Bibliotekspolitik for Århus Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bibliotekspolitik for Århus Kommune 2006-2009"

Transkript

1 Side 1 af 12 Bibliotekspolitik for Århus Kommune

2 Side 2 af Bibliotekernes lovbestemte opgaver Biblioteksloven fastslår i formålsparagrafen, at Folkebibliotekernes formål er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet ved at stille bøger, tidsskrifter, lydbøger og andre egnede materialer til rådighed såsom musikbærende materialer og elektroniske informationsressourcer, herunder Internet og multimedier. Endvidere fremgår det af bibliotekslovgivningen, at folkebibliotekerne skal bestræbe sig på at stille video og DVD til rådighed. Af biblioteksloven fremgår, at folkebibliotekernes formål opfyldes gennem kvalitet, alsidighed og aktualitet ved udvælgelse af det materiale, der stilles til rådighed. Ved udvælgelsen må alene disse kriterier, ikke de i materialet indeholdte religiøse, moralske eller politiske synspunkter, være afgørende. Det fremgår af biblioteksloven, at folkebibliotekerne formidler kommunal og statslig information og information om samfundsforhold i øvrigt. Lån af materialer fra folkebiblioteket og betjening på biblioteket er vederlagsfrit for brugeren. Dog kan kommunen opkræve vederlag for særlige serviceydelser, som har mere vidtrækkende karakter end benyttelse på stedet, udlån af materialer og almindelig vejledning. Århus Kommune har udformet nærmere bestemmelser for salg af særlige serviceydelser.

3 Side 3 af Bibliotekspolitiske målsætninger For at udfolde og supplere de opgaver, som er fastlagt i bibliotekslovgivningen, vedtager Byrådet i Århus Kommune en række bibliotekspolitiske målsætninger. Hensigten er at give retning på bibliotekernes virke i erkendelse af de udfordringer, som Århus Kommune står over for. Bibliotekerne skal formidle viden og oplevelser gennem tidens medier Bibliotekerne skal formidle kultur, der giver viden og oplevelser. Kulturformidling forbedrer brugernes tilpasningsevne, kommunikationsevne, evne til deltagelse i samfundslivet og udvikler personlighed og selvstændighed. Mennesker har forskellige måder at orientere sig på. Nogle foretrækker det hørte, andre er orienteret mod billeder og film, mens atter andre er orienteret mod tekster. Endvidere er det ofte en berigelse at kombinere forskellige medietyper, f.eks. at lære et fremmedsprog både gennem tekst, lydbøger og billeder. Det er derfor indholdet af medierne, der er det centrale, og ikke om der er tale om bøger, musik, film eller internettet. Derfor skal bibliotekerne indeholde alle typer af medier. Der skal endvidere både være fiktionsmedier og faglige medier. Ved at stille et bredt udbud af forskellige genrer og typer af fiktion og musik til rådighed er bibliotekerne med til at sikre kulturel diversitet og spredning. Effekten af bibliotekernes faglige medier er individuel kompetenceudvikling, læring, formel og uformel uddannelse, personlig udvikling og oplysning. Det er bibliotekernes opgave at hjælpe den individuelle bruger med at nå frem til den bog, det musikstykke, den film eller den internethenvisning, som den pågældende konkret har brug for, men også at give det, som brugeren ikke vidste, at hun havde brug for. Informationsforskere bruger begrebet serendipitet om det forhold, at brugere bliver inspireret eller får dækket ubevidste behov for viden. Arrangementer og programmer, der støtter mediebrugen, f.eks. forfatteraftener eller diskussioner af aktuelle samfundsproblemer, har en naturlig plads i bibliotekerne. Handling: For at sikre, at de medietyper som anvendes af befolkningen, er tilgængelige, skal bibliotekerne indkøbe og tegne licens til et bredt udvalg af såvel trykte som digitale og netbårne medier. Det økonomiske grundlag skal styrkes på sigt, og der skal formuleres mål til den interne kontrakt mellem Århus Kommune og Århus Kommunes Biblioteker på området.

4 Side 4 af 12 Bibliotekerne skal støtte den enkeltes livslange læring Livslang læring er et nøglebegreb i en verden, der forandrer sig med en overvældende hastighed. Det er ikke længere muligt at tage en uddannelse og at arbejde ud fra den samme viden gennem hele livet. Det er nødvendigt - og bliver endnu mere nødvendigt i fremtiden - at hvert enkelt individ til stadighed fornyer sin viden og styrker sine innovationsevner. Livslang læring vedrører både den enkeltes faglige og personlige udvikling. Samfundsmæssigt er der behov for et højt uddannelsesniveau og stærke innovationsevner i konkurrencen med andre lande. Bibliotekerne skal understøtte den livslange læring - såvel den faglige som den personlige udvikling. De skal hjælpe både studerende i formelle uddannelsesforløb og alle, der ønsker at uddanne sig mere på egen hånd. Det kan dreje sig om støtte til folkeoplysningsaktiviteter, individuelle, personlige interesser eller inspiration til læring. Et særligt kompetenceområde er udviklingen af læseevnen. Det er en kernefærdighed for borgerne i et vidensamfund at kunne læse. Det vurderes, at op mod voksne danskere har læse- og stavevanskeligheder, som giver daglige problemer. Forskning tyder på, at den funktionelle læseevne er blevet forringet over de senere år. Bibliotekerne skal indgå i tættere kontakt og samarbejde med udddannelsesinstitutioner, forskningsmiljøer og virksomheder for at fremme og forstærke synergieffekten mellem erhvervsliv, forskning og studentermiljøet. Handling: For at tilgodese brugernes behov for mediebrug på stedet, læring, fordybelse og indlevelse skal bibliotekerne udvikle de fysiske rammer hen mod læringsmiljøer. Der skal udvikles et koncept for et åbent læringscenter, som kan indgå i projekteringen af Multimediehuset. Der skal endvidere formuleres mål til den interne kontrakt mellem Århus Kommune og Århus Kommunes Biblioteker på områderne læsevanskeligheder og samarbejde mellem forskning, erhvervsliv og studentermiljø. Bibliotekerne skal medvirke til afhjælpning af funktionelle læsevanskeligheder ved at stille relevante medier og læsehjælpemidler til rådighed og ved at indgå i relevante programmer i samarbejde med andre aktører.

5 Side 5 af 12 Bibliotekerne skal styrke demokratiet ved at sikre fri og lige adgang til information Et af de mest fundamentale demokratiske principper er individernes ret til lige og fri adgang til information og viden. Det er en gammel tanke, at vidende og oplyste borgere er en forudsætning for et velfungerende demokrati. Det følger af biblioteksloven, at folkebibliotekerne formidler kommunal og statslig information og information om samfundsforhold i øvrigt. Det er en målsætning for Århus Kommune at inddrage borgerne i lokalpolitiske beslutninger - også ud over, hvad der følger af høringsregler m.v. i lovgivningen. Bibliotekerne skal være en del af Århus Kommunes kontakt og kommunikationsflade med borgerne. I den forbindelse skal digitale tjenester anvendes til at befordre politisk debat og stillingtagen. Bibliotekerne kan samtænkes med borgerservicecentre, således at eventuelle borgerservicecentre i Århus Kommune etableres på eller i nær tilknytning til bibliotekerne. For at sikre at den fri og lige adgang til viden og kulturelle oplevelser omfatter borgere, som af forskellige årsager - f.eks. forskellige former for fysiske eller psykiske handicap, sindslidelser, sociale fobier, dysleksi, manglende vidensmæssige kompetencer eller andet - kan have svært ved at tilgå ressourcerne, skal bibliotekerne arbejde målrettet på at lette adgangen til viden, både gennem fysiske bibliotekers indretning og ved hensigtsmæssig tilrettelæggelse af de videns- og informationsprodukter, der tilbydes. Bibliotekerne har en forpligtelse til også at være tilgængelige for og hjælpe de informationssvage og socialt udsatte borgere, således at de også har mulighed for at udnytte deres demokratiske rettigheder og medborgerskab. Bibliotekerne skal endvidere tilbyde vejledning og kompetenceudvikling inden for informations- og videnssøgning, hvor der skal gøres en særlig indsats for kortuddannede. Handling: For at lette adgang til de fysiske biblioteker og adgang til de virtuelle bibliotekstilbud for brugergrupper, der på grund af fysiske eller psykiske handicap eller af sociale årsager ikke kan anvende det traditionelle tilbud, skal bibliotekerne aktivt modvirke hindringer ved at formulere konkrete mål i den interne kontrakt. For at gøre en særlig indsats for kortuddannede skal bibliotekerne tilbyde vejledning og kompetenceudvikling inden for informations- og videnssøgning. En opprioritering af indsatsen på dette område fordrer forøget personaleforbrug. Derfor skal det økonomiske grundlag styrkes på sigt. Der skal formuleres mål til den interne kontrakt mellem Århus Kommune og Århus Kommunes Biblioteker på området.

6 Side 6 af 12 Bibliotekerne skal medvirke til at bevare og formidle kulturarven, herunder det danske sprog I den globale kulturarv er der en rigdom af mediebårne værker med universelle temaer, der til enhver tid er vedkommende for mennesker. For at kunne forstå sin samtid og sig selv - og for at kunne indrette sig på fremtiden - er det nødvendigt at kende fortiden. Endvidere har det betydning for identitetsfølelsen at kende sin kulturarv. Kendskabet til andre kulturer, traditioner og måder at tænke og handle på er vigtig for at kunne sætte egen kultur i relief. Bibliotekerne skal derfor formidle viden om kultur, kunst, videnskab, teknologi, politik og samfundsforhold fra hele verdenen. Bibliotekerne skal samarbejde med museer og arkiver om at sikre, at kulturarven bevares og formidles til kommende generationer. Der skal arbejdes på også at udvikle digitale muligheder, f.eks. lokalhistoriske billeder og film, som brugerne gratis kan se via internettet. Handling: For at styrke arbejdet med formidlingen af lokalhistorie i Århus skal bibliotekerne indgå i tværgående kultursamarbejde om fælles opgaveløsning med arkiver og museer om udvikling af nye, fælles integrerede metoder til formidling af kulturarven ved hjælp af diverse it-redskaber. Der er behov for at samle og koordinere kræfterne vedrørende de lovpligtige og de ikke-lovpligtige arkiver. Der skal derfor arbejdes mod at oprette en egentlig byarkivarstilling, som skal have til opgave at koordinere det spredte arkivarbejde, der foretages på privatarkivområdet med det kommunale, lovpligtige arkivarbejde, således at den samlede indsats kan nyttiggøres overfor brugerne. Der skal udarbejdes handleplan og fremsendes finansieringsforslag til budgetforhandlinger på området..

7 Side 7 af 12 Bibliotekerne skal styrke integration af flygtninge og indvandrere Den sociale sammenhængskraft betragtes som et af de største aktiver ved det danske samfund, men globalisering, netværksøkonomi, ændrede produktionsformer, hastig teknologisk udvikling og manglende fælles normsæt gør, at samfundet på visse måder i dag forekommer mere uhomogent og fragmenteret end tidligere. Denne udvikling, sammenholdt med et øget antal af borgere i Århus med anden etnisk og kulturel baggrund end dansk, har bevirket, at den sociale sammenhængskraft og traditionelle fælles kerneværdier er under pres. Bibliotekerne er et naturligt sted for flygtninge og indvandrere til at lære det danske sprog og den danske kultur bedre at kende og samtidigt at vedligeholde deres modersmål og kulturelle baggrund gennem forskellig anvendelse af medier og tjenester. Med bibliotekernes kerneværdier om gratis, fri og lige adgang for alle, bliver de af flygtninge og indvandrere betragtet som et neutralt fristed. Bibliotekerne skal medvirke til integration af flygtninge og indvandrere. Handling: For at medvirke til integration af flygtninge og indvandrere skal bibliotekerne tilvejebringe relevante aktiviteter og programmer, f.eks. it-undervisning til indvandrerkvinder og højtlæsningsprogrammer til børn. En styrkelse af indsatsen på området fordrer et forbedret økonomisk grundlag. Der skal formuleres mål til den interne kontrakt mellem Århus Kommune og Århus Kommunes Biblioteker på området.

8 Side 8 af 12 Bibliotekerne skal medvirke til at udvikle og støtte børns faglige og personlige udvikling Bibliotekerne skal bidrage til, at børn kan udvikle sig og udfolde sig på deres egne betingelser. Deres fantasi, skabertrang og kropsforståelse skal udfordres. Udgangspunktet er at lære børn at skabe noget selv, at lade dem arbejde med deres fantasi og at give dem en grundlæggende tryghed ved tilværelsen. Det kulturformidlende arbejde foretages i bibliotekerne gennem en bred vifte af tilbud. Der er børnelitteratur og billedbøger, børneteaterforestillinger, fortælleværksteder, temaudstillinger (sørøvere, dinosaurer, middelalderen etc.). Via internettet er der i samarbejde mellem biblioteker etableret en del relevante tilbud til børnene. Fremtidens børnebibliotek skal stadig indeholde fysiske medier, bøger og andet, men de fysiske lokaler skal udvikles hen mod muligheder for en mere eksperimenterende og legende tilgang til information og viden, ligesom it-komponenter skal indbygges i de fysiske steder, således at interaktivitet, læring og kreativitet fremmes. Bibliotekerne skal have attraktive tilbud til børn, både i form af væresteder og medier. Handling: For at fremme børns kulturoplevelser, dannelse, læsning og litteraturtilegnelse skal bibliotekerne have attraktive tilbud til børn, både i form af væresteder og medier. I forbindelse med udviklingen af Multimediehuset arbejder Århus Kommunes Biblioteker tæt sammen med eksterne parter, herunder it-byen Katrinebjerg, om udviklingen af et koncept for Det Interaktive Børnebibliotek. Der skal udvikles et koncept for fremtidens børnebibliotek, som kan indgå i projekteringen af Multimediehuset.

9 Side 9 af 12 Bibliotekerne skal indgå i partnerskaber med andre institutioner og organisationer Bibliotekerne skal i videst muligt omfang skabe netværk og samarbejder med andre aktører, f.eks. inden for kultur, uddannelse, erhverv og borgerservice, dels for at give brugerne af bibliotekerne et bedre servicetilbud, dels for at opnå en bedre ressourceudnyttelse. Århus Kommunes Biblioteker skal fortsat fokusere på sine kerneydelser - det vil sige formidling af oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet, idet det kan give en dårlig kvalitet, hvis bibliotekerne breder sig over for mange aktiviteter. Men der kan være en stor berigelse ved samarbejdet med andre. Et godt eksempel på synergieffekten ved at sammensmelte forskellige tilbud er kombibibliotekerne, hvor skolens pædagogiske servicecenter (tidligere skolebiblioteket) og folkebiblioteket er smeltet sammen i et kombibibliotek. På tilsvarende vis kan man forestille sig lokale centre, hvor en række kulturelle og kommunale tilbud er integreret i samme bygning. Eksempelvis kunne flere af følgende funktioner: Skatterådgivning, socialrådgivning, kommuneinformation, folkeoplysning, idrætsforening, menighedsråd, lokalcenter, børnehave, skole, fritidshjem, miljøgruppe, forening, sundhedsvæsen, lokalpsykiatri, medborgerhus - være tilgængelige i samme bygning. En anden dynamik knytter sig til samarbejde med den private sektor. På udviklingsområdet samarbejder Århus Kommunes Biblioteker med it-byen Katrinebjerg og Alexandra-Instituttet på flere projekter, hvori der er erhvervskomponenter. Andre samarbejdspartnere i aktuelle udviklingsprojekter er folkeoplysningsforbund, folke- og forskningsbiblioteker, uddannelses- og forskningsinstitutioner. Bibliotekerne kan indgå i forskellige partnerskaber, f.eks. med musik- eller bogforlag eller med andre kommuners biblioteker. Handling: For at sikre hensigtsmæssig ressourceudnyttelse og videndeling kan bibliotekerne samtænkes med borgerservicecentre, så eventuelle borgerservicecentre i Århus Kommune etableres på eller i nær tilknytning til bibliotekerne. Der skal udformes servicebeskrivelser, der sikrer en tæt koordinering mellem biblioteksvirksomhed og borgerservicecenterfunktioner.

10 Side 10 af 12 Bibliotekerne skal udvikle biblioteksydelser, baseret på den nyeste it Teknologi- og medieudviklingen er på en række områder sket meget hurtigt over de seneste 20 år, og meget tyder på, at udviklingshastigheden vil fortsætte med at stige. Højere transmissionshastigheder til lavere priser, trådløs og mobil Internetadgang, it-i-alt, bøjelige/bevægelige skærme med høj billed- og farvekvalitet, lettere betjening, computere uden tastatur med talegenkendelse og chip-teknologi er teknologier, som allerede eksisterer, og som vil slå massivt igennem i de kommende år. Arbejde og fritid flyder endnu mere sammen i fremtiden, og fysiske arbejdspladser er under afløsning af mere fleksible arbejdsformer. Hurtig og fri adgang til relevant viden er essentiel. De traditionelle massemediers position er allerede truet af denne udvikling. Fjernsynet mister betydning, mens nye mediekulturer fremmes af mobile teknologier. Der vil være informations- og videnkanaler tilgængelige overalt inden for en overskuelig fremtid. Derfor vil den kulturpolitiske problemstilling ikke knytte sig så meget til adgang til informationskanaler, men snarere til adgang til indhold af kvalitet og relevans i disse kanaler. Der er behov for, at bibliotekerne arbejder på at sikre kvaliteten også af informationer fra internettet. Bibliotekerne kan være et samlingspunkt i en teknologisk udviklingsproces og i den mentale udviklingsproces, der følger med. Bibliotekerne skal være et fysisk oplevelsessted, hvor der kan afprøves og leges med forskellige medietyper og læringsformer, således at borgernes innovationsevne og forandringslyst understøttes. Bibliotekerne skal understøtte borgernes anvendelse af selvbetjente digitale e-løsninger, herunder bistå teknologi-uvante grupper, i samarbejde med evt. kommende borgerservicecentre. Handlingsplan: For at sikre, at Århus Kommunes Biblioteker til stadighed kan følge med den teknologiske udvikling skal der udarbejdes en IT-strategi for bibliotekernes fremtidige bibliotekstilbud. Strategiens mål vil indgå i budget- og kontraktmål for bibliotekerne.

11 Side 11 af 12 Bibliotekerne skal have kvalitet, aktualitet og alsidighed i tilbuddene Folkebibliotekernes formål - fremme af oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet - opfyldes gennem kriterierne kvalitet, alsidighed og aktualitet ved udvælgelsen af det materiale, der stilles til rådighed. Alene disse kriterier ved udvælgelsen - ikke de i materialerne indeholdte religiøse, moralske eller politiske synspunkter - må efter biblioteksloven være afgørende. Bibliotekerne er som public-service virksomheder forpligtigede på både dybde og bredde i valg af den viden og de medier, som de giver adgang til. Der skal være plads til både den smalle litteratur og til de mere sjældne kulturfilm og musikindspilninger, lige som til det brede tilbud med appel til flere. Bibliotekerne skal foretage en seriøs kvalitetsbedømmelse inden for alle medietyper. Ud over kvalitet er alsidighed et kriterium. Der skal være en bred vifte af tilbud på alle medieområder. Bibliotekerne skal forsøge at imødekomme forskelligheden hos forskellige grupper. Unge, ældre, børn, nydanskere, studerende, pensionister, personer med lange eller korte uddannelser har forskellige ønsker og behov. Endelig skal materialevalget - både vedrørende fysiske materialer, e-tekster, musik og virtuelle henvisninger - være præget af aktualitet. Brugerbehovet for den nyeste viden og kulturoplevelse er stort, og det skal naturligvis afspejle sig i bibliotekernes tilbud. Handling: For at sikre, at bibliotekerne lever op til et tidssvarende public service - krav, skal Århus Kommunes Biblioteker udarbejde en materialevalgspolitik, der forelægges rådmanden til godkendelse.

12 Side 12 af 12 Bibliotekerne skal være bæredygtige, åbne og tilgængelige Der skal være attraktive, velbeliggende biblioteker i Århus Kommune. Bibliotekernes placering skal være tilrettelagt i forhold til befolkningskoncentrationer, byudvikling og trafikmønstre, ligesom adgangsforhold og indretning af de enkelte biblioteker skal være tilrettelagt under hensyntagen til handicappede. Bibliotekerne skal være af en sådan størrelse, at de kan tiltrække og opfylde moderne borgeres stigende krav. Endvidere skal de være af en sådan størrelse, at der på sigt skal kunne opretholdes en vejledning med et acceptabelt fagligt niveau. Bibliotekerne skal være åbne på tidspunkter, hvor borgerne har mulighed for at anvende dem, f.eks. på søndage. På tidspunkter, hvor der ikke er åbent, skal der være muligheder for at aflevere lånt materiale, ligesom bibliotekernes web-tjenester skal være åbne 24 timer i døgnet. Åbningstider skal i øvrigt være tilrettelagt i forhold til brugerbehov. I mindre lokalsamfund skal de fysiske biblioteker så vidt muligt samtænkes med andre relevante borgerrettede aktiviteter, eksempel kultur- og aktivitetshuse, lokalarkiver, multihaller eller pædagogiske servicecentre (kombibiblioteker). Bibliotekerne skal være indbyrdes forbundet ved en kørselsordning med biblioteksmaterialer. Der skal endvidere være et elektronisk bibliotekstilbud, som supplerer de fysiske biblioteker. Tilbuddet skal indeholde både bestillingsfunktioner til fysiske medier samt digitale medier og tjenester. Handling: For at tilvejebringe en optimal betjeningsstruktur under hensyntagen til økonomi, skal der udarbejdes et forslag til strukturplan for Århus Kommunes Biblioteker. Planforslaget skal indeholde beskrivelse af biblioteksmodeller til varierende lokalsamfund med angivelse af størrelse og ressourceanvendelse, forslag til placering samt angivelse af drifts- og anlægsøkonomi og finansiering. Strukturplanforslaget skal have udgangspunkt i gældende byrådsvedtagelser, herunder etablering af Multimediehuset på havnefronten i Forslag til strukturplan skal forelægges byrådet til behandling i efteråret 2006.

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 8100 Århus C Tlf. 8940 2384 - Epost mag4@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 25. april 2005 via Magistraten Tlf. nr.: Jour.

Læs mere

2010-13. Bibliotekspolitik for Randers Kommune

2010-13. Bibliotekspolitik for Randers Kommune 2010-13 Bibliotekspolitik for Randers Kommune BIBLIOTEKSPOLITIK FOR RANDERS KOMMUNE BIBLIOTEKET ER EN MENNESKERET v. formand for kultur- og fritidsudvalget Ellen Petersen De danske folkebiblioteker spiller

Læs mere

BIBLIOTEKSPOLITIK FOR STRUER KOMMUNE

BIBLIOTEKSPOLITIK FOR STRUER KOMMUNE BIBLIOTEKSPOLITIK FOR STRUER KOMMUNE 1 INDLEDNING Bibliotekspolitikken er udarbejdet under hensyntagen til lovgivning, nationale biblioteksstrategier, Struer Kommunens værdier, kulturpolitik og kulturstrategier.

Læs mere

PÅ BIBLIOTEKERNES HYLDER

PÅ BIBLIOTEKERNES HYLDER Biblioteker og Borgerservice August 2007 Side 2 Indkøb af medier I begyndelsen var ordet, og ordet var valg. Det ord, hvorpå alle spændende oplevelser, alle oplivende momenter, al mening og al ære afhænger.

Læs mere

Aabenraa Kommunes. Bibliotekspolitik. Biblioteket i videnssamfundet

Aabenraa Kommunes. Bibliotekspolitik. Biblioteket i videnssamfundet Aabenraa Kommunes Bibliotekspolitik Biblioteket i videnssamfundet Biblioteket gennemløber i disse år den største forandring i 50 år. Det gælder rammevilkår, indholdselementer, faglige kompetencer og service.

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset VÆRDIGRUNDLAG FOR Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Værdigrundlag for Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Udarbejdet i samarbejde med NIRAS Konsulenterne

Læs mere

Hørsholm Bibliotek i Kulturhus Trommen

Hørsholm Bibliotek i Kulturhus Trommen Hørsholm Bibliotek i Kulturhus Trommen Åbningstider: Alle dage kl. 8 22. Betjening man. fre. fra kl. 11-18 og lørdag 10-14 Folkebibliotekernes formål og virksomhed 1. Folkebibliotekernes formål er at fremme

Læs mere

BIBLIOTEKSPOLITIK. Varde kommunes. BIBLIOTEKSPOLITIKKEN opstiller mål for 2012 til 2016 og indgår i Varde Kommunes aftalestyring af biblioteket.

BIBLIOTEKSPOLITIK. Varde kommunes. BIBLIOTEKSPOLITIKKEN opstiller mål for 2012 til 2016 og indgår i Varde Kommunes aftalestyring af biblioteket. Varde kommunes BIBLIOTEKSPOLITIK BIBLIOTEKSPOLITIKKEN opstiller mål for 2012 til 2016 og indgår i Varde Kommunes aftalestyring af biblioteket. Rådhusstræde 2 6800 Varde Tlf. 7522 1088 www.vardebib.dk Forord

Læs mere

Ny politik for perioden

Ny politik for perioden Ny politik for perioden 2015-18 X Kulturudvalgets hovedtemaer for politikken Digitalisering og kanalstrategi Lokale tilbud medborgercentre Læring, viden, dannelse, medborgerskab og demokrati E-materialer

Læs mere

Randers Bibliotek AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014

Randers Bibliotek AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 Randers Bibliotek AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål

Læs mere

Budget ,9 0,8 0,8 0,8 0,8 0,7 0,8

Budget ,9 0,8 0,8 0,8 0,8 0,7 0,8 Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent Budget 211,9,8,8,8,8,7,8 Herning,9 Holstebro,8 Horsens,8 Randers Silkeborg,8,8 Skive,7 Viborg,8,,1,2,3,4,5,6,7,8,9 1, Tabellen og figuren viser,

Læs mere

Folkebibliotekerne organisering og udviklingstendenser. Introduktion til nyansatte i folkebiblioteksektoren/vest 25. februar 2014

Folkebibliotekerne organisering og udviklingstendenser. Introduktion til nyansatte i folkebiblioteksektoren/vest 25. februar 2014 Folkebibliotekerne organisering og udviklingstendenser Introduktion til nyansatte i folkebiblioteksektoren/vest 25. februar 2014 Fredericia Bibliotek - et mellemstort provinsbibliotek Dagsorden O Lovgrundlag

Læs mere

Hjørring Kommune. Bibliotekspolitik 2011-2014 for. Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark

Hjørring Kommune. Bibliotekspolitik 2011-2014 for. Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark Bibliotekspolitik 2011-2014 for Hjørring Kommune Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark Når 1,3 mio. danskere har svage læse- og regnefærdigheder, og når ca. 2 mio. ikke har

Læs mere

Sorø Kommune. Strategi for Sorø Bibliotek Nationale udviklingstendenser

Sorø Kommune. Strategi for Sorø Bibliotek Nationale udviklingstendenser Sorø Kommune Strategi for Sorø Bibliotek 2016-2019 2019 Sorø Bibliotek er et traditionelt folkebibliotek med to afdelinger beliggende i historiske bygninger i henholdsvis Sorø Bymidte og Dianalund. Begge

Læs mere

Ny politik for perioden 2015-18

Ny politik for perioden 2015-18 Ny politik for perioden 2015-18 X Kulturudvalgets hovedtemaer for politikken Digitalisering og kanalstrategi Lokale tilbud medborgercentre Læring, viden, dannelse, medborgerskab og demokrati E-materialer

Læs mere

Balancen mellem digitale og traditionelle biblioteksydelser

Balancen mellem digitale og traditionelle biblioteksydelser Balancen mellem digitale og traditionelle biblioteksydelser Hvordan udvikler man bibliotekernes ydelser med den rette balance mellem de traditionelle og de nye biblioteksydelser? Hvordan får bibliotekerne

Læs mere

UDKAST TIL. Politik for Borgerservice og Biblioteker Århus Kommune

UDKAST TIL. Politik for Borgerservice og Biblioteker Århus Kommune UDKAST TIL Politik for Borgerservice og Biblioteker 2011-2014 Århus Kommune Indholdsfortegnelse 1. Politik for Borgerservice og Biblioteker 2011-2014... 3 2. Vision for Borgerservice og Biblioteker...

Læs mere

Politik for Borgerservice og Biblioteker 2011-2014. Kort version

Politik for Borgerservice og Biblioteker 2011-2014. Kort version Politik for Borgerservice og Biblioteker 2011-2014 Kort version Bibliotekerne skal være lokale medborgercentre, steder for viden og borgerservice, der sammen med lokale aktiviteter og initiativer skal

Læs mere

Udvalget for kultur 2009. Bibliotekspolitik Slagelse Bibliotekerne

Udvalget for kultur 2009. Bibliotekspolitik Slagelse Bibliotekerne Udvalget for kultur 2009 Bibliotekspolitik Slagelse Bibliotekerne Indhold 1. Mission............................................................ side 2 2. Vision for Slagelse Bibliotekerne....................................

Læs mere

Kultur- og idrætspolitik

Kultur- og idrætspolitik Kultur- og idrætspolitik Fredensborg Kommune l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Kultur- og idrætslivet binder hverdagen sammen for rigtig mange mennesker og er med til at gøre Fredensborg Kommune til

Læs mere

STRATEGI > fo r Ve jle l Bibliote Bibliot ke k rne 2011 2014 <

STRATEGI > fo r Ve jle l Bibliote Bibliot ke k rne 2011 2014 < STRATEGI > for Vejle Bibliotekerne 2011 2014< VISIONEN for Vejle Bibliotekerne DIGITALT OMRÅDE OPLEVELSER, INSPIRATION OG LÆRING VISION PROFESSIONEL UDVIKLING Visionen angiver retningen, vi skal gå, i

Læs mere

Indhold. Politik for Borgerservice og Biblioteker 2011-2014...4. Vision for Borgerservice og Biblioteker...6

Indhold. Politik for Borgerservice og Biblioteker 2011-2014...4. Vision for Borgerservice og Biblioteker...6 Politik for Borgerservice og Biblioteker 2011-2014 Indhold Politik for Borgerservice og Biblioteker 2011-2014...4 Vision for Borgerservice og Biblioteker...6 Politik for Borgerservice og Biblioteker 2011-2014

Læs mere

RE-PUBLISHED 2018-strategi

RE-PUBLISHED 2018-strategi E-PUBLISHED RE- RE-PUBLIS RE-P Silkeborg Bibliotekerne Strategi 2018 Silkeborg Bibliotekernes 2018-strategi handler om, det vi VIL som lokalt folkebibliotek. De handlingsplaner, vi sammen skaber og udvikler

Læs mere

Vejen Kommunes Biblioteker

Vejen Kommunes Biblioteker Vejen Kommunes Biblioteker Drifts- og Afdelingschef Institutionsleder Gyldigheden af aftalen bekræftes herved: Borgmester Direktør 1. Drifts- og udviklingsaftaler i Vejen Kommune Aftalestyring er en central

Læs mere

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Læsning sprog leg læring Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Indledning Københavns Kommune har med det brede forlig Faglighed for Alle skabt grundlag for en styrket indsats på blandt andet læseområdet.

Læs mere

Bibliotekspolitik 2014-2017

Bibliotekspolitik 2014-2017 Bibliotekspolitik 2014-2017 Forord Den 17. juni 2013 vedtog byrådet den nye bibliotekspolitik for årene 2014-2017. Politikken er som noget nyt blevet formuleret i samarbejde med borgerne i Esbjerg Kommune,

Læs mere

Medborgercenteret: En ny fortælling om biblioteket i netværkssamfundet. Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune

Medborgercenteret: En ny fortælling om biblioteket i netværkssamfundet. Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune Medborgercenteret: En ny fortælling om biblioteket i netværkssamfundet Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune Gentænk biblioteket

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Rådet for Etniske Minoriteter og Styrelsen for Bibliotek og Medier

Samarbejdsaftale mellem Rådet for Etniske Minoriteter og Styrelsen for Bibliotek og Medier Samarbejdsaftale mellem Rådet for Etniske Minoriteter og Styrelsen for Bibliotek og Medier Juni 2008 Indledning Denne aftale er et katalog over samarbejdsmuligheder mellem Rådet for Etniske Minoriteter,

Læs mere

Indhold. Forord 3 Indledning 4 Vision 5 Udfordringer 6 Ambitioner 7. Målsætninger 9. Fra vision til handling 14-15

Indhold. Forord 3 Indledning 4 Vision 5 Udfordringer 6 Ambitioner 7. Målsætninger 9. Fra vision til handling 14-15 Børnekultur politik Indhold Forord 3 Indledning 4 Vision 5 Udfordringer 6 Ambitioner 7 Kulturgarantien 7 Kulturfærge Frederikshavn 8 Synlig Børnekultur 8 Målsætninger 9 Kultur- og Fritidsudvalget 9 Børneinstitutioner,

Læs mere

Fremtidens biblioteksstrategi. Jonna Holmgaard Larsen chefkonsulent

Fremtidens biblioteksstrategi. Jonna Holmgaard Larsen chefkonsulent Fremtidens biblioteksstrategi Jonna Holmgaard Larsen chefkonsulent Zombier eller biblioteksudviklere? - Bibliotekarer er zombier om 15 år: kassedamer, postbude og bibliotekarer er et uddøende folkefærd...

Læs mere

Biblioteket. På dagsordnen

Biblioteket. På dagsordnen Biblioteket På dagsordnen Biblioteket Bliver bibliotekerne ramt hårdt af konjunktursvingninger? stedet hvor du bliver et helt menneske Interesseorganisationens skal vise - resultater på lang sigt - og

Læs mere

VELKOMMEN PÅ - ET ÅBENT TILBUD S E R V I C E I N F O R M AT I O N

VELKOMMEN PÅ - ET ÅBENT TILBUD S E R V I C E I N F O R M AT I O N VELKOMMEN PÅ - ET ÅBENT TILBUD S E R V I C E I N F O R M AT I O N Biblioteksloven 1. Folkebibliotekernes formål er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet ved at stille bøger, tidsskrifter,

Læs mere

Kulturpolitk for Stevns Kommune

Kulturpolitk for Stevns Kommune Kulturpolitk for Stevns Kommune Indledning Den foreliggende Kulturpolitik for Stevns Kommune er udarbejdet i henhold til beslutning i udvalget for Natur, Fritid og Kultur (NFK). Hvad er formålet med kulturpolitikken?

Læs mere

Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune

Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE - BYRÅDET Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune I Solrød Kommune er der kultur- og fritidstilbud til alle borgere overalt i kommunen. I fritids- og kulturlivet vokser vi fra barnsben

Læs mere

Rundspørge om Hjortshøj Kombibibliotek, nov 2003 Respondenter: 65 á 250

Rundspørge om Hjortshøj Kombibibliotek, nov 2003 Respondenter: 65 á 250 Administration Spørgeskemaer under udarbejdelse Publicerede spørgeskemaer Arkiverede spørgeskemaer Tilbage til statistik Rundspørge om Hjortshøj Kombibibliotek, nov 2003 Respondenter: 65 á 250 1. Hvor

Læs mere

2. Formål. 3. Brug for alle unges rollemodeller tilbyder

2. Formål. 3. Brug for alle unges rollemodeller tilbyder Samarbejdsaftale mellem Bibliotek og Medier og Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration om brug af Brug for alle unges rollemodeller på biblioteker. Bibliotek og Medier og Ministeriet for

Læs mere

Københavns Bibliotekers kerneopgave er at skabe ivrige læsere, kritiske kulturforbrugere og engagerede borgere.

Københavns Bibliotekers kerneopgave er at skabe ivrige læsere, kritiske kulturforbrugere og engagerede borgere. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Biblioteksudvikling og Hovedbiblioteket NOTAT 16. januar 2019 Kerneopgave, mål, fokusområder, indsatser og greb i en ny biblioteksplan Københavns Bibliotekers

Læs mere

FUNKTIONS- BESKRIVELSE. Pædagogisk LæringsCenter

FUNKTIONS- BESKRIVELSE. Pædagogisk LæringsCenter FUNKTIONS- BESKRIVELSE Pædagogisk LæringsCenter FORORD Læringscenteret har altid formidlet viden om læremidler, kulturtilbud, konkurrencer og kampagner til elever og lærere. Men med den nye bekendtgørelse

Læs mere

13. Kultur- og Fritidsudvalget

13. Kultur- og Fritidsudvalget 13. Kultur- og Fritidsudvalget ------------ overslag ---------- Udvalget for Kultur og Fritid 91.922 92.524 93.406 94.598 93.967 93.883 Kulturel virksomhed 38.136 35.350 39.136 40.250 39.666 39.582 Bibliotek

Læs mere

Albertslund Bibliotek. Bibliotekspolitik 2012-2015. Kultur og Fritidsforvaltningen. Albertslund Bibliotek

Albertslund Bibliotek. Bibliotekspolitik 2012-2015. Kultur og Fritidsforvaltningen. Albertslund Bibliotek Bibliotekspolitik 2012-2015 Kultur og Fritidsforvaltningen Albertslund Bibliotek Albertslund Bibliotek Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk kulturforvaltningen@albertslund.dk

Læs mere

Bibliotekspolitik for Vejle Bibliotekerne. Ni udsagn

Bibliotekspolitik for Vejle Bibliotekerne. Ni udsagn Bibliotekspolitik for Vejle Bibliotekerne Ni udsagn Indholdsfortegnelse Forord s. 2 1. Vejle Bibliotekerne er lokale kulturcentre s. 5 2. Vejle Bibliotekerne støtter kulturel mangfoldighed gennem vores

Læs mere

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum :

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum : Roskilde Bibliotekerne / Bibliotekspolitik I Roskilde Kommune er bibliotekerne en vigtig del af lokalsamfundet. Via sine aktiviteter og tilbud til borgerne understøtter bibliotekerne kommunens vision om,

Læs mere

Forslag til. Folkeoplysningspolitik

Forslag til. Folkeoplysningspolitik Forslag til Kerteminde Kommune 231111 2011-19114 1440-29400 1 Vision, værdier og målsætninger for folkeoplysningsområdet i Kerteminde Kommune 2 Indledning Aktiviteterne inden for fritidslivet opstår i

Læs mere

Kultur for alle. Kulturpolitik for Glostrup Kommune

Kultur for alle. Kulturpolitik for Glostrup Kommune Kultur for alle Kulturpolitik for Glostrup Kommune Et rigt lokalt kulturliv er: mangfoldighed fælleskab identitetsdannende frivillighed læring udfoldelse leg inddragelse tradition kreativitet oplevelser

Læs mere

Highlights fra Københavns Bibliotekers digitale strategi

Highlights fra Københavns Bibliotekers digitale strategi Highlights fra Københavns Bibliotekers digitale strategi Den 4. november 2014 Jakob Heide Petersen // Københavns Biblioteker Indhold Indledning bibliotekets opgave og fokus Biblioteksstrategi i København

Læs mere

Indhold. 1. Formål med aftalen. 2. Politiske visioner, mål og krav. 3. Randers Bibliotek Hvem er vi? 4. Målene i aftalen. 5. Opfølgning på målene

Indhold. 1. Formål med aftalen. 2. Politiske visioner, mål og krav. 3. Randers Bibliotek Hvem er vi? 4. Målene i aftalen. 5. Opfølgning på målene Aftale mellem Byrådet og Randers Bibliotek 2008 Indhold 1. Formål med aftalen 2. Politiske visioner, mål og krav 3. Randers Bibliotek Hvem er vi? 4. Målene i aftalen 5. Opfølgning på målene 6. Økonomi

Læs mere

Brug, kvalitetsudvikling og tilfredshed med bibliotekerne

Brug, kvalitetsudvikling og tilfredshed med bibliotekerne Brug, kvalitetsudvikling og hed med bibliotekerne Brugerundersøgelsen af 0 biblioteker i oktober 00 Århus Kommunes Biblioteker januar 00 Indhold Undersøgelsen Hvem bruger bibliotekerne 4 Søndagsåbent 6

Læs mere

At alle bidrager til fællesskabet inden for rammerne af de fælles politikker, retningslinjer og beslutninger.

At alle bidrager til fællesskabet inden for rammerne af de fælles politikker, retningslinjer og beslutninger. Kontrakt 2015-16 Biblioteket Støvring, Skørping, Terndrup, Nørager og Bogbus Indledning Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune.

Læs mere

STRATEGI 2015-2018. #meretilflere

STRATEGI 2015-2018. #meretilflere STRATEGI 2015-2018 #meretilflere MERE TIL FLERE Mere til flere er kernen i den vision og strategi, der bærer rammeaftalen mellem Kulturministeriet og Statsbiblioteket for 2015-2018. Meretilflere er måske

Læs mere

Bibliotekspolitik Brønderslev Bibliotek

Bibliotekspolitik Brønderslev Bibliotek Bibliotekspolitik Brønderslev Bibliotek Forord B rønderslev Bibliotek en del af livet gennem hele livet. Vi arbejder med at se og udvikle Biblioteket som en livstråd, hvor den enkelte borger gennem hele

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 22. november 2018 Indhold 3 4 4 4 6 6 8 9 10 11 12 13 Forord Vision Formål Vision Målsætninger Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Læs mere

Bibliotekspolitik. for Nyborg Kommune

Bibliotekspolitik. for Nyborg Kommune Bibliotekspolitik for Nyborg Kommune Bibliotekets mission Nyborg Bibliotek er en dynamisk og sprudlende kulturinstitution, der spiller en afgørende rolle i forhold til at gøre kommunen mentalt, kulturelt

Læs mere

Fællesskab for alle Politik for Borgerservice og Biblioteker Kultur og Borgerservice Aarhus Kommune 2015

Fællesskab for alle Politik for Borgerservice og Biblioteker Kultur og Borgerservice Aarhus Kommune 2015 FÆLLESSKAB FOR ALLE POLITIK FOR BORGERSERVICE OG BIBLIOTEKER 2015-2018 Fællesskab for alle Politik for Borgerservice og Biblioteker 2015-2018 Kultur og Borgerservice Aarhus Kommune 2015 Opsætning ITK Design

Læs mere

Velkommen til Get Moving 2010. Hånd i hånd med vores brugere

Velkommen til Get Moving 2010. Hånd i hånd med vores brugere Velkommen til Get Moving 2010 Hånd i hånd med vores brugere Regional udviklingsdag for bibliotekerne i Region Nordjylland Hvorfor? - Den brændende platform Samfundet uden for bibliotekerne Vidensamfundets

Læs mere

Rummelige fællesskaber og kreative frirum. Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune

Rummelige fællesskaber og kreative frirum. Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune Rummelige fællesskaber og kreative frirum Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune Indhold Indledning... 3 VISION... 4 VÆRDIER... 4 STRATEGISKE MÅL... 4 1. Vi vil styrke foreningsliv og fællesskaber...

Læs mere

Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015

Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015 Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015 HORSENS KOMMUNES BIBLIOTEKER Bibliotekets stand ved Højskoledagen for ældre Forsidefoto: Carl nielsens fødseldag fejres med elever fra Musikskolen Horsens

Læs mere

Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014

Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014 Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014 Frederiksberg Kommune ønsker, at byen er et attraktivt sted at leve, bo og arbejde for alle borgere uanset etnisk oprindelse. Kommunen ser i udgangspunktet

Læs mere

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år DBC Strategi 2017 DBC har nye udfordringer i de kommende år Digital transition er stadig det grundvilkår, der bestemmer DBC s strategi. Også i de kommende år. Med alt hvad det indebærer med teknologi,

Læs mere

Politikudkast. Borgerservice og Biblioteker

Politikudkast. Borgerservice og Biblioteker Politikudkast Borgerservice og Biblioteker Temaer for politikken.. Borgerservice og biblioteker -der hvor du er Et inspirerende videnstilbud for alle Multimediehuset Livslang læring Et borgerservicetilbud

Læs mere

Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune

Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune 2 Forord I Vesthimmerlands Kommune betragter vi det som et fælles ansvar og en fælles opgave at skabe et inkluderende samfund med gode rammer for aktive

Læs mere

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier...

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... handicap politik Indhold Forord... 3 Vision for handicappolitikken... 4 Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... 5 Målsætninger... 7 Forord Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Resultatberetning 2014

Resultatberetning 2014 Resultatberetning 2014 HORSENS KOMMUNES BIBLIOTEKER En dejlig sommeraften med AOF koret i Tobaksgården Forsidefoto: Et kig ind i det nye bibliotek i Gedved På Krimimessen overrækker forfatteren Jens Henrik

Læs mere

Bibliotek. Politik for Herning Kommune

Bibliotek. Politik for Herning Kommune Bibliotek Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Johs. Poulsen, Formand for Kultur- og Fritidsudvalget 5 Bibliotekspolitik - vision 7 1 - Styrke borgernes mulighed for læring 9 2 - Understøtte borgernes

Læs mere

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Forord Formålet med en politik for Biblioteker & Borgerservice er at sætte retning på udviklingen af biblioteks- og borgerserviceområdet til

Læs mere

Lån bæredygtighed...på biblioteket! Nina Thorsted Petersen, Odense Bibliotekerne

Lån bæredygtighed...på biblioteket! Nina Thorsted Petersen, Odense Bibliotekerne Lån bæredygtighed...på biblioteket! Nina Thorsted Petersen, Odense Bibliotekerne En del af bibliotekets grundtanke 1. Folkebibliotekernes formål er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet

Læs mere

En kreativ kommune med aktive byrum ude og inde. Borgerne stiller større krav til de fysiske rammer, herunder mobile og fleksible institutioner

En kreativ kommune med aktive byrum ude og inde. Borgerne stiller større krav til de fysiske rammer, herunder mobile og fleksible institutioner GLADSAXE KOMMUNE Kultur og Fritid Bilag 2: og hovedpointer fra arbejdsgrupper NOTAT Dato: 4. juni 2012 Af: Helena Jørgensen En kreativ kommune med aktive byrum ude og inde Borgerne stiller større krav

Læs mere

Om folkebiblioteker og læringscentre på skolerne: Forskelle, ligheder og samarbejde Styreforms- og strukturudvalget. Kopi til.

Om folkebiblioteker og læringscentre på skolerne: Forskelle, ligheder og samarbejde Styreforms- og strukturudvalget. Kopi til. Emne Til Kopi til Om folkebiblioteker og læringscentre på skolerne: Forskelle, ligheder og samarbejde Styreforms- og strukturudvalget Den 21. januar 2013 Aarhus Kommune Børn og Unge For at tegne et klart

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Fremtidens biblioteker Skanderborg Kommune. Indledende afdækning Kultur og Sundhedsudvalget 5. november 2015

Fremtidens biblioteker Skanderborg Kommune. Indledende afdækning Kultur og Sundhedsudvalget 5. november 2015 Fremtidens biblioteker Skanderborg Kommune Indledende afdækning Kultur og Sundhedsudvalget 5. november 2015 1 Denne præsentation Denne præsentation er et midtvejsoplæg til Kultur- og sundhedsudvalget på

Læs mere

Furesø Kommune FRITID I FURESØ. Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet

Furesø Kommune FRITID I FURESØ. Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet Furesø Kommune FRITID I FURESØ Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet 1 1. FORORD Furesø Kommune er et godt sted at bo. Det er en attraktiv og naturskøn kommune, hvor borgerne, unge som gamle, engagerer

Læs mere

Ny politik for perioden 2015-18

Ny politik for perioden 2015-18 Ny politik for perioden 2015-18 X Kulturudvalgets hovedtemaer for politikken Digitalisering og kanalstrategi Lokale tilbud medborgercentre Læring, viden, dannelse, medborgerskab og demokrati E-materialer

Læs mere

Den Kompetente Region

Den Kompetente Region Den Kompetente Region Strategiarbejde for Roskildes Centralbiblioteksområde (Region Sjælland & Bornholm) 2010-2013 Centralbibliotekernes vision er at styrke de muligheder, folkebibliotekerne har for at

Læs mere

Horsens Kommunes biblioteksstrategi. Det fællesskabende bibliotek med borgeren i centrum

Horsens Kommunes biblioteksstrategi. Det fællesskabende bibliotek med borgeren i centrum Horsens Kommunes biblioteksstrategi Det fællesskabende bibliotek med borgeren i centrum Indledning Det moderne folkebibliotek navigerer i et komplekst og digitaliseret samfund. Det er under konstant udvikling

Læs mere

Biblioteket under forandring - en introduktion til 4-rums modellen

Biblioteket under forandring - en introduktion til 4-rums modellen - en introduktion til 4-rums modellen Bibliotekdage på Lindås Henrik Jochumsen Det Informationsvidenskabelige Akademi Københavns Universitet Mit udgangspunkt Bibliotekets aktuelle situation Biblioteket

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

BIBLIOTEKS- POLITIK FOR VEJLE BIBLIOTEKERNE

BIBLIOTEKS- POLITIK FOR VEJLE BIBLIOTEKERNE 2017 BIBLIOTEKS- POLITIK FOR VEJLE BIBLIOTEKERNE IND HOLD POLITIK Vejle Bibliotekerne Vækst i menneskers liv... side 3 Oplevelser og mødesteder... side 5 Demokrati... side 6 Kan vi hjælpe?... side 7 Relationer

Læs mere

Ny digital musiktjeneste på folkebibliotekerne

Ny digital musiktjeneste på folkebibliotekerne Ny digital musiktjeneste på folkebibliotekerne / Jakob Heide Petersen Københavns biblioteker 28. november 2016 Indhold Baggrund Biblioteksloven Medieudviklingen Formålet med musikindsatsen Baggrund for

Læs mere

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Service og kvalitet Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Indledning Service og kvalitet er nøgleordene i Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune.

Læs mere

Det moderne bibliotek. Bibliotekschefsforeningens årsmøde 2014 Stephan Kleinschmidt Formand for Kulturel og Regional Udvikling

Det moderne bibliotek. Bibliotekschefsforeningens årsmøde 2014 Stephan Kleinschmidt Formand for Kulturel og Regional Udvikling Det moderne bibliotek Bibliotekschefsforeningens årsmøde 2014 Stephan Kleinschmidt Formand for Kulturel og Regional Udvikling Sønderborg har brug for en vækstmotor Fakta Sønderborg kommune 76.793 indb.

Læs mere

Integrationspolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Integrationspolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Udkast 18. marts 2015 Dok.nr.: 2014/0026876-47 Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Ledelsessekretariatet Integrationspolitik 2015-2018 Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Forord 2

Læs mere

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS BØRNE OG LÆRINGSSYN I DUS Vestbjerg arbejder vi ud fra, at hvert enkelt barn er unikt, og at vi bedst behandler børn lige ved at behandle dem forskelligt. Det enkelte barn fødes med sin helt egen personlighed,

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN

VIRKSOMHEDSPLAN VIRKSOMHEDSPLAN 2016-17 Langeland Bibliotek INDHOLD 2 Indledning side 3 Hvorfor virksomhedsplan? side 4 Hvem er vi? side 5 Hvorfor kerneopgave? side 6-7 Bibliotekets kerneopgave side 8 Bibliotekets pejlemærker

Læs mere

Biblioteksstrategi Køge Kommune 2015

Biblioteksstrategi Køge Kommune 2015 Biblioteksstrategi Køge Kommune 2015 Indhold Vi mødes på biblioteket Biblioteket - den mest besøgte kulturinstitution Vision Livskraft fra 0-100 Biblioteksstrategi Køge Kommune Biblioteket styrker medborgerskab

Læs mere

Det samarbejdende biblioteksvæsen

Det samarbejdende biblioteksvæsen Det samarbejdende biblioteksvæsen HK ernes rolle Claus Vesterager Pedersen forfatter Hvad jeg vil tale om: Virkelighedsbilledet februar 2006 Trends Redskaber Følgevirkninger Teknologi Samarbejde / stordrift

Læs mere

Det åbne dagtilbud. Overordnede mål og rammer

Det åbne dagtilbud. Overordnede mål og rammer Det åbne dagtilbud Overordnede mål og rammer 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Det engagerede møde med omverdenen har værdi og skaber værdi.... 3 Lovgivning... 3 Formål... 3 Mål... 4 Organisering...

Læs mere

Fritids- og idrætspolitik 2008

Fritids- og idrætspolitik 2008 Fritids- og idrætspolitik 2008 Forslag Indledning Fritids- og idrætslivet er under forandring i disse år. Tilslutningen til foreningslivet er stagnerende og befolkningen vælger i stigende grad aktiviteter

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

KORAs mission er at fremme kvalitetsudvikling, bedre ressourceanvendelse og styring i den offentlige sektor.

KORAs mission er at fremme kvalitetsudvikling, bedre ressourceanvendelse og styring i den offentlige sektor. KORAs strategi Juni 2016 KORAs mission er at fremme kvalitetsudvikling, bedre ressourceanvendelse og styring i den offentlige sektor. KORA er en uafhængig statslig institution, som udfører sin faglige

Læs mere

Læse hele livet - strategi for 2013-2016

Læse hele livet - strategi for 2013-2016 /Nota Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder/ Læse hele livet - strategi for 2013-2016 Mission Nota sikrer adgang til viden, samfundsdeltagelse og oplevelser for mennesker med syns- og

Læs mere

Folke. Oplysnings politik

Folke. Oplysnings politik Folke Oplysnings politik 1 Indhold Forord 3 Folkeoplysningens udfordringer og styrker 4 Visioner og målsætninger 6 Tema 1 Rammer for folkeoplysning 8 Tema 2 Samspil med selvorganiserede grupper 10 Tema

Læs mere

2010: Proceskonsulentudd. fra Copenhagen Coaching Center

2010: Proceskonsulentudd. fra Copenhagen Coaching Center Om mig 2000: Bibliotekar DB. 2007: IntegrationsBibliotekar ved KøgeBibliotekerne 2010: Proceskonsulentudd. fra Copenhagen Coaching Center 2015: Cand.scient.bibl. Speciale: Dansk kulturpolitik og kulturinstitutioners

Læs mere

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune Strategi for Fritid og Kultur Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende fællesskaber.

Læs mere

POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE. Vi sætter os i borgerens sted...

POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE. Vi sætter os i borgerens sted... POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE Vi sætter os i borgerens sted... Målsætninger for administration og service i Randers Kommune Helhed og Sammenhæng Mødet med borgeren

Læs mere

DRs VIRKSOMHEDSSTRATEGI 2015 2018

DRs VIRKSOMHEDSSTRATEGI 2015 2018 VÆRD AT DELE STADIG ORIGINAL. MERE DIGITAL DR er sat i verden for at skabe og formidle kultur og journalistik til hele befolkningen. Public service-opgaven har været den samme siden DRs første udsendelser

Læs mere

Social Frivilligpolitik

Social Frivilligpolitik Social Frivilligpolitik 2 Forord Det frivillige sociale arbejde i Aalborg Kommune bygger på en meget værdifuld indsats, som et stort antal frivillige hver dag udfører i Aalborg Kommune. Indsatsen er meningsfuld

Læs mere

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier Vestegnen i udvikling byer i bevægelse Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier 15. oktober 2007 Vestegnen i udvikling byer i bevægelse På Vestegnen er der lang tradition

Læs mere

Funktionsbeskrivelse for det pædagogiske læringscenter på Havdrup Skole

Funktionsbeskrivelse for det pædagogiske læringscenter på Havdrup Skole Funktionsbeskrivelse for det pædagogiske læringscenter på Havdrup Skole Udarbejdet af Lone Sander, Benedicte Aufeldt og Hanne Petersen Indledning: Da der i 2014 kom en ny bekendtgørelse for de pædagogiske

Læs mere

AftenskolernesSamrådiSønderborgKommune

AftenskolernesSamrådiSønderborgKommune AftenskolernesSamrådiSønderborgKommune AFTENSKOLEPOLITIKISØNDERBORGKOMMUNE Aftenskolepolitik i Sønderborg Kommune Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Målsætning side 2 Værdigrundlag side 2 Aftenskolernes

Læs mere