Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt]

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt]"

Transkript

1 Sæt dig et mål [Foto udeladt] Hvad er dine planer? Spørgsmålet kan komme fra dine forældre eller familie. Det kan også være en lærer, der spørger. Hvad svarer du? Har du en plan eller mål for din uddannelse, din karriere, dit liv? Og hvordan opnår du det, du drømmer om? Undervisningsministeriet ønsker, at alle unge, der tager en erhvervsuddannelse, får en praktikplads, så de kan gennemføre hele uddannelsen og komme ud på arbejdsmarkedet. Dette tema sætter fokus på nogle af de værktøjer, du kan bruge til at sætte konkrete mål for din uddannelse, så du bedre kan lægge en plan for din praktikpladssøgning. Forfatter: Gitte Stjernfeldt Kom godt i gang For at få det fulde udbytte af dit arbejde med dette tema er det nødvendigt, at du forbereder dig. Det kan du gøre på mange måder, men her får du nogle forslag til, hvordan du kan gribe det an. Læs målene for temaet Formålet med dette tema er, at du lærer at arbejde med mål og at sætte dig mål, så du øger dine chancer for at få en praktikplads.

2 Målet med temaet er: At du ved, hvad mål er og kan formulere dine personlige uddannelsesmål. At du kan lave en handlingsplan for din uddannelse og lægge en målrettet plan for din praktikpladssøgning. At du lærer at bruge målbegreberne, så du øger sandsynligheden for, at du opnår det, du drømmer om. Brainstorming Colourbox Se på billedet fra forsiden igen, og vælg én af disse opgaver: Skriv de 10 ord, som du først kommer i tanke om, når du ser billedet. Hvorfor lige netop de ord? Drøft evt. ordene med en klassekammerat. Skriv en tekst til billedet. Læs den højt, og forklar dit valg for resten af klassen.

3 VØL-skema Læs målene for temaet igen. Anvend VØL-skemaet Sæt dig et mål. Udfyld kun første og anden kolonne i VØL-skemaet. Vent med at udfylde resten af skemaet, til du skal evaluere forløbet. Fagudtryk Lær temaets vigtigste fagudtryk at kende. Brug et ordkendskabskort, eller forklar udtrykkene i din egen ordbog. Temaets vigtigste begreber Mål Målsætning Handlingsplan SMART-modellen Grundtekst: Sæt dig et mål Når det gælder uddannelse og karriere, er der mange forskellige retninger, du kan vælge at gå. Faktisk kan det være lidt af en jungle at finde rundt i alle tilbuddene, og det kan være svært at holde fast i sine mål, fordi der hele tiden dukker nye muligheder op. Derfor kan det være godt at vide, hvordan du sætter dig nogle mål og laver en handlingsplan.

4 Læsemål At du får viden om, hvad et mål er, og hvorfor det er vigtigt at sætte sig et mål for sin uddannelse. At du lærer at definere en målsætning, og hvad det vil sige at sætte sig et realistisk mål. At du ved, hvad en handlingsplan er, og selv bliver i stand til at udarbejde en plan for din personlige, sociale og faglige udvikling. Mål og målsætning Hvad er det første, du tænker på, når du hører ordet mål? Måske er det et fodboldmål, men faktisk dækker ordet mål over meget andet end blot det. Her anvendes ordet i betydningen af at stræbe hen imod noget, dvs. at man har en hensigt med eller en retning for det, man laver. For at kunne spore dig ind på retningen for din uddannelse er det en god idé at starte med at spørge dig selv: Hvilket hovedområde vil jeg arbejde inden for? Hvilken branche synes jeg, er spændende? Hvor kunne det være sjovt og spændende at komme i praktik? Når du har en overordnet idé om, hvilket arbejdsområde du godt kunne tænke dig at beskæftige dig med, har du også en mere klar idé om retningen og kan derfor bedre træffe beslutninger i løbet af din uddannelse. [Foto udeladt]

5 Du har sikkert prøvet at drømme om at opnå noget, at sætte dig et mål enten i forhold til at lære noget i skolen eller i forhold til en sport. Måske var det at blive god til at drible med bolden i fodbold eller at lave vejrmøller til gymnastik. Eller hvad med da du skulle lære at cykle? Kan du huske, hvordan følelsen var, da du endelig lærte det? Hvordan gjorde du, og hvorfor fik du succes? I forhold til at lære at cykle er der én ting, som alle har til fælles: træning, øvelse og vedholdenhed. Disse egenskaber er også vigtige i forhold til at nå andre mål, du sætter dig, f.eks. at finde en praktikplads og gennemføre din uddannelse. Målsætning betyder, at du definerer dit mål og gør det håndgribeligt (målbart), så du ved, præcis hvad der skal til for at nå det. Når du har formuleret en målsætning, skal du lave en plan med nogle kriterier, der beskriver, hvordan dit overordnede mål skal nås. SMART-modellen Nogle gange kan det ske, at du får sat et mål uden at nå det. Hvorfor gik det galt? Det kan være, du ikke var målrettet nok, eller at du ikke havde besluttet, hvornår målet skulle være nået, eller hvad der helt konkret skulle opnås. Måske var det bare urealistisk? Det er rigtigt godt at have noget at stræbe efter, men hvis ikke man når sine mål, kan det nemt føles som en fiasko. Derfor er det også vigtigt, at du sætter dig nogle realistiske mål, som er klart definerede, så du bedre kan måle, hvornår de er nået, og hvornår du har succes. En måde at sætte sig realistiske mål på er ved at lave en konkret plan for, hvordan du når målene, så du undervejs i processen er bevidst om de valg, du træffer.

6 SMART-modellen er et værktøj, du kan bruge til at gøre dit mål mere håndgribeligt. Den hjælper dig med at holde fokus og være målrettet i forhold til at formulere et mål, som det kan lykkes dig at nå. Klik på billedet for at forstørre. Bent Nielsen / Odd Design Åbn billedet SMART-mål (hotspot) for mere information SMART-modellen kan bruges til alle typer mål. Den blev først brugt som et styringsværktøj inden for virksomhedsledelse, men i dag er den udbredt som en model, der både bruges inden for virksomhedsdrift og som et redskab til at nå personlige mål. Den beskriver i fem trin, hvad der skal til, for at du opnår dine mål.

7 SMART-modellen i praksis I forhold til at sætte mål for din uddannelse kan du bruge modellen, som handler om: Din egen udvikling o o o Viden (f.eks. teori) Færdigheder (f.eks.opgaver, du skal lære at udføre) Kompetencer (f.eks. både viden og evnen til at anvende den i praksis) At gennemføre din uddannelse o o o Resultater på grundforløbet Søge og få en praktikplads Gennemføre hele uddannelsen. Hvis du arbejder med SMART-modellen, vil du helt sikkert opleve, at du har lettere ved at nå de mål, du sætter dig. Handlingsplan Hvad er en handlingsplan? Måske svarer du: en plan for mine handlinger, og det kan du have ret i. Når du har besluttet dig for, hvilken uddannelse du gerne vil have, har du allerede sat dig et langsigtet mål. Ved at bruge SMART-modellen gør du dit uddannelsesmål og vejen dertil mere specifikke, målbare, accepterede, realistiske og tidsbegrænsede. Du er godt på vej. Det næste skridt er at lave den konkrete plan for at nå målet.

8 En handlingsplan er et styringsredskab, som hjælper dig med at beskrive vejen til at nå dit mål. Den hjælper dig med at lægge en konkret og realistisk plan for: Hvad du skal gøre for at nå dit mål Hvornår du gør hvad Hvem der evt. kan hjælpe dig Hvad du gør ved de forhindringer, du måtte møde på vejen. Med en handlingsplan i hånden er der større sandsynlighed for, at du når dit mål. Handlingsplanen i praksis For alle punkter i handlingsplanen gælder det om at være realistisk, at formulere tydelige og målbare mål og angive antal og tidsramme.

9 Klik på billedet nedenfor for at se et eksempel på, hvordan du kan udfylde din plan. Handlingsplan i praksis. I det ovenstående eksempel er der fokus på praktikpladssøgning og jobsamtale, men i princippet kan du udforme SMART-mål og handlingsplan for hvert af de delmål, der kan være på din vej til at få et uddannelsesbevis i hånden.

10 Det kan virke som en stor opgave, og du kan nogle gange have lyst til at give op. Måske bliver du frustreret over afslag og dårlige oplevelser, men så skal du huske at tænke på din drøm og dit overordnede mål, som du er på vej til at opnå giv ikke op, hold ud! Opsummering Et mål kan være mange forskellige ting. Her forstås det som noget, du stræber efter at opnå. Det er vigtigt, at du formulerer dine mål, så det bliver klart og tydeligt, hvad du vil opnå. For at nå dine mål må du være målrettet og fokuseret. Ved at lave en handlingsplan kan du hjælpe dig selv på vej mod at nå dit mål. SMART-modellen er et værktøj, som hjælper dig med at gøre dit mål mere specifikt, målbart, accepteret, realistisk og tidsafgrænset og derved lettere at opnå. Modellen kan bruges til alle typer af mål i forbindelse med din personlige, sociale og faglige udvikling. Case [Foto udeladt] Louise er 16 og går på grundforløbets første del på Omsorg, sundhed og pædagogik. Hun ved godt, at det vil være en god idé at begynde at overveje, hvilken uddannelsesretning hun skal vælge, og måske også prøve at finde en praktikplads, så hun kan færdiggøre sin uddannelse. Louise er frustreret. Alle spørger hende om hendes planer, men Louise ved ikke endnu, hvad hun vil. På skolen snakker lærerne også meget om, at de skal i gang med at beslutte, hvad de vil.

11 En dag får de en opgave, hvor de skal lave en liste over alle de ting, de godt kan lide, som en del af et afklaringsforløb. Louise stirrer på opgaven; det er et skema, hvor hun skal skrive i stikord om sine interesser. Louise har altid godt kunnet lide børn, men hun er også glad for gamle mennesker, og specielt elsker hun sin farmor. Hun har i nogle år passet naboens børn og ved, at hun er god til det. Louise går også meget op i sundhed. Hun tænker meget over, hvad hun spiser, og hun dyrker også en del motion. Så hun skriver børn, gamle, sundhed og motion på listen. Læreren siger, at de skal videre i deres afklaringsforløb, og derfor skal Louise finde ud af, hvilke uddannelser der passer til hendes interesser. Hun kigger på listen og tænker: Det kan både være noget med børn og hjemmeplejen. Men det kan også være noget med kost eller med træning. Hvad vil jeg helst? Og hvad nu, hvis jeg vælger det forkerte? Afklaring: at træffe et valg I denne opgave skal I arbejde med at finde på, vurdere og diskutere fordele og ulemper ved forskellige uddannelser og arbejde på selv at træffe at valg. [Foto udeladt] Opgave 1 Find sammen i grupper à fire elever, og start med sammen at læse casen "Det svære valg." Udfyld bagefter arbejdsarket Uddannelser. Skriv, hvad I kan finde af spændende ting ved den enkelte uddannelse, og diskutér, hvad I synes, der kan være af ulemper for Louise i hendes situation. Anvend arbejdsarket Uddannelser

12 Opgave 2 Hjælp Louise med at træffe det svære valg og sætte et mål, som hun kan arbejde efter. Brug jeres lister fra arbejdsarket Uddannelse i Opgave 1 til at træffe den rigtige beslutning. Skriv, hvilken uddannelse I vælger til Louise. Sæt et SMART-mål for Louise. Brug arbejdsarket SMART-mål (Louise). Anvend arbejdsarket SMART-mål (Louise) Sæt dig et mål I denne opgave skal du arbejde med at sætte mål for dig selv og gøre det realistisk for dig at opnå dine mål ved hjælp af de modeller, du har mødt i grundteksten. [Foto udeladt] Opgave Læs afsnittet om SMART-modellen og handlingsplan i grundteksten Sæt dig et mål. Sæt dig et mål for din uddannelse ved at bruge arbejdsarket SMART-mål for dig. Udarbejd derefter en handlingsplan, som du kan bruge som hjælp til at nå dit mål. Udfyld arbejdsarket Handlingsplan.

13 Afslut med at reflektere over disse spørgsmål: Hvordan var det at arbejde med målsætning og handlingsplan? Hvorfor skulle du løse opgaven? Hvad kan du bruge det til fremadrettet? Vil du bruge det? Anvend arbejdsarket SMART-mål Anvend arbejdsarket Handlingsplan Stillehavsøen Denne opgave skal gøre jer bevidst om, hvor svært det er at sætte sig realistiske mål. Samtidig er det en øvelse, som styrker sammenholdet i klassen. [Foto udeladt] Opgave Find sammen i grupper à fem-seks elever. Hver gruppe skal bruge et stort kvadratisk tæppe eller en presenning. Tæppet skal forestille at være jeres stillehavsø. Placér jer på tæppet, sådan at alle kan være der ingen må være udenfor (i vandet). Jeres lærer vil nu læse en problemstilling højt for jer, som I skal forholde jer til.

14 Mål: Visualisér begrebet I denne opgave skal I arbejde med de forskellige definitioner på begrebet mål ved at lave små, korte film. [Foto udeladt] Opgave Find sammen i grupper à fire elever. I skal bruge en smartphone (eller andet videooptageudstyr) og et program til redigering af videoen. Vælg, hvilke betydninger af ordet mål I vil forklare, og lav en kort video, som gerne må være sjov/anderledes. Start med at lægge en plan for videoen: Hvad skal den handle om? Hvilken type film skal det være? (stop-motion, en PowerPoint-præsentation med speak, hyperlapse, stumfilm, osv.?) Film og redigér videoen. Vis filmen for resten af klassen, og diskutér bagefter, hvilke film der var gode til at illustrere begrebet mål. Hvad virkede særligt godt i videoerne?

15 Lav en instruktionsvideo Hvordan sætter man sig et SMART-mål, og hvordan lægger man en realistisk handleplan? Det skal I øve jer i at fortælle om i denne opgave. [Foto udeladt] Opgave Find sammen i grupper à to til fire elever, og lav sammen en instruktionsvideo om, hvordan man arbejder med SMART-modellen og handlingsplaner. I skal bruge en smartphone (eller noget andet videooptageudstyr) og et program til redigering af videoen. Opgaven kan også løses ved hjælp af Screencast. Videoen skal vise et eksempel på en person, der sætter et mål og laver en handlingsplan inden for jeres uddannelsesretning. Afslut med at vise jeres korte video for resten af klassen. Opsamling I denne opgave skal du reflektere over din læring i forbindelse med mål, målsætning og handlingsplaner, så du bliver bevidst om din egen læring. OBS! Opgaven tager udgangspunkt i, at I har arbejdet med én eller flere af opgaverne til temaet Sæt dig et mål.

16 Skydeskivemodellen hjælper dig til at nå dit mål. Opgave Åbn og print Skydeskivemodellen. Find en blyant eller farveblyant, og udfyld modellen ved hjælp af denne vejledning. Tænk på, hvad du har lært/kan huske om det at sætte sig mål. Anvend printarket Skydeskivemodellen Udfyld felterne der, hvor du selv synes, du ligger i forhold til din viden (skravér felterne) Er der punkter, hvor du er usikker og vurderer dig selv lavt? Skriv punkterne med særligt fokus på linjerne Hvad vil du gøre ved det selv? Hvem kan hjælpe dig med at arbejde med dem?

17 Evaluering I en evaluering ser du tilbage på et forløb, du har gennemgået, og overvejer, hvordan det gik. I evalueringen kan indgå forskellige opgaver og tests, som kan vise dig, hvad du har lært. VØL-skema Når du evaluerer, er det også en god idé at sammenholde målene for temaet med det, du har lært. Har du nået målene? Fik du det ud af det, som du gerne ville? Kig på målene for temaet igen, og udfyld tredje kolonne af VØL-skemaet. Anvend VØL-skemaet Sæt dig et mål. Quiz I evalueringen kan også indgå forskellige opgaver og tests, som kan vise dig, hvad du har lært. I denne opgave skal du teste din viden om SMART-modellen, så du bliver bedre til at bruge begreberne rigtigt. Læs mere Mål og målsætning Se videoen Hvad vil jeg? Franklin Covey om målsætning på YouTube (på engelsk).

18 Uddannelsesvælgeren Prøve uddannelsesvælgeren på UddannelsesGuiden.

Evaluering. Kom godt i gang

Evaluering. Kom godt i gang Evaluering Evaluering betyder vurdering eller bedømmelse, og begrebet evaluering bliver oftest brugt i sammenhæng med undervisning og læring. Når du arbejder med at lære noget, har det betydning for din

Læs mere

Samarbejde. Kom godt i gang

Samarbejde. Kom godt i gang Samarbejde En engelsk digter har engang sagt: No man is an island. Det er et billede på, hvordan intet menneske kan stå alene. Alle mennesker har brug for samvær og nærvær, fornemmelsen af at høre til,

Læs mere

Demokrati. [Foto udeladt]

Demokrati. [Foto udeladt] Demokrati [Foto udeladt] Måske synes du, at der er for få ungdomsboliger, eller at der skal gøres mere for udsatte børn og unge. Måske har du haft en diskussion om et eller flere af sådanne samfundsmæssige

Læs mere

At udarbejde og anvende faglig dokumentation

At udarbejde og anvende faglig dokumentation At udarbejde og anvende faglig dokumentation Dokumentation? Hvad skal jeg bruge det til? Jeg skal jo være frisør, automekaniker, social og sundhedsassistent, kontorassistent, kok, tømrer, buschauffør,

Læs mere

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 7. Tanker, følelser og handlinger

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 7. Tanker, følelser og handlinger Rusmiddelforebyggende undervisning MODUL 7 MODUL 7 Aktiviteter Læreroplæg: Tanker, følelser, handlinger og deres sammenhæng. Samtale på klassen: En situation fra jeres eget liv. Læreroplæg: Om modtanker.

Læs mere

Samarbejde på arbejdspladsen

Samarbejde på arbejdspladsen Samarbejde på arbejdspladsen Kender du talemåden: Ingen kæde er stærkere end det svageste led? Sådan er det også med et samarbejde og især på en arbejdsplads, hvor man i stor udstrækning arbejder sammen

Læs mere

Hvordan søger jeg en praktikplads?

Hvordan søger jeg en praktikplads? Hvordan søger jeg en praktikplads? En del af din uddannelse foregår i en virksomhed, hvor du får mulighed for at arbejde med det, du har lært på skolen. Derfor skal du hurtigt i gang med at søge en praktikplads.

Læs mere

Innovativt arbejde. Kom godt i gang

Innovativt arbejde. Kom godt i gang Innovativt arbejde En mobiltelefon på fire kilo, lyder det som en vittighed? Det var det ikke i 1987. Dengang kunne man kun ringe op til andre i Danmark, Norge og Sverige. Hvad gemte der sig ellers af

Læs mere

Privatøkonomi. Forfatter: Carsten Hansen. Læs målene for temaet

Privatøkonomi. Forfatter: Carsten Hansen. Læs målene for temaet Privatøkonomi Har du styr på din økonomi? Måske har du set tv-programmet Luksusfælden, der handler om mennesker med store økonomiske problemer. Her hører man ofte deltagerne sige: Det der med penge interesserer

Læs mere

Samfundet og virksomheden

Samfundet og virksomheden Samfundet og virksomheden Uanset hvor du arbejder nu eller kommer til, at arbejde i fremtiden, bliver du en del af arbejdsmarkedet. Den måde arbejdsmarkedet fungerer på, får derfor stor betydning for det

Læs mere

Faglige arbejdsmetoder

Faglige arbejdsmetoder Faglige arbejdsmetoder Hvis du skal bage, blande en drink eller samle et skab, benytter du dig af en bestemt fremgangsmåde eller metode. Dagligdagen er fuld af metoder, som vi ofte bruger uden at tænke

Læs mere

Planlægning af eget arbejde

Planlægning af eget arbejde Planlægning af eget arbejde I alle virksomheder består det daglige arbejde af et antal opgaver, som skal løses. Opgaverne vil selvfølgelig være meget forskelligartede og afhænger af, hvilken virksomhed

Læs mere

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet.

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Konflikter. Kom godt i gang

Konflikter. Kom godt i gang Konflikter Uanset om vi kommunikerer via samtale, på skrift eller gennem kropssprog, har vi en forventning om, at modparten lytter, forstår og reagerer på det, vi fortæller. Hvor mennesker er samlet, er

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål.

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen, jf.

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning Skills

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning Skills Trivsel og Bevægelse i Skolen Idrætsundervisning Skills Læringsmål Skills Begrebsboks Eleverne kan selv udforme og beskrive eget træningsforløb. Eleverne kan være medbestemmende på opøvelse af en specifik

Læs mere

Systematik og overblik

Systematik og overblik 104 Systematik og overblik Gode situationer god adfærd Beskrevet med input fra souschef Tina Nielsen og leder John Nielsen, Valhalla, Nyborg Kommune BAGGRUND Kort om metoden Gode situationer god adfærd

Læs mere

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det. coaching.dk

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det.  coaching.dk Gratis e pixibog Få mere glæde og overskud i hverdagen 5 steps til et positivt mindset Programmér din hjerne til at fokusere på det positive Find glæden i hverdagen Hvad er det første, du tænker, når du

Læs mere

BEHANDLINGSPLANER. Systematisk og målrettet behandlingsplansarbejde. Kursus for ledere i offentlig ambulant alkoholbehandling

BEHANDLINGSPLANER. Systematisk og målrettet behandlingsplansarbejde. Kursus for ledere i offentlig ambulant alkoholbehandling BEHANDLINGSPLANER Systematisk og målrettet behandlingsplansarbejde Kursus for ledere i offentlig ambulant alkoholbehandling 24-27 april 2012, Helene Bygholm Risager Dagsorden Introduktion til behandlingsplaner

Læs mere

Din personlige uddannelsesplan

Din personlige uddannelsesplan Din personlige uddannelsesplan Uddannelsesplanen skal hjælpe dig til at få overblik over dit uddannelsesforløb. Uddannelsesplanen er et samarbejdsredskab mellem dig, din kontaktlærer og din praktikvejleder.

Læs mere

Inspiration til arbejdet med mål og tegn på læring

Inspiration til arbejdet med mål og tegn på læring Inspiration til arbejdet med mål og tegn på læring Denne tekst er tænkt som en inspiration til det pædagogiske personale i dagtilbud og deres fælles og systematiske arbejde med at sætte mål og identificere

Læs mere

Hvordan begår man sig på en arbejdsplads?

Hvordan begår man sig på en arbejdsplads? Hvordan begår man sig på en arbejdsplads? Spiller du tit spil? Det kan være computerspil eller ludo, kortspil som f.eks. 500 eller Rommy. Hvad enten du ofte spiller eller nærmest aldrig, ved du sikkert,

Læs mere

Den Motiverende Samtale og børn

Den Motiverende Samtale og børn Den Motiverende Samtale og børn At arbejde med Den Motiverende Samtale og Stages of Change modellen med børn Af Gregers Rosdahl Implement Consulting Group Maj 2010 Om arbejdet med Den Motiverende Samtale

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Indsatsplan vedr. emne (fx sprog, motorik, adfærd)

Indsatsplan vedr. emne (fx sprog, motorik, adfærd) Indsatsplan vedr. emne (fx sprog, motorik, adfærd) Navn: Mor: Dato for udfyldelse: dd.mm.åååå Institution/dagpleje Cpr: Far: Dato for evaluering: dd.mm.åååå Kontakt i PP: Kontakt i institution/dagpleje

Læs mere

LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG RESULTATER OG EVALUERING LÆRERENS FORBEREDELSE. OVERBLIK: Lektionsplan 3

LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG RESULTATER OG EVALUERING LÆRERENS FORBEREDELSE. OVERBLIK: Lektionsplan 3 OVERBLIK: Lektionsplan 3 SUBRUTINER Alderstrin: 7-8 år Holdstørrelse: I hold af to Klargøringstid: 5 minutter Tid i alt: 100 minutter Aktiviteter: 4 LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG Aktivitet 1: KUBO tager på tur

Læs mere

Godt i gang med Tegn på læring

Godt i gang med Tegn på læring Godt i gang med Tegn på læring Fem gode råd DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Fem gode råd I guiden her finder I fem gode råd om hvordan I kommer godt i gang med at bruge redskabet Tegn på læring. De fem råd

Læs mere

HVAD ER SELV? Til forældre

HVAD ER SELV? Til forældre HVAD ER SELV Til forældre Indhold Indledning 3 Indledning 4 SELV 6 SELV-brikkerne 8 Gensidige forventninger 10 Motivation og dynamisk tankesæt 13 Sådan arbejder I med SELV derhjemme På Lille Næstved Skole

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

Projektbog og læringsbarometer. Navn: Klasse:

Projektbog og læringsbarometer. Navn: Klasse: Navn: Klasse: 1 Indholdsfortegnelse Idésamling 3 INTRO 4 Opgave 1 4 KAPITEL 1 - EN GOD START 5 Opgave 2 5 Opgave 3 6 Opgave 4 7 Opgave 5 8 Opgave 6 9 LÆRINGSBAROMETER - KAPITEL 1 10 LÆRINGSBAROMETER -

Læs mere

Kickoff praktik 3 - dag 2

Kickoff praktik 3 - dag 2 - dag 2 At modtage og vejlede elever på avanceret niveau på social- og sundhedsassistentuddannelsen Uddannelse / Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Program 8.30 9.00 Velkommen og formål med dagene 9.00

Læs mere

Selv om vi bruger vores telefon dagligt, er det for mange en udfordring at bruge den i forbindelse med jobsøgning. Det er dog som regel en rigtig god

Selv om vi bruger vores telefon dagligt, er det for mange en udfordring at bruge den i forbindelse med jobsøgning. Det er dog som regel en rigtig god Telefonsamtalen Selv om vi bruger vores telefon dagligt, er det for mange en udfordring at bruge den i forbindelse med jobsøgning. Det er dog som regel en rigtig god idé. Derfor skal du forberede dig,

Læs mere

Håndbog over strategier til før- under og efterlæsning

Håndbog over strategier til før- under og efterlæsning Håndbog over strategier til før- under og efterlæsning Af Lillian Byrialsen, læsekonsulent i Norddjurs Kommune 1 At læse for at lære Indhold Indledning Hvad gør en kompetent læser i 9. kl? Beskrivelse

Læs mere

- Hvad har målet været? - Hvad har der primært været fokus på?

- Hvad har målet været? - Hvad har der primært været fokus på? Undervisningsdifferentiering v.h.a. IKT: Mercantec (levnedsmiddel) Dokumentation af læringsproces via PhotoStory inden for levnedsmiddel 1. Introside PR-side om forløbet. - Hvad er det vigtigt at slå på?

Læs mere

Den kreative proces og idegenering

Den kreative proces og idegenering Den kreative proces og idegenering Alle mennesker er kreative. Nogle er mere kreative end andre og måske endda i stand til at leve af det som forskere eller kunstnere. Mange forbinder kreativitet med kunst

Læs mere

Rusmiddelcentret 01-01-2015

Rusmiddelcentret 01-01-2015 GLADSAXE KOMMUNE # Frifrahash - Når du vil videre i dit liv Rusmiddelcentret 01-01-2015 1 Indehold FASE 1 VELKOMMEN TIL... 3 SKEMA 1 IDENTIFIKATION AF PROBLEMOMRÅDET... 3 FASE 2 HVILKE OMRÅDE VIL DU FOKUSERE

Læs mere

Hvorfor en personlig uddannelsesplan?...2. Aftaler om brug af den personlige uddannelsesplan...2. Personlige og faglige læringsmål...

Hvorfor en personlig uddannelsesplan?...2. Aftaler om brug af den personlige uddannelsesplan...2. Personlige og faglige læringsmål... Hvorfor en personlig uddannelsesplan?...2 Aftaler om brug af den personlige uddannelsesplan...2 Personlige og faglige læringsmål...3 Skabelon - personlige og faglige læringsmål....5 Reflektere....6 Refleksion

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Bliv dit barns bedste vejleder

Bliv dit barns bedste vejleder mtalebog_2.indd 1 11/02/2019 16.4 Bliv dit barns bedste vejleder Samtaler om usikkerhed og drømme - og hvad der optager dit barn Som forælder vil du dit barn det bedste også når det gælder valg af uddannelse.

Læs mere

TIL GENNEMSYN. Indhold

TIL GENNEMSYN. Indhold Denne side må ikke kopieres Glæde & Børn v/louise Tidmand Side 3 Indhold Velkommen til Min Styrkebog... s. 4 Øvelse 1: De 24 styrker... s. 5 Øvelse 2: Styrkespillet... s. 9 Øvelse 3: Find styrker i personerne

Læs mere

FORMÅL OG KRAV AFKLAR: PRIORITER FORMÅLENE MED DIN EVALUERING

FORMÅL OG KRAV AFKLAR: PRIORITER FORMÅLENE MED DIN EVALUERING AFKLAR: FORMÅL OG KRAV PRIORITER FORMÅLENE MED DIN EVALUERING Forventningsafstem med samarbejdspartnere og ledelse om, hvad der er formålet med din evaluering. Skriv 1 ved det primære formål, 2 ved det

Læs mere

Aktivitets- og handleplan 2015 MedieDigital

Aktivitets- og handleplan 2015 MedieDigital Aktivitets- og handleplan 2015 MedieDigital Præsentation af værkstedet Kunne du tænke dig at lave dig egen hjemmeside, eller går du med en drøm om, at lære at fotografere eller måske lave din egen film,

Læs mere

Velkommen til Fuel Relation Drivers Course Modul 2: Fra idé til plan

Velkommen til Fuel Relation Drivers Course Modul 2: Fra idé til plan Velkommen til Fuel Relation Drivers Course Modul 2: Fra idé til plan Indlægsholdere Søren Løvlund Mandsberg Seniorkonsulent i ProjectManagement, IBC International Business College Christian Pfeiffer Jensen

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Fabulous Fiction gennemførelsen

Fabulous Fiction gennemførelsen Fabulous Fiction gennemførelsen Lektionsplan Lektion 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse af disse måske skal nogle af dem yderligere

Læs mere

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole Lærerens manual Max s Håndvaskeskole Sæt kryds ud for de aktiviteter, hvor man bør vaske hænder bagefter og forklar hvorfor. Før du spiser Når du har været på toilettet Når du har

Læs mere

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke.

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

AT HÅNDTERE VREDE OG FRUSTRATION

AT HÅNDTERE VREDE OG FRUSTRATION AT HÅNDTERE VREDE OG FRUSTRATION Dette kapitel skitserer de bedste strategier til håndtering af udfordrende adfærd, vrede og frustration. Der er afsnit om at genkende advarselstegn om, hvordan man håndterer

Læs mere

Appriciative Inquiry /5 F metoden

Appriciative Inquiry /5 F metoden Appriciative Inquiry /5 F metoden Fokuser Forstå Forestil Fastslå Frigør evalueringsobjektet Vær undersøgende i forhold til alle de ting, der fungerer i forhold til evalueringsobjektet Brainstorm på alt,

Læs mere

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Tidsgruppe 0 10 minutter: Eleverne går tur i ring i modsat retning Eleverne får udleveret spørgsmålskort Når de mødes skal de svare på den

Læs mere

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste:

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson og ansvarlig for at der

Læs mere

Kender du nogle politikere, og kan du huske en lov, der har betydning for din hverdag?

Kender du nogle politikere, og kan du huske en lov, der har betydning for din hverdag? Det politiske system [Foto udeladt] Hvem bestemmer mest hjemme hos dig? Så længe du bor hjemme, er det formentlig dine forældre, der bestemmer mest, men hvor meget de bestemmer, er forskelligt fra familie

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

Projektarbejde vejledningspapir

Projektarbejde vejledningspapir Den pædagogiske Assistentuddannelse 1 Projektarbejde vejledningspapir Indhold: Formål med projektet 2 Problemstilling 3 Hvad er et problem? 3 Indhold i problemstilling 4 Samarbejdsaftale 6 Videns indsamling

Læs mere

Skolesports Netværksdag 5. februar Tænk SMART - ikke mindst når du sætter dine mål

Skolesports Netværksdag 5. februar Tænk SMART - ikke mindst når du sætter dine mål Skolesports Netværksdag 5. februar 2014 Tænk SMART - ikke mindst når du sætter dine mål Program Hvorfor arbejder vi med mål? Mål i en større sammenhæng Værktøj til fastsættelse og formulering af mål Praktisk

Læs mere

Produktudvikling. Kom godt i gang

Produktudvikling. Kom godt i gang Produktudvikling Hver morgen står du op og udfører forskellige handlinger, der skal føre til, at du kommer i skole og gerne til tiden. Du går i bad, tager tøj på og spiser morgenmad. Du går ud til din

Læs mere

Mindmap, Læringsaftalen og SMART Som et pædagogisk redskab i praksis

Mindmap, Læringsaftalen og SMART Som et pædagogisk redskab i praksis Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farvedesignet og vælg Applicér på valgte slides Mindmap, Læringsaftalen

Læs mere

Gennemførelse Lektionsplan til Gather Gambits. Engelsk skal anvendes som klasseværelsessprog. Lektion 1-2

Gennemførelse Lektionsplan til Gather Gambits. Engelsk skal anvendes som klasseværelsessprog. Lektion 1-2 Gennemførelse Lektionsplan til Gather Gambits. Engelsk skal anvendes som klasseværelsessprog. Lektion 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse

Læs mere

Arbejdsark Unge & ADHD

Arbejdsark Unge & ADHD 1 Vibeke Zoffmann 25-09-2014 Arbejdsark Unge & ADHD 1 Arbejdspapirer, der er udfyldt og drøftet 2 Vibeke Zoffmann 25-09-2014 1. Samarbejdsaftale marker 1a. Invitation til samarbejde 1b. Forløbspapir Problemlister

Læs mere

Gode spørgsmål forskellige typer Indledende spørgsmål: Lineære spørgsmål

Gode spørgsmål forskellige typer Indledende spørgsmål: Lineære spørgsmål Gode spørgsmål forskellige typer Alle de nedenstående spørgsmål bør du øve dig så meget i at du bliver i stand til at stille dem uden at tænke over dem. Verdens bedste sælgere stiller verdens bedste spørgsmål,

Læs mere

LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG RESULTATER OG EVALUERING LÆRERENS FORBEREDELSE STYRING. OVERBLIK: Lektionsplan 2

LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG RESULTATER OG EVALUERING LÆRERENS FORBEREDELSE STYRING. OVERBLIK: Lektionsplan 2 OVERBLIK: Lektionsplan 2 FUNKTIONER Alderstrin: 7-8 år Holdstørrelse: I hold af to Klargøringstid: 5 minutter Tid i alt: 100 minutter Aktiviteter: 4 LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG Aktivitet 1: KUBO leger med

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning spillet Lærervejledning skolekonkurrence 2019 Kære lærer, Dette års skolekonkurrence er baseret på rollespil med dilemmaer, der kan opstå på digitale medier, som giver anledning til refleksion og læring

Læs mere

Guide til arbejdet med pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering på dagtilbudsområdet

Guide til arbejdet med pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering på dagtilbudsområdet Guide til arbejdet med pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering på dagtilbudsområdet Udarbejdet februar 2014 0 INDLEDNING Denne pjece er udarbejdet med henblik på at støtte og inspirere Kalundborg

Læs mere

Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen

Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen Navn: Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen Dato: Kapitel 11: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Selvom vi for det meste ikke taler om det, så er der, når børn (eller voksne) skal lave noget sammen,

Læs mere

Internt trænings- & repetitionsprogram. Indvendinger. En-til-en træning med indvendinger

Internt trænings- & repetitionsprogram. Indvendinger. En-til-en træning med indvendinger Internt trænings- & repetitionsprogram Indvendinger En-til-en træning med indvendinger To kolleger træner sammen En af jer træner som kunden. En af jer træner som sælgeren. Næste gang I træner, bytter

Læs mere

7.klasse historie Årsplan for skoleåret 2013/2014.

7.klasse historie Årsplan for skoleåret 2013/2014. Ahi Internationale Skole 7.klasse historie Årsplan for skoleåret 2013/2014. Formål: Formålet med undervisningen er at udvikle elevernes kronologiske overblik, styrke deres viden om og forståelse af historiske

Læs mere

Sportspsykologi i TBU

Sportspsykologi i TBU Sportspsykologi i TBU Sportspsykologi i TBU? Kan og skal sportspsykologi være en del af træning af børn og unge? Kan og skal en ungdomstræner praktisere sportspsykologi? Hvor mange af jer mener i praktisere

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Elevcoaching Tænkningen bag Elevcoaching

Elevcoaching Tænkningen bag Elevcoaching Elevcoaching Elevcoaching er en indsats, der i 4 år har været afprøvet i forbindelse med at bygge en konstruktiv bro mellem Plan T og elevernes skoler. Vi oplever, at elever der har været på Plan T, kan

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

Videofejlretning i idrætsfaget. DiDaK på Køge Gymnasium

Videofejlretning i idrætsfaget. DiDaK på Køge Gymnasium Videofejlretning i idrætsfaget DiDaK på Køge Gymnasium 2018-2019 Projektets ide 4.1 Løbende evaluering Der skal desuden gennemføres aktiviteter, som giver eleven viden om eget fagligt standpunkt og får

Læs mere

Hvad tænker du på? Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19 2600 Glostrup. Tlf. 45 15 36 50 eller 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk

Hvad tænker du på? Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19 2600 Glostrup. Tlf. 45 15 36 50 eller 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk Hvad tænker du på? Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19 2600 Glostrup Tlf. 45 15 36 50 eller 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk Forældrenetværk Forældrenetværk er grupper af forældre, der ønsker at sætte

Læs mere

Forbedringsmodellen PDSA værksted

Forbedringsmodellen PDSA værksted Forbedringsmodellen PDSA værksted LS I d. 8/2 kl. 9:15-11:15 (samt 11:15-13:45) Søren Schousboe Laursen, Hospitalsenheden Horsens Pernille Bechlund, Frederiksberg Kommune Bodil Andersen, Dansk Selskab

Læs mere

AMU Kursus Fag og læringskonsulent: Dag 3

AMU Kursus Fag og læringskonsulent: Dag 3 Tidlig opsporing af sygdomstegn. AMU Kursus 46874 Fag og læringskonsulent: Dag 3 Program for dag 3 Velkomst v. og registrering Tjek ind og opsamling Observationer. Objektiv/subjektiv. Det kliniske blik.

Læs mere

Foreninger i forandring! Uanset størrelse. 17. november 2018

Foreninger i forandring! Uanset størrelse. 17. november 2018 Foreninger i forandring! Uanset størrelse 17. november 2018 Hovedoverskrifter Sætter du værdi i forretningsmæssige hensyn, når du laver foreningsarbejde? Fundament i forening - organisatorisk forståelse

Læs mere

Trivselsevaluering 2010/11

Trivselsevaluering 2010/11 Trivselsevaluering 2010/11 Formål Vi har ønsket at sætte fokus på, i hvilken grad de værdier, skolen fremhæver som bærende, også opleves konkret i elevernes dagligdag. Ved at sætte fokus på elevernes trivsel

Læs mere

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission per Elevakti iteter co-funded by the European Commission Indhold 3Indledende aktiviteter Videofilmene Ekstra materiale 4 5 5 Evaluering en del af undervisningen 6 Vil du www-vide mere? I skal ikke nødvendigvis

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

Sådan oversætter du centrale budskaber

Sådan oversætter du centrale budskaber Sådan oversætter du centrale budskaber Dette er et værktøj for dig, som Vil blive bedre til at kommunikere overordnede budskaber til dine medarbejdere, så de giver mening for dem Har brug for en simpel

Læs mere

Resultater med langsigtet relationssalg. 02. juni 2010

Resultater med langsigtet relationssalg. 02. juni 2010 Resultater med langsigtet relationssalg 02. juni 2010 Agenda for de kommende 3 timer Min salgsparathed De psykologiske værktøjer i relationsopbygningen Elevatortalen At blive en businesspartner Relationssalg

Læs mere

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu?

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu? Tanker og følelser Kapitel 3: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Vi tænker hele tiden, og tankerne kommer i forskellige størrelser. Vi kan have store tanker, små tanker og dem midtimellem. Følelser findes også i

Læs mere

Elevens egen vurdering

Elevens egen vurdering Elevens egen vurdering Elevens bemærkninger: Mine styrkesider: Dokumentation: Fagområder, hvor jeg er blevet bedre: Dokumentation: Andre områder, hvor jeg har forbedret mig: Dokumentation: Handlingsplan:

Læs mere

VELKOMMEN TIL Instruktører:

VELKOMMEN TIL Instruktører: VELKOMMEN TIL Instruktører: Thomas Nielsen, Cheftræner Carsten P. Anthonisen, Sportschef Jacob Tovgaard, Træner Lars Jakobsen, Træner Preben Bang Klitgaard, Træner Phoung Do, Træner Martin Langagergaard,

Læs mere

Aktionslæring. Sommeruni 2015

Aktionslæring. Sommeruni 2015 Aktionslæring Sommeruni 2015 Indhold De fem faser i et aktionslæringsforløb - (KLEO) Interview (i flere afdelinger) Kontrakt - SMTTE Positioner, domæner Observation og observationsnotater Teamets rolle

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Livet som børneslave i 2018

Livet som børneslave i 2018 Introduktion og mål (Historie 7.-9. klasse) Historie, 7.-9. klasse. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer/tablet/telefon. Introduktion Fælles mål - Historie Kompetenceområde(r) Historiebrug

Læs mere

Et eksempel. Det kan være en god ide at vise en oversigt over det du vil tale om, men du sammensætter selv programmet

Et eksempel. Det kan være en god ide at vise en oversigt over det du vil tale om, men du sammensætter selv programmet 1 Et eksempel. Det kan være en god ide at vise en oversigt over det du vil tale om, men du sammensætter selv programmet 2 Find evt. et par gode billeder der passer til! Kort indledende præsentation 3 4

Læs mere

Velkommen til Dag 2. Fysisk aktivitet hjælper os på vej. Forflytningsvejleder oktober 2015 Sopu Hillerød. Måder vi arbejder på:

Velkommen til Dag 2. Fysisk aktivitet hjælper os på vej. Forflytningsvejleder oktober 2015 Sopu Hillerød. Måder vi arbejder på: Velkommen til Dag 2 Forflytningsvejleder oktober 2015 Sopu Hillerød Fysisk aktivitet hjælper os på vej. Forskning viser en stor sammenhæng mellem fysisk aktivitet og læring uanset alder Aktiviteterne skal

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole.

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole. MAD OG MÅLTIDER Forløbet om mad og måltider kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for mad- og måltider eller sundhed.

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: Sociale kompetencer X Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: VM fodbold. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: VM fodbold. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X fodbold Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Foto Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Billedtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår

Læs mere

EFTER turen. UNDER turen. FØR turen

EFTER turen. UNDER turen. FØR turen UNDER turen 1 EFTER turen På tur med skolen - en planlægningsguide Kære lærer Denne guide giver dig ideer til hvordan du i samarbejde med dine kolleger og elever kan planlægge den næste tur med skolen.

Læs mere

status Lever du livet eller lever livet dig?

status Lever du livet eller lever livet dig? Daisy Løvendahl Personlig rådgiver status Lever du livet eller lever livet dig? www.daisylovendahl.dk Vælg til og fra #1. tid til at tjekke ind Fælles for de mennesker, jeg arbejder med, er, at det, de

Læs mere