Al Bukhari: Hadith-samling. Religionshistoriske hovedværker i uddrag 1. udgave, 2007

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Al Bukhari: Hadith-samling. Religionshistoriske hovedværker i uddrag 1. udgave, 2007"

Transkript

1 Religion Al Bukhari: Hadith-samling. Religionshistoriske hovedværker i uddrag 1. udgave, 2007 ISBN Forfatter(e) Esben Andreasen Bogen viser hvorledes muslimer gennem historien har søgt at nå en fremstilling af profetens ord og handlinger som har haft stor autenticitet DKK Inkl. moms Al-Bukharis hadith-samling anses af flertallet af muslimer for den vigtigste bog næstefter Koranen. Udvalget, der foreligger her viser, hvorledes muslimer op mod 200 år efter Muhammad har søgt at nå frem til en fremstilling af profeten, hans ord og handlinger. Koranen blev samlet og redigeret få årtier efter Muhammads død, og naturligvis begyndte beretningerne om Muhammad også kort efter hans død, men nedskrivningen i autoritative samlinger skete først et par hundrede år senere. Al-Bukharis hadith-samling er ikke udgivet i større uddrag på dansk før, og da slet ikke i en konsekvent oversættelse direkte fra arabisk. Dette råder nærværende bog bod på, idet oversætteren, Ellen Wulff, efter sin meget roste oversættelse af Koranen, har stået for oversættelsen. Al-Bukharis hadith-samling er specielt målrettet hovedværkslæsningen i gymnasiets B-niveau i religion. Bogen er anden udgivelse i en serie af Religionshistoriske hovedværker. Antikrist. Forbandelse over kristendommen. Religionshistoriske hovedværker i uddrag 1. udgave, 2009 ISBN Forfatter(e) Arne Jørgensen Et interessant indblik i en af den religionshistoriske og særligt den religionskritiske litteraturs mest fremtrædende skikkelser, Nietzsche DKK Inkl. moms Nietzsches Antikrist er det klassiske eksempel på kristendomskritikken, som har påvirket ateisme-debatten lige siden bogens udgivelse i Den gengiver i stærk komprimeret form Nietzsches hovedsynspunkter vedrørende religioner og moral. I denne bog præsenteres uddrag af Antikrist, som er oversat direkte fra originalsproget tysk til dansk af ph.d. Arne Jørgensen, der tidligere blandt andet har oversat værker af Hans-Georg Gadamer. Bogen er forsynet med indledning og grundige noter, og er tænkt som hovedværkslæsning gymnasiets B-niveau i religion. Desuden er den en oplagt mulighed for samarbejde med faget filosofi, og vil også kunne benyttes i AT-forløb med et fag som historie. Forbindelsen til dansk kulturliv gennem Georg Brandes' behandling af Nietzsche giver også mulighed for samarbejde med dansk-faget.

2 Bhagavadgita. Religionshistoriske hovedværker i uddrag 1. udgave, 2011 ISBN Forfatter(e) Erik Reenberg Sand Hinduismens mest berømte religiøse og filosofiske værk DKK Inkl. moms Bhagavadgita er hinduismens meste berømt religiøse og filosofiske værk, som gennem to årtusinder har været en hellig bog for indere, og som også i Vesten har vundet talrige læsere. Hovedpersonens etiske dilemma er: Må man dræbe familie og venner i en højere sags tjeneste? De fyldige uddrag i denne bog lader Bhagavadgita fremstå som et værk, som søger at forene forskellige religiøse ideer og veje til udfrielse fra genfødslernes kredsløb. Nærværende uddrag af det religionshistoriske hovedværk er oversat af lektor Erik Reenberg Sand, Københavns Universitet. Udgivelsen er ment som en tiltrængt fornyelse af de ret få udgivelser af hovedværker fra hinduismen, der foreligger på dansk. Specielt kan den bruges som "hovedværkslæsning" til gymnasiets B-niveau i religion. I en større emnemæssig sammenhæng er skriftets historiske betydning for både kolonitiden og den moderne hinduisme en oplagt undervisningsmulighed. Buddhisme - introduktion og tekster 1. udgave, 2015 ISBN Forfatter(e), Anders Nielsen En didaktisk og faglig gennemtænkt grundbog til buddhismen. 38 kildetekster 8 videoklip 2 lydklip 39 øvelser 10 faktabokse 9 interaktive opgaver cirka 250 sider Buddhisme - introduktion og tekster - 1 år Buddhisme - introduktion og tekster - 4 år DKK DKK Bogen indeholder et væld af unikke billeder og mange nyoversatte tekster til brug i det faglige arbejde. Buddhisme er øvelsesbaseret og opfordrer eleverne til selvstændigt at gå på opdagelse i buddhismens univers. Indledningsvis introduceres læseren til buddhismens historiske udvikling, udbredelse og centrale forestillinger. Herefter lægger bogen bl.a. op til fordybelse i billedernes betydning i den buddhistiske praksis. De forskellige kontekster, buddhismen indgår i, tydeliggøres via de tre selvstændige landekapitler: Buddhisme i Thailand Buddhisme i Japan Tibetansk buddhisme Kapitlet Buddhisme i Vesten sætter buddhismen ind i en dansk og vestlig kontekst. Kapitlet rummer afsnit om immigrantbuddhisme og konvertitbuddhisme.

3 Buddhisme - introduktion og tekster 1. udgave, 2015 ISBN Forfatter(e) Anders Nielsen En didaktisk og faglig gennemtænkt grundbog til buddhismen DKK Inkl. moms Bogen indeholder et væld af unikke billeder og mange nyoversatte tekster til brug i det faglige arbejde. Buddhisme er øvelsesbaseret og opfordrer eleverne til selvstændigt at gå på opdagelse i buddhismens univers. Indledningsvis introduceres læseren til buddhismens historiske udvikling, udbredelse og centrale forestillinger. Herefter lægger bogen bl.a. op til fordybelse i billedernes betydning i den buddhistiske praksis. De forskellige kontekster, buddhismen indgår i, tydeliggøres via de tre selvstændige landekapitler: Buddhisme i Thailand Buddhisme i Japan Tibetansk buddhisme Kapitlet Buddhisme i Vesten sætter buddhismen ind i en dansk og vestlig kontekst. Kapitlet rummer afsnit om immigrantbuddhisme og konvertitbuddhisme.

4 Buddhismen i Kina 1. udgave, 2005 ISBN Forfatter(e) Esben Andreasen Bogen er en introduktion til buddhismen, Kinas historie og buddhismen i Kina, og derudover 36 tekster, hvoraf de fleste ikke før har været publiceret på dansk DKK Inkl. moms Buddhismen i Kina er en introduktion til buddhismen, Kinas historie og buddhismen i Kina, og derudover 36 tekster, hvoraf de fleste ikke før har været publiceret på dansk. Bogens Sutra-tekster er oversat direkte fra pali og sanskrit. Udgivelsen trækker maoismen frem som buddhismens modspiller i stedet for at forholde sig primært til andre religiøse traditioner i Kina, som daoismen og kongfuzianismen. Det store spørgsmål, som bogen belyser, er buddhismens situation i Kina i dag, men dette kan kun besvares med viden om buddhismens historie i Kina. Tekstudvalget er opdelt i kapitler om: Buddhismens oprindelse, modtagelse og udvikling i Kina Buddhismen i 1900-tallets Kina Maoismen - Buddhismen efter Mao. Webmaterialet til bogen, består af en række videooptagelser om moderne religiøs praksis samt nyttige webadresser. Optagelserne består af morgenrecitationer i klostre, meditation i en munks egen celle og besøg på Wutaishan, et af Kinas hellige bjerge indenfor buddhismen. Buddhismen i Kina indgår i systimes religionsserie religion og kultur. Buddhismen i Kina 1. udgave, 2006 ISBN Forfatter(e) Esben Andreasen ebogen er en introduktion til buddhismen, Kinas historie og buddhismen i Kina. Buddhismen i Kina - 4 år DKK Udgivelsen trækker maoismen frem som buddhismens modspiller i stedet for at forholde sig primært til andre religiøse traditioner i Kina, som daoismen og kongfuzianismen. Det store spørgsmål, der belyses i bogen, er buddhismens situation i Kina i dag, men dette kan kun besvares med viden om buddhismens historie i Kina. Tekstudvalget er opdelt i kapitler om: Buddhismens oprindelse, modtagelse og udvikling i Kina Buddhismen i 1900-tallets Kina Maoismen - Buddhismen efter Mao. Webmaterialet til bogen består af en række videooptagelser om moderne religiøs praksis samt nyttige webadresser. Optagelserne består af morgenrecitationer i klostre, meditation i en munks egen celle og besøg på Wutaishan, et af Kinas hellige bjerge indenfor buddhismen. Bogens Sutra-tekster er oversat direkte fra pali og sanskrit. Buddhismen i Kina indgår i systimes religionsserie religion og kultur.

5 Civilreligion i Amerika. Religionshistoriske hovedværker i uddrag 1. udgave, 2011 ISBN Forfatter(e) Carin Laudrup Oversættelser af klassiker inden for religonssociologien om hvordan nationer dyrker sig selv gennem ritualer, trosforestillinger og symboler DKK Inkl. moms Civilreligion i Amerika er en klassiker inden for religonssociologien. Fokus i teksten er, hvordan nationer dyrker sig selv gennem ritualer, trosforestillinger og symboler. Bellahs tekst er for første gang oversat til dansk. Udgivelsen indeholder også nyoversættelser af korte uddrag af værker af oplysningsfilosoffen Jean- Jacques Rousseau og sociologen Emile Durkheim. Begge har haft afgørende indflydelse på Bellahs konstruktion af den specifikt amerikanske civilreligion. Udgivelsen er forsynet med en indledning, der gør Bellahs artikel anvendelig i studiet af nationer og nationalisme både i en global og en dansk kontekst.

6 De kristnes religion 1. udgave, 2008 ISBN Forfatter(e) Jens Forman Indeholder tekster til en historisk, systematisk og aktuel undervisning i kristendommen efter i alt 6 forskellige synsvinkler DKK Inkl. moms De kristnes religion indeholder fremstilling og tekster til undervisning i kristendommen. I alt er der valgt 6 sysnvinkler: 1. Oprindelig kristendom - de kristne ideer, som de ses afspejlet i Det ny Testamente, og som urkirken skabte på baggrund af jødedom, Jesus, og hellenisme. 2. Kristendom i nutiden - den kristne uenighed - på tværs af de traditionelle kirkeretninger, ortodoks, katolsk og protestantisk kristendom - mellem fundamentalisters og modernisters opfattelsen af bl. a. Bibel, undere og frelse. 3. Samfundskristendom - kristendom i statskirkernes tid, før Oplysningstiden, dengang kristendom var et altomfattende system, der forklarede naturens gang og den enkeltes skæbne samt legitimerede samfundsorden og lovgivning. 4. Rituel kristendom - kristendom som middel til at styrke og hellige livet, bl. a. gennem de to grundlæggede religiøse handlinger, dåb og nadver. 5. Luthersk og katolsk kristendom - det store kristne opgør på reformationstiden om bl.a. pavens autoritet, bibelens status og vejen til evig frelse. 6. Missionsk og grundtvigiansk kristendom - det interne opgør i den danske Folkekirke om bl.a. opfattelse af Gud, Bibel, kristen moral og især den evige frelse. De kristnes religion er skrevet med en religionsvidenskabelig tilgang. Religion generelt og kristendom specielt ses i bogen som en menneskeskabt konstruktion, der altid kan forklares alene ud fra den historiske situation, samfundsforholdene og menneskelige behov. Bestemte tolkninger ses derfor aldrig som udtryk for "ægte" kristendom, mens andre skulle være "falske". Alle tolkninger er for en religionsforsker principielt lige meget eller lige lidt gyldige, men nogle er naturligvis mere interessante end andre, simpelthen på grund af deres udbredelse og gennemslagskraft. Til bogen hører også et supplerende website på dekristnesreligion.systime.dk. Materialet består af hjælp til arbejdet med lærebogsstoffet, dvs. forslag til spørgsmål og sammenfatninger, der også kan bruges som overheads. På websitet er der også en læsemodel og inspiration til nye temaer såsom darwinisme og creationisme, Grosbøll-sagen, religionskritik og ateisme, trosbekendelser, lidelsens problem, kristendom og islam, Bjergprædikenen og næstekærlighed. Endelig er der på websitet bragt en del supplerende lærebogsstof - fx Bibeloplysninger, helgentro, kristne splittelser, Indre Mission og Grundtvigianisme, Kristne ideer i det Nye Testamente.

7 De store kristne kirkesamfund - rum og ritual 1. udgave, 2009 ISBN Forfatter(e) Lise Ludvigsen, Sebastian Olden- Jørgensen, Anders Nielsen Bogens udgangspunkt er det observerbare, konkrete og sanselige i rummet samt i de handlinger, der foregår i kultrummet i de tre store kristne kirkesamfund DKK Inkl. moms Bogen tager udgangspunkt i kultrummet og dets indretning, udsmykning og arkitektur i de tre store kristne kirkesamfund: De Ortodokse Kirker, Den Romersk-katolske Kirke og Den Protestantiske Kirke med dennes lutherskevangeliske tradition. Sidstnævnte er eksemplificeret ved den danske folkekirke på baggrund af læreplanernes krav om kristendommens fremtræden i en dansk sammenhæng. Idéen bag udgivelsen er, at eleverne gennem arbejdet med de konkrete udtryk, dvs. den praktiske, rituelle og den materielle dimension, får en forståelse af teologien og den dogmatiske dimension bag. Bogen indeholder et teoriafsnit med en fremstilling af sociologiske teorier samt tekster om kultrum og ritualer. Afsnittet er desuden forsynet med en analysemodel til brug ved feltarbejde. Bogens øvrige kapitler dækker hvert kirkesamfund med en introduktion, billeder og tekster, som belyser det særlige ved de enkelte kirkesamfund. Kapitlerne har en ensartet opbygning med fokus på forskellige temaer, der har relation til både kultrum og den rituelle praksis. De store kristne kirkesamfund - rum og ritual 1. udgave, 2009 ISBN Forfatter(e) Lise Ludvigsen, Sebastian Olden- Jørgensen, Anders Nielsen Bogens udgangspunkt er det observerbare, konkrete og sanselige i rummet samt i de handlinger, der foregår i kultrummet i de tre store kristne kirkesamfund. De store kristne kirkesamfund - rum og ritual - 4 år DKK Bogen tager udgangspunkt i kultrummet og dets indretning, udsmykning og arkitektur i de tre store kristne kirkesamfund: De Ortodokse Kirker, Den Romersk-katolske Kirke og vi har ladet folkekirken i Danmark repræsentere Den Protestantiske Kirke og den lutherskevangeliske tradition ud fra læreplanernes krav om kristendommens fremtræden i en dansk sammenhæng. Idéen bag udgivelsen er, at eleverne gennem arbejdet med de konkrete udtryk, dvs. den praktisk, rituelle og den materielle dimension, får en forståelse af teologien og den dogmatiske dimension bag. Bogen indeholder et teoriafsnit med en fremstilling af sociologiske teorier samt tekster om kultrum og ritualer. Afsnittet er desuden forsynet med en analysemodel til brug ved feltarbejde. Bogens øvrige kapitler dækker hvert kirkesamfund med en introduktion, billeder og tekster, som belyser det særlige ved de enkelte kirkesamfund. Kapitlerne har en ensartet opbygning med fokus på forskellige temaer, der har relation til både kultrum og den rituelle praksis.

8 Den etiske fordring. Religionshistoriske hovedværker i uddrag 1. udgave, 2011 ISBN Forfatter(e) Uddrag af K.E. Løgstrups klassiker om etikkens grundlag og forholdet mellem liv og kristendom DKK Inkl. moms K.E. Løgstrup var en hovedskikkelse i det 20. århundredes danske teologi og filosofi. I 1956 udkom Den etiske fordring, som mange anser for hans hovedværk. Da bogen udkom blev den øjeblikkeligt en bestseller, fordi den gik ind i en diskussion af etikkens grundlag, der talte tidsånden midt imod. Bogen er først og fremmest en analyse af, hvad der etisk set er på spil i forholdet mellem mennesker. Dette udvalg er foretaget, så det gengiver den fundamentale argumentationskæde i Løgstrups undersøgelse. Den optimale behandling? Om medicinsk etik 3. udgave, 2008 ISBN Forfatter(e) Poul Storgaard Mikkelsen Bogen tager fat i en række moderne etiske problemstillinger inden for bl.a. fosterdiagnostik, selektiv abort, kloning, organdonation og dødshjælp DKK Inkl. moms Den optimale behandling om medicinsk etik tager fat i en række moderne etiske problemstillinger inden for bl.a. fosterdiagnostik, selektiv abort, kloning, organdonation og dødshjælp. Tekstsamlingen retter sig mod etikundervisningen i religion i gymnasiet og søger at kvalificere eleverne til at tage del i værdidebatten ved at styrke deres evne til at problematisere, reflektere og stille spørgsmål. Denne udgave er forsynet med et tillæg om transhumanisme. Hermed kan bogens tekster perspektiveres til den nyeste reflektion over, hvad et menneske er.

9 Det er religion! - en historisk mosaik 1. udgave, 2003 ISBN Forfatter(e) Jeppe Sinding Jensen Bogen giver en række forskellige bud på, hvad religion er, via tekster af kendte filosoffer og forskere, fra oplysningstiden og frem til idag DKK Inkl. moms Hvad religion i bund og grund er, har man aldrig rigtigt kunnet blive enige om. Religion handler nemlig ikke kun om tro, men også om etik, politik, psykologi, kunst, litteratur og alt muligt andet, som mennesker har beskæftiget sig med for at skabe en meningsfuld tilværelse. At der er mere end én forklaring kan derfor ikke undre, og Det er religion består af en række bud på svar, i form af små oversatte tekster af 20 kendte filosoffer og forskere fra oplysningstiden frem til i dag - fra David Hume til Claude Lévi-Strauss. Flere af teksterne har ikke tidligere været oversat til dansk. Bogen følger en historisk udviklingslinje og består af tre dele, der belyser religion ud fra forskellige synsvinkler: religionens forbindelse til tro, følelser og moral samt modsætningen til videnskab og fornuft; religion som et psykologisk fænomen; religion som et socialt fænomen. Alle tre dele indledes med en introduktion og omfatter desuden præsentationer af de enkelte filosoffer og forskere. Bogen kan læses på mange måder, men er tænkt som en mosaik af motiver, der lægger op til, at man kan følge tematiske ledetråde og selv sammensætte tekster ud fra bogens forskellige dele. Bogen er rettet mod religionsundervisningen i gymnasiet og på hf, men kan også bruges tværfagligt i forbindelse med fag som historie, filosofi, psykologi, samfundsfag og dansk. Bogen kan også læses uden for en undervisningssammenhæng af folk med interesse for den rolle, religion spiller i den menneskelige kulturs historie og nutid. Frygt og bæven. Religionshistoriske hovedværker i uddrag 1. udgave, 2012 ISBN Forfatter(e) Generel indføring i Kierkegaards tænkning og religiøse grundopfattelse DKK Inkl. moms For den verdenskendte danske teolog og filosof Søren Kierkegaard ( ) var det et livslangt projekt at få rede på, hvad et menneskeliv går ud på. Over mange tusinde sider undersøger han med sin særlige metode hver eneste afkrog af den menneskelige tilværelse. Hans undersøgelse afslører, at dét at forholde sig til sit liv er det, der adskiller mennesket fra andre levende væsner. Men hvordan skal man forholde sig? Hvad er meningen med livet? Det svar, Kierkegaard når frem til, er, at livets mening er en religiøs mening. Frygt og bæven var måske det værk, Kierkegaard selv holdt mest af. Som undersøgelse af det religiøses inderste væsen er det gået over i historien som et religionshistorisk hovedværk. Frygt og bæven indgår i serien "Religionshistoriske hovedværker".

10 Fundamentalisme i kristendom og islam 1. udgave, 2008 ISBN Forfatter(e) Hanne Følner, Bente Lund Bogen fokuserer på fundamentalistiske bevægelser inden for verdens største religioner, kristendommen og islam gennem belysning af forskellige hovedemner DKK Inkl. moms Denne bog handler om fundamentalisme som et moderne tværreligiøst fænomen. Fundamentalister opfatter sig som Guds frontkæmpere i kampen mod den sekulære gudløse verden, og deres mål er at gengive religionen og dens betydning både for den enkelte og i samfundet. Bogen fokuserer i fremstilling, tekster og billeder på fundamentalistiske bevægelser inden for verdens største religioner, kristendommen og islam, og belyser følgende hovedemner: - Sekularisering og modernitet som forudsætninger for fænomenet fundamentalisme - Definition af fundamentalismen som religionsfagligt begreb - Fundamentalistisk kristendom i USA - Fundamentalistisk islam i den sunni-muslimske verden - Fundamentalisme i Danmark i kristen og muslimsk kontekst - Perspektiverende synsvinkler på fænomenet fundamentalisme Gads religionshistoriske tekster 1. udgave, 2002 ISBN Forfatter(e) Henrik Hjort Sørensen, Birgitte Sonne, Jørgen Podemann Sørensen, Lene Andersen, Finn Ove Hvidberg Hansen, Klara Preben Hansen, Peter Andersen, Una Canger, Morten Warmind, Vagn Duekilde, Olof Lindin, Christian Lindtner, Svend Søndergaard, Lise Manniche, Erik Grinstead Et alsidigt udvalg af religionshistoriske tekster fra hele verden, forsynet med indledninger der placerer dem i deres kulturhistoriske sammenhæng DKK Inkl. moms Dette udvalg af religionshistoriske tekster fra hele verden henvender sig til religionsundervisningen på ethvert plan, og til enhver, der interesserer sig for, hvorledes andre mennesker har opfattet verden de sidste 4000 år. Læseren vil her finde en mangfoldighed i udtrykket, der veksler fra næsten brutale til det sublime, fra håndfaste riter til filosofisk abstraktion, fra kultmyter til frelsesreligion. Det går som en rød tråd gennem denne mangfoldighed, at religiøse forestillinger har spillet en afgørende rolle for alle folkeslags levevilkår, og ingen kan benægte de store verdensreligioners indflydelse på verden i dag.

11 Grundbogen til Religion C 2. udgave, 2012 ISBN Forfatter(e) Anders Nielsen, Bodil Junker Pedersen, Lene Madsen, Sofie Reimick, Dorte Thelander Motzfeldt, Trine Ryhave En kort og klar fremstilling af verdensreligionerne samt sekularisering og ateisme DKK Inkl. moms Grundbogen til Religion C matcher gymnasiereformerne og rummer nye vinkler på faget og undervisningen både fagligt og pædagogisk. Bogens grundidé er at aktivere eleverne mest muligt med øvelser, som styrker deres religionsfaglige kunnen og viden. Et indledende brillekursus præsenterer faget og herefter følger kapitler om verdensreligionerne, ateisme og fagets teorier. Bogen afrundes med en værktøjskasse til elevens arbejde med fagets materiale. Grundbogen til Religion C behandler: Kristendom, islam, jødedom, hinduisme og buddhisme Religioner i Kina og Japan Ateisme og sekularisering Religionsvidenskabelig teori og metode Religionsfaglige begreber Ligheder og forskelle mellem religionerne. I 2. udgaven er der foretaget enkelte rettelser i omtalen af den katolske kirke. Det drejer sig om siderne 61 og og 2. udgaven kan bruges parallelt, idet sidetallene ikke skrider.

12 Grundbogen til Religion C 2. udgave, 2012 ISBN Forfatter(e) Anders Nielsen, Bodil Junker Pedersen, Lene Madsen, Sofie Reimick, Dorte Thelander Motzfeldt, Trine Ryhave En kort og klar fremstilling af verdensreligionerne samt sekularisering og ateisme. Grundbogen til Religion C - 4 år DKK Grundbogen til Religion C matcher gymnasiereformerne og rummer nye vinkler på faget og undervisningen både fagligt og pædagogisk. Bogens grundidé er at aktivere eleverne mest muligt med øvelser, som styrker deres religionsfaglige kunnen og viden. Et indledende brillekursus præsenterer faget og herefter følger kapitler om verdensreligionerne, ateisme og fagets teorier. Bogen afrundes med en værktøjskasse til elevens arbejde med fagets materiale. Grundbogen til Religion C behandler: Kristendom Islam Jødedom Hinduisme Buddhisme Religioner i Kina og Japan Ateisme og sekularisering Religionsvidenskabelig teori og metode Religionsfaglige begreber Ligheder og forskelle mellem religionerne. I 2. udgaven er der foretaget enkelte rettelser i omtalen af den katolske kirke. Det drejer sig om siderne 61 og og 2. udgaven kan bruges parallelt, idet sidetallene ikke skrider.

13 Grundtvig. Introduktion og tekster 1. udgave, 2015 ISBN Forfatter(e) Anders Holm En grundig introduktion til Grundtvigs tænkning og aktuelle betydning 4 videoklip 34 faktabokse 27 primærtekster ca. 170 sider Grundtvig. Introduktion og tekster - 1 år Grundtvig. Introduktion og tekster - 4 år DKK DKK En grundig introduktion til Grundtvigs tænkning og aktuelle betydning. Udgivelsen lægger både en historisk og nutidig vinkel på Grundtvig og hans politiske, kulturelle og samfundsmæssige betydning. Der er fokus på otte sider af Grundtvigs offentlige fremtræden: romantikeren historikeren politikeren folkeoplyseren mytologen præsten salmedigteren danskeren Bogen indeholder grundige introduktioner til de otte temaer og en lang række genremæssigt meget forskellige tekster. Hertil kommer en række illustrationer, der supplerer fremstillingen. Bogen kan bl.a. anvendes i fagene dansk, historie og religion, både i enkeltfaglige og tværfaglige forløb.

14 Grundtvig. Introduktion og tekster 1. udgave, 2012 ISBN Forfatter(e) Anders Holm En grundig introduktion til Grundtvigs tænkning og aktuelle betydning DKK Inkl. moms Udgivelsen lægger både en historisk og nutidig vinkel på Grundtvig og hans politiske, kulturelle og samfundsmæssige betydning. Der er fokus på otte sider af Grundtvigs offentlige fremtræden: romantikeren historikeren politikeren folkeoplyseren mytologen præsten salmedigteren danskeren Materialet indeholder grundige introduktioner til de otte temaer og en lang række genremæssigt meget forskellige tekster. Hertil kommer en række illustrationer, der supplerer fremstillingen. Bogen kan bl.a. anvendes i fagene dansk, historie og religion, både i enkeltfaglige og tværfaglige forløb. Hinduismen 1. udgave, 2012 ISBN Forfatter(e) Allan Poulsen En grundig introduktion til hinduisme med tilhørende tekstsamling DKK Inkl. moms Introduktionen indledes med et oversigtskapitel, hvor elever og kursister får basisviden om hinduisme: historie, guder, helligskrifter, frelsesvejene osv. Herefter følger uddybende kapitler om fx kastesystem og yoga. Fremstillingen afrundes med et kapitel om hinduismen i Danmark. Bogen indeholder også et udvalg af klassiske og nutidige tekster. Mange af de nutidige tekster har ikke før været offentliggjort på dansk.

15 Hinduismen 1. udgave, 2013 ISBN Forfatter(e) En grundig introduktion til hinduisme med tilhørende tekstsamling. Hinduismen - 4 år DKK Introduktionen indledes med et oversigtskapitel, hvor elever og kursister får basisviden om hinduisme: historie, guder, helligskrifter, frelsesvejene osv. Herefter følger uddybende kapitler om fx kastesystem og yoga. Fremstillingen afrundes med et kapitel om hinduismen i Danmark. Bogen indeholder også et udvalg af klassiske og nutidige tekster. Mange af de nutidige tekster har ikke før været offentliggjort på dansk. Integration og demokrati 1. udgave, 2015 ISBN Forfatter(e) Nils Sjøberg, Jørgen Christensen Udgivelsen er et bidrag til debatten om integration og demokrati. 3 videoklip 40 illustrationer ca. 200 sider Integration og demokrati - 1 år Integration og demokrati - 4 år DKK DKK Udgivelsen er et bidrag til debatten om integration og demokrati. Forfatterne sætter fokus på samspillet og modspillet mellem demokrati, sekularisering, religion og integration i Danmark på et samfunds- og religionsfagligt grundlag. Et hovedspørgsmål i udgivelsen er: hvad er demokrati som styreform og ideologi? Svaret er bl.a. at der findes tre former for demokrati i det moderne samfund: Det nationale demokrati Samfundsengagementet Det multikulturelle demokrati Et andet hovedspor i udgivelsen er spørgsmålet om værdier: Hvilke værdier kendetegner det danske samfund og den danske kultur? Hvordan bliver man en del af det danske fællesskab? Hvad kendetegner et parallelsamfund og er det en trussel mod de grundlæggende politiske og kulturelle værdier i Danmark? Fremstillingen er konsekvent problemorienteret og diskuterende, og de overordnede problemstillinger bliver i fremstillingen konkret nærværende, idet bogen indeholder eksempler og cases om fx hilseformer, fejring af højtider i boligforeninger, kvinders ret til at bære tørklæder og burkaer og hvilken mad, der skal serveres i daginstitutioner. Ligeledes bidrager de mange aktuelle eksempler og citater til, at læseren både ser problemstillingerne fra en analytisk og en personlig synsvinkel. Bogen kan anvendes i KLM på læreruddannelsen, på pædagoguddannelsen og på de gymnasiale uddannelser fx i religion, samfundsfag, kulturforståelse, kultur- og samfundsfaggruppen og i AT-forløb.

16 Integration og demokrati 1. udgave, 2015 ISBN Forfatter(e) Nils Sjøberg, Jørgen Christensen Bogen bidrager til debatten om integration og demokrati DKK Inkl. moms Udgivelsen fokuserer på samspillet og modspillet mellem demokrati, sekularisering, religion og integration i Danmark, og den klæder læseren på til at diskutere på et samfunds- og religionsfagligt grundlag. Et hovedspørgsmål i bogen er: hvad er demokrati? Svaret er bl.a., at der findes tre mulige rammer for demokrati i et moderne samfund: Det nationale demokrati Samfundsengagementet Det multikulturelle demokrati Bogen kommer ind på en række danske værdier, og giver læseren mulighed for at reflektere over følgende: Hvad kendetegner det danske samfund og den danske kultur? Hvordan bliver man en del af det danske fællesskab? Hvad kendetegner parallelsamfund, og er de er en trussel mod de grundlæggende politiske og kulturelle værdier? De overordnede problemstillinger bliver konkret nærværende med eksempler og cases om fx hilseformer, fejring af højtider i boligforeninger, kvinders ret til at bære tørklæder og burkaer og hvilken mad, der skal serveres i daginstitutioner. Ligeledes bidrager de mange aktuelle eksempler og citater til, at læseren både ser problemstillingerne fra en analytisk og en række tidsaktuelle personers synsvinkler. Bogen kan anvendes i KLM på læreruddannelsen, på pædagoguddannelsen og på de gymnasiale uddannelser fx i religion, samfundsfag, kulturforståelse, kultur- og samfundsfaggruppen og i AT-forløb.

17 Iran - historie, samfund, religion (områdestudium) 1. udgave, 2013 ISBN Forfatter(e) Kaj Pinholt Jespersen Med Iran - historie, samfund, religion får du mulighed for at arbejde tværfagligt og dybtgående med et land af storpolitisk betydning DKK Inkl. moms Udgivelsen indledes med tre særfaglige introduktioner: Først gennemgås hovedfaserne i Irans historie fra præ-islamisk tid til præsidentvalget i Der er fokus på shah-styret og den iranske revolution, der blev til en islamisk revolution. Efterfølgende anlægges der er samfundsfaglig vinkel på landet. Her fokuseres der på økonomi, samfundsformer og ideologier. Et særligt fokus har præsidentvalget i Den tredje særfaglige vinkel kommer fra religion, hvor der i særlig grad lægges vægt på shia-islam og islams politiske betydning i landet. Den sidste tredjedel af udgivelsen er tematisk orienteret. Forfatteren har valgt fire centrale hovedtemaer ud: Religion som magtfaktor i IranTruslen fra IranKvinderne i IranIranere i Danmark. Temaerne appellerer til faglig fordybelse og til at arbejde med fagene på nye og spændende måder. Udgivelsen demonstrerer med overbevisende tydelighed, at Iran på alle måder er et globalt brændpunkt uanset om vi taler om atomprogram, olieproduktion, forholdet mellem religion og politik eller den kønspolitiske dagsorden. Materialevalget er meget varieret (billeder, tekster, tabeller, interviews) og der lægges op til varierede arbejdsformer og elevaktivitet. Velegnet til områdestudium på hf, til AT-forløb på stx og til særfaglige forløb i historie og samfundsfag på A-niveau.

18 Iran - historie, samfund, religion (områdestudium) 1. udgave, 2013 ISBN Forfatter(e) Kaj Pinholt Jespersen Med Iran - historie, samfund, religion ibog får du mulighed for at arbejde tværfagligt og dybtgående med et land af stor politisk betydning. 70 interaktive opgaver 45 videoklip 40 opgaver 20 kildetekster 50 illustrationer 45 ordforklaringer ca. 200 sider ebog Iran - historie, samfund, religion (områdestudium) - 1 år Iran - historie, samfund, religion (områdestudium) - 4 år DKK DKK Med Iran - historie, samfund, religion ibog får du mulighed for at arbejde tværfagligt og dybtgående med et land af stor politisk betydning. Udgivelsen indledes med tre særfaglige introduktioner: Først gennemgås hovedfaserne i Irans historie fra præ-islamisk tid til præsidentvalget i Der er fokus på shah-styret og den iranske revolution, der blev til en islamisk revolution. Efterfølgende anlægges der er samfundsfaglig vinkel på landet. Her fokuseres der på økonomi, samfundsformer og ideologier. Et særligt fokus har præsidentvalget i Den tredje særligfaglige vinkel kommer fra religion, hvor der i særlig grad lægges vægt på shia-islam og islams politiske betydning i landet. Den sidste tredjedel af udgivelsen er tematisk orienteret. Forfatteren har valgt fire centrale hovedtemaer ud: Truslen fra Iran Religion som magtfaktor i Iran Kvinderne i Iran Iranere i Danmark Temaerne appellerer til faglig fordybelse og til at arbejde med fagene på nye og spændende måder. Udgivelsen demonstrerer med overbevisende tydelighed, at Iran på alle måder er et globalt brændpunkt uanset om vi taler om atomprogram, olieproduktion, forholdet mellem religion og politik eller den kønspolitiske dagsorden. Materialevalget er meget varieret (billeder, tekster, tabeller, interviews) og der lægges op til varierede arbejdsformer og elevaktivitet. Velegnet til områdestudium på hf, til AT-forløb på stx og til særfaglige forløb i historie og samfundsfag på A-niveau. Se videopræsentation

19 Islam - fra beduinkult til verdensreligion 2. udgave, 2004 ISBN Forfatter(e) Jens M. Steffensen Bogen giver et historisk rids fra islams oprindelse i en arabisk beduinkultur over korstogene til nutiden, hvor islam fremtræder som en verdensreligion med over en milliard troende DKK Inkl. moms Islam - fra beduinkult til verdensreligion giver et historisk rids fra islams oprindelse i en arabisk beduinkultur over korstogene til nutiden, hvor islam fremtræder som en verdensreligion med over en milliard troende og med et solidt fodfæste også i Danmark. Bogens grundtekst, illustrationer og kildetekster rummer et bredt spektrum af såvel klassiske som nyere tekster, og både muslimer og vestlige iagttagere kommer til orde med både nuancerede og ofte originale synsvinkler. Bogen indøver en klart defineret religionsfaglig terminologi, men kan indgå som et værdifuldt hjælpemiddel ved tværfaglige projekter. Her på siden kan du finde supplerende materiale til bogen i form af links, der perspektiverer bogens temaer. Islam og Muslimerne 1. udgave, 2011 ISBN Forfatter(e) Jens Forman Indeholder en grundbog og temaer om de 4 hovedområder i islam: tro, søjler, livsmønster og sharia DKK Inkl. moms I grundbogen bruges der overalt religionsfaglige begreber, og de religiøse forestillinger forstås altid på en (religions)historisk baggrund. Ganske vist kan religionshistorikeren (islam set udefra) og den lærde muslim (islam set indefra) være enige om indholdet af megen konkret forkyndelse i Koranen, Men enigheden gælder naturligvis ikke ideernes oprindelse og status: Er de åbenbaret af Gud? Eller er de skabt af Muhammed, påvirket af arabisk kultur, personlige erfaringer samt jødedom og kristendom?. I bogen kan man se, hvordan der blandt mainstream-muslimer er en bredt accepteret islam-norm vedrørende tro, søjler og livsmønster. Anderledes er det imidlertid med sharia, Guds vej gennem livet. Her har der altid været stor uenighed om fortolkningen, aktuelt f.eks.: Hvad er korrekt tørklædebrug? Hvordan er, kvindens status, og hvad er relevansen af islamisk strafferet?.

20 Islamdebat. Om terrorisme, blasfemi og ytringsfrihed 1. udgave, 2008 ISBN Forfatter(e) Allan Poulsen Bogen behandler den offentlige islamdebat gennem tekster fra den aktuelle debat samt den teoretiske litteratur DKK Inkl. moms Er det islams skyld at der er terrorisme, og at ytringsfriheden er under pres? Er der sammenhæng mellem islam og terrorisme? Den type spørgsmål stilles igen og igen i den offentlige debat - enten direkte eller indirekte. Denne bog tager derfor disse spørgsmål op. Den fortæller først historien om tre begivenheder som ændrede islamdebatten: Terrorangrebet den 11. september Mordet på filminstruktøren Theo van Gogh Krisen efter Jyllands-Postens muhammedtegninger Bogens hoveddel består af 40 tekster hentet fra den aktuelle debat og den teoretiske litteratur: fra Samuel Huntington til Bruce Lincoln, fra Ayaan Hirsi Ali til Omar Shah, fra Flemming Rose til Erik Meier Carlsen. Bogen er skrevet ud fra en religionsfaglig synsvinkel, men går også ind i samfundsfaglige problemstillinger. Den indledende fremstilling er let tilgængelig, teksterne spænder fra lette debattekster til mere krævende teoretiske tekster. I religion kan bogen bruges til korte delforløb på C-niveau eller til mere dybtgående arbejde på B-niveau. Flerfagligt er den velegnet i kultur- og samfundsfagsgruppen og i almen studieforberedelse. Den giver god hjælp som igangsætter til elevopgaver.

21 Israel-Palæstina - historie, samfund religion (områdestudium) 1. udgave, 2014 ISBN Forfatter(e) Henrik Wiwe Mortensen, Brian Linke, Hans Henrik Fafner Israel - Palæstina. Historie, samfund, religion giver dig mulighed for at arbejde tværfagligt med et af verdens brændpunkter. 7 videoklip 20 interaktive opgaver 25 kildetekster 45 illustrationer 70 ordforklaringer 25 opgaver 140 sider Israel-Palæstina - historie, samfund religion (områdestudium) - 1 år Israel-Palæstina - historie, samfund religion (områdestudium) - 4 år DKK DKK Israel - Palæstina. Historie, samfund, religion giver dig mulighed for at arbejde tværfagligt med et af verdens brændpunkter. Udgivelsen indeholder nedslag i områdets historie med fokus på de sidste 150 år. Hvert kapitel giver en historisk, samfundsmæssig og religionsfaglig synsvinkel på det valgte tema. Det giver mulighed for fordybelse i undervisningen. Fremstillingen er problemorienteret, og hvert kapitel sætter klare læringsmål for elever og kursister. Udgivelsen tager bl.a. fat på disse emner: Hvilke historiske og religiøse vinkler kan der anlægges på kampen om landet og byen? Hvad kendetegner terrorisme og radikalisme? Hvad kendetegner de forskellige palæstinensiske og jødiske grupperinger? Hvordan er det gået med fredsbestræbelserne i området? Hvilken betydning har Det Arabiske Forår for Israel-Palæstinakonflikten? Materialevalget er varieret (kildetekster, tabeller, modeller, opgaver og illustrationer). Størsteparten af billederne er taget specielt til udgivelsen her, og motiverne er valgt, så de giver en personlig vinkel på stoffet. Formålet med billederne er at give indtryk af dagligdagen i et land, hvor indbyggerne tilhører to folk. Desuden er flere af teksterne oversat af Hans Henrik Fafner til netop denne udgivelse. Udgivelsen er velegnet til områdestudium i Kultur-samfundsfaggruppen på hf, i AT-forløb på stx og til særfaglig undervisning i historie.

22 Jødisk eksistens-indfaldsvinkler til moderne jødedom 1. udgave, 1999 ISBN Forfatter(e) Peter Boile Nielsen Bogen er tilrettelagt, så man får indblik i jødisk liv og tænkning samt viden om, hvordan det jødiske folks historie i hovedtræk er forløbet DKK Inkl. moms Bogen indledes med en kort historisk introduktion til jødedommen, ligesom hvert kapitel og hver tekst er forsynet med indledninger, der giver eleverne den fornødne viden. Jødisk eksistens - indfaldsvinkler til moderne jødedom indeholder kapitler om bl.a. historiesynet, toraen, hasidismen, antisemitismen, holocausterfaringen, det moderne Israel, jødedom og kristendom. De fleste af bogens tekster er skrevet af fremtrædende, moderne jødiske fortolkere af jødedommen. Kierkegaard - lidenskabens tænker 1. udgave, 2013 ISBN Forfatter(e) John Rydahl, Pia Søltoft, Mette Berndsen Udgivelsen fokuserer på fem centrale fænomener, som et menneske kun kan nærme sig og forstå gennem lidenskaben. 5 film om kunstnerne og værkerne 35 opgaver 30 illustrationer 55 primærtekster 110 sider ebog Kierkegaard - lidenskabens tænker - 1 år Kierkegaard - lidenskabens tænker - 4 år DKK DKK Udgivelsen fokuserer på fem centrale fænomener, som et menneske kun kan nærme sig og forstå gennem lidenskaben, nemlig angsten, friheden, skylden, kærligheden og troen. For at aktualisere Kierkegaards tænkning har fem kendte billedkunstnere givet hver deres kunstneriske fortolkning af et af de centrale temaer hos Kierkegaard: Peter Brandes (angsten) Erik A. Frandsen (friheden) Christian Lemmerz (skyld) Cathrine Raben Davidsen (kærligheden) Maja Lisa Engelhardt (troen). Denne ibog er opgavebaseret og indeholder en lettilgængelig introduktion til Kierkegaards tænkning, et alsidigt tekstuddrag fra hans værker og en række perspektiverende tekster og billeder. Desuden finder du videointerviews med kunstnerne, hvor de forklarer, hvordan de er blevet inspireret af Kierkegaard i deres kunstneriske arbejde. Udgivelsen lægger op til refleksion og selvstændig bearbejdning af Kierkegaards tanker og filosofi i en nutidig kontekst. ibogen kan anvendes i fagene dansk, filosofi, religion og billedkunst. Desuden vil den være velegnet til AT-forløb.

23 Kierkegaard - lidenskabens tænker 1. udgave, 2013 ISBN Forfatter(e) John Rydahl, Pia Søltoft, Mette Berndsen En aktualiserende indføring i Kierkegaards tænkning DKK Inkl. moms Bogen fokuserer på fem centrale fænomener, som et menneske kun kan nærme sig og forstå gennem lidenskaben, nemlig angsten, friheden, skylden, kærligheden og troen. For at aktualisere Kierkegaards tænkning har fem kendte billedkunstnere givet hver deres kunstneriske fortolkning af et af de centrale temaer hos Kierkegaard: Peter Brandes (angsten) Erik A. Frandsen (friheden) Christian Lemmerz (skyld) Cathrine Raben Davidsen (kærligheden) Maja Lisa Engelhardt (troen). Bogen er opgavebaseret og indeholder en lettilgængelig introduktion til Kierkegaards tænkning, et alsidigt tekstuddrag fra hans værker og en række perspektiverende tekster og billeder. Udgivelsen lægger op til refleksion og selvstændig bearbejdning af Kierkegaards tanker og filosofi i en nutidig kontekst. Bogen kan anvendes i fagene dansk, filosofi, religion og billedkunst. Desuden vil den være velegnet til AT-forløb.

24 Klassisk og Moderne Islam 1. udgave, 2010 ISBN Forfatter(e) Deniz Kitir Med Klassisk og Moderne Islam er der nu mulighed for at stifte bekendtskab med nutidige såvel som klassiske perspektiver på islam i en religionsfaglig sammenhæng DKK Inkl. moms Islam er i dag ikke længere begrænset til et fjernt eksotisk objekt under orientalske studier, men er en realitet i dagens Danmark. Klassisk og Moderne Islam viser islams historiske foranderlighed, lige fra dens tilblivelse til dens placering i en aktuel dansk virkelighed. Bogen er inddelt i tre overordnede dele, der hver især behandler en række aktuelle emner: 1. del omhandler islams klassiske historie og religiøse praksis. Her kan du stifte bekendtskab med islams formative historie, ritualer, forestillinger og trosprincipper. 2. del ser på islam i moderne og senmoderne kontekst. Her finder du først en historisk gennemgang af islams møde med det moderne, og hvilken betydning det fik for forståelse af religion, samfund og politik. Forfatteren tager udgangspunkt i moderniseringen i osmannerriget. Dernæst ses islam i en nutidig senmoderne virkelighed ud fra emner som eksempelvis kulturmøde, euroislam, demokrati, kønsroller og islamdebat. Som noget helt nyt introducerer bogen til debatten om kreationisme og intelligent design indenfor islam. 3. del ser på islam i Danmark. Her er der lagt særligt fokus på islams institutionalisering i Danmark, konvertering og religiøs identitet blandt muslimske unge. Kapitlet bygger på nyt statistisk materiale samt aktuel forskning og feltstudie af islam i Danmark. Endelig indeholder bogen en lang række nye tekster frem til Der er tale om både nutidige og klassiske tekster med flere nye oversættelser, heriblandt uddrag af Ellen Wulfs nyoversættelse af Koranen fra 2006.

25 Kristendom og en moderne dansk virkelighed 1. udgave, 2003 ISBN Forfatter(e) Poul Storgaard Mikkelsen Bogen giver indblik i moderne forståelser for den kristne religion set i lyset af ateisme, sekularisering, folkereligiøsitet, det multikulturelle og ikke mindst af normative bibeltekster DKK Inkl. moms Kan man være kristen og samtidig tro på genfødsel? Skal islam og hinduisme være ligestillede med den danske folkekirke? Hører demokrati og kristendom sammen? Spørgsmålene viser, at kristendommen ikke længere er det eneste filter at se verden igennem. Nogle taler ligefrem om, at vi lever i et multireligiøst og multikulturelt samfund. Bogens sigte er at give læseren lejlighed til at forholde sig reflekteret og argumenteret til den lutherske kristendom med vægt på den danske folkekirke, herunder mødet med andre måder at anskue verden på. Ligeledes belyser bogen folkekirken og dens ritualer fra forskellige synsvinkler. Kristendom og en moderne dansk virkelighed indgår i Systimes religionsserie Religion og kultur.

26 Kristendomskritik i medierne 1. udgave, 2015 ISBN Forfatter(e) Preben Brock Jacobsen Kristendomskritik i medierne gennemgår 12 positioner i kritik og forsvar af kristendommen. 10 videoklip 10 interaktive opgaver 100 opgaver 70 citater og primærtekster 140 ordforklaringer 30 illustrationer ca. 125 sider ebog Kristendomskritik i medierne - 1 år Kristendomskritik i medierne - 4 år DKK DKK Kristendomskritik i medierne gennemgår 12 positioner i kritik og forsvar af kristendommen, fx Er kristendommen en virus, der angriber fornuften, eller forenkler scientismen virkeligheden? Er kristendommen undertrykkende eller indeholder den et frihedspotentiale? Er modernitetsteologien et fornuftigt svar på videnskabens udfordringer til kristendommen eller er den et uhæderligt forsøg på at tilpasse kristendommen til det moderne verdensbillede? Udgivelsen gennemgår positionerne set udefra og indefra, og indfører som noget helt nyt diskursanalysen og argumentationsanalysen i arbejdet med medier og kristendom. Udgivelsen introducerer desuden til to overordnede metodiske vinkler i faget, nemlig kvalitative og kvantitave metoder. De mange elevaktiverende opgaver til tekster, billeder og videoklip er inspirerende og giver mulighed for at arbejde differentieret, idet opgaverne er kategoriseret efter sværhedsgrad. Desuden introduceres elever og kursister til at systematisere deres iagttagelser ved at anvende excel, når de laver kvantitative undersøgelser. Kristendomskritik i medierne kan bruges på C-niveau og er også oplagt at anvende på B-niveau i religion, enten som selvstændigt emne eller som overbygning på et kristendomsforløb. Endvidere kan udgivelsen bruges i fagligt samspil med fx dansk (medie- og argumentationsanalyse), samfundsfag (tabellæsning og metode), som oplæg til projektarbejde i KS og som led i SRP og AT takket være dens metodefokus og dens videnskabsteoretiske vinkel.

27 Kristendomskritik i medierne 1. udgave, 2015 ISBN Forfatter(e) Preben Brock Jacobsen Arbejd fokuseret med kritik af kristendommen DKK Inkl. moms Kristendomskritik i medierne gennemgår 12 positioner i kritik og forsvar af kristendommen, fx Er kristendommen en virus, der angriber fornuften, eller forenkler scientismen virkeligheden? Er kristendommen undertrykkende eller indeholder den et frihedspotentiale? Er modernitetsteologien et fornuftigt svar på videnskabens udfordringer til kristendommen eller er den et uhæderligt forsøg på at tilpasse kristendommen til det moderne verdensbillede? Udgivelsen gennemgår positionerne set udefra og indefra, og indfører som noget helt nyt diskursanalysen og argumentationsanalysen i arbejdet med medier og kristendom. Udgivelsen introducerer desuden til to overordnede metodiske vinkler i faget, nemlig kvalitative og kvantitave metoder. De mange elevaktiverende opgaver er inspirerende og giver mulighed for at arbejde differentieret, idet opgaverne er kategoriseret efter sværhedsgrad. Kristendomskritik i medierne kan bruges på C-niveau og er også oplagt at anvende på B-niveau i religion, enten som selvstændigt emne eller som overbygning på et kristendomsforløb. Endvidere kan udgivelsen bruges i fagligt samspil med fx dansk (medie- og argumentationsanalyse), samfundsfag (tabellæsning og metode), som oplæg til projektarbejde i KS og som led i SRP og AT takket være dens metodefokus og dens videnskabsteoretiske vinkel.

28 Liv & magt - bioetik og videnskabsteori 1. udgave, 2012 ISBN Forfatter(e) Ulrik B. Nissen, Mickey Gjerris En tværfaglig lærebog om bioetik og videnskabsteori DKK Inkl. moms Liv & Magt er en tværfaglig lærebog, der fra en bioetisk synsvinkel sætter videnskabens resultater til debat. Bogen berører en række fundamentale spørgsmål om mennesket og naturen, vores syn på magt og teknologi og vores frygt og håb for fremtiden. Bogen består af en introcase om medicinsk forbedring af mennesker, to indførende kapitler om bioetik og videnskabsteori og seks cases med tilhørende elevaktiverende opgaver og forslag til videre læsning og relevante websites. De seks cases er: Cyborgs Fosterdiagnostik Genmodificerede dyr Stamceller Nanoteknologi Genmodificerede planter Liv & Magt er skrevet af Ulrik Becker Nissen og Mickey Gjerris. Begge er lektorer i bioetik ved henholdsvis Aarhus og Københavns Universitetet og har mange års erfaring med undervisning, formidling og forskning i bioetiske problemstillinger. Bogen er velegnet til undervisning i almen studieforberedelse (AT) inden for fagene biologi, religion og filosofi. Livretter - et spørgsmål om madkultur? Oplægsholder: Dorthe Refslund Christensen og Hans Jørgen Frederiksen Målgruppe: Undervisere i billedkunst, dansk, historie, religion og samf Sted: ARoS i Aarhus OBS: Efter bestilling af fagkursus i shoppen skal du modtage en ordrebekræftelse på din mail. Denne er bekræftelsen på din tilmelding. Livretter - et spørgsmål om madkultur? - 03/ , DKK Mad og mennesker hænger uløseligt sammen. At indtage mad er både overlevelse og indlevelse, og måltidet er bundet til historie, kultur, fællesskab og identitet. Mange mennesker har en livret, som de kan fortælle om i detaljer, fordi den udover at være mad også er en fortælling om sanser, oplevelser, minder, æstetik og kultur. Derfor spiller mad også en rolle i billedkunst, i litteratur, i kulturhistorie og i religion, hvor den indgår som motiver og temaer, der har både kunstnerisk, symbolsk og rituel betydning. I de fleste verdensreligioner er mad omgærdet af normative regler for slagtning, tilberedning og spisning. Forståelsen af, om mad er forbudt, tilladt eller ligefrem påbudt at spise kan være mytologisk begrundet, hvilket forklarer forskelle mellem religioner og kulturer. Menneskets forhold til og brug af mad, måltider og livretter er resultatet af kultur og skaber af ny kultur. Mad markerer forskelle i livsstile, fungerer som identitetsmarkør og er genstand for evig debat. Målgruppe for kurset: Undervisere i KS-faggruppen og i fagene billedkunst, dansk, historie, religion og samfundsfag i ungdomsuddannelserne Læs mere og se programmet på systimekurser.dk Tilmeldingsfrist er den 20. januar 2016.

Al Bukhari: Hadith-samling. Religionshistoriske hovedværker i uddrag 1. udgave, 2007

Al Bukhari: Hadith-samling. Religionshistoriske hovedværker i uddrag 1. udgave, 2007 Religion Al Bukhari: Hadith-samling. Religionshistoriske hovedværker i uddrag 1. udgave, 2007 ISBN 13 9788761621078 Forfatter(e) Esben Andreasen Bogen viser hvorledes muslimer gennem historien har søgt

Læs mere

Hurt igt overblik En kulturteoretisk og -analytisk grundbogen om mødet mellem forskellige kulturer.

Hurt igt overblik En kulturteoretisk og -analytisk grundbogen om mødet mellem forskellige kulturer. Kulturforståelse Det kulturelle møde 1. udgave, 2005 ISBN 13 9788761611178 Forfatter(e) Georg Bank-Mikkelsen, Anne Skaarup Rasmussen En kulturteoretisk og -analytisk grundbogen om mødet mellem forskellige

Læs mere

Afro-caribisk religion -Rastafari, vodou og maronernes religion 1. udgave, Hurtigt overblik Levende skriftløse religioner.

Afro-caribisk religion -Rastafari, vodou og maronernes religion 1. udgave, Hurtigt overblik Levende skriftløse religioner. Religion Afro-caribisk religion -Rastafari, vodou og maronernes religion 1. udgave, 2018 ISBN 13 9788761683069 Forfatter(e) Anders Nielstrup, Sara Møldrup Thejls, Christian Vollmond Levende skriftløse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2014 VUC-Vestegnen

Læs mere

Culture at work - business, society and culture 1. udgave, 2018

Culture at work - business, society and culture 1. udgave, 2018 Kulturforståelse Culture at work - business, society and culture 1. udgave, 2018 ISBN 13 9788761691934 Forfatter(e) Kasper Asklund Belyser grænsefeltet mellem kultur, samfund og forretningsverdenen i en

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2014 HF

Læs mere

Kultur- og Samfundsfaggruppen

Kultur- og Samfundsfaggruppen Kultur- og Samfundsfaggruppen 10 bud - på kultur, identitet og værdier i Danmark 1. udgave, 2012 ISBN 13 9788761645135 Forfatter(e) Mehdi Mozaffari, Tina Magaard Bogen giver 10 bud på kultur, identitet

Læs mere

ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 Eleverne i 8.-9.klasse har religion to lektioner om ugen. Undervisningen i religionsfaget tager udgangspunkt i nedenstående temaer, som er bygget op omkring

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2014 Institution STUK Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Stx Religion C Jesper Kikkenborg 2C Oversigt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2012 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Religion

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2011/12 Institution VUC Holstebro/Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Religion C Camilla

Læs mere

I 1HF er der aftalt to tværfaglige forløb med historie og samfundsfag. I 2HF vil der både være tværfaglige og enkeltfaglige forløb.

I 1HF er der aftalt to tværfaglige forløb med historie og samfundsfag. I 2HF vil der både være tværfaglige og enkeltfaglige forløb. STUDIEPLAN Religion Rudolf Steiner-Skolen i Århus: 1. og 2. HF 2018-20 I 1HF er der aftalt to tværfaglige forløb med historie og samfundsfag. I 2HF vil der både være tværfaglige og enkeltfaglige forløb.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: November 2015 Vuc

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: November 2015 Vuc

Læs mere

Læseplan for Religion

Læseplan for Religion Formål Læseplan for Religion Formålet med religionsundervisningen er At styrke elevernes identitet og deres syn på fremtiden. At eleverne skal opnå en viden om deres egen religion og have kendskab til

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2018 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Skive-Viborg Hfe Religion B (net) Peter

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2014-15

Læs mere

Eksaminationsgrundlag for selvstuderende

Eksaminationsgrundlag for selvstuderende Eksaminationsgrundlag for selvstuderende Skolens eksaminationsgrundlag: Jeg ønsker at gå til eksamen i nedennævnte eksaminationsgrundlag (pensum), som skolen har lavet. Du skal ikke foretage dig yderligere

Læs mere

Indhold Podemann Sørensen, Jørgen: Religionshistoriske grundbegreber, systime 2009, s og Om monoteisme og polyteisme fra Religion.

Indhold Podemann Sørensen, Jørgen: Religionshistoriske grundbegreber, systime 2009, s og Om monoteisme og polyteisme fra Religion. Undervisningsbeskrivelse Termin December 2018 Institution Fredericia HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf enkeltfag Religion C netfag Troels Steen Søndergaard Lind - TSSL NreC138v Holdet

Læs mere

Religionsportalen, Systime (i-bog) - https://religion.systime.dk

Religionsportalen, Systime (i-bog) - https://religion.systime.dk Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: december 2016 HF

Læs mere

2. udgave. Grundbogen til. e I Ion. Lene Madsen Dorte Thelander Motzfeldt Anders Nielsen Bodil Junker Pedersen Sofie Reimick Trine Ryhave.

2. udgave. Grundbogen til. e I Ion. Lene Madsen Dorte Thelander Motzfeldt Anders Nielsen Bodil Junker Pedersen Sofie Reimick Trine Ryhave. 2. udgave Grundbogen til e I Ion Lene Madsen Dorte Thelander Motzfeldt Anders Nielsen Bodil Junker Pedersen Sofie Reimick Trine Ryhave SYSTIME m INDHOLD Forord 7 _ BRILLE KURSUS 11 Religion i det senmoderne

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2017 VUC-Vestegnen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Vinter 2016 Institution Vestegnen HF &VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hfe Religion B Ditte Rahbek Sørensen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December-januar 15/16 Institution VUC Vestegnen, Albertslund Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hfe Religion

Læs mere

Kristendommen i nutid (til læreren burger måske uddrag, men i så fald bliver det skrevet om til 4. kl. niveau)

Kristendommen i nutid (til læreren burger måske uddrag, men i så fald bliver det skrevet om til 4. kl. niveau) Årsplan for kristendom i 4. klasse 2011/2012 Formål Formålet med undervisningen i kristendomskundskab er, at eleverne opnår kundskaber til at forstå den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2018 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Skive Viborg HF og VUC (Viborg afdeling) HF

Læs mere

RELIGION Aktuelle og elevaktiverende udgivelser

RELIGION Aktuelle og elevaktiverende udgivelser RELIGION 2017 Aktuelle og elevaktiverende udgivelser Søg i butikken religion I webshoppen kan du finde alle vores udgivelser. shop.systime.dk 2 Se priser og licenser på shop.systime.dk Indhold Lutherjubilæum

Læs mere

Grindsted Privatskole Kristendom 8. Kl. 17/18

Grindsted Privatskole Kristendom 8. Kl. 17/18 Vi arbejder, ligesom folkeskolen, hen imod nye Fælles Mål for kristendom efter 9. Klasse, som kan ses via dette link: http://www.emu.dk/sites/default/files/kristendomskundskab%20 %20januar%202016.pdf Vi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleåret 2012-2013 Institution VUC Vest Esbjerg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Religion C (HFE)

Læs mere

Nrec18s Holdet er internetbaseret hvor kursisterne har læst materialet og besvaret spørgsmål på skrift og via lyd- eller videofil.

Nrec18s Holdet er internetbaseret hvor kursisterne har læst materialet og besvaret spørgsmål på skrift og via lyd- eller videofil. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2018 Institution Fredericia HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf enkeltfag Religion

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Juni 2013 Institution Thisted Gymnasium og HF-kursus

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Juni 2013 Institution Thisted Gymnasium og HF-kursus Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2013 Institution Thisted Gymnasium og HF-kursus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Religion C

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-Juni 2012 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Hf/hfe Kultur- og samfundsfag,

Læs mere

Religion C. 1. Fagets rolle

Religion C. 1. Fagets rolle Religion C 1. Fagets rolle Faget religion beskæftiger sig hovedsageligt med eskimoisk religion og verdensreligionerne, og af disse er kristendom, herunder det eskimoisk-kristne tros- og kulturmøde, obligatorisk.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Lyngby HF, e-learning (½-årligt) Religion

Læs mere

Nrec136v Holdet er internetbaseret hvor kursisterne har læst materialet og besvaret spørgsmål på skrift og via lyd- eller videofil.

Nrec136v Holdet er internetbaseret hvor kursisterne har læst materialet og besvaret spørgsmål på skrift og via lyd- eller videofil. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2016 Institution Fredericia HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf enkeltfag Religion

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2019 Institution Skive Viborg HF og VUC (Viborg afdeling) Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF

Læs mere

Arbejdsform: Klasseundervisning og samtale, gruppearbejde og individuelle øvelser.

Arbejdsform: Klasseundervisning og samtale, gruppearbejde og individuelle øvelser. Årsplan 6-7. klasse 2016/2017 Eleverne har 2 lektioner om ugen i skoleåret. I faget religion vil der i løbet af året bliver arbejdet med nedenstående temaer. Undervisningen er bygget op omkring clio online

Læs mere

Selam Friskole. Religion. Målsætning og læseplan

Selam Friskole. Religion. Målsætning og læseplan Selam Friskole Religion Målsætning og læseplan September 2009 Religionsundervisning Formål for faget Formålet med undervisningen i kundskab til islam er, at eleverne erkender og forstår, at den religiøse

Læs mere

Årsplan for kristendom i 5. klasse 2011/2012 af Helene Dyssegaard Jensen. Årsplan for kristendom i 5. klasse 2011/2012

Årsplan for kristendom i 5. klasse 2011/2012 af Helene Dyssegaard Jensen. Årsplan for kristendom i 5. klasse 2011/2012 Årsplan for kristendom i 5. klasse 2011/2012 Formål Formålet med undervisningen i kristendomskundskab er, at eleverne opnår kundskaber til at forstå den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2019 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Religion

Læs mere

Nutid: Teksten i dag Hvad bruger religiøse mennesker teksten til i dag?

Nutid: Teksten i dag Hvad bruger religiøse mennesker teksten til i dag? Kopiside 3 A Fortællinger Kopiside 3 B Fortællinger Hvad handler teksten om? Opstil de vigtigste punkter. Hvordan præsenterer teksten modsætninger såsom godt-ondt, mand-kvinde, Gud-menneske? Modsætninger

Læs mere

Studieplan HF. Holdnummer: 9reb2f10 (fjernundervisning) Religion C-B Lærer: Troels Lemming Petersen Fagets start og slut: 8. januar

Studieplan HF. Holdnummer: 9reb2f10 (fjernundervisning) Religion C-B Lærer: Troels Lemming Petersen Fagets start og slut: 8. januar Studieplan HF Holdnummer: 9reb2f10 (fjernundervisning) Religion C-B Lærer: Troels Lemming Petersen Fagets start og slut: 8. januar 2017 11. maj 2017 Uddannelsestid: 125 timer Faglige mål: Eleverne skal

Læs mere

Studieplan (HFE-hold) Faglige mål, fagligt indhold, fokuspunkter. Gennemgang af fagets nye læreplan. Begrebet Religion. - Herunder Smarts model

Studieplan (HFE-hold) Faglige mål, fagligt indhold, fokuspunkter. Gennemgang af fagets nye læreplan. Begrebet Religion. - Herunder Smarts model Studieplan (HFE-hold) Hold og skoleår: rreced17 (religion efterår 2017) Underviser: RHT/Hanne Toftager Periode Forløb Fag Progression Skriftligt (Uger) Faglige mål, fagligt indhold, fokuspunkter Arbejdsformer

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2017 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Religion

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Termin hvori undervisningen afsluttes: december-januar 2018/19 Herning

Læs mere

Analyse af kultur og sprog. En arbejdsbog til kultur- og sprogområdet i SO1 på hhx. 1. udgave, 2015

Analyse af kultur og sprog. En arbejdsbog til kultur- og sprogområdet i SO1 på hhx. 1. udgave, 2015 Studieområdet Analyse af kultur og sprog. En arbejdsbog til kultur- og sprogområdet i SO1 på hhx. 1. udgave, 2015 ISBN 13 9788761683557 Forfatter(e) Barbara Kjær-Hansen, Kasper Asklund Analyse af kultur

Læs mere

Oversigt over gennemførte forløb. Kristendom. Islam. Buddhisme. Undervisningsbeskrivelse. Termin Termin Maj/Juni HF & VUC Nordsjælland Helsingør

Oversigt over gennemførte forløb. Kristendom. Islam. Buddhisme. Undervisningsbeskrivelse. Termin Termin Maj/Juni HF & VUC Nordsjælland Helsingør Undervisningsbeskrivelse Termin Termin Maj/Juni 2017 Institution HF & VUC Nordsjælland Helsingør Uddannelse HF e Fag og niveau Religion C niveau Lærer(e) Mads Haahr Andersen Hold 4frlcmf1 Oversigt over

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 15 Institution 414 Københavns VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hfe Religion B Bente Lund

Læs mere

International økonomi

International økonomi International økonomi Fag og læsning (hhx) 1. udgave, 2014 ISBN 13 9788761668615 Forfatter(e) Henrik Wiwe Mortensen, Jeanette Hassing, Erik Arendal, Ina Schmidt, Anna Holm Grønlund, Mikkel Stampe Hjorth,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 13-14 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF &VUC Vestegnen Hf 2. år Kulturfag (religionsfagligt

Læs mere

KS konference 17. marts 2011. Lene Jeppesen Fagkonsulent i historie

KS konference 17. marts 2011. Lene Jeppesen Fagkonsulent i historie KS konference 17. marts 2011 Lene Jeppesen Fagkonsulent i historie Disposition Faggruppens identitet Faglighed og fagligt samspil Lærerplansændringerne: Slankning af fællesfagligt indhold og kernestof

Læs mere

Religion på Rygaards skole

Religion på Rygaards skole Religion på Rygaards skole FAGFORMÅL: Formålet med undervisningen i religion er: At eleven opnår forståelse for den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen hos det enkelte menneske og dets forhold

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1 25-01-2015 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Matt. 17,1-9 Hvem skal vi tro på? Moses, Muhammed eller Jesus? I 1968 holdt Kirkernes Verdensråd konference i Uppsala i Sverige,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2017 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Lyngby HF enkeltfag Religion B Sofie

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2016 Herning

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold F2014 Favrskov Gymnasium stx Religion C-niveau Bodil Reintoft Christensen 3b rel Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2013-2014 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF-enkeltfag Religion

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Horsens

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni 2018 Thy

Læs mere

3erlcel2. Side 1 af 6. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj- Juni 2016

3erlcel2. Side 1 af 6. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj- Juni 2016 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj- Juni 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF & VUC Nordsjælland, Hillerød afdelingen

Læs mere

Årsplan - RELIGION - 8/9 kl. - Skoleåret 2018/ Oure Friskole. Marina Andersen

Årsplan - RELIGION - 8/9 kl. - Skoleåret 2018/ Oure Friskole. Marina Andersen Årsplan - RELIGION - 8/9 kl. - Skoleåret 2018/2019 - Oure Friskole Marina Andersen Eleverne skal i faget religion tilegne sig viden og færdigheder, der gør dem i stand til at forstå og forholde sig til

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin hvori undervisningen afsluttes: Juni 2016

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin hvori undervisningen afsluttes: Juni 2016 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Juni 2016 Fredericia

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: december-januar 14 Institution Thy-Mors hf og vuc Uddannelse Fag og

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2016 Institution HF & VUC København Syd Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Religion C Tina

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2014-15 Institution HF og VUC Fredericia Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hfe Religion C-niveau

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2016/17 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF-enkeltfag Religion

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Januar 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Vestegnen HF & VUC Hfe Religion C Ditte Rahbek

Læs mere

Fra årsplan til emneudtrækning

Fra årsplan til emneudtrækning Fra årsplan til emneudtrækning Tema Problemstilling Tekster/andre udtryksformer Udvalgte Færdighedsog vidensmål Bibelske fortællinger/lig- nelser Hvad er lignelser og hvad kendetegner denne udtryksform?

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin 2012-13 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold stx Religion C Karianne Eggen Kristensen 2c Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Titel

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2012/13 Kristendom. Skolens del og slutmål i kristendom kan læses på skolen hjemmeside.

Årsplan Skoleåret 2012/13 Kristendom. Skolens del og slutmål i kristendom kan læses på skolen hjemmeside. Årsplan Skoleåret 2012/13 Kristendom Skolens del og slutmål i kristendom kan læses på skolen hjemmeside. Årsplan Kristendomskundskab 1. årgang 2012/2013 Periode og emne Materialer Metode/arbejdsform Mål

Læs mere

Bibelske fortællinger Undervisningen giver eleven mulighed for at kunne tolke grundlæggende værdier ud fra centrale bibelske fortællinger.

Bibelske fortællinger Undervisningen giver eleven mulighed for at kunne tolke grundlæggende værdier ud fra centrale bibelske fortællinger. Religion Der undervises i religion på 2.- 8. klassetrin. Fra 5.- 8. klasse afholdes en ugentlig fagtime, hvor det i 2.- 4. klasse er integreret i den øvrige undervisning. Kompetencemål efter 9. klasse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Vinter 2016 Institution Nordvestsjællands HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Hfe Religion C Louise

Læs mere

Kultur- og Samfundsfaggruppen

Kultur- og Samfundsfaggruppen Kultur- og Samfundsfaggruppen Billeder på integration 1. udgave, 2012 ISBN 13 9788761623218 Forfatter(e) Margit Anne Petersen, Stine Simonsen Puri Præsenterer nye og spændende metoder til studiet af integration

Læs mere

Kristendomskundskab 9. klasse 19/20

Kristendomskundskab 9. klasse 19/20 Formålet for faget kristendomskundskab er at få et indblik i den religiøse, filosofiske og etiske dimension af verden. Vi skal lære om forskellige religioner igennem af året, med afsæt i forskellige emner,

Læs mere

FIP religion - skriftlighed - gruppearbejde

FIP religion - skriftlighed - gruppearbejde FIP religion - skriftlighed - gruppearbejde kortlink.dk/q48e Øvelse 1 - SRP: Kommenter/forbedr opgaveformuleringerne eller brug overskriften/emnet og lav et udkast til opgaveformuleringer, der passer til

Læs mere

Studieplan (HFE-hold)

Studieplan (HFE-hold) Studieplan (HFE-hold) Hold og skoleår: rrebhd 17/2017-18 Underviser: RHT NB! Rækkefølge i forløb samt konkretiseret indhold endnu ikke fastlagt dette sker i samarbejde med kursisterne. Periode Forløb Fag

Læs mere

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler.

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. Det skal medvirke til, at eleverne bliver i stand til at

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Årstid/årstal Institution Uddannelse Hf/hfe/hhx/htx/st x/gsk/gif/fagpakke/hf+ Fag og niveau Fagbetegnelsen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2018 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Religion

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Forår 20 15 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Favrskov gymnasium stx Religion c niveau Jens Eriksen Toftgaard 3i Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være TPL-skema USH6 kap. Tro og tanker Livsfilosofi og etik (Fase ) Eleven kan, i skrift og tale, udtrykke sig nuanceret om grundlæggende tilværelsesspørgsmål i relation til den religiøse dimensions betydning

Læs mere

På websitet til Verden efter 1914 vil eleverne blive udfordret, idet de i højere omfang selv skal formulere problemstillingerne.

På websitet til Verden efter 1914 vil eleverne blive udfordret, idet de i højere omfang selv skal formulere problemstillingerne. Carl-Johan Bryld, forfatter AT FINDE DET PERSPEKTIVRIGE Historikeren og underviseren Carl-Johan Bryld er aktuel med Systime-udgivelsen Verden efter 1914 i dansk perspektiv, en lærebog til historie i gymnasiet,

Læs mere

Almen studieforberedelse

Almen studieforberedelse Almen studieforberedelse Antikkens hjerne. Antikkens tanker om sundhed og sygdom 1. udgave, 2015 ISBN 13 9788761670526 Forfatter(e) Lene Ipsen Belyser videnskabens konkrete opbygning af viden om menneskets

Læs mere

Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag.

Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag. Kære selvstuderende i: Religion B Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag. Jeg træffes på mailadressen: ma@kvuc.dk Med venlig hilsen Mads Aamand Hansen Hvis du

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau VUC Skive Viborg (Viborg afdeling) Hf HF enkeltfag C Lærer(e)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution VUC Vejle Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Religion B niveau Kathrine

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2017 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Kultur-

Læs mere

Kultur- og samfundsfaggruppen toårigt hf, august 2017

Kultur- og samfundsfaggruppen toårigt hf, august 2017 Bilag 14 Kultur- og samfundsfaggruppen toårigt hf, august 2017 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Faggruppen består af fagene historie B, religion C og samfundsfag C. Faggruppen giver grundlæggende

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Januar/juni 2016 Institution VUC Vestegnen, Albertslund Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf Religion C Sara

Læs mere

Almen sprogforståelse

Almen sprogforståelse Almen sprogforståelse Dansk Minimalgrammatik - med øvelser 1. udgave, 2008 ISBN 13 9788761622303 Forfatter(e) Birgit Lohse, Zsuzsanna Bjørn Andersen Kort og præcis oversigt over de væsentligste grammatiske

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Lyngby HF, e-learning (½-årligt) Religion

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Jupiter Skoleår: 2016-2017 Livsoplysning/Religion Uge/måned August-oktober efterårsferien Troens folk Folkekirken i Dag Buddhisme Hinduisme Livsfilosofi og etik til religiøse dimensions indhold

Læs mere

Dansk som andetsprog

Dansk som andetsprog Dansk som andetsprog Alverdens dansk - dansk som andetsprog. Basis ISBN 13 9788761683861 Forfatter(e) Hanne Milling, Anne Weile Grundbog til dansk som andetsprog på avu - basis 195,00 DKK Inkl. moms Gennem

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni 2013 VUF,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: recku 1208 Religion C, HFE

Undervisningsbeskrivelse for: recku 1208 Religion C, HFE Undervisningsbeskrivelse for: recku 1208 Religion C, HFE Fag: Religion C, HFE Niveau: C Institution: VUC Vejle, Vejle afd. (630248) Hold: religion C-niveau Termin: December 2012 Uddannelse: HF-enkeltfag

Læs mere

8. Engelsk A, Samf B, Psykologi C

8. Engelsk A, Samf B, Psykologi C Studieretningsbeskrivelse for 8. Engelsk A, Samf B, Psykologi C I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag

Læs mere

Kampen om landet og byen

Kampen om landet og byen Mellemøstenhar gennem tiderne påkaldt sig stor opmærksomhed, og regionen er i dag mere end nogensinde genstand for stor international bevågenhed. På mange måder er Palæstina, og i særdeleshed Jerusalem

Læs mere

Kursusforløb 6-8. klasse. Fagplan for Den Vide Verden og Demokrati

Kursusforløb 6-8. klasse. Fagplan for Den Vide Verden og Demokrati FAABORGEGNENS FRISKOLE PRICES HAVEVEJ 13, 5600 FAABORG TLF.: 6261 1270 FAX: 6261 1271 Kursusforløb 6-8. klasse ENGHAVESKOLEN D. 07-01-2009 Sideløbende med historieundervisningen i 6.-9.kl. er der i 6.

Læs mere

Indholdsfortegnelse til Horisont grundbog i religion (foreløbig)

Indholdsfortegnelse til Horisont grundbog i religion (foreløbig) Indholdsfortegnelse til Horisont grundbog i religion (foreløbig) Forord (af redaktionsgruppen: Allan Ahle, Lene Nibuhr Andersen, Annika Hvithamar og Tim Jensen) Indledning Hvorfor viden om religion er

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2015 Institution 414 Københavns VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hfe Religion C Søren Ocansey

Læs mere