Medarbejdernes sundhed - skal DET nu også til at være virksomhedens ansvar?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Medarbejdernes sundhed - skal DET nu også til at være virksomhedens ansvar?"

Transkript

1 Medarbejdernes sundhed - skal DET nu også til at være virksomhedens ansvar? En sund politik? I et stort, kendt dansk gartneri, som vi har hjulpet med blandt andet udvikling af en bred personalepolitik, overhørte jeg tilfældigt det forbavsede udbrud, som er sat som overskrift på denne måneds nyhedsbrev. Gartneren, der så bramfrit tænkte højt, var ikke klar over, at jeg overhørte spørgsmålet. Det interessante er dog mere indholdet, nemlig at det var virksomheden, der ønskede mere fokus på medarbejdernes sundhed og trivsel og at det var medarbejderne, der viste modstand; i al fald i første omgang. Hvorfor skulle virksomheden nu blande sig i det, var manges holdning? Baggrunden var, at vi i processen hen imod en mere tidssvarende personalepolitik havde fokuseret på trivsel, sundhed og samarbejdsmiljø og herunder spørgsmål om, hvad en virksomhed, der markedsfører sig som producent af sunde fødevarer, burde forlange af sig selv. Sundhedsovervejelserne blev kombineret med fokus på sygefravær, omsætning af medarbejdere, produktivitet og trivsel i det daglige - og dermed var målet reelt også en forbedring af bundlinien. Emner som rygning, motion og sunde fødevarer indgik også naturligt i forandringsprocessen, der blandt andet endte med en personalepolitik, der favnede sundhed som et væsentligt element i virksomhedens selvforståelse, interne profilering og branding overfor kunder og forbrugere. Har der i jeres virksomhed sammenhæng mellem strategi og værdier og er der sammenhæng mellem det I siger, og det I gør? I Wise Mind er vi opmærksomme på, at kunder og medarbejdere ikke må kunne finde uoverensstemmelser på det felt. Nul alkohol, men en enkelt gør da ikke noget, vel? Et andet aktuelt eksempel er fra en større dansk metalindustrivirksomhed, der er en del af en international, svenskejet koncern. Som det eneste sted i koncernen havde man i den danske virksomhed ingen officiel alkoholpolitik. I al fald ikke en politik, der aktivt forholdt sig til alkohol og arbejde. Koncernens politik var ellers ikke til at tage fejl af: nul alkohol på arbejdspladserne i koncernen. Men man havde været nødt til at se temmelig lempeligt på forholdene i Danmark, for her havde man jo altid kunnet få sig en øl i middagspausen. Da ledelsen året forinden fjernede øl-automaterne efter forundrede spørgsmål fra kunder, var der optræk til konflikt, ballade og strejketrusler. Pauseøllen skulle der ikke røres ved! Vi betaler jo selv for vores frokostpause, så hvad vi laver i den tid, skal virksomheden sgu ikke blande sig i var et af de gode argumenter.

2 Den nemme løsning ville have været blot at henvise til koncernens politik. Men hvorfor gå efter sure miner og ballade i en længere periode med hvad det medfører af produktionstab, fald i engagement og hak i bundlinien? I stedet endte vi med en løsning, hvor virksomheden kunne efter at slå mange fluer med ét smæk; altså en forandrings- og udviklingsproces, hvor indkøring af en ny alkoholpolitik blot var et af flere elementer. Da det for virksomheden i lang tid havde været en varm kartoffel i det hele taget at nævne ordet alkoholpolitik, tog vi fat i netop den vinkel. Fokus kom på udvikling af lederes, nøglepersoners og tillidsrepræsentanters kompetencer i forhold til de vanskelige samtaler - og de samtaler, der faktisk slet ikke eksisterede. Virksomheden fik brudt tavsheden på en ordentlig måde! Alkoholpolitikken blev således anledningen til at gennemføre en forandringsproces, hvor alle over en periode kom igennem fokuseret kompetenceudvikling, medarbejdersamtaler og dialog om holdninger og værdier. Så kom tingene til at hænge sammen igen uden ballade. Tværtimod faktisk. Ægte medarbejderinvolvering gennem en fair proces skaber ejerskab. Medarbejderne kan altså godt selv komme med spændende løsninger - når blot de får lov. Stress-, senior- eller samtalepolitik? Et ringe arbejdsmiljø er som bekendt ikke godt for noget - og det fremmer tidligere tilbagetrækning fra arbejdet. En ny undersøgelse fra Arbejdsmiljøinstituttet viser, at det ikke så meget er selve forandringsprocessen, arbejdsbyrden eller stressen, der får medarbejdere til at melde sig syge eller brænde helt ud. Det er derimod det dårlige arbejdsmiljø og især arbejdsklimaet i forhold til den nærmeste chef, der er den direkte årsag. Der er en klar tendens til, at kvinder har større risiko for sygemelding, hvis chefen ikke tager utilfredshed alvorligt, ikke er god til at løse konflikter, kommunikerer uklart eller nedvurderer medarbejdernes kompetence og ressourcer. Mænd har til gengæld forhøjet sygefravær, hvis der på jobbet er krav om at skjule følelser! Medarbejdere skifter job for at få nye udfordringer, klart nok - men 8 ud af 10 medarbejdere rejser på grund af dårlig eller mangelfuld ledelse! Altså forringet trivsel og risiko for udbrændthed på grund af en leder, der savner kompetence på et af de væsentligste lederområder, nemlig samtaler og medarbejderkommunikation. Med en tidligere tilbagetrækning fra jobbet glider også en vigtig erfaring og viden ud i glemslen, hvis ikke virksomheden, offentlig såvel som privat, har forsikret sig mod det pludselige videnstab med en politik, der tager højde for det.

3 For virksomheden betyder det, at man kan planlægge det samlede kompetencebehov i god tid og for medarbejderen giver det bedre trivsel og ikke mindst et bevaret engagement, som f.eks. kan investeres i vidensdeling inden f.eks. pensionen helt tager over. Hvad koster manglende fokus på arbejdsmiljøet jeres virksomhed hver måned? Skal vi hjælpe dig med at belyse det? Og for mange ejerledere kommer et generationsskifte ofte som en tyv om natten. Hvorfor ikke optimere virksomhedens værdi inden den skal afhændes? En veldokumenteret personalepolitik forhøjer virksomhedens pris ved salg. Der er jo ingen der forbyder én at kombinere de forskellige elementer i en personalepolitik til glæde for både virksomhed og medarbejdere! Spil for livet? Vi er i øjeblikket i gang med at skrue et projekt sammen, som har fokus på spil. Det er sikkert ikke forbigået nogens opmærksomhed, at der spilles om penge som aldrig før. Og stort set alle spiller: Lotto, skrabelodder, Oddset, Joker, poker på Internettet og så videre. Og hvad har det nu lige med virksomhederne at gøre? I dag er det ofte tillidsfolkene, som bliver konfronteret med medarbejdernes forskellige problemer; og langt fra kun i forhold til løn- og ansættelsesforhold, som er deres klassiske områder. I stigende omfang må tillidsfolk også lægge øre til alle slags livsproblemer og kriser, f.eks. afhængighed. En ny udfordring er medarbejderes problemer i forhold til pengespil. Tusindvis af danske har i dag et problematisk forhold til pengespil. Et stigende antal er afhængige af at spille og mange bliver ludomane. Og det får også konsekvenser for virksomhederne. En medarbejder, der er afhængig af pengespil, vil ændre adfærd og med tiden forsvinde så meget ind i spilleverdenen, at det går kraftigt ud over det daglige arbejde. Løgn og fortielser sniger sig ind. Og følgesvenden gæld kan måske friste nogen til at låne lidt af kassen. Den ludomane adskiller sig ikke så meget fra den afhængige af alkohol - blot kan man ikke lugte, at vedkommende spiller! En virksomhed, der er bevidst om betydningen af medarbejdernes trivsel for virksomhedens performance og profil, bør uden videre i personalepolitikken kunne integrere en politik i forhold til pengespil. Hvor mange sygedage har I, fordi medarbejdere ikke kan styre deres økonomi pga. spil? Ledelse og tillidsrepræsentant kan i dialog med medarbejderne opstille mål og indhold i politikken og ikke mindst, hvad der kan og skal gøres, når der er bekymring for at en medarbejder har fået et problematisk forhold til pengespil.

4 Er din handlekraft på omgangshøjde med begivenhederne? Ledelsesmæssige overvejelser om indføring af f.eks. en spillepolitik eller en seniorpolitik kan være den begivenhed, der sætter en tiltrængt justering af hele personalepolitikken i gang - så den afspejler netop den virksomheds virkelighed. Ledelse vil også i den her forbindelse kræve handlekraft. I Ole Fogh Kirkebys netop udkomne bog Begivenhedsledelse og handlekraft beskriver han fejende flot sammenhængen mellem de mangfoldige begivenheder, som hele livet består af, og den handlekraft ledere må være i besiddelse af, for at komme op på siden af begivenhederne. Handlekraften sætter tingene i gang og er også den, der får tingene gjort færdige. Da ledelse i høj grad består af at formidle en bestemt holdning til tingene, må god ledelse funderes på saglige argumenter i et begejstret og engagerende sprog. Så en virksomheds politik kan vel være nedskrevet, men den skal leve i det daglige i virksomhedens mange små og store interne dialoger. Som leder er det vigtigt at du er til stede i nuet. Som leder er din troværdighed til eksamen hver dag. Nu. Igen og igen bliver du vejet - og til tider fundet for let. Hvorfor ikke få en coach eller iværksætte andre proaktive tiltag, der kan forbedre ledelsen af din organisation? I Ole Fogh Kirkebys lærde bog er der mangt og meget at læse om ledelse af begivenheder, om handlekraftens væsen og om dialogens betydning. Bogen er sine steder ikke lige let at læse, men udbyttet er umagen værd. Ole Fogh Kirkeby er professor i ledelsesfilosofi ved Handelshøjskolen i København og leder af Center for Kunst og Lederskab. Hvordan kommer vi videre? I materialet Spil for livet, der indeholder anbefalinger, artikler og en dokumentarfilm om pengespil og ludomani, kan I finde inspiration til at komme i gang med at indarbejde en politik på området. DVD en Spil for livet koster 225,- ekskl. moms. Materialet Når tavsheden taler indeholder en film til inspiration og en bog med eksempler, øvelser og viden om forskellige typer af vanskelige samtaler. I kan anvende materialet internt til at få sat fokus på alt det, som I sjældent eller vanskeligt får talt sammen om. Når tavsheden taler koster 400,- ekskl. moms. Spil for livet og Når tavsheden taler er produceret af en af Wise Minds konsulenter og kan bestilles direkte fra Wind Mind.

5 I Wise Mind kan vi f.eks. hjælpe jer med at sætte de rette professionelle rammer for udvikling eller udvidelse af personalepolitikken. Processen afpasser vi altid efter den enkelte virksomheds behov. Hvad med at invitere os ud til en virksomhedsdag? Så kan I få et foredrag om f.eks. strategi & personaleledelse. Et foredrag fra Wise Mind har tidligere været starten på et organisationsudviklingsprogram. Vi coacher også gerne ledelsen, så at I selv kan iværksætte et udviklingsforløb. Det bedste ved sådanne tiltag er, at det ALTID giver gladere medarbejdere og forbedret bundlinie. På kan du blandt andet også læse konsulenternes nyeste artikler, der har været bragt i fagblade. Og for fremtiden er det ikke kun direktør Mogens Sparre, der skriver nyhedsbrevene. Konsulenterne i Wise Mind vil på skift også bidrage med indspark og skæve vinkler. Med venlig hilsen Gert Jessen & Mogens Sparre Wise Mind Redaktionen Mobil / Wise Mind Aalborgvej Blokhus

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang Kære læser! Ofte tænker vi karriereudvikling meget traditionelt det er noget med at får stillinger på et højere niveau. Men det hænder også at ledere af forskellige

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING TIL KONTORARBEJDSPLADSER OPSKRIFTER PÅ ARBEJDSGLÆDE GOD TRIVSEL - EN FÆLLES OPGAVE FOR ET GODT ARBEJDSMILJØ

BRANCHEVEJLEDNING TIL KONTORARBEJDSPLADSER OPSKRIFTER PÅ ARBEJDSGLÆDE GOD TRIVSEL - EN FÆLLES OPGAVE FOR ET GODT ARBEJDSMILJØ BRANCHEVEJLEDNING TIL KONTORARBEJDSPLADSER OPSKRIFTER PÅ ARBEJDSGLÆDE GOD TRIVSEL - EN FÆLLES OPGAVE FOR ET GODT ARBEJDSMILJØ _ 00 GOD TRIVSEL FORORD FORORD Med baggrund i den danske arbejdsmiljølovgivning,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! Vi foretager hele tiden valg. Nogle gange står valget, om vi fortsat har lyst til at være ansat i virksomheden, vi

Læs mere

vanskelige samtale trivselssamtale

vanskelige samtale trivselssamtale omsorgssamtale den nødvendige samtale den den svære samtale vanskelige samtale trivselssamtale Til ledere og personaleansvarlige Når samtaler med medarbejderne er svære Viden og værktøjer til at gøre de

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø. Vejledning til brugere af AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Ny udgave

Psykisk arbejdsmiljø. Vejledning til brugere af AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Ny udgave Psykisk arbejdsmiljø Vejledning til brugere af AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø Ny udgave 2006 2 AMI s korte skema om psykisk arbejdsmiljø AMI har i 2005-06 udviklet

Læs mere

Socialt engagement i mindre virksomheder

Socialt engagement i mindre virksomheder Socialt engagement i mindre virksomheder Værktøjer om 1 Lederskab og socialt engagement... 3 2 Sygefravær... 12 3 Rekruttering... 19 4 Senioraftaler... 28 5 Den svære samtale... 36 2 Forord Forandring

Læs mere

Anerkendende HR og Organisationsudikling

Anerkendende HR og Organisationsudikling (2008) Maja Louise Haslebo & Danielle Bjerre Lyndgaard Anerkendende HR og Organisationsudikling Den 09-03-2012 Søren Moldrup side 1 af 14 sider 1: INDLEDNING Denne bog er en praksisorienteret brugsbog

Læs mere

www.sst.dk Alkoholpolitik og alkoholproblemer på arbejdspladsen Alkoholpolitik og alkoholproblemer på arbejdspladsen

www.sst.dk Alkoholpolitik og alkoholproblemer på arbejdspladsen Alkoholpolitik og alkoholproblemer på arbejdspladsen PDF Proof by Page: Alko-politik_omslag.p1.pdf 8 Sundhedsstyrelsen ønsker med denne bog at bidrage til, at arbejdspladserne får en alkoholpolitik, som medvirker til at forebygge alkoholproblemer hos medarbejderne.

Læs mere

Trivsel på lageret. Det gik nemmere end vi troede. Erfaringer fra to danske lagervirksomheder. Inspiration til opstart af arbejde vedrørende trivsel

Trivsel på lageret. Det gik nemmere end vi troede. Erfaringer fra to danske lagervirksomheder. Inspiration til opstart af arbejde vedrørende trivsel Trivsel på lageret Det gik nemmere end vi troede Erfaringer fra to danske lagervirksomheder Inspiration til opstart af arbejde vedrørende trivsel BAR Transport og Engros 1 Hvordan kan et arbejde med trivsel

Læs mere

Lever du en andens liv?

Lever du en andens liv? Lever du en andens liv? Fra FO/fremtidsorientering 2/2008 De fleste mennesker jagter anerkendelsen i arbejdslivet, men kun de færreste opnår den. Vores virksomheder og organisationer har endnu ikke belønningssystemer,

Læs mere

Pia Markersen 2013 - Tør du være leder?

Pia Markersen 2013 - Tør du være leder? Pia Markersen 2013 - Tør du være leder? 1 Pia Markersen Tør du være leder? 5 trin til at sige hvad du mener TYDELIGT - og uden at blive en ond chef WORKBOOK-udgaven, TRIN 1 Forlaget BloomHouse 2013 2 Pia

Læs mere

Vækst gennem viden 8.6. 1. Forord: Videnssamfundets præmisser for vækst og forretningsudvikling

Vækst gennem viden 8.6. 1. Forord: Videnssamfundets præmisser for vækst og forretningsudvikling Vækst gennem viden Vækst gennem viden af partner Ole Steen Andersen, osa@implement.dk, Implement og dekan, ph.d. Søren Barlebo Rasmussen, sbr.spfak@cbs.dk, CBS Handelshøjskolen i København Denne artikel

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

ANERKEND DIN MEDARBEJDER

ANERKEND DIN MEDARBEJDER PERSONALESTYRELSEN DANSKE REGIONER KL DECEMBER 2009 ANERKEND DIN MEDARBEJDER INSPIRATION TIL ENGAGEMENT OG ARBEJDSGLÆDE udmøntning af kvalitetsreformen Kære leder Dine medarbejdere er grundlæggende meget

Læs mere

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Anerkendende toner i arbejdsmiljøet Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Indhold 3 Slå tonen an 4 Værdsættende samtale giver bedre arbejdsmiljø

Læs mere

FORSIKRING. Socialt. ansvar. Har selskaberne fokus på social ansvarlighed? Humanistnørd brænder for CSR [Side 10]

FORSIKRING. Socialt. ansvar. Har selskaberne fokus på social ansvarlighed? Humanistnørd brænder for CSR [Side 10] Nr. 1 / 2015 DFL - foreningen for ansatte i forsikring FORSIKRING Humanistnørd brænder for CSR [Side 10] Fleksjob en guds gave eller en fandens plage? [Side 14] Kend faldgruberne på de sociale medier [Side

Læs mere

Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse

Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvad det er der betyder noget

Læs mere

KVALITET I MUS SCKK EN PRAKTISK GUIDE TIL LEDER OG MEDARBEJDER. Statens Kompe

KVALITET I MUS SCKK EN PRAKTISK GUIDE TIL LEDER OG MEDARBEJDER. Statens Kompe Statens Kompe KVALITET I MUS EN PRAKTISK GUIDE TIL LEDER OG MEDARBEJDER SCKK Kvalitet i MUS en praktisk guide til leder og medarbejder ISBN nr. 87-988053-6-3 Tekst: Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling

Læs mere

Personlige strategier mod stress

Personlige strategier mod stress TEMA Psykisk arbejdsmiljø Personlige strategier mod stress Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! Personlige strategier mod stress er det

Læs mere

En værktøjskasse om omstillingsprocesser

En værktøjskasse om omstillingsprocesser En værktøjskasse om omstillingsprocesser Er du klar til at skifte plads? HÅNDTERING AF OMSTILLINGER I OFFENTLIGE OG PRIVATE VIRKSOMHEDER Forord Der er ingen tvivl om, at omstillingsprocesser og forandringer

Læs mere

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er.

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er. Hvad er selvværd? Selvværd er tilfredshed med at være den, man er, og med det, man gør. Det er definitionen i Nudansk Ordbog, en definition, jeg synes er god. Helt grundlæggende handler det om din mening

Læs mere

Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud

Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud 2 Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud 2014 Rick Maurer Dette dokument må distribueres frit så længe der ikke

Læs mere

Let dit generationsskifte -få overblik og succes med dit generationsskifte

Let dit generationsskifte -få overblik og succes med dit generationsskifte Let dit generationsskifte -få overblik og succes med dit generationsskifte Håndværksrådet, november 2001 Tryk: Kailow Tryk A/S Layout: Michael Nico Hansen Foto: Gees van Roeden Tekst: Anne Holm Sjøberg,

Læs mere

En kur mod sygefravær?

En kur mod sygefravær? En kur mod sygefravær? Helhedsorienterede indsatser for et lavere sygefravær Erfaringer fra fire udvalgte kommuner Indhold Forord... 3 En kur mod sygefravær?... 4 De fire udvalgte kommuner... 10 Fundamentet

Læs mere

ejerskifte et personligt valg 7 artikler om ejerskifteudfordringer

ejerskifte et personligt valg 7 artikler om ejerskifteudfordringer ejerskifte et personligt valg 7 artikler om ejerskifteudfordringer Indhold Forord... 3 Prisen på dit livsværk dommens dag... 4 Sælg virksomheden, mens du er i live... 5 God ejerskifterådgivning betaler

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

ÉN STOR FAMILIE TRIVSEL I DEN LILLE VIRKSOMHED

ÉN STOR FAMILIE TRIVSEL I DEN LILLE VIRKSOMHED ÉN STOR FAMILIE TRIVSEL I DEN LILLE VIRKSOMHED En håndbog om hvordan man kan gøre noget ved det psykiske arbejdsmiljø Kolofon Udarbejdelsen af denne håndbog er medfinansieret af Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur,

Læs mere