Lyddannelse. Elevopgaver

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lyddannelse. Elevopgaver"

Transkript

1 NATUR & TEKNO- LOGI Elevopgaver For at I kan finde frem til den helt rigtige lyd på jeres instrument, når I begynder at bygge, er det en god idé at forstå, hvad I kan gøre for at ændre lyden. Der er mange muligheder. Nogle af de ting I kan arbejde med er: tonehøjden, lydstyrken, tonens varighed og klangen. Hvad I skal gøre for at ændre lyden, afhænger af hvilken slags instrument, I arbejder med. Her er nogle opgaver, som viser, hvordan man kan ændre lyden i instrumenter. Opgaverne er delt op i de fire instrumentkategorier. I skal føre logbog over, hvad I afprøver, og hvad det gør ved lyden.

2 Side 2 Strengeinstrumenter chordofoner Dette er instrumenter, hvor vibrationen skabes i en streng - ved f.eks. at knipse den med fingrene, stryge den med en bue eller slå på den med pinde. Det er vigtigt, at det som strengen spændes hen over (en hals eller klangkasse) er så hårdt, at I kan spænde strengene, uden at det giver sig. For at ændre tonehøjden kan I: ændre strengens længde (enten den faktiske længde, eller ved at trykke den ned med fingeren) jo længere streng jo dybere tonehøjde. ændre strengens spænding jo mere spændt, jo lysere tonehøjde. ændre strengens masse en tungere streng giver en dybere tonehøjde. En tykkere streng kræver en højere spænding, for at der kommer lyd ud af den. For at ændre lydstyrken kan I: slå/knipse/stryge kraftigere på strengen. bruge en længere streng, som spændes ekstra godt og en tilsvarende større klangkasse. bruge en tungere streng eller lægge flere identiske strenge ved siden af hinanden. sikre at vibrationen overføres effektivt fra strengen til klangkassen, f.eks. med en stol som ikke er for hård, for tyk eller for elastisk. For at ændre klangen kan I: skifte snoren (strengen) til hhv. fiskeline, tynd stærk nylonsnor, tyk sejlgarn eller en rigtig guitarstreng - de vil alle have forskellige klangegenskaber. bruge en anden type klangkasse: Rund/firkantet, åben/lukket, træ/metal, tyndvægget/ tykvægget. For at ændre tonens varighed (hvor lang tid den klinger) kan I: vælge en streng, som ikke dæmper lyden hurtigt - den skal ikke være fluffy. stryge strengen med en bue i stedet for at knipse den med fingrene - hvis I kan få en god klang med buen. bruge en klangkasse, som ikke opsuger vibrationen (at den ikke er for blød eller dæmpende, eller hård som sten). bruge en stol, som ikke er for hård, for tyk eller for elastisk, så I kan sikre, at vibrationen overføres effektivt fra strengen til klangkassen.

3 Side 3 Tingene skal helst passe sammen: Det er meget svært at få en god lyd fra en kort, tyk streng. Tykke (tunge) strenge skal helst være lange. Hvis tonen er dyb, skal klangkassen helst også være stor, så strengens grundtone kan klinge videre i klangkassen.

4 Elevopgaver: Side 4 Opgave A - Snor og dåser Prøv at spænde en snor (streng) mellem to bøtter, og træk bøtterne fra hinanden, så snoren spændes. I skal nu prøve at ændre på tonehøjden, lydstyrken, tonens varighed og klangen. I skal knipse snoren som en streng, ikke tale ind i den ene bøtte, mens den anden bøtte sættes til øret. I kan f.eks. ændre på: bøtterne - deres størrelse, det materiale de er lavet af og om de er åbne eller lukkede i den ende, som vender væk fra snoren strengen - materialet, tykkelsen og længden. Prøv f.eks. med 8 mm fiskeline, murersnor af nylon, sejlgarn og en guitarstreng. Billeder: Bøtterne forstærker lyden, når man knipser på strengen, der er spændt mellem dem. Foto: Eva Fock.

5 Side 5 Opgave B - Snor mellem faste punkter Prøv at spænde en snor (streng) fast mellem to faste punkter, f.eks. i en døråbning eller et vindue, så den er GODT spændt. Hvor meget lyd giver den? Prøv så at skabe en kraftigere lyd ved at forbinde strengen med en klangkasse med en pind eller et andet materiale. Venstre billede: Snoren spændes fast mellem en krog i dørkarmen og en nøgle i nøglehullet. Højre billede: Hvis man sætter en pind i spænd som hviler på en bøtte, så forstærkes lyden. Fotos: Eva Fock

6 Side 6 Trommer membranofoner Dette er instrumenter, hvor vibrationen skabes i en membran f.eks. et trommeskind. De kan anslås med hænderne, med stokke eller med køller. Også instrumenter, hvor luften passerer forbi en membran, er teknisk set en membranofoner. For at ændre tonehøjden kan I: overføre princippet fra strengen: jo større skind jo dybere tone, jo tungere skind jo dybere tone, jo slappere skind jo dybere tone. For at ændre lydstyrken kan I: øge skindets størrelse (diameter). lave klangkassen større, enten åbningens diameter, så skindet bliver større, eller klangkassens længde. slå hårdere på trommen. vælge en klangkasse med hul i bunden. vælge en klangkasse, som ikke opsuger/ dæmper lyden - dvs. et hårdt materiale som f.eks. træ eller hårdt metal. For at ændre tonens varighed kan I: sørge for at lave skindet så tyndt som muligt, så der ikke er en masse forstyrrende toner (interferens), som dæmper. sikre, at vibrationen overføres effektivt fra skindet til klangkassen, så kanten af trommen skal være glat. For at ændre klangen kan I: spænde forskellige typer skind (membraner) på trommens klangkasse (f.eks. gummidæk, badeforhæng, skind) - de vil alle have forskellige klangegenskaber. Tingene skal helst passe sammen: hvis skindet er stort, skal trommens klangkasse også helst være stor.

7 Side 7 Opgave C - Tromme Prøv at lave en simpel tromme ved at spænde et tyndt materiale ud over en urtepotte eller en anden rund form. I kan enten binde/tape materialet fast eller hjælpes ad med at trække det hen over åbningen, mens en person slår på skindet. Billede: Trommen er lavet af et stykke gennemsigtigt plastik fra et badebassin, et bremsekabel til at stive det af med rundt i kanten, murersnor til at spænde det ud over en urtepotte, og et PVC-rør til at forlænge trommen med. Foto: Eva Fock I skal nu prøve at ændre på tonehøjden, lydstyrken, tonens varighed og klangen. Et trommeskind (en membran) virker lidt på samme måde som en streng, så I kan f.eks. ændre på: membranen - materialet, tykkelsen og størrelsen. I kan f.eks. bruge plastikpose, bruseforhæng, bilslanger og tyndt skind. klangkassen - dens størrelse (både åbningens diameter og dens længde), det materiale den er lavet af og om den er åben eller lukket i den ende, som vender væk fra skindet. I kan f.eks. bruge urtepotter i forskellig størrelse, rør i forskellige størrelser og materialer (plast og metal), metalskåle og et hult træ.

8 Side 8 Selvklingende instrumenter idiofoner Dette er instrumenter, hvor vibrationen skabes i instrumentets eget, faste materiale. De kan f.eks. laves af metal, sten/fliser, glas, bambus, træ m.m., som giver en lyd, når man slår på dem, slår med dem, ryster dem, skraber på dem m.m. Hvis I slår for enden af et åbent rør, er det ikke en idiofon, men en aerofon, fordi det er luftsøjlen inde i røret, som sættes i bevægelse. For at ændre tonehøjden kan I: ændre stavens længde jo længere stav, jo dybere tonehøjde. ændre stavens tykkelse - jo tykkere stav, jo højere tonehøjde. Vær opmærksom på, at hvis I kun fjerner noget på midten af staven, bliver tonehøjden også dybere. prøve forskellige materialer, som vil give vidt forskellig tonehøjde - prøv jer frem. For at ændre tonens varighed kan I: lave materialet, der hvor vibrationen skabes, så tyndt som muligt, for at der ikke skabes en masse forstyrrende toner, som dæmper lyden (interferens). sikre, at vibrationen frigives effektivt. For at ændre på klangen kan I: afprøve forskellige materialer (klangstave af metal, sten/fliser, bambus, træ, glas m.m.). slå på dem med slag-redskaber af forskellige former (stor rund stok/kugle/tynd flad pind) og materialer (sten, træ, filt, kork, gummi, metal m.m.). For at ændre lydstyrken kan I: vælge et tungere materiale, som dog stadig kan vibrere. lave en klangkasse - f.eks. under klangstaven eller omkring tungerne.

9 Elevopgaver: Side 9 Opgave D - Klangstave 1. Find træstave, metalrør (f.eks. vandrør) eller andre stykker af et materiale. Hold dem i hånden, og slå på dem med en stok eller kølle. Prøv at finde det punkt, hvor staven klinger længst. Det kan godt tage lidt tid at finde. Prøv med træstykker at lave forskellige tonehøjder. 2. I kan også lægge klangstavene på to udspændte snore. Her skal I være opmærksomme på, at snorene dæmper lyden og påvirker overtonesammensætningen. Og så igen: Find de punkter, hvor de kan hvile og samtidig få den klareste lyd, og hvor tonen varer længst muligt Billeder: Bruger man forskellige typer materialer til sine klangstave, giver det forskellig klang. Her afprøves forskellige slags træ, sten (fliser), messing, stål og bambus. Fotos: Eva Fock

10 Elevopgaver: Side 10 Billede: I kan bruge lineal, metalredskaber, gamle cykel-egre eller andet hårdt metal. Det skal spændes godt fast, ellers bliver lyden svagere. Foto: Eva Fock Opgave E - Tunger: 3. I kan prøve at holde en (metal)lineal eller en (metal)gaffel ud over en bordkant og knipse den. Undersøg hvordan I får den bedste lyd. Når det lykkes, kan I prøve at lave forskellige tonehøjder.

11 Side 11 Blæseinstrumenter aerofoner Dette er instrumenter, hvor vibrationen skabes i en luftsøjle - f.eks. fløjte, trompet og klarinet. Hvis I blæser luften forbi en membran, er det måske en membranofon. Det gælder f.eks. ballonblæser og kazoo. For at ændre tonehøjden kan I: ændre rørets længde (jo længere rør, jo dybere tone). Hvis I laver en slags blokfløjte eller en anden blæser, kan I også lave fingerhuller, som svarer til en kortere rørlængde. lukke den ene ende af røret (hvis det er muligt). I kan producere den samme tone med et halvt så langt rør, hvis det er lukket i den ene ende. Det er kun muligt på panfløjter, og rør I slår på. For at ændre tonens varighed kan I: være i god kondition, så I kan puste længe! For at ændre klangen kan I: afprøve forskellige slags rør (PVC-rør, tæpperør, metalrør) - hvordan lyder de forskelligt? prøve forskellige spilleteknikker på rørene (slå på rørenes åbninger, blæs på kanten af hhv. åbne og lukkede elektrikerrør) For at ændre lydstyrken kan I: ændre instrumentets størrelse rørets diameter. sætte et schallstykke for enden af røret. bruge et mundstykke, hvor luften passerer en kant, så der skabes turbulens (en blokfløjte eller en rørblæser).

12 Elevopgaver: Side 12 Opgave F - Panfløjter: Prøv at lave en panfløjte med forskellige tonehøjder, også gerne nogle bastoner. I kan afprøve forskellige rørstørrelser diametre og længder. Hvad betyder det for tonehøjden, hvis I ændrer diameteren, men ikke længden? Hvad betyder det for lyden i øvrigt? Hvad betyder det, hvis I ændrer længden på røret? I kan eksperimentere med forskellige materialer. Hvad er forskellen på åbne og lukkede rør? Billeder: Man kan binde rørene sammen med snor, ved at surre dem fast om en tværpind. Foto: Mikkel Arnfred.

Byggevejledning. Baggrund lærer

Byggevejledning. Baggrund lærer HÅNDVÆRK & DESIGN Baggrund lærer Musikinstrumenter kan bygges på de mest utrolige måder. Der er ikke nogen begrænsninger...og dog. Fysikkens grundregler og materialernes egenskaber skal tages med i betragtning.

Læs mere

Instrumentbygning til rum

Instrumentbygning til rum HÅNDVÆRK & DESIGN Elevopgave Lav jeres eget blæseinstrument Udvælg selv nogle materialer og find et sted på skolen, som kan bruges til at lave et blæseinstrument Hvilke steder egner sig? Hvorfor? Kornet

Læs mere

Lyd og lyddannelse. Baggrund lærer-elev

Lyd og lyddannelse. Baggrund lærer-elev NATUR & TEKNO- LOGI Baggrund lærer-elev Hvad er lyd? Lyd er længdebølger i luften. Længdebølger vil sige, at vibrationen sker på langs ad bevægelsesretningen. Hvis vi hænger en trappefjeder op i nogle

Læs mere

Valg af materialer. Baggrund lærer

Valg af materialer. Baggrund lærer HÅNDVÆRK & DESIGN Baggrund lærer Inden I går i gang med at bygge, kan det være en god idé at undersøge materialernes egenskaber, deres vægt, hårdhed, elasticitet og klang. I kan samle sten på stranden

Læs mere

Baggrund lærer-elev De fire instrumentkategorier

Baggrund lærer-elev De fire instrumentkategorier lærer-elev MUSIK Når vi i dette undervisningsmateriale taler om, tænker vi på et helt bestemt system til at ordne instrumenter efter. Systemet blev opfundet af de to musiketnologer Curt Sachs og Erich

Læs mere

Regneopgaver i geometri

Regneopgaver i geometri MATEMATIK Elevopgaver Regn med lurerne (5.-6. kl) Musikmuseets bronzelurer er fundet ved Radbjerg på Falster. De er ca. 3000 år gamle og stammer fra Bronzealderen. De blev fundet i en mose og er støbt

Læs mere

Violin 1. Hvor mange strenge er der på en violin? Hvem har skrevet en berømt violinkoncert? Elton John Felix Mendelssohn Madonna

Violin 1. Hvor mange strenge er der på en violin? Hvem har skrevet en berømt violinkoncert? Elton John Felix Mendelssohn Madonna Instrumentquiz side 3 Violin 1. Hvor mange strenge er der på en violin? 17 4 5 2. Hvad er violinen lavet af? Træ Nylon Kobber 3. Hvem har skrevet en berømt violinkoncert? Elton John Felix Mendelssohn

Læs mere

Musik, matematik og forholdsregler

Musik, matematik og forholdsregler MATEMATIK Baggrund lærer Hvis du skærer rør (tæppe-/nedløbs- eller et andet rør) i tre forskellige længder, f.eks. 1 meter, 66,6 cm og 1/2 m, vil du få tre forskellige toner: en grundtone (1m) oktaven

Læs mere

Indhold. Musik Lyd Natur/teknik Lyd og Musik. Fra»Musik på Tværs 1998«v/ Lisbeth Bergstedt

Indhold. Musik Lyd Natur/teknik Lyd og Musik. Fra»Musik på Tværs 1998«v/ Lisbeth Bergstedt Musik Lyd Natur/teknik Lyd og Musik Fra»Musik på Tværs 1998«v/ Lisbeth Bergstedt Indhold Musik Lyd Natur/teknik... 2 Lyd... 2 Toner... 3 Musikinstrumenter... 3 Idiofoner...4 Membranofoner... 4 Kordofoner...

Læs mere

geometriske former. Baggrund lærer-elev Forslag til spørgsmål:

geometriske former. Baggrund lærer-elev Forslag til spørgsmål: MATEMATIK Baggrund lærer-elev Musikinstrumenter kan have alle mulige. Her er nogle eksempler på instrumenter, hvor vi kan genfinde geometriske - enten i klangkasserne eller i instrumenternes opbygning.

Læs mere

Byggeopgaver - funktion

Byggeopgaver - funktion HÅNDVÆRK & DESIGN Elevopgaver Stille musik I skal bygge et instrument hver eller ét instrument, som I alle kan spille på sammen. Instrumentet/-erne skal egne sig til en stille situation. Instrumentet/-erne

Læs mere

Billund Bygger Musik: Lærervejledning

Billund Bygger Musik: Lærervejledning Billund Bygger Musik: Lærervejledning Science of Sound og Music Velkommen til Billund Builds Music! Vi er så glade og taknemmelige for, at så mange skoler og lærere i Billund er villige til at arbejde

Læs mere

Det Klingende Museum. på besøg i musikkens verden

Det Klingende Museum. på besøg i musikkens verden Det Klingende Museum på besøg i musikkens verden gok gok kling klang Babuuuuu athjuuuu bum suse rumle pip pip dyt! mijauuuuu hurraaaa! ding dong Lydene i og omkring os plim plim klap klap risle bøvs! knirke

Læs mere

En f- dag om matematik i toner og instrumenter

En f- dag om matematik i toner og instrumenter En f- dag om matematik i toner og instrumenter Læringsmål med relation til naturfagene og matematik Eleverne har viden om absolut- og relativ vækst, og kan bruge denne viden til at undersøge og producerer

Læs mere

introduktion TIL LÆREREN

introduktion TIL LÆREREN Lyd, larm & løjer 1 lyd, larm & løjer Indhold s introduktion TIL LÆREREN Dette er en vejledning til Lyd, larm og løjer, som er en formidlingsaktivitet om lyd. Den er målrettet 7. klassetrin. I vejledningen

Læs mere

Symfoniorkestrets verden

Symfoniorkestrets verden Symfoniorkestrets verden Til koncert med DR SymfoniOrkestret Du skal snart til koncert med DR SymfoniOrkestret. Orkestret, du skal høre spille, er et symfoniorkester. Ved du, hvad et symfoniorkester er?

Læs mere

Forskningens Døgns Skoleprogram 2019 Vejledning. Til bibliotekarer og lærere

Forskningens Døgns Skoleprogram 2019 Vejledning. Til bibliotekarer og lærere Forskningens Døgns Skoleprogram 2019 Vejledning Til bibliotekarer og lærere Lydlandskab Den første lyd HVAD HANDLER DET OM? Verden er fuld af lyde, nogle naturskabte og andre menneskeskabte. Der er kommet

Læs mere

Instrumentbygger workshop. - vejledning til lærere og pædagoger

Instrumentbygger workshop. - vejledning til lærere og pædagoger Instrumentbygger workshop - vejledning til lærere og pædagoger Introduktion: At bygge sine egne musikinstrumenter åbner for nye oplevelser og erkendelser af musik og lyd. Der findes allerede et væld af

Læs mere

Brugsanvisning for. Testværktøj på. Naturlegeredskaber

Brugsanvisning for. Testværktøj på. Naturlegeredskaber Gert Olsen Gl. Klausdalsbrovej 481 DK 2730 Herlev Telefon 2177 5048 gertolsen@gertolsen.dk Brugsanvisning for Testværktøj på Naturlegeredskaber Af Gert Olsen Brug af testværktøj 03.10.2004 Side 1 af 9

Læs mere

Musikforløb for 4. klasse

Musikforløb for 4. klasse Sønderjyllands Symfoniorkester Musikforløb for 4. klasse TEMA 2019: Carl Nielsen eller... Carl Nielsen-illustrationer tegnet af Kasper Lundsfryd ELEVMATERIALE Om Carl Nielsen Carl Nielsen, dansk komponist,

Læs mere

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses! I dette emne skal du blandt andet: Lære om broer Bygge en bro Deltage i en lille konkurrence

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses! I dette emne skal du blandt andet: Lære om broer Bygge en bro Deltage i en lille konkurrence Broer Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I dette emne

Læs mere

1. HVERT ØJE SER SIT BILLEDE

1. HVERT ØJE SER SIT BILLEDE 1. HVERT ØJE SER SIT BILLEDE I SKAL BRUGE: 2 blyanter Se på en blyant, som du holder op foran øjnene Luk ét øje ad gangen, så det ser ud som om blyanten hopper til siden. Hopper blyanten til venstre eller

Læs mere

Vejret Elev ark Opgave Luftens tryk. Luftens tryk - opgave. Opgave 1. Opgave 2

Vejret Elev ark Opgave Luftens tryk. Luftens tryk - opgave. Opgave 1. Opgave 2 Opgave Luftens tryk Luftens tryk - opgave HUSK at læse hele teksten, inden I går i gang med opgaverne - og kig godt på tegningerne. Det kan være svært at forstå, at luft vejer noget. Men hvis I tegner

Læs mere

VEJLEDNING TIL RØRKLOKKESPIL

VEJLEDNING TIL RØRKLOKKESPIL inn Stubsgaard 8585 lesborg VJLNIN TIL RØRKLOKKSPIL Tidligere trykt som artikel i Tidsskriftet ysik Kemi, udgivet af anmarks ysik- og Kemilærerforening, Julen 1996, 22 årgang nr 5. Revideret i forbindelse

Læs mere

Faktaboks. En fjeders egenskaber, altså om den er stærk eller svag, definerer man med en størrelse, der kaldes Fjederkonstanten, k.

Faktaboks. En fjeders egenskaber, altså om den er stærk eller svag, definerer man med en størrelse, der kaldes Fjederkonstanten, k. Fjedervægten Baggrund En fjedervægt er en simpel vægt, der består af 3 dele; en fjeder, en skala og en vægtholder. Vægten kan enten være en tryk- eller en trækvægt. Trykfjeder Faktaboks En trykfjeder er

Læs mere

Skibet skal sejle. Hej med dig!

Skibet skal sejle. Hej med dig! Skibet skal sejle Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I

Læs mere

Tørt sand og vådt sand.

Tørt sand og vådt sand. 1 2 Våd, vådere, vådest Målet med dette idékatalog er at inspirere til en række naturvidenskabelige og natur-sproglige aktiviteter for de helt små børn i dagpleje og vuggestue med udgangspunkt i elementet:

Læs mere

Masse- Ekspeiriment. Musik i Hjernen. Supplerende aktiviteter om musik

Masse- Ekspeiriment. Musik i Hjernen. Supplerende aktiviteter om musik Masse- Ekspeiriment 2016 Musik i Hjernen Supplerende aktiviteter om musik Forord Tak, fordi du deltager i MasseEksperiment 2016. MasseEksperimentet er en årligt tilbagevendende aktivitet i forbindelse

Læs mere

Basrefleks kabinettet

Basrefleks kabinettet Basrefleks kabinettet Hvordan virker en basrefleks? Denne kabinet type er den mest populære da den typisk giver mere oplevelse af bas og en større belastbarhed. Inden du læser denne artikel vil jeg anbefale

Læs mere

Grundlæggende lydtekniker kursus

Grundlæggende lydtekniker kursus Hvad er lyd? Grundlæggende Lyd kan vi opfatte med ørerne. Lyd opstår ved at noget bringes til at svinge. Hvis man f.eks. knipser en guitarstreng, vil den svinge frem og tilbage. Slår man med en hammer

Læs mere

Praktisk oversigt over aktiviteterne

Praktisk oversigt over aktiviteterne Praktisk oversigt over aktiviteterne Kære bibliotekar, Her finder du en oversigt over hver aktivitet med vores forslag til, hvordan du kan stille op til de tre stationer med i alt ni aktiviteter. Klassen

Læs mere

Sy en falkehætte. Kuglepen til optegning. En god kniv til at skære i læder (hobbykniv) En krumsyl. Hygpiper og en hammer - eller en hultang

Sy en falkehætte. Kuglepen til optegning. En god kniv til at skære i læder (hobbykniv) En krumsyl. Hygpiper og en hammer - eller en hultang Sy en falkehætte Falkonerer over hele kloden bruger hætter til en del af deres rovfugle. Her i Norden har falkonerer også brugt hætter siden middelalderen. Hætten gør at fuglen ikke kan se noget. Det får

Læs mere

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm Halm Halm blev brugt til at blande i lerklining, både i vikingetiden og i bindingsværkshuse omkring 1634. Halmstrå kan let knække. Flere halmstrå sammen er stærkere end ét strå. Halm Halmstrå er hule,

Læs mere

Symfoniorkestrets instrumenter

Symfoniorkestrets instrumenter Symfoniorkestrets instrumenter Dette hæfte indeholder billeder af instrumenter, instrumentdele og musikere. Man kan printe billederne (måske i et andet størrelsesforhold), man kan hænge dem op, man kan

Læs mere

ÆNDREDE PLANER KAPITEL 2

ÆNDREDE PLANER KAPITEL 2 KAPITEL 2 ÆNDREDE PLANER Åh nej, mor. Mirja lægger hovedet på skrå. Ikke i dag. Kan det ikke bare blive i morgen? Søde Mirja. Mor sukker og tørrer sig over panden. Heller ikke det får de dybe rynker til

Læs mere

Simon Anders T & Mikkel 1.5

Simon Anders T & Mikkel 1.5 Affladsprojekt af Simon Anders T & Mikkel 1.5 Teknologi B - 2011 Inholdsfortegnelse 1 Indledning. Projektbeskrivelse. Problemafgrænsning. Livcyklus. Materialebeskrivelse. Værksted. Logbog. Indledning 2

Læs mere

Akustik i boligen. med Ecophon løsninger

Akustik i boligen. med Ecophon løsninger Akustik i boligen med Ecophon løsninger Lyse, moderne rum kræver ekstra hjælp til lydmiljøet Flot ser der ud i nye eller ombyggede huse med store, åbne rum, loft til kip og minimalistisk indretning. Men

Læs mere

Klimazoner og plantebælter

Klimazoner og plantebælter NATUR & TEKNO- LOGI lærer-elev Klimazonerne spejles omkring midteraksen, ækvator: - Tropisk klima ( rødlig ) - Subtropisk klima (gul) - Tempereret klima (grøn + pink - hhv varmt og koldt tempereret) -

Læs mere

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Har du hørt min lyd?

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Har du hørt min lyd? Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet Har du hørt min lyd? Introduktion (til læreren) Inden I besøger Musikmuseet for at opleve forløbet Har du hørt min lyd?, giver dette materiale

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne skal indledningsvist møde komponisten Jeppe Just Christensen i sit værksted. Derefter skal de først lytte til Song no. 2 (varighed 6:33) og efterfølgende opleve

Læs mere

Stemmens resonansrum kaldes for vokaltragten. Den går fra toppen af struben frem til læberne.

Stemmens resonansrum kaldes for vokaltragten. Den går fra toppen af struben frem til læberne. ÅBEN HALS Stemmens resonansrum kaldes for vokaltragten. Den går fra toppen af struben frem til læberne. Vokaltragten består af flere luftfyldte hulrum, der vibrerer ved bestemte frekvenser (overtoner).

Læs mere

Om myter. Baggrund lærer-elever. Myter

Om myter. Baggrund lærer-elever. Myter DANSK Baggrund lærer-elever Om myter Myten er en episk tekst, som traditionelt er kendetegnet ved: 1. at have en handling, der kredser om en eller flere konflikter. 2. er fortalt af en fortæller. 3. benytter

Læs mere

Forsøg til "Lyd i Oceanerne "

Forsøg til Lyd i Oceanerne Forsøg til "Lyd i Oceanerne " Kære Lærer Her er en række forsøg, du kan bruge i undervisningen til at understøtte de emner, I gennemgår i hæftet "Lyd i Oceanerne". Alle forsøgsvejledningerne indledes med

Læs mere

Welcome to Adobe GoLive 6

Welcome to Adobe GoLive 6 Side 1 af 7 Grundindstilling af compoundbuen Indstilling af trækstyrke Nockmærke Fintrimning - papir trimning Når du bruger release Montering af pilehylde Montering af loop Mikrotrimning Du starter med

Læs mere

2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk

2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard, 2015. Billeder: Forside: istock.com/demo10 (højre) Desuden egne illustrationer Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 3 1. Indledning I denne

Læs mere

VARIGHED: LANGT FORLØB. Byg EN NEM HULE. Gå ind på dr.dk/byg og find flere seje byggeprojekter.

VARIGHED: LANGT FORLØB. Byg EN NEM HULE. Gå ind på dr.dk/byg og find flere seje byggeprojekter. VARIGHED: LANGT FORLØB Byg EN NEM HULE Byg EN NEM HULE Varighed: Langt forløb Denne hule kan du bygge derhjemme, evt. sammen med en voksen. Husk at få hjælp af en voksen, når der skal bruges stiksav og

Læs mere

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses!

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses! Broer Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I dette emne

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Analoglyd for digitalister /finn holst 06

Analoglyd for digitalister /finn holst 06 Analoglyd for digitalister /finn holst 06 2. Det første modul tonegeneratoren. Tonegeneratoren betegnes VCO (voltage controlled oscillator = spændingsstyret generator). At den er spændingsstyret henviser

Læs mere

Analoglyd for digitalister /finn holst 06

Analoglyd for digitalister /finn holst 06 Analoglyd for digitalister /finn holst 06 3. Det andet modul filterenheden. Filterenheden betegnes VCF (voltage controlled filter = spændingsstyret filter). At den er spændingsstyret henviser til de originale

Læs mere

BYG EN LYD En lille guide til instrumentfremstilling i børne og familiearbejdet.

BYG EN LYD En lille guide til instrumentfremstilling i børne og familiearbejdet. BYG EN LYD En lille guide til instrumentfremstilling i børne og familiearbejdet. At bygge og fremstille instrumenter er en skøn aktivitet, der stimulerer mange af vores sanser og appellerer til forskellige

Læs mere

Eksperimenter om gyroer og flyvning. Lav en cykelhjulsgyro EKSPERIMENTER FOR 7. - 10. KLASSE. Mere om Lav en cykelhjulsgyro

Eksperimenter om gyroer og flyvning. Lav en cykelhjulsgyro EKSPERIMENTER FOR 7. - 10. KLASSE. Mere om Lav en cykelhjulsgyro EKSPERIMENTER FOR 7. - 10. KLASSE Eksperimenter om gyroer og flyvning Lav en cykelhjulsgyro Du kan fremstille en gyro af et gammelt cykelhjul: Montér håndtag på begge sider af et cykelhjul. Sæt dig i en

Læs mere

Arbejdsgang til rykket minkkåbe i female sagamink:

Arbejdsgang til rykket minkkåbe i female sagamink: MINKKÅBE: Arbejdsgang til rykket minkkåbe i female sagamink: 1. Stautmodel syes op til kunde efter ønsket model. Denne prøves og rettes til på kunde. Højde på lommer, lukketøj og ærmelændgde samt hellængde

Læs mere

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses!

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses! Broer Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I dette emne

Læs mere

LIM FUGESKUM EFFEKTIV MONTAGE KVALITETS PRODUKTER & FUGEMASSE SOM SIKRER HOLDER DET DU LOVER

LIM FUGESKUM EFFEKTIV MONTAGE KVALITETS PRODUKTER & FUGEMASSE SOM SIKRER HOLDER DET DU LOVER LIM FUGESKUM & FUGEMASSE KVALITETS PRODUKTER SOM SIKRER EFFEKTIV MONTAGE HOLDER DET DU LOVER LIM TRÆLIM 750 ML RAW Trælim er en enkomponent trælim til brug indendørs til limning af de fleste typer træ.

Læs mere

Italesættelse. Baggrund lærer. Hvordan taler vi om musikken og om kompositionen? Toner og Intervaller

Italesættelse. Baggrund lærer. Hvordan taler vi om musikken og om kompositionen? Toner og Intervaller Baggrund lærer MUSIK Hvordan taler vi om musikken og om kompositionen? Toner og Intervaller Toner er musikkens byggesten. Toner er frekvenser og de måles i hertz. Intervaller er afstanden mellem to toner.

Læs mere

Du har med andre ord lavet en amigurumi en kærlig bamse med et sjovt udtryk og et trygt kram!

Du har med andre ord lavet en amigurumi en kærlig bamse med et sjovt udtryk og et trygt kram! Hæklet Sutteklud Dette skulle gerne være en opskrift for dig der har mod på at hækle, men måske ikke helt har haft modet endnu. Opskriften vil blive skrevet som en almindelig hækleopskrift, og nedenfor

Læs mere

TÆPPE: HÆKLEFASTHED STØRRELSE. Ca. 17 fm x 19 rk på hæklenål 5 mm = 10 x10 cm Ca. 85 x 105 cm. Fv. 1: Ca 50 g (fv 8849, lyseblå)

TÆPPE: HÆKLEFASTHED STØRRELSE. Ca. 17 fm x 19 rk på hæklenål 5 mm = 10 x10 cm Ca. 85 x 105 cm. Fv. 1: Ca 50 g (fv 8849, lyseblå) 92042 SOFT COTTON Version 1 92042 TOGTÆPPE & URO MED TOG GARNKVALITET Soft Cotton (100 % Bomuld. Nøgle ca 50 g = 80 m) GARNALTERNATIV Garngruppe 5 (OBS! Garnforbrug & form kan variere ved brug af andet

Læs mere

1. Orange rute fra Spejder hytte til den runde p-plads:

1. Orange rute fra Spejder hytte til den runde p-plads: Kære alle, Tak for tilsagn om at deltage i rutearbejdsdagene i weekenden. Praktisk vil det foregå således at vi mødes på den runde p-plads kl. 10.00 Lørdag og kl. 10.30 Søndag (Pga. Jagt). Her gennemgår

Læs mere

side 1 Symfoniorkestrets instrumenter Overskrift

side 1 Symfoniorkestrets instrumenter Overskrift side 1 Symfoniorkestrets instrumenter Overskrift side 2 Her ser du se en tegning af hele symfoniorkestret. På tegningen er instrumenterne delt op i familier: strygerfamilien, træblæserfamilien, messingblæserfamilien

Læs mere

Når du sammen med din klasse skal besøge biblioteket til FORSK- NINGENS DØGN, så skal I arbejde med emnet LYD.

Når du sammen med din klasse skal besøge biblioteket til FORSK- NINGENS DØGN, så skal I arbejde med emnet LYD. K AN LYD TÆL L E S? Tæt på lyd Når du sammen med din klasse skal besøge biblioteket til FORSK- NINGENS DØGN, så skal I arbejde med emnet LYD. I skal undersøge, hvordan lyd bevæger sig, hvad vi bruger lyde

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne skal indledningsvist møde komponisten Lars Kynde i hans forskellige værksteder. Derefter skal de lytte til et uddrag af værket Elefanthjerte, der spilles på

Læs mere

Kom godt i gang med Skoleprogrammet

Kom godt i gang med Skoleprogrammet Kom godt i gang med Skoleprogrammet Kære lærer, Her har vi samlet information, som skal hjælpe dig og din klasse til at få to fantastiske og lærerige timer på biblioteket. I skal sammen helt TÆT PÅ LYD,

Læs mere

Livet. i ferskevande

Livet. i ferskevande Livet i ferskevande EN BID AF NATUREN Der er mange typer for ferskvand og livet er ikke det samme overalt. Nogle dyr foretrækker de rindende bække og åer, andre er til dammen og søens stillestående vand.

Læs mere

Roth QuickBox koblingsdåse

Roth QuickBox koblingsdåse Roth QuickBox koblingsdåse til mur og pladevæg Beskrivelse Roth QuickBox koblingsdåse til mur og pladevæg kan anvendes til både 12, 15 og 18 mm PEX rør i 20, 25 eller 28 mm tomrør. Koblingsdåsen er produceret

Læs mere

At montere nye tænder i et fjederhus.

At montere nye tænder i et fjederhus. At montere nye tænder i et fjederhus. Øv! 2 tænder er skæve... Det må rettes! Men først lige lidt teori om tænder! Se... her har Isak Jensen ( 1927 ) tegnet et hjul med 36 tænder, og et driv med 6 tænder.

Læs mere

Lidt om bål. Bålregler

Lidt om bål. Bålregler Natur/teknik Lidt om bål Side 1 Lidt om bål Bål er varme. Bål er mad. Bål er lys og gløder. Lige fra urgamle tider har ilden været en vigtig del af menneskets liv. Det at kunne lave ild gav varme og magt.

Læs mere

BIM SYSTEMET: HULSAVS REVOLUTIONEN! FASTX4 50% 5 HURTIGERE. SERIE 550 Hårdmetal skær. SERIE 551 Bi-Metal plus 8% Kobolt.

BIM SYSTEMET: HULSAVS REVOLUTIONEN! FASTX4 50% 5 HURTIGERE. SERIE 550 Hårdmetal skær. SERIE 551 Bi-Metal plus 8% Kobolt. FASTX4 SYSTEMET: HULSAVS REVOLUTIONEN! Det innovative patenterede FASTX4 system gør de traditionelle hulsave forældede. Disse hulsave er designet specielt til at sikre maksimal levetid og ydelse i alle

Læs mere

PATRULL. Sikkerhedsprodukter

PATRULL. Sikkerhedsprodukter 38_014 PATRULL Sikkerhedsprodukter Gør hjemmet mere sikkert At skabe en bedre hverdag vil også sige at gøre den mere sikker. Derfor har IKEA udviklet PATRULL serien. Den er med til at minimere risikoen

Læs mere

Roth QuickBox koblingsdåse

Roth QuickBox koblingsdåse Roth QuickBox koblingsdåse til mur og pladevæg Beskrivelse Roth QuickBox koblingsdåse til mur og pladevæg kan anvendes til både 12, 15 og 18 mm PEX rør i 20, 25 eller 28 mm tomrør. Koblingsdåsen er produceret

Læs mere

INGENIØRENS ARBEJDSMETODE: ØV DIG I METODEN

INGENIØRENS ARBEJDSMETODE: ØV DIG I METODEN MODUL 7: INTRODUKTION TIL INNOVATION INGENIØRENS ARBEJDSMETODE ELEVVEJLEDNING INGENIØRENS ARBEJDSMETODE: ØV DIG I METODEN I denne aktivitet skal I øve jer i at bruge ingeniørens arbejdsmetode. Øvelsen

Læs mere

En harmonisk bølge tilbagekastes i modfase fra en fast afslutning.

En harmonisk bølge tilbagekastes i modfase fra en fast afslutning. Page 1 of 5 Kapitel 3: Resonans Øvelse: En spiralfjeder holdes udspændt. Sendes en bugt på fjeder hen langs spiral-fjederen (blå linie på figur 3.1), så vil den når den rammer hånden som holder fjederen,

Læs mere

Lærervejledning til introopgaverne. Vælg enkelte eller alle opgaver. Bliv klar til Naturfagsmaraton. Opgaverne ligger på hjemmesiden

Lærervejledning til introopgaverne. Vælg enkelte eller alle opgaver. Bliv klar til Naturfagsmaraton. Opgaverne ligger på hjemmesiden Lærervejledning til introopgaverne Bliv klar til Naturfagsmaraton Med introopgaverne kan eleverne lære om Naturvidenskabelig arbejdsmetode og arbejde med åbne opgaver. Dvs. opgaver, hvor der er mange forskellige

Læs mere

Der er lyd overalt. Hvad er lyd. Sanser og lyd

Der er lyd overalt. Hvad er lyd. Sanser og lyd Der er lyd overalt De er overalt lydene. Lige meget hvor du vender dit hoved hen ligegyldigt om det er dag eller nat, så vil du altid høre lyde. De kommer bølgende gennem luften og rammer dig overalt på

Læs mere

Fig. 33 Eksempel på udlæggerure. Fig. 35 HM-klinge med flere tænder i indgreb

Fig. 33 Eksempel på udlæggerure. Fig. 35 HM-klinge med flere tænder i indgreb Fig. 33 Eksempel på udlæggerure Hårdmetal rundsavsklinger (HM-klinger) HM-rundsavsklinger består af hærdede stålplader i forskellige diametre og tykkelser. På tandspidserne er der påloddet hårdmetal i

Læs mere

denmentalepauseknap.dk Pernille J. B. Simonsen TROLDEN SILLE

denmentalepauseknap.dk Pernille J. B. Simonsen TROLDEN SILLE Pernille J. B. Simonsen TROLDEN SILLE 1 Trolden Sille Go Fornøjelse ;-) TÆER 4 STK: (alle 4 kan laves færdig inden de skal sættes sammen til en fod) 6 masker i mr 1 omg: 2 fm masker i hver masker (12)

Læs mere

Musik Musik Musik s k o l e t j e n e s t e n

Musik Musik Musik s k o l e t j e n e s t e n Musik s k o l Musik Musik e t j e n e s t e n Kan du høre kirkeklokken, der hvor du bor? Hvordan synes du, den lyder? I gamle dage ringede kirkeklokkerne, når der var krig eller ildebrand. De kunne advare

Læs mere

Rorstammen brækkede 1 cm. nede i roret. Det er set før, men jeg troede, jeg havde sikret mig ved at reparere roret som foreskrevet af værftet.

Rorstammen brækkede 1 cm. nede i roret. Det er set før, men jeg troede, jeg havde sikret mig ved at reparere roret som foreskrevet af værftet. Fremstilling af ny form og ror til Contrast 33 I august 2009 brækkede rorstammen på vores Contrast 33. Det var under en kapsejlads, men heldigvis så langt væk fra andre, at vi ikke sejlede ind i nogen,

Læs mere

På sporet af oldægyptisk musik

På sporet af oldægyptisk musik PAPYRUS På sporet af oldægyptisk musik Lise Manniche Lise Manniche er dohori ægtptologi ogforfattertil adskillige populære og videnskabelige værker. I denne artikel fortællerhun om ægtptiske musikinstmmenter.

Læs mere

Funktioner og fordele

Funktioner og fordele Højtryksrensere K 3 Classic House T250 *EU Sig "farvel" til normalt snavs med "K3 Home"-højtryksrenseren - ideel til cykler, havehegn eller motorcykler. Med hjemmeværktøjssæt: T 250-overfladerenser + Patio

Læs mere

Elevforsøg i 10. klasse Lyd

Elevforsøg i 10. klasse Lyd Fysik/kemi Viborg private Realskole Elevforsøg i 10. klasse Lyd Lydbølger og interferens SIDE 2 1062 At påvise fænomenet interferens At demonstrere interferens med to højttalere Teori Interferens: Det

Læs mere

Strygere (strings) Strygere har fire strenge, de stryges med en bue eller knipses med fingrene (pizzicato)

Strygere (strings) Strygere har fire strenge, de stryges med en bue eller knipses med fingrene (pizzicato) s. 1 Strengeinstrumenter Strygere (strings) Strygere har fire strenge, de stryges med en bue eller knipses med fingrene (pizzicato) Violin Bratsch (viola) Cello Kontrabas Violinbue Guitarinstrumenter Spansk

Læs mere

Flinte-flække. TIng. Stenalderen. Hvad blev den brugt til? Et vildt fund. Hvad er den lavet af?

Flinte-flække. TIng. Stenalderen. Hvad blev den brugt til? Et vildt fund. Hvad er den lavet af? Flinte-flække Vidste du... at flækker var stenalderfolkets alt-muligt-redskab? Flække Flækkeblok Tegning: Julie Lolk Flækkerne er lavet af flint. De hugges ud af en flintblok. Flinthuggeren brugte et mellemstykke

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

Forslag til konkrete partnerskaber mellem grundskole og musikskole januar 2014

Forslag til konkrete partnerskaber mellem grundskole og musikskole januar 2014 Den åbne skole Forslag til konkrete partnerskaber mellem grundskole og musikskole januar 2014 1. Music Mind Games i 0. klasse 2. Stryg, strenge og Blæs i 2. klasse 3. Kor- og sangskole i 3. klasse 4. Blæserklasse

Læs mere

Kom tættere på insekterne

Kom tættere på insekterne Kom tættere på insekterne Det er en fantastisk god idé at bygge et insekthotel, for her kommer man helt tæt på de insekter, der flytter ind. I naturen slår insekterne sig ned i krat, under store sten,

Læs mere

Sådan laver du en suttekæde af perler. Ved at følge disse anvisninger får du en kæde, der kan tåle træk, og ikke går op og er til fare for barnet.

Sådan laver du en suttekæde af perler. Ved at følge disse anvisninger får du en kæde, der kan tåle træk, og ikke går op og er til fare for barnet. Sådan laver du en suttekæde af perler Introduktion Ved at følge disse anvisninger får du en kæde, der kan tåle træk, og ikke går op og er til fare for barnet. Det anbefales, at bruge materialer fra HobbyFunHouse.

Læs mere

OPGAVEARK. Cyklen NATUR/ TEKNIK STORM P. MUSEET

OPGAVEARK. Cyklen NATUR/ TEKNIK STORM P. MUSEET 1 Cyklen 1. Lav en optagelse, hvor I viser og forklarer, hvordan cyklens kædetræk virker. Brug illustrationer, billeder fra internettet, cykeldele eller jeres egne cykler. Måske kan I også forklare, hvordan

Læs mere

Byg EN HOBBIT HULE VARIGHED: LANGT FORLØB

Byg EN HOBBIT HULE VARIGHED: LANGT FORLØB VARIGHED: LANGT FORLØB Byg EN HOBBIT HULE Byg EN HOBBIT HULE Til læreren Varighed: Langt forløb Tidsestimat: Syv-otte dobbelt-lektioner Dine elever i 5., 6. og 7. klasse kan i et langt forløb designe og

Læs mere

Placering af løftesejl spilerdug

Placering af løftesejl spilerdug Placering af løftesejl spilerdug Når det er svært at placere løftesejlet korrekt forsøg med spilerdug Ved vending Under rygliggende borger I kørestol Gode ideer Brehms Spilerdug Tlf.: 57648351 E-mail:

Læs mere

Reb. www.1hag.dk. Indholdsfortegnelse

Reb. www.1hag.dk. Indholdsfortegnelse Reb Indholdsfortegnelse Besnøringer... 2 Filippinerbesnøring... 3 Japansk krydsbesnøring... 4 Krydsbesnøring... 5 Ottetalsbesnøring... 6 Simpel besnøring... 7 Vinkelbesnøring... 8 Rebpleje... 9 Splejsninger...

Læs mere

Skydeport beslag Kg 150 / Kg 300 samt tilbehør

Skydeport beslag Kg 150 / Kg 300 samt tilbehør Nr. 05502 Kg 150 beslagsæt komplet. Bestående af 2 stk. enkel skydeport ruller, 2 stk. justerbolte med nylon foring, 2 stk. bæreplader, 2 stk. endestop, 1 stk. bundstyr, monteringsvejledning og skruer.

Læs mere

Læreplan for faget solosang på Odsherred Musikskole KROP OG INSTRUMENT. Kropsforståelse

Læreplan for faget solosang på Odsherred Musikskole KROP OG INSTRUMENT. Kropsforståelse Læreplan for faget solosang på Odsherred Musikskole Elevens navn: KROP OG INSTRUMENT Kropsforståelse At trække vejret dybt og styre mavemusklerne Trække vejret helt dybt og styre udåndingen Trække vejret

Læs mere

Byg en fuglehus-hule 1

Byg en fuglehus-hule 1 Byg en fuglehus-hule 1 Kom godt i gang! Det er en god ide at have praktisk tøj på, når man arbejder i håndværksfagene. Brug arbejdshandsker, lange bukser, lukkede sko, malertøj eller lignende. Til læreren:

Læs mere

Lyre. Hedeby Lyren og Baden Wurtenberg Lyren

Lyre. Hedeby Lyren og Baden Wurtenberg Lyren Lyre Lyren findes i adskillige variationer og inddeles i forskellige typer og grupperinger, som jeg ikke skal komme nærmere ind på. Men fælles for dem alle er, at de består af en lydkasse også kaldet korpus,

Læs mere

Se iorshop.dk -gør hverdagen lettere

Se iorshop.dk -gør hverdagen lettere Sko Velcro. Udtagelig indersål. Udtagelige indersål. ½ Solidus Snørre. Udtagelige indersål. Læst W Varenr. 1044-K Kr. 699,95 Varenr. 9179-BE Kr. 799,95 Varenr. 470030 Kr. 1.499,95 38,40-42 37½-41 Kit Beige

Læs mere

Atomic force mikroskopi på blodceller

Atomic force mikroskopi på blodceller 1 Atomic force mikroskopi på blodceller Problemstilling: Problemstillingen eleven bliver sat overfor er: Hvad er atomic force mikroskopi, og hvordan kan det bruges til at studere blodceller på nanometerskala?

Læs mere

Eksperimenter om balance og rotation

Eksperimenter om balance og rotation EKSPERIMENTER FOR 3. - 6. KLASSE Eksperimenter om balance og rotation Piruetter på en kontorstol Det ser flot ud, når gymnast snurrer hurtigt rundt i luften, og når en skøjteprinsesse laver piruetter på

Læs mere

Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse!

Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse! Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse! Da jeg modtog plastkassen med lodder, ur, nøgle og pendul så jeg at skiven ikke havde det godt! Malingen

Læs mere

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange.

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange. GLAD YOGA PROGRAM FOR UDVIKLINGSHÆMMEDE SIDDENDE HVILESTILLING: Sæt dig godt til rette på stolen, sid med benene lige ud for kroppen, løft overkroppen, ryggen bliver rank, skuldre og nakke slapper af,

Læs mere