arbejdsmiljø tema TRIVSEL Er din stress sund? Symptomerne på stress kan opleves både fantastiske og ubehagelige, men hvornår er stressen skadelig?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "arbejdsmiljø tema TRIVSEL Er din stress sund? Symptomerne på stress kan opleves både fantastiske og ubehagelige, men hvornår er stressen skadelig?"

Transkript

1 Fagbladet for kantine og køkken nr. 6 oktober 2014 tema arbejdsmiljø TRIVSEL Er din stress sund? Symptomerne på stress kan opleves både fantastiske og ubehagelige, men hvornår er stressen skadelig? PORTRÆT Arbejdsglæde som drivkraft. Mød Maj og Lone, der til sammen har arbejdet 20 år i Fertin. Her snakker man om tingene, både de gode og dårlige. EFTERÅR Kend dit vildt. Netop nu og vinteren igennem er det sæson for vildt. Vi går bag om fire vildtarter.

2 Rosenstand & Kyllebæk Vi serverer inspiration og gode råd til køkkenfolket FoodAppeal.dk er Orkla Foods Danmarks nye online madunivers for professionelle køkkenfolk. Her kan du bl.a. finde lækre og nemme opskrifter og masser af inspiration. Læse om vores velsma gende produkter, og hvordan de kan bruges på utallige måder. Og få tips til, hvordan du undgår madspild og sparer både tid og penge. Du kan også logge på Mit FoodAppeal.dk, hvor du kan gemme dine madplaner og indkøbslister, samle dine yndlings opskrifter og altid have dine links til andre nyttige sider liggende ét samlet sted. Velbekomme. Tilmeld dig GRATIS Mit FoodAppeal.dk og VIND knivsæt fra Shun.

3 leder Tager du ansvar for din trivsel? Mange af os har på et tidspunkt i vores arbejdsliv mærket på egen krop, hvad det vil sige at være en del af et dårligt arbejdsmiljø. For nogle kan det koste oceaner af energi bare at skulle slæbe sig selv på arbejde. Lysten til at gøre en indsats i det daglige er som forsvundet som dug for solen, og man kan næsten ikke se sig ud af de mindste udfordringer. De fleste af os kan helt sikkert nikke genkendende til de følelser, men det er de færreste, der rent faktisk formår at sætte ord på oplevelsen. For hvad er årsagen til ens mistrivsel på arbejdspladsen? Hvorfor gør det ondt helt ind i sjælen, når man er på arbejde? En ting er at sætte finger på problemerne, en helt anden er at italesætte dem. For det kan sagtens gøre mere ondt, end man forestiller sig. Vi har spurgt en konsulent inden for området om, hvordan man finder arbejdsglæden tilbage, og om hvordan man selv kan få indflydelse på forandringer på ens arbejdsplads. Vi kommer også rundt om både den positive og negative stress og de påvirkninger, det kan medføre kroppen. Og så er der jo lige det med vigtigheden af netop og få talt om problemerne på arbejdspladsen. I udkanten af Vejles industrikvarter ligger én af de ældste fabrikker i Danmark, det tidligere DANDY. Her huserer to køkkenassistenter i en virksomhed, hvor det gode arbejdsmiljø skinner igennem på flere fronter. Det handler om tillid, om åbne linjer og om direkte kommunikation. Og så handler det om annerkendelse af hinanden som mennesker, kolleger og individer. Som leder har du et ansvar for, at dine medarbejdere trives i det daglige. Nogle er de fødte ledere, mens andre har behov for at blive klædt på til udfordringen. I skrivende stund er FKK ved at lægge sidste hånd på et lederkursus under titlen Ledelse på den fede måde - et kursusforløb, der i efteråret kører over fem moduler i henholdsvis Kolding og Aalborg, og som skal være med til at forberede morgendagens ledere i vores kantiner. Skal du med? God læselyst Jan Andersen, formand indhold tema arbejdsmiljø De fleste af os oplever både opog nedture på jobbet. Få gode råd til bedre arbejdsglæde. 8 Er din stress sund? 10 Har du ondt i arbejdsglæden? 12 fokus på trivsel portræt Fertin 17 Arbejdsglæde som drivkraft Når der er arbejdsglæde og trivsel på menukortet. fokus årstiderne i højsæde Sæsonen for vildt er for alvor skudt i gang. 24 Vildt godt 26 Råvarer i oktober faste 4 kort og godt 6 bøger og bloggere 11 voxpop 14 produktnyt 28 klumme 30 Q&A 32 det sker 33 fødselsdage 33 nye medlemmer 34 leverandørregister nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk 3

4 kort og godt Foto Shutterstock Foto Shutterstock Fødevareminister nedsætter ny måltidstænketank Danmark har et unikt fadebur af gode råvarer, der skal helt ind på de danske spiseborde. Derfor har fødevareminister Dan Jørgensen nedsat en måltidstænketank med Søren Gade i spidsen, hvor blandt andre Claus Meyer, Jacob Grønløkke og Jørgen Dirksen skal komme med forslag til, hvordan vi kan gøre madkulturen i Danmark bedre. Vi har så rig en madkultur i Danmark, men samtidig er spaghetti med kødsovs den ret, der oftest står på de danske middagsborde, og for mange har et meget lille repertoire at spille på, når de går i køkkenet. Det kan godt blive bedre, og derfor har jeg nedsat den her tænketank, der skal komme med ny inspiration til de madglade danskere, siger fødevareminister Dan Jørgensen. Kilde Food-supply.dk Madkundskab: Mindre karklud, mere smag Madkundskab afløser hjemkundskab i folkeskolereformen. Med navneskiftet følger et øget fokus på smag og mad, og mindre tid til strygning og sulfo. De nye færdigheds- og vidensmål for faget madkundskab er blandt andet udarbejdet af Helle Brønnum Carlsen, der er ph.d., lektor og madskribent. Hun fortæller, at alle aspekter af faget og læringsmål knytter sig til mad. Nogle af de elementer, der var med tilbage fra dengang faget hed husgerning, er ikke med længere. Børnene skal stadig lære at vride en karklud, når det er relevant for hygiejnen, men man bliver simpelthen ikke god til at lave mad, fordi man har lært at stryge en skjorte, siger Helle Brønnum Carlsen. Kilde Foodculture.dk Københavns største og bedste lokale bageri Det er visionen, der ligger bag det for nyligt indgåede partnerskab mellem Il Fornaio og Trianon Bageri København, hvor Il Fornaio i et glidende generationsskifte skal overtage Trianon-bageriet. Virksomhederne får fælles domicil i Kastrup men fortsætter særskilt med det bedste fra Italien og Danmark. Målet er at skabe et mangfoldigt brødunivers, friskt brød til hele Storkøbenhavn samt bake-off brød til hele landet. Foto Royal Greenland Frosne fordele Kort holdbarhed, et varierende antal gæster og manglende planlægning resulterer ofte i unødvendigt madspil. Mange køkkener har imidlertid fået øjnene op for brug af frossen fisk, fordi det kan være med til at mindske netop madspildet og samtidig give en række andre fordele. Fordelene ved brug af frossen fisk er mange; fx at det er nemt at optø netop den mængde af fisk, som der reelt set er behov for, samtidig med at en hurtigere indfrysning af fisken sikrer kvalitet og bibeholder vitaminer samt næringsstoffer i fisken. Desuden er det nemt altid at have fisk på lager i fryseren. Kilde Royal Greenland 4 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

5 Sukker en sød hilsen fra naturen Sukker findes i alle planter. Sukker skabes af sol, vand og kuldioxid i den såkaldte fotosyntese. Det er solen, der er drivkraften, og derfor kan man sige, at sukker er en form for lagret solenergi Nu kan du tilbyde dine kunder økologisk sukker i portionsbreve Gør varme drikke grønne Vort økologiske sukker er dyrket uden brug af kemiske bekæmpelsesmidler og kunstgødning. Jorden får sin næring fra naturlige gødningsstoffer. Bekæmpelsen af ukrudt på markederne foregår manuelt. Tilmeld dig T il vort nyhedsbrev. Nordic Sugar A/S, Postboks 2100, DK-1014 København K.

6 bøger og bloggere Bageopskrifter fra hele verden Brød, kager og kiks er et centralt element i næsten alle madkulturer. Det har aldrig været mere populært at bage end nu, og nu kan du med denne smukke og solide grundbog komme godt ind i alle de mest elskede opskrifter på bagværk fra hele verden. Med Bageopskrifter fra hele verden får du gennemprøvede opskrifter på alle klassikerne både i det søde og det salte køkken. Bageopskrifter fra hele verden, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 384 sider, 249,95 kr. Frugt og grønt på flaske Den nemmeste genvej til at få masser af frugt og grønt er ved at drikke det. I Frugt og grønt på flaske får du 66 opskrifter på sunde drikke, der giver et gedigent energiboost både psykisk og fysisk. Bogen er inddelt i kapitler med juicer, smoothies, shots og nøddemælk, og så er drikkene ydermere mærket, så du let kan se, hvad netop denne drik har af særlige egenskaber. Frugt og grønt på flaske, Lindhardt og Ringhof, 160 sider, 149,95 kr. Ægte mexicanske tacos Den ægte smag af Mexico. Tacos er nemme at elske, det er enkel, uprætentiøs, rustik og farvestrålende mad, som er sprængfyldt med smagsindtryk. I denne bog finder du velkendte såvel som nye tacos-opskrifter til både hverdag og fest. Bløde tortillaer med forskellig slags fyld, saucer, salsaer/cremer og friske grøntsager. Og vil du lave en hel fiesta med tilbehør, er bogen også et kig værd. Ægte mexicanske tacos, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 160 sider, 199,95 kr. Antonio Carluccio s pasta Ingen ret er så italiensk som pasta. Pasta kan tilberedes hvor som helst, når som helst, og til hvilken som helst anledning som forret, hovedret, et komplet måltid og endda dessert. I mere end 70 år har Carluccio elsket, spist, fremstillet og tilberedt pasta, og i denne kogebog videregiver han sin enorme viden om emnet og øser af sin entusiasme for at skabe nye og spændende opskrifter. Antonio Carluccio s pasta, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 224 sider, 249,95 kr. DIY foodblog Mød Heidi, madblogger og fritidsfotograf, bosiddende på Bornholm. Friske bornholmske råvarer ligger til grund for de mange lækre opskrifter, hvormed Heidi i den grad slår et slag for lokale råvarer i sæson og ikke mindst mad lavet fra bunden. Heidi tager selv de æstetiske billeder, der pryder opskrifterne, som hun udvikler med en sund tilgang. Fx bruger hun fortrinsvis fuldkornsmel og sirup eller honning fremfor hvedemel og hvidt sukker. Følg bloggen på diyfoodblog.com My Danish Kitchen Du kender det måske, fra når du er ude at rejse. Det er spændende at smage mad fra nye kulturer, men i længden kan man godt komme til at savne den gode danske mad. Gitte, der driver madbloggen My Danish Kitchen, kommer fra Danmark, men bor i USA sammen med sin mand. På bloggen kan du finde nye inspirerende opskrifter samt fortolkninger af gamle danske, som vi bare ikke kan undvære, når det kommer til stykket. Følg bloggen på mydanishkitchen.com Foto diyfoodblog.com Foto mydanishkitchen.com 6 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

7 Vi er et foran! Derfor præsenterer vi et nyt og styrket sortiment af økologisk bagerhåndværk til ØKOløft i alle professionelle køkkener. Vi vil i fremtiden kalde vores økologiske koncept for ØKOmax - fordi vi bare er et Ø foran... Velkommen til ØKOmax med Kohberg! Urtekram Fuldkornsrugbrød med solsikkekerner, ca. 650 g Varenr.: Urtekram Rustikt Kernerugbrød, ca. 650 g Varenr.: Bagergårdens Øko. Solsikke, ca g Varenr.: Økologisk Kernefranskbrød, ca. 585 g Varenr.: Nyhed Nyhed Økologisk Fuldkornsrugbrød, ca. 900 g Varenr.: Økologisk Fiber Havrerugbrød, ca. 900 g Varenr.: Nyhed Økologisk Fiber Solsikkerugbrød, ca. 900 g Varenr.: Økologisk Mørkt Rugbrød, ca g Varenr.: Urtekram Rustikke Burgerboller, ca. 425 g Varenr.: Nyhed Stor Økologisk Burgerbolle, ca. 100 g Varenr.: Økologisk Burgerbolle, ca. 60 g Varenr.: Urtekram Mildt Fuldkornsrugbrød, ca. 950 g Varenr.: Økologisk Grov Sandwichbolle, ca. 95 g Varenr.: Urtekram Rustikt Kernerugbrød, ca. 950 g Varenr.: Kom et Kohberg ØKOmax er vores koncept af friske og frosne rugbrød, hvedebrød, skiveskårede og hele brød, burgerboller og sandwichboller altid økologisk og max fyldt med korn og kerner. Produceret i Danmark og bagt uden stråforkortere! foran med Kohberg Kohberg Foodservice bager for dit køkken Kohberg Bakery Group A/S, Foodservice Sverigesvej 3 DK-6100 Haderslev Tel.:

8 tema arbejdsmiljø Er din stress sund? Vi kender det alle. Høj puls og hjertebanken, adrenalin der pumper rundt i systemet og en krop, der er i konstant beredskab. Et kæmpe sus. Et boost af energi, der giver én en midlertidig lykkerus. Symptomerne på stress kan opleves både fantastiske og ubehagelige, men hvornår er stressen skadelig? Tekst Mette Løvbom Stress bliver ofte forvekslet med både travlhed og sygdom. Men stress er imidlertid ikke en sygdom. Det er en tilstand. En tilstand der, hvis den opleves gennem længere tid, kan udvikle sig og udløse forskellige sygdomme. For at differentiere skelner man mellem kortvarig og langvarig stress. Kortvarig og langvarig stress Den kortvarige form for stress er som udgangspunkt gavnlig for dig, fordi den har et helt konkret formål. Den skærper dine sanser og gør dig i stand til at handle hurtigt. Din krop bliver med et sat i alarmberedskab, i og med det autonome nervesystem sætter i gang, og produktion af hormonerne adrenalin og kortisol stiger. Du mærker typisk den kortvarige stress, når der pludselig sker noget uforudset, eller hvis du pludselig står med en uventet udfordring. Det kan være en printer, der pludselig strejker lige før et vigtigt møde eller en ovn, der står af, lige før et større selskab melder sin ankomst. Symptomerne vil føles ubehagelige, men lige så snart udfordringen er besejret, vil reaktionen og symptomerne forsvinde eller aftage, og kroppen vil igen begynde og slappe af. Langvarig stress opstår, når de begivenheder, der tilsammen stresser os, fortsætter med at påvirke os og måske tiltager i styrke og mængde i perioder på uger, måneder og nogle gange år. Det kan være situationer, hvor men igennem en længere periode har haft dårlige relationer til kolleger eller en chef, eller hvis man konstant føler, at tiden slet ikke slår til i det daglige. Kroppen vil være i konstant beredskab, og niveauet af både adrenalin og kortisol er faretruende højt. Når kroppen er i den 8 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

9 Foto shutterstock Giv dine gæster en uforglemmelig oplevelse tilstand, kan man sjældent mærke sine behov. Helt almindelige og menneskelige behov for f.eks. søvn og mad. Det kan medføre dårlig ernæring og mangel på søvn på den lange bane og en krop, der er udsat for ekstra belastning. Få nu talt om det! Videncenter for Arbejdsmiljø har for nyligt igangsat en kampagne for netop stress på arbejdspladsen. Og her fokuserer man meget på at italesætte problemerne. Den ærlige snak er nemlig en forudsætning for, at vi som mennesker kan håndtere stress på jobbet. Det er ikke let, men det første skridt er i virkeligheden det vigtigste skidt. Det er nemlig forskelligt, hvordan mennesker reagerer på stress på baggrund af kompetencer og erfaringer, derfor er dialogen så vigtig, lyder det fra folkene bag kampagnen. En uforglemmelig oplevelse Tork LinStyle servietter giver ny mening til begrebet engangsserviet. De ser ud og føles som tekstil, er af høj kvalitet og signalerer ren elegance. Tork LinStyle servietter fås i et stort udvalg af farver, så du altid kan finde en, der matcher din stil og indretning. Tal med din leverandør eller læs mere på Kilde Videncenter for Arbejdsmiljø nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk 9

10 tema arbejdsmiljø Har du ondt i arbejdsglæden? Foto Shutterstuck De fleste af os oplever både op- og nedture på jobbet. Perioder, hvor det kan være svært at finde arbejdsglæden, og hvor det samtidig kan synes næsten umuligt at finde energi til at håndtere udefrakommende forandringer. Vi har talt med foredragsholder, proceskonsulent og stifter af Addfocus, Allan René Olesen, om hvordan man bl.a. finder vejen til en bedre arbejdsglæde. Hvordan finder man arbejdsglæde og trivsel i hverdagen? Først og fremmest er det et ledelsesansvar at sikre, at rammerne for et godt arbejdsmiljø er til stede. Når det imidlertid er tilfældet, så er det vigtigt at slå fast, at ingen af os er ansat for at trives eller for at gå og have det rart med hinanden. Vi er ansat for at arbejde effektivt sammen om den kerneopgave, arbejdspladsen er sat i verden for at løse. Hvis vi oplever, at det vi går og foretager os i hverdagen, giver mening, og at vi leverer hver vores unikke bidrag til løsningen af den fælles opgave, så er vi halvvejs i mål med at finde glæden ved arbejdet og ved samarbejdet. Bæredygtige faglige og sociale relationer på arbejdspladsen er - ligesom meningstekst Mette løvbom fuldheden - et afgørende element i et sundt psykisk arbejdsmiljø. Vi bliver robuste, når vi oplever at være i et miljø med stærke relationer, hvor tillid og ordentlighed er fundamentet for kommunikation og samarbejde. Man kan købe medarbejdernes tid, men ikke deres hjerter! Hvordan håndterer man bedst forandringer på sin arbejdsplads? Du er nødt til at gøre op med dig selv, hvor du har indflydelse. Det er forudsætningen for at trives midt i forandringer. Hvis du bruger din tid og dine ressourcer der, hvor du ikke har indflydelse, så bliver du et offer for din omstændighed og vil opleve, at din indflydelse formindskes yderligere, og at din frustration forstærkes. Du skal vælge aktivt, hvilke ord du bruger, for ord skaber virkeligheder. Hvis alle dine samtaler starter fra din frustration, har du dømt dig selv til mistrivsel. Ordet kommunikation betyder faktisk; at gøre fælles. Det er af afgørende betydning, hvad vi gør fælles med hinanden, især i den skrøbelighed der er i en forandring. Det betyder ikke, at du i udgangspunktet skal være enig i forandringen, men at du skal påtage dig det ansvar, du har for at være medskaber af det bedst tænkelige udfald af den situation, der nu engang er blevet det fælles vilkår. Det handler alt sammen om et aktivt valg af fokus. Det er så nemt at finde idioter overalt, hvis du altså leder efter dem. Men trivsel er, når du ikke kan finde en idiot i miles omkreds. Slå automatpiloten fra og vælg aktivt! 10 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

11 voxpop Hvor stort fokus er der på arbejdsmiljø hos jer? Godt kød fra Gert Nielsen Kig ind på vores nye hjemmeside og se vores mange slagtervarer. Her kan du også læse om sund kødkvalitet, sikker opbevaring og korrekt tilberedning. Gert Nielsen Vi salter og lagrer Vi salter efter og gammel opskrift lagrer efter - men røger med gammel ny, opskrift sund teknologi. men røger med ny, sund Bestil den gode teknologi. smag i dag. Bestil den gode smag i dag. Slagterfirmaet JETTE GROTH Kantineleder, Caverion Der er faktisk rigtig meget fokus på arbejdsmiljø, også mere end man måske lige går og tænker over i hverdagen. Jeg startede her for godt 18 år siden, dengang var vi syv ansatte i kantinen, nu er der kun mig tilbage til at servere for de 75 ud af 90 ansatte, der er på madordningen. Jeg føler, der bliver passet rigtig godt på mig, og når jeg kommer med noget, bliver der altid lyttet. Helt konkret er kompressoren fx blevet flyttet, fordi jeg syntes den larmede for meget. Derudover har jeg fået tilbudt en konsulent, netop fordi jeg er alene i køkkenet og ikke har andre at drøfte kantinedrift med. GITTE KJERKEGAARD Kantineansvarlig, JWL Maskin- & Plastfabrik Der bliver gjort rigtig meget for, at vi alle skal have det godt. Virksomheden har fx lavet en sundhedsordning, hvor der er fri svømning, træning, fysioterapi og massage inkluderet. Det er vigtigt i en produktionsvirksomhed som vores. Derudover er der fx også en madordning, hvor medarbejderne betaler 15 kroner for morgen- og middagsmad, brød hver fredag samt frugtordning. I kantinen er vi to flexjobbere ansat, og jeg oplever, at der bliver lyttet rigtig meget til vores behov og begrænsninger. Det giver de bedste betingelser og arbejdsvilkår, det vi værdsætter rigtig meget. I det hele taget gør virksomheden er kæmpe stykke arbejde, og det er nok også derfor, vi har både 20-, 30- og 40 års jubilarer gående. Vi trives. Vi gør os umage Slagterboderne København V Tlf Venmark Fisk Hirtshals Alt fra den daglige laks til friskskårne rødspætter og andre lækkerier fra små dagbåde Ring og hør hvad vi kan gøre for dig Venmark Fisk A/S Læssevej Hirtshals Venmark.dk nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk 11

12 tema arbejdsmiljø Skræddersyet foredrag om arbejdsglæde og -trivsel Trivsel, arbejdsglæde, fokus, motivation og forandringer er blot nogle af de ting, virksomheden Addfocus beskæftiger sig med. Virksomheden tilbyder skarpe og professionelle aktive foredrag med humor, kant og stof til eftertanke. Fakta om arbejdsglæde Undersøgelser viser, at virksomheder med glade ansatte klarer sig op til dobbelt så godt på bundlinjen Arbejdsglæde er en af de tre vigtigste kilder til livsglæde Arbejdsglæde er den bedste kur mod stress. Stress kommer ikke nødvendigvis af at arbejde for meget, men af at have det skidt mens du arbejder Få flere gode råd på arbejdsglaedenu.dk fokus på trivsel Læs mere på addfocus.dk Der er ikke mange der ved det Men BKI betyder faktisk Brasil Kaffe Import fordi vores passion og kærlighed til kaffen startede i Brasilien. Vi er med når kaffen plukkes, tørres og sorteres inden sækkene lastes og sej les til Danmark. Her ristes kaffen i vores eget risteri så du kan nyde en perfekt friskbrygget kop kaffe. Læs mere om historien på: 12 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

13 Opdag hele sortimentet

14 produktnyt Fotos kenstorkoekken.dk, kohberg.com, FoodAppeal.dk, hwl.dk Styr på køkkenet Optimal ovn 01 til ethvert behov Det kan være svært at finde en ovn, der tilbyder lige netop de funktioner, du måtte have behov for i dit daglige arbejde som kok. MKN har udviklet en professionel køkkenteknologi, en FlexiCombi MagicPilot ovn, som bl.a. sikrer bedre hygiejne og hurtigere madlavning med funktioner som AutoChef og VideoAssist. Læs mere på kenstorkoekken.dk Vask på spansk 02 Det er ikke ofte, at et helt nyt mærke introduceres i Danmark. Det sker nu. Spanske Jemi er et opvaskemaskinemærke med sin helt egen historie. Opvaskemaskinerne produceres uden elektronik, idet man har den filosofi, at jo mindre elektronik, des færre fejl. Ikke desto mindre er vaskeresultatet fantastisk, og der bruges samme mængde vand, som selv de mest effektive maskiner på markedet. Læs mere på hwl.dk Online mødested 03 til køkkenfolket Et nyt online madunivers for professionelle køkkenfolk har set dagens lys. FoodAppeal.dk er fyldt med lækre og nemme opskrifter og masser af inspiration. Få seriøs rådgivning om, hvordan man skaber et effektivt køkken. Eksempelvis med tips til mindre madspild, test af køkkenredskaber og idéer til temaer. Læs mere på FoodAppeal.dk 04 Pølsestopper Har du mod på at prøve din egen gourmet-pølse? H. W. Larsen har netop lanceret seks nye pølsestoppere, herunder en håndpølsetopper, der snildt kan bruges til både små og mellemstore produktioner. Pølsestopperne findes både i en almindelig og en deluxe udgave og i størrelser fra 3 til 15 liter. Priserne begynder ved 1490,- excl. moms. Læs mere på hwl.dk Kohberg på mærkerne 05 I maj lancerede Kohberg Foodservice et komplet økologisk sortiment under navnet ØKOmax for at gøre det mere overskueligt for kantiner og storkøkkener at tilvælge økologi. Nu har brødvirksomheden optimeret sit rugbrød og fået nøglehulsmærket de seks varianter; Græskar-, Softkerne-, Gulerods-, Rugkerne-, Solsikke- og Kartoffelrugbrød. Fem af disse er desuden Fuldkornsmærket. Læs mere på kohberg.com 14 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

15 Se mere på QUICK WA Y S T O P O T A T O OVN Få mere ud af din ovn Hurtigere! Quick Oven Fries hedder ikke kvik for ingenting: Den ny og banebrydende tilberedning sikrer dig klassisk sprøde pommes frites og den kendte smag på kun 4 minutter per portion. Og 2 kg er klar på kun 6 minutter. Så hvad enten du skal servere for en enkelt eller mange, får du det hele ud af din ovn i en fart. Det gi r tilfredse kunder og penge i kassen! Farmfrites har flere andre produkter, som hjælper dig på vej for eksempel de nyudviklede kurve til Quick Oven Fries, som både fås til portionstilberedning og til større mængder! Quick ovn pommes frites bølge Quick ovn pommes frites 8,5 mm Respekt for naturen, glæden ved kartofler og fokus på kvalitet er hjertet i hvert eneste produkt.

16 portræt Fertin Arbejdsglæde som drivkraft Foto Jonas Normann tekst Mette løvbom Det er en af de dage, hvor vinden ikke rigtigt får fat. Fat i den karismatiske duft af tyggegummi, en sødlig fusion af både mentol, frugt og gummi, der siver op fra de store skorstene på fabriksområdet nord for Vejle. En duft, de fleste beboere og pendlere fra Trekantområdet har oplevet fra tid til anden i deres fart på den jyske motorvej blot 500 meter derfra. Den stolte tyggegummifabrik, oprindeligt stiftet tilbage i 1915 som en karamelfabrik, blev først i 1927 til en tyggegummifabrik under navnet Vejle Tyggegummi. Et domicil, de fleste af os nok kender bedst som DANDY. I dag er vi på besøg hos ét af datterselskaberne, Fertin, der udvikler tyggegummiprodukter til BtB markeder og bl.a. er leverandør af nikotin-tyggegummiet Nicotinell. I entréen bliver man mødt af montrer med tyggegummipakker, som de så ud, da vi var børn. Et nostalgisk gensyn, der samtidig vidner om en virksomhed, der har mange år på bagen. Vi bliver også mødt af kunst. På væggene, på gulvet, i loftet, på gangene og såmænd også uden for bygningerne i de grønne oaser. Mens vi nærmer os køkkenet i den anden ende af bygningen, må vi nøgternt konstatere, at her går man meget op i rammer, indretning og kunst. Man fornemmer sjælen. Og farverne. 16 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

17 Sæt sund fornuft på hylderne Med Arla On-the-go er det ikke svært at regne den ud. Et nemt og lækkert alternativ i løbet af dagen falder i god jord hos eleverne og styrker din bundlinje. Endda uden det store hjemmearbejde fra din side. Vi stiller kølere eller betalingsautomater til rådighed og rådgiver både om placering og det bedste varesortiment til dine kunder. Læs mere på arlafoodservice.dk eller kontakt din lokale Arla-konsulent, hvis du er klar til at sætte sund fornuft på hylderne.

18 portræt Fertin Fertin Antal ansatte: 650 mand på 3-holdsskift Primært forretningsområde: Medicinsk tyggegummi Er en del af Bagger-Sørensen koncernen, som også omfatter Gumlink A/S med joint venture i Tyrkiet. Fotos Jonas Normann Arbejdsmiljøet her på stedet er helt fantastisk. Alle er på en eller anden måde på lige fod uanset rang og anciennitet, Maj Jørgensen. Der møder os et smil og en latter, der helt overdøver den foodprocessor, der buldrer derud af i fuld gang med at lave frisk pesto af persillerester fra dagen før. Vi er i køkkenet hos Maj og Lone. Begge uddannede køkkenassistenter, begge ansat i en del år hos arbejdsgiveren i Vejle - helt præcist otte og tolv år. Og begge fuldstændigt passionerede omkring deres arbejde. Styring af køkkendriften. Og det har de ikke tænkt sig at lave om på. Hvis det altså står til dem, for det har det ikke altid gjort. Førhen var kantinen udliciteret, men en fandenivoldskhed og vilje hos de to piger skinnede alligevel så meget igennem, at de for et par år siden igen fik lov at prøve selv. Helt selv. Og der er de endnu. En stærk kultur På gulvet i kantinen vrimler det med ansatte i et stort samsurium af fabriksfolk, håndværkere, funktionærer og udenlandske gæster. Alligevel hersker der en vis ro og en ualmindelig god stemning på stedet. Dialogen mellem gæsterne og de to piger kører på fuld blus. Der bliver talt om alt mellem himmel og jord, og alle 150 bespisende er på fornavn. Gennemtrængende er den gode atmosfære. Hele vejen igennem. Man fornemmer virkelig noget specielt på stedet. Arbejdsmiljøet her på stedet er helt fantastisk. Alle er på en eller anden måde på lige fod uanset rang og anciennitet. Sådan har det været i alle de år, jeg har arbejdet her. Der hersker en meget stærk og bærende kultur i virksomheden, fortæller køkkenleder Maj Jørgensen. Virksomheden, der har været familieejet, siden den blev stiftet, fylder næste år 100 år. Man hører ofte, at både kultur og værdier er særligt nære i netop familieejede virksomheder. Måske der er noget om devisen. Ved ét af bordene falder jeg i snak med to studerende, der de næste godt tre måneder gennemgår et virksomhedsforløb sideløbende med deres uddannelse 18 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

19 Baeredygtig kaffeglaede fra bønne til bundlinje Bæredygtig produktion Mindre CO 2 Saml dine leveringer Én faktura Mindre administration Samlet set et godt regnestykke! Vores kaffe smager ikke bare godt! Den er også bæredygtig i produktion og i levering. Vi leverer nemlig kaffen gennem din grossist, så du får den sammen med dine øvrige varer. For miljøet betyder det mindre transport og CO 2 for dig betyder det færre leverancer, mindre administration og færre fakturaer. Det er ikke kun kiloprisen på kaffe der udgør din samlede kaffepris! Kontakt os på: og få et bud på, hvordan vi gør din kaffeløsning bæredygtig!

20 portræt Fertin Når der er 150 munde at mætte, må hovedet holdes koldt og humøret højt. Det er intet problem for de to køkkenassistenter. Fotos Jonas Normann som produktionsingeniører. Det er den ottende virksomhed, de er ude ved, alligevel er der noget helt specielt ved stedet her. Som studerende bliver man betragtet på akkurat lige fod med funktionæransatte i huset. Der stilles krav, bevares, men man bliver taget i mod på en helt særlig måde og føler sig hurtigt som en del af virksomheden. Når arbejdsglæde smitter Tilbage i køkkenet glider tingene bare. De to køkkenassistenter taler konstant med hinanden sideløbende med, at hænderne snitter savoykål og fylder opvaskemaskinen. Næsten som et ægtepar. Kendetegnende er i hvert fald en iøjnefaldende god rytme, begge kender hinandens plads. Og hinandens værd. I virkeligheden tænker vi meget ens. Derfor glider tingene så nemt her ude i køkkenet, også selvom vi har rigtigt travlt. Jeg tror, det er vores arbejdsglæde, der smitter. Og vores trivsel. Det sker nærmest aldrig, at vi har problemer indbyrdes, vi er ret gode til at få renset luften med det De to køkkenassistenter taler konstant med hinanden sideløbende med arbejdet. Næsten som et ægtepar. Kendetegnende er i hvert fald en iøjnefaldende god rytme, begge kender hinandens plads. Og hinandens værd. samme og få meldt ud, hvis der er noget, der går os på, fortæller Maj. Rigtigt mange køkkener har problemer med arbejdsglæden. Og med trivsel. Mange kæmper også med et dårligt psykisk arbejdsmiljø, og ofte går det så meget ud over motivationen, at hele køkkenet næsten modarbejder hinanden. Det handler om rammerne. Rammerne til at kunne agere og udføre sit arbejde i et miljø, hvor der både er tillid til hinanden, åbenhed og klare linjer. Hos Fertin er det præcis den fornemmelse, man får, når snakken falder på, hvorfor de to piger trives så godt på jobbet. Men det handler også om respekt for hinanden og hinandens arbejdsområder. Uanset rang og historik. Vi spiser altid først, når størstedelen af gæsterne har været igennem. Så sætter vi os med drengene fra kedelhuset og håndværkerne og får frokost. Der er i det hele taget ingen faste pladser eller grupperinger i kantinen, alle mænger sig med hinanden på tværs af faggrænser og nationaliteter. Vi har stor respekt for hinandens faglighed her i huset, der hersker en form for ligeværdighed overalt, fortæller Lone. Tilbage i køkkenet melder en ivrig og lidt forvirret mødeleder sig på banen. En stor gruppe gæster skal pludselig 20 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

21 sk og derfor kan du kigge Julen skal naturligvis være 100% dan lger kød til julebordet. efter 100% DANSK-mærket når du væ gen og de andre juledet er din sikkerhed for, at flæskeste t, opvokset, slagtet og klassikere kommer fra grise, der er fød opskåret i Danmark. sk! Husk også at alt vores økologi er dan d * *Scan koden med din smartphone. Overførsel af indhold fra QR-koden sker til alm. datatakst.

22 portræt Fertin Trivsel handler bl.a. om respekt for hinanden og hinandens arbejdsområder. Uanset rang og historik. Til frokost mødes de ansatte på kryds og tværs. Foto Jonas Normann ver serviceret, hældes der hjemmelavede krydderolier op på flasker til salatmenuen. Det kører som smurt i olie. Et køkken med kun to ansatte til at servicere over 150 bespisende gæster, møder og arrangementer synes umiddelbart at være en skrøbelig konstellation. Med sygedage, fravær og skiftende belægning i kantinen skal der ikke megen fantasi køre lidt tidligere til lufthavnen end først antaget, der skal gerne trylles frokost til dem på fem minutter. Og det bliver der. I løbet af ganske få minutter kan mødeleder gå fra køkken med dampet laks, stuvet spinat akkompagneret af et varieret udbud af salater og hjemmebagt brød. Alting glider i køkkenet, der er ingen kaos at spore overhovedet. Alt imens mødelederen blitil at forestille sig et kaos af rang fra tid til anden. Men ikke her. De to piger har så at sige ingen sygefravær, faktisk kan de slet ikke huske, hvornår der sidst har været ringet efter en vikar. Det handler om trivsel. I en virksomhed, hvor der er stort fokus på medarbejderne, hvor man både har fitness tilbud, kunstforening, medarbejderforening med et hav af varierende tilbud til de ansatte og deres familier, sundhedskampagner som Tæl skridt og meget, meget mere inden for væggene. For mange en selvfølge, men i virkeligheden nok mere en sjældenhed på de danske arbejdspladser. Desværre. Den særprægede trivsel mærkes også uden for væggene. Hver måned mødes de to kantinepiger nemlig med tidligere ansatte i køkkenet i deres fritid til pigehygge på byens cafeer. Heldigvis. - en moderne fødevarevirksomhed Grønvang sprayfedt Varenr Stegemargarine 10x500 gr Varenr Plantemargarine 4x2 kg Varenr Grønvang Grønvangsalle 2A 6600 Vejen Kundeservice x130.indd 1 26/05/ nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

23 Stenovnsbagt på brødmenuen Brød bagt i vores stenovne er silkeblødt i krummen og knasende i skorpen. De høje temperaturer fra stenpladerne danner en kraftig overflade på brødet, mens fugten bevares i dets indre. Resultatet er bagværk med et flot, rustikt udseende, en sprød og saftig konsistens og en smagsoplevelse med mange nuancer. Et succesfuldt input til din kantines brødmenu. 75% af forbrugerne foretrækker brød med sprød skorpe. Kilde: Opeepl Insights, 2014 Mød vores stenovnsbagte familie på schulstadbakerysolutions.dk

24 fokus årstiderne i højsæde vildt godt 24 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

25 Sæsonen for vildt er for alvor skudt i gang. Netop nu og gennem vinteren kan vi nyde godt af vildtets luner og kødets karismatiske søde smag både som det bærende element i en servering eller som smagsgiver til de sammenkogte simreretter. Det meste vildt kan du få fat i ved din slagter, alternativt kan man bestille hele dyr ved jægere. Det er ofte billigere, men kræver mere arbejde. tekst Tine Pries Lund Fotos Shutterstock Krondyr Krondyret er det største landpattedyr i Danmark og er en sand delikatesse inden for dyrevildt. Opdrættet krondyr er generelt mere mørt i kødet end fritlevende, mens fritlevende krondyr har en mere intens vildtsmag. Kødet er magert og har en fin struktur og kræver derfor mere opmærksomhed under tilberedningen, så det ikke bliver tørt og kedeligt. Hare Harekød er mørkerødt i farven og har en kraftig vildtsmag. I forhold til dens slægtning kaninen er haren mere krydret i smagen. De mindre harer er mere møre og er derfor velegnede til fx. ovnstegning, mens kødet fra de større dyr egner sig bedre til efterårets og vinterens simreretter. Kødet kan også hakkes og bruges til vildtpostej eller -paté. Harens jagttid slutter den 15. december. kend dit vildt Agerhøne Agerhønen er en kompakt lille fugl med meget velsmagende kød, der minder lidt om kylling. Den er især god til ovnstegning. Prøv at brune den først på panden i olivenolie og steg den derefter færdig i ovnen. Agerhønen har en noget kortere jagttid end meget andet vildt nemlig fra 16. september til 30. november. Muflon Mufloner er oprindeligt korsikanske eller sardinske bjergfår, som kendes ved det saftige og karakteristiske kød. Kødet har med sin meget fine struktur en delikat smag, der både har vildtets fylde og den markante milde smag, som vi kender fra kalvekød. Muflonerne findes kun i fritlevende bestande på isolerede øer som Vejrø ved Samsø, Æbelø og Brandsø. En muflon vejer mellem kg, når den er slagteklar. nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk 25

26 fokus årstiderne i højsæde Havørred Havørreden er en sølvskinnende, slank fisk, som bl.a. kendes på de mange afrundede pletter på kropssiden. Fisken, der typisk bliver op til cm, er en god spisefisk med kød, der minder meget om laksens, og kan derfor tilberedes på samme måde. Havørreden er en halvfed fisk med et højt indhold af B12-vitamin samt mineralerne jod, selen og kalium. Tyttebær De saftige friske bær kendes på deres skinnende røde farve og bitre smag. Netop på grund af den bitre smag koges bærrene ofte til syltetøj, kompot og saucer, men prøv også at råsylte dem og nyd dem fx. til vildt. Bærrene indeholder mange organiske syrer samt bl.a. A-, B- og C-vitaminer. Vidste du i øvrigt, at svenskernes store indtag af tyttebær siges at være med til at holde dem sunde gennem de lange vintre? Efterårsæbler Æblerne kan deles op i tre sæsoner, sommersæson, efterårssæson og vintersæson. Efterårssæsonen er den største og går fra oktober-december. Efterårsæblerne bør plukkes, lige før de falder af stammen og derpå eftermodnes. På den måde udvikler smagen sig mest optimalt. Af efterårsæbler kan nævnes Rubens, Cox Orange, Pigeon, Rød Aroma, Gala Must, Belle de Boskoop, Holsteiner Cox og Elstar. Brug æblerne som et sprødt element i salater, som smagsgiver i brød og kager samt efterårets mange simreretter. 26 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

27 Kvæde Den gule frugt, der er i familie med både æbler og pærer, har en fin aromatisk duft og en syrlig smag af netop æble og pære. Frugten er bitter, når den er rå, og skal derfor tilberedes i ovn eller ved kogning. Det høje indhold af pektin gør kvæden ideel til syltning og det konfektlignende kvædebrød, som tit serveres på ostebordet. Kvæden er rig på C-vitaminer samt mineraler som fosfor og kalcium. Nødder Sunde snacks, knasende elementer i salater og bid til bagværk, ja nødder er et ultimativt must have i køkkenet. Netop nu modner nødderne, der er rige på proteiner og sunde fedtsyrer. Nyd fx. lige nu valnødder og hasselnødder - førstnævnte er fremragende i brød, kager, dessert og konfekt, og med sidstnævnte ravarer kan du imponere dine gæster med hjemmelavet chokolade-nøddesmør. i oktober Fotos Shutterstock Græskar Intet efterår uden græskar. Det mest kendte er nok det smukke orange hokkaido-græskar, der kendes på sin lille faste form og milde smag. Græskar er gode til mange ting fx. i supper, som chutney, til syltning eller bagte i salater. Prøv også at honningriste en håndfuld græskarkerner, det er det rene guf. Græskar indeholder få kalorier og er desuden rige på bl.a. B- og C-vitamin. nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk 27

28 klumme Foto Jonas Normann Man siger, at det er lysten, der driver værket. Med god ledelse af både arbejde og spisepauser buldrer og brager arbejdsglæden, energien og den faglige stolthed. En køkkenchef, der hele tiden er på nippet til at sige noget pænt om sine medarbejdere, har med statsgaranti et velfungerende team kørende Køkkenets psykiske arbejdsmiljø afgør arbejdsglæden og serviceniveauet N ede i gryden med ting, der afgør arbejdsklimaet og det psykiske arbejdsmiljø, ligger en sammenkogt ret bestående af faktorer, som for største delen er køkkenchefens ansvar. Jeg er ikke arbejdsmiljøekspert, men jeg kan efter utallige besøg i mange forskellige køkkener spotte et psykisk sundt arbejdsmiljø på flere kilometers afstand blot ved at lytte til køkkenchefens tone og tale om den arbejdsplads, han står i spidsen for. Ledelsesmetoden Der kan drages mange paralleller mellem den glade familie og den glade arbejdsplads. Forældre, der sætter tydelige rammer og reagerer med sikker konsekvens, når de brydes og med størst muligt tillid, når de overholdes, får de gladeste og mest kreative, selvkørende unger. På samme måde oplever jeg gang på gang, at de kantiner, hvis madtilbud sprudler mest af sundhed, kreativitet og kvalitet er dem, hvor medarbejderne er dybt motiverede til dag efter dag at være sig ansvaret og tilliden bevidst og værdig. Ros og faglig udvikling En køkkenchef, der hele tiden er på nippet til at sige noget pænt om sine medarbej- dere på et møde med mig, har med statsgaranti et velfungerende team kørende, der giver den fuld skrue imens. Han/hun har muligvis ansat de dygtigste folk fra star-ten, men han sørger sikkert også for, at de hele tiden føler sig dygtige til det, de skal være gode til. Ros og anerkendelse kommer man langt med, men tilbud om deltag-else i kurser og arrangementer med faglig relevant inspiration giver en fantastisk følelse af fremdrift og udvikling. Selv de medarbejdere, der skal skubbes lidt, elsker det bagefter. Fokus på medarbejdernes trivsel og sundhed Der er fuld knald på arbejdstempoet fra start til slut på arbejdsdagen i kantinekøkkenet. Frokostpausen er ofte den eneste reelle pause, det bliver til og det enten når buffeten står klar til gæsterne, eller når hovedparten af dem har fået mad i slutningen af kantinens åbningstid. Min pointe er, at der generelt går for lang tid mellem køkkenpersonalets måltider, hvilket har to kedelige konsekvenser. Den ene er, at man let bliver fristet til at spise det, man er omgivet af, når blodsukkeret er lavt. Rester af chokolade eller Vibeke Lund prof.bachelor i human ernæring Ejer af sundhedskommunikationsvirksomheden Sukkersheriffen, der laver sundhedsprojekter med fokus på spisevanerne i arbejdstiden. 28 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk wienerbrød fra møder bliver ikke mindre interessante, når man er helt alene med dem under oprydningsarbejdet i et forladt mødelokale. Den anden konsekvens af formiddagens lave blodsukker er, at man bliver træt, sur, og ukoncentreret og får lyst til at springe over, hvor gærdet er lavest. Det er under alle omstændigheder ikke, når kroppen kører på et kritisk lavt blodsukkerniveau, at man får lyst til at gøre noget bedre end i går. For slet ikke at tale om den negative påvirkning af kommunikationen med omgivelserne, atmosfæren i køkkenet og det humoristiske overskud, som en stresset hverdag kræver af alle. En hastebestilling på en mødeforplejningspakke er øredøvende irriterende, når man er flad på batterierne. Med mad i maven bliver & inspiration problemer derimod til udfordringer, som man bliver pavestolt af at løse. Nyheder

29 Hørkram JULEmEssE den november 2014 kl i lokomotivværkstedet Julen nærmer sig med hastige skridt og d. 4. og 5. november slår vi dørene op til vores første Hørkram Julemesse. Lokomotivværkstedet i København danner de fantastiske rammer og der kommer til at ose af julestemning, juleinspiration, nyheder og skønne smagsoplevelser. Alt dette bliver krydret med julebuffet, æbleskiver, smagning af julens vin fint afbalanceret med fagsnak, inspirerende foredrag, hygge med kollegaer og meget meget mere! Velkommen til Hørkram Julemesse 2014 og vi glæder os rigtigt meget til at se dig! Læs mere om messen og se programmet for dagene på

30 Q&A 4skarpe til Hanne Falk Christensen Formand for FKK Øst Hvad har du haft af forventninger til dagen? Jeg kendte kun enkelte af Il Fornaios produkter fra detailhandlen inden arrangementet, så jeg har glædet mig rigtig meget til at se, hvordan de arbejder og hvorfor. Og så selvfølgelig til at få fingrene i dejen. Det er sådan, jeg lærer bedst. Dansk brød i verdensklasse Foto FKK ØST Hvad tager du med dig herfra i dag? Jeg tager en hel masse med mig hjem. Jeg har lært virksomheden bedre at kende og de værdier, som de bygger deres forretning på. Efter at have set, hørt og rørt kan jeg stå 100 % inde for deres produkter. Der er virkelig tænkt over tingene, og jeg kan kun opfordre alle til at prøve de mange forskellige brød, som i øvrigt kan købes ved de fleste grossister. Hvad var dagens højdepunkt? Dagens højdepunkt har helt klart været at få dejen i hænderne og få lov til at arbejde med den. Det og så alle fortællingerne. Andreas, som var vores guide, fortalte om de værdier, der ligger så dybt i virksomheden og kunne i øvrigt berette om, at ejerne faktisk kan smage forskel på det mel, der bliver brugt. tekst TINE PRIES LUND Onsdag den 10. september gik turen til Danmarks største stenovnsbageri, Il Fornaio. 18 medlemmer fra i alt otte kantiner var mødt op til en spændende og lærerig dag, der først og fremmest stod i brødets tegn. Il Fornaio er Danmarks første og indtil videre eneste 100 % italienske stenovnsbageri. Alt brød er økologisk, og så er det håndlavet, for som de siger ved Il Fornaio, kan kun fingre mærke, om der er brug for væde, og om strukturen er perfekt. Brødet, der håndæltes og formes, har et rustikt udseende - nogle gange lidt for rustikt til at kunne blive solgt. I stedet for at kassere det frasorterede brød donerer Il Fornaio det til organisationer som Mændenes Hjem. Hvad har overrasket dig mest? Jeg er blevet så positivt overrasket i dag. Il Fornaio laver nogle fantastiske produkter af gode italienske råvarer, og så er det hele økologisk. Jeg er fx. meget overrasket over, at al deres mel ligger i minimum seks uger for at blive akklimatiseret, før de arbejder med det, og at det før brug flyttes hen til bageriet for at få den helt rigtige temperatur. 30 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

31 NYHED! Riberhus skiveskåret convenience med god smag Nu kan du få den gode, fyldige og aromatiske Riberhus smag i skiver. Du sparer tid og hårdt arbejde med opskæring og du slipper for spild. Det er praktisk, og det er hygiejnisk. Nu udvider vi sortimentet, så du altid kan finde osten, der passer til din smag, dit behov og din profil. Se hele Riberhus sortimentet på arlafoodservice.dk Riberhus vugge ML 30+ (16%) 6x900 g Varenr Riberhus bogpak ML 30+ (16%) 5 kg Varenr Riberhus vugge ML 45+ (25%) 6x900 g Varenr Riberhus bogpak ML 45+ (25%) 5 kg Varenr Riberhus økologisk vugge ML 45+ (24%) 6x900 g Varenr

32 det sker Rådejsinspiration Torsdag den 9. oktober 2014, kl. 16:00 til 19:30 Slottet, Nørregade 36-38, 5000 Odense C (i kantinen) Arrangementet er for alle medlemmer af FKK Skummende fadøl og tapas Torsdag den 23. oktober 2014, kl. 15:30 Bøllingsø Bryghus, Gl. Kongevej 24, Engesvang, 7442 Engesvang Arrangementet er for alle medlemmer af FKK BGI akademiet Mandag den 3. november 2014, kl. 17:00 BGI akademiet, Gramvej 3, 8783 Hornsyld Arrangementet er for alle medlemmer af FKK BGI akademiet er en gymnastik- og idrætsefterskole, hvor sund kost og ernæring er nøgleordene. Forstander Helle Vestergaard vil vise os rundt på skolen og fortælle om, hvordan hverdagen og logistikken er på en så stor skole. Derefter vil Marianna fortælle om vejen til det nye køkken. Der afsluttes med en let anretning. Udvid din viden om og få masser af inspiration til arbejdet med rådej. Lantmännen Unibake deler ud af teori og bageteknikker og fortæller en masse om, hvad rådej kan bruges til. Undervejs skal vi have fingrene i dejen, og til sidst skal vi nyde resultatet. Tilmelding er ikke længere mulig. Inspiration til en sundere dagligdag med Anette Harbech Olsen Torsdag den 23. oktober 2014, kl. 15:00 Snorresgade 15, 2300 København S Arrangementet er for alle medlemmer af FKK Trænger du til enkle, men effektive redskaber til en sundere hverdag, mere energi, bedre nattesøvn og til lidt let og lækkert mad, så kom og vær med og få masser af praktiske og brugbare råd, der kan anvendes med det samme. Anette er bl.a. kendt for sin madblog Mad For Livet, hvor hun deler ud af tips til en sundere hverdag. Der vil være en lidt til ganen, inden vi går hjem. Pris for medlemmer: 125 kr. Pris for ikke-medlemmer: 300 kr. Beløbet indbetales på reg.nr: 5035 kontonr med deltagerens navn. Tilmelding er først gældende, når betaling er registreret. Tilmelding seneste den 7. oktober til Bodil Nielsen på mail eller telefon I Engesvang ligger Bøllingsø Bryghus, et lille mikrobryggeri. Vi inviterer indenfor til en rundvisning efterfulgt af en ølsmagning. Vi skal smage på et bredt udvalg af både undergærede og overgærede øl blandt andet Rakkeren, Hedehvede og Stovt Jubilæum. Ikke langt fra Bøllingsø Bryghus ligger Korshøj Køkken. Her har man fokus på gode kvalitetsråvarer allerhelst fra lokale leverandører. Herfra har vi bestilt tapas og hjemmebagt brød, som vi skal nyde til øllet. Pris for medlemmer: 130 kr. Pris for ikke-medlemmer: 300 kr. Tilmelding senest den 16. oktober til Lene Ruby på mail eller telefon Virksomhedsbesøg hos Arla Foods Esbjerg Mejeri Torsdag den 30. oktober 2014, kl. 18:30 Esbjerg Mejeri, Kvaglundvej 84, 6705 Esbjerg Ø Arrangementet er for alle medlemmer af FKK Karsten Hansen viser rundt på Esbjerg Mejeri, som er en meget stor virksomhed, og en mejerist vil fortælle om alle de spændende produkter, der bliver lavet på stedet. Pris for medlemmer: 50 kr. Pris for ikke-medlemmer: 125 kr. Tilmelding senest den 20. oktober til Hanne Holm på mail eller telefon Pris for medlemmer: 50 kr. Pris for ikke-medlemmer: 150 kr. Beløbet indbetales på reg.nr: 9551 kontonr med deltagerens navn. Tilmelding er først gældende, når betaling er registreret. Tilmelding senest den 27. oktober til Inge Marie på mail Chokoladekursus på Egense Overgaard Mandag den 3. november 2014, kl. 18:00-20:30 Egense, Molsvej 59, 8410 Rønde Arrangementet er for alle medlemmer af FKK Vær med, når vi skal have fingrene i chokoladen. Vi inddeles på hold, hvorefter vi starter med en kort instruktion i, hvordan man støber, dypper marcipan samt hører om muligheder for at pynte konfekten. Der kan støbes chokolader i både mørk- og mælkechokolade. Der er desuden mulighed for at lave forskellig konfekt med bl.a. forskellige typer af marcipan, abrikoser, appelsinskaller, figner, dadler m.m. Der serveres kaffe, the, sandwich og sodavand. Husk forklæde. Pris: 100 kr. Beløbet indbetales på reg.nr og kontonr med deltagerens navn. Tilmelding er først gældende, når betalingen er registreret. Der er desuden egenbetaling på den mængde chokolade, der produceres prisen er 200 kr./ kg., som afregnes med Egense Overgaard. 32 nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

33 Tilmelding efter først til mølle-princippet til Henny Pedersen senest den 22. oktober på mail eller telefon Kantinevandring på det nye rådhus i Hjørring Onsdag den 5. november 2014, kl. 16:00-20:00 Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Arrangementet er for alle medlemmer af FKK Kom med til Hjørring og se det nye rådhus, når vi skal på kantinevandring i Annes nye flotte køkken. Anne er vært denne aften med lidt godt til ganen. Vi lægger op til socialt samvær med et lille input om stress. Anne har på egen krop mærket, hvordan man pludselig og uden varsel kan stå i den situation at gå ned med stress. Hun vil derfor gerne dele sine erfaringer med os. Arrangementet denne aften er gratis og kun for medlemmer. Tilmelding senest onsdag 22. oktober til Mette Pilgaard på mail eller telefon eller bliv medlem Annoncer i KANTINEN af Foreningen Kantine & Køkken Bladet Kantinen distribueres til landets kantine og læses af beslutningstagere i branchen med ansvar for drift, indkøb, økonomi mm. Et medlemsskab koster kr. 385,- halvårligt. Med det følger 7 udgivelser af magasinet KANTINEN, en lang række spændende kursus- og uddannelsestilbud og netværk på tværs af branchen kantiner i Danmark måltider hverdag Du kan læse mere og melde dig ind i foreningen på Kontakt DG Media og hør nærmere om mulighederne for annoncering i bladet. Claus Aagaard Hansen Account Manager Direkte: Mobil: Epost: fødselsdage 65 år Sonja Carlsen Karolinevej 17, 5500 Middelfart Peter Andersen Jasmin Allé 7, 6920 Videbæk 60 år Karen Fejerskov Rådyrløkken 133, Slukefter, 5210 Odense NV Annette Dons Bülowsgade 71, 1. th., 8000 Aarhus C Inge J. Nielsen Østergade 10, 5881 Skårup Marianne Bøje Sørensen Heimdalsvej 6, 7000 Fredericia 50 år Mette Christensen Norgesvej 10, 9500 Hobro Gitte Nielsen Siøvej 3, 6100 Haderslev Kantinen_annonce-kopi.indd 1 Birgitte Dahl Rolighedsvej 6, 6100 Haderslev Marie Kristine Jochimsen Rønnebækgårdsvej 29, 7000 Fredericia Anette Ottosen Skærskovvænget 3, 8600 Silkeborg Birthe Jakobsen Nygårdsvej 41 C, 2m, 6700 Esbjerg nye medlemmer Heidi Mamsen, Cafe kom ind, 6100 Haderslev Birgit Jensen, Dalum Landbrugsskole, 5260 Odense S Helle Vadskær Jensen, Dalum Landbrugsskole, 5260 Odense S Else Krog Hansen, Dalum Landbrugsskole, 5260 Odense S Maibritt Olsen, Dalum Landbrugsskole, 5260 Odense S Karin Jørgensen, Nebs Møllegård, 4174 Jystrup Charlotte Bæklev Rasmussen, Fynske Medier, 5000 Odense C Henrik Nørby, Bigfood A/S, 5700 Svendborg Lene Vivi Jensen, Exhaustro A/S, 5550 Langeskov Anita Søberg Nielsen, Exhaustro A/S, 5550 Langeskov Anita Knudsen, Interlex Advokater, 8000 Aarhus Susanne Jacobsen, Kragelund Efterskole, 8723 Løsning Annette Bjerregaard Larsen, Promenaden, 9210 Aalborg Maya Kostov, ART Service A/S, 6710 Esbjerg V kolofon Foreningen Kantine & Køkken redaktion & produktion Formand Jan Andersen, Artemisvej 13, 9210 Aalborg SØ Tlf Næstformand Hanne Falk Christensen, H.C. Ørstedsvej 23, 2. th., 1879 Frederiksberg C Tlf Kasserer Ina Rosa Kvist Nederbyvænget 326, Åstrup 6100 Haderslev Tlf Sekretær Else Marie Vesterager Lind Højbovej 2 C 3460 Birkerød Tlf Adresseændringer Lizzy Hansen, Dalgårdsvej 31, 6600 Vejen Redaktion Ansvarshavende Jan Andersen Redaktør Mette Løvbom Design & produktion Datagraf Communications Annoncesalg DG Media Oplag ifølge Fagpressens Medie Kontrol: eksemplarer ISSN Kantinen udkommer 7 gange årligt Deadline for annoncer til Kantinen nr oktober 2014 Forsidefoto: Shutterstock nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk 33

34 Untitled /1/07 2:14:49 PM leverandørregister automater COFFEEBREAK Baldershøj 17B, 2635 Ishøj Salg Service Wittenborg forhandler bagerier dms Dansk Mærkevare Salg A/S Avedøreholmen 78A, 2650 Hvidovre Tlf , Fax catering Sügro Danmark A/S Hovedkontor Sügro Nord Sügro Syd Sügro Sjælland Konfekture, Kioskvarer, Snacks, Vin og Tobak Besøg vores hjemmeside på erhvervsbeklædning KNUD MELBYE FRUGT & GRØNT A/S Kildemosevej 11, 5000 Odense C Tlf , Fax Mobil melbye.dk melbye.dk Vestfrugt ApS Stærevej 4, 6705 Esbjerg Ø Tlf , Fax grossister Catering Engros en del af FoodService Danmark CATERING Engros A/S Nørremarken 2, Skovlund, 6823 Ansager Sjælland: Stamholmen 175, 2650 Hvidovre Jylland/fyn: Langelandsvej 17, 5500 Middelfart Nordjylland: Industrivej 8, 7700 Thisted Tlf Ordretelefon Fax Kwintet Danmark A/S Blangstedgårdsvej 66, 5220 Odense SØ Tlf Fax Rekvirér gratis katalog RIC DENMARK aps Fabriksparken 42, 2600 Glostrup Tlf , Fax fisk Kontakt din lokale afdeling Tlf. nr. AB Catering Aalborg AB Catering Holstebro AB Catering Ribe AB Catering Slagelse AB Catering Aarhus AB Catering København Hjemmeside & webshop: abcatering.dk AB Catering tilbyder, udover Danmarks største sortiment, en vedkommende og personlig rådgivning af alle kunder. Uanset størrelse og behov. Foodservice Hørsvinget 1-3 DK-2630 Taastrup Tlf Scandic Food A/S Store Grundet Allé DK-7100 Vejle Tlf , Fax chokolade, konfekture og marcipan Odense marcipan A/S Toldbodgade 9 19, 5000 Odense C Tlf , Fax odense marcipan.dk marcipan.dk FISKEHALLEN GILLELEJE A/S v/kurt Pedersen Tlf , Fax Afd. Gilleleje: Kanalvejen 13E + Havnen 3 Frisk fisk bragt til Deres kantine hver dag Venmark Fisk A/S Læssevej 31, 9850 Hirtshals Tlf Super frisk fra Hirtshals til hele Danmark frugt og grønt A.M. Rosengaard A/S Grønttorvet 8 20, 2500 Valby Tlf , Fax Frugt, grønt, 100% friskpresset juice, specialiteter og blomster leveres til Restauranter, Hoteller, Institutioner og Kantiner Kontakt din lokale afdeling Tlf. nr. BC Catering Aalborg BC Catering Skanderborg BC Catering Kolding BC Catering Herning BC Catering Roskilde BC Catering Nykøbing Falster BC Catering Odense Hjemmeside & webshop: bccatering.dk BC Catering tilbyder, udover Danmarks største sortiment, alsidige muligheder for bestillinger. Bestil varer online 24/7 eller få kompentent, personlig betjening over telefonen. industrigulve Belægnings teknik Belægningsteknik ApS Leverandør af epoxygulve Broenge 16, 2635 Ishøj Tlf , Mobil nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk

35 kaffe GEVALIA Søndre Ringvej 55, 2605 Brøndby Tlf Stærke kaffekoncepter målrettet det professionelle marked. Gevalia, Mastro Lorenzo, Gevalia 1853, Gevalia Økologisk, Karat, Tassimo. Peter Larsen kaffe A/S löfbergs lila ab Alt i kaffe og maskinløsninger i hele Danmark Ærøvej 15 17, 8800 Viborg Tlf , Fax Salg: Tlf kantinevikarer Vikarer og Rekruttering Adecco har mange års professionel erfaring med at levere vikarer til køkken og kantine. Adecco A/S Sjælland Adecco A/S Fyn Adecco A/S Jylland Åbent kl alle ugens dage Kelly Services Århus, Kolding og København Tlf Blandt de førende indenfor kantinevikarer VikarBørsen København Tlf , Middelfart Tlf , Århus Tlf , Aalborg Tlf , Åben man-fre kl samt søndag kl VikarVagten Specialist i kantiner Åbent 6 21 alle ugens dage Storkøbenhavn og Sjælland Kontakt os på tlf eller køle/fryse udstyr og service HOVA Køleindustri/ KLIELCO KØLESERVICE Krogsbækvej 1, 2610 Rødovre. Tlf Fax køkkenmaskiner/kantine-diske kantinex aps Tlf , Mobil Køkkenmaskiner og udstyr til produktionskøkken Kantine-diske borde og stole møbler/interiør ØSTERGAARD INTERIEUR A/S Industrivej 28-30, 7430 Ikast Tlf , Fax opvaskemaskiner med tilbehør KLEMCO SERVICE APS Hørkær 7, 2730 Herlev Tlf , Fax Salg og service af storkøkkenudstyr Weekendvagt specialiteter Ost, charcuteri og andre specialiteter fra Frankrig, Irland, England, Østrig, Italien, Spanien, Portugal og Grækenland. Vi har også et udvalg af gourmet-oste og andre specialiteter fra Danmark og Sverige. Alle oste i vores sortiment er modnet efter anvisning af vores egen Maître Fromager. totalleverandør MultiLine A/S Telefon website: PaperlinX emballage og non-foodvarer. Bastrupgaardvej 8-10, 7500 Holstebro Tlf , Fax Web: Mail: Vi leverer og rådgiver om produktløsninger inden for emballage, kontorprodukter, tissue og rengøring samt catering produkter. vandbehandling BV-AQUA A/S Centervej 32 A, 4180 Sorø Tlf , Fax BRITA Professionel Vandbehandling økologiske specialiteter ØkoTaste Maglebæk Søpark Brøndby Strand Tlf TEMP-TEAM Hurtig og fleksibel vikarassistance Faguddannede konsulenter med stor erfaring på levering af vikarer inden for kantine og køkken. TEMP-TEAM Sjælland tlf TEMP-TEAM Jylland tlf Åbent Mandag-torsdag kl og fredag kl C&E Gastro-Import ApS Kanalholmen 25-29, 2650 Hvidovre Tlf , Fax nr. 6 oktober 2014 kantinen.dk 35

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier www.madkonceptet.dk Frokostordning Catering Om os vores værdier Kontakt os Frokostordning Få en oplevelse hver dag kl. 12

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit

Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit 1 PRESSETIPS Jeres køkken skal da i pressen! Lækker veltillavet mad, glade inspirerede medarbejdere og tilfredse mætte kunder er værd at fortælle

Læs mere

Mad der smager af meget mere

Mad der smager af meget mere Din lokale madleverandør Mad der smager af meget mere Se mere på www.fælleskøkkenet.dk Fælleskøkkenet er en aktiv medspiller i lokalsamfundet som en god arbejdsplads, og fordi vi støtter initiativer, der

Læs mere

Velkommen til kantinen på Social- og sundhedsskolen Esbjerg

Velkommen til kantinen på Social- og sundhedsskolen Esbjerg Velkommen til kantinen på Social- og sundhedsskolen Esbjerg Fazer Food & Co er stolte over at drive kantinen for Socialog sundhedsskolen Esbjerg. Herunder kan du møde vores køkkenteam på skolen. På de

Læs mere

Månedens Smag: December

Månedens Smag: December Månedens Smag: December af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Grønkål Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Herlev Hospital Det Nordiske Køkken Smagen af sæsonens råvarer

Herlev Hospital Det Nordiske Køkken Smagen af sæsonens råvarer Det Nordiske Køkken Herlev Hospital Det Nordiske Køkken Smagen af sæsonens råvarer Kære patient Nordisk menu I Det Nordiske Køkken på Herlev Hospital ønsker vi at servere velsmagende mad for vores gæster,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen I Skovvangen tilbydes der kost i alle afdelingerne - dog ud fra forskellige principper. I vuggestuen Kornbakken og vuggestuen Århusbo er der

Læs mere

r trykfejl og ændringer. d fo rbehol er tages fo ber 2012 Version 1.0. D Varenr. 1000009 Septem passion

r trykfejl og ændringer. d fo rbehol er tages fo ber 2012 Version 1.0. D Varenr. 1000009 Septem passion Varenr. 1000009 September 2012 Version 1.0. Der tages forbehold for trykfejl og ændringer. passion Hvordan elsker man kaffe?... På samme måde som man elsker livet. Med omhu. Passion. Omtanke, og ved at

Læs mere

Kostpolitik. Om aftenen er der mulighed for at få et mellemmåltid i form af knækbrød, frisk presset juice, frugt eller lign.

Kostpolitik. Om aftenen er der mulighed for at få et mellemmåltid i form af knækbrød, frisk presset juice, frugt eller lign. Kostpolitik 2017 Indhold Måltiderne... 3 Spis mindre sukker... 3 Medbestemmelse... 4 Egne lejligheder... 4 Fokus på den enkelte... 5 Ikke alle dage er ens... 5 Sociale aktiviteter... 5 Fokus på madspil...

Læs mere

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Ristet kastanjekage med kastanjeis og rehydreret hasselnød

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rosenkålspesto. og kartofler råkost. jordskokker og

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rosenkålspesto. og kartofler råkost. jordskokker og Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakkeforslag med rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Deller fra Vinter suppe Hakkebøf med Dampet Orangemarineret ovnen med med super søde sure løg sejfilet med

Læs mere

Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå. Kvickly, Øster Allé 16, 8400 Ebeltoft

Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå. Kvickly, Øster Allé 16, 8400 Ebeltoft Midtjylland - Øst Begrundelser Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå Generelt mange økologiske varer. Lavt fedtindhold i kød & pålæg. Lokker ikke med usunde varer man skal nærmest lede efter slik & chokolade.

Læs mere

Vejledning til skolemad

Vejledning til skolemad Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Vejledningen er en hjælp til at opfylde anbefalingerne og at gøre det sunde valg let for børnene. Udfordringerne er, at børn spiser for

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

I julen er der mange muligheder for at spise fuldkorn både til julefrokosten, og når sneen daler ned fra himlen, og vi skal julehygge inde i varmen.

I julen er der mange muligheder for at spise fuldkorn både til julefrokosten, og når sneen daler ned fra himlen, og vi skal julehygge inde i varmen. PRESSEMEDDELELSE 10. DECEMBER 2013 side 1/5 Jul med fuldkorn Vinterkulden og julestemningen har sænket sig over Danmark. Julen er hyggens og festernes tid, så Fuldkornspartnerskabet giver dig tre nye lækre

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Center for Børn og Familie DAGTILBUD. Kost og madkultur i Dagplejen

Center for Børn og Familie DAGTILBUD. Kost og madkultur i Dagplejen Center for Børn og Familie DAGTILBUD Kost og madkultur i Dagplejen April 2015 Mætte børn er glade børn - der har lyst og energi til at lege og lære. Det er derfor vigtigt at børnene dagen igennem får nok

Læs mere

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Meget Bedre Møder Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Sådan går du fra Til Hvad er det bedste møde du har været til? Tænk tilbage til et rigtig godt

Læs mere

Børnemadsvalget i Lejre Kommune. Udgives af: Center for Børn og Læring, Lejre Kommune

Børnemadsvalget i Lejre Kommune. Udgives af: Center for Børn og Læring, Lejre Kommune Børnemadsvalget i Lejre Kommune Udgives af: Center for Børn og Læring, Lejre Kommune Hvorfor skal jeg læse denne folder? Synes du at dit barn og de andre børn i børnehaven skal spise hjemmelavede madpakker

Læs mere

Split. Sidste nummer af SPLIT Billeder Fra Bürstadt Interview med Hanne Jørgensen. www.silkeborg-p-d.dk. Medlemsblad for Silkeborg Pigerne & Drengene

Split. Sidste nummer af SPLIT Billeder Fra Bürstadt Interview med Hanne Jørgensen. www.silkeborg-p-d.dk. Medlemsblad for Silkeborg Pigerne & Drengene Split Medlemsblad for Silkeborg Pigerne & Drengene www.silkeborg-p-d.dk Sidste nummer af SPLIT Billeder Fra Bürstadt Interview med Hanne Jørgensen August 2007 Siden er det blevet til rundt regnet 50 store

Læs mere

Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke

Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke Velkommen Din Private Kok glæder sig til at give dig nogle dejlige og varierede madoplevelser hver dag. Vi har mange

Læs mere

DER DUFTER STADIG AF MAD PÅ PLEJECENTRENE

DER DUFTER STADIG AF MAD PÅ PLEJECENTRENE DER DUFTER STADIG AF MAD PÅ PLEJECENTRENE Mad er et område, der vækker store følelser i os alle. Vi ønsker alle det bedste liv for vore ældre. Det betyder også, vi under dem den bedste mad. Vi skiller

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Petra

Kostpolitik Børnehuset Petra Kostpolitik Børnehuset Petra Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. 1 I samarbejde med bestyrelsen

Læs mere

KANTINE & PERSONALERESTAURANT

KANTINE & PERSONALERESTAURANT KANTINE & PERSONALERESTAURANT SUBSTANS startede oprindelig med at drive kantinen på Nordisk Ministerråd. Det gjorde vi i nogle år, før vi så valgte at starte et nyt køkken op med vores frokosttilbud. I

Læs mere

Børnemadsvalget i Lejre Kommune. Udgives af: Center for Dagtilbud, Lejre Kommune

Børnemadsvalget i Lejre Kommune. Udgives af: Center for Dagtilbud, Lejre Kommune Børnemadsvalget i Lejre Kommune Udgives af: Center for Dagtilbud, Lejre Kommune Hvorfor skal jeg læse denne folder? Synes du at dit barn og de andre børn i børnehaven skal spise hjemmelavede madpakker

Læs mere

MENTORKORPS STYRKER ARBEJDSMILJØET

MENTORKORPS STYRKER ARBEJDSMILJØET o Magasinet Arbejdsmiljø lderntet indhold eller funktionalitet. Bladnummer: 09 Årgang: 2006 arbejdsliv i udvikling MENTORKORPS STYRKER ARBEJDSMILJØET 23 medarbejdere på Medicinsk afdeling på Silkeborg

Læs mere

Ernæringsprincipper. For børn og unge 0-16 år. Ishøj Kommune

Ernæringsprincipper. For børn og unge 0-16 år. Ishøj Kommune 2015 Ernæringsprincipper For børn og unge 0-16 år Ishøj Kommune 1 Forord Ishøj Kommunes Børne- og Ungepolitik har visionen at børn og unge sejrer i eget liv og får muligheder for og rammer til at nå deres

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Solhjulet_Folder2017_FINAL_ENDELIG_ indd 1

Solhjulet_Folder2017_FINAL_ENDELIG_ indd 1 Solhjulet_Folder2017_FINAL_ENDELIG_02052017.indd 1 05-05-2017 14:11:35 FRISKE og BÆREDYGTIGE råvarer til detail og foodservice Solhjulet er DIN leverandør af økologiske og biodynamiske råvarer. Vi håndplukker

Læs mere

Velkommen. Charlotte Frandsen og Morten Birkerod

Velkommen. Charlotte Frandsen og Morten Birkerod Velkommen Der kan være mange gode grunde til, at du besøger Tornøes Hotel og dejlige Kerteminde. Du kan være på udkig efter oplevelser. Være deltager i et interessant møde med kolleger eller kunder. Være

Læs mere

PER S LOV OM GRILL FÅ TJEK PÅ PARAGRAFFERNE

PER S LOV OM GRILL FÅ TJEK PÅ PARAGRAFFERNE PER S LOV OM GRILL FÅ TJEK PÅ PARAGRAFFERNE 1 2 PØLSER ER ET MUST HUSK HYGGEN Er der dømt grill, så er der også dømt pølser. Sådan ér det bare. Kig ind i din REMA 1000 og tjek vores aktuelle udvalg af

Læs mere

Børn er ikke kræsne - det er de voksne

Børn er ikke kræsne - det er de voksne Børn er ikke kræsne - det er de voksne Nydelse og det at være tilstede er kodeordet. Kom nu prøv at smag salaten smag nu mors mad hun har stået i køkkenet hele dagen nej den kan du nok ikke lide De kære

Læs mere

inspiration netværk smag viden ledelse

inspiration netværk smag viden ledelse efterårsprogram inspiration netværk ledelse viden smag Efterårsprogram 2014 for Foreningen inspiration Kantine & Køkken Du sidder lige nu med vores helt nye uddannelses- og aktivitetsprogram for efterår/vinter

Læs mere

Få inspiration og nye idéer i dit køkken KANTINEN Dagens højdepunkt og virksomhedens midtpunkt

Få inspiration og nye idéer i dit køkken KANTINEN Dagens højdepunkt og virksomhedens midtpunkt Få inspiration og nye idéer i dit køkken KANTINEN Dagens højdepunkt og virksomhedens midtpunkt Få ny viden om smag, sundhed og sensorik Løft smag og sundhed med enkle virkemidler Praktisk demonstration

Læs mere

K U R S U S K R Y D D E R I. Kursuskrydderi

K U R S U S K R Y D D E R I. Kursuskrydderi Kursuskrydderi Dyst på Grill! I bliver delt op i hold og får udleveret grill, en kurv med råvarer og kun fantasien sætter grænser i kampen om at blive aftenens grillmester. Vores kyndige grillkok er selvfølgelig

Læs mere

conrad catering Ikke så meget halleluja bare lækker mad.

conrad catering Ikke så meget halleluja bare lækker mad. catering conrad catering Ikke så meget halleluja bare lækker mad. Vi har igennem en periode leveret en smule mad ud af huset. Det syntes vi, at vi er blevet så gode til, at vi gerne vil gøre noget mere

Læs mere

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at Ekstranummer Oktober 2017 Ved I, hvor dejligt det er at være økonoma på Storedam?... Og ved I, at vi har brug for flere økonomaer? Som alle ved, så skal vi på kursus for at blive stordammer. Når det slutter,

Læs mere

BilagBUV_140904_pkt.11.01. Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune

BilagBUV_140904_pkt.11.01. Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune 1 Et måltid består af råvarer, der sammensættes til en ret og indtages alene eller sammen med andre. Disse tre elementer råvarerne, retten og rammen

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Karrysuppe Pizza med Fiskefilet Hamburgerryg Omelet med med kylling fra

Læs mere

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge!

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Prøv Amazins! - med flere fibre og færre kalorier end f.eks. rosiner NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! VIND eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Foto: Skovdal.dk Amazins er

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Indretning -svar i alt 122. Service og Miljø -svar i alt 114

Indretning -svar i alt 122. Service og Miljø -svar i alt 114 Indretning -svar i alt 122 Fuld tilfredshed 29. Tilfreds 48 Hverken tilfreds/utilfreds 27 Utilfreds 16 Meget utilfreds 2 Service og Miljø -svar i alt 114 Fuld tilfredshed 22 Tilfreds 43 Hverken tilfreds/utilfreds

Læs mere

foreningen kantine & køkken trekantområdet efterårsprogram

foreningen kantine & køkken trekantområdet efterårsprogram foreningen kantine & køkken trekantområdet efterårsprogram efterår 2015 FISK TIL ALLE ALDRE Torsdag den 3. september 2015, kl.17:00 Egtved Forsamlingshus, Kirkevej 2, 6040 Egtved Arrangementet er arrangeret

Læs mere

isabellas Forny Forårsmenu Vild med hverdagen Besøg et paradis af roser bag med ny inspiration pandekager og godt brød

isabellas Forny Forårsmenu Vild med hverdagen Besøg et paradis af roser bag med ny inspiration pandekager og godt brød Vild med hverdagen isabellas Nr. 1 13. FEBRUAR 25. MARTS 2012 kr. 59,95 Besøg vores shop på isabellas.dk Haven Forny Dyrk de dejligste kartofler Tiltræk sommerfuglene Anlæg et bed i skyggen isabellas fylder

Læs mere

KLASSISK, KVALITET & GODE RÅVARER

KLASSISK, KVALITET & GODE RÅVARER DET NORDISKE KØKKEN KLASSISK, KVALITET & GODE RÅVARER MORGENMAD Grovstykke, rugbrød og thebolle Røræg og bacon Ost, smør og marmelade Slagterens rullepølse Ylette med mysli Mælkeprodukter Æblejuice og

Læs mere

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale Lær mig om fuldkorn Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale 1 Indhold Fuldkornslogoet side 3 Regler for brug af fuldkornslogoet side 6 Få mere fuldkorn på menuen side 11 Hvad er fuldkorn

Læs mere

Forplejning til møder og konferencer

Forplejning til møder og konferencer Restaurant søren k serverer til jeres møde, kursus eller konference i Den Sorte Diamant! Vores ambition er at tilbyde den kendte kvalitet hele vejen igennem dit besøg hos os. Med denne menu har vi sat

Læs mere

Kantine take away Sund mad med hjem fra arbejdet

Kantine take away Sund mad med hjem fra arbejdet Kantine take away Sund mad med hjem fra arbejdet Personalegode og sundhedsfremme i ét Forord I en hverdag, hvor der skal være plads til både familie, fritid og arbejde, er en hjælpende hånd fra arbejdspladsen

Læs mere

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød Fredensborg kommune vil være en sund kommune. Vi vil skabe gode rammer for at gøre sunde valg til det nemme valg. Sådan lyder forordene til Fredensborg Kommunes kostpolitik der er udarbejdet i foråret

Læs mere

Nyhedsbrev. Velkommen. De gode historier MG- U D V I K L I N G

Nyhedsbrev. Velkommen. De gode historier MG- U D V I K L I N G MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k Nyhedsbrev N u m m e r 1 2 J u l i 2 0 1 4 Velkommen I d

Læs mere

Kosten og dens betydning.

Kosten og dens betydning. MBK 31.august 2009. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår skader. For at yde må du

Læs mere

Månedens smag: August af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum

Månedens smag: August af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Månedens smag: August af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Tomat Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale Lær mig om fuldkorn Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale 1 Indhold Fuldkornslogoet side 3 Regler for brug af fuldkornslogoet side 6 Få mere fuldkorn på menuen side 11 Hvad er fuldkorn

Læs mere

HERMOD-NYT NYHEDSBREV NR. 4, 2015. Velkommen til 4. udgave af Hermod-Nyt, som formidler nyheder og info, der ikke er at finde på hjemmesiden.

HERMOD-NYT NYHEDSBREV NR. 4, 2015. Velkommen til 4. udgave af Hermod-Nyt, som formidler nyheder og info, der ikke er at finde på hjemmesiden. Velkommen til 4. udgave af Hermod-Nyt, som formidler nyheder og info, der ikke er at finde på hjemmesiden. Bestyrelsen håber at Hermods medlemmer vil benytte sig af muligheden for at være med til at fylde

Læs mere

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN 1 22 KÆRE BORGER i Fredericia Kommune Politikkens mål er at bevare, fremme og støtte arbejdet med Længst Mulig I Eget Liv. Fokus skal derfor være på muligheder frem for

Læs mere

Inspirerende mad. i samtalekøkkener og storkøkkener. Af Per Leth Jakobsen

Inspirerende mad. i samtalekøkkener og storkøkkener. Af Per Leth Jakobsen Inspirerende mad i samtalekøkkener og storkøkkener Af Per Leth Jakobsen Inspirerende mad i samtalekøkkener og storkøkkener Af Per Leth Jakobsen INSPIRERENDE MAD i samtalekøkkener og storkøkkener Copyright

Læs mere

conrad catering Ikke så meget halleluja bare lækker mad.

conrad catering Ikke så meget halleluja bare lækker mad. catering conrad catering Ikke så meget halleluja bare lækker mad. Vi har igennem en periode leveret en smule mad ud af huset. Det syntes vi, at vi er blevet så gode til, at vi gerne vil gøre noget mere

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Kylling i karry Sur sød suppe med med ris og svinekødsstrimler salat og

Læs mere

1) Hvorfor kost politik: At sætte ramme for en god kostforplejning.

1) Hvorfor kost politik: At sætte ramme for en god kostforplejning. INDHOLD: 1) Hvorfor have en kostpolitik 2) De 10 kostråd 3) Måltids sammensætning 4) Råvarer 5) Indkøb 6) Spisemiljø 7) Køkkenets åbningstider 8) Køkkenets service 9) Elever med i køkkenet 10) Regler for

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Hvad er en mad- og måltidspolitik? En mad- og måltidspolitik er et velegnet styringsredskab for arbejdet med mad og måltider i børnehaven. En kostpolitik er en fælles vedtaget og

Læs mere

Kost & Ernæring. K3 + talent

Kost & Ernæring. K3 + talent Kost & Ernæring K3 + talent Kostens betydning for præstationsevnen At være elitesvømmer kræver meget. Meget træning, men også at være en 24-timers atlet, som ikke kun er svømmer når han/hun er i bassinet.

Læs mere

viden vækst balance Verden rundt Æg verden rundt 1/9

viden vækst balance Verden rundt Æg verden rundt 1/9 viden vækst balance Æg Verden rundt 1/9 Fakta Æg, egg, ovo, ei, oeuf, ouvo... Overalt i verden er æg en vigtig del af maden. Høns er husdyr, der holdes hvor som helst overalt i verden hos bonden i landsbyen,

Læs mere

Mad hjem til dig- Plejecentre. Madservice Viborg

Mad hjem til dig- Plejecentre. Madservice Viborg Mad hjem til dig- Plejecentre Madservice Viborg Velkommen og velbekomme Vi er glade for at kunne byde dig indenfor i Madservice Viborg. Velkommen til et køkken med gamle dyder, friske råvarer og mange

Læs mere

Kost & Ernæring K1 + K2

Kost & Ernæring K1 + K2 Kost & Ernæring K1 + K2 Kostens betydning for præstationsevnen At være elitesvømmer kræver meget. Meget træning, men også at være en 24-timers atlet, som ikke kun er svømmer når han/hun er i bassinet.

Læs mere

hæveprocessen hævning

hæveprocessen hævning korn, mel og malt Det korn og mel, jeg har brugt i tilblivelsen af bogen, er hovedsageligt økologisk mel, som er købt i supermarkeder og hos det økologiske landbrug Brinkholm i Karise. Det hænder, jeg

Læs mere

Mad og måltider i skolen. En guide til skolerne i Roskilde Kommune

Mad og måltider i skolen. En guide til skolerne i Roskilde Kommune Mad og måltider i skolen En guide til skolerne i Roskilde Kommune 1 Uden mad og drikke duer helten ikke Måltidet er i skolen et pusterum, hvor eleverne kan være sammen og hygge sig på en anden måde end

Læs mere

Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Strimler af nakkekotelet. med. kartoffelskiver

Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Strimler af nakkekotelet. med. kartoffelskiver Aftensmad Madpakkeforslag Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Nakkekoteletter Klassisk med asparges æggekage med og kartofler bacon Laks fra i fredags med agurkedressing Strimler af

Læs mere

Besøg Electrolux Showroom

Besøg Electrolux Showroom Besøg Electrolux Showroom masser af inspiration Åbent for alle Højt til loftet I Electrolux Showroom er der højt til loftet og masser af plads til dine drømme. Her kan du se, mærke og afprøve forskellen

Læs mere

7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere..

7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere.. 7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere.. TIL SPORTSFOLK, SKØNHEDER, VITAMINHUNGRENDE, LÆKKERTØRSTIGE, MÆND, KVINDER OG BØRN! Ønsker du at optimere din energi, din vitalitet og booste dit immunforsvar på

Læs mere

Få det bedste ud af dine 3 V.O.K.S-dage med disse tips:

Få det bedste ud af dine 3 V.O.K.S-dage med disse tips: For en bedre syre-base-balance som er godt for: Vægt Energi Afgiftning Ledsmerter Immunforsvaret Styrke og smidighed Med en enkelt viden om syre-base balancen i krop og syre-base værdier i kosten, kan

Læs mere

Sensommerhilsner til jer alle sammen

Sensommerhilsner til jer alle sammen Sensommerhilsner til jer alle sammen September 2012 Hos Familier med kræftramte børn sender vi dig denne hilsen med stor tak for din støtte, som gør det muligt for os at afholde rigtig mange nyttige aktiviteter

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Spaghetti Kylling med Lakseruller Ribbensteg med med urtekødboller nye

Læs mere

Nyhedsbrev fra klynge 2

Nyhedsbrev fra klynge 2 Nyhedsbrev fra klynge 2 Så blev det til det sidste nyhedsbrev i år 2014. Den har stået på masser af julehygge i december måned, hvilket nyhedsbrevet også bærer præg af. Der har været en fantastisk opbakning

Læs mere

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Tillykke med din beslutning om at rense din krop ud samt at øge bevidstheden om hvad din krop har brug for af brændstof, og ikke mindst hvad den IKKE skal have.

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

KLASSISK MOZARTKUGLE. (15 stk.) 200 g Original ODENSE Marcipan 50 g ODENSE Blød Nougat 100 g ODENSE Mørk Overtræk eller ODENSE Mørk Chokolade

KLASSISK MOZARTKUGLE. (15 stk.) 200 g Original ODENSE Marcipan 50 g ODENSE Blød Nougat 100 g ODENSE Mørk Overtræk eller ODENSE Mørk Chokolade JUL T OG LÆKKERT KLASSISK MOZARTKUGLE (15 stk.) 200 g Original ODENSE Marcipan 50 g ODENSE Blød Nougat 100 g ODENSE Mørk Overtræk eller ODENSE Mørk Chokolade Skær marcipanen i skiver og sæt små stykker

Læs mere

Sådan laver du sundere juleguf

Sådan laver du sundere juleguf Sådan laver du sundere juleguf Læs Rasmus Fredslunds seks sunde og e-numre-fri opskrifter på julegodter. Orangestænger 3 appelsiner, helst økologiske (lav eventuelt lidt ekstra og gem i køleskabet) 1 liter

Læs mere

DinnerdeLuxe. En virksomhedscase

DinnerdeLuxe. En virksomhedscase DinnerdeLuxe En virksomhedscase Indhold Introduktion til casen. 3 Om DinnerdeLuxe. 3 Vigtige partnerskaber. 4 Introduktion til casen DinnerdeLuxe Aps er en dansk virksomhed, og denne eksempelcase handler

Læs mere

Så spiser vi. Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen. Af Hanne Svendsen

Så spiser vi. Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen. Af Hanne Svendsen Så spiser vi Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen Af Hanne Svendsen Kunsten er ikke at tabe sig Kunsten er at tabe det rigtige! Der er ALTID et alternativ, så du spiser

Læs mere

Bestyrelsen for Kantine & Køkken Fyn:

Bestyrelsen for Kantine & Køkken Fyn: Foreningen Kantine & Køkken er en landsdækkende brancheorganisation med omkring 700 medlemmer. Et fagligt fællesskab for alle, der arbejder i et storkøkken og brænder for emner som; mad, ærlige fødevarer,

Læs mere

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet MIne spisevaner opgavekort Mine udfordringer er Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen 1 Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig Jeg spiser foran fjernsynet 2 3 MIne spisevaner Jeg taber

Læs mere

fdb.dk Manus til FDB-værten V. kursus i Ny Nordisk Hverdagsmad, efterår 2011

fdb.dk Manus til FDB-værten V. kursus i Ny Nordisk Hverdagsmad, efterår 2011 Manus til FDB-værten V. kursus i Ny Nordisk Hverdagsmad, efterår 2011 Kære FDB vært, Du har modtaget 2 plakater, som du bruger, når du præsentere tema Ny Nordisk Hverdagsmad for kursisterne! Plakat nr.

Læs mere

DeViKa. Velkommen til. Find ud af:

DeViKa. Velkommen til. Find ud af: Velkommen til DeViKa Find ud af: Hvem DeViKa er Hvilke tilbud DeViKa har til dig, også hvis du har særlige behov Hvordan du bestiller Hvornår og hvordan maden leveres Priser og betaling Kostråd Velkommen

Læs mere

Nordjysk Praksisdag De 10 kostråd Sund mad/vægttab

Nordjysk Praksisdag De 10 kostråd Sund mad/vægttab Nordjysk Praksisdag De 10 kostråd Sund mad/vægttab 12.09.2014 Diætist Lone Landvad Dagens program Hvordan finder vi rundt i alle de nye og forskellige udmeldinger der næsten dagligt dukker frem? De 10

Læs mere

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost Kick i madkassen -Gode råd om dit barns kost Indholdsfortegnelse: Gode råd om kost og madlavning s. 2 Madpakkehånden Madlavning Kogning Få dit barn med! De 10 vigtigste ingredienser til en sund kost s.

Læs mere

Kostpolitik. for. Solgården

Kostpolitik. for. Solgården Kostpolitik for Solgården INDHOLD: 1. Formål med kostpolitikken 2. De 10 kostråd 3. Måltidsammensætning 4. Råvare 5. Indkøb 6. Spisemiljø 7. Køkkenets åbningstider 8. Køkkenet service 9. Elever i køkkenet

Læs mere

FAKTA RAPPORT OM MORGENMAD OG SUNDHED. (Forfatter: Selvstændig Herbalife forhandler og wellness Coach Peter Netz Lassen) RAPPORT #1 af 3

FAKTA RAPPORT OM MORGENMAD OG SUNDHED. (Forfatter: Selvstændig Herbalife forhandler og wellness Coach Peter Netz Lassen) RAPPORT #1 af 3 FAKTA RAPPORT OM MORGENMAD OG SUNDHED (Forfatter: Selvstændig Herbalife forhandler og wellness Coach Peter Netz Lassen) RAPPORT #1 af 3 Spørgsmål: Hvorfor er din krop (form, vægt, udseende, almen sundhed

Læs mere

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN 1 2 3 KÆRE BORGER i Fredericia Kommune Politikkens mål er at bevare, fremme og støtte arbejdet med Længst Mulig I Eget Liv. Fokus skal derfor være på muligheder frem for

Læs mere

JANUAR 2013. 37. årgang, udgivet siden oktober 1977 udkommer 6. januar 2013

JANUAR 2013. 37. årgang, udgivet siden oktober 1977 udkommer 6. januar 2013 JANUAR 2013 37. årgang, udgivet siden oktober 1977 udkommer 6. januar 2013 Akut bolignød blandt områdets småfugle løst af dygtige Tumlinge Du finder Skærven sammen med en masse anden information på vores

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

SÆSON PÅ SKOLE- SKEMAET SMAGFULD UNDER- VISNING GRØNT GØR LIVET LÆKKERT LÆS DIG SULTEN PÅ SÆSON.DK

SÆSON PÅ SKOLE- SKEMAET SMAGFULD UNDER- VISNING GRØNT GØR LIVET LÆKKERT LÆS DIG SULTEN PÅ SÆSON.DK SMAGFULD UNDER- VISNING SÆSON PÅ SKOLE- SKEMAET GRØNT GØR LIVET LÆKKERT LÆS DIG SULTEN PÅ SÆSON.DK VELKOMMEN TIL SÆSON PÅ SKOLESKEMAET Sæson på skoleskemaet er et undervisningsforløb bestående af to moduler.

Læs mere

DET RENE LUKSUS. Tall cakes og andre ideer til din butikshylde

DET RENE LUKSUS. Tall cakes og andre ideer til din butikshylde DET RENE LUKSUS Tall cakes og andre ideer til din butikshylde Solbær gâteau Tre saftige mørke bunde adskilt af solbærfyld og nougat ganache. Dækket med frisk solbærcreme og smukt dekoreret. 500 g dej til

Læs mere

Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014

Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014 Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014 I Planeten er det vigtigt, at børnene oplever det at spise som noget rart og trygt således at børnene får lyst til at deltage i måltidet. Det betyder at

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Handleplan for mad og måltider på botilbud og væresteder

Handleplan for mad og måltider på botilbud og væresteder Handleplan for mad og måltider på botilbud og væresteder Baggrund 2 Der er nedsat en arbejdsgruppe bestående af medarbejdere fra: Kløvervænget, Borgercaféen, Nr. 1, Svanen og Beskyttet beskæftigelse. Derudover

Læs mere

FROKOSTFORSLAG fase 2

FROKOSTFORSLAG fase 2 FROKOSTFORSLAG fase 2 Du skal spise mad i starten af dagen og nedsætte indtagelsen i slutningen af dagen. De fleste har opbygget vaner der er modsat; man springer morgenmaden over eller spiser meget lidt

Læs mere

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland.

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. DBF-MIDTJYLLAND. Hvad betyder kosten og hvorfor??. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår

Læs mere