Tiltag mod delaminering i lamineret bygningsglas

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tiltag mod delaminering i lamineret bygningsglas"

Transkript

1 Tiltag mod delaminering i lamineret bygningsglas Denne vejledning giver råd om tiltag, som kan reducere risikoen for delaminering. VEJLEDNING Glas tåler meget - men ikke alt Bygningsglas er et materiale med høj modstandsdygtighed både mod mekaniske og klimatiske påvirkninger. Til klimaskærm er glas det eneste materiale, som i et og samme produkt åbner for lysgennemgang, ind- og udsyn samtidig med, at det kan optimeres til at imødekomme de strengeste krav til energiforbrug, støjdæmpning, sikkerhed og tryghed! For at sikre varig nytte og glæde af disse højværdige produkter og egenskaber anbefaler Glasindustrien gennem sine vejledninger at tage hensyn til produkternes begrænsninger. Til at sikre mod gennnemfald og sårskader ved kollision, mod hærværk, indbrud, projektiler samt trykbelastninger benyttes lamineret glas. Lamineret glas består af to eller flere lag glas, der er lamineret sammen med folier af plastmaterialer. For at opretholde glassets kvalitet kræves egnede karm-, ramme- og beslagsystemer og, at der tages nødvendige hensyn til frit eksponerede kanter. I tillæg skal monteringen nøje følge leverandørens anvisninger. Afvigelser fra dette kan føre til skader i glasset og forringelse af kvaliteten som for eksempel delaminering. Lamineret glas Lamineret glas består af to eller flere glas, der lamineres sammen ved hjælp af en eller flere folier af egnet kvalitet. Lamineringen sker under varme og tryk, hvor folien klæbes til glassene. Glassene kan være af forskellig tykkelse og have forskellige egenskaber, tilpasset brugsområdet. Folien eller folierne kan være af forskellige plastiske materialer og tykkelser og besidde forskellig elasticitet, stivhed, farve og transmissionsevne. Ved brud i glasset vil glasstykkerne sidde fast i folien, og faren for skæreskader er i praksis elimineret. Forudsætningerne for kvalitativ produktion af lamineret glas afhænger af produktionsstandarder. Lamineret glas skal CE-mærkes. Producenten af lamineret glas skal dokumentere produktets egenskaber i henhold til DS/EN 14449, som er den harmoniserede produktstandard for lamineret glas. DS/EN fastsætter de egenskaber, som producenten skal angive og måden, hvorpå de skal angives.

2 Tiltag mod delaminering i lamineret bygningsglas SIDE 2 Delaminering i lamineret glas Delaminering sker, når folien, som binder glassene sammen, mister sin vedhæftning til glasoverfladen. Delamineringen fremstår som blærer og/eller misfarvning og starter i de fleste tilfælde fra glassets kant eller ved kanter omkring huller og udskæringer. Se billeder 1-3. Billede 1: Eksempel på delaminering typisk for kritiske formater. Billede 2: Delaminering i området rundt om boltfastholdelse skyldes ofte forkert hulplacering og/eller for hård tilspænding. Billede 3: Eksempel på delaminering som skyldes fugemasse som ikke er kompatibel med laminatfolien i glasset.

3 Tiltag mod delaminering i lamineret bygningsglas SIDE 3 Produktets opbygning I lamineret glas, hvor der benyttes hærdet glas, skal folien også optage mulige ujævnheder (Lokal udbøjning-rullebølger) i glasoverfladerne. Hvis folien ikke har tilstrækkelig tykkelse, kan delaminering opstå. Delaminering kan også opstå, hvis de hærdede glas har modsat rettede ujævnheder. Billede 4: Foto viser delaminering af lamineret glas (hærdet + hærdet) pga. modsat rettede lokaludbøjninger på de hærdede glas. Produktets format Formater med skarpe vinkler som for eksempel parallelogrammer eller trekantformede glas er oftere udsat for delaminering end kvadratiske/rektangulære formater. Se billede 1. Montering Lamineret glas, som monteres i systemer uden tildækning af glasskanten og som følge heraf kan komme i kontakt med fugt over længere tid, udsættes lettere for delaminering. Hvis glasset er fasholdt i punkter, vil placeringen af punktfastholdelser nær kanter/hjørner kunne føre til øget risiko for delaminering. Delaminering i området ved punktfastholdelser skyldes ofte for hård tilspænding. Se billede 2. Hulboring Afskalninger/brudanvisninger rundt om hulkanter kan forekomme og afhænger af produktionsmetode og specifikation. Borehul uden videre bearbejdning. Et ordinært borehul vil have små skaller/brudanvisninger i overgangen til glasoverfladen. Denne type borehul egner sig ikke hvis glasset skal benyttes i forbindelse med punktfastholdelser. Borehul med affaset kant mod glasoverfladen. Denne type hul må ikke have skaller/brudanvisninger i overgang til glasoverfladen. Denne type bearbejdning opretholder kantstyrken og anbefales brugt i forbindelse med alle former for punkfastholdelser.

4 Tiltag mod delaminering i lamineret bygningsglas SIDE 4 Årsager til delaminering i lamineret bygningsglas Delaminering i lamineret bygningsglas kan skyldes produktionsfejl, klimatiske påvirkninger, forkert montering, forkert brug eller projekteringsfejl. Produktionsfejl Med produktionsfejl menes, at der foreligger en mangel ved produktet, som kan henføres til produktionen. Klimatisk påvirkning Med klimatisk påvirkning menes, at produktet udsættes for fugt, aggressiv atmosfære eller andre klimatiske forhold, som det ikke er beregnet til. Forkert montering Med forkert montering menes, at produktet er monteret på en måde, som afviger fra glas leverandørens eller beslagleverandørens anvisninger. Forkert brug Med forkert brug menes, at glas og folie udsættes for belastninger og påvirkninger eller benyttes i brugsområder, det ikke er beregnet til. Projekteringsfejl Med projekteringsfejl menes, at der er taget mangelfulde hensyn til belastninger og påvirkninger. som glasset må forventes at blive udsat for. Standardernes tilladte uregelmæssigheder Nogle typer af uregelmæssigheder tillades i lamineret glas, idet eventuelle fejl skal vurderes med hensyn til størrelse, udformning og placering i glasset. Det skal endvidere bemærkes, at fejl og uregelmæssigheder langs glassets kanter (omkreds) er tilladt i det omfang, at de ikke er synlige når glasset inspiceres iht. standardens retningslinjer. I Glasindustriens datablad: LAMINERET GLAS og lamineret sikkerhedsglas Folielamineret DS/EN samt DS/EN ISO /-2/-3/-4/-5/-6 er beskrevet de uregelmæssigheder som standarderne tillader. Tag hensyn til dette for at minimere delaminering at glasleverandøren er gjort opmærksom på glassets brugsområde at glasset er egnet til brugsområdet. Vær specielt opmærksom på, om glasset skal stå med ubeskyttede kanter at fritstående glaskanter har minimum 8 mm afstand til tilstødende materialer at huller og udskæringer ved punktfastholdelser med bolte har tilstrækkelig afstand fra glassets kanter (anbefalingen er minimum 80 mm til nærmeste hulkant) at glasfalse er konstrueret på en måde, som sikrer ventilation og effektiv dræning af fugt og vand at moment for indspænding følger glasleverandørens anvisninger

5 Tiltag mod delaminering i lamineret bygningsglas SIDE 5 Transport, oplagring, håndtering, montering: Tag hensyn til, at glassets kanter er sårbare for mekanisk påvirkning (slag, stød, mm.) og, at skader som følge af dette senere kan henføres som årsag til delamineringen Kontroller at glassets kanter er fejlfrie før montering Vær sikker på at fugemasser, pakninger, bøsninger og mellemlag, som har kontakt med folien, er kompatible med folien i det laminerede glas. Se billede 3. Kontakt leverandøren umiddelbart hvis der observeres skader Under projektering tages hensyn til hvor og hvordan glasset bruges at glasset dimensioneres til formålet at målsætningen af huller og udskæringer er i foreskrevet afstand fra glaskant at beslag/bolte/spændeskiver/klembeslag er dimensionerede og egnede til formål og brugsområde at glasfalse er konstrueret på en måde, som sikrer ventilation og effektiv dræning af fugt og vand Generelt Som på alle bygningsoverflader er jævnligt tilsyn og vedligehold nødvendigt for varig glæde af de laminerede glas og som sikkerhed mod, at bl.a. delaminering skal indtræffe. Brugsområder som kræver specielle hensyn for at forhindre delaminering Aggressive/fugtige miljøer Fugt og/eller aggressiv atmosfære kan ofte optræde som årsag til delaminering. Svømmehaller med klorholdig luft er eksempel på brugsområder, hvor specielle hensyn bør vurderes. Delaminering forekommer tilsyneladende hyppigere i kystnære områder, hvor glasset eksponeres direkte mod sø/hav. Se også Glasindustriens datablad: LAMINERET GLAS og lamineret sikkerhedsglas og vejledning: LAMINERET GLAS. Mange varianter Laminerede bygningsglas med brandmodstandsevne Laminerede bygningsglasprodukter med brandmodstandsevne har laminater af særlig karakter og bestandighed. Brandbeskyttende glas skal være godkendt i en konstruktion inklkarm/ramme og isætningsmaterialer og monteres iht. den godkendte bygningsdel. Ved tvivl spørg efter bygningsdelens godkendelse. Hvis laminerede brandglas har beskyttelsestape på glaskanterne, som skal forhindre fugtindtrængning; må tapen ikke fjernes. Disse glas til dør- og vindueskonstruktioner har egne tilhørende godkendelser. Kontroller ved modtagelsen og håndteringen, at kanttapen er uskadt og giver 100% dækning langs glassets kanter. Ved tvivl spørg glasleverandøren om vejledning.

6 Tiltag mod delaminering i lamineret bygningsglas SIDE 6 Glasværn Rækværk med glas som fyldningselement eller som konstruktivt element bruges i stort omfang. Rigtig dimensioneret og monteret er glasværn trygge, økonomiske og varige løsninger. Se også Glasindustriens vejledning: GLASVÆRN. Valg af glas til værn og rækværker. GLASINDUSTRIEN henstiller til enhver, som har ansvar for lagring, transport, håndtering og montering af laminerede bygningsglasprodukter, at der tages de relevante hensyn til at valgte glasstyper: at de er egnede til brugsområde og belastningskrav at der er sammenhæng mellem glasstype og valgte karm/- ramme og beslagsystem at glas med synlige kantskader ikke monteres uden, uden forudgående aftale med leverandøren Skader i og på glasset, hvor leverandøren ikke er kontaktet straks ved modtagelse for inspektion af produktet, anses ikke for reklamationsberettigede, med mindre andet er aftalt mellem parterne. Glasindustrien gs@glasindustrien.dk

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse GLAS TIL ELEVATORER Valg af glas til elevatorstolens vægge, elevatordøre og skaktvægge VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse af elevatorer.

Læs mere

Sikringskatalog Kapitel 9 Sikringsglas

Sikringskatalog Kapitel 9 Sikringsglas Forsikring & Pension Januar 2014 Sikringskatalog Kapitel 9 Sikringsglas Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Tlf. 41 91 91 91 www.forsikringogpension.dk Indholdsfortegnelse 10 Indledning...

Læs mere

Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet

Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet Alufacadesektionen CW A Curtain Wall Adviser Martin Asly Lading 31-01-2019 Martin Asly Lading mlading@cwadviser.com CW A Curtain Wall Adviser Ingeniørrådgivning

Læs mere

LAMINERET GLAS Mange varianter

LAMINERET GLAS Mange varianter LAMINERET GLAS Mange varianter VEJLEDNING 1. Lamineret Lamineret glas er udført iht. DS/EN 14449 og DS/EN ISO 12543. Lamineret glas består af to eller flere lag glas, som er lagt sammen med mellemlag af

Læs mere

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse GLAS TIL ELEVATORER Valg af glas til elevatorstolens vægge, elevatordøre og skaktvægge VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse af elevatorer.

Læs mere

LAMINERET GLAS og lamineret

LAMINERET GLAS og lamineret LAMINERET GLAS og lamineret sikkerhedsglas DS/EN 14449 Folielamineret DATABLAD Udarbejdet af Glasindustrien Maj 2005 Generelt Lamineret glas består af to eller flere glaslag sammenklæbet/lamineret ved

Læs mere

Glasværn og gulvglas. Trappeglas Beslag

Glasværn og gulvglas. Trappeglas Beslag og gulvglas Trappeglas Beslag Med Pilkington glas som glasværn, gulvglas og trappeglas er det muligt at lave elegante og tidsløse løsninger. Glasset kan være ætset (frostet), gennemfarvet, påtrykt et mønster

Læs mere

GLAS kursus BR Bygningsreglementet Nyt BR18. Nye publikationer. 2. Funktioner og valg af glas: Sikkerhed-Sikring-Brand-Facadeglas-Elevator

GLAS kursus BR Bygningsreglementet Nyt BR18. Nye publikationer. 2. Funktioner og valg af glas: Sikkerhed-Sikring-Brand-Facadeglas-Elevator GLAS kursus BR18 1. Bygningsreglementet Nyt BR18. Nye publikationer. 2. Funktioner og valg af glas: Sikkerhed-Sikring-Brand-Facadeglas-Elevator 3. Funktioner og valg af glas: Energi og indeklima 4. Glas-reklamationer:

Læs mere

GLAS kursus september 2017

GLAS kursus september 2017 GLAS kursus september 2017 1. Bygningsreglementet BR15. BR krav til facader. Nye publikationer. Nyt BR18 2. Funktioner og valg af glas: Sikkerhed-Sikring-Brand-Facadeglas-Elevator 3. Funktioner og valg

Læs mere

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret Marts 2019

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret Marts 2019 FULDGLASVÆGGE Valg af glas til indvendige fuldglasvægge Udarbejdet af Glasindustrien Revideret Marts 2019 VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i valg

Læs mere

TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150

TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150 TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150 DATABLAD 1. Generelt Dette datablad giver et resume af produktstandarden DS/EN 12150-1 Bygningsglas termisk hærdet sodakalksilikatsikkerhedsglas Del 1: Definition og beskrivelse

Læs mere

Store termoruder og andre problemer med vinduer

Store termoruder og andre problemer med vinduer Store termoruder og andre problemer med vinduer Revnede termoruder: Termiske revner Kantskader fra produktion eller montage Svigt i opklodsning af ruden Svigt i montage af karme Konstruktive forhold i

Læs mere

TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150

TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150 TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150 DATABLAD 1. Generelt Dette datablad giver et resume af produktstandarden DS/EN 12150-1 Bygningsglas termisk hærdet sodakalksilikatsikkerhedsglas Del 1: Definition og beskrivelse

Læs mere

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret januar 2016

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret januar 2016 FULDGLASVÆGGE Valg af glas til indvendige fuldglasvægge Udarbejdet af Glasindustrien Revideret januar 2016 VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i valg

Læs mere

MÆRKNING AF BYGNINGSGLAS

MÆRKNING AF BYGNINGSGLAS VEJLEDNING Anvendelsen af glas til mange formål er i dag så udbredt i byggeri og teknologisk produktion, at dokumentation med klassifikation, type, art og værdier i det individuelle glas er blevet påtrængende

Læs mere

GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN

GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN VEJLEDNING GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN SIDE 2 Glassikre miljøer Boligen Publikationen giver retningslinjer for valg af glas i boliger, hvor personer risikerer at komme i kontakt

Læs mere

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Februar 2009

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Februar 2009 FULDGLASVÆGGE Valg af glas til indvendige fuldglasvægge Udarbejdet af Glasindustrien Februar 2009 VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i valg af indvendige

Læs mere

GLASBESKRIVELSER VEJLEDNING. Eksempler på beskrivelse af termoruder og enkeltglas. Udarbejdet af Glasindustrien Oktober 2017 (2)

GLASBESKRIVELSER VEJLEDNING. Eksempler på beskrivelse af termoruder og enkeltglas. Udarbejdet af Glasindustrien Oktober 2017 (2) Eksempler på beskrivelse af termoruder og enkeltglas VEJLEDNING Denne beskrivelsesvejledning dækker almindeligt anvendte termoruder og enkeltglas til vinduer/facader og glastage i byggeriet. Anvisningen

Læs mere

Sikkerhed brugen af sikkerhedsglas Indtroduktion af ny vejledning. Glassikre miljøer Boligen. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk

Sikkerhed brugen af sikkerhedsglas Indtroduktion af ny vejledning. Glassikre miljøer Boligen. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk Sikkerhed brugen af sikkerhedsglas Indtroduktion af ny vejledning. Glassikre miljøer Boligen Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk Sikkerhedsglas - forhistorie TI DS/INSTA 154 GF DS/INF 119 1986 1987 1995

Læs mere

Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur. Monterings- og håndterings-anvisning for brandbeskyttende glas

Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur. Monterings- og håndterings-anvisning for brandbeskyttende glas Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur Monterings- og håndterings-anvisning for brandbeskyttende glas Monterings- og håndterings-anvisning for brandbeskyttende glas Inhold 1.0 Generel produktinformation

Læs mere

SCANGLAS INFO. Glas viden Information 15-01-2001 Harald Brauer redigeret: 01-05-2011

SCANGLAS INFO. Glas viden Information 15-01-2001 Harald Brauer redigeret: 01-05-2011 SCANGLAS INFO 5,6,9.19.3 Kvalitets Håndbog, Korsør, Kjellerup Fakta om glas Glas viden Information 15-01-2001 Harald Brauer redigeret: 01-05-2011 Indhold 1. Sikkerhed 5. Glasskader 2. Anvendelse 6. Vedligeholdelse

Læs mere

Pilkington Pyrostop og Pilkington Pyrodur

Pilkington Pyrostop og Pilkington Pyrodur Pilkington Pyrodur BRANDBESKYTTENDE GLAS og Pilkington Pyrodur En effektiv barriere mod røggasser, flammer og varmestråling Brandbeskyttende glas: Personlig og materiel sikkerhed Brandbeskyttende Glas

Læs mere

Formand for teknik udvalget i GLASINDUSTRIEN, TEKNISK STATUS

Formand for teknik udvalget i GLASINDUSTRIEN, TEKNISK STATUS ÅRSMØDE I GLASINDUSTRIEN FREDAG 10. MAJ 2019 KL 13 DEN GAMLE BY I AARHUS, VIBORGVEJ 2, 8000 AARHUS C Formand for teknik udvalget i GLASINDUSTRIEN, TEKNISK STATUS 2018-19 Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk

Læs mere

Montage vejledning til glastag med forsat glas - Nr.450-6/2004

Montage vejledning til glastag med forsat glas - Nr.450-6/2004 Hvis du mangler yderligere information, bedes du venligst kontakte os. Kort resumé af retningslinjerne for montage af glastag, for detaljeret oplysninger om montage se side 3-23. 1. Kontroller styrken

Læs mere

FORSKELLIGE TYPER GLAS

FORSKELLIGE TYPER GLAS FORSKELLIGE TYPER GLAS FLOATGLAS Floatglas (kalk-soda-silikatglas) fremstilles ved en proces, hvor glasmassen flyder ud over et bad af flydende tin. Glasset opnår derved en ensartet tykkelse, blank overflade

Læs mere

ICOPAL Glasrækværk. Inviter naturen indenfor

ICOPAL Glasrækværk. Inviter naturen indenfor ICOPAL Glasrækværk Inviter naturen indenfor Den elegante og sikre nyd lyset og udsigten 2 Icopal Glasrækværk løsning Stilfuldt design i høj kvalitet Prisvenlig løsning 2-lags hærdet og lamineret sikkerhedsglas

Læs mere

GLASBESKRIVELSER VEJLEDNING. Eksempler på beskrivelse af termoruder og enkeltglas. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret august 2018

GLASBESKRIVELSER VEJLEDNING. Eksempler på beskrivelse af termoruder og enkeltglas. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret august 2018 GLASBESKRIVELSER VEJLEDNING Indledning Denne beskrivelsesvejledning dækker almindeligt anvendte termoruder og enkeltglas til vinduer/facader og glastage i byggeriet. Anvisningen omfatter ikke glas i løst

Læs mere

GLAS kursus Funktioner og valg af glas: Indeklima og Energi. 4. Glas-reklamationer: Opbevaring, håndtering, skader, brudmønstre

GLAS kursus Funktioner og valg af glas: Indeklima og Energi. 4. Glas-reklamationer: Opbevaring, håndtering, skader, brudmønstre GLAS kursus - 2016 1. Bygningsreglementet Nyt BR15. BR krav til facader. Nye publikationer 2. Funktioner og valg af glas: Sikkerhed-Sikring-Brand-Facadeglas-Elevator 3. Funktioner og valg af glas: Indeklima

Læs mere

BRANDGLAS & TRÆ. Guide til montering i trædøre og trærammer

BRANDGLAS & TRÆ. Guide til montering i trædøre og trærammer BRANDGLAS & TRÆ Vetrotech SG Nordic & Baltic Robert Jacobsens Vej 62 A 8-tallet DK-2300 København S Tel: +45 70 225 258 Fax: +45 70 225 259 www.vetrotech.com/dk Version 2014.03 Guide til montering i trædøre

Læs mere

Det pålægges således altanentreprenøren selv at foretage gennemgang og godkendelse af egne arbejder inden der foretages en egentlig aflevering.

Det pålægges således altanentreprenøren selv at foretage gennemgang og godkendelse af egne arbejder inden der foretages en egentlig aflevering. Nedenstående angiver udfaldskrav til altanernes finish. Afvigelser fra nedenstående udfaldskrav vil ikke blive godkendt og vil dermed blive kasseret ved aflevering. Det pålægges således altanentreprenøren

Læs mere

TRIPLAN LITE. Bygningsdelsbeskrivelse kap. 4.9 og Et komplet glasvægssystem

TRIPLAN LITE. Bygningsdelsbeskrivelse kap. 4.9 og Et komplet glasvægssystem Triplan International A/S Industriskellet 12 2635 Ishøj Tlf. 4353 9999 triplan@triplan.dk www.triplan.dk Bygningsdelsbeskrivelse kap. 4.9 og 4.10 TRIPLAN LITE Et komplet glasvægssystem Glasvægge i samme

Læs mere

INTER GLAS INTERGLAS VEJLEDNINGEN FOR MONTERING AF GLAS I TAG. Side 1

INTER GLAS INTERGLAS VEJLEDNINGEN FOR MONTERING AF GLAS I TAG. Side 1 INTER GLAS INTERGLAS VEJLEDNINGEN FOR MONTERING AF GLAS I TAG 2019 Side 1 Velkommen til Interglas I denne brochure finder du en vejledningen for montering af glas i tag. Du kan finde flere produkter og

Læs mere

GLASTAG VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret november 2007

GLASTAG VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret november 2007 GLASTAG VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af et glastag. Formålet er at: - give vejledning som

Læs mere

SafeCoat Sikkerhedsfilm og Sikringsfilm

SafeCoat Sikkerhedsfilm og Sikringsfilm forvandler almindelige ruder til sikkerheds-, sikrings- og solbeskyttede ruder der afhængigt af film kan beskytte mod tyveri, indbrud, hærværk, glasskader, eksplosion, sol, ridser, indsyn og meget meget

Læs mere

DS 418 Beregning af bygningers varmetab. Dansk Standard 2002. DS 474 Norm for specifi kation af termisk indeklima. Dansk Standard 1993 Rett.

DS 418 Beregning af bygningers varmetab. Dansk Standard 2002. DS 474 Norm for specifi kation af termisk indeklima. Dansk Standard 1993 Rett. 74 Noter Referencer Standarder Danske DS 418 Beregning af bygningers varmetab. Dansk Standard 2002 DS 474 Norm for specifi kation af termisk indeklima. Dansk Standard 1993 Rett.1:1995 DS 490: Lydklassifi

Læs mere

TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150

TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150 TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150 DATABLAD Generelt Termisk hærdet sodakalksilikatsikkerhedsglas er varmebehandlet floatglas med permanent indbyggede overfladespændinger, fremstillet i en proces hvor glasset

Læs mere

INTERGLAS GLASPROGRAM

INTERGLAS GLASPROGRAM INTERGLAS GLASPROGRAM 3 lags Lavenergi termorude: Vare nr Opbygning udv. afstandl. Indv Tykkelse mm Vægt Kg / m2 Ug værdi W / m2k Lydreduktion db Lystransmission % g- Værdi % Fås med Varmkant 10.090 4

Læs mere

GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN

GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN TEMADAG I SAMARBEJDE MED MOLIO, BYGGERIETS VIDENSCENTER Onsdag 26. september 2018 KL. 10-16:30 Huset Middelfart, Hindsgavls Allé 2, 5500 Middelfart GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk

Læs mere

bips B2.290 Basisbeskrivelse - Skeletkonstruktioner er sammen med denne projektspecifikke beskrivelse gældende for arbejdet.

bips B2.290 Basisbeskrivelse - Skeletkonstruktioner er sammen med denne projektspecifikke beskrivelse gældende for arbejdet. 4.0 Vindspærreplade Ansvarsfraskrivelse Bygningsdelsbeskrivelsen forudsættes anvendt af personer, der er teknisk sagkyndige inden for bygningsdelsbeskrivelsens fagområder, og anvendelsen fritager ikke

Læs mere

Passiv Brandsikring. Brandbeskyttende glas i døre. Glastyper og ofte forekommende fejl ved specifikation af brandbeskyttende glas

Passiv Brandsikring. Brandbeskyttende glas i døre. Glastyper og ofte forekommende fejl ved specifikation af brandbeskyttende glas Passiv Brandsikring Brandbeskyttende glas i døre Glastyper og ofte forekommende fejl ved specifikation af brandbeskyttende glas Ved Carl Axel Lorentzen, SikkerhedsBranchen DBI håndbog BTV37:2009 Glas og

Læs mere

SCHÖNOX MAX FORMAT. Et komplet system til. montering af meget store fliser. System MAX FORMAT.

SCHÖNOX MAX FORMAT. Et komplet system til. montering af meget store fliser. System MAX FORMAT. SCHÖNOX MAX FORMAT Et komplet system til montering af meget store fliser Foto: Imola Ceramica - www.colourceramica.dk System MAX FORMAT www.schonox.dk Keramiske fliser i nye dimensioner Foto: MOSA Storformatfliser

Læs mere

Installation Regn- og

Installation Regn- og Installation Regn- og Installation af Uponor kloakrørssystem PVC skal udføres i henhold til nedenstående Uponor-vejledning. 1. Ved afkortning af rør anvendes en fintandet sav eller en rørskærer. Røret

Læs mere

Bygningsstyrelsen. 782 70 Plantelab. ARB - Arbejdsbeskrivelse. Tømrer - Lofter. Udgivelsesdato: 21-11-2014 Rev. dato:

Bygningsstyrelsen. 782 70 Plantelab. ARB - Arbejdsbeskrivelse. Tømrer - Lofter. Udgivelsesdato: 21-11-2014 Rev. dato: ARB - Arbejdsbeskrivelse Tømrer - Lofter Udgivelsesdato: 21-11-2014 Rev. dato: Jægersborg Allé 1A 2920 Charlottenlund Tlf: +45 3940 1011 Indholdsfortegnelse Side : 1/1 Udarbejdet: FLK Kontrolleret: Godkendt:

Læs mere

GLASRÆKVÆRK PLASTMO GLASRÆKVÆRK SKAB ET HYGGELIGT UDEMILJØ OG NYD UDSIGTEN PLASTMO.DK

GLASRÆKVÆRK PLASTMO GLASRÆKVÆRK SKAB ET HYGGELIGT UDEMILJØ OG NYD UDSIGTEN PLASTMO.DK GLASRÆKVÆRK PLASTMO GLASRÆKVÆRK SKAB ET HYGGELIGT UDEMILJØ OG NYD UDSIGTEN PLASTMO.DK PLASTMO GLASRÆKVÆRK Med et Plastmo Glasrækværk skaber du et hyggeligt udemiljø og øger rumfølelsen på terrassen, alt

Læs mere

ACO Vej og anlæg. P-dæk afvanding. ACO SPIN -afløb til flade tage. belastningsklasse A15, B125 og C 250

ACO Vej og anlæg. P-dæk afvanding. ACO SPIN -afløb til flade tage. belastningsklasse A15, B125 og C 250 ACO Vej og anlæg P-dæk afvanding ACO SPIN -afløb til flade tage belastningsklasse A15, B125 og C 250 ACO SPIN -afløb og render for afvanding af flade tage i støbejern og specialstål Der er to kategorier

Læs mere

TÆT TAG DERBIGUM. Membraner til anlægsarbejder

TÆT TAG DERBIGUM. Membraner til anlægsarbejder TÆT TAG DERBIGUM Membraner til anlægsarbejder Derbigum membraner slutter tæt og er lette at arbejde med Der skal stilles store krav til en god vandisolering. Den skal kunne tåle bevægelser i konstruktionen.

Læs mere

Inspektion af legepladsredskaber

Inspektion af legepladsredskaber Legepladsinspektør Uddannet : 1997 2013 Ledon A/S Rudi Samuelsen 2002 2007 Teknologisk Inst. Samuelsen6640@gmail.com 2009 Dansk Standard. Tlf.53591615 Inspektion af legepladsredskaber På foranledning af

Læs mere

ALTANER.DK RENGØRING & VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING. altaner.dk 1 Vestbjerg Smede- & Maskinværksted ApS +45 96 47 77 47 www.altaner.

ALTANER.DK RENGØRING & VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING. altaner.dk 1 Vestbjerg Smede- & Maskinværksted ApS +45 96 47 77 47 www.altaner. RENGØRING & VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING altaner.dk 1 Tillykke med din nye altan. Vi håber at du i fremtiden vil nyde tiden på altanen og dens mange oplevelses rige timer. Vi har i denne vedligeholdelses

Læs mere

GLAS OG SIKKERHED, MONTAGE, MÆRKNING GLASINDUSTRIENS PUBLIKATIONER

GLAS OG SIKKERHED, MONTAGE, MÆRKNING GLASINDUSTRIENS PUBLIKATIONER TEMADAG I SAMARBEJDE MED MOLIO, BYGGERIETS VIDENSCENTER Onsdag 26. september 2018 KL. 10-16:30 Huset Middelfart, Hindsgavls Allé 2, 5500 Middelfart GLAS OG SIKKERHED, MONTAGE, MÆRKNING GLASINDUSTRIENS

Læs mere

GLASRÆKVÆRK PLASTMO GLASRÆKVÆRK SKAB ET HYGGELIGT UDEMILJØ OG NYD UDSIGTEN PLASTMO.DK

GLASRÆKVÆRK PLASTMO GLASRÆKVÆRK SKAB ET HYGGELIGT UDEMILJØ OG NYD UDSIGTEN PLASTMO.DK GLASRÆKVÆRK PLASTMO GLASRÆKVÆRK SKAB ET HYGGELIGT UDEMILJØ OG NYD UDSIGTEN PLASTMO.DK PLASTMO GLASRÆKVÆRK Med et Plastmo Glasrækværk skaber du et hyggeligt udemiljø og øger rumfølelsen på terrassen, alt

Læs mere

6.3 Schlüter -DITRA-SOUND

6.3 Schlüter -DITRA-SOUND INNOVATION MED PROFIL 6.3 Schlüter -DITRA-SOUND G U L V U N D E L A G TRINLYDSISOLERING Anvendelse og funktion Schlüter -DITRA-SOUND er en trinlydsisolering til flisebelægninger fremstillet af kraftig

Læs mere

Altangange. Afvanding Tilslutning til facaden Løsning ved adgangsdøre Mulighed for drift og vedligeholdelse

Altangange. Afvanding Tilslutning til facaden Løsning ved adgangsdøre Mulighed for drift og vedligeholdelse Altangange Afvanding Tilslutning til facaden Løsning ved adgangsdøre Mulighed for drift og vedligeholdelse Altanplade med tunge ved hvert dørhul Opstuvet vand ledes ind bag facadebeklædningen. Snavs under

Læs mere

SikkerhedsBranchen Fagudvalg: Passiv Brandsikring info@sikkerhedsbranchen.dk

SikkerhedsBranchen Fagudvalg: Passiv Brandsikring info@sikkerhedsbranchen.dk Afsnit Kommentartype = ge = generelt te = teknisk ed = redaktionel SB GE I Danmark har vi i løbet af de seneste år skærpet energikravene til bygninger meget betydeligt frem mod 2020. Det medfører nye konstruktioner

Læs mere

GLASTAG VEJLEDNING VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret november 2012

GLASTAG VEJLEDNING VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret november 2012 GLASTAG VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af et glastag. Formålet er at: - give vejledning

Læs mere

GLASHEGN & RÆKVÆRK GLASHEGN OG RÆKVÆRK SKAB ET HYGGELIGT UDEMILJØ OG NYD UDSIGTEN PLASTMO.DK

GLASHEGN & RÆKVÆRK GLASHEGN OG RÆKVÆRK SKAB ET HYGGELIGT UDEMILJØ OG NYD UDSIGTEN PLASTMO.DK GLASHEGN & RÆKVÆRK GLASHEGN OG RÆKVÆRK SKAB ET HYGGELIGT UDEMILJØ OG NYD UDSIGTEN PLASTMO.DK PLASTMO GLASHEGN OG RÆKVÆRK Skab rum og et hyggeligt udemiljø på terrassen med et glashegn eller nyd udsigten

Læs mere

Rockwool Hardkile Tagsystem

Rockwool Hardkile Tagsystem Rockwool Hardkile Tagsystem Med det nye Rockwool Hardkile Tagsystem opnås: Besparelse på tid og materialer Mindre spild Let udlægning Levering på miljøpalle Det nye tagsystem m færre komponenter Rockwool

Læs mere

Forslag til ændringer i VinduesIndustriens tekniske bestemmelser 7. udgave, rev.1,dec. 2008

Forslag til ændringer i VinduesIndustriens tekniske bestemmelser 7. udgave, rev.1,dec. 2008 Høring Århus, 8.januar 2009 Forslag til ændringer i VinduesIndustriens tekniske bestemmelser 7. udgave, rev.1,dec. 2008 8.4.3 Konstruktiv udformning Note: Ved andre vandrette trækomponenter skal slagregn

Læs mere

GLASRÆKVÆRK PLASTMO GLASRÆKVÆRK SKAB ET HYGGELIGT UDEMILJØ OG NYD UDSIGTEN PLASTMO.DK

GLASRÆKVÆRK PLASTMO GLASRÆKVÆRK SKAB ET HYGGELIGT UDEMILJØ OG NYD UDSIGTEN PLASTMO.DK PLASTMO SKAB ET HYGGELIGT UDEMILJØ OG NYD UDSIGTEN PLASTMO.DK PLASTMO Med et Plastmo Glasrækværk skaber du et hyggeligt udemiljø og øger rumfølelsen på terrassen, alt imens du bevarer udsigten. Glasrækværket

Læs mere

Powerwall - facadeisolering

Powerwall - facadeisolering Powerwall - facadeisolering 1. Generelt 2. Savning og skæring af Powerwall plader 3. Montering af Powerwall 3,1 Generelt 3,2 Montering af Powerwall 4. Tapening 5. Fastholdelse af Powerwall isolering 1.

Læs mere

Monteringsanvisning for Snorudløb type 1

Monteringsanvisning for Snorudløb type 1 1.1 Montering af betjeningssnor på hjul Figur 1 Hvis betjeningssnor med hjul ikke er monteret på glasset gøres dette med en unbrako nøgle. Se efter at snorens længde er den rigtige til glassets højde.

Læs mere

Ovenlys Glastage Komfortventilation Røg- og brandventilation. dpc ovenlyssystemer. first choice. dpc

Ovenlys Glastage Komfortventilation Røg- og brandventilation. dpc ovenlyssystemer. first choice. dpc R AT I O N A L B U I L D I N G CO M P O N E N TS Ovenlys Glastage Komfortventilation Røg- og brandventilation dpc ovenlyssystemer first choice dpc O V E N LYS dpc ovenlyssystemer DPCByggesystemerlevererkompletteovenlyssystemerfornybyggeriogrenovering,

Læs mere

Udfaldskrav. Trægulve. Branchevejledningen angiver retningslinjer for vurdering af udfaldskrav. Vejledningen kan anvendes:

Udfaldskrav. Trægulve. Branchevejledningen angiver retningslinjer for vurdering af udfaldskrav. Vejledningen kan anvendes: 02 Trægulve Udfaldskrav Branchevejledningen angiver retningslinjer for vurdering af udfaldskrav. Vejledningen kan anvendes: I byggesager med direkte henvisning til vejledningen Som udgangspunkt for egne

Læs mere

RENGØRING & VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING

RENGØRING & VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING RENGØRING & VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING 1 KONTECH A/S ønsker dig tillykke med din nye altan. KONTECH A/S ønsker dig tillykke med din nye altan. Vi håber at du i fremtiden vil nyde tiden på altanen og dens

Læs mere

INDEKLIMA OG GLAS BR-krav

INDEKLIMA OG GLAS BR-krav INDEKLIMA OG GLAS BR-krav VEJLEDNING 1. Indledning Denne information giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af valg af glas for at opnå et godt indeklima, primært i forbindelse

Læs mere

Jackon vådrum. Monteringsanvisning. Fugtsikring Vægge og gulv Indretninger og renoveringer Isolering V Å D R U M. www.jackon.dk

Jackon vådrum. Monteringsanvisning. Fugtsikring Vægge og gulv Indretninger og renoveringer Isolering V Å D R U M. www.jackon.dk Monteringsanvisning Jackon vådrum V Å D R U M Fugtsikring Vægge og gulv Indretninger og renoveringer Isolering 10-2013 erstatter 02-2012 Jackon vådrum Produktbeskrivelse Væg Gulv Godkendelse MK 7.32/1651

Læs mere

Inspektion af legepladsredskaber

Inspektion af legepladsredskaber Legepladsinspektør Uddannet : 1997 2013 Ledon A/S Rudi Samuelsen 2002 2007 Teknologisk Inst. Samuelsen6640@gmail.com 2009 Dansk Standard. Tlf.53591615 Inspektion af legepladsredskaber På foranledning af

Læs mere

Monterings- og brugsanvisninger til rustfrie rutsjebaner type DPP og Basic

Monterings- og brugsanvisninger til rustfrie rutsjebaner type DPP og Basic Monterings- og brugsanvisninger til rustfrie rutsjebaner type DPP og Basic Tak for din tillid. Belønning vil være et kvalitetsprodukt og tilfredse børn. Forord Her får du informationer om hvordan en rustfri

Læs mere

Denne guide er lavet til at skabe et simpelt overblik over hvad man skal tage i betragtning og hvordan man får dækket det ønskede behov.

Denne guide er lavet til at skabe et simpelt overblik over hvad man skal tage i betragtning og hvordan man får dækket det ønskede behov. Det Lette Valg -En guide til nye vinduer og døre Det kan for mange, virke som et uoverskueligt projekt, at skulle udskifte de gamle vinduer og døre, dette skyldes ofte at udskiftning af vinduer og døre

Læs mere

ARKITEKTONISKE GLAS LØSNINGER. Rammeløs bundprofil til glas

ARKITEKTONISKE GLAS LØSNINGER. Rammeløs bundprofil til glas ARKITEKTONISKE GLAS LØSNINGER Rammeløs bundprofil til glas STEMS Innovativ, aluminium bundprofil til glas NEM OG HURTIG INSTALLATION Designet således at bundprofilet kan monteres på en flade, der ikke

Læs mere

SCHÖNOX MAX FORMAT. System MAX FORMAT. www.schonox.dk

SCHÖNOX MAX FORMAT. System MAX FORMAT. www.schonox.dk SCHÖNOX MAX FORMAT Foto: RAK Ceramics GmbH SCHÖNOX MAX FORMAT System MAX FORMAT Et program med optimalt tilpassede produkter til montering af meget store fliser samt meget tynde fliser Sikkert og effektivt

Læs mere

Schöck Isokorb type KS

Schöck Isokorb type KS Schöck Isokorb type 20 1VV 1 Schöck Isokorb type Indhold Side Tilslutningsskitser 13-135 Dimensioner 136-137 Bæreevnetabel 138 Bemærkninger 139 Beregningseksempel/bemærkninger 10 Konstruktionsovervejelser:

Læs mere

CASE. Den sikrede Institution Kompasset Nordjyllands første sikrede institution for unge

CASE. Den sikrede Institution Kompasset Nordjyllands første sikrede institution for unge CASE Den sikrede Institution Kompasset Nordjyllands første sikrede institution for unge Arkitekt/ designer: Østergaard Arkitekter ApS Bygherre: Region Nordjylland Nordjyllands første sikrede institution

Læs mere

Bestil sikkerhedsglas til dine gelænderopgaver

Bestil sikkerhedsglas til dine gelænderopgaver Crystalline glas Bestil sikkerhedsglas til dine gelænderopgaver Med Crystalline glasgelændersystem har ud over det gennemsigtige udseende det vigtigste, sikkerhed. Vores sikkerheds glas tilbyder en fremragende

Læs mere

AMROC VENTILERET FACADE

AMROC VENTILERET FACADE DK / OKTOBER 2018 MONTAGEVEJLEDNING AMROC VENTILERET FACADE 2 MOLAND AMROC VENTILERET FACADE MONTAGEVEJLEDNING JUNI 2018 3 Indhold Produkter...4 Montage på metal og træ...5 Montage af facadeplader...6

Læs mere

Lamineret glas og lamineret sikkerhedsglas - folielamineret DS/EN 14449 samt DS/EN ISO 12543-1/2/3/4/5/6

Lamineret glas og lamineret sikkerhedsglas - folielamineret DS/EN 14449 samt DS/EN ISO 12543-1/2/3/4/5/6 Lamineret glas og lamineret sikkerhedsglas - folielamineret DS/EN 14449 samt DS/EN ISO 12543-1/2/3/4/5/6 DATABLAD Udarbejdet af Glasindustrien Januar 2012 1. Generelt Dette datablad giver et resume af

Læs mere

Stormbox installationsvejledning

Stormbox installationsvejledning Stormbox installationsvejledning Generelt STORMBOX-kassetterne skal installeres i overensstemmelse med denne montagevejledning samt evt. lokale forskrifter.. Store mængder af vand infiltreres på et koncentreret

Læs mere

GLAS kursus nov. 2016

GLAS kursus nov. 2016 GLAS kursus nov. 2016 1. Bygningsreglementet Nyt BR15. BR krav til facader. Nye publikationer 2. Funktioner og valg af glas: Sikkerhed-Sikring-Brand-Facadeglas-Elevator 3. Funktioner og valg af glas: Indeklima

Læs mere

TRIPLAN LITE DET KOMPLETTE GLASVÆGSSYSTEM

TRIPLAN LITE DET KOMPLETTE GLASVÆGSSYSTEM TRIPLAN LITE DET KOMPLETTE GLASVÆGSSYSTEM ENKLE GLASVÆGGE MED BRAND- OG LYDEGENSKABER TRIPLAN LITE -glasvægssystemet består af 1 eller 2 lag glas, der spænder fra gulv til loft og som fastholdes i top,

Læs mere

FPC-system. Del 3. Arbejds- og kontrolinstruktioner

FPC-system. Del 3. Arbejds- og kontrolinstruktioner FPC-system Del 3 Arbejds- og kontrolinstruktioner Indholdsfortegnelse Udgave 3.1 Produktionsproces - Kontrolplan 3.2 Afkortning 3.3 Firkanthøvling 3.4 Tapning 3.5 Hulstemmer 3.6 Profilering 3.7 Rammesamling

Læs mere

Læggevejledning FEB. 2004

Læggevejledning FEB. 2004 Læggevejledning P L A N K E R For at opnå et godt resultat er det vigtigt at følge denne vejledning. De mest anvendte konstruktioner er omfattet. Beskrivelser og billeder er vejledende. P A R K E T - O

Læs mere

produkt datablad med AISI 316 bolte Max 5 bar Tryk

produkt datablad med AISI 316 bolte Max 5 bar Tryk OP1300 link seal med AISI 316 bolte Tryk Max 5 bar Temp. Type A4 (EPDM sort) -40ºC til +110º Type B-A4 (EPDM blå) -40ºC til +110º Type O-A4 (Nitril grøn) -40ºC til +110º Type T-8.8 (Silikone grå) -55ºC

Læs mere

Formand for teknisk udvalg i GLASINDUSTRIEN, TEKNISK STATUS

Formand for teknisk udvalg i GLASINDUSTRIEN, TEKNISK STATUS Formand for teknisk udvalg i GLASINDUSTRIEN, TEKNISK STATUS 2017-18 ÅRSMØDE I GLASINDUSTRIEN 4. MAJ 2018 HUSET, Middelfart Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk Teknik udvalg Formål - at sikre, at Glasindustriens

Læs mere

Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet.

Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet. Temadag Hotel Vejle Fjord 25.1.2018 Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk BR18 Eksempelsamlingen SBi 213 (Be18) SBi 215 SBi 258 (erstatter 230 om BR15) Eurocodes

Læs mere

Lægningsanbefalinger norament gulve

Lægningsanbefalinger norament gulve Lægningsanbefalinger norament gulve Undergulvet skal følge anbefalingerne fra Gulvbrancen i DK (se gulvfakta) norament fliser skal før nedlimningen være klimatiseret, dvs. temperaturen på norament gulvet

Læs mere

PROMATECT -H Brandbeskyttelse af stålkonstruktioner

PROMATECT -H Brandbeskyttelse af stålkonstruktioner PROMATECT -H Brandbeskyttelse af stålkonstruktioner Vers. 0-05 PROMATECT -H PROMATECT -H er en ubrændbar plade, der bruges til brandbeskyttelse af stålkonstruktioner i tørt miljø, og i områder hvor der

Læs mere

220 C 220 C 370 C 180 C AFDÆKNINGSTAPE. TAPE Fås i forskellige farver og designs. Taperuller skæres iht. dine ønsker - i bredder af mm.

220 C 220 C 370 C 180 C AFDÆKNINGSTAPE. TAPE Fås i forskellige farver og designs. Taperuller skæres iht. dine ønsker - i bredder af mm. AFDÆKNINGSTAPE TAPE Fås i forskellige farver og designs. Taperuller skæres iht. dine ønsker - i bredder af 3-1000 mm. GRØN TAPE 210 Kan anvendes ved temperaturer op til 220 C i cirka 25 minutter. Anvendes

Læs mere

Monterings- og brugsanvisninger til rustfrie rutsjebaner type DPP og Basic

Monterings- og brugsanvisninger til rustfrie rutsjebaner type DPP og Basic Monterings- og brugsanvisninger til rustfrie rutsjebaner type DPP og Basic Tak for din tillid. Belønning vil være et kvalitetsprodukt og tilfredse børn. Forord Her får du informationer om hvordan en rustfri

Læs mere

ORIGINAL LINK SEAL COBALCH Tætninger

ORIGINAL LINK SEAL COBALCH Tætninger COBALCH Tætninger ORIGINAL LINK SEAL modul murtætning installeres hurtigt og nemt. Arkitekter, ingeniører, bygnings- og rørledningsfirmaer foretrækker fordelene ved den ORIGINAL LINK SEAL. - tryktæt fra

Læs mere

Platon Stop Original. Fugtsikring af laminat- og parketgulv på beton. Tørre og sunde huse!

Platon Stop Original. Fugtsikring af laminat- og parketgulv på beton. Tørre og sunde huse! Platon Stop Original Fugtsikring af laminat- og parketgulv på beton Tørre og sunde huse! Platon Stop Enkel og effektiv fugts Fugt i gulvet Trægulve, som ligger på beton, er udsat for fugt. I nybyggeri

Læs mere

Version 9. maj Stenhuggerlaugets tolerancer for bordplader i natursten, keramik og komposit

Version 9. maj Stenhuggerlaugets tolerancer for bordplader i natursten, keramik og komposit Version 9. maj 2018 Stenhuggerlaugets tolerancer for bordplader i natursten, keramik og komposit r for bordplader i natursten, keramik og komposit Nedenstående tolerancer gælder kun plane overflader. Kløvede

Læs mere

Problemer med vinduer og termoruder

Problemer med vinduer og termoruder Problemer med vinduer og termoruder Vinduer Kravet om totaløkonomi i det støttede byggeri medfører ønske om lave vedligeholdelsesudgifter Hvordan håndterer rådgivere og entreprenører opgaven?? Træ/alu,

Læs mere

3M Industri. Tape og Lim. VHB tape. Det afprøvede alternativ. til skruer, nitter og svejsning

3M Industri. Tape og Lim. VHB tape. Det afprøvede alternativ. til skruer, nitter og svejsning 3M Industri Tape og Lim VHB tape Det afprøvede alternativ til skruer, nitter og svejsning Kvaliteten er afprøvet igennem 30 år 3M VHB tape blev opfundet af 3M for over 30 år siden. Tapen har vist sig at

Læs mere

Læggevejledning PLANKER

Læggevejledning PLANKER Læggevejledning PLANKER For at opnå et godt resultat er det vigtigt at følge denne vejledning. De mest anvendte konstruktioner er omfattet. Beskrivelser og billeder er vejledende. P A R K E T - O G P L

Læs mere

Brugermanual. HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600

Brugermanual. HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600 Brugermanual HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600 Instruktion i korrekt brug af HAJO pladeløfter. Opbevar denne manual let tilgængelig for brugeren. Det er vigtigt at brugeren forstår advarslerne

Læs mere

Inspektion af legepladsredskaber

Inspektion af legepladsredskaber Inspektion af legepladsredskaber På foranledning af: Leder Claus Eskildsen KFUM Social Arbejdes Børnehave og Vuggestue Kongelyset Kongelyset 39 4200 Slagelse er der d. 11. september 2012 gennemført inspektion

Læs mere

Brandbeskyttelse af bærende stålkonstruktioner

Brandbeskyttelse af bærende stålkonstruktioner MK 6.00/017 8. udgave Januar 2014 Brandbeskyttelse af bærende stålkonstruktioner MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon 45 76 20 20 Telefax

Læs mere

Monteringsvejledning 2015-12-18

Monteringsvejledning 2015-12-18 Kebony terrasser og brodæk Generelt Selve underkonstruktionen skal være fagmæssigt udført i henhold til gældende standarder og forskrifter. Sørg for god ventilation under terrassen og undgå fugtfælder.

Læs mere

<Identifikationskode;CCS-kode;Sfb-kode> Vinduer/Vinduespartier

<Identifikationskode;CCS-kode;Sfb-kode> Vinduer/Vinduespartier Udbudsbeskrivelse: Vinduer og vinduespartier med VELFAC 200 Energy Producent: VELFAC A/S - Bygholm Søpark 23-8700 Horsens Anvendelse: Nærværende tekst stilles til rådighed for arkitekter til inspiration

Læs mere

Gipspladers lydisolerende egenskaber

Gipspladers lydisolerende egenskaber Gipspladers lydisolerende egenskaber Materialeegenskaber Gipsplader er specielt velegnede til lydadskillende bygningsdele. Dette beror på et optimalt forhold mellem vægt og stivhed, som gør, at pladen

Læs mere