Forslag til finansloven for 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslag til finansloven for 2014"

Transkript

1 1 Forslag til finansloven for 2014

2 2 Forslag til finansloven for 2014 Denne publikation indeholder en præsentation af finanslovforslaget for 2014 på Transportministeriets område. Væsentlige ændringer i forhold til finansloven for 2013 En fortsat udmøntning af aftalerne i forligskredsen om en grøn transportpolitik. På FFL14 er der bl.a. optaget bevillinger til følgende projekter, der er aftalt i foråret 2013: Holstebromotorvejen En ny forbindelse over Roskilde Fjord Sidste etape af udvidelsen af Køge Bugt-motorvejen Opgradering af jernbanen mellem Hobro og Aalborg Etablering af jernbaneforbindelse til Aalborg Lufthavn Der er afsat bevillinger til en økonomisk optimal vedligeholdelse af vej og bane frem til Indsatsen forudsættes finansieret af uforbrugte centrale reserver ved de igangværende anlægsprojekter. På finansloven for 2011 blev der optaget et sparekrav på 300 mio. kr. årligt vedr. DSB. Regeringen har nulstillet dette sparekrav i Som led i aftalerne om Vækstplan DK i foråret 2013 er der afsat 100 mio. kr. årligt til kystbeskyttelse og oprensning ved den jyske vestkyst. Der er afsat en øget bevilling til kontraktbetalingen for færgeoverfarterne Samsø-Kalundborg og Bøjden-Fynshav i overensstemmelse med de nye udbud af overfarterne, der træder i kraft i Der er afsat en øget bevilling til kontraktbetaling til Arriva vedr. jernbanetrafikken i Midt- og Vestjylland til at dække Arrivas udgifter vedr. Rejsekortet. Der er foretaget en opsplitning af bevillingerne til vedligeholdelse af veje og baner, således at den løbende drift og vedligeholdelse (renholdelse mv.) er udskilt på egne konti, og indgår i det statslige udgiftsloft. Den kapitalbevarende vedligeholdelse er i lighed med anlægsprojekter fortsat undtaget fra det statslige udgiftsloft. Nedenfor gives en præsentation af FFL14. I første afsnit gives et overblik over de samlede bevillinger, og i de følgende afsnit uddybes de enkelte aktivitetsområder i Transportministeriet. Bilagene indeholder oversigter over igangværende anlægsprojekter og status for disponering af midler i forligskredsen vedr. en grøn transportpolitik og forligskredsen vedr. bedre og billigere kollektiv trafik.

3 3 1. De samlede bevillinger Transportministeriets andel af det statslige udgiftsbudget for 2014 udgør ca. 23 mia. kr., jf. Figur 1. Det er ca. en mia. kr. mere end i 2013, medens budgetoverslaget for viser et fald i bevillingsniveauet. Transportministeriet har også en beskeden andel af det statslige indtægtsbudget i form af udbytter fra statslige selskaber mv. Indtægtsbudgettet er beskrevet i afsnit 6. Figur 1. Transportministeriets samlede udgiftsbudget med angivelse af finansieringskilde Bedre/billigere kollektiv trafik Infrastrukturfonden Øvrige bevillinger Note: Den anførte bevilling er i 2013 i 2013-priser, mens de øvrige år er i 2014-priser bevillingen omfatter finanslovsbevillingen tillagt bevillingskorrektioner foretaget ved aktstykker mv. frem til medio Dette gælder generelt for alle figurer og tabeller i publikationen. Udgiftsbudgettet er i høj grad finansieret af midler afsat af to forligskredse på transportområdet, jf. figur 1. Med Aftale om en grøn transportpolitik i 2009 blev der afsat en Infrastrukturfond, der skal finansiere investeringer på transportområdet i perioden frem til Forligskredsen omfatter alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten. Der er i alt tilført ca. 98 mia. kr. til fonden, og der kan i perioden tilføres nye holdbare finansieringskilder, der måtte blive prioriteret til transportområdet. Uforbrugte midler, herunder reserver fra konkrete projekter, kan genanvendes til nye tiltag. Infrastrukturfonden er løbende blevet udmøntet til konkrete initiativer ved aftaler i forligskredsen bag en grøn transportpolitik, og optages på finansloven i overensstemmelse med initiativernes afløb. Bilag 2 viser en status for disponeringen af Infrastrukturfonden. Regeringen (Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti), Dansk Folkeparti og Enhedslisten har i 2012 indgået en rammeaftale om takstnedsættelser og pulje til forbedringer af den kollektive trafik ( Bedre og billigere kollektiv trafik ). Med aftalen er parterne enige om at afsætte en pulje til takstnedsættelser på 500 mio. kr. årligt samt en pulje på 500 mio. kr.årligt til investeringer i forbedringer af den kollektive trafik. Puljerne udmøntes løbende til konkrete initiativer, der optages på de relevante områder på finansloven. Bilag 3 viser en status for disponeringen af puljerne. De øvrige bevillinger er finansieret af regeringens finanslovsrammer, og dækker den løbende drift af infrastrukturen (renholdelse mv.), køb af jernbane- og færgetrafik, administration mv.

4 4 Figur 2. Bevillinger fordelt på hovedformål Infrastruktur Puljer, tilskud mv. Trafikkøb Driftsopgaver Udgiftsbevillingerne anvendes på fire hovedformål, jf. Figur 2. Infrastruktur dækker over transportministeriets anlæg og vedligeholdelse af veje og baner. Desuden indgår kystbeskyttelse, anlæg på havne og oprensning i indsejlinger, bassiner og sejlløb. Bevillingerne til infrastruktur er præget af stor aktivitet, blandt andet som følge af aftalerne om en grøn transportpolitik. Niveauet topper i 2013/2014 og vil være faldende de kommende år, idet en række store projekter færdiggøres. Transportministeriet administrerer en række puljer og tilskud primært fra aftalerne om en grøn transportpolitik og aftalen om takstnedsættelser og forbedringer af den kollektive trafik. Bevillinger til diverse puljer er i første omgang afsat på en fælles puljekonto. I takt med udmøntning bliver bevillingerne flyttet til de relevante konti og indgår herefter under infrastruktur, tilskud, trafikkøb eller drift afhængig af opgavens type. Tilskud gives eksempelvis som statslige bidrag til større kommunale anlægsprojekter, eller tilskud til kommunale eller private initiativer til fremme af cykling. Bevilling til puljer og tilskud mv. falder i 2015, da flere af puljerne under aftalerne om en grøn transportpolitik udløber i Bevilling til trafikkøb dækker over statens betaling for tog og færgedrift. På togområdet er det kontraktbetalinger til DSB, DSBFirst og Arriva. I forhold til færgedrift er det færgebetjening af Bornholm, Bøjden-Fynshav og Samsø-Kalundborg. Bevillingerne afspejler de gældende kontrakter. I driftsbevillingerne indgår administration, myndighedsopgaver og tilsyn og derudover blandt andet planlægning af anlægsarbejder og trafikstyring på jernbanen.

5 5 Figur 3. Bevillinger i 2014 fordelt på ansvarlig myndighed Infrastruktur Puljer, tilskud mv. Trafikkøb Driftsopgaver Banedanmark Vejdirektoratet Trafikstyrelsen Kystdirektoratet Departementet Bevillingerne administreres af departementet og fire styrelser, jf. figur 3 Banedanmark planlægger, driver, fornyer og vedligeholder statens jernbaneinfrastruktur. Derudover varetages opgaver vedr. styring og overvågning af trafikken på jernbanenettet. Langt størstedelen af Banedanmarks bevilling udgøres som det ses på figur 3 af midler til anlæg og vedligeholdelse af infrastrukturen. Vejdirektoratet har ansvaret for statsvejnettet, som består af motorveje, en række hovedlandeveje og mange af landets broer i alt cirka km. Vejdirektoratets opgaver består af planlægning, anlæg og drift og vedligeholdelse af statsvejnettet. Som det ses af figur 3 domineres også Vejdirektoratets bevillinger af midler til udbygning og vedligeholdelse af infrastrukturen. Trafikstyrelsen har myndighedsopgaver vedrørende jernbane, luftfart og vejtransport. Herudover har Trafikstyrelsen også en række opgaver angående den øvrige kollektive trafik samt postområdet. Desuden har Trafikstyrelsen ansvaret for at drive Bornholms Lufthavn. Udover driftsbevillinger administrerer Trafikstyrelsen blandt andet hypercard- og ungdomskortordningerne, puljemidler til takstnedsættelser i den kollektive trafik og buspuljer. Kystdirektoratet er den statslige kyst- og havneenhed. Kystdirektoratet yder rådgivning og varetager blandt andet drift af dele af havne- og trafikanlæg, såsom drift af sluser. Derudover laver Kystdirektoratet kystbeskyttelse og oprensning i indsejlinger, bassiner og sejlløb. Departementets hovedformål er at bistå ministeren med den overordnede styring og udvikling af ministerområdet. Det betyder at departementet fører tilsyn med institutioner og selskaber under Transportministeriet. Desuden laves der politikudvikling og betjening af folketinget. Departementet varetager endvidere administrationen af trafikkøb. Derudover ligger administrationen af den centrale anlægsreserve under departementet samt uudmøntede puljemidler under aftalerne om en grøn transportpolitik og aftaler om bedre og billigere kollektiv trafik.

6 6 Det statslige udgiftsloft Der er fra 2013 etableret et statsligt udgiftloft. Udgiftsloftet indebærer, at et ministerområde som udgangspunkt ikke kan afholde flere udgifter, end der er afsat på finansloven i det pågældende år. Dette indebærer en begrænsning i adgangen til at anvende uforbrugte bevillinger fra tidligere år. Transportministeriets infrastrukturudgifter er undtaget fra udgiftsloftet, idet anlægs- og vedligeholdelsesudgifter ofte vil udvise store udsving i forhold til budgettet på grund af uforudsete hændelser, vejrlig mv. Fra 2014 er den løbende vedligeholdelse af infrastrukturen (renholdelse mv.) dog indregnet i udgiftsloftet, jf. afsnit 2.

7 7 2. Infrastruktur Størstedelen af bevillingerne på Transportministeriets område er afsat til at vedligeholde og udbygge infrastrukturen, primært baner og veje, men også kyster og havne. Som det ses af Figur 4 er der på FFL14 afsat væsentligt højere bevillinger i perioden end forudsat på finansloven for 2013 som følge af nye projekter besluttet med aftaler i forligskreds om den grønne transportpolitik. Størstedelen af udgifterne finansieres af Infrastrukturfonden. Bilag 1 viser en oversigt over igangværende anlægsprojekter og Bilag 2 en status for disponeringen af Infrastrukturfonden. Figur 4. Bevillinger til infrastruktur FFL14 FL Ny anlægsbudgettering, Centrale reserver Med indførelsen af Ny Anlægsbudgettering i 2007 blev der på Transportministeriets område implementeret nye styrings- og budgetteringsprincipper. Budgetteringsprincippet indebærer bl.a., at der afsættes reserver til fordyrelser i forbindelse med fastlæggelsen af projektets budget. Reserven udgør 30 pct. af projektbudgettet, hvoraf 1/3 tilføres projektbevillingen, og kan disponeres af anlægsmyndigheden, medens 2/3 afsættes i en central anlægsreserve, og kan overføres efter ansøgning. Der har siden 2007 kun været en meget beskeden anvendelse af de centrale anlægsreserver. Der er derfor en stor uforbrugt reserve, der forventes øget over de kommende år. Det er på FFL14 forudsat, at reserven finansierer en øget vedligeholdelsesindsats på bane (4,1 mia. kr. i perioden ) og vej (2,0 mia. kr. i perioden ). Hvis det viser sig, at anlægsreserven skal anvendes i større omfang til de igangværende projekter, og der således ikke er tilstrækkelig finansiering til vedligeholdelsesindsatsen, vil bevillingen til vedligeholdelse blive reduceret tilsvarende.

8 Baner Figur 5. Bevillinger til baneinfrastruktur, ekskl. centrale reserver Anlægsprojekter under forberedelse Anlægsprojekter Kapitalbevarende vedligeholdelse og mindre forbedringer Løbende vedligeholdelse Der er afsat 6-7 mia. kr. årligt til at udbygge og vedligeholde jernbaneinfrastrukturen Anlægsprojekter Der er siden 2009 i forligskredsen om en grøn transportpolitik besluttet en række store projekter til forbedring af jernbanen, bl.a. nyt spor mellem København-Køge-Ringsted, udskiftning af signaler, anlæg af dobbeltspor mellem Vamdrup og Vojens og mellem Lejre og Vipperød, jf. bilag 1. Der er endvidere afsat bevillinger til elektrificering mellem Esbjerg og Lunderskov og mellem Køge og Næstved Der er med aftaler i foråret 2013 igangsat yderligere projekter. Det drejer sig om opgradering af strækningen Hobro-Aalborg, etablering af godsspor til Esbjerg Havn samt etablering af en niveaufri udfletning ved Ringsted Station. Sidstnævnte er en forudsætning for 1. etape af timemodellen og vil bidrage til køretidsbesparelser fra 2018, hvor den nye bane mellem København og Ringsted forventes færdiggjort. Der er derudover afsat bevilling til etablering af en stikbane til Aalborg Lufthavn. Togfonden DK Regeringen fremsatte i marts 2013 et forslag om etablering af Togfonden DK, der skal sikre et historisk løft af den danske jernbane. Fonden finansieres af indtægter fra en harmonisering af skattereglerne i Nordsøen, som skønnes at medføre et samlet merprovenu for staten på ca. 28½ mia. kr. (2014-pl). Med Togfonden DK vil regeringen realisere timemodellen. Samtidig vil regeringen sikre, at alle hovedstrækninger på jernbanen i Danmark elektrificeres. I sammenhæng med forhandlingerne om harmonisering af skattereglerne i Nordsøen vil regeringen i efteråret 2013 indkalde Folketingets partier til forhandlinger om den konkrete udmøntning af Togfonden DK. Initiativerne i Togfonden DK er ikke indarbejdet på finanslovsforslaget for 2014.

9 9 Vedligeholdelse Den nuværende aftale om fornyelse og vedligeholdelse af jernbanenettet udløber ved udgangen af Der er derfor med bistand fra den eksterne rådgivende ingeniørvirksomhed Arup i foråret 2013 gennemført en tilbundsgående granskning af niveauet for fornyelse og vedligeholdelse i perioden På bagrund heraf er der i perioden indbudgetteret 4,1 mia. kr. (2013-pl) ekstra til en økonomisk optimal vedligeholdelse og fornyelse af jernbanen. Midlerne forudsættes finansieret af uforbrugte centrale reserver ved igangværende anlægsprojekter Veje Figur 6. Bevillinger til vejinfrastruktur, ekskl. centrale reserver Anlægsprojekter under forberedelse Anlægsprojekter Kapitalbevarende vedligeholdelse og mindre forbedringer Løbende vedligeholdelse Anlægsprojekter De store vejprojekter, som tidligere er besluttet i den grønne forligskreds, og som har økonomisk afløb i , inkluderer blandt andet Silkeborgmotorvejen (Funder - Låsby), Frederikssundsmotorvejens 2. etape og Nordlig omfartsvej ved Næstved. Derudover besluttede forligskredsen i foråret 2013 at igangsætte anlægget af bl.a. Køge Bugtmotorvejens 2. etape og Holstebromotorvejen (Herning - Holstebro). Endelig besluttede forligskredsen i foråret 2013, at anlægget af en ny vej- og jernbanebro over Storstrømmen skulle forberedes (projekteres mv.), ligesom der blev sat et statsligt bidrag af til at etablere en ny fjordforbindelse over Roskilde Fjord ved Frederikssund. Udover de store anlægsprojekter indgår der på FFL14 en række mindre anlægsprojekter, der finansieres af Transportpuljerne, foruden en række anlægsmæssige tiltag såsom en pulje til medfinansiering af kommunale ønsker i forbindelse med statsvejnettet.

10 10 Vedligeholdelse I foråret 2013 besluttede den grønne forligskreds at fortsætte den økonomisk optimale vedligeholdelsesindsats på det statslige vejnet. Der blev derfor bevilget 1,4 mia. kr. til en forhøjelse af vedligeholdelsesindsatsen i Der er endvidere afsat 255 mio. kr. til at skibsstødssikre fire statslige broer (Limfjordsbroen, Aggersundbroen, Sallingsundbroen og Svendborgsundbroen). Med finanslovsforslaget afsætter regeringen herudover 0,6 mia. kr. i perioden , således at den økonomisk optimale vedligeholdelsesindsats kan gennemføres som forudsat Kyster og havne Figur 7. Bevillinger til kyster og havne Oprensning Kystbeskyttelse - Som følge af Vækstplan DK er der på finanslovsforslaget for 2014 afsat 100 mio. kr. ekstra til den fortsatte kystbeskyttelses- og oprensningsopgave på den jyske vestkyst. Kystbeskyttelsesindsatsen vedrører primært kyststrækningen på ca. 110 km. mellem Lodbjerg og Nymindegab, der er den mest sårbare del af den jyske vestkyst. Endvidere omfatter fællesaftalerne mellem kommunerne og staten kystbeskyttelsesindsatsen ved Skagen, Lønstrup og Blåvand. De statslige forpligtelser til oprensning omfatter de tidligere statshavne i Esbjerg, Rømø, Hvide Sande, Thorsminde, Thyborøn og Hanstholm. Der forventes indgået en 5-årig fællesaftale for perioden om kystbeskyttelse på den jyske vestkyst. De relevante vestkystkommuner vil bidrage til medfinansieringen af kystbeskyttelsen. Kystdirektoratet er med hjælp fra eksterne konsulenter i gang med at undersøge mulighederne for og konsekvenserne af fælles udbud af kystbeskyttelse og oprensning. Det er forventningen at der vil være økonomiske fordele ved at et fælles udbud som følge af synergieffekter i opgaverne.

11 Mio. kr Puljer, tilskud mv. Figur 8. Bevillinger til puljer, tilskud mv Takstnedsættelser Medfinansiering af infrastruktur mv. Udisponerede puljer Øvrige tilskud mv. Der er afsat godt 3 mia. kr. i 2014 til statslige puljer, tilskud mv. på transportområdet. Midlerne anvendes primært som tilskud til takstnedsættelser og medfinansiering af infrastruktur i kommuner mv., jf. figur Takstnedsættelser Figur 9. Bevillinger til takstnedsættelser HyperCard Ungdomskortet Takstnedsættelser uden for myldretiden Børnerabatter Rabatter til passagergrupper i fjernbusser Rabatter til passagergrupper på togrejser Takstnedsættelser uden for myldretiden og Ungdomskortet Med aftale om bedre og billigere kollektiv trafik fra 2012 (jf. bilag 3) blev der afsat 300 mio. kr. årligt (2012-priser) til takstnedsættelser i den lokale kollektive trafik uden for myldretiderne og til etablering af Ungdomskortet fra august 2013, der giver takstnedsættelser til uddannelsessøgende. Ungdomskortet er en udvidet fortsættelse af den 2-årige forsøgsordning HyperCard.

12 12 Øvrige takstnedsættelsesordninger Der er afsat midler til at kompensere operatørerne for rabatter til særlige passagergrupper (pensionister, personer med handicap mv.) i togrejser (116 mio. kr. årligt) og i fjernbusser (16 mio. kr. årligt). Der er endvidere afsat midler til kompensation for reducerede børnetakster og gratis færgetransport for beboere på småøer (135 mio. kr. årligt) 3.2. Statslig medfinansiering af infrastruktur mv. Figur 10. Statslig medfinansiering af infrastruktur mv Letbaner Kommunale veje og cykelstier Sund og bælt/baneafgifter Øvrige medfinansiering Staten medfinansierer en række infrastrukturprojekter og materielindkøb, der gennemføres af kommuner eller selskaber. Der er afsat næsten 1,6 mia. kr. i 2014 Letbaner Med lov om Aarhus Letbane er der fastsat en betalingsplan for statens indskud i selskabet i perioden frem mod færdiggørelsen af en letbane i Aarhus. Betalingsplanen fastlægger at der indskydes midler i perioden Der er afsat 700 mio. kr.(2009-priser) til statslig medfinansiering, heraf er 100 mio. kr. reserveret til eventuelle fordyrelser Den 20. juni 2013 indgik staten, Region Hovedstaden og kommunerne i Ringby-samarbejdet principaftale om anlæg af en letbane på Ring 3. Det statslige bidrag finansieres af en pulje på 1,5 mia. kr. (2009- priser). Der er endvidere aftalt en forligskredsen om en grøn transportpolitik, at der afsættes yderligere 252 mio. kr., når der er ledige midler i Infrastrukturfonden. Den konkrete indbudgettering af det statslige indskud sker efter vedtagelsen af loven. Med aftale om takstnedsættelser og investering til forbedring af den kollektive trafik er der endvidere afsat statslige bidrag til forundersøgelser af letbane/brt-løsninger i Odense og Ålborg.

13 13 Kommunale veje og cykelstier Med aftalerne om en grøn transportpolitik er der afsat midler til medfinansiering af en række større kommunale vejprojekter, bl.a. Marsellis boulevard i Århus, en ny vejforbindelse over Odense Kanal og Grenå omfartsvej. Reduktionen i bevillingen til kommunale veje og cykelstier fra 2013 til 2014 skyldes, at der i 2013 med aftaler om en grøn transportpolitik og aftale om bedre og billigere kollektiv trafik er afsat midler til medfinansiering af kommunale cykelstier og supercykelstier. Der er i 2014 en endnu ikke udmøntet cykelpulje på 158 mio. kr., der bl.a. vil blive anvendt til medfinansiering af kommunale cykelstiprojekter. Sund og bælt/baneafgifter Der er på finansloven afsat en fast årlig betaling på godt 1,1 mia. kr. til broselskaber for jernbanedelen af de faste forbindelser over Storebælt og Øresund. En del af udgiften finansieres af jernbanevirksomhedernes betaling af baneafgifter på ca. 700 mio. kr. årligt, så den statslige nettoudgift er ca. 448 mio. kr. årligt. Bevillingsreduktion fra 2013 til 2014 skyldes forventning om øgede baneafgifter på grund af øget trafik. Øvrig medfinansiering Den øvrige medfinansiering på 253 mio. kr. i 2014 omfatter faste årlige tilskud: Investeringstilskud til privatbaner (104 mio. kr.) og en fortsættelse af det tidligere amtslige tilskud til Odense og Sønderborg lufthavne (5 mio. kr.) Der er endvidere afsat midlertidige bevillinger til konkrete initiativer, bl.a. en pulje til signalløsning for godstog på i alt 55 mio. kr. og en pulje til fremme af kollektiv trafik i yderområder på 58 mio. kr. årligt frem til Udisponerede puljer Der er i 2014 afsat udisponerede puljer på i alt 557 mio. kr., jf. figur 8. Der er 163 mio. kr. i puljen til investeringer til forbedringer af den kollektive trafik, jf. bilag 3. Endvidere er der ca. 382 mio. kr. udisponerede midler i transportpuljerne, der er afsat i perioden i forbindelse med Aftalerne om en grøn transportpolitik, jf. bilag 2. Der er bl.a. midler til cykeltrafik, støjbekæmpelse og trafiksikkerhed Øvrige tilskud mv. Der er afsat ca. 67 mio. kr. i 2014 til øvrige tilskud, jf. figur 8. Det omfatter bl.a. tilskud til transportforskning på DTU (17 mio. kr.), udvikling af landstrafikmodel (8 mio. kr.), analysepulje (10 mio. kr.) og betaling til Naviair for afgiftsfritagne lufttrafiktjenester, primært interne flyvninger på Grønland (29 mio. kr.).

14 14 4. Trafikkøb Figur 11. Bevillinger til trafikkøb Bøjden-Fynshav og Samsø-Kalundborg Bornholmstrafikken Kystbanen Midt- og Vestjylland DSB Transportministeriets departement administrerer kontrakter med operatører på det statslige jernbanenet og visse færgeroverfarter. Der er afsat bevillinger svarende til de gældende kontrakter. DSB Med forslag til finanslov for 2014 har regeringen annulleret et sparekrav vedrørende effektivisering af DSB på ca. 300 mio. kr. årligt i Efter 2014 udløber den nuværende 10-årige kontrakt med DSB og DSB S-tog og der skal derfor indgås nye kontrakter. Bevillingsniveauet er på forslag til finanslov for 2014 teknisk videreført som 2014-bevillingen, dog inkl. sparekravet på 300 mio. kr. årligt. Afklaring om det fremtidige bevillingsniveau afventer en aftale om nye kontrakter. Stigningen i bevillingen fra 2013 til 2014 skyldes, at der i 2013 har været en ekstraordinær reduktion af kontraktbetalingen som følge af forsinkede leverancer af IC4- og IC2-togsæt. Øvrige trafikkøbskontrakter Transportministeriet udbyder og administrerer kontrakter på følgende områder: Togbetjening af Midt- og Vestjylland Togbetjening Helsingør-Peberholm (Kystbanen) Færgebetjening af Bornholm Samfundsbegrundet overfart Bøjden-Fynshav Samfundsbegrundet overfart Samsø-Kalundborg For togbetjening af Midt- og Vestjylland er der afsat midler til kompensation af Arrivas udgifter til implementering af rejsekortet, jf. akt. 98 af 21. maj I 2013 er der indgået nye 10 årige kontrakter for de samfundsbegrundede overfarter Bøjden-Fynshav og Samsø Kalundborg. Kontrakterne træder i kraft i 2014 og indebærer en merbevilling, der er indarbejdet på forslag til finanslov for 2014.

15 15 5. Driftsopgaver Figur 12. Driftsbevillinger fordelt på institutioner Små institutioner Departementet Kystdirektoratet Trafikstyrelsen 400 Vejdirektoratet Banedanmark - Figur 12 viser driftsbevillingerne fordelt på Transportministeriets departement, fire store styrelser og en række små institutioner. De små institutioner omfatter Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane, Statens ekspropriation på Øerne, Statens ekspropriationer i Jylland, Havarikommissionen for vejtrafikulykker og Jernbanenævnet. Bevillingerne anvendes primært til myndighedsopgaver, betjening af borgere, Folketinget og ministeren samt administration. På Banedanmarks område anvendes endvidere godt 200 mio. kr. årligt til trafikstyring. Transportministeriets driftsbevillinger er, som det ses af figur 9 faldende i perioden 2013 til Faldet afspejler de sparekrav Transportministeriet er underlagt. Transportministeriet har i 2012 udarbejdet en konkret handlingsplan for tilvejebringelsen af besparelserne som led i regeringens initiativ om Effektiv administration i staten.

16 16 Figur 13. Driftsindtægter i Salgsindtægter mv Gebyrer mv Ikke alle driftsaktiviteter under Transportministeriet er bevillingsfinansierede. Figur 13 viser de forventede driftsindtægter i 2014 Gebyrer mv. Trafikstyrelsens driftsopgaver omfatter tilsyns- og myndighedsopgaver mv. på transportområdet. Mere end halvdelen af udgifterne finansieres af gebyrer og afgifter fra transportbranchen, primært på luftfarts- og jernbaneområdet. Jernbanenævnets aktiviteter er fuldt ud gebyrfinansieret. Salgsindtægter vedr. egenproduktion. Banedanmarks produktionsenhed varetager udførelse af vedligeholdelsesopgaver på Banedanmarks banenet. Udgifterne finansieres således af Banedanmarks bevillinger til vedligeholdelse af jernbanen. Kystdirektoratet udfører selv en del af opgaverne om oprensning af havneindløb og sejlrender mv. Et tidligere udbud af opgaven viste at Kystdirektoratets kontrolbud var mest fordelagtigt. Øvrige salgsindtægter Banedanmark har indtægter fra indkøb og videresalg af kørestrøm til DSB og fra reklameindtægter på perroner mv. Vejdirektoratet udfører indtægtsdækket virksomhed primært for kommuner.

17 17 6. Indtægtsbudgettet Figur 14. Indtægtsposter Sund og Bælt Posten Norden DSB Bøder Statens indtægtsbudget omfatter primært skatter, gebyrer mv. Transportministeriet administrerer en lille andel af indtægtsbudgettet primært i form af udbytter fra statslige selskaber Udbytter fra statslige selskaber Der er skønnet et udbytte fra Sund og Bælt på 700 mio. kr. i 2014 baseret på selskabets forventede resultat for Udbyttet indgår i finansieringen af Infrastrukturfonden, der blev etableret i 2009 bl.a. med en forudsætning om udbytter fra Sund og Bælt på 9 mia. kr. frem til For Posten Norden forventes et udbytte på 35 mio. kr. årligt, mens der på grundlag af de seneste resultater ikke forventes udbytte for DSB i perioden Administrative bøder Der forventes indtægter på 12 mio. kr. årligt fra Trafikstyrelsens udstedelse af administrative bødeforlæg i forbindelse med manglende syn eller godkendelse af køretøjer. Skønnet er behæftet med stor usikkerhed, idet ordningen kun har været i kraft siden 2012.

18 18 Bilag 1. Anlægsprojekter Tabel 1. Igangværende anlægsprojekter Mio. kr. Totaludgift Forventet åbningsår Vejprojekter Brande Omfartsvej, udvidelse Sdr. Borup Assentoft (Nordligt hængsel til Djursland) Nykøbing Falster omfartsvej Udbygning af motorring 4 (Tåstrup Frederikssund-motorvej) Middelfart Nørre Aaby (Vestfyn 1. etape) Motorring 4 Tværvej N. (Frederikssundmotorvejen, 2. etape) Tilslutningsanlæg 50 v. Odense Øverødvej Hørsholm S (Helsingørmotorvejen 1. etape) Funder Låsby (Silkeborg) Nordlig omfartsvej ved Næstved Greve S Solrød S (Køge Bugt 1. og 2. etape) Holstebromotorvejen Baneprojekter Modernisering af Enghave Station Lejre Vipperød Hobro Aalborg Dobbeltsporet Vamdrup Vojens København-Ringsted (inkl. niveaufri udfletning v. Ringsted St.) Signalprogrammet /2023 Tabel 2. Anlægsprojekter under forberedelse Mio. kr. Totaludgift Forventet åbningsår Vejprojekter Roskilde Fjord Storstrømsbroen Baneprojekter Elektrificering mellem Esbjerg og Lunderskov Hastighedsopgradering Hobro Aalborg Elektrificering mellem Køge Nord og Næstved Stikbane til Aalborg Lufthavn

19 19 Igangværende anlægs- og fornyelsesprojekter på baneområdet

20 20 Igangværende større anlægsprojekter på vejområdet (åbningsår )

21 21 Bilag 2. Status vedr. aftaler om en grøn transportpolitik Med Aftale om en grøn transportpolitik i 2009 blev der afsat en Infrastrukturfond, der skal finansiere investeringer på transportområdet i perioden frem til Der er i alt tilført ca.100 mia. kr. til fonden, og der kan i perioden tilføres nye holdbare finansieringskilder, der måtte blive prioriteret til transportområdet. Uforbrugte midler, herunder reserver fra konkrete projekter, kan genanvendes til nye projekter mv. Infrastrukturfonden er løbende blevet udmøntet ved aftaler i forligskredsen bag en grøn transportpolitik. Siden finansloven for 2013 er der tilført midler i forbindelse med Aftale af 20. marts (finansiering af Holstebromotorvejen) og Aftale om en vækstplan af 24. april 2013 og disponeret midler i forbindelse med Aftale om en ny Storstrømsbro, Holstebromotorvejen mv. af 21. marts 2013 og Aftale om linjeføring for Holstebromotorvejen af 25. april Derudover er der tilført fonden midler i form af billiggørelser. Status for fonden er, jf. tabel 4, opsummeret til at der er 0,4 mio. kr. i udisponerede midler. Tabel 4. Infrastrukturfonden (mio. kr.) Mio. kr. Tilførsel Disponering Saldo Udisponerede midler oktober 2012 (2012-pl) 1.553,0 Aftale af 20. marts 2013 (finansiering af Holstebromotorvejen) (2013-pl) Aftale om en vækstplan af 24. april 2013 (motorvej til sygehuset i Gødstrup) (2013-pl) Aftale om en ny Storstrømsbro, Holstebromotorvejen mv. af 21. marts 2013 (2013-pl) Aftale om linjeføring for Holstebromotorvejen af 25. april 2013 (2013-pl)* 3.403,0 452,0 Billiggørelse af puljeprojekter, TEN-T støtte mv. 106,5 Tilbageførsel Storstrømsbroen 527, , ,1 Udisponerede midler august 2014 (14-pl) 0,4 Bemærkninger: * En eventuel billiggørelse af det samlede projekt med op til 452,0 mio. kr. tilbageføres til den generelle offentlige investeringsramme.

22 22 Transportpuljerne Med Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 blev der afsat en række transportpuljer med henblik på en målrettet indsats for at forbedre miljøet, sikkerheden og mobiliteten i transportsystemet. Puljerne er løbende blevet udmøntet til konkrete projekter i forbindelse med efterfølgende politiske aftaler i forligskredsen. Der er i forbindelse med aftalerne foretaget en vis omdisponering af midler mellem puljerne. Nedenfor vises status for de enkelte puljer og en angivelse af større projekter finansieret af puljerne. Der gives i den halvårlige status for anlægsprojekter på Transportministeriets område en status for alle projekter finansieret af puljerne. Mio. kr. Bedre fremkommelighed for busser ( ) Anvendt til at medfinansiere en række projekter til at fremme bussers fremkommelighed på grundlag af ansøgninger fra trafikselskaber mv. En del af puljen er anvendt til at finansiere forsøgsordningen om HyperCard Pulje til fremme af ordninger og projekter, der øger antallet af buspassagerer ( ) Anvendt til at medfinansiere en række projekter til at fremme antallet af budspassagerer på grundlag af ansøgninger fra trafikselskaber mv. En del af puljen er anvendt til at finansiere forsøgsordningen om HyperCard Pulje til fremme af kollektive trafikløsninger i Århus og i Ring 3 korridoren i hovedstadsområdet Forligsparterne har afsat 700 mio. kr. til medfinansiering af en letbaneløsning i Århus. Forligsparterne har tilført yderligere 200 mio. kr. til puljen, så der kan afsættes 1,5 mia. kr. til medfinansiering af en letbane i Ring 3 korridoren i hovedstadsområdet. Der er endvidere enighed om at tilføre yderligere 252 mio. kr. til puljen, således at den forudsatte statslige medfinansiering i principaftalen af 20. juni 2013 om anlæg og drift af en letbane på Ring 3 kan tilvejebringes. Pulje til stationsmodernisering Der er tilført yderligere midler til puljen med Aftale om bedre mobilitet af 26. november Puljen er fuldt ud disponeret til bl.a. følgende projekter: o Flytning og modernisering af Enghave station o Modernisering af Nordhavn station o Genåbning af Langeskov station o Ny station ved Gødstrup o Ny station ved Hillerød Nye teknologiske muligheder Puljen er bl.a. anvendt til følgende projekter: o Intelligent trafikstyring på Helsingørmotorvejen o Intelligent trafikstyring ved Limfjordstunnelen o Forundersøgelser vedr. etablering af digitale vejnet o Kørsel i nødspor på Hillerødmotorvejen Oprindelig pulje (2009- priser) Udisponerede midler i puljen (2014- priser)

23 23 Bedre kapacitet og bekæmpelse af lokale flaskehalse ( ) Puljen er anvendt til medfinansiering af kommunale projekter: o Anlæg af ny forbindelse over Odense Kanal o Anlæg af en tunnel under Marsellis Boulevard i Århus o Bedre adgang til Rønne havn Puljen er endvidere anvendt til projekter på statens baner og veje, bl.a. følgende: o Opgradering af banestrækningen Struer-Langå o Udbygning af Kongevejen i Helsingør o Udvidelse af rundkørsel til E45 ved Kolding o Nyt tilslutningsanlæg ved Favrskov kommune o Nyt tilslutningsanlæg på E45 ved Grønlandsvej syd for Vejle o Udvidelse af kapaciteten i Padborg Kombiterminal Mere cykeltrafik ( ) Ca. 70 pct. af puljen anvendes til statslig medfinansiering af en lang række cykelprojekter i kommuner mv. Ca. 30 pct. af puljen anvendes til cykelprojekter på det statslige vejnet, bl.a. følgende projekter: o Anlæg af cykelsti mellem Viborg og Foulum o Etablering af cykelrute mellem Struer og Thyborøn o Anlæg af cykelsti ved Tange sø o Anlæg af cykelsti på Møn Bedre trafiksikkerhed ( ) Puljen er bl.a. anvendt til følgende projekter: o Årets trafiksikkerhedsbyer o Bekæmpelse af grå strækninger på det overordnede vejnet o Forbedring af sikkerheden i sikrede overkørsler Fremme af godstrafik på bane ( ) Puljen er bl.a. anvendt til følgende projekter: o Kapacitetsudvidelse på kombiterminalerne i Høje Taastrup og Taulov Ny sporforbindelse til Esbjerg Havn Støjbekæmpelse ( ) Puljen er bl.a. anvendt til følgende projekter: o Støjafskærmning på Helsingørmotorvejen o Støjafskærmning på Holbækmotorvejen o Støjreducerende skinneslibning på banenettet Nye beslutningsgrundlag og strategisk planlægning ( ) Puljen er bl.a. anvendt til følgende projekter: o Etablering af en landstrafikmodel o Strategiske analyser af udbygningsmuligheder i Østjylland og hovedstadsområdet samt af elektrificering af banenettet. Puljen er herudover anvendt til at gennemføre en række forundersøgelser og VVM-undersøgelser af bane- og vejprojekter

24 24 Bilag 3. Status for aftaler om bedre og billigere kollektiv trafik Regeringen, Dansk Folkeparti og Enhedslisten indgik den 1. marts 2012 en rammeaftale om takstnedsættelser og pulje til forbedringer af den kollektive trafik. Med aftalen er parterne enige om at nedsætte taksterne i den kollektive trafik med 500 mio. kr. årligt samt afsætte en årlig pulje på 500 mio. kr. til investeringer i forbedringer af den kollektive trafik. Med Aftale om takstnedsættelser og investeringer til forbedring af den kollektive trafik af 12. juni 2012 er der sket den første udmøntning af rammeaftalen. Pulje til takstnedsættelser er i de kommende år fuldt ud udmøntet, som angivet i tabel 4. Tabel 5. Pulje til takstnedsættelser (årligt) Mio. kr. (2014-pl) Takstnedsættelser på ca. 20 pct. uden for myldretiden i lokaltrafikken 305 Nyt ungdomskort 30 Pulje til forbedringer af kollektiv trafik i yderområder ( ) 58 Permanentgørelse af sociale rabatter i fjernbusser 5 Bemærkninger: Med rammeaftalen er der afsat et årligt beløb på 500,0 mio. kr. til takstnedsættelser. Kollektiv transport er momsfri og de midler, kunderne i den kollektive trafik sparer ved takstnedsættelser, antages efter sædvanlig praksis i stedet at blive anvendt på moms- og afgiftspligtige varer. Derved genereres en merindtægt for staten. Korrigeret herfor udgør puljen til takstnedsættelser 662,0 mio. kr. årligt. Fra pulje til investeringer i forbedringer af den kollektive trafik er der primært udmøntet midler til togindkøb, jf. figur 15. Der er forsat udisponerede midler i puljen til fremtidige udmøntninger. Figur 15: Pulje til investeringer til forbedringer af den kollektive trafik 1) Udisponeret Øvrige Materiel på Odder- og Grenåbanen Indkøb af 55 dobbeltdækkervogne til regionaltrafik Nye el-togsæt Bemærkninger: Beløbet til Materiel på Odder- og Grenåbanen er efterfølgende udmøntet i 2013, jf. Akt. 108 af 21. maj Beløbet til Indkøb af 55 dobbeltdækkervogne til regionaltrafik er et foreløbigt skønnet beløb, der justeres ved kommende udmøntninger af puljen, så det svarer til de faktiske samlede udgifter til DSB s materielindkøb inkl. finansieringsomkostninger.

25 25 Transportministeriet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Telefon Telefax trm@trm.dk

Finansloven for 2013 på Transportministeriets indeholder følgende væsentlige ændringer i forhold til finansloven

Finansloven for 2013 på Transportministeriets indeholder følgende væsentlige ændringer i forhold til finansloven 1 Finanslov 2013 2 Finansloven for 2013 Finansloven for 2013 på Transportministeriets indeholder følgende væsentlige ændringer i forhold til finansloven for 2012: Der er med Aftale om finansloven for 2013

Læs mere

Vejdirektoratet gennemfører forberedende arbejder frem til og med udbud for tre skibsstødssikringsprojekter.

Vejdirektoratet gennemfører forberedende arbejder frem til og med udbud for tre skibsstødssikringsprojekter. Aktstykke nr. 41 Folketinget 2013-14 41 Transportministeriet. København, den 4. december 2013. a. Transportministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til der foretages følgende bevillingsoverførsler

Læs mere

Forslag til finanslov 2013

Forslag til finanslov 2013 1 Forslag til finanslov 2013 2 Forslag til finanslov for 2013 Forslag til finanslov for 2013 på Transportministeriets indeholder følgende væsentlige ændringer i forhold til finansloven for 2012: En fortsat

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt MINISTEREN Transport- og Bygningsudvalget Folketinget Dato J. nr. 5. november 2015 2015-6435 Frederiksholms Kanal

Læs mere

(0,3 mio. kr. i 2013)

(0,3 mio. kr. i 2013) Aktstykke nr. 104 Folketinget 2012-13 Transportministeriet. København, den 22. maj 2013. 104 a. Transportministeriet anmoder hermed, med henblik på udmøntning af Aftale om En ny Storstrømsbro, Holstebromotorvejen

Læs mere

Teknisk gennemgang af FFL19

Teknisk gennemgang af FFL19 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 217-18 TRU Alm.del Bilag 48 Offentligt Teknisk gennemgang af FFL19 3. september 218 Side 1 Bevillingsniveau FFL19, mio. kr. 3. 25.936 26.14 25.12 24.217 25. 4.328

Læs mere

Aktstykke nr. 69 Folketinget Afgjort den 11. april Transportministeriet. København, den 27. marts 2012.

Aktstykke nr. 69 Folketinget Afgjort den 11. april Transportministeriet. København, den 27. marts 2012. Aktstykke nr. 69 Folketinget 2011-12 Afgjort den 11. april 2012 69 Transportministeriet. København, den 27. marts 2012. a. Transportministeriet anmoder hermed med henblik på udmøntning af Aftale om Elektrificering

Læs mere

Forslag til finanslov for 2015

Forslag til finanslov for 2015 1 Forslag til finanslov for 2015 2 Forslag til finanslov for 2015 Denne publikation indeholder en præsentation af forslaget til finansloven for 2015 (FFL15) på Transportministeriets område. Væsentlige

Læs mere

Aktstykke nr. 80 Folketinget 2010-11. Afgjort den 24. februar 2011. Transportministeriet. Transportministeriet, den 26. januar 2011.

Aktstykke nr. 80 Folketinget 2010-11. Afgjort den 24. februar 2011. Transportministeriet. Transportministeriet, den 26. januar 2011. Aktstykke nr. 80 Folketinget 2010-11 Afgjort den 24. februar 2011 80 Transportministeriet. Transportministeriet, den 26. januar 2011. a. Transportministeriet anmoder hermed med henblik på udmøntning af

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Trafikområdet (4. november 2005) Aftaler om Finansloven for 2006 November 2005 75 Aftale

Læs mere

A.2. Finansieringselementer Infrastrukturfonden, der skal finansiere investeringerne, bliver etableret med 94 mia. kr.

A.2. Finansieringselementer Infrastrukturfonden, der skal finansiere investeringerne, bliver etableret med 94 mia. kr. Aftalen af 29. januar 2009 om en grøn transportpolitik Regeringen (Venstre og De Konservative), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance indgik

Læs mere

De Strategiske Analyser hvad bliver kravene til Danmarks fremtidige infrastruktur? Kontorchef Thomas Jørgensen, Transportministeriet

De Strategiske Analyser hvad bliver kravene til Danmarks fremtidige infrastruktur? Kontorchef Thomas Jørgensen, Transportministeriet De Strategiske Analyser hvad bliver kravene til Danmarks fremtidige infrastruktur? Kontorchef Thomas Jørgensen, De strategiske analyser formål og status - Hvad sagde kommissorierne? - Aktuel status for

Læs mere

Aftale om takstnedsættelser og investeringer til forbedringer af den kollektive trafik. Kontorchef Lasse Winterberg

Aftale om takstnedsættelser og investeringer til forbedringer af den kollektive trafik. Kontorchef Lasse Winterberg Aftale om takstnedsættelser og investeringer til forbedringer af den kollektive trafik Kontorchef Lasse Winterberg Hovedpunkter i oplæg 1) Baggrund for ny aftale om takstnedsættelser og investeringer 2)

Læs mere

Teknisk gennemgang af FFL18

Teknisk gennemgang af FFL18 Finansudvalget 2016-17 L 216 Bilag 3 Offentligt Teknisk gennemgang af FFL18 31. august 2017 Side 1 Nye initiativer på FFL18 Nye Anlægsprojekter 195,8 mio. kr. til etablering af kørsel i nødspor på vestfynsk

Læs mere

Infrastrukturprojekter i Danmark. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Stockholm, 23. april 2013

Infrastrukturprojekter i Danmark. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Stockholm, 23. april 2013 Infrastrukturprojekter i Danmark Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Stockholm, 23. april 2013 Infrastrukturfonden Aftale om investeringer i infrastruktur og transportsystemer i perioden 2009 2020 DKK

Læs mere

Aktstykke nr. 48 Folketinget 2014-15. Afgjort den 4. december 2014. Transportministeriet. København, den 25. november 2014.

Aktstykke nr. 48 Folketinget 2014-15. Afgjort den 4. december 2014. Transportministeriet. København, den 25. november 2014. Aktstykke nr. 48 Folketinget 2014-15 Afgjort den 4. december 2014 48 Transportministeriet. København, den 25. november 2014. a. Transportministeriet anmoder hermed om tilslutning til en række dispositioner

Læs mere

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur 8. december 2008 Bæredygtig transport - bedre infrastruktur Det vil regeringen Mindre CO 2 Grønnere biltrafik Mere kollektiv transport og cyklisme En bedre jernbane Bedre veje Nye grønne teknologier Styrket

Læs mere

Vejdirektoratet. 1. Februar 2018 Topmøde 3.0 i Fredericia. Mette Bentzen Afdelingsleder Planlægning og myndighed (Middelfart)

Vejdirektoratet. 1. Februar 2018 Topmøde 3.0 i Fredericia. Mette Bentzen Afdelingsleder Planlægning og myndighed (Middelfart) Vejdirektoratet 1. Februar 2018 Topmøde 3.0 i Fredericia Mette Bentzen Afdelingsleder Planlægning og myndighed (Middelfart) Vejdirektoratet Statens veje Planlægning og igangværende projekter Trafikken

Læs mere

Danmark skal have en ny langsigtet infrastrukturplan

Danmark skal have en ny langsigtet infrastrukturplan Danmark skal have en ny langsigtet infrastrukturplan Socialdemokratiet vil samle Danmark. Det kræver investeringer i veje, broer og jernbaner. Ligesom havne, lufthavne, ja selv cykelstier er en hel uundværlig

Læs mere

Der overføres 1,0 mio. kr. til Anlægsprojekter på jernbanen til anlæg af Stilling og Laurbjerg stationer.

Der overføres 1,0 mio. kr. til Anlægsprojekter på jernbanen til anlæg af Stilling og Laurbjerg stationer. Aktstykke nr. 88 Folketinget 2018-19 Afgjort den 28. februar 2019 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. København, den 20. februar 2019. 88 a. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet anmoder hermed

Læs mere

Vejdirektoratet. De nordjyske vejakser 23. April 2018 Ivar Sande

Vejdirektoratet. De nordjyske vejakser 23. April 2018 Ivar Sande Vejdirektoratet De nordjyske vejakser 23. April 2018 Ivar Sande Statsvejnettet 1/1-2017 Udgør 3.803 km* 1.205 km er motorveje Det svarer til ca. 5% af det samlede offentlige vejnet i Danmark (74.558 km)

Læs mere

Oversigt over status på infrastrukturprojekter

Oversigt over status på infrastrukturprojekter Oversigt over status på infrastrukturprojekter Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen har i august 2014 opdateret Status på Infrastruktur i Region Midtjylland fra december 2012. Rapporten fra

Læs mere

Transportudvalget TRU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt

Transportudvalget TRU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt Transportudvalget 2012-13 TRU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt MINISTEREN Transportudvalget Folketinget Dato J. nr. 4. december 2012 2012-3482 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København

Læs mere

Statslig trafikplan

Statslig trafikplan Statslig trafikplan 2017-2032 Banebranchen 19. maj 2017 Indhold i trafikplan 2017-2032 - Opdatering af sidste plan - Formål: fælles vidensramme - Beskriver forventet udvikling 2017-2032: - Gennemgang af

Læs mere

Finanslov for finansåret 2015. Tekst og anmærkninger 28. Transportministeriet

Finanslov for finansåret 2015. Tekst og anmærkninger 28. Transportministeriet Finanslov for finansåret 2015 Tekst og anmærkninger 28. Transportministeriet 28. Transportministeriet Tekst 3 Realøkonomisk oversigt: 28. Transportministeriet A. Oversigter. Mio. kr. Nettotal Udgift

Læs mere

26. oktober 2006. Aftale om trafik for 2007

26. oktober 2006. Aftale om trafik for 2007 Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 78 Offentligt 26. oktober 2006 Aftale om trafik for 2007 Der er mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre

Læs mere

Ny jernbane mellem København og Ringsted

Ny jernbane mellem København og Ringsted Aftale mellem regeringen (Venstre og De Konservative), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance om: En moderne jernbane 22. oktober 2009 1

Læs mere

Vejdirektoratet. 8 maj 2017

Vejdirektoratet. 8 maj 2017 Vejdirektoratet 8 maj 2017 Vejdirektoratet Har ansvaret for statsvejnettet, som består af: Er en del af: Vores opgaver består primært af: Motorveje Motortrafikveje Hovedlandeveje Broer Planlægning Vi undersøger

Læs mere

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 3 2 Formål... 3 3 Forudsætninger for vejinfrastrukturen... 3 3.1 Overordnet

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del 28 Bilag 3 Offentligt. Finanslov 2010

Finansudvalget FIU alm. del 28 Bilag 3 Offentligt. Finanslov 2010 Finansudvalget 2009-10 FIU alm. del 28 Bilag 3 Offentligt Finanslov 2010 2. Finanslov 2010 Indhold Finansloven 2010...3 1. Transportaftaler... 5 2. Driftsbudgettet...9 3. Infrastruktur... 13 4. Tilskud

Læs mere

Vejdirektoratet. Building Network, Netværkskonference, Høje Taastrup 18. jan Ulrik Larsen, Projektchef

Vejdirektoratet. Building Network, Netværkskonference, Høje Taastrup 18. jan Ulrik Larsen, Projektchef Vejdirektoratet Building Network, Netværkskonference, Høje Taastrup 18. jan. 2018 Ulrik Larsen, Projektchef Vejdirektoratet Er en del af: Har ansvaret for statsvejnettet, som består af: Vores opgaver består

Læs mere

Finanslov for finansåret 2014. Tekst og anmærkninger (ajourført) 28 Transportministeriet

Finanslov for finansåret 2014. Tekst og anmærkninger (ajourført) 28 Transportministeriet Finanslov for finansåret 2014 Tekst og anmærkninger (ajourført) 28 Transportministeriet 28. Transportministeriet Tekst 3 Indholdsfortegnelse 28. Transportministeriet... 4 4 28. Transportministeriet Realøkonomisk

Læs mere

Parterne vil undersøge mulighederne for anvendelse af OPP på baggrund af erfaringerne med motorvejsprojektet

Parterne vil undersøge mulighederne for anvendelse af OPP på baggrund af erfaringerne med motorvejsprojektet Aftale mellem regeringen (Venstre og De Konservative), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance om: Bedre veje mv. 2. december 2009 1 Indledning

Læs mere

Transportaftalen lægger overordnet op til

Transportaftalen lægger overordnet op til Transportaftalen: En grøn transportpolitik Trafikkonference, Kollektiv Trafik Forum, 30. april 2009 ved kontorchef Tine Lund Jensen Transportaftalen lægger overordnet op til Mindre CO 2 Grønnere biltrafik

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

Banedanmarks infrastrukturportefølje Togfondsforligskredsmøde d. 14/11-16

Banedanmarks infrastrukturportefølje Togfondsforligskredsmøde d. 14/11-16 Transport- og Bygningsudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 75 Offentligt Banedanmarks infrastrukturportefølje 2018-2023 Togfondsforligskredsmøde d. 14/11-16 1 Hovedprincipper i re-planlægning af strækninger

Læs mere

Situation og udfordringer i Danmark. Finn Thøgersen og Claus Krøldrup Pedersen Vejdirektoratet

Situation og udfordringer i Danmark. Finn Thøgersen og Claus Krøldrup Pedersen Vejdirektoratet Situation og udfordringer i Danmark Finn Thøgersen og Claus Krøldrup Pedersen Vejdirektoratet Statsvejnettet 3.803 km* Udgør 1/1-2017 1.205 km er motorveje Det svarer til ca. 5% af det samlede offentlige

Læs mere

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Geoteknisk Forening 19.03.2015 Præsenteret af anlægschef Klaus S. Jørgensen, Ringsted-Femern Banen 1 Banedanmark hvem

Læs mere

Orientering fra DK: Offentlig vejsektor. NVF s forbundsstyrelsesmødet fredag den 27. november 2009

Orientering fra DK: Offentlig vejsektor. NVF s forbundsstyrelsesmødet fredag den 27. november 2009 Orientering fra DK: Offentlig vejsektor NVF s forbundsstyrelsesmødet fredag den 27. november 2009 Orientering fra offentlig sektor 1. Udviklingen i uheldstal 2. Driftsstrategianalyse 3. Aftale om vedligeholdelse

Læs mere

Udvidelse af den fynske motorvej. Borgmesterforum Fyn

Udvidelse af den fynske motorvej. Borgmesterforum Fyn 1 Udvidelse af den fynske motorvej E20 er hele Danmarks hovedfærdselsåre E20 er en nøglestrækning i den danske infrastruktur. 90% af personbiltrafikken og stort set al lastbiltrafik passere over Fyn. De

Læs mere

Indstilling. Trafikplan for den statslige jernbane. Høring. 1. Resume. Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 29.

Indstilling. Trafikplan for den statslige jernbane. Høring. 1. Resume. Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 29. Indstilling Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 29. november 2012 Borgmesterens Afdeling Teknik og Miljø Aarhus Kommune 1. Resume Trafikstyrelsen har fremsendt: Trafikplan for den statslige

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 262 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 262 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 262 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 29. marts 2017 2017-791 Notat om Hypercard, Ungdomskort og DSB Ung Kort Som forespurgt på samråd om Takst

Læs mere

Trafikplan for den jernbanetrafik der udføres som offentlig servicetrafik på kontrakt med staten

Trafikplan for den jernbanetrafik der udføres som offentlig servicetrafik på kontrakt med staten Trafikplan 2012-2027 for den jernbanetrafik der udføres som offentlig servicetrafik på kontrakt med staten Trafikdage 2012 Vi har en PLAN Den statslige jernbane de kommende år Overblik over udviklingen:

Læs mere

Den statslige Trafikplan

Den statslige Trafikplan Den statslige Trafikplan Status på Trafikplan 2012-2027 Movia Trafikbestillerkonference, maj 2012 Baggrund for den statslige trafikplan Lov om trafikselskaber fra 2005: - 8.Transportministeren udarbejder

Læs mere

De seneste transportpolitiske forligs betydning for jernbanesektoren. Lasse Winterberg, Transportministeriet

De seneste transportpolitiske forligs betydning for jernbanesektoren. Lasse Winterberg, Transportministeriet De seneste transportpolitiske forligs betydning for jernbanesektoren Lasse Winterberg, De seneste aftaler Aftalerne bygger i vid udstrækning oven på En Grøn Transportpolitik En ny Storstrømsbro, Holstebromotorvej

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt MINISTEREN Transport-, Bygnings- og Boligudvalget Folketinget Dato J. nr. 3. februar 2017 2016-6274

Læs mere

God tilgængelighed til den kollektive trafik

God tilgængelighed til den kollektive trafik UDKAST God tilgængelighed til den kollektive trafik Ved Chefkonsulent Per Skrumsager Hansen, Center for Erhverv og Analyse Billede af gode forbindelser i den kollektive trafik vil være ændret om 10-15

Læs mere

Regeringen lægger op til ny rammeaftale for jernbaneområdet 2005 2014

Regeringen lægger op til ny rammeaftale for jernbaneområdet 2005 2014 Dato : 10. oktober 2003 Regeringen lægger op til ny rammeaftale for jernbaneområdet 2005 2014 Regeringen lægger op til en ny rammeaftale, der skal sikre de langsigtede rammer for jernbaneområdet. Aftalen

Læs mere

Status for anlægs- og byggeprojekter

Status for anlægs- og byggeprojekter Status for anlægs- og byggeprojekter Transport- og Bygningsministeriet 2. halvår 2015 Status for anlægs- og byggeprojekter Transport- og Bygningsministeriet 2. halvår 2015 Indhold 1. INDLEDNING... 8 2.

Læs mere

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg Togfonden DK Ved kontorchef Lasse Winterberg 28,5 mia. kr. til historisk modernisering af jernbanen Regeringen indgik d. 14. januar en aftale med Dansk Folkeparti og Enhedslisten om Togfonden DK. Togfonden

Læs mere

Status for anlægs- og byggeprojekter

Status for anlægs- og byggeprojekter Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 105 Offentligt Status for anlægs- og byggeprojekter 2. halvår 2017, , Status for anlægs- og byggeprojekter 2. halvår 2017 4. Status for

Læs mere

Elektrificering af jernbanen mv.

Elektrificering af jernbanen mv. Aftale mellem regeringen (Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti), Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om: Elektrificering af jernbanen

Læs mere

Timemodellen og Togfonden

Timemodellen og Togfonden Timemodellen og Togfonden Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Oplæg hos IDA Rail, 12.11.14, Jan Albrecht, Trafikstyrelsen, Center for Kollektiv Trafik Mål og visioner i den grønne transportpolitik

Læs mere

FRI s branchetopmøde. 12. oktober Anlægs- og driftsdirektør Michael Kirkfeldt

FRI s branchetopmøde. 12. oktober Anlægs- og driftsdirektør Michael Kirkfeldt FRI s branchetopmøde 12. oktober 2016 Anlægs- og driftsdirektør Michael Kirkfeldt Vores strategiske grundlag Mission Vejdirektoratet er ansvarlig for statens veje. Vi fremmer et sammenhængende vejog transportsystem.

Læs mere

Analyse. Investeringsplan 2030 en god investering? 13. marts Af Jens Hauch, Sebastian Hørlück og Philip Henriks

Analyse. Investeringsplan 2030 en god investering? 13. marts Af Jens Hauch, Sebastian Hørlück og Philip Henriks Analyse 13. marts 2019 Investeringsplan 2030 en god investering? Af Jens Hauch, Sebastian Hørlück og Philip Henriks D. 13. marts 2019 fremlagde regeringen og Dansk Folkeparti Aftale for et sammenhængende

Læs mere

Status for anlægsprojekter på transportområdet

Status for anlægsprojekter på transportområdet Status for anlægsprojekter på transportområdet Transport- og Bygningsministeriet 1. halvår 2015 Status for anlægsprojekter på transportområdet Transport- og Bygningsministeriet 1. halvår 2015 Indhold

Læs mere

for syddanske ønsker til statens investeringsplan for infrastruktur

for syddanske ønsker til statens investeringsplan for infrastruktur Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Erik Ørskov Afdeling: Direktørområdet E-mail: Erik.Oerskov@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 09/731 Telefon: 76631989 Dato: 6. marts 2009 Notat Opfølgningsstrategi

Læs mere

Status for anlægsprojekter på Transportministeriets område. 1. halvår 2013

Status for anlægsprojekter på Transportministeriets område. 1. halvår 2013 for anlægsprojekter på Transportministeriets område 1. halvår 2013 for anlægsprojekter på Transportministeriets område 1. halvår 2013 Print- og hjemmesideversion Indhold 1. INDLEDNING... 7 2. STATUS FOR

Læs mere

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Center for Regional Udvikling Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Møde i miljø- og trafikudvalget 1. november 2016 En stærk international infrastruktur

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del 28 Bilag 11 Offentligt. Forslag til finanslov 2011

Finansudvalget FIU alm. del 28 Bilag 11 Offentligt. Forslag til finanslov 2011 Finansudvalget 2009-10 FIU alm. del 28 Bilag 11 Offentligt Forslag til finanslov 2011 2. Forslag til finanslov 2011 Indhold Forslag til finanslov 2011...3 1. Transportaftaler... 5 2. Driftsbudgettet...9

Læs mere

Status for anlægsprojekter på Transportministeriets område. 2. halvår 2014

Status for anlægsprojekter på Transportministeriets område. 2. halvår 2014 Status for anlægsprojekter på Transportministeriets område 2. halvår 2014 Status for anlægsprojekter på Transportministeriets område 2. halvår 2014 Indhold 1. INDLEDNING... 7 2. STATUS FOR TRÆK PÅ DEN

Læs mere

Status for anlægsprojekter på Transportministeriets område. 2. halvår 2013

Status for anlægsprojekter på Transportministeriets område. 2. halvår 2013 for anlægsprojekter på Transportministeriets område 2. halvår 2013 for anlægsprojekter på Transportministeriets område 2. halvår 2013 Indhold 1. INDLEDNING... 7 2. STATUS FOR TRÆK PÅ DEN CENTRALE ANLÆGSRESERVE...

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Kristendemokraterne.

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Kristendemokraterne. 5. november 2003 Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Kristendemokraterne. om: Trafik (5.november 2003) 2 Aftale om trafikpakken Der

Læs mere

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne Transportministeriet Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne i Østjylland 30. april 2009 I Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 mellem regeringen, Socialdemokraterne,

Læs mere

Plan for Udviklingsstrategi for Jernbanen i Danmark 2015-2020

Plan for Udviklingsstrategi for Jernbanen i Danmark 2015-2020 Notat 06.11.2015 Plan for Udviklingsstrategi for Jernbanen i Danmark 2015-2020 1. Indledning Banedanmarks plan for udviklingsstrategi for jernbanen 2015-2020 er udarbejdet med henblik på at rammesætte

Læs mere

Trafikdata til grundlag for støjberegninger 2014 og 2030

Trafikdata til grundlag for støjberegninger 2014 og 2030 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780333 Fax 7262 6790 rjas@tbst.dk www.tbst.dk Notat Trafikdata til grundlag for støjberegninger 2014 og 2030 Trafik- og Byggestyrelsen udarbejder jernbanedata,

Læs mere

Mangler der noget i Timemodellens køreplansoplæg?

Mangler der noget i Timemodellens køreplansoplæg? Mangler der noget i Timemodellens køreplansoplæg? Gennemgang af det trafikale oplæg - og hvad med efter 2030? Anders H. Kaas 18. november 2014 Agenda Før 2030 Hvordan kan man udnytte den eksisterende infrastruktur

Læs mere

Afgjort den 26. februar 2009. Tidligere fortroligt aktstykke F (2008-09). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 25.02.2013.

Afgjort den 26. februar 2009. Tidligere fortroligt aktstykke F (2008-09). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 25.02.2013. Aktstykke nr. 70 Folketinget 2012-13 Afgjort den 26. februar 2009 Tidligere fortroligt aktstykke F (2008-09). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 25.02.2013. Transportministeriet. København,

Læs mere

Notat om det fremtidige behov for råstoffer i Region Sjælland

Notat om det fremtidige behov for råstoffer i Region Sjælland Notat om det fremtidige behov for råstoffer i Region Sjælland Den samlede årlige indvinding af sand, grus og sten og kalk/kridt i regionen var i 2009 på ca. 5,3 mio. m 3. Heraf udgjorde indvinding af kalk

Læs mere

Status for anlægsprojekter på Transportministeriets område. 1. halvår 2014

Status for anlægsprojekter på Transportministeriets område. 1. halvår 2014 Status for anlægsprojekter på Transportministeriets område 1. halvår 2014 Status for anlægsprojekter på Transportministeriets område 1. halvår 2014 Indhold 1. INDLEDNING... 6 2. STATUS FOR TRÆK PÅ DEN

Læs mere

Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark. 1. Introduktion

Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark. 1. Introduktion DEPARTEMENTET Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark 1. Introduktion Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse af den

Læs mere

Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur

Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur udarbejdet af Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region i 2013 og opdateret i januar 2019 Indledning Region Midtjylland

Læs mere

Gods på Bane. Et samarbejde om jernbane løsninger i Nordic Link Korridoren

Gods på Bane. Et samarbejde om jernbane løsninger i Nordic Link Korridoren Gods på Bane Et samarbejde om jernbane løsninger i Nordic Link Korridoren NTN møde i Vejle, 08.11.2016 Præsentation ved Michael Stie Laugesen Afdelingsleder NTU 1 EU s målsætning for gods på bane Senest

Læs mere

Status for anlægs- og byggeprojekter

Status for anlægs- og byggeprojekter Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 356 Offentligt Status for anlægs- og byggeprojekter 1. halvår 2018, , Status for anlægs- og byggeprojekter 1. halvår 2018 4. Status for

Læs mere

Genudbud af togtrafikken i Midt- og Vestjylland m.v.

Genudbud af togtrafikken i Midt- og Vestjylland m.v. Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om: Genudbud af togtrafikken

Læs mere

Den fremtidige færgebetjening af Bornholm

Den fremtidige færgebetjening af Bornholm Dato J. nr. 11. decemer 2014 2014-3228 Aftale mellem regeringen (Socialdemokraterne og Radikale Venstre) Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti

Læs mere

a. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til følgende:

a. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til følgende: Aktstykke nr. 101 Folketinget 2017-18 Afgjort den 24. maj 2018 101 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. København, den 8. maj 2018. a. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet anmoder hermed om

Læs mere

Perspektiver for udviklingen af. med bane i Danmark. Kontorchef Tine Lund Jensen

Perspektiver for udviklingen af. med bane i Danmark. Kontorchef Tine Lund Jensen Perspektiver for udviklingen af den intermodale godstransport med bane i Danmark Kontorchef Tine Lund Jensen Side 2 Hvorfor skal vi overhovedet tale om intermodalitet? Samspillet mellem transportformerne.

Læs mere

En grøn transportpolitik

En grøn transportpolitik RegionalU dvikling Bilag tilpunkt 5 Trafikaftale indgået m ellem Folketingets forligspartier den 29. januar 2009 - En grøn transportpolitik Panelfor kollektiv trafik M øde den 11.m arts 2009 B ilag pkt.5

Læs mere

Forelagt for og behandlet af Finansudvalget som fortroligt Akt. D. (2004-05)

Forelagt for og behandlet af Finansudvalget som fortroligt Akt. D. (2004-05) O:\Folketinget\Folketing jobs\aktstykker\533876\dokumenter\akt084.fm 01-02-05 10:57:13 k02 TN 1 Forelagt for og behandlet af Finansudvalget som fortroligt Akt. D. (2004-05) 84 Trafikministeriet. København,

Læs mere

Abstrakt. Landstrafikmodellen og valideringsprocessen. Trafikberegninger

Abstrakt. Landstrafikmodellen og valideringsprocessen. Trafikberegninger Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

16. Maj Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen

16. Maj Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen 1 16. Maj 2018 Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen 2 Udgangspunktet Hvor står vi med dagens udfordringer med hensyn til trængsel, kapacitet og rejsetid i hovedstadsområdet?

Læs mere

8 udbudspakker til fremtidens jernbane

8 udbudspakker til fremtidens jernbane 8 8 udbudspakker til fremtidens jernbane 8 udbudspakker til fremtidens jernbane Udgiver Brancheforeningen Dansk Tog Tekst og layout Dansk Tog Foto Patrik Engstöm/Stefan Nilsson/Lars E/SJ/Arriva Tryk

Læs mere

Banedanmarks kommende projekter

Banedanmarks kommende projekter Banedanmarks kommende projekter Geoteknikerdag 2015 29.05.2015 Præsenteret for Geoteknisk Forening af Jimi Okstoft, Anlægsudvikling 1 Program Introduktion (3 min) Timemodellen (19 min) o 1. etape København-Odense

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del 28 Bilag 5 Offentligt. Finanslov 2011

Finansudvalget FIU alm. del 28 Bilag 5 Offentligt. Finanslov 2011 Finansudvalget 2010-11 FIU alm. del 28 Bilag 5 Offentligt Finanslov 2011 2. Finanslov 2011 Indhold Finanslov 2011...3 1. Transportaftaler...5 2. Driftsbudgettet...9 3. Infrastruktur... 12 4. Trafikkøb,

Læs mere

Mikkel Sune Smith, Transportministeriet. BaneBranchen & JETRA, 17. maj 2010

Mikkel Sune Smith, Transportministeriet. BaneBranchen & JETRA, 17. maj 2010 Mere gods på banen Mikkel Sune Smith, BaneBranchen & JETRA, 17. maj 2010 Grundlaget: Transportpolitiske aftaler og strategier Med aftale om En grøn transportpolitik af 29. januar 2009 blev der afsat 97

Læs mere

Afgjort den 29. juni Tidligere fortroligt aktstykke X af 29. juni Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af

Afgjort den 29. juni Tidligere fortroligt aktstykke X af 29. juni Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af Aktstykke nr. 50 Folketinget 2018-19 Afgjort den 29. juni 2017 Tidligere fortroligt aktstykke X af 29. juni 2017. Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 30.11 2018. Transport-, Bygnings-

Læs mere

Trafikale beregninger af langsigtede vejprojekter i hovedstadsområdet

Trafikale beregninger af langsigtede vejprojekter i hovedstadsområdet Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 B 14 Bilag 7 Offentligt Dato 21. marts 2016 Sagsbehandler Ulrik Larsen/Anette Jacobsen Mail ul@vd.dk Telefon Click here to enter text. Dokument 16/03770 Side Trafikale

Læs mere

Vejinfrastrukturen nu og i fremtiden. Jens Holmboe, Vejdirektør

Vejinfrastrukturen nu og i fremtiden. Jens Holmboe, Vejdirektør Vejinfrastrukturen nu og i fremtiden Jens Holmboe, Vejdirektør jjh@vd.dk FRI s Årsmøde 3. marts 2016 Udviklingen i kørte km efter vejtype 2005-2015 Indeks 100 = 2005 150 140 130 Motorveje 120 110 Alle

Læs mere

TØF konference 12. marts 2003 Investeringer på jernbanen. Jens Andersen

TØF konference 12. marts 2003 Investeringer på jernbanen. Jens Andersen TØF konference 12. marts 2003 Investeringer på jernbanen Jens Andersen Regeringens plan for trafikinvesteringer 2003 Oversigt over projekterne - igangværende som nye Infrastrukturens betydning Vigtigt

Læs mere

Godspolitiske initiativer

Godspolitiske initiativer Godspolitiske initiativer Banegodstransport 1. Styrkelse af de centrale banegodskorridorer Ny fremtidssikret jernbanekorridor mellem Øresundsregionen og 2018 Tyskland via Femern a) Fast forbindelse over

Læs mere

Samrådsspørgsmål BG og BH

Samrådsspørgsmål BG og BH Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 503 Offentligt TALEMANUSKRIPT Samrådsspørgsmål BG og BH Side 1 af 11 Spørgsmål BG & BH Spørgsmål BG: Hvad er årsagen til, at

Læs mere

Trafikkøbsrapport Trafikkøb 2017

Trafikkøbsrapport Trafikkøb 2017 Trafikkøbsrapport Trafikkøb Trafikkøbsrapport Udgivet af: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Udarbejdet af: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet ISBN:

Læs mere

Loftskorrektioner på FL18

Loftskorrektioner på FL18 Loftskorrektioner på FL18 December 2017 I forlængelse af regeringens 2025-plan Vækst og Velstand 2025 og de indgåede reformaftaler i foråret 2017 om Tryghed om boligskatten, Aftale om flere år på arbejdsmarkedet

Læs mere

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 28. Transportministeriet

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 28. Transportministeriet Forslag til finanslov for finansåret 2015 Tekst og anmærkninger 28. Transportministeriet 28. Transportministeriet Tekst 3 Realøkonomisk oversigt: 28. Transportministeriet A. Oversigter. Mio. kr. Nettotal

Læs mere

Fremtiden på jernbanen. Jan Albrecht Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Jernbanesikkerhedskonference Januar 2019

Fremtiden på jernbanen. Jan Albrecht Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Jernbanesikkerhedskonference Januar 2019 Fremtiden på jernbanen Jan Albrecht Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Jernbanesikkerhedskonference Januar 2019 Overblik: Væksten på jernbanen Overblik: besluttede projekter nov. 17 Åbningsdatoer ændres

Læs mere

Trafikkøbsrapport Trafikkøb 2016

Trafikkøbsrapport Trafikkøb 2016 Trafikkøbsrapport Trafikkøb Trafikkøbsrapport Udgivet af: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Udarbejdet af: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet ISBN:

Læs mere

Elektrificering af banenettet

Elektrificering af banenettet Elektrificering af banenettet Strategisk analyse 09.05.2012 Oplæg på Banebranchens konference ved Martin Munk Hansen, Områdechef i Banedanmark Dagens program Strategisk analyse af elektrificering Politiske

Læs mere

Status for anlægs- og byggeprojekter. 1. halvår 2017

Status for anlægs- og byggeprojekter. 1. halvår 2017 Status for anlægs- og byggeprojekter 1. halvår 2017 Status for anlægs- og byggeprojekter 1. halvår 2017 4. Status for anlægs- og byggeprojekter Status for anlægs- og byggeprojekter, 1. halvår 2017 Udgivet

Læs mere

NOTAT DOK 32(A) Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København

NOTAT DOK 32(A) Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København NOTAT DOK 32(A) Dato J. nr. Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København Ingeniør- og rådgivningsfirmaet Atkins har for en række Østjyske kommuner og Region

Læs mere