V E S T R E L A N D S R E T D O M afsagt den 30. maj 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "V E S T R E L A N D S R E T D O M afsagt den 30. maj 2017"

Transkript

1 V E S T R E L A N D S R E T D O M afsagt den 30. maj 2017 Sag BS-383/2016-VLR (9. afdeling) A (advokat Bent Ramskov) mod Skatteministeriet (advokat Tim Holmager) Landsdommerne John Lundum, Thomas Jønler og Anne Hedegaard Toft (kst.) har deltaget i sagens afgørelse. Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag udspringer af, at sagsøgeren, A, i 2007 købte en landbrugsejendom og en del af en anden landbrugsejendom af B, der er hans morbror. Overdragelsen skete med succession, hvorved A påtog sig en latent skattebyrde. Sagen omhandler nærmere en prøvelse af Landsskatterettens kendelse af 3. juli 2012 og vedrører bl.a. spørgsmålet, om den aftalte overdragelsessum afviger fra den reelle handelsværdi med den følge, at SKAT har været berettiget til at foretage korrektion af overdragelsessummen, således at A blev anset skattepligtig af en gave ved overdragelsen. Endvidere angår sagen spørgsmålet om fortolkning af bestemmelserne i kildeskattelovens 33 C og 33 D i forhold til behandling af en latent skattebyrde, når en erhvervsvirksomhed overdrages med skattemæssig succession, herunder om der alene kan tages hensyn til en latent skattebyrde en gang enten som et værdinedslag ved opgørelsen af handelsværdien efter lovens 33 C eller i form af en passivpost ved opgørelsen af en mulig gave efter lovens 33 D.

2 - 2 - A anlagde sagen den 4. oktober 2012 ved Retten i Herning og anmodede under forberedelsen om, at den blev henvist til Vestre Landsret som første instans, jf. retsplejelovens 226, stk. 1. Byretten bestemte ved kendelse af 23. november 2015, at sagen ikke skulle henvises til landsretten. Byrettens afgørelse blev med Procesbevillingsnævnets tilladelse indbragt for landsretten, der ved kendelse af 10. august 2016 tog As påstand om henvisning af sagen til landsretten til følge, jf. retsplejelovens 226, stk. 1, som denne bestemmelse var formuleret, da sagen blev anlagt ved byretten. A har nedlagt påstand om, at SKAT skal tilpligtes at nedsætte hans indkomst for indkomståret 2007 til det selvangivne. Skatteministeriet har påstået frifindelse. Sagsfremstilling I Landsskatterettens kendelse af 3. juli 2012, hvorved retten tiltrådte, at A blev anset for skattepligtig af en gave ved overdragelse af de to landbrugsejendomme, hedder det bl.a. følgende: Landsskatterettens afgørelse Personlig indkomst Skattecentret har anset klageren for skattepligtig af gave med kr. Landsskatteretten ændrer den påklagede afgørelse, idet der ikke både kan gives nedslag i handelsværdien og samtidig beregnes en passiv post. En eventuel skattepligtig gave skal derfor beregnes enten ved anvendelse af reglerne om en passiv post eller ved en kursfastsættelse af den latente skattebyrde. Dette valg overlades til klageren, således at det samtidig overlades til SKAT at efterprøve dette og foretage den talmæssige opgørelse af gaveafgiften. Møde mv. Klagerens repræsentant har haft møde med Landsskatterettens sagsbehandler, ligesom han har haft lejlighed til at udtale sig overfor rettens medlemmer på et retsmøde.

3 - 3 - Sagens oplysninger Klageren har med overtagelse den 1. april 2007 købt ejendommen X-vej..., 7540 Haderup og 22,5 ha af ejendommen X-vej..., 7540 Haderup. Sælgeren er klagerens morbror. Der er fremlagt betinget skøde, hvoraf fremgår, at købesummen er aftalt til 10,2 mio. kr., og at den er fordelt således: X-vej... X-vej... Maskiner og inventar Betalingsrettigheder Købesum i alt kr kr kr kr kr. Det fremgår endvidere af skødet, at der ved overdragelsen er aftalt succession i ejendomsavancen og genvundne afskrivninger vedrørende driftsbygninger og inventar samt betalingsrettigheder, hvormed klageren har overtaget en latent skattebyrde. Klagerens repræsentant har beregnet en overdragelsespris uden betalingsrettigheder til kr. Skattecenter Hernings afgørelse Skattecentret har anset klageren for skattepligtig af en gave med kr. Klageren har købt de omhandlede ejendomme med succession af sin morbror. På grund af den nære familiemæssige tilknytning anses handlerne ikke at være indgået mellem uafhængige parter. Ved handler mellem uafhængige parter med modstående skattemæssige interesser, er udgangspunktet, at skattemyndighederne accepterer de aftalte priser. Det fremgår imidlertid af såvel afskrivningslovens 45, stk. 3 og ejendomsavancebeskatningslovens 4 stk. 6, at fordelingen af salgssummen/afståelsessummen på de overdragne aktiver, som parterne har aftalt, er undergivet told- og skatteforvaltningens prøvelse. Det fremgår endvidere af forarbejderne til afskrivningslovens 45, stk. 3, at den aftalte fordeling skal være åbenbart forkert, før SKAT kan ændre fordelingen.

4 - 4 - På den baggrund har SKAT foretaget undersøgelse af, om overdragelsessummen er lig med handelsprisen/markedsprisen. SKAT har derfor bedt ejendomsvurderingen om en udtalelse omkring handelsprisen. Ved besigtigelse den 25. marts 2009 har ejendomsvurderingen sammen med sælger fastsat prisen pr. ha til kr. Ejendomsvurderingen udtaler i brev af 12. maj 2009, at man finder følgende priser for passende: 1) X-vej...: Stuehus max.: Driftsbygninger: Jord, 101 hektar á kr. = 2) X-vej...: kr kr kr. Jord, 22,5 hektar á kr. = kr. I alt kr. Betalingsrettigheder indgår ikke i denne vurdering. Ejendommene er ifølge skøde pr. 1. april 2007 overdraget for: 1) X-vej...: Stuehus Driftsbygninger Jord 101 ha 2) X-vej...: Jord 22,5 ha I alt kr kr kr kr kr kr. Hertil kommer betalingsrettigheder som er overdraget til kr. Der er aftalt succession i ejendomsavancen og genvundne afskrivninger vedrørende driftsbygninger og inventar samt betalingsrettigheder. Dermed overtager klageren som køber således en latent skattebyrde. Der er ikke mellem parterne aftalt/beregnet konkret, hvor meget den latente skattebyrde udgør, men det er blot oplyst efterfølgende, at den latente skattebyrde svarer til forskellen mellem overdragelsessummen og handelsprisen. Ejendomsvurderingen var pr. 1. oktober 2006 følgende: 1) X-vej... inkl. 101 ha kr. 2) X-vej... inkl. 50 ha kr.

5 - 5 - Da handlen ikke er sket til de offentlige vurderinger har parterne dermed tilkendegivet, at den offentlige vurdering ikke er udtryk for handelsværdien, idet der er aftalt højere priser end den offentlige vurdering. Dermed er ligningsmyndighederne ikke bundet af den offentlige vurdering. Under henvisning til nedenstående skematiske opstilling er der mellem vurderingen pr. 1. oktober 2006 og den aftalte handelspris et åbenbart misforhold, grundet den store forskel mellem vurderingen pr. 1. oktober 2006, den aftalte handelspris og værdien ifølge udtalelsen fra ejendomsvurderingen. X-vej... Årsvurdering Aftalt ifølge Udtalelse fra Forskel i for- Forskel i % pr. 1/10-06 skøde SKAT af hold til aftalt SKAT s 12/5-09 fordeling værdiansættelse Jord % Stuehus Driftsbyg Forskelsv Sum % X-vej... Årsvurdering Aftalte ifølge Udtalelse fra Forskel i for- Forskel i % 1/10-06 skøde SKAT af hold til aftalt SKAT s værdi- 12/5-09 fordeling ansættelse Jord 22, % Ved besigtigelsen den 25. marts 2009 nåede ejendomsvurderingen sammen med sælgeren frem til reelle værdier, som stod i stor kontrast til de aftalte værdier (ca kr. pr. ha.). Det blev af rådgiver Lars Jensen for sælger forklaret, at skattebyrden ved succession omregnet svarer til kr. pr. ha. På dette grundlag anses kr. pr. ha, som ejendomsvurderingen har angivet, at være den korrekte handelspris, som en uafhængig tredjemand ville betale for jorden. Overdragelse af ejendommene er ikke anset for omfattet af boafgiftslovens 22, og overdragelse kan således ikke ske til den værdi, der er omtalt i cirkulære nr. 185 af 17/ (gavecirkulæret). Overdragelserne skal i stedet ske til handelsværdi.

6 - 6 - Handelsværdien ansættes til den værdi, vurderingsmyndigheden har skønnet for ejendommene. Handelsprisen i handel og vandel på kr. (inkl. betalingsrettigheder) reduceres med den latente skattebyrde, idet der dog modregnes den rentefordel ved successionen, som tilfalder sælgeren, jf. nedenfor. Herved fremkommer afståelsessum ved overdragelse med succession. Forskellen mellem afståelsessum ved overdragelse med succession sammenholdt med den faktiske overdragelsessum er udtryk for en gave. Gaven reduceres med en passivpost. Ved de samlede beregninger gives der således et nedslag, som skal kompensere for den skat, klageren vil komme til at betale en gang i fremtiden. Det resterende beløb på kr. anses skattemæssigt som en gave eller vederlagsfri formuefordel til klageren fra hans morbror. Modtagne gaver er indkomstskattepligtige jf. statsskattelovens 4. Kildeskattelovens 33 D giver en form for kompensation for den udskudte skat. Med Landsskatterettens kendelse i SKM er der mulighed for at give yderligere kompensation samt en konkret vurdering af værdien af den udskudte skat. Der gives mulighed for at regulere værdiansættelsen således, at der ikke bliver tale om for stort nedslag for udskudte skatter ved successionsoverdragelser, som rummer gaveelementer. Den latente skattebyrde er konkret fastsat ud fra realistiske forudsætninger om, hvor lang tid der går, før skattebyrden bliver aktuel, det aktuelle renteniveau og en skatteprocent. Kursfastsættelsen er konkret begrundet. Der er herved taget udgangspunkt i klagerens alder på købstidspunktet (31 år). Udgangspunktet er hvilken tidshorisont/perspektiv, der var gældende på aftaletidspunktet eller med andre ord, hvor længe klageren har forventet at måtte eje ejendommene. Der er herved henset til, at et normalt arbejdsliv må forventes at gå til 60 års alderen. Videre er der henset til, at stadig flere afhænder deres landbrugsejendom før. Det er i beregningen forudsat, at der vil gå 20 år inden ejendommen afhændes, og skatteforpligtigelsen bliver aktualiseret. Diskonteringsrenten er forsigtigt fastsat ud fra Nykredits rente på handelstidspunktet på henholdsvis 20- og 30-årige lån, som ligger på godt 5 %. Skatteprocenten er skønsmæssigt ansat til 50 %. Den marginale skattesats ville for sælger ligge på ca. 60 %, men mulighederne for ophørspension og genanbringelse vil reducere værdien.

7 - 7 - For købers vedkommende forventes den marginale skat at være lavere som følge af lavere skatteprocenter og købers muligheder for at udskyde beskatning gennem succession, ophørspension og genanbringelse. Sælgeren skulle ved salg til værdien i handel og vandel have betalt skat af følgende avancer: Betalingsrettigheder X-vej... Genvundne afskrivninger bygninger X-vej... Avancer jf. revisors opgørelse Yderligere salgssum Samlede avancer kr kr kr kr kr kr kr. Afståelsessum jf. vurderingsafdelingen (værdien i handel og vandel): X-vej ha à kr. X-vej ,5 ha á kr. Stuehus Driftsbygninger Betalingsrettigheder kr kr kr kr kr kr. Skattebyrde: 50 % af kr. Kursfastsættelse (46 %): 20 år, 4 %, FV= , PV= kr. Den del af rentefordelen som tilfalder sælger, 50 %: ( )/2 = kr. Afståelsessum ved overdragelse med succession kr. Aftalt overdragelsessum med succession ( ) kr. Gave kr. Passivpost 30 % af kr. Skattepligtig gave kr. Afrundet til kr. Nedslaget i den latente skattebyrde gives på baggrund af Landsskatteretskendelse offentliggjort i SKM Reduktionen af gaven er ikke direkte lovhjemlet og indeholder det moment, at man tilbagediskonterer eventualskatten til en lavere værdi, hvilket svarer til en rentefordel i forbindelse med, at skatten først skal erlægges på et senere tidspunkt. Dette er ikke det samme som at man beskatter en renteberegning. Derimod sker der på denne

8 - 8 - måde en konkret kursfastsættelse til et realistisk niveau. Der er henvist til ligningsvejledningens afsnit E.I.7. Der er ikke fundet nogen praksis på området ud over den vejledning, der kan hentes fra den omtalte afgørelse. Det må antages, at nedslaget skal opgøres som skattebyrden reduceret med den del af nutidsværdien af skatteudskydelsen, som uafhængige parter vil lade tilfalde sælger. Nutidsværdien er konkret udregnet ud fra en forudsætning om en aktualisering om 20 år og en rentefod på 4 % p.a. Det er forudsat, at køber og sælger deler denne fordel ligeligt. Der er taget udgangspunkt i følgende: At forpligtigelsen ikke er aktuel, men først aktualiseres en gang ud i fremtiden. Kursen skal være under pari, jf. landsskatterettens kendelse SKM , da det er usikkert om og hvornår de udskudte skatter skal betales. Værdien af skatteforpligtigelsen skal afspejle handelsværdien i fri handel. Fordelen skal kapitaliseres i forhold til en realistisk forventet tidsperiode. Klageren var på købstidspunktet 31 år gammel. Skønnet over størrelsen af nedslaget for den udskudte skat skal sikre, at der ikke gives dobbelt fradrag for den udskudte skat og på den anden side, at der ikke betales skat af den værdi, som kan henføres til købers overtagelse af sælgers skatteforpligtigelse. Beregningsmæssigt og set i lyset af passivposten bør fordelen afspejle den del af skatten der ligger mellem 30 % og 60 %. Passivposten er beregnet som 30 % af sælgers avancer efter ejendomsavancebeskatningsloven, genvundne afskrivninger og fortjeneste på betalingsrettigheder, jf. kildeskattelovens 33 C og 33 D. Der er tillige henvist til det nu ophævede TS-CIRK , der fastslog, at: Ved overdragelse mellem interesseforbundne parter skal ejendomme overdrages til en pris, der svarer til hvad en uafhængig tredjemand ville have betalt på tidspunktet, hvor bindende aftale er indgået. Den seneste offentliggjorte ejendomsvurdering er som udgangspunkt udtryk for ejendommens handelsværdi. Såfremt den offentlige ejendomsvurdering ikke er et retvisende udtryk for ejendommens handelsværdi, er hverken parterne eller ligningsmyndighederne bundet af vurderingen. Ligningsmyndigheden kan anmode den told- og skatteregion, der fører tilsyn med vurderingen af den overdragne ejendom, om at udtale sig om ejendommens handelspris for den pågældende ejendom. I denne sag har parterne tilkendegivet, at den offentlige vurdering ikke er udtryk for handelsværdien, idet der er aftalt højere priser end den offentlige vurdering. Dermed er ligningsmyndighederne ikke bundet af den offentlige vurdering.

9 - 9 - Der er tillige henvist til Landsskatteretten kendelse offentliggjort i SKM , hvori fremgår følgende: Skattemyndigheden forventes dog kun at korrigere en af parterne aftalt overdragelsessum eller fordeling, såfremt denne fordeling er åbenbart forkert. I tilfælde, hvor parterne ikke har konkret modstående interesser, kan ligningsmyndighederne tilsidesætte den aftalte overdragelsessum og fordeling, hvis overdragelsessummen eller fordelingen ikke er udtryk for handelsværdien for de overdragne aktiver. Retten bemærker herefter, at det ikke er muligt at fastsætte nogen klare grænser for, hvornår en fordeling kan anses for åbenbart forkert. Det skyldes, at der bl.a. må tages hensyn til, at skønsusikkerheden ikke er den samme i alle handler. Der må derfor foretages et samlet skøn ved vurderingen af, om fordelingen af overdragelsessummen på de enkelte aktiver er åbenbart forkert. Til støtte herfor er det rettens opfattelse, at der som udgangspunkt kan hentes en vis vejledning i de tidligere gældende retningslinjer om en 20 % grænse for tilsidesættelse af afskrivningsgrundlag for landbrugets driftsbygninger. Der er endvidere henvist til byretsdom af 20. november 2008 offentliggjort i SKM samt til Landsskatterettens kendelse af 23. juli 2009 (journalnummer ). Klagerens påstand og argumenter Klagerens repræsentant har fremsat principal påstand om, at klageren ikke er indkomstskattepligtig af en gave på kr., subsidiært at et evt. gaveelement allerhøjest kan udgøre et mindre beløb. Der er ikke givet nogen gave til indkomstbeskatning. Selvom der kan være en vis usikkerhed om prissætningen af de enkelte aktiver af den samlede pris, er det ikke åbenbart, at der er givet en gave fra sælger til køber ved indgåelse af handlen omkring de omhandlede ejendomme. SKAT har ikke haft noget grundlag for at forhøje værdierne af de overdragne ejendomme. Endvidere er problemstillingen, hvor meget udskudt skat fra sælger, der via succession skal godskrives køber. De gavebeløb, som SKAT mener, der er givet i form af for lave salgspriser, kan ikke tillægges anskaffelsesprisen for den erhvervsmæssige faste ejendom på grund af succession, hvorved der sker en dobbelt beskatning af beløbet. Der er henvist til notat fra Dansk Landbrugsrådgivningscenter af 19. februar 2009, hvis eksempel 2 på side 8 er brugt som grundlag for beregning af, om der er tale om en gave. Imidlertid kan beregningen ansættes som følger: Salgspris kontant Regulering af overtaget skat til kurs kr kr.

10 Reguleret handelsværdi ved succession kr. Passivpost som 30 % af skattemæssig avance på kr kr. Kontant salgspris efter overtagelse af sælgers Skatteforpligtelser kr. I skødet er den fast ejendom solgt for kr. Værdiregulering på udskudt skat kr. De kr. kan ikke anses for en åbenbar gave, som sælger har søgt at give køber, men er mere et udtryk for udslag af skattetekniske beregninger, hvorfor der ikke skal ske beskatning af en skattemæssig reguleringsdifference. For sælgeren har det været vigtigt, at der ikke skulle ske beskatning ved hans salg af virksomheden, men at skatten kunne flyttes over til køber. Sælgeren oplever derfor ikke, at der er givet nogen gave fra ham, idet beskatning af ejendomsavancen ville være på 59 %. Desuden er der spørgsmålet, om man kan indregne en rentefordel af den udskudte skat som gave, der skal beskattes, når der løbende sker beskatning af indkomst, som skulle have været brugt til at betale renter med. Der mangler imidlertid en klar hjemmelshenvisning til renteindregning som gave i den påklagede afgørelse. SKAT har henvist til, at det sker ved tilbagediskontering af eventualskatten til en lavere værdi. Dette er også sket i beregningen på side 5 i SKATs forslag til ændring af årsopgørelse. Her sker der en kursregulering af overtaget skattebyrde på 46 % fra kr. til kr. Derudover sker der et yderligere nedslag på rentefordelen som tilfalder sælger på 50 % svarende til kr., og dette beløb er der ikke hjemmel til at indregne for køberen, hvilket SKAT ikke har svaret på. I notatet fra Landbrugets Rådgivningscenter, side 8 eksempel 2, indregnes der heller ikke nogen rentefordel, udover den som sker ved kursfastsættelse af udskudt skat. Der er i øvrigt henvist til notatets side 9 og det her anførte vedrørende opgørelse af handelsværdien ved succession. I øvrigt er perioden på de 20 år, som SKAT har beregnet før den latente skat bliver udløst, for lang en periode, idet der i praksis går ca. 10 år før unge landmænd videresælger virksomheden. Særligt vedrørende Skatteministeriets udtalelse, der tager afsæt i styresignalet offentliggjort som SKM , hvori det præciseres, at det efter Skatteministeriets opfattelse ikke er muligt at få nedslag efter både kildeskattelovens 33 C og D. På baggrund heraf udtaler Skatteministeriet, at efter Skatteministeriets opfattelse opfyldes værdiansættelseskravet efter KSL 33 D mest hensigtsmæssigt ved, at parterne har krav på det største af de nedslag, der kan beregnes med udgangspunkt i henholdsvis KSL 33 C og

11 KSL 33 D. Denne fortolkning mest hensigtsmæssigt er der imidlertid ikke grundlag for. Der er ikke lovhjemmel til denne fortolkning, og der er heller ikke grundlag for denne fortolkning i lovforarbejder til KSL 33 C og D. Fortolkningen mest hensigtsmæssigt kan derfor kun anses for Skatteministeriets egen fortolkning, som ikke stemmer overens med hverken lovgrundlag eller afgørelsen i SKM For så vidt angår styresignalet SKM giver Skatteministeriet sin opfattelse af betydningen af Landsskatterettens kendelse SKM i de tilfælde, hvor der ydes en gave i forbindelse med en overdragelse med succession. Imidlertid blander Skatteministeriet ved sin argumentation spørgsmålet om værdiansættelse og berigtigelse sammen. Værdiansættelsen skal ske til handelsværdi, hvor SKM netop fastslår, at der skal tages hensyn til den skatteforpligtelse, som erhververen overtager ved succession. Denne værdi vil kunne berigtiges ved hel eller delvis gave. Sker der berigtigelse helt eller delvis med gave, fremgår det utvetydigt af ordlyden af kildeskattelovens 33 D, at der ved opgørelse af den afgiftspligtige eller skattepligtige værdi af gaven kan fradrages en passivpost. Såfremt Skatteministeriet ønsker at ændre lovgivningen, således at man alene har krav på det største af de to nedslag, kan dette ikke ske ved at udstede et styresignal. Så radikal ændring af praksis vil kræve en lovændring af kildeskattelovens 33 D. Uanset ovenstående argumentation for, at ændring af praksis ikke kan ske ved udstedelse af et styresignal, men skal ske ved lovændring, skal det understreges, at der i nærværende sag er handlet længe før det udsendte styresignal. Handlen er gennemført med grundlag i en mangeårig praksis. Dette gælder blandt andet i forhold til kildeskattelovens 33 D om beregning af passivpost, som er en bestemmelse der er anvendt i mange handler siden dens indsættelse i Anvendelse af kildeskattelovens 33 C, som også er en mangeårig bestemmelse, er i nærværende sag også anvendt med grundlag i en mangeårig praksis. Nedslag i handelsprisen som følge af den overdragne skattegæld bygger også på praksis, blandt andet understøttet af SKM Den faste ejendom er i nærværende sag før nedslag for den overdragne skat overdraget til kr. For så vidt angår jorden, svarer det til ca kr. pr. ha. SKAT har ansat det til kr. pr. hektar. Ved værdiansættelse mellem uafhængige parter, skal SKAT acceptere de ansatte værdier. Der er i nærværende handel ikke tale om søskende, fætre/kusiner eller om salg til selskab ejet af sælger. Derimod er sælger, morbror til klageren. Et sådant indirekte slægtskab kan ikke betegnes som en generel interesseforbindelse. Generelt interesseforbundne parter på grund af slægtskab er alene personer omfattet af boafgiftslovens 22, stk. 1, og eventuelle søskende. Dette er f.eks. bekræftet i SKM , der vedrører omstruktureringsregler, men som samtidig angiver, at søskende og fætter-/kusineforhold ikke kan betragtes som interesseforbundne parter. Der er endvidere henvist til SKM

12 og SKM vedrørende søskendeforhold, hvor man i relation til fast ejendom konkret statuerer, at der foreligger interessefællesskab. Det er ikke et sådant interessefællesskab, der foreligger i denne sag. Der er derfor ikke grundlag for nogen korrektion ud fra en interessefællesskabsbetragtning. Herudover har sælger og køber her en konkret interessemodsætning. Sælgeren bliver ikke beskattet ved den pågældende overdragelse, da overdragelsen sker ved succession. Såfremt SKATs afgørelse lægges til grund, vil klageren, ud over at erhverve den pågældende ejendom, også blive beskattet af en gave. Denne gavebeskatning medfører ikke, at klagerens anskaffelsessum for den erhvervede ejendom herved stiger. Den dag, klageren sælger ejendommen videre, er det den anskaffelsessum, som sælgeren havde, han har overtaget i kraft af successionen. Med andre ord bliver klageren dobbeltbeskattet. Klageren har derfor absolut ikke nogen sammenfaldende interesse med sælgeren. Den værdi, der er aftalt, er aftalt mellem parter med konkret interessemodsætning. Når man skal vurdere, om de aftalte værdier divergerer fra handelsværdien, skal det være det rigtige sammenligningsgrundlag. I sagen er det ubestridt, at der kan indrømmes et nedslag i værdien på grund af succession. Det giver derfor ikke mening at sammenligne handelsværdien af jorden uden succession med den aftalte værdi, som oplagt er fastsat med hensyntagen til succession. Når sammenligningsgrundlaget er forkert, er resultatet også forkert. Den værdiansættelse, der skal foretages, er ejendommens værdi med succession sammenholdt med den værdi, der er aftalt. Foretager man en sammenligning imellem disse to tal, er der ikke nogen afvigelse. Der er henvist til skrivelse af 18. august 2011 med forskellige beregningseksempler, side 3. Når man sammenholder de to værdier, den aftalte værdi med en handelsværdi inkl. succession, er der ikke er så væsentlig en afvigelse, at der på nogen måde er grundlag for korrektion. Samtidig foretog SKAT s ejendomsvurdering den 25. marts 2009 en besigtigelse af den i sagen omhandlede ejendom. Ved besigtigelsen deltog, udover ejendomsvurderingen, sælger B klageren var således ikke, som oplyst af SKAT, til stede ved besigtigelsen. Jordprisen blev ved denne besigtigelse ansat til ,00 kr. Klageren har som køber på intet tidspunkt haft mulighed for at udtale sig om ejendomsvurderingens prisansættelse af jorden. Uanset at sælgeren er morbror til klageren, har denne som følge af, at overdragelsen er sket med succession, ingen interesse i ejendomsvurderingens prisfastsættelse af jorden. Klageren har således aldrig været enig i den angivne jordpris. Sammenholdes dette med det tidligere anførte omkring værdien af den overdragne ejendom støtter dette, at det aftalte rent faktisk svarer til handelsværdien. Parternes værdiansættelse skal således accepteres.

13 Berigtigelsen ser herefter således ud: Berigtigelsen (der er afrundet til hele tusinder) SKAT Selvangivet X-vej X-vej Driftsbygninger Stuehus Betalingsrettigheder Samlet sum Samlede avancer Skat Kursværdi skat Passivpost Pris efter skat og passivpost Aftalt pris inkl. Rettigheder Difference/Gave I forhold til ovenstående kolonne over det selvangivne er der en lille difference sammenlignet med revisors brev til Landsskatteretten af 17. februar Det skyldes, at revisor har glemt at medregne avance på betalingsrettigheder på i alt kr. Efter skødet er der også valgt succession på denne fortjeneste. Den anvendte skattesats og kurs på den overdragne skat kan diskuteres. Revisor har i ovenstående opgørelse regnet med en skattesats på 63,2 pct., hvilket er højt. Til gengæld er kursværdien på skattebyrden kun sat til 50 pct., hvilket må anses som meget lavt. Endvidere er passivpost ikke beregnet af den samlede avance, men kun af avancen fratrukket kursværdien af skatten. Passivposten kan beregnes af den samlede fortjeneste inden fradrag af den overdragne skat, da denne vedrører værdiansættelsen, og ikke berigtigelse og opgørelse af eventuel gave. Der er i øvrigt henvist til en række af repræsentanten udarbejdede eksempler. Eksemplerne viser, at der med anvendelse af kildeskattelovens 33 C alene ikke er givet nogen gave ved kurs 89 af den overdragne skat. I denne

14 forbindelse skal det bemærkes, at der ved kursfastsættelse af skat ikke skal regnes med en lavere skatteprocent end den på salgstidspunktet aktuelle. Den overdragne skat er den sælger skulle betale uden succession, og denne skal fastsættes til en kurs, men det skal ske med udgangspunkt i aktuel skattesats. Derfor kan den af SKAT anvendte skattesats på 50 pct. ikke støttes. Modsætningsvist indrømmes det, at den af revisor anvendte skattesats på 63,2 pct. er for høj for så vidt angår ejendomsavance og fortjeneste på betalingsrettigheder. Skattesatsen for disse var på salgstidspunktet ca. 60 pct. Skattesatsen for genvundne afskrivninger var på salgstidspunktet rigtig nok på ca. 63,2 pct. Eksemplerne viser også, at der ved anvendelse af passivpost med hjemmel i kildeskattelovens 33 D kun opstår gave, såfremt kursen på den overdragne skat kommer helt ned på henholdsvis kurs 39 eller kurs 56, afhængig af om passivpost beregnes af den samlede fortjeneste eller af fortjeneste fratrukket nedslaget før overdraget skat efter kildeskattelovens 33 C. For så vidt angår kursfastsættelsen, så har Landsskatteretten i SKM fundet, at skatteforpligtelsen skal kursfastsættes således, at overdragelsessummen afspejler handelsværdien i fri handel, at en kursfastsættelse til pari ikke vil afspejle skatteforpligtigelsens handelsværdi, at kursen må antages at ligge under kurs 100. I overensstemmelse hermed, er der ikke i nærværende sag givet en gave. Den overtagne skat er en eventualforpligtigelse, som der er uvished om, hvornår bliver aktuel. En forholdsvis høj kurs kan understøttes af den væsentlige økonomiske risiko, der er ved overtagelse og drift af en virksomhed, herunder ikke mindst et landbrug. Således vil et tvunget skattepligtigt salg få år efter køb med succession kunne medføre stor negativ egenkapital, såfremt den overtagne skatteforpligtigelse er overtaget til en lav kurs, og dermed at fordelen ved succession primært er tilfaldet sælger i handlen. I SKM er der om selve beregningen af værdien af værdinedslaget efter kildeskattelovens 33 C ikke meget vejledning at hente. I SKATs styremeddelelse SKM punkt 5b, er der vedrørende kursværdiansættelsen af eventualskat blot anført, at dette skal ske sådan: at overdragelsessummen afspejler handelsværdien i fri handel at en kursfastsættelse til pari ikke vil afspejle skatteforpligtigelsens handelsværdi, og at kursen må antages at ligge under kurs 100.

15 Med andre ord foreligger der slet ikke nogen konkrete afgørelser, der angiver, hvordan den udskudte skat skal kursansættes, når et værdinedslag skal beregnes. De beregninger, der fremgår af indlægget af 18. august 2011, side 3 viser fastsættelse af den udskudte skats kursværdi. En værdiansættelse af den udskudte skat til kurs 89 medfører her, at der ikke er nogen gave. Som anført ovenfor, er det gjort gældende, at der både kan indrømmes et nedslag i værdien på grund af successionen og en passivpost. I den situation kan den udskud-te skat sættes helt ned til kurs 39. I en sag, som den foreliggende, hvor der ikke er interesseforbundne parter, der er indenfor et gavemiljø, svarer den værdiansættelse, som der er foretaget, til de reelle værdier. Den måde, den udskudte skat er beregnet på, jævnfør indlæg af 18. august 2011, side 3, er derfor den korrekte værdiansættelse. Der er derfor ikke grundlag for at foretage nogen form for indkomstforhøjelse i nærværende sag. Dette understøttes også af skatteministerens svar i forbindelse med behandling af L 194 om værdiansættelse af aktiver ved overdragelse med succession i levende live. Her afgav skatteministeren nogle svar, blandt andet, at det er ikke muligt at afgøre med sikkerhed, hvem fordelen ved den skattefri succession tilfalder. I nogle tilfælde kan det være sælger, som fordelen helt eller delvist tilfalder, og i andre tilfælde kan det helt eller delvist være køber. Fastsættelse af prisen for virksomheden vil under alle omstændigheder være resultatet af forhandlinger mellem sælger og køber og parternes forhandlingsstyrke. Skatteministerens svar er således udtryk for, at kursfastsættelsen af den overdragne skat er vanskelig at fastlægge. Samme ministersvar er gengivet i Landsskatterettens præmisser i SKM Landsskatterettens præmisser forudsætter en reduktion af overdragelsesprisen, uanset om der sker familieoverdragelse eller en overdragelse til en medarbejder i virksomheden. Dette standpunkt ses også i Generationsskifteudvalgets betænkning fra 1999, hvor udvalget udtaler, at successionsadgangen er ikke kun til fordel for sælger, men også for køber, da det vil afspejle sig i prisen for virksomheden, at der overtages en latent skat. I forbindelse med tilblivelsen af kildeskattelovens 33 C blev spørgsmålet om overdragelse ved succession kombineret med hel eller delvis berigtigelse ved erlæggelse af en gave ligeledes drøftet. Således hedder det i Folketingstidende A, spalte 1503, at: Der stilles ikke forslag om at indføre regler om fradrag af passivpost ved gaveafgiftsberegningen. Sådanne regler findes ved arv begrundet med, at den, der overtager et aktiv med succession, overtager en skjult skattebyrde. I samme spalte begrundes dette fravalg med, at regler om fradrag af en passivpost ved gaveafgiftsberegningen, ville medføre større administrative vanskeligheder for skattemyndighederne. Fravalget af muligheden for

16 beregning af en passivpost skete som følge af administrative vanskeligheder og ikke som følge af en mulig dobbelt kompensation. Reglerne i kildeskattelovens 33 C ville således ikke blive anvendt, såfremt der ikke ved fastsættelse af handelsværdien i overdragelsesaftalen bliver taget hensyn til den overtagne skatteforpligtigelse ved successionen. Udover skatteforpligtigelsen overtager køber også et lavere afskrivningsgrundlag. Ved lov nr fra 1994 blev kildeskattelovens 33 D herefter indsat. I bemærkningerne til bestemmelsen fremgår det, at: [d]et foreslås, at successionsordningen ved generationsskifte i levende live ændres, således at der åbnes mulighed for, at der i forbindelse med gaveoverdragelsen beregnes en passivpost. Herved kan der - som ved generationsskifte ved død - kompenseres for den latente skattebyrde, der overtages på aktivet fordi erhververen, hvis han videresælger, som en følge at successionen skal anvende overdragerens anskaffelsessummer ved opgørelse af sin fortjeneste.. Det følger videre at bemærkningerne, at»[d]et foreslås, at der beregnes passivposter ved gaveoverdragelser, hvor der sker skattemæssig succession efter 33 C (generationsskifte i levende live). Passivposter er et nedslag i gaveværdien, som gives på aktiver, der overdrages med succession.. Som det fremgår af sidste led, er passivposten således et nedslag i gaveværdien og dermed et led i berigtigelsen af overdragelsen, hvorimod nedsættelsen af handelsværdien efter kildeskattelovens 33 C er en kompensation, for erhververens mindre afskrivningsgrundlag. Det følger af det nævnte, at man ved indførslen af kildeskattelovens 33 C forudsætter, at man kunne få et nedslag i værdien på grund at successionen, og at man ved indførslen af kildeskattelovens 33 D også forudsatte, at man kunne beregne en passivpost. Der er ingen steder i bemærkningerne navnlig i relation til kildeskattelovens 33 D anført noget om, at man ikke både kan få et værdinedslag på grund af successionen og have adgang til at beregne en passivpost. Tværtimod følger det som nævnt af forarbejderne til kildeskattelovens 33 C, at man kan få et nedslag i værdien, og at ordlyden til kildeskattelovens 33 D, at der kan beregnes en passivpost. Der er ligeledes ikke i de efterfølgende forarbejder noget som helst, der indikerer, at begge dele ikke skulle være muligt. De ændringer, der blev foretaget ved lov nr. 394 i lovforslag L 194 om udvidelse af successionskredsen med tilhørende ministersvar - angiver intet om, at det stipulerede ikke er muligt. Der er derfor hjemmel til såvel et værdinedslag som en passivpostberegning. Af den grund kan der ikke ske indkomstforhøjelse. Skatteministeriets efterfølgende udtalelse angivet overfor Landsskatteretten

17 Skatteministeriet har den 14. juni 2011 offentliggjort et styresignal som SKM , hvor det præciseres, at det ikke efter Skatteministeriets opfattelse er muligt at få begge nedslag samtidigt. Ved værdiansættelsen af aktiver, der overdrages med skattemæssig succession i levende live, tages der, jævnfør SKM udgangspunkt i handelsværdien, som efter samme kendelse kan nedsættes med udskudt skat efter kildeskattelovens 33 C. Hvis overdragelsen gennemføres som gave, skal det gaveafgifts- eller indkomstskattepligtige beløb opgøres således, at der i overensstemmelse med landsskatteretskendelsen tages hensyn til en eventuel udskudt skat efter kildeskattelovens 33 C. Samtidig skal det lovfæstede krav om nedslag for den beregnede passivpost efter kildeskattelovens 33 D være opfyldt. Efter Skatteministeriets opfattelse opfyldes værdiansættelseskravet efter kildeskattelovens 33 D mest hensigtsmæssigt ved, at parterne har krav på det største af de nedslag, der kan beregnes med udgangspunkt i henholdsvis kildeskattelovens 33 C og kildeskattelovens 33 D. Der er henvist til beregningseksemplerne i SKM Hvis der f.eks. gives nedslag med udgangspunkt i kildeskattelovens 33 C, fordi dette nedslag er større end et nedslag med udgangspunkt i kildeskattelovens 33 D, er nedslaget efter sidstnævnte bestemmelse indeholdt i nedslaget efter førstnævnte bestemmelse. Ved at anvende denne fremgangsmåde vil kravene efter kildeskattelovens 33 C og D altid være opfyldt hver for sig i de konkrete situationer, hvor der sker overdragelser med succession som hel eller delvis gave. Skatteministeriets udtalelse til Landsskatterettens kontors forslag til afgørelse Skatteministeriet har indstillet, at Landsskatteretten træffer afgørelse, således at klagerens hidtidige indkomstskattepligtige gave på kr. ændres til kr. Beløbet kan opgøres således: Handelsværdi Passivpost Overdragelsespris Betalt Indkomstskattepligtig gave Der er henvist til, at: kr kr kr kr kr. værdiansættelsen af ejendomme mv. fastsættes til handelsværdien, handelsværdien nedsættes med kursværdien af latent skat,

18 kursværdien af latent skat fastsættes under hensyntagen til den af SKAT forventede levetid, beskatningsprocent og rente, der ikke indregnes en rentefordel i kursfastsættelsen af den latente skat, handelsværdien alternativt nedsættes med en passivpost, såfremt denne er større end kursværdien af den latente skat, der ikke både kan gives nedslag i handelsværdien med kursværdien af den latente skat og med en passivpost, jævnfør SKM I nærværende situation stilles klageren mest gunstigt ved at få det største af de to nedslag, hvilket her udgøres af passivposten efter kildeskattelovens 33 D. Landsskatterettens bemærkninger og begrundelse Det fremgår af sagen, at klageren har erhvervet to landbrugsejendomme fra sin morbror, og at overdragelsen er sket med succession, hvorved klageren har påtaget sig en latent skattebyrde. Kildeskattelovens 33 C, stk. 1, omfatter overdragelse af en virksomhed med succession til blandt andet børn eller søskendes børn. Successionen medfører, at fortjeneste ved overdragelsen ikke beskattes hos sælgeren, jf. kildeskattelovens 33 C, stk. 2. Ved beskatning af køberen skal virksomhedens aktiver med hensyn til skattemæssige af- og nedskrivninger samt til beskatning af fortjenester og fradrag af tab ved salg behandles, som om de var anskaffet af køberen på de tidspunkter og til de beløb, hvortil de i sin tid var anskaffet af sælgeren. I overensstemmelse med Landsskatterettens kendelse offentliggjort i SKM LSR er det forudsat i kildeskattelovens 33 C, stk. 1, at adgangen til skattemæssig succession vil medføre en reduktion af overdragelsesprisen, uanset om der sker familieoverdragelse. Handelsværdien for de i sagen omhandlede ejendomme skal således fastsættes under hensyn til de skatteforpligtelser, som klageren overtager fra sælgeren sin morbror. I tilfælde af, at overdragelsen af aktiver omfattet af kildeskattelovens 33 C, stk. 1, sker som en hel eller delvis gave, skal der tages hensyn hertil ved henholdsvis afgiftsberegningen og indkomstbeskatningen, jf. kildeskattelovens 33 D, stk. 1. Det følger endvidere af bestemmelsen, at i tilfælde, hvor der skal erlægges gaveafgift, skal der i tilknytning til aktiverne i gaveopgørelsen optages passivposter til udligning af eventuelle fremtidige skattetilsvar vedrørende disse aktiver. I tilfælde, hvor gaven skal indkomstbeskattes efter statsskattelovens 4, litra c, nedsættes gavens værdi med et beløb svarende til en passivpost til udligning af eventuelle fremtidige skattetilsvar vedrørende disse aktiver. Efter forarbejderne (L 77 fremsat den 23. november 1994 under almindelige bemærkninger) til kildeskattelovens 33 D fremgår det, at hensynet med indførsel af denne bestemmelse var at sidestille succession i levende live med succession som led i arv, hvor der allerede var adgang til anvendelse af

19 passivposter ved arveafgiftsberegningen i den tidligere gældende kildeskattelovs 33 A. Det fremgår samtidig af forarbejderne, at passivposten skal kompensere for den latente skattebyrde, der overtages på aktivet i forbindelse med successionen, fordi erhververen, hvis han videresælger aktivet, skal anvende overdragerens anskaffelsessummer ved opgørelse af sin fortjeneste. Det fremgår af sagen, at klageren i forbindelse med overdragelsen har betalt en købesum på 10,2 mio. kr., og at SKAT ejendomsvurdering har fundet, at handelsværdien i handel og vandel pr. 1. april 2007 kan fastsættes til kr., hvorved en del af overdragelsen således er berigtiget ved gave. For så vidt angår SKAT ejendomsvurderings værdiansættelse af ejendommene kan det bemærkes, at ansættelsen, der er foretaget uden hensyntagen til den latente skat, har afveget væsentligt fra den hidtidige offentlige ejendomsvurdering samt den mellem parterne aftalte overdragelsespris, hvorved SKAT har været berettiget til at prøve værdien og efterfølgende ansætte værdien af de omhandlede ejendomme til det nævnte beløb, jf. ejendomsavancebeskatningslovens 4, stk. 6, og afskrivningslovens 45, stk. 3. Tre retsmedlemmer, herunder retsformanden er af den opfattelse, at der ikke er grundlag for at ændre den af SKAT ejendomsvurdering ansatte værdi. Et retsmedlem er af den opfattelse, at SKAT ikke har været berettiget til at foretage korrektion af den mellem parterne aftalte handelspris, idet der ikke er tale om interesseforbundne parter, og idet der ikke er tale om en åbenbar afvigelse mellem den aftalte pris og den af SKAT ansatte handelspris. Der træffes afgørelse i overensstemmelse med flertallet. Det er herefter Landsskatterettens opfattelse, at når der er tale om overdragelse med succession, og når en del af eller hele overdragelsessummen berigtiges i form af gave, er der to metoder til at kompensere for en latent skat. Efter kildeskattelovens 33 C kan det ske ved nedslag i handelsværdien, jf. også SKM LSR, og efter kildeskattelovens 33 D kan det ske ved beregning af en passivpost. En skatteyder har i henhold til bestemmelsens ordlyd retskrav på at få kompensation ved en passivpost efter kildeskattelovens 33 D. Såfremt et nedslag i handelsværdien efter kildeskattelovens 33 C er mere gunstig for en skatteyder, må det således være op til denne at vælge reduktion for en latent skat efter denne bestemmelse. Såvel kildeskattelovens 33 C som 33 D søger at udligne eventuelle fremtidige skattetilsvar, og efter Landsskatterettens opfattelse er der ikke mulighed for at få reduktion for en latent skat efter begge bestemmelser. Såfremt der er foretaget en reduktion af værdien af de overdragne aktiver som følge af den latente skatteforpligtelse, kan der således ikke ske en yderligere nedsættelse med en passivpost i gaveberegningsgrundlaget, idet der så allerede én gang er taget hensyn til den latente skatteforpligtelse i beregningsgrundlaget.

20 Der må dog anses at være valgfrihed for, hvor nedslaget for en latent skat placeres, idet bemærkes, at Landsskatteretten ikke i nærværende sag har taget stilling til, hvor nedslaget giver den største fordel for klageren. Klageren kan rette henvendelse til SKAT, der så må træffe nærmere afgørelse herom. Afgørelsen kan påklages til Landsskatteretten. Den nærmere talmæssige opgørelse overlades således til SKAT, jf. Landsskatterettens forretningsorden 17, stk. 2, ud fra klagerens valg af opgørelsesmetode. Den påklagede afgørelse ændres i overensstemmelse med ovenfor. I brevet af 12. maj 2009 fra Ejendomsvurdering Herning, der afgav en udtalelse til SKAT Herning om handelsværdierne mv. for ejendommene, og som er omtalt i Landsskatterettens kendelse, hedder det bl.a. følgende: Beskrivelse af ejendommen X-vej...: Der er alene tale om et delsalg og et jordtilliggende på 22,5 hektar ud af i alt 50,0 hektar. B har på kortmateriale skitseret jordens beliggenhed og anvendelighed. Herudover er jorden fysisk besigtiget på afstand. Der er overvejende tale om agerjord. Jordens bonitet er sådan, at det ofte skal vandes. Det blev oplyst ved besigtigelsen, at restejendommen også er ved at blive afhændet til selv samme nevø. Restejendommen udgør et større, men ældre stuehus, nogle nedslidte driftsbygninger samt et jordtilliggende på ca. 27,5 hektar. Beskrivelse af ejendommen X-vej...: Ejendommen består af et stuehus, 6 driftsbygninger med et bebygget areal ifølge BBR på samlet m2, samt et jordtilliggende på 101 hektar. Stuehuset er opført i 1898 og ombygget i Det bebyggede areal udgør 164 m2. Hertil kommer 15 m2 udnyttet tagetage. Stuehuset er alene besigtiget udefra. Det er oplyst, at de nye ejere ikke har taget stuehuset i brug, idet de finder denne for dårlig som beboelse. De nye ejere bor midlertidig i en opsat skurvogn. De nye ejere er i færd med, at overtage restejendommen X-vej... og vil herefter flytte ind i stuehuset på X-vej... Det er oplyst, at der stort set ikke har været dyr på ejendommen siden Dog har vi ved besigtigelsen konstateret, at der var kreaturer i en af de ældre driftsbygninger. Bygningerne i alt 6 stk. vil vi karakterisere som ikke tidssvarende. Flere bygninger var sammenbyggede. Bygningernes bedste anvendelighed er som maskinhus eller til opbevaring af diverse effekter. Udover bygningerne findes også en gyllebeholder fra 1991 på m3. B har på kortmateriale skitseret jordens beliggenhed i forhold til gården og oplyst om jodens anvendelighed. B påpegede, at der var en dårlig arrondering. De 101 hektar jord er fordelt på 9 matrikler og vi må i en vis grad give ham ret i en mindre god arrondering. Ved besigtigelsen drøftede vi handelspriser på jorden og nåede i fællesskab frem til, at jordens handelsværdi i 2007 i gennemsnit lå i niveauet på kr. pr. hektar. Fastsættelse af handelsværdien og fordelingen heraf:

21 Vi har konstateret, at jorden er handlet til værdier, som ligger i niveauet på ca kr. pr. hektar. Da dette står i stor kontrast til de værdier som vi i fællesskab nåede frem til sammen med B jf. ovenfor har vi efterfølgende i brev af 15/ bedt B om at redegøre for dette. Bs rådgiver Lars Jensen fra Heden & Fjorden har telefonisk oplyst den 27/ , at køberen har valgt at succedere i sælgers skattemæssige stilling for så vidt angår jord, bygninger, mælkekvote m.v. Det blev oplyst, at skattebyrden er så stor, at den omregnet svarer til kr. pr. hektar jord. Det er oplyst, at den aftalte handelspris og fordelingen netop tager hensyn til den forholdsvis store skattebyrde. Hvorvidt og hvorledes der skattemæssigt skal tages hensyn til succession vil vi ikke forholde os til. Derimod vil vi forholde os til handelsværdien og fordelingen af denne som vi finder passende skal opgøres således: X-vej...: Jord, 22,5 hektar a kr kr. X-vej...: Stuehus max.: kr. Driftsbygninger: kr. Jord, 101 hektar a kr kr. I alt kr. Det fremgår således af Landsskatterettens kendelse af 3. juli 2012, at retten fandt, at der måtte være valgfrihed for, hvor nedslaget for en latent skat skulle placeres, men at retten ikke under sagen tog stilling til, hvor nedslaget ville give den største fordel for A. Landsskatteretten overlod det herefter til SKAT efter anmodning fra A at træffe afgørelse om den nærmere talmæssige opgørelse af gaven. Denne retssag blev herefter af byretten sat i bero, indtil SKAT havde foretaget den anførte talmæssige opgørelse. SKAT traf afgørelse herom den 1. juli 2013 og bestemte, at den indkomstskattepligtige gaveværdi vedrørende ejendommene udgjorde kr. A påklagede denne afgørelse til Landsskatteretten, som ved afgørelse af 22. december 2014 nedsatte den indkomstskattepligtige gave til kr. I Landsskatterettens afgørelse hedder det bl.a. følgende: Skats afgørelse Skat har på baggrund af Landsskatterettens afgørelse opgjort en skattepligtig gaveværdi i henhold til kildeskattelovens 33 C, jf. statsskattelovens 4. Den skattepligtige gaveværdi er opgjort således:

22 Ejendommene Ejendommenes handelsværdi Nedslag for latent skattebyrde Overdragelsespris Betalt Gaveværdi vedrørende Betalingsrettigheder Betalingsrettighedernes handelsværdi Nedslag for latent skattebyrde Overdragelsespris Betalt Betalt overpris Samlet gaveværdi Gaveværdi vedrørende ejendommene Overpris for betalingsrettigheder Indkomstskattepligtig gaveværdi Kursen for den latente skattebyrde er opgjort til kurs 70. Landsskatterettens afgørelse Det følger af sagen, at klageren i 2007 erhvervede to ejendomme fra sin morbror med succession. Ved afgørelse af 3. juli 2012 fandt Landsskatteretten, at når der er tale om overdragelse med succession, og når en del af eller hele overdragelsessummen berigtiges i form af gave, kan der kompenseres for en latent skat enten i henhold til kildeskattelovens 33 C eller i henhold til samme lovs 33 D. Der er i sagen enighed om at anvende bestemmelsen i 33 C, således at kompensationen for en latent skat sker ved nedslag i handelsværdien. Landsskatteretten har i SKM LSR fundet, at de overdragne aktiver, der er omfattet af succession efter kildeskattelovens 33 C, skal værdiansættes til handelsværdien under hensyntagen til den udskudte skatteforpligtigelse, som køberen overtager ved en succession. Der er ikke tale om en faktisk betalingsforpligtelse, men om en eventualforpligtelse, hvorfor skatteforpligtelsen skal kursfastsættes sådan, at overdragelsessummen afspejler handelsværdien i fri handel. Der skal således foretages en konkret vurdering af, til hvilken kursværdi forpligtelsen skal fragå ved opgørelsen af handelsværdien for aktiverne. En kursfastsættelse til pari vil efter Landsskatterettens opfattelse ikke afspejle skatteforpligtelsens handelsværdi, idet kursen må antages at ligge under kurs 100. Der er enighed om, at der ved beregningen af kursværdien opereres med en

Generationsskifte af landbrugsejendom - succession - SKM LSR

Generationsskifte af landbrugsejendom - succession - SKM LSR - 1 Generationsskifte af landbrugsejendom - succession - SKM2012.477.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fastslog ved en kendelse af 3/7 2012, at der ved overdragelse af

Læs mere

Generationsskifte af landbrugsejendom - kursansættelse af eventualskat - SKM LSR

Generationsskifte af landbrugsejendom - kursansættelse af eventualskat - SKM LSR - 1 Generationsskifte af landbrugsejendom - kursansættelse af eventualskat - SKM2015.131.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ved Landsskatterettens kendelse ref. i SKM2015.131.LSR anerkendte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 13. april 2018

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 13. april 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 13. april 2018 Sag 138/2017 (1. afdeling) A (advokat Bent Ramskov) mod Skatteministeriet (advokat Tim Holmager) I tidligere instans er afsagt dom af Vestre Landsrets 9.

Læs mere

Værdiansættelse ved overdragelse med succession styresignal passivposter

Værdiansættelse ved overdragelse med succession styresignal passivposter - 1 Værdiansættelse ved overdragelse med succession styresignal passivposter - SKM2011.406.SKAT Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatteministeriet har den 15/6 2011 offentliggjort et styresignal,

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Generationsskifte Nedslag for latente skatter Skattemyndighedernes korrektionsadgang - Overdragelse af landbrugsejendom fra morbroder til nevø med skattemæssig succession - SKM2017.428.VLR Af advokat

Læs mere

KAN MAN BLÆSE OG HAVE MEL I MUNDEN PÅ ÉN GANG?

KAN MAN BLÆSE OG HAVE MEL I MUNDEN PÅ ÉN GANG? INDLÆG PÅ KOLDINGFJORD SUCCESSION PASSIVPOSTER - VÆRDIANSÆTTELSE Torsdag, den 16. maj 2013 v/advokat Birte Rasmussen, Aalborg KAN MAN BLÆSE OG HAVE MEL I MUNDEN PÅ ÉN GANG? 2 1 SKM 2011.406: Værdiansættelse

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Boafgift - behandling af passivpost vedrørende udlæg til ægtefælle i forhold til beregning af boafgift for afgiftspligtige arvinger - Højesterets kendelse af 25/8 2015, sag 240/2014. Af advokat (L)

Læs mere

Fordeling af anskaffelsessum fast ejendom TfS 2004, 828 (TfS 16604) samt Landsskatterettens kendelse af 24/9 2004, jr. nr.

Fordeling af anskaffelsessum fast ejendom TfS 2004, 828 (TfS 16604) samt Landsskatterettens kendelse af 24/9 2004, jr. nr. 1 Fordeling af anskaffelsessum fast ejendom TfS 2004, 828 (TfS 16604) samt Landsskatterettens kendelse af 24/9 2004, jr. nr. 2-4-1847-1042 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten

Læs mere

Boafgiftslovens 12, stk. 2 - efterprøvelse af værdiansættelse ved arveudlæg fordeling af kontantomregnet salgssum SKM LSR

Boafgiftslovens 12, stk. 2 - efterprøvelse af værdiansættelse ved arveudlæg fordeling af kontantomregnet salgssum SKM LSR 1 Boafgiftslovens 12, stk. 2 - efterprøvelse af værdiansættelse ved arveudlæg fordeling af kontantomregnet salgssum SKM2008.773.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt

Læs mere

KILDESKATTELOVEN 26 A.

KILDESKATTELOVEN 26 A. KILDESKATTELOVEN 26 A. Skattemæssige afskrivninger på aktiver, der anvendes i en af en gift person drevet erhvervsvirksomhed, foretages af den pågældende, uanset om aktivet tilhører denne eller den med

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Ejendomsavancebeskatningslovens 4 og afskrivningslovens 45 seneste praksis om korrektion af anskaffelsessummer mellem uafhængige parter åbenbart forkert fordeling - SKM2013.236.LSR Af advokat (L) og

Læs mere

1. Præsentation af casen

1. Præsentation af casen Hvordan anvendes Værktøj til beregninger ved generationsskifte i praksis? Til at understøtte brugen af Værktøj til beregninger ved generationsskifte, følger her et notat hvor værktøjerne demonstreres gennem

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 Sag 263/2009 (1. afdeling) Skagerak Fiskeeksport A/S (advokat Poul Bostrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere

Læs mere

Beskatning af genvundne afskrivninger på udbyderhonorar SKM2013.423.VLR

Beskatning af genvundne afskrivninger på udbyderhonorar SKM2013.423.VLR - 1 Beskatning af genvundne afskrivninger på udbyderhonorar SKM2013.423.VLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Vestre Landsret fandt ved dom af 13. maj 2013, ref. i SKM2013.423.VLR, at der

Læs mere

Forældrekøb - værdiansættelse ved overdragelse fra selskab til aktionær værdiansættelse af lejlighed udlejet til barn SKM

Forældrekøb - værdiansættelse ved overdragelse fra selskab til aktionær værdiansættelse af lejlighed udlejet til barn SKM - 1 Forældrekøb - værdiansættelse ved overdragelse fra selskab til aktionær værdiansættelse af lejlighed udlejet til barn SKM2013.841.HR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret har ved

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Værdiansættelse af landbrugsejendom under udstykning ved overdragelse i familieforhold - 1982-cirkulæret - Landsskatterettens kendelse af 12/11 2015, jr. nr. 13-6430849 Af advokat (L) og advokat (H),

Læs mere

GENERATIONSSKIFTE. Scenarie 4 - Familiehandel ved salg af minkfarm

GENERATIONSSKIFTE. Scenarie 4 - Familiehandel ved salg af minkfarm Scenarie 4 - Familiehandel ved salg af minkfarm Scenarie 4 - Familiehandel ved salg af minkfarm Ved en familiehandel kan man med fordel benytte skattereglerne om succession. Man har mulighed for succession,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. marts 2014 Sag 170/2012 (1. afdeling) A (advokat Christian Falk Hansen) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere instanser er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. november 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. november 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. november 2013 Sag 32/2012 (2. afdeling) Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) mod JBN Invest ApS og A (advokat Søren Aagaard for begge) I

Læs mere

Nyeste udvalgt praksis med betydning for værdiansættelse af fast ejendom ved overdragelse indenfor interessefællesskaber

Nyeste udvalgt praksis med betydning for værdiansættelse af fast ejendom ved overdragelse indenfor interessefællesskaber Artikler Nyeste udvalgt praksis med betydning for værdiansættelse af fast ejendom ved overdragelse indenfor interessefællesskaber Skrevet af partner, advokat (H) Torben Bagge og partner, advokat (L), HD

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 12. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 12. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 12. april 2013 Sag 183/2012 Henning Bredahl Thomsen (advokat Jakob Krogsøe) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Lars Apostoli) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Forældrekøb - prisfastsættelse ved salg til barnet Når seneste ejendomsvurdering +/- 15 pct. ikke kan anvendes

Forældrekøb - prisfastsættelse ved salg til barnet Når seneste ejendomsvurdering +/- 15 pct. ikke kan anvendes - 1 Forældrekøb - prisfastsættelse ved salg til barnet Når seneste ejendomsvurdering +/- 15 pct. ikke kan anvendes Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Sælger forældrene en forældrekøbslejlighed

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 11. november 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 11. november 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 11. november 2016 Sag 220/2016 Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Sune Riisgaard) mod Selskabet B og A (advokat Peter Giersing for begge) I tidligere

Læs mere

Forældrekøb - Skattemæssig værdiansættelse ved salg til barnet m. v.

Forældrekøb - Skattemæssig værdiansættelse ved salg til barnet m. v. - 1 Forældrekøb - Skattemæssig værdiansættelse ved salg til barnet m. v. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret har ved en principiel dom af 27/11 2013 truffet afgørelse om værdiansættelse

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Ejendomsavancebeskatningslovens 8 - parcelhusreglen - landbrugsejendom på 11,8 ha. - konsekvenser af urigtig succession - SKM2016.110.LSR, jf. tidligere SKM2014.414.SR Af advokat (L) og advokat (H),

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Værdiansættelse af fast ejendom ved overdragelse mellem selskab og aktionær Landsskatterettens kendelse af den 19. november 2012, Landsskatterettens jr. nr. 11-0297504 Af advokat (L) og advokat (H),

Læs mere

Værdiansættelse af unoterede anparter skattekursen kunne ikke anvendes - SKM

Værdiansættelse af unoterede anparter skattekursen kunne ikke anvendes - SKM 1 Værdiansættelse af unoterede anparter skattekursen kunne ikke anvendes - SKM2008.596 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ved en kendelse af 17/6 2008 tiltrådte Landsskatteretten, at en post

Læs mere

Bilag 4 - Straksovertagelse fra forælder til børn ved forælders død

Bilag 4 - Straksovertagelse fra forælder til børn ved forælders død Bilag 4 - Straksovertagelse fra forælder til børn ved forælders død 1 Straksovertagelse fra forælder til børn ved forælders død Barnet 1 kan i denne situation vælge mellem at overtage landbruget med eller

Læs mere

Konsekvenser af uberettiget succession ved generationsskifte når landbrugsejendommen videresælges SKM

Konsekvenser af uberettiget succession ved generationsskifte når landbrugsejendommen videresælges SKM 1 Konsekvenser af uberettiget succession ved generationsskifte når landbrugsejendommen videresælges SKM2008.682 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådet fandt ved et bindende svar af

Læs mere

Ligningslovens 2 værdiansættelse af lejlighed ved overdragelse fra selskab til aktionær - Landsskatterettens kendelse af 20/4 2015, jr. nr.

Ligningslovens 2 værdiansættelse af lejlighed ved overdragelse fra selskab til aktionær - Landsskatterettens kendelse af 20/4 2015, jr. nr. - 1 Ligningslovens 2 værdiansættelse af lejlighed ved overdragelse fra selskab til aktionær - Landsskatterettens kendelse af 20/4 2015, jr. nr. 14-2343356 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R)

Læs mere

K e n d e l s e: Ved skrivelser af 10. marts og 13. november 2009 har Skat klaget over registreret revisor R.

K e n d e l s e: Ved skrivelser af 10. marts og 13. november 2009 har Skat klaget over registreret revisor R. Den 10. maj 2010 blev i sag nr. 61/2009 Skat mod registreret revisor R afsagt følgende K e n d e l s e: Ved skrivelser af 10. marts og 13. november 2009 har Skat klaget over registreret revisor R. Erhvervs-

Læs mere

Ejendomsanparter køb og videresalg avanceopgørelse Vestre Landsrets dom af 22/8 2012, jr. nr. V.L. B

Ejendomsanparter køb og videresalg avanceopgørelse Vestre Landsrets dom af 22/8 2012, jr. nr. V.L. B - 1 Ejendomsanparter køb og videresalg avanceopgørelse Vestre Landsrets dom af 22/8 2012, jr. nr. V.L. B-2129-11 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Vestre Landsret fandt ved en dom af 22/8

Læs mere

Skatteudvalget L 202 - Bilag 34 Offentligt

Skatteudvalget L 202 - Bilag 34 Offentligt Skatteudvalget L 202 - Bilag 34 Offentligt Folketingets Skatteudvalg Christiansborg 1240 København 14. maj 2009 Supplerende bemærkninger til lovforslag L 202 Nedenfor anføres enkelte kommentarer til 5

Læs mere

Skatteudvalget L 33 - Svar på Spørgsmål 3 Offentligt. Til Folketinget - Skatteudvalget

Skatteudvalget L 33 - Svar på Spørgsmål 3 Offentligt. Til Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget L 33 - Svar på Spørgsmål 3 Offentligt J.nr. 2006-411-0070 Dato: 14. november 2006 Til Folketinget - Skatteudvalget L 33- Forslag til Lov om ændring af afskrivningsloven, aktieavancebeskatningsloven

Læs mere

Hvornår er et bindende svar fra Skat bindende?

Hvornår er et bindende svar fra Skat bindende? - 1 Hvornår er et bindende svar fra Skat bindende? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med regeringens Retssikkerhedspakke III varslede regeringen bl.a. en ændring af reglerne om bindende svar,

Læs mere

Forældrekøb efterfølgende afståelse

Forældrekøb efterfølgende afståelse - 1 Forældrekøb efterfølgende afståelse Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Køb af bolig til familiemedlemmer eller andre nærtstående er efterhånden blevet udbredt. Typisk er der tale om forældrekøb,

Læs mere

Overdragelse af ejerlejlighed fra selskab til eneanpartshaver - værdiansættelse - SKM VLR, jf. tidligere TfS 2010, 685 LSR.

Overdragelse af ejerlejlighed fra selskab til eneanpartshaver - værdiansættelse - SKM VLR, jf. tidligere TfS 2010, 685 LSR. - 1 Overdragelse af ejerlejlighed fra selskab til eneanpartshaver - værdiansættelse - SKM2012.25.VLR, jf. tidligere TfS 2010, 685 LSR. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Vestre Landsret tiltrådte

Læs mere

Parcelhusreglen landbrugsejendom frasalg af jordtilliggende - udstykning og approbation SKM LSR

Parcelhusreglen landbrugsejendom frasalg af jordtilliggende - udstykning og approbation SKM LSR - 1 Parcelhusreglen landbrugsejendom frasalg af jordtilliggende - udstykning og approbation SKM2012.441.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 20/6

Læs mere

Beskrivelse af de faktiske forhold Spørger er et selskab, som driver virksomhed med leasing af biler til virksomheder og private.

Beskrivelse af de faktiske forhold Spørger er et selskab, som driver virksomhed med leasing af biler til virksomheder og private. Spørgsmål 1. Kan Skatterådet bekræfte, at spørger i alle tilfælde kan anvende den vurderede markedspris som beskatningsgrundlag ved fri bil beskatning for biler, der er over 36 måneder? 2. Hvis Skatterådet

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 18. april 2013 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Bo Østergaard, M. Stassen og Marie Louise Klenow (kst.)). 19. afd. nr. B-1541-12: Skatteministeriet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. oktober 2017

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. oktober 2017 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. oktober 2017 Sag 71/2017 (1. afdeling) A (advokat Svend Erik Holm) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Tim Holmager) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Salg eller gaveoverdragelse af forældrekøbslejligheden

Salg eller gaveoverdragelse af forældrekøbslejligheden - 1 Salg eller gaveoverdragelse af forældrekøbslejligheden Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Faldende boligpriser i et trængt ejendomsmarked har pirket til interessen for forældrekøb. Skattemæssigt

Læs mere

PRAKSISÆNDRING VEDRØRENDE SKATTEFRITAGELSE FOR DØDSBOER Af Karsten Gianelli, Senior Counsel, CORIT Advisory P/S

PRAKSISÆNDRING VEDRØRENDE SKATTEFRITAGELSE FOR DØDSBOER Af Karsten Gianelli, Senior Counsel, CORIT Advisory P/S PRAKSISÆNDRING VEDRØRENDE SKATTEFRITAGELSE FOR DØDSBOER Af Karsten Gianelli, Senior Counsel, CORIT Advisory P/S 1. Indledning Den 30.8. 2012 afsagde Landsskatteretten en kendelse (offentliggjort som SKM2012.524),

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2018

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2018 Sag 137/2017 (1. afdeling) A (advokat René Bjerre) mod Skatteministeriet (advokat Sune Riisgaard) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret

Læs mere

Brugte anparter praksisændring SKM SKAT.

Brugte anparter praksisændring SKM SKAT. 1 Brugte anparter praksisændring SKM2009.261.SKAT Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) SKAT s styresignal af 14/4 2009, jf. SKM2009.261.SKAT, efterlader uløste spørgsmål i henseende til beskatningen

Læs mere

Beslutningsgrundlag. skal min personligt ejede virksomhed omdannes efter den skattefrie metode?

Beslutningsgrundlag. skal min personligt ejede virksomhed omdannes efter den skattefrie metode? Beslutningsgrundlag skal min personligt ejede virksomhed omdannes efter den skattefrie metode? Indledning Der kan være mange årsager til at omdanne den personligt ejede virksomhed til et selskab. Overvejelserne

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Aktionærlån - ejendomsoverdragelse mellem selskab og aktionær - ændring af værdiansættelsen - skatteforbehold - Landsskatterettens kendelse af SKM 2015.795 SR. Hvor langt rækker et skatteforbehold.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. februar 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. februar 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. februar 2016 Sag 133/2015 (1. afdeling) A Invest ApS (advokat Michael Amstrup) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Bodil Søes Petersen) I tidligere

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 06.11.2015-11 (20150310) Overførsler fra udlandet indkomstbeskatning eller gaveafgift ny påstand Overførsler fra udlandet - indkomstbeskatning eller gaveafgift - ny påstand - SKM2015.166.BR Af advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. september 2015 Sag 81/2014 (1. afdeling) Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) mod Jørgen Rønne (advokat Eduardo Vistisen) I tidligere instanser

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET D O M

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET D O M UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET D O M afsagt den 21. september 1992 af Vestre Landsrets 7. afdeling i 1. instanssag B 1700/1989 S mod Skatteministeriet. Denne sag drejer sig om fortolkning af

Læs mere

Generationsskifte Omstrukturering

Generationsskifte Omstrukturering Februar 2015 N y t Generationsskifte Omstrukturering Nyheder og kommentarer Indhold Lovforslag L 98 om exitbeskatning og udenlandsk datterselskabsudbytte mv. er vedtaget Formueskattekursreglerne er ophævet

Læs mere

Skatteforbehold afvisning af skøde fra lysning p.g.a. skatteforbehold

Skatteforbehold afvisning af skøde fra lysning p.g.a. skatteforbehold 1 Skatteforbehold afvisning af skøde fra lysning p.g.a. skatteforbehold UfR 2007.50 VLK Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Vestre Landsret tiltrådte ved en kendelse af 6/9 2006, ref. i UfR

Læs mere

Cand.merc.aud. Eksamensopgave sommer 2008 SKATTERET

Cand.merc.aud. Eksamensopgave sommer 2008 SKATTERET Cand.merc.aud. Eksamensopgave sommer 2008 SKATTERET Rettevejledning Opgave 1. Fortjeneste ved afståelse af fast ejendom skal som udgangspunkt medregnes ved indkomstopgørelsen, jf. ejendomsavancebeskatningslovens

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 2005-418-0247 Den Spørgsmål 157

Skatteministeriet J.nr. 2005-418-0247 Den Spørgsmål 157 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 157 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 2005-418-0247 Den Spørgsmål 157 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed sendes svar på spørgsmål nr.157

Læs mere

Værdiansættelse af unoterede aktier ved generationsskifte TfS 42163

Værdiansættelse af unoterede aktier ved generationsskifte TfS 42163 -1 - Værdiansættelse af unoterede aktier ved generationsskifte TfS 42163 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatteministeriet fik ved Vestre Landsret medhold i, at en familie ikke kunne gøre

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Værdi af fri rådighed over lejlighed i uudstykket udlejningsejendom efter hovedaktionærreglerne (direktørreglen) - Landsskatterettens kendelser af 16/8 2016, jr. nr. 11-0303568, 11-0303569, 11-0303570

Læs mere

Fokus på mink. Skattenyt særligt succession. Esbjerg mandag den 13. januar. Niels Aksel Dalgas Skattekonsulent

Fokus på mink. Skattenyt særligt succession. Esbjerg mandag den 13. januar. Niels Aksel Dalgas Skattekonsulent Fokus på mink Skattenyt særligt succession. Esbjerg mandag den 13. januar Niels Aksel Dalgas Skattekonsulent Succession Familie Børn (ej svigerbørn) Børnebørn Søskende (ikke søskendes ægtefæller) Søskendes

Læs mere

Hvad er skattemæssigt mest fordelagtigt: Overdragelse af aktier og ejendomme i levende live eller ved død?

Hvad er skattemæssigt mest fordelagtigt: Overdragelse af aktier og ejendomme i levende live eller ved død? - 1 Hvad er skattemæssigt mest fordelagtigt: Overdragelse af aktier og ejendomme i levende live eller ved død? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I foråret 2015 er der sket en markant forringelse

Læs mere

Kan man ikke længere regne med +/- 15 pct. s reglen i dødsboer?

Kan man ikke længere regne med +/- 15 pct. s reglen i dødsboer? - 1 Kan man ikke længere regne med +/- 15 pct. s reglen i dødsboer? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Vestre Landsret har i februar 2015 truffet en afgørelse, der kan få vidtrækkende skattemæssige

Læs mere

Optimering af skat ved salget

Optimering af skat ved salget Optimering af skat ved salget Tidspunktet for salget Dyr på ejendommen uden beholdningsregnskab Fordeling af overdragelsessummen Skattefri del Personlig indkomst Kapitalindkomst Flere ejendomme rækkefølge

Læs mere

Overdragelse af aktier til interesseforbundne parter unoterede aktier - værdiansættelse - goodwill - objektiv eller subjektiv værdi - SKM2012.499.

Overdragelse af aktier til interesseforbundne parter unoterede aktier - værdiansættelse - goodwill - objektiv eller subjektiv værdi - SKM2012.499. Overdragelse af aktier til interesseforbundne parter unoterede aktier - værdiansættelse - goodwill - objektiv eller subjektiv værdi - SKM2012.499.BR Af advokat (H) cand.merc. (R) Tommy V. Christiansen

Læs mere

D O M. Skatteministeriet har påstået stadfæstelse.

D O M. Skatteministeriet har påstået stadfæstelse. D O M Afsagt den 20. november 2013 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Sanne Kolmos, Birgitte Grønborg Juul og Peter Fauerholdt Thommesen (kst.)). 10. afd. nr. B-2735-12: Jørgen Rønne (advokat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. august 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. august 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. august 2015 Sag 240/2014 Boet efter Erik Møller (advokat Lars Grøngaard) mod SKAT (Kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Skibsanparter opgørelse af afståelsessum lån på nonrecourse vilkår SKM2013.549.ØLR

Skibsanparter opgørelse af afståelsessum lån på nonrecourse vilkår SKM2013.549.ØLR - 1 Skibsanparter opgørelse af afståelsessum lån på nonrecourse vilkår SKM2013.549.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved en dom af 12/6 2013, ref. i SKM2013.549.ØLR,

Læs mere

Afståelse af andelsbeviser parcelhusreglen - blandet benyttede ejendomme - SKM SR.

Afståelse af andelsbeviser parcelhusreglen - blandet benyttede ejendomme - SKM SR. 1 Afståelse af andelsbeviser parcelhusreglen - blandet benyttede ejendomme - SKM2009.294SR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådet fandt ved et bindende svar af 24/3 2009, at avance

Læs mere

Erstatning for opgivelse af lejemål - SKM LSR

Erstatning for opgivelse af lejemål - SKM LSR - 1 Erstatning for opgivelse af lejemål - SKM2012.574.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 29/8 2012, at en erstatning til lejere for opgivelse

Læs mere

Fikseret leje udlejning til forældre Landsskatterettens kendelse af 6/11 2014, jr. nr. 13-6656322

Fikseret leje udlejning til forældre Landsskatterettens kendelse af 6/11 2014, jr. nr. 13-6656322 - 1 Fikseret leje udlejning til forældre Landsskatterettens kendelse af 6/11 2014, jr. nr. 13-6656322 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten tiltrådte ved en kendelse af 6/11

Læs mere

Skatteudvalget L 183 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt

Skatteudvalget L 183 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 183 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt 16. maj 2017 J.nr. 2017-208 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 183 - Forslag til Lov om ændring af boafgiftsloven og forskellige

Læs mere

Forkøbsret til ejendom til fast pris ejendomsoverdragelse fra selskab til hovedaktionærens bror SKM SR.

Forkøbsret til ejendom til fast pris ejendomsoverdragelse fra selskab til hovedaktionærens bror SKM SR. 1 Forkøbsret til ejendom til fast pris ejendomsoverdragelse fra selskab til hovedaktionærens bror SKM2009.358.SR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådet fandt ved et bindende svar af

Læs mere

Et bindende svar vedrørende ejendomsinvesteringsprojekter SKM SR

Et bindende svar vedrørende ejendomsinvesteringsprojekter SKM SR 1 Et bindende svar vedrørende ejendomsinvesteringsprojekter SKM2010.423.SR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådet afgav den 22/6 2010 et bindende svar vedrørende de skattemæssige konsekvenser

Læs mere

Køberet om fast ejendom mellem søskende - SKM SR og SKM SR

Køberet om fast ejendom mellem søskende - SKM SR og SKM SR - 1 Køberet om fast ejendom mellem søskende - SKM2011.197.SR og SKM2011.201.SR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådet konkluderede ved to bindende svar af 22/3 2011, at køberetsaftaler

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse til sagkyndig bistand i skattesager medholdsvurdering - SKM LSR.

Omkostningsgodtgørelse til sagkyndig bistand i skattesager medholdsvurdering - SKM LSR. 1 Omkostningsgodtgørelse til sagkyndig bistand i skattesager medholdsvurdering - SKM2009.573.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 12/6 2009, at

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Skatteforvaltningslovens 55, stk. 1, nr. 1 - omkostningsgodtgørelse ved genoptagelse efter medhold ved klage over afslag på genoptagelse - SKM2011.827.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc.

Læs mere

Når firmabilen overgår til privat brug

Når firmabilen overgår til privat brug - 1 Når firmabilen overgår til privat brug Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ofte vil en dyr bil, der anvendes både erhvervsmæssigt og privat, blive placeret i virksomhedsskatteordningen eller

Læs mere

Genanbringelse - anbringelse i ægtefælles ejendom - ejendom i Frankrig fraflytning og tilflytning henstand - SKM SR

Genanbringelse - anbringelse i ægtefælles ejendom - ejendom i Frankrig fraflytning og tilflytning henstand - SKM SR - 1 Genanbringelse - anbringelse i ægtefælles ejendom - ejendom i Frankrig fraflytning og tilflytning henstand - SKM2012.490.SR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådets bindende svar

Læs mere

Parcelhusreglen afståelse forud for endelig approbation af udstykning TfS

Parcelhusreglen afståelse forud for endelig approbation af udstykning TfS 1 Parcelhusreglen afståelse forud for endelig approbation af udstykning TfS 39423 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Vestre Landsret fandt ved en dom af 16/12 2009, at et sommerhus, der var

Læs mere

Af advokat Nicolai Thorsted

Af advokat Nicolai Thorsted Af advokat Nicolai Thorsted Kontakt info Andersen Partners Telefon: 76 22 22 22 Fax: 76 22 22 01 www.andersen partners.dk Advokat, Partner Nicolai Thorsted nth@andersen partners.dk Dir. tlf. 76 22 22 60

Læs mere

Passivering af udskudt skat ved skifte

Passivering af udskudt skat ved skifte Artikel Maj 2013 Michael Serup Partner, advokat (H) Passivering af udskudt skat ved skifte Reglerne for passivering af udskudt skat er forskellige for de enkelte skiftesituationer. Formålet med denne artikel

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Omkostningsgodtgørelse udgifter til sagkyndig bistand ydet efter, at der er truffet afgørelse i klageinstansen Højesterets dom af 10/10 2013, jf. nr. 350/2011, jf. tidligere SKM2011.827.ØLR Af advokat

Læs mere

D O M. Retten i Kolding har den 11. april 2012 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 5-1395/2009).

D O M. Retten i Kolding har den 11. april 2012 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 5-1395/2009). D O M afsagt den 11. juli 2013 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Stig Glent-Madsen, Hanne Harritz Pedersen og Marie L. Boel Ubbesen (kst.)) i ankesag V.L. B 1076 12 X ApS (advokat Peter Stanstrup,

Læs mere

K e n d e l s e. (advokat Leo Jantzen, Åbyhøj) mod SKAT (Kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke, København)

K e n d e l s e. (advokat Leo Jantzen, Åbyhøj) mod SKAT (Kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke, København) K e n d e l s e afsagt den 26. februar 2015 af Vestre Landsrets 3. afdeling (landsdommerne Thomas Jønler, Lisbeth Parbo og Peter Flügge (kst.)) i kæresag V.L. B 1747 14 A (advokat Leo Jantzen, Åbyhøj)

Læs mere

S 2892 - Offentligt. Hermed sendes svar på spørgsmål S 2892 indleveret af Morten Homann (SF).

S 2892 - Offentligt. Hermed sendes svar på spørgsmål S 2892 indleveret af Morten Homann (SF). S 2892 - Offentligt j.nr. 06-008189 Dato : Til Folketingets Lovsekretariat Hermed sendes svar på spørgsmål S 2892 indleveret af Morten Homann (SF). Kristian Jensen /Michael Bjørn Hansen Spørgsmål: Skal

Læs mere

Ændring af en administrativ praksis - praksis om kvalifikation af sygedagpenge i forhold til virksomhedsskatteordningen - SKM2015.262.

Ændring af en administrativ praksis - praksis om kvalifikation af sygedagpenge i forhold til virksomhedsskatteordningen - SKM2015.262. - 1 Ændring af en administrativ praksis - praksis om kvalifikation af sygedagpenge i forhold til virksomhedsskatteordningen - SKM2015.262.HR Af advokat (L) og sadvokat (H), cand. merc. (R) Højesteret tiltrådte

Læs mere

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Udtalelse Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Resumé 23. januar 2019 Ved Landsskatteretten kan en klager anmode om at få lejlighed til at udtale sig mundtligt for retten

Læs mere

Vurdering af stuehuse på herregårde mv. gods-regel - administrativ praksis - SKM BR

Vurdering af stuehuse på herregårde mv. gods-regel - administrativ praksis - SKM BR 1 Vurdering af stuehuse på herregårde mv. gods-regel - administrativ praksis - SKM2008.909BR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I en dom fra Retten i Retten i Nykøbing Falster af 28/10 2008

Læs mere

Påstandenes betydning for omkostningsgodtgørelse hjemvisning Landsskatterettens kendelse af 28/ , jr. nr

Påstandenes betydning for omkostningsgodtgørelse hjemvisning Landsskatterettens kendelse af 28/ , jr. nr - 1 Påstandenes betydning for omkostningsgodtgørelse hjemvisning Landsskatterettens kendelse af 28/11 2013, jr. nr. 12-0192110 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten har ved en

Læs mere

Skatteudvalget L 183 endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt

Skatteudvalget L 183 endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 183 endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt 16. maj 2017 J.nr. 2017-208 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 183 - Forslag til lov om ændring af boafgiftsloven og forskellige

Læs mere

Højesteretsafgørelse om +/- 15 pct. s reglen hvad gælder så

Højesteretsafgørelse om +/- 15 pct. s reglen hvad gælder så - 1 Højesteretsafgørelse om +/- 15 pct. s reglen hvad gælder så Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret har tirsdag i denne uge taget stilling til + / 15 pct. s reglen ved overdragelse

Læs mere

Exitbeskatning - værdiansættelse af unoterede aktier SKM ØLR

Exitbeskatning - værdiansættelse af unoterede aktier SKM ØLR - 1 Exitbeskatning - værdiansættelse af unoterede aktier SKM2017.200.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved en dom af 18/1 2017 ikke grundlag for at tilsidesætte skattemyndighedernes

Læs mere

Ny problemer for den offentlige vurdering

Ny problemer for den offentlige vurdering - 1 06.13.2014-06 (20140208) Off. vurd. Ny problemer for den offentlige vurdering Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Den offentlige vurdering har lidt et nyt nederlag med en dom af 20/11 2013

Læs mere

Beskatning ved salg af kolonihaven - kolinihavehuset

Beskatning ved salg af kolonihaven - kolinihavehuset 1 Beskatning ved salg af kolonihaven - kolinihavehuset Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Gennem de seneste mange år har det været muligt at sælge en ejerbolig skattefrit, hvis ejendommen har

Læs mere

Skat når økonomisk hjælp til søskende

Skat når økonomisk hjælp til søskende - 1 Skat når økonomisk hjælp til søskende Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Midt i Finanskrisen har Skatterådet med en ny afgørelse sat fokus på økonomiske dispositioner mellem søskende. Bistand

Læs mere

Køberetsaftale om fast ejendom mellem fraseparerede ægtefæller

Køberetsaftale om fast ejendom mellem fraseparerede ægtefæller -1 - Køberetsaftale om fast ejendom mellem fraseparerede ægtefæller SKM2010.349.SR Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen www.v.dk Skatterådet kunne ved

Læs mere

Forældrekøb - udlejning andelsbolig SKM LSR

Forældrekøb - udlejning andelsbolig SKM LSR - 1 Forældrekøb - udlejning andelsbolig SKM2016.30.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 5/11 2015, ref. i SKM2016.30.LSR, at en skatteyder ikke

Læs mere

Salg af fast ejendom fra aktionær til selskab - værdiansættelse - skønsusikkerhed - SKM BR

Salg af fast ejendom fra aktionær til selskab - værdiansættelse - skønsusikkerhed - SKM BR - 1 Salg af fast ejendom fra aktionær til selskab - værdiansættelse - skønsusikkerhed - SKM2016.392.BR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Byretten fastholdte ved en dom af 31/3 2016 et skatteankenævns

Læs mere

NYT. Nr. 9 årgang 5 SEPTEMBER 2008

NYT. Nr. 9 årgang 5 SEPTEMBER 2008 NYT Nr. 9 årgang 5 SEPTEMBER 2008 SKAT generationsskifte omstrukturering RETSFORSKRIFTER Folketinget er på sommerferie, og der er ikke verserende lovforslag af relevans. Der er enkelte udkast til lovforslag

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 2004-411-0034 Den

Skatteministeriet J.nr. 2004-411-0034 Den Skatteudvalget L 28 - Bilag 8 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 2004-411-0034 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 28- forslag til lov om ændring af afskrivningsloven, ligningsloven og andre skattelove

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Værdiansættelse af aktier ved overdragelse mellem nærtstående - objektiv eller subjektiv værdiansættelse Højesterets dom af 29/4 2015, jf. tidligere SKM2013.726.VLR Af advokat (L) og advokat (H), cand.

Læs mere

Skatteudvalget L 202 - Bilag 57 Offentligt

Skatteudvalget L 202 - Bilag 57 Offentligt Skatteudvalget L 202 - Bilag 57 Offentligt J.nr. 2009-511-0038 Dato: 25. maj 2009 Til Folketinget - Skatteudvalget L 202 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og forskellige andre

Læs mere