KADDESH: Man fylder det første bæger vin til alle tilstedeværende..

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KADDESH: Man fylder det første bæger vin til alle tilstedeværende.."

Transkript

1 Børnenes Haggadah!

2

3 KADDESH: Man fylder det første bæger vin til alle tilstedeværende.. Nogle siger: Nu er jeg parat til at udføre denne Mitzvah og at udtale den første brachah over den vin, som hjælper os med at erindre Hashems løfte om: at jeg er kommet ned for at redde Israel fra Ægyptens hånd. Lovsigelse over vin. Lovet være du, Herre, vor Gud, verdens konge, som skaber vinstokkens frugt. Lovet være du, Herre, vor Gud, verdens konge, som har udvalgt os iblandt alle folk, har udmærket os blandt alle folkefærd og har helliget os ved sine bud. I kærlighed har du, Herre, vor Gud, givet os (Shabbatdage til hvile og) festdage til glæde, højtidsdage til fryd, denne (Shabbat og denne) Pesach usyrede brøds fest, vor befrielses tid.(i kærlighed) som hellig sammenkomst til minde om udgangen af Ægypten; for os har du udvalgt, og os har du helliget blandt alle folkeslag, og du har (i kærlighed og velbehag) givet os del i (Shabbat og) dine hellige festdage til glæde og fryd. Lovet være du, Herre, som helliger (Shabbat og) Israel og højtiderne Lovet være du, Herre, vor Gud, verdens konge, som har holdt os i live og har ladet os bestå og nå frem til denne tid. Man læner sig til venstre og drikker det første af de fire bægre.

4 URCHATZ: Den der leder sederen vasker sine hænder men uden brachah KARPAS: Man tager radiser eller persille og dypper i saltvand og siger: Lovet være du, Herre, vor Gud, verdens konge, som har skabt jordens frugt. JACHATZ: Man deler den midterste matzah i to dele og gemmer den ene halvdel til afikoman. MAGID: Denne del er den væsentligste del af Haggadah. Her fortælles om Pesachhistorien, så at den kan fortælles videre til alle nye generationer.

5 Find forskellene! Find fem forskelle!

6 Dette er elendighedens brød som vore fædre spiste i Ægyptens land; enhver, der er sulten, kom og spis, enhver, der har behov for det, kom og deltag. Nu her, til næste år i Israels land, nu ufrie, til næste år frie mænd. Så fyldes det andet bæger MAH NISHTANAH: HVOR ER DOG denne aften anderledes end alle andre aftener!, alle andre aftener spiser vi syret og usyret; denne aften er alt usyret Alle andre aftener spiser vi alle slags urter; denne aften særlig bitre urter Alle andre aftener dypper vi end ikke en eneste gang, denne aften to gange Alle andre aftener spiser vi såvel frit siddende som tilbagelænede, denne aften er vi alle tilbagelænede.

7 Vi var slaver for Farao i Ægypten, men Herren, vor Gud, førte os ud derfra med stærk hånd og med udstrakt arm; Hvis den hellige lovet være Han, ikke havde ført vore fædre ud af Ægypten, så havde vi, vore børn og vore børnebørn været trælle for Farao i Ægypten. Ja, selv hvis vi alle var meget kloge, alle indsigtsfulde, alle erfarne, ja, alle kendte Torah, ville det være en pligt for os at fortælle om udgangen af Ægypten, og den, der fortæller meget om udgangen af Ægypten, bør berømmes.

8 Torah en taler om fire børn: Én er vis, én ond, én er barnlig og én der ikke forstår ikke at spørge. DEN VISE hvad siger han?,,hvilke er de vidnesbyrd, de love og de forskrifter, som Herren, vor Gud har befalet jer? Så skal du give ham besked om pesachfestens forskrifter, også om den at man ikke bør tilføje noget efter at vi har spist afikoman. DEN ONDE - hvad siger han?,,hvad betyder denne tjeneste for jer? Han siger altså: for jer, og ikke for mig! Derved har han udelukket sig fra fællesskabet, og han har benægtet det væsentlige i jødedommen; Ham skal du lukke munden på ved at sige: Det er pa grund af det, som Herren har gjort for mig, da jeg drog ud af Ægypten!,,For mig, og ikke for ham; Hvis han havde været der, var han ikke blevet befriet. DEN BARNLIGE hvad siger han?,,hvad er det? Til ham skal du sige:,,med stærk hånd har Herren ført os ud af Ægypten, af slaveriets hus. DEN, SOM IKKE FORSTÅR AT SPØRGE Til ham skal du begynde og forklare at i Torah står der:,,på denne dag skal du fortælle dit barn og sige: Det er på grund af det, som HERREN har gjort for mig, da jeg drog ud af Ægypten!

9 Nu tildækker man matzot løfter bægeret og siger: Det er dette som har ladet vore fædre og os bestå: Mange har i slægt efter slægt rejst sig imod os for at ødelægge os, men Den Hellige Lovet være Han, har reddet os fra deres hånd. Inden vi når til de ti plager dypper vi en finger i bægeret tre gange og siger: Blod, ild og søjler af røg. Hver gang vi nævner en af de ti plager dypper vi fingeren i vinen: Dette er de ti plager som Hashem sendte over ægypterne i Ægypten: Blod frøer utøj vilde dyr pest bylder hagl græshopper mørke de førstefødtes død.

10

11 Gud har gjort meget godt for os! Hvis Han havde ført os ud af Ægypten og ikke stillet ægypterne til ansvar Hvis Han havde stillet ægypterne til ansvar, men ladet deres afguder straffe Hvis Han havde ladet deres afguder straffe, men havde ikke slået deres førstefødte ihjel Hvis Han havde slået deres førstefødte ihjel og ikke givet os hele deres formue Hvis Han havde givet os hele deres formue, men ikke havde spaltet havet for os Hvis Han havde spaltet havet for os, men ikke ført os tørskoede igennem Hvis Han havde ført os tørskoet igennem, men ikke druknet vore fjender Hvis Han havde druknet vore fjender, men ikke sørget for os i 40 år Hvis Han havde sørget for os i 40 år, men ikke givet os shabbat Hvis Han havde givet os shabbat, men ikke ført os hen til Sinaj Bjerg Hvis Han havde ført os hen til Sinaj Bjerg, men ikke givet os Torah Hvis Han havde givet os Torah, men ikke bragt os til Israels land Hvis Han havde bragt os til Israels land, men ikke bygget Templet for os Find afikoman!

12

13 Rabban Gamliel plejede at sige: Den som ikke omtaler følgende tre ting på pescahfesten har ikke opfyldt sin forpligtelse.disse er: Pesachofret Matzah - Maror PESACHOFRET - spiste vore fædre, den gang templet stod. Hvorfor? fordi den Hellige, lovet være Han, passerede forbi vore fædres huse i Ægypten; som det hedder: I skal sige: Det er et pesachoffer for HERREN, som passerede forbi israelitternes huse i Ægypten, da Han plagede ægypterne, med reddede vore huse! Da bøjede folket sig og kastede sig ned. Man viser en matzah frem Matzah spiser vi - Hvorfor? Fordi vore fædres dej ikke nåede at gære førend kongen, kongernes konge, den Hellige, lovet være Han, åbenbarede sig for dem og befriede dem som det står skrevet: Af den dej, som de tog med ud fra Ægypten, bagte de kager og usyret brød. Den havde ikke nået at gære, fordi de blev fordrevet fra ægypten i al hast og havde heller ikke mulighed for at tage mad med. Man peger på de bitre urter Maror spiser vi Hvorfor? Fordi ægypterne gjorde vore forfædres liv bittert, som det hedder: De forbitrede deres liv ved hårdt arbejde med ler og med teglsten og med al slags arbejde på marken. Med strenghed lod de dem udføre alt deres arbejde.

14 Lovet være du, Herre, vor Gud, verdens konge, som skaber vinstokkens frugt. Herefter drikkes det andet bæger. Man læner sig til venstre og drikker det andet bæger RACHTZAH: Alle vasker hænderne og siger følgende lovsigelse Lovet være du, Herre, vor Gud, verdens konge, som har helliget os ved sine bud og befalet os at vaske hænderne. MOTZI: Man løfter alle tre matzot og siger: Lovet være du, Herre, vor Gud, verdens konge, som frembringer brød af jorden.. MATZAH: Man lægger den nederste matzah væk og giver af de to andre matzot og siger: Lovet være du, Herre, vor Gud, verdens konge, som har helliget os ved sine bud og befalet os at spise usyret brød.

15 MAROR: Man tager en lille smule maror, dypper det i charoset og siger: Lovet være du, Herre, vor Gud, verdens konge, som har helliget os ved sine bud og befalet os at spise bitre urter. KORECH: Derefter spises noget af den underste matzah sammen med et stykke peberrod, idet man først læser følgende: Dette at spise matzah og maror sammen har vi lært af Hillel: Han tog en bid af pesachlammet og spiste det sammen med de bitre urter og matzah for at opfylde det som står skrevet i torah: Du skal spise lammet med usyret brød og sammen med bitre urter. SHULCHAN ORECH: Nu skal vi spise! TZAFUN: Ved slutningen af måltidet spiser vi alle en lille smule af afikoman

16 Hvem hører ikke til? David Farao Achashverosh Charoset Karpas Kartofler Dum Ond Kloge Faraos datter Amram Jocheved

17

18 BARECH: Lovet være du, Herre, vor Gud, verdens konge, som skaffer mad til hele verden i sin godhed, i nåde, kærlighed og barmhjertighed. Han giver brød til alle levende, for evigt varer Hans kærlighed. Ja, gennem Hans store godhed har vi aldrig savnet og vil vi aldrig i evighed komme til at savne mad for Hans store navns skyld, for Han skaffer mad og ernærer alle, og Han gør godt imod alle og bereder mad for alle sine skabninger, som Han har skabt. Lovet være du, Herre, som skaffer mad til alle. Vor Gud og vore fædres Gud. Må dog mindet om os stige op og komme frem og nå dig, blive synligt og finde nåde, blive hørt til erindring og ihukommelse hos dig mindet om os såvel som mindet om vore fædre, mindet om Messias, din tjener Davids efterkommer, mindet om Jerusalem, din hellige stad, mindet om hele dit folk Israel til hjælp og lykke, til nåde og kærlighed og barmhjertighed, ja, til liv og til fred på denne dag, da vi fejrer Pesach det usyrede brøds fest. Husk os i dag, Herre, vor Gud, til det gode, så at du erindrer os til velsignelse og hjælper os til liv. For hjælpens og barmhjertighedens skyld beder vi om mildhed og nåde; forbarm dig over os og hjælp os; for mod dig retter vi vore øjne, fordi du er en nådig og barmhjertig Gud. Genopbyg Jerusalem, den hellige stad, snarlig i vore dage. Lovet være du, Herre, som i sin barmhjertighed genopbygger Jerusalem. Amen! Måtte den barmhjertige gøre os værdige til Messias tider og til det evige liv! Han er sin konges sejrstårn og viser kærlighed mod David, sin salvede, og mod hans efterkommere i al evighed. Han, som stifter fred i sine høje himle, måtte Han stifte fred for os og for hele Israel. Dertil siges: Amen! Frygt Herren, alle Hans hellige, for de, som frygter Ham, mangler intet. Unge løver lider nød og sulter, men de, som søger Herren, skal ikke savne noget godt. Tak Herren, for Han er god, for evigt varer Hans kærlighed. Du åbner din hånd og tilfredsstiller alt levende. Velsignet er den person, som sætter sin lid til Herren, og som søger tilflugt hos Herren. Jeg var ung, og jeg er blevet gammel, og aldrig så jeg den retfærdige forladt, ej heller hans børn tigge om brød. Måtte Herren give sit folk styrke, måtte Herren velsigne sit folk med fred!

19 Efter at vi har spist drikker vi det tredie bæger og siger: Lovet være du, Herre, vor Gud, verdens konge, som skaber vinstokkens frugt Herefter åbner man døren i håbet om at profeten Elias vil fortælle os at de messianske tider snart er nær. Medens døren er åben siger vi: Lad din vrede komme over de folk der ikke anerkender dig og over de lande som ikke påkalder dig, fordi de har ødelagt Jacobs Hus og lagt hans hus øde. Vis dem din vrede og lad dem mærke den. Forfølg dem med vrede og udryd dem under Guds himmel. HALLEL: Vi fylder det fjerde bæger og siger: Ikke os, Herre, ikke os, men dit navn skal du give ære for din kærligheds, for din trofastheds skyld. Hvorfor skal folkene sige: Hvor er dog deres Gud? Vor Gud er i himlen, Han gør alt, hvad der behager Ham. Deres afguder er sølv og guld, menneskehænders værk; de har mund, men kan ikke tale; de har øjne, men kan ikke se; de har ører, men kan ikke høre; de har næse, men kan ikke lugte; de kan ikke føle med deres hænder, ikke gå på deres fødder, ikke give lyd med deres strube. Som de er, bliver også de, der formede dem, hver den, som sætter sin lid til dem. Israel, sæt din lid til Herren, Han er din hjælp og dit skjold. Ahrons hus, sæt din lid til Herren, Han er din hjælp og dit skjold; I, som frygter Herren, sæt jeres lid til Herren, Han er jeres hjælp og jeres skjold. Nu drikker vi det fjerde og sidste bæger

20

21

22 Hvem ved hvad ét betyder? - Jeg ved, hvad et betyder: En er vor Gud, som er i himlen og på jorden. Hvem ved, hvad to betyder? - Jeg ved, hvad to betyder: To er pagtens tavler, én er vor Gud, som er i himlen og på jorden. Hvem ved, hvad tre betyder? Jeg ved, hvad tre betyder: tre er stamfædrene, to er pagtens tavler, én er vor Gud, som er i himlen og på jorden. Hvem ved, hvad fire betyder? - Jeg ved hvad fire betyder: Fire er stammødrene, tre er stamfædrene, to er pagtens tavler, én er vor Gud, som er i himlen og på jorden. Hvem ved, hvad fem betyder? - Jeg ved, hvad fem betyder: Fem er mosebøgerne, Fire er stammødrene, tre er stamfædrene, to er pagtens tavler, én er vor Gud, som er i himlen og på jorden. Hvem ved hvad seks betyder? - Jeg ved, hvad seks betyder: Seks er mishnah ens dele, fem er mosebøgerne, fire er stammødrene, tre er stamfædrene, to er pagtens tavler, én er vor Gud, som er i himlen og på jorden. Hvem ved, hvad syv betyder? - Jeg ved, hvad syv betyder: Syv er ugedagene, seks er mishnah ens dele, fem er mosebøgerne, fire er stammødrene, tre er stamfædrene, to er pagtens tavler, én er vor Gud, som er i himlen og på jorden. Hvem ved, hvad otte betyder? - Jeg ved, hvad otte betyder: Otte er omskærelsens dage, Syv er ugedagene, seks er mishnah ens dele, fem er mosebøgerne, fire er stammødrene, tre er stamfædrene, to er pagtens tavler, én er vor Gud, som er i himlen og på jorden. Hvem ved, hvad ni betyder? - Jeg ved, hvad ni betyder: Ni er graviditetens måneder, otte er omskærelsens dage, Syv er ugedagene, seks er mishnah ens dele, fem er mosebøgerne, fire er stammødrene, tre er stamfædrene, to er pagtens tavler, én er vor Gud, som er i himlen og på jorden. Hvem ved, hvad, ti betyder? - Jeg ved, hvad ti betyder: Ti er De ti Bud, ni er graviditetens måneder, otte er omskærelsens dage, Syv er ugedagene, seks er mishnah ens dele, fem er mosebøgerne, fire er stammødrene, tre er stamfædrene, to er pagtens tavler, én er vor Gud, som er i himlen og på jorden. Hvem ved, hvad elleve betyder? - Jeg ved, hvad elleve betyder: Elleve er stjernerne, ti er De ti Bud, ni er graviditetens måneder, otte er omskærelsens dage, Syv er ugedagene, seks er mishnah ens dele, fem er mosebøgerne, fire er stammødrene, tre er stamfædrene, to er pagtens tavler, én er vor Gud, som er i himlen og på jorden. Hvem ved, hvad tolv betyder? - Jeg ved, hvad tolv betyder: Tolv er stammerne, elleve er stjernerne, ti er De ti Bud, ni er graviditetens måneder, otte er omskærelsens dage, Syv er ugedagene, seks er mishnah ens dele, fem er mosebøgerne, fire er stammødrene, tre er stamfædrene, to er pagtens tavler, én er vor Gud, som er i himlen og på jorden. Hvem ved, hvad tretten betyder? - Jeg ved, hvad tretten betyder: tretten er Guds egenskaber, tolv er stammerne, elleve er stjernerne, ti er De ti Bud, ni er graviditetens måneder, otte er omskærelsens dage, Syv er ugedagene, seks er mishnah ens dele, fem er mosebøgerne, fire er stammødrene, tre er stamfædrene, to er pagtens tavler, én er vor Gud, som er i himlen og på jorden.

23

24 Næste år i det genopbyggede Jerusalem דנית

Liturgi til jødisk påskemåltid

Liturgi til jødisk påskemåltid Liturgi til jødisk påskemåltid i et Jesus-perspektiv 1 Påske Den jødiske påskefest på hebraisk Pesach er uden tvivl den største af årets fester. Den kaldes også de usyrede brøds fest og fejres til minde

Læs mere

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden.

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden. Kære Gud og far Nu bliver det påske. Festen for foråret. Festen for dit folks udfrielse af Ægypten Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Han forlod sin himmel og blev ét med os i

Læs mere

SKÆRTORSDAG AFTEN PÅSKEMÅLTID. Agapemåltid med inspiration fra det jødiske påskemåltid.

SKÆRTORSDAG AFTEN PÅSKEMÅLTID. Agapemåltid med inspiration fra det jødiske påskemåltid. SKÆRTORSDAG AFTEN PÅSKEMÅLTID Agapemåltid med inspiration fra det jødiske påskemåltid. 1 Velkommen Velkommen til påskemåltid! Måltidet, vi skal fejre, er blevet fejret af jøderne i 3000 år,og for 2000

Læs mere

Forårsfesten Frihedsfesten Matzahfesten Pesachfesten

Forårsfesten Frihedsfesten Matzahfesten Pesachfesten gqt Festens navne Der er fire navne for denne fest: 1. Forårsfesten; chag haaviv aia`d bg 2. Frihedsfesten;chag hacherut zexgd bg 3. Matzahfesten;chag hamatzot zevnd bg 4. Pesachfesten: chag hapesach gqtd

Læs mere

Påskeliturgi med fortællingen og Jesus i centrum

Påskeliturgi med fortællingen og Jesus i centrum Påskeliturgi med fortællingen og Jesus i centrum Intro til måltidslederen: I tusindvis af år har jøderne fejret påskemåltidet og derigennem genfortalt historien om hvordan Gud udfriede israelitterne fra

Læs mere

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter:

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Ia. Indledning: Præludium og indgangsbøn: Almægtige Gud, Himmelske Far, du, som

Læs mere

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter:

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Ia. Indledning: Velkomst! Indgangsbøn: Almægtige Gud, Himmelske Far, du, som har

Læs mere

Påskemåltid Skærtorsdag aften Liturgi til brug i discipelfællesskaber

Påskemåltid Skærtorsdag aften Liturgi til brug i discipelfællesskaber Påskemåltid Skærtorsdag aften Liturgi til brug i discipelfællesskaber INTRODUKTION Her følger liturgien som Keld Dahlmann har bearbejdet efter forlæg fra Ole Andersen. Til måltidet skal bruges rødvin,

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Tirsdag d. 1. marts 2016 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Mandag d. 2. marts 2015 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus Kristus,

Læs mere

i deres spil. tabte kampe.

i deres spil. tabte kampe. Fjerde søndag efter trinitatis 13.juli 2014. Domkirken 10: 743 Nu rinder solen op, 598 O Gud, 306 O Helligånd, 710 Kærlighed til fædrelandet, 752 Morgenstund, Nadver: 377 I Herrens udvalgte. Gråbrødre

Læs mere

De 5 mosebøger mosebog: Velsignelserne. 2. mosebog: Gudsfrygt. 3. mosebog: For Herrens ansigt

De 5 mosebøger mosebog: Velsignelserne. 2. mosebog: Gudsfrygt. 3. mosebog: For Herrens ansigt De 5 mosebøger Gud skabte Israel, som sit hellige folk: I. 1 Mos 1 11: Skabelsen af himlen og jorden, dyrene, planter og træer, og menneskene II. 1 Mos 12 50: Patriark-historien III. 2 Mos 1 18: Guds folks

Læs mere

JESUS 2.0 GUDSTJENESTE SABBAT

JESUS 2.0 GUDSTJENESTE SABBAT JESUS 2.0 GUDSTJENESTE SABBAT V37 JERUSALEM, JERUSALEM! DU, SOM SLÅR PROFETERNE IHJEL OG STENER DEM, DER ER SENDT TIL DIG. HVOR OFTE VILLE JEG IKKE SAMLE DINE BØRN, SOM EN HØNE SAMLER SINE KYLLINGER UNDER

Læs mere

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig til at forstå lidt af påskens mysterium. Indhold Indledning

Læs mere

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11.

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1 Hvis der nogensinde har eksisteret et menneske, der har turdet kalde tingene ved rette navn, så er det Jesus. Han kaldte det onde for ondt. Satan for Satan. Det

Læs mere

Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at

Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at der i en by var et sted, hvor alle var lykkelige. Der

Læs mere

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste.

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. 1 16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. Tekster: Job 3,11-22. Ef. 3,13-21. Luk. 7,11-17. Hvorfor? Det ord kender vi alle alt for godt. Livet er fyldt med gåder og situationer, hvor vi står tilbage

Læs mere

Dåbsritual. Ritualer dåb naver barnevelsignelse vielse - begravelse. tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja

Dåbsritual. Ritualer dåb naver barnevelsignelse vielse - begravelse. tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja Dåbsritual tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja På din egen bekendelse, om din tro på Jesus, døber vi dig til Kristus i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn Nadverritual

Læs mere

Jeg ser ham, dog ikke nu. kasperbergholt.dk/jesus

Jeg ser ham, dog ikke nu. kasperbergholt.dk/jesus Jeg ser ham, dog ikke nu Jeg ser ham, dog ikke nu Agenda 1. Introduktion 2. Del I: Skabelse og patriarkerne 3. Del II: Udvandring og indvandring 4. Del III: Dommere og konger 5. Del IV: Eksil og tilbagekomst

Læs mere

Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste ringning slutter med bedeslagene.

Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste ringning slutter med bedeslagene. Højmesseordning Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Forkortet gengivelse af folkekirkens højmesseliturgi. Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste

Læs mere

Gl Autoriserede Ef. 1,11. I Ham har VIogså fået vor arvelod, VI, som forud var bestemte dertil efter hans forsæt, der virker alt i

Gl Autoriserede Ef. 1,11. I Ham har VIogså fået vor arvelod, VI, som forud var bestemte dertil efter hans forsæt, der virker alt i FÆLLES MED DEM Gl Autoriserede. 1965 Ef. 1,11. I Ham har VIogså fået vor arvelod, VI, som forud var bestemte dertil efter hans forsæt, der virker alt i overensstemmelse med sin egen viljes beslutning,

Læs mere

21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø

21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø 21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø Der var en gang og det er så længe siden, at vi måske er hen ved 800 år før Jesus blev født. Så blandt gamle fortællinger, så har jeg besluttet at tage

Læs mere

Pinsedag 4. juni 2017

Pinsedag 4. juni 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gud i os Salmer: 290, 287, 286; 291, 474, 309 Evangelium: Joh. 14,22-31 "Herre, hvordan kan det være at du vil give dig til kende for os, men ikke for verden?" Ja, hvordan

Læs mere

Liturgi til påskemåltid

Liturgi til påskemåltid Liturgi til påskemåltid Den følgende liturgi er inspireret af den liturgi, som bruges ved påskefejringen i den danske menighed i Jerusalem. Det er Den Danske Israelsmission, der har gjort det vigtigste

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

De Bibelske Fester. Hovedteksterne i GT. 3 Mos 23 og 5 Mos 16. Sabbatten en fest? Hvorfor landbrugsfester? 3 Mos 23,1-44

De Bibelske Fester. Hovedteksterne i GT. 3 Mos 23 og 5 Mos 16. Sabbatten en fest? Hvorfor landbrugsfester? 3 Mos 23,1-44 De Bibelske Fester Hovedteksterne i GT 2 Mos 23,10-19 2 Mos 34,18-26 3 Mos 23,1-44 5 Mos 16,1-17 (4 Mos 28-29 om festofrene) 2 2 Mos 23,10-19 19 + 34,18-23 3 Mos 23 og 5 Mos 16 Tre gange om året skal du

Læs mere

Kerneværdi 1 Vi vil leve af dåb og nadver

Kerneværdi 1 Vi vil leve af dåb og nadver Ledervejledning er et ledermateriale, som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder, eller dig som har andet arbejde med teenagere, kan bruge og finde inspiration i. Vi har som mål for vores TeenTools,

Læs mere

Impossibilium nihil obligatio

Impossibilium nihil obligatio Impossibilium nihil obligatio Advent Advent betyder bekendtgørelsen af at noget skal komme. Advent er med andre ord forberedelsestid, hvor man gør sig parat til det og den, der skal komme: Jesus og julen.

Læs mere

APOKRYFE SKRIFTER AF KING JAMES BIBEL 1611 BØN af MATHILDE & sang af tre JØDERNE. Bøn af Mathilde og sang af tre jøderne

APOKRYFE SKRIFTER AF KING JAMES BIBEL 1611 BØN af MATHILDE & sang af tre JØDERNE. Bøn af Mathilde og sang af tre jøderne APOKRYFE SKRIFTER AF KING JAMES BIBEL 1611 BØN af MATHILDE & sang af tre JØDERNE www.scriptural-truth.com Bøn af Mathilde og sang af tre jøderne Bøn af Mathilde {1:1}, og de gik midt i ilden, roser Gud,

Læs mere

Tales of GloryTil brug i dit hjem

Tales of GloryTil brug i dit hjem Daniels Gud er den stærkeste og hjælper sit folk 1 Daniel i løvekulen Tales of GloryTil brug i dit hjem Målgruppe: 2 9 år Bibeltekst: Dan 6,6-27 Rekvisitter: Grundsæt. Pointe: Daniels Gud er den stærkeste

Læs mere

19 s e Trin. 26.oktober 2014. Hinge kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30.

19 s e Trin. 26.oktober 2014. Hinge kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30. 19 s e Trin. 26.oktober 2014. Hinge kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9: 332-347/ 348-62 Vinderslev kl.10.30: 332-347- 337/ 348-477- 62 Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

De ord, hvis sammenhæng med det religiøse vi måske har glemt i vores kultur, er gave og offer.

De ord, hvis sammenhæng med det religiøse vi måske har glemt i vores kultur, er gave og offer. Skærtorsdag den 5. april 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 17.30. Tekster: 2.Mosebog 12,1-11 og Matt. 26,17-30. Salmer: 466-476/473 P.H. Bartolin - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

ÆBLET. historien om Adam og Eva. Side 3 ÆBLET historien om Adam og Eva 1 Dag og nat 4 2 Adam og Eva 6 3 Træet 8 4 En dejlig tid 10 5 Røde æbler 12 6 Slangen 14 7 Pluk det 16 8 Nøgne 20 9 Hvor er I? 22 10 Det var ikke mig 24 11 Guds straf

Læs mere

Tine Lindhardts bibelfortælling 2. søndag efter helligtrekonger 2010

Tine Lindhardts bibelfortælling 2. søndag efter helligtrekonger 2010 Vi begynder i Ægypten. Hebræerne, israelitterne er i Ægypten, og de har været der i næsten 400 år. Ganske vist er det Kana ans land, der er deres land. Det er der, de bosætter sig, det er det land, de

Læs mere

19. søndag efter trinitatis 2. oktober 2016

19. søndag efter trinitatis 2. oktober 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: En åben himmel Salmer: 731, 26, 335; 164, 334 Evangelium: Joh. 1,35-51 Jesus sagde til Nathanael at han og alle andre skulle se Guds engle stige op og stige ned over Menneskesønnen.

Læs mere

Problemformulering Projektbeskrivelse Myter og ritualer Den jødiske påske

Problemformulering Projektbeskrivelse Myter og ritualer Den jødiske påske Problemformulering Jeg har valgt at undersøge baggrunden for den jødiske og kristne påske. Hvordan de er opstået og hvilke forskelle og ligheder der er på de to. Derudover vil jeg undersøge hvorfor der

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

3. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 15. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 77/82/76/78//86/439/89/353 Uddelingssalme: se ovenfor: 89

3. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 15. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 77/82/76/78//86/439/89/353 Uddelingssalme: se ovenfor: 89 1 3. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 15. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 77/82/76/78//86/439/89/353 Uddelingssalme: se ovenfor: 89 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen.

Læs mere

APOKRYFE SKRIFTER Bel og den Dragon af KING JAMES bibel Bel og dragen

APOKRYFE SKRIFTER Bel og den Dragon af KING JAMES bibel Bel og dragen APOKRYFE SKRIFTER Bel og den Dragon af KING JAMES bibel 1611 www.scriptural-truth.com Bel og dragen Bogen af Bel og dragen [i Daniel] Historien om ødelæggelsen af Bel og dragen, Afskåret fra slutningen

Læs mere

Hvad er det nu lige at fortællingen indtil videre går ud på?

Hvad er det nu lige at fortællingen indtil videre går ud på? Hvad er det nu lige at fortællingen indtil videre går ud på? 1 Resten af det gamle testamente handler om: - Guds forhold til de mennesker som vælger at holde fast ved fortællingen om Gud 2 Resten af det

Læs mere

Juleaften. 24.dec.2013. Malmhøj kl.10.30. Vium kirke kl.13.00. Hinge Kirke kl.14.30. Vinderslev Kirke kl.16.00

Juleaften. 24.dec.2013. Malmhøj kl.10.30. Vium kirke kl.13.00. Hinge Kirke kl.14.30. Vinderslev Kirke kl.16.00 Juleaften. 24.dec.2013. Malmhøj kl.10.30. Vium kirke kl.13.00. Hinge Kirke kl.14.30. Vinderslev Kirke kl.16.00 Salmer: 94-119- 120/ 104-121 Tekst: Luk 2,1-14 Og det skete i de dage, at der udgik en befaling

Læs mere

O, skriv dit navn i vores hjerte og vores i din højre hånd, så vi med dig har fryd og smerte tilfælles i den Helligånd! AMEN

O, skriv dit navn i vores hjerte og vores i din højre hånd, så vi med dig har fryd og smerte tilfælles i den Helligånd! AMEN 4. søndag i advent 2016, Hurup Johannes 1, 19-28 O, skriv dit navn i vores hjerte og vores i din højre hånd, så vi med dig har fryd og smerte tilfælles i den Helligånd! AMEN De har hørt om ham inde i Jerusalem.

Læs mere

Glædelig Løvhyttefest Glædelig Hoshana Rabbah

Glædelig Løvhyttefest Glædelig Hoshana Rabbah Glædelig Løvhyttefest Glædelig Hoshana Rabbah Løvhyttefesten Herren talte til Moses og sagde: Sig til israelitterne: Den femtende dag i denne syvende måned er det løvhyttefest for Herren i syv dage. På

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Hvilken vej vælger jeg at gå? Guds vej? Eller min vej?! Seks bibeltimer over Matt. 7:13-14 og Luk. 13:23-24!!

Hvilken vej vælger jeg at gå? Guds vej? Eller min vej?! Seks bibeltimer over Matt. 7:13-14 og Luk. 13:23-24!! Hvilken vej vælger jeg at gå? Guds vej? Eller min vej? Seks bibeltimer over Matt. 7:13-14 og Luk. 13:23-24 Der er en vid port fulgt af en bred vej, og så er der en snæver port fulgt af en trang vej Introduktion

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere

Pilgrimslederkursus 20.-22. marts 2009

Pilgrimslederkursus 20.-22. marts 2009 Må din vej gå dig i møde! Og må vinden være din ven! Og må solen varme din kind! Og må regnen vande mildt din jord! Indtil vi ses igen, må Gud holde, holde dig i sin hånd! (Irsk tradition) Herre, vis mig

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

79.6 Velsignet være Gud, vor drot, 91 Store Gud og

79.6 Velsignet være Gud, vor drot, 91 Store Gud og Tekster: Es 40,1-8, 2 Kor 4,5-10, Luk 1,67-80 Salmer: 644 Skyerne gråne, 88 Hør det, Zion, 644 Aldrig er jeg (mel. Berggreen), 80 Tak og ære, 438 Hellig, 79.6 Velsignet være Gud, vor drot, 91 Store Gud

Læs mere

Konfirmandord - og der er vildt mange:

Konfirmandord - og der er vildt mange: Konfirmandord - og der er vildt mange: Så længe jorden står, skal såtid og høsttid, kulde og varme, sommer og vinter, dag og nat ikke ophøre. 1 Mos. 8, 22 Så vælg da livet, for at du og dine efterkommere

Læs mere

menneskets identitet: skabt i Guds billede helt umiddelbart: en særlig værdighed

menneskets identitet: skabt i Guds billede helt umiddelbart: en særlig værdighed Du gode Gud, jeg takker dig for livet, fordi jeg lever og er til i dag. Jeg rækker hånden ud mod livets gave og mod den kærlighed, der ligger bag. Du giver hele verden liv og ånde og holder gang i alle

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Alle Helgens søndag 2013. Hurup Mattæus 5, 1-12

Alle Helgens søndag 2013. Hurup Mattæus 5, 1-12 Alle Helgens søndag 2013. Hurup Mattæus 5, 1-12 Herre, vær os nær, når vi sørger. Vær os nær, når vi skal tage os af vore spæde. Vær os nær, når vi lever. Vær os nær, når vi dør. AMEN Det lille barn er

Læs mere

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 24. december 2015 kl. 16.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække Salmer DDS 94: Det kimer nu til julefest DDS 104: Et barn er født i Betlehem

Læs mere

2. pinsedag 16. maj Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset. Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød

2. pinsedag 16. maj Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset. Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød Kl. 11.00 Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød Evangelium: Joh. 6,44-51 Pinsedag kom Helligånden over apostlene, og Peter holdt en brandtale.

Læs mere

Juleevangeliet og de hellige tre konger

Juleevangeliet og de hellige tre konger Juleevangeliet og de hellige tre konger Matthæusevangeliet 1,18-2,22 og Lukasevangeliet 1,27-2,40 The Brick Testament og den danske bibeloversættelse Det her er historien om hvordan Jesus Kristus blev

Læs mere

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig!

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig! Skærtorsdag Sig det ikke er mig! Matthæus 26, 17-30 fra DNA Disciplene har lige sat sig til bords med Jesus, for at spise et festmåltid sammen. Det er højtid. Alle er fyldt med festglæde. Jesus rejser

Læs mere

DÅB HØJMESSE. MED DÅB PRÆLUDIUM LOVPRISNING OG BØN INDGANGSBØN

DÅB HØJMESSE. MED DÅB PRÆLUDIUM LOVPRISNING OG BØN INDGANGSBØN HØJMESSE. MED DÅB DÅB PRÆLUDIUM INDGANGSBØN INDGANGSSALME HILSEN P: Herren være med jer! M: Og Herren være med dig! P: Lad os alle bede! INDLEDNINGSKOLLEKT LÆSNING DÅBSSALME LOVPRISNING OG BØN P: Lovet

Læs mere

18. søndag efter trinitatis 25. september 2016

18. søndag efter trinitatis 25. september 2016 Kl. 9.00 Kl. 10.30 Kl. 14.00 Bjolderup Kirke (med nadver) Burkal Kirke (høst, uden nadver) Tinglev Kirke Tema: Forenet med Kristus Salmer: Bjolderup: 730, 310; 368, 335 Burkal: 730, 728, 368; 729, 11 Tinglev:

Læs mere

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle Juleaften, domkirken 16.30 : 94 Det kimer nu, 119 Julen har bragt, 104 Et barn er født, 120 Dejlig er jorden. 1.salme, Salutation og kollekt med korsvar, Koret: "Højlovet være han som kommer i Herrens

Læs mere

Skærtorsdag - Hurup og Gettrup

Skærtorsdag - Hurup og Gettrup Skærtorsdag - Hurup og Gettrup Det er skærtorsdag og vi er på den anden tekstrække i år, så fodvask er fremhævet, men nadveren er selvfølgelig med. Vi fejrer hver søndag nadver i sidste halvdel af vores

Læs mere

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække 1 Nollund Kirke Torsdag d. 5. maj 2016 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække Salmer DDS 267: Vær priset, Jesus Krist, Guds lam DDS 251: Jesus, himmelfaren

Læs mere

Israelitterne til Egypten

Israelitterne til Egypten Hvem, hvad, hvor? Abraham Jakob og Josef Israelitterne til Egypten Udgangen af Egypten Ørkenvandringen Indvandring i Kana ans land 2000 f. kr. 1900 f. kr. 1876 f. kr. 1446 f. kr. 1446 f. kr. 1406 f. kr.

Læs mere

Studie 12 Menigheden 67

Studie 12 Menigheden 67 Studie 12 Menigheden 67 Åbningshistorie Før- og efter-billeder kan somme tider virke meget overbevisende. På et tidspunkt bladrede jeg i et ugeblad nede i supermarkedet, efter først at have kigget efter,

Læs mere

Det er det kristne opstandelseshåb, at der i døden er opstandelse og liv i evigheden hos Gud i Himlen.

Det er det kristne opstandelseshåb, at der i døden er opstandelse og liv i evigheden hos Gud i Himlen. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 3. november 2013 Kirkedag: Allehelgensdag/A Tekst: Matt 5,1-12 Salmer: SK & LL: 402 * 566 * 571 * 787 * 569 Langt de fleste af os, vil der en dag blive

Læs mere

Guddommelig Opdeling (Åb 1:19)

Guddommelig Opdeling (Åb 1:19) Guddommelig Opdeling (Åb 1:19) Skriv det, du har set, Synet af Kristus Kapitel 1 og det, som er, De Syv Menigheder Kapitel 2-3 og det, som siden skal ske. Det der kommer efter Menighederne Kapitel 4-22

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Det er sidste søndag i kirkeåret og teksten om verdensdommen kan næsten lyde som en dør der bliver smækket hårdt i. Vi farer sammen, vender

Læs mere

!!!!!!!! Om adventskransen. 1. december kl. 10.30-1. søndag i advent. 74, Vær velkommen

!!!!!!!! Om adventskransen. 1. december kl. 10.30-1. søndag i advent. 74, Vær velkommen 1. december kl. 10.30-1. søndag i advent 74, Vær velkommen 78, 1-5, Blomstre som en rosengård 85, Op, Zion, at oplukke Prædiken m.m. 87, Det første lys 439, 2 Nadververs: 83, 1-2, Glæd dig Zion 78, 6-7,

Læs mere

Hvordan giver Moseloven mening? kasperbergholt.dk/jesus. Hvordan giver Moseloven mening?

Hvordan giver Moseloven mening? kasperbergholt.dk/jesus. Hvordan giver Moseloven mening? Hvordan giver Moseloven mening? Agenda 1. Forståelse af Bibelen? 2. Introduktion til Mosebøgerne 3. Gudsbilledet i GT og i NT 4. Nogle temaer i Mosebøgerne 5. Jesus og GT og mig og GT 1. Forståelse af

Læs mere

altså når vi selv er døde og er i Guds herlighed, da skal vi få Hans ansigt at se.

altså når vi selv er døde og er i Guds herlighed, da skal vi få Hans ansigt at se. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. januar 2015 Kirkedag: 2.s.e.H3K Tekst: Joh 2,1-11 Salmer: SK: 22 * 289 * 144 * 474 * 51,1-2 LL: 22 * 447 * 449 * 289 * 144 * 474 * 430 Moses vil gerne

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

kasperbergholt.dk/jesus Bibelgnask 2 Mos 19

kasperbergholt.dk/jesus Bibelgnask 2 Mos 19 Bibelgnask 2 Mos 19 Sidste gang kasperbergholt.dk/jesus Introduktion til 2 Mos 1-18 Befrielse Gud befrier sit folk 19-24 Pagt for at indgå en pagt med dem 25-40 Tabernakel så han kan bo hos dem Moses

Læs mere

Skærtorsdag. 2.april 2015. Vinderslev kirke kl.10.30. Hinge kirke kl.19.30.

Skærtorsdag. 2.april 2015. Vinderslev kirke kl.10.30. Hinge kirke kl.19.30. Skærtorsdag. 2.april 2015. Vinderslev kirke kl.10.30. Hinge kirke kl.19.30. Salmer: 178-203- 459/ 179 472-671 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Den første dag under de usyrede brøds

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Frygt er ikke i kærligheden, men den fuldkomne kærlighed driver frygten ud. Så bliver da tro, håb og kærlighed, men størst af dem er kærligheden

Frygt er ikke i kærligheden, men den fuldkomne kærlighed driver frygten ud. Så bliver da tro, håb og kærlighed, men størst af dem er kærligheden Øjet er legemets lys. Er dit øje klart, er hele dit legeme lyst; men er dit øje mat, er hele dit legeme mørkt. Hvis nu lyset i dig er mørke - hvilket mørke! Matthæus 6,22 - fra Jesu bjergprædiken Hvorfor

Læs mere

De 5 mosebøger

De 5 mosebøger De 5 mosebøger Gud skabte Israel, som sit hellige folk: I. 1 Mos 1 11: Skabelsen af himlen og jorden, dyrene, planter og træer, og menneskene II. 1 Mos 12 50: Patriark-historien III. 2 Mos 1 18: Guds folks

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen 1 Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen Evangeliet, Matt. 2,1-12: Da Jesus var født i Betlehem i Judæa i kong Herodes' dage, se, da kom der nogle vise

Læs mere

Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel. Derfor flygter hans forældre med ham til 1) Ægypten X) Jordan 2) Nazaret

Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel. Derfor flygter hans forældre med ham til 1) Ægypten X) Jordan 2) Nazaret Tip rigtige om Menneskesønnen kapitel - Hvad er kristendommens symbol? ) slangen X) lyset ) korset Jesus bliver født i ) Jerusalem X) Betlehem ) Nazaret Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel.

Læs mere

9 Påkaldelse af ærkeenglen Mikael

9 Påkaldelse af ærkeenglen Mikael 6 9 Påkaldelse af ærkeenglen Mikael Hellige ærkeengel Mikael, forsvar os i kampen; vær vort værn mod djævelens ondskab og efterstræbelser. Gud kue ham; derom beder vi ydmygt; og du, fyrsten over den himmelske

Læs mere

Studie. De tusind år & syndens endeligt

Studie. De tusind år & syndens endeligt Studie 15 De tusind år & syndens endeligt 83 Åbningshistorie Der, hvor jeg boede som barn, blev det en overgang populært at løbe om kap i kvarteret. Vi have en rute på omkring en kilometer i en stor cirkel

Læs mere

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn Frugtfaste Faste er en vej til at rense ud i dit liv og åbne din ånd. Her finder du en frugtfaste, som varer 10 dage. Selve programmet, kræver ikke meget af dig, kun at du er frisk på at spise frugt morgen,

Læs mere

Studie. Kristi liv, død & opstandelse

Studie. Kristi liv, død & opstandelse Studie 9 Kristi liv, død & opstandelse 51 Åbningshistorie Napoléon Bonaparte sagde engang: Jeg kender mennesker; og jeg siger jer, Jesus Kristus er ikke noget almindeligt menneske. Mellem ham og enhver

Læs mere

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og altid over det ene og det andet. Den gør det kun for

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Studie. Kristi genkomst

Studie. Kristi genkomst Studie 14 Kristi genkomst 77 Åbningshistorie Der er mange skilte, der får mig til at grine. Nogle skyldes trykfejl, der giver et helt andet billede end det tiltænkte, f.eks. Levende børn. Andre er bare

Læs mere

biperson i Det nye Testamente. Alligevel ved vi betydeligt mere om hvad han spiste: nemlig det han kunne finde i ørkenen, honning og vilde biers

biperson i Det nye Testamente. Alligevel ved vi betydeligt mere om hvad han spiste: nemlig det han kunne finde i ørkenen, honning og vilde biers Tekster: Es 35, 1 Kor 4,1-5, Matt 11,2-10 Salmer: 733: Skyerne gråner 78: Blomstre 89: Vi sidder - 86: Hvorledes skal jeg 438 Hellig 79.6 Velsignet være Gud, vor drot (Mel Alt hvad som fuglevinger) 80:

Læs mere

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 Salmer: Vinderslev kl.9: 76-339/ 82-117 Hinge kl.10.30: 76-339- 77/ 82-87- 117 Tekst: Joh 3,25-36 Nu kom Johannes' disciple i diskussion med en

Læs mere

Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus

Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus Rom.10.10: Thi med hjertet tror man til retfærdighed, og med munden bekender man til frelse. Rom.10.4: Thi Kristus er lovens ophør, så retfærdighed gives enhver,

Læs mere

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen.

Læs mere

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 756 Nu gløder øst i morgenskær 448 Fyldt af glæde 582 At tro er at komme dig rummer ej himle 435 Aleneste Gud Nadver 522 v. 2-3 af Nåden er din

Læs mere

Palmesøndag I 2017 Ølgod 9.00, Bejsnap

Palmesøndag I 2017 Ølgod 9.00, Bejsnap Æsler har ry for at være nogle stædige krabater. Man kan undre sig over, at det netop var et æsel, der skulle fragte Jesus ind i Jerusalem på denne dag, der ellers tegnede til at blive en festdag med pomp

Læs mere

Matt 22v37-40: Du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele dit sind. Det er det største og det første bud.

Matt 22v37-40: Du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele dit sind. Det er det største og det første bud. Matt 22v37-40: Du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele dit sind. Det er det største og det første bud. Men der er et andet, som står lige med det: Du skal elske din

Læs mere

Kom, lad os ham tilbede

Kom, lad os ham tilbede Kom, lad os ham tilbede Kristus, himlens allerbedste! »Det er min elskede søn, i ham har jeg fundet velbehag!« »Det er min elskede søn, i ham har jeg fundet velbehag. Hør ham!« Kristus, himlens allerbedste!

Læs mere

Prædiken til Skærtorsdag Findes der noget bedre end at samles omkring et godt måltid mad sammen med gode venner?

Prædiken til Skærtorsdag Findes der noget bedre end at samles omkring et godt måltid mad sammen med gode venner? Prædiken til Skærtorsdag 2013 Findes der noget bedre end at samles omkring et godt måltid mad sammen med gode venner? Vi er samlet i dag i vores gudstjeneste her omkring et måltid. Et ganske særligt måltid.

Læs mere

PROFETEN I GÅR, I DAG OG I MORGEN SALMERNE, ESAJAS OG JESUS

PROFETEN I GÅR, I DAG OG I MORGEN SALMERNE, ESAJAS OG JESUS PROFETEN I GÅR, I DAG OG I MORGEN SALMERNE, ESAJAS OG JESUS SØNDAG AFTEN SPØRGSMÅL HVAD ER EN PROFET? HVORFOR HAR VI PROFETIER? HVAD VAR GUDS ØNSKE FRA STARTEN? DER ER NOGET GALT I VERDEN. DERFOR HAR VI

Læs mere

kasperbergholt.dk/jesus Bibelgnask Jos 6

kasperbergholt.dk/jesus Bibelgnask Jos 6 Bibelgnask Jos 6 kasperbergholt.dk/jesus Sinajs bjerg Konstitueres som Guds folk Love og retningslinjer Sidste gang Forhistorie 4 Mos 10: forlader Sinaj Tabernakel Oprør straf 4 Mos 13: Spejdere Oprør

Læs mere