deltagelse i international udstilling kræves mindst Vermeil på national udstilling. For ungdom kræves Sølvbronze, for litteratur Sølv. Hovedregel for bedømmelse Dette er en vejledende oversigt over reglerne for bedømmelse ved frimærkeudstillinger. Fuldstændige reglementer kan fås fra Danmarks Filatelistforbund eller downloades fra Medaljegrader Eksponater i konkurrenceklasse bliver tildelt medaljer efter opnået pointsum, hvor 100 point er maksimum. Kravene varierer efter niveauet på udstillingen, men er de samme for alle udstillingsklasser: International Nordisk National Klub Stor guld Guld

11 Stor vermeil Vermeil Stor sølv Sølv Sølvbronze Bronze (Vermeil er det samme som forgyldt sølv.) slettes Højeste medaljegrader for ungdomsklasserne er Vermeil på klub og nationale udstillinger Udstillere i seniorklassen kan anmode om følgende rammeantal: På klubudstillinger: På nationale udstillinger: På nordiske udstillinger: Fra 3 til 8 rammer Fra 4 til 8 rammer Fra 5 til 8 rammer For Åben klasse gælder andre grænser kan du søge om 1-5 rammer. På internationale udstillinger: 8 rammer Eksponater, der har fået Stor Vermeil eller mere på internationalt niveau 5 rammer Alle andre. Ungdomsudstillere kan anmode om På klubudstillinger: Fra 2 til 5 rammer På nationale, nordiske og internationale udstillinger: Klasse A - 13 til 15 år: Klasse B - 16 til 18 år: Fra 2 til 4 rammer Fra 3 til 5 rammer Klasse C - 19 til 21 år: Fra 4 til 5 rammer Bedømmelseskriterier i klasserne for Traditionel filateli, Helsager, Stempelmærker, Posthistorie, Luftpost og Maksima filateli For eksponater i klasserne Traditionel filateli, Helsager, Stempelmærker, Posthistorie, Luftpost og Maksima filateli gælder denne pointfordeling: Behandling og filatelistisk betydning i alt Behandling af eksponatet Det skal være godt samspil mellem det viste materialet og titel/indledende beskrivelse. En usædvanlig eller original tilnærmelse til emnet vil blive belønnet. Det valgte emne bør behandles på en mest mulig komplet måde, og eksponatet skal virke godt balanceret indenfor det tildelte rammeantal, uden speciel overvægt på de enkelte dele. Filatelistisk betydning Betydningen af eksponatet gives både for eksponatets vigtighed i forhold til det valgte emne, og den totale vigtighed af emnet. Maks. 30 point Maks. 20 point Maks. 10 point

12 Filatelistiske og relevante kundskaber, personlige studier og forskning Kundskab vises af udstilleren både gennem udvalget af, hvilke objekter der vises, og gennem tekstningen af dem. Personlige studier er grundig analyse af materialet, som udstilleren har valgt at vise. Forskning er opdagelse og præsentation af nye fakta indenfor det valgte emne. Kvalitet og sjældenhed Kvalitet Objekterne bør være i bedst mulig kvalitet, men det må tages hensyn til, hvad der er opnåelig. Exceptionelt pænt materiale belønnes, særlig hvis det drejer sig om sjældnere objekter. Sjældenhed Sjældenhed er vanskelig at definere nøjagtigt og må ses i sammenhæng med typen af materiale. Der tages hensyn til, om der findes meget sjældent materiale indenfor det valgte emne, og om alle kendte sjældenheder er vist i eksponatet. Præsentation Teksten skal være klar, præcis og relevant for det viste materiale og for emnet, der er valgt til eksponatet. Præsentationen bør vise materialet bedst muligt og på en balanceret måde. Det er vigtig at undgå unødig ensartede (kedelige) opsætninger. Det tæller ikke som hverken en fordel eller ulempe om teksten er håndskrevet, maskinskrevet eller printet via PC. Lysende farvet tekst og farvede plancher bør undgås. Total Maks. 35 point Maks. 30 point Maks. 10 point Maks. 20 point Maks. 5 point Maks. 100 point Bedømmelseskriterier for temaeksponater For temaeksponater gælder denne pointfordeling: Bearbejdelse Titel og plan Planen skal præsenteres ved begyndelsen af eksponatet. Den skal give en detaljeret oversigt over eksponatets indhold, underopdeling og størrelsen af de viste kapitler. Planen skal være balanceret, og størrelsen af de enkelte Maks. 35 point Maks. 15 point

13 kapitler skal stå i forhold til deres betydning for emnet, og ikke styres af mængden af materiale. Kapitlerne skal stå i en naturlig rækkefølge, og skal helst skabe en interessant historie, som det er let at følge med i. Udvikling Sammenstilling og placering af objekterne skal give en let forståelig, korrekt og sammenhængende tråd i fremstillingen. Ved vurderingen vil der blive lagt vægt på udvælgelse af de bedst egnede objekter for hver tematisk detalje, der beskrives. Balanceret brug af objekterne i forhold til de tematiske detaljer. Rigtig tematisk sammenhæng mellem objekterne på samme ark. Nyskabelse Der lægges vægt på introduktion af nye temaer. Nye aspekter ved et kendt tema og nye indfaldsvinkler. Ny anvendelse af materiale. Kundskaber, personlige studier og forskning Tematiske kundskaber Der lægges vægt på relevant og rigtig tematisk tekst. Korrekt tematisk brug af materialet. Nye tematiske opdagelser. Filatelistiske kundskaber Det lægges vægt på størst mulig afstemning med filatelistiske regler. Flest mulige typer af postalt/filatelistisk materiale, som illustrerer temaet. Rigtig brug af postale dokumenter. Intelligent brug af filatelistisk materiale. Korrekt filatelistisk tekstning. Uadresserede og/eller fejlfrankerede forsendelser bør undgås. Færdigproducerede førstedagskuverter er heller ikke velsete. Kvalitet og sjældenhed Vurderes i hovedtræk som for de øvrige klasser, men juryen belønner ikke sjældne objekter, der ikke har en tilstrækkelig relevans for temaet. Præsentation Vurderes i hovedtræk som for de øvrige klasser. Bedømmelseskriterier for ungdomseksponater Maks. 15 point Maks. 5 point Maks. 30 point Maks. 15 point Maks. 15 point Maks. 30 point Maks. 5 point Ungdomseksponater deles i tre aldersklasser: Klasse A 13 til 15 år (i Danmark tolker vi regler som indtil 15 år)

14 Klasse B 16 til 18 år Klasse C 19 til 21 år Alder regnes pr. 1. januar det år udstillingen afholdes. Reglerne for de forskellige konkurrenceklasser er som hovedregel også gyldig for ungdomsklasserne. For ungdomsklasserne bruges følgende fire bedømmelseskriterier: Behandling af eksponatet (filatelistisk/tematisk) Filatelistiske kundskaber Filatelistisk materiale Præsentation af eksponatet. Kriterierne tilpasses aldersklasserne ud fra ungdommens forudsætninger, og pointfordelingen mellem hovedpunkterne i de forskellige aldersklasser tager hensyn til ungdommens modning og filatelistiske udvikling. Til bedømmelse af (motiv)tematiske eksponater for ungdom gælder denne pointfordeling: Kriterium Aldersklasse A B C Plan Udvikling Kundskaber Materiale Præsentation For bedømmelse af andre ungdomseksponater gælder denne pointfordeling: Kriterium Aldersklasse A B C Behandling Kundskaber Materiale Præsentation Bedømmelseskriterier for Åben klasse For et eksponat i Åben klasse kan udstilleren helt frit vælge, hvilket emne der skal behandles. Udstilleren har også fuld valgfrihed i, hvordan emnet er arrangeres og illustreres med disse to grænser: Filatelistisk materiale må udgøre op til 50 % af eksponatets omfang. Ikke-filatelistisk materiale må ikke være tykkere end 5 mm, således det kan vises i normale udstillingsrammer. Det er endnu ikke fastsat detaljerede retningslinier for bedømmelsen i Åben klasse, så juryen står også forholdsvis frit ved bedømmelsen. Helhedsindtryk og publikumsappel vil have stor betydning. For eksponater i Åben klasse gælder denne pointfordeling:

15 Titel, idé og nyskabelse Et originalt valg af emne og titel, og/eller en nyskabende måde at fremstille emnet på vil blive belønnet. I Åben klasse præmieres kreativitet og fantasi, både når det gælder udvalg af filatelistisk og ikke-filatelistisk materiale, og ikke mindst i måden, det kombineres på. Behandling Plan og udvikling Det er vigtig at have en klar, god og logisk systematik, og fortælle en historie, der er let at følge. Forskning og kundskab om emnet Udstilleren skal vise, at han kender emnet godt, og evner at formidle kundskaberne på en måde med oversigt. Gode kundskaber vil føre til et mere varieret udvalg af materiale. Materiale Kvalitet og sjældenhed Det stilles de samme krav til kvalitet og sjældenhed af det filatelistiske materiale, som i de øvrige klasser, men vægten på kvalitet og sjældenhed er altså mindre. Intelligent brug og variation i ikke-filatelistisk materiale Også her er kreativitet vigtig. Udstilleren bør finde det mest mulige varierede og originale materiale, der illustrerer temaet. Præsentation Her er kravene de samme, som i de øvrige klasser, men vægten på præsentation er større end for de øvrige klasser. Helhedsindtrykket er specielt vigtigt. De udstillede plancher skal indgå i en naturlig enhed. Det lægges vægt på evnen til at fange publikums interesse. For Åben klasse ved internationale udstillinger er det anbefalelsesværdigt at bruge en forenklet medaljeskala med guld, sølv og bronze, men ved norske udstillinger bruges de sædvanlige medaljevalører indtil videre. I alt Maks. 20 point Maks. 40 point Maks. 20 point Maks. 20 point Maks. 25 point Maks. 15 point Maks. 10 point Maks. 15 point Maks. 100 point Bedømmelseskriterier for En ramme eksponater Et En ramme eksponat skal vise et smalt emne eller tema og være komplet i sig selv. Et eksponat som tydeligvis er et uddrag af et større eksponat, får ikke store point. En Ramme Klassen bruges også i rekrutteringsøjemed, og derfor godtages også eksponater, der senere kan udvides til flere rammer og deltage i sædvanlige konkurrenceklasser. Men sådanne eksponater vil nødvendigvis få en forholdsvis lav point sum i En Ramme Klasse.

16 En Ramme eksponater bedømmes efter samme principper som de øvrige klasser (undtagen ungdom). For (motiv)tematisk eksponat bruges pointskalaen for (motiv) tematiske klasse, og for andre En Ramme eksponater bruges pointskalaen for de øvrige klasser. Filatelistisk betydning bliver nødvendigvis vurderet anderledes end for større eksponater. Betydningen skal vurderes i forhold til det begrænsede omfang af et emne, der kan dækkes med 16 plancher. Internationalt vil der blive brugt en forenklet medaljeskala med guld, sølv og bronze. Ved danske udstillinger bruges de sædvanlige medaljevalører indtil videre. Bedømmelseskriterier for litteratureksponater Det skilles mellem følgende kategorier af filatelistisk litteratur: Håndbøger og specialstudier, Generelle kataloger, Filatelistiske tidsskrifter, Artikler Kriteriene for bedømming af filatelistisk litteratur er: Behandling af indholdet Litterær stil, klarhed i fremstillingen og evnen til formidling af stoffet. Originalitet, betydning og grundighed i forskning Den totale betydning af emnet, der behandles, og i hvilken grad det vises nye opdagelser, forskning, analyser eller indfaldsvinkler, der kan bidrage til en almindelig forståelse af emnet. Tekniske faktorer Faktorer sådan som titelside, titelfod, paginering, anerkendelse til hjælpere og bidragsydere, kildeangivelser og brug af illustrationer. Præsentation Indbinding, typografi og lignende faktorer, der påvirker brugbarheden af publikationen. I alt Maks. 40 point Maks. 40 point Maks. 15 point Maks. 5 point Maks. 100 point

SPECIALREGLEMENT FOR BEDØMMELSE AF SAMLINGER AF TRADITIONEL FILATELI PÅ F.I.P. UDSTILLINGER

SPECIALREGLEMENT FOR BEDØMMELSE AF SAMLINGER AF TRADITIONEL FILATELI PÅ F.I.P. UDSTILLINGER SREV - TRADITIONEL SPECIALREGLEMENT FOR BEDØMMELSE AF SAMLINGER AF TRADITIONEL FILATELI PÅ F.I.P. UDSTILLINGER Artikel 1: Konkurrenceudstillinger I henhold til art. 1.4 i F.I.P.'s generelle reglement for

Læs mere

Danmarks Filatelist Forbund The Danish Philatelic Federation

Danmarks Filatelist Forbund The Danish Philatelic Federation Danmarks Filatelist Forbund The Danish Philatelic Federation Udstillingsreglement for danske udstillinger Kapitel 1 Formål mv. 1 Reglementet skal sikre en ensartet afvikling af frimærkeudstillinger i Danmark

Læs mere

2. Tid og sted Udstillingen afholdes i dagene oktober 2019 i DGI-Byen, Tietgensgade 65, 1704 København.

2. Tid og sted Udstillingen afholdes i dagene oktober 2019 i DGI-Byen, Tietgensgade 65, 1704 København. Specialreglement for Filatelistisk Selskab 100 år 1. Arrangør Den nationale frimærkeudstilling Filitelistisk Selskab 100 år arrangeres af Filatelistisk Selskab, som er en fraktion af Københavns Philatelist

Læs mere

Reglement for bedømmelse af helsager

Reglement for bedømmelse af helsager Reglement for bedømmelse af helsager 1. Udstillinger med konkurrenceklasse I overensstemmelse med artikel 1.4 i F.I.P s. generelle reglement for bedømmelse af eksponater i konkurrenceklassen på F.I.P.

Læs mere

Det traditionelle eksponat Af: Henrik Mouritsen

Det traditionelle eksponat Af: Henrik Mouritsen Det traditionelle eksponat Af: Henrik Mouritsen Grundet den positive respons jeg har fået fra andre samlere og udstillere i forbindelse med min artikel i DFT kaldet Vejen til Guld, synes der at være interesse

Læs mere

Reglement for bedømmelse af tema klasse

Reglement for bedømmelse af tema klasse Reglement for bedømmelse af tema klasse Specialreglement for bedømmelse af tematiske eksponater på FIP-udstillinger. 1: Konkurrenceudstillinger I Henhold til art. 1.5 i FIP's generalreglement vedr. bedømmelse

Læs mere

Reglement for bedømmelse af filatelistisk litteratur

Reglement for bedømmelse af filatelistisk litteratur Reglement for bedømmelse af filatelistisk litteratur Specialreglement for evalueringen af filatelistiske litteratureksponater ved F.I.P.- udstillinger. 1: Eksponater i konkurrenceklassen I overensstemmelse

Læs mere

Ry og Omegns Frimærkeklub

Ry og Omegns Frimærkeklub Ry og Omegns Frimærkeklub Klubudstilling 1. og 2. september 2012 BULLETIN NR. 4. JANUAR 2012 Sidste nyt: DM i Hjemstavnsfilateli 1 Ry kalder alle udstillere! Så er det ved at være tid til at træffe beslutning

Læs mere

Synopsis sider et nyt fænomen i Danmark der kan hjælpe udstillere og dommere. af Henrik Mouritsen

Synopsis sider et nyt fænomen i Danmark der kan hjælpe udstillere og dommere. af Henrik Mouritsen Synopsis sider et nyt fænomen i Danmark der kan hjælpe udstillere og dommere af Henrik Mouritsen På DFF s dommerkollegiums sidste møde blev det besluttet ikke blot officielt at tillade synopsis sider i

Læs mere

Vejen til Guld! Af Henrik Mouritsen

Vejen til Guld! Af Henrik Mouritsen Vejen til Guld! Af Henrik Mouritsen I løbet af de sidste fire år har jeg udviklet mig fra utilfreds udstiller til fæl dommer. I denne proces mener jeg at have høstet en del erfaringer, som jeg tror andre

Læs mere

Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht

Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht Når jeg besøger en frimærkeudstilling, kan jeg ikke lade være med at blive imponeret over de tusinder af timer, der

Læs mere

Det posthistoriske eksponat af Henrik Mouritsen

Det posthistoriske eksponat af Henrik Mouritsen Det posthistoriske eksponat af Henrik Mouritsen Som lovet i min artikel om det traditionelle eksponat, hermed en kort artikel om, hvad der karakteriserer den posthistoriske klasse, og hvordan den bedømmes.

Læs mere

Udstillingsreglement for den bilaterale nationale udstilling Oldenburg 2017

Udstillingsreglement for den bilaterale nationale udstilling Oldenburg 2017 Udstillingsreglement for den bilaterale nationale udstilling Oldenburg 2017 1. Arrangører, sted og dato 1.1. Den bilaterale nationale frimærkeudstilling Oldenburg 2017 arrangeres af Bund Deutscher Philatelisten

Læs mere

Udstillingsteknikker Af: Henrik Mouritsen

Udstillingsteknikker Af: Henrik Mouritsen Udstillingsteknikker Af: Henrik Mouritsen Hvordan arbejder man mest effektivt med sit eksponat, således at man opnår det højst mulige antal points som ens materiale berettiger til? Det kan der selvfølgelig

Læs mere

25 års Jubilæumsudstilling. Velkommen til Motiv 2013

25 års Jubilæumsudstilling. Velkommen til Motiv 2013 25 års Jubilæumsudstilling Velkommen til Motiv 2013 Danmark 1980 Postgården i Købmagergade, København DE DANSKE MOTIVSAMLERE (Tilsluttet Danmarks Filatelist Forbund) 1 2 Velkommen til Motiv 2013 v/jørgen

Læs mere

René Kejlskov Jørgensen

René Kejlskov Jørgensen Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) K K K Aage (Nicolai) Kabell Signatur: 1920-1981 Professor i nordisk sprog og litteratur Vitus Bering

Læs mere

Leif W(illy) Rasmussen

Leif W(illy) Rasmussen Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) R R R Claus Rafner Signatur: 1959 - Historiker, cand.mag. Handbook and Catalog of Danish Tobacco and

Læs mere

Ry og Omegns Frimærkeklub. Ny frist for udstillere til anmeldelse af eksponat maj 2012 BULLETIN NR. 5. APRIL 2012

Ry og Omegns Frimærkeklub. Ny frist for udstillere til anmeldelse af eksponat maj 2012 BULLETIN NR. 5. APRIL 2012 Ry og Omegns Frimærkeklub Klubudstilling 1. og 2. september 2012 BULLETIN NR. 5. APRIL 2012 Ny frist for udstillere til anmeldelse af eksponat - 31. maj 2012 1 Sidste nyt om udstillingen! Udstillingsudvalget

Læs mere

Ingvar (Christian) Larsen

Ingvar (Christian) Larsen Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) L L L Christian Larsen Signatur: Ingeniør Varianternes vidunderlige verden 1971-73 sammen med Tom Plovst

Læs mere

Dansk Knivforenings regler for afholdelse af knivkonkurrencer

Dansk Knivforenings regler for afholdelse af knivkonkurrencer Dansk Knivforenings regler for afholdelse af knivkonkurrencer Indholdsfortegnelse: 1 - Organisation og ledelse. 2 - Tilmelding og betaling. 3 - Generelle konkurrencevilkår 4 - Ansvar. 5 - Klasseinddeling

Læs mere

BYTTE- OG BØRSDAGEN. ** = postfrisk * = ubrugt O = stemplet = klip B = kort og breve. Realisation PNI

BYTTE- OG BØRSDAGEN. ** = postfrisk * = ubrugt O = stemplet = klip B = kort og breve. Realisation PNI BYTTE- OG BØRSDAGEN Anvisningssalg af frimærker og tilbehør, uden salær, i Borgerforeningens hus, Nørrevoldgade 63, 5800 Nyborg, søndag den 8. november 2015, kl. 14.30, eftersyn fra ca. kl. 11.00. ** =

Læs mere

Albert Vilhelm Riber Magius

Albert Vilhelm Riber Magius Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) M M M Helge Madsen Signatur: 1939-2012 Lærer Danmark 1854-1905 ubrugt guld 2005 Steffen Madsen 1978-

Læs mere

Lot o/x/xx Beskrivelse Værdi Limit 1 Tilbehør Leuchtturm A4 med Kasette og 25 sider. Sort? 100 2 Tilbehør Leuchtturm A4 med Kasette og 25 sider. Blå?

Lot o/x/xx Beskrivelse Værdi Limit 1 Tilbehør Leuchtturm A4 med Kasette og 25 sider. Sort? 100 2 Tilbehør Leuchtturm A4 med Kasette og 25 sider. Blå? Lot o/x/xx Beskrivelse Værdi Limit 1 Tilbehør Leuchtturm A4 med Kasette og 25 sider. Sort? 100 2 Tilbehør Leuchtturm A4 med Kasette og 25 sider. Blå? 100 3 Tilbehør Leuchtturm A4 med Kasette og 25 sider.

Læs mere

Danmarks sjældneste helsag

Danmarks sjældneste helsag Danmarks sjældneste helsag Af Lars Engelbrecht Prædikatet Danmarks sjældneste helsag er ofte og yderst velfortjent givet en bestemt type af de tidlige, smalle konvolutter. Konvolutten har et blå værdistempel

Læs mere

World Robot Olympiad 2018

World Robot Olympiad 2018 World Robot Olympiad 2018 Regler for Open kategori Version: 11. Marts 2018 Regler for Open kategori... 3 1. Materiale... 3 2. Regler for robot... 3 3. Konkurrencen... 3 4. Præsentation... 4. Bedømmelsesskema

Læs mere

GODKENDTE FÆLLES FYNSKE REGLER GÆLDENDE FRA 2007

GODKENDTE FÆLLES FYNSKE REGLER GÆLDENDE FRA 2007 GODKENDTE FÆLLES FYNSKE REGLER GÆLDENDE FRA 2007 Dette regelsæt bygger på tidligere regelsæt for Fælles Fynske, men er udformet, så det overholder de krav, der følger med en SDF-godkendelse. SDF har givet

Læs mere

Rapport over evaluering i Ølmærkeudvalget

Rapport over evaluering i Ølmærkeudvalget Rapport over evaluering i Ølmærkeudvalget September 2005 Introduktion Dansk Ølmærke skal uddeles årligt efter en forudgående bedømmelsesperiode. Alle landets værtshuse kan bedømmes, og modtagere af ølmærket

Læs mere

World Robot Olympiad 2019

World Robot Olympiad 2019 World Robot Olympiad 2019 Regler for Open kategori Version: 4. januar 2019 Vigtige ændringer for WRO 2019... 2 Regler for Open kategori... 3 1. Materiale... 3 2. Regler for robot... 3 3. Konkurrencen...

Læs mere

Helsagssamleren. En artikelserie i DFT af Erik Hvidberg Hansen og Lars Engelbrecht. Artiklerne 1-13

Helsagssamleren. En artikelserie i DFT af Erik Hvidberg Hansen og Lars Engelbrecht. Artiklerne 1-13 Helsagssamleren En artikelserie i DFT af Erik Hvidberg Hansen og Lars Engelbrecht Artiklerne 1-13 Indhold: Artikel 1: Helsager: Hvad er det, og hvad er det ikke? Artikel 2: De forskellige former for helsager

Læs mere

dff/dansk Fotografisk Forenings Billedkonkurrence 2014

dff/dansk Fotografisk Forenings Billedkonkurrence 2014 dff/dansk Fotografisk Forenings Billedkonkurrence 2014 (Billedudvalget 05.maj 2014, opdateret 01. juli 2014, opdateret 20. januar 2015) Vi har hermed fornøjelsen at invitere medlemmer af dff/dansk Fotografisk

Læs mere

AFAs konkurrencebetingelser

AFAs konkurrencebetingelser AFAs konkurrencebetingelser Generelt: 1) Billeder, som deltager i konkurrencer, skal være optaget af den der indleverer billederne. Billeder kan afleveres som enkeltstående billeder eller indgå i en serie.

Læs mere

REGLER FOR BASSET-KLUBBEN S ÅRSKONKURRENCER OG KLUBCHAMPIONAT, GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2011.

REGLER FOR BASSET-KLUBBEN S ÅRSKONKURRENCER OG KLUBCHAMPIONAT, GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2011. REGLER FOR BASSET-KLUBBEN S ÅRSKONKURRENCER OG KLUBCHAMPIONAT, GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2011. (Med forbehold for evt. DKK ændringer.) I forbindelse med årets udstillinger afvikles klubbens årskonkurrence.

Læs mere

OPG 1: Iscenesæt et fotografi

OPG 1: Iscenesæt et fotografi Optagelsesprøve til Fotografisk Kommunikation lørdag 10. maj 2014 OPG 1: Iscenesæt et fotografi Deadline: Upload af løsning senest kl. 10.30. Skrive- og kreativitetsopgave: BALLETDANSER ALBAN LENDORF I

Læs mere

VELKOMMEN I GRENAA og OMEGNS FRIMÆRKEKLUB

VELKOMMEN I GRENAA og OMEGNS FRIMÆRKEKLUB VELKOMMEN I GRENAA og OMEGNS FRIMÆRKEKLUB MEDLEM ELLER EJ? Kan man ikke lige så godt sidde derhjemme og samle på frimærker? Bliver det mere spændende og sjovt, når man er medlem af en frimærkeklub? Svaret

Læs mere

Benno Øjvind Raarup Nielsen 1913 Fængselsoverbetjent Formand for Danmarks Filatelist-Union 1971-1972

Benno Øjvind Raarup Nielsen 1913 Fængselsoverbetjent Formand for Danmarks Filatelist-Union 1971-1972 Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) N N N N(iels) S(ørensen) Nedergaard Signatur: 1859-1945 Frimærkehandler og katalogudgiver Udgiver af

Læs mere

Skulpturi. En lærerguide til samtidsskulpturen

Skulpturi. En lærerguide til samtidsskulpturen Skulpturi RUndtenom En lærerguide til samtidsskulpturen INTRODUKTION TIL LÆREGUIDEN I perioden d. 21. april 3. juni kan du og dine elever opleve udstillingen Rundtenom, der viser eksempler på, skulpturens

Læs mere

BYTTE- OG BØRSDAGEN. ** = postfrisk * = ubrugt O = stemplet = klip B = kort og breve. Realisation PNI

BYTTE- OG BØRSDAGEN. ** = postfrisk * = ubrugt O = stemplet = klip B = kort og breve. Realisation PNI BYTTE- OG BØRSDAGEN Anvisningssalg af frimærker og tilbehør, uden salær, i Borgerforeningens hus, Nørrevoldgade 63, 5800 Nyborg, søndag den 17. april 2016, kl. 14.30, eftersyn fra ca. kl. 11.00. ** = postfrisk

Læs mere

Matematiske konkurrencer i grundskolen

Matematiske konkurrencer i grundskolen Matematiske konkurrencer i grundskolen DMUK 10. november 2016 21-11-2016 klaus.fink@skolekom.dk og Søs Spahn, ksp@ucc.dk 1 Danmarks Matematiklærerforening Forlaget Matematik Samarbejde lokalt og internationalt.

Læs mere

FÆLLES FYNSKE REGLER GÆLDENDE FRA 2015

FÆLLES FYNSKE REGLER GÆLDENDE FRA 2015 FÆLLES FYNSKE REGLER GÆLDENDE FRA 2015 Dette regelsæt bygger på tidligere regelsæt for Fælles Fynske, men er udformet, så det overholder de krav, der følger med en SDF-godkendelse. Hvis der undtagelsesvis

Læs mere

FIRST LEGO League Jr.: Tips og tricks til møder uge for uge

FIRST LEGO League Jr.: Tips og tricks til møder uge for uge FIRST LEGO League Jr.: Tips og tricks til møder uge for uge Her finder du et forslag til, hvordan man kan planlægge holdets møder gennem projektperioden. Du kan som vejleder også vælge at se bort fra denne

Læs mere

Studieretningsprojekt. Regler og praktiske. oplysninger

Studieretningsprojekt. Regler og praktiske. oplysninger Studieretningsprojekt 2018 Regler og praktiske oplysninger Fra d. 6. til d. 20. december 2018 skal du udarbejde et studieretningsprojekt. Studieretningsprojektet i 3.g er den største skriftlige opgave

Læs mere

Karsten Hagsten Rasmussen

Karsten Hagsten Rasmussen Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) H H H Lars Haagen Signatur: 1941- - Elektriker Posten på Bornholm guld 2004 Jesper Haff 1924-2011 - Civilingeniør

Læs mere

REGLER FOR BASSET-KLUBBEN S ÅRSKONKURRENCER OG KLUBCHAMPIONAT, GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2015.

REGLER FOR BASSET-KLUBBEN S ÅRSKONKURRENCER OG KLUBCHAMPIONAT, GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2015. REGLER FOR BASSET-KLUBBEN S ÅRSKONKURRENCER OG KLUBCHAMPIONAT, GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2015. (Med forbehold for evt. DKK ændringer.) I forbindelse med årets udstillinger afvikles klubbens årskonkurrence.

Læs mere

Førerløse skolebusser

Førerløse skolebusser World Robot Olympiad 2019 Indskoling/WeDo Open Kategorien (op til10 år) Beskrivelse af opgaver, regler og vurderingskriterier SMARTE BYER Førerløse skolebusser Version: 15. januar 2019 WRO International

Læs mere

Konkurrence regler Heelwork to Music

Konkurrence regler Heelwork to Music Konkurrence regler Heelwork to Music Generelle regler Hunde skal være vaccineret og forsikret i henhold til DKKs regler for deltagelse i udstilling, agility eller lydighed. Deltagende hunde skal være mindst

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2013. Ungdomsuddannelserne

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2013. Ungdomsuddannelserne DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2013 Ungdomsuddannelserne DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende, danske og udenlandske, samt undervisere og ledere tilknyttet en dansk

Læs mere

August (Nicolai) Petersen

August (Nicolai) Petersen Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) P P P Jørgen Peetz Signatur: 1937- - Programmør Har skrevet en del artikler til Dansk Posthistorisk Leksikon.

Læs mere

Højskoleprogram 2012-2013

Højskoleprogram 2012-2013 Højskoleprogram 2012-2013 Kom til Mørke og se lyset! Djurslands Filatelistiske Højskole Djurslands Filatelistiske Højskole Djurslands Filatelistiske Højskole blev stiftet i 1987. Højskolen er en hel unik

Læs mere

Tjek dine miljøvalg på nettet - når det gælder en tryksag. www.miljonet.org

Tjek dine miljøvalg på nettet - når det gælder en tryksag. www.miljonet.org Tjek dine miljøvalg på nettet - når det gælder en tryksag Kære læser, Du sidder med en brochure, der beskriver et nyt websted,. Det er et websted med rigtig mange oplysninger om de miljøpåvirkninger, der

Læs mere

Indhold. Side 1 af 8 sider

Indhold. Side 1 af 8 sider Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Valg af skabelon/design...2 Indskrivning af tekst...5 Indsætte billede...6 Zoom...6 Designgalleri...6 Sideopsætning...7 Uden brug af skabelon...7 Afsluttende bemærkning...8

Læs mere

INSPIRATIONSMATERIALE

INSPIRATIONSMATERIALE INSPIRATIONSMATERIALE BANG - Thomas Bang i Esbjerg Kunstmuseums samling INSPIRATION TIL UNDERVISERE I FOLKESKOLEN - Hans værker er overvældende og svære at finde mening i, men et eller andet inviterer

Læs mere

Projektindlevering, del 2, Teknologiopgaven bruges som forberedelse i forhold til bedømmelsen af teknologiprisen.

Projektindlevering, del 2, Teknologiopgaven bruges som forberedelse i forhold til bedømmelsen af teknologiprisen. TEKNISK TEKNOLOGI BEDØMMING MODELL 1. Lag Hold nr: nr: Lagets Holdets alder: Lag Hold navn: Teknologiprisen Forslag Fri vurdering til spørsmål Konstruktion & design Funktionelle værktøjer Programmeringskundskab

Læs mere

Stamps. Færøerne. Nr. 21 September 2014

Stamps. Færøerne. Nr. 21 September 2014 Stamps Færøerne Nr. 21 September 2014 ISSN 1603-0036 0036 Postkort fra Kina? Færøsk miniark vinder pris Julen 2014 Postkort fra Kina Kunne du tænke dig at modtage postkort fra fjerntliggende lande verden

Læs mere

Faglig læsning og skrivning - i matematik. Næsbylund d. 17.9.10

Faglig læsning og skrivning - i matematik. Næsbylund d. 17.9.10 Faglig læsning og skrivning - i matematik Næsbylund d. 17.9.10 Hvad har I læst i dag? Tal med din sidemakker om, hvad du har læst i dag Noter på papir, hvad I har læst i dag Grupper noterne Sammenlign

Læs mere

REGLEMENT FOR GymDanmarks Efterskole DM i Rytme

REGLEMENT FOR GymDanmarks Efterskole DM i Rytme REGLEMENT FOR GymDanmarks Efterskole DM i Rytme Indhold Reglement... 3 Serie 1 (u/håndredskab)... 4 Serie 2 (m/håndredskab)... 4 Tekniske muligheder Redskabstekniske sværheder... 4 Bold... 4 Tov... 4 Tøndebånd...

Læs mere

TEST-skjal til at vísa stødd, snið v.m.

TEST-skjal til at vísa stødd, snið v.m. TEST-skjal til at vísa stødd, snið v.m. Vejledning i projektskrivning Vejledning i rapportskrivning En hjælp til et lettere liv for studerende og undervisere Heini Havreki Verkætlanarfrágreiðing Skeið

Læs mere

Hvis et bidrag får en regional guldmedalje, går det videre til den internationale konkurrence. Så skal der bruges to kopier yderligere.

Hvis et bidrag får en regional guldmedalje, går det videre til den internationale konkurrence. Så skal der bruges to kopier yderligere. Sappi inviterer trykkerier i Europa og Mellemøsten til at deltage i konkurrencen Sappi European Printers of the Year. Vi er allerede begyndt at lede efter den bedste trykopgave. Send os jeres flotteste

Læs mere

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året Tro og etik Omsorg Målgruppe: Spejder Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Omsorg - niveau 3 - trin for trin Omdrejningspunktet for mærket Omsorg er i høj grad sladder. Idéen med at beskæftige

Læs mere

" i bevægelse" (... in Bewegung")

 i bevægelse (... in Bewegung) Opråb Deltagelse i intern ation al filteud stilling " i bevægelse" (... in Bewegung") D e a d l i n e f o r i n d s e n d e l s e : 0 9. 1 1. 2 0 1 2 D e a d l i n e f o r u d s t i l l i n g : 1 7. 0

Læs mere

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING TIL BRUG I INDSKO- LINGEN Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 HÆFTETS OPBYGNING:... 4 LÆSEVEJLEDNING:... 4 GARMANNS GADE...

Læs mere

BYTTE- OG BØRSDAGEN. ** = postfrisk * = ubrugt O = stemplet = klip B = kort og breve. Realisation FPE

BYTTE- OG BØRSDAGEN. ** = postfrisk * = ubrugt O = stemplet = klip B = kort og breve. Realisation FPE BYTTE- OG BØRSDAGEN Anvisningssalg af frimærker og tilbehør, uden salær, i Borgerforeningens hus, Nørrevoldgade 63, 5800 Nyborg, søndag den 2. november 2014, kl. 14.30, eftersyn fra ca. kl. 11.00. ** =

Læs mere

Pædagogisk inspiration

Pædagogisk inspiration Pædagogisk inspiration til Børnenes Grundlovsdags 20 års jubilæum d. 4. juni 2015 Hvis I gerne vil sætte fokus på børns rettigheder i dit dagtilbud, skole og fritidsinstitution kan I hente inspiration

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2015 SÅDAN DELTAGER DU I IDÉKONKURRENCEN OG DA VINCI UNGDOMSUDDANNELSERNE DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende, danske og udenlandske,

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2014 SÅDAN DELTAGER DU I IDÉKONKURRENCEN OG DA VINCI UNGDOMSUDDANNELSERNE DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende, danske og udenlandske,

Læs mere

BMX-REGLEMENT FOR NORDISK MESTERSKAB, CUP OG BARNELEGE 2013

BMX-REGLEMENT FOR NORDISK MESTERSKAB, CUP OG BARNELEGE 2013 BMX-REGLEMENT FOR NORDISK MESTERSKAB, CUP OG BARNELEGE 2013 Arrangementet arrangeres efter UCI s reglement for BMX med følgende ændringer og tillæg. Arrangørlandet skal fremsende nyt Nordisk reglement

Læs mere

Salg af frimærkesamlinger. Hvordan omsætter man en frimærkesamling bedst muligt?

Salg af frimærkesamlinger. Hvordan omsætter man en frimærkesamling bedst muligt? Hvordan omsætter man en frimærkesamling bedst muligt? Af Søren Chr. Jensen Med den høje alder, de fleste frimærkesamlere er kommet op i, bliver der flere og flere samlinger, der skal afsættes til bedst

Læs mere

Hver autor må højst deltage med 4 billeder (uanset medlemskab af flere klubber) i hver kategori.

Hver autor må højst deltage med 4 billeder (uanset medlemskab af flere klubber) i hver kategori. 2019 SDF godkendelse 2019/02 1 Deltagerbetingelser Enhver fotoklub/gruppe, hjemmehørende i det jyske område, kan indsende billeder til Jyske Mesterskaber på nærværende betingelser. Deltagelsen er ikke

Læs mere

Regler for Jyske Mesterskaber 2019 SDF godkendelse 2019/02

Regler for Jyske Mesterskaber 2019 SDF godkendelse 2019/02 Regler for Jyske Mesterskaber 2019 SDF godkendelse 2019/02 1 Deltagerbetingelser Enhver fotoklub/gruppe, hjemmehørende i det jyske område, kan indsende billeder til Jyske Mesterskaber på nærværende betingelser.

Læs mere

Regler for Den Gyldne Mikrofon

Regler for Den Gyldne Mikrofon Regler for 1 Konkurrencen er JCI Danmarks enmands-talerkonkurrence. Konkurrencen har til formål at udvikle deltagerne til bedre talere. 2 Deltagere Alle juniorer i JCI Danmark kan deltage i konkurrencen.

Læs mere

Det digitale skolebibliotek

Det digitale skolebibliotek Det digitale skolebibliotek digibib.dk er fyldt med råstof digibib.dk er en stor samling materialer til din undervisning. Flere tusinde artikler, fotos og tegninger er klar til brug sammen med flere af

Læs mere

Forord og tak Indledning til kombineret vejledende oversigt / prisliste over danske firmaperforeringer fundet på Afa-numre.

Forord og tak Indledning til kombineret vejledende oversigt / prisliste over danske firmaperforeringer fundet på Afa-numre. Forord og tak Vil du lave en oversigt over danske firmaperforeringer fundet på Afa-numre kombineret med en helt ny vejledende prisliste! udbrød min gamle ven perfin specialisten Ole Hansen, da jeg forelagde

Læs mere

BYTTE- OG BØRSDAGEN. ** = postfrisk * = ubrugt O = stemplet = klip B = kort og breve. Realisation PNI

BYTTE- OG BØRSDAGEN. ** = postfrisk * = ubrugt O = stemplet = klip B = kort og breve. Realisation PNI BYTTE- OG BØRSDAGEN Anvisningssalg af frimærker og tilbehør, uden salær, i Borgerforeningens hus, Nørrevoldgade 63, 5800 Nyborg, søndag den 22. marts 2015, kl. 14.30, eftersyn fra ca. kl. 11.00. ** = postfrisk

Læs mere

MEDLEMSHÅNDBOG Indhold

MEDLEMSHÅNDBOG Indhold Indhold Velkommen... 2 Klubbens historie... 2 Vedtægter... 2 Bestyrelsen:... 2 Hus regler... 3 Din rolle som medlem... 3 Årshjulet... 3 Månedskonkurrencer:... 4 Foto ture:... 4 Foredrag:... 4 Arrangementer:...

Læs mere

Bolbro POSTEN. August 2011 NR. 1 1.ÅRGANG. Bolbro Frimærkeklub af 1990 BOLBRO FRIMÆRKEKLUB AF PROGRAM SIDE 4 POSTKORT- HJØRNET SIDE 7

Bolbro POSTEN. August 2011 NR. 1 1.ÅRGANG. Bolbro Frimærkeklub af 1990 BOLBRO FRIMÆRKEKLUB AF PROGRAM SIDE 4 POSTKORT- HJØRNET SIDE 7 PROGRAM SIDE 4 POSTKORT- HJØRNET SIDE 7 Bolbro POSTEN Bolbro Frimærkeklub af 1990 DET DYRE SLIK SIDE 9 BOGHYLDEN SIDE 11 BOLBRO FRIMÆRKEKLUB AF 1990. August 2011 NR. 1 1.ÅRGANG BOLBRO - POSTEN udleveres

Læs mere

Indhold. Side 1 af 8 sider

Indhold. Side 1 af 8 sider Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Valg af skabelon/design...2 Indskrivning af tekst...4 Indsætte billede...5 Zoom...5 Designgalleri...5 Sideopsætning...6 Uden brug af skabelon...7 Afsluttende bemærkning...8

Læs mere

At vurdere websteder. UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort. af Eva Jonsby og Lena Müller oversat til dansk af Kirsten Ehrhorn

At vurdere websteder. UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort. af Eva Jonsby og Lena Müller oversat til dansk af Kirsten Ehrhorn At vurdere websteder af Eva Jonsby og Lena Müller oversat til dansk af Kirsten Ehrhorn Trykt materiale, f.eks. bøger og aviser, undersøges nøje inden det udgives. På Internet kan alle, der har adgang til

Læs mere

Vedtægter for Dansk Postkortsamler Klub

Vedtægter for Dansk Postkortsamler Klub Vedtægter for Dansk Postkortsamler Klub 1 Navn: Foreningens navn er Dansk Postkortsamler Klub (DPK) Klubben er ved sit medlemskab tilknyttet Danmarks Filatelist Forbund (DFF) 2 Formål: Klubbens formål

Læs mere

Nr. 4 2006. Mange nye frimærker Side 148. Motivsamleren 6: Kampen for point Side 134. Et alternativt frimærkealbum Side 153

Nr. 4 2006. Mange nye frimærker Side 148. Motivsamleren 6: Kampen for point Side 134. Et alternativt frimærkealbum Side 153 Nr. 4 2006 AUGUST 67. ÅRGANG Motivsamleren 6: Kampen for point Side 134 Et alternativt frimærkealbum Side 153 Storm af læserbreve om afstempling og udgivelsespolitik Side 164 Mange nye frimærker Side 148

Læs mere

World Robot Olympiad FOOD MATTERS Robotter i fødevareproduktion

World Robot Olympiad FOOD MATTERS Robotter i fødevareproduktion World Robot Olympiad 2018 Open Kategori Beskrivelse af konkurrencen, regler og evaluering FOOD MATTERS Robotter i fødevareproduktion Version: 7. marts 2018 Indholdsfortegnelse WRO 2018 Open Category WeDo

Læs mere

Merchandise Emballage Beklædning Skilte Tryksager

Merchandise Emballage Beklædning Skilte Tryksager Global virksomhed GEMINI er en international handelsog produktionsvirksomhed etableret i 1989, med kontorer i København, Hong Kong og Kina. Vi er specialister i fremstilling af unikt merchandise, luksus

Læs mere

Lot xx/x/o Beskrivelse Værdi Limet 1 O DK - 16 s. album m. lidt Dk Høj 20 2 O DK - 16 s. album m. lidt Dk Høj 20 3 O Dk - 17 indstikskort A4 - breve

Lot xx/x/o Beskrivelse Værdi Limet 1 O DK - 16 s. album m. lidt Dk Høj 20 2 O DK - 16 s. album m. lidt Dk Høj 20 3 O Dk - 17 indstikskort A4 - breve 1 O DK - 16 s. album m. lidt Dk Høj 20 2 O DK - 16 s. album m. lidt Dk Høj 20 3 O Dk - 17 indstikskort A4 - breve + afklip m/div. Stempler - 30 4 O/** DK - 2 miniark DK + KM1 stemplet - 10 5 FDC DK - 24

Læs mere

Vær med i årets Scanstar Den nordiske emballagekonkurrence, der kombinerer kreativitet, teknik og materialer

Vær med i årets Scanstar Den nordiske emballagekonkurrence, der kombinerer kreativitet, teknik og materialer Vær med i årets Scanstar Den nordiske emballagekonkurrence, der kombinerer kreativitet, teknik og materialer Scanstar er en fælles nordisk emballagekonkurrence, som har været arrangret hvert år siden 1969

Læs mere

Baggrund for XP turnering

Baggrund for XP turnering Turnering Baggrund for turnering -turneringen blev en realitet i forbindelse med projektet Bring Minoriteterne i Spil (BMIS). Behovet for en ny turneringsform opstod i arbejdet på en række skoler, hvor

Læs mere

Til de regionale mesterskaber gives der point for: 1. 3 siders konceptbeskrivelse min. dommerinterview min. pitch

Til de regionale mesterskaber gives der point for: 1. 3 siders konceptbeskrivelse min. dommerinterview min. pitch Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber De regionale mesterskaber for studerende på korte og mellemlange videregående uddannelser sætter fokus på de studerendes evne til at handle på en forretningsidé

Læs mere

Databasesøgning. 1. års

Databasesøgning. 1. års Databasesøgning 1. års Gymnasiets Biblioteksbase Gymnasiets Biblioteksbase: Indeholder materialer, der fysisk befinder sig på Vordingborg Gymnasium & HFs bibliotek www.vgbib.dk Vordingborg Bibliotekerne

Læs mere

Nr. 2 - ESBJERG FILATELISTKLUB - 2015

Nr. 2 - ESBJERG FILATELISTKLUB - 2015 Nr. 2 - ESBJERG FILATELISTKLUB - 2015 Postkort fra DVD én med Esbjerg Postkort I dette nummer omtale af hvad der er sket på klubmøder samt foredrag. Artikelserien om Legi onærudgaven 1919 fortsættes. 2

Læs mere

Grauballemanden.dk i historie

Grauballemanden.dk i historie Lærervejledning: Gymnasiet Grauballemanden.dk i historie Historie Introduktion I historieundervisningen i gymnasiet fokuseres der på historisk tid begyndende med de første bykulturer og skriftens indførelse.

Læs mere

BEDØMMELSESREGLEMENT 2015-2016

BEDØMMELSESREGLEMENT 2015-2016 BEDØMMELSESREGLEMENT 2015-2016 BEDØMMELSESREGLEMENT SIDE 1 ARTIKEL 1 MÅL OG HENSIGT: 1.1 Formålet med dette bedømmelsesreglement er: 1.1.1 At tilvejebringe en objektiv og ensartet vurdering af alle Sports

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

JUNI 2019 KONKURRENCER VED DET FYNSKE BØRNEDYRSKUE

JUNI 2019 KONKURRENCER VED DET FYNSKE BØRNEDYRSKUE 14.-16. JUNI 2019 KONKURRENCER VED DET FYNSKE BØRNEDYRSKUE HVEM KAN DELTAGE? Kun den der er udstiller kan deltage i konkurrencerne med sit dyr. Beskrivelserne herunder er vejledende. Vi vil tilpasse konkurrencerne

Læs mere

Vidensmedier på nettet

Vidensmedier på nettet Vidensmedier på nettet En sociokulturel forståelse af læring kan bringe os til at se bibliotekernes samlinger som læringsressourcer og til at rette blikket mod anvendelsespotentialerne. fra Aarhus Universitet

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskole Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen You remain

Læs mere

VisiRegn: En e-bro mellem regning og algebra

VisiRegn: En e-bro mellem regning og algebra Artikel i Matematik nr. 2 marts 2001 VisiRegn: En e-bro mellem regning og algebra Inge B. Larsen Siden midten af 80 erne har vi i INFA-projektet arbejdet med at udvikle regne(arks)programmer til skolens

Læs mere

Reglerne for forbundsmesterskabet

Reglerne for forbundsmesterskabet Reglerne for forbundsmesterskabet 1. Formål Danmarks Jægerforbunds Forbundsmesterskab (FM) i jagthornsblæsning har til formål: At øge interessen og udbredelsen af jagthornssignaler og jagthornsmusik, der

Læs mere

Rapportens udformning Der henvises til»vejledning i udarbejdelse af projektrapport«, som udleveres særskilt.

Rapportens udformning Der henvises til»vejledning i udarbejdelse af projektrapport«, som udleveres særskilt. Til de studerende i store specialefag med projektarbejde. Vedr. Projektarbejde Projektarbejdet gennemføres som et gruppearbejde. De studerende er selv ansvarlige for ved fremmøde til undervisningen at

Læs mere

VUC Nordjylland, Aalborg

VUC Nordjylland, Aalborg Eksamensprojektet er en tværfaglig eksamensopgave, og karakteren for den indgår som en selvstændig karakter på eksamensbeviset. Formålet med projektet er, at du skal have lejlighed til at arbejde tværfagligt

Læs mere

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

Modulbeskrivelse for rekvireret modul for Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen:

Modulbeskrivelse for rekvireret modul for Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen: Modulbeskrivelse for rekvireret modul for Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen: Palliativ indsats symptomlindring og evidensbaseret praksis (målrettet fysioterapeuter og ergoterapeuter)

Læs mere