GRUNDBEVÆGELSER KROKODILLEN LEG MED. FORMÅL: Øve sig i at krybe fremad LEG: VARIATIONER:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GRUNDBEVÆGELSER KROKODILLEN LEG MED. FORMÅL: Øve sig i at krybe fremad LEG: VARIATIONER:"

Transkript

1 KROKODILLEN FORMÅL: Øve sig i at krybe fremad LEG: Den voksne lægger sig på maven ved siden af barnet, der også ligger på maven. Placér en spændende ting (fx bold med lyd/lys, nøglebundt, glimmerpapir el. lign) foran jer, som I skal prøve at krybe hen til. Efterlign gerne barnets bevægelser. Giv eventuelt en hånd, der støtter under barnets fødder, så det oplever at kunne komme fremad. VARIATIONER: Læg, eller sæt dig på gulvet foran barnet, der ligger på maven. Kald på barnet. Vær inviterende med kroppen og vær tydeligt begejstret, når det forsøger at komme fremad. Læg evt. en genstand imellem jer, som I begge skal krybe hen imod.

2 Illustrationer: Annette Carlsen KOM GODT I GANG Barnet skal have let tøj på, der ikke strammer eller generer - og bare fødder. Hav en smilende, opmuntrende og positiv stemme, når du understøtter barnets og dine egne anstrengelser.

3 SÆLEN FORMÅL: Øve sig i at ligge på maven, løfte hovedet og styrke ryggens muskler LEG: Læg jer ned på maven på gulvet. I må gerne støtte på underarmene. I kan kigge sammen i en bog eller se små klip på IPad, alt efter barnets alder. Når barnet begynder at støtte hovedet i egne hænder, er det tid til en pause. Hold begge en lille pause, og indtag så stillingen igen. Gentag legen igen de næste dage, så I med tiden kommer til at kunne ligge længere og længere tid. VARIATIONER: I kan ligge på maven og tegne I kan ligge på maven og spille spil I kan ligge på maven og trille bolde til hinanden I kan lege flyvemaskiner, der flyver ud i verden. Lad barnet komme med idéer til, hvor I flyver hen. Måske flyver I hen til morfar eller til København?

4 Illustrationer: Annette Carlsen MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring KOM GODT I GANG Sørg for at barnet ikke er for træt, når I skal ligge på maven. Du kan hjælpe barnet til at blive i stillingen, ved at lægge en hånd fast på barnets numse. Du kan også klappe og trykke blidt på barnets ryg, så du vækker rygmusklerne på en behagelig måde.

5 BÅDEN FORMÅL: Øve sig i at styrke ryggens muskler LEG: I skal bruge: En stor terapibold. Barnet ligger på maven på terapibolden. Begynd at bevæge bolden roligt frem og tilbage ved at skubbe og trække. Prøv, om barnet kan løfte hovedet op og se lige frem. Snak rosende til barnet, hver gang det holder eller løfter hovedet. Sæt en fantasileg på find på ting, I kan se ude i det fjerne. VARIATIONER: Vis barnet, at det kan læne sig ind over bolden og måske gå trillebør på armene, mens det ligger på bolden. Læg mindre ting på gulvet foran bolden, som barnet skal fiske op med hænderne, når du ruller barnet fremad på bolden. Barnet skal strække sig bagover og bruge rygmusklerne i legen.

6 Illustrationer: Annette Carlsen MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring KOM GODT I GANG Hold godt fat om barnets hofter, så barnet ikke vælter af bolden. Bevægelserne skal foregå roligt, så barnet har mulighed for at holde stillingen.

7 KATTEN FORMÅL: Øve sig i at kravle og bevæge sig selvstændigt LEG: I skal bruge: Aquaorme. Byg en bane med aquaorme og supplér med puder og madrasser og andet fra jeres stue. Lav banen så man skal kravle over noget, igennem noget, under noget og uden om noget. Kravl rundt på banen som en kat, eller lad barnet kravle på sin egne måde. Kravl selv rundt på banen, så barnet kan se, hvad du gør. Leg fx at katten er ude for at finde mus. VARIATIONER: I kan kravle efter små figurer, der skal transporteres til et bestemt sted. Biler der skal transporteres til mekaniker osv. Det kan også være aquaorm, der er en slange, som der skal fanges.

8 Illustrationer: Annette Carlsen MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring KOM GODT I GANG Barnet skal have let tøj på, der ikke strammer eller generer - og bare fødder. Hvis gulvet er glat, er det nemmere med bare ben, så knæene ikke glider på gulvet.

9 HUNDEHVALPEN FORMÅL: Øve sig i at sætte sig op fra kravlestilling og vende sig fra siddende til kravlestilling LEG: I skal bruge: En lille bold Barnet sidder på gulvet. Du triller bolden hen over gulvet. Barnet skal så kravle hen og tage fat i bolden og evt. trille den tilbage til dig. Du kan opfordre til at få bolden. Når du får den, kan du igen trille den af sted i en ny retning, som barnet skal kravle efter. VARIATIONER: Hvis barnet ikke vil aflevere bolden til dig, kan du måske holde legen i gang ved at bruge to bolde, én ad gangen. Hav en spand med små bolde - bordtennisbolde, som du vælter ud på gulvet, imens barnet ser på det. Nu skal I kravle efter boldene og få dem transporteret hen til spanden igen.

10 Illustrationer: Annette Carlsen MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring KOM GODT I GANG Vær opmærksom på underlaget. Det kan være meget svært at kravle på glat gulv. Hvis gulvet er glat, er det nemmere med bare ben, så knæene ikke glider på gulvet. Måske skal barnet have hjælp i starten til at komme ud og ind af stillingen. Guid gerne barnet de første gange, så det mærker bevægelsen.

11 OP AT STÅ FORMÅL: Øve sig i at rejse sig op fra gulvet og sætte sig ned igen LEG: I skal bruge: ærtepose Lad gerne barnet rejse sig ved dine ben, mens du sidder ned på gulvet. Din egen krop på gulvet er et godt redskab at øve sig ved. Læg en ærtepose på dit hoved, og vip den så af igen. Lad barnet få fat i ærteposen, og opfordr nu barnet til at rejse sig og lægge den på dit hoved igen. Lad barnet stå og rokke og danse foran dig, indtil det bliver træt, og du kan støtte det til at sætte sig ned igen eller komme op på dit skød og holde en lille pause. VARIATIONER: Find stabile ting i rummet, som barnet kan rejse sig op ved. Du må meget gerne friste barnet til at rejse sig ved møbler ved fx at lægge spændende ting op i en lænestol eller sofa. Placér noget spændende på en hylde/reol, der er fæstnet godt til væggen.

12 Illustrationer: Annette Carlsen MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring KOM GODT I GANG Undgå helst at stille barnet op på benene, før det selv kan rejse sig. Lysten til at komme op skal barnet bruge som drivkraft til at øve sig. Når barnet rejser sig selv, er det ved at have balance til at øve den stående stilling.

13 TINGFINDER FORMÅL: Øve sig på at gå - at udvikle en mere sikker gang og komme ned på hug og op igen LEG: I skal finde ting og samle dem sammen. Gem en genkendelig ting som barnet skal finde. Måske skal barnet have lidt hjælp. I kan lede efter bolde, LEGO-dyr eller andet. Barnet skal selv gå rundt. I starten kan det være langs møbler, hvor det er let at holde ved. Lad barnet gå selv, så snart der er mulighed for det. VARIATIONER: Gå i forskelligt terræn og på forskellige underlag. Det kan være græs, fliser, asfalt, jord, trægulv eller gulvtæppe. Lav en spiral på gulvet med et tov, tegn med kridt på fliser eller asfalt eller brug en haveslange på græsplænen. Det gælder nu om at gå helt ind og ud igen uden at røre ved spiralen.

14 Illustrationer: Annette Carlsen MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring KOM GODT I GANG Gå på bare tæer indendørs - foden er skridsikker og bevægelig. Det giver de bedste forudsætninger for at holde balancen og bevæge sig fremad. Det næstbedste er skridsikre strømper, bløde og fastsiddende hjemmesko samt sko eller støvler, der passer til barnets fod i længde og bredde. Gå ved siden af barnet, men uden at holde i hånd, så du skærmer mod evt. trafik eller andet farligt.

15 ABEN FORMÅL: Øve sig på at klatre op og klatre ned LEG: Udnyt enhver chance til at lade barnet øve sig på selv at klatre op og ned klatre over eller op i noget. Det kan være op på dig eller op i sofaen. Op på stolen eller op på puslebordet brug gerne en skammel. VARIATIONER: Læg forskellige forhindringer ud på gulvet og i døråbninger. Lad barnet kravle over for at komme forbi. Lad barnet klatre op ad trapper og klatre baglæns ned igen. Klatre op og ned ad skråninger. Klatre op og ned ad store sten.

16 Illustrationer: Annette Carlsen MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring KOM GODT I GANG Stå gerne tæt ved barnet for at afværge ulykker. Vis med din krop og stemme at du tror på, at barnet selv kan klare det. Hvis barnet beder om hjælp, så skal du kun hjælpe netop det, der skal til for, at barnet selv kan resten.

17 UDSPRING FORMÅL: Øve sig på at hoppe ned fra noget LEG: I skal bruge: Noget at hoppe ned fra (sofa, seng, lav skammel el. lign) Først skal barnet kunne kravle op på det, der skal hoppes ned fra. Det kræver ikke store højder i begyndelsen. Sørg for at der er noget stort og blødt at lande i, f.eks. en madras/bunke af dyner og tæpper. VARIATIONER: Hop ned fra fortovskanter og land på benene hold måske i hånd i starten Hop ned fra nederste trappesten og land på benene.

18 Illustrationer: Annette Carlsen MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring KOM GODT I GANG Tilbyd dine hænder i starten og lad barnet hoppe ud mod dig. Tæl som motivation til at hoppe.

19 LÆNGDESPRING FORMÅL: Øve sig på at hoppe fremad, sidelæns og baglæns LEG: I skal bruge: motorikskiver Læg motorikskiverne ud på et gulv. Læg dem med tæt afstand i starten. Hop nu fra skive til skive, og øv jer på at lande med begge ben samtidig. VARIATIONER: Tegn med kridt eller brug hulahopringe. Prøv at hoppe over på forskellige måder. Læg reb, en snor, et bælte eller et sjippetov på gulvet. I kan skiftes til at bestemme, hvordan I skal hoppe (lige over, sidelæns, baglæns osv.)

20 Illustrationer: Annette Carlsen MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring KOM GODT I GANG Tilbyd dine hænder i starten og lad barnet hoppe samtidig med dig eller hen mod dig med støtte fra dine hænder. Tæl evt som motivation til at hoppe.

21 SPRINGBUKKEN FORMÅL: Øve sig i at løbe, springe og galoppere LEG: I skal bruge: balancekugler og aquaorme Lav en let forhindringsbane. I skal nu passere den i gang, løb, spring eller galop. I kan lege, at I er heste. Måske er I cowboys eller Pippi Langstrømpe. Rid gerne rundt, hvor der er plads omkring jer. Stil forskellige forhindringer op, som I skal ride rundt imellem eller springe over. VARIATIONER: Løbe i skoven og spring over pinde, der ligger på jorden. Læg tørklæder ud på græsset, som I skal springe over. Gerne tørklæder af forskellig størrelse, så springene kræver lidt forskelligt.

22 Illustrationer: Annette Carlsen MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring KOM GODT I GANG Lad barnet være med til at bygge banen og lægge tingene ud på gulvet. Hvis det er for nemt for barnet at springe over forhindringerne, kan du justere højde og afstand mellem redskaberne undervejs i legen.

23 KASTELEG FORMÅL: Øve sig på at gribe og kaste LEG: I skal bruge: en passende bold som barnet kan håndtere med to hænder Kast bolden til hinanden med underhåndskast. Sørg for kort afstand mellem jer i starten Sig evt. til barnet: Prøv at se på bolden og lad øjnene hjælpe hænderne med at gribe. Øg afstanden mellem jer, efterhånden som barnet kan gribe bolden. VARIATIONER: Leg Det muntre køkken, hvor barnet kaster en blød bold efter nogle pap- eller plastikkrus og -tallerkner, som I stiller op som et tårn. Kast efter en plet eller en skydeskive, der er tegnet eller sat op på en væg. Kast efter en vasketøjskurv

24 Illustrationer: Annette Carlsen MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring KOM GODT I GANG Disse lege har forskellige sværhedsgrader og udfordringer. Prøv jer frem og start der, hvor barnet leger med. Senere kan du supplere med de andre variationer.

25 JORDEN ER GIFTIG FORMÅL: Få erfaringer med at hoppe, springe og balancere, mens man tilpasser sine bevægelser til omgivelserne LEG: I skal bruge: ærteposer, motorik-ringe og balancehalvkugler. Leg Jorden er giftig. Det går ud på, at I skal undgå at røre gulvet eller græsset. Læg alle tingene ud på række, i en cirkel eller spredt ud over området. Supplér gerne med andre ting fra huset. Gå roligt rundt på redskaberne og gør jer umage med ikke at røre gulvet. VARIATIONER: Tag en af ærteposerne og placér den på barnets skulder. Prøv, om den kan blive liggende, mens I går rundt på redskaberne Udbyg banen med hynder, madrasser, tæpper og andre ting fra jeres eget hus.

26 Illustrationer: Annette Carlsen MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring KOM GODT I GANG Lad barnet være med til at bygge banen og lægge redskaberne ud på gulvet. Hvis det er for nemt for barnet, kan du justere afstandene mellem redskaberne undervejs i legen.

27 SPRINTEREN FORMÅL: Øve sig i tempo- og retningsskift LEG: I skal bruge: motorikskiver i forskellige farver Motorikskiverne lægger I ud på gulvet med så stor afstand som muligt. Du nævner nu en af de farver, der ligger på gulvet, og barnet skal skynde sig at løbe hen på farven I skal skiftes til at nævne en farve VARIATIONER: I kan bestemme en måde, I skal stå på, når I kommer hen på farven. Det kan være på ét ben, med hænderne på gulvet osv. I kan lege legen udenfor. I stedet for motorikskiver kan I lægge markeringer ud (fx forskellige farvede sko), som I skal løbe efter.

28 Illustrationer: Annette Carlsen MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring KOM GODT I GANG Sørg for, at der er meget plads til legen, så barnet ikke er bange for at støde ind i møbler eller andet, når der kommer fart på bevægelserne.

29 STÆRK MAND FORMÅL: Udvikle stor muskelkraft LEG: Barnet lægger sig på gulvet, og I leger, at barnet er lavet af beton. Barnet skal gøre sig helt stiv. Prøv, om du kan trille barnet hen over gulvet. Byt derefter roller. Barnet skal nu trille dig. Hjælp til i det omfang, der er nødvendigt for at barnet oplever, at du triller. Det er lettere at gøre det på græs eller et gulvtæppe end på et glat trægulv. VARIATIONER: Benyt enhver lejlighed til at bryde og tumle med barnet på gulvet, i græsset eller på en seng. Fyld en papkasse, en vaskebalje eller lignende med noget tungt, og lad barnet skubbe af sted med den. Fyld f.eks. en IKEA-pose med legetøj, og bind hankene samme. Barnet kan nu trække rundt med posen. Lad barnet køre med en lille indkøbsvogn, hvis der er sådan en, når I er ude at handle.

30 Illustrationer: Annette Carlsen MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring KOM GODT I GANG Hvis barnet ikke er vant til at bruge mange kræfter, kan det opleves meget tungt at lege kraftbetonede lege. Start med lette varianter. Øg modstand og vægt i poser/kasser lidt ad gangen. Hjælp evt. med til at løfte og trække i starten, så du fornemmer, hvor mange kræfter barnet har.

31 KLOVNEHATTEN FORMÅL: Øve sig i at holde hoved, nakke og kropsstamme rolig og stabil under bevægelse LEG: I skal bruge: Klovnehatten Ringene spredes ud på gulvet Ring-holderen placeres på barnets hoved. Barnet går rundt i rummet og samler en ring op af gangen og placerer den på holderen på hovedet. Måske barnet skal have hjælp til, at ringene ikke glider af, når barnet bøjer sig ned for at samle op. Når barnet går oprejst hen til næste ring, skal I se, om barnet kan klare det uden hjælp til at holde. VARIATIONER: Læg forskellige forhindringer ud på gulvet. Lad barnet gå mellem forhindringerne og samle ringene op og placere dem på hovedet. Læg madrasser og puder ud på gulvet og lad barnet gå og samtidig holde balancen på det ujævne underlag, mens I leger legen, hvor barnet skal samle ringene op én for én og placere dem på holderen på hovedet.

32 Illustrationer: Annette Carlsen MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring KOM GODT I GANG Legen kan leges på forskellige alderstrin. Udfordringerne med forhindringer og ujævnt underlag skal tilpasses barnets alder og formåen. Afpas forhindringerne og justér så barnet ikke mister motivationen og i stedet oplever succes med at få ringene til at balancere på hovedet.

33 LEG MED BADEBOLD FORMÅL: At få erfaringer med at gribe og kaste LEG: I skal bruge: 1 badebold. Lad først barnet lege med bolden og blive fortrolig med den. Stil jer tæt på hinanden og kast badebolden til barnet. Barnet skal gribe med begge hænder. Badebolde svæver langsommere gennem luften og kan derfor være nemmere at gribe. Stå med større og større afstand mellem jer, efterhånden som barnet lykkes med at gribe. VARIATIONER: Den voksne står med ryggen til barnet og kaster nu badebolden bagover ryggen i retningen af barnet. Barnet skal prøve at gribe badebolden. I kan skiftes til at kaste med ryggen til den anden.

34 Illustrationer: Annette Carlsen MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring KOM GODT I GANG Legen kan leges på forskellige alderstrin. Skal blot tilpasses barnets forudsætninger. Når badebolden ikke er pustet helt op, er det nemmere at gribe den.

GRUNDBEVÆGELSER KROKODILLEN LEG MED - GROVMOTORIK. FORMÅL: Øve sig i at krybe fremad LEG: VARIATIONER:

GRUNDBEVÆGELSER KROKODILLEN LEG MED - GROVMOTORIK. FORMÅL: Øve sig i at krybe fremad LEG: VARIATIONER: KROKODILLEN FORMÅL: Øve sig i at krybe fremad LEG: Den voksne lægger sig på maven ved siden af barnet, der også ligger på maven. Placér en spændende ting (fx bold med lyd/lys, nøglebundt, glimmerpapir

Læs mere

GRUNDBEVÆGELSER LEG MED - INDHOLDSFORTEGNELSE

GRUNDBEVÆGELSER LEG MED - INDHOLDSFORTEGNELSE - INDHOLDSFORTEGNELSE AKTIVITETSKORT til enkeltbørn Grovmotorik: (17 aktiviteter + en blank) 1. Krokodillen 2. Sælen 3. Båden 4. Katten 5. Hundehvalpen 6. Op at stå 7. Tingfinder 8. Aben 9. Udspring 10.

Læs mere

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER:

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER: KAMPLEG FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: I skal bruge: 2 aquaorme I har begge en aquaorm i hånden, som I skal fægte med. Først kan det gælde om at ramme hinandens

Læs mere

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG:

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG: HOVEDET NED FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad LEG: Du bærer barnet foran dig. Barnet har maven mod din mave og benene rundt om din talje. Hold godt om barnets ryg, barnet kan evt.

Læs mere

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG:

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG: HOVEDET NED FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad LEG: Du bærer barnet foran dig. Barnet har maven mod din mave og benene rundt om din talje. Hold godt om barnets ryg, barnet kan evt.

Læs mere

MUSKEL-LEDSANSEN HOPPE-DANS LEG MED. FORMÅL: At bruge muskelkraft i benene VARIATIONER: LEG:

MUSKEL-LEDSANSEN HOPPE-DANS LEG MED. FORMÅL: At bruge muskelkraft i benene VARIATIONER: LEG: HOPPE-DANS FORMÅL: At bruge muskelkraft i benene LEG: Børnene skal fordele sig ud på gulvet Den voksne sætter musik på, og børnene hopper, mens musikken spiller. Når musikken stopper, skal børnene stå

Læs mere

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Nogle gange går den grovmotoriske udvikling ikke helt som ventet. Børn udvikler sig forskelligt og nogle børn har brug for, at man stimulerer dem ekstra meget

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

LABYRINTSANSEN LEG MED - INDHOLDSFORTEGNELSE. AKTIVITETSKORT til enkeltbørn: (11 aktiviteter + en blank) AKTIVITETSKORT til grupper: (4 aktiviteter)

LABYRINTSANSEN LEG MED - INDHOLDSFORTEGNELSE. AKTIVITETSKORT til enkeltbørn: (11 aktiviteter + en blank) AKTIVITETSKORT til grupper: (4 aktiviteter) - INDHOLDSFORTEGNELSE AKTIVITETSKORT til enkeltbørn: (11 aktiviteter + en blank) 1. Hovedet ned 2. Hænge vasketøj op 3. Lege med bolde 4. Leg og hop på den store bold 5. Hoppe og tumle 6. Snurretoppen

Læs mere

KLUDDER-MOR. FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele. VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2

KLUDDER-MOR. FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele. VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2 KLUDDER-MOR FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2 Børnene står i en stor rundkreds med børn ikke må se på gruppen, mens

Læs mere

Motorikstyrkende lege

Motorikstyrkende lege Motorikstyrkende lege Et inspirationshæfte fra Fællesrådgivningen for Børn og Unge, PPR side 1 Indhold Bage boller... 3 Lege med fokus på kropsbevidsthed... 3 Find to ens billeder... 3 Lege med fokus på

Læs mere

Lege og aktiviteter der styrker motorikken

Lege og aktiviteter der styrker motorikken Lege og aktiviteter der styrker motorikken 1 Ideer til at styrke indskolingsbarnets motorik Jeres barn er nu startet i 0. klasse og er ca. 6 år gammelt. Det betyder at det som oftest kan: løbe, hoppe med

Læs mere

En krop i balance. - støt dit barns motoriske udvikling

En krop i balance. - støt dit barns motoriske udvikling En krop i balance - støt dit barns motoriske udvikling 2 En krop i balance Allerede efter fødslen kan du som forælder være med til at styrke dit barns motoriske udvikling. Når du pusler, giver mad og i

Læs mere

MASSAGE MED BOLD FORMÅL:

MASSAGE MED BOLD FORMÅL: LEG MED FØLESANSEN MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring LEG: I skal bruge: En bold det kan være en blød noppebold, en hårdere massagebold eller en tennisbold. Bolden

Læs mere

Børn med bløde led 0-2 år

Børn med bløde led 0-2 år Børn med bløde led 0-2 år Fysioterapeuterne og ergoterapeuterne ved Tværfagligt center for børn og unge i Vejle Kommune. Hvad er bløde led. Alle børn er født bløde og bevægelige. Ved nogle børn ses det

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

GRUNDBEVÆGELSER LEG MED INDHOLDSFORTEGNELSE

GRUNDBEVÆGELSER LEG MED INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE AKTIVITETSKORT til grupper: (10 aktiviteter) 1. Kludder-mor 2. Akrobatik 3. Balance-baser med boldkast 4. Boldtransport 5. Jungle-tur 6. Kongens efterfølger 7. Bil-bane 8. Bladkrans

Læs mere

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset?

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset? SUSET Når det drejer sig om højder, har vi tit grænser, der skal overvindes. Overvinder vi disse grænser, kan vi få et sug i maven, fordi vi gør noget, som vi ikke troede, vi turde. Også selv om det ikke

Læs mere

Trille og Trolles. terningleg. Oversigt

Trille og Trolles. terningleg. Oversigt Trille og Trolles terningleg Før vi går i gang: Vi skal bruge 1 (stor) terning og en hulahopring, som placeres midt på gulvet. Vi udvælger 6 opgaver fra oversigten. Vi lægger de seks terningbrikker ud

Læs mere

Sorø Kommune BØRN OG MOTORIK I VUGGESTUEN.

Sorø Kommune BØRN OG MOTORIK I VUGGESTUEN. Sorø Kommune BØRN OG MOTORIK I VUGGESTUEN. Dit barn er nu startet i vuggestuen, hvor det prioriteres at arbejde motorisk med dit barn. Begrundelsen for at fokusere på motorik i hverdagen, er et ønske om

Læs mere

LABYRINTSANSEN SNURRETOPPE LEG MED. FORMÅL: At stimulere balancesansen og dermed øge tolerancen for at dreje rundt LEG: VARIATIONER:

LABYRINTSANSEN SNURRETOPPE LEG MED. FORMÅL: At stimulere balancesansen og dermed øge tolerancen for at dreje rundt LEG: VARIATIONER: SNURRETOPPE FORMÅL: At stimulere balancesansen og dermed øge tolerancen for at dreje rundt LEG: Børnene står med god plads rundt om sig på gulvet. Den voksne går hen og starter et af børnene ved at sige:

Læs mere

Find vej gennem tunnelen

Find vej gennem tunnelen Grundmotorisk bevægelse: Krybe Find vej gennem tunnelen Træne motoriske færdigheder som at krybe og koordinere på en sjov måde. Skabe bevægelsesglæde gennem udfoldelse og leg uden fokus på konkurrence

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

Træning af motorik - Kravle / krybe. Du skal bruge følgende redskaber: Denne opstilling træner motorik ved at krybe og kravle.

Træning af motorik - Kravle / krybe. Du skal bruge følgende redskaber: Denne opstilling træner motorik ved at krybe og kravle. Træning af motorik - Kravle / krybe Træning af motorik - Kravle / krybe Denne opstilling træner motorik ved at krybe og kravle. Byg to tunneler, hvor den ene er høj og den anden er lav. Kravl under den

Læs mere

At ligge på maven. Sundhedstjenesten

At ligge på maven. Sundhedstjenesten Hver gang dit barn ligger på maven kan det ligge i længere og længere tid, før det græder. Efter nogle dage kan dit barn ligge lidt selv, inden du behøver at lægge dig ned til det, og efterhånden vil det

Læs mere

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege Del 7: Lege Apport Fido: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Apport Fido. Eleverne er sammen to og to. 1 bold. Bolde i forskellige størrelser og materiale. Ingen bane. Den ene elev er hunden Fido

Læs mere

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang.

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang. Børn i bevægelse Legekoncept med 14 sjove lege Legene stimulerer børns motoriske udvikling og kan gøre bevægelse til det lette valg i hverdagen for professionelle, der arbejder med udvikling af børns motorik.

Læs mere

Rigtig god læselyst! Kærlig hilsen. Rikke Nørregård Carlsen. Brug bolden 2. Motion er ikke kun et spørgsmål om sundhed.

Rigtig god læselyst! Kærlig hilsen. Rikke Nørregård Carlsen. Brug bolden 2. Motion er ikke kun et spørgsmål om sundhed. Brug bolden 1 Brug bolden 2 I denne e-bog har jeg samlet 7 supernemme tips til, hvordan du kan bruge den store træningsbold. Du skulle gerne blive inspireret til at bruge bolden i hverdagen og til at få

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

Leg, sjov og far-barn kvalitetstid.

Leg, sjov og far-barn kvalitetstid. Hurlumhejdage i Herning Et samarbejde mellem Herning Bibliotekerne Midtjysk Fysioterapi Herning Svømmehal Herning Fremad Fodboldeksperimentarium Leg, sjov og far-barn kvalitetstid. Herning Svømmehal Leg

Læs mere

2.-3. klasse boldtilvænning og boldteknik Del 1: Lege

2.-3. klasse boldtilvænning og boldteknik Del 1: Lege Del 1: Lege Transportbåndet: Start Mål 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Transportbåndet. Eleverne deles i grupper á 4-6 elever. 5-6 bolde i forskellige størrelser og materialer til hver gruppe.

Læs mere

Øvelser for sengeliggende gravide patienter

Øvelser for sengeliggende gravide patienter Du er gravid og skal være sengeliggende. Det er dog vigtigt for din krop, at muskulaturen bevæges dagligt. Du har derfor fået udleveret denne pjece med øvelser, som kan gøre det mere behageligt for dig

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

Styret af legen. Stafet, som varieres ved at udøverne løber, hopper, hopper på ét ben, løber baglæns osv.

Styret af legen. Stafet, som varieres ved at udøverne løber, hopper, hopper på ét ben, løber baglæns osv. Udholdenhedstræning UDHOLDENHEDSTRÆNING 6-13 ÅR Trin / alder Træningstype Arbejde Pause Intensitet Gentagelser FUNdamentals Lære at træne 6-13 år Lege Simple stafetter Gå, løbe, cykle, ski Styret af legen

Læs mere

Øvelser for sengeliggende gravide patienter

Øvelser for sengeliggende gravide patienter Du er gravid og skal være sengeliggende. Det er dog vigtigt for din krop, at muskulaturen bevæges dagligt. Du har derfor fået udleveret denne pjece med øvelser, som kan gøre det mere behageligt for dig

Læs mere

Inspiration til sjov bevægelse i skolen

Inspiration til sjov bevægelse i skolen Inspiration til sjov bevægelse i skolen Kære lærer og pædagog Aktiv Året Rundt ønsker med disse 14 kort at give inspiration til masser af bevægelse i løbet af skoledagen med årets tema ZIGZAG. Vi ønsker

Læs mere

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd Kidsvolley Kidsklubsamling Peter Morell Opvarmning Øvelser med balloner 1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og

Læs mere

FØLESANSEN LEG MED - INDHOLDSFORTEGNELSE. AKTIVITETSKORT til grupper: (4 aktiviteter) AKTIVITETSKORT til enkeltbørn: (10 aktiviteter + en blank)

FØLESANSEN LEG MED - INDHOLDSFORTEGNELSE. AKTIVITETSKORT til grupper: (4 aktiviteter) AKTIVITETSKORT til enkeltbørn: (10 aktiviteter + en blank) LEG MED FØLESANSEN - INDHOLDSFORTEGNELSE AKTIVITETSKORT til enkeltbørn: (10 aktiviteter + en blank) AKTIVITETSKORT til grupper: (4 aktiviteter) 1. Massage med bold 2. Pandekage 3. Sansetur 4. Leg med sand

Læs mere

Inspiration til lege og aktivitetsmuligheder med Tress aktivitetspakker Udarbejdet af Tress AS v/udviklingskonsulent Lynge Kjeldsen

Inspiration til lege og aktivitetsmuligheder med Tress aktivitetspakker Udarbejdet af Tress AS v/udviklingskonsulent Lynge Kjeldsen Alt om kost rejseholdet august 2008 Inspiration til lege og aktivitetsmuligheder med Tress aktivitetspakker Udarbejdet af Tress AS v/udviklingskonsulent Lynge Kjeldsen 0 3 år Eksempler på lege og aktivitetsmuligheder

Læs mere

Naturfitness Tekster til illustrationerne

Naturfitness Tekster til illustrationerne Naturfitness Tekster til illustrationerne OBS! Ved brug af illustrationerne, skal tegneren Bettina Reimer krediteres med sin signatur: Løft af egen vægt 1. Armhævninger i gren Udfordringen til denne øvelse

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring Teknikmærke 1. Kolbøtte, forlæns Beskrivelse: Træk hagen ned til brystet og kig på navlen! Sæt af med samlede ben og lav en kolbøtte! Rul, så du lander på fødderne og er klar til den næste kolbøtte! 2.

Læs mere

Bilag 2 1. Observationsdag

Bilag 2 1. Observationsdag Bilag 2 1. Observationsdag Der er den pågældende dag 8 børn samt 3 voksne på stuen. Børnegruppen består af: Drengen T på 2 år og 10 mdr., drengen B på 2 år og 3 mdr., pigerne L, A og H samt drengen E på

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER der har fået foretaget inforation i KNÆleddet

Læs mere

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane Skudbane En skudbane (20 x 15 meter) kan laves ud af fem-seks mindre skud- og motorikbaner sammensat ud fra forskellige fokuspunkter. Eleverne introduceres til de forskellige skud- og motorikbaner og ikke

Læs mere

BLØDE BØRN. - Børn med overbevægelige led

BLØDE BØRN. - Børn med overbevægelige led BLØDE BØRN - Børn med overbevægelige led 2 Hvad er bløde børn? Alle børn er født med bløde og bevægelige led, men for nogle børn forekommer denne tilstand i mere udtalt grad. Nogle af disse børn kan have

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING Nr.999 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Nr.9991 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Opvarmningsleg - Ram minuttet 3-99 Deltagerne løber af sted uden ur. Opgaven er at komme tilbage fra en lunte/løbetur i området

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER der har fået foretaget INforation under KNÆskallen

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok.

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok. BEN- OG FODARBEJDE 1. ØVELSE - STIGETRÆNING Målmanden tager enkeltstep i trinene. Ved enden af stigen ligger hun sig på maven. Rejser sig i grundstillingen, hvorefter træneren / målmandsmakkeren laver

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

Instruktioner for Skildpadden

Instruktioner for Skildpadden Instruktioner for Skildpadden Vuggestilling Mave mod mave Den lette og enkle slynge! Masser af muligheder passer alle størrelser voksen og barn! Der er ikke noget dejligere end at bære sit barn! På hoften

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Hanekamp. Nærværkamp KOORDINATIONSTRÆNING KOORDINATIONSTRÆNING. Formål.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Hanekamp. Nærværkamp KOORDINATIONSTRÆNING KOORDINATIONSTRÆNING. Formål. Nr.5006 Alder: 8-50 år - Tid: 8 min. Nr.5002 Alder: 5-80 år - Tid: 5 min. Hanekamp 10-20 spillere At spillerne arbejder med koordination, motorik og balance. Succes Nærværkamp 2 spillere sammen. Gerne

Læs mere

Foto: colourbox. Navn. Operation og dato. Fokusområde

Foto: colourbox. Navn. Operation og dato. Fokusområde Foto: colourbox Navn Operation og dato Fokusområde 1 Styrke 1. Grundtræning a. Lig på siden med begge ben bøjede. Sæt elastikken om det øverste lår. Løft øverste knæ op og ned, men fødderne holdes samlede.

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Triceps og bryst Stå med front mod væggen, Placer begge hænder bag hovedet og albuerne mod væggen. Pres overkroppen frem og ned til det strækkes på bagsiden af overarmene. Hold 15-20 sek. og byt arm.

Læs mere

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange).

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange). Vandrende pind & Ugle Her får du grundtræning af hele kroppen. Du får trænet dit kredsløb og din balance og styrket arme, ben, mave og ryg. Dertil trænes en bedre bevægelighed i corpus (mave/ryg regionen).

Læs mere

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD FLEKSIBEL MOTIONSFODBOLD SUNDT, SJOVT OG SOCIALT FORORD TIL STYRKEØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER

Læs mere

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse 9 SJOVE Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse Samarbejde vil være omdrejningspunktet for de 7 lege i kompendiet. Aktiviteterne kan foregå både inde- og udendørs og

Læs mere

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Motorisk træning Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Hermed inspiration til motorisk træning og forskellige rammer, man kan

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening. Under udvikling af GymLab Side 1 af 36

Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening. Under udvikling af GymLab Side 1 af 36 Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening Under udvikling af GymLab Side 1 af 36 Indhold Træning af motorik Kravle/Krybe fra 3 år... 4 Træning af motorik Klatre fra 3 år... 5 Træning af motorik Trille/Rulle

Læs mere

Hvad menes med øget bevægelighed i leddene?

Hvad menes med øget bevægelighed i leddene? Hvad menes med øget bevægelighed i leddene? Alle børn er født smidige, men i vores arbejde som fysioterapeuter ser vi en del børn, som er ekstra bevægelige i deres led. Det kan være arveligt. Det behøver

Læs mere

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert Høje knæløft på stedet Gentag 15-20 X med hvert ben. Styrke af benene Rejs/sæt dig med arme krydset foran kroppen. Ret dig helt op hver gang. Gentag 10-20 X Sving benet tungt og afslappet frem og tilbage

Læs mere

Stimulationsideer - det lille barn 3-6 måneder

Stimulationsideer - det lille barn 3-6 måneder Stimulationsideer - det lille barn 3-6 måneder Kom godt i gang Når du skal stimulere dit barn, er det godt at tænke på, at barnet er mest trygt i nærheden af dig. I begyndelsen er dit barn mest interesseret

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Sanselege for børnehavebørn

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Sanselege for børnehavebørn Satellit af BKO Charlottenlund Fort Aktivitetshæfte Sanselege for børnehavebørn Udarbejdet af: MOtivaTION ApS for Gentofte Kommune, Gentoftegade, Ordrup, Dyssegård og Vangede Bibliotek 02-03-2015 Sansebane

Læs mere

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig SKOVFITNESS SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig oplagt at bruge naturen til at trænede muskler, der ikke bliver brugt, når du løbetræner. Der mange gode grunde til at træne

Læs mere

Kendetegn på labyrintproblemer:

Kendetegn på labyrintproblemer: De 3 primære sanser Labyrintsansen: Denne sans er den ene af vores 3 primære sanser. Den udvikles tidligt i fosterlivet, og stimuleres ved moderens bevægelser. Det er derfor vigtigt, at bevæge sig aktivt

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog Gode øvelser til dig, der arbejder i tog - det virker! Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed i muskler og led. Derfor har vi samlet en række gode øvelser, som du kan foretage i løbet af din arbejdsdag

Læs mere

Motionsplan: Uge 1-6

Motionsplan: Uge 1-6 Motionsplan: Uge 1-6 Her er en god workout, der passer til begyndere. Kan fuldstændigt tilpasses din livstil. Hvis du følger dette program, kan du gøre workout, når det passer dig bedst og uden et kostbart

Læs mere

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Under udvikling af GymLab 1 ud af 13 Indhold Spring over gulv... 3 Sving... 4 Hop... 5 Løb... 6 Gang... 7 Gulvarbejde - bevægelse på gulv... 8 Fodled... 9 Håndredskaber...

Læs mere

Koordinationsøvelser uden bold

Koordinationsøvelser uden bold Koordinationsøvelser uden bold Det er helt afgørende at arbejde bevidst med koordination og bevægelsestræning for at give børnene det motoriske grundlag, der gør dem i stand til at udføre teknikkerne og

Læs mere

BRUG BOLDEN. 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn

BRUG BOLDEN. 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn BRUG BOLDEN 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn I denne e-bog har jeg samlet 7 supernemme tips til, hvordan du kan bruge den store træningsbold. Du skulle gerne blive inspireret til

Læs mere

Links. Brydeskole brydning for børn. Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk

Links. Brydeskole brydning for børn. Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk Links Brydeskole brydning for børn Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk Databaser med lege: FDF legedatabasen www.fdf.dk Legepatrulje www.legepatruljen.dk/lege Instruktionshæfte udarbejdet af: Palle Nielsen,

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

Planken Knæbøjninger

Planken Knæbøjninger Du behøver faktisk hverken fitnesscenter eller redskaber for at træne. Ikke engang styrketræning kræver et fitnesskort. Ved kun at bruge kroppen og din egen kropsvægt kan du udføre en lang række øvelser,

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema - Vestibulær sans (balance & acceleration) - Kinæstetisk sans (Muskler og led) - Taktil sans (følelser/berøring) Vestibulær dysfunktion: (balance & acceleration)

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Benøvelse med. Armstrækning viskestykke FITNESS BASKET FITNESS BASKET.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Benøvelse med. Armstrækning viskestykke FITNESS BASKET FITNESS BASKET. Nr.8846 Nr.8840 Benøvelse med Armstrækning viskestykke Fokus: Styrke, arme og core. Fokus: udholdenhed. Viskestykke eller lignende som let kan glide over trægulv. Start i armstræk position og sænk dig

Læs mere

DÆK-O-MANI. Leg med dækslanger MÅL... INDHOLD... INTRODUKTION...

DÆK-O-MANI. Leg med dækslanger MÅL... INDHOLD... INTRODUKTION... DÆK-O-MANI TEMA... Leg med dækslanger MÅL... Legeaften med dækslanger, hvor budskabet er, at Gud ønsker at fylde vores liv med noget godt. INTRODUKTION... Dette event kan afholdes både ude og inde. Til

Læs mere

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange.

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange. GLAD YOGA PROGRAM FOR UDVIKLINGSHÆMMEDE SIDDENDE HVILESTILLING: Sæt dig godt til rette på stolen, sid med benene lige ud for kroppen, løft overkroppen, ryggen bliver rank, skuldre og nakke slapper af,

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Op på måtten. Komme i og op ELEMENTSKIFT ELEMENTSKIFT

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Op på måtten. Komme i og op ELEMENTSKIFT ELEMENTSKIFT Nr.10376 Nr.10375 Alder: 4-6 år - Tid: 3 min. Op på måtten Elementskift: Lære at komme fra bunden og Komme i og op Lære at komme i vandet og op igen uden op på flyderedskab hjælp Måtte eller stort flydereskab

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Myldretid. Skyggen BALANCE OG KONTROL BALANCE OG KONTROL

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Myldretid. Skyggen BALANCE OG KONTROL BALANCE OG KONTROL Nr.10005 Alder: 7-70 år - Tid: 10 min. Nr.10004 Alder: 5-90 år - Tid: 5 min. Skyggen Bogstav kegler, hvor man så kan øve stavning. Myldretid Gruppeaktivitet, selv om man skal passe Tabeltræning - så man

Læs mere

SportFys Tlf

SportFys   Tlf Nr. Øvelse Illustration Beskrivelse Gentagelse/formål 1 Bækkenløft Øvelse 1 Lig på ryggen med bøjede knæ. Løft bækkenet og den nederste del af ryggen op fra underlaget. Hold i 1-2 sek. Sænk ned igen. -

Læs mere

Forslag til hvilestillinger Lig på ryggen med en pude under knæene. Løfteteknik Når du løfter, skal du huske at:

Forslag til hvilestillinger Lig på ryggen med en pude under knæene. Løfteteknik Når du løfter, skal du huske at: Smerter i ryggen Forslag til hvilestillinger Lig på ryggen med en pude under knæene. Lig på siden med en pude mellem benene. Puden vil få dig til at slappe bedre af. Løfteteknik Når du løfter, skal du

Læs mere

ØVELSE 1 ØVELSE 2 ØVELSE 3

ØVELSE 1 ØVELSE 2 ØVELSE 3 ØVELSE 1 Vip kraftigt med begge fødder og ankler. Gør det minimum 20 gange hver vågen time. Øvelsen har bedst effekt, hvis du placerer fødderne over hjertehøjde. ØVELSE 2 Læg dig på ryggen med strakte

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

Fra mesterlære til kreativitet og innovation i MBU hvordan?

Fra mesterlære til kreativitet og innovation i MBU hvordan? Fra mesterlære til kreativitet og innovation i MBU hvordan? - Laban bruges som didaktisk redskab. Kreativitet og innovation som en del af opvarmning Gang-relationer: 5 meter mellem dig og den du tænker

Læs mere

Barnet udvikles med kroppen i centrum

Barnet udvikles med kroppen i centrum Barnet udvikles med kroppen i centrum Børn er født med en naturlig glæde ved bevægelse. Opgaven som forældre er således at stimulere til forskellig bevægelse og give barnet plads til at kunne bruge sin

Læs mere

Korsbåndsprogram - genoptræning efter ACL-rekonstruktion

Korsbåndsprogram - genoptræning efter ACL-rekonstruktion Korsbåndsprogram - genoptræning efter ACL-rekonstruktion Navn Operation Operationsdato Dato efter operation Fokusområde Uge 3: Uge 5: Uge 7: Uge 11: Uge 13: Uge 16: Forventet slutdato: Roskilde kommune.

Læs mere

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Formålet med træningen er at forebygge, lindre og/eller afhjælpe graviditetsbetingede smerter og gener i bækken, ryg og underliv.

Læs mere

Fysisk træning også mens du er syg

Fysisk træning også mens du er syg Fysisk træning også mens du er syg TIL OPPEGÅENDE PATIENTER OG PÅRØRENDE I Speciale for blodsygdomme betragter vi aktivitet og fysisk træning, som den del af din behandling. Selvom du er syg, er det vigtigt,

Læs mere

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010 Træningsprogram Programtitel: 22-10-2010 Behandler: Anja Stampe Bemærkninger: Styrkeøvelser for aldersgruppen er 15 gentagelser. Det skal altid være sådan, at det er 15 gentagelser udført med korrekt teknik,

Læs mere

Den lille sol s rejse

Den lille sol s rejse Den lille sol s rejse - Kropsskanning Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen starter guide

Læs mere