Nordisk Psykiatritopmøde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nordisk Psykiatritopmøde"

Transkript

1 Nordisk Psykiatritopmøde 6. november 2015 Session 1: Arbejdsmarkedet kvarter til hver præsentation og fem minutter til spørgsmål. Oplæg: Støtte til inklusion på arbejdsmarkedet IPS, oplægsholder er Lene Falgaard Eplov, projektleder, IPS Vejen tilbage til arbejdsmarkedet Sherpa, oplægsholder er Dorthe Hemvard, mentor i Sherpa Bedring gennem arbejde Place then train, oplægsholder er Lena Heitmann, projektleder i JobbResept i Norge Moderator: Anne Lindhardt, formand for Psykiatrifonden Referent: Laurids Bæk Simonsen, presse- og kommunikationskonsulent, Det Sociale Netværk Referat Kort beskrivelse af IPS: Støtte til inklusion på arbejdsmarkedet København, Danmark. Grundlæggende tager IPS eller Individuelt planlagt job med støtte udgangspunkt i forståelse om, at de fleste med psykiske lidelser er i stand til at komme i arbejde og ønsker at komme i arbejde. Det er en myte, at de ikke er i stand til det. Det er forbundet med store økonomiske omkostninger at stå uden for arbejdsmarkedet. Mennesker med psykiske lidelser vil gerne i arbejde, og litteraturen på området viser, at beskæftigelse kan bidrage til recovery. Det giver et socialt netværk, anerkendelse, øget livskvalitet og selvværd. Professionelle skal lære at videregive værdighed og håb til psykisk sårbare IPS er en evidensbaseret metode, der lægger vægt på Place then train -konceptet. Har fokus på mennesker med svære sindslidelser. Altså at man kommer ud på en arbejdsplads, og så bliver trænet og får støttet til at varetage den stilling, man får Ikke Train then place, som kendetegner mange beskæftigelsesorienterede indsatser. Det er ikke værdigt, og det virker nødvendigvis ikke.

2 Man har vist det i tyve år i USA, men det er ikke blevet implementeret ordentligt i Danmark endnu. IPS er en evidensbaseret beskæftigelsesrettet indsats. Målet er arbejde på det ordinære arbejdsmarked. Der er den største grad af inklusion. Den overordnede filosofi i IPS er, at hvis det rette job og de rette arbejdsomgivelser findes, kan enhver person med en svær sindslidelse få arbejde på det ordinære arbejdsmarked uden forudgående træning. IPS hviler på otte grundlæggende principper. 1 Alle der opfylder inklusionskriterierne kan deltage i programmet, ingen eksklusion. 2 IPS er en integreret del af den psykiatriske behandling. 3 Målet er beskæftigelse på det ordinære arbejdsmarked og/eller uddannelse. 4 Jobsøgning/uddannelsessøgning starter hurtigt efter inkludering i programmet. 5 Størstedelen af indsatsen består af kontakt med potentielle arbejdsgivere 6 Støtten under beskæftigelse varer så længe der er behov for det. 7 Indsatsen er baseret på deltagerens egne præferencer og valg. 8 Vejledning i beskæftigelses- og sociallovgivningen I forhold til Danmark så bliver projektet opdateret med den nyeste viden på området. Det blev etableret i 2012 og løber frem til Der undersøges, hvor mange der kommer i beskæftigelse, og om de forbliver i beskæftigelse, når indsatsen er rullet ud. Projektet bliver suppleret med kognitiv remediering. Det foregår i tre regioner: Hovedstaden, Syddanmark og Midtjylland og i kommunerne Købehavn Frederiksberg, Odense, Silkeborg. Målet er at få 708 borgerer igennem projektet, og man har på nuværende tidspunkt fået 600 igennem. Det vigtigste er, at de kommer i arbejde. Det er det primære effektmål, men der måles også på andet som beskæftigelsesrettede effekter, hvordan det påvirker ens recovery, livskvalitet, symptomer og den enkeltes funktionsniveau. De foreløbige resultater viser, at 55 procenter er kommet i ordinær beskæftigelse eller uddannelse mens 16 procent er kommet i anden beskæftigelse. Opfølgende spørgsmål. I forhold til det ordinære arbejdsmarked hvilken type job har folk fået? Alt fra ganske almindeligt ordinært arbejde på 37 timer til job, hvor de får en del støtte eller har færre timer. Det er alle typer af faggrupper både faglærte, ufaglærte og akademikere. Vi blev overrasket over, hvor stor en andel der var akademikere og veluddannede. Mange har en opfattelse af, at mennesker med psykiske lidelser ofte er ufaglærte.

3 Kan du sige mere om målgruppen? Dem det lykkedes for, kan du sige mere om dem? Kontanthjælpsmodtagere eller mennesker med arbejdsmarkedserfaring. Vi har valgt at sige, at ingen bliver ekskluderet. Vi har retspsykiatriske patienter, misbrugere og mennesker med skizofreni. Det vigtigste er, at de er motiveret. Det hele er styret af folks engagement, og derfor er ens uddannelse ikke så vigtigt. Det afgørende er ens motivation. I Sverige har man lavet en lignende undersøgelse, der viser, at virksomhedspraktikken ikke hjælper noget. Hvordan vi kommer videre og får formidlet det her ud til folk? Det er en politisk beslutning i de enkelte kommuner, der skal tage stilling til, om de vil gå den her vej, så det afhænger meget af kommunerne. De vigtigste erfaringer fra IPS [i punktform]: Hviler på Place then train -konceptet. Er forskningsbaseret, og forskningen løber frem til Har lagt sig op af amerikanske erfaringer. Gode foreløbige resultater 55 procent i ordinær beskæftigelse/uddannelse 16 procent i anden form for beskæftigelse. Kan først løfte sløret for, hvor mange der bliver fastholdt i job om en årrække, når man har haft flere personer igennem. I kan læse mere om projektet her: Falgaard-Eplov/Sider/IPS-MA.aspx Falgaard-Eplov/Sider/Forskningsdesign-og-metode.aspx Kort beskrivelse af Sherpa Vejen tilbage til arbejdsmarkedet København, Danmark På et eller andet tidspunkt kan livet slå en kolbøtte, og det kan opstå kaos for en stund. Det skete for Henrik. Han blev overfaldet og herefter kortvarigt sygemeldt. Først blev han tjekket for fysiske konsekvenser. Herefter startede han op på sit fuldtidsarbejde. Som tiden gik mærkede han flere og flere psykiske symptomer. Efter to år i arbejde blev han sygemeldt med depression, angst og PTSD-symptomer. Der blev oprettet en sag mellem kommunen og arbejdspladsen for at få lavet en aftale, men desværre blev Henrik fyret efter to måneder. Herefter falder han stille og roligt ud af systemet. Han hører ikke fra sagsbehandleren eller andre fra kommunen. I Danmark er det sådan, at hvis man modtager sygedagpenge, skal man møde op til møder, hvilket han ikke gør. Han oplever symptomer, sover ikke om natten. Han glemmer at spise og bliver mere og mere usoigneret. Denne psykiske ubalance bliver oversat til dovenskab og ugidelighed.

4 Hans ret til sygedagpenge bliver frataget, og han kommer på kontanthjælp. Den nye økonomiske situation bliver en kæmpe stressfaktor. Det er her, at Sherpa møder Henrik. Han er fortabt og forvirret. Han oplever ikke at kunne gøre det, man skal og bør, men han er overladt til sig selv, og han kan ikke få hverdagen til at fungere. Her går Sherpa-forløbet i gang. Sammen med brugeren bliver der iværksat et individuelt forløb, og der bliver lavet en handlingsplan. Sherpa-metoden bygger på en antagelse om, at man via arbejde og hjælp skal lave recovery for den enkelte. Sammen med Henrik fik Sherpa dannet et samlet overblik over Henriks situation. De gik i gang med gældsrådgivning, fik solgt hans hus, snakkede med kreditorer, og han fik lagt et budget, så han kunne forholde sig til de andre udfordringer, han havde. Han fik hjælp til udredning. Sherpa har også været bisidder ved en række møder hos kommunen. Hjulpet med at der blev fulgt op, at han huskede, hvad der blev sagt, og at der blev sørget for, at kommunen holdt, hvad de har lovet. Sherpa har også hjulpet og rådgivet i forhold til familien, pårørende og venner. Sherpa har hjulpet med at søge erstatning for overfaldet og har igangsat karriererådgivningen. Henrik arbejder fortsat med sin recovery. Han er nu tilbage på arbejdsmarkedet, men ingen af hans kollegaer ved, at han har været syg. Sherpa støtter ham i hans valg. De er af den opfattelse, at hvis han havde sagt det, så er de ikke sikre på, at han havde et arbejde. Spørgsmål til Sherpa Hvordan får man et Sherpa-forløb? Langt størstedelen af forløbene kommer via kommunerne. Det kræver jo, at kommunerne er villige til at tænke nyt og afprøve andre tilbud, end hvad de selv har på hylderne. Man kan også henvende sig og få et forløb som privatperson. Hvem er målgruppen? Vores primære målgruppe er du og jeg alt fra direktører til den arbejdende på gulvet. I forhold til diagnoser er det dog primært unge med stress, depressioner og angst. Hvad er de ansattes baggrund? Mentorerne er ofte socialrådgivere. Vi har også sygeplejersker og ergoterapeuter ansat, og vi har hver især mange forskellige overbygninger. Der er mange forskellige kompetencer og fagligheder i vores team. Og vi har også karriererådgivere med meget forskellige cv er. Oplever I at kommunerne er villige til at betale? Ja, det synes jeg, at vi oplever. De er desperate i forhold til at finde noget, der virker. Det er selvfølgelig en udfordring at komme ind over tærsklen. Det har været hårdt benarbejde, men tallene taler for sig selv, og

5 vi har evidens. Jeg oplever, at der er generelt er lyst til at gå en anden vej. At vi er så brede i vores forløb gør, at sagsbehandlere kan give lidt slip og har tiltro til, at der bliver taget hånd om dem i systemet. De vigtigste erfaringer fra Sherpa [i punktform]: Sherpa er en helhedsorienteret beskæftigelsesindsats. Målet er i udgangspunktet fuld beskæftigelse eller uddannelse. Metoden hviler på to grundpæle. Fokus på hvad borgeren skal gøre o Regionen/behandling o Kommunen i form af jobcenteret der er styret af ret og pligt o A-kasse o Og en række økonomiske og juridiske forhold Fokus på hvad borgeren bør gøre o Job o Familie o Venner og netværk o Hverdagens gøremål Sherpa startede op i De har siden etableringen haft en forskningsmæssig overbygning. I de fire år har de haft 600 brugere igennem forløbet, og heraf har 70 procent af brugerne været i beskæftigelse i op til to år efter et Sherpa-forløb. Har heller ikke på nuværende tidspunkt noget belæg for at konkludere noget i forhold til fastholdelse, og det er også foreløbige resultater, som de præsenterer. Det er muligt at læse mere om Sherpa på følgende sider: Kort beskrivelse af Place then train - Jobbresept: Bedring gennem arbejde - Stavanger, Norge Projektet fokuserer på unge mennesker med psykoser, der har tilknytning til Universitetshospitalet i Stavanger. Metoden er også baseret på Place then train -princippet og har elementer af IPS. Der er mennesker, der hører under Universitetshospitalet i Stavanger. Det er det område i Norge med den laveste arbejdsløshedsrate. Under 4 procent lokalt i amtet. Men arbejdsløshedsraten for unge med psykoser er høj. Den er 70 procent for mennesker med psykotiske lidelser. Målet er at lukke det kløft, der mellem mennesker med psykotiske lidelser og den resterende norske befolkning. I den forbindelse er det vigtigt at adressere udfordringerne omkring afstigmatisering. Eksempelvis at der ikke noget i det at have en psykisk sygdom, der fordrer, at den psykiske sårbare skal være eftergivende, afhængig af andre, melankolsk eller hjælpeløs. Det er ofte en tillært rolle, der påvirker både ens identitet og selvrespekt, og stereotyper som den psykisk sårbare internaliserer.

6 Stigma kan i denne kontekst udvikle sig på forskellige planer. Der er det personlige plan selvstigma, hvor mennesker, der lider af en psykisk sygdom, har tendens til at miste troen på sig selv, bliver deres diagnose, og frygter at møde fordomme. Der er samfundets stigma eksempelvis at mennesker, der har en psykisk sygdom er farlige, at de aldrig kan komme sig, at de ikke kan have et arbejde, være gode forældre, gode venner osv. Og så er der stigmaet fra sundhedsvæsnet. Eksempelvis at klinikere altid ved, hvad der er bedst for patienten, at psykisk sårbare ikke vil arbejde, at unge mennesker, der har en psykisk sygdom ikke kan klare et studie, at arbejde er for stressende og vil føre til tilbagefald eller forstærkede symptomer. JobbResept har siden 2005 fokuseret på, at hjælpe unge med psykoser tilbage til ordinært arbejde. Grundlæggende er projektet fokuseret på Place then train, og der er et stort fokus på aktiviteter, der styrker deres sociale kompetencer og funktionalitet. Projektet har også elementer af IPS i sig, man støtter behandlingen sideløbende med den beskæftigelsesrelaterede indsats, der en del supervision og opfølgning, efter at de unge er kommet i arbejde. De unge giver ofte udtryk for, at de ønsker uafhængighed, og de har klare mål, der ofte handler om at få en uddannelse, et job og tjene penge ligesom alle andre unge. Vi hjælper dem med at realisere deres drømme og give dem håb i forhold til deres ressourcer. I projektet fokuserer man også på at, de unge skal lære at håndtere deres symptomer, stress, og hvor vigtigt det er at få en funktion, en plads i samfundet igen. Siden 2007 har der været 583 patienter, hvor 440 er blevet udskrevet. Der har været mange forskellige diagnostiske kategorier blandt deltagerne psykotiske, affektive- og angst lidelser og en del med dobbeltdiagnose. Det er i forhold til mennesker, der falder i kategorierne med psykoser og dobbeltdiagnoser, at man har højest succesrate hhv. 48 og 52 procent. SPØRGSMÅL. Formår man med denne indsats at fastholde folk på arbejdsmarkedet? Der er gode resultater, der viser, at de tidligere patienter også på den lange bane bliver på arbejdsmarkedet eller i uddannelse. I den sammenhæng handler det også meget om det gode match, der skal også være et motiv fra arbejdsgiverne, ellers giver det ikke rigtigt nogen mening. De vigtigste erfaringer fra Place then train [i punktform]: Har elementer af IPS Har elementer af Place then train. Fokuserer på unge med psykoser, der er tilknyttet/har været i behandling på Stavangers Universitetshospital. En gruppe, der har en meget markant arbejdsløshedsrate sammenlignet med resten af befolkningen omkring Stavanger.

7 Har formået at få 52 procent med psykotiske lidelser i arbejde 34 procent med affektive lidelser 36 procent med angst lidelser i arbejde 52 procent med dobbeltdiagnose i perioden fra 2012 til oktober Læs mere om Jobbresept her. Fælles dialog de vigtigste pointer [i punktform]: LENE IPS: Det er ikke noget problem at finde arbejdspladser, mange små arbejdspladser vil gerne indgå i samarbejde. De vil gerne have arbejdere, der kun kan være der få timer. Ofte fortæller borgerne ikke, man har en psykisk sygdom, hvis man ikke har behov for skånebehov, så er der nødvendigvis ikke en grund til det. Mange deltagere er på førtidspension, kontanthjælp. De får ikke noget økonomisk ud af det, de vil bare gerne arbejde. LENA JobbResept: De norske erfaringer er også, at der ikke er de store problemer i forhold til at få et job. I den sammenhæng er det vigtigt at understrege, at der bliver taget kontakt, når den enkelte har givet udtryk for, hvilket job de vil have. Lene IPS: Vi målretter også efter, hvad brugeren giver udtryk for, og så kontakter vi virksomhederne. Dorthe Sherpa: Karriererådgivere går uden om jobcentrene. De opsøger selv virksomhederne på vegne af den enkelte borger, eller også tager de selv initiativet. Det vigtigste er, at vi inden får afdækket folks kompetencer, får klarlagt hvor mange timer de kan tage, hvad de reelt set kan udføre osv. Lena JobbResept: Vi gør aldrig ud at siger, at de har psykisk problemer. Udfordringer i forhold til boligen og økonomien, hvordan forholder i jer til det? Når man ikke har overskud til at åbne post, og ikke har en tryg stabil bolig, så har du ingen chance for at holde et job? Lene IPS: Jeg er uenig med dig. For nogen unge er ikke så interesseret i bolig og økonomi, og så starter vi med at fokusere job. Så kommer det andet bagefter. Udgangspunktet er, hvad de adresserer og fremhæver som det vigtigste. Vi stater der hvor energien og drivkraften ligger hvis man skulle have bolig og ordentlige sociale forhold, så kan der gå op til 20 år, før at nogen er klar. Da jeg led af skizofreni var jeg på arbejdsmarkedet mine karriererådgivere siger, at jeg ikke skal fortælle dem om noget som helst nu, hvor jeg ikke har noget job. Hvad er jeres erfaringer, og hvad er jeres indgangsvinkel til det? Dorthe Sherpa: Du skal mærke, hvad der er vigtigst, og hvad man har behov for at sige højt og ikke at sige højt. Det handler om kompetencer, hvad man kan, og hvorfor man vil have et job, hvad jeg vil bidrage med, hvad jeg vil med det. Måler i også i forhold til at fastholde dem i arbejde?

8 Lene IPS: Der er ikke tal på det endnu, der er en udfordring her, men vi kender ikke tallene. Vi tager det lange seje træk, og det bliver vi nødt til at måle på, før vi kan sige noget. Både i forhold til IPS og Sherpa. Lena JobbResept: Hvis vi ser efter to år, så fastholder vi næsten lige så mange i arbejde, som vi har fået ud. Dorthe Sherpa: I forhold til uddannelse og arbejde, så er det jo et af de steder, hvor udfordringerne ligger. Derfor har vi også et efterværn, hvor vi fortsat mødes og taler om forhindringer, udfordringer og risikomomenter i forhold til at give op. Indtil videre har vi et to års efterværn.

Psykiatri Forskningsenheden, Psykiatrisk Center København Individuel Planlagt job med Støtte

Psykiatri Forskningsenheden, Psykiatrisk Center København Individuel Planlagt job med Støtte Psykiatri Forskningsenheden, Psykiatrisk Center København Individuel Planlagt job med Støtte Forskningsoverlæge, ph.d. Lene Falgaard Eplov Baggrund De fleste med psykiske lidelser er i stand til at komme

Læs mere

Individuel Placement and Support - IPS. 3.Oktober 2018

Individuel Placement and Support - IPS. 3.Oktober 2018 x Individuel Placement and Support - IPS 3.Oktober 2018 Baggrund De fleste med psykiske lidelser er i stand til at komme i arbejde og ønsker at komme i arbejde: o Det er forbundet med store menneskelige

Læs mere

IPS. Individuelt planlagt job med støtte

IPS. Individuelt planlagt job med støtte IPS Individuelt planlagt job med støtte 1 Hvad er IPS: Beskæftigelsesindsats til personer med en alvorlig psykisk sygdom. IPS er udviklet i USA i starten af 90 erne og afprøvet i lang række lande. Evidensbasseret

Læs mere

IPS og Sherpa. Rehabilitering i praksis - de mange virkeligheder 30. oktober 2013 Nyborg Strand Thomas Nordahl Christensen Lone Hellström

IPS og Sherpa. Rehabilitering i praksis - de mange virkeligheder 30. oktober 2013 Nyborg Strand Thomas Nordahl Christensen Lone Hellström x IPS og Sherpa Rehabilitering i praksis - de mange virkeligheder 30. oktober 2013 Nyborg Strand Thomas Nordahl Christensen Lone Hellström IPS Individual placement and support Beskæftigelsesindsats til

Læs mere

Sundhed i beskæftigelsesindsatsen Når sammenhæng er bundlinje

Sundhed i beskæftigelsesindsatsen Når sammenhæng er bundlinje Sundhed i beskæftigelsesindsatsen Når sammenhæng er bundlinje Det glade budskab! Mennesker med psykisk sygdom kan genvinde arbejdsevnen Driftstal fra Sherpa 0-2 års ledighed Sammenlignelige tal fra andre

Læs mere

Workshop 1 Rehabilitering vejen til beskæftigelse

Workshop 1 Rehabilitering vejen til beskæftigelse Workshop 1 Rehabilitering vejen til beskæftigelse Hvorfor skal vi tale beskæftigelse og traumer I 2014 er 29% af flygtninge og 25% af familiesammenførte er i beskæftigelse efter 3 år i Danmark (alder 25-64)(Integration

Læs mere

file://c:\adlib Express\Work\20140911T174110.053\20140911T174110.334\0372dcfb-cffd-44e7-b...

file://c:\adlib Express\Work\20140911T174110.053\20140911T174110.334\0372dcfb-cffd-44e7-b... Page 1 of 2 From: Niels Nicolai Nordstrøm Sent: 10-09-2014 10:15:39 To: Camilla Rønning Vestergaard Subject: VS: INVITATION - IPS - en beskæftigelsesindsats, der virker! Attachments: Det siger Kommunerne

Læs mere

Sherpa - her bygger vi håbet op igen

Sherpa - her bygger vi håbet op igen Sherpa - her bygger vi håbet op igen Nogle gange slår livet en kolbøtte Ved du hvad? Vi kan alle komme til at løbe for stærkt og sige ja til for meget! Og når vi står midt i det, med fri adgang til udvalgsrapporter,

Læs mere

Et indspark: Sindslidendes tilknytning til arbejdsmarkedet mennesker med sindslidelser - depression, angst, med mere.

Et indspark: Sindslidendes tilknytning til arbejdsmarkedet mennesker med sindslidelser - depression, angst, med mere. Michael Petterson Arbejdsmarkedschef/Vejle kommune Et indspark: Sindslidendes tilknytning til arbejdsmarkedet mennesker med sindslidelser - depression, angst, med mere. Kommer omkring. Ø Hvordan er billedet

Læs mere

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED PLADS TIL ALLE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Som Beskæftigelses og Socialudvalg vil vi skabe et arbejdsmarked i Odense præget af socialt ansvar og med

Læs mere

Erfaringer med brug af mentorer. v. direktør Trine Lindahl, Sherpa

Erfaringer med brug af mentorer. v. direktør Trine Lindahl, Sherpa Erfaringer med brug af mentorer v. direktør Trine Lindahl, Sherpa Hvad er Inklusion i denne sammenhæng Forretningsudvalget Forretningsudvalget Professor Professor Merete Merete Nordentoft Nordentoft og

Læs mere

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED PLADS TIL ALLE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Forord af rådmanden skrives efter drøftelse af udkast til strategien i Beskæftigelses og Socialudvalget.

Læs mere

DGI byen den 03-11-2014

DGI byen den 03-11-2014 DGI byen den 03-11-2014 Hvad er IPS? Evidensbaseret viden om hvad der virker. Betydning af organiseringen. Udfordringer på vej mod arbejdsmarkedet, herunder åbenhed om egen psykiske lidelse. 1 IPS - Individuelt

Læs mere

VELKOMMEN til beskæftigelse

VELKOMMEN til beskæftigelse VELKOMMEN til beskæftigelse Forskning, nyttige redskaber og metoder Hvad ved vi om betydningen af arbejde for flygtninge med traumer? Hvad ved vi om betydningen af arbejde for flygtninge med traumer? Hvad

Læs mere

MORFEUS Tværsektorielt samarbejde i en recoveryorienteret proces

MORFEUS Tværsektorielt samarbejde i en recoveryorienteret proces MORFEUS Tværsektorielt samarbejde i en recoveryorienteret proces Specialergoterapeut Birthe Bruun Olsen Klinik for skizofreni, OPUS, Aarhus og Morfeus ERGO 18 Kolding 1 Agenda Baggrund og forskning Organisering

Læs mere

SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE

SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE Vestmanna Allé 8 Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Mentorstøtten er et individuelt

Læs mere

I projektet har der været fokus på individuelle tilrettelagte forløb for unge sygemeldte.

I projektet har der været fokus på individuelle tilrettelagte forløb for unge sygemeldte. NOTAT Møllebjergvej 4 433 Hvalsø F 4646 4615 Tove Wetche Jobcenter, Team SDP D 4664 E towe@lejre.dk Dato: 6. juni 213 J.nr.: 13/99 Evalueringsrapport for LBR projekt Beskæftigelses-/uddannelsesindsats

Læs mere

Nordisk Psykiatritopmøde

Nordisk Psykiatritopmøde Nordisk Psykiatritopmøde 6. november 2015 Session 5: De professionelles rolle Oplæg: Hjælp via indsatser, der samarbejder NAPHA (Natjonalt Kompetensecenter for Psykisk Helsearbeid), oplægsholder er Trond

Læs mere

Sund ledelse Hvordan? 16. september 2014. HR- og forretningsudviklingschef Helle Mørk Balling

Sund ledelse Hvordan? 16. september 2014. HR- og forretningsudviklingschef Helle Mørk Balling Sund ledelse Hvordan? 16. september 2014 HR- og forretningsudviklingschef Helle Mørk Balling Agenda Præsentation - min baggrund for at stå her i dag Kort om Sherpa Sherpas brugere Hvad skubbede vores brugere

Læs mere

Finder potentialet frem i alle. Mentorforløb. LAB 31b tilbud

Finder potentialet frem i alle. Mentorforløb. LAB 31b tilbud Finder potentialet frem i alle Mentorforløb LAB 31b tilbud Velkommen til KeepGoing KeepGoing er dannet på baggrund af mange års erfaring inden for coaching af borgere mod arbejdsmarkedet, coaching i øget

Læs mere

Nordisk Psykiatritopmøde

Nordisk Psykiatritopmøde Nordisk Psykiatritopmøde 6. november 2015 Session 4: Kampagner - metoder for interventioner, erfaring og effekt Oplæg: Om effekten av att våga prata om psykisk ohälsa Hjärnkoll, oplægsholder er Madelene

Læs mere

Nordisk Psykiatritopmøde 6. november 2015

Nordisk Psykiatritopmøde 6. november 2015 Nordisk Psykiatritopmøde 6. november 2015 Opfølgende debat på baggrund af de seks sessioner: 1) Arbejdsmarkedet 2) Bruger- og pårørendeinddragelse 3) Tidlig indsats og forebyggelse med fokus på unge 4)

Læs mere

VI VIL ET GODT LIV TIL FLERE

VI VIL ET GODT LIV TIL FLERE VI VIL ET GODT LIV TIL FLERE ET GODT LIV TIL FLERE Psykiatrifonden kæmper for bedre psykisk trivsel blandt børn og voksne i Danmark. Vi opdeler ikke mennesker i syge og raske. Alle skal kunne leve et godt

Læs mere

Beskæftigelse og traumatiserede flygtninge ny viden og gode metoder

Beskæftigelse og traumatiserede flygtninge ny viden og gode metoder Beskæftigelse og traumatiserede flygtninge ny viden og gode metoder Om os og oplægget > Anja Weber Stendal fra Center for Udsatte Flygtninge i Dansk Flygtningehjælp > Undersøgelse af effektive beskæftigelses/sysselsettingsmetoder

Læs mere

Indsatsen for borgere med komplekse problemstillinger aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år. Arbejdsmarked

Indsatsen for borgere med komplekse problemstillinger aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år. Arbejdsmarked Indsatsen for borgere med komplekse problemstillinger aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år Arbejdsmarked Hvem er de aktivitetsparate borgere Borgere der ikke vurderes parate til at komme

Læs mere

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED PSYKIATRIFONDENS PROGRAM UNGE, MISTRIVSEL OG MENTAL SUNDHED MISTRIVSEL OG MENTAL SUNDHED 1 PROGRAM Fremme af Unges Mentale Sundhed Ung og mistrivsel Ung og mental sundhed

Læs mere

KONTANTHJÆLP OM JOB VISION EFFEKTIV VIRKSOMHEDSINDSATS FOR JOB- OG AKTIVITETSPARATE. KARRIERECENTRE Fordelt over hele landet

KONTANTHJÆLP OM JOB VISION EFFEKTIV VIRKSOMHEDSINDSATS FOR JOB- OG AKTIVITETSPARATE. KARRIERECENTRE Fordelt over hele landet OM JOB VISION Job Vision er et højt specialiseret udviklingshus for mennesker og virksomheder, der ønsker karriereudvikling. Job Vision blev etableret i 1992. Vi er en af landets største og mest erfarne

Læs mere

Sårbarhedsundersøgelse 2017

Sårbarhedsundersøgelse 2017 Sårbarhedsundersøgelse 2017 En spørgeskemaundersøgelse blandt 1.030 forældre til børn med autisme Maj 2017 Indledning: Når børn får diagnosen autisme, så kommer forældrene ind i det offentlige system og

Læs mere

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 En sammenhængende indsats for langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 1 Strategi i forhold til at langvarige modtagere af offentlig forsørgelse skal have en tværfaglig og sammenhængende

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune 2018-2021 Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatri- og rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del af Sundhedsafdelingen.

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019 BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK Januar 2019 1 INDLEDNING I 2018 besluttede kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune, at etablere et psykiatriråd. Psykiatrirådet fungerer som dialogforum mellem politikere,

Læs mere

Introduktion til pakkeforløb for patienter og pårørende. Ambulatorium for gruppeterapi, afsnit 803A

Introduktion til pakkeforløb for patienter og pårørende. Ambulatorium for gruppeterapi, afsnit 803A Introduktion til pakkeforløb for patienter og pårørende Ambulatorium for gruppeterapi, afsnit 803A Program Introduktion til pakkeforløb Kognitiv adfærdsterapi til angst og depression Psykoedukation (dvs

Læs mere

Information for sygemeldte. Rettigheder, muligheder og pligter

Information for sygemeldte. Rettigheder, muligheder og pligter Information for sygemeldte Rettigheder, muligheder og pligter Retten til sygedagpenge: Hvorfor blander vi os i borgernes sygdom? Kommunen har pligt til i henhold til Lov om sygedagpenge, at: yde økonomisk

Læs mere

INDIVIDUEL PLANLAGT JOB MED STØTTE (IPS)

INDIVIDUEL PLANLAGT JOB MED STØTTE (IPS) INDIVIDUEL PLANLAGT JOB MED STØTTE (IPS) Implementering, organisering, erfaring Inge Storgaard Bonfils, Lektor, Institut for Socialrådgiveruddannelse, Annette Svendsen, IPS teamleder, Silkeborg kommune

Læs mere

Indsats og metode Flere skal med

Indsats og metode Flere skal med Flere skal med Praktisk info Antal borgere i Faxe kommune: 35916 Antal Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere: 239 Antal borgere i Bruttomålgruppen:126 Antal borgere i indsatsgruppen 51 Mål For projekt

Læs mere

BESKÆFTIGELSE SOM BEHANDLING

BESKÆFTIGELSE SOM BEHANDLING BESKÆFTIGELSE SOM BEHANDLING NÅR BESKÆFTIGELSE ER DEN RETTE MEDICIN ERHVERVSPSYKOLOG RIKKE PLOUGSBÆK MIN BAGGRUND UNDERVISNING FOR VIRKSOMHEDER/ORGANISATIONER I PSYKISK SÅRBARHED/SYGDOM, TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN

Læs mere

Ansøgning om støtte. til projekt:

Ansøgning om støtte. til projekt: Ansøgning om støtte til projekt: Rummelighed i forhold til psykisk sårbare på arbejdsmarkedet Ansøgningen sendes til: Silkeborg Kommune Att. LBR Silkeborg v/lauge Clemmensen Søvej 1-3 8600 Silkeborg E-post:

Læs mere

projekt FRA BEHANDLING TIL BESKÆFTIGELSE psykiatrifonden.dk

projekt FRA BEHANDLING TIL BESKÆFTIGELSE psykiatrifonden.dk projekt FRA BEHANDLING TIL BESKÆFTIGELSE psykiatrifonden.dk Projekt fra behandling til beskæftigelse 2 Psykiatrifonden 2013 indhold 1. RESUME Målgruppe 2. METODE Parallelindsats Overlappet: De tre samtaler

Læs mere

Session 2 Rehabilitering og recovery socialpsykiatriens bidrag til ressourceforløb og førtidspensionsreform

Session 2 Rehabilitering og recovery socialpsykiatriens bidrag til ressourceforløb og førtidspensionsreform Session 2 Rehabilitering og recovery socialpsykiatriens bidrag til ressourceforløb og førtidspensionsreform Formand Mogens Seider, Dansk selskab for psykosocial rehabilitering Leder Sven Preisel, Viborg

Læs mere

Målgruppen Jobpoint et særligt tilrettelagt tilbud for indsatsklare kontanthjælpsmodtager match 2 i aldersgruppen fra 25 år og opefter.

Målgruppen Jobpoint et særligt tilrettelagt tilbud for indsatsklare kontanthjælpsmodtager match 2 i aldersgruppen fra 25 år og opefter. Jobpoint Mål og succeskriterier 2011 Målgruppen Jobpoint et særligt tilrettelagt tilbud for indsatsklare kontanthjælpsmodtager match 2 i aldersgruppen fra 25 år og opefter. Jobpoints målgruppe er generelt

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 Beskæftigelsesplan 2016 Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 2 Indholdsfortegnelse Beskæftigelsesplan 2016... 4 Den aktuelle situation på arbejdsmarkedsområdet

Læs mere

Shared Care i Region Hovedstadens Psykiatri

Shared Care i Region Hovedstadens Psykiatri Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen Kristineberg 3 2100 København Ø. 3864 0000 38640078 3864 0007 psykiatri@regionh.dk www.psykiatri-regionh.dk Dato: 11. november 2015 Shared Care i Region Hovedstadens

Læs mere

Unge og uddannelse. Indsatser for de mest udsatte

Unge og uddannelse. Indsatser for de mest udsatte Unge og uddannelse Indsatser for de mest udsatte Hvilke unge? Kombination af flere forhold: Psykiske lidelser som fx ADHD, angst, aspergers, depression, stress, lavt selvværd, bipolare lidelser, problemer

Læs mere

Erhverv, Beskæftigelse og Turismeudvalget. Evaluering af Udviklingsmål 2018

Erhverv, Beskæftigelse og Turismeudvalget. Evaluering af Udviklingsmål 2018 Erhverv, Beskæftigelse og Turismeudvalget Evaluering af Udviklingsmål 2018 januar 2019 Indhold Arbejdsmarkedsudvalget...3 AMU 1 Jobcentret har en tættere kontakt og en styrket dialog med virksomhederne...3

Læs mere

FRIKOMMUNEVEDTÆGT FOR JAMMRBUGT KOMMUNE

FRIKOMMUNEVEDTÆGT FOR JAMMRBUGT KOMMUNE FRIKOMMUNEVEDTÆGT FOR JAMMRBUGT KOMMUNE Kapitel 1: Igangværende forsøg Formkrav ved lovpligtige samtaler Forsøg med formkrav ved lovpligtige samtaler 1. juli 2017-31. december 2021. Jobcenter Jammerbugt

Læs mere

Status på reformer og indsats. Jobcenter Esbjerg

Status på reformer og indsats. Jobcenter Esbjerg Status på reformer og indsats. Jobcenter Esbjerg Borgere på offentlig forsørgelse 21% af borgerne i Esbjerg/Fanø er på offentlig forsørgelse. Det svarer til gennemsnittet i Syddanmark. Der har været et

Læs mere

Gruppesamtaler - en mulig vej fra fastlåshed til bevægelse. Støtte til og træning i at sætte ord på din egen situation

Gruppesamtaler - en mulig vej fra fastlåshed til bevægelse. Støtte til og træning i at sætte ord på din egen situation Annalene Eskerod, Netværket, Socialforvaltningen, Aarhus Kommune, www.netvaerketaarhus.dk Gruppesamtaler - en mulig vej fra fastlåshed til bevægelse Støtte til og træning i at sætte ord på din egen situation

Læs mere

Investering i en forstærket indsats til udsatte ledige tjener sig mange gange hjem

Investering i en forstærket indsats til udsatte ledige tjener sig mange gange hjem Notat Dato 24. marts 2017 MLJ Side 1 af 5 Investering i en forstærket indsats til udsatte ledige tjener sig mange gange hjem Beskæftigelsesområdet, har gennem en årrække været præget af store reformer.

Læs mere

Mennesker med psykiske vanskeligheder. findes i alle målgrupper. Workshop 2 Årsmøde 2015. Socialt tilsyn. Finn Blickfeldt Juliussen Socialstyrelsen

Mennesker med psykiske vanskeligheder. findes i alle målgrupper. Workshop 2 Årsmøde 2015. Socialt tilsyn. Finn Blickfeldt Juliussen Socialstyrelsen Mennesker med psykiske vanskeligheder. findes i alle målgrupper Workshop 2 Årsmøde 2015. Socialt tilsyn Finn Blickfeldt Juliussen Socialstyrelsen fju@socialstyrelsen.dk Oplæggets pointer Alle målgrupper

Læs mere

Direktørmødet: Hvordan kommer man fra ord til handling ift. recovery? Hvordan samarbejder vi med brugere og pårørende?

Direktørmødet: Hvordan kommer man fra ord til handling ift. recovery? Hvordan samarbejder vi med brugere og pårørende? Direktørmødet: Hvordan kommer man fra ord til handling ift. recovery? Hvordan samarbejder vi med brugere og pårørende? Bud på svar ved: Specialkonsulent Finn Blickfeldt Juliussen Center for Handicap og

Læs mere

Reglerne om sygedagpenge skal afbureaukratiseres

Reglerne om sygedagpenge skal afbureaukratiseres NOTAT 13. juni 2008 Reglerne om sygedagpenge skal afbureaukratiseres Baggrund for afbureaukratiseringen Reglerne på beskæftigelsesområdet er over mange år blevet ændret og justeret gennem politiske aftaler.

Læs mere

Udgangspunktet for relationen er:

Udgangspunktet for relationen er: SUF Albertslund er et omfattende støttetilbud til udsatte mennesker i eget hjem, men tilbyder også udredninger og andre løsninger. F.eks. hjemløse, potentielle hjemløse og funktionelle hjemløse. Støtte

Læs mere

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse En sammenhængende indsats for langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 1 Strategi i forhold til at langvarige modtagere af offentlig forsørgelse skal have en tværfaglig og sammenhængende

Læs mere

Psykiatrisk personales opfattelse af mennesker som har skizofreni, af psykiatrisk behandling og egen adfærd i relation hertil.

Psykiatrisk personales opfattelse af mennesker som har skizofreni, af psykiatrisk behandling og egen adfærd i relation hertil. 20.07.12/PV Psykiatrisk personales opfattelse af mennesker som har skizofreni, af psykiatrisk behandling og egen adfærd i relation hertil. Per Vendsborg (1), Johanne Bratbo (2), Anders Dannevang (2), Julie

Læs mere

Efterværn og udslusning. - At være ny i samfundet

Efterværn og udslusning. - At være ny i samfundet Efterværn og udslusning - At være ny i samfundet Citat fra en ung Jeg er glad for at være kommet i Bogruppen, der er så mange ting som jeg endnu ikke ved, det er jo fordi at jeg er helt ny i samfundet.

Læs mere

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 P PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 6 Jeg elsker mit job. En god dag for mig, er en dag, hvor jeg er på arbejde, siger Dennis, der har ansvaret for butikkens kiosk og blandt andet også står for indkøb af varer

Læs mere

Temadag om Førtidspensionsreform

Temadag om Førtidspensionsreform Temadag om Førtidspensionsreform Visioner for og erfaringer med samarbejdet fra psykiatrien Konst. psykiatridirektør Susanne Jensen Region Nordjylland 2 Psykisk sygdom og arbejdsmarkedet 1. Hvor mange

Læs mere

Hvad er mental sundhed?

Hvad er mental sundhed? Mental Sundhed Hvad er mental sundhed? Sundhedsstyrelse lægger sig i forlængelse af WHO s definition af mental sundhed som: en tilstand af trivsel hvor individet kan udfolde sine evner, kan håndtere dagligdagens

Læs mere

"Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper" Projekt 46

Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper Projekt 46 Projekt nr. 46 Konsulent Referent Dato for afholdelse Jørgen Anker Anshu Varma 23.oktober 2007 Godkendt d. "Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper" Projekt 46 Deltagere Birgitte

Læs mere

Informationsmøde for sygemeldte. Rettigheder, muligheder og pligter

Informationsmøde for sygemeldte. Rettigheder, muligheder og pligter for sygemeldte Rettigheder, muligheder og pligter Retten til sygedagpenge: Hvorfor blander kommunen sig i borgernes sygdom. Kommunen har pligt til i henhold til Lov om sygedagpenge, at: yde økonomisk kompensation

Læs mere

Samrådet i dag handler om ressourceforløb særligt om kommunernes arbejde med ressourceforløb og borgernes tilfredshed med indsatsen.

Samrådet i dag handler om ressourceforløb særligt om kommunernes arbejde med ressourceforløb og borgernes tilfredshed med indsatsen. Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 517 Offentligt T A L E August 2016 Tale til samråd BY-BÅ vedrørende ressourceforløb (den 23. august 2016) Indledning Samrådet i dag

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord I et debatmøde i efteråret 2012 med deltagelse af borgere, medarbejdere, foreninger, organisationer, samarbejdspartnere

Læs mere

Indholdsbeskrivelse. 1. Projektkoordinator/medarbejder...2. 2. Baggrunden for pilotprojektet...2. 3. Formål...2. 4. Målgruppe...2

Indholdsbeskrivelse. 1. Projektkoordinator/medarbejder...2. 2. Baggrunden for pilotprojektet...2. 3. Formål...2. 4. Målgruppe...2 Indholdsbeskrivelse Indholdsbeskrivelse...1 1. Projektkoordinator/medarbejder...2 2. Baggrunden for pilotprojektet...2 3. Formål...2 4. Målgruppe...2 5. Metode og arbejdsbeskrivelse...3 5.1. Empowerment

Læs mere

Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det?

Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det? 25. oktober 2016 Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det? Manglende tilknytning til uddannelse og arbejdsmarked er forbundet

Læs mere

Pårørendesamarbejde i Opus. Lis Andersen Sygeplejerske i Opus Hvidovre lis.01.andersen@regionh.dk

Pårørendesamarbejde i Opus. Lis Andersen Sygeplejerske i Opus Hvidovre lis.01.andersen@regionh.dk Pårørendesamarbejde i Opus Lis Andersen Sygeplejerske i Opus Hvidovre lis.01.andersen@regionh.dk Hvad er Opus kort sagt Opus er et 2 årigt behandlingstilbud: Med tidlig indsats til unge, der oplever psykosesymptomer.

Læs mere

Juni 2018 FLYGTNINGEKVINDER PÅ. ARBEJDSMARKEDET Løsningskatalog

Juni 2018 FLYGTNINGEKVINDER PÅ. ARBEJDSMARKEDET Løsningskatalog Juni 2018 FLYGTNINGEKVINDER PÅ ARBEJDSMARKEDET Løsningskatalog INDHOLD Baggrund 3 Udfordringen med at få flygtningekvinder i arbejde 3 Temaer for integrationsindsatsen 4 Sundhed og sygdomsopfattelse 5

Læs mere

Styrket sammenhæng i borgerforløb. Demokrati og medborgerskab. Mere for mindre. Strategisk kompetenceudvikling. sundhed

Styrket sammenhæng i borgerforløb. Demokrati og medborgerskab. Mere for mindre. Strategisk kompetenceudvikling. sundhed Styrket sammenhæng i borgerforløb Demokrati og medborgerskab Mere for mindre Frivillighed Mental sundhed Strategisk kompetenceudvikling Åben dialog Recovery Indsats i lokale miljøer Opkvalificering til

Læs mere

BB for fagpersoner. Et beskyttet beskæftigelsesforløb (BB) Forløbet er fleksibelt og aftales individuelt med sagsbehandler.

BB for fagpersoner. Et beskyttet beskæftigelsesforløb (BB) Forløbet er fleksibelt og aftales individuelt med sagsbehandler. BB for fagpersoner Et beskyttet beskæftigelsesforløb (BB) Forløbet er fleksibelt og aftales individuelt med sagsbehandler. I forløbet indgår følgende: kontaktperson Beskæftigelse i en af tre arbejdsenheder

Læs mere

IPS-indsats for borgere med psykiske lidelser eller som er psykisk sårbare

IPS-indsats for borgere med psykiske lidelser eller som er psykisk sårbare IPS-indsats for borgere med psykiske lidelser eller som er psykisk sårbare IPS = Individual Placement & Support (Individuel Job Placering med Støtte) Formål og baggrund: I Hjørring Kommunes investering

Læs mere

Tidlige tegn ved Psykose

Tidlige tegn ved Psykose Tidlige tegn ved Psykose Ulrik Haahr Overlæge Kompetencecenter for debuterende psykose. Psykiatrien Øst, Region Sjælland 06-03-2012 PsykInfo 29-02-2012 1 Tidlige tegn ved psykose Velkommen 06-03-2012 PsykInfo

Læs mere

Mødet, myter og mennesker med psykisk sygdom. v. Michael Bech-Hansen, ledende overlæge, Psykiatrien Øst, Region Sjælland

Mødet, myter og mennesker med psykisk sygdom. v. Michael Bech-Hansen, ledende overlæge, Psykiatrien Øst, Region Sjælland Mødet, myter og mennesker med psykisk sygdom v. Michael Bech-Hansen, ledende overlæge, Psykiatrien Øst, Region Sjælland Disposition - Mennesket i mødet, hvilke forestillinger har vi med os, når vi møder

Læs mere

Notat. Ungeindsats. Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget. Inden for beskæftigelsesområdet defineres unge som værende under

Notat. Ungeindsats. Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget. Inden for beskæftigelsesområdet defineres unge som værende under Notat Til: Vedrørende: Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Ungeindsats Υνγεινδσατσ Inden for beskæftigelsesområdet defineres unge som værende under 30 år. Der er en række specifikke regler for unge under

Læs mere

Nye reformer - nye løsninger

Nye reformer - nye løsninger Nye reformer - nye løsninger Førtidspension og fleksjobreform i korte træk Den grundlæggende intention bag den nye førtidspensions og fleksjobreform er at komme væk fra et system, hvor borgeren får tilkendt

Læs mere

Forslag til anlægsønsker 2017

Forslag til anlægsønsker 2017 Budgetforslag, Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget Forslag til budgetreduktioner 2017 Forslag til driftsønsker 2017 Forslag til anlægsønsker 2017-136.000 kr. 680.000 kr. 0 kr. Forslag til budgetreduktioner:

Læs mere

PSYKIATRI AMU-UDDANNELSER INDHOLD OG TEMAER SIGNALEMENT AF DET SOCIALPSYKIATRISKE OMRÅDE MED KENDTE OG NYE UD- FRA PATIENT TIL PERSON

PSYKIATRI AMU-UDDANNELSER INDHOLD OG TEMAER SIGNALEMENT AF DET SOCIALPSYKIATRISKE OMRÅDE MED KENDTE OG NYE UD- FRA PATIENT TIL PERSON PSYKIATRI Titel: Psykiatri Varighed: 24 dage AMU-UDDANNELSER 42685 Socialpsykiatri fagligt samarbejde (10 dage) Eller 40597: Recovery (10 dage) Eller 46835: Støtte ved kognitiv behandling (10 dage) Plus

Læs mere

Ansøgningskema. Projektets succeskriterier. Come-Back ApS Odense C. Mette Stryhn. Job- og sundhedsmentor

Ansøgningskema. Projektets succeskriterier. Come-Back ApS Odense C. Mette Stryhn. Job- og sundhedsmentor Ansøgningskema Ansøger Come-Back ApS Adresse Falen 24 Post nr. / By 5000 Odense C Telefonnummer 28 10 80 53 Email Kontaktperson Projekttitel Projektresumé ms@come-back.dk Mette Stryhn Job- og sundhedsmentor

Læs mere

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE AFSLUTTENDE RAPPORT - 2015 INFORMATION OM PUBLIKATIONEN Udgivetjuni2015 Udarbejdetaf:

Læs mere

Metodeudviklingsplan til udvidelse af arbejdsstyrken

Metodeudviklingsplan til udvidelse af arbejdsstyrken Metodeudviklingsplan til udvidelse af arbejdsstyrken - beskrivelse af metodeudviklingsplanens delelementer Hvorfor arbejde med metodeudvikling? Metodeudviklingsplanen består af fire delelementer, der alle

Læs mere

Social- og Integrationsministeriet i dialog med KL

Social- og Integrationsministeriet i dialog med KL Fra: Til: Resumé: Social- og Integrationsministeriet i dialog med KL Kommunale forvaltningsdirektører, centerchefer samt område- og centerledere indenfor Socialpsykiatrien Landets kommuner introduceres

Læs mere

Best Practice Case: Sygedagpengeindsatsen i Jobcenter Sorø

Best Practice Case: Sygedagpengeindsatsen i Jobcenter Sorø Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Den 30. maj 2008 J.nr.: 07-320- Best Practice Case: Sygedagpengeindsatsen i Jobcenter Sorø 1. Emne Sygedagpengeindsatsen i Jobcenter Sorø. 2. Resultatbeskrivelse

Læs mere

Stoa Udgående Team. Akuthjælp Udredning Bostøtte

Stoa Udgående Team. Akuthjælp Udredning Bostøtte Stoa Udgående Team Akuthjælp Udredning Bostøtte Målgruppe Vi yder specialiseret hjælp til dig, som kæmper med psykiske vanskeligheder som spiseforstyrrelser, skizofreni, personlighedsforstyrrelser og derfor

Læs mere

Intro til sessionen Bedre støtte til sindslidende har vi råd til at lade være?

Intro til sessionen Bedre støtte til sindslidende har vi råd til at lade være? Intro til sessionen Bedre støtte til sindslidende har vi råd til at lade være? Hvordan ser den psykiatriske indsats ud på landsplan? Noget uensartet og med udviklingspotentialer både i regions, praksissektor

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016

Beskæftigelsesplan 2016 BESKÆFTIGELSE OG BORGERSERVICE Dato: Oktober 2015 Kontakt: C-BB Sagsnr.: 15.20.00-P15-1-15 Beskæftigelsesplan 2016 I denne beskæftigelsesplan sammenfattes fokus og prioriteringer for Ballerup Kommunes

Læs mere

Fastholdelse - via tidlig virksomhedsrettet indsats

Fastholdelse - via tidlig virksomhedsrettet indsats Fastholdelse - via tidlig virksomhedsrettet indsats Ålborg den 18. september 1 opstartsseminar om sygedagpengereformen Den tidlige virksomhedsrettede indsats primære udfordringer Opfange de, som sygemelder

Læs mere

Aktiv sygemelding. Nye muligheder og forpligtelser for dig som arbejdsgiver. Lyngby-Taarbæk

Aktiv sygemelding. Nye muligheder og forpligtelser for dig som arbejdsgiver. Lyngby-Taarbæk Lyngby-Taarbæk Aktiv sygemelding Nye muligheder og forpligtelser for dig som arbejdsgiver Lyngby-Taarbæk Informationspjece om ændringerne i sygedagpengeloven af 12. juni 2009 Sygefraværssamtale / Mulighedserklæring

Læs mere

Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse

Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse Bilag 1 6. april 2017 Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse Projektets indsatsmodel bygger på eksisterende viden om hvilke indsatser, der virker i forhold at hjælpe målgruppen af udsatte

Læs mere

Status på beskæftigelsesindsatsen - Fokus i 2015? Kontorchef Jens Erik Zebis

Status på beskæftigelsesindsatsen - Fokus i 2015? Kontorchef Jens Erik Zebis Status på beskæftigelsesindsatsen - Fokus i 2015? Kontorchef Jens Erik Zebis Hvad er på STARs program i 2015 for de udsatte Implementering!: Reform af førtidspension og fleksjob (Januar 2013) Kontanthjælpsreformen

Læs mere

Nydanske kvinder i arbejde - 7 virksomme metoder i den beskæftigelses- rettede indsats for indvandrerkvinder

Nydanske kvinder i arbejde - 7 virksomme metoder i den beskæftigelses- rettede indsats for indvandrerkvinder Nydanske kvinder i arbejde - 7 virksomme metoder i den beskæftigelses- rettede indsats for indvandrerkvinder I 2007 fik CBR-Randers midler fra Integrationsministeriet til at gennemføre en beskæftigelsesrettet

Læs mere

Anorexi-Projektet. Rapport om bostøtte til personer med spiseforstyrrelser

Anorexi-Projektet. Rapport om bostøtte til personer med spiseforstyrrelser Anorexi-Projektet Rapport om bostøtte til personer med spiseforstyrrelser Århus Kommune Socialcenter Centrum Socialforvaltningen Bilag 1, side 1 Beskrivelse af bostøttens indsats i forhold til 6 unge kvinder,

Læs mere

Troen kan flytte bjerge. Træerne vokse ikke ind i himlen

Troen kan flytte bjerge. Træerne vokse ikke ind i himlen Psykisk sårbare i uddannelse og beskæftigelse Troen kan flytte bjerge Træerne vokse ikke ind i himlen Men husk -grib mennesket og ikke diagnosen Hvad skal der til Fleksibilitet indsatsen Overskuelighed

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016 Fortsat fremgang og alle skal med

Beskæftigelsesplan 2016 Fortsat fremgang og alle skal med Beskæftigelsesplan 2016 Fortsat fremgang og alle skal med Pixie-version, januar 2016 Introduktion Pilen peger opad for det syddanske arbejdsmarked og for beskæftigelsesudviklingen i Esbjerg og Fanø Kommuner.

Læs mere

Nordisk Folkesundhedskonference

Nordisk Folkesundhedskonference Nordisk Folkesundhedskonference 24. august 2017 Mistrivsel og arbejdsmarkedstilknytning 1 9 AUGUST 2017 Helle Engelund, COWI Disposition 1. Kort om projektet 2. Metode og datagrundlag 3. Resultater og

Læs mere

Er du sygemeldt på grund af stress?

Er du sygemeldt på grund af stress? Er du sygemeldt på grund af stress? her er nogle råd om, hvad du kan gøre Vi samarbejder med PsykiatriFonden Denne pjece er blevet til i samarbejde med PsykiatriFonden. I pjecen finder du nogle råd om,

Læs mere

Åbenhed betaler sig Oplægsholder Anne Mette Billekop, koordinator Landsindsatsen EN AF OS og leder af PsykInfo i Region Sjælland

Åbenhed betaler sig Oplægsholder Anne Mette Billekop, koordinator Landsindsatsen EN AF OS og leder af PsykInfo i Region Sjælland Livskriser og psykisk mistrivsel kan ramme alle også dine medarbejdere Den 26. april 2017 Åbenhed betaler sig Oplægsholder Anne Mette Billekop, koordinator Landsindsatsen EN AF OS og leder af PsykInfo

Læs mere

FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE

FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE VEJLEDNING TIL TRIVSELSMÅLINGEN WHO-5 2014-2016 PSYKIATRIFONDEN.DK VEJLEDNING TIL TRIVSELSMÅLINGEN WHO-5 WHO-5 Sundhedsstyrelsen skriver: WHO-5 er et mål for trivsel.

Læs mere

for psykisk syge i Københavns kommune. Evalueringsrapport for Fremtidsfabrikken - Idrætshusets ungetilbud

for psykisk syge i Københavns kommune. Evalueringsrapport for Fremtidsfabrikken - Idrætshusets ungetilbud for psykisk syge i Københavns kommune. Evalueringsrapport for Fremtidsfabrikken - Idrætshusets ungetilbud Skrevet af Trine Sandahl Als, koordinator for Fremtidsfabrikken; Idrætshusets Ungetilbud & Irene

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan - for Skive Kommune 2018-2021 www.skive.dk Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatriog rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del

Læs mere

Notat. Håndholdt sundhedsindsats for sårbare borgere i Ballerup Kommune

Notat. Håndholdt sundhedsindsats for sårbare borgere i Ballerup Kommune SOCIAL OG SUNDHED Sundhedshuset Dato: 17. marts 2014 Tlf. dir.: 4477 2271 E-mail: trk@balk.dk Kontakt: Tina Roikjer Køtter Notat Håndholdt sundhedsindsats for sårbare borgere i Ballerup Kommune Baggrund

Læs mere

Arbejdsfastholdelse og sygefravær

Arbejdsfastholdelse og sygefravær Arbejdsfastholdelse og sygefravær Resultater fra udenlandske undersøgelser Mette Andersen Nexø NFA 2010 Dagens oplæg Tre konklusioner om arbejdsfastholdelse og sygefravær: Arbejdsrelaterede konsekvenser

Læs mere

Psykosociale funktionsnedsættelser og tilknytning til arbejdsmarkedet

Psykosociale funktionsnedsættelser og tilknytning til arbejdsmarkedet Psykosociale funktionsnedsættelser og tilknytning til arbejdsmarkedet Sven Preisel Leder Den socialøkonomiske virksomhed Nørremarken Produktion og Service Nørremarksvej 17 8800 Viborg Tel.: 2338 7281 E-mail:

Læs mere