Ekko fra en sommerfugl

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ekko fra en sommerfugl"

Transkript

1 Ekko fra en sommerfugl Fællesemne august 2009 Inger Christensen midt i naturen Et overvældende syn af sommerfugle fyldte hende Fornuften sløres Sanserne skærpes Sommerfuglene vækker minder fra barndommen Erindringer Kærlighed Liv og død Hun indser, at hun selv er en del af naturen Er afhængig af naturen Hvad indser vi?

2 Mennesket er ingen abekat men et guddommeligt eksperiment Grundtvig Mennesket kan mere end abe efter. Vi har muligheden for at tænke selv og skabe. Vi kan undre os, stille spørgsmål. Vi kan tage stilling og vælge, hvad vi synes er bedst muligt. Hvad er natur? Hvad er kultur? Hvilken betydning har naturen for vores kultur? Hvilken betydning har naturen for vores eksistens? Hvilken betydning har andre mennesker for vores eksistens? Hvad vil det sige, at handle på en bevarende måde? - Og på en ødelæggende måde? Hvad er nødvendig viden? Hvad er nødvendig indsigt?

3 En sanseoplevelse midt i naturen fyldte Inger Christensen med tanker, der nærmest med sommerfuglevinger insisterede på at komme ud. Folde sig ud som en puppe. Som et digt. Et digt hvor sanser og viden, følelser og fantasi går hånd i hånd. Naturen og naturvidenskabelig viden har sat et tydeligt spor i digtsamlingen Sommerfugledalen. Der er et samspil mellem sanselighed og fornuft. Vi kan fange sommerfuglen, men ikke sommerfuglens flugt. I beskrivelsen af udviklingen fra abe til menneske spiller logik og fornuft en væsentlig rolle. Det var den logiske tænkning, der satte de første mennesker i stand til at forestille sig rækkefølgen i deres handlinger, når de skulle dele arbejdet. Men logikken skal jo hænge sammen med den virkelige verden. Logikken kommer dermed i forbindelse med den virkelige verden gennem sanserne. Et smukt samspil mellem fornuft og sanselighed. Vi udvikler os ensidigt, hvis vi udelukkende lægger vægt på den logiske, rationelle og analytiske side af os selv. Indsigt er også forbundet med følelser. Fantasien er broen mellem fornuft og sanselighed, mellem viden og muligheder. Hvis sanselighed kombineres med videnskab og teknologi, vil der måske kunne skabes nye og bedre livsmuligheder for mennesket?? På sin egen lyriske facon folder Sommerfugledalen vores bløde kompetencer ud og giver dem liv: Forandrings-, relations-, lærings- og meningskompetencen. Vi har hver især vores oplevelse af virkeligheden. At bevæge sig ind i et område, at lære noget, kræver noget af os på en ny måde. Grundlaget er glæden og begejstringen. Lysten til at udtrykke sine indtryk. Bearbejde dem. Sommergaven Børnene præsenterer deres arbejde med sommergaven i klassen. Ståltrådssommerfuglen hænges senere op ved fællesbilledet. Oplevelsesfase Store og små, små og store mødes på fællesarealet og oplevelsesfasen sættes i gang med ekko fra vingeslag og musernes røst.

4 Let op svæv ud At svæve som en sommerfugl et reb vil kroppen bære sanse i forvandlet rum og mærke lyset skilles At svæve ud og se omkring Røre luft fra vingeslag dufte i forvandlet rum og smage fremmed lyde Kunsten ekkoer en sommerfugl Så let nu op og svæv blot ud Lad tanker flyde ind og ud Og sans at rejsen starter nu Så let nu op og svæv blot ud Lad tanker flyde ind og ud Og sans at rejsen starter nu Så let nu op og svæv blot ud Lad tanker flyde ind og ud Og sans at rejsen starter nu Installationer-oversigt Fællesareal, Torvet Intro Poesi-podium præsentation af engelske, tyske og franske digte Ældste trin Fællesbillede-projekt med baggrund, mellemgrund, forgrund Film sommerfuglesymbolik i forskellige tider og kulturer Musik til Sommerfugledalen v. Ars Nova IT-mikroskop med sommerfuglevinge Mellemtrin Transformation-film Galleri m. kunstbilleder Sommerfugle på nåle-udstilling Yngste trin Galleri m. kunstbilleder Oplæsning af Sommerfugledalen v. Inger Christensen Det gule Rum Sanserum og Ekko fra en sommerfugl v. Peter Rosendahl Første kælderrum Lys og farve Udeareal, foran Sommerfuglebuske Udeareal, bagved Sommerfugle-svæv

5 Yngste trin På yngste trin har vi valgt Farver som første tema. Farver, og især regnbuens, appellerer til de nye børn og knytter forbindelse til skolen og dens symboler. Farverne kendes af alle små børn og giver en bred vifte af muligheder for indlæring af kernestof. De skal i temaet opleve og forstå farvernes betydning i naturen og kulturen og opdage farvernes forunderlige univers. I værkstedsarbejdet har vi vægtet enkle opgaver, da første værkstedsforløb er en læring i værkstedsarbejde for de nye børn. Det skal være overskueligt og gennemskueligt. Vi begynder med et par inspirationsdage, hvor der skal blæses sæbebobler, ses på regnbuer i vand og prismer, høres myter om farver og lyttes til musik. I atelieret skal der males billeder i regnbuefarver til musik samt laves billeder over historien om Noahs ark. Laboratoriet: Man kan lave KÆMPE-sæbebobler, inden- og udendørs regnbuer og forsøg med tusch-farver. Læse/skrivestue: LM-kort med farver + opgaver, lære at læse regnbuens farver, lytte til musik og tegne til, læse/finde bogstaver/finde ord/illustrere små digte om farver. Det foreløbige kursusstof ser således ud : Gøre maleklar (0.kl.) Grundfarver og blandinger Lysets brydning Noahs Ark Regnbuerøverne Kolde/varme farver Farvesymboler Farveblindhed/synsbedrag Advarselsfarver Mønstre Aktuelle teknok-kurser Dansk: I alle 3 klasser tages udgangspunkt i rim og remser. I 2. klasse suppleret med yderligere læsestof (Regnbue-myte fra Sydafrika) I 0. klasse bliver fokus lagt på bogstavindlæring samt rytmen i rim og remser som optakt til læseindlæring. I 1. klasse er der stadig fokus på bogstavindlæring samt ord-genkendelse. Der vil også blive præsenteret små, lette læse-tekster. I 2. klasse bliver fokus læsning, genfortælling (både mundtlig og skriftlig) samt kendskab til substantiver. Matematik : Der arbejdes med 2 temaer. Det første tema handler om regnbuen. Det faglige indhold tager sit afsæt i fortællingen om regnbuerøverne. Der arbejdes med geometri- matematisk konstruktion og kombinatorik. Sideløbende arbejdes med generel taltræning. Andet tema handler om sommerfugle.

6 Mellemtrin 1. tema Sommerfuglen Inspirationsfase Oplevelsesdag 1. skoledag Udflugt til Jesperhus Blomsterpark Saint Saäns: Dyrenes Karneval Edvard Grieg: Sommerfuglen opus 43 (lyriske stykker) Terrarium med sommerfuglelarver Fantasiens forestilling (muser, myter) Fabler fra Arken: Fablen om sommerfuglen Sommerfuglens biologi Design et frimærke Det hvide C, bogstav sommerfugle Aktuelle kurser Insekter Silkesommerfuglen(3. klasse) Dagsommerfuglen Natsværmere Camouflage og mønstre Monarken Farvelære Værksteder Læse/skrive stuen: Fakta om sommerfuglen Film om sommerfuglen på YouTube Fabulering Eventyr om sommerfuglen Laboratorium Origami (japansk foldeteknik) Studier af sommerfugle v. sommerfuglebuske Artsbestemme sommerfugle Rapportering af sommerfuglens forvandling i terrariet Larve-væddeløb ( tid, længde mm) Atelier: Mønstre Farver Klapsammen billeder Yderlig inspiration: Jacques Offenbach: Le Papillon (ballet YouTube: Le Papillon (japansk inspireret animation)

7 Dansk på mellemtrinnet S O L E M G O d e r M U F R F R N E F L E O g S V i R A R G. men vi fanger dem i sprogets masker og fastholder dem i digte og fortællinger. Grundmaterialet er digte, sange og fortællinger om sommerfugle. Materialet er delt op i et teksthefte og et arbejdshefte. Vi skal eksperimentere med sproget og lege med sprogets lyde. Vi skal på jagt efter indhold og betydninger i de valgte tekster. I børnenes egne digte bliver layout med håndskrift og illustrationer et vigtigt arbejde. Derudover skal børnene lære at recitere og fremføre egne og andres digte. De skal desuden arbejde med de tre ordklasser navneord, udsagnsord og tillægsord bl.a. med øvelser på computer med Mikroværkstedets programmer. Matematik på mellemtrinnet Sommerfuglen er et forunderlig væsen. I dens forholdsvis korte liv gennemgår den en fantastisk forvandling fra æg over larve til puppe og til et smukt og farvestrålende insekt. Ved at tage udgangspunkt i sommerfuglenes forvandling, deres liv og flotte farver, skal børnene videreudvikle deres færdigheder inden for nogle af matematikkens mange områder. De skal bl.a. ved at tage udgangspunkt i hverdagsforestillinger, arbejde med sommerfugleopgaver der har relation til børnenes egen hverdag. Faglige områder: Statistik, kombinatorik, økonomi, division, geometri, spejling, forvrængning (kun 3. klasse) og størrelsesforhold Struktur: Efter en fælles introduktion og små oplæg til opgaverne, laves de individuelt eller i grupper. Sideløbende med tematisk matematik arbejdes der i talhæfter med færdighedsopgaver.

8 Butterfly Børnene skal møde børnepoesi fra engelsk talende lande. Rim, remser, sange og mindre faktatekster på engelsk omkring både sommerfuglen og "environment". Børnene skal arbejde med et bredt udvalg af tekster - det udvidede tekstbegreb. De skal arbejde online med interaktive sider med simple opgaver og sangtekster. Recitere og agere, synge og drame. Musik Sommerfugle og insektsange. Lytte til korværket Sommerfugledalen. Improvisere sommerfugle musik og arbejde med ekko sker på yngste trin. Der arbejdes med Madame Butterfly i relation muserne på mellemtrinnet og 6. kl. Dertil kommer tekst, digtning og forståelse. Ind imellem og i forlængelse arbejdes kernestoffet. Projektarbejde Ældste Trin Et digt. En sonetkrans. Lyrik. Måske handler det blot om sommerfuglens liv og død. Måske handler det om menneskets udvikling. Måske handler det om vores jord og dens tilstand. Vi ved det ikke, men i mødet med al digtekunst, som i Inger Christensens "Sommerfugledalen", må man udfylde de tomme pladser i det komprimerede og svært tilgængelige sprog. Investere sig selv, og bruge sin livserfaring og fantasi, for at danne mening. På ældste trin vil vi kredse om forskellige vinkler på jordens tilstand. Vi vil anskue det historisk, mytisk, naturvidenskabeligt, innovativt og fremtidigt. Derved håber vi at kunne give børnene ideer til individuel fordybelse og samtidig præsentere dem for oplevelser, tiltag og udfordringer vi alle står over for i dag.

9 Fase 1 Provokation/konfrontation Fase 2 Inspiration (Vi vil præsentere børnene for inspirationsfelter, der både rejser spørgsmål og skaber undren) Fase 3 Reaktion (Løbende indkredses nøglebegreber og debatområder. Erkendelse af problemfelt) Fase 4 Involvering (Børnene vælger individuelle temaer) Fase 5 Handling (Der skrives rapport og fremstilles et musisk udtryk) Fase 6 Formidling Fase 7 Evaluering Fællesoplevelsen - Første Skoledag Sommerfugledalen med nedslag Gaia-tænkning Kredsløb Øko-design Global 200 Udarbejdelse af fælles problemformulering. Temavalg og individuel problemformulering. Vejledere tildeles. Produktion af skriftlig rapport og musisk udtryk. Fremlæggelse og diskussion. Fælles og individuelt. Mundtligt og skriftligt. Selvevaluering. Vejlederevaluering. Faglige vinkler på ældste trin: Med afsæt i emnet og Inger Christensens lyriske værk Sommerfugledalen, vil det danskfaglige arbejde fokusere på lyrik og digtning. Børnene vil møde ældre og nyere udvalgte tekster som repræsenterer klassiske, danske forfatterskaber i litteraturhistorien. Teksterne kredser om natur kultur dimensionen, og om hvordan mennesket gennem historien har opfattet det omgivende miljø i et personligt, samfundsmæssigt og globalt perspektiv. Matematik vil fokusere på forbrug og ikke mindst overforbrug. Det drejer sig om energi, former, kredsløb og specielt forandringer i klima og jordens tilstand. Alle områder vil have naturlig kobling til de hårde matematikfaglige områder. Tysk vil dreje sig om udvidelse af ordforråd gennem digtlæsning og udarbejdelse af egne digte. Opgaverne tager ligeledes afsæt i sætningsopbygning. Opgaverne afrundes med mundtlige fremlæggelser. I engelsk vil fokus i alle klasser være på de tre hoveddiscipliner læsning, skrivning og det talte sprog. På ældste 1 arbejdes der med sommerfuglen og miljøet, som belyses ud fra forskellige tekster, billeder og musik. I 8. og 9. Klassearbejdes der med begrebet metamorfose og på miljøet, igen belyst ud fra forskellige tekster, billeder og musik. Sideløbende arbejdes der i alle klasser med grammatik, frilæsning og stavning. SFO I forbindelse med det nye emne fokuseres på sommerfugleredekasser. Børnene skal selv lave redekasserne i kælderen samt dekorere og male dem. Endvidere laves magneter af krympeplast med sommerfuglemotiver og signalfarver.

Tværfaglighed er også vores kronjuvel

Tværfaglighed er også vores kronjuvel Hvis vi alvorligt mener, at vi vil leve af at skabe idéer og viden i et demokratisk samfund, har det konsekvenser for, hvad vi er sammen om og hvordan. At fag kan spille sammen er nødvendigt for at kunne

Læs mere

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense Mundtlig fortælling Fortæller for hele klassen Begyndende arbejde med Fortælle forståeligt og Identitet genrer: eventyr, gyser, sammenhængende for Opmærksomhed Fabulere Fantaserer og digter referat mv.

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

We are all mad. Selvevaluering mellemtrin Oktober 2016

We are all mad. Selvevaluering mellemtrin Oktober 2016 We are all mad Selvevaluering mellemtrin Oktober 2016 1 Dialog efter en række inspirationer, kommer børnene med forslag til minitemaer og aktiviteter. Disse sammenholdes med lærernes research. Tre minitemaer

Læs mere

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling.

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling. Fællesmål efter bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk fremlægge, referere, fortælle og dramatisere give

Læs mere

Alle elever: Mål for dansk i børnehaveklassen 3. klasse. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole.

Alle elever: Mål for dansk i børnehaveklassen 3. klasse. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole. Undervisningen på Halsnæs Lilleskole tager afsæt i de fælles trinmål, der er udstukket af undervisningsministeriet for folkeskolen, kaldet Fælles Mål.

Læs mere

Årsplan for dansk 3. klasse 2011/2012

Årsplan for dansk 3. klasse 2011/2012 Sommerferieminder Danskværksteder a. It b. Grammatik c. Skønskrift/Læsning Fabler 41 Emneuge for hele årgangen It Eleverne skal skrive om deres sommerferie. Eleverne fortæller om en oplevelse fra deres

Læs mere

Generelt om klasse(indskoling)

Generelt om klasse(indskoling) Færdigheder ved skoleårets afslutning: Generelt om 0.-3. klasse(indskoling) Ved slutningen af børnehaveklasseåret har eleven fået den viden og de færdigheder, der skal gøre eleven i stand til at: være

Læs mere

Årsplan for hovedfag i 5. klasse Annette Odimer Skoleåret Rudolf Steinerskolen i København//Waldorf Skole i København

Årsplan for hovedfag i 5. klasse Annette Odimer Skoleåret Rudolf Steinerskolen i København//Waldorf Skole i København Uge Indhold Aktivitet Færdigheder og kundskaber 33-34 Frihåndsgeometri og repetition af brøkregning, samt division og tabeller. 35-36- 37 Fortællerstof: Myter fra Indien. Dansk/Historie Den Indiske og

Læs mere

Farver i en grå tid. En fællesoplevelse på Børneskolen Bifrost

Farver i en grå tid. En fællesoplevelse på Børneskolen Bifrost Farver i en grå tid En fællesoplevelse på Børneskolen Bifrost Vi kender ikke fremtiden, og derfor må vi lære vores børn at kæmpe med det ukendte og at klare sig i hvilket som helst miljø i hele spektret

Læs mere

Evaluering af undervisningen i DA Dansk: Karin Tychsen. Formålet med dansk: - Et mangesidigt sprogligt fællesskab: lytte tale skrive læse.

Evaluering af undervisningen i DA Dansk: Karin Tychsen. Formålet med dansk: - Et mangesidigt sprogligt fællesskab: lytte tale skrive læse. Evaluering af undervisningen i DA 2010-11. Dansk: Karin Tychsen Formålet med dansk: - Et mangesidigt sprogligt fællesskab: lytte tale skrive læse. (uddybning af mål se årsplan og Fælles mål). For børnehaveklassen

Læs mere

Halvårsplan for 4.-5. klasse i dansk. Efteråret 2015. Livets Skole

Halvårsplan for 4.-5. klasse i dansk. Efteråret 2015. Livets Skole Halvårsplan for 4.-5. klasse i dansk Efteråret 2015 Livets Skole Dette er en samlet årsplan for 4.-5. klasse. Vi følger Undervisningsministeriets Fælles mål for faget dansk. Undervisningen vil være planlagt,

Læs mere

De mange intelligenser

De mange intelligenser De mange intelligenser Børnehaven Regnbuen November 2008 De mange intelligenser I Regnbuen arbejder vi pædagogisk ud fra Howard Gardners teori, De mange Intelligenser. Han mener, at mennesket har mange

Læs mere

Vi arbejder med de områder indenfor udtale, rytme, intonation, ordforråd, grammatik og stavning, der er nødvendige for elevernes udtryksfærdighed.

Vi arbejder med de områder indenfor udtale, rytme, intonation, ordforråd, grammatik og stavning, der er nødvendige for elevernes udtryksfærdighed. Fag Formål Indhold Undervisningsmeto der Engelsk 3. 8. klasse Faget er skemalagt på alle nævnte klassetrin, men indgår også i fagdag. Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig

Læs mere

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag.

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. TYSK Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. Formål: Det er formålet med undervisning i tysk, at eleverne tilegner sig færdigheder og kundskaber, der gør det muligt for dem

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering 33-34 Vi kommer godt i Skriftlige opgaver gang: Hvad kan vi huske? Min sommerferie Skrive, tegne

Læs mere

Læringsmål på NIF. Dansk. for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15

Læringsmål på NIF. Dansk. for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15 Læringsmål på NIF Dansk for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15 Yngste trinnet 2. 3.klasse Det talte sprog bruge sproget til samarbejde stå foran klassen og tale højt og tydeligt; artikulation

Læs mere

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå er et musik- og teaterprojekt for dagplejere og deres børn i Aarhus Kommunes Dagpleje. Projektet er kendetegnet

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

www.børneskolenbifrost.dk - Det gode arbejde

www.børneskolenbifrost.dk - Det gode arbejde Et godt arbejdsforløb er rev. 29.5.2011 I det gode arbejde er der en sammenhæng mellem det, hovedet tænker og det, hånden gør. Barnet involveres i alle arbejdsforløbets faser, fra idé til beslutning, planlægning,

Læs mere

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Gennem tre undervisningsfilm på hver 15 min åbnes der op for historien om bæredygtig vandhåndtering og infrastruktur.

Gennem tre undervisningsfilm på hver 15 min åbnes der op for historien om bæredygtig vandhåndtering og infrastruktur. Lærervejledning 0 Overblik Livets Vand er en visuel undervisningsportal, der med afsæt i vandknaphed retter fokus mod nye vandteknologier og ideer i forbindelse med bæredygtig vandhåndtering. Det overordnede

Læs mere

Læseplan for børnehaveklasserne

Læseplan for børnehaveklasserne Læseplan for børnehaveklasserne Børnehaveklassernes overordnede mål Undervisningen i børnehaveklassen er med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved

Læs mere

Ishøj Teaters tilbud om dramaundervisning i indskolingen

Ishøj Teaters tilbud om dramaundervisning i indskolingen Ishøj Teaters tilbud om dramaundervisning i indskolingen 3 workshops der handler om sociale kompetencer, empati, følelser og forskellige udtryksformer. Teatereventyr er en fortælleform der inddrager børnene

Læs mere

EN VÆRDIBASERET SKOLE

EN VÆRDIBASERET SKOLE Lyst og evne til at bidrage til fællesskab Glæde og ansvarlighed Nye tanker ført ud i livet Høj faglighed der kan anvendes Evne til at udtrykke sig At forstå sig selv og andre EN VÆRDIBASERET SKOLE Det

Læs mere

Formål for den private daginstitution Bikuben

Formål for den private daginstitution Bikuben Formål for den private daginstitution Bikuben Ved at etablere en førskolegruppe vil vi gerne gøre overgangen fra børnehave til skole og SFO så let som mulig. Det vil vi bl.a. gøre ved at introducere børnene

Læs mere

Selvevaluering Bifrost 2013-14 Dansk 5. klasse

Selvevaluering Bifrost 2013-14 Dansk 5. klasse Evaluering dansk 5. klasse (Eksempel på arbejdsplan) Dansk i 5. klasse Pigen og maleren Det første danskforløb i 5. klasse tager afsæt i Hjørdis Varmers bog Pigen og maleren. Bogens fortælling om pigen

Læs mere

We are all mad Ned i kaninhullet Selvevaluering

We are all mad Ned i kaninhullet Selvevaluering We are all mad Ned i kaninhullet Selvevaluering Matematik 3. klasse - August 2016 Navn: 1 Emne: We are all mad Tema: Ned i kaninhullet Kursus: Matematik 3. klasse Formål: Formålet med dette forløb er at

Læs mere

STUDIERETNINGER SPROG KUNST SAMFUNDSFAG NATURVIDENSKAB. Faglighed, fornyelse og fællesskab.

STUDIERETNINGER SPROG KUNST SAMFUNDSFAG NATURVIDENSKAB. Faglighed, fornyelse og fællesskab. STUDIERETNINGER 2017-2020 SPROG KUNST SAMFUNDSFAG NATURVIDENSKAB www.gladgym.dk Faglighed, fornyelse og fællesskab Valg af studieretning Kære 1g elev og dine forældre På Gladsaxe gymnasium tilbyder vi

Læs mere

Årsplan for 1.a Tingagerskolen 2012-2013

Årsplan for 1.a Tingagerskolen 2012-2013 Årsplan for 1.a Tingagerskolen 2012-2013 Klassens sociale mål: I 1. klasse skal vi blive gode til: At lytte til og respektere hinanden. At hjælpe hinanden At passe på egne og andres ting At passe på hinanden,

Læs mere

Årsplan for dansk i 2. klasse 2014 15. Timer og fordeling: Undervisningen består af 9 lektioner fordelt over fem dage.

Årsplan for dansk i 2. klasse 2014 15. Timer og fordeling: Undervisningen består af 9 lektioner fordelt over fem dage. Årsplan for dansk i 2 klasse 2014 15 Timer og fordeling: Undervisningen består af 9 lektioner fordelt over fem dage Materialer: D dansk for 2 klasse, en, Læsebogen, minilæseforståelsen, Læs og forstå i

Læs mere

0. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN DANSK

0. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN DANSK 2017-18 Lærer: Maibritt Olsen Forord til faget i klassen: I 0. Klasse bygges fundamentet for det skrevne og læste sprog. Dansk indgår i de fleste aktiviteter i 0. Klasse, ligesom andre kompetenceområder

Læs mere

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Evaluering Samtale og dialog deltage i samtale og kunne veksle mellem at lytte og ytre sig tale om sprog videreudvikle og nuancere ordforråd

Læs mere

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling.

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling. Årsplan for dansk i yngste klasse. 1. halvdel af skoleåret 2013/2014 Årsplanen tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Dansk, Trinmål efter 2. klassetrin Ret til ændringer forbeholdes Danskundervisningen

Læs mere

Den største oplevelse et menneske kan have, er mysteriets

Den største oplevelse et menneske kan have, er mysteriets Den største oplevelse et menneske kan have, er mysteriets Albert Einstein Nogle gange finder magien og mysteriet sted i en anden verden, og nogle gange er de magiske elementer en del af en verden, der

Læs mere

D A N S K. Dansk er et sprog, og sprog er på én gang et fælles og et personligt anliggende.

D A N S K. Dansk er et sprog, og sprog er på én gang et fælles og et personligt anliggende. D A N S K Dansk er et sprog, og sprog er på én gang et fælles og et personligt anliggende. Fælles, fordi der i vores måde at kommunikere på, ligger spor af den verdensforståelse, det livssyn og den etik,

Læs mere

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner Hvad er Fælles Mål? Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner De bindende fælles nationale mål i form af fagformål, centrale kundskabs- og færdighedsområder

Læs mere

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation Klasse: 3. klasse Skoleår: Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fortolkning Kommunikation Færdigheds- og vidensområder : Forberedelse Respons Når jeg bliver stor

Læs mere

Årsplan for 3.klasse i dansk

Årsplan for 3.klasse i dansk Årsplan for 3.klasse i dansk 2011-2012 Formålet i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en kilde til udvikling af personlig og kulturel identitet, der bygger på æstetisk, etisk og historisk

Læs mere

Dansk på Viby Friskole

Dansk på Viby Friskole Dansk på Viby Friskole Formålet for faget dansk Danskundervisningen på Viby Friskole lever op til samtlige af de trinmål, der er beskrevet i Undervisningsministeriets krav til centrale kundskaber og færdigheder

Læs mere

Engagement og fællesskab

Engagement og fællesskab Indhold: Engagement og fællesskab Sprog m fokus på leg, læsning og skrivning Kreative og musiske udtryksforme Matematisk opmærksomhed Naturlige fænomener Krop og bevægelse Mål for 0. klasse Evaluering.

Læs mere

Dansk Færdigheds- og vidensmål Klasse Delmål Slutmål

Dansk Færdigheds- og vidensmål Klasse Delmål Slutmål 1. klasse Arbejdet i 1. klasse har som mål at barnet bliver kendt med og kan skrive de store bogstaver Folkeeventyret er det centrale fortællestof. Ved siden af eventyrerne fortæller man om den omgivende

Læs mere

Årsplan for musik i 6b 2008 4/8-31/12-2008. Legene og aktiviteterne i musikundervisnin gen vil bidrage til: At udvikle børnenes

Årsplan for musik i 6b 2008 4/8-31/12-2008. Legene og aktiviteterne i musikundervisnin gen vil bidrage til: At udvikle børnenes Dansk i 6B: Læsning tempo trænes øges ved frilæsning som fremlægges ved mundtlige brapporter for klassen. Dette skal samtidig give inspiration til nye læseideer til kammerater. Tekstanalyse, (herunder

Læs mere

Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer:

Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer: 1 af 6 Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer: Rammeplanen er Aalborg Friskoles undervisningsplan for efteråret 2014, og som angiver udviklingen hen imod slutmålene svarende til Fælles

Læs mere

Struktur og organisering af undervisning på Børneskolen Bifrost rev. okt. 2013

Struktur og organisering af undervisning på Børneskolen Bifrost rev. okt. 2013 på Børneskolen Bifrost rev. okt. 2013 Præmisser Skoledagen Helhedslinjen i undervisningen Faglighed og tværfaglighed Skolens organisationsdiagram Præmisser Børneskolen Bifrost er placeret på Kaj Munks

Læs mere

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske.

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske. Dansk Formålet med undervisningen i dansk er at oplive, udvikle og fremme elevernes forståelse for kulturelle, historiske og politisk/sociale fællesskaber. Sproget er en væsentlig udtryksform, når vi vil

Læs mere

Årsplan for 0A & 0B skoleåret 2014/2015

Årsplan for 0A & 0B skoleåret 2014/2015 Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne ved slutningen af børnehaveklassen har tilegnet sig viden og færdigheder, der sætter dem i stand til at: Trinmål: Undervisningens indhold: Det talte sprog

Læs mere

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014:

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling

Læs mere

Hvorfor skal man lære om strategier i fremmedsprogsundervisningen?

Hvorfor skal man lære om strategier i fremmedsprogsundervisningen? Hvorfor skal man lære om strategier i fremmedsprogsundervisningen? Iflg. formålet for faget tysk står der, at: Undervisningen skal udvikle elevernes sproglige bevidsthed om tysk sprog og om sprogtilegnelse.

Læs mere

Selvevaluering Bifrost 2013-14 Dansk 3. klasse

Selvevaluering Bifrost 2013-14 Dansk 3. klasse 1 Dansk i 3. klasse Pigen og maleren Det første danskforløb i 3. klasse tager afsæt i Hjørdis Varners bog Pigen og maleren. Bogens fortælling om pigen Ingeborg og hendes familie og deres liv på en lille

Læs mere

Årsplan i fagene 2013-2014

Årsplan i fagene 2013-2014 Årsplan i fagene 2013-2014 Klasse: 1.H Fag: Dansk Lærer: Susanne B. Krogh Læringsstile, CL og undervisning i IT indgår som en integreret del af undervisningen. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne

Læs mere

Bygning, hjem, museum

Bygning, hjem, museum Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard Undervisningsmateriale til udskolingen Arkitektur er bygninger. Bygninger til at leve i, til at opleve, til at lære i eller til at arbejde i. Arkitektur

Læs mere

Målrelaterede årsplaner - Team I

Målrelaterede årsplaner - Team I Målrelaterede årsplaner - Team I Grydemoseskolens målrelaterede årsplan - Team I Hvad skal eleverne lære Undervisningen på Grydemoseskolen sætter fokus på såvel elevernes faglige udvikling som på deres

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

Årsplan for dansk i 1. klasse 2013-14 I 1. klasse lægges hovedvægten på arbejdet med de elementære læse-, skrive- og stavefærdigheder.

Årsplan for dansk i 1. klasse 2013-14 I 1. klasse lægges hovedvægten på arbejdet med de elementære læse-, skrive- og stavefærdigheder. Årsplan for dansk i 1. klasse 2013-14 I 1. klasse lægges hovedvægten på arbejdet med de elementære læse-, skrive- og stavefærdigheder. Der arbejdes med at stimulere læse- og skrivelyst og oparbejde gode

Læs mere

Handleplan for læsning på Knudsøskolen.

Handleplan for læsning på Knudsøskolen. Status: En målrettet indsats i læsning på alle klassetrin, der giver positive resultater i diverse læseevalueringer. (LUS, sprogscreening, DVO, OS, SL samt Nationale test). Af tiltag kan nævnes: 1. Målrettet

Læs mere

Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn

Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn 2017-2018. Årsplanen er en beskrivelse af hvilke mål, sociale og faglige, som vi gennem året vil arbejde med. Målene står

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste Udforsk billedkunsten og den visuelle kultur med dine elever gennem det digitale univers Klatværket. Oplev mange anerkendte kunstværker gennem fem fællesmenneskelige temaer. Lad eleverne gå på opdagelse

Læs mere

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse Intro Finde tekst Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg Tekstforståelse Eleven har viden om fortællende og informerende teksters struktur Eleven kan få øje på sproglige træk sproglige, lydlige

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

LÆSEPLAN FOR FAGET MODERSMÅLSUNDERVISNING LETTISK Børnehave 6. klassetrin

LÆSEPLAN FOR FAGET MODERSMÅLSUNDERVISNING LETTISK Børnehave 6. klassetrin Side 1 LÆSEPLAN FOR FAGET MODERSMÅLSUNDERVISNING LETTISK Børnehave 6. klassetrin Læseplanen indeholder en angivelse af undervisningens indholdsområder: kommunikative færdigheder, sproglig refleksion og

Læs mere

EKSEMPEL PÅ ÅRSPLAN: 1. KLASSE

EKSEMPEL PÅ ÅRSPLAN: 1. KLASSE EKSEMPEL PÅ ÅRSPLAN: 1. KLASSE AUGUST uge 33-34-35 Kompetence område Færdighedsog vidensområde(r) Læringsmål Det er målet, at eleverne Forløb/træning Tid Korrektur ved, hvordan man bruger afkodningsstrategien

Læs mere

Årsplan for dansk i 3. klasse for skoleåret

Årsplan for dansk i 3. klasse for skoleåret Årsplan for dansk i 3. klasse for skoleåret 2018-19 Formålet med undervisningen i faget danske er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til

Læs mere

Undervisningsideer. Indledning. Faglige mål: - kreativt arbejde med bogen Annas Himmel af Stian Hole. Alt har to sider Ondt til godt Symbol jagt

Undervisningsideer. Indledning. Faglige mål: - kreativt arbejde med bogen Annas Himmel af Stian Hole. Alt har to sider Ondt til godt Symbol jagt Alt har to sider Ondt til godt Symbol jagt Indledning Bogen Annas Himmel tager fat på et meget stort emne for både børn og voksne, nemlig døden. Anna har mistet sin mor og gennem bogen bliver Annas sorg

Læs mere

KLASSENS ÅRSPLAN. 1 ÅRSPLAN FOR DANSK. 2 ÅRSPLAN FOR ENGELSK. 3 ÅRSPLAN FOR IDRÆT. 4 ÅRSPLAN FOR KRISTENDOM. 5 ÅRSPLAN FOR KUNST. 7 ÅRSPLAN FOR MUSIK

KLASSENS ÅRSPLAN. 1 ÅRSPLAN FOR DANSK. 2 ÅRSPLAN FOR ENGELSK. 3 ÅRSPLAN FOR IDRÆT. 4 ÅRSPLAN FOR KRISTENDOM. 5 ÅRSPLAN FOR KUNST. 7 ÅRSPLAN FOR MUSIK Årsplaner for 1x KLASSENS ÅRSPLAN... 1 ÅRSPLAN FOR DANSK... 2 ÅRSPLAN FOR ENGELSK... 3 ÅRSPLAN FOR IDRÆT... 4 ÅRSPLAN FOR KRISTENDOM... 5 ÅRSPLAN FOR KUNST... 6 ÅRSPLAN FOR MATEMATIK... 7 ÅRSPLAN FOR MUSIK...

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Liebe und Gefühle. Forløbet tager udgangspunkt i det sprog unge benytter sig af i Tyskland i dag. Det gælder både det talte sprog og det skrevne.

Liebe und Gefühle. Forløbet tager udgangspunkt i det sprog unge benytter sig af i Tyskland i dag. Det gælder både det talte sprog og det skrevne. Liebe und Gefühle Niveau 9.-10. klasse Varighed 12 lektioner Om forløbet Forløbet Liebe und Gefühle er tænkt som et supplerende forløb til undervisningen, som eleverne kan arbejde selvstændigt med. Eleverne

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan for dansk i 1.kl. 2011-2012 Udarbejdet af Jane Kinnberg Aalborg Friskole. UGE Emne Faglige formål? Sociale formål? Hvordan (metoder)? 33,34,35 ROBOT emne. Vi indretter os. Lære bogstavernes lyde

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn.

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Selvevaluering Bifrost 2013-14 Dansk 1. klasse. Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe

Selvevaluering Bifrost 2013-14 Dansk 1. klasse. Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe Dansk 1.klasse hedens dyr med start medio august Emne: Tema: Af jord er du kommet Hedens dyr Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe blomster myldre milevidt.

Læs mere

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen.

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen. 1 Læreplan for dagplejen. Forvaltningen på dagtilbudsområdet har udarbejdet en fælles ramme for arbejdet med læreplaner, som dagplejen også er forpligtet til at arbejde ud fra. Det er med udgangspunkt

Læs mere

Årsplan for dansk 7.x 2014-2015 SJ

Årsplan for dansk 7.x 2014-2015 SJ Formålet med faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder

Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder Kære forældre til elever i 0. klasse Som forældre er I vigtige personer i jeres barns sprog- og læseudvikling. Når jeres barn starter i 0. kl. har det

Læs mere

Naturvidenskab, niveau G

Naturvidenskab, niveau G Forsøgslæreplan 2017 Naturvidenskab, niveau G 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Undervisningsfaget naturvidenskab er såvel almendannende som studieforberedende. Det tilbyder et fagsprog, der gør det

Læs mere

Årsplan for dansk i 3. klasse.

Årsplan for dansk i 3. klasse. Årsplan for dansk i 3. klasse. Undervisningen tilrettelægges de trinmål, der er opstilles efter 3. klasse af Undervisningsministeriet. Trinmålene dækker fagets tre centrale kerneområder: Det talte sprog,

Læs mere

Miljø og lyrik. Lyrik i Grønt Flag Grøn Skole. Side 1. Trine Einspur

Miljø og lyrik. Lyrik i Grønt Flag Grøn Skole. Side 1. Trine Einspur Miljø og lyrik Trine Einspur Oplevelser og følelser er også en del af miljødebatten Ofte formidles miljøproblemer meget kontant og konkret med reference til naturvidenskaberne. Men miljøproblemer handler

Læs mere

INSPIRATIONSMATERIALE

INSPIRATIONSMATERIALE INSPIRATIONSMATERIALE BANG - Thomas Bang i Esbjerg Kunstmuseums samling INSPIRATION TIL UNDERVISERE I FOLKESKOLEN - Hans værker er overvældende og svære at finde mening i, men et eller andet inviterer

Læs mere

Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer

Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 315 Offentligt Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer Læse i alle fag Status for Gudrun slutningen af 3. klasse Gudrun er

Læs mere

DANSK i indskolingen SANKT BIRGITTA SKOLE

DANSK i indskolingen SANKT BIRGITTA SKOLE DANSK i indskolingen SANKT BIRGITTA SKOLE December 2012 På Sankt Birgitta Skole er læsning et indsatsområde. I indskolingen har vi særligt fokus på den tidlige indsats. Allerede i 0. klasse har vi fokus

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. DANSK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

Undervisningsplan for engelsk

Undervisningsplan for engelsk Undervisningsplan for engelsk Formål: Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan og tør udtrykke

Læs mere

Dansk. Tema: Den gode historie Uge Skoleåret 2018/19 Årsplan 8. klasse. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering

Dansk. Tema: Den gode historie Uge Skoleåret 2018/19 Årsplan 8. klasse. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering Tema: Den gode historie Uge 33-36 Læsning af historiske materialer af og om Esrum i forbindelse med skolens 30. års jubilæum dansk.gyldendal.dk forløbet Fortællende journalistik og forløbet Nyhedsformidling

Læs mere

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab.

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. 10.klasse Humanistiske fag : Dansk, engelsk og tysk Dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk Juni 2016 Den Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune. Deltagelse i Vardes Kulturelle Rygsæk er obligatorisk, og eleverne på

Læs mere

Årsplan for Børnehaveklassen 2014-2015

Årsplan for Børnehaveklassen 2014-2015 1 Årsplan for Børnehaveklassen 2014-2015 Børnehaveklasseledere : Berit Albeck og Anette Sørensen. 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Emne oversigt---------------------------------------------------------------------------s

Læs mere

We are all mad Ned i kaninhullet Selvevaluering

We are all mad Ned i kaninhullet Selvevaluering We are all mad Ned i kaninhullet Selvevaluering Matematik 4. klasse - August 2016 Navn: 1 Emne: We are all mad Tema: Ned i kaninhullet Kursus: Matematik 4. klasse Mål: Målet med dette hæfte er at dykke

Læs mere

Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole

Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole Kære forældre Jeres barn er kommende skolestarter, og derfor har I mulighed for at vælge, at det skal gå i Tidlig SFO. På Nørre Aaby skole har vi tidlig SFO

Læs mere

Lille Vildmose Naturskole

Lille Vildmose Naturskole UNDERVISNINGEN PÅ LILLE VILDMOSE NATURSKOLE TAGER SIT AFSÆT I FÆLLES MÅL NATUR OG TEKNIK, MELLEMTRIN, 2009, FAGHÆFTE 13 Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige

Læs mere

Årsplan Dansk/Emne 6. Klasse 2010-2011. Periode Emne & NB Udførelse/Materialer Formål/mål/Evaluering Uge 32 1.skoledag onsdag +intro Gul fredag Uge 33

Årsplan Dansk/Emne 6. Klasse 2010-2011. Periode Emne & NB Udførelse/Materialer Formål/mål/Evaluering Uge 32 1.skoledag onsdag +intro Gul fredag Uge 33 Uge 32 1.skoledag onsdag +intro Gul fredag Uge 33 Emneuge Gul Klåge Åge Denne emneuge sætter fokus på hvordan man lære på mange forskellige måder. Børnene prøver kræfter med forskellige værksteder i emneugen.

Læs mere

Du er på denne side > Forside > Pædagogik > Kompetenceplaner for overskolen > Danske litteratur

Du er på denne side > Forside > Pædagogik > Kompetenceplaner for overskolen > Danske litteratur Vidar Skolen en eksamensfri friskole der tager dit barns indlæring alvorligt Du er på denne side > Forside > Pædagogik > Kompetenceplaner for overskolen > Danske litteratur Dansk og Litteratur Formål og

Læs mere

Årsplan for 0. klasse 2014/2015

Årsplan for 0. klasse 2014/2015 Årsplan for 0. klasse 2014/2015 Børnehaveklassens formål Det er børnehaveklassens formål at lette barnets overgang fra børnehave til skole og at forberede det til den egentlige skolegang. Vi prøver at

Læs mere

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 Sammenhæng Sprog er grundlæggende for at kunne udtrykke sig og kommunikere med andre. Igennem talesprog, skriftsprog,

Læs mere

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin:

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin: DANSK Basismål i dansk på 1. klassetrin: at kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig at udvikle ordforrådet, bl.a. ved at fortælle om et hændelsesforløb at gengive og udtrykke sig i tegning, drama eller

Læs mere

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne i 1. klasse har tilegnet sig kundskaber og Det talte sprog Undervisningen tager udgangspunkt i elevernes sproglige

Læs mere

kan det enkelte menneske udvikle sig til et klogt og handledygtigt menneske, dvs. et menneske som har livsmod og livsglæde

kan det enkelte menneske udvikle sig til et klogt og handledygtigt menneske, dvs. et menneske som har livsmod og livsglæde Riget i midten - begrundelse I Yunnan er et folk, der er anderledes end os. De lever af at arbejde som vi, men de kan også alle sammen spille, danse og digte. Vi kan vælge at tro, at det kan de, fordi

Læs mere