BUNDET PÅ HÆNDER OG FØDDER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BUNDET PÅ HÆNDER OG FØDDER"

Transkript

1 BUNDET PÅ HÆNDER OG FØDDER Et naivistisk eventyr i 12 billeder. Kaj Himmelstrup Vi er i et eventyrland. Kostumerne oser af sen middelalder med pragt til de øverste og pjalter til de nederste. Dekorationen spænder fra magtfuld borg til dyster vildmose. Kaj Himmelstrup

2 1. GEMAK PÅ BORGEN Hvad er der galt? Jeg er nedtrykt. Det klæder ikke fruen. Det ved jeg godt. Derfor viser jeg det ikke. Det er nok klogt. Hvad er grunden? Jeg er bundet på hænder og fødder. Jeg bestemmer ingenting selv. Det vidste du fra den dag, du blev dronning. Ja. Hvad piver du så for? Jeg piver ikke. Jeg ærgrer mig over, at folket ikke kan se det. Det tror jeg godt, de kan. Hvorfor viser de det så ikke? Måske vil de ikke se det. Mener du det? Det kan man være bange for. Og hvad er så forklaringen på det? Ja, det forstår jeg heller ikke. Men hånden på hjertet, vil det

3 ændre noget, hvis folket begynder at forstå dig? Naturligvis vil det det. Ændre til hvad? Du behøver ikke spille dum. Alt det, jeg gør, det er jo for deres skyld. Det er det, de ville indse? Ja selvfølgelig. Og forstå? Det er da klart. Og så ville de støtte mig. Det er det, du drømmer om? Det ved du udmærket. Drømme er som spindelvæv. Sig det til træerne, jeg ved det godt. Fortæl mig hvad fanden jeg skal gøre, for at det er mig og mig alene, der regerer dette land? Du mener, hvad du skal gøre for at blive elsket? Lad vær og være dum, sagde jeg. Jeg vil ikke elskes. Det er ikke det, det handler om. Nej, frue. Du vil respekteres? For det jeg gør, ja. Jeg kæmper for det, der var min drøm. Engang.

4 Det er det da endnu. Det ved du også godt. La vær at være næsvis. Men så blev du bundet på hænder og fødder? Det er jo sådan det er. Som hun sagde. Heksen. Desværre ja. Folket burde kunne se det. Men det vil folket altså ikke. Det siger du jo. Du kan selv se det. Så folket er dumt? Overhovedet ikke. Eller indskrænket? Du skal ikke tale ondt om folket. Det er der, jeg kommer fra. Oprindeligt. Oprindeligt, ja, men jeg har ikke glemt det. Og ved du hvad? Du er slem til at være ironisk. Sådan er tiden. Tag ingenting alvorligt. Skulle det være en undskyldning? Det synes jeg. Ironi er ikke til særlig stor hjælp. Det må du undskylde.

5 Sig mig engang; hvorfor er vi to egentlig blevet fortrolige? Det er klart nok. Jeg er den eneste, der ikke har planer om at dolke dig i ryggen. Kan jeg stole på det? Naturligvis. Jeg er ikke politiker. Du prøver bare at spille klog? Det er jeg for dum til. Jeg lytter kun til vindens susen i bladene. Og snuser til rygterne? Kun hvis de lugter godt. Hvad siger de så om storhertugen? Ham. Han lugter ilde. Han er begyndt at køre i guldkaret med otte heste for. Er han det? To mere end dig. Hvordan får han råd til det? Det er ikke ham, der betaler. Det er hans griseavlere. Hvad får de for det? Fadøl og skattelettelser. Herregud.

6 Jeg forstår godt, du sukker. Fortæl mig, hvad jeg kan gøre ved ham. Du kan ingenting gøre. Slet ingenting? Det er jeg bange for. Hvem kan så? Tiden måske. Siger du, at jeg bare skal vente? Hvad ellers? Det har jeg ikke tid til. Det kan jeg godt se. Hvad så? Ja hvad så. Det er da ikke noget svar. Næh. Du siger ikke, at også du svigter mig? Selvfølgelig gør jeg ikke det. Jeg kan jo se, hvordan du har det. Han synger: Din sjæl er hjemsøgt af snevejr og slud.

7 Alting ser håbløst og truende ud. Du håber på trods, at miraklet vil ske. Så kom da vor frue, jeg har en ide. Han tager hende i hånden. Hvor skal vi hen? Vi skal på indkøb. I morgenkåbe med uglet hår? Så er der ingen, der genkender dig. Kom. De går ud. Lyd af mange hestehove mod jord. Lyden stopper. 2. STILLE STED I SKOVEN Hvad skal vi her? Vi skal nyde skyggen under træerne. Nyde skyggen! Nu må du holde op. Jeg skal ingen skygger nyde. Solen skal skinne på mig, det plejer den. Og det fortjener jeg. Javist. Er jeg måske ikke Storhertug? Jo. Så fjern de træer. Vi skal også nyde stilheden. Stilheden. Hold da op. Hvad skal jeg med stilhed? Jeg plejer at fylde verden med stor lyd, men se dig om. Her er ikke et øje. Ingen, der lytter. Jeg fatter ikke, hvad vi skal her. Forstår du ikke, jeg vil have magten tilbage?

8 Naturligvis. Jeg vil sidde på tronen igen. Det er det, der er problemet. Det er da ikke noget problem. Det er det faktisk. Og hvad skulle det så gå ud på? Folket skal være med dig. Folket? Ja, til daglig glemmer vi det, men sådan er det altså. Folket har stemmer. Og hvad så? Mange stemmer. Lyt til dem. Kæreste venner. Jeg vil give dem alt, hvad de drømmer om og lidt til. Jeg skal bare have magten igen, og det får jeg. Er du sikker på det? Fuldstændig sikker. Jeg tror, du glemmer noget. Hvad skulle det være? Jeg er ked af at sige det, men du har altså kvajet dig. Her på det seneste.

9 Mig? Ja, desværre. Hvordan det? Syv silkeskjorter. Det er da ikke at kvaje sig. Håndsyede. Selvfølgelig er de håndsyede, de skulle jo passe. Syv par underbukser. Og hvad så? Også i silke. De skulle stå til skjorterne. Det kan folket vel ikke have ondt af? Ikke hvis du selv havde betalt dem. Herregud. Det er der, tampen brænder. Barometeret står på forargelse. Forargelse? Hold da kæft. Ja, det kan man mene. Folket er dumt. Ingen tvivl om det.

10 Folket er uvidende. Javist. Det er det, vi lever højt på. De er også smålige. I den grad. Men hvis de ikke slutter op... Det gør de. Forhåbentlig, ja, men du kan ikke være sikker. Ikke det? Nej. Du tror da ikke Nej, men jeg frygter. Det er derfor, vi har kørt dig herud. Hvad skulle det hjælpe? Ude af syne, ude af sind. Vi holder lav profil en uges tid. Så er alting glemt. Så dukker du op og smiler. Folket husker ingenting. De tilgiver? De smelter ved synet af dit smil. Sådan som de plejer? Folket elsker mænd, der er store i slaget. De tilgiver også alt det andet. Hvad for andet?

11 Det, du ved. Hvad mener du? Skal jeg nævne detaljerne? Der er flere end skjorterne. Desværre. Jeg troede, det var glemt. Ikke helt. Skadefryden holder liv i hukommelsen hos nogle af dem. Men de andre tilgiver altså? Vist gør de så. De har selv en rem af huden. En rem af huden? Den, der hedder mig, mig, mig. En uge i skyggen, sagde du? Hvad skal vi bruge den til? Jeg hader lediggang. Vi får nok at se til. Her i en øde skov? Kan du se den lille idylliske skovsø? Der går vi ned nu. Hvad skal vi der? Forberede os til kampen. Med idyl? Hold da kæft. Vi skal samle mudder.

12 Hvad? synger Der er ingen, der fatter en lyd af dronningens komiske sludder. Så alle vil juble af fryd, når hun bli r bestormet med mudder. Kom. De går ud. Ringlen fra en butiksdør. 3. HOS GLARMESTEREN Hvad skal vi her? Hos en glarmester? Vent og se. GLARMESTEREN ind Vær hilset. Herren og fruen vil have nye ruder, formoder jeg. Ikke just. GLARMESTEREN Jeg har dem i alle faconer, klare og matte, men også i farver, skulle det være. Der er rabat på de røde. Hvorfor det? Rødt er gået af mode. Det var da trist. GLARMESTEREN GLARMESTEREN Sådan er det. Folket betaler, folket bestemmer, og folket vil ikke have rødt. Rødt er efterhånden helt ude. Slet ingen røde ruder? GLARMESTEREN De skal være blå eller tonede. Det er det nye. Jaså. GLARMESTEREN Og helt firkantede, naturligvis. De går strygende.

13 Vi skal ikke have ruder. Hverken blå eller firkantede. Hvad så? GLARMESTEREN Vi skal have runde glas. Runde glas? Uden farve. GLARMESTEREN GLARMESTEREN Det laver vi også, men der er ingen rabat. Hvorfor ikke? GLARMESTEREN Der går for meget til spilde. Uden om det runde, forstår De. Men jeg skærer meget gerne store runde ruder til store vinduer. Vi skal ikke have store ruder. Vi skal have små. Til hvad dog? Til briller. GLARMESTEREN GLARMESTEREN Jamen det har jeg da også. Briller til langsyn og nærsyn, og særlige briller til særsyn. Hvad ønsker herskabet? Briller til klarsyn. Det lyder specielt. GLARMESTEREN Det er det, vi har brug for. De og Deres kone? Nej, folket. GLARMESTEREN GLARMESTEREN

14 Briller til folket? Netop. Med klarsyn? Hvis det findes. GLARMESTEREN GLARMESTEREN Det er ikke det, jeg sælger mest af. Der kan gå år imellem. Men det findes? GLARMESTEREN Jeg har det på lager. Håndslebet og kløgtighedspoleret med hjernemasse fra de vise mænd. Så er det ikke helt billigt? GLARMESTEREN Nej. Det er til folket, sagde De? Ja. GLARMESTEREN Jeg tror ikke, folket har råd til det. Fruen betaler. Jaså. Og jeg deler ud. Til folket? De har brug for det. GLARMESTEREN GLARMESTEREN GLARMESTEREN Folket, det er ret mange. Vi får, hvad du har liggende, og så starter vi med det.

15 GLARMESTEREN Meget vel, frue. Øjeblik. Han går ud. synger Jeg troede først, du var gal, nu ser jeg, du er genial. Nu fatter jeg helt, hvad du vil. Klarsyn er det, der skal til. Så folket ikke mer tror de andres forførende ord, nu gennemskuer de alt. Min modstanders dage er talt. Glarmesteren kommer tilbage med en æske og giver den til. Mange tak. Du sender regningen. Dronningen og går ud. GLARMESTEREN De der valsetoner? Hvor har jeg hørt dem før? Glarmesteren går ud. 4. HOVEDGADEN Undskyld den herre, må jeg vise Dem noget? Jeg køber ingenting. HERREN Jamen jeg er slet ikke ude på at sælge. De skal bare se. Se hvad? HERREN Se verden, gennem disse briller. Jeg trænger ikke til briller. HERREN Det ser De heller ikke ud til hr, men disse briller er noget ganske særligt. Også for folk uden briller. Prøv dem, hr. Nej tak. HERREN

16 Bare en enkelt gang hr, nogle sekunder. Jaja da. HERREN Han får briller på. Hvad ser De så? Ingenting særligt. HERREN Så ret blikket mod Borgen. Sådan ja. Hvad nu? HERREN Den ligner sig selv. Den er bare blålig. For ikke at sige sort. Og der på balkonen - Hvad der? Der står dronningen. HERREN Vores dejlige dronning. Hun er ikke blå,vel? HERREN Jo det ved Gud hun er. Hun er i hvert fald lyseblålig. Så stir på hendes hjerte. HERREN Hvis der er noget hjerte, så er det gemt bag det blå. Der er et hjerte. Det kan De være sikker på, hr. Kan De ikke se, hvad det banker for? HERREN Jeg kan slet ikke se, det banker. Det tror jeg sgu heller ikke, det gør. De kan ikke lide hende, vel? Nu du siger det. HERREN

17 Brillerne forandrer ingenting? Tværtimod. HERREN Heller ikke, når jeg viser Dem denne liste? Han holder en lille plakat op for herren. Hvad skulle den forestille? HERREN Det er en liste over alt det, dronningen har gjort for landet. Så skifter farven, ikke sandt? HERREN Overhovedet ikke. Det er blåt det hele. Det er fint nok. Blåt? HERREN Lyseblåt og mørkeblåt, lidt af hvert. Slet ikke noget rødt? Overhovedet ikke. De briller er altså til klarsyn. HERREN HERREN Så virker de jo. Hvad er der galt med blåt? De skulle vise rødt. HERREN Så virker de åbenbart ikke. Behold dem bare. Værsgo. Vil De slet ikke... får brillerne tilbage, herren går. Skjoldmøen kommer ind. Briller til klarsyn. Nyeste mode. Har De lyst til at prøve, frue?

18 Det kan vel ikke skade. Hun får brillerne på. holder skiltet op. Hvad siger De så? Det er lidt grumset Men De genkender, hvad der står? Naturligvis. Dronningens gode gerninger. Ja, jeg får tårer i øjnene. Af glæde? Nej. Hvad så? Skuffelse. Jeg kender hende jo, vores dronning, hun vil os det godt, men det der... jeg forstår det ikke. Hun har ryddet op efter storhertugen, hun har forberedt et nyt samfund. Ja det siger hun jo. Hun har mere på vej. Jeg ved det, jeg ved det. Det der er bare begyndelsen, det er byggegrunden. Jeg er grædefærdig alligevel. Nu hvor jeg ser det blåt på hvidt og

19 husker. Blåt på hvidt? Ja. Det er ikke blåt. Jo det er. Det burde være rødt og helt anderledes. Tak for lån. Hun tager brillerne af. Vil De ikke... Jeg har fået nok. De syn der... jeg holder det ikke ud. Hun går ud. Bageren kommer ind. Hej bager, kunne det ikke friste med et nyt syn på verden? Hvor får man det? Nye afslørende briller. Vil du prøve? Lad gå. Han får briller på. Hvad ser du så? Det samme rod som før. Også når du kigger mod Borgen? Ingen ændring. Samme rod?

20 Blåt i blåt. Blåt? Ja da. Og når du ser på dronningen? Ingen ændring. Helt natteblå. Hun smiler til dig. Smilet sidder skævt, og hendes tænder er blå. Hvad så når du ser på skiltet her? Ved du hvad? Han tager brillerne af og ser på skiltet. Det der gennemskuer man uden briller. Det dur overhovedet ikke. Blåt, blåt. Han giver brillerne tilbage. Værsgo, mig behøver du ikke fedte for. Han går ud. Det var nummer 212 i dag og samme melodi. Det kan ikke være rigtigt. Eller kan det? Åh nej. Han tager brillerne på. Han tager brillerne af, men prøver dem så igen og ser på skiltet. Gid jeg var farveblind. Hvad skal jeg sige til fruen? Han synger De vender alle sammen bare ryggen til.

21 De fatter ikke, hvad det er, der står på spil, og ænser ikke alt det, hun trods alt har skabt. Nu frygter jeg, at alt vil være tabt. 5. STILLE STED I SKOVEN Det her liv i skyggen. Uden øl. Jeg er træt af det. Det er slet ikke syet til mig. Trøst dig. Det er snart forbi. Er du sikker på det? Jeg kan bevise det. Mine spioner er lige kommet med godt nyt fra Borgen. Er dronningen død? Desværre nej, men hun har sendt sin betroede tjener rundt i byen for at skræppe op om alt det fortræffelige, hun har gjort. Skulle det være godt nyt? Bestemt ja. Folket vender ryggen til. Folket? De gider ikke høre det. I dag var der 212, der sagde nej tak. Det lyder ikke som det store skred. Det er bare begyndelsen. Måske får vi slet ikke brug for mudder. Jaså. Det er da meget godt, ikke? Jo, vi kan heller ikke have mere i kareten. Hvornår kører vi?

22 I morgen ved daggry. Han synger Og om lidt er det hele forbi. For så har vi vundet duellen. Hun taber til os to, fordi hun er faldet af karrusellen. Os to? Dig. Dig, undskyld. De går ud. 6. GEMAK PÅ BORGEN Du ligner ikke en med godt nyt. Desværre nej. Virkede klarsynet ikke? Ikke helt som du ønskede. Har glarmesteren snydt os? Næh, det er ikke det. Hvad så? Ville folket ikke have klarsyn? Jo. Og det fik de. Hvad så de så? At alt var godt? De så, at alt var blåt. Det kan ikke passe.

23 Desværre jo. Det er jo ikke sandt. Jo. Hvad mener du? Jeg prøvede dem selv. Og hvad så du? Behøver jeg sige det? Ja selvfølgelig. Jeg ved, du bliver vred. Vel gør jeg ej, jeg tager det fuldstændig roligt. Jamen så siger jeg, at alt, hvad du har gjort, er blåt. Fanden tage dig! Jeg har lagt hele min sjæl i det her, og den er knaldrød. Så du skal ikke falde mig i ryggen og påstå, jeg er blå. Det er forrædderi, det er lumpent, du kan ikke være det bekendt, du er fyret. er netop kommet ind Helledusseda for et møgfald. Det unge menneske har jo ret. Hvad siger du? Han har ret. Begynder du nu også? Så er det godt. Som nar har du frisprog, men der er grænser, og du har ikke spor forstand på at lede landet, og du har ikke noget at gøre her, du... Narren har taget et par briller fra æsken og sætter dem på

24 dronningen. Pagen holder skiltet op. Dronningen måber. Du ville have klarsyn, ikke sandt? Jeg... det forstår jeg ikke. Det er ikke rødt, vel? Det er det ikke, nej, og det kan folket godt se, også uden klarsyn. Det kan ikke være rigtigt. Gå tættere på. Dronningen går tættere på og må acceptere faktum. Det er blåt.... Hvad gør vi nu? Ingenting. Du har fyret mig. Hvad har jeg? Selvfølgelig har jeg ikke det. Du er jo rød og god nok, jeg spørger bare, hvad gør vi? Det ved jeg ikke. Og dig? Skal en nar svare på det? En nar er både klovn og vismand. Hvad skal jeg vælge? Vismanden selvfølgelig. Situationen kalder ellers på klovnen.

25 Vrøvl. Vi har brug for et vismandsord. Bliv rød. Bliv rød? Der fik du det. Visdomsordet. peger på skiltet Der er plads til mere. Mere hvad? Noget ægte rødt. Hvor får vi det fra? Det skal komme fra hjertet. Nu? Hvis der er noget. Du bliver ved? Jeg lufter bare min bekymring. Den har jeg ikke brug for. Den er ellers sand. Vel er den ej. Hvad sagde brillerne? De... Jeg finder mig ikke i det, du er fyret, du er kasseret. Nu og her. (Til pagen) Så sig dog, hvad vi gør.

26 Vi går ud og leder. Kom, så finder vi det. Pagen og dronningen går ud. Hvem tror det sker? Blåt bli r til rødt. Hertugen ler. Håbet er dødt. synger 7. STORFYRSTENS SLOTSKÆLDER Skål. Skål. Når nu vi samler vores håndgangne mænd, hvad er så kampråbet? Sjælemassage. Hrmufp... ja undskyld, jeg fik sgu øllet i den gale hals. Hvad fanden mener du? Jeg kan ikke døje det ord sjæl. Så kalder vi det noget andet. Men altså, vores store forgænger så det klart. Det handler om folkets sindelag, sagde han. Det skal møbleres om, og det kom han godt i gang med, og der skal vi fortsætte. Det gælder folkets sjæl. Sådan en har folket sgu ikke. Nej, det ved jeg godt, det er bare en talemåde, ligesom moral og næstekærlighed, de der gamle ord med støv på, det vi har brug for, det er nye ord med få bogstaver, helst kun tre. Det var ikke mange. Men nok. Bare det er de rigtige. M, I, G?

27 Mig. Netop. Ø, L? Der er kun to. M, I, T så? M, I, T. Mit. Fint ord. Mig og Mit og ikke statens. Vi kan vel godt bruge nogle enkelte lange ord? Kun hvis folk kender dem i forvejen. Skattelettelser for eksempel? Strålende ord. Det er den slags, vores håndgangne kan synge i kor om. Nu du siger kor. Selv om dronningen falder af karrusellen, så er vi muligvis ikke i overtal, vel? Uheldet kan være ude. Hvem skal vi så synge i kor med? Du mener mere end os selv? Ja for pokker. Der er flere, der har talent for det flerstemmige. Hvem vælger vi? Kampen må vise, hvem vi kan handle med.

28 Hvad har vi at sælge ud af? Lidt af hvert, for ikke at sige hvad som helst, men lad os nu se. Er der mere i ankeret? Masser. Help yourself. Der står 12 i reserve. Så længe de varer. Mange tak. Og så skal vores håndgangne synge i kor, siger du? Det gør de altid. Helt automatisk. Han synger Refrænet lyder sådan her: Mig, jeg, mig, jeg, mig, jeg. Dronningen skal ha et los for det fortjener hun, den mær. Mig, jeg, mig, jeg, mig, jeg, ikke no et med vi og os. De gentager sangen i fællesskab, tostemmigt i fire af takterne. 8. LOFTSRUM PÅ SLOTTET Narren sidder i halvmørke. Dronningen og pagen kommer ind. Det er vist længe siden, nogen har været her på loftet, hvad? Er du her? Hun opdager narren. Jeg er kasseret, sagde du. Ligesom alt det andet heroppe. til pagen Hvad i alverden skal vi så her? I kan prøve at finde tilbage.

29 Til hvad? Til fremtiden. Tilbage til fremtiden? Du vrøvler. Jeg kan ikke sige det bedre. Du er dum at høre på. Tilbage til gammel visdom så. Gammel visdom? Gamle erfaringer. Dyrekøbte. Er det er her, de er stuvet sammen? Ja. Lad os se os om, frue. Begynder du nu også? Narren er en klog mand. Vel er han ej. Vi spilder tiden. Storhertugen er tilbage og samler sine håndgangne. Han gør klar til kamp. Og hvad gør vi, vi står her i mørke og hvirvler støv op. Vi kan åbne vinduet. Til hvad nytte? Han åbner et tagvindue, lys falder ind og rammer en ligkiste.

30 Hvad har vi dog der? Hvad tror du? Er det de gamle erfaringer? Luk op og se. Pagen åbner kisten og tager en brosten op. En støvet brosten. Den er god med dig. Nu går jeg altså ned igen. Prøv og lyt. Lyt? Den sten taler. Gør den det? Den taler om de kampe, den har vundet. Kampe? Kampe imod fattigdom og sult, mod trældom, undertrykkelse og ufrihed. Den blev kastet af mænd, der rejste sig i trods mod den skæbne, man havde tiltænkt dem. Men den blev også kastet, mærk dig det, af vrede fruehænder, der følte hjertets trang til oprør imod verdens uretfærdighed. Du snakker. Dit liv er skabt af den der sten. Og landet, som vi førhen kendte det. Det ved du godt. Ti stille.

31 Du burde vedgå arv og gæld, men i stedet viger du og efterligner ham, en drukkenbolt, der ikke ejer andre mål i livet, end at folket kun skal tænke på sig selv. Ti stille, sagde jeg. Gør det lidt for ondt? Jeg ved godt, hvad du mener. Men tager du konsekvensen? Dronningen tier. Gør du? Din tavshed taler. Pagen har taget en rød fane op fra kisten. Hvad tænker du, når du ser den der? Det smukke røde stof, ser du det som skrædderklæde til en kjole, der kan klæ dig? Nu er du ond. Eller ser du, det kan blafre vredt og rødt i indædt modvind og kæmpe for en bedre verden? Det er jo det, jeg gør. Tror du selv på det? Hør nu her. Mine fruehænder, som du kalder dem... De kaster ingen sten. Det kan de ikke. De er bundet af nødvendigheden. Og du tør ikke satse hjertet, vel? Og gøre det, der er nødvendigt for at fri dig fra de bånd, der binder dig til det, du kalder for nødvendigheden.

32 Jeg ved jo ikke... Og vil heller ikke vide det, og forstå, hvordan du frigør dig og fatter stenen, vel? Og samler modet til at bruge den. Du nejer for nødvendigheden, og dem, der binder dine hænder, dem sender du dit søde skæve smil, imens dit hjerte fryser til. Ti stille. Alt imens så griner storhertugen skadefro og sjofelt ad dig og taler til det mig, mig, mig, der alt for effektivt har trængt sig ind i folkets hjerner. Fordomsfulde hjerner, hvor de gamle tiders ord som solidaritet og fællesskab er helt fortrængt af... Ti dog stille, sagde jeg. Ja, det er det nemmeste. At bringe mig til tavshed og så tro, problemerne er løst. Men jeg kan love dig, at andre stemmer vil tage over. Så er det nok. Samvittighedens for eksempel. Nok, sagde jeg. Hun går ud. Jamen dog.... Hvad med dig. Hvad vil du så gøre? Vænne mig til vinteren. Vi er midt i maj. De kolde tider kommer. Tror du da, han vinder?

33 Hvad sagde brillerne? De sagde blåt, men inderst inde er hun rød. Inderst inde. Det er hun altså. Det skal hun nok vise. Håbet er lysegrønt. Hun valgte selv at lade sig binde. Det er det, hun nu betaler for. Har du slet ikke ondt af hende? Jo. Hun har det ikke godt, og det bliver værre. Ensomheden venter hende, ubarmhjertigt. Hun får brug for en, der lægger armen om hende. Mig? Hvem ellers. Du ved, hvad der venter os. Pagen går. synger Ingen ånd og vid. Egoismens tid. Kun markedsloven gælder. Ingen tid til hvil. Ingen varme smil. Barmhjertighed ej heller. 9. S KÆLDER Vi bliver nødt til at tænke lidt. På hvad dog? På det, vi vil. Det er sgu da ikke nødvendigt. Vi vil sidde på magten.

34 Naturligvis. Der er bare det ved det, at den får vi jo ikke uden videre. Sagde du ikke, at kællingen er ved at falde af karrusellen? Jo. Hvad er så problemet? Folket stiller spørgsmål. Om hvad? Altså, om hvad vi vil. Vores planer. Det plejer de sgu da ikke. Folket ved, hvad vi står for. Skål. Skål. Lidt kan vi vel sige. STORHERTUGE N De kender mig jo. Skattelettelser til dem, der har penge og tæsk til de nederste. Det ville ikke skade med tilslutning fra nogle flere. Vi er ikke i overtal. Det løser sig. Hvordan det? På den sædvanlige måde, gamle Jas. Med ham der fra de vestlige ødesteder? Hvad ellers? Han er en sær snegl.

35 Men god at støtte sig til. Jeg forstår ham ikke. Hvordan kan en lille, grå mand som Pølle Udkant have så mange håndgangne? Aner det ikke. Jeg fatter heller ikke, at han ikke går efter magten. Han er sgu en pivskid. Landets mødre elsker ham. Han er den perfekte søn. Med et sødt smil. Det kan være det er forklaringen. Men du satser på ham, som du plejer? Jeg har inviteret ham. Eja... når man taler om solen, så skinner den. Pølle Udkant kommer ind. Vær hilset. Sid ned. Vil du have en kælderkold fadøl? PØLLE UDKANT Har du ikke kærnemælk? Mig? Kærnemælk? PØLLE UDKANT Det gør ikke noget, jeg er ikke tørstig. Det ordner jeg. Et øjeblik. Han går ud. PØLLE UDKANT Du ville gerne se mig, skrev du? Jeg elsker at have mine venner om mig. PØLLE UDKANT Jeg troede, vil skulle snakke forretning. Jamen det skal vi da. Men det er da godt at have venner.

36 PØLLE UDKANT Som man kan spørge til råds? Javist. Om hvad især? Fælles problemer. Har vi det? PØLLE UDKANT PØLLE UDKANT Ja altså, vi skulle jo gerne have damen væltet. PØLLE UDKANT Tror du ikke, hun vælter af sig selv? Det er der meget, der tyder på. Hvorfor så ikke vente? PØLLE UDKANT Det kunne man selvfølgelig. Men du står og tripper? Hvad mener du? PØLLE UDKANT PØLLE UDKANT Nogen skal erstatte hende. Og Borgen er et godt sted at bo, ikke? Nu du siger det. PØLLE UDKANT Men du har selvfølgelig talt. Talt hvad? På fingrene. PØLLE UDKANT Det må jeg indrømme. Jeg er ikke i overtal.

37 PØLLE UDKANT Men det kunne du blive, tænker du? Du er tankelæser, hvad? PØLLE UDKANT Det er ikke så svært, når det er dine tanker. Men det med at komme i overtal, det vil du gerne have løst? Det siger sig selv. PØLLE UDKANT Det plejer ikke at være helt gratis. Selvfølgelig ikke. Hvad koster det denne gang? PØLLE UDKANT Ja, jeg ser jo sådan på det, at det skal være noget, der gavner landet. Naturligvis. Det er jo det, det hele går ud på. Hvad vil du foreslå? PØLLE UDKANT Vi skal nok rydde lidt op. Det er altid en god ide. Hvor især? I befolkningen. I befolkningen? Ja. PØLLE UDKANT PØLLE UDKANT Er det sådan, at du kan specificere det lidt? PØLLE UDKANT Ja da. Det drejer sig om de kejthåndede. De kejthåndede? PØLLE UDKANT De skal sendes ud af landet.

38 Alle sammen? Ja. Hvorfor? De afviger. Jaså. PØLLE UDKANT PØLLE UDKANT PØLLE UDKANT Det kan du da godt se, ikke? Johøh. Eller hvad? Det kan jeg vist nok. PØLLE UDKANT PØLLE UDKANT Det er bare et forslag, men hvis du ikke er med på det, så... Jeg er med, jeg er med, det er jeg da. Helhjertet? PØLLE UDKANT Jaja, selvfølgelig helhjertet. Herregud, nogle skide kejthåndede. Tak for det. Det var så lidt. PØLLE UDKANT MesterTvetyd kommer tilbage med et glas kærnemælk til Pølle Udkant. Det var du længe om. I det her hus er der langt til kærnemælk. Hvad har I snakket om? PØLLE UDKANT

39 Vi har lavet en fin, lille aftale. Lad os skåle på det. Alle tre skåler og drikker. Alt faldt på plads? Ja. Og prisen? Ikke noget at tale om. Han synger Når man først har fået smagt, hvo n det føles at ha magt... PØLLE UDKANT synger Skal du straks ha linjen lagt: Dine folk skal gå i takt. Det er kun til stort besvær, hvis de har en mening hver. synger Det, som Pølle siger der, gælder sgu da også her. og synger Så det vores tur igen. PØLLE UDKANT synger Takket være jeres ven. og synger Vi bestemmer turen,... PØLLE UDKANT synger Men ikke, hvor den fører hen. Skål. ALLE TRE talt 10. GEMAK PÅ BORGEN Hvorfor har vi aldrig talt om hende?

40 Om hvem? Hende i det høje hus. Jeg kender ikke noget højt hus. Du har da været der. Jeg ved ikke, hvad du taler om. Hun forheksede dig. Jeg er aldrig blevet forhekset. Hun bandt dig på hænder og fødder. Sådan husker jeg det ikke. Men du husker det? Hun er væk nu. Over alle grænser, ja. Er det godt? For hende er det vel. Er det også det for dig? Det vil jeg helst ikke tænke over. Hvorfor ikke? Hvorfor spørger du? Det er alt sammen fortid. Når det bliver fremtid, vil du så kalde hende tilbage?

41 Det gider jeg altså ikke svare på. Dengang blev du bundet. Dronninger er altid bundet. Det bliver storhertugen også. Du kunne have protesteret. Sket er sket, og der er ikke noget at gøre ved det. Har du lært af det? Forstå det så. Jeg vil ikke tale om det. Hvorfor vil du ikke svare? Det er vigtigt. Det er for sent. Og hvorfor skal vi snakke om det nu, hvor alting brænder? Det er aldrig for sent. Det er jo tåbeligt. Du vll snakke om fortiden, og imens stormer storhertugen frem, og vi må gøre klar til at flygte. Det er derfor, det er vigtigt. Jeg forstår dig ikke. Vi har dødtravlt. Kufferten står der og skal bare lukkes. Det handler om, hvad vi skal have med. Have med? Alt det, der bandt dig... eller noget helt andet. Hvad mener du?

42 Jeg mener, du må vælge. Mellem hvad? Mellem det, der bandt dig, siger jeg jo... og så det andet. Hvad er det andet? Den her. Han samler brostenen op og holder den op foran hende. Jeg har vasket muggen af. Det er vores arv. Har vi ikke nok at slæbe på? Skal den med? Det har jeg ikke tænkt over. Så er det da på høje tid. Skal den? Herregud, det er jo bare fortid. Ja eller nej. Gamle minder. Lad den blive her. Det gør vi så. Han lægger ikke brostenen i kufferten, men lukker låget og tager kufferten. De går ud.... Man hører sangen fra scene 7 udsat for brunstigt mandskor. 11. VED BYENS BRØND Hej bager.

43 Jeg er ikke bager. Det er du da. De tager fejl, hr. Jeg købte gifler af dig i går. Det var ikke mig. Hør nu her. Det var det altså ikke. Du er sgu da bageren, det kan jeg da se. Jeg er ikke mig. Sig mig, er du syg? Nej. Hvad så? Så ingenting. Du har godt nok ikke dit bagerkluns på, men du er sgu bageren. Du siger det ikke til nogen, vel? Næh, hvorfor skulle jeg det? De leder efter mig. Hvem dog?

44 Kikkertpolitiet, de overvåger alting. Storhertugens tropper? Snuserne, ja. Jeg skal bare have lidt vand, så forsvinder jeg igen. Hvorhen? Jeg er gået under jorden. Hvorfor? Det er ikke sådan, at du kan have mig boende? Desværre nej, jeg er hjemløs. Dronningen har smidt mig ud. Hvem har smidt dig ud? Ikke nogen. Jeg rendte selv. De er efter mig. Har du solgt muggent brød? Var det bare det. Hvad så? Det siger jeg ikke. Jeg røber ikke noget. Sig det dog. Hvisk det. Jeg er kejthåndet. Nå sådan. Nå sådan. Du melder mig altså?

45 Nej det ved gud, jeg ikke gør. Det er jo tåbeligt, det de har fundet på. Storhertugen kan sgu da ikke se forskel på, om en klejne er vredet højre eller venstre om. Det kan Pølle Afgrund, siger han. Og Storhertugen plaprer bare efter. Ud med de kejthåndede. Sådan er det. Så du flygter? Du må bage dine gifler selv. Og passe på. Kikkertsnuserne er også efter dig. Mig? Borgerskabets hofnar? Du siger somme tider ting, de ikke kan lide. Nu løber jeg. Kanden er fuld. Og du har aldrig set mig, lover du mig det? Det er klart. Bageren løber ud. Herren kommer ind. HERREN Er du der? Vil I stadig sælge briller? Jeg skal ingen briller have. Jeg har gennemskuet jer. Uden briller. HERREN Uden briller ja, jeg har mit eget klarsyn. Jeg ser lige gennem dig og ved, hvad du er ude på. Men jeg håner dig ikke. Tak, Deres Nåde. HERREN Vær du bare kvik. Det er dig vel undt. Fordi det preller af? HERREN Fuldstændig. Men jeg træder altså ikke på en, der ligger ned. Mener du, jeg ligger ned? HERREN

46 Herregud, Storhertugen vandt slaget og indtog borgen. Kællingen pakkede kufferten og forsvandt et sted i vildnisset. Alle hendes støtter er forduftet. Hele byen griner ad hende. Og også af dig. Og det er ikke fordi du er en nar og er morsom. Det er fordi du er latterlig. Og ligger ned. HERREN Lige nøjagtig. Nu er vi andre i gang med at genrejse landet. Til gavn for de rige. HERREN Hvad der gavner de rige, gavner også pøblen. Tak, Deres Nåde. Sig ikke, at vi er hjerteløse. HERREN Han går. Halleluja. kommer ind. Du har røde øjne. Jeg har grædt. Det har du vel også? Det hjalp ikke. Det er jo det. Tårer er kun til trøst. Vi har brug for handling. Du er ikke skjoldmø for ingenting? Vi nedstammer fra vikingerne. Så du vil slås for sagen? Sammen med de andre. Det er klart.

POLITISK MENUET SKUESPIL I TO AKTER. Kaj Himmelstrup. Har du kommentarer modtages de gerne på kaj.himmelstrup@mail.tele.dk PERSONERNE.

POLITISK MENUET SKUESPIL I TO AKTER. Kaj Himmelstrup. Har du kommentarer modtages de gerne på kaj.himmelstrup@mail.tele.dk PERSONERNE. POLITISK MENUET SKUESPIL I TO AKTER Kaj Himmelstrup Har du kommentarer modtages de gerne på kaj.himmelstrup@mail.tele.dk PERSONERNE Herskeren Den håndgangne Kassemesteren Elle, en klog kone Kvinden Danne

Læs mere

SKAMMENS TID. Kammerspil i to akter. Kaj Himmelstrup. Personerne: CHRESTEN, 75 år, professor og tidligere kulturminister. VIVI, hans yngre søster

SKAMMENS TID. Kammerspil i to akter. Kaj Himmelstrup. Personerne: CHRESTEN, 75 år, professor og tidligere kulturminister. VIVI, hans yngre søster SKAMMENS TID Kammerspil i to akter Kaj Himmelstrup Personerne: CHRESTEN, 75 år, professor og tidligere kulturminister VIVI, hans yngre søster En kvindelig statist uden replikker 1. AKT Stue i en større

Læs mere

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om?

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om? Den fortabte søn Dukketeater Af: Britta Søes Tekst: Luk 15,11-32 Tema: Gud, som den der er Far. Om tilgivelse at have gjort noget dumt og få tilgivelse. Om misundelse. Om at se alle de gaver, vi har fået

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

Unge Alkohol. En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse

Unge Alkohol. En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse & Unge Alkohol En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse GODA Foreningen God Alkoholkultur udskrev i november 2013 en novellekonkurrence, hvor elever fra 7. - 10. klasse kunne skrive deres

Læs mere

JORDBÆR I MAJ Moderne bonde-komedie i 8 scener Jens E.Hansen

JORDBÆR I MAJ Moderne bonde-komedie i 8 scener Jens E.Hansen JORDBÆR I MAJ Moderne bonde-komedie i 8 scener af Jens E.Hansen data Fiction www.datafiction.dk 1994 1. scene. Idyllen brydes Når tæppet går fra, ses en simpel stue, et bord, en stol, en kommode, måske

Læs mere

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende For mange tusinde år siden var der en ærkeengel ved navn Mikael, som gjorde sig ret så bemærket blandt øvrige engle. Han var den sejeste af alle englene, kunne han slet ikke lade være med at styre dem

Læs mere

Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen

Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen Nedenfor følger fortællingen. Det indledende afsnit læses, eleverne vælger derefter på skift, når der er et valg at træffe efter et afsnit. Tallene ved valgmulighederne

Læs mere

Lad Gud være i fred 26-02-2011 1. Lad Gud være i fred 26-02-2011 2

Lad Gud være i fred 26-02-2011 1. Lad Gud være i fred 26-02-2011 2 Egoet og verden er vores fælles skema... 3 Lyset og glæden... 4 Martha og Maria.... 8 Hvornår får vi fred?... 10 Troen... 13 Julen er enden på alle ofre.... 15 Der er ingenting at se. Maria.... 18 De,

Læs mere

Pegasusdøren. Kapitel 1

Pegasusdøren. Kapitel 1 Pegasusdøren Af Kenneth Bernholm (http://kennethbernholm.dk/) Udgivet under Creative Commons BY-NC-ND 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/) ISBN 978-87-91845-21-5 Kapitel 1 Udenfor regnede

Læs mere

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Interviewperson 1: Receptionsanalysen - opdelt efter Schrøders model Forståelse Interview 1 Interview 2 Interview

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

Lektion 1 DU ER SKABT I GUDS BILLEDE (Pottemageren)

Lektion 1 DU ER SKABT I GUDS BILLEDE (Pottemageren) Lektion 1 (Pottemageren) MÅL Børnene skal forstå, at alle mennesker er skabt af Gud og er vigtige og værdifulde for Ham. TIL LEDEREN Menneskene er helt specielle i forhold til alt det andet Gud har skabt.

Læs mere

Henrik Ibsen. John Gabriel Borkman

Henrik Ibsen. John Gabriel Borkman John Gabriel Borkman PERSONERNE JOHN GABRIEL BORKMAN, forhenværende bankchef. FRU GUNHILD BORKMAN, hans hustru. STUDENT ERHART BORKMAN, deres søn. FRØKEN ELLA RENTHEIM, fru Borkmans tvillingsøster. FRU

Læs mere

MATADOR 1936-1937. DANMARKS RADIO TV Underholdningsafdelingen Tv Byen 2860 Søborg. Tlf. 01 67 12 33. efter idé af Lise Nørgaard. 12.

MATADOR 1936-1937. DANMARKS RADIO TV Underholdningsafdelingen Tv Byen 2860 Søborg. Tlf. 01 67 12 33. efter idé af Lise Nørgaard. 12. DANMARKS RADIO TV Underholdningsafdelingen Tv Byen 2860 Søborg Tlf. 01 67 12 33 MATADOR efter idé af Lise Nørgaard 12. episode I LYST OG NØD Manuskript: Lise Nørgaard Prod.nr. 52695 9 2 1936-1937 Instruktør:

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

77 afsnit. Molly og Viggo gennem hele Bibelen. Børn & Tro. Af Dorthe Lykke Jensen. www.børnogtro.dk

77 afsnit. Molly og Viggo gennem hele Bibelen. Børn & Tro. Af Dorthe Lykke Jensen. www.børnogtro.dk www.børnogtro.dk 77 afsnit og gennem hele Bibelen Af Dorthe Lykke Jensen Børn & Tro Kapitel: Fejl! Ingen tekst med den anførte typografi i dokumentet. 0 Indholdsfortegnelse Det Gamle Testamente m.m. Side

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

MATADOR. DANMARKS RADIO TV-Underholdningsafdelingen TV-Byen 2860 Søborg Tlf. 01 67 12 33. efter idé af Lise Nørgaard

MATADOR. DANMARKS RADIO TV-Underholdningsafdelingen TV-Byen 2860 Søborg Tlf. 01 67 12 33. efter idé af Lise Nørgaard DANMARKS RADIO TV-Underholdningsafdelingen TV-Byen 2860 Søborg Tlf. 01 67 12 33 MATADOR efter idé af Lise Nørgaard 11. episode I KLEMME Manuskript: Jens Louis Petersen 1936 Instruktør: Erik Balling E 1

Læs mere

Den anden Jeppe. En vandring med Jeppe Aakjær 2014. Sally Altschuler

Den anden Jeppe. En vandring med Jeppe Aakjær 2014. Sally Altschuler Den anden Jeppe En vandring med Jeppe Aakjær 2014 Sally Altschuler 1. BAGHAVEN/BUSTEN (Knasen af grus og kviste ) Åh jeg må have blundet. Lige her, midt i roserne. Hvor ejendommeligt Ja, undskyld, men

Læs mere

Bogen er skrevet i foråret 2000 i forbindelse med projektet Læringsnet Midt/Vest.

Bogen er skrevet i foråret 2000 i forbindelse med projektet Læringsnet Midt/Vest. Havernes Hemmelighed Bogen er skrevet i foråret 2000 i forbindelse med projektet Læringsnet Midt/Vest. Forfatteren Niels Stokholm har skrevet første kapitel, de følgende er skrevet af 6. klasser fra Lemvig,

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

BLIV EN GLADERE KÆRESTE

BLIV EN GLADERE KÆRESTE BLIV EN GLADERE KÆRESTE Af Carl-Mar Møller Carl-Mar Møller Avderødvej 45 2980 Kokkedal www.carl-mar.dk 77@Carl-Mar Møller www.parterapeutskolen.dk Sexolog og Parterapeut Skolen Udgivet som e-bog i 2012

Læs mere

A Divine Revelation of Hell Danish

A Divine Revelation of Hell Danish A Divine Revelation of Hell Danish by Mary K. Baxter En guddommelig åbenbaring om helvedet af Mary Kathryn Baxter Forord Introduktion Til Kathryn fra Jesus Om forfatteren 1. Ind i helvede 2. Det venstre

Læs mere

Ildens oprindelse / 15. Kultur og tro / 25 Ræven Antonio / 26. Bunkeren / 31. Natur og klima / 45 Venskabsknob / 47

Ildens oprindelse / 15. Kultur og tro / 25 Ræven Antonio / 26. Bunkeren / 31. Natur og klima / 45 Venskabsknob / 47 Alle børn har ret til uddannelse. IBIS er med til at sikre, at alle børn i verden kommer i skole. Når du læser historierne i LæseRaketten, er du med til at sætte fokus på børns ret til skolegang. LÆSERAKETTEN

Læs mere

Den fødte leder. Benzin, kolbekaffe, blaffer

Den fødte leder. Benzin, kolbekaffe, blaffer Den fødte leder Kurven for karrieren er stadigt stigende for den 34-årige underdirektør Peter Thøgersen, men alligevel har han planer om en brat omlægning af sit professionelle liv. Han tror på, at alting

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere