Recovery. skolen. Psykiatriens Hus

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Recovery. skolen. Psykiatriens Hus"

Transkript

1 Recovery skolen Psykiatriens Hus Kursuskatalog efterår 2018 GRATIS undervisning for alle

2 Recovery er den enkeltes aktive proces hen imod og skabelse af et meningsfyldt og tilfredsstillende liv! Vi kan klare mere end vi kan tåle chris macdonald RECOVERY Helt enkelt betyder recovery bedring, at komme sig. Når vi bruger det i denne sammenhæng taler vi om at komme sig efter psykisk sygdom og efter de sociale følgevirkninger og konsekvenser, det kan have for personer med psykisk sygdom. Der er mange definitioner på recovery, men vi læner os op af følgende i vores forståelse af begrebet: En dybt personlig, unik forandringsproces med hensyn til ens holdninger, værdier og mål, færdigheder og/eller roller. Det er en måde at leve et tilfredsstillende liv på præget af håb og aktiv medvirken selv med de begrænsninger, der er forårsaget af sygdom. Recovery indebærer udvikling af ny mening og nyt formål i ens liv (William Anthony, Boston University, 1993) Recovery handler om at skabe sig et meningsfuldt og tilfredsstillende liv, sådan som personerne selv definerer det, med eller uden symptomer og problemer, som kan komme og gå (Mike Slade m.fl., ImRoc, 2008)

3 DE 4 RECOVERY VÆRDIER Denne recoverytanke bygges op omkring fire kerneværdier*, der er bærende for den enkeltes muligheder for en succesfuld recoveryproces. Personorientering Det enkelte menneske først - "... intet menneske kan reduceres til en diagnose, til symptomer eller funktionsnedsættelser, men ethvert menneske må mødes som en unik og særlig person med en livshistorie, konkrete problemer og også forhåbninger og drømme." Disse værdier bygger på ligeværdighed, det samme gør Recoveryskolen og det er helt centralt for både skolens formål og opbygning! Personinvolvering "Nothing about us without us" man kan ikke tilrettelægge behandling eller støtte for mennesker, det enkelte menneskes egne erfaringer og præferencer må inddrages. Dette gælder på individniveau, men også i forhold til planlægning, implementering og evaluering af indsatsen, hvor erfaringsekspertisen anerkendes på linje med professionelle kvalifikationer. Selvbestemmelse Handler om valgmuligheder. At kunne træffe afgørelser i eget liv er en fundamental menneskeret, som mange mennesker med en psykiatrisk diagnose oplever sættes ud af kraft i deres møde med systemet. Værdien er et opgør med tanken om, at personer visiteres til tilbud og idéen om, at mennesker må affinde sig med valget mellem en behandling, de ikke ønsker eller ingenting. Potentiale for udvikling Deri ligger håbet om, at alle har mulighed for at vokse og gro, og at ingen skal affinde sig med at være sat ud på et sidespor, kategoriseret som et håbløst tilfælde. Den er et opgør med de, nogle gange velmente, men altid undertrykkende, begrænsende forestillinger og lave forventninger, som mange psykiatribrugere oplever den dag i dag. *Værdierne er udformet af William Anthonys - professor ved CPR, Boston University, Kilde: Recovery på dansk v/pernille Jensen et al (2004), side 237 GRATIS Recoveryskolen er for alle! Gratis og for alle Undervisningen henvender sig til alle der er nysgerrige på recovery. Det er for personer med eller uden psykisk sårbarhed, for fagprofessionelle, studerende, pårørende og for alle andre med personlig eller faglig interesse. Det er ikke nødvendigt at have forudgående kendskab til recovery for at deltage i og få udbytte af kurserne. Alle kurser er gratis. Hvis du bliver forhindret i at deltage, forventer vi, at du melder afbud.

4 FORMÅL Formål Formålet med Recoveryskolen er at tilbyde undervisning, der understøtter den personlige recoveryproces, fremmer forståelse og ligeværd og endvidere er medvirkende til at nedbryde stigmatisering af psykisk sårbare. Al undervisning bliver udviklet og faciliteret af et hold på mindst to undervisere en fagprofessionel og en peer-professionel. Peer-underviseren har selv gennemgået en recoveryproces efter et sygdomsforløb og er nu uddannet til at anvende sine levede erfaringer i undervisningen. I undervisningen sidestilles den faglige viden og de levede erfaringer, ligeledes sidestilles undervisernes og deltagernes erfaringer. Alle opfordres til at bidrage til det fælles læringsrum med deres egne unikke perspektiver, betragtninger og meninger. Netop samspil og sam-skabelse er det særlige og helt centrale ved Recoveryskolen. På den måde skabes der rum for ligeværdig erfaringsudveksling og gensidig læring. Peer betyder ligestillet I denne sammenhæng henviser det til peer-underviserens baggrund med psykisk sårbarhed Kursus PROGRAM dagskurser Forløb Recovery - værdier i virkeligheden Kommunikation Recovery i samskabelse Det personlige potentiale kommunikationsniveauer Mening Kommunikations - og adfærdsformer Identitet i Recovery Kropssprog - Kroppens sprog Relationers betydning Mening Livshistorie - DIT LIV DIN Historie Tab af mening Visuel recovery At finde mening Energiregnskab Selvkontakt Tænk positivt Åndedrættet Kend dit sansemønster

5 RECOVERY Vinkler på Recovery Recovery værdier i virkeligheden Kursus nr. E I denne undervisning har vi fokus på begrebet recovery og hvordan man i praksis kan styrke den recovery-orienterede tilgang til større selvstændighed, livsmestring, trivsel og medborgerskab. Vi tager udgangspunkt i de fire grundlæggende recoveryværdier: Personorientering, Personinvolvering, Selvbestemmelse og Potentiale for udvikling / Håb, og undersøger hvordan disse værdier kan anvendes som både retningslinjer og konkrete redskaber til at understøtte egen eller andres recovery, samt øge bevidstheden om recovery på det organisatoriske niveau. Mandag d. 10/9 kl (Senest tilmelding d. 3/9) Mandag d. 5/11 kl (Senest tilmelding d. 29/10) Recovery i samskabelse Kursus nr. E På dette kursus har vi fokus på, hvordan vi ud fra en samskabende tilgang kan arbejde med egen og andres recovery. Ved at invitere andre til ind i vores personlige opfattelse af værdier og begreber, kan vi mødes ud fra en ny forståelse der kan fremme dialog og samarbejde. Vi vil på kurset afprøve dette gennem øvelser, debat og erfaringsudveksling. Fredag d. 26/10 Kl (Senest tilmelding d. 19/10) Mandag d. 3/12 Kl (Senest tilmelding d. 26/11) Undervisere / Tilmelding / afbud Zandra Møller / Daniel Ancher Andersen Tilmelding/afbud: daniel.ancher.andersen@randers.dk / afbud tlf.: Undervisere / Tilmelding / afbud Zandra Møller / Kira Pharsen Tilmelding/afbud: kira.pharsen@randers.dk / afbud tlf.:

6 KONTAKT Kontakt og Kommunikation Kommunikationsniveauer Kursus nr. E Denne undervisning om Kommunikationsniveauer giver et bud på hvordan man kan anskue kommunikation mellem mennesker på forskellige niveauer. Indledningsvis vil du blive præsenteret for en teoretisk og praktisk model over forskellige niveauer vi ofte bruger til at kommunikere på i vores hverdag, uden nødvendigvis at være klar over det. Fokus i undervisningen er, hvordan hver enkelt deltager kan bruge denne model til, at opnå større bevidsthed om egen og andres kommunikation. Formålet er at give deltagerne et indblik i både egen og andres måder at kommunikere på og ud fra denne forståelse åbne mulighed for en mere hensigtsmæssig kommunikation og kontakt med andre mennesker. Herunder f.eks. at sætte grænser og sige til/fra på en respektfuld måde. Mandag d. 29/10 kl (Senest tilmelding d. 22/10) Kira Pharsen / Daniel Ancher Andersen Tilmelding/afbud: kira.pharsen@randers.dk / afbud tlf.:

7 KOMMUNIKATION Kommunikation Kropssprog - kroppens sprog Kursus nr. E Kommunikations - og adfærdsformer Kursus nr. E Denne undervisning Kommunikations- og adfærdsformer giver et bud på hvordan man kan anskue kommunikation ud fra bestemte former for kommunikations-adfærd. I kontakten med andre reagerer vi ofte med en form for adfærd, som vi ikke rigtig er bevidst om. Vores adfærd har som mål at opfylde forskellige af vores behov. Af og til på måder som skaber en uhensigtsmæssig kontakt mellem os og andre eller med os selv. Formålet med denne undervisning er at skabe større bevidsthed om deltagernes egne reaktioner og adfærdsformer og hvordan de påvirkes af andres adfærd. Målet med undervisningen er at åbne muligheder for at deltagerne får kommunikeret og dækket egne behov på en hensyntagende og respektfuld måde både overfor andre og sig selv. Mandag d. 12/11 kl (Senest tilmelding d. 5/11) Denne undervisning Kropssprog kroppens sprog har fokus på hvordan vi kommunikerer med vores krop og hvordan vores krop kommunikerer med os. Forstået således at vi både kigger på hvordan vores kropssprog, kropsholdning mm. påvirker kontakten med andre og deres opfattelse af os. Men også hvordan vores egne følelser, tanker og humør påvirkes af vores kropsholdninger mm. Formålet er at deltagerne bliver mere bevidste om hvordan de aktivt kan bruge deres kropssprog til en mere tydelig og positiv kommunikation med andre. Men også hvordan man kan påvirke sin egen sindsstemning, selvtillid og selvværd i en positiv retning ved måden man kommunikerer med sig selv på gennem sin kropsholdning, ansigtsmimik mm. Mandag d. 26/11 kl (Senest tilmelding d. 19/11) Kira Pharsen / Daniel Ancher Andersen Tilmelding/afbud: kira.pharsen@randers.dk / afbud tlf.:

8 MENING Mening Mening Kursus nr. E Kurset sætter fokus på begrebet mening og betydningen af at opleve, at ens liv indeholder mening. Dette gælder generelt for alle mennesker og især i den personlige recoveryproces bringes betydningen af at finde mening i og med tilværelsen i spil. Mening og recovery er omdrejningspunkt for dette endagskursus, hvor de 26 meningskilder og de fire meningsdimensioner er centrale temaer. Onsdag d. 14/11 kl (Senest tilmelding d. 7/11) Filip Baun / Helle Rasmussen Tilmelding/afbud: filip.baun@randers.dk / afbud: Oplys kursus nr. + hold samt dit telefonnummer ved tilmelding. Tab af mening Kursus nr. E Kurset sætter fokus på begrebet mening og betydningen af at opleve, at ens liv indeholder mening. Dette gælder generelt for alle mennesker og især i den personlige recoveryproces bringes betydningen af at finde mening i og med tilværelsen i spil. Meningstab er et omdrejningspunkt denne gang, hvor sorg og krise er centrale temaer. Der tages udgangspunkt i modellen med de fire meningsdimensioner, som går igen i alle Recoverykolens kurser om mening. Onsdag d. 21/11 kl (Senest tilmelding d. 14/11) Filip baun / Daniel Ancher Andersen Tilmelding/afbud: filip.baun@randers.dk / afbud tlf.:

9 FINDE MENING At finde mening Kursus nr. E At finde mening eller genfinde mening er en essentiel del af recoveryprocessen hen imod et tilfredsstillende liv med værdi og indhold. Kurset sætter fokus på begrebet mening og betydningen af at opleve, at ens liv indeholder mening. Dette gælder generelt for alle mennesker og især i den personlige recoveryproces bringes betydningen af at finde mening i og med tilværelsen i spil. Dette kursus byder inputs og pejlemærker i forhold til processen i at (gen)finde mening i eget liv. Kurset ligger indholdsmæssigt og tematisk i forlængelse af kurset om tab af mening, og peger på vigtigheden af ny-orientering efter sorg/krise. Onsdag d. 28/11 kl (Senest tilmelding d. 21/11) Filip Baun / Janne Frausing Østergaard Tilmelding/afbud: filip.baun@randers.dk / afbud tlf.: SELVKONTAKT Selvkontakt den indre og ydre dialog Kursus nr. E Hvordan kan vi sætte ord på det, der sker indeni os? Hvordan kan vi udvikle evnen til både at lytte til og forstå vore egne følelser? Og hvad skal der til for at kunne dele det, som vi mærker og oplever i os selv med andre? På dette kursus sætter vi fokus på hvordan vi kan kommunikere med vores følelser. Både den indre kommunikation det vi tænker om vores følelser, og den ydre kommunikation med andre det vi tør og formår at sige højt. Sammen vil vi være nysgerrige på, hvordan vi kan finde et sprog for følelserne og hvordan vi finder/skaber et rum, hvor de kan få plads og luft så vi i højere grad får mulighed for at blive set og mødt af andre i vores behov. Mandag d. 24/9 Kl (Senest tilmelding d. 17/9 ) Mandag d. 19/11 Kl (Senest tilmelding d. 12/11) Zandra Møller / Daniel Ancher Andersen Tilmelding/afbud: Zandra.moller@randers.dk / afbud tlf.:

10 TÆNK POSITIVT Tænk positivt Kursus nr. E Det betyder noget hvordan vi tænker - både om hverdagen, livet, hinanden og ikke mindst os selv! Måske synes du, at der mangler farve og nuancer, måske har du for vane at tænke dårligt om dig selv. På dette kursus vil vi fokusere på hvordan tænkningen påvirker vores opfattelse af os selv. Det vil vi gøre gennem erfaringsudveksling, simple redskaber, øvelser og vidensdeling. Onsdag d. 10/10 kl (Senest tilmelding d. 3/10) Onsdag d. 31/10 kl (Senest tilmelding d. 24/10) helle Rasmussen / inge niewald mikkelsen Tilmelding/afbud: inge.niewald.mikkelsen@randers.dk / afbud tlf.:

11 sansemønster SANSEMØNSTER kend dit sansemønster Kursus nr. E Klipper du mærkesedler ud af dit tøj? Holder du rullegardinerne nedrullede? Foretrækker du at der er skruet højt op for musikken? Åndedrættet Åndedrættet Kursus nr. E Vi trækker vejret hele tiden og oftest uden at tænke over det, men gør vi det rigtigt? Vores åndedræt er et af vores bedste og lettest tilgængelige redskaber til at påvirke vores sindstilstand. Med opmærksomhed og øvelse kan du lære at bruge dit åndedræt til at dæmpe angst, stress, uro, nervøsitet, tankemylder mv. På dette kursus vil vi fortælle om åndedrættet og sammen vil vi lave øvelser, hvor vi har fokus på vejrtrækning og hvordan vi kan bruge øvelserne i hverdagen. Træk vejret det virker øjeblikkeligt! Mandag d. 8/10 Kl (Senest tilmelding d. 1/10) Mandag d. 19/11 Kl (Senest tilmelding d. 12/11) Nogen af os kan virkelig godt lide berøringer, mens andre hellere vil have at andre mennesker holder afstand. Nogle mennesker er kræsne med maden, mens andre spiser alt, hvad de kommer i nærheden af. Selvom vi måske ikke er bevidste om det påvirker lyde, berøringer, smag, lugte og bevægelser os dagen igennem. Dette kursus giver dig viden til at blive mere opmærksom på dit eget sansemønster og blive bevidst om, hvordan dit unikke mønster påvirker dig og dine omgivelser. Denne viden kan du bruge til at foretage tilpasninger, så dit liv bliver mere tilfredsstillende. Du kan derved få mulighed for at skabe mere rummelige relationer til andre ved at se problemsituationer som en forhandling om forskellige behov i stedet for en konflikt. Mandag d. 24/9 Kl (Senest tilmelding d. 17/9) Mandag d. 5/11 Kl (Senest tilmelding d. 29/10) Kira Pharsen / Janne Frausing Østergaard Tilmelding/afbud: kira.pharsen@randers.dk/ afbud tlf.:

12 Kommunikation KOMMUNIKATION OG KONTAKT Kursusforløb nr. E Dette undervisningsforløb fører deltagerne igennem en både grundig og underholdende undersøgelse af egen og andre menneskers måder at være i kontakt med sig selv og sin omverden på. Kurset består både af teoretiske oplæg og konkrete øvelser som øger bevidstheden om alt det som er i spil i, og imellem, os når vi er i kontakt med hinanden. Kurset sigter mod både at udvikle deltagernes egen ressourcer og kompetencer ifht. at kommunikere hensigtsmæssigt og konstruktivt samt at forstå andre menneskers uhensigtsmæssige kommunikation og blive mere bevidst om behovet for, og evnen til, at sige fra og sætte grænser, på en måde som både respekterer sig selv og andre. FORLØB: Mandag d. 3/9 kl Mandag d. 10/9 kl Mandag d. 17/9 kl Kurset er et sammenhængende tredages forløb. (Senest tilmelding d. 27/8) KIRA PHARSEN / Daniel Ancher Andersen Tilmelding/afbud: kira.pharsen@randers.dk / afbud tlf.: POTENTIALE Det Personlige Potentiale Det personlige potentiale Kursusforløb nr. E Dette tre-dages kursus er både en introduktion til begrebet empowerment og til arbejdsredskabet Den personlige arbejdsbog (DPA) Det handler om at blive bevidst om de personlige styrker og ressourcer vi allerede har. Vi har fokus på hvordan man i praksis kan understøtte udviklingen af empowerment hos sig selv eller andre, uanset om man er pårørende, har en psykisk sårbarhed eller fagligt er optaget af andres/egen trivsel, livsmestring og recovery. Forløb 1: Torsdag d. 20/9 + 27/9 + 4/10 Kl (Senest tilmelding d. 13/9) Forløb 2: Torsdag d. 29/11 + 6/ /12 Kl (Senest tilmelding d. 22/11) Kira Pharsen / Pia Rodil Bach Tilmelding/afbud: kira.pharsen@randers.dk / afbud tlf.: Oplys kursus nr. og forløbs nr. samt dit telefonnummer ved tilmelding.

13 Mening Mening, tab af mening og at finde mening Kursusforløb nr. E Kurset sætter fokus på begrebet mening og betydningen af at opleve, at ens liv indeholder mening. Dette gælder generelt for alle mennesker og især i den personlige recoveryproces bringes betydningen af at finde mening i og med tilværelsen i spil. Det sker, at vi oplever meningstab, og der opdager vi ligeledes, at mening er vigtig, og at den må genfindes. På dette kursus går vi på jagt efter mening igennem forskellige teoretiske inputs, øvelser og giver redskaber til at bevæge sig i retningen af mening i eget liv. forløb: Dag 1: Mening Onsdag d. 12/9 kl Mening og recovery er omdrejningspunkt denne gang, hvor de 26 meningskilder og de fire meningsdimensioner er centrale temaer. Dag 2: Tab af mening Onsdag d. 19/9 kl Meningstab er et omdrejningspunkt denne gang, hvor sorg og krise er centrale temaer. Dag 3: At finde mening Onsdag d. 26/9 kl Her gives inputs og pejlemærker i forhold til processen i at (gen)- finde mening i eget liv. Kurset er et sammenhængende tredages forløb. Senest tilmelding til forløbet d. 5/9 Filip baun / Daniel Ancher Andersen / Helle Rasmussen / Janne Frausing Østergaard Tilmelding/afbud: filip.baun@randers.dk / afbud tlf.: Oplys kursus nr. samt dit telefonnummer ved tilmelding.

14 identitet i recovery Kursusforløb nr. E Et kursus om selvfølelse og selvopfattelse og om hvordan man kan styrke og udvikle sit selvbillede gennem recoveryprocessen. Vi vil gennem kurset se på hvordan vores identitet og selvværd påvirkes af de kriser vi kommer ud for i livet hvilke udfordringer det kan give, og hvordan man kan håndtere det. Vores eget billede og oplevelse af os selv kan rystes voldsomt når vi rammes af sygdom, mister nogen/noget eller ramler ind i andre livskriser. Her kan det først og fremmest ske, at vi mister fornemmelsen for os selv og vi bliver udfordret på vores selvfølelse. Dernæst kan det ske, at vi begynder at invitere bebrejdelser, skam og skyld ind i vores egen opfattelse af os selv. Derfor opstår der en risiko for at vi som mennesker får udviklet et uønskværdigt selvbillede, som er med til at fastholde os i en uhensigtsmæssig rolle i eget og andres liv. Mange mennesker har erfaret, at deres personlige recoveryproces drejer sig om, at de finder eller genfinder deres identitet. Vi tager på dette kursus livtag med de negative selvopfattelser, for at skabe grobund for at et mere ressourcefyldt og sandfærdigt selvbillede kan vokse frem. IDENTITET i RECOVERY Filip baun / Daniel Ancher Andersen / Kira Pharsen / Zandra Møller / Inge Niewald Mikkelsen Tilmelding/afbud: zandra.moller@randers.dk / afbud tlf.: Oplys kursus nr. samt dit telefonnummer ved tilmelding. forløb: Dag 1: Identitet og stigma Onsdag d. 7/11 kl Dag 2: Projektioner, skygger og skam Onsdag d. 14/11 kl Dag 3: Selvværd og selvtillid Onsdag d. 21/11 kl Kurset er et sammenhængende tredages forløb. Tilmeldingsfrist d. 31/10

15 RELATIONER Relationer Relationernes betydning Kursusforløb nr. E Dette forløb handler om betydningen af vores relationer hvordan de påvirker os og hvordan vi gennem forskellige relationer søger at få dækket væsentlige basale behov. Samspillet med andre mennesker er afgørende for vores trivsel og livskvalitet. Helt fra vores spæde opvækst og livet igennem, former de os og kan være årsag til både glæde, smerte og frustration. Et særligt fokus vil være på de udfordringer samt muligheder for vækst og udvikling der kan være, når vores relationer ændres eller påvirkes af egne eller andres recoveryprocesser. forløb: Dag 1: Barndommens betydning Onsdag d. 26/9 kl Dag 2: Ensomhed Onsdag d. 3/10 kl Dag 3: Relationer i proces Mandag d. 8/10 kl Dag 4: Forhold i udvikling Mandag d. 22/10 kl Kurset er et sammenhængende firedages forløb. (Senest tilmelding d. 19/9) Kira Pharsen, Helle Rasmussen, Filip Baun, Daniel Ancher Andersen, Zandra Møller Tilmelding/afbud: Kira.pharsen@randers.dk / afbud tlf.: Oplys kursus nr. samt dit telefonnummer ved tilmelding.

16 VISUEL Recovery Historie DIT LIV - DIN HISTORIE Dit liv Din historie Kursusforløb nr. E Her kommer du til at udforme din livshistorie. Vi har plads til, at du kan få kortlagt din livshistorie med henblik på selvudvikling m.m. Vi byder på en selvinvolverende kreativ proces med inspiration og feedback i trygge rammer. Forløb 1: Torsdag d. 6/9+13/9+20/9+27/9 kl (Senest tilmelding d. 30/8) Forløb 2: Torsdag d. 8/11+15/11+22/11+29/11 kl (Senest tilmelding d. 1/11) VISUEL recovery Kursusforløb nr. E På dette kursus får du i samspil med andre mulighed for at undersøge dig selv via visuelle øvelser. Kurset giver inspiration og redskaber til at understøtte din egen recoveryproces og personlige udvikling gennem kreativitet. Du skal ikke have specielt kreative evner, men vil blive guidet i øvelserne. Vi mødes i et hyggeligt og afslappet miljø, hvor der er fokus på din personlige proces og ikke på at skulle præstere. Du skal bare have mod på at arbejde visuelt med din egen recoveryproces, og lyst til at skabe større bevidsthed om dig selv. Så mød op og ha det sjovt mens du arbejder seriøst med dig selv, sammen med andre. Forløb: Onsdag d. 24/10 + 7/11 kl (Senest tilmelding 17/10) Kurset er et sammenhængende todages forløb. Pia Rodil Bach / Camilla Fjeldsted Pape Tilmelding/afbud: pia.rodil.bach@randers.dk / afbud tlf.: Oplys kursus nr. og forløbs nr. samt dit telefonnummer ved tilmelding. helle Rasmussen / inge niewald mikkelsen Tilmelding/afbud: inge.niewald.mikkelsen@randers.dk / afbud tlf.: Oplys kursus nr. samt dit telefonnummer ved tilmelding.

17 Energiregnskab ENERGIREGNSKAB Kursusforløb nr. E Har du overblik over dit personlige energiregnskab? Når det handler om din personlige energi og ressourcer, er det vigtigt at der er balance på kontoen. Faktisk er det mindst ligeså vigtigt som når det gælder din økonomi, at der ikke kommer underskud på budgettet. Mange mennesker kan have en tendens til at overtrække deres personlige energikonto, endda uden at være rigtig klar over det og uden at være sig bevidst om konsekvenserne. Derfor kan det være en god ide at se på sit personlige energiregnskab og få hjælp til at økonomisere med sin energi. På dette kursus vil vi præsentere dig for nogle simple redskaber til at prioritere brugen af dine egne ressourcer og skabe mere balance i hverdagen, så der bliver overskud til det, som er vigtigst for dig. Kurset strækker sig over 2 undervisningsgange af 2 timer. Forløb 1: Onsdag d. 5/9 + Onsdag d. 12/9 kl (Senest tilmelding d. 29/8-2018) Forløb 2: Onsdag d. 24/10 + Onsdag d. 31/10 kl (Senest tilmelding d.17/ ) Forløb 3: Torsdag d. 15/11 + Torsdag d. 22/11 kl (Senest tilmelding d.8/11) Kurset er et sammenhængende todages forløb. KIRA PHARSEN / Daniel Ancher Andersen Tilmelding/afbud: kira.pharsen@randers.dk / afbud tlf.: Oplys kursus nr. og forløbs nr. samt dit telefonnummer ved tilmelding.

18 TEAM Undervisere Følg os på Facebook hvor vi løbende vil lægge informationer op om både infodage, kurser og hverdagen i Recoveryskolen recoveryskoleniranders/ eller benyt QR-koden Daniel Ancher Andersen Kira Pharsen Camilla Fjeldsted Pape Helle Rasmussen INFORMATION Information Pia Rodil Bach Janne Frausing Østergaard For ydeligere oplysninger Kontakt: Koordinerende underviser Daniel Ancher Andersen Telefon: Mail: daniel.ancher.andersen@randers.dk Koordinerende underviser Inge Niewald Mikkelsen Mail: inge.niewald.mikkelsen@randers.dk Filip Hove Rosendahl Baun Zandra Liv Schaadt Møller Inge Niewald Mikkelsen Undervisningen afholdes i Fritidscentret, Vestergade 15, 8900 Randers C. Efter tilmelding vil du modtage en mail med informationer om lokale nummer osv. Vi glæder os til at se dig! OBS OBS OBS Hvis du er forhindret i at komme, beder vi dig hurtigst muligt melde afbud, da vi ofte har venteliste!. Recoveryskolen Randers er en del af Projekt Ligestillet Støtte. Læs mere om det på projektets hjemmeside

19 Illustrationerne i kataloget er udarbejdet af en lokal kunstner Billederne er et kreativt udtryk kunstneren har brugt som redskab i sin personlige og unikke udvikling. Se mere på hendes facebookside : Sarah Camilla Skriver Recoveryskolen, Psykiatriens Hus, Gl. Hadsundvej 3, 8900 Randers

Recovery. skolen. Psykiatriens Hus

Recovery. skolen. Psykiatriens Hus Recovery skolen Psykiatriens Hus Kursuskatalog FOrår 2019 GRATIS undervisning for alle Recovery er den enkeltes aktive proces hen imod og skabelse af et meningsfyldt og tilfredsstillende liv! Man kan ikke

Læs mere

Recovery. skolen. Psykiatriens Hus

Recovery. skolen. Psykiatriens Hus Recovery skolen Psykiatriens Hus Kursuskatalog forår 2018 Recovery er den enkeltes aktive proces mod og skabelse af et meningsfyldt og tilfredsstillende liv! Den eneste sande viden er erfaring Albert Einstein

Læs mere

Recovery. skolen. Psykiatriens Hus

Recovery. skolen. Psykiatriens Hus Recovery skolen Psykiatriens Hus Kursuskatalog EFTERår 2019 GRATIS undervisning for alle Recovery er den enkeltes aktive proces i skabelsen af et meningsfyldt og tilfredsstillende liv! jeg vil hellere

Læs mere

Recoveryskolen Psykiatriens Hus Randers. -Et undervisningstilbud for alle. Kursuskatalog

Recoveryskolen Psykiatriens Hus Randers. -Et undervisningstilbud for alle. Kursuskatalog Recoveryskolen Psykiatriens Hus Randers -Et undervisningstilbud for alle Kursuskatalog Efterår 2016 Recovery det vedkommer også dig Hvad? Recovery handler grundlæggende om livskvalitet og ligeværdighed.

Læs mere

Recoveryskolen Psykiatriens Hus Randers Kursuskatalog

Recoveryskolen Psykiatriens Hus Randers Kursuskatalog Recoveryskolen Psykiatriens Hus Randers Kursuskatalog Forår/sommer 2016 Velkommen til Recoveryskolen Hvad? Recovery handler om, at man kan komme sig helt eller delvist fra psykisk sygdom. Recovery handler

Læs mere

Recoveryskolen Psykiatriens Hus Randers. -Et undervisningstilbud for alle. Kursuskatalog

Recoveryskolen Psykiatriens Hus Randers. -Et undervisningstilbud for alle. Kursuskatalog Recoveryskolen Psykiatriens Hus Randers -Et undervisningstilbud for alle Kursuskatal Forår/sommer 2017 Recovery det vedkommer så dig Hvad? Recovery handler grundlæggende om livskvalitet ligeværdighed.

Læs mere

RECOVERY RAMMER OG RETNING SKOLEN PSYKIATRIENS HUS

RECOVERY RAMMER OG RETNING SKOLEN PSYKIATRIENS HUS RECOVERY SKOLEN PSYKIATRIENS HUS RAMMER OG RETNING RECOVERYSKOLEN PSYKIATRIENS HUS RANDERS KOMMUNE RAMMER OG RETNING Dette notat er udarbejdet i forbindelse med forankring af Recoveryskolen i Psykiatriens

Læs mere

Recoveryskolen Aarhus

Recoveryskolen Aarhus Recoveryskolen Aarhus Et undervisningstilbud for alle Kursuskatalog Foråret 2017 Velkommen til Recoveryskolen Hvad? Rammen for kurserne er recovery. Recovery handler om at komme sig, om at skabe en meningsfuld

Læs mere

RECOVERY SKOLEN PSYKIATRIENS HUS PEERFAGLIGHED

RECOVERY SKOLEN PSYKIATRIENS HUS PEERFAGLIGHED RECOVERY SKOLEN PSYKIATRIENS HUS PEERFAGLIGHED PEERFAGLIGHED EN BEVÆGELSE I RETNING AF MERE LIGESTILLETHED? Der er i disse år et voksende fokus på, og interesse for, de ressourcer der potentielt ligger

Læs mere

Kursuskatalog Peer-Undervisning Forår Undervisning for alle. Recovery-skolen Center for Mestring Søndersøparken 16 Viborg

Kursuskatalog Peer-Undervisning Forår Undervisning for alle. Recovery-skolen Center for Mestring Søndersøparken 16 Viborg Kursuskatalog Peer-Undervisning Forår 2017 - Undervisning for alle Recovery-skolen Center for Mestring Søndersøparken 16 Viborg Om Recovery-skolen og peer-undervisning Recovery er et ord venligst udlånt

Læs mere

Når undervisning bliver behandling

Når undervisning bliver behandling Når undervisning bliver behandling Oplæg 22. maj 2018 Recoveryskolen Aarhus Anne Thøgersen Faglig koordinator Hvad er Recoveryskolen? En skole og et undervisningstilbud ikke et dagtilbud eller en del af

Læs mere

1. Jeg har samlet set været tilfreds med peer-uddannelsen. 2. Uddannelsen har levet op til mine forventninger.

1. Jeg har samlet set været tilfreds med peer-uddannelsen. 2. Uddannelsen har levet op til mine forventninger. . Jeg har samlet set været tilfreds med peer-uddannelsen. % % % 8% 7 8% 3 % % % 5% 5% 75% %. Uddannelsen har levet op til mine forventninger. % % % 4% 6 55% % % 5% 5% 75% % 3. Uddannelsens indhold har

Læs mere

1. Jeg har samlet set været tilfreds med peer-uddannelsen. 2. Uddannelsen har levet op til mine forventninger.

1. Jeg har samlet set været tilfreds med peer-uddannelsen. 2. Uddannelsen har levet op til mine forventninger. . Jeg har samlet set været tilfreds med peer-uddannelsen. 9% 78% 45 5% 5 75%. Uddannelsen har levet op til mine forventninger. 4 53% 3 3% 5% 5 75% 3. Uddannelsens indhold har været relevant for mig. 9%

Læs mere

ET SAMARBEJDE MELLEM:

ET SAMARBEJDE MELLEM: Veje til recovery Kurser Efterår 2019 ET SAMARBEJDE MELLEM: Region Hovedstadens Psykiatri og kommunerne Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, Gentofte og Gladsaxe. VELKOMMEN TIL SKOLE PÅ TVÆRS Hvad er Skole på Tværs

Læs mere

Mentalt velvære fremmer recovery

Mentalt velvære fremmer recovery VELVÆRE I HVERDAGEN KURSUS 1 Mentalt velvære fremmer recovery HVEM ER VI? Alle undervisere i Skole på Tværs-tilbuddet har kendskab til recovery, enten gennem egne erfaringer eller som medarbejder med fagprofessionel

Læs mere

1. Jeg har samlet set været tilfreds med peer-uddannelsen. 2. Uddannelsen har levet op til mine forventninger.

1. Jeg har samlet set været tilfreds med peer-uddannelsen. 2. Uddannelsen har levet op til mine forventninger. . Jeg har samlet set været tilfreds med peer-uddannelsen. 7 5 7. Uddannelsen har levet op til mine forventninger. 8 5 5 7 3. Uddannelsens indhold har været relevant for mig. 5 7 5 7 7. Det faglige niveau

Læs mere

HVAD ER SKOLE PÅ TVÆRS?

HVAD ER SKOLE PÅ TVÆRS? HVEM ER VI? Alle undervisere i Skole på Tværs-tilbuddet har kendskab til recovery, enten gennem egne erfaringer eller som medarbejder med fagprofessionel baggrund. Udvikling af kurserne er sket i et samarbejde

Læs mere

ET SAMARBEJDE MELLEM:

ET SAMARBEJDE MELLEM: Veje til recovery Kurser Forår 2019 ET SAMARBEJDE MELLEM: Region Hovedstadens Psykiatri og kommunerne Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, Gentofte og Gladsaxe. VELKOMMEN TIL SKOLE PÅ TVÆRS Hvad er Skole på Tværs

Læs mere

Region Hovedstadens Psykiatri. Skolen for Recovery Kursuskatalog Efterår 2016

Region Hovedstadens Psykiatri. Skolen for Recovery Kursuskatalog Efterår 2016 Region Hovedstadens Psykiatri Skolen for Recovery Kursuskatalog Efterår 2016 2 Skolen for Recovery Efterår 2016 Indhold Velkommen til Skolen for Recovery... 5 Hvad kan du lære på kurserne... 6 Praktiske

Læs mere

Psykiatri. Skolen for Recovery. Kursuskatalog Efterår 2015. Psykiatrisk Center Ballerup Maglevænget 2 2750 Ballerup

Psykiatri. Skolen for Recovery. Kursuskatalog Efterår 2015. Psykiatrisk Center Ballerup Maglevænget 2 2750 Ballerup Psykiatri Skolen for Recovery Kursuskatalog Efterår 2015 Psykiatrisk Center Ballerup Maglevænget 2 2750 Ballerup Indholdsfortegnelse Velkommen til Skolen for Recovery... 4 Praktiske oplysninger... 6 Oversigt

Læs mere

KURSUSKATALOG EFTERÅR 2018 FØLG MED PÅ VORES OG ARK-ROSKILDE.DK, HVOR VI LØBENDE ANNONCERER NYE WORKSHOPS FOR EFTERÅRET 2018!

KURSUSKATALOG EFTERÅR 2018 FØLG MED PÅ VORES OG ARK-ROSKILDE.DK, HVOR VI LØBENDE ANNONCERER NYE WORKSHOPS FOR EFTERÅRET 2018! KURSUSKATALOG EFTERÅR 2018 FØLG MED PÅ VORES OG ARK-ROSKILDE.DK, HVOR VI LØBENDE ANNONCERER NYE WORKSHOPS FOR EFTERÅRET 2018! (DE FINDES ENDNU IKKE I KATALOGET) 1 VELKOMMEN TIL AKADEMIET FOR RECOVERY OG

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

Peer-støtte. - når erfaringer gør en forskel! Viborg - Aarhus -Randers

Peer-støtte.  - når erfaringer gør en forskel! Viborg - Aarhus -Randers Peer-støtte - når erfaringer gør en forskel! www.peermidt.dk Viborg - Aarhus -Randers Ligestillet støtte-piece-2.indd 1 15-11-2016 08:29:37 LIGESTILLET STØTTE -EN VEJ TIL RECOVERY LIGESTILLET STØTTE HVAD

Læs mere

Region Hovedstadens Psykiatri Skolen for Recovery

Region Hovedstadens Psykiatri Skolen for Recovery Region Hovedstadens Psykiatri Skolen for Recovery Kursuskatalog Forår 2017 Nye kursussteder Indhold I dette semester har du mulighed for at gå på kurser flere steder i Regionen. På alle kurserne møder

Læs mere

R E C O V E R Y KURSUS KATALOG C O L L E G E VINTER FORÅR V E J L E FOTO: HELLE FISKER

R E C O V E R Y KURSUS KATALOG C O L L E G E VINTER FORÅR V E J L E FOTO: HELLE FISKER R E C O V E R Y C O L L E G E KURSUS KATALOG VINTER FORÅR 2018 FOTO: HELLE FISKER V E J L E Velkommen til Recovery College Vejle Recovery College Vejle tilbyder kurser, workshops og lignende aktiviteter

Læs mere

Recoveryskolen Aarhus. Kursuskatalog, foråret

Recoveryskolen Aarhus. Kursuskatalog, foråret Recoveryskolen Aarhus Kursuskatalog, foråret 2019 Indholdsfortegnelse Hvad og hvem? - 5 Hvordan og Hvor? - 7 Recovery med vilje - 9 Dit liv, dine historier - 11 Introkursus ADHD og hva så? - 13 ADHD og

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

BESKÆFTIGELSE SOM BEHANDLING

BESKÆFTIGELSE SOM BEHANDLING BESKÆFTIGELSE SOM BEHANDLING NÅR BESKÆFTIGELSE ER DEN RETTE MEDICIN ERHVERVSPSYKOLOG RIKKE PLOUGSBÆK MIN BAGGRUND UNDERVISNING FOR VIRKSOMHEDER/ORGANISATIONER I PSYKISK SÅRBARHED/SYGDOM, TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN

Læs mere

Peer- uddannelsen. Uddannelsesbeskrivelse. Juni Side 1 af 5

Peer- uddannelsen. Uddannelsesbeskrivelse. Juni Side 1 af 5 Peer- uddannelsen Uddannelsesbeskrivelse Juni 2017 Side 1 af 5 I dette papir beskrives den peer-uddannelse, som er udviklet af projekt Ligestillet Støtte en vej til recovery i 2015. Uddannelsen er udviklet

Læs mere

Recoveryskolen Aarhus

Recoveryskolen Aarhus Recoveryskolen Aarhus Et undervisningstilbud for alle Kursuskatalog, efteråret 2018 Indholdsfortegnelse Hvad og hvem? - 5 Hvordan og Hvor? - 7 Recovery (skolen) hvad er nu det? - 9 Recovery med vilje -

Læs mere

Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte

Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte Peer-Støtte i Region Hovedstaden Erfaringer, der gør en forskel Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte Her kan du blive klogere på hvad peer-støtte er, og læse om de begreber

Læs mere

Pixi-udgave af Plan for fortsat implementering af Styrket Recovery-orientering i den psykosociale rehabilitering

Pixi-udgave af Plan for fortsat implementering af Styrket Recovery-orientering i den psykosociale rehabilitering Pixi-udgave af Plan for fortsat implementering af Styrket Recovery-orientering i den psykosociale rehabilitering Alle kan komme sig - recovery er et fælles ansvar - er den foreløbige vision for Socialpsykiatrien

Læs mere

Recovery-orientering fællesfagligt grundlag 2012

Recovery-orientering fællesfagligt grundlag 2012 Recovery-orientering fællesfagligt grundlag 2012 SOCIALFORVALTNINGEN Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Indledning Som en del af den fortsatte faglige udvikling i Socialpsykiatri og Udsatte Voksne i Aarhus

Læs mere

Oplæg om recovery-orientering

Oplæg om recovery-orientering Oplæg om recovery-orientering KommuneKontaktRådet Hovedstaden Temamøde 4.sept 2013 Udviklingskonsulent Peter Boldsen Socialforvaltningen Århus Kommune Oversigt Temaer 1. Recovery og rehabilitering. 2.

Læs mere

Recovery i Viborg Kommune. Socialudvalgsmøde 8. maj 2012

Recovery i Viborg Kommune. Socialudvalgsmøde 8. maj 2012 Recovery i Viborg Kommune Pejlemærker for fremtidens socialpsykiatriske indsats Recovery og KLs pejlemærker Kommunernes socialpsykiatriske indsatser skal rumme større gruppe af borgere med komplekse behov

Læs mere

Roskilde Kommunes foreningskurser. Kurser for foreningsledere 2015-16. Arrangeret af Folkeoplysningsudvalget. www.roskilde.dk

Roskilde Kommunes foreningskurser. Kurser for foreningsledere 2015-16. Arrangeret af Folkeoplysningsudvalget. www.roskilde.dk Roskilde Kommunes foreningskurser Kurser for foreningsledere 2015-16 Arrangeret af Folkeoplysningsudvalget www.roskilde.dk 2 Velkommen til alle frivillige i Roskilde Kommune Roskilde kommune er nu klar

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

Kurser sommer/sensommer 2011

Kurser sommer/sensommer 2011 Kurser sommer/sensommer 2011 Kurser og foredrag Sommeren i Frivilligcenter Aarhus byder på flere spændende arrangementer. Vi har to kurser og en temaaften at byde på. Skab overskud og trivsel i dit frivillige

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

SKOLEN FOR RECOVERY. Årsrapport for Marts 2019

SKOLEN FOR RECOVERY. Årsrapport for Marts 2019 SKOLEN FOR RECOVERY Årsrapport for 2018 Marts 2019 Kompetencecenter for Rehabilitering og Recovery Psykiatrisk Center Ballerup Region Hovedstadens Psykiatri http://www.skolen-for-recovery.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Eddie Göttsch. Centerleder Center for Psykosocial Udvikling Slagelse

Eddie Göttsch. Centerleder Center for Psykosocial Udvikling Slagelse Eddie Göttsch Centerleder Center for Psykosocial Udvikling Slagelse Indsatser til borgere m. psykosociale/psykiatriske udfordringer + 85-støtte til borgere med udviklingshandicap 98 borgere i botilbud

Læs mere

Mindful Self- Compassion

Mindful Self- Compassion Mindful Self- Compassion Et evidensbaseret træningsprogram til professionelle omsorgsgivere Professionel træning i mindful selv-medfølelse gør dig bedre til at navigere i en kompleks hverdag, ved at mindske

Læs mere

DET ER NU DU SKAL TILMELDE DIG Uddannelse for pårørende, der vil lave forløb for pårørende UDDANNELSESPROGRAM

DET ER NU DU SKAL TILMELDE DIG Uddannelse for pårørende, der vil lave forløb for pårørende UDDANNELSESPROGRAM DET ER NU DU SKAL TILMELDE DIG Uddannelse for pårørende, der vil lave forløb for pårørende UDDANNELSESPROGRAM Bliv frivillig underviser og tovholder for Recovery-cafe-kurserne for pårørende med peer-støtte

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019 BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK Januar 2019 1 INDLEDNING I 2018 besluttede kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune, at etablere et psykiatriråd. Psykiatrirådet fungerer som dialogforum mellem politikere,

Læs mere

Værdighedspolitik, Vejle Kommune

Værdighedspolitik, Vejle Kommune Værdighedspolitik, Vejle Kommune 1 Indledning Det er vigtigt for Vejle Kommune at fremme et værdigt ældreliv og sikre en værdig hjælp, støtte og omsorg til kommunens ældre, hvilket også kommer til udtryk

Læs mere

Kursuskatalog for frivillige efterår 2013

Kursuskatalog for frivillige efterår 2013 Kursuskatalog for frivillige efterår 2013 Kurser for efteråret 2013 Kære frivillige Velkommen til PTU s kursuskatalog for efteråret 2013. Vi tilbyder igen en række spændende kurser for alle vores dygtige

Læs mere

Oplæg om recovery og 5 veje til et godt liv Erhvervs-, Vækst og Beskæftigelsesudvalget. Rudersdal Kommune september 2014

Oplæg om recovery og 5 veje til et godt liv Erhvervs-, Vækst og Beskæftigelsesudvalget. Rudersdal Kommune september 2014 Oplæg om recovery og 5 veje til et godt liv Erhvervs-, Vækst og Beskæftigelsesudvalget Rudersdal Kommune september 2014 Recovery og Psykosocial rehabilitering Recovery er den proces eller rejse, som det

Læs mere

Recovery og rehabilitering:

Recovery og rehabilitering: Recovery og rehabilitering: Er borgernes og det offentliges roller under forandring? Udviklingsleder Pernille Jensen Bo- og Rehabiliteringstilbuddet Orion Hvad jeg kort vil berøre: Vores viden om recovery

Læs mere

Recovery og udsatte mennesker

Recovery og udsatte mennesker Recovery og udsatte mennesker Oplæg Socialudvalget den 30. januar 2014 Socialpsykiatri og Udsatte Voksne - budget Nettobudget: 376.000.000 (Statsrefusion, salg af pladser til andre kommuner, brugerbetaling

Læs mere

Skolen for Recovery. Vi skaber rum for gensidig læring mellem patienter, pårørende og personale

Skolen for Recovery. Vi skaber rum for gensidig læring mellem patienter, pårørende og personale Skolen for Recovery Vi skaber rum for gensidig læring mellem patienter, pårørende og personale Region Hovedstadens Psykiatri Kompetencecenter for Rehabilitering og Recovery, Psykiatrisk Center Ballerup

Læs mere

BLIV BRUGERLÆRER. og få indsigt i dit liv!

BLIV BRUGERLÆRER. og få indsigt i dit liv! BLIV BRUGERLÆRER og få indsigt i dit liv! En brugerlærer fortæller, inspirerer og motiverer Nu har du chancen for at blive brugerlærer. Det er et godt tilbud til dig, der gerne vil hjælpe andre og ikke

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Pædagogiske læringsmiljøer, evalueringskultur. der skaber en meningsfuld

Pædagogiske læringsmiljøer, evalueringskultur. der skaber en meningsfuld Pædagogiske læringsmiljøer, der skaber en meningsfuld evalueringskultur Peter Rod, partner, Blichfeldt & Rod og Charlotte Wiitanen, dagtilbudsleder, Lyngby-Taarbæk Kommune Evalueringskultur Loven siger:

Læs mere

Det gælder livet. Krop og sundhed. Afspændingspædagog Ane Moltke

Det gælder livet. Krop og sundhed. Afspændingspædagog Ane Moltke Det gælder livet Krop og sundhed Afspændingspædagog Ane Moltke Indholdet i oplægget Udbytte og barrierer for fysisk aktivitet Hvordan griber vi det an? Lad os starte med at prøve det Og mærke hvordan det

Læs mere

Servicedeklaration Center for Mestring

Servicedeklaration Center for Mestring Servicedeklaration Center for Mestring Tilbuddets navn og kontaktoplysninger: Center for Mestring Søndersøparken 16 8800 Viborg Tlf.nr. 87 87 71 00 www.mestring.viborg.dk Leder: Jane Aslaug Tlf.nr.: 21

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

Professionel borgerkontakt - MBK A/S

Professionel borgerkontakt - MBK A/S Er du i kontakt med mennesker i og uden for organisationen? Vil du være bedre til at få dine budskaber igennem på en god og ordentlig måde? Blive hørt, forstået og respekteret? Kunne styre samtaler bedre?

Læs mere

Evaluering af kursusforløb Styrk dine ressourcer

Evaluering af kursusforløb Styrk dine ressourcer Evaluering af kursusforløb Styrk dine ressourcer Et gruppeforløb efteråret 2012 Evalueringsrapporten er udarbejdet november 2012 af Manja Jurkofsky og Irene Bendtsen 1 Resume 8 borgere deltager på kurset

Læs mere

Lederens hverdag - MBK A/S

Lederens hverdag - MBK A/S Ledelse, konflikthåndtering og personlig planlægning Vil du være bedre til at håndtere udfordringerne i din daglige ledelse? Vil du være bedre til at genkende dine medarbejders grundlæggende forskelligheder?

Læs mere

SKOLEN FOR RECOVERY. Skolen for Recovery. Årsrapport for november 2018

SKOLEN FOR RECOVERY. Skolen for Recovery. Årsrapport for november 2018 SKOLEN FOR RECOVERY Årsrapport for 2017 november 2018 Kompetencecenter for Rehabilitering og Recovery Psykiatrisk Center Ballerup Region Hovedstadens Psykiatri http://www.skolen-for-recovery.dk 1 : Årsrapport

Læs mere

Kursuskatalog. For frivillige og peer-støtter i Rudersdal. - Peer-støtte og recovery. - Konflikthåndtering og samtaleteknik. - Fra idé til praksis

Kursuskatalog. For frivillige og peer-støtter i Rudersdal. - Peer-støtte og recovery. - Konflikthåndtering og samtaleteknik. - Fra idé til praksis Kursuskatalog - Peer-støtte og recovery - Konflikthåndtering og samtaleteknik - Fra idé til praksis - Førstehjælp For frivillige og peer-støtter i Rudersdal Frivilligkurser i Rudersdal Arbejder du som

Læs mere

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2012

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2012 Afrapportering af pædagogiske læreplaner fra dagplejen i Randers kommune januar 2013 Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Dagplejen har udarbejdet fælles pædagogiske læreplaner med

Læs mere

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati Empowerment Niveauer Empowerment Idræt er vigtig i unges udvikling, fordi det styrker fysisk og mental sundhed samtidig med, at det skaber vigtige, sociale relationer. Idræt er en mulighed for leg, deltagelse

Læs mere

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO MIDLERTIDIGT BOTILBUD

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO MIDLERTIDIGT BOTILBUD SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107 - MIDLERTIDIGT BOTILBUD Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 9945 5020 Afdelingsleder: Rikke J Pedersen E-mail: Rikke.J.Pedersen@99454545.dk

Læs mere

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Kan du huske den sidste gang du havde den der helt perfekte dag med din hest? Vejret var fantastisk, din hest var glad og frisk (uden at være

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken

Læs mere

De 9 strategiske pejlemærker

De 9 strategiske pejlemærker De 9 strategiske pejlemærker Socialpsykiatrisk Center Slagelse De 9 strategiske pejlemærker I denne folder præsenteres 9 strategiske pejlemærker for socialpsykiatrien i Slagelse Kommune. Pejlemærkerne

Læs mere

BETYDNINGEN AF RECOVERY- SKOLERNE

BETYDNINGEN AF RECOVERY- SKOLERNE BETYDNINGEN AF RECOVERY- SKOLERNE For kursusdeltagerne For underviserne For organisationerne Et samarbejde mellem: Side 1 af 28 Figur 1. Centrale aktører i recovery-skolerne. 1. Om denne rapport Denne

Læs mere

Dialogforum. 23. november 2015

Dialogforum. 23. november 2015 Dialogforum 23. november 2015 Projektleder Marie Løkke og underviser med brugererfaring Mads Lange Skolen for Recovery, Region Hovedstadens Psykiatri Psykiatrisk Center Ballerup Hvor kommer Skolen for

Læs mere

Recoveryskolen Aarhus. Kursuskatalog, efteråret

Recoveryskolen Aarhus. Kursuskatalog, efteråret Recoveryskolen Aarhus Kursuskatalog, efteråret 2019 Indholdsfortegnelse Hvad og hvem? - 5 Hvordan og Hvor? - 7 Recovery med vilje - 9 Introkursus ADHD og hva så? - 11 ADHD og hva så? pårørende - 13 ADHD

Læs mere

Forhandlingsteknik for erfarne forhandlere

Forhandlingsteknik for erfarne forhandlere Forhandlingsteknik for erfarne forhandlere Forhandlingsteknik for erfarne forhandlere Skab resultater med større power og personlig gennemslagskraft Personlig gennemslagskraft styrker dine forhandlinger

Læs mere

Side 1 VÆRDIGRUNDLAG - GFO ORDRUP 2005

Side 1 VÆRDIGRUNDLAG - GFO ORDRUP 2005 Side 1 VÆRDIGRUNDLAG - GFO ORDRUP 2005 Side 2 Indledning I det følgende vil vi fortælle om de tanker, idéer og værdier, der ligger til grund for det pædagogiske arbejde der udføres i institutionen. Værdigrundlaget

Læs mere

Livsmestring Recovery undervisning i grupper Socialpsykiatrisk Center Syd

Livsmestring Recovery undervisning i grupper Socialpsykiatrisk Center Syd Livsmestring Recovery undervisning i grupper Socialpsykiatrisk Center Syd Drømmer du om et mere selvstændigt liv? Vil du videre i din personlige udvikling, så kan vi støtte dig via et målrettet gruppeforløb

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Naturen kalder på Vildmænd - Mandehørm, humor og frisk luft i massevis

Naturen kalder på Vildmænd - Mandehørm, humor og frisk luft i massevis Foto: Fotos: Mads Claus Rasmussen Naturen kalder på Vildmænd - Mandehørm, humor og frisk luft i massevis Af Anne Bøgegaard, projektleder i Svendborg Kommune Vildmænd er den kærlige betegnelse for mænd

Læs mere

- et tilbud til kroniske smerteramte og deres pårørende. Smertetacklingskurser Støttende samtaler Netværk

- et tilbud til kroniske smerteramte og deres pårørende. Smertetacklingskurser Støttende samtaler Netværk - et tilbud til kroniske smerteramte og deres pårørende Smertetacklingskurser Støttende samtaler Netværk Hvem er vi? Foreningen Smertetærskel er en frivillig social forening. Vores forening består af en

Læs mere

Kursus for Afdelingsformænd K U R S U S

Kursus for Afdelingsformænd K U R S U S Kursus for Afdelingsformænd Afdelingsformandens ansvarsområder Motivation og socialt samspil med de frivillige Det skal være attraktivt at være frivillig i afdelingen, overvej hvordan du kan fremme fællesskab

Læs mere

Recovery Ikast- Brande Kommune

Recovery Ikast- Brande Kommune Recovery Ikast- Brande Kommune Individuelle forløb og gruppeforløb i Socialpsykiatrien I dette hæfte vil man kunne læse om de individuelle forløb og gruppeforløb, der vil kunne tilbydes i socialpsykiatrien

Læs mere

Dagens mål Individuel læringsaftale Kobling til praksis. Tema: Mål:

Dagens mål Individuel læringsaftale Kobling til praksis. Tema: Mål: Kursusprogram, Opkvalificering, Forløb for ledige, SUF Undervisning 8.30-15.55 Dagens forløb Mandag d. 11. August 2014. Medvirken ved lægemiddelbrug i omsorgsarbejdet (47258) Underviser Tine Sørensen Tirsdag

Læs mere

ERGOTERAPI OG FYSIOTERAPI

ERGOTERAPI OG FYSIOTERAPI ERGOTERAPI OG FYSIOTERAPI Ergoterapi og fysioterapi, august 2012 Psykiatrisk Center Hvidovre Brøndbyøstervej 160 2605 Brøndby Psykiatrisk Center Hvidovre Psykiatrisk Center Hvidovre 2 Indledning På Psykiatrisk

Læs mere

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE På Platanhaven bygger vi med klodser, hopper, leger med dukker, kigger i bøger, spiller på computer, taler sammen og løber

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Hvorfor en politik for socialt udsatte? Socialt udsatte borgere udgør som gruppe et mindretal i landets kommuner. De kan derfor lettere blive overset, når

Læs mere

Livsmestring Recovery undervisning i grupper Socialpsykiatrisk Center Syd

Livsmestring Recovery undervisning i grupper Socialpsykiatrisk Center Syd Livsmestring Recovery undervisning i grupper Socialpsykiatrisk Center Syd Drømmer du om et mere selvstændigt liv? Vil du videre i din personlige udvikling, så kan vi støtte dig via et målrettet gruppeforløb

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

visualisering & Mentale redskaber ved kræftsygdom 2 effektive øvelser

visualisering & Mentale redskaber ved kræftsygdom 2 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Mentale redskaber ved kræftsygdom 2 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n te PSYKE OG KRÆFT Der er

Læs mere

Generel pædagogisk læreplan. Slangerup

Generel pædagogisk læreplan. Slangerup Generel pædagogisk læreplan Slangerup Indholdsfortegnelse Indhold Personlige kompetencer... 3 Sociale kompetencer... 3 Sproglige kompetencer.... 4 Krop og bevægelse... 4 Kultur og kulturelle udtryksformer....

Læs mere

FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK

FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi iværksætter tidlig sammenhængende indsats Børn og unge skal udfordres FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge kan være i udfordringer de er ikke en udfordring Gældende fra 2019 til 2022 GREVE

Læs mere

Statusnotat. Inddragelse af frivillige i Psykiatrien. PsykInfo

Statusnotat. Inddragelse af frivillige i Psykiatrien. PsykInfo Statusnotat Inddragelse af frivillige i Psykiatrien PsykInfo Louise Friis Kusk, konsulent Anne Mette Billekop, leder 1. februar 2017 Baggrund Siden december 2014 har der været ansat én frivillighedskoordinator

Læs mere

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø 22. september 2014 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Program mandag den 22. september 10.00 Velkomst - Ugens program, fællesaktiviteter og præsentation 10.35 Gruppearbejde:

Læs mere

Elisabeth Flensted-Jensen Fridda Flensted-Jensen

Elisabeth Flensted-Jensen Fridda Flensted-Jensen Elisabeth Flensted-Jensen Fridda Flensted-Jensen KURSETS FORMÅL er at styrke dig i at bruge dig selv bedst muligt, når du kommunikerer på din arbejdsplads. Med nærvær og effektivitet. Du arbejder med din

Læs mere

KURSUSK ATALOG 2008 Kvindedaghøjskolen

KURSUSK ATALOG 2008 Kvindedaghøjskolen KURSUSK ATALOG 2008 Kvindedaghøjskolen Center for Livskompetencer unik læring én indgang flere muligheder Personlig udvikling Personlige valg Din ret til at vælge selv Fredselsker Frontkæmper Perfektionist

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken og

Læs mere

KURSER OG UDDANNELSER 2013/2014

KURSER OG UDDANNELSER 2013/2014 SundTrivsel A/S KURSER OG UDDANNELSER 2013/2014 VELKOMMEN Sammensætningen i vores kursus- og uddannelsesrække bygger på vores forståelse af trivsel hos det hele menneske. For os indebærer trivsel/sundhed,

Læs mere

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival 13.3. 2019 Britta Carl Hvad skal vi tale om? 1. Hvad er det nye i den styrkede pædagogiske læreplan? Introduktion til den

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

Familieplejen. Kurser efterår 2019

Familieplejen. Kurser efterår 2019 Familieplejen Kurser efterår 2019 Når et plejebarn i puberteten skal finde sit ståsted i en digitaliseret verden Arbejde med plejebarn i puberteten For en del børn og unge kan vejen til voksenlivet være

Læs mere

Kursuskatalog for frivillige forår 2013

Kursuskatalog for frivillige forår 2013 Kursuskatalog for frivillige forår 2013 Velkommen til kursusåret 2013! Kære frivillige Som noget nyt er vi i PTU begyndt at udbyde kurser til alle vores frivillige. Det er derfor Husk at os oplyse en glæde

Læs mere