INNOVATION & IVÆRKSÆTTERI PÅ UNGDOMSUDDANNELSERNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INNOVATION & IVÆRKSÆTTERI PÅ UNGDOMSUDDANNELSERNE"

Transkript

1 INNOVATION & IVÆRKSÆTTERI PÅ UNGDOMSUDDANNELSERNE

2 2 Introduktion I en verden præget af forandring og mange muligheder er det vigtigt, at alle elever får viden om og erfaring med selv at være medskabere af deres liv og karriere. Fonden for Entreprenørskab er derfor sat i verden for at hjælpe skolerne og støtte op om den innovations- og iværksætterundervisning, der foregår på ungdomsuddannelserne rundt om i landet. Intentionen er at understøtte skolernes udmøntning af bekendtgørelsernes overordnede linjer, således at undervisere kan hente viden, sparring og værktøjer til at inddrage kreativitet, handling og omverdenen i undervisningen, og derved understøtte elevernes tro på, at de selv kan være med til at skabe fremtiden. Til undervisere og skoler har vi en række tilbud, der arbejder med elevernes entreprenørielle erfaringer og kompetencer til gavn for deres fritids-, uddannelses- og arbejdsliv. Vi tilbyder blandt andet: Gratis undervisnings- og inspirationsmaterialer Sparring og pædagogiske workshops Konkurrencer og undervisningsforløb Netværk og konferencer for undervisere og ledere Uddeling af puljemidler Har du spørgsmål, eller vil du bare gerne vide mere, kan du kontakte teamet for ungdomsuddannelserne på ung@ffe-ye.dk eller tlf Du kan også besøge hvor du kan læse mere om Fonden for Entreprenørskab og downloade gratis materialer.

3 3 Indhold Taksonomi i entreprenørskabsuddannelse 4 Konkurrencer og forløb 5 Skills for the future 5 Company Programme 6 Leder for en dag 7 Entrepreneurial Skills Pass (ESP) 7 Danish Entrepreneurship Award 8 Puljemidler 9 Inspiration, rådgivning og vidensdeling 10 Octoskills - digitalt evalueringsredskab 10 Netværk for undervisere (NEIS) 11 Undervisningsmaterialer 12 Idemager 12 Business Plan Generator 13 Evalueringsspillet 14 Ideworkshop 15 Business Model Canvas 16 Socialt Entreprenørskab 17 Flyt hjemmefra - Unge og Privatøkonomi 18 Rollemodeller 19 Iværksætteri på EUD og EUX 20 Butiksprojekt 21 Hvad skal der til? 22 Start din egen salon 23 Mureriet 24 Tømreriet 25 Brobygning til grundskolen 26 Den Globale Markedsplads 26 Green City 26 Banebryderne 26 Regionerne - din lokale kontakt 27

4 4 Taksonomi i entreprenørskabsuddannelse Fonden for Entreprenørskab arbejder for, at innovation og iværksætteri udbredes i hele det danske uddannelsessystem - fra ABC til ph.d. Med taksonomien forsøger vi at samle viden om entreprenørskabsundervisning og give en række perspektiver på, hvad undervisning i innovation og iværksætteri er, og hvordan en sådan undervisning kan udfoldes og evalueres som pædagogisk praksis. Taksonomien er et bud på en generel forståelsesramme for progression og læringsmål igennem et mangfoldigt og mangefacetteret uddannelsessystem. Målet er at konstruere en overensstemmelse mellem entreprenørskabsundervisningens overordnede formål og læringsmål, det indhold og den progression undervisningen bør have og den feedback, evaluering og udprøvning, som skal understøtte elever og studerendes læring. Faglighed Omverdensrelation Handling Personlig indstilling Faglighed Kreativitet Taksonomien henvender sig til undervisere, ledere og beslutningstagere på alle trin i uddannelsessystemet fra grundskole til videregående uddannelser. Den kan bruges som inspiration og vejledning til, hvordan der kan arbejdes med innovation og iværksætteri både organisatorisk og i undervisningen. Hent taksonomien på vores hjemmeside. Der arbejdes i taksonomien med dimensionerne kreativitet, handling, omverdensrelation og personlig indstilling som centrale fokus- og kompetenceområder for entreprenørskabsundervisningen.

5 5 Konkurrencer og forløb Skills for the future Hvem? Skills for the Future er et gratis undervisnings- og konkurrenceforløb for elever på autouddannelserne på EUD og EUX. Hvad? Med afsæt i inspirerende klasseoplæg fra Hyundai i Danmark, skal eleverne i hold udvikle og arbejde med egne innovative ideer inden for autosektoren. Her lærer de f.eks. om kreativ idegenerering, samarbejde, problemløsning og brugen af netværk. Kompetencer der styrker elevernes mod og handlekraft fremadrettet, og som udvider elevernes forståelse af, hvad de kan bruge deres fag til. Hvor? Hyundai-klassebesøget finder sted på den enkelte skole, og herefter arbejder eleverne med udviklingen af egne ideer i de relevante fag på skolen f.eks. er det nærliggende at inddrage faget innovation. Eleverne registrerer deres ide på en online platform, og de 10 bedste hold udvælges til at dyste i den nationale finale. Vinderholdet kvalificerer sig til en europæisk finale. Hvordan kommer man i gang? På Fonden for Entreprenørskabs hjemmeside findes inspirationsmateriale, værktøjer, videoer, datoer og deadlines samt link til tilmelding.

6 6 Konkurrencer og forløb Company Programme: Hvem? Company Programme er et learning-by-doing-forløb for elever fra alle ungdomsuddannelser. Hvad? I forløbet får eleverne reelt afprøvet, hvad det vil sige at realisere deres innovations- og iværksætterkompetencer frem mod at skabe et produkt, en service, en event m.m. I processen lærer de bl.a. at arbejde med ideudvikling, aftagerne af deres produkt, strategi, markedsføring og økonomi. De skal i løbet af programmet udfordre deres faglighed, søge ud af klasseværelset og skabe reel kontakt til eksterne samarbejdspartnere, der kan bidrage til at realisere deres ide. Alt sammen med det mål at udvide elevernes forståelse af, hvad deres faglighed kan bruges til og inspirere dem til selvstændighed og værdiskabelse. Hvor? Arbejdet med ideerne finder sted i de relevante fag på skolerne. Derudover får eleverne mulighed for at teste deres idé over for dommere ved de forskellige regionale- og nationale konkurrencer, der tilbydes i løbet af skoleåret. På den måde modtager eleverne den relevante og konstruktive feedback, som skal til for at føre idéer ud i livet. Forløbet kan skræddersys alt efter, hvad der er tid og plads til enkelt- eller tværfagligt og der kan deltages i messer/konkurrencer enten forår eller efterår. Hvordan kommer man i gang? På Fonden for Entreprenørskabs hjemmeside findes inspirationsmateriale, værktøjer, datoer, deadlines og priser, og det er også her, at underviser og elevhold registreres i programmet.

7 7 Supplerende tilbud til Company Programme: Leder for en dag Hvem? Elever, der ønsker at deltage i Leder for en dag, skal være mellem 17 og 26 år og være en del af undervisningsforløbet Company Programme. Udvælgelse foregår på baggrund af en ansøgning. Hvad? Fonden for Entreprenørskab og alumneforeningen JAAD (Junior Achievement Alumni Denmark) samarbejder om projektet Leder for en dag. En udvalgt skare elever bliver tilknyttet hver sin virksomhed, for at følge en leder en hel arbejdsdag. Her får de indblik i de forskellige arbejdsopgaver og problemstillinger, en sådan arbejdsdag normalt byder på. Kort fortalt er målet med dagen, at styrke de unges tilknytning og forståelse for erhvervslivet, og samtidig give elever en realistisk forventning om det at være leder. Hvordan? Bliv Leder for en dag og få et smugkig ind i, hvad din fremtid kan byde på. Dagen før mødet med lederne mødes alle aspiranter til en lærerig dag med oplæg fra ledere og iværksættere. Netværk vil være i fokus, og aspiranterne bliver klædt på til, at de skal ud og møde deres ledere. På dagen skal alle aspiranter følge deres egen leder, og dagen rundes af i fællesskab med en snak om dagens gang. Hvor? Læs mere og tilmeld dig på vores hjemmeside. Entrepreneurial Skills Pass (ESP) Hvem? Entrepreneurial Skills Pass (ESP) er et tilbud til elever, der er med i Company Programme. Hvad? Ved at gennemføre to selv-evaluering-tests og en afsluttende online eksamen, får eleverne et internationalt anerkendt bevis på, at de har faglig viden og entreprenørielle kompetencer, der er efterspurgt på arbejdsmarkedet. ESP-certifikatet giver eleverne et værdifuldt forspring i erhvervslivet, uanset om de skal starte som iværksættere, ansættes i en eksisterende virksomhed eller søge en praktikplads. Hvordan? ESP består overordnet set af tre dele: 1. En reel entreprenørskabserfaring: Eleverne får igennem Company Programme oparbejdet mange forskellige kompetencer og evner fra idégenerering, udvikling af forretningskoncept og budgetstyring til samarbejde, iværksættelse og rollefordeling. 2. Selvevalueringsværktøj: Før og efter deres deltagelse i Company Programme skal eleverne tage en selv-evaluering-test, hvor de skal reflektere over deres entreprenørskabskompetencer. 3. Online eksamen: Selve certificeringen foregår ved at tage en online eksamen, hvor det er elevernes faglighed og deres forståelse af grundelementerne i virksomhedsdrift, de bliver testet i. Hvor? Læs mere og tilmeld dig på vores hjemmeside.

8 8 Konkurrencer og forløb Danish Entrepreneurship Award Danish Entrepreneurship Award er Danmarks største læringsrum for innovative og kreative elever, hvor omkring 5000 mennesker fra ABC til ph.d. hvert år samles til en dag helliget entreprenørskab. Eleverne får mulighed for at: - være med i Idékonkurrencen, Da Vinci konkurrencen og Plakatkonkurrencen - høre foredrag af unge, der selv har handlet på deres idé og sat den i søen - få gode råd fra de mange erhvervsfolk i Rådgivningszonen til, hvordan de selv kommer videre med deres egne idéer. Som underviser kan du: - høre oplæg fra andre undervisere - afprøve nye redskaber til din entreprenørskabsundervisning - udbygge dit netværk i Læringszonen. - tilmelde dig læringsdag for undervisere Vær med til at fejre innovation og iværksætteri i ungehøjde, når Danmarks innovative fremtid mødes til Danish Entrepreneurship Award i november. Læs mere og tilmeld dig på vores hjemmeside.

9 9 Puljemidler Fonden for Entreprenørskab støtter projekter og aktiviteter inden for undervisning og uddannelse i innovation og iværksætteri på ungdomsuddannelserne. Hvem kan søge projektstøtte? For at sikre forankring af projektet skal ansøger være en skole eller uddannelsesinstitution. Man kan altså ikke som privatperson eller virksomhed opnå støtte til et projekt, medmindre det sker i samarbejde med en uddannelsesinstitution. Hvad kan man søge støtte til? Alle projekter, der modtager støtte, skal have innovation, iværksætteri og entreprenørielle kompetencer som fokus. Derudover vil der i hver ansøgningsrunde være nogle temaer med særligt fokus. Hvis du går med tanker om at søge projektstøtte, er det derfor vigtigt, at du holder dig orienteret om, hvilke puljer der kan søges inden for ungdomsuddannelserne. Projekter, der kan opnå støtte, kan f.eks. have til formål at efter- eller videreuddanne lærere og undervisere inden for entreprenørskabsundervisning, at udvikle nye undervisningsforløb, der sikrer de unges innovative og entreprenørielle kompetencer eller at udvikle inspirerende undervisningsmaterialer. Hvornår kan man søge? Der afholdes normalt én ansøgningsrunde om året med ansøgningsfrist i marts. Hvis du er tilmeldt vores nyhedsbrev, er du sikker på at høre om det, når nye runder bliver udbudt. Tilmeld dig nyhedsbrevet på vores hjemmeside. Hvordan søger man? Når der åbnes for en ansøgningsrunde, kan man finde ansøgningsskema og budgetskema til de forskellige puljer på hjemmesiden. Læs mere på vores hjemmeside.

10 10 Inspiration, rådgivning og vidensdeling Har du brug for input til at arbejde med elevernes innovative og entreprenørielle kompetencer i undervisningen? Vi bidrager gerne med inspiration og rådgivning enten telefonisk eller ved besøg. F.eks. tager vi ud og holder workshops og oplæg for grupper af undervisere og ledere efter jeres behov. Vi står også til rådighed med sparring om eksisterende efteruddannelsesmuligheder, og med inspiration til din entreprenørskabsundervisning. Inspirationen går også den anden vej. Har du gang i et spændende forløb, som du mener, andre kan få glæde af, hører vi gerne om det og vil i nogle tilfælde kunne være behjælpelig med at sprede den viden, du har opnået. Det er altid gratis at få besøg af os. Kontakt teamet for ungdomsuddannelserne for mere information. Læs mere om aktuelle udviklingsprojekter inden for efteruddannelse på vores hjemmeside. octoskills Nyt digitalt evalueringsredskab til din undervisning! App en giver dig en status på dine elevers opfattelse af egne entreprenørielle evner samt deres entreprenørielle intentioner og ambitioner for fremtiden. Brug den i din undervisning til: - at understøtte dine elevers udvikling af tillid til egne entreprenørielle evner - at få viden om effekterne af din undervisning Læs mere på

11 11 Netværk for undervisere NEIS er et netværk for undervisere og er en platform for udviklingen af et professionelt fælleskab på tværs af faggrænser og uddannelser. Formål og udbytte NEIS er for dig, som ønsker at blive inspireret, finde ny viden og få nye ideer udefra eller fra andre med samme interesse for entreprenørskabs- og innovationsundervisning. Nogle NEIS-aktiviteter, afholdt af Fonden, vil være målrettet undervisere på ungdomsuddannelserne, mens andre inddrager alle uddannelsesniveauer. Du kan som medlem også selv skabe aktiviteter om netop det, du synes er interessant. Måske har du været med i et projekt, du gerne vil fortælle andre om, eller du vil skabe en platform, hvor projektdeltagere fortsat kan mødes og sparre med hinanden efter projektets afslutning. Det kan med fordel ske i NEIS, hvor rammerne allerede eksisterer med forum, faste arrangementer og en Facebook gruppe, hvor du løbende kan være i kontakt med andre undervisere. Praktisk information Det er gratis at være medlem af NEIS. Læs mere og tilmeld dig på vores hjemmeside.

12 12 Undervisningsmaterialer Idémager et innovationsspil Idémager er et hurtigt og enkelt spil, der handler om at få og udvikle idéer. Spillet viser både, hvor nemt det kan være at skabe idéer, og hvordan man kommer videre med dem. Det kan spilles på en dobbelttime og kræver kun lidt klippe-klistren og nogle post-its, før det er klar til brug. Idémager kan bruges som en generel introduktion til innovation eller i sammenhæng med et længere emnespecifikt forløb. Spillet kan printes fra Fondens hjemmeside og benyttes gratis i undervisningen. Alle ungdomsuddannelser En dobbelttime eller efter behov Kreativitet Lærervejledning, elevhæfte, kort

13 13 Undervisningsmaterialer Business Plan Generator Business Plan Generator er et online værktøj, dine elever kan bruge, når de skal udarbejde en forretningsplan. De bliver guidet igennem processen, så de får gjort sig alle de nødvendige overvejelser, der skal til for at skrive en forretningsplan. Værktøjet giver forklaringer til de begreber, der bliver brugt, og man får eksempler på, hvad der skal beskrives under de forskellige emner. På den måde kan dine elever bruge Business Plan Generator uden at tale flydende forretningssprog. Vi har udviklet en vejledning, som fortæller, hvordan man bruger Business Plan Generator, og som giver en introduktion til, hvad en forretningsplan er, og hvad den indeholder. Hent materialet på vores hjemmeside. Alle ungdomsuddannelser 4-8 lektioner Opstart af virksomhed, omverdensrelation Lærervejledning, online værktøj

14 14 Undervisningsmaterialer Evalueringspillet Mange projekter og temauger har det til fælles, at der ikke er tid til evaluering. Den unikke chance for at sætte fokus på deltagernes læring og erfaring bliver ofte forpasset. Dette gælder i skoler såvel som i professionelle organisationer. Formålet med Evalueringsspillet er at skabe et sprog om, hvordan det er at arbejde med projekter i undervisningen og at gøre den læring og erfaring, som sker, synlig for elever, lærere og andre. Det er den grundlæggende tanke, at det, der sættes lys på vokser, og perspektivet i spillet er anerkendende og fremadrettet. Spillet kan anvendes som afslutning på et emne- eller projektforløb, og den opsamlede viden kan bruges som optakt til nye forløb. Spørgsmålene er åbne, da det er vigtigt, at det er elevernes egne udsagn og erfaringer, som kommer i spil. Hent spillet på vores hjemmeside. Alle ungdomsuddannelser Spillet tager ca minutter at gennemføre Evaluering Spil, spilleregler, læringskort, journalistkort, læringsmålskive og konvolutter

15 15 Undervisningsmaterialer Ideworkshop en lærervejledning til facilitering af ideudviklingsforløb Ideworkshoppen har til formål at strukturere idéudviklingsprocessen, samtidig med at den styrker samarbejdet og kreativiteten. Den skal med andre ord samle en gruppes mentale kapacitet og sikre en mangfoldig tilgang til problemløsning. Materialet er en vejledning, ikke en facitliste, men indeholder inspiration, konkrete eksempler og metoder, som kan benyttes af underviseren. Hent materialet på vores hjemmeside. Alle ungdomsuddannelser 4-6 timer Kreativitet, samarbejde og problemløsning Lærervejledning

16 16 Undervisningsmaterialer Business Model Canvas Pitch din forretningsidé Når man gerne vil starte sin egen virksomhed, er det vigtigt at have en forretningsidé, der kan føres ud i livet. Her er Business Model Canvas et godt redskab, der giver overblik over de vigtigste elementer. Når du har fået overblikket, kan du pitche - altså præsentere - din forretningsidé for forskellige interessenter f.eks. banken, samarbejdspartnere og potentielle kunder. Hvis din pitch bliver positivt modtaget, er det et godt signal om, at du kan gå videre med din idé og udarbejde en forretningsplan. Hent materialet på vores hjemmeside. Alle ungdomsuddannelser Min. 1-2 lektioner men kan også bruges i længere undervisningsforløb Opstart af virksomhed og omverdensrelation Lærervejledning og elevopgaver

17 17 Undervisningsmaterialer Socialt entreprenørskab Materialet Socialt Entreprenørskab er en drejebog, der udgør et selvstændigt udgangspunkt for at arbejde med socialt entreprenørskab i undervisningen. er bl.a. på: at udvælge en faglig- og samfundsmæssig relevant udfordring at bruge sit fag som metode til at afdække forskellige aspekter af denne udfordring med udgangspunkt i den faglige beskrivelse, at formulere en løsning på udfordringen udformet som en forretningsidé til en ny socialøkonomisk virksomhed eller udvikling af en eksisterende. Hent materialet på vores hjemmeside. Findes billedet i højere opløsning? Alle ungdomsuddannelser lektioner, men kan varieres efter behov Omverdensrelation, personlig indstilling og handling Drejebog

18 18 Undervisningsmaterialer Flyt hjemmefra Unge og privat økonomi Formålet med Flyt hjemmefra Unge og Privatøkonomi er at give eleverne et større kendskab til de faktorer, som påvirker deres privatøkonomi, og at give dem et bedre overblik over privatøkonomiske forhold, så de bedre kan disponere privatøkonomisk og etablere sig erhvervsmæssigt. Flyt hjemmefra Unge og Privatøkonomi er en pakkeløsning med et online spil og en lærervejledning. Hent materialet på vores hjemmeside. Alle ungdomsuddannelser 8 x 45 min Økonomiforståelse Online spil og lærervejledning med beskrivelse af elevopgaver

19 19 Undervisningsmaterialer Rollemodeller Et vigtigt aspekt i god og effektiv entreprenørskabsundervisning er aktiviteter, der øger elevernes tro på selv at kunne designe liv og karrierer. Inspiration fra andre voksne end forældre og lærere er i den henseende essentiel, da eleverne i mødet med rollemodeller præsenteres for eksempler på forskellige tilgange til verden og fremtiden. Eleverne får gennem materialet mulighed for at få inspiration og blive smittet med det engagement og den selvtillid, som andre har mødt verden og livet med. Omdrejningspunktet for materialet er temaerne drømme, kompetencer, kompleksitet, netværk og vejen fra IDÉ til CVR. Hent materialet på vores hjemmeside. Alle ungdomsuddannelser Hver øvelse tager 30 min. Øvelserne kan laves enkeltvis eller i kombination med hinanden Personlig indstilling, omverdensrelation og iværksætteri Materialet består af en undervisningsguide til dig som lærer samt fem øvelser og otte rollemodelfilm

20 20 Undervisningsmaterialer Iværksætteri på EUD og EUX Iværksætteri på EUD og EUX gør det nemt for underviseren at gennemføre et undervisningsforløb på EUD eller EUX inden for opstart, etablering og drift af egen virksomhed. Materialet består af syv moduler, der alle beskæftiger sig med et aspekt af det at drive egen virksomhed. Undervejs skal eleverne igennem forskellige opgaver, som leder op til indholdet i en forretningsplan og den videre udvikling af en virksomhed. Hent materialet på vores hjemmeside. EUD og EUX lektioner, men kan varieres efter behov Opstart af virksomhed, kreativitet, omverdensrelation og handling Lærervejledning og elevopgaver

21 21 Undervisningsmaterialer Butiksprojekt - temaforløb på EUD (merkantil) Materialet er et inspirations- og vejledningsmateriale og omfatter gennemførelse af et 3-ugers butiksprojekt på EUD (merkantil), hvor eleverne får kendskab til en bred vifte af arbejdsopgaver, som er forbundet med start og drift af en butik. De indføres i emnerne iværksætteri, købmandskab, psykologi, salg og service. Hent materialet på vores hjemmeside. EUD (merkantil) 3 uger, ca 90 enkeltlektioner Opstart af virksomhed, omverdensrelation og handling Lærervejledning og elevopgaver

22 22 Undervisningsmaterialer Hvad skal der til? - et iværksætterforløb på EUD (merkantil) Dette praksisnære iværksætter-undervisningsmateriale om opstart og drift af egen virksomhed er tænkt som et inspirations- og vejledningsmateriale i forbindelse med undervisning på handelsskolernes merkantile uddannelse. Men materialet kan også bruges på andre erhvervsuddannelser. Hent materialet på vores hjemmeside. EUD (merkantil) men også bruges generelt på EUD 80, 40 eller 20 lektioner Opstart af virksomhed og omverdensrelation. Lærervejledning og elevopgaver

23 23 Undervisningsmaterialer Start din egen salon iværksætteri i frisørfaget Start din egen salon - iværksætteri i frisørfaget sætter fokus på de temaer, man skal omkring, hvis man vil starte sin egen frisørsalon. Materialet giver eleverne en god introduktion til bl.a. kunder, konkurrenter, salg, markedsføring og økonomi. Start din egen salon - iværksætteri i frisørfaget indeholder redskaber til at arbejde med de forskellige emner samt opgaver og spørgsmål, der giver eleverne mulighed for at arbejde med deres egne idéer til en salon. Hent materialet på vores hjemmeside. EUD (tec) Min. 4-8 lektioner men kan ideelt bruges i længere undervisningsforløb Opstart af virksomhed, omverdensrelation, personlig handling Drejebog

24 24 Undervisningsmaterialer Mureriet - forretningsplanen Mureriet - forretningsplanen er udviklet til undervisning i iværksætteri inden for byggeri og anlæg på erhvervsuddannelserne. Materialet tager udgangspunkt i en murervirksomhed, og guider eleverne igennem de emner, der skal være med i forretningsplan. Når eleverne har arbejdet med Mureriet forretningsplanen, har de - ud over god teoretisk indsigt i, hvad det vil sige at være selvstændig også indholdet til en forretningsplan for deres egen murervirksomhed og værktøjer til at gå videre med opstarten af den. Hent materialet på vores hjemmeside. EUD (tec) og EUX Min. 4-8 lektioner men kan ideelt bruges i længere undervisningsforløb Opstart af virksomhed, omverdensrelation og handling Drejebog

25 25 Undervisningsmaterialer Tømreriet iværksætteri i tømrerbranchen Tømreriet - iværksætteri i tømrerbranchen tager udgangspunkt i mange af de udfordringer, som nystartede virksomheder oplever, og udfordringerne danner grundlag for de opgaver, der skal løses undervejs. Materialets opgaver er således praksisbaserede og anvendelsesorienterede, for at give eleverne en smagsprøve på nogle af de kompetencer, der er nødvendige for iværksættere i bygge- og anlægsbranchen. Hent materialet på vores hjemmeside. EUD (tec) og EUX Min. 4-8 lektioner men kan ideelt bruges i længere undervisningsforløb Opstart af virksomhed, omverdensrelation, handling Drejebog

26 26 Brobygning til grundskolen Herunder præsenteres en række materialer, der kan bruges i brobygningsforløb mellem ungdomsuddannelser og grundskolen. Den globale markedsplads Iværksætteri og global handelskultur er fokusset i materialet, der undersøger nøgleaspekterne af global økonomi - hvad der får verdenshandelen til at fungere, og hvordan global handel har indflydelse på elevernes dagligdag. Eleverne vises også, hvordan man kan etablere egen virksomhed på den globale markedsplads. STX, HHX, EUD og EUX 12 lektioner à 45 minutter. Hver lektion kan dog anvendes særskilt Omverdensrelation, økonomiforståelse og iværksætteri Lærervejledning, elevhæfte og arbejdsark Green City Et computerspil om alternativ energi og entreprenørskab hvor eleverne skal skabe en grøn by ved at lave de bedste forretninger og investeringer i grøn teknologi. Spillet findes både i en dansk og en engelsk udgave og kan derfor også bruges i sprogundervisningen eller i samarbejdet med udenlandske klasser. Alle ungdomsuddannelser 2-3 lektioner eller som en del af et længere forløb Omverdensrelation, bæredygtig innovation Green City fylder ca. 12 MB, og kan installeres på en almindelig pc Banebryderne Et undervisningsforløb skabt til valgfaget iværksætter i 10. klasse. Materialet er en trin-for-trin indføring i iværksætteri. Det er et intensivt temaforløb, hvor eleverne arbejder med at planlægge og oprette elevvirksomheder. Materialet giver også et bud på, hvordan eleverne kan føre deres virksomhed ud i livet. Alle ungdomsuddannelser 1-2 uger. Som udgangspunkt varer forløbet en uge, men kan udvides til længere forløb afhængigt af elevgruppens/lærerens overordnede målsætninger og ambitionsniveau. Iværksætteri Lærervejledning, elevhæfte og kopiark Find materialerne under grundskolen på vores hjemmeside.

27 27 Regionerne din lokale kontakt Fonden for Entreprenørskab i alle dele af landet Region Nordjylland Fonden for Entreprenørskab har 7 regioner, der dækker Danmark og Færøerne med lokale- og regionale aktiviteter for elever og undervisere, som f.eks. Region Midtjylland Region Færøerne Netværk for undervisere Sparring til skoler Messer og konkurrencer for deltagere i Company Programme Kontakt mellem skoler og virksomheder i lokalområderne. Region Syddanmark Region Sjælland Region Hovedstaden På regionernes hjemmesider kan du finde datoer og beskrivelser for kommende arrangementer for undervisere og elever i dit område, links til forløb og materialer, generelle nyheder m.m. Se vores hjemmeside under Fonden FFE Regioner. Du kan finde regionslederen for din lokale Fonden for Entreprenørskab på kortet til højre. Brug din lokale regionsleder som sparringspartner og til at få gode råd og vejledning, når du skal i gang med at bruge Fondens tilbud og implementere innovations- og iværksætteraktiviteter på din skole. Nordjylland Under etablering. Se hjemmesiden: nordjylland.ffe-ye.dk Sjælland Konstitueret regionsleder: Dennis Christensen Tlf: dennisshik@ffe-ye.dk sjaelland.ffe-ye.dk Midtjylland Regionsleder: Susanne Sørensen Tlf: susannesoerensen@ffe-ye.dk midtjylland.ffe-ye.dk Bornholm: Regionsleder: Tau Rebecca Mikkelsen Tlf: taumik@ffe-ye.dk bornholm.ffe-ye.dk Syddanmark Regionsleder: Mikkel Jensen Tlf: mikjen@ffe-ye.dk syddanmark.ffe-ye.dk Færøerne Konstitueret regionsleder: Brynhild Høyer Tlf: Bh@fh.fo faeroerne.ffe-ye.dk Region Bornholm Hovedstaden: Regionsleder: Dennis Christensen Tlf: dennisshik@ffe-ye.dk hovedstaden.ffe-ye.dk

28 FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB YOUNG ENTERPRISE - DANMARK EJLSKOVSGADE 3D 5000 ODENSE C TLF

Company Programme kan integreres i mange forskellige fag på de forskellige ungdomsuddannelser

Company Programme kan integreres i mange forskellige fag på de forskellige ungdomsuddannelser Company Programme Hvad er Company Programme? Company Programme er et learning-by-doing-forløb, hvor elever fra ungdomsuddannelserne lærer at udvikle, afprøve og realisere gode ideer inden for alt fra social

Læs mere

Velkommen til opstartsmødet for CP-undevisere

Velkommen til opstartsmødet for CP-undevisere Velkommen til opstartsmødet for CP-undevisere Velkomst 10.00 Bordet rundt (hvem er jeg, hvorfor er jeg her) Hvad er Fonden for Entreprenørskab Nye Company Programme-undervisere 10.30 Præsentation af Company

Læs mere

INNOVATION OG IVÆRKSÆTTERI

INNOVATION OG IVÆRKSÆTTERI INNOVATION OG IVÆRKSÆTTERI FOLDER 2013 2012 Sponsorbrochure for Region Bornholm www.ffe-ye.dk Som medlem af Fonden for Entreprenørskab - Young Enterprise kan du være med til at styrke det lokale erhvervsliv!

Læs mere

FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE. Bliv partner. Støt Fonden for Entreprenørskab

FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE. Bliv partner. Støt Fonden for Entreprenørskab FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE Bliv partner Støt Fonden for Entreprenørskab 2 Hvem er Fonden for Entreprenørskab? Entreprenørskab kan læres. Det er Fondens grundsten. Aktiviteterne og

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2014 SÅDAN DELTAGER DU I IDÉKONKURRENCEN OG DA VINCI UNGDOMSUDDANNELSERNE DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende, danske og udenlandske,

Læs mere

Fonden Overskrift for Entreprenørskab dfgdffghfg. Young Enterprise

Fonden Overskrift for Entreprenørskab dfgdffghfg. Young Enterprise Fonden for Entreprenørskab Young Enterprise Fonden for Entreprenørskab Young Enterprise April 2012 Fonden for Entreprenørskab Young Enterprise Støttet af Større danske erhvervsvirksomheder og organisationer

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2014 SÅDAN DELTAGER DU I IDÉKONKURRENCEN KORTE OG MELLEMLANGE UDDANNELSER SAMT KUNSTNERISKE DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende,

Læs mere

Efteruddannelse i innovations- og entreprenørskabsundervisning

Efteruddannelse i innovations- og entreprenørskabsundervisning Efteruddannelse i innovations- og entreprenørskabsundervisning Verden, arbejdsmarked og samfund forandrer sig, og det gør kravene til skole og uddannelse også.. Over hele verden er der således fokus på

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2012 Ungdomsuddannelser DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende, danske og udenlandske, samt undervisere og ledere tilknyttet en dansk

Læs mere

Giv din støtte til Danmarks fremtid. Vær med til at sikre iværksætterkulturen blandt danske unge og styrk talentudviklingen til din virksomhed

Giv din støtte til Danmarks fremtid. Vær med til at sikre iværksætterkulturen blandt danske unge og styrk talentudviklingen til din virksomhed Giv din støtte til Danmarks fremtid Vær med til at sikre iværksætterkulturen blandt danske unge og styrk talentudviklingen til din virksomhed Fonden for Entreprenørskab Young Enterprise Entreprenørskab

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARDS DNA

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARDS DNA DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARDS DNA DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARDS DNA Hvorfor afholder vi Danish Entrepreneurship Award - DNA Med Danish Entrepreneurship Award vil vi skabe inspiration og motivation til

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2013. Ungdomsuddannelserne

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2013. Ungdomsuddannelserne DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2013 Ungdomsuddannelserne DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende, danske og udenlandske, samt undervisere og ledere tilknyttet en dansk

Læs mere

Velkommen til Opstartsmødet i Company Programme. 26. august 2014 i Odense

Velkommen til Opstartsmødet i Company Programme. 26. august 2014 i Odense Velkommen til Opstartsmødet i Company Programme 26. august 2014 i Odense Program for dagen 10.00 Velkomst Bordet rundt (hvem er jeg, hvorfor er jeg her) Hvad er Fonden for Entreprenørskab Young Enterprise

Læs mere

INNOVATION & ENTREPRENØRSKAB IDÉKATALOG MED GRATIS UNDERVISNINGSMATERIALER UDVIKLET TIL GRUNDSKOLEN

INNOVATION & ENTREPRENØRSKAB IDÉKATALOG MED GRATIS UNDERVISNINGSMATERIALER UDVIKLET TIL GRUNDSKOLEN INNOVATION & ENTREPRENØRSKAB IDÉKATALOG MED GRATIS UNDERVISNINGSMATERIALER UDVIKLET TIL GRUNDSKOLEN 2 GEW.DK INTRODUKTION TIL GEW s IDÉKATALOG TIL GRUNDSKOLEN Entreprenørskab er gennem de seneste år blevet

Læs mere

Fonden for Entreprenørskab Adm. Direktør Christian Vintergaard

Fonden for Entreprenørskab Adm. Direktør Christian Vintergaard Fonden for Entreprenørskab Adm. Direktør Christian Vintergaard Orientering omkring Fondens aktiviteter, v/christian Vintergaard Global Entrepreneurship Week (GEW): 160 deltagende lande 10 millioner deltagere

Læs mere

FAGLIGT ENTREPRENØRSKAB

FAGLIGT ENTREPRENØRSKAB FAGLIGT ENTREPRENØRSKAB Introduktion Fonden for Entreprenørskab Young Enterprise har med støtte fra Velux Fonden igangsat et toårigt projekt, der vil hjælpe med at inkludere og fastholde socialt udsatte

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2014 SÅDAN DELTAGER DU I IDÉKONKURRENCEN OG DA VINCI UNGDOMSUDDANNELSERNE DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende, danske og udenlandske,

Læs mere

Giv din støtte til Danmarks fremtid Vær med til at sikre iværksætterkulturen blandt danske unge og styrk talentudviklingen til din virksomhed

Giv din støtte til Danmarks fremtid Vær med til at sikre iværksætterkulturen blandt danske unge og styrk talentudviklingen til din virksomhed FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA W ORLDWIDE Giv din støtte til Danmarks fremtid Vær med til at sikre iværksætterkulturen blandt danske unge og styrk talentudviklingen til din virksomhed Fonden for

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2015 SÅDAN DELTAGER DU I IDÉKONKURRENCEN OG DA VINCI UNGDOMSUDDANNELSERNE DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende, danske og udenlandske,

Læs mere

BRUG FOR ET SUPPLEMENT TIL DEN DAGLIGE UNDERVISNING I GRUNDSKOLEN? SPÆNDENDE HHX-DAGE TIL KLASSER TIETGEN HANDELSGYMNASIUM 1

BRUG FOR ET SUPPLEMENT TIL DEN DAGLIGE UNDERVISNING I GRUNDSKOLEN? SPÆNDENDE HHX-DAGE TIL KLASSER TIETGEN HANDELSGYMNASIUM 1 BRUG FOR ET SUPPLEMENT TIL DEN DAGLIGE UNDERVISNING I GRUNDSKOLEN? SPÆNDENDE HHX-DAGE TIL 8.-10. KLASSER TIETGEN HANDELSGYMNASIUM 1 INDHOLD 4 Tietgen Handelsgymnasium tilbyder 6 Unge og privatøkonomi 8

Læs mere

Partnerskabsaftale om entreprenørskab i uddannelserne Mellem

Partnerskabsaftale om entreprenørskab i uddannelserne Mellem Partnerskabsaftale om entreprenørskab i uddannelserne 2011-2013 Mellem, Via University College, og Region Midtjylland Indledning: Vores fremtidige konkurrenceevne styrkes af, at vi gennem vores uddannelsessystem

Læs mere

Tilmelding foregår via www.startup.ffe-ye.dk og alle teams får ved tilmelding tildelt en TEAMPROFIL.

Tilmelding foregår via www.startup.ffe-ye.dk og alle teams får ved tilmelding tildelt en TEAMPROFIL. Start Up Programme Start Up Programme Start Up Programme er et entreprenørskabsforløb med konkurrencer, mødet med omverdenen og inspiration til undervisning i entreprenørskab. I forløbet arbejdes der med

Læs mere

Entreprenørskab fra ABC til ph.d.

Entreprenørskab fra ABC til ph.d. Introduktion til Entreprenørskab fra ABC til ph.d. Kortlægning af entreprenørskabsundervisning i det danske uddannelsessystem 2009/ 2010 Med udgivelsen af Entreprenørskab fra ABC til ph.d. er det første

Læs mere

MODUL Studieplan for didaktisk design/ format

MODUL Studieplan for didaktisk design/ format Kort om konteksten for modulet (Årgang, sammenhæng med fagområdet, andre fagområder på årgangen, udvalgte kvalitetskriterier som afsæt for det didaktiske design/ format, andet) Hvorfor er det vigtigt med

Læs mere

Danish Entrepreneurship Award. sådan deltager du i Idékonkurrencen (ungdomsuddannelserne)

Danish Entrepreneurship Award. sådan deltager du i Idékonkurrencen (ungdomsuddannelserne) Danish Entrepreneurship Award sådan deltager du i Idékonkurrencen (ungdomsuddannelserne) Danish Entrepreneurship Award - Idékonkurrencen for ungdomsuddannelserne Et vigtigt element i Danish Entrepreneurship

Læs mere

Ansøgningen uploades via Fondens online ansøgningsformular sammen med budget og evt. andet materiale.

Ansøgningen uploades via Fondens online ansøgningsformular sammen med budget og evt. andet materiale. Ansøgningsskema Ansøgning til projektmidler for Grundskoleområdet marts 2015 Implementering af innovation og entreprenørskab i skolen 1 Grundlæggende Innovation og entreprenørskab skal, i henhold til skolereformen,

Læs mere

Ansøgningen uploades via Fondens online ansøgningsformular sammen med budget og evt. andet materiale.

Ansøgningen uploades via Fondens online ansøgningsformular sammen med budget og evt. andet materiale. Ansøgningsskema Ansøgning til projektmidler for Grundskoleområdet forår 2018 Innovation og entreprenørskab i skolens fag 1 Grundlæggende Innovation og entreprenørskab skal, i henhold til skolereformen,

Læs mere

SÅDAN DELTAGER DU IDÉKONKURRENCEN UNGDOMSUDDANNELSERNE

SÅDAN DELTAGER DU IDÉKONKURRENCEN UNGDOMSUDDANNELSERNE SÅDAN DELTAGER DU IDÉKONKURRENCEN UNGDOMSUDDANNELSERNE Hvordan foregår Idékonkurrencen?... 1 Hvordan bedømmes Idékonkurrencen?... 3 Regler for deltagelse i Idékonkurrencen... 4 Kontakt... 5 Tilmeldingsguide:

Læs mere

Workshop plan for Next Step, Spor 1 foråret 2019

Workshop plan for Next Step, Spor 1 foråret 2019 Workshop plan for Next Step, Spor 1 foråret 2019 Læringsmål Der arbejdes gennem forløbet med fire overordnede dimensioner: Handling, Kreativitet, Omverdensrelation og Personlig indstilling (Fonden for

Læs mere

3: Tværgående indsats for unge i udsatte boligområder

3: Tværgående indsats for unge i udsatte boligområder 3: Tværgående indsats for unge i udsatte boligområder Tværgående indsats for unge i udsatte boligområder Projektleder Peter Rasmussen, Fonden for Entreprenørskab Teamleder Pernille Berg, Fonden for Entreprenørskab

Læs mere

SÅDAN DELTAGER DU IDÉKONKURRENCEN UNGDOMSUDDANNELSERNE

SÅDAN DELTAGER DU IDÉKONKURRENCEN UNGDOMSUDDANNELSERNE SÅDAN DELTAGER DU IDÉKONKURRENCEN UNGDOMSUDDANNELSERNE Hvordan foregår Idékonkurrencen?... 1 Hvordan bedømmes Idékonkurrencen?... 3 Regler for deltagelse i Idékonkurrencen... 4 Kontakt... 5 Tilmeldingsguide:

Læs mere

Kategoriseringsmodel

Kategoriseringsmodel Kategoriseringsmodel Kategoriseringsmodellen er udarbejdet og udgivet af: Fonden for Entreprenørskab Ejlskovgade 3D 5000 Odense C Mail: post@ffe-ye.dk 2018 Indhold Introduktion... 5 Fagligt indhold...

Læs mere

Heidi Lærke Sørensen Entrepreneurship - 3U 2016 SYNOPS

Heidi Lærke Sørensen Entrepreneurship - 3U 2016 SYNOPS Heidi Lærke Sørensen Entrepreneurship - 3U 2016 SYNOPS E3U 2016 Undervisningsdesign Forud for skitsering af mit undervisningsdesign præsenteres de forhold, som danner baggrunden for mit design. Målgruppe

Læs mere

Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang. Formål. Læringsmål

Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang. Formål. Læringsmål Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang I Tønder Kommunes strategiplan fremgår det under Uddannelsesstrategien, at iværksætteri skal fremmes i Tønder Kommune som et bidrag til at hæve det generelle

Læs mere

Workshop plan for Next Step, Spor 2 foråret 2019

Workshop plan for Next Step, Spor 2 foråret 2019 Workshop plan for, Spor 2 foråret 2019 Læringsmål Der arbejdes gennem forløbet med fire overordnede dimensioner: Handling, Kreativitet, Omverdensrelation og Personlig indstilling (Fonden for Entreprenørskab,

Læs mere

INNOVATION KREATIVITET og DIGITAL LÆRING

INNOVATION KREATIVITET og DIGITAL LÆRING Konference Odense den 18. november 2015 INNOVATION KREATIVITET og DIGITAL LÆRING 1.- 6. klasse Skoleudvikling og innovationskultur v/ Elise Cramon skoleleder på Engbjergskolen vinder af Entrepreneurial

Læs mere

Notat vedrørende 2 stillinger som konsulenter i INSERO EDUCATION

Notat vedrørende 2 stillinger som konsulenter i INSERO EDUCATION Notat vedrørende 2 stillinger som konsulenter i INSERO EDUCATION Vores formål og hovedopgaver Vores team udvikler læringskoncepter inden for innovation og entreprenørskab, praktisk problemløsning og samspil

Læs mere

KREATIVITET. I KOBLING MED ENTREPRENØRSKAB E3U - SEMINAR 2 v/ Julie Skaar & Sarah Robinson

KREATIVITET. I KOBLING MED ENTREPRENØRSKAB E3U - SEMINAR 2 v/ Julie Skaar & Sarah Robinson KREATIVITET I KOBLING MED ENTREPRENØRSKAB E3U - SEMINAR 2 v/ Julie Skaar & Sarah Robinson Fra udfordring over muligheder 1l prototype i entreprenørielle undervisningsdesigns På seminar to lægger vi ud

Læs mere

FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE LÆRERVEJLEDNING. MATFLIP Et undervisningsmateriale for 8. klasse MATEMATIK

FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE LÆRERVEJLEDNING. MATFLIP Et undervisningsmateriale for 8. klasse MATEMATIK FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE LÆRERVEJLEDNING MATFLIP Et undervisningsmateriale for 8. klasse MATEMATIK ISBN 978-87-90386-83-2 Copyright 2016 Fotografisk, mekanisk eller anden gengivelse

Læs mere

Til de regionale mesterskaber gives der point for: 1. 3 siders konceptbeskrivelse min. dommerinterview min. pitch

Til de regionale mesterskaber gives der point for: 1. 3 siders konceptbeskrivelse min. dommerinterview min. pitch Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber De regionale mesterskaber for studerende på korte og mellemlange videregående uddannelser sætter fokus på de studerendes evne til at handle på en forretningsidé

Læs mere

Opkvalificeringsforløb i Iværksætteriundervisning

Opkvalificeringsforløb i Iværksætteriundervisning Opkvalificeringsforløb i Iværksætteriundervisning 1 Begrebsafklaring Iværksætteri Iværksætteri betyder virksomhedsopstart. Opfinderdimensionen er ikke et must. Virksomheden kan rette sig mod såvel produkt

Læs mere

SÅDAN DELTAGER DU IDÉKONKURRENCEN VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

SÅDAN DELTAGER DU IDÉKONKURRENCEN VIDEREGÅENDE UDDANNELSER SÅDAN DELTAGER DU IDÉKONKURRENCEN VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Hvordan foregår Idékonkurrencen?... 1 Hvordan bedømmes Idékonkurrencen?... 3 Regler for deltagelse i Idékonkurrencen... 4 Kontakt... 4 Tilmeldingsguide:

Læs mere

10. skoleår på TietgenSkolen. - et samarbejde med Korsløkke Ungdomsskole. www.ffe-ye.dk

10. skoleår på TietgenSkolen. - et samarbejde med Korsløkke Ungdomsskole. www.ffe-ye.dk 10. skoleår på TietgenSkolen - et samarbejde med Korsløkke Ungdomsskole www.ffe-ye.dk 10. skoleår på TietgenSkolen - et samarbejde med Korsløkke Ungdomsskole TietgenSkolen og Korsløkke Ungdomsskole har

Læs mere

MODUL Studieplan for didaktisk design/ format

MODUL Studieplan for didaktisk design/ format Kort om konteksten for modulet (Årgang, sammenhæng med fagområdet, andre fagområder på årgangen, udvalgte kvalitetskriterier som afsæt for det didaktiske design/ format, andet) Hvorfor er det vigtigt med

Læs mere

AALBORG HANDELSSKOLE STRATEGI

AALBORG HANDELSSKOLE STRATEGI AALBORG HANDELSSKOLE Strategi 2019-2024 fastlægger retningen for de kommende fem år. Udviklingen går imidlertid stærkt, og meget kan ske i løbet af en femårsperiode. Skolens bestyrelse vil derfor i samarbejde

Læs mere

Iværksætteri i uddannelsessystemet

Iværksætteri i uddannelsessystemet Iværksætteri i uddannelsessystemet Udvalget vedr. Regional Udvikling den 7. oktober 2015 v/ruth Strøm Iværksætteri Rationalet Øget produktivitet Flere job Innovation Bringer nye produkter, services og

Læs mere

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING KODEKS FOR GOD UNDERVISNING vi uddanner fremtidens landmænd GRÆSSET ER GRØNNEST - LIGE PRÆCIS DER, HVOR VI VANDER DET. Og vand er viden hos os. Det er nemlig vores fornemste opgave at sikre, at du udvikler

Læs mere

Om erhvervsskolers arbejde med fremtidens kompetencebehov

Om erhvervsskolers arbejde med fremtidens kompetencebehov DANSKE ERHVERVSSKOLER KORT OG GODTOG -GYMNASIER DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER KORT OG GODT Om erhvervsskolers arbejde med fremtidens kompetencebehov 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

EiUs nyhedsbrev udsendes hver anden måned for at give overblik over projektets status og informere omkring kommende aktiviteter.

EiUs nyhedsbrev udsendes hver anden måned for at give overblik over projektets status og informere omkring kommende aktiviteter. Antoniya Doneva (ANTD) Fra: Antoniya Doneva (ANTD) Sendt: 7. februar 2014 13:34 Til: Antoniya Doneva (ANTD) Emne: EiUs nyhedsbrev februar EiUs nyhedsbrev udsendes hver anden måned for at give overblik

Læs mere

ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER

ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER SEMINAR 3 ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER - Fokus på læringsudbytte af entreprenørielle processer AU AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER 1. JANUAR 2016 Program for dagen

Læs mere

Fra idé til virksomhed på 6 uger. Accelerator. - Et iværksætterkursus

Fra idé til virksomhed på 6 uger. Accelerator. - Et iværksætterkursus Fra idé til virksomhed på 6 uger Accelerator - Et iværksætterkursus Om Accelerator Accelerator er et tilbud til dig, som er ledig, bor i Aarhus kommune og har en drøm om at blive iværksætter. Hos TalentMatch

Læs mere

IVÆRKSÆTTER GÅR DU MED EN IVÆRKSÆTTER I MAVEN?

IVÆRKSÆTTER GÅR DU MED EN IVÆRKSÆTTER I MAVEN? IVÆRKSÆTTER GÅR DU MED EN IVÆRKSÆTTER I MAVEN? GÅR DU MED EN IVÆRKSÆTTER I MAVEN? Har du en god idé? Og har du lyst til at tage springet og starte selvstændig virksomhed? Eller er du allerede i gang og

Læs mere

Virksomhedskoncept. Virksomhedssamarbejde - erfaringer og anbefalinger

Virksomhedskoncept. Virksomhedssamarbejde - erfaringer og anbefalinger Virksomhedskoncept SAMARBEJDET GIVER DE UNGE BLOD PÅ TANDEN, OG DE FÅR ØJNENE OP FOR, HVAD DET BETYDER AT TAGE KONTAKT, TURDE SØGE INFORMATION, STILLE SPØRGSMÅLSTEGN VED, HVORDAN MAN SELV KAN ÆNDRE NOGET.

Læs mere

ÜBERHYPERTYPER. til DIN virksomhed

ÜBERHYPERTYPER. til DIN virksomhed 2 til DIN virksomhed ÜBERHYPERTYPER STRØMSTYRKE til DIN virksomhed Strømstyrke er titlen på et 9 måneders kompetenceudviklingsforløb for kreative iværksættere, der har været i gang i 1-3 år HVAD er Strømstyrke

Læs mere

SAND BOX stecherinsti.com/sand-box

SAND BOX stecherinsti.com/sand-box SAND BOX 3 SAND BOX stecherinsti.com/sand-box Vil du gerne omsætte viden til værdi, og finde ud af, hvordan du bringer dig selv i spil til et interessant job, som du brænder for, så deltag i mit 10 ugers

Læs mere

Teori U - Uddannelsen

Teori U - Uddannelsen Teori U - Uddannelsen Teori U Akademiet - frisætter mennesker, forløser energi og skaber transformativ udvikling! Det er i livet og i hverdagen, det skal gøre en forskel! Teori U - Uddannelsen - deep diving!

Læs mere

Eleverne skal kunne arbejde i team med at udvikle viden om innovative processer på virkelighedsnære problemstillinger.

Eleverne skal kunne arbejde i team med at udvikle viden om innovative processer på virkelighedsnære problemstillinger. Innovation C 1. Fagets rolle Innovation C omfatter viden inden for invention, innovation og diffusion. Innovation beskæftiger sig med innovative processer, projektstyring, projektforløb og forretningsplaner.

Læs mere

Undervisningsmaterialer udviklet til GRUNDSKOLEN

Undervisningsmaterialer udviklet til GRUNDSKOLEN Entreprenørskab er, når der bliver handlet på muligheder og gode ideer, og disse bliver omsat til værdi for andre. Værdien kan være af økonomisk, kulturel eller social art. Undervisningsmaterialer udviklet

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

Studentervæksthus UCL. Kompasset

Studentervæksthus UCL. Kompasset Studentervæksthus UCL Introduktion I Studentervæksthus UCL Skaber du noget nyt med din profession Sætter du din faglighed i spil på nye måder Lærer du at handle på dine idéer Udfordrer du dit talent Udbygger

Læs mere

Ansøgningsskema til Erhvervspuljen i Syddjurs Kommune

Ansøgningsskema til Erhvervspuljen i Syddjurs Kommune Ansøgningsskema til Erhvervspuljen i Syddjurs Kommune 1. Projekttitel Iværksætter i praksis lokal- og specialproducerede fødevarer 2. Ansøgt beløb fra Erhvervspuljen 94.000 3. Ansøger Virksomhedens/foreningens/organisationens

Læs mere

Tina Bue og Pia Brøgger Teori U - Uddannelsen

Tina Bue og Pia Brøgger Teori U - Uddannelsen Tina Bue og Pia Brøgger Teori U - Uddannelsen En uddannelse, der frisætter mennesker. Skaber energi og giver dig et grundlæggende kendskab til teorien. Uddannelsen er rettet mod praksis - hverdagen er

Læs mere

NOTAT. Fra genopretning til udvikling Esnords strategi 2015 2020

NOTAT. Fra genopretning til udvikling Esnords strategi 2015 2020 NOTAT Fra genopretning til udvikling Esnords strategi 2015 2020 (version 4 2.1.2015) Dette er Esnords nye vision, mission og værdier, godkendt af bestyrelsen den 3. december 2014. Kapitlet vil indgå i

Læs mere

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion Firemodellen bruges til at strukturere undervisningen i innovation. Modellen består af fire dele, der gennemføres i rækkefølge.

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship

STUDIEORDNING. for. Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship STUDIEORDNING for Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship Revideret 3. juli 2018 Indhold 1. Uddannelsens mål for læringsudbytte... 3 2. Uddannelsen indeholder 4 nationale fagelementer... 4

Læs mere

Innovation og entreprenørskab

Innovation og entreprenørskab Innovation og entreprenørskab Som valg- og linjefag i grundskolen 1 I&E s placering i skolen Igennem en årrække været har integrationen af innovation og entreprenørskab (I&E) i undervisning og uddannelse

Læs mere

FEM SPÆNDENDE BUSINESSDAGE ET SUPPLEMENT TIL DIN UNDERVISNING PÅ KLASSETRIN TIETGEN BUSINESS 1

FEM SPÆNDENDE BUSINESSDAGE ET SUPPLEMENT TIL DIN UNDERVISNING PÅ KLASSETRIN TIETGEN BUSINESS 1 FEM SPÆNDENDE BUSINESSDAGE ET SUPPLEMENT TIL DIN UNDERVISNING PÅ 7. - 10. KLASSETRIN TIETGEN BUSINESS 1 2 TIETGEN BUSINESS INDHOLD 4 Fem forskellige Businessdage 6 Digital markedsføring - få styr på de

Læs mere

Reforma 14 åbner døre til nye løsninger og vidensudvikling på tværs af kommunerne i forhold til fremtidens praksis.

Reforma 14 åbner døre til nye løsninger og vidensudvikling på tværs af kommunerne i forhold til fremtidens praksis. - Et professionelt lærings- og udviklingsrum af folkeskolen Paper - Reforma 14 Baggrund: Folkeskolereformen er en blandt mange reformer, der åbner op for, at der arbejdes med nye løsninger og vidensudvikling

Læs mere

Formål og hensigt EUD10 Djursland

Formål og hensigt EUD10 Djursland EUD 10 Djursland Formål og hensigt EUD10 Djursland er et samarbejde mellem Viden Djurs og Randers Social- og Sundhedsskole, Djurslandsafdelingen. Forløbet vil på en konstruktiv, målrettet og nytænkende

Læs mere

Udviklet af skoler. Realiseret af Frog.

Udviklet af skoler. Realiseret af Frog. Udviklet af skoler. Realiseret af Frog. Dit læringsmiljø Vi udvikler teknologi, der giver dig tid til at undervise og skabe læring. Vi tager det næste skridt inden for undervisning og læring Fremvisning

Læs mere

Workshop plan for Next Step foråret 2017

Workshop plan for Next Step foråret 2017 Workshop plan for Next Step foråret 2017 Læringsmål Der arbejdes gennem forløbet med fire overordnede dimensioner:,, og (Fonden for Entreprenørskab, 2015). Disse kan ses i til formålene samt i forhold

Læs mere

SÅDAN DELTAGER DU I DA VINCI-KONKURRENCEN UNGDOMSUDDANNELSERNE

SÅDAN DELTAGER DU I DA VINCI-KONKURRENCEN UNGDOMSUDDANNELSERNE SÅDAN DELTAGER DU I DA VINCI-KONKURRENCEN UNGDOMSUDDANNELSERNE Da Vinci-konkurrencen Da Vinci er for elever på HTX, STX, EUX eller EUD, som f.eks. har undervisning i teknologi, naturvidenskabelige fag

Læs mere

Drømmen om en hurtigere hest skabte ideen til bilen

Drømmen om en hurtigere hest skabte ideen til bilen Drømmen om en hurtigere hest skabte ideen til bilen Nordjyske Nyskabere er en innovationskonkurrence, som handler om at skabe grobund for, at nye ideer kan tage form og blive til virkelighed. Hvad er Nordjyske

Læs mere

FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE LÆRERVEJLEDNING. IDÉTRÆNING Et kreativitetstræningsmateriale til 4. klasse og op

FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE LÆRERVEJLEDNING. IDÉTRÆNING Et kreativitetstræningsmateriale til 4. klasse og op FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE LÆRERVEJLEDNING IDÉTRÆNING Et kreativitetstræningsmateriale til 4. klasse og op ISBN 978-87-92167-15-6 Copyright 2017 Fotografisk, mekanisk eller anden

Læs mere

Innovation i praksis 19-01-2010. Indhold. Præsentation. Undervisning på Rørkjær skole

Innovation i praksis 19-01-2010. Indhold. Præsentation. Undervisning på Rørkjær skole Innovation i praksis Indhold Kort præsentation Business Class på Rørkjær skole Edison og camp-tanken Den innovative skole Afrunding Præsentation Læreruddannet fra Ribe Seminarium Lærer på Rørkjær skole

Læs mere

Mission. Vision. Kommunikationsstrategi 2013-2015. Formål

Mission. Vision. Kommunikationsstrategi 2013-2015. Formål Tanken om et campus som et uddannelsesfællesskab har eksisteret i Køge i mange år og er udsprunget fra lokale uddannelsesinstitutioner. Tanken har vokset sig større og større, blandt andet med bred støtte

Læs mere

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE ODENSE 2. - 3. APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE OPLÆG, WORKSHOPS, KEYNOTE SPEAKERS, MESSE OG VÆRKSTEDER BIG BANG er Danmarks største naturfagskonference og -messe. Den er for

Læs mere

BUSINESS THE MODEL CANVAS. - Pitch din forretningsidé. www.ffe-ye.dk

BUSINESS THE MODEL CANVAS. - Pitch din forretningsidé. www.ffe-ye.dk THE BUSINESS MODEL CANVAS - Pitch din forretningsidé www.ffe-ye.dk FORORD Når man gerne vil åbne sin egen virksomhed, er det vigtigt at have en forretningsmodel en visionær idé, der kan føres ud i livet.

Læs mere

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE 1. Ansøger Ansøger Navn: Birgitte Agersnap E-mail:

Læs mere

Strategiplan for Samarbejde om uddannelse

Strategiplan for Samarbejde om uddannelse 1 Strategiplan for Samarbejde om uddannelse 2018-2021 2 HVAD VIL VI GERNE OPNÅ OG HVILKEN EFFEKT ØNSKER VI? Andelen af unge, der vælger og gennemfører en gymnasial ungdomsuddannelse, inden de fylder 22

Læs mere

Ørebroskolen forventninger til en kommende leder

Ørebroskolen forventninger til en kommende leder Ørebroskolen forventninger til en kommende leder En tilbagemelding til brug for forvaltning, ansættelsesudvalg og ansøgere til stillingen. Baggrund for tilbagemelding (Se program og bilag for aftenen)

Læs mere

Pædagogisk Strategi. Mercantec Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag

Pædagogisk Strategi. Mercantec Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag Pædagogisk Strategi Mercantec 2016 Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag Vores pædagogiske mål er at udvikle unge og voksne mennesker fagligt, personligt og socialt,

Læs mere

I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b

I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b Velkommen til vækstgruppeforløbet vækst via oplevelser Fremtidens konkurrenceparameter i turisme-erhvervet Mange taler om kundeoplevelsen som et

Læs mere

Hvordan styrker vi iværksæ0eri på uddannelsesins5tu5onerne?

Hvordan styrker vi iværksæ0eri på uddannelsesins5tu5onerne? Hvordan styrker vi iværksæ0eri på uddannelsesins5tu5onerne? Fonden for Entreprenørskab, Chris5an Vintergaard Chris&anvintergaard @chr_vintergaard Hvorfor er entreprenørskab vig&gt? Mål for Fonden for Entreprenørskab

Læs mere

Fagbeskrivelse 6 ugers selvvalgt uddannelse. Kommunikation i praksis Digital markedsføring E-handel

Fagbeskrivelse 6 ugers selvvalgt uddannelse. Kommunikation i praksis Digital markedsføring E-handel Fagbeskrivelse 6 ugers selvvalgt uddannelse Kommunikation i praksis Digital markedsføring E-handel Velkommen til vores program for 2014! Tak fordi du har valgt at kigge nærmere på vores 6 ugers uddannelsesforløb.

Læs mere

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN LÆRINGSMÅL FOR INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB Tabellen på side 2 viser en række læringsmål for innovation og ud fra områderne: - Kreativitet

Læs mere

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB HVAD ER UDFORDRINGEN? PRÆSENTATION HVEM ER VI? LAVE PROTOTYPER FINDE IDEER 5-TRINS MODELLEN I EN PIXIUDGAVE INDLEDNING Innovation og entreprenørskab er

Læs mere

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER Til Integrationsministeriet Dokumenttype Hovedkonklusioner Evaluering af tredje runde af Mangfoldighedsprogrammet (2009) Dato Marts, 2011 EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

Læs mere

FIND THE TRUTH stecherinsti.com

FIND THE TRUTH stecherinsti.com FIND THE TRUTH 3 FIND THE TRUTH Drømmer du om at finde ind til sandheden i dit liv, realisere dit potentiale og gå efter det, der gør dig lykkelig og giver glæde, så deltag i mit 10 ugers e-kursus FIND

Læs mere

Elevguide Innovations-brobygningsopgave

Elevguide Innovations-brobygningsopgave Elevguide Innovations-brobygningsopgave IBO opgavebeskrivelse: 1. Opgaven går ud på at udvikle en ide til en modtager uden for skolen. 1. Det kan være en virksomhed, organisation, forening, kommune, borgergruppe,

Læs mere

SÅDAN DELTAGER DU IDÉKONKURRENCEN VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

SÅDAN DELTAGER DU IDÉKONKURRENCEN VIDEREGÅENDE UDDANNELSER SÅDAN DELTAGER DU IDÉKONKURRENCEN VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Hvordan foregår Idékonkurrencen?... 1 Hvordan bedømmes Idékonkurrencen?... 3 Regler for deltagelse i Idékonkurrencen... 4 Kontakt... 5 Tilmeldingsguide:

Læs mere

Deltagerne vil efter endt forløb, med rette, kunne kalde sig eksperter i behovsdreven innovation til sundhedsområdet. Side 2 af 10

Deltagerne vil efter endt forløb, med rette, kunne kalde sig eksperter i behovsdreven innovation til sundhedsområdet. Side 2 af 10 BioMedical Design er en interdisciplinær og toneangivende efteruddannelse. Formålet med efteruddannelsen er, at uddanne mennesker der kan tænke og agere kreativt og løsningsorienteret samt identificere

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling Grøn Generation strategi Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling 1 Da jeg selv var knægt, var klimaforandringer og bæredygtighed ikke noget, mine kammerater og jeg gik og tænkte over. Men i

Læs mere

Jagten på Fællesskabet Lærervejledning

Jagten på Fællesskabet Lærervejledning Jagten på Fællesskabet Lærervejledning Baggrund Jagten på fællesskabet er et undervisningsforløb for grundskoleelever i 5. 8. klasse. Eleverne skal gennem et særligt udviklet spilkoncept spille sig igennem

Læs mere

18/19.

18/19. 18/19 www.tieren.dk 10. KLASSE CENTER SKIVE ER IKKE BARE EN ALMINDELIG 10. KLASSE Velkommen til 10. Klasse Center Skive. Her kan du frit vælge, hvad du vil fokusere på i løbet af året - vi har projektforløb

Læs mere

LÆRING DER SÆTTER SPOR

LÆRING DER SÆTTER SPOR LÆRING DER SÆTTER SPOR Faglighed Relationer Bevægelse Kreativitet - Initiativ Min drømmeskole - tegnet af Viktor, 3.A. VISION FOR SKOLEN PÅ NYELANDSVEJ LÆRING DER SÆTTER SPOR Vi er stolte af den kvalitet

Læs mere

Midtjysk STEM-barometer

Midtjysk STEM-barometer Midtjysk STEM-barometer Foto: Engineering i skolen - Jesper Balleby #MidtTekPagt Midtjysk STEM-barometer Region Midtjylland, Regional Udvikling 8800 Viborg Maj 2019 Kontakt per.egedal.iskov@ru.rm.dk Indledning

Læs mere

Bliv certificeret i Motivation Factor Job & Education

Bliv certificeret i Motivation Factor Job & Education Bliv certificeret i Motivation Factor Job & Education 26.+27.+28. april 2016 Intensivt certificering-kursus Max. 10 deltagere Motivation Factor Job & Education er for dig, der Målgruppe Arbejder med ledige,

Læs mere

Guide til klasseobservationer

Guide til klasseobservationer Guide til klasseobservationer Indhold Guide til klasseobservationer... 1 Formål... 2 Indhold... 2 Etablering af aftale... 3 Indledende observation... 4 Elevinterview... 4 Læringssamtalen... 4 Spørgeguide

Læs mere