Beskrivelse af specialklasserne på Møllevangskolen august 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beskrivelse af specialklasserne på Møllevangskolen august 2015"

Transkript

1 Beskrivelse af specialklasserne på Møllevangskolen august 2015 Grundoplysninger og Organisering Specialklasserne på Møllevangskolen kaldes hhv. F- og Kom-klasserne. Kom står for kommunikation Kom-klasserne er udsprunget af de tidligere amts-klasser for børn med høretab. Her går nu også børn, der ikke har høretab, men som har impressive, ekspressive og pragmatiske vanskeligheder. Det fælles for børnene i Kom-klasserne er, at de har vanskeligheder ift sprog og kommunikation. Børnene er i skoleåret 2015/16 opdelt i 5 hold: Kom2 (1. 2. årgang) Kom3 (2. 4. årgang) Kom4 ( årgang) Kom5 (7. 8. årgang). Kom6 (10. årgang) F-klasserne er alm. kommunale specialklasser for børn med generelle og specifikke vanskeligheder. Her har vi følgende klasser: 0.F (0. 1. årgang) 8. F ( årgang) 0.F, kom2 og kom3 udgør Trin 1 specialklasserne. Kom4, kom5, kom6, 8.F udgør Trin 2 specialklasserne. Målgruppe Alle specialklasser er sammensat med udgangspunkt i elevernes undervisningsfaglige og udviklingsmæssige behov. Således sikres fokus på såvel elevernes faglige som særlige vanskeligheder. Eleverne har forskellige vanskeligheder. Der kan være tale om generelle indlæringsvanskeligheder, specifikke vanskeligheder, opmærksomhedsvanskeligheder, kontaktvanskeligheder, læsestavevanskeligheder og sociale vanskeligheder. Specialklasserne er en del af Aarhus Kommunes samlede specialpædagogiske undervisningstilbud. Specialklasser organiseres og betjenes af PPR og Specialpædagogik i Børn og Unge, i daglig tale kaldet PPR S.

2 Elever pr. klasse 7-8 elever er den generelle klassestørrelse i kommunens specialklasser. Fysiske rammer Møllevangskolen er fysisk opdelt i 3 afdelinger: årgang har til huse på Østfløjen, hvor børnene fra årgang også går i SFO. Her har 0.F, kom2 og kom3 hjemlokaler årgang har lokaler på Vestfløjen, hvor børnene fra 3. og 4. årgang går i SFO. Her har kom4 og kom5 hjemlokale årgang har lokaler på de to etager i hovedfløjen Her har 8.F og kom6 hjemlokale Specialklasserne er fysisk fordelt på skolen ud fra to primære hensyn: 1. mulighed for at samarbejde med relevante andre specialklasser og 2. ønsket om, at børnene er tæt på jævnaldrende børn i distriktsklasser eller andre relevante spc. klasser ift at lette muligheden for legerelationer mv. Ved den gennemgribende renovering af skolen i 2005 var der særligt fokus på at optimere lydforholdene i alle vores lokaler primært for at sikre optimale læringsrammer for eleverne med høretab, men det har vist sig at være super godt for alle. SFO Børnene fra spc. klasserne på T1 har et særligt SFO tilbud, der samlet kaldes Pitten. I kommende skoleår er Pitten fordelt på flere lokaler. De 3 klasser har nemlig hver 2 lokaler til rådighed. Begge bruges i undervisningstiden ved holddeling mv. Det ene lokale er særligt indrettet med henblik på at skulle danne tryg ramme for børnene i SFO tiden. Efter aftale kan specialklassebørnene indgå i andre børnegrupper i SFOtiden, ligesom børn fra distriktsklasserne, der i særlig grad har brug for voksenstyrede aktiviteter, kan opholde sig i Pitten. Pitten har tilknyttet pædagoger med særlig interesse og uddannelse/erfaring med at arbejde med børn med særlige behov.

3 Undervisning og fritid Undervisningens indhold Undervisningen tilbydes i henhold til den til enhver tid gældende folkeskolelov, bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand samt gældende bekendtgørelse om undervisningstimetal i folkeskolen. Der undervises som udgangspunkt i hele folkeskolens fagrække. Som udgangspunkt deltager eleverne i de nationale test og i folkeskolens afgangsprøver FSA. I elevplanerne informeres forældrene om børnenes faglige niveau ift jævnaldrenes niveau. Skole og forældre drøfter løbende fra 8. klasse om hvorvidt der er behov for særlige aftaler ift FSA eller om der skal søges om fritagelse. Det overordnede mål med undervisningen er: At eleverne opnår mulighed for at udvikle sig, trives og lære. At eleverne tilegner sig de nødvendige faglige, personlige, sociale og kulturelle kompetencer, således at alle bliver i stand til at gennemføre et uddannelsesforløb og blive rustede til at deltage aktivt i samfundet. At elevernes forskellige forudsætninger og forskellige måder at lære på tilgodeses ved, at undervisningen målrettes det enkelte barn. Undervisningens tilrettelæggelse Der tages altid udgangspunkt i elevernes forudsætninger. Der etableres forudsigelige rammer og struktur for undervisningen og frikvartererne, bl.a. gennem brugen af specialpædagogiske hjælpemidler, herunder visuelle støttesystemer. Støttesystemerne implementeres, så de tilgodeser behovet for den enkelte elev og for klassen som helhed Der laves hvert år inden 1. oktober en grundig beskrivelse af den enkelte elevs aktuelle niveau og kommende mål i de enkelte fag og ift. sociale kompetencer (elevplan). For eleverne i kom-klasserne laves desuden relevante sproglige prøver af de lokale talehørelærere efter aftale med PPR. Beskrivelsen bruges til den årlige vurdering af, hvorvidt barnet er velplaceret i den konkrete spc. klasse ift at sikre den bedst mulige udvikling af det enkelte barn.

4 Beskrivelsen bruges naturligvis også i lærernes daglige arbejde med at tilrettelægge undervisningen. Vi har stadig større fokus på at højne elevernes sproglige niveau. I skoleåret 2010/11 startede vi konceptet, som vi kalder sprogbad. I ca. 8 uger deltager en af de lokale talehørelærere i ca. 10 ugentlige timer, som tilrettelægges med et relevant tema. Temaet er målrettet den pågældende aldersgruppe. Der er fx arbejdet med temaerne Bondegården, havnen, energi og Mit drømmeværelse. I sprogbadet tages der udgangspunkt i det sproglige arbejde og der arbejdes med såvel brug, indhold og form på sproget ud fra et konkret udgangspunkt. Ud fra den sproglige tilgang til emnet inddrages ture ud af huset samt besøg i klassen. Børnene testes før og efter sprogbadet, og vi har set rigtig gode resultater. Metoderne fra sprogbadet indgår i den almindelige undervisning i komklasserne. Undervisningen i spc. klasserne er opdelt i moduler a 90 minutter med faste hyppige skift mellem aktiviteterne. Der er i hvert modul såvel fællesaktiviteter som individuelt arbejde. Arbejdet med forudsigelighed, fast struktur og genkendelige rutiner er fælles for alle spc. klasserne på Møllevangskolen. Alle klasselokaler og faglokaler har Smartboards (interaktive tavler) som anvendes meget. Bærbare computere bruges ligeledes i undervisningen. Skolen har en høreteknisk ansvarlig og udnytter naturligvis de nyeste høretekniske hjælpemidler. Der anvendes i mindre omfang støttetegn i undervisningen for de elever, der har behov for dette, men der undervises ikke længere ved hjælp af tegnsprog. Personalet i specialklasserne har mulighed for at inddrage specialkonsulenter fra PPR og S (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Specialpædagogik) ift arbejdet. Det kan være for eksempel være ift arbejdet med trivsel i børnegruppen. Der er ligeledes et tæt samarbejde med de tilknyttede psykologer omkring enkeltbørns trivsel og faglige udvikling ligesom skolens tilknyttede talehørekonsulent inddrages ift enkeltelever.

5 Fritidstilbuddets indhold Der etableres ligeledes forudsigelige rammer for fritiden, bl.a. gennem brugen af specialpædagogiske hjælpemidler i det omfang de enkelte børn har behov for det. Børnene fra spc. klasserne på T1 har fortrinsret til Pitten, som er et særligt lokale på Østfløjen til elever, der har brug for stille aktiviteter i SFO tiden eller evt. en fysisk pause ved overgangen til SFO. Det vurderes individuelt hvilken SFO afdeling, de enkelte elever tilknyttes. Det er også muligt at blive tilmeldt den lokale SFO/klub for børn, der bor udenfor Møllevangskolens distrikt. Fra og med 5. årgang kan børnene skifte over til klubben på hhv. Musvågevej og Peter Fabersvej. Klubben på Peter Fabersvej har bla. en afdeling for børn med særlige behov (HC afdelingen). Det er muligt at fortsætte i SFO ud over 4. klasse, hvis det er med til at danne grundlag for den bedst mulige udvikling for det enkelte barn. Barnet kan ligeledes fortsætte med at gå i fritidstilbud i eget skoledistrikt, hvis det ikke er bosiddende i Møllevangskolens skoledistrikt. Det er kontaktpædagogens ansvar at sikre, at børnene får gode oplevelser hver dag i SFO. Det kan være udfordrende aktiviteter styret af en voksen, og det kan være fokus på at etablere trygge legerelationer evt. også med en voksen i baggrunden. Slettes: Korsang og jungleleg i gymnastiksalen er faste ugentlige aktiviteter. Ture ud af huset, kreative aktiviteter eller spil er andre eksempler på aktiviteter, som tilrettelægges for børnene. Lærere og pædagoger Herunder personalet i SFO Som udgangspunkt er personalet i specialklasserne specialuddannede eller har omfattende kendskab til specialpædagogik. Personalet har kompetencer inden for såvel ledelse af grupper, relationer, fagdidaktik og specialpædagogiske undervisningsteknikker og -metoder som eksempelvis brug af visuelle støttesystemer og kompenserende IT. Personalet har kendskab til konfliktløsning og forebyggelse af konflikter. Lærere og pædagoger i specialklasserne har erfaringer med at håndtere udfordringer i forbindelse med bl.a. adfærds- og kontaktformer. Personalet har kendskab til at søge viden om specialpædagogiske problemstillinger og derudfra forholde sig til udviklingsproblemer og relevante undervisningsprincipper.

6 Personalet tilbydes løbende sparring, så de nødvendige kompetencer er til stede ift de konkrete elever. SFO-pædagogerne har timer i klassen i undervisningstiden, sådan at de kender til hele barnets skoledag. Samarbejde mellem undervisning og fritidstilbud Der er løbende udveksling af informationer mellem undervisningen og fritidstilbuddet om det enkelte barns trivsel både med SFO og klub. Alle relevante parter deltager i netværkssamarbejde om det enkelte barn SFO og klub inviteres til at deltage i forældremøder, både for det enkelte hold/den enkelte klasse og for den samlede forældregruppe. Der er fælles fokus mellem skole og klub på, hvordan vi bedst og i samarbejde med forældrene ruster de unge til tiden efter folkeskolen. Fra og med skoleåret 2014/15 afvikles en del af de obligatoriske timer for trin2 klasserne i klubben. Det drejer sig primært om understøttende undervisning. Der er ligeledes tilbud om lektiehjælp i klubben og pædagoger fra klubben indgår som undervisere i tilvalgsfag for de ældste elever. I skoleåret 2015/16 er kom4, kom5, kom6 og 8.F del af denne aftale. Elevplaner og Pædagogiske handleplaner Der udarbejdes en elevplan en gang om året. Elevplanerne indeholder status, læringsmål, pædagogiske tiltag og indhold for undervisningen i dansk, matematik og engelsk samt en beskrivelse af barnets generelle trivsel og arbejdet med det sociale i klassen. Elevplanerne danner grundlag for en statusvurdering fra elevens lærere og fra SFO ift skolens udmelding til forældre, distriktsskole og PPR om, hvorvidt barnet er velplaceret ift skoletilbuddet. Dette sker ved udfyldelse af status-skema. Elevplanerne danner ligeledes grundlag for aftaler om nye mål for det enkelte barn, som afklares ved samtale mellem forældre og lærere umiddelbart inden 1. oktober. Fra skoleåret 2014/15 er indført årlige sprog- og læsekonferencer for alle spc. klasserne på Møllevangskolen. Her beskrives status og udviklingen for alle børn på de to områder. Der laves handleplaner for særlige indsatser ift klasser og enkeltbørn. Afdelingsleder, skoleleder og om muligt talehørelærer og talehørefagkonsulent deltager i konferencerne.

7 Skole-hjem samarbejdet Vi vægter en tæt kontakt mellem forældre og skole højt. Vi forventer at alle forældre bruger forældreintra, som personalet ser dagligt på hverdage. Skolens kontor formidler gerne kontakt til personalet. Ring på ml. kl. 8 og 15. Der afholdes 2 årlige skole/hjemsamtaler. Der afholdes et forældremøde for hver klasse/hold ved starten af nyt skoleår. Der afholdes fælles sommerfest for alle elever i spc. klasserne og deres forældre/søskendeonsdag i den næstsidste uge i skoleåret. Eleverne fra spc. klasserne og deres forældre deltager som udgangspunkt i skolens fælles arrangementer. Klasseforældrerådsmedlemmer vælges på opstartsforældremøderne. Optimalt er der en repræsentant fra hvert hold/klasse, som samarbejder med hhv. de øvrige klasser på trinnet i specialklasserne og også meget gerne med årgangen i distriktsklasserne. Se skolens hjemmeside for mere info om forventninger og praktiske oplysninger til klasseforældreråd. Forældrene i specialklasserne skal repræsenteres i skolebestyrelsen. Fokus på overgange Velkommen i specialklasse Indslusningsmøder: Når en elev er visiteret til en specialklasse afholdes indslusningsmøde på skolen. På indslusningsmødet orienteres forældrene om det specialpædagogiske tilbud, og der udveksles oplysninger på en sådan måde, at de modtagende lærere, pædagoger og PPR-psykolog får de bedste betingelser for at arbejde med eleven. Formålet med mødet er desuden at etablere et godt grundlag for det fremtidige skole/hjemsamarbejde samt at fremme samarbejdet mellem skole, fritid, socialforvaltning og øvrige relevante instanser. Indslusningsmødet danner basis for det første udkast til elevplanen, som det pædagogiske personale udarbejder i forlængelse af indslusningsmødet.

8 Statusmøder: Den årlige revisitation forberedes ved, at personalet i specialklassen udfylder statusskema. Statusmøder afholdes, hvis der er overvejelser om, at undervisningstilbuddet bør ændres eller ophøre. Statusmøder kan ligeledes afholdes, hvis forældre, specialklassen /ledelsen på skolen, ledelsen på elevens distriktsskole eller PPR og Specialpædagogik ønsker en drøftelse af nye tiltag. Afholdelse af statusmøder foregår i et samarbejde mellem PPR S- psykologen og skolen, hvor barnet går i specialklasse. Inklusion af specialklassernes elever i skolens almene klasser Møllevangskolen er en skole med en mangfoldig børnegruppe og det er vi glade for, fordi det ruster børnene til livet i et mangfoldigt samfund. Det er skolens mål, at børnene oplever fællesskab på tværs af klasser, alder, køn. etnicitet, særlige behov osv. samtidig med at vi ønsker at det enkelte barn bliver set som noget særligt. Vi arbejder med skolevenner, venskabsklasser, legepatrulje og vi blander gerne børn fra forskellige dele af skolen til idrætsdag mv. Alle hold/klasser har som udgangspunkt en venskabsklasse. Vi har gerne elever fra spc. klasserne i praktik i en distriktsklasse ligesom vi i sjældnere tilfælde går den anden vej og efter aftale med PPR har elever fra en distriktsklasse i en kortvarig praktik i en spc. klasse. Vi tilstræber at være kreative for at sikre det enkelte barn passende udfordringer i trygge rammer. Fra SFO til klub Der arrangeres besøg i klubben, når det vurderes, at barnet er ved at være parat til et skifte. Færdig med skolen Alle unge tilknyttes en UU vejleder. UU er Ungdommens Uddannelsesvejledning (link til UU Aarhus- Samsø) UUvejlederen for elever i spc. klasser er særligt uddannet til at kunne hjælpe med relevant råd og vejledning. Møllevangskolens UU vejleder for spc. klasserne hedder Karin Øgir. Kontaktoplysninger findes på skolens hjemmeside under menupunktet

9 Kontakt. Der er et tæt samarbejde med UUvejlederen og Møllevangskolen efter de fælles aftaler i Århus kommune. Inden januar 8. klasse skal den enkelte elev vurderes ift uddannelsesparathed. Er eleven ikke uddannelsesparat, så afholdes der samtaler mellem skolen og forældrene for at sikre det optimale samarbejde, sådan at den sidste tid i folkeskolen bliver brugt sådan, at eleven har den bedste plan for tiden efter folkeskolen. Det betyder at eleven kender til sine muligheder og har lavet en realistisk plan fx ud fra brobygningsbesøg mv. Der afholdes hvert år fælles informationsmøder for unge og deres forældre, både for unge med særlige behov og for unge der skal bruge de almene ungdomsuddannelser. Information om disse tilbud vil fremgå af intra. UUvejlederen deltager i relevante netværksmøder om elever fra klasse. Anden specialpædagogisk betjening. Alle specialklasser har tilknyttet psykologbistand fra PPR og Specialpædagogik. Den tilknyttede psykolog har til opgave at følge elevernes udvikling og involvere øvrige faggrupper, hvis det skønnes nødvendigt, eksempelvis informatikkonsulenten. Læsekonsulenterne i PPR og Specialpædagogik tilbyder vejledning til lærerne i forhold til specialklasseelever, hvor de specifikke læsevanskeligheder er en del af problemstillingen. Tale- hørekonsulenterne kan inddrages ved henvisning til talepædagogisk bistand. Tale- hørekonsulenterne tilbyder desuden vejledning vedr. generelle tale- sprogproblemer. Som forælder kan man selv henvende sig til PPR og Specialpædagogik. Mindst en gang om året tages stilling til, om undervisningstilbuddet i specialklassen bør fortsætte, ændres eller ophøre. Emnet tages op i forbindelse med den årlige statusdrøftelse, hvor PPR-psykologen medvirker. PPR-psykologen bidrager til samarbejdet omkring eleverne i

10 specialklassen, således at der tages udgangspunkt i den enkelte elevs forudsætninger og særlige behov. Psykologen kan inddrages i forbindelse med supervision af personale. Transport Ved indskrivningen er det psykologen i det konkrete PPR-team, der tager stilling til barnets transportbehov. Der tages udgangspunkt i, at eleven i videst muligt omfang klarer transporten selv. Ellers aftales taxakørsel. Der vil blive taget stilling til behovet i forbindelse med den årlige status. Transport til og fra skolen/undervisning bevilges af PPR. Transport fra fritidstilbud fx SFO til hjemmet søges hos egen sagsbehandler for elever, der er målgruppeafklaret og tilknyttet Handicapafdelingen, ellers er det PPR, som bevilger transport. Koordinator for specialklasserne Annemette Domino er kontaktperson ift de overordnede aftaler om transport. Skolens sekretærer hjælper gerne i forhold til evt. akut opståede problemer. Forældrene kontakter taxa ved sygdom mv. Barnets lærere ændrer taxa ift kortvarige ændringer af barnets skema (selvfølgelig efter aftale med forældrene) Koordinator laver varige ændringer fx ved ny skemaperiode. Netværksmøder Hvis der konstateres trivsels- og/eller udviklingsmæssige vanskeligheder hos et barn i Aarhus Kommune kan der afholdes et netværksmøde. På netværksmødet kan forældre og professionelle omkring barnet mødes i et tværfagligt netværk og drøfte, hvordan barnet eller den unge bedst støttes og hjælpes. De voksne tager hver især ansvar for deres del af opgaven. De professionelle er fagpersoner fra såvel socialforvaltningen som Børn og Unge. Visitationsprocedurer Link til PPR hjemmeside

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Tema Organisering Grundoplysninger I skoleåret 2012-13 har vi på Viby Skole fem specialklasser. 3 klasser for elever med specifikke vanskeligheder

Læs mere

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Tema Organisering Grundoplysninger Hasle Skole har to specialklasser. Begge begyndt som børnehaveklasse i henholdsvis 2010 og 2011. Klasserne har

Læs mere

Specialklasser Vorrevangskolen 2017/2018

Specialklasser Vorrevangskolen 2017/2018 Specialklasser Vorrevangskolen 2017/2018 Organisering Normering Vorrevangskolen har i skoleåret 2017/2018 15 specialklasser, der fordeler sig på 12 klasser for elever med generelle indlæringsvanskeligheder.

Læs mere

Beskrivelse af specialklasserne

Beskrivelse af specialklasserne Beskrivelse af specialklasserne Tema Organisering Grundoplysninger Specialklasserne på Holme skole er i princippet aldersmæssigt fordelt over alle årgange på 6 klasser. Vi har for tiden tre 4. klasser

Læs mere

Holme skoles specialklasser. - en naturlig del af skolen

Holme skoles specialklasser. - en naturlig del af skolen Holme skoles specialklasser - en naturlig del af skolen Profil for Holme Skoles specialklasser Kære forældre I denne pjece kan du læse om, hvordan vi ser på og organiserer en samlet skoledag for dit barn

Læs mere

SKÆRING SKOLES SPECIALKLASSER

SKÆRING SKOLES SPECIALKLASSER SKÆRING SKOLES SPECIALKLASSER Kære forældre I denne pjece kan I læse om, hvordan vi ser på og organiserer en samlet skoledag for dit barn i en specialklasse på Skæring Skole. Der er fra skoleåret 2019-2020

Læs mere

SKÆRING SKOLES SPECIALKLASSER

SKÆRING SKOLES SPECIALKLASSER SKÆRING SKOLES SPECIALKLASSER Kære forældre I denne pjece kan I læse om, hvordan vi ser på og organiserer en samlet skoledag for dit barn i en specialklasse på Skæring Skole. Vi håber, at vi på denne måde

Læs mere

Supercenter Sorø Borgerskole. Komplekse indlæringsvanskeligheder

Supercenter Sorø Borgerskole. Komplekse indlæringsvanskeligheder Supercenter Sorø Borgerskole Komplekse indlæringsvanskeligheder Sorø Kommune har etableret 4 særlige specialundervisningstilbud, kaldet Supercentre, som er oprettet efter Folkeskolelovens 20 stk. 2. Supercentrene

Læs mere

Ledelse: Skoleleder / aftaleholder Afdelingsleder med ansvar for administrativ og pædagogisk ledelse af specialklasserne Viceskoleleder

Ledelse: Skoleleder / aftaleholder Afdelingsleder med ansvar for administrativ og pædagogisk ledelse af specialklasserne Viceskoleleder Specialklasserække på Ådalsskolen Ådalsskolen er en kommunal folkeskole med ca. 350 elever beliggende i den vestlige del af Syddjurs kommune. På Ådalsskolen er der desuden en specialklasserække, der er

Læs mere

Anerkendelse fællesskab lyst til at lære SPECIALKLASSEN

Anerkendelse fællesskab lyst til at lære SPECIALKLASSEN Anerkendelse fællesskab lyst til at lære SPECIALKLASSEN Profil for specialklasserne på Specialklasserne på Haldum-Hinnerup er fortrinsvist et skoletilbud for børn og unge med generelle indlæringsvanskeligheder.

Læs mere

Grundlag for Roskilde kommunes specialklasser og tilhørende fritidstilbud for børn med generelle indlæringsvanskeligheder Udarbejdet i samarbejde mell

Grundlag for Roskilde kommunes specialklasser og tilhørende fritidstilbud for børn med generelle indlæringsvanskeligheder Udarbejdet i samarbejde mell Grundlag for Roskilde kommunes specialklasser og tilhørende fritidstilbud for børn med generelle indlæringsvanskeligheder Udarbejdet i samarbejde mellem Tjørnegårdskolen og PPR Formål med specialklasserne

Læs mere

Kontaktklasserne. Arden Skole

Kontaktklasserne. Arden Skole Kontaktklasserne Arden Skole 1 Målgruppe Kontaktklasserne med tilhørende SFO er en del af Mariagerfjord Kommunes undervisningstilbud til elever med vanskeligheder indenfor Autismespektret og tilgrænsende

Læs mere

Specialklasser Nørre Nissum Skole

Specialklasser Nørre Nissum Skole Giv børnene ret til at lege og lære at drømme og forme leve og være kun der hvor børn kan føle sig trygge gror det, de gamle kaldte for lykke Carl Scharnberg Specialklasser Nørre Nissum Skole Velkommen

Læs mere

Målgruppe og organisering.

Målgruppe og organisering. Målgruppe og organisering. Kalundborg kommune har pr 1.aug.2014 oprettet 3 inklusionscentre. Hvidebækskolen inklusionscenter Rynkevangskolen inklusionscenter Gørlev skole inklusionscenter Inklusionscentrene

Læs mere

INDSKOLINGEN UTTERSLEV SKOLE. I frikvarterne kan man besøge vores dyr i Darwin.

INDSKOLINGEN UTTERSLEV SKOLE. I frikvarterne kan man besøge vores dyr i Darwin. I frikvarterne kan man besøge vores dyr i Darwin. Utterslev Skole Skoleholdervej 20 2400 København NV mail@utterslevskole.kk.dk 33 66 92 00 INDSKOLINGEN 1. udgave 1. oplag 2014-06-19 Redaktion: Anne Jul,

Læs mere

MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER. Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats

MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER. Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats MINIGRUPPER Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats Vi vil skubbe til grænserne for fællesskabet for vi vil

Læs mere

BEKYMRET FOR DIT BARN?

BEKYMRET FOR DIT BARN? BEKYMRET FOR DIT BARN? PPR, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning har til opgave at tilbyde støtte, rådgivning og vejledning til forældre og personale i institutioner og skoler, i forhold til børn, hvis udvikling

Læs mere

Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen:

Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen: Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen: at eleverne undervises i folkeskolens fagrække og at de, i den udstrækningen de har forudsætningerne, kan gå til Folkeskolens

Læs mere

Optagelse på C-sporet sker, efter indstilling fra PPR (Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning), i visitationsudvalget.

Optagelse på C-sporet sker, efter indstilling fra PPR (Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning), i visitationsudvalget. Principper for C-sporet 1. Målgruppe Optagelse på C-sporet sker, efter indstilling fra PPR (Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning), i visitationsudvalget. C-sporet indgår sammen specialklasserækken A-gruppen

Læs mere

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune SK-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag med at tage hånd om alle

Læs mere

G-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

G-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune G-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag med at tage hånd om alle

Læs mere

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01 lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk 1 Velkommen til Børnehaven Neptun Børnehaven Neptun er en almindelig børnehave som efter mange års erfaring også varetager

Læs mere

M-klasse på mellemtrinnet på Jyllinge skole

M-klasse på mellemtrinnet på Jyllinge skole Tilbudsbeskrivelse M-klasse på mellemtrinnet på Jyllinge skole Formål: Det overordnede formål med M-klassen er at tilgodese intentionerne bag Roskilde Kommunes målsætning om den inkluderende skole og at

Læs mere

Specialklasserne på Beder Skole

Specialklasserne på Beder Skole Specialklasserne på Beder Skole Det vigtige er ikke det vi er men det vi godt kunne være kan være ikke kan være endnu men kan og skal blive engang være engang Inger Christensen. Det Beder skoles værdigrundlag

Læs mere

Specialklasser for elever med fysiske handicaps og indlæringsvanskeligheder

Specialklasser for elever med fysiske handicaps og indlæringsvanskeligheder Specialklasser for elever med fysiske handicaps og indlæringsvanskeligheder - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af kommunens specialklasser

Læs mere

BESKRIVELSE AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011

BESKRIVELSE AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011 BESKRIVELSE AF AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Daginstitutionsområdet side 3 1.1. Intensivt udviklingsforløb - 12 uger side 3 1.2. Længerevarende støtteforløb side

Læs mere

Formåls og indholdsbeskrivelse for Specialcenter Syd

Formåls og indholdsbeskrivelse for Specialcenter Syd Formåls og indholdsbeskrivelse for Specialcenter Syd Indledning I forbindelse med Ringkøbing-Skjern Kommunes ønske om kvalitetsudvikling af folkeskolen og centralisering af specialklasser i kommunen etablerede

Læs mere

Arbejdsgrundlag. for Gruppe 1 og Gruppe 2 på Holmegårdsskolen. Inddeling og målgruppe

Arbejdsgrundlag. for Gruppe 1 og Gruppe 2 på Holmegårdsskolen. Inddeling og målgruppe Arbejdsgrundlag for Gruppe 1 og Gruppe 2 på Holmegårdsskolen Inddeling og målgruppe Gruppe 1 og Gruppe 2 på Holmegårdsskolen er et specialundervisningstilbud til børn i Hvidovre Kommune. Målgruppen er

Læs mere

Specialcenter Kongehøj specialklasser med OU-funktion

Specialcenter Kongehøj specialklasser med OU-funktion Specialcenter Kongehøj specialklasser med OU-funktion Specialcenter Kongehøj er et af Aabenraa Kommunes tilbud til elever, der har særlige behov. Specialcenteret er en selvstændig afdeling af Kongehøjskolen.

Læs mere

Hurup Skoles. skole-hjemsamarbejde

Hurup Skoles. skole-hjemsamarbejde Hurup Skoles skole-hjemsamarbejde 16-03-2016 Skole-hjemsamarbejde Skolen anser et gensidigt forpligtende skole-hjemsamarbejde for at være den vigtigste forudsætning for, at eleven trives i skolen og opnår

Læs mere

Metroen. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

Metroen. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Metroen - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag med at tage hånd om alle børn

Læs mere

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Dr. Alexandrines Børnehave er en af de institutioner i Aarhus kommune som varetager opgaven med inklusion af børn med handicap. Med denne folder ønsker vi, at byde

Læs mere

Møllenyt nr. 4 2014 - med nyt fra Møllevangskolens hverdag set fra et voksen-perspektiv.

Møllenyt nr. 4 2014 - med nyt fra Møllevangskolens hverdag set fra et voksen-perspektiv. Møllenyt nr. 4 2014 - med nyt fra Møllevangskolens hverdag set fra et voksen-perspektiv. M4U børnenes skoleblad lever i bedste velgående. Næste nummer med børnehaveklassernes bidrag er på vej! Dette nummer

Læs mere

Pindstrupskolen Specialcenter Syddjurs

Pindstrupskolen Specialcenter Syddjurs Pindstrupskolen Specialcenter Syddjurs Pindstrupskolen er kommunens specialskoletilbud til børn, hvis behov for særlig støtte ikke kan tilgodeses i den almindelige folkeskole. Pindstrupskolen har som udgangspunkt

Læs mere

Djurslandsskolen. Indskolingen på Djursvej. En kommunal specialskole

Djurslandsskolen. Indskolingen på Djursvej. En kommunal specialskole Djurslandsskolen Indskolingen på Djursvej En kommunal specialskole Indskolingen på Djursvej Djurslandsskolen er placeret på tre adresser: Djursvej i Ørum Djurs, hvor indskoling og mellemtrin samt administration

Læs mere

Overordnet målsætning for Gl. Hjortespringskole:

Overordnet målsætning for Gl. Hjortespringskole: Overordnet målsætning for Gl. Hjortespringskole: Med udgangspunkt i folkeskolens formålsparagraf, visionen for et godt børneliv i Herlev, værdigrundlaget for skolerne i Herlev samt et konkret udgangspunkt

Læs mere

ELEVER OG FORÆLDRE Efterskolen på Refsnæs

ELEVER OG FORÆLDRE Efterskolen på Refsnæs ELEVER OG FORÆLDRE Efterskolen på Refsnæs Den nationale efterskole for unge med synsnedsættelse (8., 9. og 10. kl.) Indholdsfortegnelse Efterskolen for dig, som er ung og har en synsnedsættelse 03 Hvad

Læs mere

Kommunalt grundlag for lokale specialgrupper

Kommunalt grundlag for lokale specialgrupper Kommunalt grundlag for lokale specialgrupper Ved spørgsmål kontakt Specialpædagogisk konsulent Kristina Wetche Nikolaisen krn@norddjurs.dk Tlf. 24 96 55 32 I Norddjurs Kommune vil vi arbejde målrettet

Læs mere

KALUNDBORG KOMMUNES SPROGKLASSER

KALUNDBORG KOMMUNES SPROGKLASSER KALUNDBORG KOMMUNES SPROGKLASSER Sprogklasserne er Kalundborg kommunes skoletilbud for normaltbegavede børn med specifikke, sproglige vanskeligheder. I Sprogklasserne undervises der med særligt fokus på

Læs mere

Skole/hjem samarbejde og kommunikationspolitik på Nyager Skole

Skole/hjem samarbejde og kommunikationspolitik på Nyager Skole R Ø D O V R E K O M M U N E Nyager Skole Skole/hjem samarbejde og kommunikationspolitik på Nyager Skole Skole/hjem samarbejdet og kommunikationspolitikken er formuleret for alle involverede skolens parter.

Læs mere

ELEVER OG FORÆLDRE Efterskolen på Synscenter Refsnæs

ELEVER OG FORÆLDRE Efterskolen på Synscenter Refsnæs ELEVER OG FORÆLDRE Efterskolen på Synscenter Refsnæs Den nationale efterskole for unge med synsnedsættelse (8., 9. og 10. kl.) Indholdsfortegnelse Efterskolen for dig, som er ung og har en synsnedsættelse

Læs mere

Hurup Skoles. skole-hjemsamarbejde

Hurup Skoles. skole-hjemsamarbejde Hurup Skoles skole-hjemsamarbejde Dato 14-05-2014 Skole-hjemsamarbejde Skolen anser et gensidigt forpligtende skole-hjemsamarbejde for at være den vigtigste forudsætning for, at eleven trives i skolen

Læs mere

Gruppeordning på Gadstrup Skole

Gruppeordning på Gadstrup Skole Gruppeordning på Gadstrup Skole Formål Formålet med gruppeordningen er at give børn med autismespektrumforstyrrelser et skoletilbud, hvor elevernes særlige behov tilgodeses, så de trives optimalt og udnytter

Læs mere

Visitationsprocedurer Vejen Kommune

Visitationsprocedurer Vejen Kommune Visitationsprocedurer Vejen Kommune Hvem kan visiteres til et specialtilbud?... 2 Hvad skal skolen gøre, når en elev skal visiteres til et specialtilbud?... 2 Visitationsproceduren i Dagtilbud & Skoleafdelingen...

Læs mere

Tjørnegårdskolen. Handleplan. Specialklasser for børn med. generelle indlæringsvanskeligheder

Tjørnegårdskolen. Handleplan. Specialklasser for børn med. generelle indlæringsvanskeligheder Handleplan Tjørnegårdskolen Specialklasser for børn med generelle indlæringsvanskeligheder og tilhørende fritidstilbud i basis-sfo på Tjørnegårdskolens SFO og i basis-klub Sct. Georgs Gårdens klub. Overordnet

Læs mere

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner.

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner. 28.10.17 Langhøjskolen skolen som fælles projekt Inklusionshandleplan Langhøjskolen har tydelig retning og lederskab i forhold til arbejdet med inkluderende læringsmiljøer, hvilket sikrer en tydeligere

Læs mere

LABYRINTEN. Vi er forskellen

LABYRINTEN. Vi er forskellen LABYRINTEN Vi er forskellen LABYRINTEN MASSER AF GLADE BØRN OG UNGE Velkommen til Labyrinten Det er en stor ting at starte på en ny skole, og derfor skal I både føle jer trygge og overbeviste. Det vil

Læs mere

Sammenhængskraft i skolens interne overgange mellem afdelinger og mellem skoler

Sammenhængskraft i skolens interne overgange mellem afdelinger og mellem skoler Sammenhængskraft i skolens interne overgange mellem afdelinger og mellem skoler Overgangsmodellen er obligatorisk. I modellen kan der være mulighed for supplerende opgaver til inspiration og som aftales

Læs mere

Arbejdsgrundlag for gruppeordningen Gruppe26/27

Arbejdsgrundlag for gruppeordningen Gruppe26/27 Indledning Hvidovre november 2011 Arbejdsgrundlag for gruppeordningen Gruppe26/27 Gruppe 26/27 (Gr. 26/27) er et undervisningstilbud til børn i Hvidovre Kommune. Børnene i Gr. 26/27 er normaltbegavede

Læs mere

Målgruppebeskrivelse. Fysiske rammer. at de kan have sociale vanskeligheder. Specialtilbuddet til elever med generelle

Målgruppebeskrivelse. Fysiske rammer. at de kan have sociale vanskeligheder. Specialtilbuddet til elever med generelle Mariager Skole Målgruppebeskrivelse at de kan have sociale vanskeligheder Specialtilbuddet til elever med generelle indlæringsvanskeligheder i Mariagerfjord Kommune er placeret på Mariager Skole (8. 10.kl.)

Læs mere

Inkluderende tiltag på. Dronninggårdskolen. Dronninggårdskolen. Grænsen for inklusion finder vi hos os, de voksne, der er omkring barnet.

Inkluderende tiltag på. Dronninggårdskolen. Dronninggårdskolen. Grænsen for inklusion finder vi hos os, de voksne, der er omkring barnet. Inkluderende tiltag på Dronninggårdskolen Grænsen for inklusion finder vi hos os, de voksne, der er omkring barnet. Jørn Nielsen Dronninggårdskolen Rønnebærvej 33 2840 Holte Tlf.: 4611 4500 Dronninggaardskolen@rudersdal.dk

Læs mere

Den specialpædagogiske indsats på Søholmskolen

Den specialpædagogiske indsats på Søholmskolen Skjoldenæsvej 70 4174 Jystrup 57 62 73 37 www.soeholmskolen.dk Den specialpædagogiske indsats på Søholmskolen - principper og organisering Der arbejdes mod et rummeligt og fleksibelt skolemiljø, hvor mangfoldighed

Læs mere

G-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

G-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune G-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af kommunens G-klasser. Hvis du ønsker at vide mere om den enkelte G-klasse, er du velkommen

Læs mere

Filstedvej 16, 9000 Aalborg, telefon 98 16 00 33. Centerklasserne

Filstedvej 16, 9000 Aalborg, telefon 98 16 00 33. Centerklasserne Filstedvej 16, 9000 Aalborg, telefon 98 16 00 33 Centerklasserne Januar 2008 Skolen er ikke for livet, og livet indretter sig ikke efter skolen, det er skolen, som skal indrette sig efter livet Karen Blixen

Læs mere

Strukturklasser og indskolingsklasser

Strukturklasser og indskolingsklasser Strukturklasser og indskolingsklasser - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag

Læs mere

Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2015 Fredensborg Kommune

Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2015 Fredensborg Kommune Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2015 Fredensborg Kommune 2 Indholdsfortegnelse Kære forældre...4 Nye oplevelser...5 Hvad lærer man i børnehaveklassen?...6 Skole-hjem-samarbejdet...7

Læs mere

Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020

Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020 Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020 Hvem kan visiteres til et specialtilbud?... 2 Hvad skal Vejen Kommunes Folkeskoler og Friskoler gøre, når en elev skal visiteres til et specialtilbud?... 2

Læs mere

Velkommen til Rundhøjskolen

Velkommen til Rundhøjskolen Velkommen til Rundhøjskolen Kære forældre Vi byder med denne folder velkommen til Rundhøjskolen, og vi ønsker hermed at tegne et billede af, hvad Rundhøjskolen er for en skole. Vi er den stærke lokale

Læs mere

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Side 2 Inklusion i skolerne Sådan gør vi i Fredensborg Kommune I Fredensborg Kommune arbejder vi for, at alle de børn, der kan have udbytte af det,

Læs mere

Skolebestyrelsens principper for Lindbjergskolen

Skolebestyrelsens principper for Lindbjergskolen Skolebestyrelsens principper for Lindbjergskolen Indholdsfortegnelse Princip for klassedannelse ved skolestarten... 2 Princip for fællesarrangementer for eleverne i skoletiden... 3 Princip for ekskursioner

Læs mere

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune SK-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af kommunens SK-klasser. Hvis du ønsker at vide mere, er du velkommen til at kontakte

Læs mere

Skolens kontakt informationer

Skolens kontakt informationer AKT2 på Aars Skole Skolens kontakt informationer Aars skole AKT-afdelingen Kirkegade 4 Tlf.: 99 66 88 00 AKT2: 20121580 Pædagogisk leder for AKT-afdelingen: Helle Stender Tlf.: 99 66 88 02 E mail:hst@vesthimmerland.dk

Læs mere

Børne- og Undervisningsforvaltningen/SH + ÅB + LFB November 2008. Brøndagerskolen

Børne- og Undervisningsforvaltningen/SH + ÅB + LFB November 2008. Brøndagerskolen Børne- og Undervisningsforvaltningen/SH + ÅB + LFB November 2008 Brøndagerskolen Generelt om Brøndagerskolen Brøndagerskolen er en kommunal specialskole for børn og unge med autisme og generelle indlæringsvanskeligheder.

Læs mere

K-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

K-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune K-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag med at tage hånd om alle

Læs mere

Program Kort velkomst og gennemgang af aftenens program

Program Kort velkomst og gennemgang af aftenens program Torsdag den 19. juni 2014 kl. 18.30-20.00 Program Kort velkomst og gennemgang af aftenens program Kort orientering om overskrifterne i skolereformen Hvordan implementeres skolereformen på Brovst Skole,

Læs mere

Rønde skoles special-klasser

Rønde skoles special-klasser Rønde skoles special-klasser Special-klasserne på Rønde skole er et skoletilbud for børn og unge med generelle indlærings vanskeligheder, hvis udvikling kræver særlig hensynstagen, der ikke kan tilgodeses

Læs mere

Specialklasserne pa Limfjordsskolen Struer. - En del af Struer Kommunes specialpædagogiske undervisningstilbud.

Specialklasserne pa Limfjordsskolen Struer. - En del af Struer Kommunes specialpædagogiske undervisningstilbud. Specialklasserne pa Limfjordsskolen Struer - En del af Struer Kommunes specialpædagogiske undervisningstilbud. Struer Kommune, februar 2017 Indhold Indledning... 3 Målgruppe... 3 Visitation... 3 Organiseringsform

Læs mere

Anerkendelse Fællesskab Lyst til at lære INDSKOLINGEN

Anerkendelse Fællesskab Lyst til at lære INDSKOLINGEN Anerkendelse Fællesskab Lyst til at lære INDSKOLINGEN Kære elever og forældre I denne folder kan I læse om, hvordan vi organiserer og vægter undervisningen i indskolingen på Haldum-Hinnerup Skolen. Vi

Læs mere

Sammenhængskraft i skolens interne overgange mellem afdelinger og mellem skoler

Sammenhængskraft i skolens interne overgange mellem afdelinger og mellem skoler Sammenhængskraft i skolens interne overgange mellem afdelinger og mellem skoler Overgangsmodellen er obligatorisk. I modellen kan der være mulighed for supplerende opgaver til inspiration og som aftales

Læs mere

Principper for skolehjemsamarbejdet

Principper for skolehjemsamarbejdet Principper for skolehjemsamarbejdet Skole-hjemsamarbejdet tager udgangspunkt i folkeskolelovens formål: 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder

Læs mere

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Indhold 3 5 6 7 8 9 Inklusion i Dragør Kommune at høre til i et fællesskab Faglighed Organisering Forældresamarbejde

Læs mere

Vordingborg Kommunes årshjul for arbejdet med visitation til specialpædagogisk bistand

Vordingborg Kommunes årshjul for arbejdet med visitation til specialpædagogisk bistand Vordingborg Kommunes årshjul for arbejdet med visitation til specialpædagogisk bistand Årshjul for arbejdet med visitation er et arbejdsredskab til brug for Vordingborg Kommunes skoler der beskriver arbejds-

Læs mere

SKOLEREFORM forældreinfo

SKOLEREFORM forældreinfo SKOLEREFORM forældreinfo Toftevangskolen og den nye skolereform Den 1. august 2014 træder folkeskolereformen i kraft på alle folkeskoler. Det betyder også for eleverne på Toftevangskolen, at de vil møde

Læs mere

Dato? What? Why? How? Who? Kendskab til børn i supplerende skoletilbud. Kendskab til børn i specialundervisningstilbud

Dato? What? Why? How? Who? Kendskab til børn i supplerende skoletilbud. Kendskab til børn i specialundervisningstilbud Dato? What? Why? How? Who? Visitationsdrøftelser lokalt på skolerne. Hele året. Det aftales lokalt hvor ofte man mødes. Samarbejde læringskonsulent og inklusionsmedarbejder. Læringskonsulent holder faste

Læs mere

Velkommen på Hældagerskolen. Informationsfolder til nye forældre

Velkommen på Hældagerskolen. Informationsfolder til nye forældre Velkommen på Hældagerskolen Informationsfolder til nye forældre Kære forældre At starte i skole er et kæmpe skridt både for dit barn, men også for dig som forælder. Vi har derfor lavet denne folder, da

Læs mere

Starttrinnet - et sted med hjerterum

Starttrinnet - et sted med hjerterum Starttrinnet - et sted med hjerterum Indledning Starttrinnet er begyndelsen på et langt skoleliv. Det er en vigtig periode af skoleforløbet, hvor der skal skabes et godt forældresamarbejde, et solidt fagligt

Læs mere

Inklusionsstrategi for Skanderup-Hjarup Forbundsskole

Inklusionsstrategi for Skanderup-Hjarup Forbundsskole Skanderup Hjarup Forbundsskole Dato 9. maj 2012 Sagsbehandler Johan Wentzel Helms Direkte telefon 79 79 77 92 E-mail jowh@kolding.dk Inklusionsstrategi for Skanderup-Hjarup Forbundsskole Skanderup-Hjarup

Læs mere

Velkommen til AKT-tilbud CTU i Jammerbugt Kommune

Velkommen til AKT-tilbud CTU i Jammerbugt Kommune Velkommen til AKT-tilbud CTU i Jammerbugt Kommune På Aabybro Skole og på Fjerritslev Skole tilbydes der specialklasseundervisning for kommunens elever med behov for særlige hensyntagen og støtte indenfor

Læs mere

Indhold. Principper, jf. basistilsyn i Aarhus Kommune. Principper, jf. basistilsyn i Aarhus Kommune... 1

Indhold. Principper, jf. basistilsyn i Aarhus Kommune. Principper, jf. basistilsyn i Aarhus Kommune... 1 Principper, jf. basistilsyn i Aarhus Kommune Indhold Principper, jf. basistilsyn i Aarhus Kommune... 1 Principper for undervisningens organisering... 2 Principper for skolens arbejde med elevernes udvikling

Læs mere

Specialafdeling Egely

Specialafdeling Egely Specialafdeling Egely Specialafdeling Egely henvender sig til elever, der har brug for vidtgående specialundervisning samt en specialpædagogisk tilgang, der kan imødekomme de udfordringer eleverne kommer

Læs mere

Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole

Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole Skole-hjemsamarbejdet er afgørende for at eleverne udvikler sig mest muligt. Derfor har Rødovre Skole udarbejdet følgende retningslinjer, der beskriver: 1. Princip

Læs mere

HVERDAGEN I EN SpEcIAlklASSE

HVERDAGEN I EN SpEcIAlklASSE HVERDAGEN I EN Specialklasse SAMTALEBILLEDER Billedserie til brug ved samtale, når et barn skal i specialklasse PPR og Specialpædagogik har udarbejdet en billedserie, som kan give nogle informationer omkring

Læs mere

Metroen. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

Metroen. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Metroen - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af Metroen. Hvis du ønsker at vide mere, er du velkommen til at kontakte Frejlev Skole. I

Læs mere

Himmelev - et behandlingstilbud til børn og unge. Information til forældre

Himmelev - et behandlingstilbud til børn og unge. Information til forældre Himmelev - et behandlingstilbud til børn og unge Information til forældre Himmelev - kort fortalt Kort fortalt Himmelev er Region Sjællands døgn- og dagtilbud til børn og unge med autismespektrumforstyrrelser.

Læs mere

Det tværfaglige samarbejde i. Fredensborg Kommune. Information til forældre

Det tværfaglige samarbejde i. Fredensborg Kommune. Information til forældre Det tværfaglige samarbejde i Fredensborg Kommune Information til forældre Kære Forældre Glade børn er fundamentet for arbejdet med børn og unge i Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune arbejder målrettet

Læs mere

Specialafdelingen på Lykkesgårdskolen

Specialafdelingen på Lykkesgårdskolen Specialafdelingen på Lykkesgårdskolen Specialafdelingen på Lykkesgårdskolen er et skoletilbud, der henvender sig til elever med generelle indlæringsvanskeligheder. Eleverne kommer fra hele Varde Kommune

Læs mere

Visitation januar 2016

Visitation januar 2016 Visitation januar 2016 Et historisk rids Skoleår Antal indstillinger Antal visitationer 2010/11 165 1 2011/12 189 1 Inklusionsressourcen omlægges delvist 2012/13 146 1 2013/14 135 1 Inklusionsressourcen

Læs mere

Velkommen i vores folkeskoler

Velkommen i vores folkeskoler Velkommen i vores folkeskoler Oktober 2018 Center for Skole og Dagtilbud Velkommen i skole Egedal Kommune byder velkommen til vores folkeskoler. At starte i skole er begyndelsen på en ny og vigtig tid

Læs mere

Skolereformen på Farstrup Skole 2014/2015

Skolereformen på Farstrup Skole 2014/2015 Skolereformen på Farstrup Skole 2014/2015 Indledning For at give alle medarbejdere, elever og forældre et fundament at starte på i forbindelse med implementeringen af folkeskolereformen 2014, har vi udarbejdet

Læs mere

Skolens ledelse Didaktisk leder

Skolens ledelse Didaktisk leder Skolens ledelse Didaktisk leder Ledelse af sup. undervisning og vejledning Ledelse af skolens udvikling Ledelse af ressourcemøder Faglig indsatser ift. dansk, matematik, naturfag, dansk som andet sprog

Læs mere

Rammer for specialundervisning 2010/2011 på Nærum Skole

Rammer for specialundervisning 2010/2011 på Nærum Skole Rammer for specialundervisning 2010/2011 på Nærum Skole Indholdsfortegnelse Side 1: Side 2: Side 2: Side 2: Side 3: Side 3: Side 4: Side 5: Side 5+6: Side 6: Indledning Prioritering og fordeling af specialundervisningsresurserne

Læs mere

FOLKESKOLEREFORM 2014

FOLKESKOLEREFORM 2014 INFORMATIONSMØDE 2 FOR FORÆDLRENE DEN 10. JUNI 2014 SAMSØGADES SKOLE Tjek ind Velkomst v. Martin Præsentation af mødets program Mål for mødet PROGRAM 16.00 Tjek ind 16.10 Samsøgades Skole - version 2.0

Læs mere

For at opnå så succesfuldt og udbytterigt et skoleforløb på Trivselscenter Ulvedal som muligt, arbejder vi ud fra denne pædagogiske grundholdning:

For at opnå så succesfuldt og udbytterigt et skoleforløb på Trivselscenter Ulvedal som muligt, arbejder vi ud fra denne pædagogiske grundholdning: Trivselscenter Ulvedals pædagogik Pædagogisk grundholdning Nystartede elever på Trivselscenter Ulvedal kæmper erfaringsmæssigt med et lavt selvværd med manglende tro på egne evner i både sociale og faglige

Læs mere

Ferslev Skole. Inklusion begynder i hovedet.

Ferslev Skole. Inklusion begynder i hovedet. Ferslev Skole Inklusion begynder i hovedet. Handleplan for inklusion Forældreinformation Januar 2013 1 Indledning Inklusion betyder, at alle børn har lov til at gå på distriktsskolen og flere børn kan

Læs mere

Principper for Skole-SFO-hjemsamarbejdet på Munkekærskolen

Principper for Skole-SFO-hjemsamarbejdet på Munkekærskolen MUNKEKÆRSKOLEN 2.8 Principper for Skole-SFO-hjemsamarbejdet på Munkekærskolen Mål: Eleverne på Munkekærskolen skal opleve at aktørerne omkring dem samarbejder om den enkelte elevs, gruppens og klassens

Læs mere

1. Princip om skolen som et fælles projekt

1. Princip om skolen som et fælles projekt 1. Princip om skolen som et fælles projekt Alle elever, lærer og forældre deltager aktivt i at gøre skolen til et fælles projekt for at understøtte at alle elever trives og føler sig som en vigtig del

Læs mere

Skolebestyrelsens principper for samarbejde mellem forældre og skole/børnehave

Skolebestyrelsens principper for samarbejde mellem forældre og skole/børnehave Skolebestyrelsens principper for samarbejde mellem forældre og skole/børnehave - opdateret august 2015 - Forma l og værdigrundlag: Det er formålet, at samarbejdet med hjemmet skal bygge på et ligeværdigt

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Espergærdeskolen

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Espergærdeskolen PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Espergærdeskolen DETALJERET RAPPORT 2009 sammenlignet med 2007 1. Svaroversigt Skole - med rapport 1 Forældre 17 Lærer 22 Elev 85 1 2.

Læs mere

Principper(Revideret efterår 2013)

Principper(Revideret efterår 2013) Principper(Revideret efterår 2013) Principper for skole/hjem-samarbejde bestyrelsen, skolens ledelse, pædagoger og lærerne arbejder for, at skole/hjem samarbejdet har gode rammer og muligheder. 1. ns ledelse

Læs mere

Specialklasse på Fryndesholm Skole. Regnbuen. Elever med generelle indlæringsvanskeligheder

Specialklasse på Fryndesholm Skole. Regnbuen. Elever med generelle indlæringsvanskeligheder Specialklasse på Fryndesholm Skole Regnbuen Elever med generelle indlæringsvanskeligheder Overordnet i Regnbuen Elevgruppen i Regnbuen er elever med generelle indlæringsvanskeligheder. Det betyder, at

Læs mere