Reglerne i den nye bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Reglerne i den nye bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 13. oktober 2016 sendt udkast til bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Høringsfristen udløb den 10. november Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger til udkastet: Metroselskabet og Hovedstadens Letbane, Dansk Jernbaneforbund, DB Cargo Scandinavia A/S, Dansk Erhverv, Danske Regioner og Erhvervsstyrelsen. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Aarhus Letbane I/S, Banedanmark, Bevaringsforeningen Gedser Remise, DSB, DVF Danske Veterantogs Fællesrepræsentation, Contec Rail, Hector Rail AB, Lokaltog A/S, Metro Service A/S og Sund og Bælt Holding A/S. I det følgende refereres hovedindholdet i de modtagne høringssvar opdelt efter bekendtgørelsens afsnit. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer til de enkelte emner følger efter i kursiv. Reglerne i den nye bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat er fastsat for at tilpasse reglerne til den praksis, der har udviklet sig gennem de seneste år, ikke alene i jernbanesektoren, men inden for alle ledelsessystemer. Således skrives den nuværende praksis om sikkerhedsledelsessystemer, der i vidt omfang følges af virksomhederne, ind i reglerne. Side 1 (27)

2 Der er i flere høringssvar anmodet om, at en række forhold beskrives nærmere i en vejledning, hvilket styrelsen vil udarbejde. Høringssvar og kommentarer Anvendelsesområde Aarhus Letbane I/S har anført, at det bør præciseres, at bekendtgørelsen finder anvendelse på letbaner. Contec Rail har henvist til 11 i jernbaneloven, der fastlægger at Transportministeren kan fastsætte regler om sikkerhedscertificering af virksomheder og personer, som udfører opgaver for jernbanevirksomheder og infrastrukturforvaltere, herunder regler om forsikring for disse virksomheder og personer. Contec Rail læser denne bestemmelse som, at der er mulighed for at fastsætte andre (nye) forsikringsvilkår for denne type virksomheder, end der for nuværende er fastsat i forsikringsbekendtgørelsens (bek. 1461/2009) 4 stk. 1. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har taget bemærkningen fra Aarhus Letbane I/S til efterretning, så det nu explicit fremgår, at bybaner (herunder letbaner) er omfattet af bekendtgørelsen. Bemærkninger fra Contec Rail er kommenteret nedenfor under afsnittet vedrørende Definitioner og afgrænsning af begreber Aarhus Letbane I/S, Lokaltog A/S, Sund og Bælt Holding A/S, Metro Service A/S, Contec Rail og DSB savner definitioner af en række begreber og foreslår bl.a., at der indføres en definitionsliste i bilaget, et definitionsafsnit i bekendtgørelsen eller alternativt i en vejledning. DSB har endvidere anført, at entydighed er helt afgørende for forståelsen af, hvad der i en kompleks sammenstilling af krav, er tilstrækkeligt for opfyldelse af disse krav. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen er enig i, at der bør være klarhed over bekendtgørelsens anvendelsesområde og begreber. For at sikre dette er en række bestemmelser præciseret eller beskrevet mere udførligt. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har dog ikke fundet anledning til at indsætte et definitionsafsnit i bekendtgørelsen, da Side 2 (27)

3 der er tale om etablerede begreber, der også anvendes i bl.a. jernbanesikkerhedsdirektivet 1 og andre foreskrifter Afgrænsning af hvilken jernbaneinfrastruktur, der er omfattet af bekendtgørelsen Contec Rail har henvist til, at jernbaneinfrastruktur er et vidt begreb, og at bestemmelsen i 2, hvis den læses som pålydende, også gælder infrastruktur, som er underlagt andre bestemmelser end denne, herunder firmaspor, veteranbaneinfrastruktur og jernbaneanlæg, som er underlagt karrusselbekendtgørelsen. Bekendtgørelsen gælder for det danske jernbanenet, dvs Banedanmarks net og de private jernbaner samt bybaner. For at præcisere dette, er der på baggrund af høringssvaret indsat en henvisning til jernbanelovens 3, nr. 4 om infrastrukturforvaltere. Det følger af jernbanelovens 2, stk. 2, at det kun er lovens kapitel 8, der gælder for veteranbaner, hvorfor bekendtgørelsen ikke gælder for veteranbaner. Endvidere fremgår af jernbanelovens 2, stk. 6, at loven og dermed bekendtgørelsen - ikke gælder for privatejet jernbaneinfrastruktur og køretøjer, der udelukkende bruges på denne infrastruktur til ejerens egen godstransport. Infrastruktur omfattet af karusselbekendtgørelsen hører under politiet og er således ikke omfattet af udkast til bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet Virksomheder, der skal have sikkerhedscertifikat, herunder entreprenørvirksomheder Contec Rail har foreslået, at 3, stk. 1, bør formuleres således: Følgende virksomheder skal være i besiddelse af et sikkerhedscertifikat udstedt af Trafik- og Byggestyrelsen, jf. dog 7. Aarhus Letbane I/S forstår bestemmelsen i 3 således, at den fakultative ordning for entreprenørvirksomheder, jf. bekg. 626 fra 2012, fortsætter i kraft af det foreslåede udkast. 1 Europa-parlamentets og Rådets direktiv 2004/49/EF af 29. april 2004 om jernbanesikkerhed i EU og om ændring af Rådets direktiv 95/18/EF om udstedelse af licenser til jernbanevirksomheder og direktiv 2001/14/EF om tildeling af jernbaneinfrastrukturkapacitet og opkrævning af afgifter for brug af jernbaneinfrastruktur samt sikkerhedscertificering (»jernbanesikkerhedsdirektivet«). Side 3 (27)

4 Banedanmark har kommenteret bekendtgørelsens 3, stk. 1, nr. 3, idet Banedanmark blandt andet finder, at det bør tydeliggøres, hvilken regulering, der skal ske af entreprenører, der udfører vedligeholdelses- og anlægsarbejde for andre end infrastrukturforvaltere, når de ikke selv er sikkerhedscertificerede. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har taget kommentaren i Contec Rails høringssvar til efterretning og har ændret formuleringen af 3, stk. 1. Det er korrekt forstået af Aarhus Letbane, at entreprenør-ordningen fortsætter. I forhold til Banedanmarks kommentarer om entreprenører bemærkes, at det fremgår af jernbanelovens 11, at transportministeren kan fastsætte regler om sikkerhedscertificering af virksomheder og personer, som udfører opgaver for jernbanevirksomheder og infrastrukturforvaltere, herunder regler om forsikring for disse virksomheder og personer. Det er således ikke ifølge loven tilladt for entreprenører at udføre kørsel på eget ansvar, med mindre entreprenøren har opnået sikkerhedscertifikat, og at kørslen finder sted i forbindelse med opgaver for en jernbanevirksomhed eller en infrastrukturforvalter Gyldighed Aarhus Letbane I/S har i forhold til 4, stk. 1, sidste led, skrevet, at det er uklart, hvad der menes, og at bestemmelsen bør præciseres. DSB har anført, at det ikke længere fremgår af udkastet til den reviderede bekendtgørelse, at der for fornyelse senest skal ansøges 6 måneder før udløb af det gældende certifikat. Der opstår herved usikkerhed om, hvornår Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen forventer, at en ansøgning er indsendt rettidigt med hensyn til opnåelse af recertificering inden det gældende certifikats udløb. Det følger af bekendtgørelsens 4, stk. 1, sidste led, at en sikkerhedsgodkendelse eller et sikkerhedscertifikat er gyldigt i op til 5 år med de ændringer, der måtte følge af lovgivningen. Bestemmelsen er en videreførelse af gældende regler og skal forstås således, at der kan gives sikkerhedscertifikat for en fastsat periode på op til 5 år, men at der ved lov kan ændres på de krav, der gælder for det givne sikkerhedscertifikat. en har ikke givet Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen anledning til at ændre i bekendtgørelsesudkastet. Side 4 (27)

5 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har taget DSB s bemærkning til efterretning og indsat kravet på ny i Virksomhedens ansvar Lokaltog A/S er enige i, at virksomheden har ansvaret, men finder, at det er nyt, at udtrykket andre virksomheder nu er erstattet af andre parter. Lokaltog finder, at andre parter kan være lidt udefinerligt. Parter skal forstås bredere end virksomheder, herunder f.eks. også kommuner eller borgere, der færdes ved jernbanen Udstedelse af sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat Aarhus Letbane I/S har i forhold til 6, stk. 1, om forudsætningerne for udstedelse af en sikkerhedsgodkendelse eller et sikkerhedscertifikat, udtrykt, at bestemmelsen kan formuleres mere enkelt. Metro Service A/S finder ligeledes, at 6 er tungt konstrueret, og at det vil være godt at opdele betingelserne yderligere, og evt. indsætte definitionskapitel i bekendtgørelsen. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har på baggrund af høringssvarene forenklet bestemmelsen ved blandt andet at flytte kravet om forsikring til Kravet om ansvarsforsikring Contec Rail har gjort opmærksom på, at der er en forsikringsproblematik i forhold til de mindre virksomheder. Contec Rail anfører, at de har erfaret, at forsikringsselskaberne har en årlig præmie på minimum kr. ved et erstatningsbeløb på 408 mio. kr., og at en lille virksomhed med f.eks. 10 mio. i omsætning ikke kan bære en forsikringspræmie der svarer til 8-10 % af omsætningen. Contec Rail opfordrer Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen til at overveje en anden forsikringsstruktur. Sund og Bælt Holding A/S har også kommenteret kravet om ansvarsforsikring, da de finder, at teksten i 6 synes misvisende. Det fremstår som om, at kun virksomheder omfattet af 3, nr. 2 og 3, er omfattet af kravet om ansvarsforsikring. Det er ikke hensigten med den nye bekendtgørelse at indsætte væsentlige nye krav på forsikringsområdet, og således viderefører Trafik- Side 5 (27)

6 , Bygge- og Boligstyrelsen de gældende lovbestemte regler. Styrelsen vil dog gerne drøfte det rejste problem videre med branchen. Sund og Bælt Holding A/S har ikke misforstået bekendtgørelse 1461/2009. Det er korrekt, at kravet fastsat i denne bekendtgørelse kun vedrører virksomheder omfattet af 3, stk. 1, nr. 2 og 3. At det udelukkende er disse virksomheder, der nævnes i bekendtgørelsen, skyldes, at kravet for de resterende virksomheder (jernbanevirksomheder og infrastrukturforvaltere) er fastsat i jernbanelovens kapitel Sikkerhedscertifikater del a) udstedt af andre EU- eller EØS-lande Contec Rail har foreslået, at der eventuelt tilføjes når det er udformet på dansk, svensk, norsk eller engelsk sidst i teksten i 7. Derved skabes overensstemmelse med kravet i 10. Det er ikke et krav, at sikkerhedscertifikater del a) udstedt af andre EU- eller EØS-lande er udformet på dansk, svensk, norsk eller engelsk. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen finder derfor ikke anledning til at indsætte et sådant skærpet krav og 13 - Brug af ordet omgående DSB har påpeget, at formuleringen i 11, stk. 2, og 13, stk. 1, 1. led, om at oplysninger skal indsendes omgående, og at underretning skal ske omgående, er uheldig. DSB henviser til, at formuleringen snarest muligt benyttes i de dansksprogede udgaver af forordninger og direktiver, og at denne formulering med fordel kan benyttes. Banedanmark finder endvidere, at den nuværende formulering bør fastholdes, således at der ikke fastsættes en tidsfrist i 11, stk. 2, og 13. Banedanmark henviser til, at jernbanesikkerhedsdirektivet ikke fastsætter krav om, at fremsendelse skal ske omgående, og det er efter Banedanmarks opfattelse en national tilføjelse, der giver anledning til fortolkningstvivl. Hvis anvendelse af ordet omgående ønskes fastholdt, bør forståelsen heraf defineres i bekendtgørelsen. Baggrunden for brugen af begrebet skal findes i jernbanesikkerhedsdirektivet. I jernbanesikkerhedsdirektivet bruges ordet omgående i artikel 12, nr. 1, om ansøgningskrav i forbindelse med sikkerhedscertifikater og Side 6 (27)

7 godkendelser. Det følger af bestemmelsen, at If the applicant is requested to submit supplementary information, such information shall be submitted promptly. (Oversat: Hvis ansøgeren anmodes om at forelægge supplerende information, skal sådan information fremsendes omgående.) I jernbanesikkerhedsdirektivet bruges ordet omgående endvidere i artikel 10, stk. 5, om ændringer i forudsætningerne for sikkerhedscertifikater og artikel 11, stk. 2, om ændringer i forudsætningerne for sikkerhedsgodkendelser. Det følger af bestemmelserne, at en indehaver af et sikkerhedscertifikat eller en sikkerhedsgodkendelse omgående skal underrette den kompetente sikkerhedsmyndighed om henholdsvis alle væsentlige ændringer i forudsætningerne for den relevante del af sikkerhedscertifikatet og væsentlige ændringer i infrastrukturen, signalsystemet eller energiforsyningen eller principperne for deres drift og vedligeholdelse. Kommissionen har tidligere overfor Danmark påpeget, at det er nødvendigt at benytte ordet omgående i forbindelse med ændringer i forudsætningerne for sikkerhedsgodkendelser. Bemærkningerne har ikke givet anledning til at ændre bekendtgørelsen Ændring af sikkerhedsgodkendelse eller sikkerhedscertifikat DSB har kommenteret bestemmelsen i 13, stk. 1, om at virksomhederne skal underrette Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om ændringer i oplysninger i ansøgningsskemaet, virksomhedens aktiviteter m.v. DSB finder, at bekendtgørelsen bør sikre, at virksomhederne har de fornødne forudsætninger for, at skemaet udfyldes korrekt og give en forståelse af, hvad der forstås ved en væsentlig ændring, og hvornår en hensigt er tilstrækkelig konkret til, at styrelsen bør orienteres og ansøges. DSB anfører endvidere i forhold til 13, stk. 2 og 3, at der ikke er oplysninger om, hvor hurtigt, hvornår og hvordan meddelelsen fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om, hvorvidt der skal ansøges om en ændring af en sikkerhedsgodkendelse eller et sikkerhedscertifikat, gives. Det er ikke muligt at udarbejde en udtømmende liste over tilfælde i bekendtgørelsen, da vurderingen må bero på et skøn. En væsentlig ændring er f.eks., hvis en jernbaneinfrastrukturforvalter ønsker en permanent udvidelse af sit jernbaneinfrastrukturområde, hvis en jernbanevirksomhed ønsker en permanent udvidelse af sit kørselsområde eller hvis virksomhedens størrelse bliver væsentlig ændret. Side 7 (27)

8 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen bestræber sig altid på at have den kortest mulige sagsbehandlingstid. Det er imidlertid ikke hensigten med bekendtgørelsen at indsætte nærmere bestemmelser om meddelelsen fra Trafik-, Bygge-, og Boligstyrelsen. Bemærkningerne har ikke givet anledning til at ændre bekendtgørelsen Indsendelse af ansøgning DSB har bemærket, at det ikke længere fremgår af bekendtgørelsen, at der for fornyelse senest skal ansøges seks måneder før udløb af det gældende certifikat, og at dette medfører usikkerhed i forhold til, hvornår en ansøgning er indsendt rettidigt. Lokaltog A/S bemærker også, at ansøgningsfristen på 6 måneder ses fjernet, og at dette kan virke mere fleksibelt, men at Trafik-, Byggeog Boligstyrelsen vel fortsat har en sagsbehandlingstid. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har taget DSB s bemærkning til efterretning og indsat kravet, således at det er uændret i forhold til de gældende bekendtgørelser Tilsyn DSB undrer sig over, at bestemmelsen i jernbanelovens 70 om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens tilsyn gentages i bekendtgørelsen. Gentagelsen af jernbanelovens 70 i bekendtgørelsen skyldes, at jernbanelovens bestemmelse udelukkende gælder for jernbanevirksomheder omfattet af jernbanelovens 58 og infrastrukturforvaltere omfattet af jernbanelovens 59. Da bestemmelsen i jernbanelovens 70 således ikke gælder for øvrige virksomheder, er det nødvendigt at præcisere, at Trafik-, Byggeog Boligstyrelsen også fører tilsyn med de øvrige virksomheder. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har taget DSB s bemærkning til efterretning og præciseret bestemmelsen Rapportering, herunder begrebet intern sikkerhedsrevision Sund og Bælt Holding A/S har spurgt, hvordan og ud fra hvilke kriterier styrelsen vurderer, hvilke sikkerhedsindikatorer, der er relevante for virksomheden. DSB foreslår i deres høringssvar, at det ikke definerede begreb sikkerhedsrevision i 18, nr. 3, erstattes af det alment kendte og brugte audit. Alternativt at ordet defineres. Side 8 (27)

9 I forhold til kommentaren fra Sund og Bælt Holding A/S bemærkes, at der er tale om en videreførelse af gældende praksis og at sikkerhedsindikatorerne er fastlagt i et samarbejde med branchen i forbindelse med udstedelsen af indberetningsbekendtgørelsen. Der er taget udgangspunkt i de fælles sikkerhedsindikatorer, som er besluttet i EU. På letbaneområdet findes separat indberetningsbekendtgørelse, som vil være udgangspunktet for rapportering af sikkerhedsindikatorer på letbaneområdet. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har taget DSB s kommentar til efterretning og ændret formuleringen af 18, nr. 3, således at ordet audit erstatter sikkerhedsrevision i bekendtgørelsen Klageadgang Aarhus Letbane I/S har anført, at det er særpræget, at man ikke kan påklage Trafik- og Byggestyrelsens afgørelser. Banedanmark har også kommenteret den manglende klageadgang, idet Banedanmark finder det betænkeligt, at den klageadgang til Jernbanenævnet, der findes i bekendtgørelse 13 og 14 af 4. januar 2007, samt i bekendtgørelse 626 af 15. juni 2012 og bekendtgørelse 408 af 25. april 2014, er fjernet. Klageadgangen i de fire bekendtgørelser, der nævnes i Banedanmarks høringssvar, blev afskåret med virkning fra den 10. juli 2015 og i forlængelse af revisionen af jernbaneloven i Ændringerne fremgår af bekendtgørelse nr. 857 af 7. juli 2015 om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse af jernbaneinfrastrukturforvaltere, bekendtgørelse nr. 858 af 7. juli 2015 om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedscertificering af virksomheder på jernbaneområdet, der udfører opgaver for jernbanevirksomheder, bekendtgørelse nr. 860 af 7. juli 2015 om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder og bekendtgørelse nr. 863 af 7. juli 2015 ændring af bekendtgørelse om sikkerhedscertificering af entreprenørvirksomheder på jernbaneområdet. Bemærkningerne i høringssvarene fra Aarhus Letbane I/S og Banedanmark har ikke givet anledning til ændringer i bekendtgørelsen Ikrafttrædelse og overgangsregler Metro Service A/S har spurgt til, om der er valgfrihed i forhold til, om man vil være godkendt/certificeret i henhold til de gamle bekendtgørelser i op til 5 år fra den nye bekendtgørelses ikrafttræden. Side 9 (27)

10 Det er korrekt, at der indsættes valgfrihed i bekendtgørelsen. Frem til 31. december 2017 kan virksomhederne derfor vælge at blive godkendt eller certificeret efter de gamle regler. Vælger man at blive godkendt eller certificeret efter de gamle regler, vil disse regler således gælde i op til 5 år efter godkendelsen/certificeringen. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen anerkender, at det er mest optimalt at operere med ét regelsæt, men finder, at der af hensyn til virksomheder, som allerede har forberedt deres ansøgning om godkendelse eller certificering i henhold til kravene i de nugældende regler, bør være en overgangsperiode. 18. Veterantog Bevaringsforeningen Gedser Remise og DVF Danske Veterantogsorganisationer har indsendt enslydende høringssvar, hvori muligheden for opnåelse af sikkerhedscertifikat til udøvelse af veterantogskørsel kommenteres. DVF har et ønske om selvstændigt at kunne uddanne og vedligeholde infrastrukturkompetencer til S-banen og jernbanenettet og kunne udstede lokomotivførercertifikat med infrastrukturkompetencer for lokomotivførere med lkf-licens, i det omfang de pågældende ikke har kompentencen påført et supplerende lkf-certifikat fra en jernbanevirksomhed. DVF har forstået, at en hjemmel til, at en veteranstogsorganisation eller en sammenslutning af disse kan opnå eget sikkerhedscertifikat til uddannelse/efteruddannelse af lokomotivførere med licens i infrastrukturkendskab til lodsning af veterantog, vil kunne opnås ved en mindre tilpasning af bekendtgørelsesudkastet. Alternativt foreslås, at en sådan hjemmel fastsættes i en kommende revision af veterantogsbekendtgørelsen (rettelig bekendtgørelse nr af 2. december 2010 om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift, som ændret ved bekendtgørelse nr. 866 af 7. juli 2015 (veteranbanebekendtgørelsen)). Ifølge de gældende regler er det udelukkende jernbaneinfrastrukturforvaltere og jernbanevirksomheder, der kan udstede lokomotivførercertifikater. Det er således et krav, at man som infrastrukturforvalter eller jernbanevirksomhed lever op til reglerne for sikkerhedsgodkendelser eller sikkerhedscertifikater. For veterantogsklubber og foreninger er certificeringen/godkendelsen forenklet, og den enkelte klub/forening opnår ikke status af godkendt jernbanevirksomhed eller infrastrukturforvalter. Klubberne/foreningerne har således ikke lov til at udstede certifikater eller uddanne lokomotivførerpersonale til kørsel på det offentlige net. Side 10 (27)

11 Det er ikke hensigten med den nye bekendtgørelse af indsætte væsentlige nye krav, herunder findes ikke anledning til at indsætte en hjemmel til, at en veteranstogsorganisation eller en sammenslutning af disse kan opnå eget sikkerhedscertifikat til uddannelse / efteruddannelse af lokomotivførere med licens i infrastrukturkendskab til lodsning af veterantog, som ønsket af DVF. 19. Bekendtgørelsens bilag 1 Ad. 1.1 Forståelse af virksomheden og dens rammer og vilkår Vedr.: Begrebet Kortlægge DSB finder ikke at ordet kortlægning (i bilaget bruges ordet kortlægge ) er tydeligt samt ønsker, at det tydeliggøres, hvad der menes med ekstern part. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har taget DSB s kommentarer til efterretning og ændret til identificere og dokumentere samt præciseret, at det er eksterne parter udenfor og indenfor jernbanesystemet. Vedr.: Eksterne parter Lokaltog A/S ønsker, at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i den kommende vejledning yderligere beskriver, hvilke eksterne parter dette kan dreje sig om. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen kan oplyse, at parter skal forstås bredere end virksomheder, herunder f.eks. også kommuner eller borgere, der færdes ved jernbanen. Ad. 1.2 Eksterne krav DSB anfører, at kun myndigheder stiller krav til virksomhederne, derfor bør afsnittet hedde Myndighedskrav. Endvidere anfører DSB, at der er sammenfald mellem afsnit 1.2 og 5.9, og at der således bør henvises fra 1.2 til 5.9. Det er ikke kun myndigheder, der kan stille krav til virksomhederne. Eksempelvis stiller en infrastrukturforvalter krav til en jernbanevirksomhed. Afsnit 1.2 omhandler den initiale identifikation af krav, der skal finde sted, inden sikkerhedsledelsessystemet opbygges. Identifikationen i afsnit 5.9 er den identifikation, der finder sted kontinuerligt i henhold til sikkerhedsledelsessystemet, efter det er implementeret. Side 11 (27)

12 Bemærkningerne har ikke givet anledning til at ændre bekendtgørelsen. Ad. 1.3 Identifikation af farer Vedr.: Fareidentifikation Metro Service A/S ønsker, at det præciseres, at fareidentifikation er en løbende proces. Afsnit 1.3 omhandler den initiale identifikation af farer, der skal finde sted, inden sikkerhedsledelsessystemet opbygges. Den kontinuerlige identifikation fremgår øvrige steder i bekendtgørelsen. Bemærkningen har ikke givet anledning til at ændre bekendtgørelsen. Vedr.: Eksterne parter indenfor og udenfor systemet Banedanmark ønsker, at det præciseres, at referencen til farer fra eksterne parter kun vedrører farer, der er relevante for jernbanesikkerheden. DSB mener ikke, at de har mulighed for at identificere alle farer udenfor jernbanesystemet og savner, at det fremgår, hvad der er tilstrækkeligt i denne sammenhæng. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har slettet formuleringen eksterne parter indenfor og udenfor systemet. Ad. 1.4 Sikkerhedsledelsessystem Vedr.: Hele afsnittet Sund og Bælt Holding A/S mener, at afsnittet hører til i selve bekendtgørelsen og ikke i bilaget. Bekendtgørelsens 6 indeholder dette krav. Det er ligeledes medtaget i bilaget, idet det indgår som et væsentligt krav til det samlede sikkerhedsledelsessystem, og ikke kan udelades her. Bemærkningen har ikke givet anledning til at ændre bekendtgørelsen. Vedr.: Eksterne krav DSB ønsker, at der henvises til afsnit 1.2 og 5.9 for at tydeliggøre begrebet eksterne krav. Brug af mange henvisninger gør ikke nødvendigvis læsbarheden større. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har vurderet, at de foreslåede Side 12 (27)

13 henvisninger ikke vil give en værdi, der opvejer ulempen ved henvisninger, og har ikke ændret bekendtgørelsens ordlyd som følge heraf. Vedr.: Dokumentere DSB mener ikke, at der er klart, hvad der menes med at dokumentere et system. Ordet dokumentere betyder i denne sammenhæng beskrive, således at der med formuleringen menes det beskrevne system. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har ikke ændret bekendtgørelsens ordlyd som følge af kommentaren. Ad. 2.1 Lederskab og forpligtelse Vedr.: Demonstration af lederskab DSB er usikker på, hvad begrebet demonstration dækker over, og foreslår, at ordet udviser anvendes i stedet. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen tager dette til efterretning, og har tilrettet formuleringen. Vedr.: Punkt 1 om at sikkerhedspolitik og mål er forenelige med virksomhedens strategiske retning DSB er usikker på, hvad der menes med virksomhedens strategiske retning. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har slettet dette punkt. Det er således fjernet som krav i bekendtgørelsen. Vedr.: Punkt 2 om at sikkerhedsledelsessystemet er foreneligt med virksomhedens forretningsprocesser DSB savner er forklaring på, hvad der menes med virksomhedens forretningsprocesser. Med virksomhedens forretningsprocesser menes de processer, som virksomheden har etableret for at drive sin forretning. Disse behøver ikke at være dokumenteret i et system, men sikkerhedsledelsesprocesserne må ikke stride mod disse processer. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har ikke på baggrund af dette - ændret ordlyden i bekendtgørelsen. Side 13 (27)

14 Ad. 2.2 Sikkerhedspolitik Vedr.: Krav til sikkerhedspolitik Metro Service A/S foreslår, at formuleringen fra de nugældende bekendtgørelser bibeholdes. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen ønsker ikke at stille krav om en specifik ordlyd i virksomhedernes sikkerhedspolitik, idet det er vigtigt, at virksomhederne selv gør sig overvejelserne. Derfor giver denne bemærkning ikke anledning til at ændre bekendtgørelsen. Vedr.: Fastholdelse eller forbedring Sund og Bælt Holding A/S ønsker, at ordet forbedring erstattes af ordet fastholdelse, idet de ikke mener, at det altid er muligt af forbedre sikkerheden. Sikkerhedspolitikken skal omhandle overordnede hensigter med systemet, og et sikkerhedsledelsessystem bør altid have fokus på forbedring. Sikkerheden på den danske jernbane er høj og det er målet at fastholde dette niveau. Dette bør imidilertid ikke afholde virksomhederne fra f.eks. i forbindelse med håndtering af hændelser, at eliminere årsager til hændelser og således forbedre sikkerheden. Bemærkningen giver ikke anledning til at ændre bekendtgørelsen. Vedr.: om kommunikation af sikkerhedspolitik til eksterne, der udfører opgaver for virksomheden DSB ønsker, at det præciseres, at politikken udelukkende skal kommunikeres til eksterne, der udfører jernbanesikkerhedsmæssige opgaver, og således ikke til alle. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen tager dette til efterretning og har tilrettet formuleringen. Ad. 2.3 Roller, ansvar og beføjelser i organisationen Lokaltog A/S kommenterer, at det er nyt, at der ikke skal udpeges en ledelsens repræsentant. Metro Service A/S spørger imidlertid, hvorfor ledelsens repræsentant fastholdes, når der samtidig er krav til ledelsens engagement. Der stilles ikke længere krav om en såkaldt ledelsens repræsentant. Dette er erstattet af, at ledelsen udpeger en funktion, som har ansvar Side 14 (27)

15 og beføjelser i forhold til sikkerhedsledelsessystemet. Det er styrelsens opfattelse, at dette ikke strider imod ledelsens engagement, men netop udmønter dette ved at sikre, at ansvaret og beføjelserne tildeles. Ad. 3.1 Håndtering af farer DSB foreslår, at ordlyden i ændres fra Der skal sikres til Virksomheden skal sikre, idet det er en forpligtelse for virksomheden. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen tager dette til efterretning, og har tilrettet formuleringen. Ad. 3.2 Sikkerhedsmål og handlingsplaner DSB finder det ikke tydeligt angivet, om der er fokus på fastholdelse eller forbedring. I forbindelse med sikkerhedspolitikken er der krav om fokus på forbedring, mens sikkerhedsmålene skal opstilles med henblik på forbedring og fastholdelse. Sikkerhedspolitikken omhandler overordnede hensigter, hvor fokus skal være forbedring. Sikkerhedsmål skal være konkrete, og kan opstilles med henblik på fastholdelse. Bemærkningen giver ikke anledning til at ændre bekendtgørelsen. Ad. 4. Støtteaktiviteter og funktioner DSB og Sund og Bælt Holding A/S finder ikke, at afsnittets overskrift er passende i forhold til indholdet. Navnet Støtteaktiviteter og funktioner henviser til, at afsnittet omhandler krav til organisering, kompetencestyring, kommunikation og dokumentstyring, som betragtes som støtteaktiviteter i et ledelsessystem. Bemærkningen giver ikke anledning til at ændre bekendtgørelsen. Ad. 4.1 Funktioner Vedr.: om funktioner DSB finder det uklart, hvad der menes med øvrigt arbejde i forhold til sikkerhedsledelsessystemet. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen tager bemærkningen til efterretning, og har præciseret hvilke aktiviteter det vedrører. Side 15 (27)

16 Vedr.: om uddannelse i sikkerhedsledelsessystemet DSB kommenterer, at det før var virksomheden, der skulle fastlægge opgaver m.v., hvor det nu er sikkerhedsledelsessystemet, der skal beskrive opgaver m.v. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen er helt enig i, at det er virksomheden der har ansvaret for sikkerheden og for at sikkerhedsledelsessystemet er effektivitet. Det er Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens hensigt med den anvendte formulering at præcisere, at opgaver m.v. skal dokumenteres i sikkerhedsledelsessystemet. Bemærkningen giver ikke anledning til at ændre bekendtgørelsen. Vedr.: om grundlag for at beslutte, hvornår der skal anvendes eksterne ressourcer Lokaltog A/S, Sund og Bælt Holding A/S og DSB finder, at det er uklart, hvad der menes med dette krav. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har besluttet at udelade kravet, da det implicit er indeholdt i Ad. 4.2 Sikring af kompetencer Vedr.: om sikring af kompetencer DSB mener, at bestemmelsen er fomuleret for bredt og uden fokus på jernbanesikkerhedsmæssige kompetencer. Endvidere ønsker DSB en sproglig præcisering vedr. identifikation hhv. gennemførelse af uddannelse, da sætningen ikke er sprogligt korrekt. Endelig foreslår DSB, at begrebet erfaring indgår i kravet, idet det på denne måde accepteres, at personerne kan være kompetente på forhånd, og ikke nødvendigvis behøver mere uddannelse. Alle kompetencer, der skal anvendes i forhold til funktionerne / opgaverne i sikkerhedsledelsessystemet, er relevante i denne sammenhæng. Begrebet jernbanesikkerhedsmæssige kompetencer anvendes ikke. Alle kompetencer, der kræves for at bestride de funktioner, der har en opgave i sikkerhedsledelsessystemet, skal sikres gennem dette. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har præciseret formuleringen i bekendtgørelsen omkring identifikation af og gennemførelse af uddannelse og træning, således at sætningen fremstår sprogligt korrekt. Side 16 (27)

17 Mht. begrebet erfaring er Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen enig i, at en person kan være kompetent på baggrund af sin erfaring. Styrelsen ser dog ikke grund til at ændre ordlyden i teksten, da kravet blot er, at relevant behov for uddannelse identificeres. Vedr.: Uddannelse i sikkerhedsledelsessystemet Lokaltog A/S, Sund og Bælt Holding A/S og DSB har kommentarer om, at afsnittet enten er overflødigt eller vanskeligt at forstå. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen vurderer, at afsnittet ikke er forstået korrekt af virksomhederne, og har ændret ordlyden, således at det tydeligere fremgår, at dette drejer sig om de funktioner, der har opgaver direkte i forbindelse med systemets indhold og funktionalitet. Dvs. ikke brugerne af systemet, men de funktioner, der skaber og vedligeholder systemet. Ad. 4.3 Bevidsthed Sund og Bælt Holding A/S mener, at emnet er dækket af 4.2 om sikring af kompetencer, og at afsnittet er overflødigt. Banedanmark ønsker viden om, hvilken dokumentation der er tilstrækkelig for at vurdere, om dette er sikret, samt hvordan dette vil blive vurderet af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. DSB anser begrebet bevidsthed for at være diffust og anbefaler, at det omformuleres til, at systemet er implementeret og anvendt. Samtidig mener DSB, at det er virksomheden og ikke systemet, der sikrer dette. Endelig foreslår Metro Service A/S, at kravet om, at medarbejderne er bevidste om konsekvensen af ikke af udføre arbejdet iht. systemet, vendes til den positive formulering at udføre arbejdet i henhold til systemet. Bevidsthed handler ikke kun om, at systemet er implementeret. Bevidsthed går længere end dette. Det drejer sig om, at medarbejderne, udover at følge systemet, f.eks. også forstår og anerkender, hvorfor de gør det. Det er deraf også vigtigt, at medarbejderne forstår, hvilken indflydelse de har på sikkerheden både i positiv og negativ retning. Begrebet er medtaget som krav i bekendtgørelsen som led i den tilpasning til de internationale standarder for ledelsessystemer, som Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har valgt at foretage. Side 17 (27)

18 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har dog taget DSB s kommentar om, at det er virksomheden, der sikrer dette krav, til efterretning og har ændret kravets ordlyd. Ad. 4.4 Kommunikation Sund og Bælt Holding A/S foreslår, at teksten med henblik på forbedring af sikkerheden fjernes, således at dokumentation, der fastholder sikkerheden, også registreres og behandles. DSB og Banedanmark kommenterer også terminologien. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen tager bemærkningerne til efterretning, og har fjernet teksten iht. Sund og Bælts forslag. Ad. 4.5 Sikkerhedsledelsessystemets dokumentation Vedr. generelle kommentarer Metro Service A/S efterlyser begrebet styret information. Kravet handler om styring af dokumenterne, som sikkerhedsledelsessystemet består af; tilgængelighed af systemet samt arkivering af de dokumenter, som genereres ved anvendelse af sikkerhedsledelsessystemet (f.eks. hændelsesregistreringer eller dokumentation for at materiel er vedligeholdt). Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har fundet det formålstjentligt at detaljere dette krav i forhold til de nugældende bekendtgørelser, idet kravene er basale for sikkerhedsledelsessystemet. Styrelsen har ikke ønsket at introducere begrebet styret information men har valgt at fortsætte med at skelne mellem systemets dokumentation, og den dokumentation systemet genererer. Dette for at kunne gøre kravene mere præcise i ordlyden. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har ikke på baggrund af kommentarerne ændret kravene. Vedr om tilgængelighed af systemet Metro Service A/S tolker kravet således, at dokumenter skal være tilgængelige til hver en tid. Metro Service foreslår, at dette kan erstattes af træning. Kravet er, at relevante dele skal være tilgængelige, og at medarbejdere altid skal have mulighed for at søge informationen, f.eks. også via telefonopkald. Det er styrelsens vurdering, at dette ikke til fulde kan erstattes af træning. Side 18 (27)

19 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har ikke på baggrund af kommentaren ændret kravet. Vedr om relevant sporbarhed Metro Service A/S stiller spørgsmål om ordlyden relevant sporbarhed : Hvor mange led og i hvilken anvendelse. Der kan ikke stilles konkrete krav til et bestemt antal led eller anvendelsesområder. Dette bør være virksomheden, der vurderer dette i de konkrete tilfælde. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har ikke på baggrund af kommentaren ændret kravet. Ad. 5 Godkendelse og drift Vedr.: 5.1 Godkendelse af infrastruktur og køretøjer DSB tolker, at ordlyden i dette krav forpligter en jernbanevirksomhed til at sikre, at den infrastruktur virksomheden kører på, er godkendt samt, at kravet også gælder privatejet infrastruktur. Det er ikke en jernbanevirksomheds ansvar at sikre, at den infrastruktur, som virksomheden kører på, er godkendt, da dette ikke er en del af jernbanevirksomhedens ansvarsområder Ligeledes gælder jernbaneloven ikke for privatejet infrastruktur, som kun benyttes til ejerens egen kørsel, jf. jernbanelov nr. 686 af 28. maj , stk 6. Heraf følger, at denne bekendtgørelse heller ikke gælder for denne type infrastruktur. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har dog i kravet præciseret, at det vedrører infrastruktur, som virksomheden er ansvarlig for. Vedr.: 5.3 Drift DSB finder det ikke tydeligt, hvad det indebærer at håndtere tekniske sikkerhedsregler, idet disse ikke er beskrevet i loven. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har taget kommentaren til efterretning og har slettet ordet tekniske. Vedr.: 5.4 Nødberedskab og afværgeforanstaltninger Lokaltog A/S anfører, at kravet er mere detaljeret end kravet i de nugældende bekendtgørelser. Endvidere anfører Lokaltog A/S, at det er et nyt krav, at nødprocedurerne skal evalueres. Side 19 (27)

20 Banedanmark har foreslået, at det præciseres, at genoprettelse af normal drift så hurtigt som muligt ikke sker på bekostning af sikkerheden mm. Det er ikke Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens vurdering, at kravet om evaluering af nødprocedurer er nyt, idet det har været indeholdt i kravet om afholdelse og evaluering af øvelser, jf. bekendtgørelse 1312 af 16/12/ Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har endvidere taget Banedanmarks kommentar til efterretning, og har ændret ordlyden i afsnit til genoprettelse af normal drift foretages på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde. Vedr.: 5.5 Registrering og håndtering af ulykker og forløbere til ulykker DSB og Banedanmark ønsker en forklaring på, hvad der menes med håndtering i driftssituationen. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har taget kommentarerne til efterretning og har ændret ordlyden til bliver afhjulpet og registreret. Således er ordet driftssituationen slettet. Vedr.: 5.6 Opsamling af data om fejl og mangler opstået under driften DSB foreslår, at afhjælpende handlinger tilføjes. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har taget kommentaren til efterretning og har tilføjet ordene bliver afhjulpet. Vedr.: 5.7 Afvigelser fra sikkerhedsledelsessystemet, som identificeres løbende DSB foreslår, at afvigelser videregives til den ansvarlige for afvigelsen, da dette ofte er andre end den ansvarlige for sikkerhedsledelsessystemet. I kravet var anført de relevante ansvarlige for systemet. Med dette menes ikke den ansvarlige for sikkerhedsledelsessystemet, men f.eks. en procesansvarlig. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har fjernet formuleringen om videregivelse i kravet, da dette implicit ligger i håndteringen krævet jf Side 20 (27)

21 Vedr. 5.8 Kontraktstyring Lokaltog A/S bemærker, at kravet er væsentligt mere omfattende end det nugældende krav. DSB foreslår, at ordet funktion ændres til medarbejder. Det er korrekt, at dette krav er beskrevet mere udfoldet. Dette skyldes, at det tilsvarende krav i de gældende bekendtgørelser ikke har været tilstrækkeligt præcist, hvilket har givet anledning til en del fortolkningproblemer. Endvidere har styrelsen taget DSB s kommentar til efterretning og har erstattet funktion med medarbejder. Vedr.: 5.9 Eksterne krav DSB og Metro Service A/S anfører, at det samme krav er stillet både i 1.2 og 5.9. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen henviser til bemærkningen givet i forbindelse med krav 1.2. Vedr.: 5.10 Håndtering af ændringer DSB finder det ikke tydeligt, om der er tale om inddragelse af eksterne parter i i forbindelse med vurdering af ændringer. Endvidere finder DSB det uklart, om ansvaret for håndtering af en ændring kan uddelegeres til en underleverandør i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har taget DSB s kommentarer til efterretning og har tydeligjort i , at relevante eksterne parter skal inddrages. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har endvidere besluttet at fjerne kravet formuleret i Vedr.: 5.11 Dispensationer Lokaltog A/S anfører blot, at de er positive over for dette nye krav. Ad. 6 Overvågning Vedr.: generelle kommentarer DSB og Sund og Bælt Holding A/S bemærker, at der anvendes begrebet sikkerhedsrevision nogle steder i bekendtgørelsen og audit andre steder. Endvidere stiller DSB spørgsmål til, om krav supplerer Side 21 (27)

22 er Begrebet sikkerhedsrevision er fjernet fra bekendtgørelsen og erstattet af intern audit alle steder. Med hensyn til krav 6.1.3, stilles der her krav om, at virksomheden opstiller overvågningsplaner for indikatorer og audits m.v., som er uddybet i de øvrige afsnit 6.2 til 6.5. Styrelsen har præciseret denne forbindelse i disse afsnit. Vedr.: Overvågning af sikkerhedsmål DSB stiller spørgsmålet om, hvorfor der fokuseres på sikkerhedsindikatorer og ikke på sikkerhedsmål. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen tager DSB s kommentar til efterretning og har tilføjet et afsnit om overvågning af sikkerhedsmålenes opfyldelse. Dette er ikke et nyt krav i forhold til høringsudkastet, idet kravet lå implicit i forbindelse med ledelsens evaluering. Det er styrelsens vurdering, at tilføjelsen blot tydeligør kravet. Vedr.: Leverandøraudit Sund og Bælt Holding A/S stiller spørgsmål om sammenhængen mellem begrebet intern audit og audit af eksterne leverandører. Intern audit er audit i egen virksomhed. Krav til overvågning af leverandører er beskrevet i afsnit Det er virksomheden, der beslutter, hvorledes leverandører skal overvåges, og styrelsen ser gerne, at virksomheden foretager audit af leverandører. Dette betegnes som ekstern audit. Derimod stilles der ikke krav om ekstern audit, hvis overvågning kan foregå på anden måde. Ad. 7 Forbedring Vedr.: 7.1 Generelt Banedanmark bemærker, at der ved den seneste sikkerhedskonference blev sagt, at der skulle gennemføres korrigerende handlinger for alle hændelser, og at dette ikke stemmer overens med de i 7.1 anførte nødvendige handlinger. Afsnit 7.1 handler om forbedringer af det, der generelt er omfattet af sikerhedsledelsessystemet og ikke kun om hændelser. Derfor er denne bredere formulering anvendt. Bemærkningen har ikke givet anledning til ændring i bekendtgørelsen. Side 22 (27)

23 Vedr.: 7.2 Ledelsens evaluering DSB har foreslået at udskifte ordene sikkerhedsmæssige formåen med ordet jernbanesikkerhedsniveau. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen tager DSB s kommentar til efterretning, dog således at ordlyden bliver sikkerhedsmæssige niveau. Vedr.: 7.3 Afvigelser og korrigerende handlinger - Generelt Lokaltog A/S mener, at de anførte krav er meget detaljerede, og at de for de nugældende krav blot er angivet i vejledningen. Det er ikke Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens vurdering, at kravene er mere omfattende i forhold til de nugældende krav. I bekendtgørelsen er det blot med flere ord beskrevet, hvilke aktiviteter, der implicit ligger i begrebet korrigerende handlinger. Der er endvidere ikke anført krav til metoder. Metodevalget skal foretages af virksomheden. Metoder til årsagsanalyse kan f.eks. være fiskebensdiagram, 5 x hvorfor eller 8D. Styrelsen har vurderet, at det er nødvendigt at detaljere dette krav. Bemærkningen har ikke givet anledning til ændring i bekendtgørelsen. Vedr.: om identifikation og analyse DSB foreslår, at der henvises til hele afsnit 5 i forhold til, hvor afvigelser identificeres. Endvidere stiller DSB spørgsmål om henvisningen til 6.2, der også omhandler krav om analyse. Endelig foreslår DSB, at afhjælpende handlinger tilføjes. Henvisningen til dele af afsnit 5 og 6 er henvisninger til hvor registrering af afvigelser er beskrevet. De andre afsnit omhandler andre krav, der ligeledes skal opfyldes. Afsnittene skal ses som en helhed. Henvisningen til 6.2 (sikkerhedsindikatorer) drejer sig igen kun om henvisning ti,l hvor afvigelser kan identificeres. Endelig henviser 6.2 tilbage til 7.3 med henblik på analyse. Således anses ringen for at være sluttet. Afhjælpende handlinger stilles der krav om i afsnit 5. Afsnit 7.3 handler om den videre analyse og korrigerende handlinger, som sker med henblik på forbedringer. Side 23 (27)

24 Bemærkningerne har ikke givet anledning til ændringer i bekendtgørelsen. Vedr.: om dokumentation DSB anfører, at de finder det uhensigtsmæssigt, at dokumentationskrav opstilles forskellige steder i bekendtgørelsen, når der er beskrevet et grundlæggende krav i afsnit 4.5. Det grundlæggende krav i 4.5 omhandler dokumentstyring, tilgængelighed og arkivering generelt. I de fleste af de øvrige krav, herunder krav er det specificeret, hvad der skal dokumenteres og arkiveres. Kravene overlapper således ikke hinanden, men supplerer hinanden. Bemærkningen har ikke givet anledning til ændringer i bekendtgørelsen. 20. Generelle kommentarer fra DSB DSB har i sit høringssvar en række generelle betragtninger, som er kommenteret nedenfor i det omfang, de ikke er besvaret i forbindelse med den ovenstående gennemgang. Vedr.: Definitioner og begreber DSB savner entydighed i bekendtgørelsen. Der savnes bl.a. definitioner og afgrænsninger af en række begreber. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har søgt at præcisere en lang række begreber, som det også fremgår af ovenstående afsnit. Det er naturligvis styrelsens opfattelse, at entydighed og klarhed er væsentligt, således at ordlyden i bekendtgørelsen kan forstås og anvendes. Styrelsen har endvidere selv gennemgået bekendtgørelsens ordlyd, og generelt søgt at præcisere, ensrette og tydeliggøre formuleringer. Krav til virksomheden ctr. sikkerhedsledelsessystemet DSB foreslår, at bekendtgørelsen udelukkende beskriver krav til virksomheden og ikke til sikkerhedsledelsessystemet. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har på baggrund af denne kommentar gennemgået bekendtgørelsen og ændret til virksomheden, de steder, hvor det er virksomheden, der stilles krav til. Samtidig er der skrevet sikkerhedsledelsessystemet, når der stilles specifikke krav om, at dette skal indeholde procedurer, processer eller Side 24 (27)

25 systemer, der skal sikre et givet krav. Hermed menes implicit det implementerede sikkerhedsledelsessystem. 21. Øvrige ændringer Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har ud over ovennævnte ændringer foretaget enkelte præciserende ændringer i bekendtgørelsen i forhold til det udkast, der har været i høring. Vedr.: 4.1 Funktioner Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har ændret overskriften til Organisering, da dette synes mere retvisende i forhold til indholdet. Vedr.: 5.8 Kontraktstyring Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har ændret overskriften til Styring af eksterne leverancer, da begrebet kontraktstyring er for snævert i forhold til indholdet. Vedr.: 5.2 Vedligehold af infrastruktur og køretøjer samt 5.3 Drift Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har byttet om på rækkefølgen af disse afsnit for at få en mere naturlig rækkefølge i forhold til indholdet. Side 25 (27)

26 Bilag 1 Høringsparter Aarhus Letbane Aarsleff Rail Alstom Arriva Tog A/S Atkins Danmark A/S Banedanmark Bombardier Transportation Bravida Danmark A/S Captrain Denmark ApS CFL Cargo Danmark ApS CONPAO Consulting Contec Rail ApS COWI DANAK Dansk Byggeri Dansk Erhverv Danske Handicaporganisationer Dansk Industri, Transport Dansk Jernbaneforbund Dansk Kollektiv Trafik (DKT) Danske Regioner Danske Speditører Danske Veterantogsoperatørers Fællesrepræsentation DB Cargo Scandinavia A/S DSB Erik E Business Consultancy Erhvervsstyrelsen Frie Jernbaneingenører ApS Havarikommissionen Hector Rail AB HK Trafik & Jernbane Hove Rail Consult Hovedstadens Letbane Interfleet Technology ApS Jernbanenævnet Keolis KL Lloyds Lokaltog A/S Malus ApS Metro Selskabet Metro Service A/S Midtjyske Jernbaner A/S Midttrafik Movia NIRAS Nordjyske Jernbaner A/S OEM Consult Odense Letbane Per Aarsleff A/S Railcare Danmark Rambøll Ravn Bane 2016 Aps RINA DENMARK ApS Rådet for Bæredygtig Trafik Scanscreen Side 26 (27)

27 Siemens A/S SJ AB Spitzke Scandinavia A/S Strukton Rail Danmark Sund & Bælt Holding A/S Sydtrafik Team Effektiv Regulering, Erhvervsstyrelsen Teknologisk Institut Trafikselskaberne Transport & Service Handel (DI) TX Logistik AB TÜV Rheinland Intertraffic, DK TÜV SÜD Danmark ApS Øresundsbro Konsortiet Veteranbaner: Blovstrød Banen Dansk Jernbaneklub Danske Veterantogsoperatørers Fællesrepræsentation Danmarks Jernbanemuseum Gjedser Jernbane Haderslev- Vojens banen Hedelands Veteranbane Hjerl Hedes Frilandsmuseum Limfjordsbanen Mariager-Handest Veteranjernbane Museumsbanen Maribo-Bandholm MY Veterantog Mønsted Kalkgruber Nordisk Jernbaneklub Nordsjællands Veterantog Projekt Aabenraa Veteranbane Sydjyllands Veterantog Projekt Struer Jernbane Klub Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm Syd Fyenske Veteranjernbane Vestsjællands Veterantog Veteranbanen Bryrup - Vrads VBV Veterantog Vest Østsjællandske Jernbaneklub Side 27 (27)

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Lokaltog, SJ og DSB.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Lokaltog, SJ og DSB. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om certificering af lokomotivførere 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

Læs mere

Høringsnotat. Bestemmelser om kørsel på jernbaneinfrastruktur med togkontrol. 1. Indledning

Høringsnotat. Bestemmelser om kørsel på jernbaneinfrastruktur med togkontrol. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 mru@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bestemmelser om kørsel på jernbaneinfrastruktur med togkontrol 1. Indledning Trafik- og

Læs mere

Høringsnotat. Bestemmelser om kørsel på jernbaneinfrastruktur med togkontrol (BJ) Indledning

Høringsnotat. Bestemmelser om kørsel på jernbaneinfrastruktur med togkontrol (BJ) Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bestemmelser om kørsel på jernbaneinfrastruktur med togkontrol (BJ) Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Lokaltog, Movia Trafik og Danske Regioner.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Lokaltog, Movia Trafik og Danske Regioner. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om godkendelse til uddannelse af lokomotivførere på jernbaneområdet 1. Indledning

Læs mere

Formålet med direktivet er at understøtte interoperabiliteten, ved at mindske de høje krav til sprogkundskaberne for grænseovergangssektioner.

Formålet med direktivet er at understøtte interoperabiliteten, ved at mindske de høje krav til sprogkundskaberne for grænseovergangssektioner. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Dato 14. juni 2016 Sagsnr.: TS10601-00007 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om certificering

Læs mere

i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen.

i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Høringsnotat Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. gebyrer og afgifter på jernbaneområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. gebyrer og afgifter på jernbaneområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 rshj@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens og Jernbanenævnets gebyrer og afgifter på

Læs mere

Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ibrugtag- ningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen 1.

Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ibrugtag- ningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen 1. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsen, Rambøll, TÜV Rheinland Intertraffic GmbH og Banedanmark.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsen, Rambøll, TÜV Rheinland Intertraffic GmbH og Banedanmark. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Høringsnotat Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat TS10901-00016 29-08-2016 Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet

Læs mere

Sikkerhed. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Sikkerhed. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S DSB s høringsbidrag til høring over udkast til revision af bekendtgørelse nr. 14 af 4. januar 2007 om sikkerhedscertificering mm. Sikkerhed

Læs mere

Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse

Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse Jernbanesession 10 Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven UDKAST til Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven (certificering af virksomheder, der udfører opgaver for andre end jernbanevirksomheder og infrastrukturforvaltere) 1. I jernbaneloven, nr. 686 af

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 u, stk. 8, og 24 c, stk. 24, og 26, stk. 1, 1.pkt., i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet 1 I medfør af 11, 56, 58, stk. 2, 59, stk. 2, 102, stk. 1, og 117, stk. 1, i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015,

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om certificering af lokomotivførere. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om certificering af lokomotivførere. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabd@tbst.dk www.tbst.dk Notat Dato 22. november 2016 Sagsnr.: TS10601-00009 Høringsnotat Bekendtgørelse om certificering af lokomotivførere

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet 1) BEK nr 147 af 30/01/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 28. november 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn 2015 - Jernbane 30. januar 2015 Indledning I Trafikstyrelsen ønsker vi åbenhed omkring vores tilsynsaktiviteter. Derfor udgiver vi hvert år en plan for årets

Læs mere

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn 2014-21. januar 2014 Indledning I Trafikstyrelsen ønsker vi åbenhed omkring vores tilsynsaktiviteter. Derfor udgiver vi hvert år en plan for årets tilsyn med

Læs mere

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Notat CATE Journal TS10301-00015 Dato 12. november 2013 Opdatering af Danmarks gennemførelsesplan for TSI Drift og trafikstyring

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 320/8 Den Europæiske Unions Tidende 17.11.2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1078/2012 af 16. november 2012 om en fælles sikkerhedsmetode for overvågning, der skal anvendes af jernbanevirksomheder

Læs mere

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen.

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen. Adelgade 13 1304 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Danmarks implementeringsplan for TSI Drift og trafikstyring (TSI-OPE) Danmarks nationale implementeringsplan

Læs mere

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 8. maj 2017 Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af jernbaneloven

Forslag. Lov om ændring af jernbaneloven Lovforslag nr. L 26 Folketinget 2017-18 Fremsat den 4. oktober 2017 af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven (Certificering af virksomheder,

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data til analyse og planlægning m.v. på jernbaneområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data til analyse og planlægning m.v. på jernbaneområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 4178 0293 sia@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 1. december 2016 Bekendtgørelse om indberetning af data til analyse og planlægning m.v. på jernbaneområdet

Læs mere

Sagshåndtering ved udstedelse. efter bekendtgørelse nr. 147 af om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat

Sagshåndtering ved udstedelse. efter bekendtgørelse nr. 147 af om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat Sagshåndtering ved udstedelse af sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat efter bekendtgørelse nr. 147 af 30.01.2017 om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet 5. maj 2017

Læs mere

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn Denn Vejledning til kapitel 5 Tilsyn 13. januar 2012 {denne side er blank} 3 Vejledning til Forord Forord Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift () kan

Læs mere

Retningslinjer for godkendelse af entreprenører, der leverer jernbanesikkerhedsmæssige ydelser til Banedanmark INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE

Retningslinjer for godkendelse af entreprenører, der leverer jernbanesikkerhedsmæssige ydelser til Banedanmark INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Generelt... 2 1.1 Gyldighed og varighed... 2 1.2 Formål... 2 2 Registrering... 2 2.1 Generelt... 2 2.2 Omfang af registrering... 2 2.2.1 Firmaoplysninger... 2 2.2.2 Jernbanesikkerhedsansvarlig...

Læs mere

Sagshåndtering ved udstedelse. efter bekendtgørelse nr. 147 af om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat

Sagshåndtering ved udstedelse. efter bekendtgørelse nr. 147 af om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat Sagshåndtering ved udstedelse af sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat efter bekendtgørelse nr. 147 af 30.01.2017 om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet Version 2 24.

Læs mere

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Sagsnr.: TS2010000-00047 Dato 29. november 2017 LC Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT Bruxelles, den 10. juli 2018 Ophæver og erstatter meddelelsen af 27. februar 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER DET FORENEDE KONGERIGES

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Strasbourg, den 12.2.2019 COM(2019) 88 final 2019/0040 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om visse aspekter af jernbanesikkerhed og -forbindelser med hensyn

Læs mere

5. marts Spørgsmål og svar vedr. sikkerhedscertificering af entreprenører:

5. marts Spørgsmål og svar vedr. sikkerhedscertificering af entreprenører: Spørgsmål og svar vedr. sikkerhedscertificering af entreprenører: Kravene til virksomheder, der på eget ansvar udfører kørsel på jernbanenettet, er reguleret i lovgivningen inden for jernbaneområdet bl.a.

Læs mere

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Juni 2018 3 Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Forord Generelt Veteranbanebekendtgørelsen for egne baner

Læs mere

Afgørelse om afslag på anmodning om aktindsigt

Afgørelse om afslag på anmodning om aktindsigt RAVN Bane 2016 ApS Roholmsvej 12 F 2620 Albertslund Att.: Adm. dir. Jesper Ravn Fremsendt pr. mail til: jesper@ravn-bane.dk 15. april 2016 Afgørelse om afslag på anmodning om aktindsigt Kære Jesper Ravn,

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 saos@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk SAOS Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Læs mere

Datatilsynet og Rigsrevisionen har meddelt, at de ikke har bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet.

Datatilsynet og Rigsrevisionen har meddelt, at de ikke har bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet. HØRINGSNOTAT Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk I. Høringen Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 18. juni 2018 sendt

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Bekendtgørelse om veterantogskørsel på det åbne jernbanenet. (Veteranbanebekendtgørelsen for jernbanenettet)

Bekendtgørelse om veterantogskørsel på det åbne jernbanenet. (Veteranbanebekendtgørelsen for jernbanenettet) Bekendtgørelse om veterantogskørsel på det åbne jernbanenet (Veteranbanebekendtgørelsen for jernbanenettet) I medfør af 40, stk. 7 og 8, og 56, i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes

Læs mere

Høring over udkast til Bekendtgørelse om infrastrukturafgifter m.v. for statens jernbanenet

Høring over udkast til Bekendtgørelse om infrastrukturafgifter m.v. for statens jernbanenet Til diverse høringsparter, jf. vedlagte høringsliste. 30.10.2018 Høring over udkast til Bekendtgørelse om infrastrukturafgifter m.v. for statens jernbanenet Hermed sendes udkast til Bekendtgørelse om infrastrukturafgifter

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige

Læs mere

Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat

Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat Afholdt torsdag d. 28. januar 2016 hos Banedanmark Program for mødet 1) Velkomst og formål ved Martin Harrow, områdechef for Kvalitet

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter:

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk J. nr. TS30302-00084 J. nr. TS30302-00089 Høringsnotat BL der vedrører EU-forordning nr. 376/2014 om indberetning

Læs mere

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K 24. juli 2013 UHa Deres sagsnr.: MST-600-00023 Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade 29 1401 København K Høring af udkast til ny bekæmpelsesmiddelbekendtgørelse og ny bekendtgørelse med lister over

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2060600-00013 Dato: 20-06-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra

Læs mere

Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1

Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1 Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1 I medfør af 26 i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1171 af 2. december 2004, fastsættes: 1. Bekendtgørelsen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af jernbaneloven 1)

Forslag. Lov om ændring af jernbaneloven 1) Til lovforslag nr. L 184 Folketinget 2018-19 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 23. april 2019 Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven 1) (Implementering af dele af den tekniske

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik

Høringsnotat. Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 4178 0255 Fax 7262 6790 nzj@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik i trafikselskaber og hos jernbanevirksomheder

Læs mere

UDKAST. til. Bekendtgørelse om infrastrukturforvalteres uafhængighed og uvildighed 1

UDKAST. til. Bekendtgørelse om infrastrukturforvalteres uafhængighed og uvildighed 1 UDKAST til Bekendtgørelse om infrastrukturforvalteres uafhængighed og uvildighed 1 I medfør af 102, stk. 1 og 117, stk. 1 i jernbanelov, lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes: Anvendelsesområde 1. Bekendtgørelsen

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 5.2.2015 L 29/3 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/171 af 4. februar 2015 om visse aspekter af proceduren for udstedelse af licenser til jernbanevirksomheder (EØS-relevant tekst) EUROPA-KOMMISSIONEN

Læs mere

Nyhedsbrev om Jernbanesikkerhed, Arbejdsmiljø og Uddannelser

Nyhedsbrev om Jernbanesikkerhed, Arbejdsmiljø og Uddannelser Nyhedsbrev om Jernbanesikkerhed, Arbejdsmiljø og Uddannelser Nr. 14 December 2018 Indhold Ny bekendtgørelse om erstatnings- og forsikringsbeløb på jernbaneområdet Banedanmark har lagt opdaterede Retningslinjer

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat 25. august 2016 TS31711-00001 Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed

Læs mere

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke:

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke: ISO 9001:2015 Side 1 af 8 Så ligger det færdige udkast klar til den kommende version af ISO 9001:2015. Standarden er planlagt til at blive implementeret medio september 2015. Herefter har virksomhederne

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.8.2015 COM(2015) 389 final 2015/0180 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om fastsættelse af den holdning, Unionen skal indtage på den 12. generalforsamling i OTIF

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om statsgaranti, garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering

Læs mere

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes 22. november 2017 Det er politisk besluttet at elektrificere dele af jernbanen i Danmark. Trafik-, Byggeog Boligstyrelsen

Læs mere

Vejledning til veteranbanebekendtgørelsens

Vejledning til veteranbanebekendtgørelsens Vejledning til veteranbanebekendtgørelsens 11-12 og 18-19 Krav til personer December 2011 3 Vejledning til vetetanbanebekendtgørelsen Indledning Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om

Læs mere

Notat. Direktionssekretariatet. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Notat. Direktionssekretariatet. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Notat Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S DSB s høringssvar vedr. ny bekendtgørelse om certificering af lokomotivførere DSB takker for modtagelsen af høringsudgaven af Bekendtgørelse

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige

Læs mere

Forslag. Lov om ophævelse af lov om Banedanmark og ændring af lov om jernbane

Forslag. Lov om ophævelse af lov om Banedanmark og ændring af lov om jernbane 2009/1 LSF 214 (Gældende) Udskriftsdato: 16. januar 2017 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin. Fremsat den 29. april 2010 af transportministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag

Læs mere

Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB. April Version 1.0

Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB. April Version 1.0 Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB April 2008 Version 1.0 Indhold 1. Indledning... 3 2. Mission... 3 3. Målsætning... 3 4. Dækningsområde og afgrænsning... 4 5. Ansvar og organisering... 4 6.

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS2010000-00026 Dato 22. maj 2014 LC Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Rapport. Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Rapport. Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Rapport Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet Til: Fra: cc: Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Øresundsbro Konsortiet Vester Søgade 10 1601 København V Transportstyrelsen,

Læs mere

garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af alment byggeri

garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af alment byggeri Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Sagsnr.: BO0103-00036 Dato: 14-12-2018 Sagsbehandler: jhan Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Miljøteknologi MST-5201-00056 Ref. EVNST Den 26. september 2016 Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Et udkast til bekendtgørelsen

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning Sorsigvej DE 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20703-00060 Dato: 21-05-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning

Læs mere

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer. og afgifter på luftfartsområdet m.v.

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer. og afgifter på luftfartsområdet m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelser om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. For Danmark:

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond (herefter DANAK),

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.10.2016 COM(2016) 689 final 2013/0028 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions

Læs mere

Vejledning i Sikkerhedsledelse

Vejledning i Sikkerhedsledelse Vejledning i Sikkerhedsledelse efter bekendtgørelse nr. 147 af 30.01.2017 om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet 17. marts 2017 3 Vejledning i Sikkerhedsledelse Indhold Indledning

Læs mere

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på

Læs mere

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen.

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00160 Dato: 16-04-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brugerinformation hos motorkøretøjsforhandlere

Læs mere

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016.

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 Fax 72 62 67 90 TS111-00010 Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016 Deltagere 1. Benny

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om beredskabsarbejde på jernbane- og luftfartsområdet

UDKAST. Bekendtgørelse om beredskabsarbejde på jernbane- og luftfartsområdet UDKAST Bekendtgørelse om beredskabsarbejde på jernbane- og luftfartsområdet I medfør af 147 a, 149, stk. 10 og 152 a, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 29. august 2013, og 8 d, stk.

Læs mere

Rapport. Sikkerhedsrapport 2013 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Rapport. Sikkerhedsrapport 2013 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Rapport Sikkerhedsrapport 2013 for Øresundsbro Konsortiet Til: Fra: cc: Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Øresundsbro Konsortiet Vester Søgade 10 1601 København V Transportstyrelsen,

Læs mere

Retningslinjer for udstedelse, ajourføring og suspension af lokomotivførerlicens og -certifikat

Retningslinjer for udstedelse, ajourføring og suspension af lokomotivførerlicens og -certifikat Retningslinjer for udstedelse, ajourføring og suspension af lokomotivførerlicens og -certifikat Indholdet i dette dokument er udarbejdet af: Fagansvarlig, Lars Veiler Godkendt af: Områdechef for Organisationsudvikling,

Læs mere

Lov om ændring af jernbaneloven 1)

Lov om ændring af jernbaneloven 1) LOV nr 510 af 01/05/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 14. juni 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., j.nr. 2018-2891 Senere ændringer

Læs mere

Rapport. Sikkerhedsrapport 2015 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Rapport. Sikkerhedsrapport 2015 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Rapport Sikkerhedsrapport 2015 for Øresundsbro Konsortiet Til: Fra: cc: Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Øresundsbro Konsortiet Vester Søgade 10 1601 København V Transportstyrelsen,

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 saos@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk SAOS Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Læs mere

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Overordnede bemærkninger takker for muligheden for igen

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 7. oktober 2008 (OR. en) 2006/0272 (COD) PE-CONS 3668/08 TRANS 250 CODEC 990 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 9.4.2018 C(2018) 2001 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 9.4.2018 om praktiske ordninger for udstedelse af EU-sikkerhedscertifikater til jernbanevirksomheder

Læs mere

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 44 Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 2018-2227 Notat om indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om trafikselskaber (Overdragelse

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 25. januar 2018 2017-6159 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt tilgængelig infrastruktur

Læs mere

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1 Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat - SANI Sagsnr.: TS2100201-00020 Dato: 07-12-2017 Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om undervisningsplaner for køreuddannelsen

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Dato: 05-09-2018 Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs 1. Indledning

Læs mere

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke:

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke: ISO 9001:2015 Side 1 af 8 Så blev den nye version af ISO 9001 implementeret. Det skete den 23. september 2015 og herefter har virksomhederne 36 måneder til at implementere de nye krav i standarden. At

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00189 Dato: 04-12-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme 1. Indledning

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 185/6 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/1136 af 13. juli 2015 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 402/2013 om den fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering

Læs mere

Ekg, eller beskrivelse af Ekg fra anerkendt laboratorium, er vedlagt: Ja: Nej:

Ekg, eller beskrivelse af Ekg fra anerkendt laboratorium, er vedlagt: Ja: Nej: Diabeteserklæring for jernbanepersonale Cpr. nr.: Navn: Adresse: Husk at underskrive og medsende side 2. Edvard Thomsens Vej 14 Telefon 7221 8800 Fax 3338 1439 helbred@tbst.dk www.tbst.dk Højde og vægt

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om køretøjers tekniske kompatibilitet. 1. Indledning 2. BN2-74-1

Høringsnotat. Bekendtgørelse om køretøjers tekniske kompatibilitet. 1. Indledning 2. BN2-74-1 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 4178 0370 Fax 7262 6790 mago@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om køretøjers tekniske kompatibilitet med jernbanenettet 1. Indledning Trafik-

Læs mere

Ansøgning om godkendelse som uddannelsescenter for lokomotivførere

Ansøgning om godkendelse som uddannelsescenter for lokomotivførere Ansøgning om godkendelse som uddannelsescenter for lokomotivførere i henhold til bekendtgørelse 1029.af 5. november 2012 som gennemfører Kommissionens afgørelse 2011/765/EU af 22. november 2011 om kriterier

Læs mere