Public Service Obligation project PSO HIGH QUALITY DANISH DESIGN WITH INTELLIGENT LED LIGHT. FINAL REPORT FEBRUARY 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Public Service Obligation project PSO 340-026 HIGH QUALITY DANISH DESIGN WITH INTELLIGENT LED LIGHT. FINAL REPORT FEBRUARY 2010"

Transkript

1 Public Service Obligation project PSO HIGH QUALITY DANISH DESIGN WITH INTELLIGENT LED LIGHT. FINAL REPORT FEBRUARY 2010 DELTAGERE: DTU FOTONIK, JESPER OLSEN, MORFOSO

2 BAGGRUND PSO projekt udvikling af LED lyskilder og lamper påviste at det er muligt at designe og udvikle lamper der rent energimæssigt og lysstyrkemæssigt er i stand til at erstatte glødetråds- og halogen lyskilde belysning. Formålet med dette nye projekt har været at bygge videre på danske og udenlandske designeres viden om integration af LED i design, for herigennem i et samarbejde mellem nogle af Danmarks bedste industrielle designere, MORFOSO og DTU- Fotonik, at sikre forbrugere den lyskvalitet som vi har stolte traditioner for i Danmark og for at forhindre at energibesparende belysning fravælges på grund af dårlig kvalitet. Ved at skifte til en energibesparende belysning baseret på LED integreret i godt dansk design, i private hjem og på arbejdspladsen, kan forbrugeren sikre sig en reduktion i elforbruget og derved en reduceret udledning af CO2. Samtidigt med at de bevarer den gode lyskvalitet og det fornødne belysningsniveau. Projektet har resulteret i design og konceptudvikling af energibesparende LED baserede belysningstyper med mulighed for brugerdefineret tilpasning af lyset hvad angår lysets intensitet, farvetone og farvegengivelse, alt afhængigt af brugerens individuelle behov.

3 FORMÅL Projektgruppen har ønsket at arbejde videre på det fundament der blev grundlagt i PSO projekt , hvor designere, belysningsproducenter og forskere som et hold, for alvor transformerede LED teknologien fra et teknologisk potentiale til håndgribelige produkter til gavn for forbrugeren og på sigt for miljøet. Ved at lade design, lyskvalitet og energibesparelser mødes i konkrete LED baserede belysningsløsninger har det været projektgruppens mål at markedsføre højkvalitetsbelysning i gennemført tidløst design, som et reelt alternativ til sparepærer, med alle LED teknologiens fordele, så som farvetemperatur (farvetone), farvegengivelse, levetid og frihedsgrader i design. Nogle af danmarks bedste nulevende designere indenfor industrielt design gav i det første PSO samarbejde, deres bud på fremtidens LED belysning. Igen i dette projekt gør det sig gældende, der har sågar i dette projekt været plads til at også internationale navne har medvirket til løsning af projektets målsætning. Projektgruppens mål var fra start, udvikling og konstruktion af minimum tre armaturer eller applikationer, hvoraf armaturløsningerne forventedes at tage form som pendel, bord- eller gulvlampe og i applikationsform rette fokus mod brug i loft, over eller ved bord og ved eller over sofa eller siddemøbel. SPECIFIKKE KRAV Belysningsløsningerne skal leve op til Elsparefondens krav til A-sparepærer, hvad angår levetid men med følgende skærpede krav: Levere en effektivitet på minimum 60 lm/w Som minimum levere en farvegengivelse (CRI) på 90 I én indstilling kunne præstere en farvetemperatur på mellem 2500K og 4300K ( varmt lys ) I én indstilling kunne præstere en farvetemperatur på mellem 4000K og 6000K ( koldt lys )

4 En gennemsnitlig sparepære solgt på detailmarkedet leverer lys i forholdet lumen/watt altså lys pr. energienhed på mellem Lm/ w. Enkelte diodeproducenter er på markedet med dioder der leverer 60 lm/w eller derover, hvilket betyder at det er muligt at reducere energiforbruget yderligere i forhold til brugen af sparepærer ved at skifte til LED. Derudover kommer muligheden for at kombinere dioder og blande farver så en farvegengivelse eller CRI overstiger det der er kommercielt tilgængeligt indenfor traditionel energibesparende belysning. Der er derfor i samtlige applikationer og armaturløsninger lagt vægt på forbrugerens mulighed for individuelt at justere lyset med hensyn til intensitet, farvetemperatur og farvegengivelse samt hvor det er formålstjenstligt, via lysstyring at indarbejde armaturets samspil med tilskudslys fra f.eks. dagslys eller andre belysningsformer, således at armaturet f.eks. dæmper lyset når det er fuldt dagslys og et givent belysningsniveau i lokalet er opfyldt. DELTAGERE Paul Michael Petersen- DTU, Carsten Dam-Hansen- DTU, Birgitte Thestrup- DTU, Henrik Pedersen- DTU, Jesper Olsen- Jesper Olsen, Hans Falleboe- MORFOSO, Jakob Andersen- MORFOSO. PROJEKTLEDELSE Jakob Andersen- MORFOSO.

5 PROJEKTETS RELEVANS I USA foretog Department Of Energy (DOE) i 2006/2007 en evaluering af kommercielt tilgængelige belysningsprodukter baseret på LED. Samtlige testede produkter fejlede med hensyn til energieffektivitet samt lysudbytte, i forhold til producentens oplysninger. De eneste produkter der reelt var i stand til at give forbrugeren en energibesparelse i forhold til gløde- og sparepærer fejlede med mellem 30%-90% med hensyn til lysudbytte. Generelt for alle produkter var farvegengivelsen på højde med eller lavere end farvegengivelsen for kommercielt tilgængelige sparepærer. Dette har ved dette projekts opstart givet Danmark en enestående chance for at tage téten med hensyn til design og udvikling af troværdig, energieffektiv LED belysning med farvegengivelse i særklasse. Projektgruppen har gennem samarbejdet mellem designere og de bedste danske forskere indenfor LED og optik, arbejdet målrettet på at sikre dansk energiforskning en førsteplads indenfor effektiv energianvendelse. Herved kan danske og internationale forbrugere sikres LED baserede belysningsprodukter af høj kvalitet med lavt energiforbrug, samt mulighed for at anvende LED teknologiens fordele med hensyn til dynamisk lysstyring samt unik farvegengivelse. Miljøministeriet og Transport- og Energiministeriet igangsatte kampagnen 1 ton mindre for at reducere den private forbrugers udledning af CO2 med 1 ton årligt. Foruden efterisolering, og udskiftning af hårde hvidevarer, er belysning det område i private hjem hvor udledningen af CO2 kan reduceres mest ved at skifte belysningen til energibesparende belysning. En reduktion på 180w (f.eks. 3x60w) glødepærerlys udskiftet til sparepære eller LED vil reducere udledningen med 100 kg/ år, altså en tiendedel af regeringens målsætning for den enkelte forbruger alene ved et skift til enrgibesparende belysning. Endvidere bør det nævnes at ca. 75% af al belysning i private hjem er gløde- eller halogenlyskilde baseret, hvorfor en skitseret reduktion på 100kg CO2 årligt vil være et absolut minimum ved et skift. Da LED armaturers virkningsgrad grundet konstruktion og design, oftest er højere end armaturvirkningsgraden for sparepærerbelysning, vil et skift til LED bidrage til en markant højere reduktion af udledningen af CO2 end ved blot at skifte til A-sparepærer.

6 Dette projekt skal bidrage til opretholdelsen af den gode lyskvalitet ved skiftet til energibesparende belysning og samtidigt sikre at forbrugeren får en god oplevelse med LED belysning og ikke fravælger energibesparelsespotentialet til fordel for et langt bedre men mere energiforbrugende glødelys. Miljøministeriets beregning lægger til grund at der forudsættes en belysning der i private hjem er tændt 4 timer dagligt. Projektgruppen tilsigter at anvende LED kombinationen af dynamisk lysstyring og høje farvegengivelse i arbejdspladsbelysning hvor der finder langt længere daglig brændetid sted. Hvorfor der ved en inddragelse af en arbejdsbelysnings betragtning forefindes en mere end dobbelt så stort miljømæssig gevinst forbundet med udviklingen af og skift til LED armaturer både i private hjem, på private - og offentlige arbejdspladser samt i det offentlige rum.

7 FREMGANGSMÅDE Der har igennem projektet været arbejdet med to markante indsatsområder jf. projektets problemstilling. Det ene målrettet den private forbruger i eget hjem, men ikke begrænset hertil. Og den professionelle bruger af arbejdsbelysning, men ikke begrænset til arbejdsspecifikt lys. Det vil sige, der er arbejdet med belysning til hjemmet som opfylder krav der gør belysningen anvendelig i arbejdsrelaterede sammenhænge og der er ligeledes arbejdet med arbejdspladsbelysning der opfylder generelle lysfunktionskrav der gør arbejdsbelysningen brugbar i mange generelle belysnings situationer. Det er primært Jesper Olsen der har forestået arbejdsbelysningen i samarbejde med DTU-fotonik hvor MORFOSO ved Jakob Andersen og Hans Falleboe har arbejdet med belysning målrettet det generelle belysningsaspekt. Der er i begge forskningsspor arbejdet med behov, krav og begrænsninger. Arbejdsbelysningen er udviklet med afsæt i tre arbejdsscenarier, gruppearbejde, analogt arbejde og digitalt arbejde dvs. henholdsvis mødeaktivitet, læse/skrive arbejde og det som dansk standard meget moderne kalder skærmterminal arbejde, altså arbejde med PC, skærme og monitorer. Udfordringen med den generelle belysning er gennemarbejdet med udgangspunkt i lyskvalitetskravene i projektets formål. Der er bevidst arbejdet efter den generelt bedst mulige lyskvalitet og intensitet til generelle formål. Altså ikkeopgave-specifikke formål.

8 GENEREL BELYSNING - Tablelamp

9 For at påvise potentialet i at indbygge den udviklede teknologi i eksisterende LED armaturer og derved gøre den kommercielt tilgængelig har MORFOSO udviklet flere typer LED lamper, med to forskellige korrelerede farvetemperaturer, ved hhv K og ved 4400 K. DTU Fotonik har udført lystekniske målinger på lamperne og billeder af dele af lamperne og de målte spektralfordelinger er vist herunder.

10 Sidst i denne rapport er indsat Light measurement reports for disse to målinger. Begge typer af hvidt lys ligger meget tæt på hvidt lys fra en temperaturstråler og udmærker sig ved en kontinuert spektral fordeling af lyset fra omkring 430 nm til 770 nm. Dette er medvirkende til en meget høj farvegengivelse givet ved et Ra-indeks på hhv og 94.1, hvilket er tilstrækkeligt til krævende arbejdsopgaver. Der udvikles en lampe med MORFOSOs design som kan give et højkvalitets lys med variable korreleret farvetemperatur og med et højt Ra-indeks på minimum 90 over hele indstillings området. Variations området er fra 3300 K til 4400 K med kontinuert variation imellem disse farvetemperaturer. Derudover kan lyset dæmpes ved de forskellige indstillinger af farvetemperaturen. På kromaticitets diagrammet herunder ses den sorte linie med pil i begge ender. Linien indikerer de toner af hvidt lys som lampen vil kunne indstilles til. Linien indikerer kromaticitets koordinaterne for lampen som vil bevæge sig langs denne linie, som ligger helt tæt op ad kurven for en temperaturstråler, som er referencen (det bedste) for hvidt lys. Endepunkterne af linien er hhv K og 4400 K.

11

12 Light measurement report Light source: Morfoso LED lamp Operating conditions: Vertical operation base down in free air, T amb = 25 C In operation 30 min before measurement, T bulb = C Measurement conditions: Part of total radians is measured using a spectroradiometer with a fibercoupled 40 inch integrating. The light source is mounted on the side of the sphere through a 3 inch aperture. Spectral measurement from nm.

13 Photo: C Measured spectral distribution: wavelength range nm Small part of total flux: Radiant flux: = 94.1 mw Luminous flux:

14 v = 28.4 lm Color characteristics: Color coordinates: x = y = Correlated color temperature: CCT = 3267 K

15 Color rendering: (CIE ) CRI = 94.0 [Planckian 3267 K] CD = Note: the CD is within the limit value recommended by CIE. i Appearance under daylight Swatch CRI i 1 Light greyish red Dark greyish yellow Strong yellow green Moderate yellowish green Light bluish green Light blue Light violet Light reddish purple Strong red Strong yellow Strong green Strong blue Light yellowish pink (skin) Moderate olive green (leaf) 97.7

16 Light measurement report Light source: Morfoso LED lamp Operating conditions: Vertical operation base down in free air, T amb = 25 C In operation 30 min before measurement, T bulb = C Measurement conditions: Part of total radians is measured using a spectroradiometer with a fibercoupled 40 inch integrating. The light source is mounted on the side of the sphere through a 3 inch aperture. Spectral measurement from nm.

17 Photo: Measured spectral distribution: wavelength range nm Small part of total flux: Radiant flux: = 35.3 mw

18 Luminous flux: v = 10.0 lm Color characteristics: Color coordinates: x = y = Correlated color temperature: CCT = 4389 K

19 Color rendering: (CIE ) CRI = 91.6 [Planckian 4389 K] CD = Note: the CD is within the limit value recommended by CIE. i Appearance under daylight Swatch CRI i 1 Light greyish red Dark greyish yellow Strong yellow green Moderate yellowish green Light bluish green Light blue Light violet Light reddish purple Strong red Strong yellow Strong green Strong blue Light yellowish pink (skin) Moderate olive green (leaf) 98.8

20

21 ARBEJDSBELYSNING

22 Arbejdsbelysningen er som nævnt skræddersyet til tre formål. 1) mødeaktivitet 2) analogt arbejde/ læse og skrive arbejde 3) arbejde med PC og skærme eller monitorer Scenariet med mødeaktivitet kalder på et generelt jævnt belysningsniveau med lavere lysintensitet og uden krav til farvegengivelse. Både analogt arbejde og skærmarbejde har jf. Dansk Standard krav til lysintensitet og farvegengivelse. Men det målsatte krav om et farvegengivelsesindeks på min. 90 gør denne belysning mere end blot en belysning der opfylder kravene til generel arbejdspladsbelysning. Muligheden for at styre lyset og tone farve og regulering af intensitet gør denne belysningsløsning særdeles velegnet til opgave specifik belysning (som f.eks. vurdering af tekstil, tryk, print og grafik m.m.). Lampens tre lyskilder og den individuelle programmering af disse og brugen af dem i samspilsmatrix gør at kravene til arbejdsfladens oplysning og belysningsniveauet på de omkringliggende flader i det nære felt nemt honoreres samtidigt med at det med et enkelt tryk på lampens betjeningspanel gør det muligt øjeblikkeligt at skifte scenarie for derved at opfylde kravet til pc arbejde. Der kalder på skærmens belysningsgrad, lysintensitetsniveau, baggrundens belysningsniveau og de omkringliggende omgivelsers gradvise aftagende belysningsniveau.

23 Konklusion Som det kan ses af DTU Fotoniks målinger på de eksisterende armaturer med den indbyggede LED teknologi er der opnået resultater udover hvad der var forventet ved projektets start. Samtlige krav til belysningen er indfriet og det må siges at LED er påvist at kunne erstatte både halogen, glødepære og sparepærelys og at myten om at LED lys ikke kan give et varmt eller godt farvegengivende lys er manet i jorden. LED lys kan i den korrekte konstruktion og evt. tonet med den korrekte tilskudsfarve skræddersyes til den perfekte belysning til arbejdsopgaver og alment brug i private hjem og generelt alle steder hvor der er behov for godt lys. Som det ses i spektralfordelingen (og Ra indexene) så er MORFOSOs lys svagt ved de rødlige nuancer og et tilskud af rødt lys udover de rene hvide dioder havde givet prikken over i et. Der er fortsat meget at arbejde med men det er i høj grad påvist at LED har sion berettigelse som lys både på arbejdspladsen og i private hjem. Ikke mere snak om dårligt koldt lys- de dage er forbi!

Farveegenskaber og forskning i lysdioder

Farveegenskaber og forskning i lysdioder Farveegenskaber og forskning i lysdioder Carsten Dam-Hansen Birgitte Thestrup, nders Thorseth, Peter Jensen og Paul Michael Petersen LaserSystemer og Optiske materialer, Risø DTU Hvidt lys med LED, farveegenskaber

Læs mere

Test og karakterisering af LED

Test og karakterisering af LED 1 V'(λ) CIE 1951 (scotopic) V(λ) CIE 1978 1-1 (photopic) V(λ) CIE 1931 (photopic) 1-2 1-3 3 4 5 6 7 Wavelength λ (nm) Test og karakterisering af LED Eye sensitivity function V(λ) 683 1 1 1 Luminous Effi

Læs mere

Nyeste LED: armaturer og lyskilder. 11. maj 2009 Belysningsseminar Aalborg Carsten Dam-Hansen

Nyeste LED: armaturer og lyskilder. 11. maj 2009 Belysningsseminar Aalborg Carsten Dam-Hansen Nyeste LED: armaturer og lyskilder 11. maj 9 Belysningsseminar Aalborg Carsten Dam-Hansen Indhold Historie Teknologi LED til generel belysning Fordele/ulemper ved LED Hvide LED RGB-teknologi Eksempler

Læs mere

LED parklampe. Udvikling af miljø- og energirigtig. Albertslund Kommune. Mads Odgård Design. Philips Lighting A/S. DTU Fotonik.

LED parklampe. Udvikling af miljø- og energirigtig. Albertslund Kommune. Mads Odgård Design. Philips Lighting A/S. DTU Fotonik. Slutrapport PSO 339-52 Udvikling af miljø- og energirigtig LED parklampe Albertslund Kommune Mads Odgård Design Philips Lighting A/S DTU Fotonik Dong Energy Arkitektfirmaet ark-unica Albertslund Kommune

Læs mere

Kvalitetsvurdering af armaturer med LED-lyskilder

Kvalitetsvurdering af armaturer med LED-lyskilder PSO Projekt nr. 339-040 Kvalitetsvurdering af armaturer med LED-lyskilder September 2009 Astrid Espenhain og Kenneth Munck, Dansk Center for Lys Carsten Dam-Hansen, DTU Fotonik, Risø Campus Steen Traberg-Borup,

Læs mere

Test og karakteristik af LED-lyskilder og lamper

Test og karakteristik af LED-lyskilder og lamper Test og karakteristik af LED-lyskilder og lamper Carsten Dam-Hansen, DTU Fotonik Indhold LED og SSL status, hvorfor er test nødvendigt? Ny LED test standard Virker den nye standard? International laboratorie

Læs mere

Status for Program LED til belysning

Status for Program LED til belysning Status for Program LED til belysning Kenneth Munck, direktør er et videncenter, der indsamler og formidler viden om lys og belysning. Vi giver uvildige svar og gode råd samt afholder kurser, seminarer

Læs mere

LYS, SUNDHED og ÆLDRE - OM LYSKVALITET OG MÅLINGER

LYS, SUNDHED og ÆLDRE - OM LYSKVALITET OG MÅLINGER LYS, SUNDHED og ÆLDRE - OM LYSKVALITET OG MÅLINGER Aikaterini Argyraki, Carsten Dam-Hansen, Jakob Munkgaard Andersen, Anders Thorseth, Dennis Corell, Søren S. Hansen, Peter Poulsen, Jesper Wollf og Paul

Læs mere

Ny belysning i boligen. Omø, 30. oktober 2012 Ann Vikkelsø, energivejleder. Energitjenesten København.

Ny belysning i boligen. Omø, 30. oktober 2012 Ann Vikkelsø, energivejleder. Energitjenesten København. Ny belysning i boligen Omø, 30. oktober 2012 Ann Vikkelsø, energivejleder. Energitjenesten København. Ann Vikkelsø Energitjenesten København Energiingeniør Energivejleder Energitjek i boliger, mm. av@energitjenesten.dk

Læs mere

Test og karakterisering af LED lys

Test og karakterisering af LED lys Test og karakterisering af LED lys - Hvilke nye standarder er på vej Carsten Dam-Hansen, DTU Fotonik Indhold Status for LED/SSL omkring effektivitet Hvorfor standarder? Og hvad kan jeg sige? LED lamp,

Læs mere

LED projekter på DTU Fotonik

LED projekter på DTU Fotonik LED projekter på DTU Fotonik, Carsten Dam-Hansen, Birgitte Thestrup, Beata Kardinal, Haiyan Ou, Anders Thorseth og Peter Poulsen Glødelampen (Edison 1879) Glødelampen (farveindhold) LED activities in the

Læs mere

NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NY PÆRE - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Gode råd til dig, der skal skifte pære 1 Vær sikker på, at lysstyrken (målt i lumen) passer til dit formål. Se oversigten Farvel til watt - Goddag til lumen

Læs mere

Meget effektivt lysstofrør

Meget effektivt lysstofrør Lighting Meget effektivt lysstofrør MASTER TL5 High Efficiency Eco Den ekstremt effektive TL5 lyskilder (rørdiameter 16 mm) giver nemt store energibesparelser. TL5 lyskilden har fremragende bevarelse af

Læs mere

Innovativ LED Industribelysning

Innovativ LED Industribelysning Innovativ LED Industribelysning Lineær LED High Bay Armaturer Typisk 50-85% Driftbesparelse Energieffektiv, Innovative Løsninger www.tricklestar.eu Lineær LED High Bay Armatur Innovativ LED Belysning der

Læs mere

Den nye klassiske glødepære

Den nye klassiske glødepære Lighting Den nye klassiske glødepære Philips Halogen lassic-glødepærer giver dig de klassiske former, du er vant til. Med ne "nye klassiker" får du en fremragende belysning, som både er dæmpbar og tænder

Læs mere

EVA LED CANDLE. - levende LED lys. NEWTEK Kærvej 39, DK-5220 Odense SØ +45 2124 2454 / mny@newtek.dk og +45 2184 3715 / gea@newtek.

EVA LED CANDLE. - levende LED lys. NEWTEK Kærvej 39, DK-5220 Odense SØ +45 2124 2454 / mny@newtek.dk og +45 2184 3715 / gea@newtek. EVA LED CANDLE - levende LED lys Hollandske EVA Optic B.V. har specialiseret sig indenfor udvikling af høj kvalitets LED løsninger til specielle applikationer. Alle produkter udvikles og fremstilles i

Læs mere

Nyt lys på fremtiden GIV DINE KUNDER BESKED OM GOD OG ENERGIEFFEKTIV BELYSNING

Nyt lys på fremtiden GIV DINE KUNDER BESKED OM GOD OG ENERGIEFFEKTIV BELYSNING Nyt lys på fremtiden GIV DINE KUNDER BESKED OM GOD OG ENERGIEFFEKTIV BELYSNING Belysningskampagnen 2009 De gamle pærer har mistet gløden Elsparefonden vil gerne hjælpe med at gøre den kommende udfasning

Læs mere

Læs mere på bagsiden. Hent appen Lysguiden NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

Læs mere på bagsiden. Hent appen Lysguiden NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Hent appen Lysguiden Læs mere på bagsiden NY PÆRE - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Gode råd til dig, der skal skifte pære 1 Gå efter en -pære med energimærke A+, når du køber ny pære. -pærer bruger

Læs mere

Den nye klassiske glødepære

Den nye klassiske glødepære Lighting Den nye klassiske glødepære Philips Halogen lassic-glødepærer giver dig de klassiske former, du er vant til. Med ne "nye klassiker" får du en fremragende belysning, som både er dæmpbar og tænder

Læs mere

Test og karakteristik af LED-lyskilder og lamper

Test og karakteristik af LED-lyskilder og lamper Downloaded from orbit.dtu.dk on: Jan 26, 2017 Test og karakteristik af LED-lyskilder og lamper Dam-Hansen, Carsten Publication date: 2015 Document Version Peer reviewed version Link to publication Citation

Læs mere

Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER

Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR 3-500 KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER VI HAR DE RIGTIGE LAMPER TIL ALLE FORMÅL Arbejdspladsen Industri & Lager Sport

Læs mere

Produkt. MASTERColour CDM-T. Fordele. Funktioner. Anvendelsesområder

Produkt. MASTERColour CDM-T. Fordele. Funktioner. Anvendelsesområder Lighting Produkt En serie kompakte udladningslamper med en stabil farve i hele lampens levetid og et strålende lys Fordele Stabil lysfarve i hele lampens levetid Høj lampeudbytte, der resulterer i lavere

Læs mere

Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER

Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR 3-500 KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER VI HAR DE RIGTIGE LAMPER TIL ALLE FORMÅL Arbejdspladsen Industri & Lager Sport

Læs mere

Den originale! MASTER PL-S 4P. Fordele. Funktioner. Anvendelsesområder

Den originale! MASTER PL-S 4P. Fordele. Funktioner. Anvendelsesområder Lighting Den originale! MASTER 4P MASTER er et effektivt, kompakt lysstofrør med lavt wattforbrug, der som regel bruges i dekorative og retningsbestemte armaturer. Den originale Philips-broteknologi garanterer

Læs mere

Danmarks mest komplette belysningsleverandør

Danmarks mest komplette belysningsleverandør Danmarks mest komplette belysningsleverandør SG Armaturen er norsk, med hovedsæde I Lillesand Etableret i 1990 Producere ca. 6 millioner enheder pr. år 1,3 milliarder i omsætning SG Armaturen køber Riegens

Læs mere

Lysets effekt på arkitektur og funktioner

Lysets effekt på arkitektur og funktioner Lysets effekt på arkitektur og funktioner 35 og Lys projektering på hospitaler helhedsorienteret belysningsrådgivning og projektering Merete Madsen, Belysningsarkitekt maa., Ph.D. Lighting, Grontmij, Denmark.

Læs mere

En beregning uden beregning

En beregning uden beregning Produktkatalog LED INDUS Produktkatalog OM CO2LIGHT: Med CO2LIGHT LED-belysning får man et mere behageligt og naturligt lys, som tænder/slukker øjeblikkeligt. CO2LIGHTs LED-lys giver fuld lysmængde, i

Læs mere

Intelligent styring af dynamisk LED belysning

Intelligent styring af dynamisk LED belysning Intelligent styring af dynamisk LED belysning af Anders Thorseth, Dennis Corell, Søren S. Hansen, Carsten Dam Hansen og Paul Michael Petersen, DTU Fotonik. Januar 2013 Denne slutrapport giver en kort beskrivelse

Læs mere

Om halogenglødelamper. Osram Otra Lighting Philips Lys GE Lighting Megaman Danmark Solar Danmark Lemvigh Müller

Om halogenglødelamper. Osram Otra Lighting Philips Lys GE Lighting Megaman Danmark Solar Danmark Lemvigh Müller Glødepærens udfasning Om halogenglødelamper Overalt. Halogen lamper anvendes som belysning overalt i og udenfor hjemmet Indendørs: d Baggrundsbelysning Arbejdspladsbelysning Køkken belysning Belysning

Læs mere

PAR Visit from KU. PAR Visit from KU Carsten Dam-Hansen, DTU Fotonik, 1. LED ens historie

PAR Visit from KU. PAR Visit from KU Carsten Dam-Hansen, DTU Fotonik, 1. LED ens historie PAR Visit from KU Carsten Dam-Hansen, DTU Fotonik cadh@fotonik.dtu.dk LED ens historie 1962 N. Holonyak (GE) første praktiske LED 1920 erne rødt lys O.V. Losev observede lys emission 1907 H.J. Round Første

Læs mere

MASTER LED-spot ExpertColor 230 V

MASTER LED-spot ExpertColor 230 V MASTER LED-spot ExpertColor 0 V Farver der passer til dit humør Nu kan du matche halogenlyskildernes farvespektrum og gøre dine rum lysere, levende og mere imødekommende. Perfekt farvemætning og et forbedret

Læs mere

Jeg viste ikke om fiskene har brug for lys og om jeg kunne øge størrelse, fremme farver og parringslyst!

Jeg viste ikke om fiskene har brug for lys og om jeg kunne øge størrelse, fremme farver og parringslyst! Indholdsfortegnelse: Forord Side 1 Hvad betyder lys for fisk, mig og planter? Side 1 Lysstyrke og beregning! Side 2 LUX Side 3 Lumen! Side 3 PAR Side 3 Farve temperatur! Side 4 Farvegengivelse Side 5 Ra

Læs mere

Eco IndustryLine Enkelt-modul funktionslampe

Eco IndustryLine Enkelt-modul funktionslampe Enkelt-modul funktionslampe Enkelt-modul funktionslampe med tilslutningsboks eller formonteret med henholdsvis 5 m eller 10 m kabel Loftsmonteret lampe i kraftig aluminium (farve RAL 9006) med LED moduler

Læs mere

Lys Kvalitet Energi. Glødepærens udfasning. Astrid Espenhain, Dansk Center for Lys

Lys Kvalitet Energi. Glødepærens udfasning. Astrid Espenhain, Dansk Center for Lys Glødepærens udfasning Lys Kvalitet Energi Astrid Espenhain, Dansk Center for Lys Hvad er lys? Lyskildetyper Hvad skal man vælge? Lovstof og energibestemmelser Udskiftningsmuligheder i d Spektralfordeling

Læs mere

Ungt Lys. Dansk Center for Lys

Ungt Lys. Dansk Center for Lys Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, konferencer,

Læs mere

parcare Et funktionelt og stilrent belysningskoncept

parcare Et funktionelt og stilrent belysningskoncept parcare Et funktionelt og stilrent belysningskoncept Parcare Parcare er et helt nyt, LED-baseret koncept til garager og parkeringshuse. Den rumskabende kombination, som består af et loftsarmatur og en

Læs mere

Strålende hvid spotbelysning

Strålende hvid spotbelysning Lighting Strålende hvid spotbelysning Brilliantline (koldlys) Exceptionel lavspændingshalogenbrænder i glasreflektor. Ideel løsning til små, dekorative armaturer og til at spotbelyse genstande. Den dikroiske

Læs mere

10-15 % mere effektiv!

10-15 % mere effektiv! Lighting 10-15 % mere effektiv! MASTER PL-C 4P MASTER PL-C er et effektivt, kompakt lysstofrør med mellemstort wattforbrug, der som regel bruges i almen downlightbelysning i butikker, på hoteller og på

Læs mere

Fotometri. EQUO byder på unikke egenskaber som fjerlet højdejustering, LED hoved med samme vinkel i alle positioner og indbygget trinløs lysdæmper.

Fotometri. EQUO byder på unikke egenskaber som fjerlet højdejustering, LED hoved med samme vinkel i alle positioner og indbygget trinløs lysdæmper. EQUO byder på unikke egenskaber som fjerlet højdejustering, LED hoved med samme vinkel i alle positioner og indbygget trinløs lysdæmper. Vandret og lodret rækkevidde 62 cm Bevægelsessensor 32 cm 81 cm

Læs mere

Den nye klassiske glødepære

Den nye klassiske glødepære en nye klassiske glødepære EcoClassic P45 Philips EcoClassic glødepærer giver dig den klassiske form, du er vant til, men med større energieffektivitet. Med denne "nye klassiker" får du en fremragende

Læs mere

Energirigtig Belysning

Energirigtig Belysning Energirigtig Belysning til institutioner, kontorer, butikker og andet erhverv Overholder Dansk Standard DS700 for Kunstig belysning i arbejdslokaler www.tricklestar.com Indholdsfortegnelse Produkt Gruppe

Læs mere

Senest opdateret: JUBOLIGHT.DK - SPOLEN 1, 9000 AALBORG - CVR:

Senest opdateret: JUBOLIGHT.DK - SPOLEN 1, 9000 AALBORG - CVR: E14 LED PÆRER Doled K2 ENVILAR 1W ENVILAR G45 3W Det flotte klassiske design gør, at pæren kan sidde fremme hvor den er synlig. Doled K2 er en meget alsidig LED pære der passer ind rigtig mange steder,

Læs mere

Strålende belysning med uovertruffen effektivitet

Strålende belysning med uovertruffen effektivitet Lighting Strålende belysning med uovertruffen effektivitet Højeffektiv keramisk lyskilde med metalhalogenudladning og én ende, hvilket giver et klart, hvidt lys med høj farvegengivelse Fordele Højintensitetsstråle

Læs mere

Optisk modellering og LED i væksthuse. 3. marts 2009 LYSNET møde, DTU Fotonik Birgitte Thestrup

Optisk modellering og LED i væksthuse. 3. marts 2009 LYSNET møde, DTU Fotonik Birgitte Thestrup Optisk modellering og LED i væksthuse Oversigt LED optisk modellering Motivation Metode Eksempler LED i væksthuse Projekter Motivation LED lyssystem til fotosynteseforskning systemopstilling karakterisering

Læs mere

LED-pærer. Sådan vælger du.

LED-pærer. Sådan vælger du. 07_018 LED-pærer. Sådan vælger du. LED er den mest energieffektive form for belysning, der findes. LED-pærer bruger mindre energi og holder op til 20 gange længere end traditionelle glødepærer. Her får

Læs mere

H I J. Pakningskonfiguration

H I J. Pakningskonfiguration LE lyskilder MASTER LEspot LV LE-systemer A B E F G H I J Master LEspot LV - en ideelle løsning til spotbelysning MASTER LEspot LV giver en varm halogenlignende belysning og er en ideel eftermonteringsløsning

Læs mere

Skjult indendørs og lineært LED-armatur i topklasse med intelligent hvidt og farvet lys

Skjult indendørs og lineært LED-armatur i topklasse med intelligent hvidt og farvet lys Lighting Skjult indendørs og lineært LED-armatur i topklasse med intelligent hvidt og farvet lys PureGlow Intelligent Color RGBA Powercore De innovative PureGlow Powercore-armaturer giver professionelle

Læs mere

Jeg vidste ikke om fiskene har brug for lys og om jeg kunne øge størrelse, fremme farver og parringslyst!

Jeg vidste ikke om fiskene har brug for lys og om jeg kunne øge størrelse, fremme farver og parringslyst! Indholdsfortegnelse: Forord Side 1 Hvad betyder lys for fisk, mig og planter? Side 1 Lysstyrke og beregning! Side 3 LUX Side 3 Lumen! Side 3 PAR Side 3 Farve temperatur! Side 4 Farvegengivelse Side 5 Ra

Læs mere

Armatur katalog Efterår og vinter 2014/2015. OSRAM er lys

Armatur katalog Efterår og vinter 2014/2015. OSRAM er lys Armatur katalog Efterår og vinter 2014/2015 1 Indholdsfortegnelse Interiørarmaturer Downlights ARKTIKA... 3 LEDVANCE L/XL... 12 LEDVANCE AREA/DALI... 4 IVIOS LED III... 13 DIADEM LED... 5 LUMINESTRA LED...

Læs mere

Slutrapport for Implementering af energibesparelser ved benyttelse af højkvalitets LED belysning PSO 339 025

Slutrapport for Implementering af energibesparelser ved benyttelse af højkvalitets LED belysning PSO 339 025 Slutrapport for Implementering af energibesparelser ved benyttelse af højkvalitets LED belysning PSO 339 025 Af Carsten Dam Hansen, Anders Thorseth og Peter Poulsen, DTU Fotonik Marts 2010 Forord Denne

Læs mere

Strålende belysning med uovertruffen effektivitet

Strålende belysning med uovertruffen effektivitet Lighting Strålende belysning med uovertruffen effektivitet Kompakt og højeffektiv keramisk metalhalogenudladningslampe med én ende, hvilket giver et klart, hvidt lys med høj farvegengivelse Fordele Højintensitetsstråle

Læs mere

Lys & lyskilder. Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends...

Lys & lyskilder. Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends... AAA lys 14.9.10 Lys & lyskilder Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends... Lys Lysbegreber Lyskilder Lysformer/lysdesign Bud på trends...og forudsigelse Hvem snakker?? Ib Mogensen,

Læs mere

Positivlisten. Ra værdi Farve Vurdering >= 80 Grøn God ifølge EU QC 80 65 Orange Acceptabel < 65 Rød Ikke god

Positivlisten. Ra værdi Farve Vurdering >= 80 Grøn God ifølge EU QC 80 65 Orange Acceptabel < 65 Rød Ikke god Positivlisten Resultatet af projektet er en demonstrationsversion af LED positivlisten og der er udviklet en hjemmeside til listen, hvortil der er adgang fra www.lednet.dk. Det er i princippet en sortérbar

Læs mere

Kontorlamper DK. LED-stander- og pendellamper i

Kontorlamper DK. LED-stander- og pendellamper i Kontorlamper DK PRANA+ serien LEDstander og pendellamper i PRANA+serien UPLIGHTS UDTRÆKS LAMPEHOVED DIREKTE LYS HØJTEKNOLOGISK SENSOR LYSSTYRKE SCENESTYRING TUNABLE WHITE KAN TILPASSES LYSFARVEN ON/OFF

Læs mere

Inkl. produktguide. LED arbejdslamper fra Luxo. Velkommen til fremtiden!

Inkl. produktguide. LED arbejdslamper fra Luxo. Velkommen til fremtiden! Inkl. produktguide LED arbejdslamper fra Luxo Velkommen til fremtiden! 2 Ovelo En historie af individuelle belysningsløsninger I over 70 år har Luxo designet nyskabende ergonomiske belysningsprodukter

Læs mere

Belysningsprodukter. Ecodesign og Energimærkning Omnibus Revision

Belysningsprodukter. Ecodesign og Energimærkning Omnibus Revision Belysningsprodukter Ecodesign og Energimærkning Omnibus Revision Signe Friis Christensen, Energistyrelsen Peder Øbro, ÅF Lighting Casper Kofod, Energy piano Side 1 Program Velkomst og kort introduktion

Læs mere

LEDVANCE fra OSRAM Høj lyskvalitet, lavt energiforbrug

LEDVANCE fra OSRAM Høj lyskvalitet, lavt energiforbrug www.osram.dk LEDVANCE fra OSRAM Høj lyskvalitet, lavt energiforbrug 1 INDHOLD LEDVANCE Downlight M... 3 LEDVANCE Downlight L... 4 LEDVANCE Downlight XL... 5 LEDVANCE SPOTLIGHT... 6 LEDVANCE POWERSPOT...

Læs mere

LED PÆRER. Ecodal Erhverv & Ecodal Privat Sjællandsgade 84 st th, 9000 Aalborg

LED PÆRER. Ecodal Erhverv & Ecodal Privat Sjællandsgade 84 st th, 9000 Aalborg LED PÆRER Ecodal Erhverv & Ecodal Privat Sjællandsgade 84 st th, 9000 Aalborg ENVILAR GU10 4.5W Watt: 4.5W (Erstatter 35W) (1110) 3000K (1111) 220lm Farvegengivelse: 83Ra Lysspredning: 70 eller 30 Ja ENVILAR

Læs mere

Meget effektivt lysstofrør

Meget effektivt lysstofrør Lighting Meget effektivt lysstofrør Den ekstremt effektive TL5-lyskilde (rørdiameter 16 ) giver nemt store energibesparelser. lyskilden er optimeret til installationer med krav om højt lysudbytte, og den

Læs mere

Udbudskriterier Og kvalitet ved indkøb

Udbudskriterier Og kvalitet ved indkøb Udbudskriterier Og kvalitet ved indkøb Casper Kofod Undervisning på workshop Maj 2019 Baggrund LED giver meget høj energieffektivitet Men der forekommer dårlige oplevelser => krav til kvalitet! Nye lysanlæg

Læs mere

IKEA Smart belysning TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE

IKEA Smart belysning TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE Produktguide IKEA Smart belysning, FLOALT, JORMLIEN, SURTE 07_018 GODT AT VIDE Dette symbol findes på emballagen på alle de produkter, der indgår i IKEA Smart belysning. En bedre hverdag derhjemme med

Læs mere

BELYSNING TIL INDUSTRI

BELYSNING TIL INDUSTRI BELYSNING TIL INDUSTRI FORDELE VED AT SKIFTE TIL EN MODERNE LED BELYSNING Ved en udskiftning af belysningsarmaturer får du dels en energioptimering og samtidig et langt bedre lys... Du får en lavere elregning

Læs mere

Højeffektive lysstofrør

Højeffektive lysstofrør Lighting Højeffektive lysstofrør MASTER TL5 High Efficiency Denne TL5 lyskilde (rørdiameter 16 mm) har et højt lysudbytte og et lavt energiforbrug. Den højeffektive TL5 lyskilde har fremragende bevarelse

Læs mere

IKEA Smart belysning TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE

IKEA Smart belysning TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE Produktguide IKEA Smart belysning, FLOALT, JORMLIEN, SURTE 32_018 GODT AT VIDE Dette symbol findes på emballagen på alle de produkter, der indgår i IKEA Smart belysning. En bedre hverdag derhjemme med

Læs mere

Effektivt lysstofrør med forbedret farvegengivelse

Effektivt lysstofrør med forbedret farvegengivelse Lighting Effektivt lysstofrør med forbedret farvegengivelse lyskilden giver flere lumen pr. watt og bedre farvegengivelse end standardfarverne i serien. Desuden har den et lavere kviksølvindhold. Lyskilden

Læs mere

Uddannelse af driftsansvarlige energirigtig drift BELYSNING. Jørn Bødker og Peter Poulsen Energi og Klima

Uddannelse af driftsansvarlige energirigtig drift BELYSNING. Jørn Bødker og Peter Poulsen Energi og Klima Uddannelse af driftsansvarlige energirigtig drift BELYSNING Jørn Bødker og Peter Poulsen Energi og Klima Kontorer Lejlighedsarbejde Vedvarende arbejde Gange og trappe 200 lux 500 lux 50 lux Rengøring af

Læs mere

Basalt om LED. ISR og Energy piano Feb. 2018

Basalt om LED. ISR og Energy piano Feb. 2018 Basalt om LED ISR og Energy piano Feb. 2018 Indhold 1. Introduktion 2. Hvordan fungerer LED? 3. Hvide LEDer 4. LED Pakke 5. LED egenskaber 6. Hele belysningsystemet inkl. driver og armatur 7. Udskiftning

Læs mere

Giv din servicestation et løft med smart belysning Mini 300 LED gen3

Giv din servicestation et løft med smart belysning Mini 300 LED gen3 Lighting Giv din servicestation et løft med smart belysning Philips -lysarmaturer kombinerer perfekt produktdesign med moderne LED-teknologi for et højt lysudbytte, som omdanner din servicestation til

Læs mere

Green outdoor. Giv din lygtepæl fornyet liv

Green outdoor. Giv din lygtepæl fornyet liv Green outdoor Giv din lygtepæl fornyet liv Giv din lygtepæl fornyet liv Omkring to tredjedele af belysningen installeret rundt om i verden er baseret på gamle og ineffektive teknologier. Med tanke på klimaforandringerne

Læs mere

Energigennemgang af Harders Boghandel

Energigennemgang af Harders Boghandel 0 Energigennemgang af Harders Boghandel Energivejleder: Miljø- & Energikonsulent Pia Gade for Center for Miljø Formål Formålet med energigennemgangen er at afdække energibesparelser især i elforbruget

Læs mere

Philips LED-lamper. Se, hvad lys kan gøre. www.philips.com/masterled. 1. halvår 2011

Philips LED-lamper. Se, hvad lys kan gøre. www.philips.com/masterled. 1. halvår 2011 Philips LE-lamper 1. halvår 2011 Se, hvad lys kan gøre www.philips.com/masterled MASTER LEspot LV AR111 G53 Ideel løsning til spotbelysning i butikker Lavt energiforbrug: 10 W = 50 W. Til opgradering af

Læs mere

Lys, der er skånsomt for øjnene

Lys, der er skånsomt for øjnene PHILIPS LED spot 4,6 W (50W) GU10 Varm hvid Kan ikke dæmpes Lys, der er skånsomt for øjnene Dårligt lys kan give trætte øjne, og det har aldrig været vigtigere end nu at have den korrekte belysning i hjemmet.

Læs mere

Den nye generation inden for energibesparende lysrørbelysning

Den nye generation inden for energibesparende lysrørbelysning Lighting Den nye generation inden for energibesparende lysrørbelysning MASTER LEDtube InstantFit HF Philips MASTER LEDtube integrerer en LED-lyskilde i den traditionelle lineære størrelse for lysstofrør.

Læs mere

LYSKILDE GUIDE Sådan sparer du energi med LED

LYSKILDE GUIDE Sådan sparer du energi med LED LYSKILDE GUIDE Sådan sparer du energi med LED GUIDE LYSKILDE www.startrading.com DECORATION LED ILLUMINATION LED SPOTLIGHT LED fremtidens belysning LED fremtidens belysning LED Sparer energi LED pærer

Læs mere

Nyd forskellen. Glamox C85-R og C85-S

Nyd forskellen. Glamox C85-R og C85-S Nyd forskellen Glamox C85-R og C85-S Nyd forskellen Glamox C85-R og C85-S I de seneste år har vi set en stigning i brugen af armaturer med brede lysende overflader og ensartet lys. Ikke et ondt ord om

Læs mere

A B C D E. Lysstrøm EL. Pakningskonfiguration. (lm) (cd) 35W/930 E27 PAR30L 10D 1CT 6 49.000 Universal A 1 A 871829124192800

A B C D E. Lysstrøm EL. Pakningskonfiguration. (lm) (cd) 35W/930 E27 PAR30L 10D 1CT 6 49.000 Universal A 1 A 871829124192800 CDM A B C D E D Brugervenlig lampe med funklende lys Kompakt og højeffektiv keramisk reflektorlampe med metalhalogenudladning, hvilket giver et klart, hvidt lys med høj farvegengivelse Produktfordele Højeffektiv

Læs mere

En ny, bæredygtig måde at se på belysning

En ny, bæredygtig måde at se på belysning itza Trodser tiden En ny, bæredygtig måde at se på belysning Udviklet til LED, udstyret med den sidste nye afskærmningsteknologi, og med en optimeret konstruktion har Itza en levetid på 80.000 timer. Derfor

Læs mere

Meget effektivt lysstofrør

Meget effektivt lysstofrør Lighting Meget effektivt lysstofrør MASTER TL5 High Output Denne TL5 lyskilder (rørdiameter 16 mm) giver et højt lysudbytte. lyskilden er optimeret til installationer med krav om højt lysudbytte, og den

Læs mere

CoreLine det oplagte valg inden for LEDbelysning

CoreLine det oplagte valg inden for LEDbelysning Lighting CoreLine det oplagte valg inden for LEDbelysning CoreLine Surface-mounted Uanset om det drejer sig om nybyggeri eller renovering, efterspørger kunderne belysningsløsninger, der sikrer dem god

Læs mere

Lysteknologier for indendørsbelysning

Lysteknologier for indendørsbelysning Lysteknologier for indendørsbelysning ISR og Energy piano 30 Sep 2017 Indhold 1. Lyskilder 2. Armaturer 3. Forkoblinger 4. Drivere 2 1.1 Typer af Lyskilder Termisk Gas udledning Solid State Glødepærer

Læs mere

10-15 % mere effektiv!

10-15 % mere effektiv! Lighting 10-15 % mere effektiv! MASTER PL-C er et effektivt, kompakt lysstofrør med mellemstort wattforbrug, der som regel bruges i almen downlightbelysning i butikker, på hoteller og på kontorer. Den

Læs mere

Højeffektive lysstofrør

Højeffektive lysstofrør Lighting Højeffektive lysstofrør MASTER TL5 High Efficiency Denne TL5 lyskilde (rørdiameter 16 mm) har et højt lysudbytte og et lavt energiforbrug. Den højeffektive TL5 lyskilde har fremragende bevarelse

Læs mere

Hvorfor vælge Philips til LED-lyskilder

Hvorfor vælge Philips til LED-lyskilder Philips LED lyskilder oktober 06 Philips LED lyskilde EU garantipolitik LED-lysrør År Totalt antal garrantitimer MASTER 5 43,800 CorePro 3 0,000 LED-lyskilder År Totalt antal garrantitimer MASTER 5 0,000

Læs mere

PUNKTLAMPEN 110 Design: focus lighting

PUNKTLAMPEN 110 Design: focus lighting PUNKTLAMPEN 110 Punktlampens rene linier og enkle materialer har gjort den til en klassiker inden for loftsbelysning. Det enkle design er domineret af inderrøret i mundblæst opalglas, som giver en smuk

Læs mere

Master LEDbulb - Elegance møder effektivitet

Master LEDbulb - Elegance møder effektivitet Lighting Master LEDbulb - Elegance møder effektivitet MASTER LEDbulb MASTER LEDbulb giver et dæmpbart lys, sm skaber en indbydende g varm atmsfære. Dette gør den ideel til almen belysning i htel- g i restauratinsbranchen.

Læs mere

Ombygning til LED - renovering af parklampe inkl. lyskilde

Ombygning til LED - renovering af parklampe inkl. lyskilde Ombygning til LED - renovering af parklampe inkl. lyskilde Mange parklampearmaturer er stadig i så god en kvalitet, at det næsten vil være en dødssynd at skrotte dem, og en erstatning med et nyt lysarmatur,

Læs mere

Bæredygtige og innovative belysningsløsninger?

Bæredygtige og innovative belysningsløsninger? Bæredygtige og innovative belysningsløsninger? Den gode og energirigtige belysningsløsning? Rette mængde lys, på rette sted og på det rette tidspunkt. (Gælder såvel ved nye anlæg som ved renovering af

Læs mere

Fluorescent Lamps and Starters

Fluorescent Lamps and Starters Meget effektivt lysstofrør Denne TL5 lyskilder (rørdiameter 16 mm) giver et højt lysudbytte. TL5 HO lyskilden er optimeret til installationer med krav om højt lysudbytte, og den har en fremragende bevarelse

Læs mere

Strålende hvid spotbelysning

Strålende hvid spotbelysning Ligting Strålende vid spotbelysning Brilliantline (koldlys) Exceptionel lavspændingsalogenbrænder i glasreflektor. Ideel løsning til små, dekorative armaturer og til at spotbelyse genstande. Den dikroiske

Læs mere

Energigennemgang af Matas, Amagercentret

Energigennemgang af Matas, Amagercentret 0 Energigennemgang af Matas, Amagercentret Energivejleder: Miljø- & Energikonsulent Pia Gade for Center for Miljø Formål Formålet med energigennemgangen er at afdække energibesparelser især i elforbruget

Læs mere

CoreLine Highbay G3 fremragende lyskvalitet og lavere energi- og vedligeholdelsesomkostn inger

CoreLine Highbay G3 fremragende lyskvalitet og lavere energi- og vedligeholdelsesomkostn inger Lighting CoreLine Highbay G3 fremragende lyskvalitet og lavere energi- og vedligeholdelsesomkostn inger CoreLine Highbay Efter den vellykkede lancering af CoreLine Highbay i 2013 giver opgraderingen til

Læs mere

Brugervenlig lampe med funklende lys

Brugervenlig lampe med funklende lys Lighting Brugervenlig lampe med funklende lys Kompakt og højeffektiv keramisk reflektorlampe med metalhalogenudladning, hvilket giver et klart, hvidt lys med høj farvegengivelse Fordele Højeffektiv lyskilde

Læs mere

Direkte eftermontering med umiddelbare energibesparelser for kvartsmetalhalogenarma turet

Direkte eftermontering med umiddelbare energibesparelser for kvartsmetalhalogenarma turet Lighting Direkte eftermontering med umiddelbare energibesparelser for kvartsmetalhalogenarma turet CDM MW Eco Keramiske metalhalogenarmaturer med klar rørformet eller belagt ellipseformet yderkolbe, skræddersyet

Læs mere

HE 35 W/865. Produktdatablad. LUMILUX T5 HE Rørformede lysstofrør 16 mm, høj effektivitet

HE 35 W/865. Produktdatablad. LUMILUX T5 HE Rørformede lysstofrør 16 mm, høj effektivitet HE 35 W/865 LUMILUX T5 HE Rørformede lysstofrør 16 mm, høj effektivitet Applikationsområder _ Offentlige bygninger _ Kontorer _ Butikker Produkt fordele _ God økonomi og effektivitet _ Op til 20 % mere

Læs mere

discovery evo Alsidighedens mester

discovery evo Alsidighedens mester discovery evo Alsidighedens mester Der findes en Discovery Evo til ethvert formål. Da vi lancerede Discovery, var tanken helt ny. Et skarpt, enkelt og brugervenligt koncept, hvor et enkelt armatur opfylder

Læs mere

IKEA Smart belysning TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE

IKEA Smart belysning TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE Produktguide IKEA Smart belysning, FLOALT, JORMLIEN, SURTE 36_017 GODT AT VIDE Dette symbol findes på emballagen på alle de produkter, der indgår i IKEA Smart belysning. En bedre hverdag derhjemme med

Læs mere

Dansk Center for Lys UNGT LYS

Dansk Center for Lys UNGT LYS Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner etc. Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, netværk,

Læs mere

10-15 % mere effektiv!

10-15 % mere effektiv! Lighting 10-15 % mere effektiv! MASTER 2P MASTER er et effektivt, kompakt lysstofrør med mellemstort wattforbrug, der som regel bruges i almen downlightbelysning i butikker, på hoteller og på kontorer.

Læs mere

LED lysteknologier tilbyder nye muligheder inden for området lys, sundhed og ældre

LED lysteknologier tilbyder nye muligheder inden for området lys, sundhed og ældre LED lysteknologier tilbyder nye muligheder inden for området lys, sundhed og ældre Paul Michael Petersen DTU Fotonik Danmarks tekniske Universitet pape@fotonik.dtu.dk Nu viden om lysets betydning for ældres

Læs mere

ENERGIBESPARELSER I BUTIKSBELYSNING I ROSKILDE

ENERGIBESPARELSER I BUTIKSBELYSNING I ROSKILDE ENERGIBESPARELSER I BUTIKSBELYSNING I ROSKILDE Slutrapport Roskilde)Universitet) ENSPAC'TEKSAM Aske%Palsberg% Tyge%Kjær Thomas'Budde'Christensen' Energibesparelser#i#butiksbelysning#i#Roskilde Forord%

Læs mere