1. Indledning og generelle afsnit Formål med tilsynet Tilsynsperioden Krav til tilsynet... 3

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Indledning og generelle afsnit Formål med tilsynet Tilsynsperioden Krav til tilsynet... 3"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@trafikstyrelsen.dk Tilsynsvejledning version 3.3 Tilsynsvejledning 1. Indledning og generelle afsnit Formål med tilsynet Tilsynsperioden Krav til tilsynet Krav til tilsynsaftalen Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens gennemgang af tilsynsaftalen Krav til tilsynsorganet Krav til tilsynsrapporten Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens gennemgang af tilsynsrapporten samt frist for eventuel opfølgning Konsekvenser af manglende aftale eller tilsyn... 8 Bilag A... 9 Bilag B Bilag C Side 1 (17)

2 1. Indledning og generelle afsnit Tilsynsvejledningen beskriver kravene til udførelse af tilsyn med byggevarer, der er godkendt til drikkevand i GDV-ordningen, herunder tilsyn med godkendelsesindehaverens egenkontrolprogram. Det er godkendelsesindehavers ansvar, at tilsynet kan gennemføres som påkrævet i bekendtgørelsen. Vejledningen retter sig både til godkendelsesindehavere og det akkrediterede tilsynsorgan, der udfører tilsynet, og består af følgende: Indledning med de generelle krav til tilsyn, tilsynsaftale og tilsynsrapport mv. Bilag A, B og C, som indeholder de konkrete anvisninger på, hvordan der skal udføres tilsyn for bestemte grupper af byggevarer Tilsynsvejledningen er senest opdateret til version 3.3 den 30. maj 2018, hvor bilag C er opdateret. 1.1 Formål med tilsynet Det er en betingelse for GDV-godkendelsen af en byggevare, at der årligt føres tilsyn med, at byggevaren markedsføres på de betingelser, der lå til grund for godkendelsen. Det vil sige, at byggevaren i hele godkendelsesperioden har de samme sundhedsmæssige egenskaber, som lå til grund for godkendelsen. Formålet med tilsynet er derfor at dokumentere sporbarheden fra tilsynet tilbage til den oprindeligt godkendte byggevare. Tilsynet skal gennemføres i overensstemmelse med den gældende bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand. Godkendelsesindehaveren skal dokumentere, at den producerede byggevare har samme sundhedsmæssige egenskaber som den oprindeligt godkendte, mens tilsynsorganets opgave er at verificere om denne dokumentation er tilstrækkelig gennem indsamling af objektiv vidnesbyrd, dvs. registreringer, førstehåndsudsagn mv. 1.2 Tilsynsperioden Med årligt tilsyn menes, at tilsynet skal udføres én gang pr. kalenderår på hvert produktionssted/tilsynssted. Det første tilsyn i godkendelsesperioden skal udføres senest 11 måneder efter udstedelsen af godkendelsen. Der skal udføres fem tilsyn i godkendelsesperioden jævnt fordelt ud over perioden. Der må ikke overspringes et kalenderår mellem to tilsyn. Tilsynsrapporten skal fremsendes til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen senest 2 måneder efter tilsynet. Hvis det ved tilsynet konstateres, at Side 2 (17)

3 de fastlagte bestemmelser i aftalen imellem tilsynsorganet og godkendelsesindehaveren ikke er opfyldt, skal tilsynsorganet dog straks rapportere det direkte til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. 1.3 Krav til tilsynet Tilsynet foretages på baggrund af tilsynsaftalen mellem godkendelsesindehaveren og tilsynsorganet og udføres enten på det produktionssted, der står anført i tilsynsaftalen eller hos en importør. Tilsynet kan dog kun ske hos importør, hvis størstedelen af de relevante processer kan dokumenteres i form af procedurer og registreringer, og hvis alle byggevarer til det danske marked går igennem importørens lager, eller hvis der føres tilsyn på samtlige lokaliteter, hvor varen ankommer til Danmark. Hvis der vælges en anden tilsynslokalitet end den, der er nævnt i tilsynsaftalen, skal det i tilsynsrapporten begrundes, hvorfor dette er mere hensigtsmæssigt i forhold til at udføre tilsynet på det sted, som er anført i tilsynsaftalen. Tilsynet udføres som udgangspunkt som en dokumentgennemgang af godkendelsesindehaverens egenkontrol, herunder modtage- og færdigvarekontrol. Det skal ud fra registreringer kunne påvises, at der anvendes de samme materialer i byggevaren, og at den fortsat har den samme konstruktion, som lå til grund for godkendelsen. Dokumentkontrollen omfatter de registreringer, der fremkommer ved bl.a. måling, vejning og visuel kontrol, samt en kontrol af sporbarheden fra produkt til materialecertifikat og gyldigheden af evt. underliggende tyske eller hollandske certifikater. Dokumentkontrollen kan dermed omfatte udskrifter eller forevisning af lister i virksomhedens ERP-system. Endvidere omfatter dokumentkontrollen de procedurer, der er nedskrevet for at instruere dem, der udfører egenkontrollen. Tilsyn for armaturer skal desuden omfatte test i henhold til bekendtgørelsens bilag 1, hvilket er nærmere specificeret i bilag B. Tilsyn for tætningsprodukter og rørforinger skal desuden omfatte stikprøveudtagning på byggepladsen/produktionsstedet, hvilket er nærmere specificeret i bilag C. 1.4 Krav til tilsynsaftalen Godkendelsesindehaveren skal indgå en aftale om årligt tilsyn med et akkrediteret tilsynsorgan. Kravet om, at der skal foreligge en tilsynsaftale, kan også anses for opfyldt, hvis der på ansøgningstidspunktet er indgået en gensidig aftale med et tilsynsorgan om akkrediteret inspektion under vilkår af, at der opnås en godkendelse af byggevaren, Side 3 (17)

4 og at ansøger vil indsende den endelige tilsynsaftale til styrelsen indenfor de nærmere anførte tidsfrister (se nedenfor). Tilsynsaftalen (eventuelt en betinget aftale) skal vedlægges ansøgningen som dokumentation. Dokumentationen kan dog også bestå af en tro og love erklæring om indgået tilsynsaftale. I alle tilfælde skal den endelige tilsynsaftale være indsendt til styrelsen senest 2 måneder før, første tilsyn skal udføres. Tilsynsaftalen skal leve op til følgende form- og indholdskrav for, at den kan anvendes som grundlag for en godkendelse af byggevaren: Aftalen skal sikre, at der udføres et årligt tilsyn iht. til bekendtgørelsen og nærværende vejledning, og at tilsynsorganet har adgang til relevante produktions- og lagerfaciliteter i hele godkendelsesperioden. Tilsynsaftalen skal angive en entydig identifikation af, hvilke byggevarer der er omfattet i form af brand og produktnavn, type, modelnummer, vare-/serienummer el.lign. eller henvise til den produkt-/versionsliste, der var vedlagt ansøgningen. Tilsynsaftalen skal angive GDV-godkendelsesnummeret på den byggevare, tilsynet omhandler. Omhandler tilsynsaftalen flere GDV-godkendelser, anføres alle pågældende numre. Tilsynsaftalen skal tydeligt angive, hvor tilsynet udføres. Tilsynsorganets akkreditering skal tydeligt fremgå af tilsynsaftalen, herunder at tilsynsorganet er akkrediteret til at gennemføre tilsyn, jf. gældende bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand. Tilsynsaftalen skal være dateret og underskrevet af både tilsynsorgan og ansøger/godkendelsesindehaver. 1.5 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens gennemgang af tilsynsaftalen Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen gennemgår en eventuelt samtidig indsendt tilsynsaftale som led i behandlingen af ansøgningen og kontrollerer, at aftalen opfylder de aftalemæssige krav. Hvis godkendelsesindehaver ikke eftersender den endelige tilsynsaftale senest 2 måneder før, første tilsyn skal udføres, vil godkendelsen blive tilbagekaldt, og byggevaren kan derefter ikke markedsføres under GDV-godkendelsesnummeret. Godkendelsen kan også tilbagekaldes, hvis den eftersendte tilsynsaftale viser sig ikke at opfylde de aftalemæssige krav. 1.6 Krav til tilsynsorganet Tilsynet skal foregå som akkrediteret inspektion. Det betyder, at tilsynsorganet skal være akkrediteret efter DS/EN ISO/IEC til at Side 4 (17)

5 udføre inspektion og samtidig også være akkrediteret til at udføre tilsyn i henhold til bekendtgørelsen. Dette skal fremgå af den akkreditering, som tilsynsorganet har. Det akkrediteringsorgan, der har akkrediteret tilsynsorganet, kan oplyse, hvad den pågældende akkreditering omfatter. I Danmark har det nationale akkrediteringsorgan DANAK på sin hjemmeside oplysninger om akkrediterede tilsynsorganer. For udenlandske tilsynsorganer kan oplysningerne om akkrediteringen fås hos det nationale akkrediteringsorgan, der har akkrediteret tilsynsorganet. Tilsynsorganet skal være uvildigt i forhold til godkendelsesindehaver. Tilsynsorganet skal i forbindelse med det årlige tilsyn med egenkontrollen kontrollere, at byggevaren fortsat har de sundhedsmæssige egenskaber, som lå til grund for godkendelsen. Tilsynsorganet påser derfor, som en del af tilsynet, at der forefindes et egenkontrolprogram, og at dette i fornødent omfang har været anvendt i forhold til byggevarens godkendelse. For armaturer skal der desuden udtages stikprøver til testning. 1.7 Krav til tilsynsrapporten Tilsynsorganets rapport for det årlige tilsyn skal udarbejdes i overensstemmelse med tilsynsorganets akkreditering således, at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen som minimum kan læse følgende ud af rapporten: 1. Konklusion hvori tilsynsorganet anfører om den godkendte byggevare ud fra tilsynet A) enten overholder eller ikke overholder betingelserne for godkendelsen (fx hvis det konstateres, at der er anvendt andre materialer end GDV-godkendelsen omfatter) eller B) om den årlige gennemgang ikke giver tilstrækkelig sikkerhed for, at byggevaren overholder kravene i bekendtgørelsen (fx hvis der på tidspunktet for inspektion mangler sporbarhed i form af påkrævede materialecertifikater). Tilsynsorganet skal i konklusionen konkret vurdere, om godkendelsesindehaver skal pålægges at fremsende yderligere dokumentation og hvilken, fx ved inspektion, prøveudtagning, migrationsprøvning og vejning. Dette skal ledsages af en vurdering af, hvornår godkendelsesindehaver kan have tilvejebragt den fornødne yderligere dokumentation til tilsynsorganet og hvornår en opfølgningsrapport fra tilsynsorganet med konklusion herom, kan være indsendt til styrelsen (se også afsnit 1.8). Der skal i konklusionen være en anbefaling til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om tiltag, fx at styrelsen anmoder godkendelsesindehaver om påkrævede, opfølgende tiltag. Konklusionen skal være synligt placeret først i rapporten. Side 5 (17)

6 2. Eventuelle andre særlige bemærkninger fra tilsynsorganet, affødt af det udførte tilsyn, fx at der som opfølgning på mindre fejl og mangler vil være et skærpet tilsyn med dette ved næste tilsyn. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen skal herudfra fx kunne vurdere, om der er behov for at indskærpe over for godkendelsesindehaver, at informationsforpligtigelsen overfor styrelsen og tilsynsorgan vedr. ændringer, skal overholdes. 3. Såfremt tilsynet udføres på et eller flere andre steder end oplyst i tilsynsaftalen skal tilsynsorganets begrundelse for, at tilsynet er udført andre steder indgå samt en begrundelse for, at dette er sket i overensstemmelse med reglerne for tilsyn. Den pågældende byggevares GDV-godkendelsesnummer skal tydeligt fremgå af tilsynsrapportens forside. Hvis tilsynsrapporten omfatter flere godkendelser, skal det klart fremgå af rapporten, hvilke bemærkninger der vedrører de enkelte GDV-godkendelsesnumre. Tilsynsrapporten skal udelukkende vedr. GDV-godkendelser fra samme godkendelsesindehaver. Tilsyn med andre landes ordninger kan dermed ikke fremgå af tilsynsrapporten. Tilsynsrapporten indsendes til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen via e- mail på GDV@tbst.dk, og skal foreligge på enten dansk eller engelsk. Tilsynsrapporten skal være Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i hænde senest 2 måneder efter gennemført tilsyn. Der er tale om en såkaldt negativ tilsynsrapport, hvis betingelserne ikke er overholdt. Tilsynsorganet skal reagere med en negativ tilsynsrapport: hvis godkendelsesindehaverens egenkontrolprogram ikke fungerer, eller det på anden vis er tydeligt for tilsynsorganet, at godkendelsesindehaveren ikke sørger for den fornødne afhjælpning, hvis egenkontrolprogrammet viser, at byggevaren ikke lever op til betingelserne for godkendelse. hvis tilsynsorganet ikke via registreringer, som nævnt i bilag A- C eller andre objektive beviser, kan påvise sporbarhed fra den godkendte byggevare til den oprindeligt godkendte byggevare. Rapporten (positiv eller negativ) sendes til godkendelsesindehaveren, der sender den til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Godkendelsesindehaveren kan dog skriftligt bemyndige tilsynsorganet til at fremsende tilsynsrapporten direkte til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Rapporten skal i disse tilfælde senest samtidig være sendt til godkendelsesindehaveren. Hvis det ved tilsynet konstateres, at betingelserne og de fastlagte bestemmelser i tilsynsaftalen ikke er opfyldt (negativ rapport), skal til- Side 6 (17)

7 synsorganet straks rapportere det direkte til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Det vil sige hvis tilsynsorganet vurderer, at byggevaren ikke opfylder betingelserne, eller hvis den årlige gennemgang ikke giver tilstrækkelig sikkerhed for, at byggevaren overholder kravene i bekendtgørelsen, og at der kan være behov for, at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen konkret vurderer, om godkendelsesindehaver fx skal pålægges at fremsende yderligere dokumentation, fx inspektion, prøveudtagning, migrationsprøvning og vejning. På baggrund af konklusionerne i rapporten tager Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen stilling til det videre forløb, eventuelt i dialog med tilsynsorganet, og meddeler godkendelsesindehaver og tilsynsorgan, hvad der skal ske. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen kan om nødvendigt, ud fra en negativ rapport og eventuelt ud fra konklusionerne i en opfølgningsrapport fra tilsynsorganet om den tilvejebragte yderligere dokumentation, jf. ovenfor, tilbagekalde godkendelsen. 1.8 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens gennemgang af tilsynsrapporten samt frist for eventuel opfølgning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen vurderer ud fra tilsynsrapportens konklusion, om der er tilstrækkelig dokumentation for, at byggevaren overholder kravene for godkendelsen. Såfremt rapporten viser, at kravene til tilsynsaftalen og bekendtgørelsen overholdes, vil rapporten blive lagt til grund for en fortsat opretholdelse af godkendelsen. Hvis Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen vurderer, at der er behov for yderligere dokumentation for tilsynet, kan Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen pålægge godkendelsesindehaveren at fremsende yderligere dokumentation, f.eks. fra inspektion, prøvetagning, migrationsprøvning og vejning. Dette sker som nævnt ved, at styrelsen meddeler godkendelsesindehaver og tilsynsorgan, hvad der skal ske. I disse tilfælde vil godkendelsesindehaveren som udgangspunkt have to uger til at dokumentere de nødvendige forhold overfor tilsynsorganet. Fristen kan eventuelt strækkes længere, hvis fremskaffelsen af den yderligere dokumentation kræver det. Det er tilsynsorganet, der vurderer, om den nødvendige yderligere dokumentation er tilvejebragt og tilstrækkelig. En vurdering herom anføres i konklusionen i tilsynsorganets eventuelle opfølgningsrapport til styrelsen. Opfølgningsrapporten skal være Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i hænde senest 2 måneder efter den af styrelsen fastsatte frist for godkendelsesindehavers tilvejebringelse af supplerende dokumentation til tilsynsorganet. Side 7 (17)

8 1.9 Konsekvenser af manglende aftale eller tilsyn Det er ansøger/godkendelsesindehavers ansvar at sørge for, at tilsynsaftalen indgås og lever op til betingelserne for det årlige tilsyn. Godkendelsesindehaver betaler for tilsynet. Godkendelsesindehaver skal desuden løbende holde Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og tilsynsorganet orienteret om eventuelle ændringer i godkendelsen af byggevaren, som kan have betydning for det årlige tilsyn og vedligeholdelse af godkendelsen, således at tilsynet til enhver tid kan sikre, at byggevaren har de sundhedsmæssige egenskaber, som lå til grund for godkendelsen. Godkendelsesindehaver skal ligeledes underrette Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen omgående, hvis tilsynsaftalen opsiges. Hvis aftalen misligholdes af godkendelsesindehaver eller tilsynsorgan, kan det som nævnt føre til tilbagekaldelse af GDV-godkendelsen. Tilbagekaldelsen vil have den konsekvens, at byggevaren ikke længere må markedsføres og sælges i Danmark under det pågældende godkendelsesnummer. Godkendelsesindehaver skal sørge for, at den berørte byggevare trækkes tilbage fra markedet. Side 8 (17)

9 Bilag A Særlige krav til tilsyn for slanger, rør, fittings, ventiler, maskiner og apparater samt øvrige byggevarer Tilsynet udføres i overensstemmelse med de generelle afsnit ovenfor og nedenstående konkrete krav. Registreringer Krav til registreringer, når tilsyn foretages på produktionsstedet Godkendelsesindehaveren skal for den godkendte byggevare kunne dokumentere: Registrering af produktnavn, produktionsdato og ordrenummer. GDV-godkendelsesnummer. Registrering af antal GDV-godkendte byggevarer leveret til godkendelsesindehaver. Sporbarhed fra den GDV-godkendte byggevare til materialetype eller råvarecertifikat på de dele af byggevaren, der er i kontakt med drikkevand. Godkendelsesindehaver er ansvarlig for at sikre, at der findes tilgængelige skriftlige instruktioner og procedurer vedrørende egenkontrolprogrammet på det sprog, der er relevant for produktionsstedet. Krav til registreringer, når tilsyn foretages på lager i Danmark Følgende er minimumskravene for de registreringer, der skal foreligge for hver sending/batch: Registrering af antal modtagne byggevarer. Registrering af produktnavn, ordrenummer og modtagelsesdato. Registrering og kontrol af materialer via certifikater eller anden sporbarhed til de materialer, der indgår i den godkendte byggevare i henhold til den udstedte GDV-godkendelse. Kontrol af om der foreligger en gyldig GDV-godkendelse for byggevaren med et tilhørende godkendelsesnummer. Kontrol af om eventuelt enkeltkomponenter, der er i kontakt med drikkevand, er godkendt som del af byggevaren eller med en selvstændig godkendelse, som fortsat er gyldig på tidspunktet for tilsynets udførelse. Kontrol af at den godkendte byggevare er korrekt mærket med godkendelsesnummeret. Andre registreringer, der fremkommer ved måling, vejning eller visuel kontrol af byggevaren. Side 9 (17)

10 Bilag B Særlige krav til tilsyn for armaturer Tilsynet udføres i overensstemmelse med de generelle afsnit ovenfor og nedenstående konkrete krav. For armaturer gælder, at der én gang årligt skal udtages stikprøver til migrationsprøvning iht. bekendtgørelsens bilag 1. Registreringer Krav til registreringer, når tilsyn foretages på produktionsstedet Godkendelsesindehaveren skal for den godkendte byggevare kunne dokumentere: Registrering af produktnavn, produktionsdato og ordrenummer. GDV-godkendelsesnummer. Registrering af antal af GDV-godkendte byggevarer leveret til godkendelsesindehaver. Sporbarhed fra den GDV-godkendte byggevare til materialetype og råvarecertifikat på de dele af byggevaren, der er i kontakt med drikkevand. Godkendelsesindehaveren er ansvarlig for at sikre, at der findes tilgængelige skriftlige instruktioner og procedurer vedrørende egenkontrolprogrammet på det sprog, der er relevant for produktionsstedet. Krav til registreringer, når tilsyn foretages på lager i Danmark Følgende er minimumskravene for de registreringer, der skal foreligge for hver sending/batch: Registrering af antal modtagne byggevarer. Registrering af produktnavn, ordrenummer og modtagedato. Kontrol af om der foreligger en gyldig godkendelse for byggevaren med et tilhørende Godkendt til drikkevand -nummer. Registreringer og kontrol af materialer via certifikater eller anden sporbarhed til de materialer, der indgår i den godkendte byggevare i henhold til den udstedte GDV-godkendelse. Kontrol af om eventuelt enkeltkomponenter, der er i kontrakt med drikkevand, er godkendt som del af byggevaren eller med en selvstændig godkendelse, som fortsat er gyldig på tidspunktet for tilsynets udførelse. Kontrol af at de godkendte byggevarer er korrekt mærket med godkendelsesnummeret i henhold til Vejledning om sundheds- Side 10 (17)

11 mæssig dokumentation for byggevarer i kontakt med drikkevand, der markedsføres og sælges i Danmark. Registrering af armaturernes vægt og sammenligning med foregående sending. Andre registreringer, der fremkommer ved måling eller visuel kontrol af de modtagne byggevarer. Stikprøveudtagning Stikprøver udtages, så vidt det er muligt, samtidig med tilsynet. Det er tilsynsorganet, der foretager en tilfældig udvælgelse af et repræsentativt udsnit af armaturerne fra produktprogrammet til test. Migrationsprøvning er en del af det årlige tilsyn for armaturer, jf. bekendtgørelsens 12, stk. 5. Hvis man har én GDV-godkendelse er denne omfattet af migrationsprøvning hvert år. Hvis man har flere GDV-godkendelser, der er produceret på det samme produktionsanlæg og under samme forhold, er det muligt at rotere mellem godkendelserne, således at hver godkendelse GDV-godkendelse har været underlagt mindst en migrationstest i godkendelsesperioden. Det er op til godkendelsesindehaver i samråd med tilsynsorganet at sikre, at armaturer omfattet af alle GDV-godkendelser migrationsprøves under godkendelsesperioden. Stikprøven skal afspejle kravene i bekendtgørelsens bilag 1, hvor det fremgår, at stikprøvestørrelser er på tre stk. til nikkeltest og ét stk. til bly/cadmium test. Der udtages, så vidt det er praktisk muligt, forskellige armaturer for hvert årligt tilsyn. Formålet med migrationsprøvningen er at tjekke produktionsfaciliteterne og virksomhedens egenkontrol. Krav til testrapporter Testning og testdokumentation skal generelt udføres ved årlige stikprøver iht. de anførte testmetoder i skema 2 i bilag 1 i bekendtgørelsen, det vil sige for bly, cadmium og nikkel. Side 11 (17)

12 Bilag C Særlige krav til tilsyn for coating-materialer og rørforinger Tilsynet udføres i overensstemmelse med de generelle afsnit ovenfor og efter nedenstående supplerende konkrete krav. Særligt for tætningsprodukter og rørforinger gælder således, at tilsynet både foretages hos godkendelsesindehaver én gang årligt som dokumentkontrol og inspektion udført af tilsynsorganet samt løbende projekttilsyn inden ibrugtagning af de coatede drikkevandsinstallationer på samtlige byggepladser, hvor byggevaren anvendes og hvor der udtages vandprøver til migrationstest. Det er en forudsætning for godkendelsen, at godkendelsesindehaver i hele godkendelsesperioden markedsfører og sælger både byggevaren og selve renoveringen samlet og som beskrevet i ansøgningen om godkendelse, og med de samme udførende parter, fx en konkret underleverandør, som er certificeret til renovering efter ISO 9001 eller tilsvarende. Registreringer ved det almindelige årlige tilsyn hos godkendelsesindehaver Følgende er minimumskravene for de registreringer, der skal foreligge for hver sending/batch ved det årlige tilsyn hos godkendelsesindehaver: At en eventuel underleverandør til udførelse af renoveringer ikke udskiftes i godkendelsesperioden. Registrering af antal byggepladser og identifikation af disse med tilhørende migrationsprøvninger det pågældende år, der sammenholdes med de løbende indberetninger til tilsynsorganet. Registrering af modtagne materialer Kontrol af, om der er overensstemmelse mellem det modtagne og det oprindeligt godkendte materiale Dokumentation af sporbarhed til: o Produktnavn, produktionsdato og ordrenummer o GDV-godkendelsesnummer o Batch nummer o Råvaretype og råvarecertifikat (udstedt af et tredjepartsorgan) Tilsynsorganet skal særligt være opmærksomt på følgende: Kontrol af godkendelse og mærkning med GDV-godkendelsesnummeret Dokumentation for uændret eller ny materialesammensætning Side 12 (17)

13 Gennemgang af skriftlige procedurer og brugsanvisning Producentens interne ansvarsforhold Blandeproces, blandingsforhold, vejning Sporbarhed til oprindeligt godkendte materialer Hærdeproces og hærdningstiden Medarbejdernes kompetencer At underleverandøren er den samme som anført i GDV-godkendelsen. Klager over produktet og håndteringen heraf i egenkontrolprogrammet Registreringer Prøveudtagning Tilsyn med renoveringsprojekterne For at opretholde en GDV-godkendelse skal godkendelsesindehaver foretage løbende indberetninger til tilsynsorganet om forestående projekter med udførelse af tætning og rørforing herunder oplysninger om, hvor og hvornår det forventes påbegyndt, hvornår vandprøver forventes at kunne udtages og hvornår analyseresultaterne herfra forventes at være til rådighed. Med godkendelsesindehavers løbende indberetninger til tilsynsorganet er det muligt for tilsynsorganet i samarbejde med godkendelsesindehaver at planlægge projekt-tilsynet på de konkrete byggepladser med udtagning af vandprøver med henblik på analyser på hver enkelt selvstændig coatede installation. Det kunne fx være ved taphane i hver enkelt opgang i ejendommen, der er omfattet af renoveringen. Analyseresultaterne fra et akkrediteret laboratorium sendes herefter til både godkendelsesindehaver og tilsynsorganet. Der er dermed mulighed for, at analyseresultatet er godkendelsesindehaver og tilsynsorganet i hænde ca. 3 uger efter udtagelse af vandprøven. Ved et positivt resultat (hvor grænseværdierne er overholdt) kan GDV-godkendelsesindehaver således få vished for at byggevaren overholder betingelserne i GDV-godkendelsen, og at den konkrete renovering i den pågældende ejendom vurderes at være i overensstemmelse med betingelserne i godkendelsen. GDV-godkendelsesindehaver kan herefter klarmelde den konkrete drikkevandsinstallation over for bygningsejer. Der kan i større projekter løbende udtages vandprøver og gennemføres analyser således, at de selvstændige drikkevandsinstallationer løbende kan ibrugtages. Stikprøveudtagning på den enkelte byggeplads (det enkelte projekt) Side 13 (17)

14 GDV-godkendelsesindehaveren er ansvarlig for at indgå aftale med et akkrediteret laboratorium om udtagelse af vandprøver samt udførelse af analyser. Det akkrediterede laboratorium skal sikre, at vandprøven udtages af en uvildig fagperson, og skal sørge for, at vandprøven herefter sendes direkte til analyse hos et akkrediteret laboratorium. Det akkrediterede laboratorium skal vurdere, hvilke vandprøver der skal tages for at sikre, at alle selvstændige drikkevandsinstallationer er omfattet af analyserne. Det skal i prøvningsrapporten konkluderes, om der er overskridelser af grænseværdierne og dermed om renoveringen af den pågældende drikkevandsinstallation vurderes at overholde betingelserne for GDV-godkendelsen. Vandprøverne skal udtages akkrediteret i henhold til ISO standarden. Vandprøverne på byggepladsen udtages efter coating-processen er helt færdig, det vil sige efter, at materialet er blandet, ledt ind i drikkevandssystemet og hærdet 7-10 dage og systemet derpå er gennemskyllet. Vandprøven udtages fra et tapsted for hver enkelt selvstændig og renoveret drikkevandsinstallation i den pågældende ejendom. I en etageejendom vil én vandprøve for hver af de renoverede opgange, som udgangspunkt være tilstrækkelig. Der udtages en vandprøve af 24 timers stagneret vand til analyse. Tapstedet skal inden udtagning af vandprøver gennemskylles kortvarigt, således at den mængde vand, som har stået i blandingsbatteriet, skylles ud. På den måde får man vandprøver af det vand, som har stået i det renoverede rør. Der udtages som minimum en 2 liters prøve af det 24 timers stagnerede vand. Den videre proces efter udtagelse af vandprøver Det akkrediterede laboratorium sikrer som nævnt, at resultatet i form af en prøvningsrapport for en eller flere vandprøver, sendes til godkendelsesindehaver og tilsynsorganet med dertil hørende relevante oplysninger om godkendelsesnummer, den konkrete byggeplads (ejendom), lejlighedsnummer eller lignende, dato for prøveudtagninger mv. med henblik på at kunne etablere sporbarhed. Godkendelsesindehaver har handlepligten på baggrund af prøvningsrapportens resultater og konklusioner. Tilsynsorganet er også forpligtet til, uagtet ovenstående, at vurdere konklusionen i prøvningsrapporten. I tilfælde af overskridelse af grænseværdier, hvor byggevaren således vurderes ikke at overholde betingelserne for GDV-godkendelsen, skal tilsynsorganet, uagtet den direkte kommunikation mellem det akkrediterede laboratorium og godkendelsesindehaver og godkendelsesindehavers handlepligt, gøre både godkendelsesindehaver og Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen opmærksom på prøvningsrapportens konklusioner. Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen kan Side 14 (17)

15 skride ind og trække GDV-godkendelsen tilbage, hvis der er overskridelser af testkravene. Hvis vandprøven viser overskridelser, kan den pågældende drikkevandsinstallation på byggepladsen som samlet byggevare ikke overholde betingelserne for GDV-godkendelsen og er derfor ikke lovlig at anvende. Der kan således være tilfælde, hvor det viser sig, at drikkevandsinstallationen i én eller flere opgange i en etageejendom ikke opfylder kravene, og derfor ikke lovligt kan ibrugtages. Testprogram og analyser Testprogrammet for migrationstest skal være udarbejdet af den toksikologiske rådgiver på ansøgningstidspunktet. Analyserne skal udføres på et akkrediteret testlaboratorium iht. bekendtgørelsens bilag 1. Der udføres som nævnt de analyser, som indgik i det testprogram for byggepladser, der var grundlag for GDV-godkendelsen, og som ansøgers toksikologiske rådgiver udarbejdede. Vandprøverne skal dog altid analyseres for følgende parametre: NVOC Lugt og smag Andre stoffer, der vurderes relevante på baggrund af det pågældende materiale, fx formaldehyd. For materialet epoxycoating skal der dog som minimum analyseres for bisphenol A og formaldehyd. Vandprøverne skal overholde GDV-kravgrundlaget. Krav til indberetning om tidsplaner samt om de årlige tilsynsrapporter For så vidt angår de enkelte renoveringsprojekter, er GDV-godkendelsesindehaver som nævnt ansvarlig for løbende at indberette til tilsynsorganet, hvornår der udtages vandprøver på byggepladserne således, at tilsynsorganet kan være parat til også at vurdere testrapporternes konklusioner. Indberetningen om tidsplanerne skal foregå således, at tilsynsorganet med rimelighed kan forventes at være parat til dette. Udgangspunktet er, at en vandprøve udtages så snart coatingen er hærdet færdigt (typisk ca dage efter påføring), og at analyser gennemføres på ca. 3 uger af et akkrediteret laboratorium, hvorefter både godkendelsesindehaver og tilsynsorganet straks orienteres om resultatet. Tilsynsorganet vil typisk bruge ca. 5 arbejdsdage på at vurdere testrapporterne og eventuelt give besked til både GDV-godkendelsesindehaver og Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen ved overskridelser af grænseværdier. GDV-godkendelsesindehaver vil derfor som hovedregel Side 15 (17)

16 skulle forvente at ibrugtagning af en konkret drikkevandsinstallation i fx en opgang først kan ske ca. 3 uger efter endt hærdning og prøveudtagning. Det kan aftales mellem godkendelsesindehaver og et akkrediteret laboratorium samt med tilsynsorganet, at der udtages vandprøver løbende efterhånden som de enkelte opgange i en etageejendom er færdigrenoveret, således at de enkelte opgange kan ibrugtages løbende ca. 3 uger efter vandprøverne er udtaget. Ansvar Godkendelsesindehaver er over for Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i alle tilfælde ansvarlig for, at betingelserne for GDV-godkendelsen er overholdt. Afrapportering om renoveringsprojekter i den årlige tilsynsrapport fra tilsynsorganet Tilsynsorganet skal én gang årligt sende en tilsynsrapport til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen for det årlige tilsyn hos godkendelsesindehaver samt med en opsummering vedr. alle resultater af vandprøver fra byggepladserne siden sidste tilsynsrapport. Tilsynsorganet skal som en del af det årlige tilsyn hos godkendelsesindehaver sammenholde egenkontrollens oplysninger om renoveringsprojekter med resultater for analyser af vandprøver for at tjekke om der er udtaget prøver på alle relevante selvstændige drikkevandsinstallationer og på alle byggepladser og at alle grænseværdier er overholdt. Det skal derfor være muligt for tilsynsorganet at sammenholde oplysninger om vandprøver med den oversigt over relevante drikkevandsinstallationer, som det akkrediterede laboratorium har udarbejdet. Dette skal indgå i den årlige tilsynsrapport. Dermed vil Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen få et overblik over, hvor og hvornår der i Danmark er udført coating af drikkevandsinstallationer samt om betingelserne for GDV-godkendelsen overholdes. De tidsmæssige krav for indsendelse af de årlige tilsynsrapporter er de samme som for andre GDV-godkendte byggevarer. Sanktioner i tilfælde af at kravene ikke overholdes Modtager Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen ikke en årlig tilsynsrapport fra tilsynsorganet som påkrævet, anses betingelserne for opretholdelse af GDV-godkendelsen for ikke at være overholdt. I konkrete tilfælde med overskridelser af grænseværdierne, eller hvis der på en byggeplads ikke udtages de påkrævede vandprøver eller hvis ibrugtagning af hele eller dele af den renoverede drikkevandsinstallation i de berørte ejendomme sker inden de relevante analyseresultater Side 16 (17)

17 foreligger eller ibrugtagning sker på trods af overskridelse af grænseværdier, anses betingelserne for opretholdelse af GDV-godkendelsen for ikke at være overholdt. Godkendelsesindehaver er samtidig ved overskridelse af grænseværdier forpligtet til uden unødigt ophold at orientere den pågældende bygningsmyndighed (kommune) om dette, samt hvad godkendelsesindehaver har gjort for, at drikkevandsinstallationen ikke tages i brug. Hvis godkendelsesindehaver ikke overholder sidstnævnte informationsforpligtelse, anses betingelserne for opretholdelse af GDV-godkendelsen ikke for at være overholdt. Godkendelsesindehaver skal over for Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen kunne dokumentere, at den pågældende bygningsmyndighed (kommune) er rettidigt orienteret om eventuelle overskridelser grænseværdier. Side 17 (17)

Tilsynsvejledning. om byggevarer godkendt til drikkevand. Version 2.0 af 22. maj 2015

Tilsynsvejledning. om byggevarer godkendt til drikkevand. Version 2.0 af 22. maj 2015 Tilsynsvejledning om byggevarer godkendt til drikkevand Version 2.0 af 22. maj 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og læsevejledning... 2 1.1 Formål med tilsynet... 2 1.2 Tilsynsperioden... 2 1.3 Krav

Læs mere

Ansøgningsvejledning for GDV-ordningen

Ansøgningsvejledning for GDV-ordningen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Ansøgningsvejledning for GDV-ordningen Denne vejledning gælder ansøgninger om godkendelse

Læs mere

Ansøgningsvejledning. om byggevarer godkendt til drikkevand. Version 2.0 af 22. maj 2015

Ansøgningsvejledning. om byggevarer godkendt til drikkevand. Version 2.0 af 22. maj 2015 Ansøgningsvejledning om byggevarer godkendt til Version 2.0 af 22. maj 2015 Indledning og læsevejledning Ansøgningsvejledningen beskriver, hvordan du ansøger om godkendelse af en byggevare, der er i kontakt

Læs mere

Ansøgningsprocessen. ved sekretariatsleder Ole Ravn

Ansøgningsprocessen. ved sekretariatsleder Ole Ravn Ansøgningsprocessen ved sekretariatsleder Ole Ravn Testning Step 1 Ansøger Læs vejledninger og materialespecifikation Strukturér ansøgningen, fx hvor mange ansøgninger skal der indsendes i forhold til

Læs mere

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand I medfør af 28, stk. 2, 31, stk. 1, og 31 A, stk. 1, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1185 af 14. oktober 2010,

Læs mere

Bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt. med drikkevand

Bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt. med drikkevand Bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand I medfør af 28, stk. 2, 30, stk. 2, 31, stk. 1, og 31 A, stk. 1, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1185 af 14. oktober

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand

UDKAST. Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand UDKAST Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand I medfør af 28, stk. 2, 31, stk. 1, og 31A, stk. 1 i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1185 af 14. oktober

Læs mere

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand BEK nr 666 af 20/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juni 2015 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2014/3262 Senere

Læs mere

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand I medfør af 28, stk. 2, 31, stk. 1, og 31A, stk. 1 i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1185 af 14. oktober 2010,

Læs mere

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand 1)

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand 1) BEK nr 31 af 21/01/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2616/1754-0002

Læs mere

Vejledning om byggevarer godkendt til drikkevand

Vejledning om byggevarer godkendt til drikkevand Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 gdv@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Version 4.0 Vejledning om byggevarer godkendt til drikkevand INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning

Læs mere

Vejledning. om byggevarer godkendt til drikkevand. Version 3.0 af 22. maj 2015

Vejledning. om byggevarer godkendt til drikkevand. Version 3.0 af 22. maj 2015 Vejledning om byggevarer godkendt til drikkevand Version 3.0 af 22. maj 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og læsevejledning... 3 1.1 Regelgrundlag... 3 1.2 Vejledninger, testkravskema, materialespecifikationer

Læs mere

Bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand

Bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand BEK nr 1007 af 29/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 9. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. BS 0702-00076

Læs mere

GDV mærket hvad indebærer det? Temadag om Vandinstallationer og - komponenter Aarhus, den 12. december 2013

GDV mærket hvad indebærer det? Temadag om Vandinstallationer og - komponenter Aarhus, den 12. december 2013 GDV mærket hvad indebærer det? Temadag om Vandinstallationer og - komponenter Aarhus, den 12. december 2013 Sten Kloppenborg Sektionsleder, VA prøvning og inspektion Agenda Baggrund for Godkendt til drikkevand

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af prøvningsinstanser og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område

Bekendtgørelse om godkendelse af prøvningsinstanser og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område Bekendtgørelse om godkendelse af prøvningsinstanser og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område I medfør af 68 d og 134 a, stk. 2, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1386 af 11. december

Læs mere

Indledning og læsevejledning... 3. Produkter, der skal godkendes under ordningen... 4. Ansøgers forpligtelser... 5

Indledning og læsevejledning... 3. Produkter, der skal godkendes under ordningen... 4. Ansøgers forpligtelser... 5 Indhold Indledning og læsevejledning... 3 Produkter, der skal godkendes under ordningen... 4 Ansøgers forpligtelser... 5 Ansøgers ansvar for at ansøgningen er korrekt... 6 Ansøgningsprocessen... 6 Stamdata,

Læs mere

Informationskampagne vedr. kontrol af VA-godkendelser og VAmærkning

Informationskampagne vedr. kontrol af VA-godkendelser og VAmærkning Informationskampagne vedr. kontrol af og VAmærkning Erhvervs- og Byggestyrelsen kommer på kontrolbesøg i september og oktober 2011 Vi kontrollerer, om vandhaner, vandbehandlingsfiltre og andet udstyr til

Læs mere

Legepladscertificeringen

Legepladscertificeringen Side 1 af 6 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Legepladscertificeringens formål og grundlag... 2 1.1. Formål.... 2 1.2. Organisation... 2 1.3. Certificeringsgrundlag og kontrolomfang... 2 1.4. Vilkår og ansvarsforhold...

Læs mere

Markedskontrol af byggevarer i kontakt med drikkevand Efteråret 2017

Markedskontrol af byggevarer i kontakt med drikkevand Efteråret 2017 Markedskontrol af byggevarer i kontakt med drikkevand Efteråret 2017 19. april 2018 Sammenfatning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har i efteråret 2017 gennemført en proaktiv markedskontrol af byggevarer

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond (herefter DANAK),

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af prøvningsinstanser og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område

Bekendtgørelse om godkendelse af prøvningsinstanser og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område BEK nr 594 af 26/05/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 12. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. TS 20000-00069

Læs mere

Generelle VA-Godkendelsesbetingelser VA G-02

Generelle VA-Godkendelsesbetingelser VA G-02 Generelle VA-Godkendelsesbetingelser VA G-02 Generelle bestemmelser for VA-godkendelse af produkter til anvendelse I forbindelse med vand og afløb i bygninger. Side 1 af 11 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : xx UDKAST af 3/ Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : xx UDKAST af 3/ Side : 1/6 UDKAST af 3/6 2013 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond

Læs mere

Særlige bestemmelser for DS-certificering af tæthedsmåling gennemført DS/SBC efter DS/EN

Særlige bestemmelser for DS-certificering af tæthedsmåling gennemført DS/SBC efter DS/EN Certificering af virksomheder 0 Indledning Denne SBC er udarbejdet med henblik på DS-certificering af tæthedsmåling af bygninger gennemført efter DS/EN 13829 anneks A.3 1 Forudsætninger for certificering

Læs mere

VVS installationskonference Peter Fritzel ETA-Danmark A/S

VVS installationskonference Peter Fritzel ETA-Danmark A/S VVS installationskonference 2018 Peter Fritzel ETA-Danmark A/S ETA-Danmark A/S ETA-Danmark A/S er et datterselskab af Dansk Standard ETA-Danmark A/S er akkrediteret og notificeret af Trafik-, Bygge- og

Læs mere

Vejledning til anvendelse af metodefrihed i forbindelse med type- og projektcertificering under BEK73

Vejledning til anvendelse af metodefrihed i forbindelse med type- og projektcertificering under BEK73 Vejledning til anvendelse af metodefrihed i forbindelse med type- og projektcertificering under BEK73 Kontor/afdeling VE Dato 26. februar 2019 J nr. 2019-5892 pda Indhold Formål... 2 Afgrænsning... 2 Regelgrundlag...

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : Side : 1/8

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : Side : 1/8 Side : 1/8 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- fond (herefter ), eller som er akkrediteret

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 15. juli 2015 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark.

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. 2008-06-11 Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. Dette bilag beskriver de miljøkrav, der skal

Læs mere

Akkreditering til certificering Nr. : AB 6 UDKAST Dato : Side : 1/5

Akkreditering til certificering Nr. : AB 6 UDKAST Dato : Side : 1/5 Side : 1/5 1. Anvendelsesområde Denne akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse ved DANAK s akkreditering af virksomheder i henhold til: a. DS/EN ISO/IEC 17065 Overensstemmelsesvurdering Krav til organer,

Læs mere

Information om. Certificering af indbrudshæmmende produkter til skalsikring af bygninger

Information om. Certificering af indbrudshæmmende produkter til skalsikring af bygninger Information om Certificering af indbrudshæmmende produkter til skalsikring af bygninger Certificering af indbrudshæmmende produkter beregnet til indbygning som skalsikring af bygninger. Dancert-sekretariat:

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 12. januar 2017 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Generelle bestemmelser for certificering af ledelsessystemer Dato 2008-10-16 Side 1 af 5 Sign: Udg. 3

Generelle bestemmelser for certificering af ledelsessystemer Dato 2008-10-16 Side 1 af 5 Sign: Udg. 3 Generelle bestemmelser for certificering af ledelsessystemer Dato 2008-10-16 Side 1 af 5 Sign: 1. Definitioner Dancerts bestemmelser for certificering af ledelsessystemer omfatter: - Alm. vilkår for certificerings,

Læs mere

Vejledning vedrørende udbetaling af midler fra tilgængelighedspuljen

Vejledning vedrørende udbetaling af midler fra tilgængelighedspuljen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Vejledning vedrørende udbetaling af midler fra tilgængelighedspuljen Trafik-,

Læs mere

Gl. kongevej 74A 1850 Frederiksberg C tlf. 33 55 82 82 Fax 33 55 82 00

Gl. kongevej 74A 1850 Frederiksberg C tlf. 33 55 82 82 Fax 33 55 82 00 Finanstilsynets vejledning af 12. april 2008 om afvikling af investeringsforeninger, specialforeninger, hedgeforeninger, professionelle foreninger, godkendte fåmandsforeninger og afdelinger heraf efter

Læs mere

VA-Bekendtgørelsen. Leon Buhl Teknologisk Institut

VA-Bekendtgørelsen. Leon Buhl Teknologisk Institut VA-Bekendtgørelsen Leon Buhl Teknologisk Institut Godkendelser BR10 2012 BR 10 kap. 8.4.1 Generelt Stk. 6 Fabriksfremstillede produkter, der indgår i eller tilsluttes vandinstallationer, skal for så vidt

Læs mere

Almindelige Bestemmelser for certificering af Produkter, ABP

Almindelige Bestemmelser for certificering af Produkter, ABP DS-Certificering DS/ABP Almindelige Bestemmelser for certificering af Produkter, ABP General Rules for DS Product Certification (ABP) DS Certificering A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Tlf: +45

Læs mere

Systemer til tætning af gennemføringer i brandteknisk klassificerede bygningsdele

Systemer til tætning af gennemføringer i brandteknisk klassificerede bygningsdele MK 6.00/009 8. udgave Januar 2014 Systemer til tætning af gennemføringer i brandteknisk klassificerede bygningsdele MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund

Læs mere

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner,

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat 04-05-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til bygningsreglement 2018 og bekendtgørelse om certificeringsordning

Læs mere

Kap. 6 i værdipapirhandelsloven, jf. bekendtgørelse nr. 479 af 1. juni 2006 af lov om værdipapirhandel m.v.

Kap. 6 i værdipapirhandelsloven, jf. bekendtgørelse nr. 479 af 1. juni 2006 af lov om værdipapirhandel m.v. Vejledning for behandling af prospekter for værdipapirer, der optages til notering eller handel på en fondsbørs eller en autoriseret markedsplads. Finanstilsynet 5. september 2006 1. Indledning 2. Retsgrundlag

Læs mere

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på

Læs mere

Særlige bestemmelser for DS-certificering af DS/SBC 13187 termografiinspektion af bygninger gennemført efter DS/EN 13187 2007-12-01

Særlige bestemmelser for DS-certificering af DS/SBC 13187 termografiinspektion af bygninger gennemført efter DS/EN 13187 2007-12-01 Certificering af virksomheder der udfører termografiinspektioner 0 Indledning Denne SBC er udarbejdet med henblik på DS-certificering af termografiinspektion af bygninger gennemført efter DS/EN 13187.

Læs mere

Sådan bruges vejledningen

Sådan bruges vejledningen Sådan bruges vejledningen Denne vejledning forklarer, hvordan du ansøger om en EU-miljømærkelicens i overensstemmelse med de gældende krav i kriterierne. Følgende symboler bruges i vejledningen: = Bemærk

Læs mere

Information om DANAK-akkreditering til

Information om DANAK-akkreditering til Information om DANAK-akkreditering til Prøvning Kalibrering Medicinsk undersøgelse Certificering af referencematerialer Præstationsprøvning Akkrediteringsforløbet trin for trin December 2010 DANAK Dyregårdsvej

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

Vandinstallationer og komponenter til fremtidens krav 12. december Analyser for eftervisning og opfyldelse af de drikkevandsmæssige krav

Vandinstallationer og komponenter til fremtidens krav 12. december Analyser for eftervisning og opfyldelse af de drikkevandsmæssige krav Vandinstallationer og komponenter til fremtidens krav 12. december 2013 Analyser for eftervisning og opfyldelse af de drikkevandsmæssige krav Krav vedrørende plast Parameter 1) Analysemetode Testkrav Bemærkninger

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige

Læs mere

Indledning. Udbudsbetingelser. Baggrund og formål. Ordregivende myndighed

Indledning. Udbudsbetingelser. Baggrund og formål. Ordregivende myndighed Indledning Energistyrelsen indbyder hermed alle interesserede og kvalificerede leverandører til at ansøge om prækvalifikation til at afgive tilbud på kommunikationsydelser til Energistyrelsen. Baggrund

Læs mere

TILSYNSVEJLEDNING. Maj 2019

TILSYNSVEJLEDNING. Maj 2019 Re TILSYNSVEJLEDNING Maj 2019 Indhold 1. Indledning... 2 2. Regelgrundlag for tilsynet... 2 3. Tilsynets formål... 2 4. Tilsynets tilrettelæggelse... 3 5. Forslag til temaer for tilsyn... 5 6. Tilskud

Læs mere

Kan man udskyde fristen for indhentelse af dokumentation?

Kan man udskyde fristen for indhentelse af dokumentation? Kan man udskyde fristen for indhentelse af dokumentation? Af Julia Vorgod og Maj-Britt Böwadt, Legal Consulting, Rambøll Management Consulting Før ordregivers tildelingsbeslutning skal ordregiver, jf.

Læs mere

VEJLEDNING. om kvalitetsstyringssystemer ved virksomhedsgodkendelse til indførsel og/eller fremstilling af

VEJLEDNING. om kvalitetsstyringssystemer ved virksomhedsgodkendelse til indførsel og/eller fremstilling af GÆLDENDE FRA DECEMBER 2017 VEJLEDNING om kvalitetsstyringssystemer ved virksomhedsgodkendelse til indførsel og/eller fremstilling af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler. Indhold INDLEDNING...

Læs mere

Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav.

Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav. 1 Bilag 1 Kvalitetsstyring. 1. Indledning. Generelt Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav. Entreprenøren skal indenfor rammerne af sit kvalitetsstyringssystem

Læs mere

Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder. Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006

Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder. Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006 Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse...1 Indledning...2 Krav til kvalitetsstyringssystemet...2 Etablering

Læs mere

Bekendtgørelse om bemyndigelse af laboratorier til at udføre måleteknisk kontrol

Bekendtgørelse om bemyndigelse af laboratorier til at udføre måleteknisk kontrol BEK nr 322 af 29/03/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 23. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 644-35-00026 Senere ændringer

Læs mere

Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen

Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen Wintershall Noordzee BV P.O. Box 1011 NL 2280 CA Rijswijk Netherlands Miljøstyrelsen Virksomheder J.nr. MST-400-00012 Ref. hebec/emibm 16. december 2016 Generel

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : UDKAST Side : 1/9

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : UDKAST Side : 1/9 UDKAST Side : 1/9 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond (herefter

Læs mere

Vejledning i produktion af sædekorn på baggrund af store partier

Vejledning i produktion af sædekorn på baggrund af store partier Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Planter Februar 2014 Vejledning i produktion af sædekorn på baggrund af store partier 1 Indledning Det muligt at producere partier af

Læs mere

Regler for Coops frivillige dyrevelfærdsmærkningsordning (Krav til certificering, auditering og egenkontrol)

Regler for Coops frivillige dyrevelfærdsmærkningsordning (Krav til certificering, auditering og egenkontrol) Albertslund 3. februar 2017 Erstatter version af 4. oktober 2016 Regler for Coops frivillige dyrevelfærdsmærkningsordning (Krav til certificering, auditering og egenkontrol) Indledning Dette dokument fastlægger

Læs mere

Teltdug, brandmæssig egnet

Teltdug, brandmæssig egnet MK 6.00/016 8. udgave Januar 2014 Teltdug, brandmæssig egnet MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon 45 76 20 20 Telefax 45 76 33 20 Forudsætninger...

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner I medfør af 2, stk. 4, 15 A, stk. 2 og 3, og 30, stk. 2, 1. pkt., i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af 23. september

Læs mere

Bekendtgørelsens (651 af 26.juni 2008) krav til vedligeholdelse og service er primært i 15, 16 og bilag 5

Bekendtgørelsens (651 af 26.juni 2008) krav til vedligeholdelse og service er primært i 15, 16 og bilag 5 Bekendtgørelsens (651 af 26.juni 2008) krav til vedligeholdelse og service er primært i 15, 16 og bilag 5 Mølleejeren: har pligt til at sikre, at vindmøllen er vedligeholdt og serviceret af en certificeret

Læs mere

UDKAST TIL TILSYNSVEJLEDNING. December 2016

UDKAST TIL TILSYNSVEJLEDNING. December 2016 Re UDKAST TIL TILSYNSVEJLEDNING December 2016 Indhold 1. Indledning... 2 2. Regelgrundlag for tilsynet... 2 3. Tilsynets formål... 2 4. Tilsynets tilrettelæggelse... 3 5. Forslag til temaer for tilsyn...

Læs mere

I/S Amager Ressourcecenter. Afhentning, transport, opbevaring og nyttiggørelse af råslagge fra ARC s nye forbrændingsanlæg, Amager Bakke

I/S Amager Ressourcecenter. Afhentning, transport, opbevaring og nyttiggørelse af råslagge fra ARC s nye forbrændingsanlæg, Amager Bakke Sagsnr. 08/262 Dok.nr. 5338/15 Initialer ANJ I/S Amager Ressourcecenter Afhentning, transport, opbevaring og nyttiggørelse af råslagge fra ARC s nye forbrændingsanlæg, Amager Bakke Udbudsbetingelser for

Læs mere

MK 6.00/ udgave Januar 2014 Gulvbelægninger MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S

MK 6.00/ udgave Januar 2014 Gulvbelægninger MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S MK 6.00/001 8. udgave Januar 2014 Gulvbelægninger MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon 45 76 20 20 Telefax 45 76 33 20 Forudsætninger...

Læs mere

Dette certifikat giver godkendelsesindehaveren rettighed til at markedsføre nedenstående byggevare med Godkendt til drikkevand -mærkning i Danmark.

Dette certifikat giver godkendelsesindehaveren rettighed til at markedsføre nedenstående byggevare med Godkendt til drikkevand -mærkning i Danmark. CERTIFIKAT GODKENDELSE 03/00052 Udstedt: 9. marts 2016 Udløber: 8. marts 2019 Udstedt i henhold til bekendtgørelse nr. 666 af 20. maj 2015 om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand,

Læs mere

Revisionsvejledning til National Standard for Identiteters Sikringsniveauer (NSIS)

Revisionsvejledning til National Standard for Identiteters Sikringsniveauer (NSIS) Revisionsvejledning til National Standard for Identiteters Sikringsniveauer (NSIS) Status: Version 2.0 Version: 18.01.2019 1 Indledning Dette dokument indeholder en revisionsvejledning til version 2.0

Læs mere

Intern audit Procedure nr.: 4.5.5

Intern audit Procedure nr.: 4.5.5 afsnit 4.5.5 Sidst rettet 01 09 2013 Side 1 af 5 Intern audit Dette er et kontrolleret dokument, som opdateres løbende. Den elektroniske version er den til enhver tid gældende. Indholdsfortegnelse 1 Formål

Læs mere

Dancert 4. BYGGESTEN AF BETON OG POREBETON 5. BYGNINGSKALK 6. DELMATERIALER TIL BETON. Udg. 9

Dancert 4. BYGGESTEN AF BETON OG POREBETON 5. BYGNINGSKALK 6. DELMATERIALER TIL BETON. Udg. 9 Supplerende bestemmelser for produktcertificering Dato 2015-06-16 Sign: Side 1 af 8 0. GENERELT Nærværende supplerende bestemmelser for produktcertificering gælder som tillæg til Dancerts Almindelige vilkår

Læs mere

Tagelementers styrke. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 5.00/ udgave januar Telefax

Tagelementers styrke. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 5.00/ udgave januar Telefax MK 5.00/004 5. udgave januar 2014 Tagelementers styrke MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon 45 72245900 Telefax 45 72245904 Forudsætninger...

Læs mere

Sikring af vandkvalitet ved prøvning af komponenter

Sikring af vandkvalitet ved prøvning af komponenter Sikring af vandkvalitet ved prøvning af komponenter Sten Kloppenborg Sektionsleder. VA prøvning og inspektion Ivan Christensen Civilingeniør. Kemi og vandteknik Krav til komponenter anvendt i drikkevandsinstallationer.

Læs mere

Ansvarsfordeling og samarbejde ved offshore olie- og gasaktiviteter

Ansvarsfordeling og samarbejde ved offshore olie- og gasaktiviteter Opdateret april 2018 Ansvarsfordeling og samarbejde ved offshore olie- og gasaktiviteter De vigtigste regler om ansvar og pligter virksomhederne imellem og indenfor den enkelte virksomhed, samt samarbejde

Læs mere

SPT. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries. Ny Kosmetikforordning

SPT. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries. Ny Kosmetikforordning Information til foreningens medlemmer Ny Kosmetikforordning Kgs. Lyngby den 4. januar 2010 Den nye Kosmetikforordning blev offentliggjort i EU s Lovtidende den 22. december 2009. Forordningen (der er dateret

Læs mere

Fødevareregionernes kontrol i forbindelse med tilbagetrækning af fødevarer

Fødevareregionernes kontrol i forbindelse med tilbagetrækning af fødevarer Bilag 2 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen KONTOR FOR MIKROBIOLOGISK FØDEVARESIKKERHED, HYGIEJNE OG ZOONOSEBEKÆMPELSE INSTRUKS 21.12.2007 J.nr.: 2007-20-23-02286/ Erstatter

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler

Udkast til Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler Udkast til Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 1 I bekendtgørelse nr. 1423 af den 16. december 2009 om krav til fyrværkeri og andre pyrotekniske

Læs mere

Ikke-bærende vægge. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 6.00/010 8. udgave Januar 2014. Telefon 45 76 20 20. Telefax 45 76 33 20

Ikke-bærende vægge. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 6.00/010 8. udgave Januar 2014. Telefon 45 76 20 20. Telefax 45 76 33 20 MK 6.00/010 8. udgave Januar 2014 Ikke-bærende vægge MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon 45 76 20 20 Telefax 45 76 33 20 Forudsætninger...

Læs mere

Udkast til. Anvendelse og definitioner

Udkast til. Anvendelse og definitioner Udkast til Bekendtgørelse om miljøvenligt design af energirelaterede produkter 1 I medfør af 3, 6, 7, 8a og 12, stk. 2 og 3, 13, stk. 6, 14, stk. 3, og 15, stk. 2, i lov nr. 308 af 30. april 2008 om miljøvenligt

Læs mere

Regler for Coops frivillige dyrevelfærdsmærkningsordning (Krav til certificering, auditering og egenkontrol)

Regler for Coops frivillige dyrevelfærdsmærkningsordning (Krav til certificering, auditering og egenkontrol) Albertslund 20. juni 2017 Erstatter version af 3. februar 2017 Regler for Coops frivillige dyrevelfærdsmærkningsordning (Krav til certificering, auditering og egenkontrol) Indledning Dette dokument fastlægger

Læs mere

Slutrapport for kampagnen

Slutrapport for kampagnen J. nr.: 2015-24-60-00140 30-08-2016 Slutrapport for kampagnen Import og samhandel af ikke-animalske fødevarer 2016 INDLEDNING En stor andel af de ikke-animalske (vegetabilske) fødevarer, som findes på

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1)

Bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1) Bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1) I medfør af 15 B og 30, stk. 2, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af 23. september 2016,

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 19. juni 2013 blev der i sag 184-2012 KK mod Ejendomsmæglerfirmaet AA A/S afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 19. juni 2012 har KK indbragt ejendomsmæglerfirmaet AA A/S og ejendomsmægler YY for

Læs mere

VEJLEDNING. Tilbudsgiver bedes kvalificere bilaget ved at tilføje: Testplaner

VEJLEDNING. Tilbudsgiver bedes kvalificere bilaget ved at tilføje: Testplaner BILAG 7 AFPRØVNING VEJLEDNING Tilbudsgiver bedes kvalificere bilaget ved at tilføje: Testplaner Beskrivelse af tilbudsgivers metoder og processer til intern test forud for overtagelses- og driftsprøverne,

Læs mere

BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Formål og omfang... 5 2. Databehandlers opgave... 5 3. Instruks... 5 4. Brug af ekstern Databehandler eller underleverandør... 5 5. Behandling i udlandet...

Læs mere

G ORRISSEN F EDERSPIEL K IERKEGAARD Advokatfirma

G ORRISSEN F EDERSPIEL K IERKEGAARD Advokatfirma Notat om regulering af legepladssikkerhed Til: Brancheforeningen P.I.L. Fra: Gorrissen Federspiel Kierkegaard Dato: 23. februar 2006 Legepladssikkerhed 1. Generelt lovgrundlag Det generelle udgangspunktet

Læs mere

VEJLEDNING GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2018

VEJLEDNING GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2018 GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2018 VEJLEDNING om kvalitetsledelsessystemer for autoriserede virksomheder på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet, virksomheder med virksomhedsgodkendelse på gasområdet og kontrolinstanser.

Læs mere

Den tidligere SR-regering foreslog i Vækstpakken fra juni 2014 en modernisering af reglerne på dette område.

Den tidligere SR-regering foreslog i Vækstpakken fra juni 2014 en modernisering af reglerne på dette område. Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1134 Offentligt TALEMANUSKRIPT (Det talte ord gælder) Side 1 af 13 Samrådstale spg. BP og BQ vedr. den nye bekendtgørelse for godkendelse

Læs mere

BILAG 1: TIDSPLAN BILAG 1: TIDSPLAN 21. februar 2014

BILAG 1: TIDSPLAN BILAG 1: TIDSPLAN 21. februar 2014 BILAG 1: TIDSPLAN 21. februar 2014 INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER Nærværende bilag indeholder tidsplanen for Systemet. Tilbudsgivers eventuelle forbehold til bilag 8 anføres i forbeholdslisten og skrives

Læs mere

Hess Danmark Østergade 26B DK 1100 København K. Virksomheder J.nr. MST Ref. hebec/emibm 16. december 2016

Hess Danmark Østergade 26B DK 1100 København K. Virksomheder J.nr. MST Ref. hebec/emibm 16. december 2016 Hess Danmark Østergade 26B DK 1100 København K Virksomheder J.nr. MST-400-00011 Ref. hebec/emibm 16. december 2016 Generel tilladelse for Hess Danmark til anvendelse, udledning og anden bortskaffelse af

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del foreløbigt svar på spørgsmål 84 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del foreløbigt svar på spørgsmål 84 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del foreløbigt svar på spørgsmål 84 Offentligt MINISTEREN Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Folketinget Dato J. nr. 28. september 2017 2016-5643

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 10.1.2019 L 8 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2019/26 af 8. januar 2019 om supplering af EU-typegodkendelseslovgivningen for så vidt

Læs mere

Bilag 11 Ændringshåndtering

Bilag 11 Ændringshåndtering Bilag 11 Ændringshåndtering Version 1.0 04-07-2014 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 2 2 INDLEDNING... 3 3 TYPER AF ÆNDRINGER... 3 4 GENERELT... 3 5 ATP S FREMSÆTTELSE AF ÆNDRINGSANMODNINGER...

Læs mere

Teststandarder for landbaseret kasino

Teststandarder for landbaseret kasino SCP.01.05.DK.1.0 Indhold Indhold... 2 1 Indledning... 3 1.1 Overblik over dette dokument... 3 1.2 Version... 3 1.3 Anvendelsesområde... 3 2 Certificering... 4 2.1 Certificeringsfrekvens... 4 2.1.1 Spilleautomater

Læs mere

Anerkendelse af statikere

Anerkendelse af statikere Bilag 3 Anerkendelse af statikere A. Anerkendelse af statikere Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) bemyndiges af Trafik- og ByggestyrelsenErhvervs- og Byggestyrelsen til at anerkende statikere inden for

Læs mere

Legetøj der sælges i alternative butikker

Legetøj der sælges i alternative butikker Rapport over Overvågningsindsats 2010 RK2010 5c Legetøj der sælges i alternative butikker 332-32-00030 1 Indholdsfortegnelse Formål...2 Kort opgavebeskrivelse...2 Kort konklusion...2 Udførelse...3 Resultater...4

Læs mere

CERTIFIKAT CERTIFICATE

CERTIFIKAT CERTIFICATE CERTIFIKAT CERTIFICATE GODKENDELSE NR. / APPROVAL NO.: 04/00102 UDSTEDT / DATE OF ISSUE: 17-05-2017 UDLØBER / EXPIRY DATE: 16-05-2022 Dette certifikat er udstedt i henhold til bekendtgørelse nr. 1007 af

Læs mere

Vejledning om kontrol i forbindelse med tilbagetrækning af fødevarer

Vejledning om kontrol i forbindelse med tilbagetrækning af fødevarer FØDEVARESTYRELSEN VEJLEDNING 25.09.2013 J.nr.: 2013-28-2301-01186 Erstatter instruks af 21.12.2007 Vejledning om kontrol i forbindelse med tilbagetrækning af fødevarer Fødevarestyrelsen skal i alle situationer,

Læs mere

Inspektionsstandarder for landbaseret kasino

Inspektionsstandarder for landbaseret kasino SCP.02.05.DK.1.0 Indhold Indhold... 2 1 Formålet med inspektionsstandarderne... 3 1.1 Overblik over dette dokument... 3 1.2 Version... 3 1.3 Anvendelsesområde... 3 2 Certificering... 4 2.1 Certificeringsfrekvens...

Læs mere

Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret

Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret Information om Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret Certificering af produkter Prøvning Forløbet trin for trin 17. april 2018 DANAK Dyregårdsvej

Læs mere

BILAG 6 ÆNDRINGSHÅNDTERING

BILAG 6 ÆNDRINGSHÅNDTERING BILAG 6 ÆNDRINGSHÅNDTERING INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 4 2. Ændringer... 4 2.1 Kundens ændringsanmodning... 4 2.2 Leverandørens ændringsanmodning... 4 2.3 Mindsteindhold for et løsningsforslag...

Læs mere

SUPPLERENDE BESTEMMELSER FOR CERTIFICERING AF SAND TIL BRUG I SANDKASSER

SUPPLERENDE BESTEMMELSER FOR CERTIFICERING AF SAND TIL BRUG I SANDKASSER Side 1 af 8 SUPPLERENDE BESTEMMELSER FOR CERTIFICERING AF SAND TIL BRUG I SANDKASSER 0. Generelt Nærværende supplerende bestemmelser for produktcertificering gælder som tillæg til Dancerts Almindelige

Læs mere