HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. november 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. november 2012"

Transkript

1 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. november 2012 Sag 239/2012 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Poul Helmuth Petersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 29. november 2011 og af Østre Landsrets 7. afdeling den 19. april I pådømmelsen har deltaget fem dommere: Børge Dahl, Thomas Rørdam, Jon Stokholm, Michael Rekling og Jan Schans Christensen. Påstande Dommen er anket af tiltalte, T, med påstand om ophævelse af landsrettens dom og hjemvisning, subsidiært formildelse, navnlig således at der sker frifindelse for så vidt angår udvisning. Anklagemyndigheden har påstået skærpelse, subsidiært stadfæstelse. Anbringender T har til støtte for hjemvisningspåstanden anført, at landsretten ikke mod forsvarerens protest burde have fremmet hovedforhandlingen i sagen, da han ikke var til stede, og da betingelserne i retsplejelovens 917, stk. 2, jf. 855, stk. 3 og 4, ikke var opfyldt. Hvis lovens 921, stk. 2, på trods af det anførte finder anvendelse, må bestemmelsen fortolkes således, at den ikke angår situationer, hvor det er anklagemyndigheden, der har iværksat anken. Der er heller ikke på behørig måde givet ham meddelelse om hovedforhandlingen i landsretten.

2 - 2 - Landsretten begik endvidere en rettergangsfejl ved at inddrage en oplysning fra en politirapport af 17. november 2011 om, at T, da han blev standset i lufthavnen, alene medbragte khat i sin bagage. Denne oplysning var ikke fremme under byrettens behandling af sagen, og landsretten har tillagt den betydning som skærpende omstændighed. Til støtte for den subsidiære påstand om formildelse og frifindelse for udvisningspåstanden har T anført, at der er tale om en mindre overtrædelse af lov om euforiserende stoffer, der har en tilfældig og lejlighedspræget karakter. Khat er af mindre farlig karakter, og der foreligger ikke en reel, umiddelbar og tilstrækkelig alvorlig trussel, der berører en grundlæggende samfundsinteresse. Opholdsdirektivet (direktiv 2004/38/EF) udelukker derfor udvisning af T. Han har en 4-årig søn, der bor her i landet, og som han indtil byrettens dom har haft jævnlig kontakt med. Den proportionalitetsvurdering, der skal foretages efter såvel opholdsdirektivet som artikel 8 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, fører derfor også til, at der ikke skal ske udvisning. Anklagemyndigheden har anført, at spørgsmålet om landsrettens adgang til at behandle sagen uden Ts tilstedeværelse skal afgøres efter retsplejelovens 921, stk. 2, og ikke efter 855, jf. lovens 917, stk. 2, der anvender udtrykket medmindre andet er bestemt i dette kapitel. Anken er iværksat i overensstemmelse med retsplejelovens 907, og T er blevet underrettet på behørig og sædvanlig måde om tidspunktet for hovedforhandlingen i landsretten. Underretningen er sket ved brev til den adresse, som han har oplyst ved domsafsigelsen i byretten. Oplysningen om, at T ved anholdelsen ikke havde anden bagage end to tasker, der udelukkende indeholdt det euforiserende stof, må antages at være blevet dokumenteret under hovedforhandlingen i landsretten, og landsrettens retsbog indeholder ikke angivelse af, at forsvareren protesterede mod dokumentationen. Det er derfor ikke en fejl, at landsretten har inddraget oplysningen i præmisserne. I øvrigt kan det ikke antages, at oplysningen har haft betydning for udfaldet af sagen, jf. retsplejelovens 925, stk. 1, jf Om strafudmålingen har anklagemyndigheden anført, at 14 dages fængsel er i overensstemmelse med praksis. Der er nedlagt påstand om skærpelse, fordi Højesteret ikke tidligere har haft sager om khat, som straffes lidt mildere end andre stoffer.

3 - 3 - Med hensyn til udvisningsspørgsmålet har anklagemyndigheden henvist til, at T er dømt for besiddelse af et euforiserende stof med henblik på videreoverdragelse og til, at hans eneste tilknytning til Danmark består i, at hans 4-årige søn har fast bopæl i Danmark sammen med sin mor. Han selv er norsk statsborger og bor i Norge. Efter de foreliggende oplysninger har han i det seneste år opholdt sig i Afrika. Hans adfærd udgør en reel, umiddelbar og tilstrækkelig alvorlig trussel, der berører en grundlæggende samfundsinteresse. Udvisningen er endvidere proportional i lyset af Ts begrænsede tilknytning til Danmark. Udvisning er derfor hverken i strid med opholdsdirektivet (direktiv 2004/38/EF) eller med artikel 8 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Supplerende sagsfremstilling Anklagemyndigheden sendte ved almindeligt brev dateret den 3. april 2012 meddelelse til T om, at hovedforhandlingen i landsretten skulle finde sted den 19. april Brevet blev sendt til adressen X-vejen 21 A, 0569 Oslo, hvilket er den adresse, som T havde oplyst i forbindelse med domsafsigelsen i byretten, og som han ifølge byrettens retsbog blev løsladt til, bortset fra, at anklagemyndigheden anvendte det korrekte postnummer (og ikke postnummer 5965, som T fejlagtigt havde oplyst). Ifølge udskrift dateret den 18. september 2012 fra det norske folkeregister har T tidligere boet på adressen X-veien 21 A, 0569 Oslo (fra september 2008 til december 2009). Hans seneste folkeregisteradresse er Y-veien 48, 0196 Oslo (fra august 2011). I udskrift af Østre Landsrets retsbog vedrørende hovedforhandlingen i landsretten den 19. april 2012 hedder det bl.a.: De modtagne bilag var til stede. Den ankede dom oplæstes. Anklageren gjorde rede for anken og forelagde sagen i øvrigt under fornøden dokumentation. Om sagens opkomst fremgår følgende af politirapport af den 17. november 2011: Under patruljetjeneste i Cph. lufthavnen i dag torsdag d. 17. november 2011 kl. 1514, blev Pb. RN og jeg sendt til toldslusen af vagthavende, hvor de i tolden tilbageholdte en mand, som var i besiddelse af ca. 37 kg khat.

4 - 4 - Ved ankomst traf vi den tilbageholdte sammen med tre toldere. Tolder, PK, medarb. nr forklarede, at de ren rutinemæssigt havde standset personen, og da de tjekkede hans bagage, indeholdte den kun khat, hvorfor de kontaktede politiet I politirapport af 7. november 2012 vedrørende afhøring af A hedder det bl.a.: hun vidste ikke, hvor han boede eller hvilket arbejde T havde. Adspurgt oplyste afh., at de aldrig havde boet sammen. I 2008 var T på besøg i Danmark og det resulterede i, at afh. blev gravid og fødte sønnen B den De fortsatte dog hver deres liv men holdt kontakt på grund af deres fælles barn. T besøgte afh. et par gange om måneden for at holde kontakten til sønnen. Det var ikke fastlagte tidspunkter men T dukkede bare op hos afh. og var der en dag eller 2. Adspurgt havde T aldrig hentet sønnen i børnehaven eller vuggestuen. Adspurgt ønskede afh. ikke at være kæreste med T da afh. aldrig vidste hvad han lavede eller hvor han var men holdt kun kontakt på grund af sønnen. Efter at T modtog en dom for khat smugling sidste år havde afh. ikke set T og hun vidste, at han siden havde opholdt sig i Kenya, hvor han havde startet et firma. De havde talt i telefonen adskillige gange og nogle gange flere gange om dagen. Adspurgt vidste afh. ikke rigtig hvad T foretog sig i Kenya. T vedtog den 5. juni 2005 et bødeforlæg på kr. udstedt af Politimesteren i Asker og Bærum, Norge, for overtrædelse af den norske lægemiddellov ved at have besiddet ca. et bundt khat. Ved dom afsagt af Halden Tingrett, Norge, den 13. november 2007 blev han idømt fængsel i 28 dage for overtrædelse af den norske straffelov ved at have indført 52 kilo khat. Retsgrundlag Khat er et stof, som det efter lov om euforiserende stoffer er strafbart at besidde og indføre, jf. 3, stk. 1, jf. 1, jf. bekendtgørelse om euforiserende stoffer, 27, stk. 1, jf. 2, jf. bilag 1, liste A, nr. 2. I Rigsadvokaten Informerer nr. 4/ 2011 af 23. august 2011 er en orientering om Rigsadvokatens udtalelse af 14. april 2011 om strafniveauet i sager vedrørende khat. I orienteringen hedder det bl.a.:

5 Rigsadvokatens overvejelser om strafniveauet i sager om khat Det fremgår af Rigsadvokatens udtalelse, at strafniveauet ved overtrædelser vedrørende khat ikke adskiller sig væsentligt fra strafniveauet i sager vedrørende et kvantum amfetamin, der svarer til indholdet af euforiserende stof i den pågældende mængde khat, og at det lidt lavere strafniveau i sager vedrørende khat synes at være begrundet i stoffets særlige karakter, herunder den begrænsede euforiserende virkning, anvendelsesmetodens selvbegrænsende virkning (tygning), den ringe spredningsrisiko og det hurtige tab af euforiserende virkning. Det fremgår endvidere, at strafniveauet i sager vedrørende overtrædelser af narkotikalovgivningen i Danmark afspejler farligheden/skadeligheden af de forskellige stoftyper, således at der fastsættes strengere straffe ved overtrædelser vedrørende særligt farlige eller skadelige stoffer, herunder f.eks. heroin, kokain, amfetamin og ecstasy, end ved overtrædelser vedrørende mindre farlige eller skadelige stoffer, som f.eks. hash. Straffastsættelsen i sager vedrørende khat afspejler således, at khat på grund af stoffets ovennævnte særlige karakter hidtil er blevet anset for et mindre farligt eller skadeligt stof end f.eks. heroin og amfetamin, og der foreligger Rigsadvokaten bekendt ikke nye oplysninger vedrørende khats farlighed og skadevirkninger (f.eks. i forhold til amfetamin), som kunne give grundlag for en ændret strafferetlig vurdering af sager vedrørende khat. Herudover fremgår det, at det er Rigsadvokatens opfattelse, at det forhold, at overtrædelser vedrørende khat straffes markant hårdere i Sverige end i Danmark, ikke i sig selv kan begrunde en skærpelse af strafniveauet i Danmark i sager vedrørende khat, idet overtrædelser af narkotikalovgivningen i Sverige generelt straffes væsentligt hårdere end i Danmark (og i Norge). På den baggrund fandt Rigsadvokaten ikke anledning til generelt at foreslå skærpelser af strafniveauet i sager om khat. I Rigsadvokatens udtalelse af 14. april 2011 hedder det bl.a.: 3. Lovgivningen og strafniveauet i sager vedrørende khat 3.1. Fakta om stoffet khat Stoffet khat udgøres af de friske blade og stængler fra khatplanten, som indeholder de psykoaktive stoffer cathinon og cathin. Planten dyrkes primært omkring Afrikas Horn. Khat indføres til Danmark navnlig via England og Holland, hvor khat lovligt kan besiddes, indføres mv. (Sundhedsstyrelsen (2008): Stoffer, hvordan virker de, og hvordan ser de ud). Høsten af khat foregår ved, at man beskærer planten for de friske skud. De aktive stoffer i khat mister hurtigt deres effekt. Således er de virksomme stoffer i khat allerede 36 timer efter høsten ved at miste deres virkning, mens khaten 72 timer efter høsten stort set ikke er euforiserende længere. (Klaus Toudahl og Anders Pedersen: Når khat fylder for meget misbrug i en minoritetsgruppe, Stof nr. 12, 2008).

6 - 6 - Som rusmiddel har khat en opkvikkende og stimulerende effekt, som fremkommer efter længere tids tygning (ca. 1½ time). Khat kan ryges eller drikkes som ekstrakt, men indtages i langt overvejende grad ved tygning. Sundhedsstyrelsen klassificerer khat som moderat afhængighedsskabende. Kendte abstinenssymptomer er angst, rastløshed, nedtrykthed og aggression. Andre bivirkninger inkluderer søvnvanskeligheder, appetitløshed og humørsvingninger (Sundhedsstyrelsen (2008): Stoffer, hvordan virker de, og hvordan ser de ud). I en af de første trykte landsretsdomme (U V) blev det (på baggrund af svensk domspraksis) lagt til grund, at en dagsration udgør ca. 300 gram frisk khat brutto. Af et notat fra Retskemisk Institut ved Københavns Universitet, der blev fremlagt under sagen, fremgik det bl.a., at cathinon har virkning som amfetamin, at stoffets effekt angives at være ca. 1/3 af amfetamins effekt, og at virkningen af 340 kilo frisk khat i en rapport fra Berns Universitet (Gutachten nr. I/93) sidestilles med virkningen af ca. 36 gram amfetamin. Sundhedsstyrelsen har i den forbindelse over for Rigsadvokaten oplyst, at omregningen mellem khat og amfetamin er behæftet med usikkerhed, bl.a. fordi khats styrkegrad i høj grad afhænger af, hvor friskt det er, men at styrelsen finder vurderingen fra Berns Universitet rimelig. Sundhedsstyrelsen oplyser i den forbindelse, at den usikkerhed, der er ved en sammenligning, taler for, at en døgndosis sættes til ca. 1 kilo khat. Af rapporten Brug af khat blandt personer med somalisk baggrund i Danmark - en undersøgelse af omfang og holdning, der blev udgivet af Sundhedsstyrelsen i 2009, fremgår det, at khat er, hvad flere kalder et kulturstof, dvs. særligt knyttet til og hovedsageligt brugt af den somaliske gruppe i Danmark. I undersøgelsen spurgte man deltagerne om deres kendskab til khatbrugere i andre etniske grupper for at få en indikation af, om khat er begrænset til de somaliske grupper i Danmark. Af rapporten fremgår, at besvarelserne helt overvejende viste, at der ikke var mange af deltagerne, der kendte khatbrugere blandt andre etniske grupper Lovgivningen og strafniveauet i sager vedrørende khat Landsretspraksis i sager vedrørende khat Herudover må det på baggrund af Rigsadvokatens gennemgang af trykt retspraksis antages, at straffen for overdragelse eller besiddelse med henblik på videreoverdragelse af omkring 10 kilo khat som udgangspunkt er fængsel i 7 dage. Der kan i den forbindelse henvises til den ovennævnte Vestre Landsrets dom af 7. maj 1996 (U V), hvor tiltalte blev idømt 7 dages hæfte for at have besiddet ca. 9,8 kilo khat med henblik på videreoverdragelse. Der kan endvidere henvises til TfK Ø, hvor tiltalte blev idømt 7 dages fængsel for i forening med en anden at have besiddet 13,8 kilo khat med henblik på videresalg. Tiltalte var straffet flere gange tidligere med bøder for besiddelse af khat.

7 - 7 - Overdragelse eller besiddelse med henblik på videreoverdragelse/indsmugling af mellem 60 og 100 kilo khat synes som udgangspunkt at blive straffet med omkring 30 dages fængsel. Et eksempel herpå er Vestre Landsrets dom af 8. maj 2001 (TfK V), hvor en tiltalt blev idømt 30 dages fængsel for at have indsmuglet ca. 60 kilo khat til Danmark og for at have besiddet ca. 60 gram khat på sin bopæl. Andre eksempler er landsretsdommene gengivet i UfR V (ca. 61 kilo), TfK V (ca. 77 kilo), TfK V (ca. 88 kilo) og TfK V (ca. 89 kilo) Oversigt over strafniveauet ved en række nærmere angivne overtrædelser vedrørende khat Med det forbehold, at en angivelse af det normale strafniveau vedrørende de pågældende mængder khat således vil være behæftet med nogen usikkerhed, må straffen for overtrædelser vedrørende khat i de angivne mængder efter Rigsadvokatens vurdering antages normalt at blive udmålt i følgende niveauer: - Besiddelse af 1 kilo til eget forbrug: Bøde kr. - Indførsel/videreoverdragelse af 10 kilo: ca. 7 dages fængsel - Indførsel/videreoverdragelse af 50 kilo: ca. 30 dages fængsel - Indførsel/videreoverdragelse af 100 kilo: dages fængsel - Indførsel/videreoverdragelse af 500 kilo: 4-6 måneders fængsel - Indførsel/videreoverdragelse af kilo: 7-8 måneders fængsel 6.3. Rigsadvokatens overvejelser om strafniveauet i sager om khat Strafniveauet i sager om khat Sundhedsstyrelsen har på Rigsadvokatens forespørgsel oplyst, at en omregning af indholdet af euforiserende stof i khat til et tilsvarende kvantum amfetamin er behæftet med en vis usikkerhed, bl.a. fordi khats styrkegrad i høj grad afhænger af, hvor friskt det er. Sundhedsstyrelsen har tilkendegivet, at det er styrelsens vurdering, at den ovennævnte vurdering fra Berns Universitet er rimelig. Det anføres i den forbindelse, at den indebærer, at 1 kilo khat sidestilles med 100 mg (0,1 gram) amfetamin. Dette er efter det oplyste ikke helt overensstemmende med den svenske angivelse, som beregner en dagsration for en misbruger til at være 300 gram frisk khat. Sundhedsstyrelsen finder imidlertid, at den usikkerhed, der er ved en sammenligning mellem khat og amfetamin, taler for det mere forsigtige schweiziske estimat, dvs. at en døgndosis for en misbruger bør sættes til ca. 1 kilo khat. Om end en omregning af indholdet af euforiserende stof i khat til et tilsvarende kvantum amfetamin som anført af Sundhedsstyrelsen således vil være behæftet med en vis usikkerhed, gør en sådan omregning det muligt at sammenligne strafniveauet i sager vedrørende khat med strafniveauet i sager vedrørende amfetamin.

8 - 8 - Ved anvendelse af den ovennævnte omregningsmetode fra Berns Universitet fremgår det således, at virkningen af 10 kilo khat, der straffes med en bøde på kr., hvis der er tale om besiddelse til eget forbrug, kan sidestilles med virkningen af ca. 1,06 gram amfetamin, der straffes med en bøde på kr., jf. afsnit og Virkningen af 100 kilo khat, der ved videreoverdragelse eller indsmugling normalt straffes med fængsel i dage, kan sidestilles med virkningen af ca. 10,6 gram amfetamin, der normalt straffes med fængsel i 60 dage til 3 måneder. Endelig kan virkningen af kilo khat, der ved videreoverdragelse eller indsmugling normalt straffes med fængsel i ca. 7-8 måneder, sidestilles med virkningen af ca. 106 gram amfetamin, der normalt straffes med fængsel i 6-8 måneder. Med det forbehold, at sagens konkrete omstændigheder også i sager om overtrædelser af narkotikalovgivningen tillægges betydning ved straffastsættelsen, og at straffastsættelsen således kan variere afhængigt af f.eks. gerningsmandens rolle i forbindelse med indsmuglingen, fremgår det således ved sammenligning af strafniveauet for henholdsvis khat og amfetamin, at straffen for videreoverdragelse mv. af khat ikke ses at være væsentligt lavere end straffen for videreoverdragelse mv. af et kvantum amfetamin, der svarer til indholdet af euforiserende stof i den pågældende mængde khat. Det forhold, at strafniveauet ved khat synes at være lidt lavere end strafniveauet ved amfetamin, må antages at afspejle de ovennævnte særlige forhold, der gør sig gældende i relation til khat, herunder det hurtige tab af euforiserende virkning og den forholdsvis afgrænsede brugerkreds Behovet for strafskærpelser i sager om khat På den anførte baggrund finder jeg på det foreliggende grundlag, at der ikke er anledning til lovgivningsmæssige initiativer vedrørende strafniveauet i sager om khat. Retsplejelovens 907, 917 og 921 er sålydende: 907. Vil anklagemyndigheden anke til skade for tiltalte efter 902, jf. 904, eller kontraanke til skade for tiltalte over for tiltaltes anke efter samme bestemmelser, skal en meddelelse om anke være landsretten i hænde inden udløb af fristen for anklagemyndighedens anke eller kontraanke. Genpart af ankemeddelelsen sendes så vidt muligt samtidig til tiltalte med almindeligt og anbefalet brev og med almindeligt brev til byretten og tiltaltes forsvarer. Stk. 4. Ankemeddelelsen skal indeholde oplysning om, at tiltalte eller forsvareren senere vil blive underrettet om tidspunktet for hovedforhandlingen.

9 Stk. 2. Hvis anken ikke omfatter bedømmelsen af beviserne for tiltaltes skyld, behandles sagen efter reglerne i kapitel 78, medmindre andet er bestemt i dette kapitel. 843 a og 849 finder tilsvarende anvendelse. Reglerne i 748 a finder tilsvarende anvendelse under hovedforhandlingen. Reglen i 854 finder ikke anvendelse Tiltalte har ret til at deltage i retsmøder vedrørende behandling af anken. Stk. 2. Hvis anken ikke omfatter beviserne for tiltaltes skyld, kan sagen behandles, selv om tiltalte ikke møder. Sagen kan dog kun behandles, hvis tiltaltes forsvarer er mødt. I forarbejderne til lov nr. 493 af 17. juni 2008, hvorefter 907, stk. 1, fik sin nuværende ordlyd, hedder det bl.a. i de specielle bemærkninger til bestemmelsen (lovforslag L 78, FT , 2. samling): Det foreslås i stk. 1, 1. pkt., at anklagemyndighedens ankemeddelelse i tilfælde, hvor anklagemyndigheden anker til skade for tiltalte, skal være landsretten i hænde inden udløb af ankefristen. Desuden skal genpart af ankemeddelelsen så vidt muligt samtidig, dog senest på ankefristens sidste dag, sendes til tiltalte ved almindeligt og anbefalet brev og ved almindeligt brev til den pågældende byret og tiltaltes forsvarer, jf. stk. 1, 2. pkt. Det er en betingelse for ankens rettidighed, at disse breve så vidt muligt afsendes, men ikke, at tiltalte modtager meddelelsen, herunder eventuelt afhenter det anbefalede brev. At brevene så vidt muligt skal sendes til tiltalte sigter til, at brevene skal sendes til tiltaltes folkeregisteradresse eller den adresse, som tiltalte har oplyst i retten, jf. nedenfor. Har tiltalte ingen folkeregisteradresse, og har tiltalte ikke i retten oplyst en adresse, som brevene kan sendes til, er det som udgangspunkt ikke muligt for anklagemyndigheden at sende brevene til tiltalte. Anklagemyndigheden skal kunne dokumentere afsendelsen, f.eks. ved postkvittering vedrørende afsendelsen af et anbefalet brev og ved brevkopi vedrørende det almindelige brev. Det forudsættes, at underretning kan sendes til tiltaltes folkeregisteradresse, medmindre tiltalte i retten har oplyst en anden adresse, hvortil han eller hun ønsker underretningen sendt. Retsformanden forudsættes i sin vejledning af tiltalte om reglerne for anke at vejlede herom. Er anklagemyndigheden ikke bekendt med tiltaltes adresse - f.eks. fordi den tiltalte i retsmødet ikke har oplyst en adresse, og tiltalte i folkeregisteret er registreret som værende uden fast bopæl, forsvundet eller udrejst af landet - kan fremsendelse af genpart undlades. Det forudsættes, at retsformanden ved domsafsigelsen eller sagens optagelse til dom i fornødent omfang som led i ankevejledningen vejleder tiltalte om, at anklagemyndigheden kan anke til skade for tiltalte efter den beskrevne fremgangsmåde, og at tiltalte kan få oplysning om anklagemyndighedens eventuelle anke (eller kontraanke) til skade for tiltalte ved henvendelse til den pågældende byret, anklagemyndigheden eller tiltaltes forsvarer efter udløb af ankefristen. Retsformanden bør samtidig anmode tiltalte om at oplyse en adresse, hvortil anklagemyndigheden kan fremsende genpart af en eventuel ankemeddelelse, og om at oplyse om eventuelle senere adresseændringer.

10 Højesterets begrundelse og resultat Formaliteten En hovedforhandling i en ankesag for landsretten, der ikke omhandler tiltaltes skyld, kan efter retsplejelovens 921, stk. 2, jf. 917, stk. 2, gennemføres, hvis tiltaltes forsvarer er mødt, selv om tiltalte udebliver. Det er imidlertid en forudsætning, at der er givet tiltalte behørig meddelelse om hovedforhandlingen, jf. 907, stk. 4, som ikke indeholder nærmere regler om, hvordan underretning om hovedforhandlingen skal gives. Efter fast praksis sker underretning ved almindeligt brev til den tiltalte, som i forbindelse med hovedforhandlingen i byretten bliver vejledt om reglerne om anke, herunder om anke til skade for tiltalte. Denne fremgangsmåde er også blevet fulgt i den foreliggende sag, og underretningen om hovedforhandlingen i landsretten blev sendt til den adresse, som T havde oplyst i forbindelse med domsafsigelsen i byretten. Højesteret finder derfor, at meddelelsen var behørig. Højesteret lægger til grund, at oplysningen om, at T ved anholdelsen ikke havde anden bagage end to tasker, der udelukkende indeholdt det euforiserende stof, blev dokumenteret under hovedforhandlingen i landsretten som led i den sædvanlige anklagerredegørelse for sagen og dens opkomst. Efter oplysningens karakter var det ikke en fejl, at landsretten inddrog oplysningen i præmisserne, og forsvareren protesterede da heller ikke mod dokumentationen. Højesteret tager herefter ikke Ts hjemvisningspåstand til følge. Strafudmåling T er fundet skyldig i at have været i besiddelse af 25 kg khat, som han havde indført med henblik på videreoverdragelse. Højesteret tiltræder, at straffen for T er fastsat til fængsel i 14 dage. Denne straf er udmålt i overensstemmelse med praksis på området, og der er ikke fremkommet oplysninger for Højesteret, som giver grundlag for at ændre praksis eller konkret at nå til et andet resultat. Udvisning Højesteret tiltræder, at betingelserne i udlændingelovens 24, nr. 2, for at udvise T med indrejseforbud i 6 år er opfyldt. Det følger af udlændingelovens 26, stk. 2, at en udlænding skal udvises efter 24, medmindre dette vil være i strid med Danmarks internationale forpligtel-

11 ser, herunder artikel 27, stk. 2, og artikel 28, stk. 1, i opholdsdirektivet (direktiv 2004/38/EF) og artikel 8 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Ved den proportionalitetsvurdering, der herefter skal foretages, lægger Højesteret vægt på, at T er norsk statsborger og i en årrække har haft bopæl i Norge. Hans tilknytning til Danmark består alene i, at hans søn på fire år bor her i landet hos sin mor. T har aldrig boet sammen med moderen eller drengen. Han har besøgt sønnen en dag eller to et par gange om måneden i drengens første leveår, men har ikke besøgt ham det sidste års tid. Højesteret lægger endvidere vægt på kriminalitetens karakter indførsel af euforiserende stof med henblik på videreoverdragelse og på, at T tidligere er straffet for lignende kriminalitet i Norge. Ts kriminalitet er udtryk for en adfærd, der udgør en reel, umiddelbar og tilstrækkelig alvorlig trussel, der berører en grundlæggende samfundsinteresse, jf. opholdsdirektivets artikel 27, stk. 2, 2. led. Højesteret tiltræder herefter, at T er udvist med indrejseforbud i 6 år. Efter det anførte stadfæster Højesteret dommen. Thi kendes for ret: Landsrettens dom stadfæstes. T skal betale sagens omkostninger for Højesteret.

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. februar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. februar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. februar 2010 Sag 331/2009 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Steffen Thorborg, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 24.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. februar 2019 Sag 173/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Erbil Gökhan Edge Kaya) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 13. juni

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. april 2013 Sag 324/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Jens Henrik Bech, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Hjørring den 22. marts

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 31. oktober 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 31. oktober 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 31. oktober 2018 Sag 13/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Morten Wosylus Kamp) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 3. afdeling den 18.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 23. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 23. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 23. august 2017 Sag 20/2017 Anklagemyndigheden mod T (advokat Stig Lynghøj Nielsen, beskikket) I tidligere instans er afsagt kendelse af Vestre Landsrets 3. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. februar 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. februar 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. februar 2018 Sag 205/2017 Anklagemyndigheden mod T (advokat Henrik Hougaard) I tidligere instans er afsagt kendelse af Vestre Landsrets 13. afdeling den 20.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 10. maj 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 10. maj 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 10. maj 2016 Sag 257/2015 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Kåre Pihlmann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Hillerød den 4. maj

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 24. august 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 24. august 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 24. august 2012 Sag 58/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Niels Rex, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Århus den 13. juli 2011 og

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 15. november 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 15. november 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 15. november 2012 Sag 188/2012 Anklagemyndigheden mod T1 (advokat Casper Andreasen, beskikket) og T2 (advokat Hanne Rahbæk, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. september 2017 Sag 161/2017 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Erbil Kaya, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Lyngby den 24. oktober

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. oktober 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. oktober 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. oktober 2017 Sag 178/2017 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Mikael Skjødt, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Sønderborg den 5.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. april 2011 Sag 364/2010 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Jacob Kiil, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Århus, 4. afdeling, den 13.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 9. januar 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 9. januar 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 9. januar 2014 Sag 233/2013 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Gunnar Homann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 10. januar

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2010-11 REU alm. del Bilag 501 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 14. juni 2011 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Louise Hauberg Wilhelmsen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 12. juni 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 12. juni 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 12. juni 2015 Sag 57/2015 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (advokat Sysette Vinding Kruse, beskikket for begge) I tidligere instanser er afsagt kendelser af Københavns

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. oktober 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. oktober 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. oktober 2016 Sag 26/2016 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T1 (advokat Hanne Reumert, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Næstved den 21.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016 Sag 258/2015 Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Juul Eriksen, beskikket) Sagen angår spørgsmålet om varetægtsfængsling af T under anke af

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. marts 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. marts 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. marts 2018 Sag 236/2017 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Søren Bech, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 28. april

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015 Sag 219/2014 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Birger Hagstrøm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 56/2017 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Henrik Stagetorn, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Horsens den 26. april

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 7. oktober 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 7. oktober 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 7. oktober 2016 Sag 152/2016 Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Juul Eriksen) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 23. afdeling den 14.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. maj 2019

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. maj 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. maj 2019 Sag 220/2018 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T1 (advokat Jesper Storm Thygesen, beskikket) og T2 (advokat Michael Sahl Nielsen, beskikket) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2019

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2019 Sag 15/2019 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Nils-Erik Kallmayer, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Kolding den 15.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 23. oktober 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 23. oktober 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 23. oktober 2018 Sag 133/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Ole Bjørn Christensen, beskikket) I tidligere instans er afsagt kendelse af Vestre Landsrets 6. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. april 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. april 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. april 2015 Sag 243/2014 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Anders Boelskifte, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. november 2017 Sag 119/2017 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Juul Eriksen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. marts 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. marts 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. marts 2014 Sag 28/2014 Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Juul Eriksen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten på Frederiksberg

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. juni 2019

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. juni 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. juni 2019 Sag 23/2019 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Harms, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 31. maj

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 23. oktober 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 23. oktober 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 23. oktober 2018 Sag 86/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jesper Storm Thygesen, beskikket) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 13. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. marts 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. marts 2011 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. marts 2011 Sag 316/2010 A (advokat Michael Steffensen, beskikket) mod Rigspolitichefen (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. april 2016 Sag 41/2016 Anklagemyndigheden mod T (advokat Ole Schmidt) I tidligere instans er afsagt kendelse af Vestre Landsrets 10. afdeling den 16. december

Læs mere

D O M. Afsagt den 19. januar 2018 af Østre Landsrets 13. afdeling (landsdommerne Frosell, John Mosegaard og Agnete Ergarth Skouv (kst.) med domsmænd).

D O M. Afsagt den 19. januar 2018 af Østre Landsrets 13. afdeling (landsdommerne Frosell, John Mosegaard og Agnete Ergarth Skouv (kst.) med domsmænd). D O M Afsagt den 19. januar 2018 af Østre Landsrets 13. afdeling (landsdommerne Frosell, John Mosegaard og Agnete Ergarth Skouv (kst.) med domsmænd). 13. afd. nr. S-2518-17: Anklagemyndigheden mod T (cpr.nr.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. juni 2015 Sag 85/2015 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Peter Hjørne, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Helsingør den 23. juni

Læs mere

Rigsadvokaten Informerer Nr. 17/2010

Rigsadvokaten Informerer Nr. 17/2010 Til samtlige statsadvokater, samtlige politidirektører, Politimesteren i Grønland og Politimesteren på Færøerne DATO 1. december 2010 JOURNAL NR. RA-2010-131-0003 BEDES ANFØRT VED SVARSKRIVELSER RIGSADVOKATEN

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. februar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. februar 2012 Sag 178/2011 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Poul Helmuth Petersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 4.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 2. juli 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 2. juli 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 2. juli 2014 Sag 57/2014 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Tage Kragbak, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Holstebro den 6. juni

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. april 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. april 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. april 2012 Sag 240/2010 Anklagemyndigheden mod T (advokat Mette Grith Stage, beskikket) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 1. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2011 Sag 360/2010 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T1 (advokat Henrik Stagetorn, beskikket), T2 (advokat Merethe Stagetorn, beskikket) og T3 (advokat Michael

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 11. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 11. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 11. marts 2015 Sag 256/2014 Anklagemyndigheden mod T (advokat Tage Siboni, beskikket) I påkendelsen har deltaget tre dommere: Michael Rekling, Lars Hjortnæs og Oliver

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 12. juni 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 12. juni 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 12. juni 2019 Sag 5/2019 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jakob Lund Poulsen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4. oktober 2018 og

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. januar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. januar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. januar 2019 Sag 39/2018 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (advokat Henrik Stagetorn, beskikket for begge) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i

Læs mere

Redegørelse om strafniveauet i sager vedrørende khat

Redegørelse om strafniveauet i sager vedrørende khat Redegørelse om strafniveauet i sager vedrørende khat Redegørelse om strafniveauet i sager vedrørende khat Kilde: Redegørelser fra Rigsadvokaten Emner: khat; Offentlig tilgængelig: Ja Dato: 2011-08-23 Aktiv:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. oktober 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. oktober 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. oktober 2011 Sag 110/2011 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Gunnar Homann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Helsingør den 28. juni

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. januar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. januar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. januar 2012 Sag 263/2011 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Lars Nauheimer, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Sønderborg den 17. december

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. november 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. november 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. november 2012 Sag 180/2012 Anklagemyndigheden mod T1 (advokat J. Korsø Jensen) T2 (advokat Niels Ulrik Heine) T3 (advokat Lars Kjeldsen) T4 (advokat Niels Forsby)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 25. april 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 25. april 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 25. april 2012 Sag 139/2011 (1. afdeling) Generalauditøren mod T (advokat Jens Christensen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 10.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 21. oktober 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 21. oktober 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 21. oktober 2016 Sag 140/2016 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jakob Lund Poulsen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Qeqqata kredsret i Sisimiut

Læs mere

Rigsadvokaten Informerer Nr. 2/2010

Rigsadvokaten Informerer Nr. 2/2010 Til samtlige statsadvokater, samtlige politidirektører, Politimesteren i Grønland og Politimesteren på Færøerne DATO 14. januar 2010 JOURNAL NR. RA-2010-131-0003 BEDES ANFØRT VED SVARSKRIVELSER + bilag

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 2. december 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 2. december 2011 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 2. december 2011 Sag 76/2011 A (advokat Jens Bruhn-Petersen, beskikket) mod Rigspolitichefen (selv) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. august 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. august 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. august 2015 Sag 71/2015 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Henrik Karl Nielsen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. maj 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. maj 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. maj 2019 Sag 206/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Mikkel Holm Nielsen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Østre Landsrets 22. afdeling den 29. juni

Læs mere

S Offentligt. Folketinget Lovsekretariatet Christiansborg 1218 København K

S Offentligt. Folketinget Lovsekretariatet Christiansborg 1218 København K S 5737 - Offentligt Folketinget Lovsekretariatet Christiansborg 1218 København K Dato: 24. oktober 2007 Kontor: Lovafdelingen Sagsnr.: 2007-790-0431 Dok.: LOJ41012 Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. september 2018

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. september 2018 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. september 2018 Sag 59/2018 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Charlotte Krarup, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Herning den

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. september 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. september 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. september 2016 Sag 18/2016 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Poul Merrild, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Esbjerg den 20.

Læs mere

Retsudvalget. Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 345, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 30. maj.

Retsudvalget. Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 345, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 30. maj. Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 345 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K. Lovafdelingen Dato: 26. juni 2007 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2007-792-0383

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 6. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 6. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 6. oktober 2015 Sag 56/2015 Advokat A kærer Østre Landsrets kendelse om rejseforbehold i sagen: Anklagemyndigheden mod T (advokat A) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 Sag 151/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Georg Lett, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 17. oktober

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. januar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. januar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. januar 2017 Sag 210/2016 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Steen Moesgaard, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 17.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. marts 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. marts 2011 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. marts 2011 Sag 319/2010 A (advokat Poul Helmuth Petersen, beskikket) mod Rigspolitichefen (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. februar 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. februar 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. februar 2018 Sag 209/2017 Anklagemyndigheden mod A (advokat Karoly Németh) I tidligere instans er truffet beslutning af Vestre Landsrets 7. afdeling den 14. juni

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. december 2013 Sag 226/2013 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T1 (advokat Steen Moesgaard, beskikket) og T2 (advokat Henrik Perregaard, beskikket) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 5. oktober 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 5. oktober 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 5. oktober 2018 Sag 107/2018 A (advokat Esben Skjernov, beskikket) mod Rigspolitiet (selv) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Hillerød den 12. april

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. februar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. februar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. februar 2017 Sag 250/2016 Anklagemyndigheden mod T (advokat Henrik Rasmussen, beskikket) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 18. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 20. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 20. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 20. april 2016 Sag 260/2015 Anklagemyndigheden mod T1 (advokat Arvid Andersen, beskikket) T2 (advokat Andro Vrlic, beskikket) T3 (advokat John Korsø Jensen, beskikket)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 Sag 275/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Peter Ølholm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup den 16. maj

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. marts 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. marts 2011 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. marts 2011 Sag 143/2009 A og B (advokat Michael Steffensen, beskikket) mod Rigspolitichefen (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Udlændings lovlige ophold her i landet

Udlændings lovlige ophold her i landet Udlændings lovlige ophold her i landet En udlænding, der - efter at være blevet meddelt en udrejsefrist - var blevet løsladt til sin bopæl efter fristens udløb, havde efterfølgende indgivet ansøgning om

Læs mere

Til brug for sammenligningen har Justitsministeriet indhentet oplysninger fra Rigsadvokaten og de relevante myndigheder i Sverige og Norge.

Til brug for sammenligningen har Justitsministeriet indhentet oplysninger fra Rigsadvokaten og de relevante myndigheder i Sverige og Norge. Retsudvalget 2017-18 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1041 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Danmark Dato: 22. august 2018 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Freia

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 176 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 176 Offentligt Retsudvalget 2015-16 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 176 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 4. februar 2016 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

VEJLEDNING I UDFØRELSE AF STRAFFESAGER I HØJESTERET

VEJLEDNING I UDFØRELSE AF STRAFFESAGER I HØJESTERET VEJLEDNING I UDFØRELSE AF STRAFFESAGER I HØJESTERET Maj 2008 - 2-1. Sagsgangen forud for hovedforhandlingen i Højesteret Sagsgangen forud for hovedforhandlingen i Højesteret tilrettelægges i samarbejde

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2012 Sag 194/2011 Anklagemyndigheden mod T (advokat Gunnar Homann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Hillerød den 22. december

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 4. maj 2016 blev af Grønlands Landsret i sagen sagl.nr. K 056/16 (Sermersooq Kredsrets sagl.nr. SER-AMM-KS-0015-2009) Anklagemyndigheden (J.nr. 5516-98791-00001-07)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 27. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 27. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 27. september 2016 Sag 115/2016 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Hanne Reumert, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup

Læs mere

Rigsadvokaten Informerer Nr. 19/2009

Rigsadvokaten Informerer Nr. 19/2009 Til samtlige statsadvokater, samtlige politidirektører, Politimesteren i Grønland og Politimesteren på Færøerne DATO 30. november 2009 JOURNAL NR. RA-2009-131-0002 BEDES ANFØRT VED SVARSKRIVELSER RIGSADVOKATEN

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. juli 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. juli 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. juli 2016 Sag 66/2016 Anklagemyndigheden mod T (advokat Peter Giersing) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten på Frederiksberg den 6. februar 2016

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. september 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. september 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. september 2010 Sag 149/2010 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Peter Hjørne, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Holbæk den 7. december

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. december 2015 Sag 190/2015 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Anders Skaaning Mathiesen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Næstved

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. november 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. november 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. november 2010 Sag 227/2010 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Knud Meden, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 20. januar

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. august 2019

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. august 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. august 2019 Sag 41/2019 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Anne-Birgitte Bjerre-Olsen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Svendborg

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018 Sag 98/2018 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (for begge advokat Morten Knoth Knudsen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Odense den

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 30. august 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 30. august 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 30. august 2016 Sag 192/2016 A kærer bortvisningen af ham fra et retsmøde i sagen: Anklagemyndigheden mod T Kæren angår bortvisningen af A fra et retsmøde i en straffesag

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010 Sag 320/2009 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod Danske Busvognmænd og T2 og T3 (advokat Knud Meden, beskikket for alle) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. maj 2017 Sag 4/2017 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Klaus Ewald, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Randers den 4. marts 2016

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. oktober 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. oktober 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. oktober 2011 Sag 167/2011 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T1 (advokat Henrik Stagetorn, beskikket), T2 (advokat Kristian Mølgaard, beskikket) og T3 (advokat Michael

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. september 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. september 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. september 2011 Sag 367/2010 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Jakob Warrer, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Roskilde den 18. maj

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 22. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 22. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 22. februar 2019 Sag 101/2018 Anklagemyndigheden mod X-Bank A/S (advokat Lotte Eskesen) og T (advokat Jakob Lund Poulsen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 30. maj 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 30. maj 2011 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 30. maj 2011 194/2010 Anklagemyndigheden mod A (advokat Jens Bruhn-Petersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 22. januar

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 10. oktober 2016

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 10. oktober 2016 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 10. oktober 2016 Sag 82/2016 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Henrik Stagetorn, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Lyngby den 20.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 17. februar 2010

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 17. februar 2010 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 17. februar 2010 Det forbydes ved offentlig gengivelse af kendelsen at gengive navn, stilling eller bopæl eller på anden måde offentliggøre pågældendes identitet.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010 Sag 319/2009 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod Dansk Juletræsdyrkerforening og T2 (advokat J. Korsø Jensen, beskikket for begge) I tidligere instanser er

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 22. september 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 22. september 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 22. september 2014 Sag 36/2014 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jakob S. Arrevad, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Horsens den 13.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. februar 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. februar 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. februar 2014 Sag 186/2013 Advokat Trine Nytrup kærer Vestre Landsrets kendelse om salærfastsættelse i sagen: Anklagemyndigheden mod T (advokat Trine Nytrup,

Læs mere

E har påstået erstatningskravet hjemvist til realitetsbehandling ved Statsadvokaten.

E har påstået erstatningskravet hjemvist til realitetsbehandling ved Statsadvokaten. D O M afsagt den 5. december 2013 Rettens nr. 11-3506/2013 Politiets nr. SA4-2010-521-0611 Erstatningssøgende E mod Anklagemyndigheden Denne sag er behandlet med domsmænd. E var i tiden fra den 15. februar

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. april 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. april 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. april 2016 Sag 183/2015 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Thorkild Høyer, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 2. maj

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 14. august 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 14. august 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 14. august 2018 Sag 69/2018 Anklagemyndigheden mod U (advokat Gunnar Homann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 16. januar

Læs mere

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede.

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. København, den 28. november 2014 Sagsnr. 2014-101/TRO 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. september 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. september 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. september 2017 Sag 101/2017 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 A/S (advokat Jesper Baungaard, beskikket for begge) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 10. maj 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 10. maj 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 10. maj 2016 Sag 259/2015 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T2 (advokat Martin Cumberland, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Roskilde den

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37557/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Flemming Jensen) mod Kurator for I/S X under konkurs, advokat Trine Hasselbalch (selv) og Sag BS 37560/2018

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 Sag 164/2017 A (selv) mod B og C (advokat Bjarke Madsen for begge) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 27.

Læs mere