Afbud: Annelli Sandbæk og Philippe Grandjean. Pkt. 1. Velkomst og status Morten Grønbæk bød velkommen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afbud: Annelli Sandbæk og Philippe Grandjean. Pkt. 1. Velkomst og status Morten Grønbæk bød velkommen."

Transkript

1 Til stede: Morten Grønbæk (formand og mødeleder), Bente Klarlund Pedersen (næstformand), Annelli Sandbæk, Christian Mølgaard, Ewa Roos, Finn Diderichsen, Karina Marietta Nielsen, Kim Overvad, Kjeld Hermansen, Kristian Overgaard, Merete Nordentoft, Mogens Lytken Larsen, Peter Lange og Annemarie Knigge (observatør, Sundhedsstyrelsen) Afbud: Annelli Sandbæk og Philippe Grandjean Fra sekretariatet: Mette Lolk Hanak, Peter Aagaard, Siff Malue Nielsen, Kirstine Krogholm og Eva Baadsgaard (referent). Pkt. 1. Velkomst og status Morten Grønbæk bød velkommen. Det første rådsmøde i juni var en rigtig god start på rådets arbejde. På baggrund af de temaer, som var blevet foreslået på mødet, har formandskabet i første omgang valgt, at der skal arbejdes med hhv. sedentarisme, sundhedseffekter af kaffe samt overvægt. Desuden er der igangsat et arbejde med at kvalificere formidlingen af sundhedsvidenskabeligt stof i pressen, og formandskabet har med hjælp fra sekretariatet haft et debatindlæg i Politiken om formidling af sundhedsstof. Politikens tillæg Lørdagsliv vil gerne lave en serie om sundhedsmyter med deltagelse af Vidensrådets medlemmer, der på skift interviewes om en myte inden for deres område. Det er god reklame for rådet og en anden måde at få budskaber ud til et bredt segment. Rådsmedlemmerne blev opfordret til at supplere listen over sundhedsmyter fra sidste møde, jf. bilag 1. Sekretariatet er i samarbejde med firmaet B14 ved at være klar med Vidensrådets grafiske identitet, som kort blev præsenteret. Denne skal godkendes i Koordinationsforum 1. november. Pkt. 2. Forretningsorden Den endelige forretningsorden blev besluttet uden bemærkninger. Pkt. 3. Aktuelle arbejdsgrupper Sundhedseffekter af kaffe. Morten Grønbæk redegjorde kort for emnevalget. Der er sandsynligvis ikke tale om det største folkesundhedsproblem, men der er for det første en del ny litteratur om sundhedseffekter af kaffe, for det andet har det stor interesse i befolkningen. Da Motions- og Ernæringsrådet blev nedlagt, var man i gang med en større samlet rapport om både kaffe og te. Der kan tages afsæt i dette arbejde. ETABLERET AF TRYGFONDEN OG LÆGEFORENINGEN

2 SIDE 2 AF 7 Formanden for arbejdsgruppen, Kjeld Hermansen, introducerede emnet og præsenterede kommissoriet for arbejdsgruppen samt udkast til rapportens indhold, som bl.a. omfatter type 2-diabetes, hjerte-karsygdom, kræft, osteoporose, graviditet og evt. reproduktion samt kognitiv funktion. Kjeld Hermansen efterlyste rådets input til kognitiv funktion, og det blev bl.a. foreslået at se nærmere på sammenhængen mellem kaffe og demens. Arbejdsgruppens arbejde forventes afsluttet i februar Sedentarisme. Morten Grønbæk redegjorde kort for emnevalget. Også på dette felt er der megen ny forskning og det er et potentielt stort folkesundhedsmæssigt problem. Formanden for arbejdsgruppen, Kristian Overgaard, orienterede kort om emnet. Der er evidens for, at for meget stillesiddende adfærd kan betragtes som en selvstændig risikofaktor i forhold til skadelige kardiologiske og metaboliske effekter - uafhængig af moderat og høj fysisk aktivitet 30 minutter om dagen (jf. anbefalingerne). Da udviklingen går i retning af en mere stillesiddende livsstil, er det relevant at vurdere, om der er tilstrækkeligt fagligt belæg og et forebyggelsesmæssigt potentiale i at anbefale en begrænsning af stillesiddende adfærd som et supplement til anbefalingerne om deltagelse i fysisk aktivitet. Kjeld Hermansen spurgte, om der også blev set på effekter på det psykiske helbred, men det ligger ikke i kommissoriet. Ewa Roos nævnte smerter i bevægelsesapparatet i sammenhæng med sedentarisme. Morten Grønbæk gjorde opmærksom på, at tidsfristerne for arbejdsgruppernes produktion må forventes at være noget kortere end i Motions- og Ernæringsrådet. Afhængig af produktets omfang må det forventes, at arbejdet kan afsluttes inden for et par måneder. Overvægt. Morten Grønbæk indledte med, at formandskab og sekretariat var enige om at prioritere emnet overvægt, fordi det er et voksende problem med mange forskellige undertemaer og med megen bevågenhed politisk og i pressen. Dagens oplægsholdere havde til formål at kvalificere rådets beslutning om, hvilket undertema vi skal gribe fat i. Som introduktion til emnet holdt Christian Mølgaard og Kim Overvad hver et kort oplæg om overvægt hos hhv. børn og voksne. Peter Aagaard introducerede til en kort proces for kvalificering af emnet med udgangspunkt i spørgsmålene, hvad (skal der tages fat i), hvordan (skal det gøres) og hvem (skal det formidles til). Rådsmedlemmerne diskuterede herefter spørgsmålene i grupper, og svarene blev efterfølgende samlet op og noteret i plenum, jf. bilag 2.

3 SIDE 3 AF 7 Pkt. 5. Pressehåndtering blev flyttet op før pkt. 4. Pkt. 5. Pressehåndtering Siff Malue Nielsen gennemgik principper og scenarier for Vidensrådets optræden i pressen. Sekretariatet vil gerne orienteres om presseudtalelser mv. i regi af Vidensrådet. Desuden står sekretariatet til rådighed med hjælp til pressehåndtering, også uden for almindelig kontortid. Der vil jævnligt blive udsendt en oversigt til rådsmedlemmerne over presseomtaler. Sekretariatet vil efter rådsmødet udarbejde en oversigt med gode råd og information om pressehåndtering i Vidensrådets regi, som udsendes sammen med referatet. Pkt. 4. Kommende temaer og aktiviteter Mette Lolk Hanak præsenterede processen, hvor rådsmedlemmerne to og to skulle prioritere tre emner til næste års arbejdsplan og gerne tilføje nye emner på rådets idéliste fra sidste møde. Gruppernes prioriteter blev efterfølgende noteret, jf. bilag 3. Sekretariatet vil samle og systematisere bidragene med henblik på at udarbejde en arbejdsplan for rådet. Pkt. 6. Opsamling og next step Morten Grønbæk takkede for et godt møde med stort engagement og understregede, at rådsmedlemmernes forskellige baggrunde var et stort plus for arbejdet. Det var hans indtryk, at det havde fungeret godt med oplæg som inspiration på mødet. Det vil blive gentaget på næste møde ang. kvalificering af rådets arbejde med mental sundhed. Han gjorde opmærksom på, at der som nævnt vil blive sendt et papir om pressehåndtering sammen med referatet, og at sekretariatet desuden vil kontakte nogle af rådsmedlemmer ang. myteserien i Politikens Lørdagsliv. På næste rådsmøde 15. december vil bl.a. arbejdsplan for 2012, en guide til arbejdet i arbejdsgrupperne samt en håndbog til journalister i sund formidling være på dagsordenen.

4 SIDE 4 AF 7 BILAG 1 / Pkt. 1. Velkomst og status Sundhedsmyter opdateret liste: > Rygning er valgfrit (Morten Grønbæk) > Det er usundt at drikke kaffe (Bente Klarlund Pedersen) > Forebyggelse og sundhedsfremme virker ikke (Annemarie Knigge) > Vitamin D-mangel er roden til alt ondt (Christian Mølgaard) > Det er farligt at træne, når man har ondt / Udtrykket slidgigt skal erstattes med artrose / Hvad er nedslidning? (Ewa Roos) > At man alene ved vidensformidling kan fremkalde forebyggelse (Finn Diderichsen) > Mælk er usundt (Pernille Due) > Blive klogere på arbejdsmiljø (Karina Marietta Nielsen) > Der er en falsk modstilling mellem farmakoterapi og livsstilsinterventioner ikke enten/eller, men både/og (Kjeld Hermansen) > Hvis man har hårdt fysisk arbejde, behøver man ikke at træne (Kristian Overgaard) > Selvmordsforebyggelse er håbløst / Livsstilsændring blandt psykisk syge er håbløst (Merete Nordentoft) > Livsstilsændringer nytter ikke (opfattelse blandt mange kolleger) (Mogens Lytken Larsen) > Kropsbygningen har betydning for helbredet / Kan det betale sig at tabe sig, når man er blevet tyk? (Kim Overvad) > Det er normalt at hoste og harke, når man ryger (Peter Lange) > Det er svært at få folk til at være mere fysisk aktive. Man skal udnytte/udbygge mødet med patienten i almen praksis selvom det er svært at få implementeret (Annelli Sandbæk) > Behov for mere fokus på miljøfaktorer, fx helbredseffekter af mobiltelefoni (Philippe Grandjean)

5 SIDE 5 AF 7 Nye sundhedsmyter: > Vandpibe er ikke nær så farlig som cigaretter (Peter Lange) > Light- og mentolcigaretter er ikke så farlige (Peter Lange) > Det nytter at halvere tobaksforbruget (Peter Lange) > Forældre bør lære deres børn at drikke hjemme i trygge rammer, så får de et mere naturligt forhold til alkohol (Annemarie Knigge) > Evidens kan alene måles i videnskabelige, dobbeltblindede, naturvidenskabelige undersøgelser - hvad er evidens og hvad er dokumentation (Annemarie Knigge) > Frugt og grønt beskytter mod kræft (Morten Grønbæk)

6 SIDE 6 AF 7 BILAG 2 / Pkt. 3d. Overvægt - kvalificering af emnet GRUPPE HVAD HVORDAN HVEM Annemarie Knigge, Christian Mølgaard, og Ewa Roos Overvægt hvem er ansvarlig, individ eller samfund? Hvad er optimalt BMI Vægttab. Skal nogen tabe sig? Hvem? Andre følger af overvægt smerte, mental sundhed Konference (kalibrering af viden), evt. mindre skriftligt arbejde Aktører på området Kim Overvad, Kristian Overgaard og Merete Nordentoft Forebyggelse af overvægt hele livet Individ eller samfund / strukturelle tiltag Udbredelse af projekter, ex. mere idræt i skolen Finn Diderichsen, Karina Marietta Nielsen og Kjeld Hermansen Mogens Lytken Larsen, Pernille Due og Peter Lange Virker strukturelle indsatser for forebyggelse af fedme? Virker de individuelle livsstilsråd? Børn og social ulighed Mange indsatser virker ikke på de socialt svagere grupper Ikke haft nok øje for, hvem der har størst behov Familieindsatser Hvor meget hjælper det på udvalgte sygdomme at tabe sig Behandlere og patienter Bente Klarlund Pedersen Morten Grønbæk Pernille Due Kim Overvad Ewa Roos Merete Nordentoft ANDRE BEMÆRKNINGER Evidens for, hvorvidt vi skal rådgive syge eller raske til at vægttab? Taljemål og fysisk aktivitet? Mulighed for at skære en formidling, som ingen andre har gjort. Hvad er normalområdet (BMI)? Paradigme kolliderer med sundt/godt og det æstetiske Også vigtigt med det psykosociale, ex. tilknytning til arbejdsmarkedet, ikke kun død. Type2-diabetes, nedslidning, stigmatisering De samme patienter med forskellige sygdomme. Tidsforløb for følgesygdomme, hvad kommer først? Særlige risikogrupper, fx psykisk syge (skizofrene) hvad gør man ved dem?

7 SIDE 7 AF 7 BILAG 3 / Pkt. 4. Andre sundhedstemaer EMNER HVORDAN HVAD Mogens Lytken Larsen og Pernille Due Merete Nordentoft og Peter Lange 1. Mental sundhed og stress Oplæg/præsentation 2. Strukturelle interventioner (evidens og nye ideer) Startkonference Idékatalog 3. Social ulighed i behandlingstilbud også kroniske sygdomme /rehabilitering 1. Rygestop hos psykiatriske patienter 2. Luftforurening inde og ude Kim Overvad og Kristian Overgaard 1. Ændre sundhedsadfærd - Strukturelle interventioner - Livsstil frit valg? 2. Alkohol 3. D-vitamin Temadag Ewa Roos, Christian Mølgaard og Morten Grønbæk 1. Adfærdsændring Konference (Christiansborg) m. input /dagsordensættende 2. Mental sundhed og stress - psykosocial adfærd Idégenererende konference Karina Marietta Nielsen og Kjeld Hermansen Bente Klarlund Pedersen og Finn Diderichsen 3. Nedslidning som begreb og muskel/skeletlidelser - forebyg dem, der forsvinder fra arbejdsmarkedet 4. Sundhedseffekter af frugt og grønt 1. Strukturelle interventioner - Fedtafgift hvordan følger man op, forbrugsmønstre/hvad spiser man i stedet, sundhedsvidenskabeligt velbegrundet? 2. Fysisk helbred hos psykisk syge - For tidlig død (ikke selvmord) 3. Adfærdsændring som en gennemgående del af alle emner 1. Stress (psykosocial adfærd) 2. Nedslidning - Hvordan kan vi med forebyggelse forhindre, at folk forlader arbejdsmarkedet? 3. Social ulighed i sundhed - psykisk syge - udsatte grupper Rapport og konference Rapport og konference Konference på Christiansborg for politikere / joint forces m. SST

Fra sekretariatet: Mette Lolk Hanak, Peter Aagaard, Siff Malue Nielsen, Kirstine Krogholm og Eva Baadsgaard (referent).

Fra sekretariatet: Mette Lolk Hanak, Peter Aagaard, Siff Malue Nielsen, Kirstine Krogholm og Eva Baadsgaard (referent). WWW.VIDENSRAAD.DK Til stede: Morten Grønbæk (formand og mødeleder), Bente Klarlund Pedersen (næstformand), Annelli Sandbæk, Christian Mølgaard, Ewa Roos, Finn Diderichsen, Karina Marietta Nielsen, Kim

Læs mere

OM VIDENSRÅD FOR FOREBYGGELSE

OM VIDENSRÅD FOR FOREBYGGELSE OM VIDENSRÅD FOR FOREBYGGELSE 2018 ETABLERET AF TRYGFONDEN OG LÆGEFORENINGEN WWW.VIDENSRAAD.DK BAGGRUND SIDE 2 Oprettet af Lægeforeningen og TrygFonden i 2011 Sekretariat med 5 medarbejdere placeret i

Læs mere

t: Peter Aagaard og Kirstine Krogholm (referent). Afbud: Peter Lange, Kim Overvad, Jette Jul Bruun, Inge Tetens og Philippe Grandjean.

t: Peter Aagaard og Kirstine Krogholm (referent). Afbud: Peter Lange, Kim Overvad, Jette Jul Bruun, Inge Tetens og Philippe Grandjean. WWW.VIDENSRAAD.DK Til stede fra Vidensrådet: Morten Grønbæk, Bente Klarlund Pedersen, Annelli Sandbæk, Christian Mølgaard, Ewa Roos, Finn Diderichsen, Kjeld Hermansen, Kristian Overgaard, Mogens Lytken

Læs mere

Fra sekretariatet: Mette Lolk Hanak, Siff Malue Nielsen, Kirstine Krogholm og Eva Baadsgaard (referent).

Fra sekretariatet: Mette Lolk Hanak, Siff Malue Nielsen, Kirstine Krogholm og Eva Baadsgaard (referent). WWW.VIDENSRAAD.DK > Til stede: Morten Grønbæk (formand og mødeleder), Bente Klarlund Pedersen (næstformand), Annelli Sandbæk, Christian Mølgaard, Ewa Roos, Finn Diderichsen, Kjeld Hermansen, Kristian Overgaard,

Læs mere

Fra sekretariatet: Mette Lolk Hanak, Kirstine Krogholm, Peter Aagaard, Siff Malue Nielsen og Eva Baadsgaard (referent).

Fra sekretariatet: Mette Lolk Hanak, Kirstine Krogholm, Peter Aagaard, Siff Malue Nielsen og Eva Baadsgaard (referent). SIDE 1 AF 6 Til stede: Morten Grønbæk (formand og mødeleder), Bente Klarlund Pedersen (næstformand), Christian Mølgaard, Ewa Roos, Jette Jul Bruun, Kristian Overgaard, Merete Nordentoft, Pernille Due,

Læs mere

MØDE I VIDENSRÅD FOR FOREBYGGELSE 23. JUNI 2014 REFERAT AF MØDE I VIDENSRÅD FOR FOREBYGGELSE 19. JUNI 2014

MØDE I VIDENSRÅD FOR FOREBYGGELSE 23. JUNI 2014 REFERAT AF MØDE I VIDENSRÅD FOR FOREBYGGELSE 19. JUNI 2014 WWW.VIDENSRAAD.DK REFERAT AF MØDE I VIDENSRÅD FOR FOREBYGGELSE 19. JUNI 2014 Til stede: Morten Grønbæk (formand og mødeleder), Bente Klarlund Pedersen, Christian Mølgaard, Ewa Roos, Finn Diderichsen, Inge

Læs mere

REFERAT AF RÅDSMØDE DEN 11. MARTS 2019 APRIL 2019

REFERAT AF RÅDSMØDE DEN 11. MARTS 2019 APRIL 2019 WWW.VIDENSRAAD.DK REFERAT AF RÅDSMØDE DEN 11. MARTS 2019 APRIL 2019 Tid: Mandag den 11. marts klokken 12.00-16.00 Sted: Lægeforeningen, Kristianiagade 12, 2100 Kbh. Ø, mødelokale: M3 (Dampvaskeriet) Afbud:

Læs mere

Social ulighed i sundhed. Tine Curtis, Forskningschef Adjungeret professor

Social ulighed i sundhed. Tine Curtis, Forskningschef Adjungeret professor Social ulighed i sundhed Tine Curtis, Forskningschef Adjungeret professor Danskernes sundhed De fleste har et godt fysisk og mentalt helbred men der er store sociale forskelle i sundhed Levealderen stiger,

Læs mere

www.centerforfolkesundhed.dk

www.centerforfolkesundhed.dk www.centerforfolkesundhed.dk Hvordan har du det? 2010 SYDDJURS KOMMUNE www.centerforfolkesundhed.dk Disposition Om undersøgelsen Sundhedsadfærd Selvvurderet helbred og kronisk sygdom Sammenligninger på

Læs mere

Danmark har et alvorligt sundhedsproblem

Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Workshop D. 9. jan. 2015 Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Sundhedsfremme og forebyggelse med særligt sigte på risikofaktorer Elisabeth Brix Westergaard Psykiatri og Social Den Nationale Sundhedsprofil

Læs mere

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni. Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.2015 Lisbeth Holm Olsen og Eva Michelle Burchard Center for Forebyggelse

Læs mere

Social ulighed i sundhed. Arbejdspladsens rolle. Helle Stuart. KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen www.kk.dk

Social ulighed i sundhed. Arbejdspladsens rolle. Helle Stuart. KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen www.kk.dk Social ulighed i sundhed Arbejdspladsens rolle Helle Stuart www.kk.dk Hvad er social ulighed i sundhed? Mænd Kvinder Forventet restlevetid totalt Forventet restlevetid med mindre godt helbred Forventet

Læs mere

Dette er et uddrag af de mange resultater, som er præsenteret i den samlede sundhedsprofil for Region Hovedstaden 2010.

Dette er et uddrag af de mange resultater, som er præsenteret i den samlede sundhedsprofil for Region Hovedstaden 2010. Dette er et uddrag af de mange resultater, som er præsenteret i den samlede sundhedsprofil for Region Hovedstaden 2010. Udover en række demografiske faktorer beskrives forskellige former for sundhedsadfærd,

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

Det handler om din sundhed

Det handler om din sundhed Til patienter og pårørende Det handler om din sundhed Vælg farve Vælg billede Endokrinologisk Afdeling M Det handler om din sundhed Der er en række sygdomme, som for eksempel diabetes og hjertekarsygdomme,

Læs mere

Sundhedsprofil Rudersdal Kommune. Sundhed & Forebyggelse Administrationscentret Stationsvej Birkerød

Sundhedsprofil Rudersdal Kommune. Sundhed & Forebyggelse Administrationscentret Stationsvej Birkerød Sundhedsprofil 2013 Rudersdal Kommune RUDERSDAL KOMMUNE Sundhed & Forebyggelse Administrationscentret Stationsvej 36 3460 Birkerød Åbningstid Mandag-onsdag kl. 10-15 Torsdag kl. 10-17 Fredag kl. 10-13

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

Præsentation af Region Syddanmarks. Hvordan har du det? Byråd i Assens Kommune 9. april 2018

Præsentation af Region Syddanmarks. Hvordan har du det? Byråd i Assens Kommune 9. april 2018 Præsentation af Region Syddanmarks Hvordan har du det? 2017 Byråd i Assens Kommune 9. april 2018 i spørgeskemaundersøgelsen spørgsmål Assens Kommune I Assens Kommune er 2500 borgere inviteret til at deltage

Læs mere

Sundhedspolitik 2006-2010

Sundhedspolitik 2006-2010 Sundhedspolitik 2006-2010 Vedtaget xxx2007 1 Sundhedspolitik for Assens Kommune Pr. 1. januar 2007 har kommunen fået nye opgaver på sundhedsområdet. Kommunen får blandt andet hovedansvaret i forhold til

Læs mere

REFERAT 2. RÅDSMØDE DEN 22. MAJ MAJ 2017

REFERAT 2. RÅDSMØDE DEN 22. MAJ MAJ 2017 WWW.VIDENSRAAD.DK REFERAT 2. RÅDSMØDE DEN 22. MAJ 2017 22. MAJ 2017 Tid: den 22. maj 2017 kl. 12-16. Til stede: Morten Grønbæk (formand og mødeleder), Bente Klarlund Pedersen (næstformand), Ewa Roos, Annelli

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune

NOTAT. Allerød Kommune NOTAT Resume Sundhedsprofil Allerød 2010 Hvad er sundhedsprofilen? Sundhedsprofilen er baseret på spørgeskemaundersøgelsen Hvordan har du det? 2010, som blev udsendt til en kvart million danskere fra 16

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Vision... 2 Pejlemærker... 3 Udmøntning... 4 Indsatser... 4 Opfølgning... 6 Indledning Social ulighed i sundhed beskriver

Læs mere

Highlights fra Sundhedsprofilens resultater Status og udvikling i befolkningens trivsel, sundhed og sygdom

Highlights fra Sundhedsprofilens resultater Status og udvikling i befolkningens trivsel, sundhed og sygdom Highlights fra Sundhedsprofilens resultater Status og udvikling i befolkningens trivsel, sundhed og sygdom Ved Mahad Huniche, direktør for Produktion, Forskning og Innovation, Region Sjælland Agenda 1.

Læs mere

Fakta om social ulighed i sundhed - tal fra Region Midtjylland. Finn Breinholt Larsen Center for Folkesundhed

Fakta om social ulighed i sundhed - tal fra Region Midtjylland. Finn Breinholt Larsen Center for Folkesundhed Fakta om social ulighed i sundhed - tal fra Region Midtjylland Finn Breinholt Larsen Center for Folkesundhed Definition: Hvad forstår vi ved social ulighed i sundhed? Årsager: Hvorfor er der social ulighed

Læs mere

SSU Temadag om sundhed

SSU Temadag om sundhed SSU Temadag om sundhed { 1 Temadag om sundhed i Senior- og Sundhedsudvalget mandag d. 11. marts 2019 Program 12.30-13.00 Let arbejdsfrokost 13.00-14.00 14.00-14.10 14.10-14.55 Oplæg v. Professor Jakob

Læs mere

Del 1. Beskrivelse af KRAM-undersøgelsen

Del 1. Beskrivelse af KRAM-undersøgelsen Del 1. Beskrivelse af KRAM-undersøgelsen 15 16 Kost Rygning Alkohol Motion Kapitel 1 Baggrund og formål Kapitel 1. Baggrund og formål 17 KRAM-undersøgelsen er en af de hidtil største undersøgelser af danskerne

Læs mere

Der har været en positiv udvikling i andelen af dagligrygere og storrygere siden 2010 dog ses en tendens til stagnation siden 2013.

Der har været en positiv udvikling i andelen af dagligrygere og storrygere siden 2010 dog ses en tendens til stagnation siden 2013. ET SPADESTIK DYBERE INTRODUKTION Dette er en uddybning af de grafikker og informationer der kan findes i SUND ODENSE Hvordan er sundheden i Odense 2017?. For hver indikator er vist udviklingen fra 2010

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Region Hovedstaden Tal for Region Hovedstaden

Region Hovedstaden Tal for Region Hovedstaden SUNDHEDSPROFIL 2017 SUNDHEDSADFÆRD OG RISIKOFAKTORER Tal for 2017 RYGNING...... Dagligrygning (234.400 personer i regionen) Daglig passiv rygning blandt ikke-rygere (63.800 personer i regionen) 16 18 14

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune. Høje-Taastrup Kommune Tal for 2017

Høje-Taastrup Kommune. Høje-Taastrup Kommune Tal for 2017 SUNDHEDSPROFIL 2017 SUNDHEDSADFÆRD OG RISIKOFAKTORER Tal for 2017 RYGNING....... Dagligrygning (7.100 personer i kommunen) Daglig passiv rygning blandt ikke-rygere (2.400 personer i kommunen) 16 18 21

Læs mere

Halsnæs Kommune. Halsnæs Kommune Tal for 2017

Halsnæs Kommune. Halsnæs Kommune Tal for 2017 SUNDHEDSPROFIL 2017 SUNDHEDSADFÆRD OG RISIKOFAKTORER Tal for 2017 RYGNING....... Dagligrygning (5.200 personer i kommunen) Daglig passiv rygning blandt ikke-rygere 16 20 24 17 23 24 12 6 8 8 7 8 8 6 ALKOHOL.......

Læs mere

Furesø Kommune. Furesø Kommune Tal for 2017

Furesø Kommune. Furesø Kommune Tal for 2017 SUNDHEDSPROFIL 2017 SUNDHEDSADFÆRD OG RISIKOFAKTORER Tal for 2017 RYGNING....... Dagligrygning (4.200 personer i kommunen) Daglig passiv rygning blandt ikke-rygere (900 personer i kommunen) 16 13 16 11

Læs mere

Furesø Kommune. Furesø Kommune Tal for 2017

Furesø Kommune. Furesø Kommune Tal for 2017 SUNDHEDSPROFIL 2017 SUNDHEDSADFÆRD OG RISIKOFAKTORER Tal for 2017 RYGNING....... Dagligrygning (4.200 personer i kommunen) Daglig passiv rygning blandt ikke-rygere (900 personer i kommunen) 16 13 16 11

Læs mere

Hørsholm Kommune. Hørsholm Kommune Tal for 2017

Hørsholm Kommune. Hørsholm Kommune Tal for 2017 SUNDHEDSPROFIL 2017 SUNDHEDSADFÆRD OG RISIKOFAKTORER Tal for 2017 RYGNING....... Dagligrygning (2.000 personer i kommunen) Daglig passiv rygning blandt ikke-rygere (600 personer i kommunen) 16 10 12 9

Læs mere

Glostrup Kommune. Glostrup Kommune Tal for 2017

Glostrup Kommune. Glostrup Kommune Tal for 2017 SUNDHEDSPROFIL 2017 SUNDHEDSADFÆRD OG RISIKOFAKTORER Tal for 2017 RYGNING....... Dagligrygning (3.100 personer i kommunen) Daglig passiv rygning blandt ikke-rygere 16 17 19 16 12 21 14 6 7 9 6 11 6 6 ALKOHOL.......

Læs mere

Dragør Kommune. Dragør Kommune Tal for 2017

Dragør Kommune. Dragør Kommune Tal for 2017 SUNDHEDSPROFIL 2017 SUNDHEDSADFÆRD OG RISIKOFAKTORER Tal for 2017 RYGNING....... Dagligrygning Daglig passiv rygning blandt ikke-rygere 16 12 11 13 13 13 10 6 5 5 4 10 3 5 ALKOHOL....... Storforbrug af

Læs mere

Psykiatrisk Dialogforum den 7. maj Livsstilsstrategien og livsstilssygdomme hos mennesker med en sindslidelse

Psykiatrisk Dialogforum den 7. maj Livsstilsstrategien og livsstilssygdomme hos mennesker med en sindslidelse Psykiatrisk Dialogforum den 7. maj 2015 Livsstilsstrategien og livsstilssygdomme hos mennesker med en sindslidelse Hvad er fakta Psykiatriske patienter har: - større overdødelighed 3 Forventet levetid

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget Beskæftigelsesudvalget Referat fra møde Onsdag den 21. marts 2012 kl. 17.00 i F 2 Mødet slut kl. 18.00 MØDEDELTAGERE Kim Rockhill (A) Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Kirsten Weiland (A) Morten Skovgaard

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015

SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2 SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Forord... 4 Vision, mål og værdier... 5 Sundhed og trivsel blandt udsatte borgere... 7 Sundhed og trivsel blandt børn og unge... 9 Den mentale

Læs mere

Hvordan har du det? 2017 Skanderborg Kommune

Hvordan har du det? 2017 Skanderborg Kommune #RMsundhedsprofil @DKfact Hvordan har du det? 2017 Skanderborg Kommune Jes Bak Sørensen, forsker, ph.d. Program Kort om undersøgelsen Tendenser i Region Midtjylland Overblik over sundheden i Skanderborg

Læs mere

Sundhedsprofilen 2013 Hvordan har du det?

Sundhedsprofilen 2013 Hvordan har du det? Dato 03.03.14 Dok.nr. 31375-14 Sagsnr. 14-2398 Ref. anfi Sundhedsprofilen 2013 Hvordan har du det? Varde Kommune Demografiske tal Aldersfordeling 16-24 år 25-34 år 35-44 år 45-54 år 55-64 år 65-74 år 75

Læs mere

Forebyggelseskommissionen. Mere fysisk aktivitet

Forebyggelseskommissionen. Mere fysisk aktivitet Forebyggelseskommissionen Mere fysisk aktivitet Kommissoriet Baggrund for arbejdet Regeringen ønsker en stigning i danskernes middellevetid på 3 år over de næste 10 år Usund kost, rygning, alkohol og for

Læs mere

Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik

Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik Punkt 2. Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik 2015-2018. 2014-2390. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender, at Sunde rammer, Lighed i sundhed, Mental

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015

SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2 SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Vision, mål og værdier... 4 Sundhed - et fælles ansvar... 5 Sundhed og trivsel blandt udsatte borgere... 7 Sundhed og trivsel blandt børn

Læs mere

Handleplan for sundhedspolitikken

Handleplan for sundhedspolitikken Social og Sundhed Sundhed og Forebyggelse Sagsnr. 95544 Brevid. 1172777 Ref. RABA Dir. tlf. 46 31 77 28 RasmusBaa@roskilde.dk Handleplan for sundhedspolitikken Sammenlignet med andre kommuner har Roskilde

Læs mere

HVORDAN FORBEDRER VI MAD- OG MÅLTIDSVANER BLANDT BØRN OG UNGE? HVAD VISER DEN VIDENSKABELIGE LITTERATUR?

HVORDAN FORBEDRER VI MAD- OG MÅLTIDSVANER BLANDT BØRN OG UNGE? HVAD VISER DEN VIDENSKABELIGE LITTERATUR? HVORDAN FORBEDRER VI MAD- OG MÅLTIDSVANER BLANDT BØRN OG UNGE? HVAD VISER DEN VIDENSKABELIGE LITTERATUR? INGE TETENS, PROFESSOR, FORMAND FOR ARBEJDSGRUPPEN BAG RAPPORTEN, MEDLEM AF VIDENSRÅD FOR FOREBYGGELSE

Læs mere

Netværksforum Region Midt Forebyggende hjemmebesøg November 2012

Netværksforum Region Midt Forebyggende hjemmebesøg November 2012 Netværksforum Region Midt Forebyggende hjemmebesøg November 2012. Bente Høy, MPH, Ph.D. 1 Styregruppe Margit Andersen, Anne Marie Olsen, Karen Grøn, Lene Dørfler, Henning Jensen, Bente Høy Bente Høy, MPH,

Læs mere

SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK. Qeqqata Kommunia, 2018

SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK. Qeqqata Kommunia, 2018 SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018 FORORD I Qeqqata Kommunia ser vi sundhedsfremme og forebyggelse som afgørende byggesten i et bæredygtigt samfund. Vi ønsker, at vores borgere trives

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 2 Indledning Vision Et godt helbred er udgangspunktet for at kunne trives fysisk, psykisk og socialt. I Gladsaxe

Læs mere

STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME

STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME INDHOLD SIDE 4 SIDE 7 SIDE 8 SIDE 10 SIDE 15 ÆLDRE- OG HANDICAPFORVALTNINGENS STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME GRUNDLAGET

Læs mere

SOCIAL ULIGHED I SUNDHED

SOCIAL ULIGHED I SUNDHED KAPITEL 2: SOCIAL ULIGHED I SUNDHED de rige er raske, de fattige er syge 20 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse www.op-i-røg.dk 21 Kapitel 2: Nogle er sundere end andre Det er dit eget valg,

Læs mere

FAKTA. Rapport: Forebyggelse ifølge danskerne

FAKTA. Rapport: Forebyggelse ifølge danskerne FAKTA Rapport: Forebyggelse ifølge danskerne Forebyggelse ifølge danskerne er en ny rapport fra TrygFonden og Mandag Morgen, som kortlægger danskernes holdninger til forebyggelsespolitik. I det følgende

Læs mere

Evidens for livsstilsinterventioner til børn og voksne med svær overvægt En litteraturgennemgang

Evidens for livsstilsinterventioner til børn og voksne med svær overvægt En litteraturgennemgang Evidens for livsstilsinterventioner til børn og voksne med svær overvægt En litteraturgennemgang Mads Vendelbo Lind, forsker og underviser, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet 26/09/2018

Læs mere

Hvordan har du det? 2010

Hvordan har du det? 2010 Hvordan har du det? 2010 Sundhedsprofil for region og kommuner unge Sammenfatning Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Hvordan har du det? 2010 Sundhedsprofil for region og kommuner unge sammenfatning Udarbejdet

Læs mere

Handlingsplan 2013-2014 Temagruppen for Sundhed på arbejdspladsen

Handlingsplan 2013-2014 Temagruppen for Sundhed på arbejdspladsen Handlingsplan -2014 Temagruppen for Sundhed på arbejdspladsen Baggrund Det overordnede formål med temagruppens arbejde er at styrke folkesundheden med arbejdspladsen og arbejdslivet som omdrejningspunkt

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD SUNDHEDSPOLITIK

SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Vision, mål og værdier... 4 Sundhed - et fælles ansvar... 5 Lighed i sundhed... 7 Sundhed og trivsel blandt børn og unge... 9 Den mentale sundhed skal styrkes...11 Sunde arbejdspladser og en sund

Læs mere

Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland. Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt

Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland. Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt Temagruppens sammensætning Delt formandsskab og sekretariatsfunktion mellem region og kommuner:

Læs mere

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Forskningschef Aalborg Kommune Adj. professor Aalborg

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 - Det lette valg bliver det gode og sunde valg - Mere lighed i sundhed - Et aktivt fritidsliv for alle - Arbejdspladsen, et godt sted at trives INDLEDNING Sundhed vedrører alle

Læs mere

Sundhed og forebyggelse. Privat Service Branchemøde del I TR-Forum 2013

Sundhed og forebyggelse. Privat Service Branchemøde del I TR-Forum 2013 Sundhed og forebyggelse Privat Service Branchemøde del I TR-Forum 2013 Dagsorden Helle Gullacksen, PensionDanmark: Status på PensionDanmarks sundhedsindsats Peter Hamborg Faarbæk, 3F: 3F s sundhedsprojekt

Læs mere

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE Hvis du har udfordringer med: Livsstil - Rygning - Vægten - Kronisk sygdom Angst og depression - Smerter - KOL - Hjertet Kræft - Ryggen - Diabetes Kontakt:

Læs mere

Social ulighed i sundhed omfang og muligheder. Finn Breinholt Larsen Center for Folkesundhed

Social ulighed i sundhed omfang og muligheder. Finn Breinholt Larsen Center for Folkesundhed Social ulighed i sundhed omfang og muligheder Finn Breinholt Larsen Center for Folkesundhed Definition: Hvad forstår vi ved social ulighed i sundhed? Problemet: Hvornår er social ulighed i sundhed blevet

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om rygning

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om rygning Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Indhold Hvad er rygning? Hvad betyder rygning for helbredet? Hvordan er danskernes rygevaner? Hvilke konsekvenser har rygning i Danmark? Danskerne

Læs mere

Kapitel 15. Hvilken betydning har overvægt for helbred, trivsel og sociale relationer?

Kapitel 15. Hvilken betydning har overvægt for helbred, trivsel og sociale relationer? Kapitel 15 Hvilken betydning har over v æ g t for helbred, t r i v s e l o g s o c i a l e relationer? Kapitel 15. Hvilken betydning har overvægt for helbred, trivsel og sociale relationer? 153 Forekomsten

Læs mere

Dette notat beskriver mulighederne for anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter i tilbuddet Klart til motion.

Dette notat beskriver mulighederne for anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter i tilbuddet Klart til motion. Notat Anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter (2. revidering, maj 2015) /retc Dette notat beskriver mulighederne for anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter i tilbuddet

Læs mere

Sundt arbejdsliv Sundt liv. Peter Hamborg Faarbæk Sundhedspolitisk konsulent, 3F

Sundt arbejdsliv Sundt liv. Peter Hamborg Faarbæk Sundhedspolitisk konsulent, 3F Sundt arbejdsliv Sundt liv Peter Hamborg Faarbæk Sundhedspolitisk konsulent, 3F Mit oplæg Hvad er 3F Generelt om et større sundhedsprojekt Projektets arbejde med Alkohol 3F s generelle arbejde med Alkohol

Læs mere

Behandling af fedme og. overvægt. - Tal og fakta

Behandling af fedme og. overvægt. - Tal og fakta Behandling af fedme og overvægt - Tal og fakta 1 Næsten 100.000 danskere vejer så meget, at de har problemer med deres helbred som følge af deres overvægt... 2 Forekomst af overvægt og fedme i Danmark

Læs mere

Forord. Borgmester Torben Hansen

Forord. Borgmester Torben Hansen 1 Forord 2 Forord Som kommune har vi berøring med mange borgeres hverdag. Derfor påtager vi os et ansvar for at sætte rammerne for et sundt liv i de mange forskellige arenaer, hvor borgeren færdes. I Randers

Læs mere

SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018

SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018 SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018 FORORD I Qeqqata Kommunia ser vi sundhedsfremme og forebyggelse som afgørende byggesten i et bæredygtigt samfund. Vi ønsker, at vores borgere trives

Læs mere

"Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Fokusgruppe om kost og motion for børn og unge

Klik her og indsæt billede eller slet teksten Fokusgruppe om kost og motion for børn og unge "Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Fokusgruppe om kost og motion for børn og unge En ny Sundhedspolitik I forbindelse med at Egedal Kommune er gået i gang med at udarbejde en ny Sundhedspolitik

Læs mere

Resultater fra to sundhedsprofilundersøgelser af borgere i Svendborg Kommune

Resultater fra to sundhedsprofilundersøgelser af borgere i Svendborg Kommune Notat Resultater fra to sundhedsprofilundersøgelser af borgere i Svendborg Kommune BAGGRUND I 2017 er både voksne samt børn og unge i Svendborg Kommune blevet spurgt om sundheds-, sygdom- og trivselsmæssige

Læs mere

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version Sundheden frem i hverdagen Sundhedsstrategi Kort version Forord Vi taler om det. Vi bliver bombarderet med det. Vi gør det eller vi får dårlig samvittighed over ikke at gøre det. Sundhed er blevet en vigtig

Læs mere

Forum for Mænds Sundhed. Peter Hamborg Faarbæk Projektleder i 3F, ulighed i sundhed. MSSM August 2013

Forum for Mænds Sundhed. Peter Hamborg Faarbæk Projektleder i 3F, ulighed i sundhed. MSSM August 2013 Forum for Mænds Sundhed Peter Hamborg Faarbæk Projektleder i 3F, ulighed i sundhed MSSM August 2013 Ulighed i sundhed - helt kort Kort uddannet mand (det samme for kvinder men i mindre målestok) Stor risiko

Læs mere

Sundhedspolitik Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg

Sundhedspolitik Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg Sundhedspolitik 2020 Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg 25.3.19 Involvering i - og kvalificering afsundhedspolitikken Langsigtet rammepolitik med principper og pejlemærker 2 årige strategier Handleplaner

Læs mere

Kapitel 15. Hvilken betydning har overvægt for helbred, trivsel og sociale relationer?

Kapitel 15. Hvilken betydning har overvægt for helbred, trivsel og sociale relationer? Kapitel 15 Hvilken betydning har over v æ g t for helbred, t r i v s e l o g s o c i a l e relationer? Kapitel 15. Hvilken betydning har overvægt for helbred, trivsel og sociale relationer? 153 Forekomsten

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

Forebyggelse af hjertekarsygdomme

Forebyggelse af hjertekarsygdomme Sammenfatning af publikation fra : Forebyggelse af hjertekarsygdomme Hvilke interventioner er omkostningseffektive, og hvor får man mest sundhed for pengene? Notat til Hjerteforeningen Jannie Kilsmark

Læs mere

2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016

2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 16. december 2008 af Karl H. Bornhøft (SF), Özlem Sara Cekic (SF), Jonas Dahl (SF) og Ole Sohn (SF)

Læs mere

Udviklingsområde 1: Sunde rammer (Strukturel forebyggelse)

Udviklingsområde 1: Sunde rammer (Strukturel forebyggelse) Udviklingsområde 1: Sunde rammer (Strukturel forebyggelse) I Holbæk Kommune skal det være nemt at leve sundt, og træffe sunde valg i hverdagen. Det vil Holbæk Kommune gøre til virkelighed på arbejdspladser,

Læs mere

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Journal nr.: Dato: Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Tidspunkt: Den 8. december 2017, kl. 11.30 14.30 Sted: Teglgårdsparken 26, mødelokale 203 Deltagere: Susanne Lauth, sygeplejefaglig

Læs mere

5. februar 2019 oplæg v. Anders Meinert. På vej mod ny psykiatriplan Ulighed i sundhed, kvalitet, udvikling, og forskning

5. februar 2019 oplæg v. Anders Meinert. På vej mod ny psykiatriplan Ulighed i sundhed, kvalitet, udvikling, og forskning 5. februar 2019 oplæg v. Anders Meinert På vej mod ny psykiatriplan Ulighed i sundhed, kvalitet, udvikling, og forskning Status på processen Drøftelse i udvalg den 8. januar 2019 ift. indledende behandling

Læs mere

06/11/12. Livsstilssygdomme, velfærdssygdomme eller kroniske sygdomme. Antagelser knyttet til begrebet livsstilssygdomme.

06/11/12. Livsstilssygdomme, velfærdssygdomme eller kroniske sygdomme. Antagelser knyttet til begrebet livsstilssygdomme. Livsstilssygdomme, velfærdssygdomme eller kroniske sygdomme Hvorfor er livsstilssygdomme en misvisende betegnelse? Signild Vallgårda Afdeling for Sundhedstjenesteforskning Institut for Folkesundhedsvidenskab

Læs mere

Hvad indebærer brugen af begrebet livsstilssygdomme?

Hvad indebærer brugen af begrebet livsstilssygdomme? En artikel fra KRITISK DEBAT Hvad indebærer brugen af begrebet livsstilssygdomme? Skrevet af: Signild Vallgårda Offentliggjort: 29. oktober 2009 Regeringens Forebyggelseskommission, som kom med sin rapport

Læs mere

Udkast til revision af Sundhedspolitik for Ringsted Kommune 2011-2014

Udkast til revision af Sundhedspolitik for Ringsted Kommune 2011-2014 Udkast til revision af Sundhedspolitik for Ringsted Kommune 2011-2014 - Med hjertet i midten Byrådets Vision Ringsted, en kommune med sunde og fysisk aktive borgere 1 Indhold: 1. Indledning ved Ringsted

Læs mere

Bilag - Sundhedsprofil Frederikssund

Bilag - Sundhedsprofil Frederikssund Bilag - Sundhedsprofil Frederikssund Frederikssund Kommune adskiller sig demografisk på en række parametre i forhold til Region H, som helhed. I Frederikssund Kommune har vi således en større andel af

Læs mere

Foto: Sundhedsstyrelsen

Foto: Sundhedsstyrelsen Foto: Sundhedsstyrelsen Tatjana Hejgaard, thv@sst.dk 2 Overvægt hos 6-9-årige børn i WHO European Region COSI Factsheet WHO, 220518 Tatjana Hejgaard, thv@sst.dk 3 Overvægt i Danmark, indskolingsalderen

Læs mere

Hvorfor er skolen som arena så vigtig

Hvorfor er skolen som arena så vigtig Hvorfor er skolen som arena så vigtig Pernille Due, Professor, dr.med. Center for Interventionsforskning & Forskningsprogrammet for Børn og Unges Sundhed og Trivsel Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk

Læs mere

Projekt Robuste Ældre

Projekt Robuste Ældre Projekt Robuste Ældre Om ældres menneskers robusthed set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering

Læs mere

Udfordringer på Sundheds- og Rehabiliteringsområdet i Gladsaxe de kommende 4 år

Udfordringer på Sundheds- og Rehabiliteringsområdet i Gladsaxe de kommende 4 år Udfordringer på Sundheds- og Rehabiliteringsområdet i Gladsaxe de kommende 4 år Februar 2018 De 5 udfordringer Det nære sundhedsvæsen Sundhedshuset Velfærdsteknologi Mental sundhed og civilsamfund Personcentreret

Læs mere

Haves: Liv Ønskes: Sundere liv

Haves: Liv Ønskes: Sundere liv Sundere liv i socialpsykiatrien Haves: Liv Ønskes: Sundere liv Livsstil hos borgere med dårlig mental sundhed Finn Breinholt Larsen programleder, seniorforsker CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling www.cfk.rm.dk

Læs mere

Social ulighed i sundhed

Social ulighed i sundhed Social ulighed i sundhed Finn Breinholt Larsen, seniorforsker, programleder CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling www.regionmidtjylland.dk Disposition 1.Indledning 2.Politik 3.Teori 4.Praksis 5.Resultater

Læs mere

Forslag til prioritering af opgaver/økonomi indenfor det forebyggende arbejde

Forslag til prioritering af opgaver/økonomi indenfor det forebyggende arbejde Forslag til prioritering af opgaver/økonomi indenfor det forebyggende arbejde Frederikshavn den 29/10-2007 Hjertekarsygdomme / hjertekar-rehabilitering. Der afsættes 500.000 kroner til udvikling og igangsætning

Læs mere

Social ulighed og kronisk sygdom Sundhedskonference 12. september

Social ulighed og kronisk sygdom Sundhedskonference 12. september Social ulighed og kronisk sygdom Sundhedskonference 12. september Sundhedskonsulent Cand.comm PhD Lucette Meillier Center for Folkesundhed Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Der er ophobet 135.000

Læs mere

Forebyggelses- og sundhedsfremmepolitik

Forebyggelses- og sundhedsfremmepolitik Forebyggelses- og sundhedsfremmepolitik Forslag til behandling på xxx møde den xx 2011 Indhold Forord.... 3 Indledning....4 Værdier...6 Målsætninger.... 7 Principper for arbejdet med forebyggelse og sundhedsfremme...8

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Sundhedsprofil 2010

Gladsaxe Kommunes Sundhedsprofil 2010 GLADSAXE KOMMUNE Forebyggelses-, Sundheds- og Handicapudvalget 16.03.2011 Bilag 3. Gladsaxe Kommunes sundhedsprofil 2010 NOTAT Dato: 17.02.2011 Af: Annemette Bundgaard Gladsaxe Kommunes Sundhedsprofil

Læs mere

"Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Fokusgruppe om kost og motion for børn og unge

Klik her og indsæt billede eller slet teksten Fokusgruppe om kost og motion for børn og unge "Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Fokusgruppe om kost og motion for børn og unge En ny Sundhedspolitik I forbindelse med at Egedal Kommune er i gang med at udarbejde en ny Sundhedspolitik

Læs mere

Referat af møde i Opgaveudvalg for Ungepolitik

Referat af møde i Opgaveudvalg for Ungepolitik GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Opgaveudvalg for Ungepolitik Mødetidspunkt 22-10-2015 19:00 Mødeafholdelse Mødelokale D Protokollen blev læst og mødet hævet kl.: 21.00 Tilstede: Peter Michael Fenger,

Læs mere

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD Sammen om sundhed FORORD SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden. Derfor

Læs mere

3. at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefaler at tage arbejdsgruppens forslag til indsatsområder til efterretning.

3. at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefaler at tage arbejdsgruppens forslag til indsatsområder til efterretning. Side 1 Pkt.nr. 4 Indsatsområder vedr. sundhedsredegørelsen 1998 2001. 275998 Indstilling: 1. at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefaler at kommissorium for arbejdsgruppen

Læs mere