Effekt Effekt- og værdibaserede styringsmodeller på vej DEN 27. FEBRUAR 2019 HOTEL KOLDINGFJORD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Effekt Effekt- og værdibaserede styringsmodeller på vej DEN 27. FEBRUAR 2019 HOTEL KOLDINGFJORD"

Transkript

1 DEN 27. FEBRUAR 2019 HOTEL KOLDINGFJORD Effekt 2019 Effekt- og værdibaserede styringsmodeller på vej Få Per Nikolaj Bukhs bud på fremtidens styring Effekt og incitamenter i den kommunale styring Social Impact Bonds og sociale investeringer Værdibaseret styring i sundhedssektoren Effektstyring i uddannelsessektoren

2 Hør de nyeste erfaringer med effektbaseret økonomistyring i den offentlige sektor Der udvikles i disse år nye former for økonomisk styring, der fremmer omkostningseffektivitet og i højere grad understøtter faglige strategier og praksisser. Derfor sætter styringen fokus på den effekt, der opnås fremfor de aktiviteter, der gennemføres. Udviklingen har især været markant i kommunerne og i sundhedsvæsenet, hvor man sædvanligvis bruger betegnelsen værdibaseret styring eller værdibaseret sundhed. Effektbaseret økonomistyring kan i sin mest direkte form dreje sig om at give bevillinger til at skabe resultater med fremfor at styre efter rammer og normeringer. I en mere generel forstand kan der være tale om at give et bredere og mere præcist økonomisk ledelsesrum samt større decentrale frihedsgrader fremfor at styre efter aktiviteter og processer. Dermed handler effektbaseret økonomistyring også om principper for, hvordan den offentlige sektor skal ledes med udgangspunkt i en styrket decentral lederrolle baseret på større faglig og økonomisk beslutningskompetence. På konferencen Effekt 2019 præsenterer vi de nyeste erfaringer med effektbaseret økonomistyring i danske offentlige virksomheder. Mød en række eksperter i strategi, ledelse og økonomisk styring og hør deres erfaring fra danske kommuner, sygehuse og uddannelsesinstitutioner. Flere af indlæggene tager afsæt i erfaringerne fra bogen Strategi og styring med effekt, som præsenterer centrale og spændende erfaringer med effektbaseret økonomistyring fra den offentlige sektor. Alle deltagerne får bogen udleveret på konferencen. Målgruppe Konferencen er for alle, der beskæftiger sig med økonomistyring, strategi og ledelse hvad enten det er centralt eller decentralt. Det gælder både direktører, chefer og ledere i økonomiafdelinger samt fagforvaltninger, såvel som medarbejdere i økonomi- og planlægningsafdelinger, udviklingskonsulenter mv. Konferencen er også relevant for ledere, der vil deltage i udviklingen af en ny ledelses- og styringsmodel, der skaber decentrale frihedsgrader og nye rammer for fremtidens offentlige organisation. Ligeledes giver konferencen specialister med fokus på strategi, udvikling, styring, kvalitet og evaluering kompetencer til at deltage i den effektbaserede fremtid.

3 Programmet for dagen : Mulighed for kaffe og morgenmad : Velkomst og præsentation af programmet // Velkomst ved professor Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet samt introduktion til dagens program : Effekt- og værdibaseret økonomistyring: Metoder og teknikker // Som optakt til konferencen sætter Per Nikolaj Bukh rammerne for indlæggene ved at skitsere baggrunden for den store interesse for effektbaseret økonomistyring i alle dele af den offentlige sektor. Han vil desuden introducere os til de principper og metoder, vi skal høre mere om. I sit indlæg adresserer han spørgsmål som: Hvordan kan et strategisk effektfokus skabe ny velfærd? Hvad er forskellen på direkte og indirekte effektbaseret økonomistyring? Hvorfor kan Value Based Healthcare være fremtidens styringsmodel i sundhedsvæsenet? : Effektbaseret økonomistyring i kommunerne // Ved Jeanette Andreasen, stabschef for økonomi og HR i Odense Kommune og Trine Kragelund Jensen, stabs- og økonomichef i Velfærdsforvaltningen i Vejle Kommune Odense Kommune begyndte, som den første offentlige virksomhed i Danmark, at udvikle effektbaserede økonomistyringsmodeller for 6-7 år siden. Det faglige arbejde tog udgangspunkt i forandringsteorier og effektkæder, og der blev sat fokus på, hvordan de ressourcer, der sættes ind, medgår til aktiviteter og ydelser, der skaber resultater og effekt. Med udgangspunkt i analyser af incitamentsudfordringer ved den traditionelle budgettildeling har kommunen på en række områder ændret både organisering og styring. Indlægget adresserer spørgsmål som: Hvordan har Ældre- og Handicapforvaltningen arbejdet med effektbaseret økonomistyring? Hvad kræver det af organiseringen og hvilke datagrundlag skal understøtte styringen? Hvilke udfordringer er der i arbejdet med effektbaseret økonomistyring og hvad kan andre kommuner lære af erfaringerne kan mindre gøre det?

4 : Kaffepause : Differentieret budgettildeling på handicapområdet i Aalborg Kommune // Ved Sidse Kristensen, kontorchef i Ældre- og Handicapforvaltningens Økonomi- og Boligafsnit i Aalborg Kommune Effektbaseret økonomistyring har fokus på omkostningseffektivitet, mere præcise budgetter og bedre incitamenter. Det kræver ændringer i de sædvanlige takstmodeller. Aalborg Kommune har i nogle år arbejdet med faste takstkategorier og kapacitetsbudgetter for de sociale institutioner. Sidse Kristensen vil fortælle, hvordan styringsmodellen er tilrettelagt samt hvilke styrker og svagheder den har. Indlægget adresserer spørgsmål som: Hvordan udarbejdes differentierede takster og kapacitetsbudgetter? Hvilke krav stiller det til organisering, datagrundlag og dialog? Hvad er perspektiverne for nye styringsmodeller? : Diskussion og spørgsmål // Med udgangspunkt i formiddagens indlæg vil der være lejlighed til at stille spørgsmål og debattere perspektiverne for anvendelsen af nye styringsmodedeller og de krav det vil stille til organisering og ledelsesroller. Formiddagens indlægsholdere deltager i debatten, og Per Nikolaj Bukh fungerer som ordstyrer : Frokostpause : Værdibaseret styring af ortopædkirurgien i Region Nordjylland // Ved Helene Hedensted Bjerregaard, sundhedsøkonom på Aalborg Universitetshospital og Poul Hedevang Christensen, ledende overlæge på ortopædkirurgisk afdeling Farsø, Aalborg Universitetshospital I Region Nordjylland arbejdes der med effektbaseret styring i to delprojekter inden for diabetes samt hofte- og knæalloplastik. Indlægsholderne vil fortælle, hvordan der arbejdes med værdibaseret styring, herunder udvikling af outcomes og omkostningsopgørelser, hvordan der bruges data i det værdibaserede arbejde, samt om erfaringerne med effektbaserede bevillinger i en pay-for-performance model. Indlægget adresserer spørgsmål som: Hvordan inddrages patienterne og hvad er værdi i sundhedsvæsenet? Hvad er barriererne og mulighederne for inddragelse af kommuner og praktiserende læger? Hvordan kan en effektbaseret økonomisk model udvikles i sundhedsvæsenet?

5 : Effektbaseret styring af frafalds- og fremmødeindsatser i uddannelsessektoren // Ved Allan Andreasen Kortnum, direktør for Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier Taxameterstyringen af de selvejende uddannelsesinstitutioner, omprioriteringsbidrag og nye resultatmål stiller krav om prioritering og klare strategier. I sit indlæg vil Allan Kortnum tage afsæt i erfaringer fra både Aarhus Akademi og Herningsholm Erhvervsskole. Han vil vise, med udgangspunkt i de faglige, styringsmæssige og økonomiske udfordringer, som frafald på uddannelser indebærer, hvordan nye former for incitamentsbaserede styringsmodeller kan anvendes på dette område. Indlægget adresserer spørgsmål som: Hvilke udfordringer og incitamenter indebærer taxameterstyringen? Hvordan kan der arbejdes effektbaseret med frafald og studieintensitet? Hvordan kan en effektbaseret økonomimodel tilrettelægges, og hvad er erfaringerne? : Kaffepause : Nye partnerskaber og samarbejdsmodeller for sociale investeringer ved Herning Kommune // Ved Jette Søndergaard, chef for forretningsudvikling i Herning Kommune Den skarpe opdeling mellem det offentlige og det private arbejdsmarked blødes op i disse år. Nye partnerskaber vinder frem i bestræbelserne på at finde nye måder til at håndtere uløste, sociale udfordringer. Herning Kommune tilhører frontløberne inden for at modne nationale rammer for sociale investeringsprogrammer i Danmark og har selv ambitioner om at tackle sociale problemer ved anvendelse af nye kontraktmodeller. Indlægget adresserer spørgsmål som: Hvad er Herning Kommunes erfaringer, når det gælder samarbejde med private aktører om sociale investeringer? Hvilke konkrete investeringer har Herning Kommune valgt at foretage? Hvordan kan nye investerings- og betalingsmodeller skabe ny velfærd? : Perspektiver for effekt- og værdibaseret økonomistyring // Ved Per Nikolaj Bukh, professor Aalborg Universitet I det sidste indlæg tager Per Nikolaj os med op i helikopteren og vi får et bud på, hvordan fremtidens faglige og økonomiske styring kan udvikles. Selvom organisations-, ledelses- og styringsprincipper har undergået en markant forandring de sidste 10 år, er der masser af udfordringer, men der er endnu flere muligheder. Spørgsmålet er også, hvilket velfærdssamfund vi ønsker, og hvordan rollerne skal udfoldes. Per Nikolaj vil både give et bud på, hvad fremtiden med stor sikkerhed vil bringe, og hvad den også kunne bringe, hvis vi vil.

6 Indlægget adresserer spørgsmål som: Hvad er udenlandske erfaringer med sociale obligationer og investeringsprogrammer? Hvad skal der til for at visionen for det værdibaserede sundhedsvæsen kan realiseres? Hvordan kommer vi i gang, hvad kan lade sig gøre, og hvad kan vi opnå? : Diskussion og afslutning // Som afslutning på konferencen er der igen mulighed for at stille spørgsmål. Herudover vil Per Nikolaj opsummere indtryk og erfaringer fra konferencen.

7 Oplægsholdere på konferencen Allan Andreasen Kortnum Er direktør for Herningsholm Erhvervsskole, og har tidligere været blandt andet rektor på Århus Akademi, uddannelsesleder på Viborg Gymnasium og HF samt Viborg Katedralskole. Han er uddannet cand.mag. i historie og geografi og færdiggør januar 2018 en masteruddannelse i offentlig ledelse. Herningsholm Erhvervsskole består af tre uddannelsesområder: tekniske og merkantile erhvervsuddannelser i Herning og Ikast, Herningsholm Erhvervsgymnasium (HTX i Herning og HHX i Herning og Ikast) samt efteruddannelse i Herning. Helene Hedensted Bjerregaard Er sundhedsøkonom på Aalborg Universitetshospital og projektleder på regionens projekt om værdibaseret sundhed. Hun er uddannet cand.scient.med. fra Aalborg Universitet i 2013 og har især arbejdet med projekter, hvor kvalitet og økonomi kobles sammen. Lige nu arbejder hun særligt med patientrapporterede data og værdibaseret sundhed i fokus. Siden 2015 har hun undervist for COK i Sundhedsdata og DRG, kvalitet, patientsikkerhed og samfundsvidenskabelig metode. Jeanette Andreasen Er stabschef for økonomi og HR i Odense Kommune og har mange års erfaring i arbejdet med kommunal økonomistyring på ældreområdet. Hun har tidligere været dels økonomichef og dels stabs- og økonomichef i Vejle Kommunes Velfærdsforvaltning samt chef for Økonomisk Styring og Analyse i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning. Jeanette er særligt optaget af, at der udvikles helhed og sammenhæng i den økonomiske styring med et særligt fokus på den effektbaserede styring og herunder udvikling af understøttende styringsmodeller. Jette Søndergaard Er chef for forretningsudvikling i Herning Kommune. Hun har en mastergrad i læreprocesser fra Aalborg Universitet, en HA samt en HD i organisation. Igennem de seneste 10 år har Jette arbejdet med forretningsudvikling og udvikling af nytænkning af løsninger på komplekse problemstillinger i relation til social innovation og socialøkonomi. Poul Hedevang Christensen Har siden 2011 været ansat som ledende overlæge på ortopædkirurgisk afdeling Farsø, Aalborg Universitetshospital. Han er klinisk ansvarlig for det nationale projekt vedrørende værdibaseret sundhed inden for hofte- og knæalloplastikker og deltager desuden i den nationale arbejdsgruppe vedr. PRO-data. Poul er uddannet læge i 1990, speciallæge inden for hofte- og knæalloplastik kirurgi i 1999 samt Master i Public Governance fra CBS i 2016.

8 Sidse Kristensen Er kontorchef i Ældre- og Handicapforvaltningens Økonomi- og Boligafsnit i Aalborg Kommune. Tidligere har hun været ansat bl.a. i Ikast-Brande Kommune. Sidse er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet samt Master in Public Governance fra Aalborg Universitet. Sidse har siden 2008 arbejdet med styring af det specialiserede socialområde i kommunerne. Trine Kragelund Jensen Har siden januar 2018 været stabs- og økonomichef i Velfærdsforvaltningen i Vejle Kommune, men var forinden chef for økonomi & Effekt i Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune. Hun er uddannet cand.oecon. fra Aalborg universitet, og har siden 2003 arbejdet med Business Intelligence, økonomistyring og ledelse i kommunerne. Odense Kommune arbejder strategisk med effektstyring som nyt styringsparadigme.

9 Praktiske oplysninger og tilmelding Dato og tidspunkt 27. februar 2019 kl Sted Konferencen afholdes på Hotel Koldingfjord, Fjordvej 154, 6000 Kolding. Pris Prisen er kr. ekskl. moms pr. deltager, og dækker undervisning, bog, kursusmaterialer og forplejning. Tilmelding sker via COKs hjemmeside og tilmeldingsfristen er 30. januar Optagelse på aktiviteten sker i den rækkefølge, vi modtager tilmeldingerne, men kan stadig ske efter fristens udløb, hvis der er plads. Tilmeldingen er bindende efter fristens udløb.

10 Om professor Per Nikolaj Bukh Konferencen er organiseret af Per Nikolaj Bukh, der fungerer som ordstyrer. Han har sammen med Karina Skovvang Christensen udgivet bogen Strategi og Styring med Effekt (DJØF Forlag, 2018). Per Nikolaj er professor ved Aalborg Universitet, hvor han beskæftiger sig med økonomistyring, mål- og resultatstyring samt effektbaserede økonomimodeller. Han er en af landets førende eksperter i design af effektbaserede økonomistyringsmodeller og har mange års erfaring med praktiskorienterede udviklings- og undervisningsforløb. Herudover har Per Nikolaj Bukh rådgivet en række kommuner i forbindelse med indførelse af nye økonomistyringsmodeller. Han varetager også COKs undervisning i effektbasereret økonomistyring blandt andet på udviklingsforløbet Fremtidens Økonomistyring. Se yderligere information på Få bogen strategi og styring med effekt Alle deltagerne får et eksemplar af bogen Strategi og styring med effekt, som udgives af Per Nikolaj Bukh & Karina Skovvang Christensen i 2018 (DJØF Forlag). Bogen består af 19 kapitler skrevet af centrale praktikere og eksperter på området. Indlæggene på konferencen er baseret på udvalgte kapitler fra bogens kapitler, og du får et unikt indblik i de nyeste og mest spændende erfaringer. Per Nikolaj Bukh og Karina Skovvang Christensen har skrevet introducerende afsnit til de enkelte dele af bogen, der samlet set præsenterer state-of-the art inden for effektbaseret strategi, ledelse og styring i den offentlige sektor.

11

12 LÆR AT IMPLEMENTERE EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING Deltager du ikke på konferencen den 27. februar 2019? Hvis du ikke deltager på konferencen, har du stadig mulighed for at høre mere om effektbaseret økonomistyring ved at deltage på temadag den 21. januar 2019 på Hotel Koldingfjord. Temadagen er for alle, der beskæftiger sig med økonomistyring samt ledere og specialister, der vil deltage i udviklingen af en ny styringsmodel, der skaber decentrale frihedsgrader og nye rammer for fremtidens kommune. Deltagerne får et fælles grundlag for at forstå, hvorfor det er nødvendigt med nye økonomimodeller, hvilke principper de er baseret på, samt hvordan teknikkerne fungerer. Læs mere om temadagen om effektbaseret økonimistyring på COKs hjemmeside, hvor du også kan finde yderligere beskrivelser af indholdet. Temadagen er uafhængig af kurset Fremtidens Økonomistyring og alle uanset baggrund kan deltage. Forløbet kan også skræddersys til den enkelte kommunes behov og kan tilrettelægges som en intern inspirationsdag eller som en del af et internt udviklingsforløb, hvor Per Nikolaj Bukh hjælper med at udvikle effektbaserede økonomistyring. Lær endnu mere om fremtidens økonomistyring Vidste du, at COK sammen med Økonomidirektørforeningen (ØDF) udbyder landets mest specialiserede og praktisk anvendelige kursus i Økonomistyring? Læs mere om det intensive 8-dages kursus Fremtidens Økonomistyring på COKs hjemmeside. Sammen med professor Per Nikolaj Bukh har COK desuden afholdt uddannelses- og udviklingsforløb i flere kommuner. Forløbene udvikles helt fleksibelt og skræddersys efter

13 kommunens behov og ønsker. I nogle kommuner har der været tale om kursusforløb, hvor formålet har været at styrke økonomifunktionen ved at udvikle generelle kompetencer inden for implementering af nye økonomistyringsmodeller og -teknikker. I andre kommuner har formålet været at indføre specifikke nye teknikker. Læs mere om, hvordan der kan tilrettelægges interne udviklings- og kursusforløb i din kommune på COKs hjemmeside. Her kan du også se en mere detaljeret beskrivelse af konceptet, og du kan læse mere om, hvad tidligere deltageres udbytte har været.

TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING

TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING Kom til inspirationsdag og få den nyeste viden om fremtidens økonomiske styring i kommunen. Bliv inspireret af de mest visionære og nyskabende

Læs mere

TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING

TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING Kom til inspirationsdag og få den nyeste viden om fremtidens økonomiske styring i kommunen. Bliv inspireret af de mest visionære og nyskabende

Læs mere

TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING

TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING Kom til inspirationsdag og få den nyeste viden om fremtidens økonomiske styring i kommunen. Bliv inspireret af de mest visionære og nyskabende

Læs mere

Kommunal strategi og styring med effekt

Kommunal strategi og styring med effekt DEN 11. OKTOBER 2018 HOTEL KOLDINGFJORD Kommunal strategi og styring med effekt Kom og hør de nyeste erfaringer fra danske kommuner og få Per Nikolaj Bukhs bud på fremtiden. Du får bogen Strategi og styring

Læs mere

REUNION OG FOLLOW-UP SEMINAR OM FREMTIDENS ØKONOMISTYRING. Torsdag den 7. og fredag den 8. juni på Hotel Koldingfjord

REUNION OG FOLLOW-UP SEMINAR OM FREMTIDENS ØKONOMISTYRING. Torsdag den 7. og fredag den 8. juni på Hotel Koldingfjord REUNION OG FOLLOW-UP SEMINAR OM FREMTIDENS ØKONOMISTYRING Torsdag den 7. og fredag den 8. juni på Hotel Koldingfjord REUNION OG FOLLOW-UP SEMINAR OM FREMTIDENS ØKONOMISTYRING Hotel Koldingfjord, torsdag

Læs mere

Charlotte Juel Baungaard Helene Hedensted Bjerregaard Per Nikolaj Bukh Helene Bækmark Karina Skovvang Christensen

Charlotte Juel Baungaard Helene Hedensted Bjerregaard Per Nikolaj Bukh Helene Bækmark Karina Skovvang Christensen Om forfatterne Om forfatterne Charlotte Juel Baungaard har været Økonomichef i Gladsaxe Kommune siden 2012. Forud for det var hun i tre år regnskabschef i kommunen. Charlotte er uddannet økonom fra SDU

Læs mere

REUNION OG FOLLOW-UP SEMINAR OM FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

REUNION OG FOLLOW-UP SEMINAR OM FREMTIDENS ØKONOMISTYRING REUNION OG FOLLOW-UP SEMINAR OM FREMTIDENS ØKONOMISTYRING Hotel Koldingfjord, torsdag d. 9. juni og fredag d. 10. juni 2016 COK afholder reunion og follow-up seminar for alle nuværende og tidligere deltagere

Læs mere

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING M ere end 400 kommunale økonom im edarbejdere og ledere har indtil videre deltaget på uddannelsen. Tilm eld dig efterårsholdet nu! FREMTIDENS ØKONOMISTYRING - Design og udvikling af kommunens økonomiske

Læs mere

REUNION OG FOLLOW-UP SEMINAR OM FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

REUNION OG FOLLOW-UP SEMINAR OM FREMTIDENS ØKONOMISTYRING REUNION OG FOLLOW-UP SEMINAR OM FREMTIDENS ØKONOMISTYRING Hotel Koldingfjord, torsdag d. 8. juni og fredag d. 9. juni 2017 COK afholder reunion og follow-up seminar for alle nuværende og tidligere deltagere

Læs mere

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING FREMTIDENS ØKONOMISTYRING Effektbaseret økonomistyring: Deltag i udviklingen af fremtidens økonomistyring i din kommune Efteråret 2019 Et kursusforløb med professor Per Nikolaj Bukh FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

Læs mere

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING FREMTIDENS ØKONOMISTYRING Effektbaseret økonomistyring: Deltag i udviklingen af fremtidens økonomistyring i din kommune Foråret 2019 Et kursusforløb med professor Per Nikolaj Bukh FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

Læs mere

DEBATMØDE 1: UNDERSTØT UDVIKLINGEN PÅ SOCIALOMRÅDET KOMMUNALØKONOMISK FORUM 2018 DEBATMØDE 1. Understøt udviklingen på socialområdet

DEBATMØDE 1: UNDERSTØT UDVIKLINGEN PÅ SOCIALOMRÅDET KOMMUNALØKONOMISK FORUM 2018 DEBATMØDE 1. Understøt udviklingen på socialområdet KOMMUNALØKONOMISK FORUM 2018 DEBATMØDE 1: UNDERSTØT UDVIKLINGEN PÅ SOCIALOMRÅDET DEBATMØDE 1 Understøt udviklingen på socialområdet KOMMUNALØKONOMISK FORUM 2018 DEBATMØDE 1: UNDERSTØT UDVIKLINGEN PÅ SOCIALOMRÅDET

Læs mere

Forord. On résiste à l'invasion des armées; on ne résiste pas à l'invasion des idées Victor Hugo, Histoire d'un Crime, 1852

Forord. On résiste à l'invasion des armées; on ne résiste pas à l'invasion des idées Victor Hugo, Histoire d'un Crime, 1852 Forord On résiste à l'invasion des armées; on ne résiste pas à l'invasion des idées Victor Hugo, Histoire d'un Crime, 1852 Effekt er gennem de senere år blevet et centralt omdrejningspunkt for mange af

Læs mere

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING FREMTIDENS ØKONOMISTYRING Effektbaseret økonomistyring: Deltag i udviklingen af fremtidens økonomistyring i din kommune. Foråret 2018 Et kursusforløb med professor Per Nikolaj Bukh FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

Læs mere

ØKONOMI FOR DECENTRALE LEDERE

ØKONOMI FOR DECENTRALE LEDERE ØKONOMI FOR DECENTRALE LEDERE COK præsenterer i foråret 2016 et fire-dages kursusforløb i kommunal økonomi og decentral økonomistyring for decentrale ledere ØKONOMI FOR DECENTRALE LEDERE FORÅR 2016 2 ØKONOMI

Læs mere

ØKONOMI FOR DECENTRALE LEDERE

ØKONOMI FOR DECENTRALE LEDERE ØKONOMI FOR DECENTRALE LEDERE COK præsenterer i efteråret 2015 for første gang et fire-dages kursusforløb i kommunal økonomi og decentral økonomistyring for decentrale ledere ØKONOMI FOR DECENTRALE LEDERE

Læs mere

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING Nu som et intensivt kursus på 8 dage FREMTIDENS ØKONOMISTYRING Design og udvikling af kommunens styringsmodel med fokus på effekt- og resultatbaseret styring State-of-the-art viden om økonomistyring i

Læs mere

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING FREMTIDENS ØKONOMISTYRING Design og udvikling af kommunens styringsmodel med fokus på effekt- og resultatbaseret styring State-of-the-art viden om økonomistyring i kommunerne. Et kursusforløb i foråret

Læs mere

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING Nu som et intensivt kursus på 8 dage FREMTIDENS ØKONOMISTYRING Design og udvikling af kommunens styringsmodel med fokus på effekt- og resultatbaseret styring State-of-the-art viden om økonomistyring i

Læs mere

Direktører (oversættelse af politiske ambitioner og visioner til drift og udvikling)

Direktører (oversættelse af politiske ambitioner og visioner til drift og udvikling) VÆRDIBASERET STYRING I EN KLINISK HVERDAG - HELENE HEDENSTED, SUNDHEDSØKONOM HVEM STYRER HVAD? Politisk niveau (økonomiaftaler, budgetforlig m.m.) Direktører (oversættelse af politiske ambitioner og visioner

Læs mere

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING FREMTIDENS ØKONOMISTYRING Effektbaseret økonomistyring: Deltag i udviklingen af fremtidens økonomistyring i din kommune. Efteråret 2017 Et kursusforløb med professor Per Nikolaj Bukh FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

Læs mere

Fremtidens Skole: Ledelsesrummet og den økonomiske styring

Fremtidens Skole: Ledelsesrummet og den økonomiske styring Fremtidens Skole: Ledelsesrummet og den økonomiske styring Fremtidens Skole Kickoff, Faaborg-Midtfyn Kommune Den 9. marts 2017, kl. 16.30-21.00 Professor Per Nikolaj Bukh 2 Dette materiale: En workbook

Læs mere

Værdibaseret sundhed i en dansk kontekst

Værdibaseret sundhed i en dansk kontekst Svend Særkjær, Regionsdirektør i Region Nordjylland Værdibaseret sundhed i en dansk kontekst Regionernes Økonomi- og Styringskonference den 23. november 2018 Værdi som styrende mål for sundhedsvæsenet

Læs mere

Værdibaseret styring af ortopædkirurgien i Region Nordjylland, med udgangspunkt i patienter som får indsat hofte- eller knæalloplastik.

Værdibaseret styring af ortopædkirurgien i Region Nordjylland, med udgangspunkt i patienter som får indsat hofte- eller knæalloplastik. Værdibaseret styring af ortopædkirurgien i Region Nordjylland, med udgangspunkt i patienter som får indsat hofte- eller knæalloplastik. Ledende overlæge, Poul H. Christensen og Sundhedsøkonom Helene Hedensted

Læs mere

Per Nikolaj Bukh Karina Skovvang Christensen (red.) Strategi og styring med effekt

Per Nikolaj Bukh Karina Skovvang Christensen (red.) Strategi og styring med effekt Per Nikolaj Bukh Karina Skovvang Christensen (red.) Strategi og styring med effekt Djøf Forlag 2018 Per Nikolaj Bukh & Karina Skovvang Christensen (red.) Strategi og styring med effekt 1. udgave, 1. oplag

Læs mere

Statusnotat Værdibaseret sundhed

Statusnotat Værdibaseret sundhed Aalborg Universitetshospital - Økonomi Sundhedsøkonom Helene Cathrine Møholt Hedensted Direkte +4597661340 h.hedensted@rn.dk 9. august 2016 NOTAT Statusnotat Værdibaseret sundhed Baggrund og Formål Staten

Læs mere

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING FREMTIDENS ØKONOMISTYRING Effektbaseret økonomistyring: Deltag i udviklingen af fremtidens økonomistyring i din kommune Foråret 2019 Et kursusforløb med professor Per Nikolaj Bukh FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

Læs mere

National anvendelse af PRO i Danmark

National anvendelse af PRO i Danmark National anvendelse af PRO i Danmark Søren Overgaard Bestyrelsesmedlem, LVS Professor, Overlæge, dr.med. Ortopædkirurgisk afdeling, Odense Universitetshospital LVS- bestyrelsesmedlem; Ansvarlig for resort-området:

Læs mere

Hvor moden er kommunernes økonomistyring? Ulrik Bro Müller

Hvor moden er kommunernes økonomistyring? Ulrik Bro Müller Hvor moden er kommunernes økonomistyring? Ulrik Bro Müller Agenda Økonomifunktionen skal understøtte den strategiske økonomistyring som grundlag for effektive kommuner Vi mener, at økonomifunktionen skal

Læs mere

Adam Wolf, Administrerende direktør for Danske Regioner. Værdibaseret sundhed i en dansk kontekst

Adam Wolf, Administrerende direktør for Danske Regioner. Værdibaseret sundhed i en dansk kontekst Adam Wolf, Administrerende direktør for Danske Regioner Værdibaseret sundhed i en dansk kontekst Administrerende direktør Adam Wolf Danske Regioner Værdibaseret sundhed i en dansk kontekst Værdi som styrende

Læs mere

Market Access: Aktører og Stakeholders

Market Access: Aktører og Stakeholders Market Access: Aktører og Stakeholders Dato: 11.- 13. marts 2014 Sted: Lif Uddannelse, Lersø Parkalle 101, 2100 København Ø Dag 1 tirsdag 11. marts 2014 Kaffe og morgenbrød 09.00 09.30 Velkomst, Introduktion

Læs mere

LEDELSE AF RELATIONEL KOORDINATION I DET NÆRE SUNDHEDSVÆSEN

LEDELSE AF RELATIONEL KOORDINATION I DET NÆRE SUNDHEDSVÆSEN LEDELSE AF RELATIONEL KOORDINATION I DET NÆRE SUNDHEDSVÆSEN KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 13.11.2014 LEDELSE WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK LEDELSE AF RELATIONEL KOORDINATION I DET NÆRE SUNDHEDSVÆSEN I

Læs mere

KONFERENCE HVORDAN STYRER VI EFTER DET, DER GIVER VÆRDI?

KONFERENCE HVORDAN STYRER VI EFTER DET, DER GIVER VÆRDI? Region Hovedstaden UDVIKLINGS- HOSPITAL BORNHOLM KONFERENCE HVORDAN STYRER VI EFTER DET, DER GIVER VÆRDI? PROGRAM BORNHOLM DEN 25. APRIL 2018 FORORD Fremtidens sundhedsvæsen skal i højere grad styre efter

Læs mere

DIPLOMCLASS DIGITALISERING

DIPLOMCLASS DIGITALISERING Fra strategi til handling DIPLOMCLASS DIGITALISERING - nye begreber at begribe med og værktøjer at handle med Diplomclass i Digitalisering Diplomclass i Digitalisering er en uddannelse på diplomniveau

Læs mere

Region Hovedstaden KONFERENCE HVORDAN STYRER VI EFTER DET, DER GIVER VÆRDI?

Region Hovedstaden KONFERENCE HVORDAN STYRER VI EFTER DET, DER GIVER VÆRDI? Region Hovedstaden KONFERENCE HVORDAN STYRER VI EFTER DET, DER GIVER VÆRDI? PROGRAM BORNHOLM D. 25. APRIL 2018 FORMIDDAG - PLENUM 09.00-09.10 Velkommen ved moderator Trine Sick 09.10-09.35 Velkomst ved

Læs mere

CENTER FOR PUBLIC LEADERSHIP // CENTER FOR PUBLIC LEADERSHIP EFFEKTBASERET LEDELSE OG STYRING I DEN OFFENTLIGE SEKTOR

CENTER FOR PUBLIC LEADERSHIP // CENTER FOR PUBLIC LEADERSHIP EFFEKTBASERET LEDELSE OG STYRING I DEN OFFENTLIGE SEKTOR CENTER FOR PUBLIC LEADERSHIP // CENTER FOR PUBLIC LEADERSHIP EFFEKTBASERET LEDELSE OG STYRING I DEN OFFENTLIGE SEKTOR 2 // CENTER FOR PUBLIC LEADERSHIP VI VIL UDFORDRE OG OVERRASKE CPL udvikler ny viden

Læs mere

HOTEL KOLDING FJORD. Økonomidirektørforeningens. 2017: Styringsdilemmaer i praksis

HOTEL KOLDING FJORD. Økonomidirektørforeningens. 2017: Styringsdilemmaer i praksis 07-08.11.17 HOTEL KOLDING FJORD Økonomidirektørforeningens Årsmøde 2017: Styringsdilemmaer i praksis Program DAG 1: 08.30 Ankomst og morgenbuffet 09.30 Velkomst og introduktion til programmet v. Formand

Læs mere

Fra Beyond Budgeting til Effektiv Budgettering - et seminar om nye teknikker og metoder

Fra Beyond Budgeting til Effektiv Budgettering - et seminar om nye teknikker og metoder Målgruppe for seminaret: Alle, der beskæftiger sig med virksomhedens budgetlægning. Fra Beyond Budgeting til Effektiv Budgettering - et seminar om nye teknikker og metoder Et unikt og efterspurgt seminar,

Læs mere

ØKONOMISTYRING OG CONTROLLING I PRAKSIS

ØKONOMISTYRING OG CONTROLLING I PRAKSIS Fra foråret 2016 præsenterer vi i samarbejde med reflexio P/S en nyudviklet version af vores populære kursus Den kommunale Controller. Med dette nye praksisorienterede kursus sætter vi fokus på økonomistyring

Læs mere

SOL Kursusplan

SOL Kursusplan Kursus i Sundhedsvæsenets Organisation og Ledelse SOL 3 2019 Kursusplan Kursusadministration Helle Guldager Aaskoven Koncern HR Sundhedsuddannelser, Region Syddanmark, Damhaven 12, 7100 Vejle Email: hga@rsyd.dk

Læs mere

CHEF I TEKNIK OG MILJØ

CHEF I TEKNIK OG MILJØ CHEF I TEKNIK OG MILJØ En værdiskabende aktør i fremtidens velfærdssamfund DELTAG PÅ ÅRETS KONFERENCE DEN 17.-18. MARTS 2016 I KOLDING Chef i Teknik og Miljø En aktiv spiller i komplekse digitale processer

Læs mere

orretnings- dvikling Kursus i planlægning og implementering af vækstmuligheder

orretnings- dvikling Kursus i planlægning og implementering af vækstmuligheder orretnings- dvikling Kursus i planlægning og implementering af vækstmuligheder Akkrediteringsrådet Forskningsbaseret efteruddannelse Syddansk Universitet KURSUS 2 KURSUS Planlægning alene spænder ben for

Læs mere

EN SKOLE I FORANDRING

EN SKOLE I FORANDRING EN SKOLE I FORANDRING INKLUSION, FORANDRINGSLEDELSE OG VISIONER FOR GRUNDSKOLENS FREMTID KONFERENCE 10.03.2014 ODENSE CONGRESS CENTER GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK EN SKOLE

Læs mere

Ledelse i praksis. Kursusbeskrivelse hold 2

Ledelse i praksis. Kursusbeskrivelse hold 2 Ledelse i praksis Kursusbeskrivelse hold 2 Deltag i et praksisnært kursusforløb for ledere og kommende ledere på alle ungdomsuddannelser. Forløbet henvender sig til ledere med pædagogisk ansvar både erfarne-

Læs mere

NYE TRENDS. i samarbejde og organisering. Konference

NYE TRENDS. i samarbejde og organisering. Konference NYE TRENDS i samarbejde og organisering Konference 27. januar 2014 NYE TRENDS i samarbejdet og organisering Nye samarbejdsmodeller i sundhedsvæsenet skal understøtte sammenhængende og effektive patientforløb.

Læs mere

Per Nikolaj Bukh. Strategi med effekt. Læseeksemplar. Må ikke videredistribueres. djøf forlag

Per Nikolaj Bukh. Strategi med effekt. Læseeksemplar. Må ikke videredistribueres. djøf forlag Per Nikolaj Bukh Karina Skovvang ChristeNSen Strategi og styring med effekt Læseeksemplar. Må ikke videredistribueres. Danske erfaringer djøf forlag Per Nikolaj Bukh Karina Skovvang Christensen (red.)

Læs mere

ØKONOMISTYRING FORLØBSTAKSTER I ODENSE ÆLDRE OG HANDICAPFORVALTNING

ØKONOMISTYRING FORLØBSTAKSTER I ODENSE ÆLDRE OG HANDICAPFORVALTNING ØKONOMISTYRING 2017 - FORLØBSTAKSTER I ODENSE ÆLDRE OG HANDICAPFORVALTNING STIGENDE ØKONOMISKE UDFORDRINGER Demografisk udfordring Ubalance i køb og salg af pladser 140 Odense Kommune 2015 = indeks 100

Læs mere

Facilities Management - Ejendomsadministration Temadag om kommunal Facilities Management

Facilities Management - Ejendomsadministration Temadag om kommunal Facilities Management Temadag om kommunal Facilities Management Deltagere Den strategiske ledelse samt udviklingsmedarbejdere i kommunerne med tilknytning til den økonomiske og faglige styring af kommunernes ejendomsportefølje.

Læs mere

VELKOMMEN TIL MEDICINSK UDDANNELSESKONFERENCE

VELKOMMEN TIL MEDICINSK UDDANNELSESKONFERENCE VELKOMMEN TIL MEDICINSK UDDANNELSESKONFERENCE 7.-9. MAJ 2017 HOTEL OPUS I HORSENS VELKOMMEN TIL MUK 2017 PLENUM OPLÆGSHOLDERE FORELØBIGT PROGRAM FØLG MED I VORES KONFERENCE APP TILMELDING FORELØBIGT PROGRAM

Læs mere

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Kursus: Servicedesign 1 Serviceydelser udgør en stor andel af samfundsøkonomien. Ny teknologi ændrer eksisterende serviceydelser

Læs mere

Den værdiskabende bestyrelse

Den værdiskabende bestyrelse Den værdiskabende bestyrelse Et fleksibelt kursus, der styrker dig til at skabe værdi for og med bestyrelsen Akkrediteringsrådet Forskningsbaseret efteruddannelse Syddansk Universitet CERTIFICERET PROGRAM

Læs mere

Ledelse af professionelle læringsfællesskaber

Ledelse af professionelle læringsfællesskaber Ledelse af professionelle læringsfællesskaber Et handlings- og praksisorienteret udviklingsforløb for ledere, ledelsesteam, projektledere, teamledere og koordinatorer på alle former for uddannelsesinstitutioner.

Læs mere

Visioner for Den Sociale Investeringsfond. Karen Hækkerup Formand for Den Sociale Investeringsfond

Visioner for Den Sociale Investeringsfond. Karen Hækkerup Formand for Den Sociale Investeringsfond Visioner for Den Sociale Investeringsfond Karen Hækkerup Formand for Den Sociale Investeringsfond Formålet! Udbrede og udvikle tidlige og helhedsorienterede indsatser på de større velfærdsområder Give

Læs mere

DIPLOMCLASS DIGITALISERING. - fra strategi til eksekvering

DIPLOMCLASS DIGITALISERING. - fra strategi til eksekvering DIPLOMCLASS DIGITALISERING - fra strategi til eksekvering Diplomclass i Digitalisering Diplomclass i Digitalisering er en uddannelse på diplomniveau med teoretisk og praktisk indhold, samtidig med at der

Læs mere

2 0 1 4 T A G E N H D

2 0 1 4 T A G E N H D TAG EN HD 2014 HD GIVER FAGLIG BALLAST TIL AT AGERE I KOMPLEKSE GLOBALE AKTIVITETER Performance er et nøgleord i Alfa Laval og derfor er det utroligt vigtigt, at vores medarbejdere og ledere hele tiden

Læs mere

På vej mod.. en ny styring

På vej mod.. en ny styring Centerchef, Center for styring, økonomi og sammenhæng Naja Warrer Iversen Danske Regioner På vej mod.. en ny styring Ny styringsmodel fra stat til regioner Aftale om regionernes økonomi for 2018 Regeringen

Læs mere

Lær at bruge en systematisk og strategisk arbejdsform i dit arbejde med frivillige

Lær at bruge en systematisk og strategisk arbejdsform i dit arbejde med frivillige Lær at bruge en systematisk og strategisk arbejdsform i dit arbejde med frivillige Sådan får du en systematik og en rød tråd i dit arbejde med frivillige Få samskabelse til at blive en konkret arbejdsform

Læs mere

Effektbaseret styring: Frafald på ungdomsuddannelser Allan Kortnum

Effektbaseret styring: Frafald på ungdomsuddannelser Allan Kortnum Effektbaseret styring: Frafald på ungdomsuddannelser Allan Kortnum alk@herningsholm.dk Disposition Kort intro til taxametersystemet på det gymnasiale område Udfordringer på det enkelte gymnasium Casemodeller

Læs mere

På årskonferencen sætter vi fokus på de professionelle, der arbejder med borgerne, og vi vil diskutere en række problemstillinger:

På årskonferencen sætter vi fokus på de professionelle, der arbejder med borgerne, og vi vil diskutere en række problemstillinger: Borgeren i centrum har i længere tid været et plus-ord i den offentlige sektor. At sætte borgeren i centrum har været omdrejningspunkt for en række forskellige bevægelser: Forsøg på at komme væk fra en

Læs mere

DIPLOMCLASS DIGITALISERING. - fra strategi til eksekvering

DIPLOMCLASS DIGITALISERING. - fra strategi til eksekvering DIPLOMCLASS DIGITALISERING - fra strategi til eksekvering Diplomclass i Digitalisering Diplomclass i Digitalisering er en uddannelse på diplomniveau med teoretisk og praktisk indhold, samtidig med at der

Læs mere

Hvilke forventninger er der til sygeplejerskerollen, og hvad er kulturens betydning for læring, arbejdsmiljø og samarbejde?

Hvilke forventninger er der til sygeplejerskerollen, og hvad er kulturens betydning for læring, arbejdsmiljø og samarbejde? Du inviteres til konference om kvalitet i sygeplejerskeuddannelsen, som sætter fokus på de udfordringer, sygeplejerskeuddannelsen står overfor i forhold til sundhedsvæsenets udvikling og forandring. Konferencen

Læs mere

EFTERÅR 2015 ØKONOMIKONSULENTEN

EFTERÅR 2015 ØKONOMIKONSULENTEN EFTERÅR 2015 ØKONOMIKONSULENTEN Få trænet din konsulentfaglighed og styrket dine processuelle og organisatoriske kompetencer inden for kommunikation, rådgivning og vejledning ØKONOMIKONSULENTEN 1 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Ph.d. projekt Økonomistyring på det specialiserede socialområde

Ph.d. projekt Økonomistyring på det specialiserede socialområde Ph.d. projekt Økonomistyring på det specialiserede socialområde Anne Kirstine Svanholt, Randers Kommune, ØDF, AAU, COK & KMD Randers Kommune Disposition Formål med projektet og organisering Tilgang og

Læs mere

Nye trends. i samarbejde og organisering. Konference

Nye trends. i samarbejde og organisering. Konference Nye trends i samarbejde og organisering Konference 27. januar 2014 Nye trends i samarbejdet og organisering Nye samarbejdsmodeller i sundhedsvæsenet skal understøtte sammenhængende og effektive patientforløb.

Læs mere

Træning og kurser. Indholdsfortegnelse. Positive Devicance Academy

Træning og kurser. Indholdsfortegnelse. Positive Devicance Academy Positive Devicance Academy Træning og kurser Indholdsfortegnelse 1 Overblik... 1 2 Introduktion til PD som metode... 2 3 Træning i PD praksis... 4 4 Praktiske oplysninger... 7 1 Overblik PD Academy tilbyder

Læs mere

Sæt kursen for din virksomhed og bliv klar til fremtidens udvikling

Sæt kursen for din virksomhed og bliv klar til fremtidens udvikling Sæt kursen for din virksomhed og bliv klar til fremtidens udvikling Skab sammenhæng og synergi mellem mål, handleplan og et procesorienteret ledelsessystem Skab udvikling på baggrund af bevidst styring

Læs mere

REFERAT. Inger V. Rasmussen. Lone Bjerregaard Kristensen. Dagsorden for mødet: Ad 1 / Valg af ordstyrer

REFERAT. Inger V. Rasmussen. Lone Bjerregaard Kristensen. Dagsorden for mødet: Ad 1 / Valg af ordstyrer REFERAT Det lokale uddannelsesudvalg for den merkantile indgang samt HAKL udvalget ved Herningsholm Erhvervsskole. Onsdag den 8. februar 2017 kl. 08:30 10:00 Deltagere: Inger Stranddorf, Mona Syndergaard,

Læs mere

Administrationsbachelor - katalog over valgmoduler september 2015

Administrationsbachelor - katalog over valgmoduler september 2015 Administrationsbachelor - katalog over valgmoduler september 2015 Professionshøjskolen Metropol VIA University College (VIA UC) University College Lillebælt (UCL) University College Sjælland (UCSJ) University

Læs mere

Ledelseskommissionens medlemmer

Ledelseskommissionens medlemmer Ledelseskommissionens medlemmer Formand og medlemmer Kommissionen består af 1 formand og 9 medlemmer. Medlemmerne er ledere med solid ledelseserfaring fra forskellige dele af den offentlige og private

Læs mere

Kursuskatalog for udskolingslærer 2017/2018

Kursuskatalog for udskolingslærer 2017/2018 Kursuskatalog for udskolingslærer 2017/2018 Tilmelding sker via nedenstående link. https://survey.enalyzer.com/?pid=g3ff2k2m Eller via denne hjemmeside: www.ikast-brande.dk/uur Tilmeldingsfrist senest

Læs mere

HD 2. del Finansiel Rådgivning. En efteruddannelse indenfor bank, pension, forsikring og realkredit

HD 2. del Finansiel Rådgivning. En efteruddannelse indenfor bank, pension, forsikring og realkredit HD 2. del Finansiel Rådgivning En efteruddannelse indenfor bank, pension, forsikring og realkredit Rådgiver inden for den finansielle sektor Hvem henvender uddannelsen sig til? Medarbejdere inden for bank

Læs mere

Værdibaseret styring i det danske sundhedsvæsen muligheder og udfordringer. Mickael Bech Direktør, professor

Værdibaseret styring i det danske sundhedsvæsen muligheder og udfordringer. Mickael Bech Direktør, professor Værdibaseret styring i det danske sundhedsvæsen muligheder og udfordringer Mickael Bech Direktør, professor Gammel vin på nye flasker? 2 Hvad er værdibaseret styring? Måling af og opfølgning på outcome

Læs mere

DSKS årsmøde 9. januar 2009 Den Danske Kvalitetsmodel v. Anne Mette Villadsen, områdeleder,ikas

DSKS årsmøde 9. januar 2009 Den Danske Kvalitetsmodel v. Anne Mette Villadsen, områdeleder,ikas 1 2 DSKS årsmøde 9. januar 2009 Den Danske Kvalitetsmodel v. Anne Mette Villadsen, områdeleder,ikas 3 Formål med workshoppen Introducere til DDKM i kommunerne Kvalitetsudvikling At skabe et grundlag for,

Læs mere

Ny skole Nye skoledage

Ny skole Nye skoledage Skoleledelsesforløb 2013 KL og COK har i samarbejde med kommunale chefer og skoleledere tilrettelagt og udviklet et 3-dages udviklingsforløb for landets skoleledelser med henblik på at understøtte implementeringen

Læs mere

Konference om Psykiatrisk Sygepleje afholdes af Fagligt Selskab for Psykiatriske Sygeplejersker

Konference om Psykiatrisk Sygepleje afholdes af Fagligt Selskab for Psykiatriske Sygeplejersker Fagligt Selskab for Psykiatriske Sygeplejersker Konference om Psykiatrisk Sygepleje afholdes af Fagligt Selskab for Psykiatriske Sygeplejersker 3. og 4. Juni 2014 Hotel Faaborg Fjord Tema Brugerinddragelse,

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

FORUMlOO% Program for Ledelse og udvikling af Skole-it-strategi

FORUMlOO% Program for Ledelse og udvikling af Skole-it-strategi 23. september 2014 Program for Ledelse og udvikling af Skole-it-strategi I løbet af februar og marts 2015 gennemfører foreningen Forum100% i samarbejde med Danske Erhvervsskoler, Lederne og Gymnasieskolernes

Læs mere

CENTER FOR OFFENTLIG KOMPETENCEUDVIKLING. Kommunernes egen forening og læringspartner

CENTER FOR OFFENTLIG KOMPETENCEUDVIKLING. Kommunernes egen forening og læringspartner CENTER FOR OFFENTLIG KOMPETENCEUDVIKLING Kommunernes egen forening og læringspartner COK er specialister i kommunal udvikling, læring og kompetenceudvikling Som kommunernes egen forening og læringspartner

Læs mere

Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet

Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet Koncern HR, Stab 21.05.13/PG Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet God ledelse er en forudsætning for et effektivt og velfungerende sundhedsvæsen, som er karakteriseret ved høj

Læs mere

Kommissorium: Koncept for ansættelse, introduktion og onboarding

Kommissorium: Koncept for ansættelse, introduktion og onboarding Kommissorium: Koncept for ansættelse, introduktion og onboarding - Faglig og digital understøttelse Dato 12. marts 2018 Sagsnr.: 81.00.00-A26-2-17 Din reference Pernille Bang Tlf: +4587947119 Ansvarlige

Læs mere

ØKONOMISTYRING ANNO 2009

ØKONOMISTYRING ANNO 2009 Kursus i København d. 10. & 11. juni 2009 Kursus i Århus d. 15. & 16. juni 2009 Early bird rabat tilmeld dig inden 24. april og få 15% i rabat ØKONOMISTYRING ANNO 2009 de nye teknikker og metoder Økonomistyringens

Læs mere

BLIV KLOGERE PÅ DIN BYGHERRES BUSINESS CASE EXECUTIVE UDDANNELSE I FORRETNINGSUDVIKLING, ØKONOMI OG STRATEGISK LEDELSE

BLIV KLOGERE PÅ DIN BYGHERRES BUSINESS CASE EXECUTIVE UDDANNELSE I FORRETNINGSUDVIKLING, ØKONOMI OG STRATEGISK LEDELSE BLIV KLOGERE PÅ DIN BYGHERRES BUSINESS CASE EXECUTIVE UDDANNELSE I FORRETNINGSUDVIKLING, ØKONOMI OG STRATEGISK LEDELSE OVERORDNET FORMÅL MED UDDANNELSEN Danske Arkitektvirksomheder og CBS Executive udbyder

Læs mere

Et sammenhængende sundhedsvæsen hvordan? Onsdag den 30. maj torsdag den 31. maj 2018 Hotel Koldingfjord

Et sammenhængende sundhedsvæsen hvordan? Onsdag den 30. maj torsdag den 31. maj 2018 Hotel Koldingfjord Et sammenhængende sundhedsvæsen hvordan? Onsdag den 30. maj torsdag den 31. maj 2018 Hotel Koldingfjord ONSDAG 9.00-09.30 Registrering og morgenbuffet 9.30-10.00 Velkomst og præsentation ved sygeplejersker

Læs mere

Brænd igennem med din forskningskommunikation

Brænd igennem med din forskningskommunikation CENTER FOR KLINISK FORSKNING Brænd igennem med din forskningskommunikation - Et teoretisk og praktisk læringsforløb for ph.d.-studerende og andre forskningsaktive. Formål Kurset skal give ph.d.-studerende

Læs mere

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING Mere end 400 kommunale økonomimedarbejdere og ledere har indtil videre deltaget på uddannelsen. Tilmeld dig efterårsholdet nu! FREMTIDENS ØKONOMISTYRING - Design og udvikling af kommunens styringsmodel

Læs mere

Partnerskaber om kompetenceudvikling Konference 15. marts 2007 kl. 12.00 15.30 Nyborg Strand

Partnerskaber om kompetenceudvikling Konference 15. marts 2007 kl. 12.00 15.30 Nyborg Strand Partnerskaber om kompetenceudvikling Konference 15. marts 2007 kl. 12.00 15.30 Nyborg Strand Tilmelding på www.partnerskab-kompetence.socialfonden.net eller til Hanne Lindbo, hl@ats.dk, tlf. 89373491 Aarhus

Læs mere

Lederudvikling. Randers Kommune

Lederudvikling. Randers Kommune Lederudvikling 2010 2011 2012 Randers Kommune Pjece om lederudvikling Pjece om lederudvikling Pjecen om lederudvikling i Randers Kommune er udarbejdet af Personale og HR, december 2009. Pjecen er udsendt

Læs mere

Diplom i. erhvervsøkonomi

Diplom i. erhvervsøkonomi Diplom i erhvervsøkonomi HD 2 HD erhvervsøkonomisk diplomuddannelse Mange traditionelle job er på vej ud af arbejdsmarkedet. Fleksible medarbejdere er på vej ind de såkaldte omstillingsparate. Vi lever

Læs mere

DE TOPMOTIVEREDE UNGE

DE TOPMOTIVEREDE UNGE DE TOPMOTIVEREDE UNGE Mens mange unge kæmper med motivationen, er andre unge tændt af et brændende engagement men hvordan skabes motivation og engagement blandt unge? Konference på Center for Ungdomsforskning

Læs mere

EFTERÅR 2016 ØKONOMIKONSULENTEN

EFTERÅR 2016 ØKONOMIKONSULENTEN EFTERÅR 2016 ØKONOMIKONSULENTEN Få trænet din konsulentfaglighed og styrket dine processuelle og organisatoriske kompetencer inden for kommunikation, rådgivning og vejledning ØKONOMIKONSULENTEN 1 ØKONOMIKONSULENTEN

Læs mere

Masterplan for Social & Tilbud 2010-2013. Økonomidirektørforeningens årsmøde 2011

Masterplan for Social & Tilbud 2010-2013. Økonomidirektørforeningens årsmøde 2011 Masterplan for Social & Tilbud 2010-2013 Økonomidirektørforeningens årsmøde 2011 Baggrunden for projektforløbet 2010-2013? Borgernes behov og ønsker ændrer sig løbende synet på borgerne og deres behov

Læs mere

Indstilling om det videre arbejde med grundlaget for en fælles økonomistyringsmodel for Aarhus Universitet

Indstilling om det videre arbejde med grundlaget for en fælles økonomistyringsmodel for Aarhus Universitet for Indstilling om det videre arbejde med grundlaget for en fælles økonomistyringsmodel for 30. april 2009 for Der er i løbet af 2008 og 2009 udført en række aktiviteter i med henblik på at opnå en økonomistyring

Læs mere

Herning, den 19. september Vedr.: Ansøgning om udbud af 2-årig HF i forbindelse med gymnasiereformen

Herning, den 19. september Vedr.: Ansøgning om udbud af 2-årig HF i forbindelse med gymnasiereformen 1 - Ansøgning til Region Midt om udbud af 2-årig HF.pd Region Midtjylland Skottenborg 26 Postboks 21 8800 Viborg Herning, den 19. september 2016 Vedr.: Ansøgning om udbud af 2-årig HF i forbindelse med

Læs mere

KOMPETENCEUDVIKLING VIA MOBILITET: EUROPÆISK UDVEKSLING MED HOPE INSPIRATION FRA AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL. Man kommer hjem med en særlig energi

KOMPETENCEUDVIKLING VIA MOBILITET: EUROPÆISK UDVEKSLING MED HOPE INSPIRATION FRA AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL. Man kommer hjem med en særlig energi KOMPETENCEUDVIKLING VIA MOBILITET: EUROPÆISK UDVEKSLING MED HOPE INSPIRATION FRA AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL Man kommer hjem med en særlig energi EUROPÆISK UDVEKSLING MED HOPE INTRODUKTION Indsamling af

Læs mere

Hvorfor interprofessionel læring og samarbejde?

Hvorfor interprofessionel læring og samarbejde? Hvorfor interprofessionel læring og samarbejde? I dag er det ikke nok at være en faglig dygtig sundhedsprofessionel. Den sundhedsprofessionelle skal kunne indgå i et tværprofessionelt - og tværsektorielt

Læs mere

Velkommen til Selveje Danmarks

Velkommen til Selveje Danmarks Velkommen til Selveje Danmarks bestyrelsesuddannelse Velkommen til Selveje Danmarks bestyrelsesuddannelse Selvejende organisationer er under pres. Kommuner hjemtager arbejdsopgaver, kravene om kvalitet

Læs mere

E F T E R U D D A N N E L S E

E F T E R U D D A N N E L S E 2016 EFTERUDDANNELSE S Y D D A N S K U N I V E R S I T E T A L T K A N L A D E S I G G Ø R E F O R S K N I N G S B A S E R E T E F T E R U D D A N N E L S E REDAKTIO N Michael Dichow Lund, fuldmægtig Anne

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte som deltager... 2 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 3 Seminarer... 3 Læringsform...

Læs mere

Opsamling på seminaret Er dagkirurgi fremtidens kirurgi?

Opsamling på seminaret Er dagkirurgi fremtidens kirurgi? Opsamling på seminaret Er dagkirurgi fremtidens kirurgi? 13-12-2012 Sag nr. 12/641 Dokumentnr. 51443/12 Den 20. november 2012 holdt Danske Regioner seminaret, Er fremtidens kirurgi dagkirurgi? Det var

Læs mere

Før: Hvordan gik operationen? Snart: Hvordan har patienten det?

Før: Hvordan gik operationen? Snart: Hvordan har patienten det? NYHED / 5. DEC 2017 Ledende overlæge Poul Hedevang Christensen og overlæge Andreas Kappel kan med en nyudviklet prædiktionsmodel sortere patienter fra, som ikke vil have glæde af hofte- eller knæalloplastik.

Læs mere