TILSYNET I BØRN OG UNGE. BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TILSYNET I BØRN OG UNGE. BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune"

Transkript

1 TILSYN I BØRN OG UNGE Ifølge lovgivningen har Byrådet ansvaret for- og forpligtigelsen til at føre tilsyn med skoler dag- og fritidstilbud med hensyn til kvaliteten og den måde, hvorpå opgaverne udføres. Tilsynsopgaven er delegeret til Magistratsafdelingen for Børn og Unge og varetages inden for rammen af national lovgivning, Byrådets beslutninger og politikker. Med Byrådets vedtagelse af børne- og ungepolitikken i 2015 fik Aarhus Kommune en ny og ambitiøs vision for børnene og de unge. Denne vision er afsæt for det daglige arbejde og samarbejde i hele Børn og Unge. Børn og Unges fælles platform for organisationens arbejde med at nå målene i børne- og ungepolitikken er Stærkere fællesskaber. Ambitionen med at bygge Stærkere fællesskaber er ønsket om progression for børn og unge, men også for alle ansatte og organisationen som helhed. Gennem Stærkere fællesskaber skal ledelse og medarbejdere - i samspil med forældrene, børnene og de unge - stræbe efter det excellente. Stærkere fælleskaber skal afspejle sig i det daglige arbejde med børnene og de unge, men også i strukturer, organisering og samarbejdsrelationer på tværs af hele 0-18 års området. Stærkere læringsfællesskaber 0-18 år er en del af implementeringen af arbejdet med Stærkere fællesskaber. At skabe progression for alle børn og unge kræver, at Børn og Unge som organisation har fokus på egen progression og kontinuerligt arbejder med at udvikle kvaliteten og sit fulde potentiale i stræben efter at give alle børn og unge det bedste afsæt for tilværelsen. Børn og Unges ledetråde for kvalitetsudviklingen er de faglige strategier; Tidlig, rettidig indsats, Helhedssyn, Vidensbaseret og Samskabelse. Side 1 af 18 BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune Læring og Udvikling Grøndalsvej Viby J Direkte hskr@aarhus.dk stije@aarhus.dk Sagsbehandlere: Hans Sloth Kristoffersen Stine Jepsen At sikre den fortsatte udvikling af kvaliteten og kontrol med, at gældende rammer og retning følges, som er kernen i tilsynsopgaven, er en integreret del af den løbende daglige ledelse af skoler, dagtilbud og FU. Til at understøtte et systematisk fokus på og udvikling af kvaliteten samt sikre afrapportering til Byrådet og Undervisningsministeriet er der udarbejdet et toårigt kvalitetsårshjul (jf. del 1, afsnit 2.3). I det følgende beskrives, hvordan tilsynet føres i Børn og Unge. DEL 1: TILSYNET I BØRN OG UNGE Her beskrives, hvordan tilsynet i Børn og Unge føres. Indledningsvis skitseres lovgrundlaget for tilsynet. Herefter beskrives det løbende ledelsesmæssige tilsyn, herunder ledelseslinjen i Børn og Unge samt kvalitetsårshjulets understøttelse af tilsynet.

2 DEL 2: BILAG 1: RETSGRUNDLAGET FOR TILSYNET I denne del gennemgås retsgrundlaget for tilsynet med Børn og Unges tilbud, herunder hvad der gælder særligt for de respektive tilbud. En skematisk oversigt over tilsynsforpligtelsen for de enkelte tilbud i Børn og Unge. Side 2 af 18 DEL 1 TILSYNET I BØRN OG UNGE 1. Lovgrundlaget for tilsynet Tilsynet i Børn og Unge føres på baggrund af det samlede nationale lovkompleks (fx dagtilbudsloven, folkeskoleloven, ungdomsskoleloven, retssikkerhedsloven og serviceloven) for arbejdet med børn og unge i et 0-18 års perspektiv. Af den nationale lovgivning fremgår det, at kommunen har ansvaret for skoler, dagtilbud, fritids- og klubtilbud mv. Det følger heraf, at kommunalbestyrelsen har en tilsynsforpligtigelse i forhold til kvaliteten og indholdet af tilbuddene og den måde, hvorpå opgaverne udføres. Derudover er kommunalbestyrelsen også forpligtet til at føre tilsyn med efterlevelse og udmøntning af de politiske mål, rammer og kvalitetsstandarder, som Folketinget og Byrådet beslutter. Det gælder fx børne- og ungepolitikken, kvalitetsmål samt diverse lovgivninger på området. Børn og Unges samlede virksomhed er dermed omfattet af en lovpligtig tilsynsforpligtigelse. Tilsynsopgaven er delegeret fra byrådet til Magistratsafdelingen for Børn og Unge. Tilsynet føres løbende og i ledelseslinjen (jf. afsnit 2). Tilsynet skal understøtte kvalitetsudviklingen af kommunens tilbud samt undersøge og vurdere, om tilbuddet bliver ført på en faglig, økonomisk og sikkerhedsmæssigt forsvarlig måde. Desuden skal tilsynet undersøge og vurdere, om det daglige pædagogiske arbejde lever op til de lovgivningsmæssige krav, til tilbuddets egne mål og rammer samt til Byrådets beslutninger, herunder ikke mindst børne- og ungepolitikken samt Børn og Unges strategier. Aarhus Kommunes værdier troværdighed, respekt og engagement er sammen med Børn og Unges organisering udgangspunkt for strukturen i Børn og Unges tilsyn. Tilsynet er tilrettelagt med tillid til, at den enkelte leder og medarbejder tager ansvar for, at opgaverne løses i en stræben efter størst mulig kvalitet og i overensstemmelse med national lovgivning og kommunale politikker og beslutninger. Ud over den generelle tilsynsforpligtelse er personer, der arbejder med børn og unge, underlagt en almindelig samt en udvidet underretningspligt (jf. del 2, afsnit 1).

3 1.1. Principper for udførelse af tilsynet Tilsynet i Børn og Unge tager udgangspunkt i tre overordnede principper om henholdsvis kvalitetsudvikling, kvalitetssikring og kontrol. Kvalitetsudvikling Tilsynet skal bidrage til, at der i dialog med tilbuddet drøftes udvikling og inspireres til løbende forbedringer af tilbuddets ydelser i overensstemmelse med Stærkere Fællesskaber. Side 3 af 18 Kvalitetssikring Tilsynet skal sikre gode standarder i tilbuddets ydelser og opgaveløsning og sikre fastholdelse af god basiskvalitet. Tilsynet kan bidrage til, at Børn og Unge kan være på forkant med udviklingen og handle proaktivt. Kontrol Tilsynet skal sikre, at tilbuddet med hensyn til målgruppe, indsats, ledelse og økonomi er i overensstemmelse med det grundlag, Byrådet har vedtaget, og at tilbuddet lever op til gældende lovgivning og fastsatte standarder. Et solidt tilsyn medvirker til at sikre de bedste rammer for, at tilbuddene i Børn og Unge føres på forsvarlig vis, hvad angår det økonomiske og administrative, det pædagogisk faglige samt det sikkerhedsmæssigt forsvarlige. Men i en stor og decentral organisation med over medarbejdere vil der ind i mellem opstå hændelser og blive begået fejl. Selv det bedste tilsyn kan ikke forhindre dette, men sikre at der bliver samlet op, afhjulpet og draget læring med henblik på at forebygge gentagelser eller lignende situationer. En høj social og professionel kapital bidrager hertil. Troværdighed, Respekt og Engagement indebærer at man som ansat i Børn og Unge skal gøre sig umage med løbende at udvikle og forbedre ydelserne til børnene og de unge samtidig med at man overholder gældende rammer og retning. Med det udgangspunkt er det ikke en skam at begå fejl, men det er en skam ikke at vedgå og lære af sine fejl. At stræbe efter det excellente er en del af Børn og Unges mentale model, og det er derfor en ledelsesmæssig forventning, at vi løbende reflekterer over egen praksis med det formål at blive dygtigere sammen med fokus på progressionen i effekterne for børnene og de unge. Tilsynet er datainformeret og vidensbaseret med fokus på rettidig indsats og samskabelse med forældrene. 1.2 Det særlige nationale kvalitetstilsyn med folkeskoler Ud over det ovenfor nævnte lovgrundlag for det lovpligtige tilsyn skal undervisningsministeren (jf. folkeskoleloven) løbende følge og vurdere udviklingen af kvaliteten i folkeskolen. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet bistår ministeren med varetagelsen af denne opgave ved at gennemføre det såkaldte kvalitetstilsyn. Hvert år foretager styrelsen en screening af skolernes resulta-

4 ter på en række indikatorer og laver en nærmere analyse af skolernes forhold. På den baggrund udtager styrelsen et antal skoler til tilsyn og dermed videre dialog med styrelsen. Tilsynet tilrettelægges med udgangspunkt i det kommunale ansvar for folkeskolens kvalitet. Tilsynet er en proces, der skal understøtte mål og retning for den lokale kvalitetsudvikling. Kommunens og skolernes vurdering af situationen og refleksioner over opnåede resultater vil således være en væsentlig del af tilsynet Side 4 af 18 Styrelsen fører derudover også løbende tilsyn med, at minimumstimetallene i folkeskolen overholdes, og at kommuner og skoler overholder mindstekravene til undervisningstidens samlede varighed set over et skoleår. Der findes ikke lignende bestemmelser vedrørende dagtilbud og FU. 2. Det løbende ledelsesmæssige tilsyn i Børn og Unge I det følgende beskrives det løbende ledelsesmæssige tilsyn i Børn og Unge. Indledningsvis beskrives ledelseslinjen i Børn og Unge, hvori tilsynet føres. Herefter beskrives systematiseringen af det løbende tilsyn, efterfulgt af et afsnit om, hvordan det løbende tilsyn understøttes af kvalitetsårshjulet. 2.1 Ledelseslinjen i Børn og Unge Som beskrevet ovenfor er kvalitetsudvikling, kvalitetssikring og kontrol kernen i tilsynsopgaven. Sikring og udvikling af kvaliteten af det pædagogiske arbejde og kontrollen med, at gældende rammer og retning følges og overholdes, og dermed tilsynet, er en integreret del af den løbende daglige ledelse. Tilsynet i Børn og Unge føres således i og er struktureret på baggrund af ledelseslinjen, som ansvars og kompetencemæssigt er beskrevet i Børn og Unges leadership pipeline. Nedenstående figur illustrerer det ledelsesmæssige tilsyn i Børn og Unge.

5 Figur 1: Tilsynet er struktureret ud fra ledelseslinjen i Børn og Unge B & U Byråd Magistrat Rådmand Direktør Understøtter og vejleder alle niveauer i ledelseslinjen Side 5 af 18 T I L B U D Børn og ungechef, chef for skoler, dag- og fritidstilbud Områdechef/FU-chef Dagtilbudsleder, skoleleder og FU-leder Fællesfunktionerne Pæd. leder/klubleder/adm leder Medarbejder I Børn og Unge er ansvaret for tilbuddenes ledelse og løbende udvikling inden for de givne rammer delegeret til de lokale ledere med reference til områdechef eller FU-chef. De lokale ledere er derfor som en del af deres ledelsesopgave forpligtet til at sikre, at kvaliteten af det pædagogiske arbejde løbende udvikles i overensstemmelse med Stærkere fællesskaber og børne- og ungepolitikken, at mål og rammer efterleves i det daglige arbejde, og at udfordringer imødegås på et så lokalt niveau som muligt. Dette sker bl.a. via ledelsessparring, ved diverse opfølgninger og ved generelt at handle, når man får kendskab til forhold, som ikke fremstår i overensstemmelse med de gældende krav. Derudover for eksempel ved behandling af henvendelser og klager samt systematisk tildeling og håndtering af tilsynspunkter (jf. afsnit 2.2). Det er ligeledes en ledelsesmæssig opgave at sikre, at alle medarbejdere i nødvendigt omfang er instrueret om gældende lovgivning og byrådsbeslutninger. Ledelsen af Børn og Unge bygger på en grundlæggende tillid til, at hver enkelt leder og medarbejder tilstræber en praksis, som dels lever op til mål og rammer udstukket af Folketinget, Byrådet og Rådmanden, og dels har fokus på egen og fællesskabets progression. Det vil sige, at vi skal blive

6 dygtigere sammen gennem professionel nysgerrighed, videndeling, refleksion og samarbejde i stærkere læringsfællesskaber. Det indebærer en forventning om, at der i det enkelte tilbud foretages løbende vidensbaseret og datainformeret opfølgning på egen opgaveløsning med fokus på effekten og progressionen hos de enkelte børn og unge. Hvis der er forhold, som ikke er i orden, og en medarbejder ikke har mulighed for at imødegå dette, er medarbejderen forpligtet til at informere sin nærmeste leder. Tilsvarende er lederen forpligtet til at informere sin nærmeste leder, hvis pågældende leder ikke selv har mulighed for at rette op på forholdene. Hvis man vurderer, at ens nærmeste leder i praksis er en hindring for, at et forhold kan bringes i orden, informeres næste nærmeste leder i ledelseslinjen. Side 6 af 18 Formidlingen til nærmeste leder i ledelseslinjen er meget vigtig, da det typisk er i denne proces, at en leder kan få kendskab til udfordringer, som vedkommende bør reagere på. Der er således en forventning om, at ledere løbende orienteres om problemstillinger, som ikke kan løses af pågældende lederes medarbejdere, ligesom det er en forventning, at ledere af ledere løbende er opsøgende på perspektiverne hos deres medarbejderes medarbejdere. Tisvarende er Fælles Funktionerne forpligtet til at informere ledelseslinjen, på relevant niveau når der observeres forhold, der ikke lever op til gældende rammer og retning. 2.2 Det løbende tilsyn Det løbende, daglige ledelsesmæssige tilsyn i ledelseslinjen skal som nævnt sikre fokus på den kontinuerlige progression i kvaliteten i Børn og Unge samt overholdelse af rammer og retning. Det er områdecheferne og FU chefen der har ansvaret for at føre tilsynet med de lokale skoler, dag- og fritidstilbud. Områdecheferne og FU-chefen understøttes af Fællesfunktionerne dels via et løbende dataoverblik og oplysningerne i LIS og dels via løbende rådgivning og sparring. Bliver Fællesfunktionerne i det løbende samarbejde med de lokale tilbud opmærksomme på forhold, som ikke lever op til gældende rammer og retning, er man forpligtet til at oplyse områdechefen/fu-chefen herom. Områdechefernes/FU-chefens løbende, daglige tilsyn med lokale skoler, dag- og fritidstilbud føres bl.a. via ledelsessparring, møder, besøg og behandling af klager. Systematiseringen af det løbende tilsyn sker via løbende tildeling og håndtering af tilsynspunkter. Det løbende tilsyn afrapporteres som et element i kvalitetsrapporteringen til byrådet hvert andet år (jf. afsnit 2.3).

7 Tilsynspunkter gives som udgangspunkt, hvis der har været tale om en særligt bekymrende udvikling eller mangel på udvikling i tilbuddets kvalitet. Tildelingen af tilsynspunkter sker bl.a. på baggrund af observationer, vurdering af data og den løbende ledelsesmæssige dialog. Fællesfunktionerne bistår områdechefen/fu-chefen i den faglige vurdering af kvaliteten. Side 7 af 18 Tilsynspunkter gives også, hvis et eller flere af følgende forhold er til stede: At tilbuddet ikke overholder lovgivningen At tilbuddet ikke overholder byrådsbeslutninger At tilbuddet ikke overholder de generelle rammer og retningslinjer for Børn og Unge At tilbuddet ikke har fulgt op på et tidligere års udviklingspunkt Tilsynspunkter tildeles løbende af områdechefen/fu-chefen og skal håndteres umiddelbart. De bringes i orden inden for en afgrænset og nærmere defineret tidsramme. Områdechefen/FU-chefen skal godkende, at forholdene er bragt i orden. I kvalitetsrapporteringen til Byrådet afrapporteres, hvilke tilsynspunkter der er givet (tilbud og begrundelse), hvornår tilsynspunktet er givet, og hvornår forholdene er bragt i orden. Hvorvidt der gives et tilsynspunkt, beror på en konkret ledelsesmæssig vurdering af områdechefen/fu-chefen af opmærksomhedspunktets omfang og karakter, samt af hvordan der hidtil er fulgt op. Områdechefer og FU-chef er i fællesskab forpligtet til at sikre en fælles forståelse af grundlaget for tildeling af tilsynspunkter med bistand fra Fællesfunktionerne. De konkrete rammer for opfølgning på et tilsynspunkt aftales lokalt og i dialog med dagtilbuddets/skolens/fu-områdets områdechef eller FU-chef. Pædagogisk Afdeling i Fællesfunktionerne har ansvaret for tilrettelæggelsen af aktiviteterne i Kvalitetsårshjulet, og har derfor ansvaret for opsamling af status på tilsynspunkter og afrapporteringen i den samlede kvalitetsrapport for Børn og Unge til Byrådet. 2.3 Kvalitetsårshjulet Byrådet har tilsynsforpligtigelsen med Børn og Unges samlede virksomhed (jf. afsnit 1). Som nævnt er tilsynsopgaven delegeret fra byrådet til Magistratsafdelingen for Børn og Unge. Sikringen af udviklingen af kvaliteten, herunder tilsynsforpligtigelsen, er en integreret del af den daglige ledelse (jf. afsnit 2). Til at understøtte og systematisere udvikling af kvaliteten, herunder tilsynsforpligtigelsen, har Børn og Unge udarbejdet et toårigt kvalitetsårshjul, der beskriver de enkelte elementer og sammenhængen i kvalitetskredsløbet. Se hele kvalitetsårshjulet her. Som led i kvalitetsårshjulet samles der op og

8 rapporteres på kvaliteten, herunder det løbende tilsyn (jf. afsnit 2.2) til byrådet hvert andet år i en samlet kvalitetsrapport for hele Børn og Unge. Der afrapporteres på alle de kommunale tilbud under Magistratsafdelingen for Børn og Unge samt de ikke-kommunale tilbud, hvor Byrådet i medfør af lovgivningen har tilsynsforpligtigelsen. Rapporteringen til byrådet sker på baggrund af de lokale kvalitetsrapporter for alle skoler, dagtilbud og FU-tilbud i Børn og Unge. De seneste kvalitetsrapporter kan ses her. De lokale kvalitetsrapporter tilstræber at give et sammenhængende datainformeret billede af kvaliteten i det/den enkelte skole, dag- og fritidstilbud som grundlag for den lokale refleksion og dialog om progressionen i tilbuddets kvalitetsudvikling. Side 8 af 18 De lokale kvalitetsrapporter danner grundlaget for den lokale kvalitetssamtale 1, og dermed for den vigtige lokale dialog mellem distriktets ledelse 2, tilbuddets bestyrelse og medarbejdere om, hvordan kvaliteten for børnene og de unge har udviklet sig, og hvor der er behov for skærpet opmærksomhed. Kvalitetssamtalerne har således både et fremadskuende udviklingsfokus, og fungerer samtidig som en statussamtale på det løbende tilsyn. Opfølgningen på de lokale kvalitetsrapporter og kvalitetssamtaler sker i form af udviklingspunkter 3, og evt. tilsynspunkter (jf. afsnit 2.2) samt udarbejdelse af lokale udviklingsplaner. I kvalitetsrapporteringen til byrådet hvert andet år samles der op på og gives en status på udviklingspunkter samt tildeling og håndtering af tilsynspunkter. Fællesfunktionerne er forpligtet til at understøtte både områdernes udvikling og tilsynet samt at skabe forudsætninger for, at tilsynet kan udføres på en hensigtsmæssig måde. Ansvaret for den overordnede og tværgående tilrettelæggelse af aktiviteterne i kvalitetsårshjulet er placeret i Pædagogisk afdeling i Fællesfunktionerne. Pædagogisk Afdeling fører endvidere tilsynet med en række ikkekommunale tilbud på under dagtilbudsloven. 1 Der gennemføres også kvalitetssamtaler i private dagtilbud 2 I kvalitetssamtalerne deltager områdechef/fu-chef, enhedens ledelse, lokaldistriktets dagtilbudsleder samt repræsentation fra FU, bestyrelsen, medarbejdere og eventuelt elevrådet. 3 Udviklingspunkter er betegnelsen for de opfølgende udviklingstiltag, som aftales i forbindelse med den lokale kvalitetssamtale og hvor enheden i de følgende år iværksætter en ekstra indsats for at løfte kvaliteten.

9 DEL 2 RETSGRUNDLAGET FOR TILSYNET I det følgende gennemgås retsgrundlaget for tilsynet med Børn og Unges tilbud, herunder hvad der gælder særligt for de respektive tilbud. Børn og Unge fører endvidere tilsyn med private dag- og fritidstilbud. For en nærmere beskrivelse af dette tilsyn henvises til bilag 1. Side 9 af Overordnet tilsyn og underretningspligt I dette afsnit beskrives tilsynet med, hvordan de enkelte børn og unge har det, hvad enten de opholder sig i et kommunalt eller privat tilbud, eller det gælder fritiden Tilsyn er ikke en entydig størrelse. Overordnet skelnes mellem et overordnet tilsyn med børnene og de unges forhold henholdsvis det mere konkrete tilsyn med tilbuddene i Børn og Unge. I det følgende gennemgås den overordnede tilsynsforpligtelse, herunder underretningspligten. Overordnet tilsyn Centralt for den overordnede tilsynsforpligtelse er 146, stk. 1 i Lov om social service 4 (herefter Serviceloven), som vedrører alle børn og unge i kommunen: Serviceloven 146, stk. 1: Kommunalbestyrelsen skal føre tilsyn med de forhold, hvorunder børn og unge under 18 år samt vordende forældre i kommunen lever. Kommunen skal dermed føre tilsyn med alle forhold, hvorunder børn og unge under 18 år lever i kommunen. Bestemmelsen gælder for samtlige ansatte i Børn og Unge samt for ansatte i private og selvejende tilbud, uanset hvilken lovgivning det enkelte tilbud er oprettet efter. Tilsynet har en generelt karakter og omfatter alle de forhold, der har betydning for børns og unges levevilkår i lokalområdet Tilsynet skal føres på en sådan måde, at kommunen så tidligt som muligt kan få kendskab til tilfælde, hvor der må antages at være behov for særlig støtte til et barn eller en ung under 18 år, jfr. servicelovens 146, stk. 2. Bestemmelsen gælder alle magistratsafdelingerne. For at føre tilsynet i henhold til servicelovens 146 samt nedenstående bestemmelser om underretning kræves typisk en direkte og gerne regelmæssig kontakt med børnene og de unge. Det vil derfor typisk være ansatte og ledere i de enkelte enheder, som fører dette tilsyn, da de har den daglige kontakt med Børn og Unges målgruppe 4 Der findes anden lovgivning, som har betydning for tilsynet i Børn og Unge på nærmere fastlagte områder. En stor del af denne lovgivning er beskrevet i notatets sidste del

10 Underretningspligt Ud over den generelle tilsynsforpligtelse er personer, der arbejder med børn og unge, underlagt en almindelig samt en udvidet underretningspligt. Servicelovens 153, stk. 1: Personer, der udøver offentlig tjeneste eller offentligt hverv, skal underrette kommunalbestyrelsen, hvis de under udøvelsen af tjenesten eller hvervet får kendskab til eller grund til at antage, 1) at et barn eller en ung under 18 år kan have behov for særlig støtte, 2) at et barn umiddelbart efter fødslen kan få behov for særlig støtte på grund af de vordende forældres forhold, 3) at et barn eller en ung under 18 år kan have behov for særlig støtte på grund af barnets eller den unges ulovlige skolefravær eller undladelse af at opfylde undervisningspligten, eller 4) at et barn eller en ung under 18 år har været udsat for overgreb. Side 10 af 18 Servicelovens 154: Den, der får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år fra forældres eller andre opdrageres side udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare, har pligt til at underrette kommunen. I henhold til Servicelovens 154 har alle borgere, der får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare, pligt til at underrette de sociale myndigheder. Derudover har alle, der gennem deres arbejde med børn og unge får kendskab til eller formodning om, at et barn eller en ung har behov for særlig støtte, pligt til at underrette de sociale myndigheder, jfr. Servicelovens 153 og Bekendtgørelse om underretningspligt over for kommunen efter Lov om social service. Ligeledes er ansatte forpligtet til at underrette de sociale myndigheder, hvis de får kendskab til vordende forældre med problemer, der giver formodning om, at det kommende barn vil få behov for særlig støtte umiddelbart efter fødslen, jfr. Serviceloven 153 og Bekendtgørelse om underretningspligt over for kommunen efter serviceloven. Underretningspligten gælder, uanset om bekymringen deles af nærmeste leder. Procedurer for underretning kan læses her. Bestemmelserne om underretningspligt er ikke direkte en del af tilsynet, men det er centrale bestemmelser for de enkelte medarbejderes arbejde med børnene og de unge, og dermed også for tilrettelæggelsen af arbejdet i de enkelte tilbud

11 2. Tilsyn med de enkelte tilbud I det følgende gennemgås den konkrete tilsynsforpligtelse med de enkelte tilbud i Børn og Unge. Kommunalbestyrelsen skal i henhold til Lov om retssikkerhed og administration (herefter Retssikkerhedsloven) føre tilsyn med den kommunale opgaveløsning: Side 11 af 18 Retssikkerhedsloven 16: Kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med, hvordan de kommunale opgaver løses jf. 15. Tilsynet omfatter både indholdet af tilbuddene og den måde, opgaverne udføres på. Denne generelle bestemmelse om tilsyn suppleres af bestemmelser gældende for de konkrete tilbud. I henhold til pkt. 362 i Vejledning om retssikkerhed og administration på det sociale område omfatter tilsynet, at tilbuddene er tilrettelagt og opgaverne udført på en både fagligt og økonomisk forsvarlig måde. I det følgende beskrives tilsynsforpligtelsen vedr. de enkelte tilbud i Børn og Unge, henholdsvis dagtilbud, skoler og fritids- og ungdomsskoleområdet (herefter FU). Nærværende afsnit er suppleret af en skematisk oversigt, der anviser, hvad tilsynet omfatter, hvorledes det udmøntes, samt hvem der har tilsynsansvaret. Udover hvad der nedenfor er beskrevet for de konkrete tilbud, gælder de generelle forhold, som de fremgår af afsnit 2 og Tilsyn med dagtilbudsområdet Generelt I Aarhus omfatter de relevante tilbud på 0-6 års området: Kommunale dagtilbud (inkl. dagplejen), selvejende dagtilbud, private daginstitutioner, Frit valgordningen og puljetilbud. Kommunalbestyrelsen har i henhold til dagtilbudsloven ansvaret for dagtilbud. Kommunalbestyrelsen, in casu Børn og Unge, har til opgave at føre tilsyn med tilbud oprettet iht. dagtilbudsloven: Dagtilbudsloven 3: Kommunalbestyrelsen har ansvaret for dag-, fritids- og klubtilbud samt andre socialpædagogiske fritidstilbud. Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal fastsætte og offentliggøre kommunens mål og rammer for henholdsvis dag-, fritids- og klubtilbud m.v. i kommunen. Stk. 3. Kommunalbestyrelsen skal sikre, at dag-, fritids- og klubtilbud m.v. medvirker til udmøntningen af kommunens sammenhængende børnepolitik, jf. 19, stk. 2, i lov om social service, herunder at tilbuddene medvirker til at 1) skabe indbyrdes sammenhæng mellem tilbuddene efter denne lov og andre relevante love og 2) yde særlig støtte til de børn og unge under 18 år, der har behov herfor. Stk. 4. Kommunalbestyrelsen skal offentliggøre en oversigt over dag-, fritids- og klubtilbud m.v. i kommunen samt satser for tilskud til privat pasning og pasning af egne børn.

12 Dagtilbudslovens 5: Stk. 1. Kommunalbestyrelsen skal føre tilsyn med indholdet af tilbuddene efter denne lov, og den måde, hvorpå opgaverne udføres, herunder de mål og rammer, der er fastsat efter 3, efterleves. Stk. 2 Kommunalbestyrelsen skal fastsætte og offentliggøre rammerne for tilsynet. Side 12 af 18 Derudover driver Børn og Unge særlige dagtilbud i henhold til Serviceloven Kommunale dagtilbud Dagtilbudslederen har den pædagogiske og administrative ledelse af dagtilbuddet, jfr. dagtilbudslovens 6, stk. 1, og er i den forbindelse ansvarlig over for byrådet. Dagtilbudslovens 6 stk.1: Lederen af det enkelte kommunale dag-, fritids- eller klubtilbud m.v. har den pædagogiske og administrative ledelse af tilbuddet og er ansvarlig over for kommunalbestyrelsen herfor. Jfr. notatets del 1, er tilsynet i Børn og Unge tilrettelagt med udgangspunkt i ledelseslinjen og tager afsæt i et lokalt råderum. Den pædagogiske leder udøver sin ledelse, herunder sit ledelsesmæssige tilsyn, med reference til dagtilbudslederen, som igen referer til områdechefen. Tilsynet er centreret om følgende tre hovedelementer: Fagligt indhold, mål, rammer og lovgivning Sikkerhed (bygningsmæssige forhold, udearealer m.v.), hygiejne og lignende forhold Administrative og økonomiske forhold Byrådet godkender dagtilbuddets pædagogiske læreplan. Som led i tilsynet indgår i kvalitetsårshjulet en rapportering af evalueringen af dagtilbuddets læreplan. Planlægning fører tilsyn med de bygningsmæssige rammer, herunder legepladser og øvrige udearealer Selvejende dagtilbud I henhold til dagtilbudslovens 6, stk. 2 har lederen af det selvejende dagtilbud den pædagogiske og administrative ledelse af dagtilbuddet. Ledelsen udøves med ansvar over for bestyrelsen, som dermed fører det direkte tilsyn. Dagtilbudslovens 6 stk. 2 Lederen af det selvejende dag-, fritids- eller klubtilbud m.v. har den pædagogiske og administrative ledelse af tilbuddet og er ansvarlig over for institutionsbestyrelsen herfor.

13 Lederen af det selvejende dagtilbud indgår således ikke direkte i Børn og Unges ledelseslinje. Børn og Unge fører dermed tilsyn med bestyrelsen, som lederen refererer til. Tilsynet omfatter blandt andet en systematisk gennemgang af dagtilbuddets overholdelse af forholdene i driftsoverenskomsten. Tilsynet med de selvejende dagtilbud omfatter samme forhold, som gør sig gældende for tilsynet med de kommunale dagtilbud, jfr. afsnit Der udarbejdes også kvalitetsrapporter og pædagogiske læreplaner for de selvejende dagtilbud. Side 13 af 18 Byrådet godkender dagtilbuddets pædagogiske læreplan. Som led i tilsynet indgår i kvalitetsårshjulet en rapportering af evalueringen af dagtilbuddets læreplan. Børn og Unge har ikke arbejdsgiverbeføjelser i forhold til de selvejende dagtilbud og har derfor ikke ledelsesmæssige beføjelser til at pålægge det selvejende dagtilbud at udbedre konkrete forhold, der ikke opfylder de fastsatte bestemmelser i driftsoverenskomsten eller i øvrigt. Dog er det kommunale driftstilskud til det selvejende dagtilbud betinget af, at det overholder bestemmelserne. Konsekvensen af at undlade at bringe evt. forhold, der ikke lever op til bestemmelserne, i orden kan således være, at driftsaftalen ophæves. Planlægning varetager det bygningsmæssige tilsyn, herunder opfølgning på, om dagtilbuddet har indhentet de krævede eksterne godkendelser af legepladser Private dagtilbud Private dagtilbud oprettes i henhold til dagtilbudslovens 19. De private dagtilbud skal leve op til bestemmelserne i dagtilbudsloven, herunder formålsbestemmelsen for dagtilbud i dagtilbudslovens 7 samt udarbejdelsen af pædagogiske læreplaner, ibid Private dagtilbud skal desuden leve op til målbeskrivelsen for dagtilbud i Aarhus Kommune, jævnfør 3 i Vedtægt for styrelse af kommunale dagtilbud i Aarhus Kommune, som er vedtaget af byrådet i december Dermed skal private dagtilbud i Aarhus Kommune også arbejde for en indfrielse af Børn og Unges effektmål, som er vedtaget af byrådet. Det pædagogisk faglige tilsyn varetages af Læring og Udvikling i Pædagogisk Afdeling, og det skal efterleve kriterierne i dagtilbudslovens 5. Byrådet godkender dagtilbuddets pædagogiske læreplan. Som led i tilsynet indgår i kvalitetsårshjulet en rapportering af evalueringen af dagtilbuddets læreplan. Planlægning varetager det bygningsmæssige tilsyn, herunder opfølgning på, om dagtilbuddet har indhentet de krævede eksterne godkendelser af legepladser.

14 Børn og Unge har ikke arbejdsgiverbeføjelser i forhold til de private dagtilbud og har derfor ikke ledelsesmæssige beføjelser til at pålægge det private dagtilbud at udbedre konkrete forhold, der ikke opfylder de fastsatte bestemmelser. Dog er det kommunale driftstilskud til det private dagtilbud betinget af, at dagtilbuddet overholder bestemmelserne. Konsekvensen af ikke at bringe forhold, der ikke måtte leve op til bestemmelserne, i orden kan således være, at godkendelsen trækkes tilbage Side 14 af Frit valg-ordningen I Aarhus Kommune fungerer to pasningstyper efter Frit Valg-ordningen; selvstændige henholdsvis ansatte børnepassere. Pasningsordningerne etableres i henhold til dagtilbudslovens 78, hvorefter Byrådet fører tilsyn med ordningen: Dagtilbudsloven 78 Etablering og drift af private pasningsordninger, der drives uden offentlige midler og finansieres helt føres eller af delvis Læring ved betaling og Udvikling fra forældrene, i Pædagogisk kræver tilladelse Afdeling. fra kommunalbestyrel- Der føres tilsyn Tilsynet sen, hvis der modtages flere end to børn. med børnepasserens personlige og faglige kompetencer, at pasningen understøtter børnenes tryghed, trivsel og udvikling, samt at pasningen foregår Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal føre tilsyn med forholdene i den private pasningsordning. på en hygiejnisk og sikkerhedsmæssig forsvarlig vis. Byrådet har den 17. december 1997 besluttet, at tilsynet med de private pasningsordninger skal være på niveau med tilsynet i de kommunale pasningsordninger. Læring og Udvikling fører det pædagogiske tilsyn samt tilsyn med børnepasserens kompetencer samt at pasningen sker på en sikkerhedsmæssig og hygiejnisk forsvarlig vis. Pladsanvisning og Elevadministration indhenter straffe- og børneattester på børnepassere, disses samlevere, hjemmeboende børn fra det fyldte 15. år, vikarer samt personer med daglig gang i hjemmet, mens der passes børn. Pasningen hviler på en af Børn og Unge godkendt pasningsaftale mellem forældre og børnepasser. Børn og Unge har ikke arbejdsgiverbeføjelser i forhold til de selvstændige henholdsvis ansatte børnepassere. Dermed har Børn og Unge ikke ledelsesmæssige beføjelser til at pålægge børnepasseren at udbedre konkrete forhold, der ikke opfylder de fastsatte bestemmelser. Hvis pasningen ikke overfolder de fastsatte retningslinjer, kan Børn og Unge tilbagekalde godkendelsen Private puljeordninger De to private puljeordninger Blæksprutten og Gyngehesten drives efter dagtilbudslovens 102. De er omfattet af bestemmelserne i dagtilbudslovens afsnit I, II og III, hvilket blandt andet betyder, at de skal leve op til formålsbestemmelsen for dagtilbud i dagtilbudslovens 7 samt udarbejdelsen af pædagogiske læreplaner.

15 Tilsynet skal tilse, at puljeordningerne lever op til formålsbestemmelserne for dagtilbud i dagtilbudslovens 7, samt at der udarbejdes pædagogiske læreplaner mm. Læring og Udvikling fører det pædagogiske tilsyn. Tilsynet sker løbende og udmøntes gennem tilsynsbesøg, bl.a. på baggrund af driftsaftalen med Aarhus Kommune. Side 15 af Særlige dagtilbud Særlige dagtilbud er etableret i henhold til Serviceloven 32. De særlige dagtilbud indgår i lighed med de almene dagtilbud i kvalitets-årshjulet. Som understøttelse af områdechefen gennemfører PPR og Specialpædagogik i den forbindelse løbende uanmeldte tilsynsbesøg. 2.2 Tilsyn med folkeskolerne Tilsynet med folkeskolerne er beskrevet i Lov om folkeskolen (herefter folkeskoleloven). Tilsynet med folkeskolerne, herunder specialskolerne, adskiller sig fra tilsynet med dagtilbuddene ved at være tredelt mellem byrådet, skolelederen og skolebestyrelsen. Byrådets tilsynspligt Byrådets tilsynspligt følger af folkeskoleloven, hvoraf det fremgår, at Byrådet har det overordnede ansvar for folkeskolen: Folkeskoleloven 2, stk. 1 Kommunalbestyrelsen har ansvaret for folkeskolen, jf. dog 20, stk. 3, 44 og 45, stk. 2, 2. pkt. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for, at alle børn i kommunen sikres ret til vederlagsfri undervisning i folkeskolen. Byrådet fastsætter i den forbindelse mål og rammer for skolens virksomhed: 40. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for, at ethvert undervisningspligtigt barn i kommunen indskrives i folkeskolen eller får en undervisning, der står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen. Stk. 2. Kommunalbestyrelsen fastlægger mål og rammer for skolernes virksomhed. Beslutning om følgende træffes af kommunalbestyrelsen på et møde ( ) Kvalitets-årshjulet (folkeskolelovens 40a) sikrer, at tilsynspraksis omfatter en systematisk, løbende indsamling af både kvantitative og kvalitative data om rammebetingelser, processer og resultater. At byrådet har ansvaret for folkeskolen betyder først og fremmest, at byrådet har ansvaret for, at skolerne lever op til de mål og rammer, der er fastlagt i lovgivningen samt af Byrådet. Bortset fra godkendelsen af kvalitetsrapporterne udøves Byrådets tilsynsforpligtelse gennem Børn og Unge i ledelseslinjen.

16 Byrådets ansvar for skolernes virksomhed indebærer, at byrådet (in casu Børn og Unges ledelseslinje) kan indhente alle de oplysninger fra skolerne, der er nødvendige for at udøve ansvaret. Hvis der er forhold på en skole, der ikke lever op til lovgivningens eller byrådets krav, har byrådet via Børn og Unges ledelseslinje pligt til at gribe ind. Tilsynsforpligtelsen hos byrådet, det vil sige Børn og Unges ledelseslinje, omfatter ikke beslutninger og afgørelser om enkelt-elever eller personalesager inden for den enkelte skoles ramme, jfr. nedenfor. Side 16 af 18 Skolebestyrelsens tilsynspligt Folkeskoleloven slår fast, at skolebestyrelsen har tilsynsforpligtelsen i forhold til hele skolens virksomhed, dog undtaget personale- og elevsager: Folkeskoleloven 44, stk. 1 Skolebestyrelsen udøver sin virksomhed inden for de mål og rammer, som kommunalbestyrelsen fastsætter, jf. 40, herunder i en eventuel handlingsplan, jf. 40 a, stk. 2, og fører i øvrigt tilsyn med alle dele af skolens virksomhed, dog undtagen personale- og elevsager. Skolebestyrelsen kan fra skolens leder indhente enhver oplysning om skolens virksomhed, som er nødvendig for at varetage tilsynet. Skolebestyrelsens tilsynsforpligtelse vedrører dermed alle forhold på den enkelte skole. Tilsynsforpligtelsen er dog af overordnet karakter og indebærer ikke, at det enkelte skolebestyrelsesmedlem egenhændigt skal kontrollere alle forhold. Tilsynet udøves gennem fastlæggelse af principper for skolens drift samt på skolebestyrelsesmøder. Det konkrete tilsyn hører under skolelederen, bestyrelsens tilsyn udøves i tillid til de oplysninger, lederen tilvejebringer. Skolelederens tilsynspligt Skolelederen varetager den pædagogiske og administrative ledelse af skolen og er ansvarlig over for skolebestyrelsen og Byrådet, det vil sige næste øvre i Børn og Unges ledelseslinje, altså områdechefen. Folkeskoleloven 45, stk. 1 og 2 Ved hver skole ansættes en leder, jf. dog 24, stk. 3, 24 a, stk. 1, og 24 b, stk. 1. Skolens leder har den administrative og pædagogiske ledelse af skolen og er ansvarlig for skolens virksomhed over for skolebestyrelsen og kommunalbestyrelsen. Stk. 2. Skolelederen leder og fordeler arbejdet mellem skolens ansatte og træffer alle konkrete beslutninger vedrørende skolens elever. Lederens konkrete beslutninger vedrørende skolens elever inden for de mål og rammer og principper, som kommunalbestyrelsen henholdsvis skolebestyrelsen har fastsat, kan ikke behandles af kommunalbestyrelsen. Skolelederen er i henhold til Folkeskolelovens 45, stk. 2 tillagt en selvstændig kompetence vedrørende konkrete beslutninger om enkelt-elever på skolen inden for skolens ramme. Disse beslutninger kan dermed ikke behandles af Byrådet, dvs. Børn og Unges ledelseslinje. Skolelederens selvstændige kompetence omfatter fx beslutninger og afgørelser om standpunktskarakterer, klasseindplacering, skolegangsudsættelse

17 og henvisning til specialklasse. Byrådet, i praksis Børn og Unges ledelseslinje, behandler eventuelle klager over, at skolelederen har truffet en beslutning, der går ud over mål og rammer (fastsat af Byrådet og Børn og Unge) eller principper (fastsat af bestyrelsen). Side 17 af Interne skoler Der kan i henhold til folkeskolelovens 20 stk. 5 etableres intern specialundervisning på dagbehandlings- eller anbringelsessted, typisk drevet af Region Midtjylland eller Socialforvaltningen. Børn og Unge fører alene tilsyn med undervisningstilbuddet. Tilsynet føres af PPR og Specialpædagogik og omfatter såvel anmeldte som uanmeldte besøg. Tilsynet har til formål at sikre, at børn visiteret til specialundervisning modtager et undervisningstilbud, hvis indhold står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen. Børn og Unge samarbejder med Socialtilsyn Midt Sygehusundervisningen Sygehusundervisningen er organiseret under Risskov Skole og indgår i tilsynet med denne Sygeundervisning i hjemmet Undervisning af syge børn og unge i hjemmet varetages af den skole, barnet eller den unge er indskrevet på. Undervisningen indgår i skolelederens tilsynsforpligtelse Hjemmeundervisning af børn Forældre kan vælge at udmønte undervisningspligten gennem hjemmeundervisning. Det påhviler i den forbindelse kommunalbestyrelsen at føre tilsyn med, at undervisningen står mål med gældende krav. Tilsynet føres som udgangspunkt af distriktsskolen Frie grundskoler Det er ikke en kommunal opgave at føre tilsyn med de frie grundskoler, jfr. 9 i Lov om friskoler og private grundskoler m.v. 2.3 Tilsyn med Fritids- og ungdomsskoleområdet (FU) Tilsynet omfatter kommunale klubtilbud, ungdomsskolen, pædagogisk ledede legepladser og Heltidsundervisningen Tilbud inden for Fritids- og Ungdomsskoleområdet er i Aarhus Kommune oprettet i henhold til Lov om ungdomsskoler (herefter Ungdomsskoleloven), dog undtaget det særlige klubtilbud Holme Søndergaard, der er oprettet efter Serviceloven.

18 Ungdomsskoleloven har ikke bestemmelser, der eksplicit berører tilsyn. Tilsynet tager dermed afsæt i de generelle bestemmelser om tilsyn samt underretningspligt som beskrevet i del 3. Det fremgår af Ungdomsskolelovens 10, at FU-lederen udøver sin ledelse under ansvar for kommunalbestyrelsen og FU-bestyrelsen: Side 18 af 18 Ungdomsskoleloven 10 Enhver selvstændig ungdomsskole ledes af en ungdomsskoleinspektør, jf. dog 4 a. Stk. 2. Ungdomsskoleinspektøren har den administrative og pædagogiske ledelse af skolen og er ansvarlig for skolens virksomhed over for ungdomsskolebestyrelsen og kommunalbestyrelsen. Der er dermed en tredeling i tilsynet med FU-området: FU-lederen fører som andre ledere i Børn og Unge et internt tilsyn. FU-bestyrelsen udarbejder i henhold til styrelsesvedtægten for FU-området (vedtaget af Byrådet juni 2015) tilbuddets budget og fastlægger på den baggrund FU-tilbuddets indhold og omfang. FU-bestyrelsen fører løbende tilsyn med, at FU-lederen arbejder inden for dette. FU-området indgår i kvalitetshjulet. Således godkender Byrådet kvalitetsrapporterne for FU-området. Byrådets øvrige tilsyn udøves løbende som led i kvalitets-årshjulet, det vil sige via FU-chefen Særlige klubtilbud Det særlige klubtilbud Holme Søndergaard er etableret i henhold til Serviceloven 36. Det særlige klubtilbud indgår i lighed med de almene klubtilbud i kvalitets-årshjulet, dog under den stedlige områdechef. Som understøttelse af områdechefen gennemfører PPR og Specialpædagogik i den forbindelse løbende uanmeldte tilsynsbesøg Privat fritidshjem Det private fritidshjem Liffen drives efter dagtilbudslovens 52, stk. 5. Der føres tilsyn med, at praksis i det private fritidshjem er i overensstemmelse med de mål og rammer, som er fastlagt i lovgivningen, besluttet af byrådet samt fremgår af godkendelsesgrundlaget. Herunder formålsbestemmelsen for fritidshjem, jfr. dagtilbudsloven 45 samt de af byrådet vedtagne effektmål. Tilsynet gennemføres af Fritids- og Ungdomsskoleområdet.

Tilsyn med dagtilbudsområdet

Tilsyn med dagtilbudsområdet Tilsyn med dagtilbudsområdet Tilsyn med Lovgrundlag Hvad omfatter tilsynet? Hvordan udmøntes tilsynsforpligtelsen? Kommunale dagtilbud Dagtilbudsloven 3, 5 og 6 stk. 1 de kommunale dagtilbud er i lovgivningen

Læs mere

Notat. BØRN OG UNGE Pædagogisk Afdeling Aarhus Kommune. Tilsyn med enhederne i Børn og Unge. Børn og Unge-udvalget Orientering Kopi til

Notat. BØRN OG UNGE Pædagogisk Afdeling Aarhus Kommune. Tilsyn med enhederne i Børn og Unge. Børn og Unge-udvalget Orientering Kopi til Notat Side 1 af 5 Til Børn og Unge-udvalget Til Orientering Kopi til Tilsyn med enhederne i Børn og Unge BØRN OG UNGE Pædagogisk Afdeling Aarhus Kommune Baggrund På byrådsmødet den 30. marts 2016 (sag

Læs mere

Nedenfor kan du se de lovbestemmelser, der er relevante i forbindelse med din underretning om bekymring for et barn eller en ung.

Nedenfor kan du se de lovbestemmelser, der er relevante i forbindelse med din underretning om bekymring for et barn eller en ung. LOVREGLER MED MENING Nedenfor kan du se de lovbestemmelser, der er relevante i forbindelse med din underretning om bekymring for et barn eller en ung. Bekendtgørelse om underretningspligt over for kommunen

Læs mere

Trivsel, læring og udvikling hos børn og unge i Aarhus

Trivsel, læring og udvikling hos børn og unge i Aarhus Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 23. februar 2018 Trivsel, læring og udvikling hos børn og unge i Aarhus Børn og Unges kvalitetsrapport skal behandles af Byrådet hvert

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommune, Center for Uddannelse og Pædagogik. Retningslinjer for pædagogisk tilsyn med dagtilbud Side 1 af 11

Lyngby-Taarbæk Kommune, Center for Uddannelse og Pædagogik. Retningslinjer for pædagogisk tilsyn med dagtilbud Side 1 af 11 Lyngby-Taarbæk Kommune, Center for Uddannelse og Pædagogik Retningslinjer for pædagogisk tilsyn med dagtilbud 2019 Side 1 af 11 Indhold Retningslinjer for pædagogisk tilsyn med daginstitutioner...3 Retsgrundlaget

Læs mere

Fanø kommunes tilsyn i Dagpasningen

Fanø kommunes tilsyn i Dagpasningen Fanø kommunes tilsyn i Dagpasningen Formålet med tilsynet. Formålet er at sikre: At børne og ungepolitikken følges Et godt børneliv Et overordnet højt fagligt og pædagogisk niveau i institutionerne At

Læs mere

Retningslinjer vedr. tilsyn af dagpasningstilbud i Egedal Kommune. Indledning

Retningslinjer vedr. tilsyn af dagpasningstilbud i Egedal Kommune. Indledning Retningslinjer vedr. tilsyn af dagpasningstilbud i Egedal Kommune. Indledning Disse retningslinjer er udarbejdet i forhold til Egedal Kommunes forpligtigelse til at føre tilsyn med de kommunale dagtilbud,

Læs mere

Børn & Kultur Dagtilbud. Revideret af Børn & Familieudvalget 21. marts 2013

Børn & Kultur Dagtilbud. Revideret af Børn & Familieudvalget 21. marts 2013 Revideret af Børn & Familieudvalget 21. marts 2013 Tangevej 6. 6760 Ribe Dato 11.marts 2013 Sagsbehandler Pædagogik & Udvikling Telefon direkte 76 16 18 84 Retningslinjer for tilsyn i Tilsyn på dagtilbudsområdet

Læs mere

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune Indledning Det er et lovmæssigt krav, at Haderslev kommune forud for godkendelse af en pasningsaftale skal orientere forældrene

Læs mere

Retningslinjer for tilsyn med kommunale og selvejende dagtilbud

Retningslinjer for tilsyn med kommunale og selvejende dagtilbud Dato Nov. 2014 Dok.nr. 153880/14 Sagsnr. 14-5079 Ref. Rikn Retningslinjer for tilsyn med kommunale og selvejende dagtilbud Varde Kommune har efter dagtilbudsloven 5 pligt til at føre tilsyn med dagtilbuddene

Læs mere

Tilsyn med Gladsaxe Kommunes dagtilbud (områdeinstitutioner og selvejende institutioner)

Tilsyn med Gladsaxe Kommunes dagtilbud (områdeinstitutioner og selvejende institutioner) Tilsyn med Gladsaxe Kommunes dagtilbud (områdeinstitutioner og selvejende institutioner) Indledning Nedenfor gennemgås hvilke lovgivningskrav, der er til det pædagogiske tilsyn samt de principper og rammer

Læs mere

Ramme for tilsyn i dagtilbud på 0-6 års området Hvidovre Kommune Center for Børn og Familier Godkendt af kommunalbestyrelsen, juni 2017

Ramme for tilsyn i dagtilbud på 0-6 års området Hvidovre Kommune Center for Børn og Familier Godkendt af kommunalbestyrelsen, juni 2017 Ramme for tilsyn i dagtilbud på 0-6 års området Hvidovre Kommune Center for Børn og Familier Godkendt af kommunalbestyrelsen, juni 2017 Indhold Indledning...1 Organiseringen af tilsynet...1 Pædagogisk

Læs mere

Rammer for tilsyn med dagtilbud i Aabenraa Kommune

Rammer for tilsyn med dagtilbud i Aabenraa Kommune Rammer for tilsyn med dagtilbud i Aabenraa Kommune jf. 5 i dagtilbudsloven - Kommunale, selvejende og private institutioner, dagplejen og private pasningsordninger Gældende fra oktober 2015 Godkendt af

Læs mere

Økonomi og Administration. Sagsbehandler: Gitte Mk Nielsen

Økonomi og Administration. Sagsbehandler: Gitte Mk Nielsen Etablering Kommunal dagpleje Etableres og drives af Horsens Kommune, som træffer beslutning om dimensionering og organisering. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Mk Nielsen Sagsnr. 28.00.00-G01-9-17

Læs mere

Rammer for tilsyn med Dagplejen Frederikshavn Kommune og private børnepassere (Godkendt i Børne- og Ungdomsudvalget den 5.

Rammer for tilsyn med Dagplejen Frederikshavn Kommune og private børnepassere (Godkendt i Børne- og Ungdomsudvalget den 5. Rammer for tilsyn med Dagplejen Frederikshavn Kommune og private børnepassere (Godkendt i Børne- og Ungdomsudvalget den 5. december 2013) De lovgivningsmæssige rammer Dato: 1. aug. 2013 Sagsnummer: 12/7876

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Herved bekendtgøres lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge, lovbekendtgørelse nr. 314 af

Læs mere

Pædagogisk tilsyn i Vejen Kommune

Pædagogisk tilsyn i Vejen Kommune Pædagogisk tilsyn i Vejen Kommune Ifølge dagtilbudsloven er Vejen Kommune forpligtiget til at føre pædagogisk tilsyn med alle dagtilbud beliggende i kommunen og oprettet efter dagtilbudsloven, Lov nr.

Læs mere

KVALITET OG KVALITETSUDVIKLING I BØRN OG UNGE

KVALITET OG KVALITETSUDVIKLING I BØRN OG UNGE PJECE TIL FORÆLDREREPRÆSENTANTER I BESTYRELSER KVALITET OG KVALITETSUDVIKLING I BØRN OG UNGE SOM FORÆLDER KAN DU TAGE DEL I ARBEJDET MED FORTSAT AT SIKRE OG UDVIKLE KVALITETEN I BØRN OG UNGES SKOLER, DAG-

Læs mere

Forvaltningen har på baggrund af ovenstående igangsat en proces med ønsket om at udarbejde et politisk godkendt tilsynsgrundlag, som tager afsæt i:

Forvaltningen har på baggrund af ovenstående igangsat en proces med ønsket om at udarbejde et politisk godkendt tilsynsgrundlag, som tager afsæt i: Side 1 af 9 Indledning I nærværende materiale præsenteres en tænkt systematik, som fremadrettet skal danne grundlag for pædagogisk tilsyn på Dagtilbudsområdet i Jammerbugt kommune. Det gælder for både

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er afgørende for børns udvikling og videre færd i livet.

Læs mere

Tilsyn dagtilbud - Ramme

Tilsyn dagtilbud - Ramme Tilsyn dagtilbud - Ramme Ramme for tilsyn med dagtilbud i Haderslev kommune. Kommunalbestyrelsen skal føre tilsyn med dagtilbuddene i kommunen. For at skabe åbenhed om rammerne for tilsynet, herunder hvordan

Læs mere

Godkendelseskriterier ved oprettelse af en privat daginstitution

Godkendelseskriterier ved oprettelse af en privat daginstitution December 2013 Godkendelseskriterier ved oprettelse af en privat daginstitution Private leverandører kan efter lov om dag-, fritids-, og klubtilbud m.v. til børn og unge(dagtilbudsloven) oprette og drive

Læs mere

Notat. Børn og Unge-udvalget Orientering

Notat. Børn og Unge-udvalget Orientering Til Til Børn og Unge-udvalget Orientering Klageadgang i Børn og Unge Børn og Ungeudvalget har efterspurgt en redegørelse vedrørende klageadgange i Børn og Unge. Ved klageadgang forstås almindeligvis borgerens

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Munk Nielsen Sagsnr G Private pasningsordninger pr. 1.

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Munk Nielsen Sagsnr G Private pasningsordninger pr. 1. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Munk Nielsen Sagsnr. 28.00.00-G01-8-18 Etablering Kommunale dagplejere pr. 1. august 2018 Etableres og drives af Horsens Kommune, som træffer beslutning om

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Dagtilbudsloven er vedtaget den 24. maj 2007. Loven samler for første gang reglerne om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. i en

Læs mere

Skema til brug ved godkendelse af medhjælper i privat pasningsordning, jævnfør lovbekendtgørelse nr. 668, 81

Skema til brug ved godkendelse af medhjælper i privat pasningsordning, jævnfør lovbekendtgørelse nr. 668, 81 Skema til brug ved godkendelse af medhjælper i privat pasningsordning, jævnfør lovbekendtgørelse nr. 668, 81 Ansøgning modtaget dato: Dato for besøg: Tilsynsførende: Ansøger: Navn: Adresse: Cpr.nr.: Tlf.nr.:

Læs mere

Bilag 6: Rammer for pædagogisk Tilsyn og Udvikling i dagtilbud

Bilag 6: Rammer for pædagogisk Tilsyn og Udvikling i dagtilbud Bilag 6: Rammer for pædagogisk Tilsyn og Udvikling i dagtilbud Betegnelsen dagtilbud bruges her som fælles betegnelse for alle de pasningstilbud, der findes i Rebild Kommune for børn i alderen 0-6 år;

Læs mere

Koncept for uanmeldt tilsyn Fagsekretariatet Dagtilbud-Børn

Koncept for uanmeldt tilsyn Fagsekretariatet Dagtilbud-Børn Koncept for uanmeldt tilsyn 2012 Fagsekretariatet Dagtilbud-Børn 1 Indholdsfortegnelse Indledning side 3 Formål side 3 Baggrund og lovgivning side 4 Observationsrapport side 4 Før tilsynet side 4 Uanmeldt

Læs mere

Ramme for tilsyn i dagtilbud Institutioner/huse i Rudersdal Kommune Juni 2010

Ramme for tilsyn i dagtilbud Institutioner/huse i Rudersdal Kommune Juni 2010 Ramme for tilsyn i dagtilbud Institutioner/huse i Rudersdal Kommune Juni 2010 1. Indledning Rudersdal Kommune er forpligtet til at føre tilsyn med dagtilbud beliggende i kommunen og oprettet efter Dagtilbudsloven

Læs mere

Lovændringens overordnede indhold er at præcisere en række bestemmelser om ansvarsforholdene i folkeskolen.

Lovændringens overordnede indhold er at præcisere en række bestemmelser om ansvarsforholdene i folkeskolen. Ændringer af folkeskoleloven pr. 1.8.09 1. Præcisering af ansvarsforholdene i folkeskolen mv. Undervisningsministeriet har foretaget en vurdering af behovet for at præcisere bestemmelserne i folkeskoleloven

Læs mere

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 306054 Brevid. 2822261 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven 17. maj 2018 I juni 2017 indgik regeringen

Læs mere

Skema til brug ved godkendelse af vikar hos privat børnepasser, jævnfør lovbekendtgørelse nr. 668, 81

Skema til brug ved godkendelse af vikar hos privat børnepasser, jævnfør lovbekendtgørelse nr. 668, 81 Skema til brug ved godkendelse af vikar hos privat børnepasser, jævnfør lovbekendtgørelse nr. 668, 81 Ansøgning modtaget dato: Tilsynsførende: Ansøger: Navn: Adresse: Cpr.nr.: Tlf.nr.: E-mail: Tidligere

Læs mere

BØRN OG unge på vej mod stærkere fællesskaber

BØRN OG unge på vej mod stærkere fællesskaber BØRN OG unge på vej mod stærkere fællesskaber 1 forord Stærkere fællesskaber gør os dygtigere sammen Kære læsere, Da jeg sidste vinter sammen med resten af byrådet præsenterede Aarhus Kommunes nye børne-

Læs mere

Udkast til. Styrelsesvedtægt for daginstitution med forældrebestyrelser og afdelingsråd i Ringsted Kommune

Udkast til. Styrelsesvedtægt for daginstitution med forældrebestyrelser og afdelingsråd i Ringsted Kommune Udkast til Styrelsesvedtægt for daginstitution med forældrebestyrelser og afdelingsråd i Ringsted Kommune Forældrebestyrelsen 1. Forældrebestyrelsens sammensætning Forældrebestyrelsen består af formændene

Læs mere

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen November 2013 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen November 2013 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen November 2013 Kvalitetsstandard BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 18. marts 2014 Acadre 13/7590 Indledning Denne kvalitetsstandard

Læs mere

Tilsyn med dagtilbud

Tilsyn med dagtilbud Tilsyn med dagtilbud Indholdsfortegnelse Tilsynskoncept for dagtilbudsområdet... 3 Lovgrundlag... 3 Hvem føres der tilsyn med?... 3 Formålet med tilsynet... 3 Overordnede temaer i tilsynet... 4 Vurderingsskala...

Læs mere

Ramme for pædagogisk tilsyn med kommunale dagtilbud og private pasningstilbud i Billund Kommune Gældende fra den 1. juli 2019

Ramme for pædagogisk tilsyn med kommunale dagtilbud og private pasningstilbud i Billund Kommune Gældende fra den 1. juli 2019 Ramme for pædagogisk med kommunale dagtilbud og private pasningstilbud i Billund Kommune Gældende fra den 1. juli 2019 Godkendt af Børneudvalget den 6. juni 2019 1 Lovgivningsmæssig ramme Af dagtilbudsloven

Læs mere

KL s høringssvar på ny lovgivning på dagtilbudsområdet september

KL s høringssvar på ny lovgivning på dagtilbudsområdet september Til Børne- og Socialministeriet Att. Charlotte Meibom og Thomas Rasmussen Holmens Kanal 22 1060 København K KL s høringssvar på ny lovgivning på dagtilbudsområdet september 2017 KL har den 21. september

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre.

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre. Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er afgørende for børns udvikling og videre færd i livet.

Læs mere

Ramme for pædagogisk tilsyn på dagtilbudsområdet

Ramme for pædagogisk tilsyn på dagtilbudsområdet Ramme for pædagogisk tilsyn på dagtilbudsområdet I Glostrup Kommune har vi fokus på, at alle børn trives, lærer og udvikler sig, og vi vil derfor have dagtilbud af høj kvalitet. Et af redskaberne til at

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO I

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO I RAMMER FOR MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO I aarhus KOMMUNE UDGIVET AF: Aarhus Kommune Børn og Unge Læring og Udvikling UDGIVET: 2. udgave, juni 2017 COPYRIGHT: Aarhus Kommune Børn og Unge Læring og

Læs mere

Pædagogisk tilsyn. 1. Loven og tilsynet

Pædagogisk tilsyn. 1. Loven og tilsynet Velfærd, Dagtilbud Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Pædagogisk tilsyn 1. Loven og tilsynet Ifølge Dagtilbudsloven 1

Læs mere

Indledning Kvalitetsmåling Formål og rammer for tilsyn Kvalitet- og tilsynsprocessen År 1 ulige år År 2 lige år...

Indledning Kvalitetsmåling Formål og rammer for tilsyn Kvalitet- og tilsynsprocessen År 1 ulige år År 2 lige år... - Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Kvalitetsmåling... 1 Formål og rammer for tilsyn... 2 Kvalitet- og tilsynsprocessen... 2 År 1 ulige år... 3 År 2 lige år... 3 Ledelse af kvalitetsudvikling... 4 Bilag

Læs mere

Rammer for pædagogisk tilsyn og udvikling i dagtilbud

Rammer for pædagogisk tilsyn og udvikling i dagtilbud BILAG 6 STYRELSESVEDTÆGT FOR DAGTILBUD I REBILD KOMMUNE Rammer for pædagogisk tilsyn og udvikling i dagtilbud Rebild Kommune har som mål at levere høj kvalitet på dagtilbudsområdet. Dette gøres ved, at

Læs mere

Lov om social service (serviceloven), nr. 1096 af 21. september 2010

Lov om social service (serviceloven), nr. 1096 af 21. september 2010 Notat Til: Fra: Notat til sagen: Børne - og Familiecentret, skoler og daginstitutioner i Odder Kommune og Tandplejen, private opholdssteder samt Gerda Pedersen, Lise Gammelby, Jørgen Møholt og Mette Lunau

Læs mere

Tilsynspolitik. Side 1 af 8

Tilsynspolitik. Side 1 af 8 Tilsynspolitik 2019 For Leverandører af personlig og praktisk hjælp samt træning til borgere i eget hjem og på plejecentre Leverandører af socialpædagogisk støtte i eget hjem Aktivitets- og samværstilbud

Læs mere

Lov om kommunale særlige tilbud om grundskoleundervisning til visse udenlandske børn og unge

Lov om kommunale særlige tilbud om grundskoleundervisning til visse udenlandske børn og unge Den fulde tekst Lov om kommunale særlige tilbud om grundskoleundervisning til visse udenlandske børn og unge VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget

Læs mere

Notat. Århus Kommunes stillingsprofil for skoleledere

Notat. Århus Kommunes stillingsprofil for skoleledere Notat Århus Kommunes stillingsprofil for skoleledere Overordnede forventninger Lederen skal se sig selv som en del af en helhed, der omfatter det lokale område, og hele Århus Kommune. Lederrollen tager

Læs mere

Overordnet kompetencefordeling inden for skolesektoren

Overordnet kompetencefordeling inden for skolesektoren Overordnet kompetencefordeling inden for skolesektoren Dette notat beskriver den overordnede kompetencefordeling inden for folkeskolen under mellemformstyret. Specielt er der lagt vægt på byrådets, rådmandens

Læs mere

Juridisk afdækning vedr. udmøntning af åben og anonym rådgivning

Juridisk afdækning vedr. udmøntning af åben og anonym rådgivning Juridisk afdækning vedr. udmøntning af åben og anonym rådgivning I det følgende opridses, hvad de forskellige lovgivninger på børne-, unge- og familieområdet siger om åben anonym rådgivning, og hvad lovgivningen

Læs mere

Udkast til ny revideret Rammer for mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Aarhus Kommune - GRAFISK OPSTILLING

Udkast til ny revideret Rammer for mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Aarhus Kommune - GRAFISK OPSTILLING Udkast til ny revideret Rammer for mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Aarhus Kommune - GRAFISK OPSTILLING Gældende tekst i mål- og indhold INDLEDNING Med vedtagelse af Rammer for Mål- og indholdsbeskrivelse

Læs mere

Notat vedr. grundlaget for fratagelse af kommunalt tilskud til Gyngehesten

Notat vedr. grundlaget for fratagelse af kommunalt tilskud til Gyngehesten 8. januar 2016 Notat vedr. grundlaget for fratagelse af kommunalt tilskud til Gyngehesten 1. Indholdet af notat Notatet indeholder en vurdering af det oplysningsgrundlag, herunder retligt der administrativt

Læs mere

Center Børn og Unge BILAG 6 STYRELSESVEDTÆGT FOR DAGTILBUD I REBILD KOMMUNE

Center Børn og Unge BILAG 6 STYRELSESVEDTÆGT FOR DAGTILBUD I REBILD KOMMUNE Side 1 af 6 BILAG 6 STYRELSESVEDTÆGT FOR DAGTILBUD I REBILD KOMMUNE Rammer for pædagogisk tilsyn og udvikling i dagtilbud Rebild Kommune har som mål at levere høj kvalitet på dagtilbudsområdet. Dette gøres

Læs mere

Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 2017

Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 2017 Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 1 Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene

Læs mere

Bilag 6: Rammer for pædagogisk Tilsyn og Udvikling i dagtilbud

Bilag 6: Rammer for pædagogisk Tilsyn og Udvikling i dagtilbud Bilag 6: Rammer for pædagogisk Tilsyn og Udvikling i dagtilbud Betegnelsen dagtilbud bruges her som fælles betegnelse for alle de pasningstilbud, der findes i Rebild Kommune for børn i alderen 0-6 år;

Læs mere

Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af om social service Kapitel 4. Dagtilbud til børn

Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af om social service Kapitel 4. Dagtilbud til børn Skjal B Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af 17.01.2000 om social service 7 26. Kapitel 4 Dagtilbud til børn 7. Kommunen sørger for, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud

Læs mere

Beskrivelse af samarbejdsflader Dagtilbud og Undervisning og Børn og Familie har med private børnepassere, privatinstitutioner og friskoler

Beskrivelse af samarbejdsflader Dagtilbud og Undervisning og Børn og Familie har med private børnepassere, privatinstitutioner og friskoler Beskrivelse af samarbejdsflader Dagtilbud og Undervisning og Børn og Familie har med private børnepassere, privatinstitutioner og friskoler Juni 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund... 1 Dagtilbud og

Læs mere

Ramme for det kommunale tilsyn med dagtilbud for børn i Skive Kommune

Ramme for det kommunale tilsyn med dagtilbud for børn i Skive Kommune Ramme for det kommunale tilsyn med dagtilbud for børn i Skive Kommune Den værdimæssige ramme for det kommunale tilsyn I Skive Kommune arbejder alle ud fra et værdigrundlag om trivsel, ordentlighed og udvikling.

Læs mere

Indstilling. Ny plan for fritids- og. ungdomsskoleområdet. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 13. januar 2016

Indstilling. Ny plan for fritids- og. ungdomsskoleområdet. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 13. januar 2016 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 13. januar 2016 Ny plan for fritids- og ungdomsskoleområdet Planen for fritids- og ungdomsskoleområdet giver retningen for en videreudvikling

Læs mere

Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år.

Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år. Grindsted d. 27. februar 2018 Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år. Sagsbehandler: Lisbeth Østergaard Telefon: 79727607 Journalnummer

Læs mere

Notat vedr. privat dagpleje, private pasningsordninger og tilskud til privat pasning

Notat vedr. privat dagpleje, private pasningsordninger og tilskud til privat pasning Notat vedr. privat dagpleje, private pasningsordninger og tilskud til privat pasning Privat dagpleje Dagtilbudslovens 21 Dagtilbud kan etableres i private hjem eller i andre lokaler i børnenes hjemlige

Læs mere

Delegationsplan for Børne- og Skoleudvalgets område

Delegationsplan for Børne- og Skoleudvalgets område Delegationsplan for ørne- og Skoleudvalgets område Dagtilbudsloven...2 Folkeskoleloven...5 Lov om efterskoler og frie fagskoler...7 Lov om voksenansvar for anbragte børn og unge...7 Retssikkerhedsloven...7

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

Ny struktur for dagtilbud og skoler

Ny struktur for dagtilbud og skoler FAQ 2 om: Ny struktur for dagtilbud og skoler Børne- og Kulturforvaltningen d. 7. december 2010 I anden halvdel af høringsperioden har Børne- og Kulturforvaltningen svaret på følgende spørgsmål: Dagtilbudsområdet

Læs mere

Forslag. Dagtilbudslov

Forslag. Dagtilbudslov Fremsat den {FREMSAT} af Familie- og Forbrugerminister Lars Barfoed Forslag til Dagtilbudslov (lov om dag, -fritids- og klubtilbud mv. til børn og unge) Afsnit I Indledning Kapitel 1 Formål 1. Formålet

Læs mere

Emne: Principper og rammer for det lovmæssige tilsyn i dagtilbud

Emne: Principper og rammer for det lovmæssige tilsyn i dagtilbud Emne: Principper og rammer for det lovmæssige tilsyn i dagtilbud 2019-2021. Dato Sagsbehandler Direkte telefonnr. Journalnr. 13-03-2019 Lene Vemmelund 768 150 85 28.06.08-A26-1-17 Lovgivning og tilsynsopgaven

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø

Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø LBK nr 316 af 05/04/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 17/04685 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Tilsynspolitik. Side 1 af udgave

Tilsynspolitik. Side 1 af udgave Tilsynspolitik 2015 For Leverandører af; personlig og praktisk hjælp samt træning til borgere i eget hjem og på plejecentre Leverandører af pædagogisk støtte i eget hjem Aktivitets- og samværstilbud Beskyttet

Læs mere

Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO

Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Indhold Forord...2 Lovgivningen på området...3 Et sammenhængende skole- og fritidstilbud...4 Folkeskolens formålsparagraf...5 Horsens Kommunes sammenhængende

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO I ÅRHUS KOMMUNE

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO I ÅRHUS KOMMUNE RAMMER FOR MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO I ÅRHUS KOMMUNE UDGIVET AF: Århus Kommune Børn og Unge Videncenter for Pædagogisk Udvikling UDGIVET: 1. udgave, september 2010 COPYRIGHT: Århus Kommune Børn

Læs mere

Skive Kommunes godkendelseskriterier for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Skive Kommune

Skive Kommunes godkendelseskriterier for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Skive Kommune Skive Kommunes godkendelseskriterier for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Skive Kommune Indholdsfortegnelse Indledning 5 Lovgivning m.v. 5 Kommunale politikker og retningslinjer 5 Optagelse

Læs mere

Indstilling. Kvalitetsrapport 2007/08 på folkeskoleområdet samt opfølgning herpå. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Kvalitetsrapport 2007/08 på folkeskoleområdet samt opfølgning herpå. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 2. november 2008 Kvalitetsrapport 2007/08 på folkeskoleområdet samt opfølgning herpå Århus Kommune Pædagogisk Afdeling Børn og Unge 1. Resume

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre.

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre. Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er

Læs mere

Oplæg 7. april 2011. Lars Traugott-Olsen. 7. april 2011 Lars Traugott-Olsen

Oplæg 7. april 2011. Lars Traugott-Olsen. 7. april 2011 Lars Traugott-Olsen Oplæg 7. april 2011 Lars Traugott-Olsen Hvad gennemgår vi? Den skærpede underretningspligt i SEL 153 SSD-samarbejdet i SEL 49a Hvis vi når det et par udvalgte ændringer fra Barnets Reform Hovedtræk af

Læs mere

Pædagogisk tilsynsmateriale

Pædagogisk tilsynsmateriale Center for Børn & Undervisning Pædagogisk tilsynsmateriale - Faxe Kommunes Dagtilbud 1 Indholdsfortegnelse Formål... 3 Tilsynets rammer og varighed...3 Uformelt tilsyn... 4 Øvrige tilsyn i Faxe Kommunes

Læs mere

Tilsynspolitik. Side 1 af udgave

Tilsynspolitik. Side 1 af udgave Tilsynspolitik 2017 For Leverandører af personlig og praktisk hjælp samt træning til borgere i eget hjem og på plejecentre Leverandører af pædagogisk støtte i eget hjem Aktivitets- og samværstilbud Beskyttet

Læs mere

Driftsoverenskomst mellem Holstebro Kommune og Vinderup Realskole

Driftsoverenskomst mellem Holstebro Kommune og Vinderup Realskole Driftsoverenskomst mellem Holstebro Kommune og Vinderup Realskole Forslag Indhold 1. Aftaleparter...3 2. Aftalegrundlag...3 3. Lovgrundlag...3 4. Driftssted...3 5. Bestyrelse...4 6. Vision...4 7. Mål...4

Læs mere

Emne: Principper og rammer for det lovmæssige tilsyn i dagtilbud, Vejle kommune

Emne: Principper og rammer for det lovmæssige tilsyn i dagtilbud, Vejle kommune Emne: Principper og rammer for det lovmæssige tilsyn i dagtilbud, Vejle kommune Dato Sagsbehandler Direkte telefonnr. Journalnr. 20-08-2015 Lene Vemmelund 768 150 85 28.06.08-A26-1-12 Lovgivning og tilsyn

Læs mere

Fastsættelse af børnepolitikken B I I. Evaluering og dokumentation af politikkens fremdrift B I I

Fastsættelse af børnepolitikken B I I. Evaluering og dokumentation af politikkens fremdrift B I I Delegationsplan - ørne- og undervisningsudvalget Ringsted Kommune = eslutter, = ndstiller yrådet Økonomiudvalget ørne- og undervisnings-ud valget Generelt Fastsættelse af børnepolitikken Evaluering og

Læs mere

Pædagogisk tilsyn dagtilbudsområdet. Gribskov Kommune. Indholdsfortegnelse Gribskov

Pædagogisk tilsyn dagtilbudsområdet. Gribskov Kommune. Indholdsfortegnelse Gribskov Pædagogisk tilsyn dagtilbudsområdet Indholdsfortegnelse Gribskov Kommune 2017 - Gribskov Indholdsfortegnelse...1 Indledning...3 Mål og rammer for pædagogisk tilsyn...3 Organisering af pædagogisk tilsyn...4

Læs mere

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Strategi for folkeskoleområdet i Aabenraa Kommune 2015-2020 Børn og Skole, Skole og Undervisning Marts 2015 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Formål...

Læs mere

Retningslinjer for godkendelse af og tilsyn med private pasningsordninger i Horsens Kommune:

Retningslinjer for godkendelse af og tilsyn med private pasningsordninger i Horsens Kommune: Retningslinjer for godkendelse af og tilsyn med private pasningsordninger i Horsens Kommune: 1. Indledning: I stedet for at benytte et kommunalt eller et privat dagtilbud, kan forældre i Horsens Kommune

Læs mere

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget L 160 Bilag 6 Offentligt

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget L 160 Bilag 6 Offentligt Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 L 160 Bilag 6 Offentligt Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg Holmens Kanal 22 1060 København K Telefon 33 92 93 00 sm@sm.dk www.socialministeriet.dk

Læs mere

Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje

Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje Baggrund og lovgivning Herning Kommune ønsker et højt fagligt niveau på børne- og unge området, og har derfor også store ambitioner

Læs mere

INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9

INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9 Landsbyordninger Dagtilbud-Børn juli 2011 INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9 2 Indledning

Læs mere

Rammer for pædagogiske tilsyn med dagtilbud NOTAT

Rammer for pædagogiske tilsyn med dagtilbud NOTAT Rammer for pædagogiske tilsyn med dagtilbud NOTAT Rammer for pædagogiske tilsyn i dagtilbud Indholdsfortegnelse Indledning Formål Tilsynsramme for dagtilbud 0-6 års området: Områderne Børnehusene Dagplejen

Læs mere

Stil skarpt på tilsyn. Et redskab til udvikling af det pædagogiske tilsyn med dagtilbud

Stil skarpt på tilsyn. Et redskab til udvikling af det pædagogiske tilsyn med dagtilbud Stil skarpt på tilsyn Et redskab til udvikling af det pædagogiske tilsyn med dagtilbud Pædagogisk tilsyn Ifølge dagtilbudsloven skal kommunerne føre pædagogisk tilsyn med dagtilbuddene. Tilsynet indgår

Læs mere

Henvendelse vedrørende Ringsted Kommune opkrævning af betaling for taleundervisning for børn i private dagtilbud

Henvendelse vedrørende Ringsted Kommune opkrævning af betaling for taleundervisning for børn i private dagtilbud Ankestyrelsens udtalelse til en organisation 2 0 1 4-1 7 2 5 7 8 Dato: 07-06-2017 Henvendelse vedrørende Ringsted Kommune opkrævning af betaling for taleundervisning for børn i private dagtilbud A nu B

Læs mere

Undervisningsministeriet Februar 2015. Kvalitetstilsynet med folkeskolen

Undervisningsministeriet Februar 2015. Kvalitetstilsynet med folkeskolen Kvalitetstilsynet med folkeskolen Det fremgår af aftalen om et fagligt løft af folkeskolen fra juni 2013, at det eksisterende kvalitetstilsyn udvikles, så det tager udgangspunkt i de nationalt fastsatte

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet

Læs mere

Vilkår for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Viborg Kommune

Vilkår for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Viborg Kommune Vilkår for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Viborg Kommune Indholdsfortegnelse: Indledning... 2 Optagelsesregler... 2 Opgaven / kvalitetskrav... 3 Underretningspligt... 3 Støtteressourcer...

Læs mere

STYRELSESVEDTÆGT FOR AALBORG KOMMUNALE SKOLEVÆSEN. Januar 2015

STYRELSESVEDTÆGT FOR AALBORG KOMMUNALE SKOLEVÆSEN. Januar 2015 STYRELSESVEDTÆGT FOR AALBORG KOMMUNALE SKOLEVÆSEN Januar 2015 Det følger af folkeskolelovens 41, at byrådet efter indhentet udtalelse fra skolebestyrelserne skal fastsætte en vedtægt for styrelsen af Aalborg

Læs mere

BØRN OG UNGE Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Aarhus Kommune Rådhuset, Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus C Til Byrådsservice Borgmesterens Afdeling Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedrørende unge uden tilstrækkeligt folkeskoletilbud Peder Udengaard, Camilla Fabricius

Læs mere

Indholdsfortegnelse Indledning Formål Tilsynsformer og overordnede principper Tilsynsplan... 6

Indholdsfortegnelse Indledning Formål Tilsynsformer og overordnede principper Tilsynsplan... 6 Tilsynspolitik og retningslinjer for tilsyn med plejecentre samt leverandører af personlig pleje og praktisk hjælp - 2018 Indholdsfortegnelse Tilsynspolitik og retningslinjer for tilsyn med plejecentre

Læs mere

Vejledning om det pædagogiske tilsyn i. Hørsholms dagtilbud og private pasningsordninger med tilskud.

Vejledning om det pædagogiske tilsyn i. Hørsholms dagtilbud og private pasningsordninger med tilskud. Vejledning om det pædagogiske tilsyn i Hørsholms dagtilbud og private pasningsordninger med tilskud. Tilsynets form og indhold: Hørsholm kommune indfører fra 1. januar 2012 systematisk, pædagogisk tilsyn

Læs mere

UDKAST Horsens Kommunes fælleskommunale Mål- og indholdsbeskrivelser for SFO

UDKAST Horsens Kommunes fælleskommunale Mål- og indholdsbeskrivelser for SFO UDKAST Horsens Kommunes fælleskommunale Mål- og indholdsbeskrivelser for SFO Indhold Forord...1 Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO...2 Et sammenhængende skole- og fritidstilbud...3 Folkeskolens formålsparagraf...3

Læs mere

Strandvejen Aarhus C. Tlf Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?...

Strandvejen Aarhus C. Tlf Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... Lokal udviklingsplan 2017 1 Strandvejen 96 8000 Aarhus C. Tlf. 86 14 09 95 post@solhjem-aarhus.dk www.solhjem-aarhus.dk 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger

Læs mere

Forskel mellem dagtilbud og privat pasningsordning

Forskel mellem dagtilbud og privat pasningsordning Forskel mellem dagtilbud og privat pasningsordning Som følge af de nye regler i Dagtilbudsloven, er det et krav, at kommunalbestyrelsen forud for godkendelse af pasningsaftalen skal orientere forældrene

Læs mere

Procedure for godkendelse af og tilsyn med selvstændige børnepassere

Procedure for godkendelse af og tilsyn med selvstændige børnepassere Procedure for godkendelse af og tilsyn med selvstændige børnepassere Godkendelseskriterier for og tilsyn med selvstændige børnepassere Dagplejelignende pasningsordninger for 3 eller flere børn. Denne form

Læs mere

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Sagsnr. 28.00.00-P00-15-17 Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Dato: 30.5.2018 Styrelsesvedtægten Delegations- og kompetencefordelingsplan Indhold Styrelsesvedtægten for dagtilbud i Horsens Kommune

Læs mere