En god skoletur til Kongernes Jelling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En god skoletur til Kongernes Jelling"

Transkript

1 En god skoletur til Kongernes Jelling Velkommen til Kongernes Jelling. Vi vil gerne give jer et kort overblik over alt det I kan opleve, når turen går til Kongernes Jelling. På det store udendørs monumentområde har vi gode formidlere, der fortæller levende om runesten, gravhøje, palisader osv. Vores oplevelsescenter, er bygget op på en sådan måde, at børn i mindre grupper skal kunne gå rundt på egen hånd. Derfor er der her en kort beskrivelse af det store udendørs område, samt en vejledning til oplevelsescentret. Til sidst vil der være spørgsmål/opgaver man kan anvende til et skolebesøg hos os. Monumentområdet består af de to kendte runesten, også kaldet Jelling-stenene, som er rejst af henholdsvis Gorm den Gamle og hans søn Harald Blåtand. De to sten er lavet i ca. år 950 og 965 efter kristi. Dertil er der også to enorme høje bygget i vikingetiden, hvoraf den nordlige høj er en gravhøj sandsynligvis bygget til at gravlægge Gorm den Gamle. Der er også en kirke som er en af de ældste stenbyggede kirker i Danmark ca. år Disse monumenter blev indskrevet på UNESCOs verdensarvsliste i 1994 som det første sted i DK. Siden er der fundet en enorm skibssætning lavet af sten rundt om den nordlige høj som understreger vigtigheden af den gravlagte, samt et enormt palisade-hegn som omkranser både stenene, kirken, højene og skibssætningen. Palisadehegnet er den største konstruktion fra vikingetiden, den var bygget af egetræ og har været ca. 4 meter høj og har indhegnet et område på 12,5 hektarer (eller hvad der svarer til 24 fodboldbaner). Alt der er bygget indenfor palisaden virker til at være bygget op efter strenge matematiske formler, næsten alle afstande kan inddeles i 12 m. (som f.eks. længden og bredden på husene (24x12m) eller længden på hver side af palisaden (360m)). Dertil viser det sig at palisadens konstruktion giver os fire retvinklede Pythagoras trekanter som til sammen giver os den rhombeformede figur som palisaden har. Alt dette, og meget mere, bliver grundigt forklaret på de rundvisninger vi tilbyder i området.

2 Den indendørs udstilling bygger videre på disse oplysninger samt meget andet vi ved om vikinger og vikingetiden. Her bliver historien fortalt på en ny og spændende måde, så børn i alle aldre kan få lov til at lege mens de lærer. Derfor kaldes museet i dag for et oplevelsescenter, bl.a. fordi det nu er meningen at man skal bruge fingrene til at se med. Der er knapper, håndtag, drejeborde og touch-screens som forhåbentlig gør et besøg på Kongernes Jelling både sjovt, lærerigt og uforglemmeligt. NB: Når man røre ved ting der har den orange farve, får man noget til at ske. Selve oplevelsescentret er bygget op på følgende måde: Foyer med reception, oversigtsbord og tegnerobot. Tegnerobotten tegner tegninger fra udstillingen med kridt på en 8 meter lang tavle, som vaskes ren hver morgen inden robotten bliver sat til at tegne nye tegninger i løbet af dagen.

3 Underetagen består af tre rum med hver deres tema. Det første rum er et bålrum hvor der bliver fortalt historier fra vikingetiden med tilhørende billeder som kommer frem inde i flammerne (ilden er lavet digitalt og er altså ikke farlig). Rum nummer to hedder Vikingernes verden og viser hvorledes vikingerne ikke bare var gode krigere, men også dygtige handelsmænd og kompetente bønder. Der er en masse knapper der kan trykkes på i dette lokale og hver knap frembringer en lille billede-historie på væggen om det valgte emne. I dette lokale er der også lidt information om hvordan det kunne have taget sig ud inden for palisaden i vikingetiden, samt et vikingespil som blev kaldt hnefatafl som man kan prøve kræfter med sammen med en ven.

4 Det sidste rum i underetagen kaldes for gravkammeret, her udstiller vi de genstande som blev fundet i gravkammeret fra Nordhøjen. Ved hjælp af moderne virkemidler kan vi mere end bare vise genstanden, men også hvad de blev brugt til. I dette rum kan man også samle et lille puzzlespil på en skærm som viser en af de flotte træudskæringer fra gravkammeret. Til sidst i dette lokale har vi opsat en slags skibssætning med fire positioner i gulvet som man kan stille sig på. Hver position viser rækkefølgen af hvordan man kommer til Valhal, fra at falde i kamp på slagmarken, til at blive brændt på bålet og videre mod Asgård op ad Regnbuebroen Bifrost for til sidst, at nå frem til Valhal og blive en af Odins udødelige krigere.

5 Overetagen kommer man op til ved hjælp af trappen for enden af Gravkammeret. På denne etage er der fire separate rum hvor det første man kommer op til er Mytologirummet. Oplev den nordiske mytologi. Lyt og led efter historierne fortalt på rødderne af livets træ. Hele rummet skifter farve afhængig af historiernes tema (f.eks. betyder den blå farve skabelsesmyter og den røde betyder ragnarokmyter). Det andet rum på overetagen kaldes for Haralds rum. Få historierne om byggekongen Harald Blåtand og hvordan kristendommen langsomt fik fat. Her kan du bl.a. dreje på Haralds store runesten og lære om hvad han byggede i Danmark.

6 I det næste rum finder du bl.a. kongerækken som fylder en hel væg. Følg Kongehusets historie om krig, kærlighed og magt igennem mere end 1000 år - fra Gorm den Gamle til i dag. Der bliver ved hjælp af lys og lyd fortalt udvalgte historier fra det danske kongehus historie. I det sidste rum på 1. sal finder du bl.a. Monumentbordet som er et interaktivt bord med en drejeknap. Få overblik over Jelling gennem tiderne ved at dreje på knappen. Fotos og tegninger på væggene fortæller om arkæologernes jagt på ny viden. Til sidst går turen op af trapperne til tagterrassen hvor man kan nyde udsigten over UNESCO verdensarvsområdet og prøve de digitale kikkerter, der kan tage dig over 1000 år tilbage i tiden.

7 Vi vil gerne have at jeres børn/elever får en god dag i selskab med de gamle vikinger i Kongernes Jelling, derfor har vi lavet et par anbefalinger der kan være med til at gøre dagen til en succes. - Forbered eleverne godt på besøget gør dem nysgerrige. - Lærerne går med rundt. - Der kommer rigtig mange gæster til Jelling og der skal gerne være plads til alle, så mind børnene om god opførsel Vi glæder os til at se jer i Kongernes Jelling!

8 Spørgsmål til udstillingen klasse. Bålrummet: 1- Hvad handler en af historierne der bliver fortalt i ilden i bålrummet om? Vikingernes verden: 2- Hvor hærgede Rollo? (led efter knappen som fortæller historien ved bordet der handler om krigere) 3- Hvad spiste vikingerne om vinteren hvis det var dårlige tider? (led efter bordet der kan dreje rundt) 4- Hvad sker der med krigeren når man hugger hans ben af med øksen? 5- Hvad sker der inde i langhuset på Kongernes Jelling? (Kan du finde det lille kighul i væggen?) Gravkammeret: 6- I gravkammeret er der udstillet et lille stearinlys af bivoks, hvordan tændte man sådan et lys i vikingetiden? Mytologirummet: 7- I rummet finder du på en af væggene en kvinde som kaldes en vølve. Hvad hedder den giftige plante som hun plukker? Haralds rum: 8- Hvilken person er på den tredje side af Haralds store runesten? Kongerækken: 9- Hvornår var Svend Tveskæg konge og hvad hed hans far? Runeskriveren: 10- Hvordan ser dit navn ud når det er stavet med runer?

9 Spørgsmål til udstillingen klasse. Vikingernes verden: 1- Hvad brugte man økser til i vikingetiden? 2- Vikingerne brugte honning til at lave en speciel drik, hvilken? (svaret findes ved bordet der handler om hverdagsliv i vikingetiden) 3- Hvad var handelsmandens vigtigste redskab? (svaret findes ved bordet der handler om handel i vikingetiden) Gravkammeret: 4- Gravkammeret i Nordhøjen blev bygget af egetræ. Ved hjælp af årringene i træet kan man regne sig frem til hvornår træet blev fældet, hvornår var det? Mytologirummet: 5- Hvilke tre former for ofringer kan du finde beskrevet i rummet? Haralds rum: 6- Hvilken historie fortæller de fire guldplader fra Tamdrup Kirke om? 7- Nævn en af Haralds byggerier som ikke ligger i Jelling. Kongerækken: 8- Hvornår var Frederik den 9. konge og hvad hedder hans datter? Kirkens udvikling: 9- Hvornår blev den første trækirke bygget i Jelling? (Stavkirken) Monumentbordet: 10- I år 959 bygges gravkammeret. I det blev der fundet en træfigur af en mand. Hvilke tre ting kunne denne mand forestille?

10 Bevægelse i det udendørs område: 1. Det var et kæmpe arbejde at bygge Nordhøjen. Herfra er der en god udsigt over hele området. Hvor mange trappetrin er der op til Nordhøjens top? 2. På Sydhøjen står en firkantet sten hvor der står GS 1 på. Hvilket årstal står der på stenen? 3. Der er fundet tre huse langs palisaden. I dag er de tegnet op på de tre store hvide beton fliser mod nordøst. Hvor mange rum er der i sådan et langhus? 4. I vikingetiden var skibssætningen lavet af store sten. I dag markeres det med betonplader. Hvor mange plader er der fra kirkegården og op til nordspidsen? 5. Der er kun fundet en smal port i palisaden. Hvor mange kan I stå skulder ved skulder i indgangen. Porten er tegnet op på de hvide fliser i palisaden mod nord. 6. Palisaden i Jelling er næsten 1,5 kilometer hele vejen rundt. I dag markeres den med betonsøjler. Hvor mange søjler er der fra det nordvestlige til det nordøstlige hjørne? 7. I det nordvestlige hjørne af området (bagved kroen) ligger der nogle store sten som engang var en del af skibssætningen, hvor mange ligger der? 1 GS står for Generalstaben, som var dem der stod for den topografiske opmåling af Danmark i den sidste halvdel af 1800-tallet.

JELLING. dramaioldtiden.natmus.dk

JELLING. dramaioldtiden.natmus.dk JELLING JELLING OG KONGEMAGTEN Jelling er rammen om et af de vigtigste monumenter fra Danmarks vikingetid. Der er flere grunde til, at Jelling-monumentet er så betydningsfuldt, som det er. For det første

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand?

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? At han var konge, havde stor magt, var en dygtig kriger, klog og gjorde danerne kristne. Hvem fik den store Jellingsten til Jelling?

Læs mere

PÅ SPORET AF VIKINGERNE

PÅ SPORET AF VIKINGERNE RUM 15 Prøv at skrive dit navn med runer på linierne herunder. Hvis du ikke kan finde alle bogstaverne i dit navn, så sæt ٠ for det manglende bogstav. Når du har øvet dig i at skrive dit navn, så kan du

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar Illustration: Ida Maria Schouw Andreasen og Benni Schouw Andreasen Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar A. At han havde god kontakt til

Læs mere

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Midtjylland. Kollemorten-Jelling, 7-8. Afstand: Kollemorten-Jelling 18 km

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Midtjylland. Kollemorten-Jelling, 7-8. Afstand: Kollemorten-Jelling 18 km Den danske Pilgrimsrute Midtjylland Kollemorten-Jelling, 7-8 Afstand: Kollemorten-Jelling 18 km Jelling stenen Ruterne er kortlagt på såvel Waymarkedtrails som Friluftsrådets Ud i naturen. Søg Den danske

Læs mere

VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale

VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale Ribe VikingeCenter VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale Skoletjenesten Ribe VikingeCenter Tag dette undervisningsmateriale med, når I går rundt på Ribe VikingeCenter. I skal arbejde sammen i grupper

Læs mere

Kongernes Jelling. Velkommen til Kongernes Jelling. Museet, Kongernes Jelling

Kongernes Jelling. Velkommen til Kongernes Jelling. Museet, Kongernes Jelling Kongernes Jelling Velkommen til Kongernes Jelling Orienteringsklubben Gorm har fremstillet et kort over monumentområdet, som den kalder Kongernes Jelling. Det er området omkring Jelling Kirke, hvor de

Læs mere

Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3. Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen.

Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3. Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen. Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3 Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen. Tusind tak for, at jeg må få lov til at sige et par ord ved denne festlige begivenhed,

Læs mere

Zleep Hotel Billund. Hold familieferie i Billund - kun et smut fra Legoland, Lalandia og Givskud Zoo. Zleep Hotel Billund.

Zleep Hotel Billund. Hold familieferie i Billund - kun et smut fra Legoland, Lalandia og Givskud Zoo. Zleep Hotel Billund. Zleep Hotel Billund Introduktion Zleep Hotel Billund er et moderne hotel, der ligger 100 meter fra Billund Lufthavn og 5 minutter fra Legoland og Lalandia. Udover Legoland og Lalandia byder Billund og

Læs mere

Refborg Hotel Billund

Refborg Hotel Billund Refborg Hotel Billund Refborg hotel, spiseri og butik åbnede i 2015 med 26 nyrenoverede værelser. Hotellet ligger rigtig centralt placeret i Billund og der er derfor ikke langt til de mange attraktioner

Læs mere

Vikingernes billedfortællinger

Vikingernes billedfortællinger Vikingernes billedfortællinger RUNESTEN Signe og Bjørn hjælper hver dag deres far med arbejdet, så han kan nå at blive færdig med høvdingens store runesten inden solhvervsfesten. Billeder og runeindskrift

Læs mere

LøkkeMagasinet April 2012

LøkkeMagasinet April 2012 Aktiviteter : April Man 2/4 - man 9/4 PÅSKEFERIE Alle Tor 12/4 Skole/hjemsamtale 0. og 1. klasse Man 16/4 Skole/hjemsamtale 4. klasse Tir 17/4 Skole/hjemsamtale 4. klasse Ons 18/4 Skole/hjemsamtale 0.

Læs mere

Hærvejen Billedserie om strækningen fra Jelling til Kongeåen

Hærvejen Billedserie om strækningen fra Jelling til Kongeåen Hærvejen Billedserie om strækningen fra Jelling til Kongeåen 1 Hærvejen - Jelling - Kongeåen Jelling Ravningbroen Firehøje Kong Rans Høj Randbøl Hede Klebæk Høje Bække Kro Bække Kirke Læborg Kirke Vejen

Læs mere

ANSGAR. på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER

ANSGAR. på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen ANSGAR på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen: Ansgar på mission blandt vikinger. Vejledning og opgaver Serie: Tro møder tro Haase & Søns Forlag 2012 Forlagsredaktion:

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole

KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole Forløb 10 HISTORIE Billedkunst 4-6 klasse Bondestenalder, Middelalder og Landboreformer kan godt virke lidt fjerne, men lige uden for skoledøren

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

I slægt med Odin jernalderforløb på Viborg Museum

I slægt med Odin jernalderforløb på Viborg Museum I slægt med Odin jernalderforløb på Viborg Museum Målgruppe: 3.-4. klasse I slægt med Odin handler om jernaldermenneskets liv og død. Hvordan boede de i jernalderen her på egnen? Hvad levede de af? Og

Læs mere

ARKÆOLOGI. Hvad kalder man læren om jordlag, der kan fortælle, hvilke lag der er ældst og yngst? (Stratigrafi)

ARKÆOLOGI. Hvad kalder man læren om jordlag, der kan fortælle, hvilke lag der er ældst og yngst? (Stratigrafi) SPØRGSMÅL OG SVAR TIL VIDENSBANKEN ARKÆOLOGIENS VERDEN ARKÆOLOGI Vælg en genstand fra oldtiden, og prøv at stille spørgsmål til den. F.eks. hvad er den lavet af? Hvor er den fundet? Hvad er den fundet

Læs mere

Temadage om vikinger i autentiske omgivelser.

Temadage om vikinger i autentiske omgivelser. Temadage om vikinger i autentiske omgivelser. 4 temadage for elever fra 4 årgange - 0.kl., 4.kl., valghold (7., 8. og 9.kl.) og sprogklasser. I de%e hæ(e kan du finde før-under og e(er materiale for en

Læs mere

Temadage om vikinger i autentiske omgivelser.

Temadage om vikinger i autentiske omgivelser. Temadage om vikinger i autentiske omgivelser. 4 temadage for elever fra 4 årgange - 0.kl., 4.kl., valghold (7., 8. og 9.kl.) og sprogklasser. I de%e hæ(e kan du finde før-under og e(er materiale for en

Læs mere

Museet Ribes Vikinger

Museet Ribes Vikinger Museet Ribes Vikinger Læringstilbud 2014-2015 for lejrskoler Museet Ribes Vikinger Oplev Ribes spændende historie fra år 700 til år 1700. Rundvisning Museet Ribes Vikinger er placeret på netop det sted,

Læs mere

Vikingerne Lærervejledning og aktiviteter

Vikingerne Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

BYTUREN Sommerkonkurrence for børn juni 25. august 2018

BYTUREN Sommerkonkurrence for børn juni 25. august 2018 BYTUREN Sommerkonkurrence for børn -------- 15. juni 25. august 2018 Tag børn eller børnebørn i hånden og prøv Middelfart Kultur & Biblioteks gå-det-selv-tur i Middelfart. Følg ruten, svar på spørgsmål

Læs mere

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne.

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Vikingetiden 1. Fælles gennemgang: Start med at spørge eleverne hvad de ved om vikingetiden. De har helt sikkert hørt en del om den før. Du kan evt.

Læs mere

Museet Ribes Vikinger Læringstilbud

Museet Ribes Vikinger Læringstilbud 2014-2015 Museet Ribes Vikinger Læringstilbud Museet Ribes Vikinger Oplev Ribes spændende historie fra år 700 til år 1700. Rundvisning Tilpasses den enkelte gruppe Museet Ribes Vikinger er placeret på

Læs mere

Jelling 14113 NY HIMMEL OVER JELLINGSTENENE

Jelling 14113 NY HIMMEL OVER JELLINGSTENENE Jelling 14113 NY HIMMEL OVER JELLINGSTENENE VINDMØLLE Idéen Ikke kun Jellingstenene, men hele det samlede mindesmærke i Jelling med kirken, de to vældige kongehøje, resterne af den skibsformede stensætning,

Læs mere

Årsplan for faget historie på Al-Salahiyah skolen. Indledning

Årsplan for faget historie på Al-Salahiyah skolen. Indledning Årsplan for faget historie på Al-Salahiyah skolen Indledning I undervisningsforløbene til 3.-4. klasse er der taget højde for, at undervisningen passer med trinmålene efter 4. klasse, hvor eleverne bl.a.

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur 1. Ladby 1. Ladbyskibet skal sejle over Storebælt. Vinden er stærk og kommer fra syd. Turen tager lang tid. Hvor kommer vinden fra? I skal hoppe på et ben frem til Trelleborg. 2.

Læs mere

Få et godt besøg på Vikingeskibsmuseet

Få et godt besøg på Vikingeskibsmuseet Få et godt besøg på Vikingeskibsmuseet Denne vejledning har til formål at inspirere dig som lærer til at få et lærerigt og spændende besøg på museet. Vi har samlet information om museumsbesøget, gode råd

Læs mere

At børnene finder glæden i fælleskabet: De indgå i store og små fællekaber og finder 'vi'-følelsen.

At børnene finder glæden i fælleskabet: De indgå i store og små fællekaber og finder 'vi'-følelsen. Nordisk mytologi Formål: At børnene får kendskab til nordisk mytologi. At børnene finder glæden i fælleskabet: De indgå i store og små fællekaber og finder 'vi'-følelsen. At børnene skaber nye relationer

Læs mere

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen 1 749 - I østen stiger solen op 419 - O Gud hør min bøn 70 - Du kom til vor runde jord 478 - vi kommer til din kirke, Gud 721 - Frydeligt med jubelkor Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle

Læs mere

Temadage om vikinger i autentiske omgivelser.

Temadage om vikinger i autentiske omgivelser. Temadage om vikinger i autentiske omgivelser. 4 temadage for elever fra 4 årgange - 0.kl., 4.kl., valghold (7., 8. og 9.kl.) og sprogklasser. I de%e hæ(e kan du finde før-under og e(er materiale for en

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania Program til: Destination: Tanzania Varighed: 20 dage Program start: Sommer, 2016 * Program slut: Sommer, 2016 * * Datoerne er ikke fastlaget, dette er blot et eksempel, så derfor kan tidspunkterne for

Læs mere

SOMMERPROGRAM 2019 FOR DAGENE 15.juli til 26.juli.

SOMMERPROGRAM 2019 FOR DAGENE 15.juli til 26.juli. SOMMERPROGRAM 2019 FOR DAGENE 15.juli til 26.juli. DU 1 mandage, tirsdage & onsdage DU 2 onsdage, torsdage & fredage Program for Sommerugerne 29 & 30 2019. Kolding Kommune har igen i år besluttet at der

Læs mere

Borgmestergården. Håndværk og købmandsliv i renæssancen. Tilbud til skoler

Borgmestergården. Håndværk og købmandsliv i renæssancen. Tilbud til skoler Borgmestergården Håndværk og købmandsliv i renæssancen Tilbud til skoler Borgmestergården Borgmestergården i Nyborg byder på en fortælling om købmandsliv i renæssancen, om de danske købstæder, om søfart

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

Hyggehuset. Amanda Bjerregaard Jørgensen Stavnsholtskolen 9.B, Farum Fra 19/10-2012 til 23/10-2012

Hyggehuset. Amanda Bjerregaard Jørgensen Stavnsholtskolen 9.B, Farum Fra 19/10-2012 til 23/10-2012 Hyggehuset Amanda Bjerregaard Jørgensen Stavnsholtskolen 9.B, Farum Fra 19/10-2012 til 23/10-2012 Indhold Idéen bag sommerhuset...3 Placering på grunden...4 Husets udformning...5 Materialer/Inspiration...6

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

I denne opgave arbejder vi med følgende matematiske begreber:

I denne opgave arbejder vi med følgende matematiske begreber: I denne opgave arbejder vi med følgende matematiske begreber: En meter: 1 m. En kvadratmeter: 1 m. 1 m 2 1 m. En kubikmeter: 1 m 3 Radius-beregning af træet Find omkredsen af træet, mål i brysthøjde. Ca.

Læs mere

Museet Ribes Vikinger. Læringstilbud

Museet Ribes Vikinger. Læringstilbud 2017 Museet Ribes Vikinger Læringstilbud Museet Ribes Vikinger Oplev Ribes spændende historie fra år 700 til år 1700. Rundvisning Tilpasses den enkelte gruppe Museet Ribes Vikinger er placeret på netop

Læs mere

HOT/NOT listen til Krigslive VIII (1/5) HOT/NOT listen til Krigslive VIII

HOT/NOT listen til Krigslive VIII (1/5) HOT/NOT listen til Krigslive VIII / listen til Krigslive VIII (1/5) / listen til Krigslive VIII Opdateret 10. oktober 2011 / listen til Krigslive VIII (2/5) og liste - hvorfor det? Følgende liste er foreløbige retningslinier til dragter

Læs mere

Klassesamtale om begreberne slægt og familie. Hvad betyder de for eleverne i dag og hvad betød de i middelalderen?

Klassesamtale om begreberne slægt og familie. Hvad betyder de for eleverne i dag og hvad betød de i middelalderen? ABSALON OG HANS TID PÅ 8 LEKTIONER Lektion Indhold Mine noter 1. lektion Udvalgte aktiviteter som foreslået under I gang med forløbet Drøftelse af mål og undervisningsaktiviteter. 2. lektion Magtens mænd

Læs mere

Vikingernes billedfortællinger

Vikingernes billedfortællinger Vikingernes billedfortællinger OSEBERG TAPETET Mester Roar og hans kone Svala er berømte for deres dygtighed som malere, og de lever på stadig rejse imellem konger og stormænd, hvor de tegner og maler

Læs mere

Lidt om bål. Bålregler

Lidt om bål. Bålregler Natur/teknik Lidt om bål Side 1 Lidt om bål Bål er varme. Bål er mad. Bål er lys og gløder. Lige fra urgamle tider har ilden været en vigtig del af menneskets liv. Det at kunne lave ild gav varme og magt.

Læs mere

Elevtekst A Hvor kommer Helgi fra og hvor er han på vej hen?

Elevtekst A Hvor kommer Helgi fra og hvor er han på vej hen? Kopiside 4 Break 3 - Historisk baggrund Elevtekst A Hvor kommer Helgi fra og hvor er han på vej hen? Josefine Ottesens roman om Helgi Daner er ikke bare ren fantasi. Flere af hovedpersonerne er kendt som

Læs mere

KRONBORG. Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder. Svarene findes i børnerummene

KRONBORG. Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder. Svarene findes i børnerummene KRONBORG FR B RN Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder at kende Svarene findes i børnerummene til sidst KONGENS KAMMER I Kongens Kammer finder du sporene af de to konger, der har

Læs mere

Undervisningsforløb VIKINGETIDEN

Undervisningsforløb VIKINGETIDEN Undervisningsforløb VIKINGETIDEN Den digitale Historiebog - Undervisningsforløb - Vikingetiden 2015 Meloni Forfatter: Malene Lund Smidt Redaktør: Sanne Bundgaard DTP: Tore Lübeck Forlaget Meloni Pakhusgården

Læs mere

PORTRÆT AF EN KONGE. Fordi Christian 4. har betydet så meget for Koldinghus, kan du finde mange kongeportrætter af ham inde på slottet.

PORTRÆT AF EN KONGE. Fordi Christian 4. har betydet så meget for Koldinghus, kan du finde mange kongeportrætter af ham inde på slottet. CHRISTIAN DEN 4. PÅ KOLDINGHUS Når du kommer ind på det gamle kongeslot Koldinghus, vil du opdage, at der på slottets vægge hænger masser af malerier. Mange af dem er portrætter. Men hvad er portrætter

Læs mere

Nordisk Mytologi. De 9 Verdener De 9 Heim

Nordisk Mytologi. De 9 Verdener De 9 Heim Nordisk Mytologi De 9 Verdener De 9 Heim Menneskenes verden Midgård Asernes verden Asgård Vanernes verden Vanaheim Jætternes verden - Jotunheim Alfernes verden - Alfheim Dværgenes verden Svartalfheim De

Læs mere

Skovteamet. Hver morgen starter t skovhjælperne med at gøre naturlegepladsen brugbar. Der tændes bål, vaskes borde og bænke. brænde.

Skovteamet. Hver morgen starter t skovhjælperne med at gøre naturlegepladsen brugbar. Der tændes bål, vaskes borde og bænke. brænde. Hver morgen starter t skovhjælperne med at gøre naturlegepladsen brugbar. Der tændes bål, vaskes borde og bænke og alle bålstederne forsynes med brænde. Morgenoptænding på Eghjorten Huset på Ehj Eghjorten

Læs mere

Fandt sjælden runesten i terrassen efter 200 år

Fandt sjælden runesten i terrassen efter 200 år Fandt sjælden runesten i terrassen efter 200 år - Jeg har siddet på den mange gange på terrassen, fortæller Anders Kappel, der bor på gården i dag Af: Linette K. Jespersen, Ekstrabladet.dk Anders og Christian

Læs mere

DRs koncertsal En rødglødende meteorit i ødemarken

DRs koncertsal En rødglødende meteorit i ødemarken DRs koncertsal En rødglødende meteorit i ødemarken Byens Netværk arrangement 04.03.08. Tekst og foto: Christina Bennetzen På vores 3. besøg til DRs koncertsal får vi for første gang mulighed for at betræde

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Historie Færdighedsmål: Kildearbejde: Eleven kan med afsæt i enkle problemstillinger anvende kildekritiske begreber

Læs mere

Kirker og ødekirker rundt om Horsens

Kirker og ødekirker rundt om Horsens Kirker og ødekirker rundt om Horsens I skal nu på jagt efter en lille del af de mange spændende kirker, der ligger rundt om Horsens. I kommer til at besøge kirker fra forskellige perioder, kirker bygget

Læs mere

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver Center for Undervisningsmidler, Esbjerg Lærervejledning Brug af arkæologi-kassen og opgaver Lærervejledningens indhold: Fælles Mål Om materialet Fakta om arkæologi og oldtiden 4 forskellige opgaver: Opgave

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om landsbyens byggematerialer. Forløb 28 HISTORIE NAT/TEK 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om landsbyens byggematerialer. Forløb 28 HISTORIE NAT/TEK 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om landsbyens byggematerialer Forløb 28 HISTORIE NAT/TEK 4-6 klasse De fleste landsbyer er over 1000 år gamle og gennem århundreder været selvforsynende med næsten alt også alt hvad man

Læs mere

Mit Østfyn Besøg Ladbykongens grav

Mit Østfyn Besøg Ladbykongens grav Mit Østfyn Besøg Ladbykongens grav ELEVHÆFTE Den eneste skibs-grav Skibs-graven i Ladby er den eneste skibs-grav fra vikinge-tiden i Danmark. Den ligger på den mark, hvor den blev fundet i 1934. Den er

Læs mere

Hærvejsrejse i tid: Oldtiden Ca. 13.000 før Kr. til ca. 800 efter Kr.

Hærvejsrejse i tid: Oldtiden Ca. 13.000 før Kr. til ca. 800 efter Kr. Hærvejsrejse i tid: Oldtiden Ca. 13.000 før Kr. til ca. 800 efter Kr. 1 Den sidste istid Den sidste istid sluttede for ca. 14.500 år siden. 2 Natur Bornholm - et oplevelsescentrer og et tidscenter bl.a.

Læs mere

MATERIALEJAGT. Lærervejledning. Materialelære Indskoling og mellemtrin Billedkunst

MATERIALEJAGT. Lærervejledning. Materialelære Indskoling og mellemtrin Billedkunst MATERIALEJAGT Tema: Målgruppe: FAG: Varighed: VI SKAL lære om arkitekturens elementer og materialer opnå en forståelse for materialernes forskellige styrker lære om forskellige strukturer, materialer og

Læs mere

RENTES REGNING SIMULATION LANDMÅLING MÅLSCORE I HÅNDBO . K R I S T I A N S E N KUGLE G Y L D E N D A L

RENTES REGNING SIMULATION LANDMÅLING MÅLSCORE I HÅNDBO . K R I S T I A N S E N KUGLE G Y L D E N D A L SIMULATION 4 2 RENTES REGNING F I NMED N H REGNEARK. K R I S T I A N S E N KUGLE 5 LANDMÅLING 3 MÅLSCORE I HÅNDBO G Y L D E N D A L Faglige mål: Anvende simple geometriske modeller og løse simple geometriske

Læs mere

De nordiske guder. Aser: Odin:

De nordiske guder. Aser: Odin: De nordiske guder. Aser: Odin: Odin er søn af Bor og Bestla. Sammen med sine brødre Vile og Ve skabte han de første mennesker Ask og Embla. Odin er gift med Frigg. Odin er den øverste Gud blandt Asene.

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven

KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven Forløb 11 HISTORIE 4-6 klasse Oldtiden ligger mere end 1000 år tilbage med sten-, bronze- og jernalder. Alligevel kan vi stadig finde spor fra dengang i landskabet

Læs mere

TRIGONOMETRI, 4 UGER, 9.KLASSE.

TRIGONOMETRI, 4 UGER, 9.KLASSE. TRIGONOMETRI, 4 UGER, 9.KLASSE. FRA FÆLLES MÅL Målsætninger for undervisningsforløbet er opsat efter kompetence, færdigheds og vidensmål samt læringsmål i lærersprog. Geometri og måling Fase 3 Geometriske

Læs mere

10. DECEMBER. Vi leger vikinger

10. DECEMBER. Vi leger vikinger 10. DECEMBER Vi leger vikinger Førstelærer Hansen er god til at fortælle historier, det er altid spændende, når han begynder at fortælle. Han har fortalt os om hans barndom i Skårup og om, hvordan man

Læs mere

Tre Huse. en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s

Tre Huse. en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s Tre Huse Nu skal et jo ikke være kamp og heltedåd det hele og efter et hårdt

Læs mere

Model ZB06-25A LÆS BRUGERVEJLEDNINGEN GRUNDIGT IGENNEM, FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG. MÅ KUN ANVENDES SOM ANVIST.

Model ZB06-25A LÆS BRUGERVEJLEDNINGEN GRUNDIGT IGENNEM, FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG. MÅ KUN ANVENDES SOM ANVIST. Model ZB06-25A V I G T I G E S I K K E R H E D S I N F O R M A T I O N E R LÆS EN GRUNDIGT IGENNEM, FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG. MÅ KUN ANVENDES SOM ANVIST. INDHOLDSFORTEGNELSE VIGTIGE SIKKERHEDSREGLER...

Læs mere

Den eventyrlige havn en drejebog. Undervisningsforløb i havneudvikling klasse Varighed cirka fire timer.

Den eventyrlige havn en drejebog. Undervisningsforløb i havneudvikling klasse Varighed cirka fire timer. Den eventyrlige havn en drejebog. Undervisningsforløb i havneudvikling 3. 6. klasse Varighed cirka fire timer. Præsentation Trollesalen på Marstal Søfartsmuseum er fra ultimo marts og indtil medium oktober

Læs mere

Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika VIDEO 2 WOLFGANG, JEPPE OG CARL

Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika VIDEO 2 WOLFGANG, JEPPE OG CARL VIDEO 2 WOLFGANG, JEPPE OG CARL Jens Vejmand med fagter!!! Se også øve-video Tekst: Jeppe Aakjær, 1905 Melodi: Carl Nielsen, 1907 1. Hvem sidder der bag skærmen (hænder holdes op som skærm på hver side

Læs mere

Brugermanual til Delta-Pacman

Brugermanual til Delta-Pacman Brugermanual til Delta-Pacman Side 1 Tillykke med dit nye spil Dette er brugervejledningen til dit nye Delta- Pacman. Du vil blive guidet en tur igennem funktionerne i spillet, og forhåbentlig få en god

Læs mere

Mit Østfyn - Besøg Ladbykongens grav. Introduktion og ekspertteams 1-4

Mit Østfyn - Besøg Ladbykongens grav. Introduktion og ekspertteams 1-4 Mit Østfyn - Besøg Ladbykongens grav. Introduktion og ekspertteams 1-4 Skibs-graven i Ladby er den eneste skibs-grav fra vikinge-tiden i Danmark. Den ligger på den mark, hvor den blev fundet i 1934. Den

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer. Opgaver til Angrebet 1. Vikingerne plyndrer Hvorfor ville vikingerne plyndre Sædding? _ 2. Trælle Bues familie havde trælle. Man kan også kalde dem slaver. I Danmark havde vi slaver endnu helt op i 1200-tallet.

Læs mere

magtens spor Fortælling om kongemagten og verdens ældste monarki i børnehøjde

magtens spor Fortælling om kongemagten og verdens ældste monarki i børnehøjde magtens spor Fortælling om kongemagten og verdens ældste monarki i børnehøjde DEN EURO PÆISKE UNION Den Europæiske Socialfond kidsntweens.dk DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Fond for Regionaludvikling

Læs mere

Samfundets udvikling i dit nærområde

Samfundets udvikling i dit nærområde Samfundets udvikling i dit nærområde Gennem fælles introduktion og individuel gruppearbejde arbejder eleverne med udvalgte afsnit og præsenterer den Sydvestjyske Historie for hinanden. Målgruppe 5.-6.

Læs mere

Ulvsborg Tidsrejse til en befæstet stormandsgård i 1100tallets Danmark

Ulvsborg Tidsrejse til en befæstet stormandsgård i 1100tallets Danmark Ulvsborg Tidsrejse til en befæstet stormandsgård i 1100tallets Danmark Ulvsborg Historisk Værksted er landets eneste oplevelsescenter, der prøver at rekonstruere og levendegøre brydningstiden i Danmark

Læs mere

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse I LÆRE PÅ VÆRFTET Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse Helsingør Kommunes Museer 2013 Introduktion Velkommen til Helsingør Værftsmuseum. Museet handler

Læs mere

ULIGEUGEBREV 17 Kære Forældre. Tak for en dejlig Univers-fest, på den første sommerdag så tidligt på året i mands minde. Vi havde en rigtig god emneug

ULIGEUGEBREV 17 Kære Forældre. Tak for en dejlig Univers-fest, på den første sommerdag så tidligt på året i mands minde. Vi havde en rigtig god emneug ULIGEUGEBREV 17 Kære Forældre. Tak for en dejlig Univers-fest, på den første sommerdag så tidligt på året i mands minde. Vi havde en rigtig god emneuge, tak til hele personalet og alle børnene. Det fantastiske

Læs mere

Fabrikken. En historie fra Tidløse. I Tidløselandet ligger Tidløse by. Den er bygget af bløde materialer fra billedkunst og rummer

Fabrikken. En historie fra Tidløse. I Tidløselandet ligger Tidløse by. Den er bygget af bløde materialer fra billedkunst og rummer Fabrikken En historie fra Tidløse 7 Tidløse-historierne bearbejdes i elevernes logbøger, på intranet og som små forløb med brug af multimedie og video. Ideen har bredt sig, og der er ved at opstå nye byer

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Detektorfund i Mange nye fund. Vikingetid ved Fjelsted. Vrængmose. jensen

Detektorfund i Mange nye fund. Vikingetid ved Fjelsted. Vrængmose. jensen Detektorfund i 2015 Af Christian Vrængmose jensen Mange nye fund Detektoråret 2015 har været begivenhedsrigt med mange fund. I omegnen af 1300 fund, fordelt på 38 findere, er blevet indleveret til museet.

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Månestenen #27 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Billedtekster og overskrifter Billedtekster er meget vigtigere, end mange tænker. Børnenes Egen U-landskalender består grundlæggende af

Læs mere

Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice

Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice Samfundsfag: Færdighedsmål: Eleven kan tage stilling til og handle i forhold sociale og kulturelle sammenhænge og problemstillinger.

Læs mere

Dansk som andetsprog G

Dansk som andetsprog G Dansk som andetsprog G Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift,

Læs mere

Sommerskole Fra viking til.

Sommerskole Fra viking til. 2015 Sommerskole Fra viking til. DAGBOG Kirkeladen - Stenum www.de4kirker.dk Årets Sommerskole blev en succes. 60 børn havde sammen med en flok frivillige en hyggelig uge med mange aktiviteter og gode

Læs mere

Uge Læringsmål Faglige aktiviteter Materialer Evaluering

Uge Læringsmål Faglige aktiviteter Materialer Evaluering ÅRSPLAN HISTORIE 4.A/4.B Lærer: Julie Stage Uge Læringsmål Faglige aktiviteter Materialer Evaluering 34-35 36 s. 4-7 36 s. 4-7 37 s. 8-11 37 s. 8-11 38 s. 12-13 38 s. 12-13 39 s. 14-15 39 s. 16-17 40 s.

Læs mere

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne historie er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft med min egen søn

Læs mere

Løbende udvikling og udbedring af Eventyrhusets legeplads.

Løbende udvikling og udbedring af Eventyrhusets legeplads. Løbende udvikling og udbedring af Eventyrhusets legeplads. Personalet og forældrebestyrelsen har valgt løbende at have fokus på udvikling og udbedring af legepladsen. På hjemmesiden, kan I løbende følge

Læs mere

Vikingernes billedfortællinger

Vikingernes billedfortællinger Vikingernes billedfortællinger Når borgere og bønder samles om ilden i byhøvdingens store hus i Ripa for at holde ting, kan de på hallens malede vægge opleve historien om byens grundlæggelse. Lige fra

Læs mere

LITTERATURFORLØB klasse

LITTERATURFORLØB klasse LITTERATURFORLØB 2.-4. klasse til Else og plageånden af John Kenn Mortensen forløb af Marianne Eskebæk og Kenneth Jakobsen Bøye INTRO Formål Eleverne får øjnene op for, hvordan skrift og billeder sammen

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010. Herstedøster sogn, Smørum hrd., Københavns amt., Stednr. 02.02.06 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro oktober

Læs mere

Skibene samles og sættes i havet

Skibene samles og sættes i havet TOGT TIDENDE 22. august 1015 Knud den Store drager mod England Manden, hævntogtet og den engelske krone. Togt Tidende har været så heldige at få fingrene i selveste Knud den Stores dagbog. Læs mere på

Læs mere

Kunst, mindesmærker og arkitektur i Fredericia

Kunst, mindesmærker og arkitektur i Fredericia Kunst, mindesmærker og arkitektur i Fredericia Mål Målene med at læse teksten og tage på tur med museet er, at I skal: Lære noget om Fredericias historie Lære at se efter spor efter Fredericias historie

Læs mere

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Kommer børn nok ud? Synes du, at det er vigtigt, at børn får oplevelser med og i naturen? Hvorfor eller hvorfor ikke? Kommer dit barn nok ud og får de rigtige

Læs mere

til refugium Fra kirke

til refugium Fra kirke Fra kirke til refugium I den historiske by Arles i Sydfrankrig har parret Anne-Laurence og Phillippe Schiepan omdannet en tidligere kirke til et utroligt hjem, hvor de selv bor på toppen. Resten af kirken

Læs mere