NOTAT. Trængselskommissionen. Sammenhæng og organisering af den kollektive trafik. Disclaimer Trængselskommissionen har fået to opdrag af regeringen:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT. Trængselskommissionen. Sammenhæng og organisering af den kollektive trafik. Disclaimer Trængselskommissionen har fået to opdrag af regeringen:"

Transkript

1 NOTAT Dato J.nr. Trængselskommissionen Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Sammenhæng og organisering af den kollektive trafik Disclaimer Trængselskommissionen har fået to opdrag af regeringen: 1. at fremlægge et katalog med forslag til reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet med aflevering til januar at udarbejde et forslag til en samlet strategi med aflevering til august Trængselskommissionen har valgt at organisere arbejdet således, at kommissionen til januar 2013 præsenterer et idékatalog med en oversigt over mulige initiativer. Idékataloget vil være udtryk for Trængselskommissionens indstilling til, hvad der bør arbejdes videre med. Der har til brug for idékataloget været nedsat syv arbejdsgrupper bestående af medlemmer fra kommissionen samt eksterne eksperter, der som grundlag for kommissionens idekatalog har identificeret og beskrevet mulige initiativer, samt forsøgt at give en foreløbig vurdering af initiativernes fordele og ulemper i arbejdsgruppernes arbejdsrapporter. De beskrevne initiativer i arbejdsgruppernes arbejdsrapporter er ikke udtryk for en prioritering af initiativerne, eller for om arbejdsgruppen og dens medlemmer ønsker initiativerne gennemført eller ej. Efter afleveringen af idékataloget vil Trængselskommissionen arbejde videre med initiativerne herunder med en prioritering af disse. Dette arbejde vil ligge til grund for den strategi, som Kommissionen vil fremsætte efter sommerferien I strategien gives et samlet bud på, hvordan man konkret kan sætte ind med at reducere trængsel, støj og luftforurening, samt modernisere infrastrukturen i hovedstadsområdet

2 Indledning Skal den kollektive trafik være attraktiv, skal brugerne opleve, at der er sammenhæng mellem de forskellige transportformer, herunder at der er fælles fokus på kunderne. Det gælder mellem de forskellige kollektive transportformer og mellem de kollektive og private transportformer. Side 2/29 I hovedstaden varetages den kollektive trafik af Movia, DSB, DSB S-tog, DSB Øresund og Metroselskabet. De fleste brugere af den kollektive trafik kombinerer flere transportformer på deres rejser. I regi af Trængselskommissionen er der nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til, hvordan der skabes bedre sammenhæng i den kollektive trafik, fx gennem bedre organisering (jf. kommissoriet, bilag 1). For kunderne i hovedstadsområdets kollektive trafik er der bl.a. mange forskellige indgange til selskaberne i den kollektive trafik, og de forskellige aktører samarbejder ikke altid tilstrækkeligt. Det gælder på områder som køreplanlægning, trafikinformation, billetter, kundeservice og markedsføring. Dette medfører, at kunderne oplever, at den kollektive trafik ikke er sammenhængende. Arbejdsgruppen har først og fremmest gjort sig overvejelser om, hvorvidt organiseringen af den kollektive trafik skaber det mest sammenhængende og kundevenlige kollektive trafiksystem i hovedstadsområdet. Derfor indledes notatet med tre afsnit om organisering: Sammenhængen mellem tog, bus og metro Fælles kundefokus Tilrettelæggelse af busdriften på tværs af kommunegrænser Arbejdsgruppen har endvidere behandlet emnerne: Knudepunkter Parkér og rejs Det bemærkes i øvrigt, at regeringen ifølge regeringsgrundlaget vil evaluere, om der kan etableres en mere hensigtsmæssig organisering af den kollektive transport i Danmark. Sammenhængen mellem bus, tog og metro Problem Den kollektive trafik i hovedstaden varetages af forskellige selskaber. Selskaberne samarbejder ikke altid tilstrækkeligt, hvilket medfører, at kunderne oplever, at den kollektive trafik ikke er koordineret. Den manglende sammenhæng opleves fx i forbindelse med selskabernes fokus på eget produkt i stedet for sammenhængen i den kollektive trafik, i manglende sammentænkning af information osv.

3 Baggrund Det er blevet foreslået, at koordinationen mellem selskaberne skal styrkes fx ved at sammenlægge trafikselskaberne eller dele af deres opgaver i en fælles organisation. Side 3/29 Dette er dels sket på baggrund af en kritik af, at den nuværende struktur har som resultat at hvert selskab er orienteret mod egne kunder at det tager for lang tid at få løst konflikter at der ikke er noget fælles udviklingsperspektiv at der ikke er nogen samlet strategi med udgangspunkt i kundernes (nuværende og fremtidige) behov Ved at sammenlægge trafikselskaberne eller dele af deres opgaver i en fælles organisation vil man i højere grad kunne skabe forudsætninger for en strategisk planlægning af den kollektive trafik for at kunne nå målsætninger om vækst og aflastning af vejtrafikken sikre, at den kollektive rejsende og dør-til dør-rejsen kommer i fokus for udviklingen af trafiksystemet uafhængig af valg af kollektiv transportform give det kollektive trafiksystem ét ansigt og ét brand i forhold til kunderne Ansvaret for den kollektive trafik i hovedstadsområdet er i dag samlet hos Movia, DSB, DSB S-tog, DSB Øresund og Metroselskabet. Selskaberne er lovmæssigt forpligtiget til at samarbejde om kundeinformation, markedsføring, omstigningsforhold og køreplaner. Det sker i det såkaldte direktørsamarbejde, hvor der skal være enighed mellem selskaberne, før der kan træffes beslutninger. Selskabernes økonomi er delvist bundet op på takstfællesskabet, hvor takster, fælles billetprodukter og delingen af billetindtægterne fastlægges.

4 Figur 1: Nuværende organisering i hovedstaden Selskab Opgaver Styring Finansiering Side 4/29 DSB/ DSB S-tog/ DSB Øresund Driver S-, fjern og regionaltog samt kystbanen. Infrastrukturen ejes og vedligeholdes af BaneDanmark Ejet af staten, der har udpeget en bestyrelse. Staten og DSB indgår 10-årige trafikkontrakter, der fastlægger omfanget af trafikken. Passagerindtægter og trafikkontrakt med staten Movia Varetager busdrift og drift af lokalbanerne i Region Sjælland og Region Hovedstaden, ekskl. Bornholm. Repræsentantskab bestående af et medlem fra hver af de 45 kommuner. Bestyrelse, hvor begge regioner og 7 af kommunerne er repræsenteret. Kommunerne og regionerne bestiller busdriften hos Movia. Passagerindtægter. Nettodriftsudgifterne finansieres af bestillerne, dvs. kommunerne og regionerne. De to regioner betaler Movias omkostninger til administration. Metroselskabet Ejer og driver metroen og anlægger Cityringen Staten, Københavns og Frederiksberg kommuner ejer selskabet og har udpeget en bestyrelse. Driften finansieres af billetindtægterne. Anlæg finansieres af overskud på driften, indskud fra ejerne. Der har tidligere været afprøvet forskellige modeller for organisering af den kollektive trafik i hovedstaden (se bilag 2 for en historisk gennemgang). Bl.a. var ansvaret for bus- og S-togstrafikken samlet i Hovedstadens Trafikselskab (HT) i perioden 1978 til Det skete i en model, hvor HT købte S- togsdriften fra DSB. I 1989 blev ansvaret for S-tog lagt tilbage til DSB. Begrundelserne for dette var bl.a., at: DSB ikke havde nogen tilskyndelse til at nedbringe omkostningerne Der var uklarhed om arbejdsdelingen Infrastrukturen ikke blev vedligeholdt i tilstrækkeligt omfang. Man har således tidligere forsøgt sig med en sammenlægning af forskellige trafikformer. I flere europæiske storbyer har man oprettet paraplyorganisationer eller etableret egentlige trafikselskaber, der varetager den kollektive trafik på tværs af transportformerne. Paraplyorganisationerne sikrer koordination på tværs af trafikselskaberne, med henblik på at kunden oplever den kollektive trafik som én fælles organisation, og ikke som flere separate trafikselskaber. Som eksempel har paraplyorganisationen i München følgende slogan: Et trafiksystem en køreplan en billet.

5 Indholdet i paraplyorganisationerne varierer. Ud over et fælles takstsystem indeholder de typisk også fælles markedsføring og tværgående kundeservicefunktioner. Bilag 3 gennemgår indholdet i en række europæiske paraplyorganisationer. Side 5/29 Arbejdsgruppens overvejelser Arbejdsgruppen har drøftet forskellige modeller for organisering af den kollektive trafik, der befinder sig på et kontinuum mellem høj og lav integration: 1. Al kollektiv trafik samles i to selskaber ét i hver region. 2. Der etableres en trafikkøberfunktion for al kollektiv trafik øst for Storebælt. Selskabet køber trafik fra DSB (regionaltog), DSB Øresund, DSB S-tog, Metroselskabet samt fra busentreprenører. Selskabet ejes af staten, regionerne og kommunerne, der varetager deres indflydelse gennem en bestyrelse. Konstruktionen medfører, at Movia nedlægges, mens de øvrige trafikselskaber fortsætter stort set uforandret. 3. Der etableres en paraplyorganisation (stor paraply), der skal varetage den langsigtede, strategiske planlægning for et sammenhængende overordnet trafiknet. Organisationen styres af et forum bestående af politikere fra region, kommuner og stat. 4. Der etableres en paraplyorganisation (lille paraply), der får ansvar for trafikinformation og evt. markedsføring og salg af billetter. Se mere herom i afsnittet Fælles kundefokus. Figur 2: Modeller for organisering af den kollektive trafik En model med høj integration kan f.eks. betyde, at alle opgaver knyttet til kollektiv trafik i regionerne på Sjælland samles i ét trafikselskab i hver region og f.eks. integreres i regionens forvaltning, der har kompetencen til at tilrettelægge køreplaner, organisere de kundevendte funktioner, planlægge den kollektive trafik osv. Dette kan styrke koordinationen på tværs af transportformerne, lette indtægtsdelingen og give et mere sammenhængende kollektivt trafiknet. Det er også muligt, at der er stordriftsfordele på nogle områder, som dermed kan effektiviseres.

6 Det vil kræve grundige overvejelser om organisering, finansiering mv. og en samlet planlægning, hvis opgaverne skal samles i ét trafikselskab. Og det kan være forbundet med betydelige transaktionsomkostninger. Side 6/29 Som alternativ til ét trafikselskab i regionerne kan der etableres en organisation rettet mod trafikkøberfunktionen. I denne model kan al trafikindkøb på Sjælland samles i et selskab, mens de specialiserede funktioner forbliver i selskaberne. Det vil i praksis siges, at paraplyen køber trafik fra DSB (regionaltog) DSB Øresund, DSB S-tog, Metroselskabet samt fra busentreprenører. Selskabet ejes af staten, regionerne og kommunerne, der varetager deres indflydelse gennem en bestyrelse. Konstruktionen medfører, at Movia nedlægges, mens de øvrige trafikselskaber fortsætter stort set uforandret. I denne model skal der således også tages stilling til parternes finansieringsbidrag og indflydelse på de forskellige trafikformer. Arbejdsgruppen har også drøftet forskellige typer af paraplyorganisering varierende fra en paraply, som formaliserer samarbejdet mellem ejerne af de forskellige trafikformer til modeller, hvor paraplyen i højere grad formaliserer et samarbejde mellem selskaberne på konkret afgrænsede områder. I disse modeller skal afgøres, hvilke opgaver og kompetencer det er relevant at samle i paraplyen. Det kunne bl.a. være indtægtsdelingen og de kundevendte opgaver. Det kunne også være ejerskabet til informationer på knudepunkter, set i lyset af hvor vigtige knudepunkterne er for oplevelsen af et sammenhængende trafiknet. En sammenlægning af opgaver kan styrke koordinationen. Men det kan også fjerne konkurrencen mellem selskaberne og de positive effekter, den har, i form af bl.a. øget innovation. En afvejning heraf kan indgå i overvejelserne om, hvilke opgaver det er relevant at samle. Forslag Det foreslås, at fordele og ulemper ved en stærkere integration af trafikselskaberne analyses nærmere. Der kan bl.a. ses på, hvilke elementer det giver mening at lægge sammen, finansiering og konsekvenser for demokratisk legitimitet og ejerskab til den kollektive trafik. Det også bør vurderes, hvilke strategier der vil medføre størst vækst i den kollektive trafik. Fælles kundefokus Problem

7 Der er i alt 8 afsendere af information til kunderne i hovedstaden: DSB, DSB S tog, DSB Øresund, Metroselskabet, Movia, Lokalbanen, Rejseplanen og Banedanmark. Det indebærer, at kunderne ofte skal henvende sig flere steder for at få oplysninger om køreplaner, billetter, rabatter, rejsetidsgaranti mv. Det er heller ikke entydigt, hvor man skal klage, hvis man har fået en bøde i fx metroen på en billet købt hos DSB. Endvidere har de enkelte trafikselskaber forskellige rejseregler, forskelligt design og sprog og gennemfører individuel markedsføring. Det gør det uigennemskueligt for kunderne og i særdeleshed for nye kunder at benytte den kollektive trafik. Side 7/29 Baggrund Den kollektive trafik i hovedstaden er blevet kritiseret for at være usammenhængende, jf. afsnittet om organisering af den kollektive trafik. Forskelle i rejseregler har været genstand for en del af kritikken. Bl.a. har de forskellige regler for, hvornår man må tage cyklen med i tog, metro og bus, givet anledning til forvirring hos kunderne. Der er også eksempler på, at trafikselskaberne i forbindelse med kampagner og loyalitetsprogrammer tilbyder billetprodukter, der kun er gyldige hos det pågældende selskab, uden at kunderne oplyses om dette. Trafikselskaberne har i dag hver deres kanaler for salg af billetprodukter, selv om billetterne er gyldige på tværs af selskaberne. Skal man fx købe et rejsekort (med tank-op-aftale), bliver man bedt om at tage stilling til, hvilket trafikselskab kortet skal købes hos, selv om det ikke har betydning for den efterfølgende brug af kortet. Dette gør kunderne usikre på, om selskaberne leverer samme service. Trafikinformationen har selskaberne traditionelt varetaget hver for sig. Det betyder, at der er udviklet forskellige standarder for trafikinformation i de forskellige systemer. Det er især informationen i forbindelse med driftsforstyrrelser, som kunderne ikke er tilfredse med, jf. figur 3. Trafikselskaberne er generelt gode til at informere kunderne om driftsforstyrrelser inden for deres egne systemer. Men ofte bliver der ikke informeret om driftsforstyrrelser hos de andre selskaber og de muligheder, det efterlader for alternative rejser. Det er problematisk for kunder, der kombinerer forskellige transportformer, eller som med fordel kunne have valgt en anden vej, hvis de var bekendt med driftsforstyrrelsen.

8 Figur 3: Kundernes tilfredshed med trafikinformationen Side 8/29 Kilde: TUS-kundetilfredshedsundersøgelse 2012 For at kunne leve op til dette, er det vigtigt, at der sikres realtidsdata for alle transportmidler indenfor den kollektive trafik. Trafikselskaberne arbejder på at løse en række af de udfordringer, der knytter sig til trafikinformation, i TUS-samarbejdet. TUS blev nedsat i 2010 med det formål at udvikle og implementere tværgående udviklingsprojekter og initiativer på trafikinformationsområdet. I regi af TUS er der bl.a. gennemført følgende tiltag: Et koncept for fælles trafikinformation på knudepunkter. Konceptet implementeres på udvalgte knudepunkter i 2013 (jf. ovenfor) og omfatter fælles skiltning og fælles skærme med dynamisk trafikinformation Et fælles design for trafikinformation En fælles ordliste på dansk og engelsk. Det fælles sprog skal implementeres i den skriftlige og mundlige trafikinformation fra 2013 En fælles informationsindsats i forbindelse med de trafikændringer, der følger af ombygningen på Nørreport Station

9 Figur 4: Skærm med trafikinformation i realtid på Nørreport Station Side 9/29 Trafikinformation formidles i stigende grad via telefon og internet. De elektroniske medier gør det muligt at planlægge rejsen, købe billetter og få information om driftsforstyrrelser under rejsen. Typisk kan man også tilmelde sig tjenester, der giver information om uregelmæssigheder på den rute, man plejer at benytte. De enkelte trafikselskaber har udviklet hver deres løsninger til telefon og internet, hvor fokus er på trafikinformation fra det pågældende selskab. Rejseplanen er en landsdækkende løsning, der samler information på tværs af selskaberne og gør det muligt at planlægge rejsen. I hovedstaden giver Rejseplanen også mulighed for at få oplysninger om forsinkelser. Figur 5: Rejseplanens visning af realtidsinformation Trafikselskaberne i hovedstaden har udviklet en fælles løsning, der giver kunderne mulighed for at købe billetter til deres telefoner (via sms, app eller web). I første halvår 2012 blev 36 pct. af alle kontantbilletter og 5 pct. af alle klippekort i hovedstaden købt via denne løsning.

10 Størstedelen af markedsføringen for den kollektive trafik varetages af de enkelte trafikselskaber. Den kollektive trafik etableres dermed ikke som et samlet system og et fælles brand overfor kunderne. Der foregår dog en vis fælles markedsføring via samarbejdet i hovedstaden og i forbindelse med lanceringen af rejsekortet. Side 10/29 Markedsføringen kan deles op i målgrupper: Bilister, der kan overflyttes til den kollektive trafik generelt Potentielle kunder til kombinererede kollektive rejseformer Potentielle kunder til én enkelt kollektiv rejseform Det er sandsynligt, at den kollektive trafik samlet set kan få en mere effektiv markedsføring, hvis den gennemføres i fællesskab især i relation til de to førstnævnte målgrupper. Arbejdsgruppens overvejelser Arbejdsgruppen har drøftet forskellige muligheder for at skabe et mere fælles fokus på kunderne. I den forbindelse har gruppen set på erfaringerne med kommunernes borgerservicecentre, der giver borgerne én indgang til den offentlige sektor. På tilsvarende vis kan man forestille sig, at kunderne får én indgang til den kollektive trafik, hvor trafikselskabernes kundevendte aktiviteter er samlet. En fælles indgang for kunderne kan bl.a. bestå af: billetsalg, trafikinformation, kundeservice, klagehåndtering og hittegods. Kundernes adgang kan ske via elektroniske medier samt via telefonisk og fysisk henvendelse. Den fælles indgang kan suppleres med en fælles tilgang til markedsføring, rejseregler og rabatter, således at den kollektive transport fremstår som et samlet system over for brugeren. Forslag Det foreslås, at der udarbejdes et konkret oplæg vedrørende samling af de kundevendte aktiviteter for trafikselskaberne i hovedstaden. Det kan bl.a. omfatte Rejsekort, trafikinformation, billetsalg, markedsføring, kundeservice og hittegods. Det foreslås endvidere, at der sikres realtidsdata for alle transportmidler indenfor den kollektive trafik. Tværkommunal busdrift Problem Den nuværende finansieringsmodel for busdrift indeholder en række uhensigtsmæssige incitamenter, der hindrer tilpasninger af de buslinjer, der krydser kommunegrænser. De fleste buslinjer i hovedstadsområdet krydser en eller flere kommunegrænser.

11 Baggrund Lov om trafikselskaber fastlægger, hvordan udgifterne til busdriften i hovedstadsområdet skal fordeles. I hovedstaden har kommunerne ansvaret for bustrafikken bortset fra seks busruter, hvor ansvaret er placeret hos regionen. Kommunerne og regionen køber bustrafikken fra Movia. Side 11/29 Kommunerne i hovedstadsområdet er geografisk små. De fleste busruter krydser derfor mindst én kommunegrænse. Fx kører 47 ud af Københavns Kommunes 57 busruter også i andre kommuner, og Københavns Kommune deler busruter med 31 andre kommuner. Driften finansieres af de kommuner, som busserne kører igennem. Betalingen sker på baggrund af, hvor meget bussen kører i den pågældende kommune, men også ud fra det samlede antal pendlere over kommunegrænsen dvs. også de pendlere, som benytter cykel, bil og anden transport. Det betyder, at ændres en busrute i én kommune, kan det påvirke betalingen for de øvrige kommuner, som ruten kører igennem, selv om der ikke ændres på hverken ruten eller frekvens i disse kommuner. Da alle berørte kommuner skal være enige om en ruteændring, kan den nuværende model nemt blokere for ændringer i bustrafikken. Finansieringsmodellen er også konstrueret således, at Movias administrationsudgifter skal betales af de to regioner. Det fjerner incitamentet for kommunerne til at begrænse initiativer, der medfører øgede administrationsomkostninger. Det har endvidere givet anledning til uklarhed om, hvad der er administrationsomkostninger. Arbejdsgruppens overvejelser Løsningen af problemerne med den nuværende finansieringsmodel skal sikre fleksibilitet i ruteplanlægningen. Men det er fortsat vigtigt, at finansieringsmodellen sikrer lokal indflydelse på og ejerskab til bustrafikken. Arbejdsgruppen har drøftet fem mulige løsninger: 1. Etablering af bestillergrupper 2. Betaling efter egne udgifter og indtægter 3. Solidarisk model 4. Et grundnet af buslinjer 5. Regionen varetager tværkommunale busruter 1. Kommunerne kan slutte sig sammen i formelle bestillergrupper. Modellen kendes fra Vestegnssamarbejdet, hvor 8 kommuner er gået sammen om at bestille trafik i hele området. Herved opnås en større koordinering. Der vil imidlertid stadig være busruter, som krydser grænserne mellem forskellige bestillergrupper. Det vil fortsat være vanskeligt at ændre disse.

12 2. Passagerindtægter og bruttoudgifter i hver kommune kan lægges til grund for kommunernes finansiering. Kommunerne skal således betale udgifterne til den andel af en busrute, som køres inden for kommunens grænser, fratrukket passagerindtægterne. Det betyder, at en kommune ikke skal betale for serviceforbedringer i en anden kommune. Ydermere giver det et incitament til at skaffe flere passagerer. Modellen kan suppleres med et incitament til at skaffe flere togpassagerer ved fx at tilrettelægge busruterne, så de i højere grad fungerer som til- og frabringerlinjer til stationer. Side 12/29 Modellen kan indebære et større administrativt arbejde med at fordele busruternes indtægter og udgifter mellem de berørte kommuner. Nogle kommuner vil også komme til at bære større udgifter end hidtil. Det giver risiko for serviceforringelser i de pågældende kommuner. 3. Kommunerne kan betale et fast beløb til Movia, som Movia kan medfinansiere tværkommunale busruter for. Der skal være faste regler for, hvordan Movia må disponere over beløbet. Resten af kommunens buskøb betales fortsat af den enkelte kommune. Modellen kan svække det kommunale engagement i den kollektive trafik, fordi betalingen i mindre grad er knyttet op på kommunens egen bustrafik. Kommunerne mister endvidere en del af den direkte indflydelse på den lokale trafik, hvilket er et af principperne, som lov om trafikselskaber bygger på. 4. Der kan etableres et grundnet (som det nuværende pendlernet). Grundnettet skal ligge fast i 4 år, hvor kun Movias bestyrelse kan ændre grundnettet efter forudgående høring af de berørte kommuner. Med modellen vil kommunerne reelt skulle afgive kompetence til Movias bestyrelse. 5. Ansvaret for flere af de lange tværkommunale ruter samles hos regionen. Finansieringen af de administrative omkostninger hos trafikselskabet i Østdanmark skal være den samme som i Vestdanmark. Balancen mellem regionale og kommunale busruter ændres. Det forudsætter en økonomisk omfordeling mellem kommuner og region. Forslag Det foreslås, at den eksisterende finansieringsmodel for busdriften og mulige alternativer udredes med henblik på ændringer, der skal fjerne uhensigtsmæssige incitamenter og give bedre muligheder for tilpasning af tværkommunale busruter. Revisionen bør samtidig tage højde for en fremtidig situation, hvor der er en høj grad af integration i strukturen.

13 Knudepunkter Problem Kunderne i den kollektive trafik lægger vægt på, at skift mellem forskellige transportformer kan gennemføres hurtigt, nemt og bekvemt. Det er ikke altid tilfældet i dag. Side 13/29 Baggrund Den kollektive trafik består af et netværk af bus- og banelinjer, der forsøger at dække de trafiktunge områder. Mange rejser indeholder derfor et eller flere skift. I hovedstaden er der skift på hver tredje rejse, og Øst for Storebælt udføres omkring halvdelen af det kollektive transportarbejde på ture med skift. Figur 6: Fordeling af kollektive ture efter kombination, vist som andel af den samlede kollektive transport i Danmark Kilde: Transportvaneundersøgelsen Nettet indeholder en række knudepunkter, hvor flere linjer mødes. Det er især her, der foretages skift. Det gælder fx på stationerne København H, Nørreport og Flintholm.

14 Figur 7: Et netværk af henholdsvis baner og buslinjer Side 14/29 Etableringen af ny kollektiv infrastruktur de kommende år vil øge antallet af knudepunkter og styrke de eksisterende. Metro Cityringen, letbanen i Ring 3 og København-Ringsted skaber en række nye knudepunkter og vil løfte trafikken til og fra København H, Glostrup, Østerport, Ny Ellebjerg, Gladsaxe, Herlev og Lyngby. Placeringen af knudepunkterne og de linjer, der er bundet op på dem, har betydning for antallet af skift, rejsetiden og den fladedækning, nettet har. Et godt knudepunkt giver mulighed for, at den rejsende kan nå slutmålet med en af de linjer, der udgår fra knudepunktet. Skinnerne ligger fast, og investeringer i nye baner er forbundet med store omkostninger. Det er derfor primært buslinjerne, der på kort sigt skal ændres, hvis der skal oprettes nye knudepunkter, eller eksisterende knudepunkter skal optimeres. På de mange rejser, hvor skift er uundgåelige, skal skiftet gøres så nemt og bekvemt som mulig. Det kan ske ved at fokusere på forholdene i knudepunkterne. Gode skiftemuligheder afhænger blandt andet af: Korte gangafstande mellem de forskellige transportformer fx fra bus til tog Tilgængelighed mellem de forskellige transportformer, herunder at gangbesværede, cyklister og barnevognsbrugere let og sikkert kan komme fra den ene transportform til den anden God trafikinformation, herunder tydelig, ensartet og letforståelig skiltning Andre forhold som tryghed, venteforhold, komfort og servicetilbud. Kunderne foretrækker hurtige rejser, der kan konkurrere med bilen. Ventetiden i forbindelse med et skift skal derfor være så kort som mulig. Det afhænger dels af hyppige forbindelser, dels af at køreplanerne for de forskellige linjer er koordinerede.

15 Endeligt er gode knudepunkter kendetegnet ved gode forhold for den private til- og frabringertransport. Det omfatter adgangen for gående og cykler samt gode parkerings- og afsætningsmuligheder for biler (jf. også nedenfor om parkér og rejs). Side 15/29 I hovedstadsområdet tegner cyklen sig for 15 pct. af alle ture til og fra stationen. For mange er cykelparkeringen således en del af rejsen. Gode cykelparkeringsforhold omfatter kort afstand til perroner, tilgængelighed til cykelstativerne, afskærmning for vejrlig og sikkerhed mod tyveri. Erfaringerne med skifteforholdene på knudepunkter er blandede. Af de bedre knudepunkter kan nævnes Flintholm Station og København H. På Flintholm Station er der skift mellem flere S-togslinier (herunder Ringbanen), metro og en række buslinier. Som en del af Bynet 2018 forbedres trafikinformationen, og knudepunktet styrkes med flere buslinier. På København H er Movias busser blevet samlet i en såkaldt kompaktterminal, så det er blevet nemmere at skifte mellem tog og bus. For så vidt angår forholdene for fjernbusserne mangler der fortsat gode terminalforhold. Af eksempler på mindre gode knudepunkter kan nævnes Nørreport Station, Århus H samt metrostationerne Amagerbro og Forum. På Nørreport Station er det muligt at skabe en bedre sammenhæng mellem de kollektive transportmidler. Der er fx tre forskellige elevatorer på tre forskellige lokaliteter til henholdsvis metro, S-tog og Re-tog. Dertil kommer, at Nørre Voldgade skal passeres, når man kommer op fra metrostationen og skal via Købmagergade mod Strøget. Nørreport er under ombygning frem mod Når ombygningen er færdig, vil der være forbedringer af stationspladsen og cykelparkeringen. Sammenhængen til det omgivende byområde forbedres ved at forlænge Købmagergades fodgængerzone helt op til stationen. Der er også afsat midler til at forlænge gangtunnelen fra metrostationen til gågaden på den anden side af Nørre Voldgade. Projektets fremtid er dog p.t. uafklaret. Ved Århus H ligger rutebilstationen relativt langt fra stationen. Det er planlagt at flytte busterminalen tættere på banegården. Den nye busterminal forventes færdig i Metrostationerne Amagerbro og Forum er utilstrækkeligt forbundet til de nærliggende A-buslinier på henholdsvis Amagerbrogade og H.C. Ørstedsvej. I begge tilfælde ligger metrostationerne væk fra busgaderne, og der mangler skiltning til busserne. I udenlandske byer ses ofte en supplerende adgangsvej under jorden fra busstoppestedet til metrostationen.

16 Trafikselskaberne i hovedstadsområdet har igangsat et samarbejde om udvikling af fælles trafikinformation (se gennemgangen af TUS i afsnittet Fælles kundefokus). Som led i arbejdet er der udviklet et koncept for fælles trafikinformation, der forventes implementeret på København H, Nørreport og Flintholm Station i løbet af Det er hensigten, at erfaringerne herfra skal overføres til andre knudepunkter. Side 16/29 Forslag Det foreslås, at kommissionen i forbindelse med udarbejdelsen af forslag til konkrete knudepunktforbedringer lægger TUS-konceptet til grund for de konkrete forbedringsforslag. På baggrund af ovenstående sikres:: ensartethed på knudepunkternes fremtræden ift. f.eks. trafikinformation gode skifteforhold og god tilgængelighed I de konkrete forslag bør også indgå optimering af køreplaner med henblik på at minimere den samlede ventetid samt udpegning af nye, relevante knudepunkter og optimering af linjerne til de eksisterende. Parkér og rejs Problem Mange rejsende bor så langt fra den relevante kollektive trafik, at bilen er deres foretrukne transportform. For at den kollektive trafik bliver et attraktivt alternativ til bilen, er det nødvendigt med gode parkerings- og afsætningsmuligheder i tilknytning til stationerne. Baggrund Der findes i dag parkeringspladser ved de fleste stationer på Sjælland. Kombinationen af bil og tog anvendes overvejende på ture til Københavns Indre by, hvor toget kan konkurrere tidsmæssigt med bilen, og parkeringsmulighederne er begrænsede. I oplandet til København på Sjælland og Lolland-Falster er der omkring parkeringspladser ved stationerne. Af dem er cirka ¾ i brug. Enkelte parkeringsanlæg er fyldt op, men ved de fleste stationer er der ledige pladser.

17 Figur 8: Anvendelse af parker og rejs anlæg i hovedstadsområdet og på Sjælland Side 17/29 Kilde: Parker og rejs, Arbejdsnotat fra Vejdirektoratet og Trafikstyrelsen, november 2012 De parkeringspladser skal ses i forhold til de ca personer, der arbejder i centralkommunerne, men bor udenfor. I Aftalen om en grøn transportpolitik har forligspartierne besluttet at afsætte en pulje på 1 mia. kr. til i perioden med henblik på at skabe bedre adgang til stationerne ved fx at etablere parkeringspladser for bilister og cyklister i hele Danmark. Siden 2009 har DSB afsluttet 60 cykel- og bilparkeringsprojekter. I 2003 gennemførte Vejdirektoratet en evaluering af danske og udenlandske erfaringer med Parkér og Rejs-anlæg. Resultatet af arbejdet var bl.a., at der skal være: Gode adgangsforhold fra det overordnede vejnet Vished om ledig kapacitet Mindre end 75 meter fra P-plads til station. Afstande på 200 meter opleves som uacceptable God belysning, der skaber tryghed De arealer, der er velegnede til parker og rejs anlæg, er samtidigt arealer, der er attraktive til andre formål så som kontorer, boliger og forskellige former for servicefaciliteter. Stationsnær lokalisering er blevet et vigtigt middel til at skaffe flere kunder i bus og tog. Der skal derfor foretages en afvejning af de forskellige formål, de attraktive arealer nær stationerne kan anvendes til.

18 Prisen for anlæg af en P-plads er et andet problem. Prisen er generelt høj, specielt hvis der er tale om anlæg i parkeringshuse eller under jorden. Anlægsprisen pr. P-plads varierer afhængig af lokale forhold. Prisen ligger i størrelsesordenen kr. pr. plads for anlæg i terræn, kr. pr. plads for anlæg som parkeringshus og kr. pr. plads for underjordiske anlæg. Priserne er ekskl. arealerhvervelse. Side 18/29 Det er muligt, at bedre information til bilisterne på vejene kan øge brugen af parker og rejs. En løsning er at opsætte dynamiske skilte på indfaldsvejene, der oplyser om ledige P-pladser, næste togafgang og rejsetid med tog til centrale destinationer. Dette blev evalueret i Vejdirektoratets projekt, men uden nogen entydig konklusion. Hvor det er relevant at etablere parkér og rejs anlæg kan med fordel analyseres nærmere, bl.a. med henblik på at få viden om potentialet for mere bynære parkér og rejs anlæg til brug for pendlere bosat i omegnskommunerne, der arbejder i centralkommunerne. Forslag til konkrete placeringer af anlæggene er behandlet i arbejdsgruppe 4. Der mangler viden om bilisternes betalingsvillighed for at parkere. I det omfang parkeringen kræver betaling, kan det overvejes, om Rejsekortet skal kunne bruges som betalingsmiddel. Bilisterne er motiverede til at parkere der, hvor det er billigst. Det kan betyde, at anlæg, der er tiltænkt rejsende, benyttes af andre bilister, hvis det er den billigste parkeringsmulighed i lokalområdet. Det kan samtidigt underminere den lokale parkeringspolitik og indtægtsgrundlaget for ejerne af andre P-anlæg. Potentialet for parker og rejs afhænger ikke kun af anlæggets udformning og placering, men i lige så høj grad af det kollektive trafiknet, det kobler op på. Skal det være attraktivt for den enkelte pendler at benytte parkér og rejs, skal det understøttes af et effektivt kollektivt trafiknet, der pålideligt og med få skift kan bringe pendleren fra parkeringsanlægget til arbejdspladsen. Ansvaret for bike and ride er ikke entydigt placeret. Det betyder, at der ikke altid etableres det antal pladser, som der er behov for. Dette gælder både ved stationerne og ved S-bus-stoppestederne. Forslag Arbejdsgruppen anbefaler, at der i forlængelse af de konkrete forslag om etablering af park and ride anlæg foretages investeringer i dynamisk skiltning og lette skift. Arbejdsgruppen har desuden konstateret, at ansvaret for fremme af park and bike ikke er præcist organisatorisk forankret. Med henblik på at fremme mulighederne for park and bike foreslår arbejdsgruppen, at der tages stilling til den

19 organisatoriske forankring i forlængelse af de øvrige organisatoriske overvejelser. Side 19/29 Sammenfatning af forslag Arbejdsgruppens anbefalinger er sammenfattet nedenfor: Fordele og ulemper ved en stærkere integration af trafikselskaberne analyseres. Der ses nærmere på mulighederne for at samle de kundevendte aktiviteter for trafikselskaberne i hovedstaden. Denne analyse kan indgå som delelement under den analyse, der foreslås under afsnittet Sammenhængen mellem bus, tog og metro. Finansieringsmodellen for busdriften analyseres med henblik på en revision, som reducerer uhensigtsmæssige incitamenter og giver bedre muligheder for tilpasning af tværkommunale busruter. De konkrete forslag til knudepunkter tilrettelægges efter TUSkonceptet. Park and ride understøttes ved brug af dynamisk skiltning og lette skift samt at park and bike fremmes ved en entydig organisatorisk forankring af ansvaret herfor.

20 Bilag 1: Kommissorium for arbejdsgruppe 7 Sammenhæng og organisering af den kollektive trafik En forudsætning for at skabe et attraktiv kollektivt transportsystem er, at brugeren oplever, at der er sammenhæng mellem de forskellige transportformer. Langt de fleste brugere af den kollektive trafik anvender en eller flere transportformer ved deres rejse. F.eks. anvendes ofte bus eller cykel i forbindelse med en togrejse. Side 20/29 I hovedstadsområdet er der flere forskellige aktører inden for den kollektive trafik, herunder kommuner, region, stat, trafikselskaber samt bus- og togoperatører. Samarbejdet og koordineringen mellem trafikselskaberne foregår i dag gennem direktørsamarbejdet i hovedstadsområdet, hvor der arbejdes på at skabe et fælles kundefokus, både hvad angår de fysiske forhold omkring rejsen, trafikinformation og billetsamarbejde. Den kollektive trafik kan gøres mere attraktiv ved at skabe nye fleksible muligheder for kunderne til at kombinere forskellige transportformer (f.eks. bil, tog, cykel) og dermed bidrage til at sikre en bedre trafikafvikling på vejene. Arbejdsgruppen skal komme med løsningsforslag til, hvordan der skabes bedre sammenhæng i den kollektive trafik, f.eks. gennem en bedre organisering af den kollektive trafik. Arbejdsgruppens opgaver Arbejdsgruppe 7 skal se nærmere på den nuværende sammenhæng i den kollektive trafik og komme med forslag til, hvordan sammenhængen kan forbedres mellem de forskellige transportformer. Samtidig kan arbejdsgruppen undersøge fordele og ulemper ved den nuværende organisering og samarbejde mellem de forskellige parter i hovedstadsområdet herunder f.eks. i forbindelse med trafikbestilling, markedsføring, trafikinformation, billetter og køreplanlægning. Arbejdsgruppen kan kortlægge de nuværende udfordringer i forhold til at skabe bedre sammenhæng i den kollektive trafik og på baggrund heraf komme med forslag til løsninger til, hvordan sammenhængen og organiseringen forbedres. Der kan inddrages erfaringer fra udlandet. Emner, arbejdsgruppen kan behandle: Forslag til løsninger og initiativer, som skaber bedre sammenhæng for kunderne i den kollektive trafik Kortlægge fordele og ulemper ved den nuværende organisering, herunder den strategiske planlægning, inden for den kollektive trafik

21 Forslag til tiltag, som skaber større fælles kundefokus, f.eks. gennem fælles rejseregler, billetkampagner mv. Forslag til, hvordan brugen af Park and Ride fremmes herunder kortlægning af udfordringerne for at fremme brugen af kombinationsrejser mellem bil og kollektiv trafik. Side 21/29 Afrapportering Arbejdsgruppen fremlægger resultaterne og løsningsforslag for den samlede Trængselskommission. Herudover skal der bl.a. udarbejdes en beskrivelse og vurdering af de enkelte løsningsforslag. Til brug for dette udarbejdes et fælles evalueringsskema, der skal sikre, at alle projekter fra de forskellige arbejdsgrupper vurderer de samme effekter. Det er den samlede Trængselskommission, der endeligt udvælger og prioriterer løsningsforslagene, som vil være en del af det samlede løsningskatalog, der skal fremlægges i januar Medlemmer fra Trængselskommissionen Adm. dir. Henrik Plougmann Olsen, Metroselskabet (formand) Per Homann Jespersen, lektor, RUC Jesper T. Lok, adm. dir., DSB Lise Bjørg Pedersen, seniorrådgiver, Forbrugerrådet Flemming Stenild, regionsrådsmedlem, Region Sjælland Morten Kabell, medlem af borgerrepræsentationen, Københavns Kommune Steen Christiansen, borgmester, KKR, hovedstaden Vibeke Storm Rasmussen, regionsrådsformand, Region Hovedstaden Eksterne medlemmer/eksperter Claus Hedegaard Sørensen, DTU Joost Nielsen, direktør, Region Hovedstaden Per Gellert, centerchef, Movia Per Henriksen, chefkonsulent, Dansk Kollektiv Trafik Niels Mortensen, direktør, Rejseplanen Kristoffer Kejser, Albertslund Kommune Paul Sax Møller, Metroselskabet

22 Sekretariat Arbejdsgruppen sekretariatsbetjenes af kontorchef Mikkel Sune Smith samt fuldmægtig Line Ringsholt Jensen, Transportministeriet. Side 22/29

23 Bilag 2: Historisk gennemgang af organiseringen af den kollektive trafik i Hovedstaden Side 23/29 Før 1974 var den kollektive bustrafik i hovedstadsområdet baseret på enten kommunale driftsselskaber, eksempelvis Københavns Sporveje eller koncessionerede busselskaber ofte med offentlige driftstilskud. Der var ikke takst- og billetsamarbejde hverken mellem busselskaberne eller mellem busser og tog. HT (hovedstadens trafikselskab) blev i 1974 dannet på basis af de kommunale driftsselskaber. Ansvaret for HT var hos Hovedstadsrådet(HR). HR var et indirekte valgt organ, hvor partierne repræsenteres på baggrund af de kommunale valg i de 5 amtskommunale enheder (Københavns kommune, Frederiksberg Kommune, Københavns Amt, Roskilde Amt og Frederiksborg Amt). HR havde også en lang række andre opgaver ud over kollektiv trafik. Kort efter dannelsen af HT overtages koncessionerne fra de private vognmænd, der dernæst kører på kontrakt med HT. En stor del af HT s kørsel var egendrift. Et væsentligt element i dannelse af ét trafikselskab var ønsket om et fælles takstsystem. Finansieringen af HR var baseredet på de regionale parters personskatteindtægter og var dermed uafhængigt af de lokale serviceniveauer. I 1978 overtager HT ansvaret for S-togstrafikken. Hovedintentionerne var at samle planlægningen og at sikre et takstfællesskab mellem bus og tog. Driften blev fortsat udført af DSB, der fik dækket sine udgifter ved driften fra HR. HR fik tilført ressourcer fra staten til finansiering af drift og anlæg vedr. S-tog. På passagersiden var takstsamarbejdet og den fælles ansvar for den samlede drift af busser og tog en succes, idet passagertallet på S-banerne steg med 50 pct. fra 1977 til Ansvaret for S-togstrafikken overføres i 1989 til DSB. Der var en række begrundelser for dette i bemærkningerne til lovforslaget: Den eksisterende model gav ikke DSB nogen form for tilskyndelse til at nedbringe omkostningerne. Parterne (DSB og HR/HT) var ikke enige om arbejdsdelingen. Det er opfattelsen at Hovedstadsrådet aldrig har accepteret at have det fulde økonomiske ansvar for 1 banerne, således som det er forudsat i loven, og at Rådet næppe heller kan forventes at ville påtage sig dette ansvar i fremtiden. Denne bemærkning underbygges senere med bemærkningen om, at..hovedstadsrådet ikke i alle årene har anvendt den fulde anlægskompensation til baneinvesteringer... Sagt kort, fandt man ikke, at HR i tilstrækkeligt omfang havde vedligeholdt infrastrukturen.

24 Det samlede statstilskud til HR for S-tog var i mio. kr., hvoraf anlæg udgjorde 271 mio. kr. Side 24/29 Ovenstående ændring sker samtidigt med nedlæggelsen af HR. HR nedlægges i 1989 og ansvaret for HT overdrages til en bestyrelse med repræsentanter for de 5 amtskommunale enheder, der i fællesskab dækker HT s driftsunderskud, fortsat uafhængigt af de lokale serviceniveauer. HT pålægges endvidere samtidigt successivt et øget udbud af egendriften af busser. Senere vedtages det, at al buskørsel i løbet af en periode skal udbydes i licitation. I 1991 overdrages ansvaret for privatbanerne til amterne/ht ligesom i resten af landet. Den nye organisering betyder, at der skal foretages en indtægtsdeling mellem bus og tog, der afspejler det ydede transportarbejde. I 2001 oprettes HUR (Hovedstadens Udviklingsråd), der ledes af en bestyrelse på 11 medlemmer udpeget af de 5 amtskommunale enheder, der også har finansieringsansvaret. HUR har et samlet planlægningsansvar for hovedstadsområdet herunder kollektiv trafik. I forbindelse med kommunalreformen, hvor amterne samles i større regioner og antallet af kommuner reduceres fra 271 til 98 nedlægges HUR. Et gennemgående træk i kommunalreformen var ønsket om en styrkelse af kommunerne, som blev implementeret ved, at kommunerne i hovedstadsområdet som noget nyt fik ansvaret for den lokale bustrafik. Kommunerne havde fra 1974 ikke haft ansvaret for bustrafik i hovedstadsområdet. Hermed var reformen også en normalisering og harmonisering af kommunernes rolle i hovedstadsområdet i relation til resten af landet. Dog betød reformen fortsat en forskel i finansieringen af trafikselskaberne mellem Øst- og Vestdanmark, idet regionerne på Sjælland fik et finansieringsansvar for de samlede administrative omkostninger i trafikselskabet. I resten af landet fordeles de administrative omkostninger mellem regioner og kommuner. Samtidigt fik Region Hovedstaden kun ansvaret for et begrænset kørselsomfang, idet meget kørsel, der krydser kommunegrænser, betragtes som kommunal kørsel. For ikke at opsplitte det eksisterende HT mellem de to regioner på Sjælland besluttes det, at der skal oprettes et trafikselskab, der dækker hele Sjælland. De nye regionernes plankompetence reduceres i forhold til amterne samtidigt med at kommunernes styrkes.

25 I 2007 træder lov om trafikselskaber i kraft som en del af kommunalreformen. Den meget væsentlige nyskabelse ved reformen i 2007 for hovedstadsområdet var, at kommunerne reelt fik ansvaret for serviceniveau og økonomi for størstedelen af den udførte bustrafik. Dette er i modsætning til perioden fra 1974 og frem, hvor ansvaret og finansiering alene var hos de regionale myndigheder. Side 25/29 Loven betyder følgende: Der skal dannes et trafikselskab (Movia), der dækker hele Sjælland Regionerne finansierer den regionale trafik, de administrative omkostninger og privatbanerne Kommunerne finansierer den kommunale kørsel og handicapkørsel Takstsamarbejdet og indtægtsdelingen i hovedstadsområdet skal fortsættes Der nedsættes et samarbejdsorgan under Trafikstyrelsen (direktørsamarbejdet), der skal sikre, at den kollektive trafik skal fremstå som ét sammenhængende hele for brugerne. Af lov om trafikselskaber fremgår det, at Movia, Metroselskabet samt de jernbanevirksomheder (DSB S-tog og DSB Regionaltog), der driver offentlig servicetrafik på Sjælland på kontrakt med staten, har pligt til at samarbejde om kundeinformation, markedsføring, omstigningsforhold og køreplaner. Endvidere deltager Transportministeriet i samarbejdet som udbudsmyndighed for Kystbanen. Samarbejdet finder sted i det såkaldte direktørsamarbejde, der sekretariatsbetjenes af Trafikstyrelsen. Direktørsamarbejdet forudsætter enighed, før der kan træffes beslutninger.

26 Bilag 3: Eksempler på europæiske paraplyorganisationer I tabellen nedenfor er indholdet i fire forskellige paraplyorganisationer sammenfattet. Side 26/29 Lav integration (Bruxelles) Medium integration (Ruter A/S Oslo) Medium integration (München Verkehrsverbund, MVV) Høj integration (ZVV Zürich) Fælles takstsystem Indtægtsdeling Koordinering af køreplaner Koordineret markedsføring Fortsat en række selvstændige trafikselskaber Fælles takstsystem Indtægter håndteres i kontrakterne Køreplaner Markedsføring Koordineret styring og godkendelse af operatørkontrakter Trafikselskaberne fusioneres delvist Fastsættelse af takster Indtægtsdeling Køreplanlægning Planlægning og udbud af regional bustrafik Overordnet markedsføring Information på tværs Transportforskning Konsulentydelser Fælles takstsystem Køreplaner Markedsføring Koordineret styring og godkendelse af operatørkontrakter Delvis ansvarlig for infrastruktur Fusion af trafikselskaber München Verkehrverbund (MVV) og Oslos trafikselskab Ruter A/S er eksempler på modeller med relativt stærk integration af den kollektive trafik. München Verkehrverbund (MVV) MVV er en af de største og ældste paraplyorganisationer i Tyskland. München har en veludviklet kollektiv trafik, hvor der bl.a. i forbindelse med de olympiske lege i 1972 er blevet satset på en udbygning af såvel regional S-bahn, lokal U- bahn, samt sporvogne og letbaner. På den baggrund har MVV en af de største brugerandele for kollektiv trafik i storbyer i Tyskland.

27 München by, Freistaat Bayern, 8 Landkreise og 50 transportselskaber arbejder sammen i MVV. Mottoet for MVV er 1 netværk, 1 køreplan, 1 billet. MVV arbejder med forbedret passagerinformation, samt med målrettet mobility management, hvor der udformes tilbud til udvalgte kundegrupper. Side 27/29 Integrationen understøttes af en finansieringsmodel, hvor tilskud fra såvel statsligt og regionalt niveau (bundesland) tilfalder MVV, der bruger de offentlige tilskud til at understøtte et integreret trafikselskab. F.eks. understøttes investeringer i terminaler i oplandet til München, ligesom der i tilknytning til MVV er dannet et Park & Ride selskab, der såvel har ansvar for p-zoner i München, miljøzone, p-pladser ved stationer i forstæderne, P&R-anlæg, Bike & Ride mv. Erfaringerne fra MVV er, at trods en stor Park & Ride satsning, så udgør P&R billister en meget lille andel af væksten i den kollektive trafik. MVV er et tilvalg for billisterne når den kollektive trafik er bedst på den givne rejse, ikke specielt fordi der tilbydes en p-mulighed. Paraplyorganisationen Ruter A/S Oslo-området Ruter A/S blev i sin nuværende form etableret i Ruter er trafikselskabet for kollektiv trafik i Oslo og Akershus. Ruter ejes 60 pct. af Oslo Kommune og 40 pct. af Akershus Amtskommune. Alle tilskud til den kollektive trafik, undtagen NSB-jernbanedrift, finansieres af Ruter. Ruter ejer ikke selv transportmidler, men tunnelbane og sporvognsselskab ejes direkte af en af Ruters ejere nemlig Oslo kommune via Kollektivtransportproduksjon A/S. Inden for en politisk bestemt økonomisk ramme kan Ruter selv bestemme takststrukturen. Oslo kommune og Akershus kommune yder i fællesskab tilskud til Ruter. Hertil kommer at, Ruter modtager et driftstilskud på ca. 600 mio. n.kr. fra bompengeordningen i Oslo. Ruters opgaver er: planlægning og udbud af bus og bådtrafik årlige driftsaftaler med T-banen og sporvognsselskabet Triken A/S. fastlæggelse af takster koordinering mellem transportformerne markedsføring, trafikinformation mv. Kommunerne medfinansierer ikke busdrift i den nuværende struktur. Kommunerne har primært økonomisk ansvar for særtransporter som f.eks. skolebusser mv. samt i forhold til dele af businfrastrukturen som f.eks. visse stoppesteder. Etableringen af Ruter har vist sig at være en succes, f.eks. er personkilometer i den kollektive trafik vokset med ca. 21 pct. fra Det skal dog bemærkes, at det offentlige tilskud til kollektiv trafik tilsvarende er vokset med ca. 34 pct. Det vil med andre ord sige, at passagerfinansieringsgraden er faldet fra 58 pct. i 2008 til 52 pct. i 2011.

28 Den kollektive trafikbetjening dækker 23 kommuner, hvor der bor ca. 1,2 mio. indbyggere. I 2011 havde Ruter A/S en omsætning på ca. 5,6 mia. NOK, heraf trafikindtægter på ca. 2,9 mia. NOK og tilskud på ca. 2,7 mia. NOK. Ruter er ansvarlige for i alt 1,6 mia. personkilometer. Til sammenligning dækker takstfællesskabet i hovedstadsområdet ca. 1,9 mio. indbyggere og omsætter for ca. 6,4 mia. DKK, hvoraf passagerindtægterne udgør ca. 3,3 mia. DKK. Side 28/29

29 Side 29/29

NOTAT. Trængselskommissionen. Arbejdsgruppe 4. Bedre kollektivtrafikbetjening

NOTAT. Trængselskommissionen. Arbejdsgruppe 4. Bedre kollektivtrafikbetjening NOTAT Dato J.nr. 25. september 2012 2012-2131 Trængselskommissionen Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Arbejdsgruppe 4 www.trængselskommissionen.dk Bedre kollektivtrafikbetjening Af kommissorium

Læs mere

Til bestyrelsesformænd og administrerende direktører i Movia, Metroselskabet og DSB

Til bestyrelsesformænd og administrerende direktører i Movia, Metroselskabet og DSB MINISTEREN Til bestyrelsesformænd og administrerende direktører i Movia, Metroselskabet og DSB Dato J. nr. 2010-1762 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Transportministeriet

Læs mere

Hovedstadsområdets Trafikselskab

Hovedstadsområdets Trafikselskab Hovedstadsområdets Trafikselskab Per Homann Jespersen/26. oktober 2012 - En alternativ organisering af den kollektive trafik øst for Storebælt Dette oplæg er et indspil til Trængselskommissionens arbejde

Læs mere

Regeringen vil fremtidssikre hovedstadens offentlige transport

Regeringen vil fremtidssikre hovedstadens offentlige transport Regeringen vil fremtidssikre hovedstadens offentlige transport Med regionernes udtræden af den kollektive trafik justeres organiseringen af de kollektive trafikselskaber i hele landet, således at trafikselskaberne

Læs mere

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen.

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet NOTAT Dato J. nr. 20. juni 2012 2012-732 Forslag til temaer og arbejdsgrupper I forbindelse

Læs mere

Status for evaluering af lov om trafikselskaber. k Søren Wille

Status for evaluering af lov om trafikselskaber. k Søren Wille Status for evaluering af lov om trafikselskaber k Søren Wille Baggrund I hovedstadsområdet: Samarbejdet mellem de mange aktører fungerer ikke Finansieringsmodellen for busdriften svær at forstå og blokerer

Læs mere

Notat. Trafik planlægning. Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen

Notat. Trafik planlægning. Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen Notat Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen Projektbeskrivelse for forprojekt på Flintholm Station. Ansøgning til fremkommelighedspuljen. Projekttitel Bynet 2018 - "forprojekt til forbedring

Læs mere

Hvad ved vi? Regeringens sundhedsudspil og udspil om HOT samt sundhedsaftalen med DF

Hvad ved vi? Regeringens sundhedsudspil og udspil om HOT samt sundhedsaftalen med DF Agenda Hvad ved vi? Regeringens sundhedsudspil og udspil om HOT samt sundhedsaftalen med DF Det koster penge: Konsekvenser for økonomien for kommuner på Sjælland Er governance HOT eller NOT: Konsekvenser

Læs mere

Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt

Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget 2013-14 L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt Lovforslaget betyder også, at kommunernes incitamenter til at lade regionerne

Læs mere

Kollektiv transport som én enhed. v. Søren Englund Centerchef i Trafikselskabet Movia

Kollektiv transport som én enhed. v. Søren Englund Centerchef i Trafikselskabet Movia Kollektiv transport som én enhed v. Søren Englund Centerchef i Trafikselskabet Movia DOT - Din Offentlige Transport 2 Lov om trafikselskaber 7, stk. 3 - med virkning fra den 1. januar 2015 Trafikselskabet

Læs mere

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen?

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del Bilag 256 Offentligt Folketingets Transportudvalg 11. april Høring om jernbanens fremtid Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Susanne Krawack CONCITO Medlem

Læs mere

Det skal være NEMT at være kunde i den kollektive transport oplæg til paraplyorganisation

Det skal være NEMT at være kunde i den kollektive transport oplæg til paraplyorganisation Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del Bilag 357 Offentligt Dato: 29. august 2013 Det skal være NEMT at være kunde i den kollektive transport oplæg til paraplyorganisation Fælles oplæg udarbejdet af DSB,

Læs mere

Fremtidens Transport VI

Fremtidens Transport VI Fremtidens Transport VI Status på trængselskommissionens anbefalinger Erik Østergaard Adm. direktør, Dansk Transport & Logistik Trængselskommissionen Kommission født ud af betalingsringsplanerne Mobilitet

Læs mere

Ny paraplyorganisation på Sjælland baggrund og konsekvenser. Claus Hedegaard Sørensen Seniorforsker

Ny paraplyorganisation på Sjælland baggrund og konsekvenser. Claus Hedegaard Sørensen Seniorforsker Ny paraplyorganisation på Sjælland Claus Hedegaard Sørensen Seniorforsker 2 DTU Transport, Danmarks Tekniske Universitet 3 DTU Transport, Danmarks Tekniske Universitet 2010 2013 Forløb 2013 2014 4 DTU

Læs mere

HVORDAN FÅR VI MERE OG BEDRE KOLLEKTIV TRAFIK FOR PENGENE?

HVORDAN FÅR VI MERE OG BEDRE KOLLEKTIV TRAFIK FOR PENGENE? Organiseringen af den kollektive trafik i Greater Copenhagen HVORDAN FÅR VI MERE OG BEDRE KOLLEKTIV TRAFIK FOR PENGENE? Af Per Als, Otto Anker Nielsen, Claus Hedegaard Sørensen, Per Homann Jespersen FILOSOFI

Læs mere

4. møde. 10. oktober 2012 kl

4. møde. 10. oktober 2012 kl 4. møde 10. oktober 2012 kl. 13-16 5.Kort status for de enkelte arbejdsgrupper 1 Incitamenter for mere miljørigtige transportvaner 2 Alternativ finansiering af projekter til reduktion af trængsel 3 Bedre

Læs mere

Kollektiv Trafik Konference oktober Claus Hedegaard Sørensen. Tetraplan. TØF/7.-8. oktober 2009 / Side 1

Kollektiv Trafik Konference oktober Claus Hedegaard Sørensen. Tetraplan. TØF/7.-8. oktober 2009 / Side 1 Kollektiv Trafik Konference 7.-8. oktober 2009 Claus Hedegaard Sørensen Tetraplan TØF/7.-8. oktober 2009 / Side 1 Introduktion Formål Hvordan får vi i hovedstadsområdet mindre personbiltrafik og mere kollektiv

Læs mere

Politisk dokument med resume. 17 Ejerskab og finansiering af trafikanlæg. Indstilling: Administrationen indstiller,

Politisk dokument med resume. 17 Ejerskab og finansiering af trafikanlæg. Indstilling: Administrationen indstiller, Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 19. december 2014 Mads Lund Larsen 17 Ejerskab og finansiering af trafikanlæg Indstilling: Administrationen indstiller, At administrationen i dialog

Læs mere

Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle

Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle Anbefalinger fra omstillingsgruppen Kollektiv trafik et tilbud til alle Uddrag fra kommissoriet for omstillingsgruppen Kollektiv trafik et tilbud til alle:

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik med Metro og letbane

Udbygning af den kollektive trafik med Metro og letbane Udbygning af den kollektive trafik med Metro og letbane TRÆNGSELSKOMMISSIONEN 27. februar 2013 Dagsorden 1. Eksisterende linjer og igangværende projekter 2. Tilgang til arbejdet med nye linjer 3. Effekter

Læs mere

5 spørgsmål/svar til forslag til lov om trafikselskaber

5 spørgsmål/svar til forslag til lov om trafikselskaber 5 spørgsmål/svar til 5 spørgsmål/svar til forslag til lov om trafikselskaber Spørgsmål: 1) Hvorfor kommer der en helt ny lov om trafikselskaber? 2) Betyder kommunalreformen at den bus du plejer at bruge

Læs mere

KTC klar med nyt udspil til Trængselskommissionen

KTC klar med nyt udspil til Trængselskommissionen KTC klar med nyt udspil til Trængselskommissionen Hvis trængslen skal reduceres, så skal det være nemt og attraktivt for pendlerne at springe mellem de forskellige trafikformer og vælge alternativer til

Læs mere

Velkommen i trafikken. Per Als, Center for Byudvikling, Københavns Kommune

Velkommen i trafikken. Per Als, Center for Byudvikling, Københavns Kommune Velkommen i trafikken Per Als, Center for Byudvikling, Københavns Kommune Københavns Kommunen vil gerne have mange investeringer, jvf KIK, Havnetunnel mv. Den Kollektive Trafikverdenens 3 Kategoriske Imperativer:

Læs mere

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Center for Regional Udvikling Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Møde i miljø- og trafikudvalget 1. november 2016 En stærk international infrastruktur

Læs mere

Evaluering af lov om trafikselskaber. Marts 2013

Evaluering af lov om trafikselskaber. Marts 2013 Evaluering af lov om trafikselskaber Marts 2013 Evaluering af lov om trafikselskaber 5. Evaluering af lov om trafikselskaber Udgivet af: Transportministeriet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K

Læs mere

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Baggrund Hvad er Lokaltog A/S? Lokaltog A/S blev dannet i 2015 gennem en fusion af de to daværende lokalbaneselskaber

Læs mere

Mobilitet i København TØF 7.10.2014. Per Als, Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen, pal@okf.kk.dk

Mobilitet i København TØF 7.10.2014. Per Als, Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen, pal@okf.kk.dk Mobilitet i København TØF 7.10.2014 Per Als, Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen, pal@okf.kk.dk Metro til Sydhavnen og udbygning i Nordhavn Aftale mellem Staten og Københavns Kommune af 27. juni 2014

Læs mere

NOTAT. Trængselskommissionen. Henvendelser til Trængselskommissionen

NOTAT. Trængselskommissionen. Henvendelser til Trængselskommissionen NOTAT Dato J.nr. Trængselskommissionen Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Henvendelser til Trængselskommissionen www.trængselskommissionen.dk Afsender dato Id nummer Vibeke Storm Rasmussen og Otto

Læs mere

Principaftale om metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen samt udbygning af Nordhavnen

Principaftale om metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen samt udbygning af Nordhavnen København d. 14. maj 2014 Principaftale om metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen samt udbygning af Nordhavnen Regeringen og Københavns Kommune er enige om at anlægge og finansiere en metro til Ny Ellebjerg

Læs mere

15.1 Fremtidens buskoncepter

15.1 Fremtidens buskoncepter Bestyrelsesmødet den 25. oktober 2012. Bilag 15.1 Sagsnummer Sagsbehandler MLL Direkte 36 13 15 05 Fax - MLL@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 5. oktober 2012 15.1 Fremtidens buskoncepter

Læs mere

Udviklingen i sektoren for den kollektive trafik 2. halvår 2014

Udviklingen i sektoren for den kollektive trafik 2. halvår 2014 Udviklingen i sektoren for den 2. halvår 2014 December 2014 3 Udviklingen i sektoren for den Forord Forord Nedenstående udgør Trafikstyrelsens afrapportering 2014 vedrørende udviklingen i den. Afrapporteringen

Læs mere

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd TRAFIKPLAN FOR region midtjylland Den regionale trafikplan herunder X bus og privatbaner Visioner og principper for det regionale rutenet Den regionale udviklingsplan sammenfatter Regionsrådets visioner

Læs mere

Regionale synspunkter på evaluering af Lov om Trafikselskaber

Regionale synspunkter på evaluering af Lov om Trafikselskaber 25 10 2010 Sag nr. 10/1141 Dokumentnr. 40414/10 Regionale synspunkter på evaluering af Lov om Trafikselskaber Revision af Lov om Trafikselskaber Transportministeren har igangsat en evaluering af lovgivningen

Læs mere

Underudvalget vedr. regional udviklings møde den 17. februar 2009

Underudvalget vedr. regional udviklings møde den 17. februar 2009 REGION HOVEDSTADEN Underudvalget vedr. regional udviklings møde den 17. februar 2009 Sag nr. 1 Emne: Effektivitet i regionens lokalbaner og regionale busruter Bilag: 1 Koncern Regional Udvikling Kongens

Læs mere

Notat. Til: Kopi til: 31. august Pendlernet på Sjælland - projektbeskrivelse. 2. Resumé

Notat. Til: Kopi til: 31. august Pendlernet på Sjælland - projektbeskrivelse. 2. Resumé Notat Til: Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler CKK Direkte 36 13 16 70 Fax 36 13 20 93 CKK@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 31. august 2010 1. Pendlernet på Sjælland - projektbeskrivelse

Læs mere

TØF konference den 16. juni 2009

TØF konference den 16. juni 2009 TØF konference den 16. juni 2009 En Grøn Transportpolitik og... 1. milliard kroner til parkering! ved Niels A. Dam, DSB Ejendomme Overkapacitet /umoderne kapacitet eksempel stationsbygning... Historisk

Læs mere

Fra 2001 til 2007 voksede trafikarbejdet med 15 pct., men har fra 2008 frem til 2010 været svagt faldende.

Fra 2001 til 2007 voksede trafikarbejdet med 15 pct., men har fra 2008 frem til 2010 været svagt faldende. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet NOTAT Dato J. nr. 13. juni 2012 2012-732 Udfordringer i den kollektive trafik i hovedstadsområdet

Læs mere

At indholdet i udkast til høringssvar godkendes, således at det inden høringsfristen den 31. maj 2013 kan sendes til Transportministeriet.

At indholdet i udkast til høringssvar godkendes, således at det inden høringsfristen den 31. maj 2013 kan sendes til Transportministeriet. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 16. maj 2013 Dorthe Nøhr Pedersen 06 Høringssvar vedr. evaluering af Lov om trafikselskaber Indstilling: Direktionen indstiller, At indholdet i udkast

Læs mere

Udgifter til cross border leasing skal indarbejdes; 19 kommuner har sparet 35 mio. kr. i forhold til DUT

Udgifter til cross border leasing skal indarbejdes; 19 kommuner har sparet 35 mio. kr. i forhold til DUT Budget 2011 Busdrift budgettet er foreløbigt fordi: Udgifter til cross border leasing skal indarbejdes; 19 kommuner har sparet 35 mio. kr. i forhold til DUT Regionens effektiviseringer; besparelser hos

Læs mere

Movias arbejde med udmøntning af statens trafikinvesteringsplan intensiveres med udgangspunkt i sagsdokumentets anbefalinger.

Movias arbejde med udmøntning af statens trafikinvesteringsplan intensiveres med udgangspunkt i sagsdokumentets anbefalinger. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 12. marts 2009 PEG/MLL 10 Initiativer vedrørende udmøntning af statens trafikinvesteringsplan Indstilling: Direktionen indstiller, at Movias arbejde

Læs mere

Vejforum. Trængselskommissionens arbejde

Vejforum. Trængselskommissionens arbejde Vejforum 6. december 2012 Trængselskommissionens arbejde v. kommissionens formand Leo Larsen Baggrund Betalingsringen forkastet men fortsat vigtigt at afdække mulighederne for at begrænse trængsel og luftforurening

Læs mere

Overraskende hurtig 1

Overraskende hurtig 1 Overraskende hurtig 1 Overblik Sammenhæng mellem Movias buskoncepter Geografi Buskoncepter Byområder A-BUS Linjer i og mellem byområder og arbejdspladser i hovedstadsområdet ALMINDELIG BUS S-BUS +WAY Linjer

Læs mere

Udbud del 1, Koncept for Parker og Rejs i Region Sjælland

Udbud del 1, Koncept for Parker og Rejs i Region Sjælland Udbud del 1, Koncept for Parker og Rejs i Region Sjælland Baggrund Parkér og Rejs er anlæg og faciliteter, som er indrettet og forbeholdt til parkering af bil eller cykel i tilknytning til en rejse med

Læs mere

Ny paraplyorganisation på Sjælland baggrund og konsekvenser

Ny paraplyorganisation på Sjælland baggrund og konsekvenser Downloaded from orbit.dtu.dk on: Aug 04, 2019 Ny paraplyorganisation på Sjælland Sørensen, Claus Hedegaard Publication date: 2014 Link back to DTU Orbit Citation (APA): Sørensen, C. H. (Forfatter). (2014).

Læs mere

Samarbejdsaftale om en letbane i Ring 3

Samarbejdsaftale om en letbane i Ring 3 [Transportministeriet] [Ringbysamarbejdet] Samarbejdsaftale om en letbane i Ring 3 Indledning I dag er strækningen langs Ring 3 tæt trafikeret. På de overbelastede veje opstår der kødannelser, fremkommeligheden

Læs mere

Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet fremgår det, at:

Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet fremgår det, at: NOTAT Dato J. nr. 15. august 2012 2012-2131 Beskrivelse af fælles projektbeskrivelser og vurderinger af løsningsforslag Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af

Læs mere

Rødovre Kommune Opdatering af trafikmodelberegninger for ny metrolinje

Rødovre Kommune Opdatering af trafikmodelberegninger for ny metrolinje Rødovre Kommune Opdatering af trafikmodelberegninger for ny metrolinje til Rødovre... 1 Indledning Rødovre Kommune har ønsket en opdatering af de trafikale og økonomiske konsekvensberegninger, der i 2013

Læs mere

Flere tilfredse og loyale kunder

Flere tilfredse og loyale kunder Flere tilfredse og loyale kunder Stabil drift 99,9 % af turene. Kundetilfredsheden er ikke målt generelt i 2010, men det tyder på, at den fortsat er høj: 74 mio. rejsende i bustrafikken gav 2.874 kundehenvendelser

Læs mere

Administrationen indstiller, at bestyrelsen tager orienteringen om trafikbestilling 2016 til efterretning.

Administrationen indstiller, at bestyrelsen tager orienteringen om trafikbestilling 2016 til efterretning. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 25. juni 2015 Torsten Rasmussen 15 Orientering om trafikbestilling 2016 Indstilling: Administrationen indstiller, at bestyrelsen tager orienteringen

Læs mere

Bynet forslag til strategisk busnet Dragør Kommune

Bynet forslag til strategisk busnet Dragør Kommune Arbejdsnotat Sagsnummer Sagsbehandler SIB Direkte +45 36 13 14 64 Fax - sib@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 19. september 2016 Bynet-2019 - forslag til strategisk busnet Dragør

Læs mere

Politisk dialogmøde vedr. jernbanetrafikken på Sjælland. d. 29. januar 2013

Politisk dialogmøde vedr. jernbanetrafikken på Sjælland. d. 29. januar 2013 Politisk dialogmøde vedr. jernbanetrafikken på Sjælland Leo Larsen, formand for Trængselskommissionen d. 29. januar 2013 Baggrund for Trængselskommissionen Trængselsringen forkastet Regeringen, Enhedslisten

Læs mere

Kopi Sagsbehandler TWO

Kopi Sagsbehandler TWO Til Kommunerne i Region Hovedstaden og Region Sjælland m.v. NOTAT Kopi Sagsbehandler TWO Nyhedsbrev nr. 1 om dannelsen af Trafikselskab Sjælland 31. maj 2006 Som en del af kommunalreformen, så får Sjælland

Læs mere

Fremtidens kollektive transportknudepunkter

Fremtidens kollektive transportknudepunkter Fremtidens kollektive transportknudepunkter i Hovedstadsområdet Partnermøde onsdag d. 16. maj 2018 Den Haag, Holland Hvor og hvordan kan vi planlægge for store kollektive trafikknudepunkter med multiskift?

Læs mere

Tilsagnsnotat. Passagerpuljen 6. runde

Tilsagnsnotat. Passagerpuljen 6. runde Tilsagnsnotat Passagerpuljen 6. runde 28. november 2011 3 Tilsagnsnotat Der er i 6. runde udmøntet for 37,1 mio. kr. til 10 projekter. Desuden er der overflyttet 28,5 mio. kr. til Fremkommelighedspuljen.

Læs mere

Forslag til organisationsplan for et trafikselskab

Forslag til organisationsplan for et trafikselskab Forslag til organisationsplan for et trafikselskab 1. januar 2007 skal der være (mindst) 1 trafikselskab i funktion i Region Midtjylland. Der er tale om en ny myndighed, som på vegne af regionen og kommunerne

Læs mere

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Intro Alle vil udvikling ingen vil forandring. Ordene er Søren Kierkegaards, men jeg

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

at nedenstående udviklingsprojekter finansieres via puljen til særlige analyse- og udviklingsaktiviteter.

at nedenstående udviklingsprojekter finansieres via puljen til særlige analyse- og udviklingsaktiviteter. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 24. april 2008 MSK 16 Udmøntning af Analyse- og udviklingspuljen Indstilling: Direktionen indstiller, at nedenstående udviklingsprojekter finansieres

Læs mere

Strategiske valg for udvikling af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet. Transportens dag 2011

Strategiske valg for udvikling af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet. Transportens dag 2011 Strategiske valg for udvikling af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet Transportens dag 2011 Status for Hovedstadsområdet Hovedstadsområdet har en veludbygget infrastruktur sammenlignet med øvrige

Læs mere

Fremtidens rejser. De gode rejseoplevelser i centrum. Bus & Tog

Fremtidens rejser. De gode rejseoplevelser i centrum. Bus & Tog Fremtidens rejser De gode rejseoplevelser i centrum Bus & Tog Det skal være en god oplevelse at rejse med den kollektive trafik Bus & Tog samarbejdet er en række parter, der samarbejder for den gode rejseoplevelse.

Læs mere

Trafikknudepunkter og skiftemuligheder i Hovedstadsområdet

Trafikknudepunkter og skiftemuligheder i Hovedstadsområdet Trafikknudepunkter og skiftemuligheder i Hovedstadsområdet Special Session på Trafikdage 2014 tirsdag den 26.8. kl. 15:10 til 16:20 3. linje Lokale 4, 110, Kroghsstræde 3 DSB, Movia og Metroselskabet I/S

Læs mere

Kommuner og regioner i Movias område. 16. september Høringsbrev: Forslag til Trafikplan 2016 politisk høring

Kommuner og regioner i Movias område. 16. september Høringsbrev: Forslag til Trafikplan 2016 politisk høring Kommuner og regioner i Movias område Sagsnummer Sagsbehandler CST Direkte +45 36 13 18 83 Fax - cst@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 16. september 2016 Høringsbrev: Forslag til

Læs mere

Tilsagnsnotat. Passagerpuljen 5. runde

Tilsagnsnotat. Passagerpuljen 5. runde Tilsagnsnotat Passagerpuljen 5. runde 13. maj 2011 3 Tilsagnsnotat Indhold Indhold P2011-5-05, Midttrafik Trafikplan Aarhus indførelse af ny trafikplan Aarhus 5 P2011-5-07, Nordjyllands Trafikselskab

Læs mere

- At bestyrelsen tager orientering om resultatet af Trafikbestilling 2015 til efterretning

- At bestyrelsen tager orientering om resultatet af Trafikbestilling 2015 til efterretning Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 26. juni 2014 Tommy Frost 18 Resultatet af Trafikbestilling 2015 Indstilling: Det indstilles, - At bestyrelsen tager orientering om resultatet af Trafikbestilling

Læs mere

Perspektiver og muligheder i bustrafikken

Perspektiver og muligheder i bustrafikken Perspektiver og muligheder i bustrafikken Jeppe Gaard Områdechef, Projekter og infrastruktur 1 Oplæg i Transportministeriet 14. november 2013 Hvad efterspørger kunderne i den kollektive trafik? Movia kundepræferenceundersøgelse

Læs mere

2 Definition og afgrænsning

2 Definition og afgrænsning Notat Emne: Parker og Rejs potentialer Til: Trafikdage 2002 Peter Bjørn Andersen, TetraPlan A/S Fra: og Hjalmar Christiansen, TetraPlan A/S 19. juli 2002 1 Indledning I Juni 2001 vedtog HUR en Parker &

Læs mere

Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Hovedrapport

Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Hovedrapport Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Hovedrapport 14. marts 2014 TVO/IH INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 3 PILOTPROJEKTET... 4 POTENTIALER OG UDFORDRINGER... 5 OVERFLYTNING TIL CYKEL... 6 OVERFLYTNING

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik i København

Udbygning af den kollektive trafik i København Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Aktuelle udfordringer i den kollektive trafik

Aktuelle udfordringer i den kollektive trafik 10.-11. maj 2012 Trafikbestillerkonferencen Aktuelle udfordringer i den kollektive trafik Dorthe Nøhr Pedersen, adm. dir., Movia Aktuelle udfordringer i den kollektive trafik Pendlernettet Statslige investeringer

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. Journalnummer: Klageren: 1360 København K

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. Journalnummer: Klageren: 1360 København K AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0389 Klageren: XX 1360 København K Indklagede: Movia Klagen vedrører: Grænsestoppested har forskelligt zonenummer afhængigt af buslinje.

Læs mere

Faktaark om trængselsudfordringen

Faktaark om trængselsudfordringen trængselsudfordringen Trængselsudfordringer koster milliarder Figuren viser hvor mange timer, der samlet tabes på den enkelte kilometer pr. døgn i hovedstadsområdet. Trængslen omkring hovedstaden koster

Læs mere

Arbejdsdeling mellem trafikselskaber, kommuner og region.

Arbejdsdeling mellem trafikselskaber, kommuner og region. Konference om kollektiv trafik efter kommunalreformen 1.marts 2006 på Munkebjerg, Vejle. HCB indlæg Arbejdsdeling mellem trafikselskaber, kommuner og region. Mit indlæg i formiddag skal være et bud på

Læs mere

Trafikplan Ålborg Trafikdage d. 27. august 2013 Civilingeniør, Thomas Damkjær Petersen

Trafikplan Ålborg Trafikdage d. 27. august 2013 Civilingeniør, Thomas Damkjær Petersen Trafikplan 2013 Ålborg Trafikdage d. 27. august 2013 Civilingeniør, Thomas Damkjær Petersen Trafikplan 2013 47 politiske opdragsgivere 45 kommuner, fordelt på 2 Regioner 6(7) trafikalt sammenhængende områder

Læs mere

Vision for banetrafikken i Region Sjælland

Vision for banetrafikken i Region Sjælland Vision for banetrafikken i Region Sjælland En sammenhængende og attraktiv banebetjening i Region Sjælland fra landsdels og lokaltrafik til østdansk trafik. Mobiliteten i Region Sjælland er vigtig. Borgerne

Læs mere

FYNBUS STRATEGI FOR. Flere passagerer

FYNBUS STRATEGI FOR. Flere passagerer FYNBUS STRATEGI FOR Flere passagerer 2015 1 Indhold Om FynBus strategi for flere passagerer 2015... 3 Strategiens grundlag... 4 Fra strategi til virkelighed... 5 Strategiens indsatsområder... 6 Strategi

Læs mere

I medfør af 7, stk. 4, i lov om trafikselskaber, jf. lovbekendtgørelse nr. 323 af 20. marts 2015, fastsættes:

I medfør af 7, stk. 4, i lov om trafikselskaber, jf. lovbekendtgørelse nr. 323 af 20. marts 2015, fastsættes: Udkast Bekendtgørelse om finansieringsmodel for samarbejdet om den offentlige servicetrafik, der udføres inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område I medfør af 7, stk. 4, i lov om trafikselskaber,

Læs mere

Konsekvenser ved at udskyde tilpasningen af busdriften med 1 år

Konsekvenser ved at udskyde tilpasningen af busdriften med 1 år KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT Til Charlotte Lund (Ø) 13. april 2018 Konsekvenser ved at udskyde tilpasningen af busdriften med 1 år På Økonomiudvalgets møde den 10.

Læs mere

Trafikbestilling arbejdsprogram for Region Hovedstaden og Kommuner

Trafikbestilling arbejdsprogram for Region Hovedstaden og Kommuner Notat Til: Kommuner i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler SHA Direkte +45 36 13 17 75 Fax - SHA@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 4. juli

Læs mere

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen Investeringer KKR HOVEDSTADEN i fremtiden Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen 21. april 2008

Læs mere

Bynet forslag til strategisk busnet Herlev Kommune

Bynet forslag til strategisk busnet Herlev Kommune Arbejdsnotat Sagsnummer Sagsbehandler SIB Direkte +45 36 13 14 64 Fax - sib@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 19. september 2016 Bynet-2019 - forslag til strategisk busnet Herlev

Læs mere

NY VISION FOR BUS & TOG FREMTIDENS REJSER

NY VISION FOR BUS & TOG FREMTIDENS REJSER NY VISION FOR BUS & TOG FREMTIDENS REJSER 29 09 2008 VISIONER FOR BUS&TOG - Bus & Tog - Mission, visioner og strategier - Handlingsplan 2009 Fremtidens rejser/ 2 Fælleskontoret For Kollektiv Trafik Rejseplanen

Læs mere

Bynet forslag til strategisk busnet Rødovre Kommune

Bynet forslag til strategisk busnet Rødovre Kommune Arbejdsnotat Sagsnummer Sagsbehandler SIB Direkte +45 36 13 14 64 Fax - sib@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 19. september 2016 Bynet-2019 - forslag til strategisk busnet Rødovre

Læs mere

Trafik- og mobilitetsplan Region Hovedstaden

Trafik- og mobilitetsplan Region Hovedstaden Trafik- og mobilitetsplan Aalborg Trafikdage 2018 Søren Bom, Regional Udvikling soeren.bom@regionh.dk 1 Jeg vil fortælle om. 1. Hovedstadsregionen og de trafikale udfordringer 2. Hvad gør vi selv indsatser

Læs mere

Politisk dokument uden resume. 04 Høringssvar vedr. ændring af lov om trafikselskaber. Indstilling: Direktionen indstiller.

Politisk dokument uden resume. 04 Høringssvar vedr. ændring af lov om trafikselskaber. Indstilling: Direktionen indstiller. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 7. januar 2014 Torsten Rasmussen 04 Høringssvar vedr. ændring af lov om trafikselskaber. Indstilling: Direktionen indstiller At udkast til høringssvar

Læs mere

02-03-2016. Sagsnr. 2016-0051357. Dokumentnr. 2016-0051357-1

02-03-2016. Sagsnr. 2016-0051357. Dokumentnr. 2016-0051357-1 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT 02-03-2016 Sagsnr. 2016-0051357 Den Kvikke Vej Vidensbydel Nørre Campus er en af Europas største koncentrationer af uddannelse, grundforskning

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

At bestyrelsen tiltræder, at Movia og regionen/regionerne sender en ansøgning om puljemidler til at gennemføre et 3-årigt forsøg med direkte busser

At bestyrelsen tiltræder, at Movia og regionen/regionerne sender en ansøgning om puljemidler til at gennemføre et 3-årigt forsøg med direkte busser Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 10. september 2009 CLA 14 Pilotforsøg med direkte busser Indstilling: Direktionen indstiller, At bestyrelsen tiltræder, at Movia og regionen/regionerne

Læs mere

Bredt politisk ønske om udvikling af den kollektive trafik

Bredt politisk ønske om udvikling af den kollektive trafik VEJFORUM BIDRAG 2014 Fremtidens bustrafik vinder indpas i vejreglerne Nye vejregelhåndbøger beskriver, hvordan man skaber højklasset kollektiv trafik og terminaler 24. oktober 2014 Forfattere: Mogens Møller,

Læs mere

Movia vil på tværs af geografi, produkter og infrastruktur deltage i samarbejder om nye løsninger på de trafikale udfordringer

Movia vil på tværs af geografi, produkter og infrastruktur deltage i samarbejder om nye løsninger på de trafikale udfordringer Mobilitetsplanlægning et nyt forretningsområde Forretningsplanen Hvorfor mobilitetsplanlægning? Mobilitetsplaner 1 Visionen Movia leverer sammenhængende transportløsninger, der bidrager til mobilitet og

Læs mere

Nørreport. Bus, tog og Metro, mens vi bygger om

Nørreport. Bus, tog og Metro, mens vi bygger om Nørreport Bus, tog og Metro, mens vi bygger om Vi bygger Ny Nørreport Under navnet Ny Nørreport er DSB, Banedanmark og Københavns Kommune gået sammen om en omfattende ombygning af Nørreport Station og

Læs mere

Åben tillægsdagsorden. til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 23. marts 2012 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg

Åben tillægsdagsorden. til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 23. marts 2012 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Åben tillægsdagsorden til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 23. marts 2012 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Forslag til takstnedsættelser 1 1 1-25-1-11

Læs mere

Mobilitetsplan 2021 Peter Rosbak Juhl, Udviklingschef Trafikbestillerkonference 21. juni 2018

Mobilitetsplan 2021 Peter Rosbak Juhl, Udviklingschef Trafikbestillerkonference 21. juni 2018 Mobilitetsplan 2021 Peter Rosbak Juhl, Udviklingschef Trafikbestillerkonference 21. juni 2018 Trafikplan 2016 - highlights Trafikplan 2016 indeholder bl.a.: Aftale om et nyt strategisk busnet - Nyt bynet

Læs mere

Det skal være NEMT at være kunde i den kollektive transport oplæg til paraplyorganisation

Det skal være NEMT at være kunde i den kollektive transport oplæg til paraplyorganisation Dato: 30. august 2013 Det skal være NEMT at være kunde i den kollektive transport oplæg til paraplyorganisation Fælles oplæg udarbejdet af DSB, Metroselskabet I/S og Trafikselskabet Movias administrationer

Læs mere

Bekendtgørelse om vedtægter for organisering af trafikselskaber (standardvedtægt)

Bekendtgørelse om vedtægter for organisering af trafikselskaber (standardvedtægt) Bekendtgørelse om vedtægter for organisering af trafikselskaber (standardvedtægt) I medfør af 2, stk. 5, i lov om trafikselskaber, jf. lovbekendtgørelse nr. 323 af 20. marts 2015 og efter forhandling med

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om harmonisering af taksterne i den kollektive trafik

Rigsrevisionens notat om beretning om harmonisering af taksterne i den kollektive trafik Rigsrevisionens notat om beretning om harmonisering af taksterne i den kollektive trafik August 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om harmonisering af taksterne i den kollektive

Læs mere

Trafikplan for den jernbanetrafik der udføres som offentlig servicetrafik på kontrakt med staten

Trafikplan for den jernbanetrafik der udføres som offentlig servicetrafik på kontrakt med staten Trafikplan 2012-2027 for den jernbanetrafik der udføres som offentlig servicetrafik på kontrakt med staten Trafikdage 2012 Vi har en PLAN Den statslige jernbane de kommende år Overblik over udviklingen:

Læs mere

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro Evaluering af Trafikpuljeprojektet Næstved Stibro Oktober 2005 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...2 2. Indledning...3 3. Baggrund for projektet...4 4. Beskrivelse af projektet...5 5. Evaluering...6

Læs mere

En letbane på tværs af København?

En letbane på tværs af København? En letbane på tværs af København? Besøg Københavns Amts vandreudstilling om letbanen langs Ring 3. Udstillingen åbner 11. april på Amtssygehuset i Herlev. Herefter går turen videre til Glostrup, Gladsaxe,

Læs mere

Transportanalyse, løsningsdel. Udvalgsmøde 30. november 2017

Transportanalyse, løsningsdel. Udvalgsmøde 30. november 2017 Transportanalyse, løsningsdel Udvalgsmøde 30. november 2017 Agenda Opsamling på hidtidig proces Busnettets struktur og økonomi i dag Analyse af den nuværende betjening Anbefalinger Løsningsforslag Fordele

Læs mere

Loven fastlægger en ny fordelingsmodel for fælleskommunale linjer i Movias område.

Loven fastlægger en ny fordelingsmodel for fælleskommunale linjer i Movias område. Notat Til: Kommuner i Region Hovedstaden og Region Hovedstaden Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler MLL Direkte +45 36 13 15 05 Fax - MLL@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 23. juni

Læs mere