Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018"

Transkript

1 Pejlemærker for dansk økonomi, juni Opsvinget er i gang pæn lønudvikling de kommende år Den 12. juni 2018 Sagsnr. S Dok.nr. D bv/mab Der er tydelige tegn på, at opsvinget nu har bidt sig fast. I verdensøkonomien har opsvinget bidt sig fast i den amerikanske og europæiske økonomi til gavn for danske virksomheders eksportmuligheder. Efter godt 10 år er dansk økonomi nu ude af krisen. De kommende år ventes erhvervsinvesteringerne og det private forbrug at tage yderligere til, så udviklingen heri vil være mere i tråd med de historiske tendenser. Opsvinget er også godt for arbejdsmarkedet. Det ventes, at beskæftigelsen øges med ca job frem mod 2020, og samtidig vil arbejdsløsheden falde, om end en væsentlig del af beskæftigelsesfremgangen tilskrives et øget arbejdsudbud som følge af tilbagetrækningsaftalerne. Den øgede efterspørgsel på arbejdskraft betyder også, at den nominelle lønudvikling vil tiltage, og det skønnes, at den årlige lønudvikling vil øges fra ca. 2¼ pct. i 2017 til omkring 3 pct. i Den forventede lønudvikling indebærer også en pæn reallønsstigning i perioden. Umiddelbart vil den ventede lønudvikling ikke svække erhvervslivets konkurrenceevne. Det skyldes, at i takt med at opsvinget tager til, udvides arbejdsstyrken gennem de vedtagne tilbagetrækningsreformer. Det mindsker risikoen for overophedning af det danske arbejdsmarked som arbejdsgiverne (DA, DI og DE) advarer om og dermed er der plads og råd til den ventede lønudvikling. Var der udtalt mangel på arbejdskraft, ville den nuværende og ventede lønudvikling være markant højere. De offentlige overenskomstforhandlinger i foråret 2018 (OK18) mundede ud i nye treårige forlig, som indebærer en samlet lønudvikling på ca. 8,1 pct., hvilket er i underkanten af den ventede private lønudvikling. Dermed er der tale om ansvarlige overenskomster, der understøtter danske virksomheders konkurrenceevne i de kommende år. De offentlige finanser styrkes i prognoseperioden, og er sunde og holdbare på langt sigt. Dermed tilsiger de offentlige finanser ikke af selv et behov for finanspolitiske stramninger. Udviklingen i verdensøkonomien kan blive udfordret af den amerikanske handels- og toldpolitik, hvor der er risiko for handelskrig mellem USA og henholdsvis Kina og Europa. Dette kan svække udviklingen i verdensøkonomien, hvilket også vil skade dansk økonomi.

2 I det følgende præsenteres først forventningerne til lønudviklingen i de kommende år, herunder beskrives den overordnede økonomi i de offentlige overenskomstforlig fra foråret 2018 (OK18). Dernæst ses på den økonomiske baggrund. Det vil sige den aktuelle konjunktursituation og konjunkturprognoserne for de kommende år. Side 2 af 9 Løn- og prisudviklingen frem mod 2020 Efter 10 år har dansk økonomi revet sig fri af krisen. Opsvinget har nu bidt sig fast og er robust i dansk økonomi. De forbedrede konjunkturer i Danmark såvel som i udlandet indebærer, at virksomhedernes afsætningsmuligheder styrkes, hvorfor virksomhederne vil ansætte flere. Den øgede efterspørgsel på arbejdskraft fører til en forventning om, at den nominelle lønstigningstakt vokser fra ca. 2¼ pct. i 2017 til omkring 3 pct. i 2020, jf. tabel 1. Tabel 1. Forskellige institutioners løn- og prisskøn for ØIM NB DØR LO --- stigning i pct. --- Nominel timeløn, pct ,2 2,1 2,1 2, ,8 2,5 2,5 2, ,9 3,0 3,0 2, ,3 3,1 2,8 Forbrugerpriser, pct ,1 1,1 1,3 1, ,0 0,7 0,9 1, ,6 1,5 1,5 1, ,6 1,8 1,8 Reallønsudvikling, pct ,1 1,0 0,8 1, ,8 1,8 1,6 1, ,3 1,5 1,5 1, ,7 1,3 1,0 Kilde: DØR: Dansk Økonomi, forår 2018, NB: Prognose, marts 2018, ØIM: Økonomisk Redegørelse (Økonomi- og Indenrigsministeriet, maj 2018), LO: Prognose, maj Det forventes også, at inflationen tager til i takt med, at aktiviteten og den generelle efterspørgsel øges i økonomien. Således forventes, at inflationen vil stige fra det lave niveau på ca. 1 pct., vi ser i dag. Dog skønnes det, at inflationen både i 2018, 2019 og 2020 vil ligge under 2 pct. Dermed peger løn- og prisprognoserne på, at der er udsigt til reallønsstigninger i de kommende år. I 2018 og 2019 vil reallønsstigningerne ligge på omkring 1½ - 1¾ pct., hvilket vil være på linje med den generelle produktivitetsudvikling. 1 I 2020 skønnes en reallønsfremgang på mellem 1-1¾ pct. 1 Udvikler reallønnen sig i takt med timeproduktiviteten indebærer det, at lønomkostningerne pr. produceret enhed er uændrede.

3 Realiseres de skønnede lønstigningstakter, vil det næppe udfordre virksomhedernes konkurrenceevne, og derved deres indtjeningsmuligheder. Det betyder, at konkurrenceevnen i forhold til udlandet i værste fald vil være uændret. Side 3 af 9 Ansvarlige offentlige overenskomstforlig understøtter konkurrenceevnen Forårets offentlige overenskomstforhandlinger mundede ud i forlig med en pæn reallønsfremgang til de offentlige ansatte. I både stat, kommuner og regioner forventes en samlet offentlig lønudvikling på 8,1 pct. frem mod 2020, jf. figur 1. Figur 1. De offentlige forlig i foråret 2018 Anm.: Den stiplede linje er den ventede prisudvikling gennem overenskomstperioden, som skønnet af Økonomi- og Indenrigsministeriet, december Her blev skønnet en prisudvikling på 4,90 pct. over overenskomstperioden. Den fuldt optrukne linje dækker over forventningerne til den private lønudvikling frem mod På det statslige område udgør de generelle lønforbedringer, den forventede udmøntning fra reguleringsordningen samt puljer 6,6 pct. point af den forventede samlede lønudvikling. Den resterende del af 1,5 pct. point tilskrives strukturforskydninger og lokal løndannelse. På det kommunale og regionale område udgør de generelle lønforbedringer, den forventede udmøntning fra reguleringsordningen samt puljer 7,5 pct. point af den forventede samlede lønudvikling. Den resterende del 0,6 pct. point tilskrives strukturforskydninger og lokal løndannelse. Den forventende lønudvikling i stat, kommuner og regioner skønnes at ligge i underkanten af den private lønudvikling, hvorfor der er tale om ansvarlige overenskomster, der alt andet lige vil understøtte danske virksomheders konkurrenceevne.

4 Baggrund: Opsvinget er i gang Opsvinget har nu bidt sig fast, navnlig i den amerikanske og europæiske økonomi. Derimod er væksten i BRIK-landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina) større end i de foregående år. Side 4 af 9 I de senere år er den generelle usikkerhed i verdensøkonomien blevet mindre. På den ene side har den økonomiske politik i USA gennem finanspolitiske lempelser og en mere beskyttende (af amerikansk økonomi) handelspolitik understøttet aktiviteten i den amerikanske økonomi, om end virkningen ikke er så stor som ventet af Trumpadministrationen. På den anden side har den noget mere restriktive handelspolitik øget risikoen for handelskrig mellem USA og henholdsvis Kina og Europa. Dette er sammen med den fortsatte usikkerhed om betydningen af BREXIT på britisk og europæisk økonomi de største risikomomenter for udviklingen i verdensøkonomien. Begge dele vil ikke bare svække den økonomiske udvikling, men kan også skabe politisk uro, der destabiliserer og skaber yderligere usikkerhed om udviklingen i verdensøkonomien. Forventningen er, at opsvinget i verdensøkonomien er robust og har bidt sig fast. Det gælder navnlig i de lande, som danske virksomheder handler mest med, hvorfor danske virksomheders eksportmuligheder alt andet lige forventes forbedret i de kommende år, jf. figur 2. Figur 2. Tiltagende BNP-vækst i verdensøkonomien Kilde: OECD Den tiltagende vækst blandt de danske samhandelspartnere betyder, at danske eksportvirksomheders afsætningsmuligheder alt andet lige er styrket. Den danske eksport ligger nu væsentligt over niveauet før, Finanskrisen satte ind i slutningen af Dette understreger også, at danske virksomheders konkurrenceevne er stærk, og dette vil lønudviklingen i de kommende år ikke ændre på, jf. figur 3.

5 Figur 3. Eksport og import af varer og tjenester, mia. kr. Side 5 af 9 Kilde: Nationalregnskabet, Danmarks Statistik På trods heraf hævder en række arbejdsgivere (læs: DA, Dansk Erhverv og Dansk industri), at (løn)konkurrenceevnen igen er under pres. Endvidere frygter de, at der er en betydelig overophedning undervejs. Presset på konkurrenceevnen tilskriver de, at eksporten har været stort set uændret de seneste måneder, samtidigt med, at de ser mangel på arbejdskraft og tiltagende lønstigninger. Den ventede lønudvikling samt den ansvarlige fornyelse af de offentlige overenskomster i foråret 2018 ligger inden for, hvad der er plads og råd til. I den sammenhæng skal det nævnes, at tilbagetrækningsreformerne i øjeblikket styrker arbejdsudbuddet, hvilket alt andet lige mindsker risikoen for, at arbejdsmarkedet overophedes. Dette ligger også til grund for Vismændene, regeringen og LO s prognoser. Så der er ikke tegn på en generel mangel på arbejdskraft, men derfor kan der godt være mangel på arbejdskraft med højt specialiseret viden. Den tiltagende vækst betyder, at den gode udvikling, som vi har set på arbejdsmarkedet siden 2015, skønnes at fortsætte i de kommende år. Frem mod 2020 forventes skabt op mod nye jobs. Det betyder, at arbejdsløsheden falder, men ikke i samme takt, da arbejdsstyrken også udvides i perioden primært som følge af tilbagetrækningsreformerne. En lang række andre reformer bidrager også til den øgede arbejdsstyrke i perioden, jf. figur 4a og figur 4b.

6 Figur 4a. Flere i arbejde Figur 4b. Færre arbejdsløse Side 6 af 9 Anm.: Figur 4a viser udviklingen i beskæftigelsen sæsonkorrigeret. Figur 4b viser udviklingen i arbejdsløsheden sæsonkorrigeret, både for akademikere og generelt på arbejdsmarkedet. Akademikerledigheden vedrører kun akademikere tilmeldt en akademisk a-kasse. Noter: Databrud for akademikeres ledighedsstatistik, pr. 17. juli Kilde: Danmarks Statistik og Akademikernes ledighedsstatistik. I de senere år er det den private beskæftigelse, som er vokset, mens den offentlige beskæftigelse, navnlig i kommunerne, fortsat er faldet. Det sidste kan tilskrives et mindre forbrug i kommunerne, blandt andet som følge af budgetlovens udgiftslofter og sanktioner. Gennem krisen har akademikere når vi ser på medlemmerne af de akademiske a-kasser oplevet en væsentligt lavere arbejdsløshed end resten af arbejdsmarkedet. Det ser dog ud til, at den generelle arbejdsløshed er faldet hurtigere end arbejdsløsheden blandt akademikere, jf. figur 4b. Det skal i denne sammenhæng nævnes, at opgørelsen af akademikerarbejdsløsheden er under revision og, at opgørelsen alene bygger på medlemmer af a-kasser, og ikke hele den akademiske arbejdsstyrke, hvorfor akademikerarbejdsløsheden formentlig er overvurderet i denne opgørelse. Stigende optimisme blandt forbrugere og virksomheder Den gunstige udvikling på arbejdsmarkedet og forventningen om bedre konjunkturer i fremtiden er en væsentlig årsag til, at forbrugertilliden fortsat ligger rimelig højt, jf. figur 5a. Figur 5a. Aftagende, men relativ høj forbrugertillid Figur 5b. Stigende optimisme i erhvervslivet Anm.: Figuren viser det sammensatte konjunkturbarometer for industri og byggeri, hvilket er et udtryk for disse sektorers forventninger til fremtiden. Kilde: Danmarks Statistik. Dertil kommer, at erhvervslivet her repræsenteret ved industrien og byggeriet er mere optimistiske omkring fremtiden, og siden udgangen

7 af 2014 er deres tillid til fremtiden blevet bedre, hvilket også giver grobund for optimisme, jf. figur 5b. Side 7 af 9 Således tegner både den seneste udvikling i dansk økonomi og forventningerne til fremtiden et billede af en økonomi i bedring. Det betyder også, at virksomhederne i de kommende år forventes at stå i en bedre økonomisk situation end dengang krisen satte ind i slutningen af Prognoser for dansk økonomi frem mod 2020 Prognoserne for dansk økonomi forventer fortsat, at økonomien er i bedring, og at væksten tager til frem mod De makroøkonomiske prognoser skønner, at væksten i prognoseårene vil ligge omkring 2 pct., hvilket understreger, at dansk økonomi, ligesom resten af verdensøkonomien, nu er ude af krisens skygge, og at opsvinget har bidt sig fast, jf. bilag 1. Den gunstige udvikling tilskrives dels, at den indenlandske efterspørgsel tager til og dels, at nettoeksporten øges. Stigningen i den indenlandske aktivitet skyldes flere forhold. For det første, at virksomhedernes øgede optimisme og forbedrede afsætningsmuligheder også øger erhvervsinvesteringerne. For det andet ventes yderligere bedring på boligmarkedet. For det tredje forbedrer den øgede aktivitet også forbrugernes økonomiske situation, hvorfor det private forbrug også tager til. Den øgede aktivitet betyder også, at beskæftigelsen øges. De fleste prognosemagere skønner, at der skabes op mod nye job frem mod 2020 i forhold til udgangen af Det er primært i den private sektor, der skabes nye job, mens udviklingen i den offentlige beskæftigelse mere eller mindre står stille. Det sidste skal ses i lyset af udsigten til beskeden vækst i den offentlige sektor, om nogen, da der fortsat er meget fokus på en stram økonomistyring i den offentlige sektor. Den øgede beskæftigelse realiseres gennem en faldende arbejdsløshed, men også gennem en udvidet arbejdsstyrke. Den større arbejdsstyrke tilskrives de arbejdsudbudsreformer, der er blevet gennemført, navnlig tilbagetrækningsreformen fra Prognoserne viser, at de offentlige finanser frem mod 2020 styrkes yderligere, og langsigtede fremskrivninger fra Økonomi- og Indenrigsministeriet og Det Økonomiske Råds sekretariat tegner et billede af, at de offentlige finanser er sunde så langt øjet rækker.

8 Bilag 1: Prognoseoversigt for dansk økonomi Side 8 af 9 Procentvis realvækst ØIM NB DØR LO Privat forbrug ,5 2, ,3 1,9 1,3 1, ,2 1,8 0,3 2, ,7 0,5 2,0 Offentligt forbrug ,2 1, ,5 1,0 1,1 1, ,3 0,8 1,4 0, ,8 0,3 0,3 Offentlige investeringer ,8-4, ,5-1,1 5,4 0, ,3 0,2 4,2-0, ,5 2,4 3,4 Boliginvesteringer ,2 4, ,2 5,4 4, ,4 3,8 4,2 4, ,0 2,4 3,4 Erhvervsinvesteringer ,6 3, ,9 3,6 4,5 5, ,7 6,1 4, ,9 6,4 4,2 Lagerinvesteringer (pct. Af BNP) ,1 0, ,0 0,0 0,1 0, ,0 0,0-0,1 0, ,0-0,1 0,0 Eksport af varer og tjenester ,4 4, ,0 2,1 2,9 2, ,0 2,7 3,7 3, ,9 2,6 3,1 Import af varer og tjenester ,1 4, ,8 2,5 4,2 3, ,0 3,8 4,2 3, ,9 3,6 3,0 BNP ,2 2,1 2,2 2, ,9 1,9 1,8 1, ,7 1,8 2,3 2, ,7 2,0 2,0 --- Pct. Af BNP --- Faktisk offentlig saldo ,0 0,5 1, ,5-0,9-0,9-0, ,5-1 -0,5-0, ,6-0,2 0,0 Strukturel offentlig saldo ,1 - -0, ,2 - -0, ,1 - -0, ,3 - Betalingsbalancen ,8 7, ,3 7,7 6,6 7, ,3 6, ,8 5,2 6,7 Output gab , ,4 - -0, , ,2 -

9 ØIM NB DØR LO Side 9 af Niveau, 1000 personer --- Bruttoledighed (årsgennemsnit) Beskæftigelse (inkl. Orlov, undtagen for DØRS) Arbejdsstyrke, i alt Kilde: DØR: Dansk Økonomi, forår 2018, NB: Prognose, marts 2018, ØIM: Økonomisk Redegørelse (Økonomi- og Indenrigsministeriet, maj 2018), LO: prognose, maj 2018.

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 - Fri af krisen - opsvinget tegner til at være robust Den 21. december 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-20930 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december Positive takter, og på vej ud af krisen

Pejlemærker for dansk økonomi, december Positive takter, og på vej ud af krisen Pejlemærker for dansk økonomi, december 2016 - Positive takter, og på vej ud af krisen Det ventes, at verdensøkonomien og dansk økonomi vil fortsætte de positive takter i de kommende år og, at vi nu er

Læs mere

Pejlemærker december 2018

Pejlemærker december 2018 Udlandet Gunstig udvikling i verdensøkonomien. Usikkerheden tager til BNP-Vækst Udsigt til moderat vækst i BNP Beskæftigelse 60.000 nye jobs, og stor efterspørgsel på højt kvalificeret arbejdskraft Arbejdsløshed

Læs mere

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016 Pejlemærke for dansk økonomi, juni 16 Ligesom verdensøkonomien, er dansk økonomi aktuelt i bedring. I verdensøkonomien er det navnlig i USA og EU, der er tegn på fremgang. Derimod oplever BRIK landene

Læs mere

Aftagende vækst i de kommende år

Aftagende vækst i de kommende år Udlandet Udviklingen præges af usikkerhed Vækst Udsigt til en langsommere vækst i de kommende år Beskæftigelse Der vil blive skabt ca. 40.000 nye jobs frem mod 2021 Arbejdsløshed Arbejdsløsheden falder

Læs mere

Formstærk fremgang skal mærkes af alle

Formstærk fremgang skal mærkes af alle LO s økonomiske prognose November 2018 Formstærk fremgang skal mærkes af alle Fremgangen i dansk økonomi og på arbejdsmarkedet har været solid de seneste år. Der er udsigt til en årlig vækst omkring 2

Læs mere

Gode muligheder for job til alle

Gode muligheder for job til alle LO s økonomiske prognose Maj 2018 Gode muligheder for job til alle Der er udsigt til fortsat fremgang i økonomien de kommende år på omkring 2 pct. Samtidig ventes beskæftigelsen at stige med 90.000 personer

Læs mere

Grønt lys til det aktuelle opsving

Grønt lys til det aktuelle opsving November 2017 Grønt lys til det aktuelle opsving Opsvinget i dansk økonomi er taget til i styrke, og der ventes en vækst på og lidt over 2 pct. de næste år. Der er også udsigt til, at beskæftigelse fortsætter

Læs mere

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Dansk Industri Aktuelle konjunkturtendenser Fra september til oktober viser opgørelsen af bruttoledigheden et fald på 1.1 fuldtidspersoner, eller,1 procentpoint.

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema : Moderat opsving i dansk økonomi frem mod 1 Ugens tema II Aftale om kommunernes og regionernes økonomi for 13 Ugens tendenser Tal om konjunktur og arbejdsmarked

Læs mere

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder.

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder. Finansudvalget 2014-15 (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Det talte ord gælder. 1 Af Økonomisk Redegørelse der offentliggøres senere i dag fremgår det, at dansk økonomi er

Læs mere

Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, efterår 2016

Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, efterår 2016 T Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, efterår 2016 Dansk Metal vil gerne kvittere for formandskabets seneste rapport, hvori vigtige temaer som investeringer og ulighed tages op. Vi

Læs mere

Mindre optimistiske forbrugere

Mindre optimistiske forbrugere NØGLETAL UGE 51 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Mindre optimistiske forbrugere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge er der kommet nye tal, der er med til at tegne det aktuelle

Læs mere

Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur

Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur 9-- Forberedelse af lønforhandlingen Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur Overblik Fra august til september var bruttoledigheden næsten uændret, dog med en lille stigning på. Dermed lå bruttoledigheden

Læs mere

Vækstskønnene for både 2010 og 2011 er justeret op med 0,1 pct.-enhed i forhold til Økonomisk Redegørelse, december 2009.

Vækstskønnene for både 2010 og 2011 er justeret op med 0,1 pct.-enhed i forhold til Økonomisk Redegørelse, december 2009. Pressemeddelelse 19. maj 2010 Økonomisk Redegørelse, maj 2010 - Prognosen Der er igen vækst i dansk økonomi efter det kraftige tilbageslag frem til sommeren 2009 som fulgte efter den internationale finanskrise.

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering NØGLETAL UGE 22 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge blev vi rigere på prognoser for dansk økonomi.

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder NØGLETAL UGE 5 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge kom de økonomiske vismænd med deres forårsrapport, der blandt andet indeholder en ny prognose

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK ØKONOMISK UDVIKLING I DANMARK OG UDLANDET Nationalbankdirektør Per Callesen, Vækst og Ledelse 219 Kan vi undgå, at højkonjunkturen følges af et markant tilbageslag? Dybe lavkonjunkturer

Læs mere

Pressemeddelelse. Økonomisk Redegørelse, december Prognosen. 11. december 2009

Pressemeddelelse. Økonomisk Redegørelse, december Prognosen. 11. december 2009 Pressemeddelelse 11. december 2009 Økonomisk Redegørelse, december 2009 - Prognosen De fremadrettede konjunkturudsigter for Danmark vurderes at være styrket siden august navnlig i lyset af udviklingen

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: EU-note F Udvalgenes medlemmer 16. april 2015 Det Europæiske

Læs mere

Skøn over løn- og prisudviklingen

Skøn over løn- og prisudviklingen 7.12.2006 Notat 14571 poul Skøn over løn- og prisudviklingen Det Økonomiske Råds formandskab - Vismændene - har udsendt deres halvårlige rapport den 5. december 2006. Den 6. december 2006 offentliggjorde

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Væksten forventes at blive lavere i og end hidtil ventet hvilket bl.a.

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

Største stigning i bruttoledigheden

Største stigning i bruttoledigheden Største stigning i bruttoledigheden siden efteråret 9 Bruttoledigheden er steget med hele 5. fuldtidspersoner den seneste måned og har dermed rundet 171. fuldtidspersoner svarende til,3 pct. af arbejdsstyrken.

Læs mere

Negativ vækst i 2. kvartal 2012

Negativ vækst i 2. kvartal 2012 Foreløbigt nationalregnskab 2. kvartal 2012 Dagens nationalregnskab bekræfter med en negativ vækst på ½ pct. det billede, indikatorerne har tegnet af økonomisk modvind de seneste måneder. Havde det ikke

Læs mere

Informationsmøde om lokale lønforhandlinger

Informationsmøde om lokale lønforhandlinger Informationsmøde om lokale lønforhandlinger Underdirektør Steen Nielsen (snn@di.dk) Konsulent Nicolas Jul Mosgaard-Kristiansen (nicm@di.dk) Dagens program 15.00 16.10 Konjunkturer, arbejdsmarked og lønudvikling

Læs mere

Væksten i udlandet tendere til at være lidt større end i Danmark, hvilket kan give eksportmuligheder

Væksten i udlandet tendere til at være lidt større end i Danmark, hvilket kan give eksportmuligheder NOTAT 16_1206 - POUL - 20.12. KONTAKT: POUL PEDERSEN - PP@FTF.DK - TLF: 33 36 88 48 Økonomiske nøgletal I lighed med tidligere år har sekretariatet i forbindelse med overenskomstforhandlingernes påbegyndelse

Læs mere

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Juni 17 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN 28. februar 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN Det foreløbige nationalregnskab for 4. kvartal 2007 viste en relativt beskeden vækst i BNP. Samlet

Læs mere

Et årti med underskud på de offentlige finanser

Et årti med underskud på de offentlige finanser Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent KIFT@di.dk, 3377 4946 AUGUST 7 Et årti med underskud på de offentlige finanser Krisen ligger bag os, væksten er i bedring og finanspolitikken er teknisk set holdbar

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Ugens tema Nye prognoser: Regeringen og Vismændene forventer langsom økonomisk genopretning i 13 og 1 Ugens Analyse Mindre stigning i ledigheden i april 13 Tendens

Læs mere

Økonomisk Redegørelse Maj 2012

Økonomisk Redegørelse Maj 2012 Økonomisk Redegørelse Maj 1 Hovedbudskaber: Udsigt til svag genopretning i Danmark som i seneste ØR Lille bedring af internationale konjunkturer siden årsskiftet Store usikkerheder om udviklingen risiko

Læs mere

Dansk økonomi gik tilbage i 2012

Dansk økonomi gik tilbage i 2012 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 12. april 2013 De nye nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik viser, at BNP faldt med 0,5 pct. i 2012. Faldet er dermed 0,1 pct. mindre

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jun. 15

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jun. 15 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien jun. Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen i perioden fra februar 20 til november 201 Det vil sige hele OK og en del af

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 51 Indhold: Ugens tema Ugens tendens Ugens tendens II Tal om konjunktur og arbejdsmarked Regeringen forventer økonomisk fremgang i de kommende år Stort overskud på handelsbalancen

Læs mere

Finansministeriet Christiansborg Slotsplads København K T E

Finansministeriet Christiansborg Slotsplads København K T E Prognosen Den meget kraftige opgang i den internationale økonomi i de senere år er nu afløst af vigende vækst, navnlig i USA. Den internationale udvikling, der er præget af den finansielle uro, stigende

Læs mere

Resumé af Økonomisk Redegørelse

Resumé af Økonomisk Redegørelse Resumé af Økonomisk Redegørelse 8. december 2008 Prognosen Navnlig som resultat af den finansielle krise, svag vækst i udlandet og vigende byggeaktivitet skønnes et lille realt fald i BNP på ¼ pct. i 2009

Læs mere

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Lønudviklingen. kvartal 9, International lønudvikling. juni 9 Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på, pct. i. kvartal 9,

Læs mere

DREAM's fremskrivning af balancer på arbejdsmarkedet

DREAM's fremskrivning af balancer på arbejdsmarkedet DREAM's fremskrivning af balancer på arbejdsmarkedet Den fremadrettede udvikling i arbejdsudbud/beskæftigelse udstikker sammen med produktivitetsudviklingen, rammerne for den økonomiske vækst og velstand.

Læs mere

NØGLETALSNYT Optimisme i dansk erhvervsliv

NØGLETALSNYT Optimisme i dansk erhvervsliv NØGLETALSNYT Optimisme i dansk erhvervsliv AF STEEN BOCIAN, JONAS SPENDRUP MEYER OG KRISTIAN SKRIVER SØRENSEN De forgangne uger har været forholdsvis stille på nøgletalsfronten. Lidt er der dog sket. Vi

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i august 13 Ugens analyse Ugens tendens I Ugens tendens II Tal om konjunktur og arbejdsmarked Danmark udfordret af den svage vækst

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen NØGLETAL UGE 25 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge fik vi tal, der bekræftede, at udviklingen i den danske

Læs mere

Forfejlet krisepolitik trak den økonomiske nedtur i langdrag

Forfejlet krisepolitik trak den økonomiske nedtur i langdrag Forfejlet krisepolitik trak den økonomiske nedtur i langdrag Opsvinget i dansk økonomi har været et af de mest træge i historisk perspektiv. Først fire år efter BNP ramte bunden begyndte beskæftigelsen

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt !

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt ! NØGLETAL UGE 12 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 2.728.761! Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom & Steen Bocian, cheføkonom. Den forgangne uges klart vigtigste økonomiske nøgletal var tallene

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked 01-10-2017 01-11-2017 01-12-2017 01-01-2018 01-02-2018 01-03-2018 01-04-2018 01-05-2018 01-06-2018 01-07-2018 01-08-2018 01-09-2018 01-10-2018 NØGLETAL UGE 41 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked

Læs mere

Status for finanspolitikken oktober 2009

Status for finanspolitikken oktober 2009 Status for finanspolitikken oktober 9 5. oktober 9 Dette notat indeholder en status for finanspolitikken i lyset af nye oplysninger siden august, herunder nationalregnskabet for. kvartal 9. De nye oplysninger

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt kr.

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt kr. NØGLETAL UGE 44 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 1..52.27. kr. Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge var præget af sløje tal for væksten i den europæiske økonomi. Vi fik det første

Læs mere

Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi

Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi Chefanalytiker Frederik I. Pedersen Økonomisk kommentar: Foreløbigt Nationalregnskab 3. kvt. 2014 Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi De foreløbige Nationalregnskabstal for 3. kvartal

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving NØGLETAL UGE 18 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge bød på tal for ledigheden frem til marts. Ledigheden steg

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Data frem til september nov. 14

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Data frem til september nov. 14 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Data frem til september 20 nov. Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der

Læs mere

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1.

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. November 4, 2015 Indledning. Notatet opsummerer resultaterne af et marginaleksperiment udført til DREAM modellen.

Læs mere

Ensartet lønudvikling for alle sektorer

Ensartet lønudvikling for alle sektorer Lønudviklingen 1. kvartal 2019, Danmarks Statistik 3. juni 2019 Ensartet lønudvikling for alle sektorer Lønnen for statsansatte steg i 1. kvartal 2019 med 2,1 pct., hvilket er 1 pct.-point lavere end i

Læs mere

Vedr.: Reallønsudviklingen for (amts)kommunalt ansatte siden 1987

Vedr.: Reallønsudviklingen for (amts)kommunalt ansatte siden 1987 KTO Sekretariatet 29. november 2002 AM J.nr.: 8.05.01-01 Vedr.: Reallønsudviklingen for (amts)kommunalt ansatte siden 1987 1. Indledning Et helt centralt krav ved overenskomstforhandlingerne i 2002 var

Læs mere

Finansministeriet Christiansborg Slotsplads København K T E

Finansministeriet Christiansborg Slotsplads København K T E Prognosen Med den finansielle uro, stigende priser på energi og fødevarer på globalt plan og vigende boligmarkeder i mange lande er der udsigt til en afdæmpning af væksten i den internationale økonomi

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession NØGLETAL UGE 33 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi fremragende tal for udviklingen i dansk økonomi, der viste vækst på hele

Læs mere

3.2 Generelle konjunkturskøn

3.2 Generelle konjunkturskøn 2005 2005 2006 2006 2007 2007 2008 2008 2009 2009 2010 2010 2011 2011 2012 2012 2013 2013 Budgetforslag 2015-18 3.2 Generelle konjunkturskøn Den generelle samfundsøkonomi har betydning for Egedal Kommunes

Læs mere

Optimisme øger eksporten af luksusprodukter

Optimisme øger eksporten af luksusprodukter Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 DECEMBER 2017 Optimisme øger eksporten af luksusprodukter Væksten i verdensøkonomien er tiltagende, og opsvinget har nu fået fat i alle regioner i verden.

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lunken dansk vækst

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lunken dansk vækst NØGLETAL UGE 33 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lunken dansk vækst Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har der været størst fokus på de hjemlige nøgletal. Danmarks Statistik

Læs mere

STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007

STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007 28. november 2007 af Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007 Både BNP og beskæftigelsen steg kraftigt i 3. kvartal 2007. Alt tyder på, at vi i 2007 får den

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jan. 16

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jan. 16 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien jan. 16 Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien + forventninger marts marts 2016

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien + forventninger marts marts 2016 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien + forventninger marts 30. marts Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der

Læs mere

Pejlemærke for dansk økonomi, maj 2016

Pejlemærke for dansk økonomi, maj 2016 Pejlemærke for dansk økonomi, maj 2016 Verdensøkonomien og dansk økonomi er aktuelt i bedring oven på en langstrakt finans- og gældskrise. Både i verdensøkonomien og dansk økonomi er der gode takter, og

Læs mere

NATIONALREGNSKAB:BESKÆFTIGELSES-REKORDEN DER BLEV VÆK

NATIONALREGNSKAB:BESKÆFTIGELSES-REKORDEN DER BLEV VÆK 16. januar 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 NATIONALREGNSKAB:BESKÆFTIGELSES-REKORDEN DER BLEV VÆK Det reviderede nationalregnskab for 3. kvartal 2007 indeholdt på den ene side en lille

Læs mere

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18-19. november 2014 Finland

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18-19. november 2014 Finland Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18-19. november 214 Finland Nøgletal for Danmark Juni 214 Forventet BNP-udvikling i 214 1,6 % Forventet Inflation i 214 1,2 % Forventet Ledighed 214 5,5 % Nationalbankens

Læs mere

KonjunkturNYT uge februar 2017

KonjunkturNYT uge februar 2017 KonjunkturNYT uge 7. 7. februar 7 KonjunkturNyt Uge 7 7 Denne publikation er udarbejdet af Økonomi- og Indenrigsministeriet Kontoret for konjunktur Slotsholmsgade København K Telefon 78 Redaktionen er

Læs mere

Behov for en stram finanslov

Behov for en stram finanslov EØK ANALYSE november 15 Behov for en stram finanslov Regeringen har lagt op til at stramme finanspolitikken i 16 og indlægge en sikkerhedsmargin til budgetlovens grænse. DI bakker op om at stramme finanspolitikken

Læs mere

Arbejdsmarkedet tæt på bunden vejen tilbage bliver langvarig

Arbejdsmarkedet tæt på bunden vejen tilbage bliver langvarig Arbejdsmarkedet tæt på bunden vejen tilbage bliver langvarig Selvom arbejdsløsheden steg i januar 11, synes arbejdsløsheden at have stabiliseret sig omkring 6 pct. af arbejdsstyrken. Det indikerer, at

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Beskæftigelsesopsvinget fortsætter!

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Beskæftigelsesopsvinget fortsætter! NØGLETAL UGE 17 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Beskæftigelsesopsvinget fortsætter! Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom & Steen Bocian, cheføkonom. Den forgangne uge bød på (endnu) en rekord

Læs mere

DI s efterårsprognose:

DI s efterårsprognose: Den 22. september 2009 DI s efterårsprognose: Først i 2013 vil det tabte være vundet tilbage Af cheføkonom Klaus Rasmussen, økonomisk konsulent Tina Kongsø og økonomisk konsulent Jens Erik Zebis Dansk

Læs mere

Tiltagende lønstigningstakter i den offentlige sektor

Tiltagende lønstigningstakter i den offentlige sektor Lønudviklingen 4. kvartal, Danmarks Statistik 4. marts 2019 Tiltagende lønstigningstakter i den offentlige sektor Lønnen for statsansatte steg i 4. kvartal med 3,1 pct., hvilket er 0,4 pct.-point højere

Læs mere

Fortsat svag vækst i de private erhverv

Fortsat svag vækst i de private erhverv Prognosen er udarbejdet af DI s afdeling for økonomisk politik og analyse NOVEMBER 216 Fortsat svag vækst i de private erhverv I 215 og 216 har det private forbrug stort set været alene om at give fremgang

Læs mere

Nye tal viser dyb nedtur i dansk økonomi

Nye tal viser dyb nedtur i dansk økonomi Nye tal viser dyb nedtur i dansk økonomi Nationalregnskabstallene for 2. kvartal 2009 viste et historisk fald i den økonomiske aktivitet. Vejen tilbage til normalsituationen i dansk økonomi tegner derfor

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lastbilerne indikerer økonomisk stilstand

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lastbilerne indikerer økonomisk stilstand 2012M01 2012M05 2012M09 2013M01 2013M05 2013M09 2014M01 2014M05 2014M09 2015M01 2015M05 2015M09 2016M01 2016M05 2016M09 2017M01 2017M05 2017M09 2018M01 NØGLETAL UGE 14 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lastbilerne

Læs mere

Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af 80 erne

Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af 80 erne Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af erne Den økonomiske krise har været ekstremt hård ved erhvervslivets investeringer. Dermed er erhvervsinvesteringerne en af de væsentligste årsager

Læs mere

Marts Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien

Marts Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Marts 2017 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms

Læs mere

NØGLETALSNYT Industriproduktionen under pres

NØGLETALSNYT Industriproduktionen under pres NØGLETALSNYT Industriproduktionen under pres AF STEEN BOCIAN, JONAS SPENDRUP MEYER OG KRISTIAN SKRIVER SØRENSEN Den seneste uge har været rimeligt stille på nøgletalsfronten. Det mest interessante nøgletal

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. November 2016

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. November 2016 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien November 20 Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms

Læs mere

INDHOLD. Resume 3. Beskeden fremgang i 2004 4. Usikkerheden på retur i den globale økonomi 4. Fremgangen i dansk økonomi kommer ikke udefra 5

INDHOLD. Resume 3. Beskeden fremgang i 2004 4. Usikkerheden på retur i den globale økonomi 4. Fremgangen i dansk økonomi kommer ikke udefra 5 Dansk økonomi Danmark taber markedsandele Låneomlægninger giver plads til forbrug Beskæftigelsesfaldet fortsætter ind i 2004 Boligbyggeriet vinder frem Regeringens udmeldinger mangler konsistens 10. december

Læs mere

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Dagens nationalregnskabstal viser et opsparingsoverskud i den private sektor på ikke mindre end 17 mia.kr. i 212. Rekorden kommer oven på

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct.

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct. NØGLETAL UGE 39 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct. Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge gav en bekræftelse på, at det økonomiske opsving ikke buldrer

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Fuldtidspersoner Fuldtidspersoner Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 27 Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i maj 213 Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked 3 ud af

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år NØGLETAL UGE 26 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangene uge har været en rolig uge på nøgletalsfronten. Vi har dog fået nye

Læs mere

Stærkere dansk konkurrenceevne i 1. kvartal

Stærkere dansk konkurrenceevne i 1. kvartal Den 19. juni 2012 Ref. DLOE, CPD Stærkere dansk konkurrenceevne i 1. kvartal Lønudviklingen 1. kvartal 2012 Den årlige ændring i timefortjenesten på hele DA-området var 1,7 pct. i 1. kvartal 2012, og dermed

Læs mere

DEN ØKONOMISKE SITUATION

DEN ØKONOMISKE SITUATION i:\november 99\den oek-sit-sb-ms.doc Af Steen Bocian og Michael Schrøder RESUMÉ 3.november 1999 DEN ØKONOMISKE SITUATION Ifølge den seneste opgørelse af Dansk Arbejdsgiverforening er tendensen til faldende

Læs mere

Usikkerhed om Donald Trumps retning for USA

Usikkerhed om Donald Trumps retning for USA Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 299 6323 JULI 217 Usikkerhed om Donald Trumps retning for USA Der hersker stor usikkerhed om den politiske kurs i USA. Kursen har stor betydning for amerikansk

Læs mere

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 9. februar 1 FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Finansministeriet er i gang med et grundigt kasseeftersyn og offentliggør

Læs mere

Kun svag fremgang i eksporten

Kun svag fremgang i eksporten Den 19. maj 21 Kun svag fremgang i eksporten Af cheføkonom Klaus Rasmussen, kr@di.dk Væksten i dansk økonomi er tiltaget til et moderat niveau og ser ud til at ville fortsætte på dette niveau. Med moderat

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 256 af 19. april 2016 stillet efter ønske fra

Læs mere

Dansk økonomi. Vækst september 2018

Dansk økonomi. Vækst september 2018 Dansk økonomi Vækst 18 28. september 218 Regeringens hjælpepakke til landbruget som følge af tørken Forudsætninger for hjælpepakke Regeringens hjælpepakke er udarbejdet ud fra to forudsætninger: 1) Initiativerne

Læs mere

DI Prognose: Fremgang i usikre tider

DI Prognose: Fremgang i usikre tider DI Økonomisk politik og analyse NOVEMBER 2018 DI Prognose: Fremgang i usikre tider Der hersker betydelig usikkerhed om udviklingen i verdensøkonomien. Men de internationale prognoser peger i retning af,

Læs mere

Omfattende mangel på elektrikere

Omfattende mangel på elektrikere Omfattende mangel på elektrikere i hele landet Dansk økonomi har omsider lagt krisen bag sig, og beskæftigelsen er specielt de sidste to år braget i vejret. Elektrikerne nyder også godt af de gode tider,

Læs mere

BNP faldt for andet kvartal i træk

BNP faldt for andet kvartal i træk BNP faldt for andet kvartal Dansk økonomi befinder sig i teknisk recession efter BNP er faldet for andet kvartal. Regeringens finanspolitiske opstramning i form af faldende offentligt forbrug og lavere

Læs mere

Lavere international vækst koster dyrt i job og velstand

Lavere international vækst koster dyrt i job og velstand Lavere international vækst koster dyrt i job og velstand En politisk tillidskrise har øget den internationale usikkerhed blandt forbrugere og investorer. Det rammer dansk økonomi hårdt, da eksporten har

Læs mere

Tema: Øje på beskæftigelsen november 2014

Tema: Øje på beskæftigelsen november 2014 Aktuel Statistik 4/2014 20. november 2014 Tema: Øje på beskæftigelsen november 2014 Dansk økonomi i bedring Der er udsigt til fremgang i dansk økonomi i år efter tilbagegang sidste år, jf. figur 1.1a.

Læs mere

Skuffende eksport tager toppen af væksten

Skuffende eksport tager toppen af væksten Afdelingen for økonomisk politik og analyse opa@di.dk, 3377 3777 MAJ 2018 Skuffende eksport tager toppen af væksten Beskæftigelsen er steget jævnt og ganske kraftig de seneste fem år. Produktionen er også

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere NØGLETAL UGE 24 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge kom der nye meldinger fra ECB. Her annoncerede Mario Draghi

Læs mere

Lønkonkurrenceevnen er stadig god

Lønkonkurrenceevnen er stadig god Lønudviklingen 4. kvartal, International lønudvikling 4. marts 19 Lønkonkurrenceevnen er stadig god Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på 2, pct. i 4. kvartal, hvilket

Læs mere