mod DI Overenskomst II for

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "mod DI Overenskomst II for"

Transkript

1 Kendelse afsagt den 2. juli 2018 i faglig voldgiftssag FV Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod DI Overenskomst II for Lindpro A/S (advokat Anders Fugmann)

2 2 1. Uoverensstemmelsen og parternes påstande Sagen angår betaling af arbejdstid, særlig betaling for køretid for servicemontører under elektrikeroverenskomsten i forbindelse med deltagelse i kurser. Klager har nedlagt følgende påstand: Lindpro A/S tilpligtes at anerkende, at kurset vedrørende kundeservice og mersalg, som A deltog i 2. februar 2016 i Aarhus, skulle aflønnes som ved almindeligt arbejde herunder for rejsetiden i henhold til elektrikeroverenskomsten 14. Indklagede har nedlagt følgende påstand: Principalt: Frifindelse. Subsidiært: Frifindelse mod betaling af sædvanlig tidløn for den faktisk medgåede tid til selve kursusdeltagelsen, men eksklusiv transporttiden. 2. Sagens behandling Til behandling af sagen er der etableret en faglig voldgiftsret med forbundssekretærerne Christian Rosenkvist Elgaard og Ole Tue Hansen som medlemmer udpeget af Dansk El-Forbund og med direktør Thorkild Bang og chefkonsulent Michael Nordahl Heyde som medlemmer udpeget af DI og med undertegnede højesteretsdommer Jon Stokholm som formand og opmand. Sagen er forhandlet den 7. juni Der blev afgivet forklaring af forbundssekretær B, næstformand C, fællestillidsmand D, tidligere tillidsrepræsentant A, montør E, HR-direktør F, afdelingschef G, konsulent H og sektionschef I. Da der efter procedure og votering ikke blandt de partsudpegede medlemmer af voldgiftsretten var flertal for en afgørelse, træffes denne af opmanden. Parterne er enige om, at det kan ske ved kendelse uden fuldstændig sagsfremstilling og gengivelse af de afgivne forklaringer og parternes argumentation.

3 3 3. Den konkrete sag Lindpro A/S har ikke tiltrådt elektrikeroverenskomsten, men overenskomsten er mellem DI Overenskomst II og Dansk El-Forbund aftalt til at have status som organisationsoverenskomst for Lindpro A/S med den DI II og Dansk El-Forbund som parter. Lindpro A/S er en specialiseret virksomhed, der leverer skræddersyede løsninger inden for tekniske elinstallationer, intelligente bygningsinstallationer, energi optimering, og sikkerhedsløsninger til professionelle kunder. Virksomheden har 850 medarbejdere fordelt på afdelinger i Danmark. Sagen drejer sig om betaling til tillidsrepræsentant A ved et kursus, som virksomheden afholdt den 2. februar 2016 for servicemontørerne. Kurset forløb over to dage og byggede på AMU-målene til kurset kundeservice i el-branchen, og det blev afviklet sammen med CPH West. Kurset havde til formål at kompetenceudvikle medarbejderne inden for service og rådgivning af virksomhedens professionelle kunder samt videndeling mellem medarbejderne på tværs af de forskellige afdelinger i Danmark. Der var blandt andet fokus på, hvordan montørerne i en teknik- og videnvirksomhed som Lindpro A/S skulle differentiere rådgivningen i forhold til den enkelte kunde, samt hvordan montørerne skulle håndtere kunderne i forskellige situationer, herunder f.eks. i tilfælde af reklamationer. Kurset var holdt internt i virksomheden med eksterne undervisere. Kun Lindpro A/S ansatte deltog i kurset. Lindpro A/S havde valgt, at Aalborg afdelingen ikke skulle lukkes, men at Aalborg afdelingens montører i mindre grupper skulle deltage i kurset uden for Aalborg. Kurserne blev afholdt i Aarhus, Odense, Glostrup, Esbjerg og Vejle. Kurset var arrangeret af Ladegaard Partnere med følgende program: Dag 1 Serviceuddannelse i Lindpro foråret Morgenmad og kaffe Velkomst, præsentation og forventninger til kurset. Forventninger skrives ned og anvendes senere. Kort pause Rådgivning og service. Hvad er god service og god rådgivning i Lindpro? Hvad forventer kunderne?

4 4 Hvad er vores holdninger til god service individuelt og som et team. Kort pause Eksempler på god service. Arbejde med kundesituationer og cases Quick-hitters 1 Kort pause DiSC kundetyper Frokost Forstå dig selv Lær at læse andre Kommunikation og kommunikationsstrategier til kunder Kort pause Prissætning sådan gør vi ude ved kunderne Kort pause Afslutning. Alle deltagere får stillet en konkret opgave, som de skal udføre inden dag 2. Dag Morgenmad og kaffe Hvorfor skal kunde vælge Lindpro og ikke en af jeres konkurrenter? Kerneprodukt vs. Periferiprodukt Hvad gør Lindpro for kunderne? Hvor gør vi noget særligt for kunderne? Hvad gør du særligt for kunderne? Kort pause Fakta Fordele Udbytte Fokusér på kundens udbytte og få fokus væk fra prisen Quick-hitters 2 Kort pause Spørgeteknik Afdække behov Indvendinger og reklamationer Frokost Kundesituationer, konkret træning med cases Deltagerne udfordres i konkrete cases, hvor de skal arbejde med viden, teori og omsætte det i praksis. Konkret arbejde med Quick-hitters i kundesituationer Kaffepause Individuelle handleplaner Opsamling og evaluering Servicemontørerne kørte i deres arbejdsbiler til kurset.

5 5 Tillidsrepræsentant i Aalborg-afdelingen A modtog fredag den 29. januar 2016 meddelelse om, at han skulle deltage i kurset i Aarhus tirsdag den 2. februar 2016 tillige med kollegerne J og K. Mailen var sålydende: Fra: G <x@lindpro.dk> Dato: 29. januar 2016 kl CET Til: K <x@lindpro.dk>, J <x@lindpro.dk>, A <x@lindpro.dk> Emne: Kursus i rådgivning Hej J, K og A I skal alle tre på kursus i Aarhus, tirsdag i næste uge. Nu på mandag vil jeg introducere jer lidt i hvad kurset indeholder. Jeg har vedlagt program for den første dag. Vi ses og rigtig god weekend.. Afdelingschef G sendte den 15. februar 2016 en yderligere mail til A af følgende indhold: Emne: Betaling til kursus Hej A Som nævnt over telefonen, følger vi elektriker overenskomsten som altid. I dette tilfælde udbetales der ikke overarbejde i forbindelse med deltagelse i kurser. Der udbetales kun tidløn for kursustimer af den normale ugentlige arbejdstid. Vi kan ikke tvinge folk afsted, men det skal ses som en styrkelse af ens eget CV. Med venlig hilsen G Afdelingschef Da A over for G gav udtryk for, at transporten til og fra kurset som foregående uden for normal arbejdstid burde honoreres som almindelig arbejdstid, modtog han den 9. februar samme år følgende mail fra G: Emne: VS: Nyhedsbrev fra ATV: Intet krav på løn for transporttid ved kursus / Nye regler om erhvervsrettede kurser med støtte fra HTSK-fonden Hej A Vi holder på vores ret. Der er ikke krav om løn ved transporttid i henhold til DI som har videregivet oplysninger herom. Se nedenstående Faglige Voldgift..

6 6 Med venlig hilsen Lindpros vurdering af reglen om medarbejdernes transport til kurser var, at der ikke skulle ske honorering af arbejdstiden, idet transport ikke anses for arbejdstid. A og de øvrige servicemontører, der deltog i kurset, modtog derfor ikke betaling for transporttiden, men alene sædvanlig tidløn for kursustimerne. I sagen er fremlagt Elfagets kurser 2006 og Elfagets efteruddannelse 2007, hvoraf fremkommer, at der også dengang blev udbudt AMU kurser inden for el-faget af almen karakter: E011 Kundeservice Varighed ikke fastsat Kurset henvender sig primært til serviceelektrikere, som har en skiftende kundekontakt. Nogle af kursets emner bliver konflikthåndtering i forbindelse med utilfredse kunder. Hvordan undgår du utilfredse kunder, hvordan kommunikerer du med kunden, så du sikrer dig, at I ikke taler forbi hinanden, og hvordan afleverer du en færdig installation, mersalg osv. Kurset er under udvikling og forventes klart til udbud i starten af E011 Kundeservice i elbranchen Varighed 2 dage Du vil på kurset lære, hvordan du sikrer kunden en positiv oplevelse i forbindelse med servicebesøget. Kursets indhold vil fokuserer på, hvordan man undgår at tale forbi hinanden, konflikthåndtering og korrekt aflevering af en færdig installation. Derudover vil du lære at analyser kundens behov med henblik på et mersalg. Kurset henvender sig primært til serviceelektrikere, som har en skiftende kundekontakt. Det er oplyst, at Lindpro i 2013 og 2014 har haft nogle medarbejdere på almene kurser.

7 7 4. Forklaringer Forbundssekretær B har forklaret. at han har virket i Dansk El-Forbund i 17 år og har været områdechef for uddannelse de sidste 10 år. Han har været med til at forhandle overenskomsterne siden Elektrikeroverenskomstens 4 har det indhold, at parterne i fællesskab beslutter videreuddannelse vedrører kun tekniske kurser og kun områder, hvor parterne er enige om, at der er behov for et kompetenceløft. 4, stk. 2., pkt. 2 vedrører selvvalg, det vil sige medarbejderens ret til uden arbejdsgiverens godkendelse at efteruddanne sig. Sådan efteruddannelse er ulønnet, men medarbejderne kan i stedet søge kompetencefonden, som blev oprettet i Kompetencefondens bestyrelse har repræsentanter fra begge arbejdsmarkedets parter og har til formål netop at udfylde bestemmelsen i 4, stk. 2, pkt. 2. Arbejdsmarkedets parter er også repræsenteret ved tilrettelæggelsen af Elfagets kurser i AMU-systemet. Bestemmelsen om efteruddannelse har været vigtig for Dansk El-Forbund. Bestemmelsen kom ind i overenskomsten i 1987 men da under overskriften samarbejde. Næstformand C har forklaret, at han været tilknyttet Dansk El-Forbund i 25 år, i de sidste mange år med hovedansvar for overenskomstområdet og arbejdsmiljø. Han er selv uddannet elektriker i 1980 og har været tillidsrepræsentant. Elektrikeroverenskomstens 4 omtaltes tidligere i daglig tale som samarbejdsparagraffen. Dette samarbejde udmøntede sig vel i praksis i, at virksomheden fik et kursuskatalog, og at medarbejder og virksomhed drøftede hvilke kurser, der kunne være anledning til at deltage i. I 2004 skete der et gennembrud, hvor medarbejderne opnåede en egentlig ret til efteruddannelse, således at dette ikke blot var beroende på, at der kunne opnås enighed med virksomheden. På det tidspunkt var der intet aftalt om betaling; det handlede om ret/frihed. Løn under kursus måtte bero på en aftale med virksomheden, og mange virksomheder betalte løn ud fra det synspunkt, at efteruddannelsen også var i virksomhedens interesse. Det var nok sådan, at lønmodtagersiden pressede på for at få ret til efteruddannelse, mens arbejdstagersiden var mere tilbageholdende med at give rettigheder. Det er forbundets erfaring, at virksomhederne betaler fuld løn under et kursus som det i sagen omhandlede. Fællestillidsmand D har forklaret, at han arbejder som serviceelektriker i Odense og har været tillidsrepræsentant i en årrække og senere fællestillidsmand i Han har arbejdet i Lindpro i 8 år. Det kursus, som sagen omhandler, blev præsenteret af ledelsen på et fællesmøde i løse vendinger

8 8 som et kursus i service. Efterfølgende fik tillidsrepræsentanterne et foreløbigt program. Det hastede, for kurset skulle være afviklet i løbet af andet kvartal, hvilket er ambitiøst, da over 300 servicemontører skulle igennem kurset. De havde ikke indflydelse på indholdet. Det lå i kortene, at alle servicemontører skulle deltage. Aalborg-folkene blev fordelt, da man ikke kunne lukke Aalborg-afdelingen for at gennemføre kurset. Aalborg-medarbejderne kunne vælge, hvor de ville deltage. Aflønning blev ikke drøftet. Han gik ud fra, at deltagelse i kurset skulle aflønnes som alt andet arbejde. Man kunne ikke nå frem og tilbage inden for en normal arbejdsdag. Tidligere tillidsrepræsentant A har forklaret, at han netop har forladt sin ansættelse i Aalborg. Han var orienteret om det i sagen omhandlede kursus. Der blev intet talt om, hvorvidt deltagelse var obligatorisk eller frivillig. Mailen af 29. januar 2016 opfattede han som en ordre fra ledelsen ganske som alle andre ordrer om arbejdets udførelse. Montør E har forklaret, at han er svagstrømsteknikker inden for kaldeanlæg og har arbejdet hos Lindpro i over 25 år. Han har tidligere deltaget på kurser, der trak ud over normal arbejdstid og da registreret overtid. Ladegaard-kurset var det første, hvor dette ikke skete. HR-Direktør F har forklaret, at hun har arbejdet hos Lindpro siden 1. juni Ladegaard-kurset handlede om service og rådgivning til kunder og kolleger. Kurset byggede på AMU-modulet kundeservice. Virksomheden ville følge overenskomstens 4, stk. 2, pkt. 1, og betale sædvanlig tidløn for en dag; det vil sige inklusiv personlige tillæg, men ikke overtid. Virksomhedens holdning var og er, at man ønskede, at medarbejderne løbende uddanner sig til fælles gavn. Man ønskede, at så mange som muligt deltog i servicekurset ikke mindst fordi det var på tværs af afdelingerne med det var naturligvis frivilligt, og der var medarbejdere, som ikke deltog. Det var klart, at hvis man ikke deltog i det kursus, fik man jo ikke det kompetenceløft, som var tilsigtet. Virksomheden investerede et millionbeløb i dette kursus. De ser ingen ide i at tvinge en medarbejder til et kursus, som han ikke ønsker at deltage i. Sektionschef I har forklaret, at han er leder i Lindpros sektion Nord siden oktober Der har været mange forskelligartede kurser, og han har aldrig tidligere fra medarbejderes side hørt problematiseret en sondring mellem tekniske og ikke-tekniske kurser. Ej heller har det tidligere været noget problem, om deltagelse i kurser var frivillig eller obligatorisk. Han kunne ikke drømme om at tvinge nogen til at deltage i et kursus. Tilegnelse af konkret viden om en kundes eller leveran-

9 9 dørs særlige forhold anser han også som et kursus som omtalt i 4, stk. 2, pkt. 1, idet kompetencer på dette felt også er i medarbejderens interesse. G har forklaret, at han har været ansat hos Lindpro siden 2015 og været afdelingschef siden Ladegaard-kurset var et tilbud til medarbejderne om rådgivning og om forholdet til kunden. Det var helt frivilligt, tvang kunne ikke komme på tale. Hans mail af 29. januar 2016 til A er ikke udtryk for en tjenstlig ordre, men alene udtryk for den sædvanlige kommunikationsform. Han havde den 8. februar 2016 en telefonsamtale med A, som undrede sig over den manglende overtidsbetaling. A bad om at få det på tryk, og det fik han. H har forklaret, at han har været konsulent i TEKNIQ/ELFO siden 1980 og beskæftiget sig med overenskomstspørgsmål i hele perioden. Efteruddannelse blev første gang overenskomststof i Det handlede dengang om AMU-kurserne. Synspunktet var dengang, at var man på et ugekursus, fik man betaling for en uge, og var man på et dagkursus, fik man betaling for en dag. Overtidsbetaling var ikke på tale. Branchen har siden udviklet sig meget voldsomt, og kursusudbuddet har udviklet sig ikke mindst over mod et bredere emneområde og virksomhedsrelevante kurser. Produktspecifikke kurser har stedse været afviklet efter 4, stk. 2 pkt. 1. Anvendelsen af 4, stk. 2, pkt. 1, har ikke været begrænset til kurser, som var medarbejdervalgte. Afgørende i parternes samarbejde har været, om det pågældende kursus var noget, virksomheden kunne og ville betale for. I så fald skulle det honoreres efter denne bestemmelse. Overskrifterne i den nye overenskomst fører denne ajour med det virkelige liv. 5. Overenskomstgrundlaget 4 Efteruddannelse 1. Uddannelsesplanlægning 1. Overenskomstparterne er enige om, at både virksomheder og medarbejdere har en forpligtelse til at sørge for en løbende kompetenceudvikling. Virksomhederne bør give medarbejderne de fornødne uddannelsesmuligheder, ligesom medarbejderne bør deltage i den fornødne uddannelse. Virksomhederne og medarbejderne opfordres derfor til at foretage en systematisk uddannelses- og kompetenceplanlægning. For at fremme mulighederne for at leve op til disse forpligtelser etableres en Kompetenceudviklingsfond for el-branchen. 2. Efteruddannelse

10 10 1. Organisationerne er enige om, at elektrikerne skal kunne opnå den fornødne frihed til at deltage i tekniske efteruddannelseskurser under hensyn til virksomhedens arbejdsmæssige forhold. Når arbejdsgiveren forud har godkendt, at en elektrikers deltagelse i et teknisk efteruddannelseskursus er formålstjenstligt for virksomheden, betales sædvanlig tidløn for kursustimer af den normale ugentlige arbejdstid. Eventuel løntabsgodtgørelse tilfalder i så fald virksomheden. 2. Medarbejdere med minimum 9 måneders anciennitet gives årligt ret til maksimalt 2 ugers frihed til selvvalgt uddannelse, der er brancherelevant i bred forstand. Friheden kan eksempelvis bruges til uddannelse å såvel grundlæggende som videregående niveau, almen såvel som faglig efter- og videreuddannelse samt til deltagelse i realkompetencevurdering i offentligt regi og relevante private tilbud. Med virkning fra 1. januar 2013 har medarbejdere ret til at afvikle ikke forbrugt frihed til uddannelse efter dette stk. fra de foregående to kalenderår. De ældste uger bruges først. Hvis medarbejderen er i opsagt stilling, gælder dette kun, hvis virksomheden og medarbejderen før opsigelsen har aftalt perioden for uddannelsen. Der er enighed om, at den akkumulerede uddannelse tilrettelægges under hensyntagen til virksomhedens arbejdsmæssige forhold. 13 Overarbejde 1. Når en elektriker tilsiges til at udføre overarbejde, betales dette med følgende tillæg pr. overtime: Fra og med 1. marts 2014 betales tillæg pr. overtime: Første og anden klokketime efter normal arbejdstid kr. 80,25 Alle overtimer derudover kr. 120,20 Fra og med 1. marts 2015 betales tillæg pr. overtime: Første og anden klokketime efter normal arbejdstid kr. 81,50 Alle overtimer derudover kr. 122,10 Fra og med 1. marts 2016 betales tillæg pr. overtime: Første og anden klokketime efter normal arbejdstid kr. 82,90 Alle overtimer derudover kr. 124,15 6. TEKNIQ og Dansk El-Forbund er enige om, at det inden for TEKNIQs område ikke kan undgås, at der forekommer forhold, der nødvendiggør overarbejde af hensyn til virksomhedernes normale drift eller rettidige færdiggørelse af indgåede ordrer, forpligtelser etc. 7. Parterne er enige om at begrænse overarbejde mest muligt. Så længe overarbejdet for den enkelte elektriker ikke overstiger 8 timer i alt inden for 2 på hinanden følgende lønperioder,

11 11 skal overarbejdet ikke afspadseres, medmindre den pågældende elektriker og hans arbejdsgiver er enige herom. 14 Rejse- og udearbejde Arbejde 1. Arbejde i indlandet betales efter 9, 11, 12 og 13. Kost og logi 2. Såfremt overnatning er nødvendig, skal arbejdsgiveren sørge for: logi på anerkendt hotel, pensionat el.lign. eller betale efter godkendt regning betale fortæring efter godkendt regning. Der udbetales et acontobeløb som forskud til dækning af udgifter til kost og logi. Lokale ordninger 3. Rejse- og udearbejde (ekskl. kost og logi) betales efter lokalaftale. Såfremt en sådan aftale ikke foreligger, betales rejse og udearbejde i henhold til stk i nærværende paragraf. Km afstande Til og med 14 km 4. Med virksomhedens hjemsted (faste adresse) som udgangspunkt gælder følgende: I en afstand til arbejdspladsen indtil og med 14 km i luftlinje betales ikke rejsetid og transportudgifter, når elektrikeren efter aftale skal møde på arbejdspladsen til den af virksomheden fastsatte arbejdstids begyndelse. 5. Hvor geografiske forhold bevirker, at den nærmeste vej er mere end 16 km, betales i henhold til denne s stk. 6. Over 14 km til og med 40 km 6. Når afstanden fra virksomhedens hjemsted er mere end 14 k, i luftlinje, betales virksomheden elektrikeren rejsetid og transportudgifter. Afstanden regnes altid fra virksomhedens adresse til arbejdsstedet og ad den for virksomheden billigste rute, uanset elektrikerens bopæl. Rejsetid

12 12 Rejsetid betales inden for elektrikerens normale arbejdstid med den for elektrikeren gældende timeløn. Uden for den normale arbejdstid betales pr. time kr. 46,40 Transportudgifter Virksomheden godtgør elektrikeren udgifter til jernbane og skib 2. klasse, eller andet offentligt befordringsmiddel, såfremt der ikke forud er truffet aftale mellem virksomheden og elektrikeren om anden befordring. Virksomhedens køretøj Såfremt elektrikeren anvender virksomhedens køretøj, ydes der ingen godtgørelse (transportudgift). Virksomhederne er forpligtede til at forsyne elektrikerne med nødvendigt motorudstyr for denne kørsel. Rejsetiden betales i henhold til ovenstående. Dog betales for førerens vedkommende uden for den normale arbejdstid den for elektrikeren gældende timelønsbetaling og overtidstillæg i henhold til 13. Over 40 km 7. Når afstanden fra virksomheden til arbejdspladsen er over 40 km i luftlinje, betales de udsendte elektrikere med kostpenge i henhold til denne s stk. 2, samt rejsetid og transportudgifter i forbindelse hermed i henhold til denne s stk. 6. Såfremt rejsetiden uden for normal arbejdstid ikke overstiger 3 timer pr. dag, kan afregning alene ske i henhold til denne s stk. 6. Elektrikeroverenskomsten viderefører de hidtidige overenskomstbestemmelser på følgende vis: 1. Uddannelsesplanlægning 1. Overenskomstparterne er enige om, at både virksomheder og medarbejdere har en forpligtelse til at sørge for en løbende kompetenceudvikling. Virksomhederne bør give medarbejderne de fornødne uddannelsesmuligheder, ligesom medarbejderne bør deltage i den fornødne uddannelse. Virksomhederne og medarbejderne opfordres derfor til at drøfte behovet for uddannelses- og kompetenceudvikling herunder foretage en systematisk uddannelses- og kompetenceplanlægning. Der skal være fokus på såvel medarbejderens behov for kompetenceudvikling som virksomhedens behov i lyset af såvel teknologi, markedsudvikling og strategiske mål.

13 13 For at fremme mulighederne for at leve op til disse forpligtelser er der etableret en Kompetenceudviklingsfond for elbranchen. 2. Efteruddannelse 1. Virksomhedsplanlagt uddannelse Organisationerne er enige om, at elektrikerne skal kunne opnå den fornødne frihed til at deltage i tekniske efteruddannelseskurser under hensyn til virksomhedens arbejdsmæssige forhold. Når arbejdsgiveren forud har godkendt, at en elektrikeres deltagelse i et teknisk efteruddannelseskursus er formålstjenligt for virksomheden, betales sædvanlig tidløn for kursustimer af den normale ugentlige arbejdstid. Eventuel løntabsgodtgørelse tilfalder i så fald virksomheden. 2. Selvvalgt uddannelse Medarbejdere med minimum 9 måneders anciennitet gives årligt ret til maksimalt 2 ugers frihed til selvvalgt uddannelse, der er brancherelevant i bred forstand. Friheden kan eksempelvis bruges til uddannelse på såvel grundlæggende som videregående niveau, almen såvel som faglig efter og videreuddannelse samt til deltagelse i realkompetencevurdering i offentligt regi og relevante private tilbud. 3. Aftalt uddannelse Virksomheden kan søge støtte i El-Branchens Kompetenceudviklingsfond til aftalt uddannelse. En medarbejder kan på dette grundlag aftale en uddannelsesplan med virksomheden, hvori indgår ikke-forbrugt uddannelses efter 6. Parternes argumentation Klager har gjort gældende, at transporttid og kursustid på kurset vedrørende kundeservice og mersalg skal aflønnes som almindeligt arbejde i henhold til elektrikeroverenskomsten, herunder med overarbejdsbetaling og med betaling for rejsetid. Elektrikeroverenskomstens 4 omhandler reelt kompetencegivende efteruddannelse, som parterne aftaler i fællesskab. Det fremgår af ordlyden til overenskomstens 4, stk. 2, pkt. 1, at virksomheden skal godkende, at elektrikeren deltager i kurser, hvilket forudsætter, at der er tale om et ønske fra elektrikerens side. Betaling for deltagelse i kurser, særlige kurser, som er beordret af arbejdsgiveren enten for at overholde lovgivningen eller som led i virksomhedens ledelsesret skal aflønnes i henhold til elektrikeroverenskomstens almindelige bestemmelser. Det betyder, at der skal betales den sædvanlige timeløn for kursustimer inden for normal arbejdstid og rejsetiden i henhold til elektrikeroverenskomstens 14. I overensstemmelse

14 14 med faglig voldgiftskendelse af 17. januar 2013 (FV ) og faglig voldgiftskendelse af 25. august 1995 er det et almindeligt arbejdsretligt princip, at arbejdsgiveren skal aflønne medarbejderen i henhold til overenskomsten uanset om den pålagte opgave udgør arbejde, møde eller kursus. Det fremgår af mailen af 29. januar 2016, at Lindpro havde beordret medarbejderne på kursus i kundeservice og mersalg. Montørerne havde ikke valgfrihed med hensyn til kursusemne, kursustidspunkt eller geografiske placering. Da kurset varede 8 timer, må transporttiden betales med overarbejdsbetaling. Bestemmelsen om virksomhedsplanlagt undervisning i 4, stk. 2, pkt. 1, vedrører kun egentlige tekniske kurser og forudsætter, at initiativet udgår fra medarbejderen. Ladegaard kurset var et servicekursus uden teknisk indhold. Kurset ligger derfor uden for elektrikeroverenskomstens 4. Indklagede har gjort gældende, at elektrikeroverenskomstens 4, stk. 1, pkt. 2, må forstås således, at en medarbejder aflønnes med sin sædvanlige timeløn for deltagelse i Ladegaard- kurset inden for den normale ugentlige arbejdstid på 37 timer. Der er et maksimum på 37 timer til sædvanlig tidløn for den pågældende uge, uanset kursets varighed. Elektrikeroverenskomstens 4, stk. 2, pkt. 1, omfatter alle tilfælde af efteruddannelse, uanset om den er aftalt eller arbejdsgiverpålagt. Også på dette område gælder, at den normale ugentlige arbejdstid på 37 timer skal være effektiv. Elektrikeroverenskomstens 14 om rejse- og udearbejde omhandler de situationer, hvor en medarbejder skal udføre et egentligt stykke arbejde et andet sted end der, hvor han er antaget. Denne bestemmelse omfatter ikke deltagelse i kurser. Elektrikeroverenskomstens 4, stk. 2, pkt. 1, omfatter også arbejdsgiverpålagt efteruddannelse, idet der efter 4, stk. 1, pkt. 1, gælder en fælles forpligtelse til at sørge for løbende kompetenceudvikling, hvilket giver udtryk for, at kompetenceudviklingen er i såvel medarbejderens som virksomhedens interesse. Ladegaard kurset falder indholdsmæssigt inden for 4, stk. 2, pkt. 1 s anvendelsesområde. Der henvises til faglig voldgiftskendelse af 19. oktober 2014 (FV ), faglig voldgiftskendelse af 13. maj 2008 og faglig voldgiftskendelse af 6. april Opmandens begrundelse og resultat Det fremgår af elektrikeroverenskomstens 4, stk. 1., pkt. 1, at parterne er enige om, at videreuddannelse af virksomhedens medarbejdere er en fælles forpligtelse og en fælles interesse, hvorfor virksomhederne bør give medarbejderne de fornødne uddannelsesmuligheder, ligesom medarbejderne bør deltage i den fornødne uddannelse.

15 15 Spørgsmålet i sagen er, om elektrikernes deltagelse i Ladegaard kurset hos Lindpro A/S skal betales efter særbestemmelsen om efteruddannelse i overenskomstens 4, stk. 2, pkt. 1, eller i stedet skal betales som almindeligt arbejde udført i arbejdsgiverens tjeneste. Ladegaard-kurset var planlagt af virksomheden. Bestemmelsen i overenskomstens 4, stk. 2, pkt. 1, er vel affattet med den kernesituation for øje, at initiativet til deltagelse til efteruddannelseskursus udgår fra den pågældende medarbejder. Bestemmelsens anvendelsesområde er imidlertid ikke begrænset hertil, og ordlyden udelukker ikke, at bestemmelsen finder anvendelse i tilfælde, hvor virksomheden har pålagt en medarbejder at deltage i et bestemt kursus. Bestemmelsen må i dag anses for anvendelig i alle tilfælde af virksomhedsplanlagt uddannelse, hvorved den sættes i modsætning til medarbejderens selvvalgte uddannelse, som reguleres i overenskomstens 4, stk. 2, pkt. 2. Denne forståelse er bekræftet ved den rent redaktionelle indsættelse af virksomhedsplanlagt uddannelse som overskrift til 4, stk. 2, pkt. 1, og af selvvalgt uddannelse til 4, stk. 2, 2. pkt. i overenskomsten Det er således ikke efter bestemmelsen afgørende, om deltagelse i et kursus er obligatorisk eller frivilligt. Spørgsmålet er herefter, om Ladegaard kurset kan anses for et teknisk efteruddannelseskursus. Denne formulering har karakter af en vag og elastisk bestemmelse hvis indhold i høj grad beror på parternes praksis og fælles opfattelse til enhver tid. Jeg lægger til grund, at der i de år, hvor bestemmelsen har indgået uændret i overenskomstgrundlaget er sket en rivende udvikling i faget, og at parternes efteruddannelsesvirksomhed har udviklet sig på tilsvarende vis. Ladegaard kurset var vel ikke et decideret el-teknisk kursus, men klart relevant for elektrikernes varetagelse af deres arbejdsopgaver i forhold til kunderne. Herefter, og da parternes efteruddannelsestilbud i dag omfatter også kurser af den pågældende karakter og indhold, må jeg anse også Ladegaard kurset for omfattet af elektrikeroverenskomstens 4, stk. 2, pkt. 1. Herefter bliver der ikke anledning til at falde tilbage på den udfyldende arbejdsretlig regel om, at arbejdsgiveren må betale for den af lønmodtagerens tid, han forbruger, idet kurset må anses for omfattet af overenskomstens 4, stk. 2, pkt. 1. Med denne begrundelse frifinder jeg indklagede. Thi bestemmes:

16 16 Indklagede frifindes. Hver part skal bære egne sagsomkostninger og betale halvdelen af opmandens honorar. København, den 2. juli Jon Stokholm

Kendelse af 19. oktober 2014 i faglig voldgift FV2014.0089: CO-industri for Dansk Metal for A (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 19. oktober 2014 i faglig voldgift FV2014.0089: CO-industri for Dansk Metal for A (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 19. oktober 2014 i faglig voldgift FV2014.0089: CO-industri for Dansk Metal for A (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di for Melfar Bil-Center A/S (advokat Lars Bruhn) 2

Læs mere

WORKSHOP TOPMØDE Hvad kan jeg med min efter- og videreuddannelse?

WORKSHOP TOPMØDE Hvad kan jeg med min efter- og videreuddannelse? WORKSHOP TOPMØDE 2016 Hvad kan jeg med min efter- og videreuddannelse? TOPMØDE 2016 Hvad kan jeg med min efter- og videreuddannelse? Løbende efteruddannelse og/eller videreuddannelse forøger dine kompetencer

Læs mere

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV2016.0045: Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod TEKNIQ for Wicotec Kirkebjerg A/S (underdirektør Thorkild Bang) 2 1. Uoverensstemmelsen Sagen

Læs mere

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk.

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2013.0026 Dansk El Forbund (advokat Jeppe Wahl Brink) mod Tekniq for Insta A/S, Næstved (konsulent Jesper Elan Ahrenst) Uoverensstemmelsen angår, om virksomheden

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0061): 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Hjem-Is A/S (advokat Lars Overgaard)

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. af 19. december 2012. i faglig voldgiftssag 2012.0149. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq.

OPMANDSKENDELSE. af 19. december 2012. i faglig voldgiftssag 2012.0149. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq. OPMANDSKENDELSE af 19. december 2012 i faglig voldgiftssag 2012.0149 Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Brandt) mod Tekniq for Thomsen & Fals A/S (konsulent Jørn W. S. Hansen) Sagen og

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift:

Opmandskendelse i faglig voldgift: Opmandskendelse i faglig voldgift: 3F for murerarbejdsmand Flemming Guldberg (faglig sekretær Jan Madsen) mod Dansk Byggeri for FME Entreprise A/S (afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

Uoverensstemmelsen angår rækkevidden af en anciennitetsbestemmelse i en virksomhedsoverenskomst.

Uoverensstemmelsen angår rækkevidden af en anciennitetsbestemmelse i en virksomhedsoverenskomst. Kendelse afsagt den 31. maj 2010 i faglig voldgiftssag FV2010.0001 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod DIO II v/di for Arctic Container Operation A/S (advokat Henrik Uldal) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0162)

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0162) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0162) 3F Aalborg for murer- og murerarbejdsmænd (faglig sekretær Egon Pedersen) mod Dansk Byggeri for HP Byg A/S (konsulent Ole Thaarup) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA for Post & Medier ApS (advokat Katja Holbech Mårtensen)

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008. CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod

Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008. CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod 1 Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008 CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod DI for Dantherm Air Handling A/S, Skive (advokat Lars Bruhn) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift: Dansk El-Forbund (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod Tekniq for YIT A/S (konsulent Jesper Elan Ahrenst)

Kendelse i faglig voldgift: Dansk El-Forbund (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod Tekniq for YIT A/S (konsulent Jesper Elan Ahrenst) Kendelse i faglig voldgift: Dansk El-Forbund (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod Tekniq for YIT A/S (konsulent Jesper Elan Ahrenst) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat i medfør af Elektrikeroverenskomst

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV )

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV 2016.0198) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Ulrik Mayland) mod Glarmesterlauget i Danmark for Schlæger A/S Skovlunde Byvej 18 2740 Skovlunde (konsulent Poul Henrik

Læs mere

Kendelse i. Faglig voldgiftssag FV F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod

Kendelse i. Faglig voldgiftssag FV F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod Kendelse i Faglig voldgiftssag FV 2018.0152 3F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere for Danish Agro a.m.b.a. (advokat Christian H. M. Mikaelsen) 1. Uoverensstemmelsen

Læs mere

Kendelse. 11. november 2014. faglig voldgift nr. FV2013.0130: CO-industri. for. Dansk Metal og Dansk El-Forbund. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse. 11. november 2014. faglig voldgift nr. FV2013.0130: CO-industri. for. Dansk Metal og Dansk El-Forbund. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod 1 Kendelse af 11. november 2014 i faglig voldgift nr. FV2013.0130: CO-industri for Dansk Metal og Dansk El-Forbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I ved DI for KONE A/S (advokat Lars

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0050) Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Kara/Noveren (advokat Christian K. Clasen) afsagt den 18. marts 2014 - 2 1. Indledning

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184): Fødevareforbundet NNF (Advokat Martin Juul Christensen) mod Dansk Industri for Danish Crown A/S, Herning (Chefkonsulent Jane Hedegaard) Voldgiftsretten

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. maj 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Dansk Supermarked

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. af 10. september 2012. i faglig voldgiftssag 2012.0104. Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt Jensen) mod

OPMANDSKENDELSE. af 10. september 2012. i faglig voldgiftssag 2012.0104. Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt Jensen) mod OPMANDSKENDELSE af 10. september 2012 i faglig voldgiftssag 2012.0104 Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Brandt Jensen) mod Tekniq for John A. Hansen af 1986 A/S (underdirektør Thorkild

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 3F, Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod KL for Hillerød Kommune (advokat Christian K. Clasen) Uoverensstemmelsen angår fortolkning

Læs mere

Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151:

Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151: Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151: CO-industri for HK/Privat og Teknisk Landsforbund for et antal medlemmer af disse forbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst 1 v/di

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2014.0079) HK Privat. (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2014.0079) HK Privat. (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2014.0079) HK Privat (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for Agri Nord (advokat Charlotte Strøm

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland)

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for W. Lynggaard Petersen A/S (afdelingschef

Læs mere

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod TILKENDEGIVELSE i Faglig voldgiftssag FV 2018.0112 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for Jydsk Tagteknik (Thorsten Wilstrup) 1.Tvisten Sagen angår

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Malerforbundet i Danmark (advokat Nicolai Westergaard) mod Danske Malermestre for E. Pihl & Søn A/S (advokat Tine B. Skyum) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV2018.0134) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for O.J. Vedsteds Gulvservice ApS (juridisk konsulent

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund,

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund, PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016-0012): 3F Fagligt Fælles Forbund, Privat Service, Hotel og Restauration og Serviceforbundet (advokat Mads Bendix Skelbæk-Knudsen)

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal. mod. TV 2 Danmark A/S

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal. mod. TV 2 Danmark A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal mod TV 2 Danmark A/S Tvisten Tvisten angår fortolkningen af 12, stk. 4, i parternes overenskomst om en årlig ret til 3 dages selvvalgt

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i faglig voldgiftssag FV 2011.0090: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver/ DTLs arbejdsgiverforening for Nykøbing Dag- & Industrirenovation

Læs mere

Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI - Organisation for erhvervslivet for Midtjysk Fornikling og

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. juni 2019 FV : Fagligt Fælles Forbund. for. (forhandlingssekretær Johnny Frimann Storm) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. juni 2019 FV : Fagligt Fælles Forbund. for. (forhandlingssekretær Johnny Frimann Storm) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 12. juni 2019 i FV 2019.0004: Fagligt Fælles Forbund for A (forhandlingssekretær Johnny Frimann Storm) mod Dansk Byggeri for Fleks Modul A/S (chefkonsulent Hans Henrik

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod OPMANDSKENDELSE I Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Industri for Vagt- og Alarmbranchens Arbejdsgiverforening (VABA) for G4S Vagt A/S (procedør: advokat

Læs mere

PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 4. september 2011

PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 4. september 2011 PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 4. september 2011 i faglig voldgiftssag 2011.0068 Dansk El-forbund For A (Advokat Jeppe Wahl-Brink) mod TEKNIQ for Intego A/S, Aalborg, (Advokat Charlotte

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 i faglig voldgiftssag 2010.0236 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Zoologisk Have (advokat Marie Louise

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. april 2011. faglig voldgiftssag FV2010.0202: Serviceforbundet. mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. april 2011. faglig voldgiftssag FV2010.0202: Serviceforbundet. mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 12. april 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0202: Serviceforbundet mod DI Overenskomst I ved DI for Københavns Lufthavne A/S 2 Der er i denne sag opstået tvist mellem

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 25. juni 2018 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 25. juni 2018 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2017.0157 Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod DI Overenskomst II for G4S Security Services A/S (advokat Annette Fæster Petersen) Uoverensstemmelsen angår,

Læs mere

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift:

Opmandskendelse i faglig voldgift: Opmandskendelse i faglig voldgift: 3F for 17 murersvende v/ tillidsrepræsentant Thomas Vilhelmsen (faglig sekretær Henrik Blaabjerg) mod Dansk Byggeri for Murbo A/S (afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten

Læs mere

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kommunernes Landsforening for Roskilde Kommune og Odsherred Kommune (advokat Jørgen Vinding) Flere tjenestesteder 2

Læs mere

Sådan kan virksomhed og medarbejdere få kurser med støtte fra kompetenceudviklingsfonden

Sådan kan virksomhed og medarbejdere få kurser med støtte fra kompetenceudviklingsfonden Sådan kan virksomhed og medarbejdere få kurser med støtte fra kompetenceudviklingsfonden HTSK Indhold Sådan kan virksomhed og medarbejdere få kurser med støtte fra kompetenceudviklingsfonden HTSK... 1

Læs mere

Kendelse. 22. februar i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund. (advokat Maria Rasmussen) mod. DI Overenskomst II.

Kendelse. 22. februar i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund. (advokat Maria Rasmussen) mod. DI Overenskomst II. Kendelse af 22. februar 2018 i faglig voldgiftssag FV 2017.0091: Fagligt Fælles Forbund (advokat Maria Rasmussen) mod DI Overenskomst II for Flenco Rengøring ApS (advokat Annette Fæster Petersen) 2 Uoverensstemmelsen

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. februar faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. februar faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. februar 2018 i faglig voldgiftssag (FV2016.0049): Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I for Arriva Danmark A/S (advokat Sussi Skovgaard-Holm)

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. september faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. september faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. september 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0042): Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod DI Overenskomst I for Magnus Olesen A/S (advokat

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Klager har påstået, at Strøm Hansen A/S skal betale A 19.561,92 kr. med tillæg af procesrente fra den 1. november 2012.

Klager har påstået, at Strøm Hansen A/S skal betale A 19.561,92 kr. med tillæg af procesrente fra den 1. november 2012. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2013.0143 Dansk El-Forbund for A (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod Strøm Hansen A/S v/ TEKNIQ (konsulent Bent Lindgren) Uoverensstemmelsen angår, om klagers medlem

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. september 2017 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. september 2017 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2016.0176 Dansk El-Forbund og Dansk Metal (advokat Berit Lassen) mod Coop Danmark A/S (advokat Pernille Grenaae) Uoverensstemmelsen angår, dels hvornår optjente

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse

Protokollat med tilkendegivelse Protokollat med tilkendegivelse meddelt tirsdag den 29. april 2014 i faglig voldgiftssag 2014.0022 Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod Tekniq for VVS og Varmeteknik A/S (konsulent

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 15. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 15. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2013.0036, afsagt den 2. maj 2013 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Palle Bisgaard) mod Dansk Byggeri for Ptampa v/ Piotr Trochimczuk (konsulent Erling Olsen)

Læs mere

OP M A N D S K E N D E L S E

OP M A N D S K E N D E L S E OP M A N D S K E N D E L S E af 13. maj 2008 i faglig voldgiftssag: Teknisk Landsforbund (advokat Jørgen Rønnow Bruun) mod Dansk Byggeri for Expan A/S (konsulent Marie Gjesing Fynsk) - 2 - INDLEDNING Expan

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i faglig voldgiftssag: 3F, Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Anders Lorentzen) mod Dansk Industri for Tivoli A/S (advokat Tove Schultz-Lorentzen) - 2 - Sagen

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. marts 2018 i faglig voldgiftssag (FV2016.0124): Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I for Arriva Danmark A/S (advokat Sussi Skovgaard-Holm)

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i Faglig voldgiftssag FV 2009.195: Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark for A og B (faglig medarbejder Preben Birk) mod DI Overenskomst I v/di for Junckers Industrier A/S (chefkonsulent

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B. mod. 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B. mod. 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B mod 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle Tvisten Tvisten angår spørgsmålet, om opsigelsen af A og B var sagligt begrundet

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst)

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) T I L K E N D E G I V E L S E af 25. januar 2015 i Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod GLS-A for Aldershvile Planteskole ApS (advokat

Læs mere

OVERENSKOMSTEN DI/ATL-3F

OVERENSKOMSTEN DI/ATL-3F OVERENSKOMSTEN DI/ATL-3F 20. Kompetenceudvikling Anmærkning: Erstattes 1. oktober 2012 af 20 a, bemærk dog 20 a, stk. 1, afsnit 5. Stk. 1. IKA-samtaler Alle medarbejdere gives ret til under fornødent hensyn

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. april 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri. for. (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. april 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri. for. (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 1. april 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri for A (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for Nordisk Wavin A/S (advokat Morten

Læs mere

Protokollat. med. tilkendegivelse af 12. december faglig voldgiftssag FV : HK Privat. (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod KMD A/S

Protokollat. med. tilkendegivelse af 12. december faglig voldgiftssag FV : HK Privat. (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod KMD A/S Protokollat med tilkendegivelse af 12. december 2018 i faglig voldgiftssag FV 2018.0102: HK Privat (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod KMD A/S (advokat Nina Wedsted) Sagen vedrører, om en tryghedsaftale omfatter

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund mod SKAT Tvisten Tvisten angår fortolkningen af en aftale mellem SKAT og bl.a. AC-Landsklubben om flekstid

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund. mod. Dansk Byggeri for W.K. Byg I/S

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund. mod. Dansk Byggeri for W.K. Byg I/S 1 Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2018.0033) Fagligt Fælles Forbund (konsulent Keld Jensen) mod Dansk Byggeri for W.K. Byg I/S (juridisk konsulent Jeppe Wartacz) Afsagt den 28. juni 2018 2 Uoverensstemmelsen

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 29. marts 2016

TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 29. marts 2016 TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 29. marts 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0139 CO-industri for Fagligt Fælles Forbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I ved DI for HKScan Denmark

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0200): Fagligt Fælles Forbund for Murersjakket, René Bay Lodahl, Frank Lindholm og Per René Nielsen, på byggepladsen Vitus Bering i Horsens (Opmåler Jens A. Knudsen)

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Autobranchens Arbejdsgiverforening (ABAF) for Olsen Biler A/S (juridisk konsulent

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO-industri. for. Dansk Metal. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO-industri. for. Dansk Metal. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2017.0044) CO-industri for Dansk Metal for A (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for Siemens Wind Power (advokat Morten Pedersen) Afsagt den 31.

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI for P. Taabbel & Co. Hanstholm A/S (advokat Lars Bruhn)

Læs mere

PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 17. januar 2013. i faglig voldgiftssag 2012.0066. Dansk El-Forbund. (advokat Jeppe Wahl-Brink)

PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 17. januar 2013. i faglig voldgiftssag 2012.0066. Dansk El-Forbund. (advokat Jeppe Wahl-Brink) PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 17. januar 2013 i faglig voldgiftssag 2012.0066 Dansk El-Forbund for A (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod DI Overenskomst II ved DI for G4S Security Services

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2015.0066) Finansforbundet (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening for Skandinavisk Data Center A/S (advokat Merete Preisler) Afsagt

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

Indklagede har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Indklagede har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Opmandskendelse i faglig voldgiftssag FV2015.0013, afsagt den 11. januar 2016 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for HVL Montage ApS (juridisk konsulent

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV 2012-0112: Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Dansk Erhverv for Profil Optik Butikker A/S (advokat Katrin Seirup) Uoverensstemmelsen

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. august 2013. faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA. for. FOA Odense. (advokat Henrik Piil) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. august 2013. faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA. for. FOA Odense. (advokat Henrik Piil) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. august 2013 i faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA for FOA Odense (advokat Henrik Piil) mod Kommunernes Landsforening (KL) for Odense Kommune (advokat Christian

Læs mere

1. Formål Industriens Kompetenceudviklingsfond har til formål at sikre udvikling af medarbejdernes kompetencer

1. Formål Industriens Kompetenceudviklingsfond har til formål at sikre udvikling af medarbejdernes kompetencer Indhold Error! Style not defined. Fællesbestemmelser Organisationsaftale om Industriens Kompetenceudviklingsfond Industriens Organisationsaftaler tilføjes denne aftale: 1. Formål Industriens Kompetenceudviklingsfond

Læs mere

Opmandskendelse. Faglig Voldgift

Opmandskendelse. Faglig Voldgift 1 Opmandskendelse i Faglig Voldgift Dansk El-Forbund (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod TEKNIQ Installatørernes Organisation for Carl Christensen & C0. A/S (konsulent Bent Lindgren) afsagt den 2. august 2010

Læs mere

KOMPETENCEUDVIKLINGS- FONDEN MELLEM DANSK MODE & TEXTIL OG HK/PRIVAT

KOMPETENCEUDVIKLINGS- FONDEN MELLEM DANSK MODE & TEXTIL OG HK/PRIVAT KOMPETENCEUDVIKLINGS- FONDEN MELLEM DANSK MODE & TEXTIL OG HK/PRIVAT Sådan er mulighederne for efter- og videreuddannelse gennem kompetenceudviklingsfonden Kompetenceudviklingsfonden mellem Dansk Mode

Læs mere

Kendelse af 8. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV

Kendelse af 8. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV Kendelse af 8. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV 2016.0128 CO-Industri for Dansk El-Forbund for nogle medlemmer af forbundet (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for MB Networks A/S under

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV ) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A. mod. Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S

Kendelse i faglig voldgift (FV ) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A. mod. Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S Kendelse i faglig voldgift (FV 2018.0086) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A mod Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S Sagen drejer sig om, hvorvidt murersvenden har ret til siddepenge for kørsel

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047)

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047) 3F Aalborg for murersvend A (gruppeformand Reidar Kogstad) mod Dansk Byggeri for NCC Construction Danmark A/S (afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV )

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV ) Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV 2015.0035) Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod BOA for Statoil Fuel og Retail A/S (advokat Jeanette Werner) Sagens behandling Sagen

Læs mere

Opmandskendelse. i faglig voldgiftssag 2015.0021. Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod. TEKNIQ for.

Opmandskendelse. i faglig voldgiftssag 2015.0021. Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod. TEKNIQ for. Opmandskendelse i faglig voldgiftssag 2015.0021 Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod TEKNIQ for Enco A/S VVS (advokat Susanne Oldenburg) Afsagt den 25. juni 2015. Tvisten drejer sig

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV 2008.088 Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Djurs Smede Service ved Klaus Jensen (advokat Jens Paulsen) G:\Faglig Voldgift

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2014.0141, afsagt den 3. december 2014 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Marbud, Polen (Cvr. 33018010) (afdelingschef,

Læs mere

TILKENDEGIVELSE. meddelt den 6. oktober 2014. i faglig voldgiftssag FV2014.0103

TILKENDEGIVELSE. meddelt den 6. oktober 2014. i faglig voldgiftssag FV2014.0103 TILKENDEGIVELSE meddelt den 6. oktober 2014 i faglig voldgiftssag FV2014.0103 TEKNIQ (underdirektør Thorkild Bang) mod Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Brandt) Tvisten Tvisten angår regulering

Læs mere

T I L K E N D E L S E G I VE L S E

T I L K E N D E L S E G I VE L S E T I L K E N D E L S E G I VE L S E af 16. oktober 2009 i faglig voldgiftssag: FV 2009.67 CO-industri for 3F Fagligt Fælles Forbund for Kaj Rasmussen (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst

Læs mere

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV 2016.0193: CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal (procedør: advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di for Martin Professional

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV Blik- og Rørarbejderforbundet. mod. Arbejdsgiverne. for. Østergaard Entreprise A/S

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV Blik- og Rørarbejderforbundet. mod. Arbejdsgiverne. for. Østergaard Entreprise A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2016.0040 Blik- og Rørarbejderforbundet mod Arbejdsgiverne for Østergaard Entreprise A/S Tvisten Sagen angår, om montør As uarbejdsdygtighed, der

Læs mere

Kendelse. 11. december 2014. faglig voldgift nr. FV2014.0118: Fagligt Fælles Forbund. for. (advokat Ulrik Mayland) mod. DI Overenskomst I ved DI.

Kendelse. 11. december 2014. faglig voldgift nr. FV2014.0118: Fagligt Fælles Forbund. for. (advokat Ulrik Mayland) mod. DI Overenskomst I ved DI. Kendelse af 11. december 2014 i faglig voldgift nr. FV2014.0118: Fagligt Fælles Forbund for A (advokat Ulrik Mayland) mod DI Overenskomst I ved DI for Persolit Entreprenørfirma A/S (advokat Lars Bruhn)

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2010.0090) Fag og Arbejde (FOA) (advokat Peter Nisbeth) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (advokat Morten Ulrich) afsagt den 14. februar 2011 - 2 1. Sagen angår

Læs mere

Uoverensstemmelsen angår, om der har været tvingende årsager til opsigelse af en tillidsrepræsentant på grund af sygdom.

Uoverensstemmelsen angår, om der har været tvingende årsager til opsigelse af en tillidsrepræsentant på grund af sygdom. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2018.0087 Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Danmarks Apotekerforening for X Apotek (advokat Yvonne Frederiksen) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Kendelse. 9. februar 2009. faglig voldgift: Dansk Metal. (advokat Stephan Agger) mod. DI Overenskomst II v/di. (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for

Kendelse. 9. februar 2009. faglig voldgift: Dansk Metal. (advokat Stephan Agger) mod. DI Overenskomst II v/di. (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for Kendelse af 9. februar 2009 i faglig voldgift: Dansk Metal (advokat Stephan Agger) mod DI Overenskomst II v/di (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for Falck Danmark A/S (advokat Eva Skov Jensen) Denne sag

Læs mere

Protokollat af 19. november 2018 med forlig og afgørelse i faglig voldgiftssag FV :

Protokollat af 19. november 2018 med forlig og afgørelse i faglig voldgiftssag FV : Protokollat af 19. november 2018 med forlig og afgørelse i faglig voldgiftssag FV2017.0096: Lærernes Centralorganisation (advokat Peter Breum) mod AOF Center Sydjylland (advokat Nicolai Westergaard) 1.

Læs mere

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift Protokollat af 28. juni 2011 i faglig voldgift PROSA, Forbundet af IT-Professionelle for PROSA/CSC-DK og PROSA/CSC-GIS (advokat Louis Beck Nielsen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CSC Danmark A/S (advokat

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer.

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. januar 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0092: CO-industri 3F Industrigruppen et antal medlemmer mod DI Overenskomst I Royal Unibrew A/S -------------------------------------

Læs mere

Kendelse af 16. marts 2016

Kendelse af 16. marts 2016 Kendelse af 16. marts 2016 i faglig voldgift nr. FV 2015.0170 Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod DI Overenskomst I for Stryhns A/S (advokat Jane Hedegaard) 1. Tvisten Sagen angår,

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift: Dansk El-Forbund for A (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod Tekniq/Elfo for Wicotec A/S (konsulent Jesper Elan Ahrenst)

Kendelse i faglig voldgift: Dansk El-Forbund for A (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod Tekniq/Elfo for Wicotec A/S (konsulent Jesper Elan Ahrenst) Kendelse i faglig voldgift: Dansk El-Forbund for A (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod Tekniq/Elfo for Wicotec A/S (konsulent Jesper Elan Ahrenst) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat i medfør af Elektrikeroverenskomst

Læs mere

Klager har nedlagt påstand om, at Q8 Danmark A/S til A skal betale kr.

Klager har nedlagt påstand om, at Q8 Danmark A/S til A skal betale kr. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2017.0051 Lederne for A (advokat Niels Nehrkorn) mod DI Overenskomst II for Q8 Danmark A/S (advokat Anders Toft Hansen) Uoverensstemmelsen angår, om A i henhold til Lederaftalens

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0189. 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod. DI / AKT (advokat Lotte Gaarn Johansen)

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0189. 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod. DI / AKT (advokat Lotte Gaarn Johansen) Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0189 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI / AKT (advokat Lotte Gaarn Johansen) Uoverensstemmelsen angik, i hvilket omfang der kan træffes skriftlig

Læs mere

Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod

Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod Globel Danmark A/S, nu under konkurs CVR-nr. 31774497 Viengevej 100 8240 Risskov

Læs mere

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/dansk Industri for Grundfos A/S (advokat Thomas Nielsen)

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen. (Jacob Scavenius) mod. Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen. (Jacob Scavenius) mod. Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV2019.0039) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen (Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S (Anne Gausland) Afsagt den 7. maj 2019 2 1. Indledning

Læs mere