Banenorm BN Eftersyn og vedligeholdelse af bly-syrebatterier til sikrings- og fjernstyringsanlæg samt generatoranlæg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Banenorm BN1-99-1. Eftersyn og vedligeholdelse af bly-syrebatterier til sikrings- og fjernstyringsanlæg samt generatoranlæg"

Transkript

1 Udgivet Overordnet ansvar: Søren Thrane, Vilhelm Mortensen Ansvar for indhold: Christian R Pedersen, Henrik M Hansen Ansvar for fremstilling: Mette W Johansson Banenorm BN Eftersyn og vedligeholdelse af bly-syrebatterier til sikrings- og fjernstyringsanlæg samt generatoranlæg

2 Udgivet Side 1 af 14 INDHOLD 1. INDLEDNING 3 2. IKRAFTTRÆDEN 3 3. OVERGANGSBESTEMMELSER 3 4. REFERENCER 4 5. DEFINITIONER 4 6. DESKRIPTORER 6 7. ANVENDELSESOMRÅDE 6 8. DISPENSATION 6 9. HISTORIK BATTERIANLÆG TIL SIKRINGS- OG FJERNSTYRINGSANLÆG BN1- Eftersyn af batterianlæg til sikring og fjernstyringsanlæg Kontrol og udbedring af fejl Måling på batterianlæg Øvrige tiltag BN2- Koordinering BN2 - STARTBATTERI TIL GENERATORANLÆG BN2- Eftersyn og vedligeholdelse af startbatteri til generatoranlæg Kontrol og udbedring af fejl Måling på startbatteri 12

3 Udgivet Side 2 af Øvrige tiltag BN2- Koordinering BN2 - DOKUMENTATION FOR EFTERSYN OG VEDLIGEHOLDELSE BN2 - KOMPETENCER BILAGSOVERSIGT 14

4 Udgivet Side 3 af INDLEDNING Denne banenorm er udarbejdet for at sikre, at batterianlæg til de under Banedanmarks infrastrukturforvaltning hørende sikrings- og fjernstyringsanlæg samt generatoranlæg vedligeholdes på en måde, der sikrer, at de til en hver tid er funktionsdygtige. Banenormen indgår i Banedanmarks regelsætning for tilstandsinspektion (kontrol med infrastrukturen). Banenormen er udarbejdet i henhold til [Banenorm BN2-1-1 Struktur, udseende og udvikling af Banenormer, Banedanmark], hvor normniveauerne BN1, BN2 og BN3 er defineret. Udgivet af: Fordeling: Banedanmark Banenormen er tilgængelig på Amerika Plads 15 Banedanmarks hjemmeside 2100 København Ø 2. IKRAFTTRÆDEN Denne banenorm træder i kraft ved udgivelsen. Banenormen ophæver nedennævnte normaltegninger: VN 866 R nr. 6994, Vedligeholdelsesforskrift for akkumulatorbatterier type SM, GR og GRL. VN 866 R nr. 7534, Vedligeholdelsesforskrift for vedligeholdelsesfrie akkumulatorbatterier. 3. OVERGANGSBESTEMMELSER Der er ingen overgangsbestemmelser i denne banenorm.

5 Udgivet Side 4 af REFERENCER Nogle steder henviser banenormen til andre bestemmelser. I givet fald skrives bestemmelsens kaldenavn og et nummer [nr.]. Nedenfor kan den fulde titel findes. Hvis der ikke er nævnt andet, gælder sidst udsendte version af det, der refereres til. Hvis der ikke er nævnt andet gælder, at referencerne er normative på BN1- eller BN2- niveau afhængig af den sammenhæng, de optræder i. [1] DS/EN Krav til sikkerhed for sekundære batterier og installationer af batterier Del 2: Stationære batterier. 1. udgave DEFINITIONER Nr. Begreb Definition 5.01 Batterianlæg Batterianlæg består af et antal batteriblokke forbundet i serie eller parallelt med hinanden Batteriblok En batteriblok består typisk af 1, 2, 3 eller 6 celler Battericelle En beholder med en opløsning af svovlsyre (elektrolyt), enten i væskeform eller opsuget i pasta (gelé), hvori der er nedsænket to blyplader, en positiv (katoden) og en negativ (anoden). Blypladerne kan være udformet på forskellig måde afhængig af, hvad de skal benyttes til. Typisk findes de som rørplade, gitterplade eller som en kombination af disse. Cellespændingen er ca. 2 Volt Blysyrebatteri Et batteri, hvor elektrolytten er svovlsyre Driftsspænding Spændingen over batterianlæggets tilslutningspoler (+/-), når dette er tilsluttet en ladeensretter Eftersyn Tilstandsinspektion (kontrol med infrastrukturen).

6 Udgivet Side 5 af 14 Nr. Begreb Definition 5.07 Hvilespænding Spændingen over batterianlæggets tilslutningspoler (+/-), når der ikke lades eller aflades på batterianlægget (batteriet er i hvile) Ladeensretter En elektrisk enhed, som ændrer vekselspænding (f.eks. 230 V AC) til jævnspænding (f.eks. 36 V DC). Ladeensretteren er installeret parallelt over batteriet til opretholdelse af batteriets kapacitet Lukket batteri Ventilreguleret batteri, der er udført i en lukket beholder, hvor syren typisk er opsuget i en gelémasse. Visse typer kan placeres i liggende tilstand. Batteriet kan ikke efterfyldes med vand. Bliver også kaldt vedligeholdelsesfri batteri Rippelspænding Den overlejrede vekselspænding, der findes over jævnspændingen fra en ensretter Slutspænding Den laveste spænding, som batterianlæggets poler (+/-) må have, for at det anlæg, der forsynes, stadig kan fungere Startbatteri Specialdesignet batteri beregnet for kortvarige høje afladningsstrømme. Benyttes hovedsagligt til start af generatoranlæg, bilmotorer og lignende UPS-anlæg Uninterruptible power supply (UPS). En anden betegnelse for Nobreakanlæg. Et anlæg, der tilføres en ikke sikret AC-spænding og som afgiver en sikret AC-spænding Åbent batteri Frit ventileret batteri, der er udført i en åben beholder, hvor hver battericelle kan efterfyldes med destilleret vand.

7 Udgivet Side 6 af DESKRIPTORER Akkumulator Batteri Nødstrøm Back-up forsyning DC-forsyning Reserveforsyning Back-up strømforsyning Jævnstrømsforsyning UPS-anlæg Batterianlæg Nødforsyning No-breakanlæg Startbatteri Ladeensretter 7. ANVENDELSESOMRÅDE Denne banenorm skal anvendes ved eftersyn og vedligeholdelse af bly-syrebatterianlæg, der anvendes som back-up-forsyning til de under Banedanmarks infrastrukturforvaltning hørende sikrings-, fjernstyrings- samt generatoranlæg. Banenormen anvendes ikke ved eftersyn og vedligeholdelse af batterier til UPS-anlæg. Hvor et arbejde finder sted på en TEN-strækning og udgør et nyanlæg, en opgradering eller en fornyelse, som defineret i Interoperabilitetsdirektivet, skal relevante TSI-krav følges. Note 7-1 Trafikstyrelsen foreskriver ovenstående passus om TSI-krav indskrevet i Banedanmarks tekniske regler. 8. DISPENSATION Dispensation fra såvel BN1-krav som BN2-krav i denne banenorm skal som minimum godkendes af Banedanmarks normansvarlige chef eller en af denne bemyndiget person. Endvidere fremgår regler for dispensation fra tekniske regler af Banedanmarks ledelsessystem, hvor til der henvises. 9. HISTORIK Der er ingen historik, da det er første udgave.

8 Udgivet Side 7 af BATTERIANLÆG TIL SIKRINGS- OG FJERNSTYRINGSANLÆG 10.1 BN1- Eftersyn af batterianlæg til sikring og fjernstyringsanlæg Der skal foretages et årligt eftersyn og vedligeholdelse af både åbne og lukkede batterier som beskrevet i afsnit Eftersynet skal foretages, når batteriets omgivelsestemperatur ligger indenfor intervallet 0 C til +30 C. Alle foretagne kontroller og måleresultater skal dokumenteres. Note Banedanmarks supplerende krav til dokumentation er beskrevet i denne banenorms afsnit Kontrol og udbedring af fejl Det skal kontrolleres 1. at batteripoler er intakte og ikke anløbne 2. at kabelforbindelser og kabelsko er intakte og ikke anløbne 3. at der ikke er deformationer eller lækager i batteriblokken 4. at batteristativ er intakt og fri for syreskader eller afskallinger 5. at væskestand (åbne batterier) er indenfor de markerede grænser (minimum og maksimum). Hvis batteripoler, kabelforbindelser og kabelsko er anløbne, skal de renses for belægninger og efterfølgende indsmøres i syrefrit fedt beregnet for batterier. Hvis kabelforbindelser og kabelsko er løse, skal de efterspændes i henhold til batterileverandørens anvisninger. Hvis væskestanden er under midtpunktet mellem mærkerne (minimum og maksimum) skal der efterfyldes med destilleret vand til et sted mellem maksimum og midtpunktet. Ved fejl (herunder væskestand under minimum) skal disse dokumenteres. Note Banedanmarks supplerende krav til dokumentation af fundne fejl er beskrevet i denne banenorms afsnit 12.

9 Udgivet Side 8 af 14 Ved alvorlige fejl på en batteriblok skal der foretages tiltag til, at fejlen udbedres snarest muligt. Hvis der er sket større væsketab (åbne batterier) findes synlige deformationer findes lækager skal o batterierne undersøges nærmere og kasseres, hvis udbedring ikke er mulig/økonomisk fornuftig o varmeforholdene omkring batterianlægget (omgivelsestemperaturen) kontrolleres o rippelspændingen måles snarest muligt. Se Note Måleresultaterne dokumenteres. Se Note Note Hvis rippelspændingen eller ladespændingen er for høj, både ved åbne og lukkede batterier, stiger temperaturen og batteriet vil, afhængigt af spændingens størrelse, på sigt blive beskadiget. I åbne batterier vil væsken fordampe og efter et stykke tid begynde at blotlægge cellerne med det resultat, at cellerne oxiderer og kapaciteten på batteriet falder. Endvidere bliver syrekoncentrationen høj, hvilket også beskadiger cellerne. I lukkede batterier vil syren, som i de fleste tilfælde er opsuget i en gelémasse, fordampe gennem batteriets ventilregulering og udtørre gelémassen. Ligesom ved de åbne batterier falder kapaciteten, syrekoncentrationen bliver høj og beskadiger cellerne. Det er i øvrigt karakteristisk for lukkede batterier, at de ved udtørring begynder at bulne ud for til sidst at revne. Note Banedanmarks supplerende krav til dokumentation af måleresultater er beskrevet i denne banenorms afsnit 12.

10 Udgivet Side 9 af Måling på batterianlæg Hvis der ikke er konstateret væskestand under minimum, skal der foretages følgende målinger med anlægget i drift: 1. Stikprøvekontrol af syrevægt af hver 3. celle (åbne batterier). 2. Kontrolmåling af spænding over hver batteriblok. 3. Kontrolmåling af driftsspænding. 4. Kontrolmåling batterianlæggets spænding ved afladning (simulering af netsvigt). Afladningstesten udføres i en ½ time. Denne kontrolmåling skal ikke udføres, hvis ladeensretteren har indbygget batteritest. Denne kontrolmåling må kun udføres, når ovenfor beskrevne kontroller og målinger er gennemført uden der er fundet fejl, der har betydning for batteriets funktion. Hvis der er konstateret væskestand under minimum, foretages kun kontrolmåling af spænding over batteriblokkene (pkt. 2.) og kontrolmåling af driftsspænding (pkt. 3.). Hvis spændingen over batterianlægget under afladningen falder til de i Figur angivne slutspændinger, skal testen afsluttes og ladeensretteren indkobles øjeblikkeligt. Se note Note Hvis grænsen for slutspænding ikke respekteres, er der risiko for, at sikringsanlæggets batterikontrolrelæ udkobler eller at der opstår spændingsfald i sikringsanlæggets kontrolkredsløb. Efterfølgende skal der foretages tiltag til, at fejlen udbedres snarest muligt. Ved fejl skal disse dokumenteres. Note Banedanmarks supplerende krav til dokumentation af fundne fejl er beskrevet i denne banenorms afsnit 12. Nøgletal for måleværdier: Ved gennemførelse af eftersyn og vedligeholdelse af batterianlæggene skal måleresultaterne ligge indenfor de tolerancer, der er angivet i Figur Eventuelle afvigelser fra de i Figur angivne spændingsniveauer skal dokumenteres. Note Banedanmarks supplerende krav til dokumentation af afvigende spændingsniveauer er beskrevet i denne banenorms afsnit 12.

11 Udgivet Side 10 af 14 Omhandler Åbne batterier Lukkede batterier Syrevægtmåling g/cm3 Ej aktuel Driftsspænding iht. EN [1] Tabel A.2 Slutspænding V/c V/c 24 V anlæg, 12 celler: 24 V anlæg, 12 celler: V V 36 V anlæg, 18 celler: 36V anlæg, 18 celler: V V 36 V anlæg, 17 celler: 36 V anlæg, 17 celler: 37,06 38,25 V 37,91 39,10 V 36 V anlæg, 16 celler: 36 V anlæg, 16 celler: 34,88 36,00 V 35,68 36,80 V 24 V anlæg 20,0 V 36 V anlæg: Slutspændingen må aht. sikringsanlæggets batterikontrolrelæ, som i værste tilfælde udkobler ved 30,5 V, samt aht. mulige spændingsfald i sikringsanlæggets kontrolkredsløb ikke komme under 32,0 V. Figur : Nøgletal for måleværdier Øvrige tiltag Batteriernes overflade skal aftørres efter leverandørens anvisninger. Øvrig rengøring foretages efter behov BN2- Koordinering Eftersynet og vedligeholdelsen skal koordineres med Banedanmarks Fejlretningskoordinator. Hvis afladningstesten afsluttes på grund af for hurtigt spændingsfald, som beskrevet i afsnit , skal Banedanmarks tekniske driftsansvar orienteres og fejlretning planlægges.

12 Udgivet Side 11 af BN2 - STARTBATTERI TIL GENERATORANLÆG 11.1 BN2- Eftersyn og vedligeholdelse af startbatteri til generatoranlæg Der skal foretages et årligt eftersyn og vedligeholdelse af både åbne og lukkede batterier som beskrevet i afsnit Eftersynet skal foretages, når batteriets omgivelsestemperatur ligger indenfor intervallet 0 C til +30 C. Alle foretagne kontroller og måleresultater skal dokumenteres som beskrevet i afsnit Kontrol og udbedring af fejl Det skal kontrolleres 1. at batteripoler er intakte og ikke anløbne 2. at kabelforbindelser og kabelsko er intakte og ikke anløbne 3. at der ikke er deformationer eller lækager i batteriblokken 4. at batteristativ er intakt og fri for syreskader eller afskallinger 5. at væskestand (åbne batterier) er indenfor de markerede grænser (minimum og maksimum). Hvis batteripoler, kabelforbindelser og kabelsko er anløbne, skal de renses for belægninger og efterfølgende indsmøres i syrefrit fedt beregnet for batterier. Hvis kabelforbindelser og kabelsko er løse, skal de efterspændes i henhold til batterileverandørens anvisninger. Hvis væskestanden er under midtpunktet mellem mærkerne (minimum og maksimum) skal der efterfyldes med destilleret vand til et sted mellem maksimum og midtpunktet. Ved fejl (herunder væskestand under minimum) skal disse dokumenteres som anmærkninger beskrevet i afsnit 12. Ved alvorlige fejl på en batteriblok skal der foretages tiltag til, at fejlen udbedres snarest muligt. Hvis der er sket større væsketab (åbne batterier) findes synlige deformationer findes lækager skal o batterierne undersøges nærmere og kasseres, hvis udbedring ikke er mulig/økonomisk fornuftig o varmeforholdene omkring batterianlægget (omgivelsestemperaturen) kontrolleres

13 Udgivet Side 12 af 14 o rippelspændingen måles snarest muligt. Se Note Måleresultaterne dokumenteres som Supplerende bemærkninger i rapporteringsblanketterne. Note Hvis rippelspændingen eller ladespændingen er for høj, både ved åbne og lukkede batterier, stiger temperaturen og batteriet vil, afhængigt af spændingens størrelse, på sigt blive beskadiget. I åbne batterier vil væsken fordampe og efter et stykke tid begynde at blotlægge cellerne med det resultat, at cellerne oxiderer og kapaciteten på batteriet falder. Endvidere bliver syrekoncentrationen høj, hvilket også beskadiger cellerne. I lukkede batterier vil syren, som i de fleste tilfælde er opsuget i en gelémasse, fordampe gennem batteriets ventilregulering og udtørre celémassen. Ligesom ved de åbne batterier falder kapaciteten, syrekoncentrationen bliver høj og beskadiger cellerne. Et karaktariska for lukkede batterier er i øvrigt, at de ved udtørring begynder at bulne ud for til sidst at revne Måling på startbatteri Hvis der ikke er konstateret væskestand under minimum, skal der foretages følgende målinger: 1. Stikprøvekontrol af syrevægt af hver 3. celle (åbne batterier) med anlægget i drift. 2. Kontrolmåling af spænding over hver batteriblok med anlægget i drift. 3. Kontrolmåling af driftsspænding. 4. Kontrolmåling af hvilespænding. Hvis der er konstateret væskestand under minimum, foretages kun kontrolmåling af spænding over batteriblokkene (pkt. 2.) og kontrolmåling af driftsspænding (pkt. 3.). Nøgletal for måleværdier: Ved gennemførelse af eftersyn og vedligeholdelse af batterianlæggene skal måleresultaterne ligge indenfor de tolerancer, der er angivet i Bilag 2 Figur 2-1. Eventuelle afvigelser fra de i Bilag 2 Figur 2-1 angivne spændingsniveauer skal dokumenteres som anmærkninger som beskrevet i afsnit Øvrige tiltag Batteriernes overflade skal aftørres efter leverandørens anvisninger. Øvrig rengøring foretages efter behov BN2- Koordinering Eftersynet og vedligeholdelsen skal koordineres med Banedanmarks Fejlretningskoordinator.

14 Udgivet Side 13 af BN2 - DOKUMENTATION FOR EFTERSYN OG VEDLIGEHOLDELSE Gennemført eftersyn og vedligeholdelse skal dokumenteres umiddelbart efter udførelsen. Dokumentation skal være ensartet og som minimum indeholde de samme oplysninger som i Bilag 1 (for vedligeholdelse beskrevet i afsnit 10) og Bilag 2 (for vedligeholdelse beskrevet i afsnit 11). Fejl dokumenteres som anmærkninger. Måleresultater dokumenteres som supplerende bemærkninger. Såfremt der er anmærkninger, evt. suppleret med yderligere beskrivelse, skal dokumentationen afleveres til Banedanmarks tekniske driftsansvar. Udfyldte rapporteringsblanketter skal opbevares i minimum 5 år. 13. BN2 - KOMPETENCER Vedligeholdelsen skal udføres af en sagkyndig person, der har den nødvendige faglige kompetence i forhold til opgaven.

15 Udgivet Side 14 af BILAGSOVERSIGT BN2 - DOKUMENTATION FOR EFTERSYN OG VEDLIGEHOLDELSE AF BATTERIANLÆG TIL SIKRINGS- OG FJERNSTYRINGSANLÆG (NORMATIVT) BN2 - DOKUMENTATION FOR EFTERSYN OG VEDLIGEHOLDELSE AF STARTBATTERI TIL GENERATORANLÆG (NORMATIVT)

16 Udgivet Bilag 1 Side 1 af 4 BILAG 1. BN2 - DOKUMENTATION FOR EFTERSYN OG VEDLIGEHOLDELSE AF BATTERIANLÆG TIL SIKRINGS- OG FJERNSTYRINGSANLÆG (NORMATIVT) Betegnelse for teknikrum: Dato : Udført af: Batterianlæg fabrikat, type og driftsspænding: Såfremt der er anmærkninger, evt. suppleret med yderligere beskrivelse, skal dokumentationen afleveres til Banedanmarks tekniske driftsansvar. Åbent Afkryds Antal blokke: batteri Lukket batteri Antal celler Total: Kapacitet [Ah] Strømforbrug til sikringseller fjernstyringsanlæg[a] Kontrol og udbedring af fejl: Følgende skal kontrolleres/ udbedres 1 Batteripoler er intakte og ikke anløbne Udført (X) Udbedring foretaget / anmærkninger (skal udfyldes ved fejl) Kabelforbindelser/kabelsko er intakte og ikke anløbne Batteriblokken har ikke deformationer og lækager Batteristativ er intakt og fri for syreskader og afskalling Åbne batterier: Væskestand er indenfor markerede grænser. Evt. dest. vand påfyldt: Anløbne batteripoler, kabelforbindelser og kabelsko renset for belægninger og efterfølgende indsmøres i syrefrit fedt beregnet for batterier. Løse kabelforbindelser og kabelsko efterspændt i henhold til batterileverandørens anvisninger. (fortsættes næste side)

17 Udgivet Bilag 1 Side 2 af 4 Måling på batterianlæg: (Nøgletal for måleværdier se Figur 1-1.) Følgende skal måles Åbne batterier: Stikprøvekontrol af syrevægt med anlæg i drift. Kontrol af hver 3. celle. [g/cm³] 1 Den maksimale og den minimale værdi af alle syrevægtsmålinger skal noteres. Udført (X) Udbedring foretaget / anmærkninger (skal udfyldes ved fejl) Maks: Min.: Åbne og lukkede batterier: Kontrolmåling af spændingen over hver enkel batteriblok med anlæg i drift. 2 Den maksimale og den minimale værdi af alle spændingsmålinger skal noteres. [V] [V] 3 Åbne og lukkede batterier: Kontrolmåling af driftsspænding. [V] (Skema fortsætter på næste side)

18 Udgivet Bilag 1 Side 3 af 4 Følgende skal måles Udført(X) Anm. (skal udfyldes ved fejl) Åbne og lukkede batterier: Kontrolmåling af batterianlæggets spænding ved afladning. 4 Måling udføres med slukket ensretter og med den aktuelle last på anlægget. Testen udføres i en halv time, hvorunder spændingsmåling noteres. Hvis spændingen i måleperioden falder til den nedenfor angivne slutspænding, skal testen afsluttes og ladeensretteren indkobles øjeblikkelig. Slutspænding: 24 V anlæg = 20,0 V / 36 V anlæg = 32,0 V Start 1 min 3 min 5 min 10 min 15 min 30 min [V] [V] [V] [V] [V] [V] [V] Evt. flere målinger: ---- min ---- min ---- min ---- min ---- min ---- min -----[V] [V] [V] [V] [V] [V] Omhandler Åbne batterier Lukkede batterier Syrevægtmåling g/cm3 Ej aktuel Driftsspænding iht. EN [1] tabel A.2 Slutspænding V/c V/c 24 V anlæg, 12 celler: 24 V anlæg, 12 celler: V V 36 V anlæg, 18 celler: 36V anlæg, 18 celler: V V 36 V anlæg, 17 celler: 36 V anlæg, 17 celler: 37,06 38,25 V 37,91 39,10 V 36 V anlæg, 16 celler: 36 V anlæg, 16 celler: 34,88 36,00 V 35,68 36,80 V 24 V anlæg 20,0 V 36 V anlæg: Slutspændingen må aht. sikringsanlæggets batterikontrolrelæ, som i værste tilfælde udkobler ved 30,5 V, samt aht. mulige spændingsfald i sikringsanlæggets kontrolkredsløb ikke komme under 32,0 V. Figur 1-1: Nøgletal for måleværdier

19 Udgivet Bilag 1 Side 4 af 4 Øvrige tiltag 1 Omhandler Batteriernes overflade aftørres efter leverandørens anvisninger. Udført (X) Udbedring foretaget / anmærkninger 2 Øvrig rengøring. Supplerende beskrivelse: (f.eks. omgivelsestemperatur, rippelspænding og ventilationsforhold)

20 Udgivet Bilag 2 Side 1 af 3 BILAG 2. BN2 - DOKUMENTATION FOR EFTERSYN OG VEDLIGEHOLDELSE AF STARTBATTERI TIL GENERATORANLÆG (NORMATIVT) Betegnelse for teknikrum: Dato : Udført af: Batterianlæg fabrikat, type og driftsspænding: Såfremt der er anmærkninger, evt. suppleret med yderligere beskrivelse, skal dokumentationen afleveres til Banedanmarks tekniske driftsansvar. Åbent batteri Lukket batteri Afkryds Antal blokke: Antal celler Total: Kapacitet [Ah]: Kontrol og udbedring af fejl: Følgende skal kontrolleres 1 Batteripoler er intakte og ikke anløbne Udført (X) Udbedring foretaget / anmærkninger (skal udfyldes ved fejl) Kabelforbindelser/kabelsko er intakte og ikke anløbne Batteriblokken har ikke deformationer og lækager Batteristativ er intakt og fri for syreskader og afskalling Åbne batterier: Væskestand er indenfor markerede grænser. Evt. dest. vand påfyldt: Anløbne batteripoler, kabelforbindelser og kabelsko renset for belægninger og efterfølgende indsmøres i syrefrit fedt beregnet for batterier. Løse kabelforbindelser og kabelsko efterspændt i henhold til batterileverandørens anvisninger.

21 Udgivet Bilag 2 Side 2 af 3 Måling på startbatteri: (Nøgletal for måleværdier se Figur 2-1 på næste side.) Følgende skal måles Udført (X) Udbedring foretaget / anmærkninger (skal udfyldes ved fejl) 1 Åbne batterier: Stikprøvekontrol af syrevægt med anlæg i drift. Kontrol af hver 3. celle. [g/cm³].den maksimale og den minimale værdi af alle syrevægtsmålinger skal noteres. Maks: Min.: Åbne og lukkede batterier: Kontrolmåling af spændingen over hver enkel batteriblok med anlæg i drift. Den maksimale og den minimale værdi af alle spændingsmålinger skal noteres. [V] [V] 3 Åbne og lukkede batterier: Kontrolmåling af driftsspænding. [V] 4 Efter 2 min. m. slukket ladeensretter måles startbatteriets samlede hvilespænding. Hvilespændingen skal ligge indenfor området V/c svarende til: 24V-anl. 12 celler: V 36V-anl. 18 celler: V 36V-anl. 17 celler: 33,15 35,7 V 36V-anl. 16 celler: 31,20 33,6 V [V]

22 Udgivet Bilag 2 Side 3 af 3 Omhandler Åbne batterier Lukkede batterier Syrevægtmåling g/cm3 Ej aktuel Driftsspænding V/c Iht. EN [1] 24 V anlæg, 12 celler: tabel A V 36V anlæg, 18 celler: V 36 V anlæg, 17 celler: 37,06 38,25 V 36 V anlæg, 16 celler: 34,88 36 V Figur 2-1: Nøgletal for måleværdier V/c 24 V anlæg, 12 celler: V 36V anlæg, 18 celler: V 36 V anlæg, 17 celler: 37,91 39,10 V 36 V anlæg, 16 celler: 35,68 36,8 V Øvrige tiltag Omhandler Batteriernes overflade skal 1 aftørres efter leverandørens anvisninger. 2 Øvrig rengøring. Udført (X) Udbedring foretaget / anmærkninger (skal udfyldes ved fejl) Supplerende beskrivelse: (f.eks. omgivelsestemperatur, rippelspænding og ventilationsforhold)

Banenorm BN1-175-1. Vedligeholdelse af køleanlæg i teknikrum

Banenorm BN1-175-1. Vedligeholdelse af køleanlæg i teknikrum Udgivet 01.01.2012 Overordnet ansvar: Søren Thrane Ansvar for indhold: Karsten Dupont Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson Vedligeholdelse af køleanlæg i teknikrum Banenorm BN1-175-1 Udgivet

Læs mere

Vedligeholdelse af håndildslukkere i teknikrum Banenorm BN1-174-1

Vedligeholdelse af håndildslukkere i teknikrum Banenorm BN1-174-1 Udgivet 31.08.2009 Overordnet ansvar: Steen P Kristensen Ansvar for indhold: Per Lyneborg Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson Vedligeholdelse af håndildslukkere i teknikrum Banenorm BN1-174-1

Læs mere

Banenorm BN1-173-1. Vedligeholdelse af rumslukningsanlæg i teknikrum

Banenorm BN1-173-1. Vedligeholdelse af rumslukningsanlæg i teknikrum Udgivet 18.09.2009 Overordnet ansvar: Steen P. Kristensen Ansvar for indhold: Karsten Dupont Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson Vedligeholdelse af rumslukningsanlæg i teknikrum Banenorm BN1-173-1

Læs mere

Banenorm BN1-176-1. Eftersyn og vedligeholdelse af generatoranlæg

Banenorm BN1-176-1. Eftersyn og vedligeholdelse af generatoranlæg Udgivet 21.10.2010 Overordnet ansvar: Steen P. Kristensen Ansvar for indhold: Karsten Dupont Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson Eftersyn og vedligeholdelse af generatoranlæg Banenorm BN1-176-1

Læs mere

Banenorm BN1-182-1. Retningslinjer for validering af relæanlæg. Sikring.

Banenorm BN1-182-1. Retningslinjer for validering af relæanlæg. Sikring. Udgivet 01.03.2013 Overordnet ansvar: VIMO Ansvar for indhold: BIDY/KVH/CASK/PDH/HMOH/STA/ECPN/SNJ Ansvar for fremstilling: MWJ Banenorm BN1-182-1 Retningslinjer for validering af relæanlæg. Sikring. Udgivet

Læs mere

BN1 Banenorm 01.10.2006 BN1-49-1. Indbyrdes placering af spor og perron. BN1-49-1. Side 1 af 13

BN1 Banenorm 01.10.2006 BN1-49-1. Indbyrdes placering af spor og perron. BN1-49-1. Side 1 af 13 Indbyrdes placering af spor og perron. BN1-49-1 BN1 Banenorm Overordnet ansvar: Klaus Bergman Ansvar for fagligt indhold: Jette Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Banenorm BN Vejledning til måling af skinneslid

Banenorm BN Vejledning til måling af skinneslid Udgivet 12/12/2014 Overordnet ansvar: Steen Kristensen Godkendt 07/11/2014 Ansvar for indhold: Carsten Jørn Rasmussen Ansvar for fremstilling: Mai Emcken Vejledning til måling af skinneslid Banenorm BN3-200-1

Læs mere

Banenorm BN2-202-1. Skinnepolitik

Banenorm BN2-202-1. Skinnepolitik Udgivet 21/09/2015 Overordnet ansvar: Pernille Maren Jøndrup Ansvar for indhold: Carsten Jørn Rasmussen Ansvar for fremstilling: Mai Emcken Skinnepolitik Banenorm BN2-202-1 Udgivet 21/09/2015 Side 2 af

Læs mere

Batterier i autocamperen Lidt historie og teknik omkring batterier (akkumulatorer)

Batterier i autocamperen Lidt historie og teknik omkring batterier (akkumulatorer) Batterier i autocamperen Lidt historie og teknik omkring batterier (akkumulatorer) Bly/syre batteri blev opfundet i 1859, og bruges stadig uden de store ændringer. Det består af blyplader nedsænket i en

Læs mere

Banenorm BN3-191-1. Vejledning om svejsning i koldt vejr.

Banenorm BN3-191-1. Vejledning om svejsning i koldt vejr. Udgivet 05/12/2011 Overordnet ansvar: SPK Ansvar for indhold: CARA Ansvar for fremstilling: NFN Banenorm BN3-191-1 Vejledning om svejsning i koldt vejr. Udgivet 05/12/2011 Side 2 af 11 1. INDLEDNING Gældende

Læs mere

Banenorm Overordnet ansvar: Marianne Lanzky Otto Ansvar for indhold: J Bille Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen 01.10.

Banenorm Overordnet ansvar: Marianne Lanzky Otto Ansvar for indhold: J Bille Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen 01.10. Katodisk beskyttelse af naturgasledninger af metal i nærheden af spor BN1-159-1 Banenorm Overordnet ansvar: Marianne Lanzky Otto Ansvar for indhold: J Bille Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen

Læs mere

Banenorm BN1-184-1. Faktaindsamling ved uheld. Sikringsanlæg

Banenorm BN1-184-1. Faktaindsamling ved uheld. Sikringsanlæg Udgivet 01.10.2014 Overordnet ansvar: VIMO Ansvar for indhold: GEE Ansvar for fremstilling: MWJ Banenorm BN1-184-1 Faktaindsamling ved uheld. Sikringsanlæg Udgivet 01.10.2014 Side 2 af 15 INDHOLD 1. INDLEDNING

Læs mere

Banenorm BN Bremsevejlængder for HKT-overvågede tog

Banenorm BN Bremsevejlængder for HKT-overvågede tog Udgivet 29.6.2017 Overordnet ansvar: Karsten Steen Larsen Ansvar for indhold: Erik Cletus Petersen Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson Bremsevejlængder for HKT-overvågede tog Banenorm BN1-170-1

Læs mere

Banenorm BN1-9-2. Sikkerheds- og opholdszoner på perroner

Banenorm BN1-9-2. Sikkerheds- og opholdszoner på perroner BN1-9-2 Udgivet: 01.06.2012 Overordnet ansvar: spk Godkendt: 30.03.2012 Ansvar for indhold: jha 01.01.01 Journal.nr.: 10-06335 Ansvar for fremstilling: nfn Antal sider i alt 20 Sikkerheds- og opholdszoner

Læs mere

Banenormer i Banedanmark

Banenormer i Banedanmark Banenormer i Banedanmark DGF-arrangement Baner og Geoteknik Odense den 08. marts 2012 08.03.2012 Præsenteret af Niels Fischer-Nielsen DGF Banenormer i BDK # 2 Indlæg af Niels Fischer-Nielsen Normkoordinator

Læs mere

Banenorm BN Vejledning til monteringen af Robel 68.05/BDK skruetvinger

Banenorm BN Vejledning til monteringen af Robel 68.05/BDK skruetvinger Udgivet Overordnet ansvar: Steen P Kristensen Godkendt Ansvar for indhold: Martin Hyldtoft-Sørensen Jnr.: 15-01847 Ansvar for fremstilling: Mantreh Nilufar Heydari Antal sider i alt: 15 Vejledning til

Læs mere

GNB Industrial Power batterier og lader til el-scootere

GNB Industrial Power batterier og lader til el-scootere GNB Industrial Power batterier og lader til el-scootere El-scootere har brug for GNB Industrial Power Det afhænger af det rigtige batteri Batteriet er uden tvivl hjertet i el-scooteren, men desværre gives

Læs mere

Banenorm BN Sporafstand og frispormærker

Banenorm BN Sporafstand og frispormærker Udgivet 01.07.2018 Overordnet ansvar: Pernille Maren Jøndrup Ansvar for indhold: Jette Hansen Ansvar for fremstilling: Henrik Scheuer Sporafstand og frispormærker Banenorm BN1-154-3 Udgivet 01.07.2018

Læs mere

Banenorm BN Omkobling til La i sikringsanlæg type DSB 1969

Banenorm BN Omkobling til La i sikringsanlæg type DSB 1969 Udgivet 29.6.2017 Overordnet ansvar: Karsten Steen Larsen Ansvar for indhold: Dorrit Nielsen Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson Omkobling til La i sikringsanlæg type DSB 1969 Banenorm BN1-172-1

Læs mere

GNB Guide. Golfbatteri og -lader. »Så får du mest ud af dit nye GNB golfbatteri« Golf

GNB Guide. Golfbatteri og -lader. »Så får du mest ud af dit nye GNB golfbatteri« Golf GNB Guide batteri og -lader»så får du mest ud af dit nye GNB golfbatteri« spillere har brug for GNB Industrial Power GNB Industrial Power's GF-batterier har i mange år været brugt i forskellige el-vogne

Læs mere

Banenorm BN Overvågning af hjul- og aksellast via ALC (Axle Load Checkpoints)

Banenorm BN Overvågning af hjul- og aksellast via ALC (Axle Load Checkpoints) Udgivet 01.06.2018 Overordnet ansvar: Pernille M. Jøndrup Ansvar for indhold: Bo Nielsen Ansvar for fremstilling: Henrik T. Scheuer Overvågning af hjul- og aksellast via ALC (Axle Load Checkpoints) Banenorm

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr: 62 / 01.03.2014 SB Geotekniske regler knyttet til tværprofiler for ballasteret spor Banenormen BN1-6-4 Tværprofiler for ballasteret spor og tidligere versioner

Læs mere

teknisk standard 132-400 kv AC Station Kontrolanlæg Egenforsyning Ensrettere, konvertere og vekselrettere ETS-52-04-03 Rev. 0b

teknisk standard 132-400 kv AC Station Kontrolanlæg Egenforsyning Ensrettere, konvertere og vekselrettere ETS-52-04-03 Rev. 0b 132-400 kv AC Station Kontrolanlæg Egenforsyning Ensrettere, konvertere og vekselrettere ETS-52-04-03 Rev. 0b teknisk standard REVISIONSOVERSIGT Dokumentnummer: 44917/10 Version Forfatter Dokument status/ændring

Læs mere

Banenorm BN2-19-2. Ballast og underballast. Materialekrav

Banenorm BN2-19-2. Ballast og underballast. Materialekrav BN2-19-2 Udgivet: 01.03.2014 Overordnet ansvar: SPK Ansvar for indhold: BNIE Journal.nr.: 12-01754 Ansvar for fremstilling: NFN Ballast og underballast. Materialekrav Banenorm BN2-19-2 Udgivet: 01.03.2014

Læs mere

GNB Guide. El-scooter batteri og lader. »Så får du mest ud af dit nye GNB el-scooterbatteri« Rehab

GNB Guide. El-scooter batteri og lader. »Så får du mest ud af dit nye GNB el-scooterbatteri« Rehab GNB Guide El-scooter batteri og lader»så får du mest ud af dit nye GNB el-scooterbatteri« El-scootere har brug for GNB Industrial Power GNB Industrial Power's vedligeholdelsesfrie (dryfit) gelbatterier

Læs mere

Retningslinier for opstilling og udskiftning af It relateret udstyr. Harry Rasmussen Gyldig fra:

Retningslinier for opstilling og udskiftning af It relateret udstyr. Harry Rasmussen Gyldig fra: Teknisk meddelelse Nr. 65/01.12.2013 Retningslinier for opstilling og udskiftning af It relateret udstyr Denne vejledning angiver retningslinier for installation af it relateret udstyr. Udarbejdet af:

Læs mere

kv AC Station

kv AC Station 132-400 kv AC Station Kontrolanlæg Egenforsyning Batterier ETS-52-04-04 Rev. 0b teknisk standard Dok. 13/90592-51 ETS-52-04-04 REVISIONSOVERSIGT Dokumentnummer: 13/90592-51 Version Forfatter Dokument status/ændring

Læs mere

BN1 Banenorm 15.06.2004 BN1-18-1. Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK

BN1 Banenorm 15.06.2004 BN1-18-1. Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Dato Underskrift Samlet 11.06.2004 Palle Reenberg Indhold 11.06.2004 Jette Hansen Fremstilling

Læs mere

Bilag 8 - Signal. Særlige krav til dokumentation Bilag 8 - Signal. side 1(7)

Bilag 8 - Signal. Særlige krav til dokumentation Bilag 8 - Signal. side 1(7) Bilag 8 - Signal Særlige krav til dokumentation Udarbejdet af: NIJA Kontrolleret af: MARO Godkendt af: EHCH Gyldig fra: 01.06.2018 Normniveau: BN2 side 1(7) 0. Ændrings- og godkendelseslog Udgave Afsnit

Læs mere

Banenorm BN1-154-2. Sporafstand og frispormærker

Banenorm BN1-154-2. Sporafstand og frispormærker Udgivet 01.03.2008 Overordnet ansvar: Klaus Bergman Ansvar for indhold: Jette Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen Sporafstand og frispormærker Banenorm BN1-154-2 Udgivet 01.03.2008 Side

Læs mere

BRUGER MANUAL for Batteri/Lade/Starter system tester

BRUGER MANUAL for Batteri/Lade/Starter system tester BRUGER MANUAL for Batteri/Lade/Starter system tester SIKKERHED Sikkerheds forskrifter Læs denne manual før testeren tages i brug, og vær især opmærksom på dette afsnit om sikkerhed. Vær opmærksom på at

Læs mere

Tak fordi du valgte en Keepower NXT batterilader, et valg som afspejler din tekniske viden og evne til at værdsætte kvalitetsprodukter.

Tak fordi du valgte en Keepower NXT batterilader, et valg som afspejler din tekniske viden og evne til at værdsætte kvalitetsprodukter. Dansk Dansk Keepower Lader Tak fordi du valgte en Keepower NXT batterilader, et valg som afspejler din tekniske viden og evne til at værdsætte kvalitetsprodukter. Læs betjeningsvejledningen inden opladning.

Læs mere

Banenorm BN Krav til tekniske stamdata

Banenorm BN Krav til tekniske stamdata Overordnet ansvar: RSKG Ansvar for indhold: PWLA Ansvar for fremstilling: MECN Krav til tekniske stamdata Banenorm BN2-196-1 Side 2 af 11 INDHOLD 1. INDLEDNING 3 2. IKRAFTTRÆDEN 3 3. OVERGANGSBESTEMMELSER

Læs mere

Litium-ion batterimanual. Ebike Elcykler

Litium-ion batterimanual. Ebike Elcykler Litium-ion batterimanual Ebike Elcykler Rev 30-12-2008 Litium ion batteriet Funktion Batteriet der forsyner elcyklen med strøm er et såkaldt litium ion batteri (Spænding: 36 Volt (V), Kapacitet: 10 Ampere

Læs mere

Exide df batteri og lader. Så får du mest ud af dit nye Exide golfbatteri

Exide df batteri og lader. Så får du mest ud af dit nye Exide golfbatteri Exide df batteri og lader Så får du mest ud af dit nye Exide golfbatteri Golfspillere har brug for EXIDE Det afhænger af det rigtige batteri df-batterier har i mange år været brugt i forskellige el-vogne

Læs mere

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Til BN er trådt i kraft. Normniveau:

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Til BN er trådt i kraft. Normniveau: Teknisk Meddelelse Nr. 84 udgave 1 /Dato 18.10.2018 Vandrette spærringer (tidligere benævnt skærmtage) Denne meddelelse indeholder generelle regler for opsætning af vandrette spærringer på nye og eksisterende

Læs mere

Indhold Indhold Ibrugtagning Udpacing af apparatet Emballagen Apparatet Battterierne Tekniske data

Indhold Indhold Ibrugtagning Udpacing af apparatet Emballagen Apparatet Battterierne Tekniske data Indhold Indhold...1 Sikkerhedshanvisninger...2 Rengøring af apparatet...4 Håndtering af genopladelige batterier...5 Om dette apparat...6 Ibrugtagning...12 Udpacing af apparatet...12 Opladning af 9V blokbatterier...15

Læs mere

DC/AC-OMFORMER EFFEFT: WP 150 W (SOFTSTART) WP 300 W WP 600 W. Vejledning 1. BESKRIVELSE

DC/AC-OMFORMER EFFEFT: WP 150 W (SOFTSTART) WP 300 W WP 600 W. Vejledning 1. BESKRIVELSE DC/AC-OMFORMER EFFEFT: WP 150 W (SOFTSTART) WP 300 W WP 600 W Vejledning 1. BESKRIVELSE 2. FORBINDELSER Den røde ledning forbindes fra batteriets plusklemme til omformerens plusklemme (rød forbindelse)

Læs mere

Bilag 8 - Særlige krav til sikringsteknisk signaldokumentation

Bilag 8 - Særlige krav til sikringsteknisk signaldokumentation Bilag 8 - Signal Særlige krav til sikringsteknisk signaldokumentation Udarbejdet af: BIDY Kontrolleret af: PEWE Godkendt af: KRM Gyldig fra: 28.09.2016 Normniveau: BN2 side 1(6) 1. Indledende bemærkninger

Læs mere

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Normniveau: Erstatter: TM 28 udgave 1. Journalnummer:

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Normniveau: Erstatter: TM 28 udgave 1. Journalnummer: Teknisk Meddelelse Teknik, Nr. 28 udgave 2 /Dato 1.7.2018 Supplerende bestemmelser for kabelmærkning af potentialudlignings- og returstrømsforbindelser på elektrificerede baner, samt retningslinjer for

Læs mere

Husk altid at have strøm på batteriet. Ved vinteropbevaring oplad batteriet en time hver 2. måned

Husk altid at have strøm på batteriet. Ved vinteropbevaring oplad batteriet en time hver 2. måned Batteri manual LiFePO4 batterier til Ebike Elcykler Husk altid at have strøm på batteriet. Ved vinteropbevaring oplad batteriet en time hver 2. måned Rev 5-4-2011 Litium jernfosfat batteriet Funktion Batteriet

Læs mere

Banenorm BN1-160-1. Kilometrering og opsætning af kilometermærker

Banenorm BN1-160-1. Kilometrering og opsætning af kilometermærker Udgivet 01.09.2008 Overordnet ansvar: lafo Ansvar for indhold: jha Ansvar for fremstilling: nfn Kilometrering og opsætning af kilometermærker Banenorm BN1-160-1 Udgivet 01.09.2008 Side 2 af 16 INDHOLD

Læs mere

Arbejde i og ændringer til Infrastruktur eller Rullende Materiel på S-banen. Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Gyldig til: Se afsnit 3

Arbejde i og ændringer til Infrastruktur eller Rullende Materiel på S-banen. Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Gyldig til: Se afsnit 3 Teknisk Meddelelse Nr. 90-1/Dato 14.08.2019 Arbejde i og ændringer til Infrastruktur eller Rullende Materiel på n Denne meddelelse beskriver retningslinjerne for at lave ændringer på n samt vedligehold

Læs mere

Classic-serien: GroE, OPzS-LA, OCSM-LA, OGi-LA, Energy Bloc Brugsanvisning for stationære blysyrebatterier

Classic-serien: GroE, OPzS-LA, OCSM-LA, OGi-LA, Energy Bloc Brugsanvisning for stationære blysyrebatterier Classic-serien: GroE, OPzS-LA, OCSM-LA, OGi-LA, Energy Bloc Brugsanvisning for stationære blybatterier Nominelle data Nominel spænding U N Nominel kapacitet C N = C 10 Nominel afladestrøm I N = I 10 U

Læs mere

Digital Personvægt Lifezone Series Model: FW1302 BRUGSANVISNING

Digital Personvægt Lifezone Series Model: FW1302 BRUGSANVISNING Digital Personvægt Lifezone Series Model: FW1302 BRUGSANVISNING Tak fordi De valgte denne digitale personvægt fra Fitzone Wellness. For at sikre korrekt betjening og for at sikre, at vægten holder i mange

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING D250TS

BRUGERVEJLEDNING D250TS BRUGERVEJLEDNING TIL LYKKE Til lykke med købet af din nye CTEK professional 24 V DC/DC switch mode-batterilader, 12 V omformer og batteri-equalizer. Denne lader er en del af serien af professionelle batteriopladere

Læs mere

Brugsanvisning Brugervejledning til digital multimeter 57806 1.0. Artikel-nr. / Article No.: Sprog / Languages: Version / Version:

Brugsanvisning Brugervejledning til digital multimeter 57806 1.0. Artikel-nr. / Article No.: Sprog / Languages: Version / Version: Brugsanvisning Brugervejledning til digital multimeter 57806 Artikel-nr. / Article No.: 57806 Sprog / Languages: da Version / Version: 1.0 BERNER_71167.pdf 2012-12-13 Art-Nr.: 57806 Multimeter DK Digitalt

Læs mere

Bilag 9 - Særlige krav til sikrings-dokumentation

Bilag 9 - Særlige krav til sikrings-dokumentation Bilag 9 - Sikring Særlige krav til sikrings-dokumentation Udarbejdet af: HMOH Kontrolleret af: STA Godkendt af: KSL Gyldig fra: 01.03.2015 Normniveau: BN2 side 1(6) 1. Indledende bemærkninger Dette er

Læs mere

BRUGSANVISNING MODEL

BRUGSANVISNING MODEL BRUGSANVISNING MODEL Tillykke med Deres nye multimeter, før De går igang med at bruge produktet, bedes De læse denne brugsanvisning grundigt. I. ANVENDELSE Dette kategori III multimeter kan anvendes til

Læs mere

Banenorm BN Ballast og underballast. Materialekrav.

Banenorm BN Ballast og underballast. Materialekrav. BN2-19-3 Udgivet: 01.04.2016 Overordnet ansvar: Pernille M Jøndrup Ansvar for indhold: Bo Nielsen Ansvar for fremstilling: Henrik T Scheuer Ballast og underballast. Materialekrav. Banenorm BN2-19-3 Udgivet:

Læs mere

TRAKTIONS- BATTERIER

TRAKTIONS- BATTERIER TRAKTIONS- BATTERIER DIN 50Ah/plade 90Ah/plade [h1 = 282, h2 = 305 mm længde = b = 198 mm] 2 EPzS 100 L 2 Pg 190 L 100 45 6,8 5,7 3 EPzS 150 L 3 Pg 190 L 150 63 9,6 7,7 4 EPzS 200 L 4 Pg 190 L 200 81 12,4

Læs mere

Elhegn til 230 volt. 52 joule

Elhegn til 230 volt. 52 joule Elhegn til 230 volt Patura P-8000 Den kraftigste spændingsgiver på det europæiske marked. Anvendes hvor der virkelig er behov for power, store indhegninger eller indhegninger med meget afledning og vegetation.

Læs mere

betjeningsvejledning

betjeningsvejledning betjeningsvejledning 12 v blybatterier 1 150 ah dk 1 Tak, fordi du har valgt en batterioplader fra Exide Technologies Din nye batterioplader hjælper dig med at holde batteriet på fuld kapacitet og forlænger

Læs mere

KORREKT LADNING HVER GANG

KORREKT LADNING HVER GANG Stay in charge KORREKT LADNING HVER GANG EN NY GENERATION AF LADERE FRA EXIDE Pas godt på dine batterier, så holder de længere. Exide Technologies har som verdens førende batteriproducent, al den nødvendige

Læs mere

KRAV TIL INSTALLEREDE ANLÆG

KRAV TIL INSTALLEREDE ANLÆG FANE 150 10 Alment Indledning 20 Definitioner Generel terminologi Udstyrsterminologi Funktionsterminologi Energiforsyningsterminologi Faciliteter 30 Intern informationsgivning Generelt Forsikring & Pension

Læs mere

3.8 BETJENINGSVEJLEDNING. 12 V Blybatterier 1-75 Ah

3.8 BETJENINGSVEJLEDNING. 12 V Blybatterier 1-75 Ah 3.8 BETJENINGSVEJLEDNING 12 V Blybatterier 1-75 Ah DK 1 TAK, FORDI DU HAR VALGT EN BATTERI- OPLADER FRA EXIDE TECHNOLOGIES Din nye batterioplader hjælper dig med at holde batteriet på fuld kapacitet og

Læs mere

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand Måling af ledningsevne I rent og ultrarent vand Anvendelse af ledningsevne Mest anvendt til kvalitets kontrol Overvågning af renhed på vand til processen Kontrol af vand i processen Kontrol af drikkevand

Læs mere

Måleteknisk direktiv (Vejledning) FJERNVARMEMÅLERE. Kontrolsystem for målere i drift. MDIR 07.01-01, udg. 3

Måleteknisk direktiv (Vejledning) FJERNVARMEMÅLERE. Kontrolsystem for målere i drift. MDIR 07.01-01, udg. 3 Den fulde tekst Måleteknisk direktiv (Vejledning) FJERNVARMEMÅLERE. Kontrolsystem for målere i drift. MDIR 07.01-01, udg. 3 Minimumskrav/Vejledning I henhold til Erhvervsfremme Styrelsens bekendtgørelse

Læs mere

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk 76600018 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand, elektrisk stød og personlig skade under installation og anvendelse af din pumpe, anbefales

Læs mere

INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK

INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Underbygning: Jordarter BN1-8-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Dato Underskrift Samlet 21.06.2005 Jesper Sejerø Hansen Indhold 16.06.2005 Berit Carlson Fremstilling 16.06.2005 Lene Tursø-Finnich BN1

Læs mere

BATTERIOPLADER 6 V / 12 V, GEL, WET & AGM

BATTERIOPLADER 6 V / 12 V, GEL, WET & AGM BATTERIOPLADER 6 V / 12 V, GEL, WET & AGM Art nr 78000020 EAN nr 5709133780043 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG! FØLG OMHYGGELIGT SIKKERHEDSINSTRUKTIONERNE FOR AT UNDGÅ SKADER PÅ PERSONE OG UDSTYR! SIKKERHEDSINSTRUKTIONER

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsen

Stærkstrømsbekendtgørelsen Stærkstrømsbekendtgørelsen Definitioner og dokumentation for Nødbelysning (kapitel 805) 805.1 Gyldighedsområde. De særlige bestemmelser i dette kapitel gælder for nødbelysning og varslingsanlæg, hvor Bygningsreglementet

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING. SÅDAN OPLADER DU 1. Slut opladeren til batteriet. Læs sikkerhedsanvisningerne

BRUGERVEJLEDNING. SÅDAN OPLADER DU 1. Slut opladeren til batteriet. Læs sikkerhedsanvisningerne BRUGERVEJLEDNING TILLYKKE med købet af din nye professionelle switch mode-batterioplader. Denne oplader indgår i en serie af professionelle opladere fra CTEK SWEDEN AB og repræsenterer den nyeste teknologi

Læs mere

GOLF EDITION BETJENINGSVEJLEDNING. 12 V Blybatterier 15-85 Ah (AGM/GEL)

GOLF EDITION BETJENINGSVEJLEDNING. 12 V Blybatterier 15-85 Ah (AGM/GEL) GOLF EDITION BETJENINGSVEJLEDNING 12 V Blybatterier 15-85 Ah (AGM/GEL) DK 1 Tak, fordi du har valgt en batterioplader fra Exide Technologies Din nye batterioplader hjælper dig med at holde batteriet på

Læs mere

Dansk Mini Racing Union Banereglement

Dansk Mini Racing Union Banereglement Dansk Mini Racing Union 2013 Banereglement BANEREGLEMENT SLOT-RACING 1 STRØMFORSYNING Banen kan forsynes med strøm på 2 forskellige måder: 1) 12 Volt akkumulatorer (batterier) med en total kapacitet på

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr. 37 1. udgave / 8.11.2015 SB Krav til udførelse af elektriske installationer Denne meddelelse beskriver retningslinjerne for udførelse af elektriske installationer.

Læs mere

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper / 25

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper / 25 Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper 76600017 / 25 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand, elektrisk stød og personlig skade under installation og anvendelse af din pumpe, anbefales

Læs mere

Spørger man en campingforhandler,

Spørger man en campingforhandler, BATTERI Der er ting i campingvognen, der bare skal fungere. Det er lys, vand og varme. Men hvad nu hvis dit batteri ta r strøm på dig. Camping-Fritids lynguide fortæller dig, hvad der er bedst og billigst.

Læs mere

Brugsvejledning. Stationære ventilregulerede blysyrebatterier. Nominelle data Nominel spænding U N

Brugsvejledning. Stationære ventilregulerede blysyrebatterier. Nominelle data Nominel spænding U N Brugsvejledning Stationære ventilregulerede blysyrebatterier Nominelle data Nominel spænding U N : 2,0 V x antal celler Nominel kapacitet C N = C 10 eller C 20 : 10 eller 20 timers afladning (se typeskilt

Læs mere

Bilag 9 - Særlige krav til sikrings-dokumentation

Bilag 9 - Særlige krav til sikrings-dokumentation Bilag 9 - Sikring Særlige krav til sikrings-dokumentation Udarbejdet af: HMOH Kontrolleret af: BHAN Godkendt af: KSL Gyldig fra: 15.03.2017 Normniveau: BN2 side 1(8) 0. Ændrings- og godkendelseslog Udgave

Læs mere

Nokia Ekstra strømforsyning DC-11/DC-11K 9212427/2

Nokia Ekstra strømforsyning DC-11/DC-11K 9212427/2 Nokia Ekstra strømforsyning DC-11/DC-11K 5 2 4 3 9212427/2 2008-2010 Nokia. Alle rettigheder forbeholdes. Introduktion Med Nokias ekstra strømforsyning DC-11/DC-11K (herefter DC-11) kan du oplade batteriet

Læs mere

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse GLAS TIL ELEVATORER Valg af glas til elevatorstolens vægge, elevatordøre og skaktvægge VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse af elevatorer.

Læs mere

Daniells element Louise Regitze Skotte Andersen

Daniells element Louise Regitze Skotte Andersen Louise Regitze Skotte Andersen Fysikrapport. Morten Stoklund Larsen - Lærer K l a s s e 1. 4 G r u p p e m e d l e m m e r : N i k i F r i b e r t A n d r e a s D a h l 2 2-0 5-2 0 0 8 2 Indhold Indledning...

Læs mere

Dansk Mini Racing Union. Banereglement

Dansk Mini Racing Union. Banereglement Dansk Mini Racing Union 2009 Banereglement BANEREGLEMENT SLOT-RACING 1 STRØMFORSYNING Banen kan forsynes med strøm på 2 forskellige måder: 1) 12 Volt akkumulatorer (batterier) med en total kapacitet på

Læs mere

Koster Crop Tester Tørstofmåler til foder

Koster Crop Tester Tørstofmåler til foder Tørstofmåler til foder med elektronisk vægt Indledning Tillykke med din nye. Denne brugsanvisning beskriver, hvordan testeren skal bruges. Læs derfor brugsanvisningen grundigt inden ibrugtagning. Brugsanvisningen

Læs mere

Akkumulatoren ombord.

Akkumulatoren ombord. Akkumulatoren ombord. Grundlæggende forsigtighedsregler. Akkumulatoren (batteriet) er en kraftig energikilde. En kortslutning over polerne direkte på batteriet vil medføre en kraftig indre varmeudvikling,

Læs mere

Monterings og brugervejledning For laderegulator type CML 5/10/15/20

Monterings og brugervejledning For laderegulator type CML 5/10/15/20 Phocos CML serie 5 20 A Laderegulator for 12/24 volt Monterings og brugervejledning For laderegulator type CML 5/10/15/20 Side 1 Din nye CML laderegulator er en state-of-the-art regulator, som er udviklet

Læs mere

HN Brugervejledning. Læs brugervejledningen omhyggeligt før multimeteret tages i brug, og gem brugervejledningen til senere brug.

HN Brugervejledning. Læs brugervejledningen omhyggeligt før multimeteret tages i brug, og gem brugervejledningen til senere brug. DIGITAL MULTIMETER HN 7364 Brugervejledning Læs brugervejledningen omhyggeligt før multimeteret tages i brug, og gem brugervejledningen til senere brug. 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Introduktion 1.1 Sikkerhedsanvisninger

Læs mere

PERSONLIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER:

PERSONLIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER: Brugsanvisning BT747 tester VIGTIGT: 1. Til test af 6 og 12 volt batterier (BT747), og til test af 12 og 24 volt lade systemer (BT747). 2. Anbefalet brug af testeren i temperaturer mellem 0 og 50. ADVARSEL:

Læs mere

Banenorm, BN2-1-1. Struktur, udseende og udvikling af Banenormer

Banenorm, BN2-1-1. Struktur, udseende og udvikling af Banenormer Udgivet 01.11.2007 Overordnet ansvar: Palle Reenberg Ansvar for indhold: Tom Rasmussen Ansvar for fremstilling: Tom Rasmussen Struktur, udseende og udvikling af Banenormer Banenorm, BN2-1-1 Udgivet 01.11.2007

Læs mere

BRUGSANVISNING. Version 1.0 FRITUREGRYDE

BRUGSANVISNING. Version 1.0 FRITUREGRYDE BRUGSANVISNING Version 1.0 FRITUREGRYDE Tak fordi du valgte at købe dette Nordic Cooking kvalitetsprodukt. Inden ibrugtagning bedes du læse brugsanvisningen grundigt igennem. Skulle der mod forventning

Læs mere

Elsikkerhedsloven og tilhørende bekendtgørelser

Elsikkerhedsloven og tilhørende bekendtgørelser Elsikkerhedsloven og tilhørende bekendtgørelser IDA El-teknik Lars Niemann Aftale om en Vækstpakke 2014 47. Øget anvendelse af internationale standarder mv. Stærkstrømsreglerne og standarderne for arbejdspladsbelysning

Læs mere

RAAM / CULTIMA. BRUGER Manual C961

RAAM / CULTIMA. BRUGER Manual C961 RAAM / CULTIMA BRUGER Manual C961 Indhold Materiale og farve 3 Funktioner og knapper 3 Funktioner 3 Brugergrænseflade 4 TÆND/SLUK 5 Gå-funktion 6 Baggrundslys 6 Batteriniveau 7 TRIP nulstilling 7 Fejlkode

Læs mere

Fejlfinding på solcelleanlæg (Offgrid 12/24/48V)

Fejlfinding på solcelleanlæg (Offgrid 12/24/48V) Fejlfinding på solcelleanlæg (Offgrid 12/24/48V) Brugervejledning Denne side skal være tom Side 2 1 Sådan bruges vejledningen Vejledningen viser en måleprocedure, som med stor sandsynlighed kan finde fejlen

Læs mere

Tevion Powerbank. Manual

Tevion Powerbank. Manual Tevion Powerbank Manual Indhold Din Universal Tevion Powerbank... 3 Hvad er inkluderet i pakken?... 3 Advarsler... 5 Delenes navne... 6 Pleje og Vedligeholdelse... 6 Betjening... 7 Fejlfinding... 10 2

Læs mere

Anvendelsesområde. Definitioner

Anvendelsesområde. Definitioner Bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer 1 I medfør af 7, stk. 1, nr. 1, 2 og 6, 7 a, stk. 1, 80, stk. 1 og 2, 92 og 110, stk. 3, i lov om miljøbeskyttelse,

Læs mere

Bilag 9 - Sikring. Særlige krav til dokumentation Bilag 9 - Sikring. side 1(10)

Bilag 9 - Sikring. Særlige krav til dokumentation Bilag 9 - Sikring. side 1(10) Bilag 9 - Sikring Særlige krav til dokumentation Udarbejdet af: KMIV og SBRG Kontrolleret af: MARO Godkendt af: EHCH Gyldig fra: 01.06.2018 Normniveau: BN2 side 1(10) 0. Ændrings- og godkendelseslog Udgave

Læs mere

Kontrolsystem for vandmålere i drift. Juli 2017

Kontrolsystem for vandmålere i drift. Juli 2017 Kontrolsystem for vandmålere i drift Juli 2017 Indhold 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund og formål... 3 1.2 Inddeling i partier... 3 1.3 Dobbelt stikprøvekontrol... 3 1.4 Enkel stikprøvekontrol... 3 1.5 Udskiftning

Læs mere

kv AC Station

kv AC Station 132-400 kv AC Station Kontrolanlæg Egenforsyning Generelt ETS-52-04-01 Rev. 0 teknisk standard REVISIONSOVERSIGT Dokumentnummer: 13/90592-48 Version Forfatter Dokument status/ændring Reviewer Godkender

Læs mere

Bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer 1)

Bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer 1) BEK nr 1175 af 22/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-5201-00056 Senere ændringer

Læs mere

Kompendie Service på Batterianlæg. Service på højspændingsafbrydere

Kompendie Service på Batterianlæg. Service på højspændingsafbrydere Kompendie Service på Batterianlæg. Service på højspændingsafbrydere Forord. Dette materiale er skrevet til anvendelse på kurset : Servicering af brydere og batterianlæg. Batterianlæg er i denne forbindelse

Læs mere

XS 0.8 38 DK 12V/0.8A OPLADERKABEL. *Dit forsyningsstik skal måske være anderledes for at passe til din stikkontakt.

XS 0.8 38 DK 12V/0.8A OPLADERKABEL. *Dit forsyningsstik skal måske være anderledes for at passe til din stikkontakt. 12V/0.8A XS MANUAL TILLYKKE med dit køb af den nye professionelle switch mode-batterilader. Denne oplader indgår i en serie af professionelle opladere fra CTEK SWEDEN AB og repræsenterer den nyeste teknologi

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 21 k, stk. 5, og 26, stk. 1, 1. pkt., og stk. 2, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

JET HAVEPUMPE 600 W INSTRUKTIONSMANUAL Art nr EAN nr

JET HAVEPUMPE 600 W INSTRUKTIONSMANUAL Art nr EAN nr JET HAVEPUMPE 600 W INSTRUKTIONSMANUAL Art nr 76600050 EAN nr 5709133912611 Læs hele denne instruktion igennem før pumpen anvendes. Gem den til senere brug. 1/6 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand,

Læs mere

Hejseredskaber og spil - Hovedeftersyn

Hejseredskaber og spil - Hovedeftersyn Hejseredskaber og spil - Hoved Minimum hver 12. måned Hejseredskaber og spil Hoved min. hver 12. måned: Eftersyn og kontrol skal foretages af fabrikanten eller en anden sagkyndig minimum hver 12. måned.

Læs mere

Afgrænsning af produkter omfattet af lovgivningen (BAT)

Afgrænsning af produkter omfattet af lovgivningen (BAT) Afgrænsning af produkter omfattet af lovgivningen (BAT) nuar 2014 DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative opgaver, som er forbundet med miljølovgivningens

Læs mere

MANUAL MXS 5.0 12V/5A STRØMFORSYNINGSKABEL STRØMFORSYNINGSSTIK* CTEK COMFORT CONNECT OPLADERKABEL FEJLLAMPE DK. CTEK COMFORT CONNECT clamp

MANUAL MXS 5.0 12V/5A STRØMFORSYNINGSKABEL STRØMFORSYNINGSSTIK* CTEK COMFORT CONNECT OPLADERKABEL FEJLLAMPE DK. CTEK COMFORT CONNECT clamp MODE 12V/ MANUAL TILLYKKE med dit køb af den nye professionelle switch mode-batterilader. Denne oplader indgår i en serie af professionelle opladere fra CTEK SWEDEN AB og repræsenterer den nyeste teknologi

Læs mere

Brugervejledning / DK. DALI-linkmodul DBC-1/TH,

Brugervejledning / DK. DALI-linkmodul DBC-1/TH, LI-linkmodul DBC-/TH, - Gældende for software version - Se versionsnr. Anvendelse LI-linkmodulet DBC-/TH type - kan anvendes til at linke flere LI-busser sammen, for at opnå meget sofistikerede løsninger.

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING DK 45 KABEL CTEK COMFORT CONNECT KNAPPEN RESET FEJLLAMPE OPLADERKABEL STRØMLAMPE. CTEK COMFORT CONNECT eyelet M6

BRUGERVEJLEDNING DK 45 KABEL CTEK COMFORT CONNECT KNAPPEN RESET FEJLLAMPE OPLADERKABEL STRØMLAMPE. CTEK COMFORT CONNECT eyelet M6 BRUGERVEJLEDNING TILLYKKE med købet af din nye professionelle switch mode-batterilader. Denne oplader indgår i en serie af professionelle opladere fra CTEK SWEDEN AB og repræsenterer den nyeste teknologi

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING DK 45. 1. Slut opladeren til batteriet. 2. Slut opladeren til stikkontakten. 3. Tryk på MODE-knappen for at vælge opladningsprogram.

BRUGERVEJLEDNING DK 45. 1. Slut opladeren til batteriet. 2. Slut opladeren til stikkontakten. 3. Tryk på MODE-knappen for at vælge opladningsprogram. BRUGERVEJLEDNING TILLYKKE med købet af din nye professionelle switch mode-batterilader. Denne oplader indgår i en serie af professionelle opladere fra CTEK SWEDEN AB og repræsenterer den nyeste teknologi

Læs mere