NÆVNENES Hus. Tvis lighedsnævnet KENDELSE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NÆVNENES Hus. Tvis lighedsnævnet KENDELSE"

Transkript

1 NÆVNENES Hus Tvis lighedsnævnet KENDELSE ar sagt ar Tvistighcdsnævnct den 16. april 2018 i sag A v/ Flemming Grønsund, Faglig Fælles Forbund mod B I sagens behandling har som raste medlemmer aftvistighcdsnævnet deltaget landsdommer Ida Skouvig (formand), advokat Elisabeth la Cour (DA) og advokat Pernille Leidersdorff-Emst (LO). Endvidere har som særligt sagkyndige medlemmer deltaget kommunikationskonsulent Stephan Vinther Petersen, udpeget af GLS-A, og gruppeformand Thomas Møller, udpeget af Fagligt Fælles Forbund. Denne sag drejer sig om betaling af løn, særlig opsparing og pension og om godtgørelse for mangelfuldt ansættelsesbevis. A har ved sin faglige organisation, Fagligt Fælles Forbund, ved klageskrift modtaget den 29. marts 2017, indbragt sagen for Tvistigheds nævnet med påstand om, at B, til ham skal betale i alt ,36 kr. med procesrente fra de enkelte ydelsers forfaldsdato. Påstanden er opgjort således: Krav iforbi11delse med praktikperioden løn og feriepenge heraf særlig opsparing pension I alt 1.917,47 kr ,28 kr ,89 kr ,64 kr. Krav i forbindelse med skoleopholdet løn særlig opsparing 6.088,89 kr ,99 kr.

2 feriepenge pension I alt 9.857,81 kr ,03 kr ,72 kr. Mangelfuldt ansællclsesbevis ,00 kr. B har nedlagt påstand om frifindelse. Sagen har været behandlet mundtligt på et møde i Tvistighedsnævnet dl!n 21. marts A, der havde lovligt forfald, deltog ikke i mødet. Sagl!n har tidligere været berammet til behandling den 29. juni og den 8. november 2017, men er begge gange blevet omberammet på grund af A's sygdom. Efter de seneste oplysninger om A's sygdom er der ikke udsigt til, at A vil kunne give møde inden for den nærmeste fremtid. Formanden for Tvistighedsnævnct har derfor eftl!r anmodning fra A men mod protest fra B bestemt, at sagen undtagelsesvis kan behandles uden A's tilstedeværelse. Sagsfremstilling Den kollektive overenskomst inden for uddannelsesområdet er Jordbrugsoverenskomsten mellem Gartneri-, Land-, og Skovbrugets Arbejdsgivere og Fagligt Fælles Forbund. Overenskomsten er ikke tiltrådt af virksomheden. Den 16. september 2013 bevilligede X Kommune A, født den 14. november 1977 revalidering for en periode fra den 8. marts 2013 til den 30.juni Den JO. december 2013 blev der oprellet en uddannelsesplan for A af N1 fra Center for erhvervsrettede uddannelser X (X), hvorefter A skulle uddannes som landbrugsassistent/landmand. Af uddannelsesplanen fremgik, at grundforløbet afsluttedes den 16. januar Der blev indgået en aftale mellem X Kommune og B om, at han skulle have A i virksomhedspraktik efter 42 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats i perioden fra den 2. juni 2014 til den 31. august Aftalen blev efterfølgende forlænget for perioden fra den I. september 2014 til den 31. december Af aftalen fremgår bl.a., at formålet var at øge A's aktivitetsniveau, således at han efterfølgende kunne starte på en elevplads som landbrugsmedhjælper, og at arbejdstiden var 1-37 timer ugentligt. Det var endvidere angivet, at A ikke skulle presses, at han skulle arbejde i sit eget tempo og efter formåen, og at der skulle tages hensyn til hans psykiske tilstand. Uddannelsesplan for A blev revideret den I. december Af den reviderede uddannelsesplan fremgik under punktet "Trin I", at A skulle være i praktik hos B i 13 måneder fra den 1. januar 2015 til den 31. januar 2016 og derefter i Hovedforløb I i 4 måneder fra den 1. februar 2016 til den 3. juni Under punktet "Trin 2" var anført, at A skulle være i praktik hos B i 1 måned i perioden fra den 4. juni 2016 til den 30. juni 2016, og at der derefter forventedes at være en praktikperiode på 14 måneder fra den I. juli 2016 til den 4. september 2017 og Hovedforløb 2 fra den 5. september 2017 til den 31. januar For den sidste praktikperiode var der ikke anført en praktikvirksomhed.

3 Mellem A og B blev der herefter den 11. december 2014 indgået en uddannelsesaftale, hvorefter A skulle udd.innes som landbrugsassistent, trin I, med uddannelsesperiode fra den I. januar 2015 til den 30. juni Aftalen omf allcde ifølge punkt 6 i aftalen "Hovedforløb". Den kollektive overenskomst inden for uddannelsesområdet var angivet som "GLA-N3F, og der var sat kryds i rubrikken, hvorefter l 1nnen udgør den gældende mindstebetaling for elever fastsat ved kollektiv overenskomst inden for uddannelsesområdet, Det fremgik ikke af uddannelsesaftalen, at A var voksenelev. Af et dokument, dateret den 25. marts 2015, som er underskrevet af B's ægtefælle, men som ikke er underskrevet af A, fremgår, at det er aftalt, at ekstraubejde i forbindelse med såarbejde afregnes med summe timesats for alle timer. B udbetalte løn til A for perioden fra den I. januar 2015 til den 31. januar 2016, og A modtog lønsedler for disse udbetalinger. Efter at A i februar 2016 var startet på Hovedforløb I, skrev han i en mail af 29. februar 2016 til B, at han var lidt forundret over den lønseddcl, som hun havde modtaget, fordi der kun var udbetalt løn for 51,50 timer. B's ægtefælle, n2, svarede herefter ved mail af samme dug: "Din løn er for resten af januar - altså den 2 I/ 1-31 / I. Herefter er du startet på H 1, og skal have revalideringsydelse fru kommunen ligesom du fik på grundforløbet. Din uddannelsesplan er tilsendt kommunen. Samtidig kan du få refunderet din bogpakke smut supplerende materialer, som I bruger på skolen. Du kan få dækket transport 24 km (retur). Jeres studietur er jeg ikke klar over om kommunen dækker, men det er værd at spørge. Dine feriepenge står til rådighed pr I /5, men der er du jo på skole. De kan så hæves til afholdelse af ferie i juni måned. Herefter vil du så være klar til påbegynde en ny uddannelsesaftale." Ved mail af 30. juni 2016 til B bad A om at få oplyst, hvornår han fik sine feriepenge. Ved mail af I. juli 2016 svarede B, at A skulle meddele sin nuværende arbejdsgiver, hvornår han ønskede at holde ferie, og at der derefter ville blive udbetalt feriepenge for det antal dage, han holdt ferie. Desuden anførte B følgende: "Dit ansættelsesforhold på X er ophørt, derfor skal og er alle dine feriepenge overført/indbetalt via dataløn til din feriekonto pr 30/ " A svarede herefter ved mail af 2. juli 2016 følgende: "Grundet vores uddannelsesaftale vil jeg efter hovedforløb I komme til at mangle 4 ugers praktik hos jer. B informerede mig om, at jeg skulle afvikle ferie for denne periode, hvilket er gjort. Ergo skal jeg enten have udbetalt løn eller ferie for denne periode. "

4 Af en udskrift f rn lndkomstregisteret fremgår, at A i perioden fra den I. fcbru.1r 2016 til den 30. juni 20 I 6 modtog revalideringsydclse. Den 2. december 2016 blev der afnoldt mæglingsmøde i Det faglige udvalg for jordbrugets uddannelser, hvor det ikke lykkedes at forlige sagen, der herefter blev indbragt for Tvistighedsnævnel. Den 28.juni 2017 indbetalte B et beløb på kr. til AER. På betalingsbilaget fra bank Y er ud for beløbsmodtager anført: "AER - til bag.søg." Af en udateret mail med overskriften "Vedr. A" fra X Kommune til Fagligt Fælles Forbund fremgår følgende: "Som aftalt hermed beregning af løntilskud pr. time udbetalt til arbejdsgiver X med start I. I.I 5: Mindsteløn for voksenansat kr. 128,37 pr. time incl. fas t tillæg= kr ,56 pr. måned og elevløn for I. år kr pr. time= ,86 pr. måned. Forskellen udgør kr ,70 x 12 måneder: 1924 timer =60,91 pr. time, som forhøjes til nærmeste løntilskudssats, som er kr. 74,05 (2015-tal). Retsgrundlaget Af erhvervsuddannelseslovens 55 fremgår bl.a.: "Uddannelsesaftalen skal angive den løn, praktikvirksomheden skal betale til elever under praktikophold samt under skoleophold, der er omfattet af aftalen. Stk. 2. Lønnen skal mindst udgøre den løn, der er fastsat ved kollektiv overenskomst inden for uddanne I sesområdet." Forklaringer B har bl.a. forklaret, at han har kendt A, siden A var barn. A bor tæt ved gården og er ofte kommet hos indklagede og hans ægtefælle. De har bl.a. passet ham som barn i en uge, mens hans forældre var på ferie, og de havde et tæt forhold til ham. For ca. 15 år siden var A desuden ansat i en kortere periode på gården som landbrugsmedhjælper. A var invalidepensionist, men kom på et tidspunkt i et revalideringsforløb med henblik på at blive uddannet som landbrugsassistent. Han var selvmordstruet og kunne ikke gennemføre grundforløbet, og derfor gik indklagede efter en henvendelse fra kommunen med til, at A kunne komme i en form for praktik hos ham i en periode. Det førte til, at A fik taget et grundforløb, og han skulle derefter have en egentlig praktikplads. A kunne ikke få en praktikplads andre steder, og derfor gik indklagede, som kun ønskede det bedste for A, med til også at lave en praktikaftale med ham. Det var ikke på noget tidspunkt tanken, at indklagede også skulle betale for A under det efterfølgende hovedforløb 1 på skolen. A skulle have en praktikperiode på 14 måneder, men da han først kunne starte

5 den I. januar 2015, kunne han ikke nå al rn en praktikperiode på mere end 13 måneder, inden hovedforl thet startede den I. februar 2016, N3, der var socialrådgivcr og fra kommuncn, sagde, al dcl var i orden. De kunne bare placerc dcn sidstc måneds praktik efter skolcforløbet, og det ville ikkc få betydning for indklagcdes pligt til at betale for A under skoleforløbet, idel A under skoleforløbet ville modtage revalideringsydelsc. Det var skolen, der luvede alle papircrnc, b,idc uddannelscsplancn og uddannclses.iflalen, og han skrcv dercfler undcr på udd.innelsesaftalen uden at gøre sig kl.irt, at den var formuleret sådan, al han også skulle betalc for A under skoleophoklel. A startede dercfter i praktikforløbet. I oktobcr 2015 fort.ilte A indklagede, al han havde lavet en aftale med N4, som havde en gård i nabolaget, om, al han skulle arbejde der, men A blev hos dcm, indtil han startede i skoleforløbet den I. februar I praktiktiden modtog indklagede tilskud fra kommunen til aflønning af A, og indklagede udbetalte løn til A som anført på de fremlagte lønsedler. Da A den I. februar 2016 startcdc på skolcforløbct, stoppede indklagcdc mcd at udbetale løn til ham, og A modtog herefter revalideringsydeisen direkte fra kommunen. På cl tidspunkt kontaktede A ham, som det fremgår af den fremlagte mail, fordi han ikke kunne forslå beløbet på den sidste lønscddel. Efter at A havde fået at vide, at baggrunden herfor var, al han fremover ville modtage rcvalidcringsydelse fra kommunen, hørte indklagede ikke mere fra ham vedrørende aflønningen. Under skoleforløbet havde A adskillige undervisningsfri dage, men han mødte ikke op på gården for al arbejde, og indklagede tog dette som udtryk for, at A - ligesom han selv - var af den opfattelse, al der ikke længere var noget aftaleforhold mellem dem. Da skoleforløbet var slut, mødte A heller ikke op hos indklagede, og indklagede gik ud fra, at A derefter arbejdede hos N4. Han forlangte ikke af A, at han skulle møde op den sidste måned, idet han ikke havde noget ønske om "at vælte A". A fik udbetalt sine feriepenge, da han bad om det. Indklagede modtog for den periode, hvor A var på skoleophold, et beløb fm Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB). Han havde ikke søgt om det, men modtog beløbet automatisk. Han har efterfølgende betalt beløbet tilbage til AUB, som det fremgår af den fremlagte betalingsanvisning fra Bank Y. Det er rigtigt, at beløbet er tilbagebetalt på et tidspunkter, der ligger efter mæglingsmødet den 2. december Han betalte det, da der kom en opkrævning fra AUB. I praktikperioden har A holdt 5 feriefridage. Han holdt således en fridag i marts 2015 for at deltage i en begravelse, i juli havde han fri for at tage med sine børn i Bon Bon-Land, i oktober havde han fri for at besøge arbejdsformidlingen, og mellem jul og nytår havde han to fridage. N2 har bl.a. forklaret, at hun er gift med B. Hun var ansat af kommunen som mentor for A, der bl.a. led af ADHD. Han havde ikke mulighed for anden ansættelse end hos dem, idet han ikke kunne overskue situationen, når han fik at vide, at han skulle udføre en bestemt opgave. Hos dem var der "højt til loftet", og den primære opgave var at sikre, at A holdt fokus på opgaven. Hun havde et indgående kendskab til A, idet A var kommet hos hende og ægtefællen, siden han var IO år. Han havde været hos dem, når forældrene var på ferie, han havde spist hos dem, og han havde i øvrigt været hos dem meget, når han havde fri fra skole. Han havde desuden i en kortere periode for en del år siden en praktikplads hos dem, men den rendte han fra, da han kom et andet sted hen. Da han i anden omgang havde brug for at komme i praktik, hjalp hun ham med at få det ordnet, så han kunne komme i praktik hos dem. Virksomheden blev i den forbindelse godkendt som praktikvirksomhed udelukkende for, at de kunne tage A i praktik. I praktikperioden holdt han 5 feriefridage som forklaret af B. Fra oktober 2015 og fremefter fortalte A, at han skulle stoppe hos dem, fordi han havde fået en plads hos en anden landmand. Hendes aftale med kommunen om at være mentor for A udløb, da han startede på

6 skoleforl 1bct, og artuh:n hlev ikke forlænget, da A ikke skulle være hos dem efter dette tidspunkt. Procedure A's repræsentant har til st me for påstanden navnlig gjort gældende, al der var indgået en uddannelsesaftale for perioden fru den I. januar 2015 til den 30. juni 2016, og al hun, der var voksenelev, i overensstemmelse med uddannelsesaftalen havde krav på at blive anønnet efter overenskomsten som voksenelev i hele perioden. Hun havde derfor også krav på pension. Det vedrører ikke ham. at B som Cølge af sine drøftelser med kommunen måtte have rået en anden opfanclse af aftalens indhold. Del var en betingelse for, at A kunne deltage i skoleopholdet, at uddannelsesaftalen dækkede skoleopholdet, idet A ellers ikke ville være berettiget til at deltage i skoleopholdet. Der er ikke grundlag for at antage, al der efterfølgende mellem parterne er indgået en aftale om, at A's uddannelsesaftale ophørte, da han startede på skoleforløbet, eller at uddannelsesaftalen var ophørt som følge af A's misligholdelse. Feriefridagene må efter bevisførelsen anses for afholdt, og kravet om betaling herfor frafaldes derfor. Kravet på løn mv. skal i så fald reduceres til kr. Normalt er der indgået en aftale om, at en elev holder fri på skolens lukkedag, men hvis det må lægges til grund, at det ikke er aftalt, skal elevens krav reduceres med differencen mellem refusionen fra kommunen og kravet ifølge overenskomsten for de pågældende dage. Ansættelsesbeviset er mangelfuldt, idet det ikke er præciseret hvilken af flere overenskomster mellem GLS-A og Faglig Fælles Forbund, der finder anvendelse, ligesom det ikke fremgår af uddannelsesaftalen, at A er voksenelev. Desuden er tillægget til uddannelsesaftalen vildledende, idet det er i strid overenskomsten, hvoraf det fremgår, al overarbejde afregnes med almindelig timesats. Manglerne har skabt usikkerhed om A's lønkrav, herunder kravet om betaling af pension, og kravet vedrører et betydeligt beløb. Godtgørelsen bør derfor fastsættes til kr. B har til støtte for sin påstand navnlig gjort gældende, at han kun indgik uddannelsesaftalen med A for at hjælpe ham med et praktikophold, og at det var en klar forudsætning, at aftalen ikke omfattede skoleopholdet. A var indforstået med, at det var aftalen, og handlede derefter, idet han ikke mødte op på gården for at arbejde på skolens lukkedage eller efter skoleopholdets udløb, ligesom han accepterede, at han under skoleopholdet alene fik revalideringsydelse. Under alle omstændigheder havde A de facto bragt sin uddannelsesaftale hos virksomheden til ophør, inden skoleopholdet begyndte, idet han oplyste, at han havde fået ansættelse hos en anden landmand, ligesom han fra dette tidspunkt ikke længere gav møde hos virksomheden, heller ikke efter skoleopholdets udløb. A modtog desuden heller ikke efter dette tidspunkt løn fra virksomheden. Uddannelsesaftalen blev udformet af skolen, og virksomheden havde derfor ikke indnydelse herpå. Aftalen om betaling for overarbejde, der blev indgået efter ønske fra A, blev aldrig aktuel, idet A ikke udførte overarbejde. Tvistighedsnævnets begrundelse og resultat Kravet vedrørende praktikopholdet Der er for perioden fra den I. januar 2015 til den 31. januar 2016 ubestridt indgået en uddannelsesaftale, der er omfattet af erhvervsuddannelsesloven. A har derfor for denne periode krav på at blive aflønnet i overensstemmelse med den kollektive overenskomst inden for uddanne)-

7 sesområdet,jf. herved erhvervsudd,mnclseslovens 55, stk. 2. Den kollektive overenskomst inden for uddannelsesområdet er jordbrugsoverensomsten mellem GLS-A og 3 F. Avar fyldt 25 år på tidspunktet for uddannelsesaftalens indgåelse, og det må på baggrund af oplysningerne fra kommunen lægges til grund, al B modtog tilskud til aflønning af A som voksenansat. Det lægges derfor til grund, at A havde krav på anønning som voksen elev i jordbrugsoverenskont'ilen. Da A lik løn som voksen, havde han i overensstemmelse med jordbrugsoverenskom,;tens 7, stk. I, krav p,i pension. A's krav på løn og pension tages til følge med , 17 kr. Da feriefridage er afholdt, fri lindes B for kravet for så vidt angår disse. Kmvet vedrørende praktikperioden tages således til følge med i alt 32,604, 17 kr., hvoraf ,55 kr. skal indbetales til A's pensionsopsparing. Kmw!t W!drøremle sko/eop/10/clet 2 voterende udtaler: Det fremgår af uddannelsesaftalen og uddannelsesplanen, at uddannelsesaftalen også omfattede skoleforløbet. Uanset at B måtte have aftalt med kommunen, at aftalen alene omfattede praktikperioden, finder vi ikke, at det er bevist, at det var kendeligt for A, at uddannelsesaftalen ikke også fandt anvendelse for tiden efter den I. februar Vi finder desuden ikke grundlag for at antage, at A, der ikke havde underskrevet en erklæring om ophævelse af uddannelsesaftalen, havde bragt denne til ophør med virkning fra den I. februar Vi stemmer derfor for at tage A's krav på ,72 kr. vedrørende skoleopholdet til følge. 3 voterende udtaler: Efter forklaringen fra B, der støttes af forklaringen fra N2, sammenholdt med oplysningerne om, at A ikke mødte op i virksomheden i perioden fra den I. februar til den I. juli 2016, at A fik udbetalt revalideringsydelse direkte fra kommunen for hele perioden fra den I. februar til den I. juli 2016, og at A ikke umiddelbart efter, at B havde orienteret ham om, at han ikke længere havde krav på løn, foretog sig yderligere, finder vi, at det på det foreliggende grundlag er bevist, at der alene bestod en uddannelsesaftale mellem parterne for perioden fra den I. januar 2015 til den 31. januar Vi stemmer derfor for at frifinde B for kravet om betaling af ,72 kr. vedrørende skoleperioden. I overensstemmelse med stemmenertallet frifindes B for kravet på ,72 kr. Godtgørelse efter ansættelsesbevis/oven Uddannelsesaftalen indeholder ikke en klar angivelse af den kollektive uddannelsesaftale inden for uddannelsesområdet, ligesom det ikke fremgår, at eleven har krav på atlønning som voksenansat. Tillægget til uddannelsesaftalen om aflønning for overarbejde er desuden vildledende. Ansættelsesbeviset var derfor mangelfuldt.

8 Under hensyn til manglernes karnkter og betydning for krnvel stl!mmer 3 voterende for at fastsætte godtgørelsen til kr., mens 2 voterende stemmer for at fastsætte godtg 1rclscn til kr. I overen,;stl!mmelse med ste1111nenert.tllet fastsættes godtg 1rclst.!n herefter til kr. B skal herefter til An betale i ah , 17 kr. med renter som nt.!dt.!nfor bestemt. Hernf skal , 17 kr. med renter indsættes på A's pensionsopsparing. Ingen uf parterne skal betale sagsomkostninger til den anden part. T h i b e s t e m m es: B skal til A inden 14 dage betale 40. l04, 17 kr. med procesrente fra de enkelte ydelsers forfaldstidspunkt ,55 kr. med renter indsættl!s på A's pensionsopsparing. Ingen uf parterne skal bctale sagsomkostninger til den anden part. Denne kendelse kan inden 8 uger efter nævnets af gøre Ise indbringes for domstolene. Såfremt sagen indbringes for domstolene, anmoder Tvistighedsnævnet om at blive orienteret.

------=--- NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE

------=--- NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE ------=--- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE Afsagt af Tvistigheds nævnet den 8. august 2017 i sag 57.2016 A ved Flemming Grønsund, 3F mod B I sagens behandling har som faste medlemmer af Tvistighedsnævnet

Læs mere

=---- NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE

=---- NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE ------ =---- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE af sagt af Tvistighedsnævnet den 7. juli 2017 i sag 11.2017 A ved 3F Byggegruppen ved Morten Lehmann mod B I sagens behandling har som faste medlemmer

Læs mere

NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse

NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse - -- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse afsagt af Tvistighedsnævnet den 24. januar 2017 i sag 31.2016 A ved forhandlingssekretær Pia Maul Andersen, 3F mod B ved kurator, advokat Erik Matthiesen I

Læs mere

------=--- NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE

------=--- NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE ------=--- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE afsagt aftvistighedsnævnet den 20. september 2017 i sag 26.2017 A ved uddannelseskonsulent Morten Lehmann, 3F mod B under tvangsopløsning I sagens be

Læs mere

--- = -- NÆVNENES Hus

--- = -- NÆVNENES Hus --- = -- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse afsagt af Tvistighedsnævnet den 24. januar 2017 i sag 32.2016 A ved administrationschef Kim Bøg Brandt Blik-og Rørarbejderforbundet mod B I sagens behandling

Læs mere

NÆVNENES Hus

NÆVNENES Hus ct"b ------ ----- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE af sagt af Tvistighedsnævnet den 20. september 20 I 7 i sag 27.2017 A ved uddannelseskonsulent Morten Lehmann, 3F mod B under tvangsopløsning I

Læs mere

------=----- NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet. Kendelse

------=----- NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet. Kendelse ------=----- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse afsagt af Tvistighedsnævnet den 24. januar 2017 i sag 49.2016 A ved forhandlingssekretær Flemming H Grønsund 3F/Den Grønne Gruppe mod B I sagens behandling

Læs mere

NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE

NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE - -- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE Afsagt aftvistighedsnævnet den 23. oktober 2017 i sag 16.2017 A ved 3F Fagligt Forbund, Byggegruppen (Morten Lehmann) mod B, CVR nr...., under likvidation I

Læs mere

NÆVNENES Hus

NÆVNENES Hus - -- ------- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE afsagt aftvistighedsnævnet den 16. november 2017 i sag 22.2017 A ved advokat Klara E. Hoffritz, HK Privat mod B I sagens behandling har som faste medlemmer

Læs mere

Tvistighedsnævnet. Kendelse

Tvistighedsnævnet. Kendelse i --- = -- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse afsagt af Tvistighedsnævnet den 24. januar 2017 i sag 34.2016 A ved faglig sekretær Bo Christensen 3F Privat Service, Hotel & Restauration mod B ved kurator,

Læs mere

NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE

NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE ------4,--- - NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE Afsagt aftvistighedsnævnet den 30. november 2017 i sag 47.2017 A ved Heidi H. Nonbo, Krifa mod B ved advokat Jesper L. Hollegaard, DOFK I sagens behandling

Læs mere

------=--- NÆVNENES Hus

------=--- NÆVNENES Hus ,.. -. ------=--- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse afsagt af Tvistighedsnævnet den 24. april 2017 i sag 51.2016 A ved uddannelseskonsulent Morten Lehmann, 3F mod B ved (B) I sagens behandling har

Læs mere

+.'] = --- Afsagt af Tvistighedsnævnet den 18. maj 2017 i sag nr Tvistighedsnævnet KENDELSE. A ved Lisbeth Nørremark, HK Handel.

+.'] = --- Afsagt af Tvistighedsnævnet den 18. maj 2017 i sag nr Tvistighedsnævnet KENDELSE. A ved Lisbeth Nørremark, HK Handel. +.'] -------= --- NÆVNENES Hu s Tvistighedsnævnet KENDELSE Afsagt af Tvistighedsnævnet den 18. maj 2017 i sag nr. 56.2016 A ved Lisbeth Nørremark, HK Handel mod B ved advokat Poul Gemzøe-Enemark I sagens

Læs mere

Tvistighedsnævnet KENDELSE

Tvistighedsnævnet KENDELSE -NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE afsagt af Tvistighedsnævnet den 3. august 2017 i sag 47.2016 A ved uddannelseskonsulent Morten Lehmann, 3F mod B ved advokat Christina Borggaard Thomsen I sagens

Læs mere

----=--- Tvistighedsnævnet KENDELSE. Afsagt aftvistighedsnævnet den 4. september 2017 i sag mod

----=--- Tvistighedsnævnet KENDELSE. Afsagt aftvistighedsnævnet den 4. september 2017 i sag mod ----=--- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE Afsagt aftvistighedsnævnet den 4. september 2017 i sag 14.2017 A mod B ved Flemming Grønsund, 3F, Den Grønne Gruppe I sagens behandling har som faste medlemmer

Læs mere

--- = -- NÆVNENES Hus

--- = -- NÆVNENES Hus --- = -- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE Afsagt aftvistighedsnævnet den I.november 2017 i sag 17.2017 A ved forhandlingssekretær Bo Christensen, 3F Privat Service mod B ved advokat John Larsen,

Læs mere

DOM. Advokatfirmaet A A/S. (Advokat Svend Jacob Harbo) mod. HK Privat som mandatar for. (Advokat Michael Møllegård Jessen)

DOM. Advokatfirmaet A A/S. (Advokat Svend Jacob Harbo) mod. HK Privat som mandatar for. (Advokat Michael Møllegård Jessen) DOM Afsagt den 25. april 2013 F-8-11 Advokatfirmaet A A/S (Advokat Svend Jacob Harbo) mod HK Privat som mandatar for B (Advokat Michael Møllegård Jessen) Indledning Sagen angår spørgsmålene om, hvorvidt

Læs mere

Kendelse. faglig voldgiftssag 2010.180. Fagligt Fælles Forbund. (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A. for. Gartneriet Linnemann ApS

Kendelse. faglig voldgiftssag 2010.180. Fagligt Fælles Forbund. (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A. for. Gartneriet Linnemann ApS Kendelse i faglig voldgiftssag 2010.180 Fagligt Fælles Forbund (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A for Gartneriet Linnemann ApS (advokat Charlotte Strøm Petersen, GLS-A) Tvisten Tvisten vedrører spørgsmålet

Læs mere

- --=--- KENDELSE. Sagsfremstilling. afsagt af Tvistigheds nævnet den 8. august 2017 i sag O J.20 J 7. A ved advokat Rune Asmussen, 3 F.

- --=--- KENDELSE. Sagsfremstilling. afsagt af Tvistigheds nævnet den 8. august 2017 i sag O J.20 J 7. A ved advokat Rune Asmussen, 3 F. - --=--- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE afsagt af Tvistigheds nævnet den 8. august 2017 i sag O J.20 J 7 A ved advokat Rune Asmussen, 3 F mod B ved advokat Arne Skjoldorf I sagens behandling har

Læs mere

NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet. Kendelse

NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet. Kendelse -- -- = --- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse Afsagt af Tvistighedsnævnet den 18. maj 2017 i sag 06.2017 A ved HK Privat ved advokat Klara Hoffritz mod B ved advokat Rolf Ledertoug I sagens behandling

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. november 2014 Sag 99/2013 (1. afdeling) Advokatfirmaet A A/S (advokat Svend Harbo) mod HK/Danmark som mandatar for B (advokat Michael Møllegaard Jessen) I tidligere

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen. (Jacob Scavenius) mod. Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen. (Jacob Scavenius) mod. Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV2019.0039) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen (Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S (Anne Gausland) Afsagt den 7. maj 2019 2 1. Indledning

Læs mere

Ansættelse af elever

Ansættelse af elever Gode råd om Ansættelse af elever Det er en dejlig udfordring at uddanne elever, men det er nødvendigt at kende det regelsæt, der regulerer, hvordan elever skal ansættes og hvilke vilkår, de må arbejde

Læs mere

Information om overenskomsten

Information om overenskomsten F a g l i g t F æ l l e s F o r b u n d I N D U S T R I G R U P P E N S K R Æ D D E R N E Information om overenskomsten www.3f.dk OK-forhandlingerne for skrædderne Som du sikkert har læst eller hørt i

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV 2018.0003 Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Region Sjælland (advokat Morten Ulrich) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Lønrefusion fra AUB. Fakta om lønrefusion. Voksenelever. Målgrupper for tilskuddet. Løntilskud og støtteperiodens længde

Lønrefusion fra AUB. Fakta om lønrefusion. Voksenelever. Målgrupper for tilskuddet. Løntilskud og støtteperiodens længde Klar til elever Fakta om lønrefusion Lønrefusion fra AUB For at være berettiget til at modtage støtte fra AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) til en elev skal arbejdsgiveren betale til ATP. Virksomheder

Læs mere

Informationsdag for elever og lærermestre

Informationsdag for elever og lærermestre Informationsdag for elever og lærermestre Tirsdag d. 8. januar 2013 på Asmildkloster Landbrugsskole Løn til elever under skoleophold For at beregne løn til elever er det vigtigt Eleven har en uddannelsesplan

Læs mere

Uddannelsesaftale Lovbekendtgørelse 1254 af 6. december 2006 Bekendtgørelse nr. 377 af 28. april 2006

Uddannelsesaftale Lovbekendtgørelse 1254 af 6. december 2006 Bekendtgørelse nr. 377 af 28. april 2006 Uddannelsesaftale Lovbekendtgørelse 1254 af 6. december 2006 Bekendtgørelse nr. 377 af 28. april 2006 Landbrugsuddannelsen Elevens navn: CPR-nr.: Hjemstedsadresse: (forældrenes adresse) Telefonnr.: Modul

Læs mere

Opmandskendelse. i faglig voldgiftssag 2015.0021. Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod. TEKNIQ for.

Opmandskendelse. i faglig voldgiftssag 2015.0021. Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod. TEKNIQ for. Opmandskendelse i faglig voldgiftssag 2015.0021 Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod TEKNIQ for Enco A/S VVS (advokat Susanne Oldenburg) Afsagt den 25. juni 2015. Tvisten drejer sig

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014 Sag 23/2014 (1. afdeling) A Registrerede Revisorer A/S (selv ved advokat Klaus Henrik Lindblad, jf. rpl. 260, stk. 3, nr. 4) mod HK/Danmark som mandatar

Læs mere

D O M. Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS /2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks København K.

D O M. Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS /2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks København K. D O M Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS 25-2896/2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks 1169 1010 København K som mandatar for FAF Kongens Nytorv 21, baghuset 3. sal 1050 København K som mandatar

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( )

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( ) TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0194 (2015.0201) Fagligt Fælles Forbund (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Back Up Vikar

Læs mere

GUIDE SÅDAN ANSÆTTER DU EN ELEV LEARNMARK.DK/BUSINESS

GUIDE SÅDAN ANSÆTTER DU EN ELEV LEARNMARK.DK/BUSINESS GUIDE SÅDAN ANSÆTTER DU EN ELEV LEARNMARK.DK/BUSINESS HVORDAN BLIVER VI PRAKTIKVIRKSOMHED? Der findes mange uddannelser, og det er derfor vigtigt først at finde frem til hvilken type elev som vil passe

Læs mere

UDDRAG AF OVERENSKOMST

UDDRAG AF OVERENSKOMST UDDRAG AF OVERENSKOMST mellem Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) og Fagligt Fælles Forbund (3F) for elever under LANDBRUGSUDDANNELSEN - JORDBRUGSASSISTENT - JORDBRUGSMASKINFØRER DYREPASSERUDDANNELSEN

Læs mere

Kosmetikerfaget. August 2015

Kosmetikerfaget. August 2015 Kosmetikerfaget August 2015 Det faglige udvalg for frisør- og kosmetikeruddannelsen FRISØRFAGETS FÆLLESUDVALG Faaborgvej 41 A 5250 Odense SV Telefon 63 17 34 44 www.frisorfaget.dk www.kosmetiker.dk fu@frisorfaget.dk

Læs mere

DOM. afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst.

DOM. afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst. DOM afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B-1178-17 A (advokat Martin Hauschild Høgholm, Holstebro)

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO10. Centralforeningen for Stampersonel. (advokat Peter Breum) mod. Moderniseringsstyrelsen.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO10. Centralforeningen for Stampersonel. (advokat Peter Breum) mod. Moderniseringsstyrelsen. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2018.0010) CO10 Centralforeningen for Stampersonel (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Forsvarsministeriets Personalestyrelse (advokat Niels Banke)

Læs mere

5.1. har virksomheden adgang til at aflønne eleverne i henhold til denne aftale.

5.1. har virksomheden adgang til at aflønne eleverne i henhold til denne aftale. UDDANNELSESBOG AFSNIT: 1. LØNAFTALE mellem MEJERIBRUGETS ARBEJDSGIVERFORENING og NÆRINGS- OG NYDELSESMIDDELARBEJDER FORBUNDET, DANSK FUNKTIONÆRFORBUND / DANSKE MEJERISTERS FAGFORENING og FAGLIGT FÆLLES

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod Dansk Byggeri for Per Hansen Tømrerfirma ApS (Chefkonsulent Henrik Olsen)

Læs mere

5.1. Elever og lærlinge, som ved uddannelsesaftalens indgåelse er fyldt 25 år, aflønnes som voksenelever/lærlinge.

5.1. Elever og lærlinge, som ved uddannelsesaftalens indgåelse er fyldt 25 år, aflønnes som voksenelever/lærlinge. 1. LØNAFTALE mellem MEJERIBRUGETS ARBEJDSGIVERFORENING og FØDEVAREFORBUNDET NNF DANSK FUNKTIONÆRFORBUND / DANSKE MEJERISTERS FAGFORENING og FAGLIGT FÆLLES FORBUND gældende for voksenelever i erhvervsuddannelsen

Læs mere

Indklagede har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Indklagede har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Opmandskendelse i faglig voldgiftssag FV2015.0013, afsagt den 11. januar 2016 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for HVL Montage ApS (juridisk konsulent

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1282008-SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 21. december 2016 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Norman E. Cleaver, Kristian Korfits Nielsen og Marie Tullin (kst.)). 15.

Læs mere

Kendelse i. Faglig voldgiftssag FV F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod

Kendelse i. Faglig voldgiftssag FV F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod Kendelse i Faglig voldgiftssag FV 2018.0152 3F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere for Danish Agro a.m.b.a. (advokat Christian H. M. Mikaelsen) 1. Uoverensstemmelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. august 2014 Sag 337/2012 (2. afdeling) HK som mandatar for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod DI som mandatar for Clear Channel Danmark A/S (advokat Morten Eisensee)

Læs mere

- - Tvistighedsnævnet KENDELSE. Afsagt af Tvistighedsnævnet den 7. september 2017 i sag A ved advokat Klara Hoffritz, HK Privat mod

- - Tvistighedsnævnet KENDELSE. Afsagt af Tvistighedsnævnet den 7. september 2017 i sag A ved advokat Klara Hoffritz, HK Privat mod - - NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE Afsagt af Tvistighedsnævnet den 7. september 2017 i sag 37.2017 A ved advokat Klara Hoffritz, HK Privat mod B ved advokat Nikolaj Nikolajsen I sagens behandling

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 Sag 157/2009 (1. afdeling) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Ulf Andersen)

Læs mere

Aflønning af elever i erhvervsuddannelsen til mejerist

Aflønning af elever i erhvervsuddannelsen til mejerist AFSNIT: 5.0 1. Aflønning af elever i erhvervsuddannelsen til mejerist I hele aftaleperioden, såvel under skole- som praktikophold, yder praktikvirksomheden eleven løn. Reglerne herom er fastlagt i lønaftaler

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 12. februar 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 12. februar 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 12. februar 2018 Sag 234/2017 HK/Danmark som mandatar for A (advokat Tina Sejr Gad) mod B (advokat Peter Blenstrup Nielsen) I tidligere instans er afsagt dom af Sø-

Læs mere

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. november 2016 i sag nr. BS 49-179/2016: Frie Funktionærer Overgade 24 Postboks 925 5100 Odense C og som mandatar for Berit Pedersen Brørupvej 22

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV2018.0134) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for O.J. Vedsteds Gulvservice ApS (juridisk konsulent

Læs mere

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver OM DIN overenskomst Må jeg arbejde hver weekend? Kan jeg få tilskud til transport? Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Hvad gør jeg, hvis jeg bliver syg? sosu-elever Kære Elev Tillykke med din

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV ) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A. mod. Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S

Kendelse i faglig voldgift (FV ) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A. mod. Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S Kendelse i faglig voldgift (FV 2018.0086) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A mod Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S Sagen drejer sig om, hvorvidt murersvenden har ret til siddepenge for kørsel

Læs mere

UDDANNELSESAFTALER SKAB FREMTIDEN FOR NÆSTE GENERATIONS FAGLÆRTE

UDDANNELSESAFTALER SKAB FREMTIDEN FOR NÆSTE GENERATIONS FAGLÆRTE UDDANNELSESAFTALER SKAB FREMTIDEN FOR NÆSTE GENERATIONS FAGLÆRTE Forestil dig en verden uden faglærte. Det er nu, vi skal sørge for fremtidens arbejdskraft. Alle prognoser viser, at der bliver mangel på

Læs mere

Frisør- og kosmetikerfaget. Januar 2015

Frisør- og kosmetikerfaget. Januar 2015 Frisør- og kosmetikerfaget Januar 2015 Det faglige udvalg for frisør- og kosmetikeruddannelsen FRISØRFAGETS FÆLLESUDVALG Faaborgvej 41 A 5250 Odense SV Telefon 63 17 34 44 Telefax. 65 92 65 14 www.frisorfaget.dk

Læs mere

DOM. A Registeret Revisionsaktieselskab. (Advokat Klaus Henrik Lindblad) mod. HK Danmark smf B. (Advokat Michael Møllegård Jessen)

DOM. A Registeret Revisionsaktieselskab. (Advokat Klaus Henrik Lindblad) mod. HK Danmark smf B. (Advokat Michael Møllegård Jessen) DOM Afsagt den 17. december 2013 F-8-12 A Registeret Revisionsaktieselskab (Advokat Klaus Henrik Lindblad) mod HK Danmark smf B (Advokat Michael Møllegård Jessen) Indledning Sagen angår spørgsmålene om,

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

fremtiden starter her... Gode råd om... Elever

fremtiden starter her... Gode råd om... Elever fremtiden starter her... Gode råd om... Elever INDHOLD Indledning 3 Godkendelse af virksomheden som praktiksted 3 Uddannelsesaftalen 3 Uddannelseslængde og uddannelsesmodeller 4 Prøvetid 5 Uddannelsesplan,

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2014.0141, afsagt den 3. december 2014 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Marbud, Polen (Cvr. 33018010) (afdelingschef,

Læs mere

UDDANNELSESAFTALER TEKNISK SKOLE SKAB FREMTIDEN FOR NÆSTE GENERATIONS FAGLÆRTE

UDDANNELSESAFTALER TEKNISK SKOLE SKAB FREMTIDEN FOR NÆSTE GENERATIONS FAGLÆRTE UDDANNELSESAFTALER TEKNISK SKOLE SKAB FREMTIDEN FOR NÆSTE GENERATIONS FAGLÆRTE aarhustech.dk HVERT ÅR STARTER FLERE END 30.000 PÅ AARHUS TECH Som en af de største erhvervsskoler i Danmark spænder vi vidt

Læs mere

SÅDAN INDGÅR DIN VIRKSOMHED EN UDDANNELSESAFTALE TIL VIRKSOMHEDER OM. indgåelse af uddannelsesaftaler

SÅDAN INDGÅR DIN VIRKSOMHED EN UDDANNELSESAFTALE TIL VIRKSOMHEDER OM. indgåelse af uddannelsesaftaler SÅDAN INDGÅR DIN VIRKSOMHED EN UDDANNELSESAFTALE TIL VIRKSOMHEDER OM indgåelse af uddannelsesaftaler Få en aftale, der matcher din virksomhed Ved at tage en elev er din virksomhed med til at uddanne den

Læs mere

Under denne sag, der er anlagt ved stævning indleveret til retten den 3. december 2014

Under denne sag, der er anlagt ved stævning indleveret til retten den 3. december 2014 DOM Afsagt den 23. juli 2015 i sag nr. BS C1-1755/2014: Fagligt Fælles Forbund 3F s.m.f. A mod X Entreprenør & Maskinstation v/b Under denne sag, der er anlagt ved stævning indleveret til retten den 3.

Læs mere

Overenskomst mellem FAF og ASAV om elever på film- og TV-produktionsuddannelsen

Overenskomst mellem FAF og ASAV om elever på film- og TV-produktionsuddannelsen Overenskomst mellem FAF og ASAV om elever på film- og TV-produktionsuddannelsen Præambel Parterne er forpligtet til at fremme de bedst mulige uddannelsesvilkår for eleverne, således at praktikperioderne

Læs mere

ORIENTERING. om lønforhold, ferieregler, tilskud m.v. i. TRÆFAGENES BYGGEUDDANNELSE for specialerne. Tømrer Gulvlægger ALU-Tømrer Tækkemand

ORIENTERING. om lønforhold, ferieregler, tilskud m.v. i. TRÆFAGENES BYGGEUDDANNELSE for specialerne. Tømrer Gulvlægger ALU-Tømrer Tækkemand ORIENTERING om lønforhold, ferieregler, tilskud m.v. i TRÆFAGENES BYGGEUDDANNELSE for specialerne Tømrer Gulvlægger ALU-Tømrer Tækkemand Træfagenes Byggeuddannelse Bygmestervej 5, 2. 2400 København NV

Læs mere

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA for Post & Medier ApS (advokat Katja Holbech Mårtensen)

Læs mere

Klager. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Per Faurholt Nordre Strandvej 77B 8240 Risskov

Klager. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Per Faurholt Nordre Strandvej 77B 8240 Risskov 1 København, den 3. marts 2010 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Per Faurholt Nordre Strandvej 77B 8240 Risskov Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har krav på salær med mere i forbindelse

Læs mere

--- = ---- Tvistighedsnævnet. Kendelse. afsagt af Tvistighedsnævnet den 2. februar 2017 i sag A ved advokat Klara Hoffritz, HK/ Privat.

--- = ---- Tvistighedsnævnet. Kendelse. afsagt af Tvistighedsnævnet den 2. februar 2017 i sag A ved advokat Klara Hoffritz, HK/ Privat. --- = ---- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse afsagt af Tvistighedsnævnet den 2. februar 2017 i sag 38.2016 A ved advokat Klara Hoffritz, HK/ Privat mod B ved advokat Daniel Markussen, Dansk Erhverv

Læs mere

Kendelse. faglig voldgiftssag 2010.181. Fagligt Fælles Forbund. (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A. for. Graff Kristensen A/S

Kendelse. faglig voldgiftssag 2010.181. Fagligt Fælles Forbund. (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A. for. Graff Kristensen A/S Kendelse i faglig voldgiftssag 2010.181 Fagligt Fælles Forbund (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A for Graff Kristensen A/S (advokat Charlotte Strøm Petersen, GLS-A) Tvisten Tvisten vedrører i det væsentlige

Læs mere

ORIENTERING. om lønforhold, ferieregler, tilskud m.v. i TRÆFAGENES BYGGEUDDANNELSE: TØMRER GULVLÆGGER TÆKKEMAND

ORIENTERING. om lønforhold, ferieregler, tilskud m.v. i TRÆFAGENES BYGGEUDDANNELSE: TØMRER GULVLÆGGER TÆKKEMAND ORIENTERING om lønforhold, ferieregler, tilskud m.v. i TRÆFAGENES BYGGEUDDANNELSE: TØMRER GULVLÆGGER TÆKKEMAND Det faglige udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse er sammensat af organisationerne: Elever

Læs mere

ELEVER - EN SÆRLIGT BESKYTTET GRUPPE

ELEVER - EN SÆRLIGT BESKYTTET GRUPPE ELEVER - EN SÆRLIGT BESKYTTET GRUPPE SIDE: 2 UDDANNELSESAFTALEN FORHOLD UNDER UDDANNELSEN OPHÆVELSE TVI STER REGLER FOR ELEVER SIDE: 3 / Erhvervsuddannelsesloven / Kollektive overenskomster / Ansættelsesretlige

Læs mere

Årsberetning Tvistighedsnævnet og Ankenævnet vedrørende Praktikvirksomheder

Årsberetning Tvistighedsnævnet og Ankenævnet vedrørende Praktikvirksomheder Årsberetning Tvistighedsnævnet og Ankenævnet vedrørende Praktikvirksomheder Formandens beretning Tvistighedsnævnet har på sine møder i 2018 behandlet i alt 23 sager, mens 5 sager har været behandlet på

Læs mere

GODE RÅD OM... ferie SIDE 1

GODE RÅD OM... ferie SIDE 1 GODE RÅD OM... ferie SIDE 1 indhold 3 Reglerne for ferie 3 Optjening 4 Afholdelse af ferie 4 Ferie i en opsigelsesperiode 4 Betaling under ferien 5 Ferie med løn 5 Ferie med feriegodtgørelse 5 Fradrag

Læs mere

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede.

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. København, den 28. november 2014 Sagsnr. 2014-101/TRO 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har

Læs mere

- en trindelt uddannelse

- en trindelt uddannelse Beklædningshåndværker - en trindelt uddannelse Beklædningshåndværkeruddannelsens opbygning Beklædningshåndværkeruddannelsen er en trindelt uddannelse, der består af en blanding af skoleophold og praktikuddannelse.

Læs mere

Tilkendegivelse meddelt mandag den 28. februar 2011 i faglig voldgiftssag Fødevareforbundet NNF for A (adv.fm. Kim Brandt Jensen/LO) mod

Tilkendegivelse meddelt mandag den 28. februar 2011 i faglig voldgiftssag Fødevareforbundet NNF for A (adv.fm. Kim Brandt Jensen/LO) mod Tilkendegivelse meddelt mandag den 28. februar 2011 i faglig voldgiftssag 2011.0003 Fødevareforbundet NNF for A (adv.fm. Kim Brandt Jensen/LO) mod DI for Danish Crown Tønder-Oksekødsdivision (fagleder

Læs mere

VEJLEDNING OM MEDARBEJDERES BARSEL

VEJLEDNING OM MEDARBEJDERES BARSEL VEJLEDNING OM MEDARBEJDERES BARSEL INDHOLD Retten til fravær... 3 Hvor meget orlov kan forældre holde ved graviditet og fødsel?... 3 Kan en medarbejder forlænge sin orlov?... 3 Kan en medarbejder udskyde

Læs mere

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A.

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. København, den 13. september 2012 J.nr. 2010-03-0817/JSC/JML 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. Sagens tema: X har klaget over advokat A s salær på

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A. mod

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A. mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A mod DI-Organisation for erhvervslivet for Skare Meat Packers K/S Tvisten Sagen angår spørgsmålet, om

Læs mere

Betalingsstandsning og konkurs Hvad gør du!

Betalingsstandsning og konkurs Hvad gør du! Betalingsstandsning og konkurs Hvad gør du! Betalingsstandsning og konkurs Hvad gør du! Redaktion: Dansk Sygeplejeråd Layout: Dansk Sygeplejeråd Tryk: Dansk Sygeplejeråd Grafisk Enhed 10-141 Copyright

Læs mere

Social- og sundhedsassistentelev

Social- og sundhedsassistentelev Social- og sundhedsassistentelev på Hospitalsenhed Midt Hospitalsenhed Midt Viborg, Silkeborg, Skive og Hammel Velkommen som elev ved Hospitalsenhed Midt Denne pjece er ment til dig, der er social- og

Læs mere

Hotel- og Restaurantskolen

Hotel- og Restaurantskolen Hotel- og Restaurantskolen Håndbog for elever i praktikcenteret Indholdsfortegnelse Velkommen EMMA-vurdering Trivsel i praktikcenteret Praktikydelse m.v. Sygdom og andet fravær Ferie og helligdage Forsikringsforhold

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening].

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening]. København, den 27. juni 2013 J.nr. 2011-10199/JSC 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] for [ejerforening] klaget over advokat [B], [bynavn], og advokat [B] har for

Læs mere

NÆVNENES Hus

NÆVNENES Hus ------- ----- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE Afsagt af Tvistighedsnævnet den 30. november 2017 i sag 18.2017 A ved advokat Jesper Hollegaard, DOFK mod B ved advokat Marianne Borker, Dansk Frisør-

Læs mere

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin andelslejlighed og indgik derfor den 7. august 2009 en formidlingsaftale med indklagede.

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin andelslejlighed og indgik derfor den 7. august 2009 en formidlingsaftale med indklagede. 1 København, den 1. november 2010 KENDELSE Klager ctr. Lokalbolig Valby ApS Valby Langgade 142 2500 Valby Nævnet har modtaget klagen den 16. marts 2010. Klagen angår spørgsmålet, om indklagede har udført

Læs mere

ORIENTERING. om lønforhold, ferieregler m.v. for. ANLÆGSSTRUKTØR, BYGNINGSSTRUKTØR og BROLÆGGERUDDANNELSEN. i specialerne

ORIENTERING. om lønforhold, ferieregler m.v. for. ANLÆGSSTRUKTØR, BYGNINGSSTRUKTØR og BROLÆGGERUDDANNELSEN. i specialerne ORIENTERING om lønforhold, ferieregler m.v. for ANLÆGSSTRUKTØR, BYGNINGSSTRUKTØR og BROLÆGGERUDDANNELSEN samt TAGDÆKKERUDDANNELSEN i specialerne ANLÆGSSTRUKTØR BYGNINGSSTRUKTØR BROLÆGGER KLOAKRØRLÆGGER

Læs mere

Danske Malermestre. Værd at vide om... Elevhåndbogen

Danske Malermestre. Værd at vide om... Elevhåndbogen Danske Malermestre Værd at vide om... Elevhåndbogen 2 Elevhåndbogen Af Niels Håkonsen 1 udgave, 1 oplag. Danske Malermestre 2013 Teksterne må kun kopieres og eftergøres af medlemmer af Danske Malermestre

Læs mere

5.1. har virksomheden adgang til at aflønne eleverne i henhold til denne aftale.

5.1. har virksomheden adgang til at aflønne eleverne i henhold til denne aftale. UDDANNELSESBOG AFSNIT: 1. LØNAFTALE mellem MEJERIBRUGETS ARBEJDSGIVERFORENING og NÆRINGS- OG NYDELSESMIDDELARBEJDER FORBUNDET, DANSK FUNKTIONÆRFORBUND / DANSKE MEJERISTERS FAGFORENING og FAGLIGT FÆLLES

Læs mere

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede].

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede]. København, den 29. februar 2016 Sagsnr. 2015-3592/HCH 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede]. Klagens tema: [Klager] har klaget over, at [indklagede],

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund. mod. Dansk Byggeri for W.K. Byg I/S

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund. mod. Dansk Byggeri for W.K. Byg I/S 1 Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2018.0033) Fagligt Fælles Forbund (konsulent Keld Jensen) mod Dansk Byggeri for W.K. Byg I/S (juridisk konsulent Jeppe Wartacz) Afsagt den 28. juni 2018 2 Uoverensstemmelsen

Læs mere

Efter regning: Der er indgået aftale om betaling efter regning, hvilket betyder, at ved

Efter regning: Der er indgået aftale om betaling efter regning, hvilket betyder, at ved 1 København, den 3. juli 2012 KENDELSE Klager ctr. Nybolig Jan Milvertz Slagelse A/S Rosengade 11 4200 Slagelse Nævnet har modtaget klagen den 30. januar 2012. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0060) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for HedeDanmark

Læs mere

Retten til fravær Hvor meget orlov kan forældre holde ved graviditet og fødsel? Kan en medarbejder forlænge sin orlov?...

Retten til fravær Hvor meget orlov kan forældre holde ved graviditet og fødsel? Kan en medarbejder forlænge sin orlov?... Indhold Retten til fravær... 2 Hvor meget orlov kan forældre holde ved graviditet og fødsel?... 2 Kan en medarbejder forlænge sin orlov?... 3 Kan en medarbejder udskyde en del af sin orlov?... 3 Kan en

Læs mere

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Opmandskendelse af 12. oktober 2011 i faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for Graff

Læs mere

SU - arbejdstager - dokumentation for udført arbejde - lav timeløn

SU - arbejdstager - dokumentation for udført arbejde - lav timeløn KEN nr 10423 af 15/12/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 19. april 2019 Ministerium: Journalnummer: 13/029272 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen SU - arbejdstager - dokumentation

Læs mere

Familieplejeres ferieretlige stilling

Familieplejeres ferieretlige stilling FAMILIEPLEJERES FERIERETLIGE STILLING Familieplejeres ferieretlige stilling Den 27. september 2005 1. Retsgrundlaget I de senere år har familieplejeres ferieretlige stilling været genstand for megen diskussion

Læs mere

Ferie. Gode råd om. Alle medarbejdere har ret til ferie. Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt at kende reglerne i ferieloven!

Ferie. Gode råd om. Alle medarbejdere har ret til ferie. Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt at kende reglerne i ferieloven! Gode råd om Ferie Alle medarbejdere har ret til ferie. Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt at kende reglerne i ferieloven! Udgivet af Dansk Handel & Service Ferie 2005 Gode råd om Ferie Reglerne for

Læs mere

Investér i fremtiden - ansæt en elev/lærling!

Investér i fremtiden - ansæt en elev/lærling! Investér i fremtiden - ansæt en elev/lærling! Har du råd til at lade være med at ansætte en elev? Sådan kommer din virksomhed i gang med en elev Hvad er en uddannelsesaftale? Januar 2014 Døesvej 70-76

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B. mod. 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B. mod. 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B mod 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle Tvisten Tvisten angår spørgsmålet, om opsigelsen af A og B var sagligt begrundet

Læs mere