Hvad bør du vide om layout og typografi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad bør du vide om layout og typografi"

Transkript

1 Hvad bør du vide om layout og typografi Når man vil lave en tekst, som andre skal læse, er det vigtigt at vælge en skrifttype, der er motiverende og inspirerende at læse for målgruppen. Derfor bør man kende en del enkle regler for rigtig typografi, og da tekst og typografi udgør en væsentlig del, når der skal formidles et budskab, er det vigtigt at udnytte dette så godt som muligt. Typografien skal således understøtte teksten, og nedenstående skal jeg derfor prøve at komme med nogle bud på, hvad god typografi er. Som udgangspunkt kan de vigtigste typografiske regler opstilles i nedenstående punkter: 1. Vælg altid en skrifttype, der er læselig i den situation, hvor den skal bruges. Husk at der er forskel på kravet til skrift for forskellige aldre, på forskellige medier og til forskellige formål. 2. Sørg for en smal spaltebredde på dine linjer. Som en tommelfingerregel gælder, at man på papir højst har 55 tegn (karakterer), og på en skærm højst ord. Skriver man en tekst på papir uden brug af spalter, bør man ikke have over 70 tegn i sine linjer. 3. Jo større mængde tekst, der skal skrives, desto større skal linjeafstanden også være. 4. Lad være med at fremhæve ord ved at bruge store bogstaver (versaler). 5. Brug ikke kursiv over mange ord eller linjer. 6. Brug aldrig understregning til at fremhæve ord. 7. Lad være med at bruge farver i din brødtekst. 8. Lad være med at skrive din brødtekst ved at bruge lys skrift på mørk baggrund. 9. Lad være med at skrive din brødtekst midtstillet eller med løs venstrekant. 10. Brug til overskrifter altid en skrift som giver en markant kontrast til brødteksten Tekstens læsbarhed. Hvad angår tekstens læsbarhed er det vigtigt at vide, at der er stor forskel på, om teksten skal repræsenteres på papir eller på en skærm, og der er gennem årene lavet mange undersøgelser af skriftens læsbarhed, og det har vist sig, at valg af en forkert skrifttype kan få store konsekvenser for læselysten og motivationen for modtagerne. Som hovedregel kan man sige, at skrifttyper med fødder (serif) egner sig bedst til brug på papir, mens skrifttyper uden fødder (sans serif) egner sig bedst til webbrug til brug på en skærm. Den mest almindelige skrifttype på papir er Times, som denne artikel også er skrevet med, men det er måske mere interessant/personligt, hvis du anvender en anden skrifttype i denne kategori, f.eks. Garamond, Century Schoolbook eller Palatino. På nettet er de mest anvendte skrifttyper Arial og Verdana. Times Garamond Century Schoolbook Palatino Arial Verdana

2 Dette er en fancy tekst, som er skrevet med skrifttypen Blackladder. Det bliver meget anstrengende at læse større tekstmængder med denne skrifttype. Dette er en fancy tekst, som er skrevet med skrifttypen Old English Text. Det bliver meget anstrengende at læse større tekstmængder med denne skrifttype. Man ser også af og til, at der er nogen skribenter, der falder i og bruger diverse fancy skrifttyper, der har svungne bogstaver eller f.eks. ligner en håndskrift og som man måske kunne mene ville give en spændende egenart. (Og det måske netop derfor, de anvender dem). Dette kan dog ikke anbefales først og fremmest fordi større mængder af tekst bliver vanskelig at læse. Smal spaltebredde Smalle spalter er nemmere at læse end brede spalter, og det gælder både på papiret og på skærmen. En skrift som f.eks. Verdana har bredere typekrop (bogstaverne fylder noget mere) og linjerne vil derfor blive noget bredere med denne skrift end med for eksempel Arial, når antallet af tegn, der skrives med de to skrifttyper, er det samme. Det er vigtigt at være opmærksom på, at grænsen for linjebredden både afhænger af vores synsfelt og skriftens tæthed. Vi kan for eksempel tillade noget bredere spalter, hvis skriften er fyldig, men må gå tilsvarende ned, når skriften er smal. Eksemplet herunder viser dette tydeligt: Denne tekst er skrevet med Verdana, 9 pkt.: Det er vigtigt at være opmærksom på, at grænsen for linjebredden både afhænger af vores synsfelt og skriftens tæthed. Vi kan for eksempel tillade noget bredere spalter, hvis skriften er fyldig, men må gå tilsvarende ned, når skriften er smal. Denne tekst er skrevet med Arial, 9 pkt.: Det er vigtigt at være opmærksom på, at grænsen for linjebredden både afhænger af vores synsfelt og skriftens tæthed. Vi kan for eksempel tillade noget bredere spalter, hvis skriften er fyldig, men må gå tilsvarende ned, når skriften er smal. Forøg linjeafstanden Du kan sammenligne læsning med at køre i bil; jo hurtigere du kører i din bil, desto længere afstand skal du holde til bilen foran dig. På samme måde med tekst. Jo mere tekst, du skal skrive, desto større linjeafstand skal du have. Tekststørrelsen og linjeafstanden opgives ofte som f.eks. 10/12, hvilket vil sige, at der skrives med skriftstørrelse 10, mens linjeafstanden er 12 (linjeafstand 120 %). Hvis man skriver teksten i 10/10, bliver teksten meget kompakt og meget anstrengende at læse i større mængder, så det bruges næsten aldrig. I stedet anvender man oftest en linjeafstand på %, hvilket giver en fin balance mellem tekstlinjerne og mellemrummene mellem linjerne. Går man højere op i linjeafstand, f.eks. til 150 %, vil hver linje af tekst komme til at svæve for sig selv i stedet for at være en del af en helhed.

3 Kulørt brødtekst Hvis man bruger farver i brødteksten, sker der ofte det, at øjet mister de holdepunkter i teksten, som er nødvendige for, at en tekst kan læses, og undersøgelser har vist, at der skal være en kontrast mellem tekst og baggrund på mindst 80 % for at der kan være tale om god læsbarhed. Dette kan man ikke opnå med farvet tekst, og selv med en relativt mørk farve vil teksten miste kontrast. Ingen regler uden undtagelse: I overskrifter, hvor teksten eksponeres ved brug af større bogstaver på en større flade, kan man dog godt tillade brug af visse farver, der har en stor kontrast til baggrunden. Endvidere kan man tillade brug af mørke farver i kombination med fed eller halvfed skrift til at fremhæve enkelte ord i en brødtekst. Lad os lige tage ovenstående afsnit igen i et håbløst valg af skriftfarve: Ingen regler uden undtagelse: I overskrifter, hvor teksten eksponeres ved brug af større bogstaver på en større flade, kan man dog godt tillade brug af visse farver, der har en stor kontrast til baggrunden. Endvidere kan man tillade brug af mørke farver i kombination med fed eller halvfed skrift til at fremhæve enkelte ord i en brødtekst. Tekst på mørk baggrund Generelt bør man undgå at bruge lys tekst på mørk baggrund, men kan man ikke helt holde sig fra det, bør man følge følgende regler: Eksemplet herunder er med skrifttypen Verdana, 12 punkt: Eksemplet her er med skrifttypen Century Schoolbook, 12 punkt:

4 Justering af teksten Brødteksten har størst læsbarhed, når den skrives med lige vestrekant og løs højrekant og det gælder både på papir og på skærm. Det vil sige, at man som forfatter af en tekst bør have styr på de værktøjer, som ens tekstbehandlingsprogram giver for at justere teksten korrekt. Når man går i gang med at skrive teksten, skal man indstille sit program til lige vestremargen og så skrive teksten med så harmonisk højremargen som muligt. Dette gøres ikke ved at vælge indstillingen for lige margener i begge sider men ved i stedet at eksperimentere med programmets muligheder for at lave orddeling, så den højre margen bliver så lige som muligt. Titler/Overskrifter Overskrifter bør være markante og stå i kontrast til brødteksten, og dette gøres ved at ændre på skriftstørrelsen, skrifttypen eller skriftsnittet i forhold til den øvrige tekst. En gylden regel er, at man ikke skal vælge en overskrift, der lægger sig for tæt op ad brødteksten den må gerne stikke ud! Ofte vil man gøre skriften større ændre skriftstørrelsen i forhold til brødteksten, og ofte vil man bruge en skrifttype sans serif i overskriften, mens brødteksten skrives med en serif-skrift. Endelig kan de fleste godt lide at bruge et andet skriftsnit (f.eks. fed eller kursiv) til overskriften. Se eksemplerne herunder, hvor der i alle brødtekster er anvendt Century, 12 punkt: Øverst, venstre: Overskriften er sat med samme skrifttype, blot fed Øverst, højre: Overskriften er sat med en større punktstørrelse (16 punkt) Nederst, venstre: Overskriften er sat med en sans serif-skrift (Gill Sans, 16 punkt) Nederst, højre: Overskriften er sat med en mere markant sans serif-skrift (Rockwell Extra Bold, 16 punkt)

5 Sammenfatning eller hvad du ikke må gøre, når du skriver din tekst - Du skal lade være med at skrive alt for store overskrifter - Du skal undgå understregninger både i overskrifter og brødtekst - Du må ikke bruge punktummer i overskrifter - Du må (helst) ikke centrere overskrifter (og hvis du alligevel gør det, skal det se rigtigt ud og virke harmonisk) - Du må ikke bruge for mange skriftstørrelser, skrifttyper i samme tekst. Som grundregel: Højst 2 skrifttyper (én til overskriften og én til brødteksten) og 3 skriftstørrelser (én til overskriften, én til brødteksten samt evt. én mere). - Du må ikke skrive med for lille skriftstørrelse. Brug som hovedregel skriftstørrelse Brug spalter, hvis linjerne bliver for lange. Du må ikke have linjer med mere end max. 70 tegn, og ved brug af spalter ikke over 55 tegn i en linje. Sørg for afstand mellem spalterne, så teksten ikke flyder videre fra den ene spalte til den næste. - Du skal sørge for at der er harmoni mellem skriftstørrelse og linjeafstand, f.eks. er det normalt passende at linjeafstanden er % af skriftstørrelsen - Du må ikke skrive større tekstmængder med fed, kursiv eller med farve. Brug kun farvet skrift med stor kontrast til baggrunden og kun sammen med fed eller halvfed skrift. - Du må ikke bruge fancy skrifttyper og/eller skrifttyper, der forsøger at ligne håndskrift de er ulæselige i større mængder - Du må ikke skrive med lige højremargen, men sørg for at højre margen bliver harmonisk ved at anvende orddeling. Eksperimenter dig frem for at finde ud af, hvad der kommer til at se bedst ud. - Du skal være konsekvent i din måde at lave nyt afsnit. Samme linjeafstand mellem afsnittene og samme indrykning af første linje. - Du skal lave mellemrum efter hvert tegn (komma, punktum, udråbstegn, kolon, mm.) ikke før nogen tegn! - Du skal undgå at lave tekstbokse med invers skrift. Hvis du alligevel gør det så følg reglerne, der tidligere er nævnt! - Du skal undgå overdreven brug af illustrationer og wordart.

Forslag til opgavestruktur, typografi og layout

Forslag til opgavestruktur, typografi og layout Forslag til opgavestruktur, typografi og layout Af Maj Wedderkopp, december 2009 Opgavestrukturen er opgavens skelet, der allerede i indholdsfortegnelsen giver et overblik over opgaveelementerne. Sammen

Læs mere

Af Theis Hansen og Morten Hedetoft, 1.3

Af Theis Hansen og Morten Hedetoft, 1.3 Af Theis Hansen og Morten Hedetoft, 1.3 Typografier: Typografier er er punkt inden for design, som omfatter skrifttyper, linjeafstand/opsætning og linjeafstand altså en hel masse inden for skrift eller

Læs mere

Dansk. 1. Er sproget Dansk i Open Office og er der dansk stavekontrol?

Dansk. 1. Er sproget Dansk i Open Office og er der dansk stavekontrol? NEED TO KNOW Nedenstående er et bud på nogle af de funktioner man kan have glæde af i Open Office når man skriver opgaver til skolen. - Nedenstående er alene en anvisning på nogle af de punkter der står

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Farveteori 1. Gestaltlove 3. Typografi 7 CMYK 2 RGB 2

Indholdsfortegnelse. Farveteori 1. Gestaltlove 3. Typografi 7 CMYK 2 RGB 2 Indholdsfortegnelse Farveteori 1 CMYK 2 RGB 2 Gestaltlove 3 White space 3 Simplicity 3 Figure ground 3 Commen fate 4 Continuinity 4 Proximity 4 Rule of thirds 5 Closure 5 Similarity 5 Golden section 6

Læs mere

Typografi og layout i Word 2010

Typografi og layout i Word 2010 Ret&Rigtigt F12 Niels Erik Wille Typografi og layout i Word 2010 Papirformat og papirets orientering (højformat / bredformat) Vælges i menuen Sidelayout: Man kan vælge Retning (højformat / bredformat)

Læs mere

Vigtige funktioner i Word 2003

Vigtige funktioner i Word 2003 Vigtige funktioner i Word 2003 Indhold Husk... 2 Skrifttype... 2 Skriftstørrelse... 3 Overskrifter... 4 Andre vigtige funktioner... 5 Margen... 6 Linjeafstand... 7 Ordoptælling... 8 Sidetal... 10 Sidehoved

Læs mere

Forfatter: Sanne Nørgaard Larsen Cand.mag. i retorik, grafiker og kommunikationskonsulent hos Rambøll By og Trafik

Forfatter: Sanne Nørgaard Larsen Cand.mag. i retorik, grafiker og kommunikationskonsulent hos Rambøll By og Trafik En god visuel fremstilling kan skabe overblik, vise sammenhænge og levere blikfang. Men hvordan gør man? Den praktiske side giver råd til at få din visuelle kommunikation til at hænge sammen. Bibliografisk

Læs mere

Typografi & ombrydning

Typografi & ombrydning Typografi & ombrydning Selected brandbook præsenterer de værdier firmaet står for og skal afspejle deres nuværende visioner og fremtidige mål. Jeg har forsøgt at udtrykke deres værdier og stil i min produktion.

Læs mere

Typografi og ombrydning

Typografi og ombrydning Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab giver et indblik i miljøindsatsen og miljøtilstanden i København. Miljøregnskabet bliver gennemskrevet og layoutet hvert år og er delt op i seks temaer.

Læs mere

Læg mærke til, at der ikke er fødder på ovenstående bogstaver, og at de derfor er meget letlæselige på computerskærmen.

Læg mærke til, at der ikke er fødder på ovenstående bogstaver, og at de derfor er meget letlæselige på computerskærmen. Typografier I nedenstående guide bliver du rustet til at vurdere hvilke skrifttyper der kan være passende til dit projekt. Afsnittet vil være delt op i skrifttyper passende til computerskærmen og til papir.

Læs mere

Typografisk formatering i forskellige tekstbehandlingssystemer: Word, OpenOffice og WordPerfect. Foreløbig udgave.

Typografisk formatering i forskellige tekstbehandlingssystemer: Word, OpenOffice og WordPerfect. Foreløbig udgave. Niels Erik Wille Universitetslektor (emeritus), cand.mag. Kurset Ret&Rigtigt F10 Typografisk formatering i forskellige tekstbehandlingssystemer:, og Perfect. Foreløbig udgave. Kapitæler / Small caps Kapitæler

Læs mere

Typograf i & Ombrydning

Typograf i & Ombrydning Typograf i & Ombrydning Brochure til Take5 (Ny opstartet virksomhed) Typograf i & Ombrydning/Dokumentation Opgave Jeg har før lavet en brochure til Take5, men de besluttede sig lige pludselig for at de

Læs mere

Lundtofte Skole 2007/2008 Tekstbehandling WORD. Det vigtigste. Log på computeren med din klassekode. Start tekstbehandlingsprogrammet Word.

Lundtofte Skole 2007/2008 Tekstbehandling WORD. Det vigtigste. Log på computeren med din klassekode. Start tekstbehandlingsprogrammet Word. Tekstbehandling WORD Det vigtigste Log på computeren med din klassekode. Start tekstbehandlingsprogrammet Word. Åbn et nyt dokument. Klik Gem som og giv dit dokument et navn f.eks. Inger om Vietnam Brug

Læs mere

TYPOGRAFI OG OMBRYDNING. Magasin opslag

TYPOGRAFI OG OMBRYDNING. Magasin opslag TYPOGRAFI OG OMBRYDNING Magasin opslag Produkt Redegørlese HVAD GÅR OPGAVEN UD PÅ Vi fik opgaven at skulle lave et magasin med 4 artikler, som hver skulle fylde nogle bestemte opslag. Her har jeg så valgt

Læs mere

Kim Pedersen og Pernille Hansen: Design til skærmen, s. 13-14 og 34-38, Forlaget Grafisk Litteratur, 1997.

Kim Pedersen og Pernille Hansen: Design til skærmen, s. 13-14 og 34-38, Forlaget Grafisk Litteratur, 1997. Design til skærmen Af Kim Pedersen og Pernille Hansen Medieudformning Første skridt i medieudformningen er udarbejdelse af et flowchart. I modsætning til fx en trykt brochure, har brugeren i en skærmbaseret

Læs mere

Typografi og læselighed

Typografi og læselighed TYPOGRAFI OG LÆSELIGHED OM 08.01.03 Side 1 Typografi og læselighed Hvis meningen med dine ord er, at de skal læses, er du nødt til at overveje tekstens læselighed. Desktop publishing har gjort typografien

Læs mere

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem.

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem. Indhold Introduktion...2 Hjælp...2 Office knappen...2 Menulinjen...3 Fast værktøjslinje Hurtig adgang...3 Menupunkter...4 Startside...4 Indsæt...5 Sidelayout...5 Referencer...6 Forsendelser...6 Gennemse...6

Læs mere

1. Større opgaver i word

1. Større opgaver i word Indholdsfortegnelse 1. Større opgaver i word...1 1.1. Typografier... 1 1.1.1. Normal... 1 1.1.2. Overskrifter... 5 1.2. Dispositionsvisning... 6 1.3. Indholdsfortegnelse... 6 1.4. Krydshenvisninger...

Læs mere

Grafisk Design En rapport af Jonas, Lenni, Andreas og Sebastian 1.2

Grafisk Design En rapport af Jonas, Lenni, Andreas og Sebastian 1.2 Grafisk Design En rapport af Jonas, Lenni, Andreas og Sebastian 1.2 Indholdsfortegnelse: Side 3-4 Typografi Af Sebastian Andersen Sebastian A, Andreas H, Lenni M, Jonas H Grafisk design - 1 - Side 5-6

Læs mere

Michella+Serritzlew+Jacobsen+

Michella+Serritzlew+Jacobsen+ Designmanual+ Afsluttende+projekt+1.+Semester++ Michella+Serritzlew+Jacobsen+ CopenhagenBusinessAcademy 1.Semester MichellaSerritzlewJacobsen MULB Indholdsfortegnelse PBS...3 WBS...3 Brainstorm...4 Wireframes...5

Læs mere

TYPOGRAFI Kunde / Liberté Opgave / 44 sidet Magasin (Fiktiv) Farve / CMYK (RGB Workflow) Programmer / Photoshop, Indesign

TYPOGRAFI Kunde / Liberté Opgave / 44 sidet Magasin (Fiktiv) Farve / CMYK (RGB Workflow) Programmer / Photoshop, Indesign 1 TYPOGRAFI Kunde / Liberté Opgave / 44 sidet Magasin (Fiktiv) Farve / CMYK (RGB Workflow) Programmer / Photoshop, Indesign Opgavebeskrivelse Magasin til mænd som udgives af herretøjsbutikken Liberté.

Læs mere

TYPOGRAFI & OMBRYDNING - MAGASIN

TYPOGRAFI & OMBRYDNING - MAGASIN TYPOGRAFI & OMBRYDNING - MAGASIN REDEGØRELSE Opgavebeskrivelse Lav et fiktivt blad for Skanderborg Kommunes biblioteker, som fortæller hvad der skal ske januar-marts 2016, både med en samlet oversigt og

Læs mere

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Orddeling Automatisk orddeling Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Manuel orddeling Vælg [Orddeling] Klik [Manuelt] For hvert ord, som vises, kan der gøres følgende: Accepter det foreslåede orddelingssted

Læs mere

TYPOGRAFI & OMBRYDNING

TYPOGRAFI & OMBRYDNING TYPOGRAFI & OMBRYDNING Forside SE HELE BOGEN HER Udvalgte sider Bagside Færdige produkt Opgaven At lave en bog indeholdende 2-4 forskellige stilperioder. Bogen skulle indeholde indledende sider: Smudstitelside,

Læs mere

TYPOGRAFI & OMBRYDNING OPGAVEBESKRIVELSE. 12 TIPS Til at finde det perfekte billede på nettet

TYPOGRAFI & OMBRYDNING OPGAVEBESKRIVELSE. 12 TIPS Til at finde det perfekte billede på nettet TYPOGRAFI & OMBRYDNING OPGAVEBESKRIVELSE Jeg har samlet en række hjemmesider, hvor man som bruger har mulighed for enten at downloade billeder gratis eller købe dem. Har undersøgt markedet for hvor mange

Læs mere

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal..

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal.. VEJLEDNING TIL WORD VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Linjeafstand. side 3 2. Margener.. side 3 3. Sidehoved og sidefod... side 4 4. Sidetal.. side 5 5. Spalter.... side 5 6. Skifte ordbog.. side

Læs mere

Rapport Grafisk design Af Benjamin, Steffen, Jacob A og Nicklas

Rapport Grafisk design Af Benjamin, Steffen, Jacob A og Nicklas Rapport Grafisk design Af Benjamin, Steffen, Jacob A og Nicklas Indholdsfortegnelse Typografi... 2 Opsætning... 2 Komposition og layout... 3 Harmoni i komposition... 3 Dynamik i et billede:... 4 Placering...

Læs mere

En kort og sigende overskrift (Overskrift 1) Arial 16 + fed

En kort og sigende overskrift (Overskrift 1) Arial 16 + fed En kort og sigende overskrift (Overskrift 1) Arial 16 + fed - eventuelt en uddybende undertitel (Undertitel) Arial 14, mellemrum før: 6 pkt, mellemrum efter: 3 pkt (bemærk at undertitler er venstrejusteret)

Læs mere

1 Robbins, Jennifer N.: Learning Web Design, s. 41

1 Robbins, Jennifer N.: Learning Web Design, s. 41 I designarbejdet forbundet med at udvikle en hjemmeside, er det vigtigt at gøre sig nogle overvejelser over hvilken optimale skærmstørrelse man designer til, da dette har konsekvens for den efterfølgende

Læs mere

POWERPOINT FONTE HELT SIMPELT

POWERPOINT FONTE HELT SIMPELT CLAUS HANDBERG POWERPOINT FONTE HELT SIMPELT www.brydrammen.dk - ch@visuspublishing.dk VisusPublishing Hybenvænget 5 7480 Vildbjerg Tlf. 31458200 All Rights Reserved FONTE HELT SIMPELT PowerPoint fonte

Læs mere

GEIR-ARNE BERTHEUSSEN TYPO- GRAFI OG OMBRYDNING

GEIR-ARNE BERTHEUSSEN TYPO- GRAFI OG OMBRYDNING Y- GA G MBYDNNG 3 4 KUUMAGASNE ND Kulturmagasinet ND er et fiktivt kultur- og livsstilmagasin, med norden som hovedtema. Magasinet indeholder portrætter og intervjuer af kunstnere, forfattere, og andre

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

Microsoft Word 2007. thoremil.dk

Microsoft Word 2007. thoremil.dk Microsoft Word 2007 Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12 Punktopstilling...

Læs mere

Tekstbehandling. Word 2007 Trin 1. Bodil Alexandersen

Tekstbehandling. Word 2007 Trin 1. Bodil Alexandersen Tekstbehandling Word 2007 Trin 1 Bodil Alexandersen Oktober 2011 Indhold: Grundlæggende regler... side 3 Indstil skærmbilledet... side 4 Midtstilling, Højrestilling og Understregning Fed og Kursiv skrift...

Læs mere

Skærmlayout på websiden

Skærmlayout på websiden Skærmlayout på websiden Af Kaj Søndergaard En bog i et flot layout er dejlig at få i hånden. Man får lyst til at bladre i bogen for at finde ud af om indholdet ser ud til at være værd at ofre tid på. Hvis

Læs mere

2 TYPOGRAFI OG OMBRYDNING. Frederik Chrisholm Svendeprøve 11

2 TYPOGRAFI OG OMBRYDNING. Frederik Chrisholm Svendeprøve 11 4 TYPOGRAFI OG OMBRYDNING Frederik Chrisholm Svendeprøve MTB magasin Som typografiopgave, har jeg valgt at lave et mountainbike magasin. Da jeg ikke arbejder så meget med typografi og ombrydning i hverdagen,

Læs mere

Loppemarkedet Word 2010. Åbn et nyt Word dokument og gem det som loppemarkedet.docx på din USB-hukommelse.

Loppemarkedet Word 2010. Åbn et nyt Word dokument og gem det som loppemarkedet.docx på din USB-hukommelse. Opgaven handler om at lave en avis med salg og køb af forskellige effekter. Avisen skal indeholde en titel og et antal spalter med overskrifter og annoncer i. Åbn et nyt Word dokument og gem det som loppemarkedet.docx

Læs mere

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1 side 1 Hvis man vil lave en opsætning af rejsebeskrivelse og billeder, kan man også gøre det i DRAW. Denne vejledning vil vise hvordan man indsætter hjælpelinjer så man laver en pæn opstilling med billede

Læs mere

Grafisk design. Filmblad til tablet

Grafisk design. Filmblad til tablet Grafisk design Filmblad til tablet Lodret cover Opgavebeskrivelse: Mit digitale produkt er et filmblad til tablets over månedens film. Tablet udgaven er mere kompakt og gør at brugeren får et hurtigere

Læs mere

TYPOGRAFI OG OMBRYDNING. Bog af Ib Møller På Vej.

TYPOGRAFI OG OMBRYDNING. Bog af Ib Møller På Vej. TYPOGRAFI OG OMBRYDNING Bog af Ib Møller På Vej. Produkt Redegørlese Hvad går opgaven ud på Jeg skulle i denne opgave ombryde en bog for Arkitekten og planlæggeren Ib Møller, som havde lavet denne bog

Læs mere

Typografi og ombrydning

Typografi og ombrydning Opgaven: Ombrydning af annoncemateriale med redaktionel tekst til bagstik, bragt i Jyllands-Postens lørdagstillæg den 21. maj 2011 for Wonderful Copenhagen. En opgave Samsing Graphic har fremstillet af

Læs mere

Microsoft Word 2010 Huskesedler

Microsoft Word 2010 Huskesedler Microsoft Word 2010 Huskesedler Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12

Læs mere

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby)

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Når man vil til at skrive sin slægtshistorie ind i et tekstbehandlingsprogram, vil man gerne give sin tekst sit eget udseende. Med det mener

Læs mere

Indholdsfortegnelse: Forord Logo Farver Skrifttyper Billeder Opsætning. Forord:

Indholdsfortegnelse: Forord Logo Farver Skrifttyper Billeder Opsætning. Forord: Designmanual Indholdsfortegnelse: 3 Forord Logo Farver Skrifttyper Billeder Opsætning 3 4 6 8 10 11 Forord: Denne designmanual indholder retninglinjer i forbindelse med partiet Midterpartiet. Heri beskrives

Læs mere

Typografi & ombrydning

Typografi & ombrydning Typografi & ombrydning Produkt og målgruppe Redesign af Pixlart magasin Universet Pixlart er en digital billedudstilling, beliggende i Øster Vrå i en ombygget kirke. Målgruppen varierer fra udstilling

Læs mere

Word tips til skriftlig eksamen

Word tips til skriftlig eksamen Word tips til skriftlig eksamen Indhold Word tips til skriftlig eksamen... 1 Forord...2 Sidehoved...3 Sidefod...3 Sidetal og side x af y...4 Gem som skabelon...5 Indsæt sideskift...6 Vis koder...6 Tekstformatering...7

Læs mere

UNI C 2009 Pædagogisk IT-kørekort. Layout og dtp. skal det stå i spalter?

UNI C 2009 Pædagogisk IT-kørekort. Layout og dtp. skal det stå i spalter? Layout og dtp skal det stå i spalter? Hvad er godt layout?... 3 Hvilken skrift skal jeg vælge?... 4 Layout er et puslespil... 8 Hvilken programtype?... 11 Layout i undervisningen... 12 Om øvelserne til

Læs mere

TYPOGRAFI SVENDEPRØVE / CHRISTINE MARIE SMITH

TYPOGRAFI SVENDEPRØVE / CHRISTINE MARIE SMITH SVENDEPRØVE / CHRISTINE MARIE SMITH GREASY MAGAZINE OPGAVE Layout og opsætning af magasinet Greasy, der har fokus på overdreven snasket mad med et goutmet twist. Der skal være fuld skrue på komplimentærfarver,

Læs mere

Typografi & ombrydning

Typografi & ombrydning Typografi & ombrydning Ombrydning af bog med titlen low FODMAP diet, som omhandler en ny diæt. Bogen indeholder vejledninger, opskrifter samt kostplaner til diæten. Udfordringen er at få opsat bogen, så

Læs mere

Indre Missions. Vejledning til TYPO3

Indre Missions. Vejledning til TYPO3 Indre Missions Vejledning til TYPO3 Manual til Typo3 på IM's server 1. Udgave, januar 2010 Daniel Damm, IT afdelingen, Indre Missions Hus Indholdsfortegnelse Indledning...5 Præsentation af begrebet CMS...6

Læs mere

fontvalg Store og små bogstaver og tal fra Baron Neue Store og små bogstaver, tal og ligaturer fra Corbel

fontvalg Store og små bogstaver og tal fra Baron Neue Store og små bogstaver, tal og ligaturer fra Corbel typografi I kernefagligheden typografi har jeg valgt at lave et magasin. Magasinet omhandler Aarhus Festuge og indeholder artikler og billedemateriale jeg har fået fra Aarhus Festuge. Til dette har jeg

Læs mere

TYPOGRAFI & OMBRYDNING

TYPOGRAFI & OMBRYDNING TYPOGRAFI & OMBRYDNING UNIVERSITETSSYGEHUS KØGE DISPOSITIONSFORSLAG 2 3 Opgavens formål Rådgivergruppen for Universitetssygehus Køge er en del af C.F. Møller. Som en del af projektet Universitetssygehus

Læs mere

Ret & Rigtigt 6. Layout og Typografi

Ret & Rigtigt 6. Layout og Typografi Ret & Rigtigt 6 Layout og Typografi 1 Niels Erik Wille Lektor (emeritus) i Dansk Sprog, cand.mag. Inst. f. Kommunikation, Virksomhed og Informationsteknologier Roskilde Universitet 2011 Ophavsret Niels

Læs mere

1 af 5. Nogle. Word. funktioner. Mvh otto. Indhold. Fortryd

1 af 5. Nogle. Word. funktioner. Mvh otto. Indhold. Fortryd 1 af 5 Nogle funktioner til tekstbehandling i Meningen med vejledningen her er at kursisterne i forbindelse med større skriftlige opgaver f.eks. Historieopgaven, Mini SSO, Større Skriftlig Opgave (SSO)

Læs mere

Layout - orden. 8. kl Nymarkskolen. Læringscentret, AF

Layout - orden. 8. kl Nymarkskolen. Læringscentret, AF Layout - orden 8. kl. 2014 Nymarkskolen Læringscentret, AF Indhold og form Formålet: Orden eller layout gives for det arbejde, eleven har udført for at tydeliggøre sammenhængen mellem den grafiske form

Læs mere

Typografi og ombrydning

Typografi og ombrydning Typografi og ombrydning Dugaard Cattle I dette kernefagområde har jeg udarbejdet et layout til en kogebog for Daugaard Cattle. Daugaard Cattle ville gerne have lavet et layout/udkast til en kogebog, som

Læs mere

FORMATERING AF REGNEARK

FORMATERING AF REGNEARK FORMATERING AF REGNEARK Indtil nu har vi set på, hvordan du kan udføre beregninger i dit regneark, og hvordan du kan redigere i regnearket, for hurtigt at få opstillet modellerne. Vi har derimod overhovedet

Læs mere

Lille hjælp til opsætning af side på computer i tekstbehandlingsprogrammet Word ( Microsoft )

Lille hjælp til opsætning af side på computer i tekstbehandlingsprogrammet Word ( Microsoft ) Lille hjælp til opsætning af side på computer i tekstbehandlingsprogrammet Word ( Microsoft ) Disse sider er tænkt som hjælp til at opsætte en side til brug ved stilaflevering og andre opgaveafleveringer.

Læs mere

Lav en poster der fanger Birgit Sørensen, Afd. for Jordbrugssystemer August 2000

Lav en poster der fanger Birgit Sørensen, Afd. for Jordbrugssystemer August 2000 Lav en poster der fanger Birgit Sørensen, Afd. for Jordbrugssystemer August 2000 It takes intelligence, even brilliance, to condense and focus information into a clear, simple presentation that will be

Læs mere

TYPOGRAFI & OMBRYDNING. Nørreport Centrets magasin

TYPOGRAFI & OMBRYDNING. Nørreport Centrets magasin TYPOGRAFI & OMBRYDNING Nørreport Centrets magasin OPGAVEN Nørreport Centret har et magasin der udkommer 8 gange i år. Hvert magasin kommer i forbindelse med en kampagne som kører i Nørreport Centret og

Læs mere

Øvelser til basismodul 2

Øvelser til basismodul 2 Øvelser til basismodul 2 Grundlæggende tekstbehandling... 2 Ret i teksten... 2 Øvelse 1 - Rettemuligheder... 2 Øvelse 2 - Skriv hurtigt og gem... 2 Øvelse 3 - Hent og udskriv... 3 Arbejde med tekstafsnit...

Læs mere

Typografi & ombrydning 3. Hovedforløb

Typografi & ombrydning 3. Hovedforløb Typografi & ombrydning 3. Hovedforløb Sabine Puk Sørensen Typografi & ombrydning 3. Hovedforløb InDesign Opgavebeskrivelse Opsætning og ombrydning af bogen Pædagogisk psykologi, som primært henvender sig

Læs mere

Rapportskrivning. Henrik Kerstens. Århus Maskinmesterskole

Rapportskrivning. Henrik Kerstens. Århus Maskinmesterskole Henrik Kerstens Århus Maskinmesterskole Århus Maskinmesterskole Rapportskrivning En vejledning Henrik Kerstens Maj 2006 Antal normalsider: 5,1 2 Indhold 1. Indledning... 4 2. Formålet med rapporter...

Læs mere

Designguide Forskningens Døgn

Designguide Forskningens Døgn Designguide Formål og identitet de s nde Bla -Bean y l l Je Jeres I kan også indsætte billeder eller grafik som blikfang, evt.her under brødteksten. Overskrift over flere linjer dog max 44 anslag WWW.JERESHJEMMESIDE.DK

Læs mere

Kommunikation/IT Rapport Roskilde Tekniske Gymnasium

Kommunikation/IT Rapport Roskilde Tekniske Gymnasium Kommunikation/IT Rapport Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse Formål:... 3 Teori:... 3 Form og farver... 3 Skrifter og typografi... 4 Billeder og illustration... 5 Komposition og layout... 5 Produkt:... 6 Brainstorm

Læs mere

ÆRØ KOMMUNE. Designmanual 02.11.05. Dokajour-63225-v1-Endelig designmanual

ÆRØ KOMMUNE. Designmanual 02.11.05. Dokajour-63225-v1-Endelig designmanual ÆRØ KOMMUNE Designmanual 02.11.05 Hvorfor en designmanual: Situationen i de to gamle kommuner: I kommunernes forvaltninger, skoler og institutioner fandtes mange forskellige blanketter, skemaer, foldere,

Læs mere

Evalueringsportfolio for Hovedforløb 3. Typografi & ombrydning. Artikler i et månedsblad. Typografi & ombrydning

Evalueringsportfolio for Hovedforløb 3. Typografi & ombrydning. Artikler i et månedsblad. Typografi & ombrydning Evalueringsportfolio for Hovedforløb 3 Artikler i et månedsblad Opgaven Selvvalgt opgave Beskrivelse Der skal laves nogle artikler til et månedsblad, som har fokus på Israel og jøderne. Artiklerne er skrevet

Læs mere

Retningslinjer for redigering og skrivestil på ballerup.dk

Retningslinjer for redigering og skrivestil på ballerup.dk Sidst opdateret: 14. feb. 2011 Retningslinjer for redigering og skrivestil på ballerup.dk Indhold Introduktion... 1 Midtersektion... 2 Overskriften/titlen:... 2 Hovedbillede/Topbillede:... 2 Resume:...

Læs mere

Ditlev Nielsen 2.g Kom/it 9/10/15. Avis artikel rapport

Ditlev Nielsen 2.g Kom/it 9/10/15. Avis artikel rapport Ditlev Nielsen 2.g Kom/it 9/10/15 Avis artikel rapport Indholdsfortegnelse: Indledning Side 3 Problemformulering Side 3 Afsender Side 3 Budskab Side 3 Medie Typografi Side 4-6 Medie Farver Side 7-9 Medie

Læs mere

TYPOGRAFI & OMBRYDNING. H or nskov København katal og TYPOGRAFI & OMBRYDNING

TYPOGRAFI & OMBRYDNING. H or nskov København katal og TYPOGRAFI & OMBRYDNING H or nskov København katal og 21 INDLEDNING OPGAVEN Dette er en eksisterende virksomhed, men en fiktiv opgave. Virksomheden, Hornskov København, er en ny op startet virksomhed, som udformer håndsyede hatte.

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

TYPOGRAFI & TYPOGRAFI & OMBRYDNING OMBRYDNING

TYPOGRAFI & TYPOGRAFI & OMBRYDNING OMBRYDNING 02 TYPOGRAFI & TYPOGRAFI & OMBRYDNING OMBRYDNING REDEGØRELSE OPGAVEBESKRIVELSE Til denne opgave skal der laves layout og opsætning til boligmagasinet Vores Hjem. Formålet med opgaven er at skabe et stilrent

Læs mere

TYPOGRAFI & OMBRYDNING // SPORTMAGASINET

TYPOGRAFI & OMBRYDNING // SPORTMAGASINET TYPOGRAFI & OMBRYDNING // SPORTMAGASINET Programmer Indesign Photosop Beskrivelse af opgave Projektet Sportmagasinet Om: Crossfit er en artikel i et fiktivt sport magasin. Målgruppe Artiklens primære målgruppe

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Denne rapport har til formål at redegøre for tilblivelsen af hjemmesiden beliggende på domænet, http://www.technofil.dk. Der refereres fra nu af blot

Denne rapport har til formål at redegøre for tilblivelsen af hjemmesiden beliggende på domænet, http://www.technofil.dk. Der refereres fra nu af blot Denne rapport har til formål at redegøre for tilblivelsen af hjemmesiden beliggende på domænet, http://www.technofil.dk. Der refereres fra nu af blot til hjemmesiden. Mine indledende tanker bag hjemmesiden

Læs mere

SKRIV TIL NETTET. - et hurtigt overblik

SKRIV TIL NETTET. - et hurtigt overblik SKRIV TIL NETTET - et hurtigt overblik Af Nis Hollesen Webmaster Norddjurs Kommune nih@norddjurs.dk Senest opdateret 05.02.2011 Skriv til nettet: Et hurtigt overblik I denne manual kan du få et hurtigt

Læs mere

Typografi & ombrydning

Typografi & ombrydning 2 PRODUKT & MÅLGRUPPE I samarbejde med virksomheden Euro Poultry, har jeg udarbejdet et magasin, som skal henvende sig til målgruppen unge og børnefamilier i alderen 18-30 år. Det er et magasin, som skal

Læs mere

Stine Dorry Meulengracht Madsen Rapport Multimedie og kommunikation

Stine Dorry Meulengracht Madsen Rapport Multimedie og kommunikation Portfolioudvikling I denne rapport vil du kunne læse om mit porfolios tilblivelse. Det skal give læseren indblik i mine designvalg og hele processen bag projektet. Hjemmesiden er kodet fra bunden i HTML

Læs mere

DTP MED WORD af listemageren

DTP MED WORD af listemageren DTP MED WORD af listemageren dtp med word: en billede-til-kant-publikation word er, som jeg har været inde på en del gange i andre sammenhænge, først og fremmest et tekstbehandlingsprogram (og et glimrende

Læs mere

DESIGNMANUAL. rev. 8.5.14

DESIGNMANUAL. rev. 8.5.14 DESIGNMANUAL rev. 8.5.14 Indholdsfortegnelse Formålet med manualen... 3 Navnet... 4 Logoet... 5 Brug af logoet... 7 Luft omkring logoet... 8 Logovarianter... 9 Skrifttyper... 11 Designelementer... 12 Visitkort...

Læs mere

Tekstbehandling. Trin 1

Tekstbehandling. Trin 1 Tekstbehandling Trin 1 Word 97/03 Bodil Alexandersen August 1999 Revideret oktober 2011 Indhold: Grundlæggende regler... side 3 Menulinie og værktøjslinier... side 4 Sidelayoutvisning (sidebredde og hele

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Opgaver til modul 3 Word 97

Opgaver til modul 3 Word 97 Opgaver til modul 3 Word 97 Det følgende indeholder en stribe opgaver, der alle kan løses ved hjælp af Microsoft Word 97 samt Word 6.0 og 7.0. Alle opgaverne svarer i indhold og sværhedsgrad til de opgaver,

Læs mere

Typografi og ombrydning 1. hovedforløb Julia Igaard Abrahamsen

Typografi og ombrydning 1. hovedforløb Julia Igaard Abrahamsen Typografi og ombrydning 1. hovedforløb Julia Igaard Abrahamsen Opgavebeskrivelse Jeg har fået til opgave at lave et magasin til en fiktiv virksomhed. Virksomhden som udgiver magasinet, hedder IDOL og

Læs mere

TYPOGRAFI OG OMBRYDNING

TYPOGRAFI OG OMBRYDNING TYPOGRAFI OG OMBRYDNING Opgave: Opgaven var at at producere et magasin for ansatte i, og andre med interesse for den grafiske branche. Magasinet skulle indeholde interaktive elementer i form af animation

Læs mere

PowerPoint Intro 2010 Segment - en del af dit netværk

PowerPoint Intro 2010 Segment - en del af dit netværk PowerPoint Intro 2010 7 Arbejde med objekter Formål Udover at arbejde med almindelig tekst og punktopstillinger, kan du i PowerPoint indsætte diverse objekter. Med objekter menes der fx; billeder, figurer,

Læs mere

Selv om websites er yderst forskellige i deres fremtræden, så kan de stort set alle sammen passes ind i den skabelon som er illustreret herunder:

Selv om websites er yderst forskellige i deres fremtræden, så kan de stort set alle sammen passes ind i den skabelon som er illustreret herunder: Design en praktisk guide. Et design udtrykker dit websites grafiske udseende, lige fra hvilke skrifttyper der anvendes op til hvor navigationen er placeret og hvilke interaktive elementer der skal benyttes.

Læs mere

Design manual for Bifrost

Design manual for Bifrost Design manual for Bifrost Farver - Skalaer - Anvendelse - Web anvendelse Bomærke - Skabelse Logotype - Snit - Benyttelse Brødtekstfont - Snit - Benyttelse Region bomærke - Farver - Valg - Form Andre benyttelser

Læs mere

Fotoalbum MS Word 2007

Fotoalbum MS Word 2007 Opgaven handler om at lave en rejsedagbog, hvori der indsættes billeder, anvendes sidehoved og sidefod og der anvendes fodnoter til henvisning. Samtidig anvendes forskellige typografiske formater til at

Læs mere

Typografi & Ombrydning

Typografi & Ombrydning Typografi & Ombrydning H2 Portfolio Mette Bonde Ørskov Opgavebeskrivelse OPGAVE Steen Rørvang ønsker at få samlet tekster fra flere forskellige medier til et sammenhængende kompendie han kan bruge i engelskundervisningen.

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

Ret & Rigtigt 6. Layout og Typografi

Ret & Rigtigt 6. Layout og Typografi Ret & Rigtigt 6 Layout og Typografi 1 Niels Erik Wille Lektor (emeritus) i Dansk Sprog, cand.mag. Inst. f. Kommunikation, Virksomhed og Informationsteknologier Roskilde Universitet 2012 Ophavsret Niels

Læs mere

[Dette er bogens omslag - husk at der skal beregnes rygbredde plus bagside]

[Dette er bogens omslag - husk at der skal beregnes rygbredde plus bagside] Skriv og tryk - når du skal skrive din bog (Word 2007/2010) Forlaget Uhrskov [Dette er bogens omslag - husk at der skal beregnes rygbredde plus bagside] Man bør IKKE anvende Word til at fremstille omslag,

Læs mere

TYPOGRAFI OG OMBRYDNING

TYPOGRAFI OG OMBRYDNING TYPOGRAFI OG OMBRYDNING Opgaven var her at udarbejde en brochure for virksomheden Fynbo Glas A/S. Det er en engros virksomhed, der sælger glas til byggebranchen. Brochuren skulle bruges som en informationsbrochure,

Læs mere

Typografi & ombrydning

Typografi & ombrydning BASELINE Magasin lavet til magasindesignprojekt. Uddrag fra magasinet Uddrag fra magasinet Opgaven Opgaven gik ud på at lave et fagmagasin om grafisk design. Al tekst var bestemt på forhånd, og billederne

Læs mere