arbejdsmiljø tema TRIVSEL Er din stress sund? Symptomerne på stress kan opleves både fantastiske og ubehagelige, men hvornår er stressen skadelig?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "arbejdsmiljø tema TRIVSEL Er din stress sund? Symptomerne på stress kan opleves både fantastiske og ubehagelige, men hvornår er stressen skadelig?"

Transkript

1 Fagbladet for kantine og køkken nr. 6 oktober 2014 tema arbejdsmiljø TRIVSEL Er din stress sund? Symptomerne på stress kan opleves både fantastiske og ubehagelige, men hvornår er stressen skadelig? PORTRÆT Arbejdsglæde som drivkraft. Mød Maj og Lone, der til sammen har arbejdet 20 år i Fertin. Her snakker man om tingene, både de gode og dårlige. EFTERÅR Kend dit vildt. Netop nu og vinteren igennem er det sæson for vildt. Vi går bag om fire vildtarter.

2 Rosenstand & Kyllebæk Vi serverer inspiration og gode råd til køkkenfolket FoodAppeal.dk er Orkla Foods Danmarks nye online madunivers for professionelle køkkenfolk. Her kan du bl.a. finde lækre og nemme opskrifter og masser af inspiration. Læse om vores velsma gende produkter, og hvordan de kan bruges på utallige måder. Og få tips til, hvordan du undgår madspild og sparer både tid og penge. Du kan også logge på Mit FoodAppeal.dk, hvor du kan gemme dine madplaner og indkøbslister, samle dine yndlings opskrifter og altid have dine links til andre nyttige sider liggende ét samlet sted. Velbekomme. Tilmeld dig GRATIS Mit FoodAppeal.dk og VIND knivsæt fra Shun.

3 leder Tager du ansvar for din trivsel? Mange af os har på et tidspunkt i vores arbejdsliv mærket på egen krop, hvad det vil sige at være en del af et dårligt arbejdsmiljø. For nogle kan det koste oceaner af energi bare at skulle slæbe sig selv på arbejde. Lysten til at gøre en indsats i det daglige er som forsvundet som dug for solen, og man kan næsten ikke se sig ud af de mindste udfordringer. De fleste af os kan helt sikkert nikke genkendende til de følelser, men det er de færreste, der rent faktisk formår at sætte ord på oplevelsen. For hvad er årsagen til ens mistrivsel på arbejdspladsen? Hvorfor gør det ondt helt ind i sjælen, når man er på arbejde? En ting er at sætte finger på problemerne, en helt anden er at italesætte dem. For det kan sagtens gøre mere ondt, end man forestiller sig. Vi har spurgt en konsulent inden for området om, hvordan man finder arbejdsglæden tilbage, og om hvordan man selv kan få indflydelse på forandringer på ens arbejdsplads. Vi kommer også rundt om både den positive og negative stress og de påvirkninger, det kan medføre kroppen. Og så er der jo lige det med vigtigheden af netop og få talt om problemerne på arbejdspladsen. I udkanten af Vejles industrikvarter ligger én af de ældste fabrikker i Danmark, det tidligere DANDY. Her huserer to køkkenassistenter i en virksomhed, hvor det gode arbejdsmiljø skinner igennem på flere fronter. Det handler om tillid, om åbne linjer og om direkte kommunikation. Og så handler det om annerkendelse af hinanden som mennesker, kolleger og individer. Som leder har du et ansvar for, at dine medarbejdere trives i det daglige. Nogle er de fødte ledere, mens andre har behov for at blive klædt på til udfordringen. I skrivende stund er FKK ved at lægge sidste hånd på et lederkursus under titlen Ledelse på den fede måde - et kursusforløb, der i efteråret kører over fem moduler i henholdsvis Kolding og Aalborg, og som skal være med til at forberede morgendagens ledere i vores kantiner. Skal du med? God læselyst Jan Andersen, formand indhold tema arbejdsmiljø De fleste af os oplever både opog nedture på jobbet. Få gode råd til bedre arbejdsglæde. 8 Er din stress sund? 10 Har du ondt i arbejdsglæden? 12 fokus på trivsel portræt Fertin 17 Arbejdsglæde som drivkraft Når der er arbejdsglæde og trivsel på menukortet. fokus årstiderne i højsæde Sæsonen for vildt er for alvor skudt i gang. 24 Vildt godt 26 Råvarer i oktober faste 4 kort og godt 6 bøger og bloggere 11 voxpop 14 produktnyt 28 klumme 30 Q&A 32 det sker 33 fødselsdage 33 nye medlemmer 34 leverandørregister nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk 3

4 kort og godt Foto Shutterstock Foto Shutterstock Fødevareminister nedsætter ny måltidstænketank Danmark har et unikt fadebur af gode råvarer, der skal helt ind på de danske spiseborde. Derfor har fødevareminister Dan Jørgensen nedsat en måltidstænketank med Søren Gade i spidsen, hvor blandt andre Claus Meyer, Jacob Grønløkke og Jørgen Dirksen skal komme med forslag til, hvordan vi kan gøre madkulturen i Danmark bedre. Vi har så rig en madkultur i Danmark, men samtidig er spaghetti med kødsovs den ret, der oftest står på de danske middagsborde, og for mange har et meget lille repertoire at spille på, når de går i køkkenet. Det kan godt blive bedre, og derfor har jeg nedsat den her tænketank, der skal komme med ny inspiration til de madglade danskere, siger fødevareminister Dan Jørgensen. Kilde Food-supply.dk Madkundskab: Mindre karklud, mere smag Madkundskab afløser hjemkundskab i folkeskolereformen. Med navneskiftet følger et øget fokus på smag og mad, og mindre tid til strygning og sulfo. De nye færdigheds- og vidensmål for faget madkundskab er blandt andet udarbejdet af Helle Brønnum Carlsen, der er ph.d., lektor og madskribent. Hun fortæller, at alle aspekter af faget og læringsmål knytter sig til mad. Nogle af de elementer, der var med tilbage fra dengang faget hed husgerning, er ikke med længere. Børnene skal stadig lære at vride en karklud, når det er relevant for hygiejnen, men man bliver simpelthen ikke god til at lave mad, fordi man har lært at stryge en skjorte, siger Helle Brønnum Carlsen. Kilde Foodculture.dk Københavns største og bedste lokale bageri Det er visionen, der ligger bag det for nyligt indgåede partnerskab mellem Il Fornaio og Trianon Bageri København, hvor Il Fornaio i et glidende generationsskifte skal overtage Trianon-bageriet. Virksomhederne får fælles domicil i Kastrup men fortsætter særskilt med det bedste fra Italien og Danmark. Målet er at skabe et mangfoldigt brødunivers, friskt brød til hele Storkøbenhavn samt bake-off brød til hele landet. Foto Royal Greenland Frosne fordele Kort holdbarhed, et varierende antal gæster og manglende planlægning resulterer ofte i unødvendigt madspil. Mange køkkener har imidlertid fået øjnene op for brug af frossen fisk, fordi det kan være med til at mindske netop madspildet og samtidig give en række andre fordele. Fordelene ved brug af frossen fisk er mange; fx at det er nemt at optø netop den mængde af fisk, som der reelt set er behov for, samtidig med at en hurtigere indfrysning af fisken sikrer kvalitet og bibeholder vitaminer samt næringsstoffer i fisken. Desuden er det nemt altid at have fisk på lager i fryseren. Kilde Royal Greenland 4 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

5 Sukker en sød hilsen fra naturen Sukker findes i alle planter. Sukker skabes af sol, vand og kuldioxid i den såkaldte fotosyntese. Det er solen, der er drivkraften, og derfor kan man sige, at sukker er en form for lagret solenergi Nu kan du tilbyde dine kunder økologisk sukker i portionsbreve Gør varme drikke grønne Vort økologiske sukker er dyrket uden brug af kemiske bekæmpelsesmidler og kunstgødning. Jorden får sin næring fra naturlige gødningsstoffer. Bekæmpelsen af ukrudt på markederne foregår manuelt. Tilmeld dig T il vort nyhedsbrev. Nordic Sugar A/S, Postboks 2100, DK-1014 København K.

6 bøger og bloggere Bageopskrifter fra hele verden Brød, kager og kiks er et centralt element i næsten alle madkulturer. Det har aldrig været mere populært at bage end nu, og nu kan du med denne smukke og solide grundbog komme godt ind i alle de mest elskede opskrifter på bagværk fra hele verden. Med Bageopskrifter fra hele verden får du gennemprøvede opskrifter på alle klassikerne både i det søde og det salte køkken. Bageopskrifter fra hele verden, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 384 sider, 249,95 kr. Frugt og grønt på flaske Den nemmeste genvej til at få masser af frugt og grønt er ved at drikke det. I Frugt og grønt på flaske får du 66 opskrifter på sunde drikke, der giver et gedigent energiboost både psykisk og fysisk. Bogen er inddelt i kapitler med juicer, smoothies, shots og nøddemælk, og så er drikkene ydermere mærket, så du let kan se, hvad netop denne drik har af særlige egenskaber. Frugt og grønt på flaske, Lindhardt og Ringhof, 160 sider, 149,95 kr. Ægte mexicanske tacos Den ægte smag af Mexico. Tacos er nemme at elske, det er enkel, uprætentiøs, rustik og farvestrålende mad, som er sprængfyldt med smagsindtryk. I denne bog finder du velkendte såvel som nye tacos-opskrifter til både hverdag og fest. Bløde tortillaer med forskellig slags fyld, saucer, salsaer/cremer og friske grøntsager. Og vil du lave en hel fiesta med tilbehør, er bogen også et kig værd. Ægte mexicanske tacos, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 160 sider, 199,95 kr. Antonio Carluccio s pasta Ingen ret er så italiensk som pasta. Pasta kan tilberedes hvor som helst, når som helst, og til hvilken som helst anledning som forret, hovedret, et komplet måltid og endda dessert. I mere end 70 år har Carluccio elsket, spist, fremstillet og tilberedt pasta, og i denne kogebog videregiver han sin enorme viden om emnet og øser af sin entusiasme for at skabe nye og spændende opskrifter. Antonio Carluccio s pasta, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 224 sider, 249,95 kr. DIY foodblog Mød Heidi, madblogger og fritidsfotograf, bosiddende på Bornholm. Friske bornholmske råvarer ligger til grund for de mange lækre opskrifter, hvormed Heidi i den grad slår et slag for lokale råvarer i sæson og ikke mindst mad lavet fra bunden. Heidi tager selv de æstetiske billeder, der pryder opskrifterne, som hun udvikler med en sund tilgang. Fx bruger hun fortrinsvis fuldkornsmel og sirup eller honning fremfor hvedemel og hvidt sukker. Følg bloggen på diyfoodblog.com My Danish Kitchen Du kender det måske, fra når du er ude at rejse. Det er spændende at smage mad fra nye kulturer, men i længden kan man godt komme til at savne den gode danske mad. Gitte, der driver madbloggen My Danish Kitchen, kommer fra Danmark, men bor i USA sammen med sin mand. På bloggen kan du finde nye inspirerende opskrifter samt fortolkninger af gamle danske, som vi bare ikke kan undvære, når det kommer til stykket. Følg bloggen på mydanishkitchen.com Foto diyfoodblog.com Foto mydanishkitchen.com 6 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

7 Vi er et foran! Derfor præsenterer vi et nyt og styrket sortiment af økologisk bagerhåndværk til ØKOløft i alle professionelle køkkener. Vi vil i fremtiden kalde vores økologiske koncept for ØKOmax - fordi vi bare er et Ø foran... Velkommen til ØKOmax med Kohberg! Urtekram Fuldkornsrugbrød med solsikkekerner, ca. 650 g Varenr.: Urtekram Rustikt Kernerugbrød, ca. 650 g Varenr.: Bagergårdens Øko. Solsikke, ca g Varenr.: Økologisk Kernefranskbrød, ca. 585 g Varenr.: Nyhed Nyhed Økologisk Fuldkornsrugbrød, ca. 900 g Varenr.: Økologisk Fiber Havrerugbrød, ca. 900 g Varenr.: Nyhed Økologisk Fiber Solsikkerugbrød, ca. 900 g Varenr.: Økologisk Mørkt Rugbrød, ca g Varenr.: Urtekram Rustikke Burgerboller, ca. 425 g Varenr.: Nyhed Stor Økologisk Burgerbolle, ca. 100 g Varenr.: Økologisk Burgerbolle, ca. 60 g Varenr.: Urtekram Mildt Fuldkornsrugbrød, ca. 950 g Varenr.: Økologisk Grov Sandwichbolle, ca. 95 g Varenr.: Urtekram Rustikt Kernerugbrød, ca. 950 g Varenr.: Kom et Kohberg ØKOmax er vores koncept af friske og frosne rugbrød, hvedebrød, skiveskårede og hele brød, burgerboller og sandwichboller altid økologisk og max fyldt med korn og kerner. Produceret i Danmark og bagt uden stråforkortere! foran med Kohberg Kohberg Foodservice bager for dit køkken Kohberg Bakery Group A/S, Foodservice Sverigesvej 3 DK-6100 Haderslev Tel.:

8 tema arbejdsmiljø Er din stress sund? Vi kender det alle. Høj puls og hjertebanken, adrenalin der pumper rundt i systemet og en krop, der er i konstant beredskab. Et kæmpe sus. Et boost af energi, der giver én en midlertidig lykkerus. Symptomerne på stress kan opleves både fantastiske og ubehagelige, men hvornår er stressen skadelig? Tekst Mette Løvbom Stress bliver ofte forvekslet med både travlhed og sygdom. Men stress er imidlertid ikke en sygdom. Det er en tilstand. En tilstand der, hvis den opleves gennem længere tid, kan udvikle sig og udløse forskellige sygdomme. For at differentiere skelner man mellem kortvarig og langvarig stress. Kortvarig og langvarig stress Den kortvarige form for stress er som udgangspunkt gavnlig for dig, fordi den har et helt konkret formål. Den skærper dine sanser og gør dig i stand til at handle hurtigt. Din krop bliver med et sat i alarmberedskab, i og med det autonome nervesystem sætter i gang, og produktion af hormonerne adrenalin og kortisol stiger. Du mærker typisk den kortvarige stress, når der pludselig sker noget uforudset, eller hvis du pludselig står med en uventet udfordring. Det kan være en printer, der pludselig strejker lige før et vigtigt møde eller en ovn, der står af, lige før et større selskab melder sin ankomst. Symptomerne vil føles ubehagelige, men lige så snart udfordringen er besejret, vil reaktionen og symptomerne forsvinde eller aftage, og kroppen vil igen begynde og slappe af. Langvarig stress opstår, når de begivenheder, der tilsammen stresser os, fortsætter med at påvirke os og måske tiltager i styrke og mængde i perioder på uger, måneder og nogle gange år. Det kan være situationer, hvor men igennem en længere periode har haft dårlige relationer til kolleger eller en chef, eller hvis man konstant føler, at tiden slet ikke slår til i det daglige. Kroppen vil være i konstant beredskab, og niveauet af både adrenalin og kortisol er faretruende højt. Når kroppen er i den 8 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

9 Foto shutterstock Giv dine gæster en uforglemmelig oplevelse tilstand, kan man sjældent mærke sine behov. Helt almindelige og menneskelige behov for f.eks. søvn og mad. Det kan medføre dårlig ernæring og mangel på søvn på den lange bane og en krop, der er udsat for ekstra belastning. Få nu talt om det! Videncenter for Arbejdsmiljø har for nyligt igangsat en kampagne for netop stress på arbejdspladsen. Og her fokuserer man meget på at italesætte problemerne. Den ærlige snak er nemlig en forudsætning for, at vi som mennesker kan håndtere stress på jobbet. Det er ikke let, men det første skridt er i virkeligheden det vigtigste skidt. Det er nemlig forskelligt, hvordan mennesker reagerer på stress på baggrund af kompetencer og erfaringer, derfor er dialogen så vigtig, lyder det fra folkene bag kampagnen. En uforglemmelig oplevelse Tork LinStyle servietter giver ny mening til begrebet engangsserviet. De ser ud og føles som tekstil, er af høj kvalitet og signalerer ren elegance. Tork LinStyle servietter fås i et stort udvalg af farver, så du altid kan finde en, der matcher din stil og indretning. Tal med din leverandør eller læs mere på Kilde Videncenter for Arbejdsmiljø nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk 9

10 tema arbejdsmiljø Har du ondt i arbejdsglæden? Foto Shutterstuck De fleste af os oplever både op- og nedture på jobbet. Perioder, hvor det kan være svært at finde arbejdsglæden, og hvor det samtidig kan synes næsten umuligt at finde energi til at håndtere udefrakommende forandringer. Vi har talt med foredragsholder, proceskonsulent og stifter af Addfocus, Allan René Olesen, om hvordan man bl.a. finder vejen til en bedre arbejdsglæde. Hvordan finder man arbejdsglæde og trivsel i hverdagen? Først og fremmest er det et ledelsesansvar at sikre, at rammerne for et godt arbejdsmiljø er til stede. Når det imidlertid er tilfældet, så er det vigtigt at slå fast, at ingen af os er ansat for at trives eller for at gå og have det rart med hinanden. Vi er ansat for at arbejde effektivt sammen om den kerneopgave, arbejdspladsen er sat i verden for at løse. Hvis vi oplever, at det vi går og foretager os i hverdagen, giver mening, og at vi leverer hver vores unikke bidrag til løsningen af den fælles opgave, så er vi halvvejs i mål med at finde glæden ved arbejdet og ved samarbejdet. Bæredygtige faglige og sociale relationer på arbejdspladsen er - ligesom meningstekst Mette løvbom fuldheden - et afgørende element i et sundt psykisk arbejdsmiljø. Vi bliver robuste, når vi oplever at være i et miljø med stærke relationer, hvor tillid og ordentlighed er fundamentet for kommunikation og samarbejde. Man kan købe medarbejdernes tid, men ikke deres hjerter! Hvordan håndterer man bedst forandringer på sin arbejdsplads? Du er nødt til at gøre op med dig selv, hvor du har indflydelse. Det er forudsætningen for at trives midt i forandringer. Hvis du bruger din tid og dine ressourcer der, hvor du ikke har indflydelse, så bliver du et offer for din omstændighed og vil opleve, at din indflydelse formindskes yderligere, og at din frustration forstærkes. Du skal vælge aktivt, hvilke ord du bruger, for ord skaber virkeligheder. Hvis alle dine samtaler starter fra din frustration, har du dømt dig selv til mistrivsel. Ordet kommunikation betyder faktisk; at gøre fælles. Det er af afgørende betydning, hvad vi gør fælles med hinanden, især i den skrøbelighed der er i en forandring. Det betyder ikke, at du i udgangspunktet skal være enig i forandringen, men at du skal påtage dig det ansvar, du har for at være medskaber af det bedst tænkelige udfald af den situation, der nu engang er blevet det fælles vilkår. Det handler alt sammen om et aktivt valg af fokus. Det er så nemt at finde idioter overalt, hvis du altså leder efter dem. Men trivsel er, når du ikke kan finde en idiot i miles omkreds. Slå automatpiloten fra og vælg aktivt! 10 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

11 voxpop Hvor stort fokus er der på arbejdsmiljø hos jer? Godt kød fra Gert Nielsen Kig ind på vores nye hjemmeside og se vores mange slagtervarer. Her kan du også læse om sund kødkvalitet, sikker opbevaring og korrekt tilberedning. Gert Nielsen Vi salter og lagrer Vi salter efter og gammel opskrift lagrer efter - men røger med gammel ny, opskrift sund teknologi. men røger med ny, sund Bestil den gode teknologi. smag i dag. Bestil den gode smag i dag. Slagterfirmaet JETTE GROTH Kantineleder, Caverion Der er faktisk rigtig meget fokus på arbejdsmiljø, også mere end man måske lige går og tænker over i hverdagen. Jeg startede her for godt 18 år siden, dengang var vi syv ansatte i kantinen, nu er der kun mig tilbage til at servere for de 75 ud af 90 ansatte, der er på madordningen. Jeg føler, der bliver passet rigtig godt på mig, og når jeg kommer med noget, bliver der altid lyttet. Helt konkret er kompressoren fx blevet flyttet, fordi jeg syntes den larmede for meget. Derudover har jeg fået tilbudt en konsulent, netop fordi jeg er alene i køkkenet og ikke har andre at drøfte kantinedrift med. GITTE KJERKEGAARD Kantineansvarlig, JWL Maskin- & Plastfabrik Der bliver gjort rigtig meget for, at vi alle skal have det godt. Virksomheden har fx lavet en sundhedsordning, hvor der er fri svømning, træning, fysioterapi og massage inkluderet. Det er vigtigt i en produktionsvirksomhed som vores. Derudover er der fx også en madordning, hvor medarbejderne betaler 15 kroner for morgen- og middagsmad, brød hver fredag samt frugtordning. I kantinen er vi to flexjobbere ansat, og jeg oplever, at der bliver lyttet rigtig meget til vores behov og begrænsninger. Det giver de bedste betingelser og arbejdsvilkår, det vi værdsætter rigtig meget. I det hele taget gør virksomheden er kæmpe stykke arbejde, og det er nok også derfor, vi har både 20-, 30- og 40 års jubilarer gående. Vi trives. Vi gør os umage Slagterboderne København V Tlf Venmark Fisk Hirtshals Alt fra den daglige laks til friskskårne rødspætter og andre lækkerier fra små dagbåde Ring og hør hvad vi kan gøre for dig Venmark Fisk A/S Læssevej Hirtshals Venmark.dk nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk 11

12 tema arbejdsmiljø Skræddersyet foredrag om arbejdsglæde og -trivsel Trivsel, arbejdsglæde, fokus, motivation og forandringer er blot nogle af de ting, virksomheden Addfocus beskæftiger sig med. Virksomheden tilbyder skarpe og professionelle aktive foredrag med humor, kant og stof til eftertanke. Fakta om arbejdsglæde Undersøgelser viser, at virksomheder med glade ansatte klarer sig op til dobbelt så godt på bundlinjen Arbejdsglæde er en af de tre vigtigste kilder til livsglæde Arbejdsglæde er den bedste kur mod stress. Stress kommer ikke nødvendigvis af at arbejde for meget, men af at have det skidt mens du arbejder Få flere gode råd på arbejdsglaedenu.dk fokus på trivsel Læs mere på addfocus.dk Der er ikke mange der ved det Men BKI betyder faktisk Brasil Kaffe Import fordi vores passion og kærlighed til kaffen startede i Brasilien. Vi er med når kaffen plukkes, tørres og sorteres inden sækkene lastes og sej les til Danmark. Her ristes kaffen i vores eget risteri så du kan nyde en perfekt friskbrygget kop kaffe. Læs mere om historien på: 12 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

13 Opdag hele sortimentet

14 produktnyt Fotos kenstorkoekken.dk, kohberg.com, FoodAppeal.dk, hwl.dk Styr på køkkenet Optimal ovn 01 til ethvert behov Det kan være svært at finde en ovn, der tilbyder lige netop de funktioner, du måtte have behov for i dit daglige arbejde som kok. MKN har udviklet en professionel køkkenteknologi, en FlexiCombi MagicPilot ovn, som bl.a. sikrer bedre hygiejne og hurtigere madlavning med funktioner som AutoChef og VideoAssist. Læs mere på kenstorkoekken.dk Vask på spansk 02 Det er ikke ofte, at et helt nyt mærke introduceres i Danmark. Det sker nu. Spanske Jemi er et opvaskemaskinemærke med sin helt egen historie. Opvaskemaskinerne produceres uden elektronik, idet man har den filosofi, at jo mindre elektronik, des færre fejl. Ikke desto mindre er vaskeresultatet fantastisk, og der bruges samme mængde vand, som selv de mest effektive maskiner på markedet. Læs mere på hwl.dk Online mødested 03 til køkkenfolket Et nyt online madunivers for professionelle køkkenfolk har set dagens lys. FoodAppeal.dk er fyldt med lækre og nemme opskrifter og masser af inspiration. Få seriøs rådgivning om, hvordan man skaber et effektivt køkken. Eksempelvis med tips til mindre madspild, test af køkkenredskaber og idéer til temaer. Læs mere på FoodAppeal.dk 04 Pølsestopper Har du mod på at prøve din egen gourmet-pølse? H. W. Larsen har netop lanceret seks nye pølsestoppere, herunder en håndpølsetopper, der snildt kan bruges til både små og mellemstore produktioner. Pølsestopperne findes både i en almindelig og en deluxe udgave og i størrelser fra 3 til 15 liter. Priserne begynder ved 1490,- excl. moms. Læs mere på hwl.dk Kohberg på mærkerne 05 I maj lancerede Kohberg Foodservice et komplet økologisk sortiment under navnet ØKOmax for at gøre det mere overskueligt for kantiner og storkøkkener at tilvælge økologi. Nu har brødvirksomheden optimeret sit rugbrød og fået nøglehulsmærket de seks varianter; Græskar-, Softkerne-, Gulerods-, Rugkerne-, Solsikke- og Kartoffelrugbrød. Fem af disse er desuden Fuldkornsmærket. Læs mere på kohberg.com 14 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

15 Se mere på QUICK WA Y S T O P O T A T O OVN Få mere ud af din ovn Hurtigere! Quick Oven Fries hedder ikke kvik for ingenting: Den ny og banebrydende tilberedning sikrer dig klassisk sprøde pommes frites og den kendte smag på kun 4 minutter per portion. Og 2 kg er klar på kun 6 minutter. Så hvad enten du skal servere for en enkelt eller mange, får du det hele ud af din ovn i en fart. Det gi r tilfredse kunder og penge i kassen! Farmfrites har flere andre produkter, som hjælper dig på vej for eksempel de nyudviklede kurve til Quick Oven Fries, som både fås til portionstilberedning og til større mængder! Quick ovn pommes frites bølge Quick ovn pommes frites 8,5 mm Respekt for naturen, glæden ved kartofler og fokus på kvalitet er hjertet i hvert eneste produkt.

16 portræt Fertin Arbejdsglæde som drivkraft Foto Jonas Normann tekst Mette løvbom Det er en af de dage, hvor vinden ikke rigtigt får fat. Fat i den karismatiske duft af tyggegummi, en sødlig fusion af både mentol, frugt og gummi, der siver op fra de store skorstene på fabriksområdet nord for Vejle. En duft, de fleste beboere og pendlere fra Trekantområdet har oplevet fra tid til anden i deres fart på den jyske motorvej blot 500 meter derfra. Den stolte tyggegummifabrik, oprindeligt stiftet tilbage i 1915 som en karamelfabrik, blev først i 1927 til en tyggegummifabrik under navnet Vejle Tyggegummi. Et domicil, de fleste af os nok kender bedst som DANDY. I dag er vi på besøg hos ét af datterselskaberne, Fertin, der udvikler tyggegummiprodukter til BtB markeder og bl.a. er leverandør af nikotin-tyggegummiet Nicotinell. I entréen bliver man mødt af montrer med tyggegummipakker, som de så ud, da vi var børn. Et nostalgisk gensyn, der samtidig vidner om en virksomhed, der har mange år på bagen. Vi bliver også mødt af kunst. På væggene, på gulvet, i loftet, på gangene og såmænd også uden for bygningerne i de grønne oaser. Mens vi nærmer os køkkenet i den anden ende af bygningen, må vi nøgternt konstatere, at her går man meget op i rammer, indretning og kunst. Man fornemmer sjælen. Og farverne. 16 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

17 Sæt sund fornuft på hylderne Med Arla On-the-go er det ikke svært at regne den ud. Et nemt og lækkert alternativ i løbet af dagen falder i god jord hos eleverne og styrker din bundlinje. Endda uden det store hjemmearbejde fra din side. Vi stiller kølere eller betalingsautomater til rådighed og rådgiver både om placering og det bedste varesortiment til dine kunder. Læs mere på arlafoodservice.dk eller kontakt din lokale Arla-konsulent, hvis du er klar til at sætte sund fornuft på hylderne.

18 portræt Fertin Fertin Antal ansatte: 650 mand på 3-holdsskift Primært forretningsområde: Medicinsk tyggegummi Er en del af Bagger-Sørensen koncernen, som også omfatter Gumlink A/S med joint venture i Tyrkiet. Fotos Jonas Normann Arbejdsmiljøet her på stedet er helt fantastisk. Alle er på en eller anden måde på lige fod uanset rang og anciennitet, Maj Jørgensen. Der møder os et smil og en latter, der helt overdøver den foodprocessor, der buldrer derud af i fuld gang med at lave frisk pesto af persillerester fra dagen før. Vi er i køkkenet hos Maj og Lone. Begge uddannede køkkenassistenter, begge ansat i en del år hos arbejdsgiveren i Vejle - helt præcist otte og tolv år. Og begge fuldstændigt passionerede omkring deres arbejde. Styring af køkkendriften. Og det har de ikke tænkt sig at lave om på. Hvis det altså står til dem, for det har det ikke altid gjort. Førhen var kantinen udliciteret, men en fandenivoldskhed og vilje hos de to piger skinnede alligevel så meget igennem, at de for et par år siden igen fik lov at prøve selv. Helt selv. Og der er de endnu. En stærk kultur På gulvet i kantinen vrimler det med ansatte i et stort samsurium af fabriksfolk, håndværkere, funktionærer og udenlandske gæster. Alligevel hersker der en vis ro og en ualmindelig god stemning på stedet. Dialogen mellem gæsterne og de to piger kører på fuld blus. Der bliver talt om alt mellem himmel og jord, og alle 150 bespisende er på fornavn. Gennemtrængende er den gode atmosfære. Hele vejen igennem. Man fornemmer virkelig noget specielt på stedet. Arbejdsmiljøet her på stedet er helt fantastisk. Alle er på en eller anden måde på lige fod uanset rang og anciennitet. Sådan har det været i alle de år, jeg har arbejdet her. Der hersker en meget stærk og bærende kultur i virksomheden, fortæller køkkenleder Maj Jørgensen. Virksomheden, der har været familieejet, siden den blev stiftet, fylder næste år 100 år. Man hører ofte, at både kultur og værdier er særligt nære i netop familieejede virksomheder. Måske der er noget om devisen. Ved ét af bordene falder jeg i snak med to studerende, der de næste godt tre måneder gennemgår et virksomhedsforløb sideløbende med deres uddannelse 18 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

19 Baeredygtig kaffeglaede fra bønne til bundlinje Bæredygtig produktion Mindre CO 2 Saml dine leveringer Én faktura Mindre administration Samlet set et godt regnestykke! Vores kaffe smager ikke bare godt! Den er også bæredygtig i produktion og i levering. Vi leverer nemlig kaffen gennem din grossist, så du får den sammen med dine øvrige varer. For miljøet betyder det mindre transport og CO 2 for dig betyder det færre leverancer, mindre administration og færre fakturaer. Det er ikke kun kiloprisen på kaffe der udgør din samlede kaffepris! Kontakt os på: og få et bud på, hvordan vi gør din kaffeløsning bæredygtig!

20 portræt Fertin Når der er 150 munde at mætte, må hovedet holdes koldt og humøret højt. Det er intet problem for de to køkkenassistenter. Fotos Jonas Normann som produktionsingeniører. Det er den ottende virksomhed, de er ude ved, alligevel er der noget helt specielt ved stedet her. Som studerende bliver man betragtet på akkurat lige fod med funktionæransatte i huset. Der stilles krav, bevares, men man bliver taget i mod på en helt særlig måde og føler sig hurtigt som en del af virksomheden. Når arbejdsglæde smitter Tilbage i køkkenet glider tingene bare. De to køkkenassistenter taler konstant med hinanden sideløbende med, at hænderne snitter savoykål og fylder opvaskemaskinen. Næsten som et ægtepar. Kendetegnende er i hvert fald en iøjnefaldende god rytme, begge kender hinandens plads. Og hinandens værd. I virkeligheden tænker vi meget ens. Derfor glider tingene så nemt her ude i køkkenet, også selvom vi har rigtigt travlt. Jeg tror, det er vores arbejdsglæde, der smitter. Og vores trivsel. Det sker nærmest aldrig, at vi har problemer indbyrdes, vi er ret gode til at få renset luften med det De to køkkenassistenter taler konstant med hinanden sideløbende med arbejdet. Næsten som et ægtepar. Kendetegnende er i hvert fald en iøjnefaldende god rytme, begge kender hinandens plads. Og hinandens værd. samme og få meldt ud, hvis der er noget, der går os på, fortæller Maj. Rigtigt mange køkkener har problemer med arbejdsglæden. Og med trivsel. Mange kæmper også med et dårligt psykisk arbejdsmiljø, og ofte går det så meget ud over motivationen, at hele køkkenet næsten modarbejder hinanden. Det handler om rammerne. Rammerne til at kunne agere og udføre sit arbejde i et miljø, hvor der både er tillid til hinanden, åbenhed og klare linjer. Hos Fertin er det præcis den fornemmelse, man får, når snakken falder på, hvorfor de to piger trives så godt på jobbet. Men det handler også om respekt for hinanden og hinandens arbejdsområder. Uanset rang og historik. Vi spiser altid først, når størstedelen af gæsterne har været igennem. Så sætter vi os med drengene fra kedelhuset og håndværkerne og får frokost. Der er i det hele taget ingen faste pladser eller grupperinger i kantinen, alle mænger sig med hinanden på tværs af faggrænser og nationaliteter. Vi har stor respekt for hinandens faglighed her i huset, der hersker en form for ligeværdighed overalt, fortæller Lone. Tilbage i køkkenet melder en ivrig og lidt forvirret mødeleder sig på banen. En stor gruppe gæster skal pludselig 20 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

21 sk og derfor kan du kigge Julen skal naturligvis være 100% dan lger kød til julebordet. efter 100% DANSK-mærket når du væ gen og de andre juledet er din sikkerhed for, at flæskeste t, opvokset, slagtet og klassikere kommer fra grise, der er fød opskåret i Danmark. sk! Husk også at alt vores økologi er dan d * *Scan koden med din smartphone. Overførsel af indhold fra QR-koden sker til alm. datatakst.

22 portræt Fertin Trivsel handler bl.a. om respekt for hinanden og hinandens arbejdsområder. Uanset rang og historik. Til frokost mødes de ansatte på kryds og tværs. Foto Jonas Normann ver serviceret, hældes der hjemmelavede krydderolier op på flasker til salatmenuen. Det kører som smurt i olie. Et køkken med kun to ansatte til at servicere over 150 bespisende gæster, møder og arrangementer synes umiddelbart at være en skrøbelig konstellation. Med sygedage, fravær og skiftende belægning i kantinen skal der ikke megen fantasi køre lidt tidligere til lufthavnen end først antaget, der skal gerne trylles frokost til dem på fem minutter. Og det bliver der. I løbet af ganske få minutter kan mødeleder gå fra køkken med dampet laks, stuvet spinat akkompagneret af et varieret udbud af salater og hjemmebagt brød. Alting glider i køkkenet, der er ingen kaos at spore overhovedet. Alt imens mødelederen blitil at forestille sig et kaos af rang fra tid til anden. Men ikke her. De to piger har så at sige ingen sygefravær, faktisk kan de slet ikke huske, hvornår der sidst har været ringet efter en vikar. Det handler om trivsel. I en virksomhed, hvor der er stort fokus på medarbejderne, hvor man både har fitness tilbud, kunstforening, medarbejderforening med et hav af varierende tilbud til de ansatte og deres familier, sundhedskampagner som Tæl skridt og meget, meget mere inden for væggene. For mange en selvfølge, men i virkeligheden nok mere en sjældenhed på de danske arbejdspladser. Desværre. Den særprægede trivsel mærkes også uden for væggene. Hver måned mødes de to kantinepiger nemlig med tidligere ansatte i køkkenet i deres fritid til pigehygge på byens cafeer. Heldigvis. - en moderne fødevarevirksomhed Grønvang sprayfedt Varenr Stegemargarine 10x500 gr Varenr Plantemargarine 4x2 kg Varenr Grønvang Grønvangsalle 2A 6600 Vejen Kundeservice x130.indd 1 26/05/ nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

23 Stenovnsbagt på brødmenuen Brød bagt i vores stenovne er silkeblødt i krummen og knasende i skorpen. De høje temperaturer fra stenpladerne danner en kraftig overflade på brødet, mens fugten bevares i dets indre. Resultatet er bagværk med et flot, rustikt udseende, en sprød og saftig konsistens og en smagsoplevelse med mange nuancer. Et succesfuldt input til din kantines brødmenu. 75% af forbrugerne foretrækker brød med sprød skorpe. Kilde: Opeepl Insights, 2014 Mød vores stenovnsbagte familie på schulstadbakerysolutions.dk

24 fokus årstiderne i højsæde vildt godt 24 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

25 Sæsonen for vildt er for alvor skudt i gang. Netop nu og gennem vinteren kan vi nyde godt af vildtets luner og kødets karismatiske søde smag både som det bærende element i en servering eller som smagsgiver til de sammenkogte simreretter. Det meste vildt kan du få fat i ved din slagter, alternativt kan man bestille hele dyr ved jægere. Det er ofte billigere, men kræver mere arbejde. tekst Tine Pries Lund Fotos Shutterstock Krondyr Krondyret er det største landpattedyr i Danmark og er en sand delikatesse inden for dyrevildt. Opdrættet krondyr er generelt mere mørt i kødet end fritlevende, mens fritlevende krondyr har en mere intens vildtsmag. Kødet er magert og har en fin struktur og kræver derfor mere opmærksomhed under tilberedningen, så det ikke bliver tørt og kedeligt. Hare Harekød er mørkerødt i farven og har en kraftig vildtsmag. I forhold til dens slægtning kaninen er haren mere krydret i smagen. De mindre harer er mere møre og er derfor velegnede til fx. ovnstegning, mens kødet fra de større dyr egner sig bedre til efterårets og vinterens simreretter. Kødet kan også hakkes og bruges til vildtpostej eller -paté. Harens jagttid slutter den 15. december. kend dit vildt Agerhøne Agerhønen er en kompakt lille fugl med meget velsmagende kød, der minder lidt om kylling. Den er især god til ovnstegning. Prøv at brune den først på panden i olivenolie og steg den derefter færdig i ovnen. Agerhønen har en noget kortere jagttid end meget andet vildt nemlig fra 16. september til 30. november. Muflon Mufloner er oprindeligt korsikanske eller sardinske bjergfår, som kendes ved det saftige og karakteristiske kød. Kødet har med sin meget fine struktur en delikat smag, der både har vildtets fylde og den markante milde smag, som vi kender fra kalvekød. Muflonerne findes kun i fritlevende bestande på isolerede øer som Vejrø ved Samsø, Æbelø og Brandsø. En muflon vejer mellem kg, når den er slagteklar. nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk 25

26 fokus årstiderne i højsæde Havørred Havørreden er en sølvskinnende, slank fisk, som bl.a. kendes på de mange afrundede pletter på kropssiden. Fisken, der typisk bliver op til cm, er en god spisefisk med kød, der minder meget om laksens, og kan derfor tilberedes på samme måde. Havørreden er en halvfed fisk med et højt indhold af B12-vitamin samt mineralerne jod, selen og kalium. Tyttebær De saftige friske bær kendes på deres skinnende røde farve og bitre smag. Netop på grund af den bitre smag koges bærrene ofte til syltetøj, kompot og saucer, men prøv også at råsylte dem og nyd dem fx. til vildt. Bærrene indeholder mange organiske syrer samt bl.a. A-, B- og C-vitaminer. Vidste du i øvrigt, at svenskernes store indtag af tyttebær siges at være med til at holde dem sunde gennem de lange vintre? Efterårsæbler Æblerne kan deles op i tre sæsoner, sommersæson, efterårssæson og vintersæson. Efterårssæsonen er den største og går fra oktober-december. Efterårsæblerne bør plukkes, lige før de falder af stammen og derpå eftermodnes. På den måde udvikler smagen sig mest optimalt. Af efterårsæbler kan nævnes Rubens, Cox Orange, Pigeon, Rød Aroma, Gala Must, Belle de Boskoop, Holsteiner Cox og Elstar. Brug æblerne som et sprødt element i salater, som smagsgiver i brød og kager samt efterårets mange simreretter. 26 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

27 Kvæde Den gule frugt, der er i familie med både æbler og pærer, har en fin aromatisk duft og en syrlig smag af netop æble og pære. Frugten er bitter, når den er rå, og skal derfor tilberedes i ovn eller ved kogning. Det høje indhold af pektin gør kvæden ideel til syltning og det konfektlignende kvædebrød, som tit serveres på ostebordet. Kvæden er rig på C-vitaminer samt mineraler som fosfor og kalcium. Nødder Sunde snacks, knasende elementer i salater og bid til bagværk, ja nødder er et ultimativt must have i køkkenet. Netop nu modner nødderne, der er rige på proteiner og sunde fedtsyrer. Nyd fx. lige nu valnødder og hasselnødder - førstnævnte er fremragende i brød, kager, dessert og konfekt, og med sidstnævnte ravarer kan du imponere dine gæster med hjemmelavet chokolade-nøddesmør. i oktober Fotos Shutterstock Græskar Intet efterår uden græskar. Det mest kendte er nok det smukke orange hokkaido-græskar, der kendes på sin lille faste form og milde smag. Græskar er gode til mange ting fx. i supper, som chutney, til syltning eller bagte i salater. Prøv også at honningriste en håndfuld græskarkerner, det er det rene guf. Græskar indeholder få kalorier og er desuden rige på bl.a. B- og C-vitamin. nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk 27

28 klumme Foto Jonas Normann Man siger, at det er lysten, der driver værket. Med god ledelse af både arbejde og spisepauser buldrer og brager arbejdsglæden, energien og den faglige stolthed. En køkkenchef, der hele tiden er på nippet til at sige noget pænt om sine medarbejdere, har med statsgaranti et velfungerende team kørende Køkkenets psykiske arbejdsmiljø afgør arbejdsglæden og serviceniveauet N ede i gryden med ting, der afgør arbejdsklimaet og det psykiske arbejdsmiljø, ligger en sammenkogt ret bestående af faktorer, som for største delen er køkkenchefens ansvar. Jeg er ikke arbejdsmiljøekspert, men jeg kan efter utallige besøg i mange forskellige køkkener spotte et psykisk sundt arbejdsmiljø på flere kilometers afstand blot ved at lytte til køkkenchefens tone og tale om den arbejdsplads, han står i spidsen for. Ledelsesmetoden Der kan drages mange paralleller mellem den glade familie og den glade arbejdsplads. Forældre, der sætter tydelige rammer og reagerer med sikker konsekvens, når de brydes og med størst muligt tillid, når de overholdes, får de gladeste og mest kreative, selvkørende unger. På samme måde oplever jeg gang på gang, at de kantiner, hvis madtilbud sprudler mest af sundhed, kreativitet og kvalitet er dem, hvor medarbejderne er dybt motiverede til dag efter dag at være sig ansvaret og tilliden bevidst og værdig. Ros og faglig udvikling En køkkenchef, der hele tiden er på nippet til at sige noget pænt om sine medarbej- dere på et møde med mig, har med statsgaranti et velfungerende team kørende, der giver den fuld skrue imens. Han/hun har muligvis ansat de dygtigste folk fra star-ten, men han sørger sikkert også for, at de hele tiden føler sig dygtige til det, de skal være gode til. Ros og anerkendelse kommer man langt med, men tilbud om deltag-else i kurser og arrangementer med faglig relevant inspiration giver en fantastisk følelse af fremdrift og udvikling. Selv de medarbejdere, der skal skubbes lidt, elsker det bagefter. Fokus på medarbejdernes trivsel og sundhed Der er fuld knald på arbejdstempoet fra start til slut på arbejdsdagen i kantinekøkkenet. Frokostpausen er ofte den eneste reelle pause, det bliver til og det enten når buffeten står klar til gæsterne, eller når hovedparten af dem har fået mad i slutningen af kantinens åbningstid. Min pointe er, at der generelt går for lang tid mellem køkkenpersonalets måltider, hvilket har to kedelige konsekvenser. Den ene er, at man let bliver fristet til at spise det, man er omgivet af, når blodsukkeret er lavt. Rester af chokolade eller Vibeke Lund prof.bachelor i human ernæring Ejer af sundhedskommunikationsvirksomheden Sukkersheriffen, der laver sundhedsprojekter med fokus på spisevanerne i arbejdstiden. 28 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk wienerbrød fra møder bliver ikke mindre interessante, når man er helt alene med dem under oprydningsarbejdet i et forladt mødelokale. Den anden konsekvens af formiddagens lave blodsukker er, at man bliver træt, sur, og ukoncentreret og får lyst til at springe over, hvor gærdet er lavest. Det er under alle omstændigheder ikke, når kroppen kører på et kritisk lavt blodsukkerniveau, at man får lyst til at gøre noget bedre end i går. For slet ikke at tale om den negative påvirkning af kommunikationen med omgivelserne, atmosfæren i køkkenet og det humoristiske overskud, som en stresset hverdag kræver af alle. En hastebestilling på en mødeforplejningspakke er øredøvende irriterende, når man er flad på batterierne. Med mad i maven bliver & inspiration problemer derimod til udfordringer, som man bliver pavestolt af at løse. Nyheder

29 Hørkram JULEmEssE den november 2014 kl i lokomotivværkstedet Julen nærmer sig med hastige skridt og d. 4. og 5. november slår vi dørene op til vores første Hørkram Julemesse. Lokomotivværkstedet i København danner de fantastiske rammer og der kommer til at ose af julestemning, juleinspiration, nyheder og skønne smagsoplevelser. Alt dette bliver krydret med julebuffet, æbleskiver, smagning af julens vin fint afbalanceret med fagsnak, inspirerende foredrag, hygge med kollegaer og meget meget mere! Velkommen til Hørkram Julemesse 2014 og vi glæder os rigtigt meget til at se dig! Læs mere om messen og se programmet for dagene på

30 Q&A 4skarpe til Hanne Falk Christensen Formand for FKK Øst Hvad har du haft af forventninger til dagen? Jeg kendte kun enkelte af Il Fornaios produkter fra detailhandlen inden arrangementet, så jeg har glædet mig rigtig meget til at se, hvordan de arbejder og hvorfor. Og så selvfølgelig til at få fingrene i dejen. Det er sådan, jeg lærer bedst. Dansk brød i verdensklasse Foto FKK ØST Hvad tager du med dig herfra i dag? Jeg tager en hel masse med mig hjem. Jeg har lært virksomheden bedre at kende og de værdier, som de bygger deres forretning på. Efter at have set, hørt og rørt kan jeg stå 100 % inde for deres produkter. Der er virkelig tænkt over tingene, og jeg kan kun opfordre alle til at prøve de mange forskellige brød, som i øvrigt kan købes ved de fleste grossister. Hvad var dagens højdepunkt? Dagens højdepunkt har helt klart været at få dejen i hænderne og få lov til at arbejde med den. Det og så alle fortællingerne. Andreas, som var vores guide, fortalte om de værdier, der ligger så dybt i virksomheden og kunne i øvrigt berette om, at ejerne faktisk kan smage forskel på det mel, der bliver brugt. tekst TINE PRIES LUND Onsdag den 10. september gik turen til Danmarks største stenovnsbageri, Il Fornaio. 18 medlemmer fra i alt otte kantiner var mødt op til en spændende og lærerig dag, der først og fremmest stod i brødets tegn. Il Fornaio er Danmarks første og indtil videre eneste 100 % italienske stenovnsbageri. Alt brød er økologisk, og så er det håndlavet, for som de siger ved Il Fornaio, kan kun fingre mærke, om der er brug for væde, og om strukturen er perfekt. Brødet, der håndæltes og formes, har et rustikt udseende - nogle gange lidt for rustikt til at kunne blive solgt. I stedet for at kassere det frasorterede brød donerer Il Fornaio det til organisationer som Mændenes Hjem. Hvad har overrasket dig mest? Jeg er blevet så positivt overrasket i dag. Il Fornaio laver nogle fantastiske produkter af gode italienske råvarer, og så er det hele økologisk. Jeg er fx. meget overrasket over, at al deres mel ligger i minimum seks uger for at blive akklimatiseret, før de arbejder med det, og at det før brug flyttes hen til bageriet for at få den helt rigtige temperatur. 30 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

31 NYHED! Riberhus skiveskåret convenience med god smag Nu kan du få den gode, fyldige og aromatiske Riberhus smag i skiver. Du sparer tid og hårdt arbejde med opskæring og du slipper for spild. Det er praktisk, og det er hygiejnisk. Nu udvider vi sortimentet, så du altid kan finde osten, der passer til din smag, dit behov og din profil. Se hele Riberhus sortimentet på arlafoodservice.dk Riberhus vugge ML 30+ (16%) 6x900 g Varenr Riberhus bogpak ML 30+ (16%) 5 kg Varenr Riberhus vugge ML 45+ (25%) 6x900 g Varenr Riberhus bogpak ML 45+ (25%) 5 kg Varenr Riberhus økologisk vugge ML 45+ (24%) 6x900 g Varenr

32 det sker Rådejsinspiration Torsdag den 9. oktober 2014, kl. 16:00 til 19:30 Slottet, Nørregade 36-38, 5000 Odense C (i kantinen) Arrangementet er for alle medlemmer af FKK Skummende fadøl og tapas Torsdag den 23. oktober 2014, kl. 15:30 Bøllingsø Bryghus, Gl. Kongevej 24, Engesvang, 7442 Engesvang Arrangementet er for alle medlemmer af FKK BGI akademiet Mandag den 3. november 2014, kl. 17:00 BGI akademiet, Gramvej 3, 8783 Hornsyld Arrangementet er for alle medlemmer af FKK BGI akademiet er en gymnastik- og idrætsefterskole, hvor sund kost og ernæring er nøgleordene. Forstander Helle Vestergaard vil vise os rundt på skolen og fortælle om, hvordan hverdagen og logistikken er på en så stor skole. Derefter vil Marianna fortælle om vejen til det nye køkken. Der afsluttes med en let anretning. Udvid din viden om og få masser af inspiration til arbejdet med rådej. Lantmännen Unibake deler ud af teori og bageteknikker og fortæller en masse om, hvad rådej kan bruges til. Undervejs skal vi have fingrene i dejen, og til sidst skal vi nyde resultatet. Tilmelding er ikke længere mulig. Inspiration til en sundere dagligdag med Anette Harbech Olsen Torsdag den 23. oktober 2014, kl. 15:00 Snorresgade 15, 2300 København S Arrangementet er for alle medlemmer af FKK Trænger du til enkle, men effektive redskaber til en sundere hverdag, mere energi, bedre nattesøvn og til lidt let og lækkert mad, så kom og vær med og få masser af praktiske og brugbare råd, der kan anvendes med det samme. Anette er bl.a. kendt for sin madblog Mad For Livet, hvor hun deler ud af tips til en sundere hverdag. Der vil være en lidt til ganen, inden vi går hjem. Pris for medlemmer: 125 kr. Pris for ikke-medlemmer: 300 kr. Beløbet indbetales på reg.nr: 5035 kontonr med deltagerens navn. Tilmelding er først gældende, når betaling er registreret. Tilmelding seneste den 7. oktober til Bodil Nielsen på mail eller telefon I Engesvang ligger Bøllingsø Bryghus, et lille mikrobryggeri. Vi inviterer indenfor til en rundvisning efterfulgt af en ølsmagning. Vi skal smage på et bredt udvalg af både undergærede og overgærede øl blandt andet Rakkeren, Hedehvede og Stovt Jubilæum. Ikke langt fra Bøllingsø Bryghus ligger Korshøj Køkken. Her har man fokus på gode kvalitetsråvarer allerhelst fra lokale leverandører. Herfra har vi bestilt tapas og hjemmebagt brød, som vi skal nyde til øllet. Pris for medlemmer: 130 kr. Pris for ikke-medlemmer: 300 kr. Tilmelding senest den 16. oktober til Lene Ruby på mail eller telefon Virksomhedsbesøg hos Arla Foods Esbjerg Mejeri Torsdag den 30. oktober 2014, kl. 18:30 Esbjerg Mejeri, Kvaglundvej 84, 6705 Esbjerg Ø Arrangementet er for alle medlemmer af FKK Karsten Hansen viser rundt på Esbjerg Mejeri, som er en meget stor virksomhed, og en mejerist vil fortælle om alle de spændende produkter, der bliver lavet på stedet. Pris for medlemmer: 50 kr. Pris for ikke-medlemmer: 125 kr. Tilmelding senest den 20. oktober til Hanne Holm på mail eller telefon Pris for medlemmer: 50 kr. Pris for ikke-medlemmer: 150 kr. Beløbet indbetales på reg.nr: 9551 kontonr med deltagerens navn. Tilmelding er først gældende, når betaling er registreret. Tilmelding senest den 27. oktober til Inge Marie på mail Chokoladekursus på Egense Overgaard Mandag den 3. november 2014, kl. 18:00-20:30 Egense, Molsvej 59, 8410 Rønde Arrangementet er for alle medlemmer af FKK Vær med, når vi skal have fingrene i chokoladen. Vi inddeles på hold, hvorefter vi starter med en kort instruktion i, hvordan man støber, dypper marcipan samt hører om muligheder for at pynte konfekten. Der kan støbes chokolader i både mørk- og mælkechokolade. Der er desuden mulighed for at lave forskellig konfekt med bl.a. forskellige typer af marcipan, abrikoser, appelsinskaller, figner, dadler m.m. Der serveres kaffe, the, sandwich og sodavand. Husk forklæde. Pris: 100 kr. Beløbet indbetales på reg.nr og kontonr med deltagerens navn. Tilmelding er først gældende, når betalingen er registreret. Der er desuden egenbetaling på den mængde chokolade, der produceres prisen er 200 kr./ kg., som afregnes med Egense Overgaard. 32 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

33 Tilmelding efter først til mølle-princippet til Henny Pedersen senest den 22. oktober på mail eller telefon Kantinevandring på det nye rådhus i Hjørring Onsdag den 5. november 2014, kl. 16:00-20:00 Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Arrangementet er for alle medlemmer af FKK Kom med til Hjørring og se det nye rådhus, når vi skal på kantinevandring i Annes nye flotte køkken. Anne er vært denne aften med lidt godt til ganen. Vi lægger op til socialt samvær med et lille input om stress. Anne har på egen krop mærket, hvordan man pludselig og uden varsel kan stå i den situation at gå ned med stress. Hun vil derfor gerne dele sine erfaringer med os. Arrangementet denne aften er gratis og kun for medlemmer. Tilmelding senest onsdag 22. oktober til Mette Pilgaard på mail eller telefon eller bliv medlem Annoncer i KANTINEN af Foreningen Kantine & Køkken Bladet Kantinen distribueres til landets kantine og læses af beslutningstagere i branchen med ansvar for drift, indkøb, økonomi mm. Et medlemsskab koster kr. 385,- halvårligt. Med det følger 7 udgivelser af magasinet KANTINEN, en lang række spændende kursus- og uddannelsestilbud og netværk på tværs af branchen kantiner i Danmark måltider hverdag Du kan læse mere og melde dig ind i foreningen på Kontakt DG Media og hør nærmere om mulighederne for annoncering i bladet. Claus Aagaard Hansen Account Manager Direkte: Mobil: Epost: fødselsdage 65 år Sonja Carlsen Karolinevej 17, 5500 Middelfart Peter Andersen Jasmin Allé 7, 6920 Videbæk 60 år Karen Fejerskov Rådyrløkken 133, Slukefter, 5210 Odense NV Annette Dons Bülowsgade 71, 1. th., 8000 Aarhus C Inge J. Nielsen Østergade 10, 5881 Skårup Marianne Bøje Sørensen Heimdalsvej 6, 7000 Fredericia 50 år Mette Christensen Norgesvej 10, 9500 Hobro Gitte Nielsen Siøvej 3, 6100 Haderslev Kantinen_annonce-kopi.indd 1 Birgitte Dahl Rolighedsvej 6, 6100 Haderslev Marie Kristine Jochimsen Rønnebækgårdsvej 29, 7000 Fredericia Anette Ottosen Skærskovvænget 3, 8600 Silkeborg Birthe Jakobsen Nygårdsvej 41 C, 2m, 6700 Esbjerg nye medlemmer Heidi Mamsen, Cafe kom ind, 6100 Haderslev Birgit Jensen, Dalum Landbrugsskole, 5260 Odense S Helle Vadskær Jensen, Dalum Landbrugsskole, 5260 Odense S Else Krog Hansen, Dalum Landbrugsskole, 5260 Odense S Maibritt Olsen, Dalum Landbrugsskole, 5260 Odense S Karin Jørgensen, Nebs Møllegård, 4174 Jystrup Charlotte Bæklev Rasmussen, Fynske Medier, 5000 Odense C Henrik Nørby, Bigfood A/S, 5700 Svendborg Lene Vivi Jensen, Exhaustro A/S, 5550 Langeskov Anita Søberg Nielsen, Exhaustro A/S, 5550 Langeskov Anita Knudsen, Interlex Advokater, 8000 Aarhus Susanne Jacobsen, Kragelund Efterskole, 8723 Løsning Annette Bjerregaard Larsen, Promenaden, 9210 Aalborg Maya Kostov, ART Service A/S, 6710 Esbjerg V kolofon Foreningen Kantine & Køkken redaktion & produktion Formand Jan Andersen, Artemisvej 13, 9210 Aalborg SØ Tlf Næstformand Hanne Falk Christensen, H.C. Ørstedsvej 23, 2. th., 1879 Frederiksberg C Tlf Kasserer Ina Rosa Kvist Nederbyvænget 326, Åstrup 6100 Haderslev Tlf Sekretær Else Marie Vesterager Lind Højbovej 2 C 3460 Birkerød Tlf Adresseændringer Lizzy Hansen, Dalgårdsvej 31, 6600 Vejen Redaktion Ansvarshavende Jan Andersen Redaktør Mette Løvbom Design & produktion Datagraf Communications Annoncesalg DG Media Oplag ifølge Fagpressens Medie Kontrol: eksemplarer ISSN Kantinen udkommer 7 gange årligt Deadline for annoncer til Kantinen nr oktober 2014 Forsidefoto: Shutterstock nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk 33

34 Untitled /1/07 2:14:49 PM leverandørregister automater COFFEEBREAK Baldershøj 17B, 2635 Ishøj Salg Service Wittenborg forhandler bagerier dms Dansk Mærkevare Salg A/S Avedøreholmen 78A, 2650 Hvidovre Tlf , Fax catering Sügro Danmark A/S Hovedkontor Sügro Nord Sügro Syd Sügro Sjælland Konfekture, Kioskvarer, Snacks, Vin og Tobak Besøg vores hjemmeside på erhvervsbeklædning KNUD MELBYE FRUGT & GRØNT A/S Kildemosevej 11, 5000 Odense C Tlf , Fax Mobil melbye.dk melbye.dk Vestfrugt ApS Stærevej 4, 6705 Esbjerg Ø Tlf , Fax grossister Catering Engros en del af FoodService Danmark CATERING Engros A/S Nørremarken 2, Skovlund, 6823 Ansager Sjælland: Stamholmen 175, 2650 Hvidovre Jylland/fyn: Langelandsvej 17, 5500 Middelfart Nordjylland: Industrivej 8, 7700 Thisted Tlf Ordretelefon Fax Kwintet Danmark A/S Blangstedgårdsvej 66, 5220 Odense SØ Tlf Fax Rekvirér gratis katalog RIC DENMARK aps Fabriksparken 42, 2600 Glostrup Tlf , Fax fisk Kontakt din lokale afdeling Tlf. nr. AB Catering Aalborg AB Catering Holstebro AB Catering Ribe AB Catering Slagelse AB Catering Aarhus AB Catering København Hjemmeside & webshop: abcatering.dk AB Catering tilbyder, udover Danmarks største sortiment, en vedkommende og personlig rådgivning af alle kunder. Uanset størrelse og behov. Foodservice Hørsvinget 1-3 DK-2630 Taastrup Tlf Scandic Food A/S Store Grundet Allé DK-7100 Vejle Tlf , Fax chokolade, konfekture og marcipan Odense marcipan A/S Toldbodgade 9 19, 5000 Odense C Tlf , Fax odense marcipan.dk marcipan.dk FISKEHALLEN GILLELEJE A/S v/kurt Pedersen Tlf , Fax Afd. Gilleleje: Kanalvejen 13E + Havnen 3 Frisk fisk bragt til Deres kantine hver dag Venmark Fisk A/S Læssevej 31, 9850 Hirtshals Tlf Super frisk fra Hirtshals til hele Danmark frugt og grønt A.M. Rosengaard A/S Grønttorvet 8 20, 2500 Valby Tlf , Fax Frugt, grønt, 100% friskpresset juice, specialiteter og blomster leveres til Restauranter, Hoteller, Institutioner og Kantiner Kontakt din lokale afdeling Tlf. nr. BC Catering Aalborg BC Catering Skanderborg BC Catering Kolding BC Catering Herning BC Catering Roskilde BC Catering Nykøbing Falster BC Catering Odense Hjemmeside & webshop: bccatering.dk BC Catering tilbyder, udover Danmarks største sortiment, alsidige muligheder for bestillinger. Bestil varer online 24/7 eller få kompentent, personlig betjening over telefonen. industrigulve Belægnings teknik Belægningsteknik ApS Leverandør af epoxygulve Broenge 16, 2635 Ishøj Tlf , Mobil nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

35 kaffe GEVALIA Søndre Ringvej 55, 2605 Brøndby Tlf Stærke kaffekoncepter målrettet det professionelle marked. Gevalia, Mastro Lorenzo, Gevalia 1853, Gevalia Økologisk, Karat, Tassimo. Peter Larsen kaffe A/S löfbergs lila ab Alt i kaffe og maskinløsninger i hele Danmark Ærøvej 15 17, 8800 Viborg Tlf , Fax Salg: Tlf kantinevikarer Vikarer og Rekruttering Adecco har mange års professionel erfaring med at levere vikarer til køkken og kantine. Adecco A/S Sjælland Adecco A/S Fyn Adecco A/S Jylland Åbent kl alle ugens dage Kelly Services Århus, Kolding og København Tlf Blandt de førende indenfor kantinevikarer VikarBørsen København Tlf , Middelfart Tlf , Århus Tlf , Aalborg Tlf , Åben man-fre kl samt søndag kl VikarVagten Specialist i kantiner Åbent 6 21 alle ugens dage Storkøbenhavn og Sjælland Kontakt os på tlf eller køle/fryse udstyr og service HOVA Køleindustri/ KLIELCO KØLESERVICE Krogsbækvej 1, 2610 Rødovre. Tlf Fax køkkenmaskiner/kantine-diske kantinex aps Tlf , Mobil Køkkenmaskiner og udstyr til produktionskøkken Kantine-diske borde og stole møbler/interiør ØSTERGAARD INTERIEUR A/S Industrivej 28-30, 7430 Ikast Tlf , Fax opvaskemaskiner med tilbehør KLEMCO SERVICE APS Hørkær 7, 2730 Herlev Tlf , Fax Salg og service af storkøkkenudstyr Weekendvagt specialiteter Ost, charcuteri og andre specialiteter fra Frankrig, Irland, England, Østrig, Italien, Spanien, Portugal og Grækenland. Vi har også et udvalg af gourmet-oste og andre specialiteter fra Danmark og Sverige. Alle oste i vores sortiment er modnet efter anvisning af vores egen Maître Fromager. totalleverandør MultiLine A/S Telefon website: PaperlinX emballage og non-foodvarer. Bastrupgaardvej 8-10, 7500 Holstebro Tlf , Fax Web: Mail: Vi leverer og rådgiver om produktløsninger inden for emballage, kontorprodukter, tissue og rengøring samt catering produkter. vandbehandling BV-AQUA A/S Centervej 32 A, 4180 Sorø Tlf , Fax BRITA Professionel Vandbehandling økologiske specialiteter ØkoTaste Maglebæk Søpark Brøndby Strand Tlf TEMP-TEAM Hurtig og fleksibel vikarassistance Faguddannede konsulenter med stor erfaring på levering af vikarer inden for kantine og køkken. TEMP-TEAM Sjælland tlf TEMP-TEAM Jylland tlf Åbent Mandag-torsdag kl og fredag kl C&E Gastro-Import ApS Kanalholmen 25-29, 2650 Hvidovre Tlf , Fax nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk 35

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Ristet kastanjekage med kastanjeis og rehydreret hasselnød

Læs mere

Herlev Hospital Det Nordiske Køkken Smagen af sæsonens råvarer

Herlev Hospital Det Nordiske Køkken Smagen af sæsonens råvarer Det Nordiske Køkken Herlev Hospital Det Nordiske Køkken Smagen af sæsonens råvarer Kære patient Nordisk menu I Det Nordiske Køkken på Herlev Hospital ønsker vi at servere velsmagende mad for vores gæster,

Læs mere

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier www.madkonceptet.dk Frokostordning Catering Om os vores værdier Kontakt os Frokostordning Få en oplevelse hver dag kl. 12

Læs mere

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen I Skovvangen tilbydes der kost i alle afdelingerne - dog ud fra forskellige principper. I vuggestuen Kornbakken og vuggestuen Århusbo er der

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Frokostkompagniet s koncept. Hvad lægger vi vægt på? I Frokostkompagniets køkken laves maden fra bunden og vores ansatte har faglig stolthed.

Frokostkompagniet s koncept. Hvad lægger vi vægt på? I Frokostkompagniets køkken laves maden fra bunden og vores ansatte har faglig stolthed. 1 Frokostkompagniet s koncept Hvad lægger vi vægt på? I Frokostkompagniets køkken laves maden fra bunden og vores ansatte har faglig stolthed. Vi bruger årstidens råvarer. Vores mad skal præsentere sig

Læs mere

Få inspiration og nye idéer i dit køkken KANTINEN Dagens højdepunkt og virksomhedens midtpunkt

Få inspiration og nye idéer i dit køkken KANTINEN Dagens højdepunkt og virksomhedens midtpunkt Få inspiration og nye idéer i dit køkken KANTINEN Dagens højdepunkt og virksomhedens midtpunkt Få ny viden om smag, sundhed og sensorik Løft smag og sundhed med enkle virkemidler Praktisk demonstration

Læs mere

Succes med stenovnsbagt

Succes med stenovnsbagt Succes med stenovnsbagt HISTORIER Hemmeligheder fra stenovnen Den kraftige varme fra ovnens glohede sten giver brødet en helt særlig karakter: En knasende, sprød skorpe og en saftig, silkeblød krumme.

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød Fredensborg kommune vil være en sund kommune. Vi vil skabe gode rammer for at gøre sunde valg til det nemme valg. Sådan lyder forordene til Fredensborg Kommunes kostpolitik der er udarbejdet i foråret

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge!

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Prøv Amazins! - med flere fibre og færre kalorier end f.eks. rosiner NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! VIND eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Foto: Skovdal.dk Amazins er

Læs mere

Kosten og dens betydning.

Kosten og dens betydning. MBK 31.august 2009. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår skader. For at yde må du

Læs mere

Stay strong Chris MacDonald

Stay strong Chris MacDonald 10 11 Christian Bitz og Arne Astrup har virkelig gjort et godt stykke arbejde med VBK 2.0. Denne bog følger op på deres første fremragende bog, Verdens bedste kur, og bringer os niveauet videre og fokuserer

Læs mere

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Indhold: Tips om fisk... 3 Hvor meget fisk spiser børn?... 3 Anbefalinger om fisk... 4 Opskrifter... 5 Torskesalat... 5 Bagt havørred... 5 Bønnefritter... 6 Mango-dadelsalsa...

Læs mere

Indretning -svar i alt 122. Service og Miljø -svar i alt 114

Indretning -svar i alt 122. Service og Miljø -svar i alt 114 Indretning -svar i alt 122 Fuld tilfredshed 29. Tilfreds 48 Hverken tilfreds/utilfreds 27 Utilfreds 16 Meget utilfreds 2 Service og Miljø -svar i alt 114 Fuld tilfredshed 22 Tilfreds 43 Hverken tilfreds/utilfreds

Læs mere

Outsourcing af Kantine/ personalerestaurantdrift. Hvad betyder det for Deres virksomhed. Hvem er KE Service.

Outsourcing af Kantine/ personalerestaurantdrift. Hvad betyder det for Deres virksomhed. Hvem er KE Service. Outsourcing af Kantine/ personalerestaurantdrift. Hvad betyder det for Deres virksomhed. Hvem er KE Service. KE Service 1 2004 11 23 Sådan gør vi. Konceptet. Vores koncept bygger på høj kvalitet af madvarer

Læs mere

KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER

KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER KLASSISKE RETTER PÅ NYE MÅDER Det er vinter. Det er koldt der derude, mens varmen breder sig lunt og trygt inden døre, enten fra en knitrende brændeovn eller buldrende

Læs mere

Børnemadsvalget i Lejre Kommune. Udgives af: Center for Dagtilbud, Lejre Kommune

Børnemadsvalget i Lejre Kommune. Udgives af: Center for Dagtilbud, Lejre Kommune Børnemadsvalget i Lejre Kommune Udgives af: Center for Dagtilbud, Lejre Kommune Hvorfor skal jeg læse denne folder? Synes du at dit barn og de andre børn i børnehaven skal spise hjemmelavede madpakker

Læs mere

NYHEDER OG TILBUD JANUAR/FEBRUAR 2014

NYHEDER OG TILBUD JANUAR/FEBRUAR 2014 NYHEDER OG TILBUD JANUAR/FEBRUAR 2014 TILBUDENE ER GÆLDENDE I PERIODEN 20/1 28/2-2014 Lækre ovnbagte Bornholmske SPELT SNACKS Disse lækre snacks er velegnede både som snacks og som crackers. De er bagt

Læs mere

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Firmafrugt et sundt personalegode

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Firmafrugt et sundt personalegode Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Firmafrugt et sundt personalegode 2 Hvad er firmafrugt? 2 Hvorfor firmafrugt? 3 Kom godt i gang 4 Tips til mere frugt og grønt på arbejdspladsen

Læs mere

1) Hvorfor kost politik: At sætte ramme for en god kostforplejning.

1) Hvorfor kost politik: At sætte ramme for en god kostforplejning. INDHOLD: 1) Hvorfor have en kostpolitik 2) De 10 kostråd 3) Måltids sammensætning 4) Råvarer 5) Indkøb 6) Spisemiljø 7) Køkkenets åbningstider 8) Køkkenets service 9) Elever med i køkkenet 10) Regler for

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Møder kan være en kilde til meget stor arbejdsglæde, men er det desværre ikke altid. Statistikker viser at:

Møder kan være en kilde til meget stor arbejdsglæde, men er det desværre ikke altid. Statistikker viser at: Hånden på hjertet hvor gode er de møder I holder? Går deltagerne fra møderne og er helt høje fordi der var en super stemning, de fik lov til at bidrage med en masse gode ideer og der blev produceret noget

Læs mere

Sådan laver du sundere juleguf

Sådan laver du sundere juleguf Sådan laver du sundere juleguf Læs Rasmus Fredslunds seks sunde og e-numre-fri opskrifter på julegodter. Orangestænger 3 appelsiner, helst økologiske (lav eventuelt lidt ekstra og gem i køleskabet) 1 liter

Læs mere

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

December 2010 7. årgang, nr. 11

December 2010 7. årgang, nr. 11 Der er kommet nye billeder i nogle af vores fotomapper på reolen. Indtil videre kan man nu nyde og evt. genopleve de gode minder fra: December 2010 7. årgang, nr. 11 Fristedet Valby Søndergade 2 2630 Taastrup.

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere..

7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere.. 7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere.. TIL SPORTSFOLK, SKØNHEDER, VITAMINHUNGRENDE, LÆKKERTØRSTIGE, MÆND, KVINDER OG BØRN! Ønsker du at optimere din energi, din vitalitet og booste dit immunforsvar på

Læs mere

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN 1 22 KÆRE BORGER i Fredericia Kommune Politikkens mål er at bevare, fremme og støtte arbejdet med Længst Mulig I Eget Liv. Fokus skal derfor være på muligheder frem for

Læs mere

conrad catering Ikke så meget halleluja bare lækker mad.

conrad catering Ikke så meget halleluja bare lækker mad. catering conrad catering Ikke så meget halleluja bare lækker mad. Vi har igennem en periode leveret en smule mad ud af huset. Det syntes vi, at vi er blevet så gode til, at vi gerne vil gøre noget mere

Læs mere

Køkkenet på Aarhus Sygehus

Køkkenet på Aarhus Sygehus Køkkenet på Aarhus Sygehus Vi er 100 medarbejdere fordelt på bagere, slagtere, kokke, ernæringsassistenter, økonomaer, PBére samt catere og husassistenter Vi laver mad til 800 patienter og 1500 kunder/gæster

Læs mere

Udarbejdet af Eventyrhusets kostudvalg

Udarbejdet af Eventyrhusets kostudvalg Udarbejdet af Eventyrhusets kostudvalg Forord Eventyrhuset vil gerne give dit barn en god hverdag med velvære, trivsel, udvikling og en god opvækst med sunde kostvaner. Det er vigtigt med en sund kost,

Læs mere

Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik.

Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik. Langhøj Dagtilbud og SFO Bækvej 6,Asp 7600 Struer Tlf: 96848940 Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik. I forbindelse med den stigende interesse og fokus på sundhed og trivsel, skabes indsatser for at

Læs mere

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Tillykke med din beslutning om at rense din krop ud samt at øge bevidstheden om hvad din krop har brug for af brændstof, og ikke mindst hvad den IKKE skal have.

Læs mere

Kampen om madvanerne. Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning

Kampen om madvanerne. Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning Kampen om madvanerne Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning Formålet: med dette materiale er at give eleverne indsigt i Ny Nordisk Hverdagsmad. Mål: Eleverne har til opgave at finde ud

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland.

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. DBF-MIDTJYLLAND. Hvad betyder kosten og hvorfor??. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår

Læs mere

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU Skal du i gang med din egen husholdning for første gang i forbindelse med enten studie, uddannelse eller arbejde? Så har du her den korte lyn guide til, hvordan du let kommer i

Læs mere

NORDISK LEJRSKOLE & KURSUSCENTER

NORDISK LEJRSKOLE & KURSUSCENTER Side/Page/Seite 1 / 5 Forplejning Maden er det halve ophold Vort køkken, som er sammensat af faglært personale, tilbereder alle måltider af friske råvarer. Der lægges stor vægt på årstidens grøntsager,

Læs mere

MENTORKORPS STYRKER ARBEJDSMILJØET

MENTORKORPS STYRKER ARBEJDSMILJØET o Magasinet Arbejdsmiljø lderntet indhold eller funktionalitet. Bladnummer: 09 Årgang: 2006 arbejdsliv i udvikling MENTORKORPS STYRKER ARBEJDSMILJØET 23 medarbejdere på Medicinsk afdeling på Silkeborg

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet, og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. Formålet med

Læs mere

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale Lær mig om fuldkorn Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale 1 Indhold Fuldkornslogoet side 3 Regler for brug af fuldkornslogoet side 6 Få mere fuldkorn på menuen side 11 Hvad er fuldkorn

Læs mere

sund mad på arbejdet

sund mad på arbejdet sund mad på arbejdet et ledelsesansvar! 2 SunD MAD på ARBejDet et ledelsesansvar det sunde valg skal være det nemme valg Regeringen har besluttet, at alle statslige arbejdspladser skal formulere en politik

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet MIne spisevaner opgavekort Mine udfordringer er Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen 1 Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig Jeg spiser foran fjernsynet 2 3 MIne spisevaner Jeg taber

Læs mere

HISTORIEN OM THE BAGEL CO

HISTORIEN OM THE BAGEL CO VAREKATALOG HISTORIEN OM THE BAGEL CO I 1994 midt i gademylderet på Manhatten fik Birthe og hendes mand, Barak, deres første bagel. Den smagte fantastisk. De faldt med det samme for det ringformede brød.

Læs mere

conrad catering Ikke så meget halleluja bare lækker mad.

conrad catering Ikke så meget halleluja bare lækker mad. catering conrad catering Ikke så meget halleluja bare lækker mad. Vi har igennem en periode leveret en smule mad ud af huset. Det syntes vi, at vi er blevet så gode til, at vi gerne vil gøre noget mere

Læs mere

Tid %l sundhed sundhed %l %den. Senium, Thisted Tirsdag den 26.august 2014 02/09/14

Tid %l sundhed sundhed %l %den. Senium, Thisted Tirsdag den 26.august 2014 02/09/14 Senium, Thisted Tirsdag den 26.august 2014 Tid %l sundhed sundhed %l %den Kostvejleder og zoneterapeut Bente Brudsgård, Jelling www.brudsgaard.dk Tlf. 4098 3882 1 Vand Drik rigeligt med vand 2-3 liter

Læs mere

Sukker. Sukker, 1 kg Art nr: 41202. Sukker, 2 kg Art nr: 41105. Økologisk Sukker, 1 kg Art nr: 41210. Sukker, 10 kg Art nr: 41222

Sukker. Sukker, 1 kg Art nr: 41202. Sukker, 2 kg Art nr: 41105. Økologisk Sukker, 1 kg Art nr: 41210. Sukker, 10 kg Art nr: 41222 Produktkatalog 13 Sukker Melis, bedre kendt som almindeligt sukker, består af hvide sukkerkrystaller og er den mest benyttede form for sukker herhjemme. Økologisk sukker adskiller sig først og fremmest

Læs mere

Få det bedste ud af dine 3 V.O.K.S-dage med disse tips:

Få det bedste ud af dine 3 V.O.K.S-dage med disse tips: For en bedre syre-base-balance som er godt for: Vægt Energi Afgiftning Ledsmerter Immunforsvaret Styrke og smidighed Med en enkelt viden om syre-base balancen i krop og syre-base værdier i kosten, kan

Læs mere

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017. Sund mad til børn på Bornholm

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017. Sund mad til børn på Bornholm Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017 Sund mad til børn på Bornholm Godkendt af Børne- og Skoleudvalget 29. april 2014 Fokus på mad og måltider i Bornholms Regionskommune Bornholms Regionskommune

Læs mere

sunde muffins der smager magisk!

sunde muffins der smager magisk! Magic Muffin - sunde muffins der smager magisk! Hvem elsker ikke lækre hjemmebagte muffins? Nu kan nyde dem med virkelig god samvittighed - for de er uden kornprodukter, mælk og sukker. Til gengæld er

Læs mere

bedste tilverdens Leverandør

bedste tilverdens Leverandør tilverdens bedste Leverandør Vi har smag for gode oste Hos HKI OST står vi til rådighed stort set døgnet rundt, når det handler om ost; vi kører Europa tyndt for at få ostene hjem til rette tid, og bringer

Læs mere

TRIL UD I NATUREN MED TRINITYS FRISKE PUST

TRIL UD I NATUREN MED TRINITYS FRISKE PUST TRIL UD I NATUREN MED TRINITYS FRISKE PUST DEN SKØNNE NATUR OMKRING TRINITY - skov, vand og strand TEAM TRINIYS FRISKE PUST Ideerne spirer, og læring gror, når I mødes på Trinity. Giv næring til udvikling

Læs mere

OM OS/ Med venlig hilsen Mikkel Jerger / Restauratør

OM OS/ Med venlig hilsen Mikkel Jerger / Restauratør OM OS/ For enden af Danmarks længste allé, som er en del af Ledreborg Slot, ligger Herthadalen. De smukke lokaler, som alle har egen terrasse med udsigt over Knapsø, har plads fra 15 til 200 personer,

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere

DeViKa. Velkommen til. Find ud af:

DeViKa. Velkommen til. Find ud af: Velkommen til DeViKa Find ud af: Hvem DeViKa er Hvilke tilbud DeViKa har til dig, også hvis du har særlige behov Hvordan du bestiller Hvornår og hvordan maden leveres Priser og betaling Kostråd Velkommen

Læs mere

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende Velkommen til endnu en kokkeskole Velkommen til endnu en kokkeskole. I dag skal vi, som sidst, 3 retter igennem. Grupperne er de samme som sidst. Men der er rotation så vi rykker en ret frem fra sidst.

Læs mere

Sortimentsoversigt 2015. Friskbrød. Undgå madspild! prøv vores tre nye, saftige cateringrugbrød uden endeskiver

Sortimentsoversigt 2015. Friskbrød. Undgå madspild! prøv vores tre nye, saftige cateringrugbrød uden endeskiver Sortimentsoversigt 2015 Friskbrød Undgå madspild! prøv vores tre nye, saftige cateringrugbrød uden endeskiver Lyst eller mørkt? Vores analyser viser, at forbrugerne vil have både lyst og mørkt brød med

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

GENERELLE RETNINGSLINJER Harmoni er en af de vigtigste faktorer at huske på, når man udvælger en bestemt type drikkevare

GENERELLE RETNINGSLINJER Harmoni er en af de vigtigste faktorer at huske på, når man udvælger en bestemt type drikkevare ØL TIL MAD SIDE 1 AF 5 ØL TIL MAD Øl kan være et godt alternativ til vin - selvom nogle har svært ved at få forestillingen om hvid dug og øl til at hænge sammen. Ser vi på variationen i øl, er der øltyper,

Læs mere

Gode råd til en sundere hverdag

Gode råd til en sundere hverdag LOGO2TH_Lille_NEGrød Gode råd til en sundere hverdag Vægtstopperne - Behandling af børn og unge efter Holbæk-modellen Kære Forældre Det er vigtigt at dit barn oplever en god mæthedsfølelse og spiser sundt

Læs mere

Claes Benthien. Husmoderens. i 50 erne & 60 erne. Forlaget Vandkunsten

Claes Benthien. Husmoderens. i 50 erne & 60 erne. Forlaget Vandkunsten Husmoderens Claes Benthien i 50 erne & 60 erne Forlaget Vandkunsten Indhold 4 Forord 5 Det danske køkken 9 Husmoderen 15 De daglige indkøb 21 Køkkenet og redskaberne 27 Smalhans 35 Mad og sundhed 41 Morsom

Læs mere

DinnerdeLuxe. En virksomhedscase

DinnerdeLuxe. En virksomhedscase DinnerdeLuxe En virksomhedscase Indhold Introduktion til casen. 3 Om DinnerdeLuxe. 3 Vigtige partnerskaber. 4 Introduktion til casen DinnerdeLuxe Aps er en dansk virksomhed, og denne eksempelcase handler

Læs mere

KANTINETJEK BUFFET. Version 2012:1 Ernæringsmæssig evaluering af buffetudbuddet i kantiner (salatbar og/eller snackgrønt inkluderet i buffetprisen)

KANTINETJEK BUFFET. Version 2012:1 Ernæringsmæssig evaluering af buffetudbuddet i kantiner (salatbar og/eller snackgrønt inkluderet i buffetprisen) KANTINETJEK BUFFET Version 2012:1 Ernæringsmæssig evaluering af buffetudbuddet i kantiner (salatbar og/eller snackgrønt inkluderet i buffetprisen) Skemaet udfyldes for én konkret dag Da udbuddet kan veksle

Læs mere

SMAG PÅ TUPPERWARE Uge 35-39, 2013

SMAG PÅ TUPPERWARE Uge 35-39, 2013 SMAG PÅ TUPPERWARE Uge 35-39, 2013 gæster og værtinder Kære Vi ses til Tupperware-demonstration Stenalderbrød Dato: Hos: Adresse: Kl.: Ingredienser 1 brød 100 g mandler 100 g valnødder 100 g græskarkerner

Læs mere

Idékatalog til Kollegaens Dag 2011

Idékatalog til Kollegaens Dag 2011 Idékatalog til Kollegaens Dag 2011 Hvordan kan I fejre Kollegaens Dag? Alle kan være med til at fejre Kollegaens Dag det kræver ikke andet end lysten til at gøre noget positivt for og med sine kollegaer.

Læs mere

Hvad er stress? skal bare lige Oplever du stress, vil jeg først og fremmest give dig et håb

Hvad er stress?  skal bare lige Oplever du stress, vil jeg først og fremmest give dig et håb Hvad er stress? Kender du til at gå rundt om dig selv og sige, at du har travlt og ikke kan nå alt det, du skal og gerne vil?! Bliver du mere fortravlet over at skulle holde fri?! Når vi stresser eller

Læs mere

Centrets bedste Nyhedsavis

Centrets bedste Nyhedsavis Centrets bedste Nyhedsavis - At gå på CSV SydØstfyn. (Side 3) - Elever på Nytårsforsæt. (Side 10) - Den SJOVE side. (Bagsiden) Velkommen til skolens bedste nyhedsavis. For første gang i nyere tid har skolen

Læs mere

SORTIMEMTS LISTE J H ANDRESEN PORTVIN

SORTIMEMTS LISTE J H ANDRESEN PORTVIN SORTIMEMTS LISTE J H ANDRESEN PORTVIN Årgang J H ANDRESEN TAWNY Standard Tawny Blended Portvin Traditionelle Røde Stål Tanke/Cement 4-5 år på gammel eg Smuk Tawny mahogni farve. Vinen er lys, klar

Læs mere

Comwell Care Foods. - konceptet bag. Sundhed er ikke alt, men uden sundhed er alt intet. Arthur Schopenhauer, tysk forsker og filosof. comwell.

Comwell Care Foods. - konceptet bag. Sundhed er ikke alt, men uden sundhed er alt intet. Arthur Schopenhauer, tysk forsker og filosof. comwell. Comwell Care Foods - konceptet bag Sundhed er ikke alt, men uden sundhed er alt intet. Arthur Schopenhauer, tysk forsker og filosof comwell.dk Hvad er det? Med Comwell Care Foods gør vi det nemmere for

Læs mere

Lean gav flere ressourcer og mere tid

Lean gav flere ressourcer og mere tid - Jeg vil gerne være med til udvikle mine medarbejdere, og jeg har nogle medarbejdere, der vil give deres højre arm for at være med. Plustids Lean Koncept - Ældre, har øget arbejdsglæden, og i forvejen

Læs mere

En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme

En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme Madplan for uge 52 årets sidste uge er i gang, det er JUL En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme Mandag: Op af bakke, men det er jo nemt, smil og kys mandagen

Læs mere

1 Fri for sukker Kom din sukkertrang til livs Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Fri for sukker Kom din sukkertrang til livs Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Fri for sukker Kom din sukkertrang til livs Sukkerafvænning for alle Bogen her er skrevet for at hjælpe dig med at slippe af med din trang til sukker og give dig en sukkerafvænning. Bogen er ikke skrevet

Læs mere

Guide: Sådan taber du fedtet punkt for punkt. Kom af med dine mormorarme, ridebukselår eller kærlighedshåndtag. Få gode råd til kost og træning.

Guide: Sådan taber du fedtet punkt for punkt. Kom af med dine mormorarme, ridebukselår eller kærlighedshåndtag. Få gode råd til kost og træning. Guide: Sådan taber du fedtet punkt for punkt Kom af med dine mormorarme, ridebukselår eller kærlighedshåndtag. Få gode råd til kost og træning. Af Line Felholt, måned 2012 03 Kom af med det uønskede fedt

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for Madskolen på Tingbjerg Heldagsskole

Mad- og måltidspolitik for Madskolen på Tingbjerg Heldagsskole Mad- og måltidspolitik for Madskolen på Tingbjerg Heldagsskole Madskolen Tingbjerg Heldagsskole Skolesiden 2 2700 Brønshøj Februar 2012 Indhold FORMÅL... 3 TILGÆNGELIGHED... 3 MADSKOLEN... 4 Målet med

Læs mere

foreningen kantine & køkken aarhus & omegn efterårsprogram

foreningen kantine & køkken aarhus & omegn efterårsprogram foreningen kantine & køkken aarhus & omegn efterårsprogram efterår 2015 INSPIRATIONSEFTERMIDDAG MED MENU ITALIANO OG PANESCO Onsdag den 9. september 2015, kl. 16:00 19:30 DLA Agro, Kornmarken 1 8464 Galten

Læs mere

Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå. Kvickly, Øster Allé 16, 8400 Ebeltoft

Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå. Kvickly, Øster Allé 16, 8400 Ebeltoft Midtjylland - Øst Begrundelser Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå Generelt mange økologiske varer. Lavt fedtindhold i kød & pålæg. Lokker ikke med usunde varer man skal nærmest lede efter slik & chokolade.

Læs mere

Frederiksborgvej 101, 3500 Værløse 44956838 / info@marina-en.dk www.marina-en.dk

Frederiksborgvej 101, 3500 Værløse 44956838 / info@marina-en.dk www.marina-en.dk B Lunch Selskab /kun i weekender fra kl. 1100 el. 1200 & buffet i Restauranten Inkl. eget lokale i 4 timer fra kl. 1100 Hjemmebagt brød - Franskbrød, surdejsbrød & rugbrød Croissanter & wienerbrød Dansk

Læs mere

Bofællesskabet Stenlille

Bofællesskabet Stenlille Bofællesskabet Stenlille Nyhedsbrev vinter 2014 Vinteren går på hæld og vi begynder at glæde os over de små forårstegn. Heldigvis har vinteren ikke været slem i år. Der har kun været få dage, hvor det

Læs mere

www.atelier.dk Lækre pastasaucer, pasta med grøntsager, fisk, skaldyr, kød og fjerkræ.

www.atelier.dk Lækre pastasaucer, pasta med grøntsager, fisk, skaldyr, kød og fjerkræ. pasta Silvana Franco og Lindy Wildsmith med fotos af Nicki Dowey og William Lingwood Er du ude efter en hurtig middagsret til en travl hverdag eller imponerende gæstemad til mange, så kan du helt sikkert

Læs mere

Så spiser vi. Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen. Af Hanne Svendsen

Så spiser vi. Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen. Af Hanne Svendsen Så spiser vi Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen Af Hanne Svendsen Kunsten er ikke at tabe sig Kunsten er at tabe det rigtige! Der er ALTID et alternativ, så du spiser

Læs mere

Krav til frokostmåltidet

Krav til frokostmåltidet Krav til frokostmåltidet Her ses Børnehuset Stauninggårdens krav til sammensætning og næringsindhold af frokostmåltidet ud fra de 8 madvaregrupper som er anbefalet af Fødevarestyrelsen. ***** Krav til

Læs mere

OPLEVELSER I UNIKKE OMGIVELSER FIRMAEVENTS EGESKOV DET LEVENDE SLOT PÅ FYN

OPLEVELSER I UNIKKE OMGIVELSER FIRMAEVENTS EGESKOV DET LEVENDE SLOT PÅ FYN OPLEVELSER I UNIKKE OMGIVELSER FIRMAEVENTS EGESKOV DET LEVENDE SLOT PÅ FYN DET PERFEKTE STED AT MØDES Unikke omgivelser til dit arrangement Egeskov er den perfekte ramme om Jeres næste arrangement. Med

Læs mere

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen Projektopgave - Mad Delemne - Madspild Vi har valgt delemnet madspild. Ifølge os er madspild et område, der ikke er belyst nok, selvom det er meget aktuelt i disse dage, hvor man snakker om klimaændringer

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Kursus & Inspirationskatalog Økoløft Aarhus Efterår 2014. Københavns Madhus www.kbhmadhus.dk

Kursus & Inspirationskatalog Økoløft Aarhus Efterår 2014. Københavns Madhus www.kbhmadhus.dk Kursus & Inspirationskatalog Økoløft Aarhus Efterår 2014 Københavns Madhus www.kbhmadhus.dk ØKOLØFT AARHUS Vi har hermed den store glæde at kunne udbyde helt særlige inspirations arrangementer, og små

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Meget Bedre Møder Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Sådan går du fra Til Hvad er det bedste møde du har været til? Tænk tilbage til et rigtig godt

Læs mere

Prisen for den gode kvalitet

Prisen for den gode kvalitet Prisen for den gode kvalitet Resumé af rapport om køkkenomkostninger, synliggørelse af egenproduktion og kvalitet i Patientkøkkenet på Regionshospital Randers BDO Kommunernes Revision, 2008 Regionshospitalet

Læs mere

Smag på grøntsager i sæson

Smag på grøntsager i sæson Smag på grøntsager i sæson Elevhæfte 2009 Mad - eller hvad? smag på grøntsager i sæson Grøntsager og frugter er modne på forskellige årstider. Det kalder man, at grøntsager og frugter har sæson. I sæsonen

Læs mere

Madpakker til unge unge

Madpakker til unge unge Hvorfor Madpakker til unge unge Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Når man spiser sundt gavner det helbredet, man får mere energi og en bedre koncentrationsevne

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

Mad politik for plejecentret Fortegården.

Mad politik for plejecentret Fortegården. Mad politik for plejecentret Fortegården. Mål Fortegårdens mad politik har som formål at sikre den enkelte beboer det bedst mulige tilbud om mad service i forhold til den enkeltes behov og ønsker. Mad

Læs mere

Hvorfor overvægt. Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job. Elevator i stedet for trapper. Bussen i stedet for cyklen

Hvorfor overvægt. Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job. Elevator i stedet for trapper. Bussen i stedet for cyklen Hvorfor overvægt Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job Elevator i stedet for trapper Bussen i stedet for cyklen Pizza, Fast food i stedet for sund mad Færdiglavet mad i stedet for hjemmelavet

Læs mere