Core træning af hunde

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Core træning af hunde"

Transkript

1 Core træning af hunde Af dyrlæge ph.d. Charlotte Frigast Indledning: Formålet med disse sider er at give et indblik i lidt øvelser, som en sund og rask hund kan udføre. For hver enkelt hund kan der plukkes i øvelserne så belastningen og sværhedsgraden tilpasses den enkelte. Brugt forkert kan man lave mere skade end gavn, så træning skal altid foregå i tæt samarbejde med behandler. Alle de mange billeder kan give inspiration til træningen, og det giver mulighed for at træne mod et mål. Daglig træningstid, antal og type af øvelser skal aftales så formålet med træningen opfyldes! Korrekt udført træning vil styrke de muskler, som styrer og stabiliserer om ryghvirvlernes led samt om de led, der holder lemmerne fast til ryggen. Endvidere trænes nervesystemet ved de mange uvante stillinger som igen styrker evnen til at koordinere. Dette skulle gerne resultere i en forbedret styrke og hurtighed i din hunds bevægeapparat, så risiko for skader opstået under leg, løb og træning mindskes eller forhåbentlig undgås. Øvelserne har den fordel at de kan udføres i en dagligstue, altså også i dårligt vejr. Udstyr: Der er vigtigt at hunden føler sig tryg, ellers vil den ikke yde noget. Et skridsikkert underlag som f.eks. græs, et yoga- eller ligge underlag er perfekte underlag, så hunden ikke glider eller skrider.

2 En kasse der i højden svarer til hundens albuer vil som regel være den højde, der er passende til de fleste øvelser. Kassens overflade, hvor hunden skal stå med forben eller bagben, bør være dækket at et skridsikkert underlag. Igen vil et liggeunderlag eller et yogamåtte være perfekte. Det kan klistres fast med evt. dobbelt klæbende tape. En opvaskebalje som er passende stor til, at hunden kan bevæge sine forben rundt på den. Target til touch, hvis hunden er vant til at arbejde med dette. Lækre godbidder som hunden vil arbejde for. Klikker, kan anvendes med fordel, men det kræver, at hund og ejer er vant til at arbejde med denne form for forstærkning. En aflang pose med sand eller andet tungt. Den kan dels bruges til at holde på kasser eller fysiobolde, så de ikke flytter sig når hunden arbejder, eller til at markere for hunden at den ikke skal flytte benene når kroppen strækkes (som på f.eks. fig. 1.) Her er der brugt små fysiobolde). Fysiobolde (f.eks. Fit Paws) af forskellig slags udvalgt til hunden. Som usikkert underlag kan også anvendes luftmadras og bildæk. Det er kun fantasien der sætter grænser. Vippebræt kan bruges. Hvis man har mulighed for at skridte hunden i vand enten i Water Walker eller på stranden er begge rigtig gode træningsmetoder til at styrke muskler i ryg og ben samtidig med at hunden bevæger sig på en normal måde. Vand giver god modstand når man bevæger sig i det. Jeg kommer ikke yderligere ind på den træning her, idet det er et stort kapitel for sig, men jeg vil blot nævne at det er fantastisk god træning. Modstand under bevægelse kan også fås når hunden går i højt græs. Kontrolleret skidt kan også udføres på alm. løbebånd til mennesker, men husk det skal være i skridtgang for at opnå den ønskede effekt. Hvem skal lave øvelser Alle hunde vil have gavn af at lave de beskrevne øvelser, men belastningen og øvelsernes sværhedsgrad skal tilpasses hunden, dens alder, et eventuelt problem og hundens fysiske form. Selv om det er øvelser uden fart, så er der tale om styrketræning og belastning, som sagtens kan give overbelastninger, hvis øvelserne ikke tilpasses hunden. Selv den sunde og raske hund skal trænes forsigtigt op i alle disse uvante stillinger. Der skal derfor lægges en fornuftig plan for træningen.

3 Øvelser generelt Gør øvelserne til en sjov leg. Beløn med lækre godbidder og masser af ros, når hunden udfører øvelserne korrekt. Træn kun i korte perioder (5 minutter) i starten og husk at stoppe, helst inden hunden bliver ukoncentreret. I løbet af 2-3 uger kan hunden formentlig træne i perioder på ca. 20 min. Daglig træning gennem 3 måneder vil med stor sikkerhed resultere i, at hunden har fået veludviklede muskler om ryggen og de øverste led på benene. Sørg for at skabe ro under træningen. Det giver et godt grundlag for at øvelserne udføres optimalt. Hav tålmodighed. Det bedste er at hunden selv lærer at indtage de korrekte stillinger. Det træner hundens nervesystem og koordinering. Om øvelserne Træning af hunden skal startes og tilpasses dét niveau hvor hunden er. Alle øvelser på alle niveauer vil altid kunne udføres med gavn også for den trænede hund. Det vil bare være lettere eller mindre krævende for den trænede hund, at udføre øvelser på let niveau. Øvelserne skal udføres langsomt. Dette vil kræve mere af hunden på mange måder og giver forbedret koordinering, balance og styrke. Øvelserne er krævende for hunden, men der er ingen fart på, hvilket gør øvelserne meget anvendelige, når hunde skal genoptrænes og optrænes. I de fleste øvelser indgår der dét, at hunden skal holde en kropsstilling ofte et stræk, i en kort periode på nogen sekunder inden den belønnes. Der er flere typer af øvelser. Der øves stræk, balance, bøjelighed og styrketræning. Når der tales øvelser som primært er en form for styrketræning, skal man huske det kun udføres 2 gange om ugen, mens de andre øvelser godt kan udføres hver dag. Øvelserne kan ikke erstatte motion, men de er en meget fint supplement. Ture i snor hvor bevægelse i skridt er prioriteret er også en øvelser hvor core muscles trænes lige som koordineringen. Bevægelse i skridt er en forsømt øvelse. De burde prioriteres højt i dagligdagen og alle hunde burde skridte minimum et kvarter dagligt. Ser man på gåturen en bakke så skridt op og ned af den. Brug træstammerne i skoven, det tunge sand langs stranden og den ujævne skovbund til at træne hunden i når du går tur. Sæt farten ned til skridt og arbejd i langsomt tempo.

4 Hvor meget og hvor ofte Når øvelserne er indarbejdet og hunden er tryg ved situationerne og de mange kropsstillinger kan en mere målrettet træning startes lige som styrketræning også kan begyndes, hvis det er aftalt at hunden har behov for dette. Balance, fleksibilitet og stræk (pilates) kan udføres dagligt. I starten er 5 minutter evt. 2 gange om dagen nok for hunden, men over en periode på 3 uger kan træningen øges til minutters daglig. Når der er tale om styrketræning på højt niveau skal øvelserne udføres f.eks. 10 gange og disse 10 øvelser skal gentages 3 gange med pauser ind i mellem. Hvis vi mennesker laver styrketræning kan vi ændre lidt på belastningerne. Det er lidt svært når vi arbejder med hundene, dog kan der ses ændring i sværhedsgraden når du ser på billederne: fig Hundens egen vægt og fysiske form har stor indflydelse på, hvor meget man skal belaste, men målet er at man 2 gange om ugen laver styrketræningen med henholdsvis forparti (fig ) og bagpart (fig. 15 til 19) hvor øvelserne (10 stk.) udføres 3 gange. Hvad du skal gøre med din hund skal aftales, så du ikke laver skader og overbelastninger. Det kan sagtens tage flere måneder inden din hund er klar til øvelserne, så belastning og antal øvelser skal aftales. Let niveau mod svært! For ikke at ødelægge allerede indlærte færdigheder, som dét at kunne lægge eller sætte sig hurtigt under kommando, så lok hunden ind i stillingerne med en godbid. Før hånden foran hundens næse, træk den frem og op i en stå, frem i et stræk (fig. 1), tilbage i en sit og ned i et dæk. Det gøres som om hunden er hvalp, og er ved at lære stillingerne. På denne måde udføres stillingsskiftet langsomt og mange små muskelgrupper vil blive aktiveret. Hunden skal holde balancen og bruge flere kræfter, end hvis øvelserne udføres hurtigt. Øvelserne kan sammenlignes med, at vi selv skal rejse og sætte os langsomt op og ned i en stol mange gange i træk. Mange muskler i ben og overkrop aktiveres for at løfte kroppen op og ned. Samtidig skal man holde balancen. Øvelsen er mere krævende end hvis den udføres hurtigt.

5 Stræk på gulvet. Fig. 1 Læg noget foran hundens bagben, så hunden ikke flytter dem. Ved at lokke strækkes ryg og bagben. Hunden skal strække sig frem og lægge vægten over forbenene for at nå godbidden. Ryg, hals og nakke skal være i en lige linje både set fra siden og oppefra. Ryggens muskulatur og hundens balance styrkes. Stillingen holdes nogen sekunder inden belønning gives. Ved at løfte hånden og føre den op over hundens hoved og let bagud, kan hunden ændre stilling fra stå til sit og igen kan hunden med hånden trækkes frem i stå og stræk. Der gives godbid hver gang, der foretages et stillingsskift på tilfredsstillende vis! Øvelsen dæk kan også udføres ved at sænke hånden mod underlaget. Der skal ikke være noget foran hundens bagben under denne øvelse. Ved at ændre på hovedets og halsens stilling skal hunden stabilisere sin krop. Ved at føre hånden med godbidden ned mod hundens bagben, skal hunden strække sig mod godbidden. Kunsten er at hunden ikke går rundt, men står stille og strækker den ene side af kroppen og bøjer den modsatte side (fig. 1. c). Føres hånden mellem hundens forben, vil hunden bøje halsen efter godbidden (fig. 1b). Ud over stræk og bøjning øver hunden sig i at holde balancen, træner sit nervesystem og de små Core Muskler om hvirvelsøjle og led.

6 Fig. 1 a På fig. 1 a ses stræk (middelmådigt) på lille luftfyldt balance skive. Også her kan øvelsen ud over et lige stræk fremad bestå i stræk af hals og mod bagben eller ind mellem forbenene, så ryggen bøje til siderne eller krummes. Fig. 1 b (Nakke og ryg strækkes for at nå godbidden ved bryst benet)

7 Fig. 1c (Hals og ryg bøjes mod højre) Fig. 1d (sidebøjning kan også udføres liggende/siddende på dounut)

8 Stræk på kasse (fast underlag) Fig. 2 Fig. 3 Kasse i en højde der svarer til hundens albuer. Gerne med skridsikker overflade (som mangler på billederne)(fig.2, 3 og 4) Hunden skal strække sig frem over forben. Ryggen holdes ret (i lige linje). Løftes hånden belastes bagbenene mere (fig.4). Det samme sker hvis højden på kassen øges. Sørg dog for en ret linje gennem ryggen. Ved at tage hånden med godbidden ned mod brystet og mellem hundens forben eller ned langs ryggen mod bagbenene strækkes ryggen på forskellig måde (stillinger som vist på fig. 1 b og c). Hunden styrkes i smidighed og bruger samtidig kræfter på at holde balancen. Det er igen vigtigt at hunden ikke bevæger sig rundt for at komme ned til bagbenene, men kun strækker ryg og hals for at nå godbidden. Indtil hunden er stærk i øvelsen kan man støtte med en hånd på den side af ryggen, som hunden drejer væk fra. Det hindrer den i at bevæge sig rundt. Stillingen på fig og 4 kan udnyttes til også at styrketræne forben. Sænkes hånden, sænkes hoved og hals på hunden, hvis den følger efter hånden. Hvis hånden samtidig trækkes lidt væk fra hundens snude, vil skulder og albuer bøjes (som på fig. 21). Løftes hånden igen strækker hunden sig opad og løfter sin forpart ved at strække forbenenes led.

9 Fig.4 Stræk af bagben fra fast underlag Fig. 5 Fig. 5 er et sværere trin end fig. 1. Der er tale om stræk af bagben, brug af balance og styrke af ryg og bagben. Forben belastes også ved at hunden strækker sig frem.

10 Fig. 6 På fig. 6 strækker hunden sig frem fra en balancepude med luft. Ryggen styrkes, bagben strækkes og styrkes, forben belastes og styrkes. Hoved og hals kunne holdes højere end vist på figuren, så linjen gennem ryggen var mere lige. Sværhedsgraden er større end fig.5. Det kan være en god øvelse at hunden inden disse øvelser (som ses på fig. 5 og 6) lærer at bakke op på kassen. Mange hunde har svært ved koordinere og bevare kontakt med bagben på ændret underlag. Ved at bakke op på kassen (fig.7) trænes hoftebøjerne ligesom hundens bevidsthed om bagbenenes position. Samlet bruger man disse øvelser til at forbedre bagbenskontrollen. Fig. 7

11 Fig. 8 På fig. 8 bakkes hunden til et ikke fast underlag (balance pude med luft). Dette øger hundens bevidsthed om bagbens position. Fig. 8a På Fig. 8 a ses elefant-øvelsen hvor hunden træder rundt med bagbenene, mens forben forbliver på vaskebaljen. Også en mægtig øvelse der styrker koordinering og kontrol af bagben. Se også fig. 24.

12 Fig. 9 På Fig. 9 strækkes fra fast underlag. Kassen er i højde med hundens albuer. Der er god belastning på forparten og ryggens muskler arbejder for at holde balancen. Fig. 10 Sværhedsgraden øges med stigende figurnumre. Her er underlaget for bagbene usikkert. Belastningen og kravet til balance øges i bagben, ryg og forben.

13 Fig. 11. Stræk af bagben med forben på usikkert underlag. Fig. 12 Fig. 11 og 12 viser hunden med forben på usikkert underlag. Ændres hovedets stilling til siderne tilbage mod bagben, fremad eller ned mellem forbenene skal hunden vedvarende holde balancen og herved aktiveres de små muskler, der stabiliserer kroppen. Også i denne stilling er det muligt at lave armbøjninger. Dette udløses ved at hoved og hals strækkes fremad, og der samtidig sker en sammenbøjning af skulder og albueled når

14 hånden med godbidden sænkes. Samme stilling af hundens forparti som på fig. 21, dog er forbenene på fig. 11 og 12 jo oppe på peanutten. Fig. 13 Har man en balancepude med luft kan denne sættes på en spand eller murbalje og situationen minder meget om fig. 11 og 12. Fig. 14

15 Sværhedsgraden øges ved at underlaget for bagbenene er usikert (fig. 14). Igen kan situationen gøres sværere ved at hovedets stilling er bøjet ned mellem forbenene eller bøjet til siderne. Styrketræning fig. 15 Styrketræning. Hunden sidder med forben på fast underlag (kasse). Den skal rejse sig til stående hund med forben på kassen. Se fig. 16. Fig. 16 Kravet bliver større når underlaget for forben er luftfyldt/usikkert. Det kræver større balance at udføre øvelsen.

16 Forbenene skal være på en balanceskive (fig. 17) eller fysiobold (fig. 18) med passende højde (albue). Hunden skal løfte bagparten til stå. Det er som at rejse og sætte sig på en stol (fig.19) Fig.17 Hunden er ved at rejse sig fra sit Fig. 18 Hunden er i sit og har rejst sig se fig. 12

17 Armbøjninger Fig 19 På fig. 19 ses at hunden bøjer let i albue og skuldre for at røre target med næsen. Der er tale om en let belastning, men for hunden der starter genoptræning er den svær nok. Fig. 20 På fig. 20 ses en let sammenbøjning af albuer og skuldre. Hunden skal touche en target på gulvet. Sammenbøjningen og belastningen i muskler og led bliver større når afstanden til gulvet øges. Det gøres her med en flad balancepude. Skal belastningen af forparten og af musklerne øges yderligere kan hunden have bagben på kasse eller luftfyldt fysiobold. Hunden trækkes frem og ned med forparten. Der ses en flot sammenbøjning i albuer og skulder. Når hunden skal løfte forparten op strækkes disse led. Det svarer til vi laver armbøjninger på gulvet. Muskulaturen om de to led skal arbejde og samtidig skal hunden holde stillingen, der styrker ryggen og bagparten.

18 Fig. 21 Armbøjninger kan også laves med en udgangsstilling som på fig. 11, 12, og 14. Bagben på kasse eller fysiobold. Sænkes hoved og hals ned og frem fås derved den samme belastning (sammenbøjning) af skuldre og albuer. Løftes hoved og hals strækkes leddene i forbenene til udgangspositionen. Fig. 22

19 Fig. 23 På fig. 23 udøves både styrke og balance samt sammenbøjning af skulder og albuer. Fig 24 På fig. 24 går hunden rundt om en fysiobold. Styrke og koordinering af bagen. Minder om øvelsen elefant hvor hunden går rundt med bagben om en vaskebalje (fast underlag). Forben er på baljen (Fig.8a).

20 Fig. 24 Fig. 24 viser balancetræning af hele kroppen på et stort vippebræt. enten forben eller bagben. Fig. 25. Balance træning på vippebræt med

21 Fig. 26. Alle de beskrevne øvelser som sit, stå, dæk, stræk osv. kan udføres når hunden er på en stor fysiobold. Her henvises til fine videoer der ligger på nettet, hvis du søger FitPaws. højre bagben er løftet Fig.27 Balancetræning hvor venstre forben og

22 Øvelserne kan startes forsigtigt når hunden er 8 uger Det skal bare være sjov leg.

23

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt Her finder du 2 forskellige muskeltræningsprogrammer til at styrke din krop helt inde fra og ud programmer som du kan lave hjemme lige når det passer dig. Start med program 1 og gå til program 2, når du

Læs mere

Mogens Eliasen: "HjerneGymnastik for Kvikke Hunde" Del 3A: Simple Lydighedsøvelser. Forrige øvelse Tilbage til indholdsfortegnelsen Næste øvelse

Mogens Eliasen: HjerneGymnastik for Kvikke Hunde Del 3A: Simple Lydighedsøvelser. Forrige øvelse Tilbage til indholdsfortegnelsen Næste øvelse 1 Forrige øvelse Tilbage til indholdsfortegnelsen Næste øvelse Introduktion Hunde strækker sig, når de rejser sig op og gør klar til at bevæge sig De sætter forbenene så langt frem, som de kan nå, sænker

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3 Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3 Øvelser efter hofteartroskopi uge 6-12 Dette program indeholder progression af tidligere øvelser, som forberedelse til at kunne vende tilbage til fysisk krævende

Læs mere

Styrketræning for rullere

Styrketræning for rullere Styrketræning for rullere Kopieret fra: www.go motionshop.dk. Se også dette link, hvor øvelserne vises live: http://www.gomotion.dk/peasp?p_id=250&page=1 Når man løber på rulleskøjter oplever man, specielt

Læs mere

Træning med elastik. Foto og tekst: Claus Venlov Go-motion.dk På billederne: Susie Siewert. Side 1/6. Copyright www.go-motion.dk.

Træning med elastik. Foto og tekst: Claus Venlov Go-motion.dk På billederne: Susie Siewert. Side 1/6. Copyright www.go-motion.dk. Side 1/6 Et enkelt lille program Træning med elastik er godt til at starte med - for dig som måske ikke har trænet styrketræning før eller skal igang efter lang tids pause. Vi vil foreslå at du vælger

Læs mere

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Tidsgruppe 0 10 minutter: Hofteløft En god øvelse der træner både baglår, baller og det nederste af ryggen. Øvelsen bruges til at træne forskellige

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Kommandoer i klikkertræning

Kommandoer i klikkertræning Kommandoer i klikkertræning Klikkertræning af din hvalp Klikkertræning blev udviklet tilbage i 1940 erne af trænere af havpattedyr, idet de blev klar over, at de kunne kommunikere med delfiner og hvaler

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

NÅR DU ER BLEVET OPERERET. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation.

NÅR DU ER BLEVET OPERERET. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation. I den side, hvor du er blevet opereret, har muskler og sener i operationsområdet, omkring skulderleddet

Læs mere

TRÆNING I EGET HJEM. *Bonusmateriale

TRÆNING I EGET HJEM. *Bonusmateriale TRÆNING I EGET HJEM *Bonusmateriale MED TRÆNINGSPROGRAM Sammen med din ketodiæt kan du øge dit vægttab (og velvære!) med lidt træning. Denne e-bog er en kort bog om træning hjemmet, som er en god og nem

Læs mere

3 seje programmer til fitnesscentret: I topform med 3 X FITNESS OM UGEN MINUTTER

3 seje programmer til fitnesscentret: I topform med 3 X FITNESS OM UGEN MINUTTER Husk hviledage! Alle tre træningsprogrammer udfordrer din styrke og kondition. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at holde en hviledag efter hvert træningspas. 28 I FORM 4/2016 3 seje programmer til

Læs mere

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 2

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 2 Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 2 Øvelser efter hofteartroskopi uge 3-5 Dette program indeholder progression af de indledende øvelser, som du har udført de første uger efter operationen. I de

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Praktisk træning. Bakke. & bagpartskontrol. 16 Hund & Træning

Praktisk træning. Bakke. & bagpartskontrol. 16 Hund & Træning Praktisk træning Tekst: Karen Strandbygaard Ulrich Foto: jesper Glyrskov, Christina Ingerslev & Jørgen Damkjer Lund Illustrationer: Louisa Wibroe Bakke & bagpartskontrol 16 Hund & Træning Det er en fordel,

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Træning med lille elastik

Træning med lille elastik Til patienter og pårørende Træning med lille elastik Vælg farve Vælg billede Fysioterapien Øvelsesprogram med lille elastikbånd Ved træning med elastik kan du styrketræne dine muskler. Elastikken er let

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

Motionsplan: Uge 1-6

Motionsplan: Uge 1-6 Motionsplan: Uge 1-6 Her er en god workout, der passer til begyndere. Kan fuldstændigt tilpasses din livstil. Hvis du følger dette program, kan du gøre workout, når det passer dig bedst og uden et kostbart

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig SKOVFITNESS SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig oplagt at bruge naturen til at trænede muskler, der ikke bliver brugt, når du løbetræner. Der mange gode grunde til at træne

Læs mere

AFSPÆNDINGSØVELSER FOR PILOTER

AFSPÆNDINGSØVELSER FOR PILOTER AFSPÆNDINGSØVELSER FOR PILOTER Som pilot sidder du meget ned i løbet af en arbejdsdag. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at styrke og bevæge din krop, når det er muligt. Her er nogle gode øvelser,

Læs mere

Træningskort. Fit In? Side 1

Træningskort. Fit In? Side 1 Træningskort Fit In? Side 1 Løb Den første generelle opvarmning er løb, så pulsen kommer op. Start med at løbe ca. 5 minutter i salen. Varier gerne mellem almindeligt løb, hælspark og høje knæløft. Lav

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion

Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion af brystet med protese Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst med en protese. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til,

Læs mere

Øvelsesprogram til skulderopererede - Bicepstenodese - Bicepstenotomi

Øvelsesprogram til skulderopererede - Bicepstenodese - Bicepstenotomi Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede - Bicepstenodese - Bicepstenotomi www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der har fået foretaget operation

Læs mere

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2 Side 1 av 6 Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2 Da det ofte er en smerte, der har udløst den "frosne skulder", er det meget vigtigt, at øvelserne ikke medfører smerter,

Læs mere

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Træningsprogram efter hoftealloplastik

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Træningsprogram efter hoftealloplastik Generel information Det er vigtigt, at du hele tiden tager hensyn til smerter i forbindelse med træning og dagligdags aktiviteter. Dvs. du må gerne mærke ømhed og let smerte under træningen, men ikke opleve

Læs mere

Information og træningsprogram til hjertepatienter

Information og træningsprogram til hjertepatienter Patientinformation Information og træningsprogram til hjertepatienter Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Rev. okt. 2010 Information om fysisk aktivitet Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Nakke 3 Placér begge hænder på hovedet og træk forsigtig ned mod brystet således at det strækker i nakken. Hold stillingen 15-20 sek. 2 - Nakke 1 Placér den ene hånd på hovedet og træk forsigtig hovedet

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning ØVELSESKORT MED FITNESSTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fitnessdelen af vores 12 ugers koncept: Fodbold Fitness. 12 kort ét til hver uge der indeholder

Læs mere

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange).

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange). Vandrende pind & Ugle Her får du grundtræning af hele kroppen. Du får trænet dit kredsløb og din balance og styrket arme, ben, mave og ryg. Dertil trænes en bedre bevægelighed i corpus (mave/ryg regionen).

Læs mere

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen.

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen. OFF SEASON 2012 På de følgende sider følger de træningsprogrammer, som alle spillere skal arbejde med i løbet af sommerperioden (fra start juni til slut august). Styrketræning med fokus på kropstamme Programmet

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese Patientvejledning Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013 qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø Basis pilates program zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio

Læs mere

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 3

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 3 Side 1 av 6 Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 3 Da det ofte er en smerte, der har udløst den "frosne skulder", er det meget vigtigt, at øvelserne ikke medfører smerter,

Læs mere

Styrketræning med frie vægte

Styrketræning med frie vægte Styrketræning med frie vægte Er det bedst at styrketræne i maskiner, eller bedre at bruge løse vægte? Der er fordele og ulemper ved begge dele. I maskinerne er bevægelserne mere kontrollerede, det er nemmere

Læs mere

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk Efter en

Læs mere

Noter fra foredrag. Ved Charlotte Frigast

Noter fra foredrag. Ved Charlotte Frigast Noter fra foredrag Ved Charlotte Frigast Bøj og stræk og sidebøjning en følge af hvirvlernes led forbindelser Bevægelighed Pile: stor bøj og stræk bevægelighed i hvirvelsøjlen De forreste led i halsen

Læs mere

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 Øvelserne bør gentages 4 gange ugentligt. Øvelse Planken Diagonal løft Mavebøjninger (korte) Mavebøjninger (høje) Squats Squats på 1 ben Sideplanken Rygstræk

Læs mere

Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet

Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet Du har fået en pladsgørende operation i skulderleddet. Nu skal du begynde at træne skulderen, så du holder skulderens bevægelighed og styrke

Læs mere

Korsbåndsprogram - genoptræning efter ACL-rekonstruktion

Korsbåndsprogram - genoptræning efter ACL-rekonstruktion Korsbåndsprogram - genoptræning efter ACL-rekonstruktion Navn Operation Operationsdato Dato efter operation Fokusområde Uge 3: Uge 5: Uge 7: Uge 11: Uge 13: Uge 16: Forventet slutdato: Roskilde kommune.

Læs mere

Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede

Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede Tekst: Maj Bruun Wahl, fysioterapeut Foto: Lars Bahl 2 TRÆN DERHJEMME Øvelser til whiplashskadede I dette hæfte præsenteres du for en række lette øvelser, du

Læs mere

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1)

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1) Hvalpetræning del 1 Samling i rundkreds om træningsleder på eget medbragt tæppe. Tæppet er et sted hvor hunden, skal forholde sig i ro, og være glad for at være. Starter med at hvalpen skal sidde stille

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

Øvelsesprogram til knæ-opererede

Øvelsesprogram til knæ-opererede Patientinformation Øvelsesprogram til knæ-opererede www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Øvelsesprogram til knæ-opererede Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der er blevet opereret i knæet.

Læs mere

Hemi- eller total skulderalloplastik

Hemi- eller total skulderalloplastik Hemi- eller total skulderalloplastik Hel- eller halvprotese i skulderen som følge af f.eks slidgigt og leddegigt Side 1 af 6 Fysio- og Ergoterapi Generel information Du har fået isat en skulderledsprotese,

Læs mere

Sådan genoptræner du efter en stabiliserende operation af knæskallen (MPFL)

Sådan genoptræner du efter en stabiliserende operation af knæskallen (MPFL) Sådan genoptræner du efter en stabiliserende operation af knæskallen (MPFL) Du har fået foretaget en rekonstruktion af dit indvendige ledbånd i knæet, og du skal nu i gang med at genoptræne dit knæ. GODE

Læs mere

Foto: colourbox. Navn. Operation og dato. Fokusområde

Foto: colourbox. Navn. Operation og dato. Fokusområde Foto: colourbox Navn Operation og dato Fokusområde 1 Styrke 1. Grundtræning a. Lig på siden med begge ben bøjede. Sæt elastikken om det øverste lår. Løft øverste knæ op og ned, men fødderne holdes samlede.

Læs mere

Øvelsesprogram til skulderopererede - Overrevet styresene i skulder

Øvelsesprogram til skulderopererede - Overrevet styresene i skulder Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede - Overrevet styresene i skulder - Rotator cuff ruptur www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der har

Læs mere

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Formålet med træningen er at forebygge, lindre og/eller afhjælpe graviditetsbetingede smerter og gener i bækken, ryg og underliv.

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - hofte. Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese

Patientvejledning. Træningsprogram - hofte. Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese Patientvejledning Træningsprogram - hofte Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese For at du hurtigst muligt kan vende tilbage til din normale hverdag, er det vigtigt, at du laver

Læs mere

Øvelsesprogram til skulderopererede - Slidgigt mellem kraveben og skulderblad - Indeklemningssmerter i skulder (Impingement)

Øvelsesprogram til skulderopererede - Slidgigt mellem kraveben og skulderblad - Indeklemningssmerter i skulder (Impingement) Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede - Slidgigt mellem kraveben og skulderblad - Indeklemningssmerter i skulder (Impingement) www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder

Læs mere

Øvelse: DcH B-klasse fremadsendelse

Øvelse: DcH B-klasse fremadsendelse Beskriv øvelsen: På signal fra dommeren gør hundeføreren og hund klar på et anvist startsted. Dette startsted er markeret af en port af 2 markeringspinde opsat med 3 skridt imellem. Føreren placerer sig

Læs mere

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Genoptræning Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Din skulder har været gået af led, og er nu sat på plads.

Læs mere

Nakkeøvelser. Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100. www.fysioterapiogsmerteklinik.dk

Nakkeøvelser. Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100. www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Nakkeøvelser Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Øvelser som styrker, stabiliserer og forbedrer udholdenhed af din nakke og giver

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med total knæprotese

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med total knæprotese Patientvejledning Træningsprogram efter operation med total knæprotese Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt Genoptræningen

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med væv fra maven (DIEP-lap)

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med væv fra maven (DIEP-lap) Sådan træner du efter brystrekonstruktion med væv fra maven (DIEP-lap) Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst og skal nu i gang med genoptræningen. I denne pjece finder du vores anvisninger til,

Læs mere

Mastektomi (Øvelsesprogram)

Mastektomi (Øvelsesprogram) Mastektomi (Øvelsesprogram) Information Efter operationen og senere under en eventuel strålebehandling kan vævet blive uelastisk og stramt. For at modvirke dette, er det vigtigt at du arbejder med forskydelighedsbehandling.

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører med passagerer.

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører med passagerer. Gode øvelser til dig, der kører med passagerer. Bevæg dig selv om du har stillesiddende arbejde Der er mange stillesiddende timer bag rattet, hvad enten man kører bus eller taxi. Bevægelse er meget vigtig

Læs mere

16 ØVELSER DER STYRKER DIG

16 ØVELSER DER STYRKER DIG 16 ØVELSER DER STYRKER DIG STRÆK DIG STÆRK - NÅR DU HAR 5 MINUTTER - I PAUSER PÅ ARBEJDET OG I FRITIDEN Øvelserne på disse ark kan ved lidt træning mindske smerter i nakke-, skulder- og armmusklerne. De

Læs mere

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Dette er et selvtræningsprogram beregnet til træning med henblik på at mindske dine smerter foran på knæet og under knæskallen. Desuden har øvelserne en

Læs mere

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin Step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler i ben og balder. Effekten fra

Læs mere

Den gammeldags chambon et longerings hjælpemiddel til optimal træning af hestens rygmuskler

Den gammeldags chambon et longerings hjælpemiddel til optimal træning af hestens rygmuskler Den gammeldags chambon et longerings hjælpemiddel til optimal træning af hestens rygmuskler Muskulus longissimus er en meget vigtig muskel, der ligger omkring hestens rygsøjle. Den ligger på begge sider

Læs mere

Sæt dig på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for, at benene er placeret i ret vinkel.

Sæt dig på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for, at benene er placeret i ret vinkel. At sidde på stolen Sæt dig på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for, at benene er placeret i ret vinkel. Tempo Udfør øvelserne i det tempo du føler, er behageligt. Variere gerne tempoet. I balanceøvelser

Læs mere

TRÆNING MED X-CARE BOLD

TRÆNING MED X-CARE BOLD TRÆNING MED BOLD TRÆNING MED BOLD Retningslinier for øvelserne. Sørg for at starte alle øvelser i den rigtige udgangsstilling. Hvis dette ikke er muligt, bør du vente med øvelsen. Start alle øvelserne

Læs mere

Ortopædkirurgisk Afdeling. Træningsprogram. Pladsgørende operation i skulderleddet

Ortopædkirurgisk Afdeling. Træningsprogram. Pladsgørende operation i skulderleddet Ortopædkirurgisk Afdeling Træningsprogram Pladsgørende operation i skulderleddet 1 Efter operationen Du må få dage efter operationen i princippet bruge din arm frit inden for smertegrænsen, med mindre

Læs mere

Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled (regime)

Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled (regime) Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled (regime) EFTER OPERATIONEN Efter operationen hjælper plejepersonalet dig op at sidde på sengekanten, samt op og stå og gå, hvis

Læs mere

Antistressøvelser for kroppen

Antistressøvelser for kroppen Antistressøvelser for kroppen For bedre at kunne slappe af... har nogle brug for øvelser der sætter gang i kroppen, andre har brug for afspænding. Prøv hvad der virker for dig. At afstresse kroppen handler

Læs mere

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk Øvelser med elastik Lig på ryggen med bøjede knæ, hoftebredde afstand mellem fødderne og elastikken over lysken. Tag fat om elastikken i hver side ud for hofterne, løft overkroppen og stræk begge arme

Læs mere

ØVELSE 1 ØVELSE 2 ØVELSE 3

ØVELSE 1 ØVELSE 2 ØVELSE 3 ØVELSE 1 Vip kraftigt med begge fødder og ankler. Gør det minimum 20 gange hver vågen time. Øvelsen har bedst effekt, hvis du placerer fødderne over hjertehøjde. ØVELSE 2 Læg dig på ryggen med strakte

Læs mere

Træningsprogram. Dekompression og A/C resektion 12 uger efter operation

Træningsprogram. Dekompression og A/C resektion 12 uger efter operation Træningsprogram Program titel: Lavet af: Dekompression og A/C resektion 12 uger efter operation Hospitalsenheden Horsens Ortopædkirurgisk fysioterapi Terapiafdelingen Sundvej 30 8700 Horsens Tlf: 78427800

Læs mere

Øvelsesprogram til brystopererede

Øvelsesprogram til brystopererede Øvelsesprogram til brystopererede Regionshospitalet Randers Fysioterapien Hensigten med denne pjece er at give oplysninger og råd, som kan bidrage til at mindske gener efter brystoperationen. Efter en

Læs mere

Styrketræning af ben

Styrketræning af ben Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Vi anbefaler, at du udfører øvelserne efter vejledning af en fysioterapeut Din fysioterapeut tilrettelægger din træning Du kan udføre styrketræning på forskellige måder

Læs mere

ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1

ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1 ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1 VELKOMMEN... INDHOLD Kære læser Denne folder introducerer dig til stoleøvelser. Det eneste du skal bruge, er en stol uden armlæn. Folderen er udarbejdet

Læs mere

Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet

Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet Du er blevet opereret for et brud på kravebenet. I begyndelse skal du bruge armslyngen hele tiden, men når smerterne aftager, kan du bruge slyngen

Læs mere

Hvordan kan overbelastningsskader som følge af computerarbejde undgås?

Hvordan kan overbelastningsskader som følge af computerarbejde undgås? Hvordan kan overbelastningsskader som følge af computerarbejde undgås? Af Kenneth Marloth Henze, cand. mag., idrætskonsulent ved Politiskolen, Fysisk Afsnit. Der er flere undersøgelser, der tyder på, at

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning hofte. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning hofte. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Hoftebøjer 2 Stå med benene forskudt, hæderne i siden og ret ryg. Pres hoften frem til der mærkes et stræk på forsiden af hoften. Hold 15-20 sek. og gentag øvelsen med det andet ben. 2 - Inderside

Læs mere

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Nogle gange går den grovmotoriske udvikling ikke helt som ventet. Børn udvikler sig forskelligt og nogle børn har brug for, at man stimulerer dem ekstra meget

Læs mere

Styrk din krop med 24 hurtige

Styrk din krop med 24 hurtige Styrk din krop med 24 hurtige Fitness-, og ernæringsekspert Chris MacDonald og træningsfysiolog og personlig træner Jacob Søndergaard, har i fællesskab leveret 24 effektive styrkeøvelser til PLUS. AfChris

Læs mere

Fysio- og Ergoterapi

Fysio- og Ergoterapi ØVELSE 1 Stå med afstand mellem benene. Før vægten fra side til side. Bøj let i det ben, du lægger vægten på. ØVELSE 2 Stå med det ene ben foran det andet. Før skiftevis vægten fra det forreste til det

Læs mere

OPTRÆNING EFTER DEKOMPRESSION

OPTRÆNING EFTER DEKOMPRESSION OPTRÆNING EFTER DEKOMPRESSION Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 10/2007-1085 patientinformation Skulder-/albuesektoren afd. E ÅRHUS SYGEHUS, NØRREBROGADE patientinformation De har fået

Læs mere

Øvelser for sengeliggende gravide patienter

Øvelser for sengeliggende gravide patienter Du er gravid og skal være sengeliggende. Det er dog vigtigt for din krop, at muskulaturen bevæges dagligt. Du har derfor fået udleveret denne pjece med øvelser, som kan gøre det mere behageligt for dig

Læs mere

Sådan mikrotræner du på 5 minutter

Sådan mikrotræner du på 5 minutter Sådan mikrotræner du på 5 minutter I denne guide får du to træningsprogrammer med øvelser, du kan have med dig over alt. Print og tag med. Af Line Felholt, 15. december 2012 03 Soldater-træning på 5 minutter

Læs mere

Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen

Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen Du har fået syet supraspinatus-senen og må nu ikke bruge din skulder aktivt i 6 uger. Selvom du skal holde skulderen i ro, er det vigtigt,

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd Dette program er inspireret af german volume training, som er kendt som en af de hurtigste

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud

Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud Du har fået indsat et halvt kunstigt hofteled. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde SMERTER OG NEDSLIDNING Øvelser tungt fysisk arbejde Arbejdsmiljø København (AMK) er Københavns Kommunes rådgiver om arbejdsmiljø og arbejdsliv. Vi arbejder på tværs af kommunens syv forvaltninger, hvor

Læs mere

Træningsprogram. Træningsprogram efter hasesutur fra 6. uge

Træningsprogram. Træningsprogram efter hasesutur fra 6. uge Træningsprogram Program titel: Lavet af: Træningsprogram efter hasesutur fra 6. uge Hospitalsenheden Horsens Ortopædkirurgisk fysioterapi Terapiafdelingen Sundvej 30 8700 Horsens Tlf: 78427800 www.terapiafdelingen.dk

Læs mere

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010 Træningsprogram Programtitel: 22-10-2010 Behandler: Anja Stampe Bemærkninger: Styrkeøvelser for aldersgruppen er 15 gentagelser. Det skal altid være sådan, at det er 15 gentagelser udført med korrekt teknik,

Læs mere

TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK

TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig

Læs mere

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD FLEKSIBEL MOTIONSFODBOLD SUNDT, SJOVT OG SOCIALT FORORD TIL STYRKEØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER

Læs mere