BUNDET PÅ HÆNDER OG FØDDER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BUNDET PÅ HÆNDER OG FØDDER"

Transkript

1 BUNDET PÅ HÆNDER OG FØDDER Et naivistisk eventyr i 12 billeder. Kaj Himmelstrup Vi er i et eventyrland. Kostumerne oser af sen middelalder med pragt til de øverste og pjalter til de nederste. Dekorationen spænder fra magtfuld borg til dyster vildmose. Kaj Himmelstrup

2 1. GEMAK PÅ BORGEN Hvad er der galt? Jeg er nedtrykt. Det klæder ikke fruen. Det ved jeg godt. Derfor viser jeg det ikke. Det er nok klogt. Hvad er grunden? Jeg er bundet på hænder og fødder. Jeg bestemmer ingenting selv. Det vidste du fra den dag, du blev dronning. Ja. Hvad piver du så for? Jeg piver ikke. Jeg ærgrer mig over, at folket ikke kan se det. Det tror jeg godt, de kan. Hvorfor viser de det så ikke? Måske vil de ikke se det. Mener du det? Det kan man være bange for. Og hvad er så forklaringen på det? Ja, det forstår jeg heller ikke. Men hånden på hjertet, vil det

3 ændre noget, hvis folket begynder at forstå dig? Naturligvis vil det det. Ændre til hvad? Du behøver ikke spille dum. Alt det, jeg gør, det er jo for deres skyld. Det er det, de ville indse? Ja selvfølgelig. Og forstå? Det er da klart. Og så ville de støtte mig. Det er det, du drømmer om? Det ved du udmærket. Drømme er som spindelvæv. Sig det til træerne, jeg ved det godt. Fortæl mig hvad fanden jeg skal gøre, for at det er mig og mig alene, der regerer dette land? Du mener, hvad du skal gøre for at blive elsket? Lad vær og være dum, sagde jeg. Jeg vil ikke elskes. Det er ikke det, det handler om. Nej, frue. Du vil respekteres? For det jeg gør, ja. Jeg kæmper for det, der var min drøm. Engang.

4 Det er det da endnu. Det ved du også godt. La vær at være næsvis. Men så blev du bundet på hænder og fødder? Det er jo sådan det er. Som hun sagde. Heksen. Desværre ja. Folket burde kunne se det. Men det vil folket altså ikke. Det siger du jo. Du kan selv se det. Så folket er dumt? Overhovedet ikke. Eller indskrænket? Du skal ikke tale ondt om folket. Det er der, jeg kommer fra. Oprindeligt. Oprindeligt, ja, men jeg har ikke glemt det. Og ved du hvad? Du er slem til at være ironisk. Sådan er tiden. Tag ingenting alvorligt. Skulle det være en undskyldning? Det synes jeg. Ironi er ikke til særlig stor hjælp. Det må du undskylde.

5 Sig mig engang; hvorfor er vi to egentlig blevet fortrolige? Det er klart nok. Jeg er den eneste, der ikke har planer om at dolke dig i ryggen. Kan jeg stole på det? Naturligvis. Jeg er ikke politiker. Du prøver bare at spille klog? Det er jeg for dum til. Jeg lytter kun til vindens susen i bladene. Og snuser til rygterne? Kun hvis de lugter godt. Hvad siger de så om storhertugen? Ham. Han lugter ilde. Han er begyndt at køre i guldkaret med otte heste for. Er han det? To mere end dig. Hvordan får han råd til det? Det er ikke ham, der betaler. Det er hans griseavlere. Hvad får de for det? Fadøl og skattelettelser. Herregud.

6 Jeg forstår godt, du sukker. Fortæl mig, hvad jeg kan gøre ved ham. Du kan ingenting gøre. Slet ingenting? Det er jeg bange for. Hvem kan så? Tiden måske. Siger du, at jeg bare skal vente? Hvad ellers? Det har jeg ikke tid til. Det kan jeg godt se. Hvad så? Ja hvad så. Det er da ikke noget svar. Næh. Du siger ikke, at også du svigter mig? Selvfølgelig gør jeg ikke det. Jeg kan jo se, hvordan du har det. Han synger: Din sjæl er hjemsøgt af snevejr og slud.

7 Alting ser håbløst og truende ud. Du håber på trods, at miraklet vil ske. Så kom da vor frue, jeg har en ide. Han tager hende i hånden. Hvor skal vi hen? Vi skal på indkøb. I morgenkåbe med uglet hår? Så er der ingen, der genkender dig. Kom. De går ud. Lyd af mange hestehove mod jord. Lyden stopper. 2. STILLE STED I SKOVEN Hvad skal vi her? Vi skal nyde skyggen under træerne. Nyde skyggen! Nu må du holde op. Jeg skal ingen skygger nyde. Solen skal skinne på mig, det plejer den. Og det fortjener jeg. Javist. Er jeg måske ikke Storhertug? Jo. Så fjern de træer. Vi skal også nyde stilheden. Stilheden. Hold da op. Hvad skal jeg med stilhed? Jeg plejer at fylde verden med stor lyd, men se dig om. Her er ikke et øje. Ingen, der lytter. Jeg fatter ikke, hvad vi skal her. Forstår du ikke, jeg vil have magten tilbage?

8 Naturligvis. Jeg vil sidde på tronen igen. Det er det, der er problemet. Det er da ikke noget problem. Det er det faktisk. Og hvad skulle det så gå ud på? Folket skal være med dig. Folket? Ja, til daglig glemmer vi det, men sådan er det altså. Folket har stemmer. Og hvad så? Mange stemmer. Lyt til dem. Kæreste venner. Jeg vil give dem alt, hvad de drømmer om og lidt til. Jeg skal bare have magten igen, og det får jeg. Er du sikker på det? Fuldstændig sikker. Jeg tror, du glemmer noget. Hvad skulle det være? Jeg er ked af at sige det, men du har altså kvajet dig. Her på det seneste.

9 Mig? Ja, desværre. Hvordan det? Syv silkeskjorter. Det er da ikke at kvaje sig. Håndsyede. Selvfølgelig er de håndsyede, de skulle jo passe. Syv par underbukser. Og hvad så? Også i silke. De skulle stå til skjorterne. Det kan folket vel ikke have ondt af? Ikke hvis du selv havde betalt dem. Herregud. Det er der, tampen brænder. Barometeret står på forargelse. Forargelse? Hold da kæft. Ja, det kan man mene. Folket er dumt. Ingen tvivl om det.

10 Folket er uvidende. Javist. Det er det, vi lever højt på. De er også smålige. I den grad. Men hvis de ikke slutter op... Det gør de. Forhåbentlig, ja, men du kan ikke være sikker. Ikke det? Nej. Du tror da ikke Nej, men jeg frygter. Det er derfor, vi har kørt dig herud. Hvad skulle det hjælpe? Ude af syne, ude af sind. Vi holder lav profil en uges tid. Så er alting glemt. Så dukker du op og smiler. Folket husker ingenting. De tilgiver? De smelter ved synet af dit smil. Sådan som de plejer? Folket elsker mænd, der er store i slaget. De tilgiver også alt det andet. Hvad for andet?

11 Det, du ved. Hvad mener du? Skal jeg nævne detaljerne? Der er flere end skjorterne. Desværre. Jeg troede, det var glemt. Ikke helt. Skadefryden holder liv i hukommelsen hos nogle af dem. Men de andre tilgiver altså? Vist gør de så. De har selv en rem af huden. En rem af huden? Den, der hedder mig, mig, mig. En uge i skyggen, sagde du? Hvad skal vi bruge den til? Jeg hader lediggang. Vi får nok at se til. Her i en øde skov? Kan du se den lille idylliske skovsø? Der går vi ned nu. Hvad skal vi der? Forberede os til kampen. Med idyl? Hold da kæft. Vi skal samle mudder.

12 Hvad? synger Der er ingen, der fatter en lyd af dronningens komiske sludder. Så alle vil juble af fryd, når hun bli r bestormet med mudder. Kom. De går ud. Ringlen fra en butiksdør. 3. HOS GLARMESTEREN Hvad skal vi her? Hos en glarmester? Vent og se. GLARMESTEREN ind Vær hilset. Herren og fruen vil have nye ruder, formoder jeg. Ikke just. GLARMESTEREN Jeg har dem i alle faconer, klare og matte, men også i farver, skulle det være. Der er rabat på de røde. Hvorfor det? Rødt er gået af mode. Det var da trist. GLARMESTEREN GLARMESTEREN Sådan er det. Folket betaler, folket bestemmer, og folket vil ikke have rødt. Rødt er efterhånden helt ude. Slet ingen røde ruder? GLARMESTEREN De skal være blå eller tonede. Det er det nye. Jaså. GLARMESTEREN Og helt firkantede, naturligvis. De går strygende.

13 Vi skal ikke have ruder. Hverken blå eller firkantede. Hvad så? GLARMESTEREN Vi skal have runde glas. Runde glas? Uden farve. GLARMESTEREN GLARMESTEREN Det laver vi også, men der er ingen rabat. Hvorfor ikke? GLARMESTEREN Der går for meget til spilde. Uden om det runde, forstår De. Men jeg skærer meget gerne store runde ruder til store vinduer. Vi skal ikke have store ruder. Vi skal have små. Til hvad dog? Til briller. GLARMESTEREN GLARMESTEREN Jamen det har jeg da også. Briller til langsyn og nærsyn, og særlige briller til særsyn. Hvad ønsker herskabet? Briller til klarsyn. Det lyder specielt. GLARMESTEREN Det er det, vi har brug for. De og Deres kone? Nej, folket. GLARMESTEREN GLARMESTEREN

14 Briller til folket? Netop. Med klarsyn? Hvis det findes. GLARMESTEREN GLARMESTEREN Det er ikke det, jeg sælger mest af. Der kan gå år imellem. Men det findes? GLARMESTEREN Jeg har det på lager. Håndslebet og kløgtighedspoleret med hjernemasse fra de vise mænd. Så er det ikke helt billigt? GLARMESTEREN Nej. Det er til folket, sagde De? Ja. GLARMESTEREN Jeg tror ikke, folket har råd til det. Fruen betaler. Jaså. Og jeg deler ud. Til folket? De har brug for det. GLARMESTEREN GLARMESTEREN GLARMESTEREN Folket, det er ret mange. Vi får, hvad du har liggende, og så starter vi med det.

15 GLARMESTEREN Meget vel, frue. Øjeblik. Han går ud. synger Jeg troede først, du var gal, nu ser jeg, du er genial. Nu fatter jeg helt, hvad du vil. Klarsyn er det, der skal til. Så folket ikke mer tror de andres forførende ord, nu gennemskuer de alt. Min modstanders dage er talt. Glarmesteren kommer tilbage med en æske og giver den til. Mange tak. Du sender regningen. Dronningen og går ud. GLARMESTEREN De der valsetoner? Hvor har jeg hørt dem før? Glarmesteren går ud. 4. HOVEDGADEN Undskyld den herre, må jeg vise Dem noget? Jeg køber ingenting. HERREN Jamen jeg er slet ikke ude på at sælge. De skal bare se. Se hvad? HERREN Se verden, gennem disse briller. Jeg trænger ikke til briller. HERREN Det ser De heller ikke ud til hr, men disse briller er noget ganske særligt. Også for folk uden briller. Prøv dem, hr. Nej tak. HERREN

16 Bare en enkelt gang hr, nogle sekunder. Jaja da. HERREN Han får briller på. Hvad ser De så? Ingenting særligt. HERREN Så ret blikket mod Borgen. Sådan ja. Hvad nu? HERREN Den ligner sig selv. Den er bare blålig. For ikke at sige sort. Og der på balkonen - Hvad der? Der står dronningen. HERREN Vores dejlige dronning. Hun er ikke blå,vel? HERREN Jo det ved Gud hun er. Hun er i hvert fald lyseblålig. Så stir på hendes hjerte. HERREN Hvis der er noget hjerte, så er det gemt bag det blå. Der er et hjerte. Det kan De være sikker på, hr. Kan De ikke se, hvad det banker for? HERREN Jeg kan slet ikke se, det banker. Det tror jeg sgu heller ikke, det gør. De kan ikke lide hende, vel? Nu du siger det. HERREN

17 Brillerne forandrer ingenting? Tværtimod. HERREN Heller ikke, når jeg viser Dem denne liste? Han holder en lille plakat op for herren. Hvad skulle den forestille? HERREN Det er en liste over alt det, dronningen har gjort for landet. Så skifter farven, ikke sandt? HERREN Overhovedet ikke. Det er blåt det hele. Det er fint nok. Blåt? HERREN Lyseblåt og mørkeblåt, lidt af hvert. Slet ikke noget rødt? Overhovedet ikke. De briller er altså til klarsyn. HERREN HERREN Så virker de jo. Hvad er der galt med blåt? De skulle vise rødt. HERREN Så virker de åbenbart ikke. Behold dem bare. Værsgo. Vil De slet ikke... får brillerne tilbage, herren går. Skjoldmøen kommer ind. Briller til klarsyn. Nyeste mode. Har De lyst til at prøve, frue?

18 Det kan vel ikke skade. Hun får brillerne på. holder skiltet op. Hvad siger De så? Det er lidt grumset Men De genkender, hvad der står? Naturligvis. Dronningens gode gerninger. Ja, jeg får tårer i øjnene. Af glæde? Nej. Hvad så? Skuffelse. Jeg kender hende jo, vores dronning, hun vil os det godt, men det der... jeg forstår det ikke. Hun har ryddet op efter storhertugen, hun har forberedt et nyt samfund. Ja det siger hun jo. Hun har mere på vej. Jeg ved det, jeg ved det. Det der er bare begyndelsen, det er byggegrunden. Jeg er grædefærdig alligevel. Nu hvor jeg ser det blåt på hvidt og

19 husker. Blåt på hvidt? Ja. Det er ikke blåt. Jo det er. Det burde være rødt og helt anderledes. Tak for lån. Hun tager brillerne af. Vil De ikke... Jeg har fået nok. De syn der... jeg holder det ikke ud. Hun går ud. Bageren kommer ind. Hej bager, kunne det ikke friste med et nyt syn på verden? Hvor får man det? Nye afslørende briller. Vil du prøve? Lad gå. Han får briller på. Hvad ser du så? Det samme rod som før. Også når du kigger mod Borgen? Ingen ændring. Samme rod?

20 Blåt i blåt. Blåt? Ja da. Og når du ser på dronningen? Ingen ændring. Helt natteblå. Hun smiler til dig. Smilet sidder skævt, og hendes tænder er blå. Hvad så når du ser på skiltet her? Ved du hvad? Han tager brillerne af og ser på skiltet. Det der gennemskuer man uden briller. Det dur overhovedet ikke. Blåt, blåt. Han giver brillerne tilbage. Værsgo, mig behøver du ikke fedte for. Han går ud. Det var nummer 212 i dag og samme melodi. Det kan ikke være rigtigt. Eller kan det? Åh nej. Han tager brillerne på. Han tager brillerne af, men prøver dem så igen og ser på skiltet. Gid jeg var farveblind. Hvad skal jeg sige til fruen? Han synger De vender alle sammen bare ryggen til.

21 De fatter ikke, hvad det er, der står på spil, og ænser ikke alt det, hun trods alt har skabt. Nu frygter jeg, at alt vil være tabt. 5. STILLE STED I SKOVEN Det her liv i skyggen. Uden øl. Jeg er træt af det. Det er slet ikke syet til mig. Trøst dig. Det er snart forbi. Er du sikker på det? Jeg kan bevise det. Mine spioner er lige kommet med godt nyt fra Borgen. Er dronningen død? Desværre nej, men hun har sendt sin betroede tjener rundt i byen for at skræppe op om alt det fortræffelige, hun har gjort. Skulle det være godt nyt? Bestemt ja. Folket vender ryggen til. Folket? De gider ikke høre det. I dag var der 212, der sagde nej tak. Det lyder ikke som det store skred. Det er bare begyndelsen. Måske får vi slet ikke brug for mudder. Jaså. Det er da meget godt, ikke? Jo, vi kan heller ikke have mere i kareten. Hvornår kører vi?

22 I morgen ved daggry. Han synger Og om lidt er det hele forbi. For så har vi vundet duellen. Hun taber til os to, fordi hun er faldet af karrusellen. Os to? Dig. Dig, undskyld. De går ud. 6. GEMAK PÅ BORGEN Du ligner ikke en med godt nyt. Desværre nej. Virkede klarsynet ikke? Ikke helt som du ønskede. Har glarmesteren snydt os? Næh, det er ikke det. Hvad så? Ville folket ikke have klarsyn? Jo. Og det fik de. Hvad så de så? At alt var godt? De så, at alt var blåt. Det kan ikke passe.

23 Desværre jo. Det er jo ikke sandt. Jo. Hvad mener du? Jeg prøvede dem selv. Og hvad så du? Behøver jeg sige det? Ja selvfølgelig. Jeg ved, du bliver vred. Vel gør jeg ej, jeg tager det fuldstændig roligt. Jamen så siger jeg, at alt, hvad du har gjort, er blåt. Fanden tage dig! Jeg har lagt hele min sjæl i det her, og den er knaldrød. Så du skal ikke falde mig i ryggen og påstå, jeg er blå. Det er forrædderi, det er lumpent, du kan ikke være det bekendt, du er fyret. er netop kommet ind Helledusseda for et møgfald. Det unge menneske har jo ret. Hvad siger du? Han har ret. Begynder du nu også? Så er det godt. Som nar har du frisprog, men der er grænser, og du har ikke spor forstand på at lede landet, og du har ikke noget at gøre her, du... Narren har taget et par briller fra æsken og sætter dem på

24 dronningen. Pagen holder skiltet op. Dronningen måber. Du ville have klarsyn, ikke sandt? Jeg... det forstår jeg ikke. Det er ikke rødt, vel? Det er det ikke, nej, og det kan folket godt se, også uden klarsyn. Det kan ikke være rigtigt. Gå tættere på. Dronningen går tættere på og må acceptere faktum. Det er blåt.... Hvad gør vi nu? Ingenting. Du har fyret mig. Hvad har jeg? Selvfølgelig har jeg ikke det. Du er jo rød og god nok, jeg spørger bare, hvad gør vi? Det ved jeg ikke. Og dig? Skal en nar svare på det? En nar er både klovn og vismand. Hvad skal jeg vælge? Vismanden selvfølgelig. Situationen kalder ellers på klovnen.

25 Vrøvl. Vi har brug for et vismandsord. Bliv rød. Bliv rød? Der fik du det. Visdomsordet. peger på skiltet Der er plads til mere. Mere hvad? Noget ægte rødt. Hvor får vi det fra? Det skal komme fra hjertet. Nu? Hvis der er noget. Du bliver ved? Jeg lufter bare min bekymring. Den har jeg ikke brug for. Den er ellers sand. Vel er den ej. Hvad sagde brillerne? De... Jeg finder mig ikke i det, du er fyret, du er kasseret. Nu og her. (Til pagen) Så sig dog, hvad vi gør.

26 Vi går ud og leder. Kom, så finder vi det. Pagen og dronningen går ud. Hvem tror det sker? Blåt bli r til rødt. Hertugen ler. Håbet er dødt. synger 7. STORFYRSTENS SLOTSKÆLDER Skål. Skål. Når nu vi samler vores håndgangne mænd, hvad er så kampråbet? Sjælemassage. Hrmufp... ja undskyld, jeg fik sgu øllet i den gale hals. Hvad fanden mener du? Jeg kan ikke døje det ord sjæl. Så kalder vi det noget andet. Men altså, vores store forgænger så det klart. Det handler om folkets sindelag, sagde han. Det skal møbleres om, og det kom han godt i gang med, og der skal vi fortsætte. Det gælder folkets sjæl. Sådan en har folket sgu ikke. Nej, det ved jeg godt, det er bare en talemåde, ligesom moral og næstekærlighed, de der gamle ord med støv på, det vi har brug for, det er nye ord med få bogstaver, helst kun tre. Det var ikke mange. Men nok. Bare det er de rigtige. M, I, G?

27 Mig. Netop. Ø, L? Der er kun to. M, I, T så? M, I, T. Mit. Fint ord. Mig og Mit og ikke statens. Vi kan vel godt bruge nogle enkelte lange ord? Kun hvis folk kender dem i forvejen. Skattelettelser for eksempel? Strålende ord. Det er den slags, vores håndgangne kan synge i kor om. Nu du siger kor. Selv om dronningen falder af karrusellen, så er vi muligvis ikke i overtal, vel? Uheldet kan være ude. Hvem skal vi så synge i kor med? Du mener mere end os selv? Ja for pokker. Der er flere, der har talent for det flerstemmige. Hvem vælger vi? Kampen må vise, hvem vi kan handle med.

28 Hvad har vi at sælge ud af? Lidt af hvert, for ikke at sige hvad som helst, men lad os nu se. Er der mere i ankeret? Masser. Help yourself. Der står 12 i reserve. Så længe de varer. Mange tak. Og så skal vores håndgangne synge i kor, siger du? Det gør de altid. Helt automatisk. Han synger Refrænet lyder sådan her: Mig, jeg, mig, jeg, mig, jeg. Dronningen skal ha et los for det fortjener hun, den mær. Mig, jeg, mig, jeg, mig, jeg, ikke no et med vi og os. De gentager sangen i fællesskab, tostemmigt i fire af takterne. 8. LOFTSRUM PÅ SLOTTET Narren sidder i halvmørke. Dronningen og pagen kommer ind. Det er vist længe siden, nogen har været her på loftet, hvad? Er du her? Hun opdager narren. Jeg er kasseret, sagde du. Ligesom alt det andet heroppe. til pagen Hvad i alverden skal vi så her? I kan prøve at finde tilbage.

29 Til hvad? Til fremtiden. Tilbage til fremtiden? Du vrøvler. Jeg kan ikke sige det bedre. Du er dum at høre på. Tilbage til gammel visdom så. Gammel visdom? Gamle erfaringer. Dyrekøbte. Er det er her, de er stuvet sammen? Ja. Lad os se os om, frue. Begynder du nu også? Narren er en klog mand. Vel er han ej. Vi spilder tiden. Storhertugen er tilbage og samler sine håndgangne. Han gør klar til kamp. Og hvad gør vi, vi står her i mørke og hvirvler støv op. Vi kan åbne vinduet. Til hvad nytte? Han åbner et tagvindue, lys falder ind og rammer en ligkiste.

30 Hvad har vi dog der? Hvad tror du? Er det de gamle erfaringer? Luk op og se. Pagen åbner kisten og tager en brosten op. En støvet brosten. Den er god med dig. Nu går jeg altså ned igen. Prøv og lyt. Lyt? Den sten taler. Gør den det? Den taler om de kampe, den har vundet. Kampe? Kampe imod fattigdom og sult, mod trældom, undertrykkelse og ufrihed. Den blev kastet af mænd, der rejste sig i trods mod den skæbne, man havde tiltænkt dem. Men den blev også kastet, mærk dig det, af vrede fruehænder, der følte hjertets trang til oprør imod verdens uretfærdighed. Du snakker. Dit liv er skabt af den der sten. Og landet, som vi førhen kendte det. Det ved du godt. Ti stille.

31 Du burde vedgå arv og gæld, men i stedet viger du og efterligner ham, en drukkenbolt, der ikke ejer andre mål i livet, end at folket kun skal tænke på sig selv. Ti stille, sagde jeg. Gør det lidt for ondt? Jeg ved godt, hvad du mener. Men tager du konsekvensen? Dronningen tier. Gør du? Din tavshed taler. Pagen har taget en rød fane op fra kisten. Hvad tænker du, når du ser den der? Det smukke røde stof, ser du det som skrædderklæde til en kjole, der kan klæ dig? Nu er du ond. Eller ser du, det kan blafre vredt og rødt i indædt modvind og kæmpe for en bedre verden? Det er jo det, jeg gør. Tror du selv på det? Hør nu her. Mine fruehænder, som du kalder dem... De kaster ingen sten. Det kan de ikke. De er bundet af nødvendigheden. Og du tør ikke satse hjertet, vel? Og gøre det, der er nødvendigt for at fri dig fra de bånd, der binder dig til det, du kalder for nødvendigheden.

32 Jeg ved jo ikke... Og vil heller ikke vide det, og forstå, hvordan du frigør dig og fatter stenen, vel? Og samler modet til at bruge den. Du nejer for nødvendigheden, og dem, der binder dine hænder, dem sender du dit søde skæve smil, imens dit hjerte fryser til. Ti stille. Alt imens så griner storhertugen skadefro og sjofelt ad dig og taler til det mig, mig, mig, der alt for effektivt har trængt sig ind i folkets hjerner. Fordomsfulde hjerner, hvor de gamle tiders ord som solidaritet og fællesskab er helt fortrængt af... Ti dog stille, sagde jeg. Ja, det er det nemmeste. At bringe mig til tavshed og så tro, problemerne er løst. Men jeg kan love dig, at andre stemmer vil tage over. Så er det nok. Samvittighedens for eksempel. Nok, sagde jeg. Hun går ud. Jamen dog.... Hvad med dig. Hvad vil du så gøre? Vænne mig til vinteren. Vi er midt i maj. De kolde tider kommer. Tror du da, han vinder?

33 Hvad sagde brillerne? De sagde blåt, men inderst inde er hun rød. Inderst inde. Det er hun altså. Det skal hun nok vise. Håbet er lysegrønt. Hun valgte selv at lade sig binde. Det er det, hun nu betaler for. Har du slet ikke ondt af hende? Jo. Hun har det ikke godt, og det bliver værre. Ensomheden venter hende, ubarmhjertigt. Hun får brug for en, der lægger armen om hende. Mig? Hvem ellers. Du ved, hvad der venter os. Pagen går. synger Ingen ånd og vid. Egoismens tid. Kun markedsloven gælder. Ingen tid til hvil. Ingen varme smil. Barmhjertighed ej heller. 9. S KÆLDER Vi bliver nødt til at tænke lidt. På hvad dog? På det, vi vil. Det er sgu da ikke nødvendigt. Vi vil sidde på magten.

34 Naturligvis. Der er bare det ved det, at den får vi jo ikke uden videre. Sagde du ikke, at kællingen er ved at falde af karrusellen? Jo. Hvad er så problemet? Folket stiller spørgsmål. Om hvad? Altså, om hvad vi vil. Vores planer. Det plejer de sgu da ikke. Folket ved, hvad vi står for. Skål. Skål. Lidt kan vi vel sige. STORHERTUGE N De kender mig jo. Skattelettelser til dem, der har penge og tæsk til de nederste. Det ville ikke skade med tilslutning fra nogle flere. Vi er ikke i overtal. Det løser sig. Hvordan det? På den sædvanlige måde, gamle Jas. Med ham der fra de vestlige ødesteder? Hvad ellers? Han er en sær snegl.

35 Men god at støtte sig til. Jeg forstår ham ikke. Hvordan kan en lille, grå mand som Pølle Udkant have så mange håndgangne? Aner det ikke. Jeg fatter heller ikke, at han ikke går efter magten. Han er sgu en pivskid. Landets mødre elsker ham. Han er den perfekte søn. Med et sødt smil. Det kan være det er forklaringen. Men du satser på ham, som du plejer? Jeg har inviteret ham. Eja... når man taler om solen, så skinner den. Pølle Udkant kommer ind. Vær hilset. Sid ned. Vil du have en kælderkold fadøl? PØLLE UDKANT Har du ikke kærnemælk? Mig? Kærnemælk? PØLLE UDKANT Det gør ikke noget, jeg er ikke tørstig. Det ordner jeg. Et øjeblik. Han går ud. PØLLE UDKANT Du ville gerne se mig, skrev du? Jeg elsker at have mine venner om mig. PØLLE UDKANT Jeg troede, vil skulle snakke forretning. Jamen det skal vi da. Men det er da godt at have venner.

36 PØLLE UDKANT Som man kan spørge til råds? Javist. Om hvad især? Fælles problemer. Har vi det? PØLLE UDKANT PØLLE UDKANT Ja altså, vi skulle jo gerne have damen væltet. PØLLE UDKANT Tror du ikke, hun vælter af sig selv? Det er der meget, der tyder på. Hvorfor så ikke vente? PØLLE UDKANT Det kunne man selvfølgelig. Men du står og tripper? Hvad mener du? PØLLE UDKANT PØLLE UDKANT Nogen skal erstatte hende. Og Borgen er et godt sted at bo, ikke? Nu du siger det. PØLLE UDKANT Men du har selvfølgelig talt. Talt hvad? På fingrene. PØLLE UDKANT Det må jeg indrømme. Jeg er ikke i overtal.

37 PØLLE UDKANT Men det kunne du blive, tænker du? Du er tankelæser, hvad? PØLLE UDKANT Det er ikke så svært, når det er dine tanker. Men det med at komme i overtal, det vil du gerne have løst? Det siger sig selv. PØLLE UDKANT Det plejer ikke at være helt gratis. Selvfølgelig ikke. Hvad koster det denne gang? PØLLE UDKANT Ja, jeg ser jo sådan på det, at det skal være noget, der gavner landet. Naturligvis. Det er jo det, det hele går ud på. Hvad vil du foreslå? PØLLE UDKANT Vi skal nok rydde lidt op. Det er altid en god ide. Hvor især? I befolkningen. I befolkningen? Ja. PØLLE UDKANT PØLLE UDKANT Er det sådan, at du kan specificere det lidt? PØLLE UDKANT Ja da. Det drejer sig om de kejthåndede. De kejthåndede? PØLLE UDKANT De skal sendes ud af landet.

38 Alle sammen? Ja. Hvorfor? De afviger. Jaså. PØLLE UDKANT PØLLE UDKANT PØLLE UDKANT Det kan du da godt se, ikke? Johøh. Eller hvad? Det kan jeg vist nok. PØLLE UDKANT PØLLE UDKANT Det er bare et forslag, men hvis du ikke er med på det, så... Jeg er med, jeg er med, det er jeg da. Helhjertet? PØLLE UDKANT Jaja, selvfølgelig helhjertet. Herregud, nogle skide kejthåndede. Tak for det. Det var så lidt. PØLLE UDKANT MesterTvetyd kommer tilbage med et glas kærnemælk til Pølle Udkant. Det var du længe om. I det her hus er der langt til kærnemælk. Hvad har I snakket om? PØLLE UDKANT

39 Vi har lavet en fin, lille aftale. Lad os skåle på det. Alle tre skåler og drikker. Alt faldt på plads? Ja. Og prisen? Ikke noget at tale om. Han synger Når man først har fået smagt, hvo n det føles at ha magt... PØLLE UDKANT synger Skal du straks ha linjen lagt: Dine folk skal gå i takt. Det er kun til stort besvær, hvis de har en mening hver. synger Det, som Pølle siger der, gælder sgu da også her. og synger Så det vores tur igen. PØLLE UDKANT synger Takket være jeres ven. og synger Vi bestemmer turen,... PØLLE UDKANT synger Men ikke, hvor den fører hen. Skål. ALLE TRE talt 10. GEMAK PÅ BORGEN Hvorfor har vi aldrig talt om hende?

40 Om hvem? Hende i det høje hus. Jeg kender ikke noget højt hus. Du har da været der. Jeg ved ikke, hvad du taler om. Hun forheksede dig. Jeg er aldrig blevet forhekset. Hun bandt dig på hænder og fødder. Sådan husker jeg det ikke. Men du husker det? Hun er væk nu. Over alle grænser, ja. Er det godt? For hende er det vel. Er det også det for dig? Det vil jeg helst ikke tænke over. Hvorfor ikke? Hvorfor spørger du? Det er alt sammen fortid. Når det bliver fremtid, vil du så kalde hende tilbage?

41 Det gider jeg altså ikke svare på. Dengang blev du bundet. Dronninger er altid bundet. Det bliver storhertugen også. Du kunne have protesteret. Sket er sket, og der er ikke noget at gøre ved det. Har du lært af det? Forstå det så. Jeg vil ikke tale om det. Hvorfor vil du ikke svare? Det er vigtigt. Det er for sent. Og hvorfor skal vi snakke om det nu, hvor alting brænder? Det er aldrig for sent. Det er jo tåbeligt. Du vll snakke om fortiden, og imens stormer storhertugen frem, og vi må gøre klar til at flygte. Det er derfor, det er vigtigt. Jeg forstår dig ikke. Vi har dødtravlt. Kufferten står der og skal bare lukkes. Det handler om, hvad vi skal have med. Have med? Alt det, der bandt dig... eller noget helt andet. Hvad mener du?

42 Jeg mener, du må vælge. Mellem hvad? Mellem det, der bandt dig, siger jeg jo... og så det andet. Hvad er det andet? Den her. Han samler brostenen op og holder den op foran hende. Jeg har vasket muggen af. Det er vores arv. Har vi ikke nok at slæbe på? Skal den med? Det har jeg ikke tænkt over. Så er det da på høje tid. Skal den? Herregud, det er jo bare fortid. Ja eller nej. Gamle minder. Lad den blive her. Det gør vi så. Han lægger ikke brostenen i kufferten, men lukker låget og tager kufferten. De går ud.... Man hører sangen fra scene 7 udsat for brunstigt mandskor. 11. VED BYENS BRØND Hej bager.

43 Jeg er ikke bager. Det er du da. De tager fejl, hr. Jeg købte gifler af dig i går. Det var ikke mig. Hør nu her. Det var det altså ikke. Du er sgu da bageren, det kan jeg da se. Jeg er ikke mig. Sig mig, er du syg? Nej. Hvad så? Så ingenting. Du har godt nok ikke dit bagerkluns på, men du er sgu bageren. Du siger det ikke til nogen, vel? Næh, hvorfor skulle jeg det? De leder efter mig. Hvem dog?

44 Kikkertpolitiet, de overvåger alting. Storhertugens tropper? Snuserne, ja. Jeg skal bare have lidt vand, så forsvinder jeg igen. Hvorhen? Jeg er gået under jorden. Hvorfor? Det er ikke sådan, at du kan have mig boende? Desværre nej, jeg er hjemløs. Dronningen har smidt mig ud. Hvem har smidt dig ud? Ikke nogen. Jeg rendte selv. De er efter mig. Har du solgt muggent brød? Var det bare det. Hvad så? Det siger jeg ikke. Jeg røber ikke noget. Sig det dog. Hvisk det. Jeg er kejthåndet. Nå sådan. Nå sådan. Du melder mig altså?

45 Nej det ved gud, jeg ikke gør. Det er jo tåbeligt, det de har fundet på. Storhertugen kan sgu da ikke se forskel på, om en klejne er vredet højre eller venstre om. Det kan Pølle Afgrund, siger han. Og Storhertugen plaprer bare efter. Ud med de kejthåndede. Sådan er det. Så du flygter? Du må bage dine gifler selv. Og passe på. Kikkertsnuserne er også efter dig. Mig? Borgerskabets hofnar? Du siger somme tider ting, de ikke kan lide. Nu løber jeg. Kanden er fuld. Og du har aldrig set mig, lover du mig det? Det er klart. Bageren løber ud. Herren kommer ind. HERREN Er du der? Vil I stadig sælge briller? Jeg skal ingen briller have. Jeg har gennemskuet jer. Uden briller. HERREN Uden briller ja, jeg har mit eget klarsyn. Jeg ser lige gennem dig og ved, hvad du er ude på. Men jeg håner dig ikke. Tak, Deres Nåde. HERREN Vær du bare kvik. Det er dig vel undt. Fordi det preller af? HERREN Fuldstændig. Men jeg træder altså ikke på en, der ligger ned. Mener du, jeg ligger ned? HERREN

46 Herregud, Storhertugen vandt slaget og indtog borgen. Kællingen pakkede kufferten og forsvandt et sted i vildnisset. Alle hendes støtter er forduftet. Hele byen griner ad hende. Og også af dig. Og det er ikke fordi du er en nar og er morsom. Det er fordi du er latterlig. Og ligger ned. HERREN Lige nøjagtig. Nu er vi andre i gang med at genrejse landet. Til gavn for de rige. HERREN Hvad der gavner de rige, gavner også pøblen. Tak, Deres Nåde. Sig ikke, at vi er hjerteløse. HERREN Han går. Halleluja. kommer ind. Du har røde øjne. Jeg har grædt. Det har du vel også? Det hjalp ikke. Det er jo det. Tårer er kun til trøst. Vi har brug for handling. Du er ikke skjoldmø for ingenting? Vi nedstammer fra vikingerne. Så du vil slås for sagen? Sammen med de andre. Det er klart.

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

DODO & THE DODOS UPGRADE

DODO & THE DODOS UPGRADE DODO & THE DODOS UPGRADE Dodo Gad: Vokal, kor Jens Rud: Vokal, kor, percussion Steen Christiansen; Keyboard, bas, kor Lars Thorup: Trommer, percussion Anders Valbro: Guitar DODO & THE DODOS UPGRADE Produceret

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn Frugtfaste Faste er en vej til at rense ud i dit liv og åbne din ånd. Her finder du en frugtfaste, som varer 10 dage. Selve programmet, kræver ikke meget af dig, kun at du er frisk på at spise frugt morgen,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

D E N D A N S K E S A N G

D E N D A N S K E S A N G D E N D A N S K E S A N G Frit efter Tardieu Et af de spil, der indgår i FIRE GRINEBIDERSPIL udgivet af forlaget DRAMA. Bringes her som en mundsmag Kaj Himmelstrup og Drama PERSONERNE En dirigent og et

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 20. maj 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 20: Jeg ser dit kunstværk,

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET En fortælling om at arbejde med ældrepleje Af Kirstine

Læs mere

Butikken hvor du kan leje et andet liv

Butikken hvor du kan leje et andet liv Butikken hvor du kan leje et andet liv I meget gamle dage ovre i London var der en lille butik i en kælder. London var langt,langt væk. Butikken lå i en sidegade, så der var mørkt og dystert i gaden. Den

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu!

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu! Kapitel 1 Allerede ved havelågen kunne Hedda mærke, at der var noget galt. Hun og Elin sagde farvel, under megen fnis som altid, men ud ad øjenkrogen så hun, at mor og far sad ret op og ned i hængesofaen

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Senere på aftenen nyder jeg at kunne se realityprogrammerne om almindelige mennesker med almindelige problemer, som han altid tog afstand fra, for

Senere på aftenen nyder jeg at kunne se realityprogrammerne om almindelige mennesker med almindelige problemer, som han altid tog afstand fra, for Kost og logi Hvis jeg skal være helt ærlig, så havde jeg faktisk troet, at han havde fornemmet, hvor det bar hen. Jeg synes jo næsten, det lyste ud af mig. Men at dømme efter hans reaktion, havde han slet

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 27-31 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 27: Moses og Josva Nøglesætning: Gud har en plan for dit liv Bibelvers

Læs mere

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014 Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing 7 minutter 28. Oktober 2014 Idé: (C) 2014 Robin Holtz Robin Holtz robin@copenhagenpro.com 40 50 12 99 1 INT. - TANDLÆGEKLINIK, VENTEVÆRELSE - DAG

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

1. SCENE. hver dag, man ta'r på bryllupsrejseweekend. I umiddelbar forlængelse af 0. Scene.

1. SCENE. hver dag, man ta'r på bryllupsrejseweekend. I umiddelbar forlængelse af 0. Scene. 6 1. SCENE I umiddelbar forlængelse af 0. Scene. Der bakses højlydt med døren. Annette kommer ind med en kuffert. Efter hende kommer Rasmus med en rejsetaske og diverse lufthavnsposer. Stuepigen går. Annette

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Så blev det aften og det blev morgen, den sjette dag.

Så blev det aften og det blev morgen, den sjette dag. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 16/3-14 Kirkedag: 3.s.i fasten/b Tekst: Mk 9,14-29 Salmer: SK: 28 * 388 * 182 * 660 * 192,9 * 670,1+4 LL: 28 * 182 * 660 * 192,9 * 670,1+4 Så blev det

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Studie. Åndelige gaver & tjenester

Studie. Åndelige gaver & tjenester Studie 11 Åndelige gaver & tjenester 61 Åbningshistorie På sommerlejre har jeg ofte arrangeret en aktivitet, hvor lejrdeltagerne skulle bygge en borg men hvert medlem af gruppen havde enten hænderne bundet

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Jonastegnet Vi begynder med fortællingen om Jonas. Jonas i hvalfiskens bug. Det er en af de mærkeligste fortællinger i det gamle testamente. Der er et præg af eventyr over fortællingen: hvalfisken dukker

Læs mere

LEKTIE. Unge mand, rejs dig op! Parat til at undervise. Vi tjener Gud, når vi hjælper andre, som er kede af det.

LEKTIE. Unge mand, rejs dig op! Parat til at undervise. Vi tjener Gud, når vi hjælper andre, som er kede af det. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 5 Unge mand, rejs dig op! Ugens tekst og referencer: Luk 7,11-17. Den store Mester, kap. 32. Huskevers: Gud har besøgt sit folk. (Luk 7,16) Hovedformålet er, at børnene Ved,

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK AF PRAKTIKANT ANDERS VIDTFELDT LARSEN 35-årige Amara Kamara er fra Liberia. Med sig i bagagen har han flugt fra 2 borgerkrige; en opvækst uden en

Læs mere

PRÆDIKEN TIL 4. SØNDAG EFTER PÅSKE 2014 Stine Munch

PRÆDIKEN TIL 4. SØNDAG EFTER PÅSKE 2014 Stine Munch PRÆDIKEN TIL 4. SØNDAG EFTER PÅSKE 2014 Stine Munch I dag er det med at holde tungen lige i munden og ørene stive. Teksten er en typisk Johannestekst, snørklet og svært forståeligt. I hvert fald sådan

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

PROLOG. Stemme: Søndag morgen klokken 7.28 forlod Djævelen

PROLOG. Stemme: Søndag morgen klokken 7.28 forlod Djævelen 5 PROLOG Stemme: Søndag morgen klokken 7.28 forlod Djævelen sit pensionatsværelse og gik ned til torvet. Her stillede han sig op og så på menneskene. Han så straks at det er kærligheden der er vidunderet.

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r Fadervor B I b e l e n å b n e r b ø n n e n b e l e n å b n e r b ø n n e f o r j u n i o r e r f o r j u n i o r e r Bibelen Nu skal du læse i Bibelen. Har du selv en bibel, så kan du bruge den! Hvis

Læs mere

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om?

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om? Den fortabte søn Dukketeater Af: Britta Søes Tekst: Luk 15,11-32 Tema: Gud, som den der er Far. Om tilgivelse at have gjort noget dumt og få tilgivelse. Om misundelse. Om at se alle de gaver, vi har fået

Læs mere

JULEPOSTHUSET. 15. december

JULEPOSTHUSET. 15. december JULEPOSTHUSET afs.15 - side 1 JULEPOSTHUSET 15. december LYD: CLS POSTHUS KLIK FRA EL-KONTAKT STOL VÆLTER BRAG (NOGET FALDER PÅ GULVET) MIAUV FRA KAT BORNHOLMERUR TIKKER KNIRKENDE DØR POSTHUSDØR KLEMTER

Læs mere

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT Sidan 1 av 12 NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT 0 1 FORÆLDREMØDET 2 Man løser ikke problemerne ved at stikke af. Man må tale om det. 3 Selv om det kan være hårdt. 4 - Gør

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København

om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København StilladsInformation nr. 80 - august 2006 om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København Det lyder, som om det drejer sig om en sygdom men mine tanker går i helt andre retninger - nemlig at være

Læs mere

Du danske sommer. Du danske sommer jeg elsker dig Skønt du så ofte har sveget mig. Hold kæft. Snart kolde farver i sky og vand. Hold kæft deroppe!

Du danske sommer. Du danske sommer jeg elsker dig Skønt du så ofte har sveget mig. Hold kæft. Snart kolde farver i sky og vand. Hold kæft deroppe! Du danske sommer Du danske sommer jeg elsker dig Skønt du så ofte har sveget mig Snart kolde farver i sky og vand Snart nøgne piger ved hver en strand Hold kæft. Hold kæft deroppe! Mer, mer, I skal holde

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

Studie. Kristi genkomst

Studie. Kristi genkomst Studie 14 Kristi genkomst 77 Åbningshistorie Der er mange skilte, der får mig til at grine. Nogle skyldes trykfejl, der giver et helt andet billede end det tiltænkte, f.eks. Levende børn. Andre er bare

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud.

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud. 1.scene I en lejlighed. Lyden af stemmer fra en tv-serie. Romantisk filmmusik. Det er de samme replikker fra scenen, der gentager sig i tv-serien på et fremmedsprog. er kun optaget af skærmbilledet. står

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form) Betinget virkelighed Betinget virkelighed vil sige en tænkt virkelighed under en bestemt betingelse. Man springer ud af virkeligheden og ind i en anden ved at forestille sig, hvad man så ville gøre: Hvis

Læs mere

"Noma" Scene. Fra. "Hvidt i Hvidt" Udviklet og skrevet i Feb 2015 på Isbjørnens Forfatter Camp

Noma Scene. Fra. Hvidt i Hvidt Udviklet og skrevet i Feb 2015 på Isbjørnens Forfatter Camp "Noma" Scene Fra "Hvidt i Hvidt" Udviklet og skrevet i Feb 2015 på Isbjørnens Forfatter Camp INT. NOMA. AFTEN Karoline og Anne træder ind i den fine restaurant. Du ved jeg elsker nye eventyr, men er du

Læs mere

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet 15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet Pengene eller livet det er det, det handler om i dag. Ingen kan tjene to herrer. Han vil enten hade den ene og elske den anden eller holde sig til den ene

Læs mere

Man King - Færdigt manus. Hald Ege Efterskole

Man King - Færdigt manus. Hald Ege Efterskole Man King - Færdigt manus af Hald Ege Efterskole SCENE 1.EXT. GADE, FORAN BUTIK.DAG Jonas (16 år) sidder på en bænk og tegner nogle træer og buske på sin blok. En lettere flippet, men egentlig godt udseende

Læs mere

Lektion 1 VENSKAB (Den barmhjertige samaritaner)

Lektion 1 VENSKAB (Den barmhjertige samaritaner) Lektion 1 (Den barmhjertige samaritaner) MÅL Børnene skal vide, hvad et venskab er, hvordan det dobbelte kærlighedsbud lyder, og hvem der er deres næste. TIL LEDEREN Dette efterår starter vi med 4 lektioner

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus Prædiken 1. Pinsedag 2012 Apostlenes Gerninger kap 2 og Johs. 14-15-21 Pinse jul og påske og Pinse Hvad er det der gør den Pinse til en højhelligdag? Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Læs mere

Et stoleformet seksualliv

Et stoleformet seksualliv Artikel fra Muskelkraft nr. 6, 2001 Et stoleformet seksualliv Jeg vil i hvert fald hellere beholde Claus end tænke, at vi gør det måske ikke fem gange om ugen. Af Jørgen Jeppesen Man får nemt øje på forskellene.

Læs mere

Jeg bygger kirken -2

Jeg bygger kirken -2 Jeg kirken - Forkyndelse og mirakler Mål: Kirken forbindes tit med søndagsmøder, som består af sang, prædiken og bøn. Men kirken er meget mere end det.. Gennem denne undervisning prøver vi at forklare

Læs mere

Kasper Adsbøll Eventyret over alle Eventyr. Der er altid en historie, der ikke er blevet fortalt! Grimm. Puplishing

Kasper Adsbøll Eventyret over alle Eventyr. Der er altid en historie, der ikke er blevet fortalt! Grimm. Puplishing 1 Kasper Adsbøll Eventyret over alle Eventyr Der er altid en historie, der ikke er blevet fortalt! Grimm Puplishing Eventyret over alle Eventyr Forlaget: Grimm Puplishing Forfatter: Kasper Adsbøll Layout:

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31. 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre

Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31. 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31 Salmer: Lihme 9.00 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre Rødding 10.30 615.1-9 (dansk visemel.)

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte.

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. 2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. En dreng skulle fejre sin 7 års fødselsdag. Han gik i 0 kl. og det var første gang han skulle ha sine klassekammerater med hjem.

Læs mere

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme.

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme. Få eller have 1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme. 2) Få bruger man om en forandring eller udvikling. Derfor er det næsten altid få, når årsagen til forandringen er nævnt

Læs mere

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen Spritteren Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen med at gøre rent efter formiddagens arbejde. Det bliver gjort grundigt og der

Læs mere

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976)

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Roman: kom 1943 Sat musik til (Anne Linnet) + filmatisering af romanen 1986 Strofer: 7 a 4 vers ialt 28 vers/verslinjer Krydsrim: Jeg er din barndoms

Læs mere

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1:

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Beskrivelse: Intern konflikt i patruljen. Simple og klare udsagn som skal placeres på konflikttrappen. Slutter med påvirkning af konflikten udefra hvor TL er et

Læs mere

Lignelsen om de betroede talenter

Lignelsen om de betroede talenter Lignelser Tema Nogle gange siger vi ikke direkte, hvad vi mener. Det kan være fordi, der er noget, der er svært at få sagt, eller noget, der er svært at forklare. I sådanne tilfælde kan man benytte sig

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde

Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde 1 Grindsted Kirke Søndag d. 29. september 2013 kl. 16.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde 2 Liturgi Video Sl 23 PRÆLUDIUM: Amazing Grace på orgel Velkommen

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

JULEPOSTHUSET. 18. december

JULEPOSTHUSET. 18. december STHUSET afs. 18 - side 1 JULEPOSTHUSET 18. december "" LYD: CLS GADE CLS FUGLESANG PÅ ENGE CLS STILLE STUE MED TIKKENDE BORNHOLMERUR LYD FRA RAMPONERET CYKLENDE CYKEL RINGEKLOKKE CYKEL-UHELD DØR ÅBNES

Læs mere

Lyset og smerten. Glasskår er helhed, der er gået i stykker. I min kælder står også et gammelt, smukt glasfad, der har fået et skår.

Lyset og smerten. Glasskår er helhed, der er gået i stykker. I min kælder står også et gammelt, smukt glasfad, der har fået et skår. PRÆDIKEN ALLEHELGENS SØNDAG 2.NOVEMBER 2014 AASTRUP KL. 15 VESTER AABY KL. 17 Tekster: Es. 49,8-11; Åb.21,1-7; Matth. 5,13-16 Salmer: 573,571,552,549,787 Gud, lær os før din vinters gru Som æblerne, der

Læs mere

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse Materialer Vis, hvad du kan Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse INDHOLD Aktivitet 1, 2 og 3 Samtalebillede: Idrætslektion Aktivitet 4. Skønlitterær tekst 3.-4. klasse: Fablen Løven og musen (version

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere