Hvordan søger jeg en praktikplads?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvordan søger jeg en praktikplads?"

Transkript

1 Hvordan søger jeg en praktikplads? En del af din uddannelse foregår i en virksomhed, hvor du får mulighed for at arbejde med det, du har lært på skolen. Derfor skal du hurtigt i gang med at søge en praktikplads. Dette tema sætter fokus på det praktiske arbejde med at søge en praktikplads og giver eksempler på, hvor vigtigt det kan være at bruge sit netværk til at få det praktikophold, du drømmer om. Forfatter: Gitte Stjernfeldt Kom godt i gang For at få det fulde udbytte af dit arbejde med dette tema er det nødvendigt, at du forbereder dig. Det kan du gøre på mange måder, men her får du nogle forslag til, hvordan du kan gribe det an. Læs målene for temaet Formålet med dette tema er, at du lærer at skrive en god ansøgning og at tilpasse dit CV til den virksomhed, du søger praktikplads hos. Målet med temaet er: At du kan anvende forskellige metoder og IT-værktøjer til at dokumentere og formidle dine kompetencer ved skriftlige ansøgninger og mundtlige samtaler. At du forstår vigtigheden af netværk i forbindelse med jobsøgning og ved, hvordan du opbygger dit eget netværk. At du kan evaluere din egen praktikpladssøgning i forhold til dine uddannelsesønsker, dine egne kompetencer og efterspørgslen på arbejdsmarkedet. At du ved, hvordan en jobsamtale typisk foregår, og hvad du kan gøre for at forberede dig til samtalen.

2 Brainstorming Colourbox Se på billedet, og vælg én af disse opgaver: Skriv de 10 ord, som du først kommer i tanke om, når du ser billedet. Hvorfor lige netop de ord? Drøft evt. ordene med en klassekammerat. Skriv en tekst til billedet. Læs den højt, og forklar dit valg for resten af klassen. VØL-skema Læs målene for temaet igen. Anvend VØL-skemaet Hvordan søger jeg en praktikplads? Udfyld kun første og anden kolonne i VØL-skemaet. Vent med at udfylde resten af skemaet, til du skal evaluere forløbet.

3 Fagudtryk Lær temaets vigtigste fagudtryk at kende. Brug ordkendskabskort, eller forklar udtrykkene i din egen ordbog. Temaets vigtigste begreber Jobansøgning Curriculum Vitae (CV) Jobsamtale Netværk Hvordan søger jeg en praktikplads? Hvordan skriver man en god ansøgning? Har du prøvet at lave et CV, og ved du, hvordan man går til jobsamtale? Formålet med dette tema er, at du lærer, hvordan du griber ansøgningsprocessen an i forhold til at søge en praktikplads. Læsemål At du ved, hvad der kendetegner en god ansøgning, og lærer, hvordan du opbygger dit CV. At du ved, hvordan en jobsamtale foregår, og lærer, hvordan du bedst kan forberede dig til den. At du lærer, hvordan du kan bruge dit netværk i forbindelse med din praktikpladssøgning.

4 Ansættelsesprocessen Der er rimeligt faste procedurer for, hvordan virksomheder, institutioner mv. vælger at søge og ansætte personale. Det gælder, uanset om det er en almindelig stilling eller en praktikplads. [Foto udeladt] Som regel er det virksomheden, der beslutter, at de gerne vil tage ansvar for at oplære en elev. Det kan være, fordi en elev netop har færdiggjort sin uddannelse, og de derfor har brug for en ny til at varetage de samme arbejdsopgaver, eller fordi de beslutter, at de vil prøve at have en elev for første gang. Virksomheden skriver et stillingsopslag, som slås op på nettet med uddannelsens navn, lidt information om virksomheden, hvilke krav de stiller til den kommende elev, kontaktoplysninger og en ansøgningsfrist. Herefter modtager de et antal ansøgninger, som de sorterer i, hvorefter de udvælger tre til fem ansøgere, som kommer til en indledende samtale. I større virksomheder, og hvis der har været mange ansøgere, udvælges to ansøgere til anden runde samtaler, hvorefter man vælger den ansøger, som virksomheden finder, bedst passer til jobbeskrivelsen. Mindre virksomheder springer som regel anden runde over. Hvis ansøgeren er interesseret og kan acceptere de vilkår, som virksomheden tilbyder, indgås der en praktikaftale. Men der er naturligvis også andre måder at få en praktikplads på. Her er et par eksempler.

5 En elev henvender sig uopfordret til en virksomhed banker på med sin ansøgning og sit CV i hånden. Chefen synes, det er friskt, og havde også tænkt på at ansætte en elev, så derfor kommer eleven til samtale og ender med at få en praktikaftale. En anden elev har fritidsjob inden for det erhverv, hvor han/hun også gerne vil have en uddannelse. Chefen synes, at eleven er dygtig, engageret, ansvarsfuld og en god medarbejder, så han tilbyder eleven en praktikaftale. En af familiens venner arbejder inden for den branche, en elev drømmer om, og skaffer ham/hende en samtale med chefen på sin arbejdsplads. Efter at eleven har afleveret en ansøgning og CV, kommer han/hun til samtale og får en praktikaftale. Ansøgning Uanset om en virksomhed ansætter nyt personale eller elever, laver de som regel et stillingsopslag og lægger det på en jobportal på nettet. Når du finder et interessant opslag, som du ønsker at søge, skal du skrive en ansøgning som svar på stillingsopslaget. Formålet med at skrive ansøgningen er ikke, som mange tror, at få jobbet, men i stedet at komme til en jobsamtale. Derfor skal din ansøgning være så interessant for virksomheden, at de ikke kan lade være med at kalde dig til samtale! Man kan sige, at din ansøgning er en appetitvækker til virksomheden, der kort fortæller, hvilken person de kan forvente at møde til samtalen og som medarbejder, når den tid kommer. Skriv en ansøgning Når du skal søge praktikplads, har du flere muligheder. Du kan skrive en ansøgning som svar på et stillingsopslag, eller du kan lave en uopfordret ansøgning.

6 Sådan læser du et stillingsopslag Det er vigtigt, at du er helt skarp på, hvilke forventninger virksomheden har til deres kommende medarbejder. Du skal nemlig matche dette behov i din ansøgning for at blive kaldt til samtale. Lav en liste over de krav og forventninger, der er til ansøgeren, dvs. erfaringer, kompetencer (sociale, personlige, faglige), osv. Skriv ned, hvad virksomheden kan tilbyde dig Undersøg, hvordan virksomheden beskriver sig selv og sine værdier (hvad er deres vision, og hvad er vigtigt for dem) enten i opslaget eller på deres hjemmeside, og skriv det ned. Alle dele kan bruges i selve ansøgningen, dit CV eller til jobsamtalen. Uanset om du skal lave en uopfordret ansøgning eller svare på et stillingsopslag, er der en række formalia, som skal overholdes. Her kan du se et eksempel på, hvordan selve indholdet i en ansøgning kan se ud.

7 Åbn billedet Ansøgning (hotspot) for mere information Når du skal skrive din ansøgning, vil du måske opleve at blive lidt frustreret over ikke at kunne finde de rigtige ord eller en god formulering. Bare rolig, det er helt normalt. Du skal jo sælge dig selv, og det kan være svært at sætte ord på sig selv og beskrive sine styrker på en overbevisende måde. Men du bliver nødt til at prøve, hvis du vil indkaldes til samtale.

8 Layout Ved du, hvordan man skriver en ansøgning? Colourbox Ovenfor så du et eksempel på, hvordan layoutet i en ansøgning kan se ud. Ud over angivelser af navn, adresse, dato og overskrift kan layoutet også indeholde et bevidst valg af skrifttype, korte afsnit, overskrifter og evt. brug af farver. Du kan f.eks. se, hvordan virksomhedens hjemmeside er opbygget, hvis de har en sådan. På den måde kommer du til at passe ind, dvs. matche virksomheden. Husk også, at ansøgningen gerne skal fylde ca. én side hverken mere eller mindre. I temaet Hvem er jeg og hvad kan jeg? kan du finde opgaver og tests, som hjælper dig med at beskrive dine værdier og kompetencer. Det kræver en del arbejde at formulere en god ansøgning. Tag det som en proces, hvor du skriver et afsnit ad gangen med ord og eksempler, lader det ligge lidt og vender tilbage for at se, om din formulering holder. Under skriveprocessen skal du hele tiden have i tankerne, hvordan du dækker virksomhedens behov bedst muligt. Prøv også at skrive på en måde, så du får virksomheden til at mærke, at du brænder for at komme til at arbejde hos dem. Det kan du gøre ved at bruge ord og eksempler, som udstråler engagement, energi og lyst.

9 Når du selv er nogenlunde tilfreds med dit arbejde, er det en god idé at få en anden til at gennemlæse ansøgningen både i forhold til formulering af eksempler og for at spotte eventuelle fejl (komma, punktum, stavning, længde på afsnit, osv.). Kontakt virksomheden Når du har lavet første udkast til din ansøgning, er det en god idé at kontakte virksomheden telefonisk med spørgsmål til praktikforløbet eller virksomheden. I stillingsopslaget står der som regel, hvem du skal henvende dig til, hvis du vil vide mere om stillingen. Det, du får ud af at henvende dig pr. telefon, er både svar på dine spørgsmål, og at arbejdsgiveren får et indtryk af dig, din stemme og din energi, hvilket kan give dig en fordel, når han/hun skal læse de indkomne ansøgninger igennem. Du skal helst blive husket for din interesse i virksomheden. Det er en fordel at vente med at kontakte virksomheden, til du har skrevet første udkast af ansøgningen, da du så har gjort dig tanker om, hvilke kompetencer du har i forhold til jobbet, og hvad I måske kommer til at snakke om til samtalen. Curriculum Vitae Bogstaverne CV kommer fra de latinske ord Curriculum Vitae, som betyder livsforløb. Et CV er en beskrivelse af det, du har lavet og lært indtil nu, dvs. dine erfaringer og kompetencer i listeform. Man vedhæfter som regel sit CV, når man søger et job, så arbejdsgiveren kan danne sig et overblik over ansøgeren og hans eller hendes faglige baggrund. Nogle har en kort beskrivelse til de enkelte dele på listen enten til alle eller udvalgte.

10 Udarbejdelse af CV Her kan du se et eksempel på, hvordan et CV kan opbygges. Der er mange skabeloner at finde i almindelige tekstbehandlingsprogrammer, hvor du kan se forskellige typer layout. Vælg eller lav selv et, som passer til din ansøgning i skrifttype, skriftstørrelse, brug af farver, overskrifter osv., så der er en rød tråd mellem din ansøgning og dit CV. I CV et lister du din(e) uddannelse(r), din erhvervserfaring, fritidsinteresser, m.m. Husk altid at skrive det seneste job først. Prøv at se, om du fik matchet alle ord i din ansøgning. Hvis ikke, kan du vise, hvor godt dine kompetencer matcher virksomhedens, i den måde, du beskriver dine erfaringer på. Ingen regel uden undtagelse! Der er masser af eksempler på, hvordan ansøgninger og CV er ikke overholder formalia og den traditionelle opbygning, men hvor ansøgeren har gjort noget helt utraditionelt anderledes og stadig har fået jobbet. Det handler nemlig også om, at din ansøgning skal skille sig ud fra mængden på den gode måde. Jobsamtalen En god ansøgning, hvori du matcher virksomhedens krav og fortæller, hvor glade de vil blive for at ansætte dig, øger dine chancer for at blive indkaldt til en jobsamtale. Når det sker, foregår det på virksomhedens præmisser, dvs. at du selvfølgelig skal komme den dag og på det tidspunkt, de foreslår i hvert fald skal du prøve at få det passet ind. Det er nemlig med til at give et indtryk af, at du gerne vil dem, og at du har styr på din planlægning. Forbered dig til samtalen Der er nogle enkle, effektive råd, som du kan bruge, når du forbereder dig til samtalen. Hvis du forbereder dig, vil du virke mere interesseret i at få praktikpladsen.

11 Lær virksomheden at kende. Undersøg, hvad virksomheden skriver om sig selv og eventuelle kunder på deres hjemmeside Kør forbi inden samtalen, og se, hvor virksomheden ligger. Se på de personer, som går til og fra virksomheden. Hvordan ser de ud, hvad er deres på klædning? Forbered en kort præsentation af dig selv. Du kan blive bedt om at give en kort præsentation af dig selv. Til din præsentation kan du bruge elevatortalen, som du kan skrive og øve hjemmefra. Elevatortalen skal være så kort, at den kan fortælles på en tur i elevatoren. Du skal selvfølgelig fortælle noget, som passer til det, du har skrevet i din ansøgning. Kom gerne ind på din motivation for at søge hos lige præcis den virksomhed, og hvad de får ud af at vælge dig. Forbered dig på at kunne besvare spørgsmål. Du skal kunne uddybe de kompetencer, du har beskrevet i din ansøgning med flere eksempler. Hvis du har skrevet, at du er fleksibel og ansvarsbevidst, må du kunne komme med et eksempel på, at du har de kompetencer, fx: Sidst vi havde travlt med et projekt i skolen og ikke blev færdige i skoletiden, spurgte jeg min gruppe, om vi ikke skulle blive og gøre det sidste færdigt efter skole. Det sagde de heldigvis ja til, og så Der vil typisk være spørgsmål om noget, du er god til, og noget, du kan blive bedre til. Find på tre til fem eksempler af hver slags, så du har nogle at vælge imellem. Skriv det gerne ned, og tag med, hvis nu du glemmer dem under samtalen.

12 Spørg ind til virksomheden. Måske har du nogle spørgsmål til, hvordan dit forløb kommer til at være, eller noget generelt om virksomheden. Hvis ikke, så find på to-tre spørgsmål ud fra det, du læser på hjemmesiden og i stillingsopslaget. De skal være relevante og give mening og er med til at vise din interesse for virksomheden, at du gerne vil. Selve jobsamtalen Når den spændende dag for samtalen kommer, og sommerfuglene melder sig i maven, så kan du med ro sige til dig selv: Jeg har forberedt mig, jeg gør det, så godt jeg kan, og jeg er mig selv. Det er helt ok at være nervøs, især i starten af samtalen, og hvis det er meget slemt, så sæt ord på: Jeg er godt nok lidt nervøs og spændt. Det kan medarbejderen fra virksomheden sagtens sætte sig ind i, og det kan måske hjælpe dig med at falde lidt ned bare ved at sætte ord på. Husk! Vær dig selv Vær ærlig Vær vågen og til stede Vær bevidst om, hvad du siger, og hvordan du siger det. Eksempel på, hvordan en jobsamtale kan forløbe (afhænger af virksomheden): Hjemme: Find tøj frem, som passer til virksomheden, branchen og de øvrige medarbejdere. Sørg for at være velsoigneret; dvs. ren og velplejet. Du skal give et godt førstehåndsindtryk, og virksomheden skal kunne se dig i jobbet. Kom 5-10 minutter før tid. Husk en kopi af stillingsopslaget, din ansøgning og dine notater. Tænk over, hvordan du opbevarer det og finder det frem; du kan fx vælge at bruge en

13 plastiklomme eller lille mappe og have en taske med, som det ligger i indtil samtalen. Husk at sætte din telefon på lydløs og lægge den væk, så den ikke tager din opmærksomhed, hvis du får en besked under samtalen. Du må under ingen omstændigheder tage den frem under samtalen! Selve samtalen. Der vil typisk være en til tre personer til stede, hvor den ene primært vil være den, som interviewer dig. Under samtalen bruger du elevatortalen, dine eksempler og tanker fra forberedelsen. Det er også her, du kan blive bedt om at fortælle, hvad du ved om virksomheden. o o o o o Først er der normalt lidt smalltalk, for at I lige kommer i gang. Nutid: spørgsmål om det, du laver nu. Fortid: spørgsmål om dine erfaringer og kompetencer. Fremtid: hvad drømmer du om? Om tre år, fem år? Afslutning: hvis ikke de siger det, så spørg, hvornår du hører nærmere (dato/dag) Du går hjem og venter på svar. Husk at være ærlig omkring din person både i ansøgningen og ved samtalen. En person med rutine i at afholde jobsamtaler vil hurtigt spotte, hvis der er noget, der ikke hænger sammen, og du virker utroværdig, måske ligefrem uærlig. Selv om du skal være ærlig, så tænk over dine formuleringer, og planlæg, hvordan du vil sige tingene. Du kan sagtens fremhæve det bedste hos dig selv og udelade nogle af de ting, du arbejder på at forbedre, uden at være uærlig.

14 Find en praktikplads Du er vigtigt, at du er aktiv i din søgning og har gang i flere ansøgninger på samme tid. Du skal altså ikke bare skrive én ansøgning til én virksomhed og så sætte dig til at vente på, at de ringer og tilbyder dig praktikpladsen. Du behøver ikke starte helt forfra på din ansøgning for hvert stillingsopslag. Du kan sagtens genbruge noget af layoutet, gode formuleringer og eksempler fra dine tidligere ansøgninger, men pas på ikke at kopiere for meget, da din ansøgning så ikke bliver tilpasset præcist til de enkelte praktikstillinger. Du skal også huske at rette ALLE navne og datoer. Du får ikke jobbet, hvis der er et andet virksomhedsnavn på! Netværk Ordet netværk kender du fra computere: Man skal have netværk for at kunne gå på internettet, hvilket betyder, at du skal have en forbindelse til omverdenen. I din praktikpladssøgning kan du med fordel også bruge dit netværk, dvs. dine forbindelser. Her menes både personer i din omgangskreds og internettet. [Foto udeladt] På nettet findes gode portaler til at finde ledige praktikpladser. Derudover kan du via sociale medier lade dit personnetværk hjælpe med at sprede budskabet om, at du søger praktikplads. Det kan du gøre ved at skrive lidt om, hvad du drømmer om, og hvad du kan tilbyde. På den måde udbygger du dine muligheder.

15 Vælger du at bruge de sociale medier, kan du være ret sikker på, at din profil bliver tjekket, hvis der skulle være en interesseret virksomhed. Vær derfor meget opmærksom på, hvad du skriver og lægger ud og til hvem. Det kan ødelægge processen, hvis en person i dit netværk kommer med en dum kommentar til dit opslag, ligesom det også vil have negativ effekt, hvis du bliver rost alt for meget. Det positive i at bruge sociale medier er, at du kan nå mange flere med dit budskab i forhold til, hvis du selv skulle rundt og banke på hos virksomhederne, og derved øger du dine muligheder for at få en praktikplads. Opsummering Formålet med at skrive en ansøgning er ikke at få jobbet eller praktikpladsen her og nu, men at komme til samtale. Du skal vedlægge dit CV til ansøgningen. Et CV er en pæn og overskuelig opstilling og præsentation af det, du har lavet og lært indtil nu, dvs. dine erfaringer og kompetencer i listeform. Forbered dig til jobsamtalen, og vær parat til at præsentere dig selv, svare på spørgsmål om dine evner og kompetencer. Brug dit netværk, når du skal søge praktikplads. Du kan også bruge de sociale medier til at sprede dit budskab til mange flere. Det kan være, du kender nogen, som kender nogen? Case [Foto udeladt]

16 Mikkel er startet på grundforløbet Omsorg, sundhed og pædagogik. Han har egentlig altid vidst, at han ville arbejde med mennesker, men det har været svært for ham at bestemme sig helt præcist. Han har en lillebror, der er meget yngre end ham selv, så han er kommet meget i børnehaven. Det var en god børnehave, så han overvejede på et tidspunkt at blive pædagogisk assistent. Han er dog nået frem til, at han nok ikke skal arbejde med børn, men måske med syge eller gamle. Så nu vil han forsøge at blive optaget som social- og sundhedsassistent. I klassen har de generelt arbejdet en del med at søge praktikpladser. Der er rigtigt mange i klassen, der vil være social- og sundhedsassistenter eller pædagogiske assistenter. Men der er også nogle, der vil være klinikassistenter, hospitalstekniske assistenter, frisører og fitnessinstruktører. Så ønskerne dækker meget bredt. De har bl.a. talt meget om forskellene på at være ansat privat eller offentligt, om arbejdsvilkår inden for de forskellige brancher, om løn og om mulighederne for at få arbejde. På uddannelsen er Mikkel blevet rigtigt gode venner med Amalie. Hun er slet ikke i tvivl om, hvad hun vil. Flere i hendes familie arbejder med tænder, og hun vil helt sikkert være tandklinikassistent. Så nu skal hun i gang med at søge en praktikplads. Mikkel og Amalie har talt meget om mulighederne for at få en praktikplads. Amalie er gået i gang med at finde ud af, hvilke tandklinikker der er i nærheden. Hun er godt klar over, at hun skal ud at finde en tandlæge, der vil ansætte hende. Hun vil helst uddanne sig i nærheden af, hvor hun bor, men det kan godt være, at det bliver svært. Mikkel har undersøgt, hvordan man søger ind som social- og sundhedsassistent. Han er nået frem til, at han skal søge hos sin egen kommune, som ansætter mange elever hvert år. Han skal i første omgang udfylde en elektronisk ansøgning på kommunens hjemmeside.

17 Aflevér din ansøgning personligt Det kan være en god idé at aflevere sin ansøgning personligt til de virksomheder, hvor du har mulighed for det. Formålet med denne opgave er at træne dig i at aflevere din ansøgning og dit CV personligt, sådan at din personlige fremtræden bliver en fordel for dig, når du skal søge praktikplads. Hvis du allerede har en ansøgning og et CV, kan dette med fordel bruges til opgaven. Hvis ikke, kan det være et stykke papir i en kuvert eller plastiklomme. [Foto udeladt] Opgave 1 Gå sammen i grupper, og forestil jer, at I går til en kommende arbejdsgiver for at aflevere en ansøgning. I skal skiftes til at være ansøger og arbejdsgiver. Der er en arbejdsgiver pr. runde og tre-fire ansøgere, som på skift går forbi arbejdsgiveren og afleverer deres ansøgning. Når I danner grupper, er det godt at arbejde samen med nogle, I er trygge ved, og som I ved, tager opgaven seriøst. På den måde får I mest muligt ud af opgaven. Instruktion: ansøger Tænk over, hvordan du vil gå ind i virksomheden Hvad du vil sige om, hvorfor du vil søge jobbet, osv. Sørg for, at din personlige fremtræden er i top, og at du ser frisk og veloplagt ud.

18 EvInstruktion: arbejdsgiver Forestil dig, at du er arbejdsgiveren, der skal tage imod en ansøgning fra kommende elever, som gerne vil arbejde hos dig. Når de kommer for at aflevere deres ansøgning, skal du observere deres personlige fremtræden (kropssprog, påklædning, ansigt og det, de siger). Du må gerne stille et par spørgsmål om, hvorfor de søger hos dig, om de kender virksomheden, hvornår de kan starte osv. Når alle i gruppen har afleveret en ansøgning, bytter I roller, så det er en ny, der spiller arbejdsgiver. Alle i gruppen skal have prøvet at være arbejdsgiveren. Opgave 2 Saml nu op i klassen. Diskutér og forklar: Hvordan var det at være arbejdsgiver? Hvordan var det at være ansøger? Hvad skal du undgå, når du skal aflevere din ansøgning personligt? Nævn tre-fire ting. Hvad kan øvelsen bruges til? Ekstraopgave Aflevér din ansøgning personligt hos en arbejdsgiver. Brug det, du har lært i opgaven.

19 Jobsamtalen Formålet med opgaven er at forberede dig på at gå til jobsamtale. Du skal tænke over, hvordan du vil sælge dig selv til samtalen, og blive bevidst om din fremtoning, og hvad du ikke skal gøre. Jo mere du øver dig, jo mere tryg vil du føle dig til den rigtige samtale. [Foto udeladt] Læs afsnittet om jobsamtalen i grundteksten igen, og gå bagefter sammen i grupper á fire elever. Lav et rollespil, hvor I træner selve jobsamtalen. Der skal være to interviewere og en ansøger pr. samtale. Den sidste i gruppen filmer samtalerne, så I bagefter kan se jeres kropssprog og evaluere, hvad der gik godt, og hvad der kan blive bedre. Alle i gruppen skal prøve at være interviewer, ansøger og at filme. Opgave 1 Inden samtalen Hver ansøger i gruppen vælger en virksomhed, som de gerne vil til samtale hos. Det kan være et sted, som allerede søger en elev, eller et sted, du gerne vil arbejde. Forbered hver især en kort præsentation af den virksomhed, I har valgt, og præsentér den for de andre i gruppen, så alle har kendskab til den pågældende virksomhed. Det kunne fx være virksomhedens historie, organisation, arbejdsopgaver, rutiner osv.

20 Opgave 2 Selve samtalen På disse sider kan du finde eksempler på spørgsmål, der kan stilles til en jobsamtale. Emu Avisen.dk Jobindex Interviewerne vælger nogle spørgsmål ud fra ovenstående sider. Husk at variere dem, så I kommer godt omkring. Vælg én, som er den styrende i samtalen. Den anden interviewer skal blot supplere. Gennemfør samtalen som beskrevet i grundteksten (varighed min.). Opgave 3 Efter samtalen Evaluér hinandens samtaler, og vær opmærksom på kropssprog, præsentation, fremtræden osv. Brug optagelsen til at illustrere de vigtigste pointer. Det er vigtigt, at I er bevidste om, at det kan være svært at være den, som bliver evalueret. I skal selvfølgelig være ærlige over for hinanden, men prøv at komme med forslag til forbedringer i stedet for at kritisere én bestemt handling. På den måde kommer der noget konstruktivt og brugbart ud af samtalerne. Lær af dine egne og de andres fejl mon ikke de sidste samtaler forløber væsentligt bedre end de første?

21 Planlæg din uddannelse I løbet af den første tid på uddannelsen skal du finde ud af, hvor du vil søge praktikplads. I temaet Hvem er jeg og hvad kan jeg kan du arbejde med dine egne kompetencer. Det er nemlig vigtigt, at du først og fremmest finder ud af, hvilken uddannelse du gerne vil tage. Når du har taget en beslutning, skal du i gang med at søge en praktikplads. [Foto udeladt] Når du skal søge praktikplads, kan du følge disse fire trin: Opgave 1 Krav i uddannelsen Tag udgangspunkt i den uddannelse, du ønsker at søge ind på. Undersøg, hvilke krav der bliver stillet i uddannelsen. Du kan søge på ug.dk, og du kan finde flere informationer om uddannelsen på en af de skoler, hvor man kan tage uddannelsen. Gå sammen i grupper á tre-fire elever, som alle ønsker at fortsætte på den samme uddannelse. Lav i fællesskab en oversigt over de krav, der stilles. Opgave 2 Dine kompetencer Tag udgangspunkt i oversigten fra opgave 1. Overvej, hvilke af kravene du opfylder, og hvilke krav du skal arbejde på at opfylde. Har du yderligere kompetencer, som vil være værdifulde i jobbet?

22 Opgave 3 Ansøgning og CV Undersøg, hvilke krav der er til en ansøgning. Lav en ansøgning, hvor du inddrager de kompetencer, du har fundet frem til i opgave 2. Lav også dit CV. Find inspiration i grundteksten til Hvordan søger jeg en praktikplads? Opgave 4 Aflevering af ansøgning Undersøg, om der er særlige krav til aflevering af din ansøgning, og planlæg, hvordan du vil gøre. Hvis I har arbejdet med opgaven Aflevér din ansøgning personligt, kan du hente inspiration her. Virksomhedernes jobkrav Formålet med denne opgave er at lære at læse et stillingsopslag og blive bevidst om, hvilke krav virksomheden stiller til dig og dine kompetencer inden for den branche, du gerne vil arbejde i.

23 Du kan finde gode tips på Opgave 1 Find et stillingsopslag på nettet. Du kan f.eks. se på praktikpladsen.dkunder søg praktikplads eller på elevportalen.dk. Opgave 2 Udfyld arbejdsarket Virksomhedens jobkrav med ordene i opslaget, og skriv eksempler på, hvordan du med dine personlige, faglige og sociale kompetencer kan leve op til kravene. Anvend arbejdsarket Virksomhedens jobkrav

24 Opgave 3 Præsentér dit arbejde for de andre på holdet ved hjælp af en planche, som indeholder overskriften Jobkrav i [indsæt firmanavn] stillingsopslaget med de ord, du har understreget virksomhedens logo en figur eller andet visuelt med kravene og dine eksempler fra skemaet. Tip! I kan bruge Padlet til at lave en digital planche. Hvis I laver dem af papir, kan de hænge i klassen bagefter, så alle bliver mere bevidste om de kompetencer, I skal vise arbejdsgiverne i jeres jobansøgninger. Opsamling Skriv en ansøgning og lav et CV Formålet med denne opgave er, at du skal øve dig i at skrive en ansøgning og lave et CV, så du har noget at tage udgangspunkt i, når du på et tidspunkt skal til at søge praktikplads. Opgave Læs grundteksten igen, især afsnittene om ansøgning og CV, og udarbejd en ansøgning og et CV til din drømmepraktikplads. Du kan evt. også bruge skemaet fra opgaven Virksomhedens jobkrav. Når du har løst opgaven, er det en god idé at få nogen til at læse din ansøgning og dit CV igennem. Lad dem komme med konstruktiv kritik til, hvordan du kan forbedre din ansøgning. Når du har rettet til, kan du aflevere eller sende den til virksomheden måske er du heldig at få en praktikplads.

25 Evaluering I en evaluering ser du tilbage på et forløb, du har gennemgået og overvejer hvordan det gik. I evalueringen kan indgå forskellige opgaver og tests, som kan vise dig, hvad du har lært. VØL-skema Når du evaluerer, er det også en god idé at sammenholde målene for temaet med det, du har lært. Har du nået målene? Fik du det ud af det, som du gerne ville? Kig på målene for temaet igen, og udfyld tredje kolonne af VØL-skemaet. Anvend VØL-skemaet Hvordan søger jeg en praktikplads? Quiz I evalueringen kan også indgå forskellige opgaver og tests, som kan vise dig, hvad du har lært. I denne opgave skal du teste, om du har styr på, hvordan man skriver en ansøgning. Læs mere Her kan du finde forslag til videre læsning, dvs. henvisninger og links til mere materiale om f.eks. ledige praktikpladser og mere viden om praktikpladssøgning.

26 Links UddannelsesGuiden Praktikpladsen.dk Guiden til praktikplads Elevportalen Elevpladser på Jobindex Hvilke virksomheder søger elever? Elevplads.dk Elev-jobs.dk

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt]

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt] Sæt dig et mål [Foto udeladt] Hvad er dine planer? Spørgsmålet kan komme fra dine forældre eller familie. Det kan også være en lærer, der spørger. Hvad svarer du? Har du en plan eller mål for din uddannelse,

Læs mere

At udarbejde og anvende faglig dokumentation

At udarbejde og anvende faglig dokumentation At udarbejde og anvende faglig dokumentation Dokumentation? Hvad skal jeg bruge det til? Jeg skal jo være frisør, automekaniker, social og sundhedsassistent, kontorassistent, kok, tømrer, buschauffør,

Læs mere

LinkedIn Vejledning. Formålet med LinkedIn. Den grundlæggende opbygning af din profil

LinkedIn Vejledning. Formålet med LinkedIn. Den grundlæggende opbygning af din profil LinkedIn Vejledning Formålet med LinkedIn LinkedIn fungerer på en måde ligesom Facebook bare med fokus på faglighed. Det er en god måde at holde kontakten vedlige med tidligere kollegaer og chefer, søge

Læs mere

Tips og tricks til jobsøgning

Tips og tricks til jobsøgning Tips og tricks til jobsøgning Hvordan søger du målrettet et job? Opstil dine jobmål Tænk på indhold, branche, arbejdstid og geografi. Lav grundig research Søg viden om jobbet og virksomheden. Brug internettet

Læs mere

Samfundet og virksomheden

Samfundet og virksomheden Samfundet og virksomheden Uanset hvor du arbejder nu eller kommer til, at arbejde i fremtiden, bliver du en del af arbejdsmarkedet. Den måde arbejdsmarkedet fungerer på, får derfor stor betydning for det

Læs mere

Samarbejde. Kom godt i gang

Samarbejde. Kom godt i gang Samarbejde En engelsk digter har engang sagt: No man is an island. Det er et billede på, hvordan intet menneske kan stå alene. Alle mennesker har brug for samvær og nærvær, fornemmelsen af at høre til,

Læs mere

Tips og tricks til jobsøgning

Tips og tricks til jobsøgning Tips og tricks til jobsøgning Hvordan søger du målrettet et job? Opstil dine jobmål : Tænk på indhold, branche, arbejdstid, geografi. Brug internettet HK Jobformidling har sin egen database på www.mithk.dk.

Læs mere

Evaluering. Kom godt i gang

Evaluering. Kom godt i gang Evaluering Evaluering betyder vurdering eller bedømmelse, og begrebet evaluering bliver oftest brugt i sammenhæng med undervisning og læring. Når du arbejder med at lære noget, har det betydning for din

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

På vej til dit næste job

På vej til dit næste job A-KASSE På vej til dit næste job Gode råd til jobsøgning FEBRUAR 2018 Indhold Sådan finder du jobbet 3 Sådan søger du jobbet 4 Før du skriver jobansøgningen 4 Når du skriver jobansøgningen 4 Når du skriver

Læs mere

PRAKTIKPLADS. match. Brug dit netværk til at finde praktikplads

PRAKTIKPLADS. match. Brug dit netværk til at finde praktikplads PRAKTIKPLADS match Brug dit netværk til at finde praktikplads Hvordan kan du bruge netværk til at finde en praktikplads? At netværke handler om at lære folk at kende, der gerne vil hjælpe dig videre. Og

Læs mere

Tips til at lave en ansøgning

Tips til at lave en ansøgning Tips til at lave en ansøgning Det er ikke nemt at skrive en god ansøgning. Det kræver forberedelse og tålmodighed, hvis du skal opnå et godt resultat. Virksomheden kender dig som udgangspunkt ikke og du

Læs mere

Samarbejde på arbejdspladsen

Samarbejde på arbejdspladsen Samarbejde på arbejdspladsen Kender du talemåden: Ingen kæde er stærkere end det svageste led? Sådan er det også med et samarbejde og især på en arbejdsplads, hvor man i stor udstrækning arbejder sammen

Læs mere

SIMU Butik. Erhvervsfag 2 Praktikpladssøgning

SIMU Butik. Erhvervsfag 2 Praktikpladssøgning Praktikpladssøgning Opgave Kom i gang med ansøgningerne 1.1. Hvad er der af muligheder for at finde aktuelle jobopslag? List minimum 5 muligheder op, for at finde aktuelle stillinger. 1.1.1 Hvad vil det

Læs mere

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for?

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? Indhold Side 1. Praktiske forberedelser 2 2. Filmens opbygning 3 3. Pædagogik og anvendelse 4 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? 5 5. Hvorfor er det relevant at vise filmen? 5 6. Hvad opnår du

Læs mere

Kompetence- profilen

Kompetence- profilen Kompetenceprofilen AS3 2 Vi kan som regel huske de virksomheder, vi har været ansat i og hvilke job, vi har haft, men det er langt sværere at beskrive, hvad vi egentlig kan. AS3 3 Kompetence- profilen

Læs mere

Faglige arbejdsmetoder

Faglige arbejdsmetoder Faglige arbejdsmetoder Hvis du skal bage, blande en drink eller samle et skab, benytter du dig af en bestemt fremgangsmåde eller metode. Dagligdagen er fuld af metoder, som vi ofte bruger uden at tænke

Læs mere

Miniguide til jobsøgning

Miniguide til jobsøgning Miniguide til jobsøgning Forarbejde og ansøgning/cv Før du går i gang overvej: Hvor vil du arbejde?... 1 Ansøgningen... 2 CV... 4 Forberedelse af jobsamtalen... 5 Forarbejde før samtalen... 5 Selve samtalen...

Læs mere

Hjælp til jobsøgningen

Hjælp til jobsøgningen Hjælp til jobsøgningen FOA Århus Jobmatch Hjælp til jobsøgningen I denne folder finder du inspiration til jobsøgning. Da det kan være længe siden, du sidst har lavet enten ansøgning, CV eller andet relateret

Læs mere

En nem og overskuelig screeningsmetode er at dele ansøgningerne op i tre kategorier:

En nem og overskuelig screeningsmetode er at dele ansøgningerne op i tre kategorier: Den gode jobsamtale De fleste husker tydeligt deres seneste jobsamtale hvem der deltog, hvor samtalen blev afholdt, og som regel også helt konkrete spørgsmål eller svar derfra. Det gør vi, fordi vi husker

Læs mere

Gode råd - når du skal søge praktikplads

Gode råd - når du skal søge praktikplads Gode råd - når du skal søge praktikplads Hvert år er der er mange, der gerne vil i gang med en erhvervsuddannelse og det kan være svært at finde en praktikplads. Derfor skal du finde den rigtige praktikplads

Læs mere

Selv om vi bruger vores telefon dagligt, er det for mange en udfordring at bruge den i forbindelse med jobsøgning. Det er dog som regel en rigtig god

Selv om vi bruger vores telefon dagligt, er det for mange en udfordring at bruge den i forbindelse med jobsøgning. Det er dog som regel en rigtig god Telefonsamtalen Selv om vi bruger vores telefon dagligt, er det for mange en udfordring at bruge den i forbindelse med jobsøgning. Det er dog som regel en rigtig god idé. Derfor skal du forberede dig,

Læs mere

Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale

Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale 27.09.13 En komplet guide til dig, der skal holde ansættelsessamtale. Ved at bruge spørgerammer sikrer du dig, at du får afklaret ansøgerens kompetencer og

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Gode råd, når du skal søge praktikplads

Gode råd, når du skal søge praktikplads Gode råd, når du skal søge praktikplads Hvert år er der er mange, der gerne vil i gang med en erhvervsuddannelse, og det kan være svært at finde en praktikplads. Derfor skal du finde den rigtige praktikplads,

Læs mere

Så er du tættere på jobbet. Goddag til Boost dit CV og ansøgning

Så er du tættere på jobbet. Goddag til Boost dit CV og ansøgning Så er du tættere på jobbet Goddag til Boost dit CV og ansøgning Så er du tættere på jobbet Min historie og baggrund for at være her i dag! Bibliotekar i 14 år Forlagsredaktør og chef i 8 år FYRET og 51

Læs mere

SKRIV DIG I JOB. Få konkrete tips til at skrive ansøgning og cv.

SKRIV DIG I JOB. Få konkrete tips til at skrive ansøgning og cv. SKRIV DIG I JOB Få konkrete tips til at skrive ansøgning og cv. SKRIV DIG I JOB I denne folder får du konkrete tips til at skrive jobansøgning og cv. Du får også viden om, hvad du skal gøre, før du sætter

Læs mere

Indledning Information

Indledning Information Januar 2015 INDHOLDFORTEGNELSE Indledning Information 1 Modul 1 Din personlige profil og strategi 2 Modul 2 Din ansøgning 2 Modul 3 Dit CV. 3 Modul 4 Præsentation af dig 3 Modul 5 Netværk - hvad - hvordan

Læs mere

Demokrati. [Foto udeladt]

Demokrati. [Foto udeladt] Demokrati [Foto udeladt] Måske synes du, at der er for få ungdomsboliger, eller at der skal gøres mere for udsatte børn og unge. Måske har du haft en diskussion om et eller flere af sådanne samfundsmæssige

Læs mere

Brugervejledning til elever

Brugervejledning til elever Brugervejledning til elever Velkommen til praktikpladsen.dk Indholdsfortegnelse: 1 Denne vejledning... 2 2 Rediger profil... 2 2.1 Sådan redigerer du din personlige profil... 3 2.2 Synlighed (over for

Læs mere

FÅ SUCCES MED DIN JOBSØGNING

FÅ SUCCES MED DIN JOBSØGNING FÅ SUCCES MED DIN JOBSØGNING Karrieredagene 6. marts 2015 FLEMMING KLUGE Kluge & Partners A/S - Owner Sales-Force1 A/S Founder and Partner Glocalnet A/S CEO ATEA A/S (Merkantildata) Sales Director TELENOR

Læs mere

Et eksempel. Det kan være en god ide at vise en oversigt over det du vil tale om, men du sammensætter selv programmet

Et eksempel. Det kan være en god ide at vise en oversigt over det du vil tale om, men du sammensætter selv programmet 1 Et eksempel. Det kan være en god ide at vise en oversigt over det du vil tale om, men du sammensætter selv programmet 2 Find evt. et par gode billeder der passer til! Kort indledende præsentation 3 4

Læs mere

Privatøkonomi. Forfatter: Carsten Hansen. Læs målene for temaet

Privatøkonomi. Forfatter: Carsten Hansen. Læs målene for temaet Privatøkonomi Har du styr på din økonomi? Måske har du set tv-programmet Luksusfælden, der handler om mennesker med store økonomiske problemer. Her hører man ofte deltagerne sige: Det der med penge interesserer

Læs mere

Det er ofte fastlagt i de nedskrevne regler, hvornår på dagen du må holde pause og i hvor lang

Det er ofte fastlagt i de nedskrevne regler, hvornår på dagen du må holde pause og i hvor lang Pauser Det er ofte fastlagt i de nedskrevne regler, hvornår på dagen du må holde pause og i hvor lang tid. Nogle virksomheder har formiddagspause og frokostpause, mens andre har frokostpause og eftermiddagspause.

Læs mere

Rekruttering 2010. En rundspørge fra CA a kasse 1/10

Rekruttering 2010. En rundspørge fra CA a kasse 1/10 Rekruttering 2010 En rundspørge fra CA a kasse 1/10 RAPPORTEN I OVERSIGT Foretrukne rekrutteringskanaler side 3 Stillingsopslag netværk karrieremesser Ansøgningen side 3 3 ud af 4 gennemgår ansøgninger

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Fra kompetenceprofil til brutto-cv. Workshop

Fra kompetenceprofil til brutto-cv. Workshop Fra kompetenceprofil til brutto-cv Workshop Agenda Hvorfor kompetenceafklaring? Hvad er et CV? Kompetenceprofil Brutto-CV Kompetenceafklaring - Overblik over - dine kompetencer - dit arbejdsliv Som kan:

Læs mere

Effektiv Jobsøgning. Frederik Iuel DJØFs Karriere- og Kompetencecenter

Effektiv Jobsøgning. Frederik Iuel DJØFs Karriere- og Kompetencecenter Effektiv Jobsøgning Frederik Iuel DJØFs Karriere- og Kompetencecenter Dagens program... Dagens Program CV et Hvordan vinkler du din baggrund til at besvare virksomhedens krav? Ansøgningen Hvad kan du tilbyde

Læs mere

Peer-Støtte i Region Hovedstaden

Peer-Støtte i Region Hovedstaden Peer-Støtte i Region Hovedstaden Erfaringer, der gør en forskel Indhold 1. Peer-støttemedarbejderens kvalifikationer s. 1 2. Opslag s. 2 3. Ansættelsesudvalg s. 2 4. Kriterier, hvad er vigtigt at kigge

Læs mere

1. Danskforløb om argumenterende tekster

1. Danskforløb om argumenterende tekster 1. Danskforløb om argumenterende tekster I det følgende beskrives et eksempel på, hvordan man kan arbejde med feedback i et konkret forløb om produktion af opinionstekster tekster i 8. klasse 6. Forløbet

Læs mere

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Dette sparringsværktøj er en guide til, hvordan I kan arbejde med kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med. Spilleregler

Læs mere

Planlægning af eget arbejde

Planlægning af eget arbejde Planlægning af eget arbejde I alle virksomheder består det daglige arbejde af et antal opgaver, som skal løses. Opgaverne vil selvfølgelig være meget forskelligartede og afhænger af, hvilken virksomhed

Læs mere

Guide til Medarbejder Udviklings Samtaler

Guide til Medarbejder Udviklings Samtaler Her får du en guide til, hvordan du kan forberede, gennemføre og følge op på en medarbejder-udviklingssamtale (MUS). Der findes et utal af skemaer og anbefalinger til, hvordan en MUS skal forløbe. Det

Læs mere

Er du klædt på til test? VPP

Er du klædt på til test? VPP Er du klædt på til test? Er du klædt på til test? 2 Indhold Bedre kendskab klæder dig på 3 Interviewet 4 Test er et hjælpeværktøj 5 Inden du testes 5 Interview-/testsituationen 6 Personvurdering over internettet

Læs mere

Opret eller rediger elevprofil

Opret eller rediger elevprofil Opret eller rediger elevprofil Du bør starte med at udfylde din personlige profil og gøre den synlig for virksomhederne. Klik på fanebladet Min profil. Det, der står der, skal du nemlig altid bruge, hvis

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem uddannelser og erhvervs- og jobmuligheder

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem uddannelser og erhvervs- og jobmuligheder Før, under og efter erhvervspraktik Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 8. - 9. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem uddannelser

Læs mere

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste:

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson og ansvarlig for at der

Læs mere

CIRKEL TIL ELEV START

CIRKEL TIL ELEV START Kære elev. Herunder ser du en oversigt over, en oversigt over hele forløbet i SevenJob. Du kan følge med undervejs og samtidig følge med i, hvilke opgaver eller hvilke ting du skal huske. Rigtig god fornøjelse.

Læs mere

Innovativt arbejde. Kom godt i gang

Innovativt arbejde. Kom godt i gang Innovativt arbejde En mobiltelefon på fire kilo, lyder det som en vittighed? Det var det ikke i 1987. Dengang kunne man kun ringe op til andre i Danmark, Norge og Sverige. Hvad gemte der sig ellers af

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB

DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB INDHOLD Start din jobsøgning med at klarlæg dit/dine jobmål 3 Læg en plan 3 Her gik det særligt godt 3 Kom godt i gang med din ansøgning og CV 4 Dine faglige kompetencer

Læs mere

Guide til jobsamtale som dimittend.

Guide til jobsamtale som dimittend. Guide til jobsamtale som dimittend. Tema Ansøger Arbejdsgiver Ankomst X: Ankommer til virksomheden i god tid og melder sin ankomst. Receptionist: Beder X vente i receptionen indtil, at Y og hans kollegaer

Læs mere

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SÅDAN SKABER DU EN VEDKOMMENDE TEKST Skriv det vigtigste først. Altid. Både i teksten og i de enkelte afsnit. Pointen først. Så kan du altid forklare bagefter. De

Læs mere

VORES PERSONALEPOLITIK. Guide BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND

VORES PERSONALEPOLITIK. Guide BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND VORES PERSONALEPOLITIK Guide BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND Introduktion En personalepolitik kan laves på mange måder, men den bedste personalepolitik skabes, når alle i institutionen bliver

Læs mere

Kurset henvender sig til dig, som er ledig, eller som er på vej ud i ledighed og søger nye veje på arbejdsmarkedet.

Kurset henvender sig til dig, som er ledig, eller som er på vej ud i ledighed og søger nye veje på arbejdsmarkedet. Idéer til brug af JobSpor på kurser for ledige JobSpor er meget velegnet til arbejdsmarkedsorienterede afklaringskurser for ledige. Nedenfor har vi taget udgangspunkt i kurset Motivation Afklaring - Planlægning

Læs mere

Det bevidste valg Materiale fra jobsøgningskursus, 6. november 2003

Det bevidste valg Materiale fra jobsøgningskursus, 6. november 2003 Silkeborg Handelsskole Side 1 af 6 Det bevidste valg Materiale fra jobsøgningskursus, 6. november 2003 Præsentation Karin Elmedal Laursen, Medarbejderkonsulent i Jyske Bank Susan Bergqvist, Medarbejderkonsulent

Læs mere

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet.

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Projekt Innovation: Tag ud i samfundet og gør en forskel Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Laboratoriet Intro: Innovationsskolen

Læs mere

Velkommen! KONFLIKTHÅNDTERING FORMÅLET MED MØDET PLAN FOR MØDET

Velkommen! KONFLIKTHÅNDTERING FORMÅLET MED MØDET PLAN FOR MØDET KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! FORMÅLET MED MØDET At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige konflikter PLAN FOR

Læs mere

Rekrutteringsanalyse 2013/14

Rekrutteringsanalyse 2013/14 e s y l a n a s g n i r Rekrutte 2013/14 Indhold Baggrund Side 3 Resumé Side 4 Fire vigtige rekrutteringstendenser for jobsøgeren Side 5 Øvrige rekrutteringstendenser Side 17 Highlights fra rekrutteringsanalyserne

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

3. klasse. Arbejdsmarkedet

3. klasse. Arbejdsmarkedet 3. klasse Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Forskellige jobtyper på arbejdsmarkedet Forberede besøg på en arbejdsplads Besøg på en arbejdsplads Evaluering

Læs mere

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen BYDELSMOR grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste DEL 4 Aktiviteter til grunduddannelsen INTRO til grunduddannelsen for Bydelsmødre 1 I introen

Læs mere

Klædt på til Network Marketing

Klædt på til Network Marketing Klædt på til Network Marketing Overvejer du at starte i Network Marketing eller er du netop blevet en del af denne spændende branche? Her finder du et par værktøjer til rygsækken - baseret på mine erfaringer

Læs mere

Betingelser er for at blive optaget i skolepraktik

Betingelser er for at blive optaget i skolepraktik Betingelser er for at blive optaget i skolepraktik Velkommen på Praktik Nord Elever som ønsker uddannelsesgaranti i forhold til at søge optagelse til skolepraktik, skal opfylde EMMA-reglerne: Egnet -

Læs mere

FORORD. De øvrige folder omhandler emnerne: Fastholdelse af medarbejderne Personalehåndbog Medarbejderudviklingssamtalen Uddannelsesplanlægning

FORORD. De øvrige folder omhandler emnerne: Fastholdelse af medarbejderne Personalehåndbog Medarbejderudviklingssamtalen Uddannelsesplanlægning FORORD Denne lille guide om rekruttering er en af fem foldere der tilsammen dækker en større del af HR-området. Folderne er tænkt, dels som et værktøj og dels til inspiration til at arbejde struktureret

Læs mere

KARRIERE-COCKTAIL AARHUS UNIVERSITET KARRIERE-COCKTAIL ARNE N. SKOV REGNSKABSCHEF 17. NOVEMBER 2015

KARRIERE-COCKTAIL AARHUS UNIVERSITET KARRIERE-COCKTAIL ARNE N. SKOV REGNSKABSCHEF 17. NOVEMBER 2015 PLANLÆGNING AF JOBSØGNINGSPROCES Emnepunkter: Indledende jobsøgningsfase Ansøgning, CV Jobsamtale Efter samtalen INDLEDENDE BEMÆRKNINGER Der findes ingen klare anbefalinger for hvordan man sikrer sig det

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14 konflikthåndtering Velkommen! _1_Dias side 1/14 Formålet med mødet At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige

Læs mere

Før I starter, skal det være klart, hvem der gør hvad og hvornår.

Før I starter, skal det være klart, hvem der gør hvad og hvornår. FASE 1: FOKUS Når innovationsforløbet er forankret, er I klar til at gå i gang. Det første vigtige skridt er at beslutte, hvad I konkret vil arbejde med i innovationsforløbet. I fokuseringen undersøger

Læs mere

Konflikter. Kom godt i gang

Konflikter. Kom godt i gang Konflikter Uanset om vi kommunikerer via samtale, på skrift eller gennem kropssprog, har vi en forventning om, at modparten lytter, forstår og reagerer på det, vi fortæller. Hvor mennesker er samlet, er

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik Interviewteknik En vigtig del af et kundemøde er de spørgsmål, som du stiller. For at få det bedste ud af dine kundemøder skal du kombinere tre elementer: 6. Start ikke med at sælge: Definér behov. Kom

Læs mere

8. klasse PRAKTIK lektionsoversigt. Ramme: Forarbejde 4-6 timer Praktik 2-5 dage Efterarbejde 4-6 timer

8. klasse PRAKTIK lektionsoversigt. Ramme: Forarbejde 4-6 timer Praktik 2-5 dage Efterarbejde 4-6 timer 8. klasse PRAKTIK lektionsoversigt Ramme: Forarbejde 4-6 timer Praktik 2-5 dage Efterarbejde 4-6 timer Beskrivelse: Herunder findes tre forskellige praktikforløbsbeskrivelser: 1. Forældrepraktik, hvor

Læs mere

Scor drømmejobbet! Hej og velkommen til min e-guide hvor jeg underviser dig i:

Scor drømmejobbet! Hej og velkommen til min e-guide hvor jeg underviser dig i: Scor drømmejobbet! Hej og velkommen til min e-guide hvor jeg underviser dig i: HVAD der er vigtigt når du skal lave et professionelt CV HVORDAN du skal gøre det og HVORFOR du skal gøre det på den måde

Læs mere

Fra DTU til Job. Dagens slides: ida.dk/futj_sjaelland

Fra DTU til Job. Dagens slides: ida.dk/futj_sjaelland Fra DTU til Job Dagens slides: ida.dk/futj_sjaelland Program 9.00 Velkommen Arbejdsmarkedet og jobsøgning De vigtigste råd og tendenser Virksomhedsbesøg: Danske Bank NNIT KMD 3Shape Netcompany Program

Læs mere

Indskoling. Arbejdsmarkedet

Indskoling. Arbejdsmarkedet Indskoling Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Forskellige jobtyper på arbejdsmarkedet Forberede besøg på en arbejdsplads Besøg på en arbejdsplads Evaluering

Læs mere

Hvordan begår man sig på en arbejdsplads?

Hvordan begår man sig på en arbejdsplads? Hvordan begår man sig på en arbejdsplads? Spiller du tit spil? Det kan være computerspil eller ludo, kortspil som f.eks. 500 eller Rommy. Hvad enten du ofte spiller eller nærmest aldrig, ved du sikkert,

Læs mere

FASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED. 1 Fasthold tilhørernes opmærksomhed

FASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED. 1 Fasthold tilhørernes opmærksomhed FASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED 1 Fasthold tilhørernes opmærksomhed 9 F ASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED 1.1 Opmærksomhedskurven "Vi lægger hårdt ud, og så øger vi undervejs." Sådan svarede den mangedobbelte

Læs mere

Sådan laver du et godt CV

Sådan laver du et godt CV ERHVERVSERFARING Sådan laver du et godt CV CV betyder livsløbebane LOYAL ERFARINGER DRØMME ANSÆTTELSER RESULTATER TEAMWORK HVAD KAN DU? MÅL HVAD VIL DU? PASSIONERET INDSIGT BIDRAG CURRICULUM VITAE SERVICEMINDED

Læs mere

Dit CV på jobnet.dk Side 1. Indhold

Dit CV på jobnet.dk Side 1. Indhold DIT CV PÅ JOBNET.DK Dit CV på jobnet.dk Side 1 Indhold 1. CV et din nøgle til dagpenge og job.... 2 2. Derfor skal dit CV på jobnet.dk... 2 3. CV-samtalen... 2 4. Generelle krav... 2 5. Undgå problemer

Læs mere

Interview med butikschef i Companys Original

Interview med butikschef i Companys Original Interview med butikschef i Companys Original Interviewer 1: Amanda Interviewer 2: Regitze Butikschef: Lene Interviewer 1: Ja, det er bare, som sagt, til os selv, så vi selv kan analysere på det, men vi

Læs mere

Det sker i. Jobboxen. Januar, februar & marts Tilmelding via hjemmesiden

Det sker i. Jobboxen. Januar, februar & marts Tilmelding via hjemmesiden Det sker i Jobboxen Januar, februar & marts 2018 Tilmelding via hjemmesiden www.jobboxen.ikast-brande.dk Inspiration til nye job- og uddannelsesmål Mange mennesker får i løbet af deres arbejdsliv brug

Læs mere

Retningslinjer for. Praktik. på Datamatikeruddannelsen

Retningslinjer for. Praktik. på Datamatikeruddannelsen Retningslinjer for Praktik på Datamatikeruddannelsen Baggrund På datamatikeruddannelsens 5. semester skal de studerende gennemføre et praktikophold i en eller flere virksomheder. Praktikken er normeret

Læs mere

Få det bedste ud af din INNOVATIONS- PRAKTIK

Få det bedste ud af din INNOVATIONS- PRAKTIK UGE 37 Få det bedste ud af din INNOVATIONS- PRAKTIK >>>>>>>> Innovationspraktik uge 37 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Innovationspraktikken er en ny og anderledes mulighed for at udveksle erfaringer mellem offentlige

Læs mere

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM DIT DEMOKRATI LÆRERVEJLEDNING TIL EU-FILM SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 3 dele: Filmene: Hvad bestemmer EU?, Hvordan

Læs mere

IKKE DIG SELV DANSKE FYSIOTERAPEUTER. Nyt job god løn

IKKE DIG SELV DANSKE FYSIOTERAPEUTER. Nyt job god løn Nyt job god løn SNYD IKKE DIG SELV DANSKE FYSIOTERAPEUTER Nyt job til den rigtige løn Danske Fysioterapeuter har valgt at sætte fokus på de muligheder og faldgruber der er, når man skal have løn og vilkår

Læs mere

Opgavehæfte. Marie Louise Lund Henriksen

Opgavehæfte. Marie Louise Lund Henriksen Opgavehæfte Marie Louise Lund Henriksen Indholdsfortegnelse Opgave 1: Grønlandsquizzen... 2 Opgave 2: Brev til Grønland... 5 Opgave 3: Tro kan flytte bjerge... 7 a) Mine egenskaber... 7 b) Den varme stol...

Læs mere

KOM I GANG MED DIN JOBSØGNING: TIPS OG TRICKS TIL CV OG ANSØGNING. CA, ved karriererådgiver Trine Lundgaard Nielsen Odense 5.

KOM I GANG MED DIN JOBSØGNING: TIPS OG TRICKS TIL CV OG ANSØGNING. CA, ved karriererådgiver Trine Lundgaard Nielsen Odense 5. KOM I GANG MED DIN JOBSØGNING: TIPS OG TRICKS TIL CV OG ANSØGNING CA, ved karriererådgiver Trine Lundgaard Nielsen Odense 5. marts 2015 1 Afklaring Det gode CV Den gode ansøgning 2 LEDESTJERNEN Dit ansøgningsmateriale

Læs mere

Brugervejledning for virksomheder

Brugervejledning for virksomheder Brugervejledning for virksomheder Indholdsfortegnelse 1 Hvad kan virksomheden bruge Praktikpladsen.dk til?... 2 2 Virksomhedens forside... 2 3 Rediger virksomhedsprofil... 3 3.1 Stamdata... 3 3.2 Øvrige

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 DAGENS PROGRAM 08:30 09:30 Opsamling 09:30 09:45 Pause 09:45 10:45 Brik Å Teori:

Læs mere

OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne...

OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne... OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne... Opgaven løses i makkerpar. Aftal interviews med hinanden inden for de næste 2 dage. Sæt 30 min. af, så I også når reflektionsopgaven. Makkerne interviewer hinanden

Læs mere

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet.

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. TEMA Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. Det er vigtigt, at temaet: Er bredt, så eleverne kan følge egne interesser

Læs mere

Praksisnær guide om mikromobilitet. inspiration til korte udvekslinger, der gavner både virksomheder, medarbejdere og kommuner

Praksisnær guide om mikromobilitet. inspiration til korte udvekslinger, der gavner både virksomheder, medarbejdere og kommuner Praksisnær guide om mikromobilitet inspiration til korte udvekslinger, der gavner både virksomheder, medarbejdere og kommuner Nørre Voldgade 29 1358 København K Tlf. 3369 4040 www.ac.dk Weidekampsgade

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Karrierebarometer 2016

Karrierebarometer 2016 Karrierebarometer 2016 Denne survey er lavet i februar 2016 blandt 3.460 CA-medlemmer - dimittender og lønmodtagere - som er kommet i job i løbet af 2015. Af disse har 1.012 deltaget i undersøgelsen, hvilket

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Kunsten at gå til jobsamtale. Kunsten at gå til en god jobsamtale

Kunsten at gå til jobsamtale. Kunsten at gå til en god jobsamtale Kunsten at gå til en god jobsamtale Tillykke Du er nu udvalgt til at komme til samtale hos en virksomhed omkring et job. Du skal derfor i gang med at forberede dig på at præsentere dig selv, så du bliver

Læs mere

8. klasse PRAKTIK lektionsoversigt. Ramme: Forarbejde 4-6 timer Praktik 2-5 dage Efterarbejde 4-6 timer

8. klasse PRAKTIK lektionsoversigt. Ramme: Forarbejde 4-6 timer Praktik 2-5 dage Efterarbejde 4-6 timer 8. klasse PRAKTIK lektionsoversigt Ramme: Forarbejde 4-6 timer Praktik 2-5 dage Efterarbejde 4-6 timer Beskrivelse: Herunder findes tre forskellige praktikforløbsbeskrivelser: 1. Forældrepraktik, hvor

Læs mere