Kvalitetsstandard for merudgiftsydelse efter lov om social service 100

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kvalitetsstandard for merudgiftsydelse efter lov om social service 100"

Transkript

1 1 Kvalitetsstandard for merudgiftsydelse efter lov om social service 100 Lovgrundlag Merudgiftsydelse efter lov om social service 100. Bekendtgørelse nr af 13/11/2017 om nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse. Sagsbehandlingstid Målgruppe Bestemmelsen i servicelovens 100 er subsidiær i forhold til andre bestemmelser i serviceloven og anden lovgivning. Ansøgning om dækning af merudgiftsydelse behandles normalt inden for 8 uger efter modtagelse af ansøgningen. Hvis der er behov for at kommunen indhenter yderligere oplysninger til brug for behandling af sagen, kan sagsbehandlingstiden dog forlænges. Dækning af merudgifter kan udelukkende tildeles borgere mellem det fyldte 18. år og pensionsalderen, der har en varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, som er indgribende i borgerens hverdag. Det er en forudsætning, at funktionsnedsættelsen medfører, at der ofte må sættes ind med ikke uvæsentlige hjælpeforanstaltninger. Følgende persongrupper skal ikke opfylde ovenstående kriterium, da den nedsatte funktionsevne er af en særlig karakter. Borgere der følger en diæt eller medicinsk behandling, hvor der foreligger dokumentation for, at ophør med behandlingen enten vil være akut livstruende eller medføre en umiddelbar risiko for væsentlig og varig nedsat funktionsnedsættelse. Borgere som på grund af deformiteter, ganske særlige legemsbygning eller lignende har behov for specialbeklædning, eller har merudgifter til ekstraordinært slid på tøj og sko. Formålet med indsatsen Borgere der er tilkendt førtidspension før 2013 er som udgangspunkt ikke berettiget til at få dækket merudgifter, med mindre de modtager hjælp efter servicelovens 95 eller 96. Ydelsens formål er at yde kompensation til dækning af de nødvendige merudgifter, som borger har som følge af en varig nedsat funktionsevne. Formålet er endvidere at medvirke til, at borgeren og dennes familie kan leve et almindeligt liv på samme måde som borgere uden nedsat funktionsevne, på samme alder og i samme livssituation.

2 2 Sandsynliggjorte udgifter Udmåling af merudgiftsydelsen Levering af ydelsen Ydelsens indhold Merudgiftsydelsen udmåles efter en konkret vurdering af borgerens sandsynliggjorte eller dokumenterede merudgifter ved den daglige livsførelse. Det er en betingelse for at modtage hjælpe efter 100, at de årlige udgifter samlet overstiger 6408 kr. (2018-tal). Grænsen reguleres årligt. Der fastsættes et standardbeløb på 1000 kr., hvis de sandsynliggjorte merudgifter ligger i intervallet 524 kr kr. om måneden. Der fastsættes endvidere et standardbeløb på 2000 kr. om måneden, hvis de sandsynliggjorte merudgifter ligger i intervallet 1501 kr kr. om måneden. Ved dokumenterede merudgifter på over 2500 kr. om måneden dækkes de faktiske udgifter. Merudgiftsydelsen udbetales månedsvist forud. Enkeltstående merudgifter udbetales i forbindelse med at de bevilges. Ydelsen er skattefri. Merudgiftsydelsen er økonomisk dispensation til dækning af nødvendige merudgifter. Borgeren skal selv afholde udgifter på linje med, hvad andre på samme alder og i samme livssituation har. Det er således kun udgifter herudover, der kan dækkes. Ved I udmålingen af merudgifter tages altid højde for, om dele af opgaven kan løses af en evt. ægtefælle/samlever, børn eller andet netværk. Der skal altid foretages en konkret og individuel vurdering på baggrund af oplysninger fra borgeren. Merudgifter til diætkost Diabetes kost Hvis der er behov for særlig dækning af engangsudgifter, kan der ydes en enkeltstående udbetaling. Dette gælder dog kun for borgere, der i forvejen er berettiget til dækning af merudgifter. Engangsudgifter skal altid søges, forinden udgiften er afholdt. Borgere, der følger en anvist diæt, kan få dækket nødvendige merudgifter til diætkost, hvis der foreligger dokumentation for, at ophør med diætkost enten vil være akut livstruende eller medføre en umiddelbar risiko for væsentlig og varig funktionsnedsættelse. Dette gælder fx borgere med dokumenteret insulinkrævende diabetes, cystisk fibrose, PKU og alcaptonuri. Borgere med dokumenteret insulinkrævende diabetes kan derudover få merudgifter til specialkost dækket, såfremt der forligger lægelig dokumentation for, at det er nødvendigt i forhold til blodsukkerregulering.

3 3 Juice og druesukker Sondeernæring Der kan ligeledes efter en konkret vurdering ydes merudgifter til juice og druesukker til en person med insulinkrævende diabetes, såfremt der foreligger lægelig dokumentation herfor. Sondeernæring kan kun dækkes, såfremt man samtidig med sondemad også spiser almindelig kost. Hvis man udelukkende får sondemad, ydes der ikke tilskud til merudgifter, idet 60 pct. ydes via sundhedslovgivningen, og de øvrige 40 pct. svarer til den gennemsnitlige udgift til almindelig kost. Betingelser for tilskud til sondeernæring henvises til egen læge. Medicinudgifter Der kan ydes dækning af nødvendige merudgifter til hjælp til den del af egenbetalingen af den tilskudsberettigede medicin, der ikke dækkes efter sundhedslovens regler. Det er en betingelse, at den tilskudsberettigede medicin er ordineret som følge af den nedsatte funktionsevne. Befordring Befordring i forbindelse med egen personbil samt handicapbil efter SEL 114 Der kan i særlige tilfælde ydes dækning til nødvendige merudgifter til ikke tilskudsberettiget medicin, hvis udgifterne er en følge af den nedsatte funktionsevne. Hjælp til dækning af nødvendige udgifter til befordring kan ydes uanset befordringsform, dvs. både til offentlige transportmidler, handicapbefordring, egen bil, lånt eller lejet bil eller taxa kørsel. Borgeren skal som udgangspunkt selv afholde udgifter forbundet med almindelig bil og handicapbil, herunder til befordring, forsikring mv. I enkelte tilfælde kan udgifterne dog dækkes, hvis der er tale om helt særlige forhold, hvor det kan sandsynliggøres, at borgeren ikke ville have haft bil, hvis der ikke var et særligt kørselsbehov som følge af borgerens funktionsnedsættelse. Ved merudgifter i forbindelse med befordring skal det derfor først vurderes, hvorvidt borger ville have haft egen bil, såfremt borger ikke havde en funktionsnedsættelse. Hvis det vurderes, at borger ville have haft egen bil, kan der bevilges økonomisk tilskud efter SKATs laveste takst for befordringsfradrag. Der kan alene ydes merudgifter til det nødvendige transportbehov, der ligger udover, hvad personer uden funktionsnedsættelse på samme alder og i samme livssituation har. Det kan fx være hospitalskontrol, fysioterapibehandling og kørsel, der foretages i situationer, hvor alternativet ville være transport på cykel, gåben.

4 Er det som følge af den nedsatte funktionsevne nødvendigt for borgeren at anskaffe en ekstraordinært stor og driftsmæssig kostbar bil fx en kassebil/mpv-bil, kan der ydes økonomisk dækning af de nødvendige merudgifter til at dække differencen mellem udgifterne hertil og til en almindelig bil. Dette kan være forhøjede benzinudgifter, udligningsafgift og forsikringsafgifter. Hvis det vurderes, at borger ikke ville have haft bil, hvis ikke borger havde en funktionsnedsættelse, kan der bevilges dækning af merudgifter til de typer kørsel, som andre personer almindeligvis har, herunder til: - Fritidsinteresser: 1 gang ugentligt - Personlig pleje: 1 gang månedligt - Almindelige lægebesøg: 2 gange årligt - Besøg hos familie/venner i nærområdet (indenfor 20 km): 1 gang om ugen - Besøg hos familie/venner uden for nærområdet: 4 gange årligt. - Aktiviteter uden for nærområdet efter en individuel vurdering. Forskellen mellem prisen på den anvendte befordring og den befordring som borgeren ville have haft uden funktionsnedsættelse, dækkes som merudgift. Merudgiften beregnes med udgangspunkt i antal kørte kilometer x med statens lave takst, fratrukket udgiften til rejsekort, månedskort eller lignende. Derudover kan der efter en konkret vurdering ydes hjælp til betaling af andre driftsudgifter i forbindelse med befordring af egen bil. Det kan f.eks. være forsikring, vægtafgift, serviceeftersyn og bilsyn. Der kan ydes hjælp til almindelige reparationer efter enkeltstående ansøgninger. Hjælpen skal altid bevilges inden reparationen iværksættes. Når der ydes befordring efter statens laveste takst, ydes alene udgifter til større reparationer, men ikke til almindelig service, dæk osv., idet udgifter hertil er inkluderet i taksten. 4 Befordring til kontrol og behandling Befordring til kontrol og behandling, der er ordineret af sundhedsvæsenet, skal som udgangspunkt dækkes efter sundhedslovens regler. f.eks. - transport på mere end 50 km dækkes af Regionen - særtransport som bestilles af sygehuset dækkes af Regionen - hvis borger benytter muligheden for frit sygehusvalg, dækkes kun den nødvendige udgift svarende til transporten til det nærmeste sygehus, der tilbyder

5 5 behandlingen. De udgifter, som ikke dækkes efter anden lovgivning, kan dækkes som merudgifter, såfremt behovet for kontrol og behandling er begrundet i borgerens funktionsnedsættelse. Befordring til arbejde /uddannelse Ved offentlig transport indhentes priser på rejseplanen.dk Merudgifter til befordring til og fra arbejde skal ydes subsidiært i forhold til ligningslovens 9d. For de borgere, der ikke ville have haft bil, ydes statens laveste takst pr. kilometer fratrukket udgiften til rejsekort, månedskort eller lignende samt evt. tilskud til befordring ved kørsel til arbejde og uddannelse. Anden transport Kurser, medlemskaber og lignende Beklædning Som udgangspunkt kan der bevilliges økonomisk tilskud til den billigste transportform ved øget transportbehov. Hvis borgeren ikke kan benytte offentlig transport på grund af funktionsnedsættelsen, kan der bevilges økonomisk tilskud til egenbetaling for handicapbefordring efter lov om trafikselskaber. Der kan bevilges økonomisk tilskud til borgeren og nære pårørende til nødvendig deltagelse i kurser, medlemskaber mv, som tager sigte på at sætte borgeren i stand til at leve et liv som ikke-handicappede på samme alder og i samme livssituation. Hvis borger kan sandsynliggøre, at funktionsnedsættelsen medfører særlige udgifter i forhold til beklædning, kan der efter en konkret vurdering bevilges økonomisk tilskud hertil. Disse udgifter dækkes som udgangspunkt med op til 300 kr. pr. måned. En merudgift til sko kan efter en konkret vurdering indregnes med op til 500 kr. pr. år. Ekstraudgifter til tøjvask Udgifter ved boligskifte Udgifter til ekstra brug af sengetøj, oftere udskiftning af dyne, håndklæder mv. kan efter en konkret vurdering dækkes med op til 500 kr. pr. år. Der kan bevilges merudgiftsydelse til dækning af ekstra vask med 8 kr. pr. vask. Ydelsen er udregnet af Energistyrelsen og dækker udgiften for el, vand, sæbe og slid på maskinen. Såfremt ekstra tørring er nødvendigt, kan der ydes 6 kr. pr. ekstra tørring. Ydelsen er udregnet af Energistyrelsen og dækker udgiften til el og slid på maskinen I tilfælde hvor borgerens funktionsnedsættelse nødvendiggør et boligskifte, kan der bevilges økonomisk tilskud til neden-

6 6 stående. Flytning Indskud Husleje Ekstra varmeudgifter Ekstra vandforbrug Merudgifter kan efter en konkret vurdering dækkes, hvis grundlaget for flytningen skyldes borgerens funktionsnedsættelse. Hjælp til betaling af indskud kan efter en konkret vurdering dækkes. Det er alene merudgiften til betaling af den del af indskuddet, som ikke dækkes af evt. tilbagebetalt indskud fra tidligere bolig. Såfremt borgeren er nødsaget til at flytte til en anden bolig som følge af funktionsnedsættelsen, kan der ydes hjælp til at dække udgifter til forhøjet husleje. Der kan alene bevilges merudgifter til den huslejeforhøjelse, som skyldes den nedsatte funktionsevne. Der kan efter en konkret vurdering i ganske særlige tilfælde ydes merudgiftsydelse til ekstra varme i huset, såfremt borgeren kan sandsynliggøre, at den ekstra varme er en nødvendighed som følge af den nedsatte funktionsevne. Der kan kun medregnes merudgifter til ekstra varme, hvis der foreligger lægelig dokumentation på, at ekstra varme er nødvendige og en følge af borgerens funktionsnedsættelse. Varmeudgiften dækkes med op til 1500 kr. årligt. Der kan i ganske særlige tilfælde og efter en konkret vurdering ydes merudgiftsydelse til ekstra forbrug af varmt vand, såfremt borgerens funktionsnedsættelse direkte medfører, at bad eller andet tager længere tid end det ville tage for andre uden funktionsnedsættelse. Der kan kun medregnes merudgifter til varmt vand, såfremt der forligger lægelig dokumentation på, at merudgifterne er nødvendige og en direkte følge af borgerens funktionsnedsættelse. Det ekstra forbrug kan indregnes med højst 4 kr. pr. bad. Ydelsen er udregnet af Energistyrelsen. Ekstra elforbrug Håndsrækninger Hvis man tager udgangspunkt i, at borgeren bader dagligt, vil vandforbruget som udgangspunkt kunne dækkes med op til 1500 kr. årligt. (4 kr. x 7 dage x 52 uger = 1456 kr.). Kommunen kan i ganske særlige tilfælde yde hjælp til elforbrug, hvis udgiften er uforholdsmæssig stort. Elforbruget til hjælpemidler betragtes dog som udgangspunkt som en almindelig driftsomkostning. Hvis borger på grund af nedsat funktionsevne ikke er i stand til at varetage opgaver i hjemmet, som er nødvendige for at få en almindelig dagligdag til at fungere, kan der ydes hjælp

7 til dækning af nødvendige merudgifter i form af håndsrækninger. Dette kan fx være til skift af elpærer, vinduespudsning, græsslåning, klipning af hæk og snerydning. Der kan kun bevilges tilskud i de tilfælde, hvor det vurderes sandsynliggjort, at borgeren selv ville have udført opgaverne, hvis borgeren ikke havde funktionsnedsættelsen. I den samlede vurdering tages der hensyn til, om der bor andre i husstanden, herunder ægtefælle/samlever, børn mv. I vurderingen skal der tages hensyn til, om f.eks. ægtefællen har dårligt helbred eller andet. Ligeledes skal der tages hensyn til, om der er større børn i husstanden, der kan hjælpe til. Omvendt lægges der også ved vurderingen vægt på, om der i husstanden er mindre børn, som medfører en begrænsning i forældrenes evne til at varetage visse opgaver selv. 7 Vinduespudsning I forbindelse med håndsrækninger opgøres udgiften efter anslåede timeantal og med en timeløn svarende til en uuddannet medhjælper på FOAS løntrin 11, idet opgaverne ikke kræver særlige kompetencer. Der kan efter en konkret vurdering ydes merudgiftsydelse til pudsning af vinduer og glasdøre 2 gange årligt indvendigt og udvendigt. Hvis boligen er beliggende ud til togbane, vej med tung trafik eller andet, der medfører ekstra behov for pudsning, kan der bevilges til yderligere pudsning. Græsslåning Klipning af hæk Snerydning Øvrige daglige og nødvendige håndsrækninger Der kan ydes merudgiftsydelse til græsslåning op til 1 gang hver 14. dag i 6 måneder. Det anslås, at det almindeligvis tager ca. 1 time at slå en græsplæne på 500 m2. Der kan efter en konkret vurdering bevilges merudgifter til klipning af hæk to gange årligt. Det vurderes, at det almindeligvis vil tage ca. 2 timer at klippe en hæk af gennemsnitligstørrelse. Det vurderes, at det almindeligvis tager ca.30 minutter at rydde et gennemsnitligt fortov. Der kan dog efter en konkret vurdering bevilges til yderligere snerydning, hvis en borger kan sandsynliggøre herfor. Det er muligt at få udbetalt et standardbeløb på 500 kr. årligt til mindre håndsrækninger, fx små reparationer, praktisk hjælp til fx opsætning af billeder, skift af elpærer mv. hvis borgeren kan sandsynliggøre merudgifter hertil. Hvis borgeren kan sandsynliggøre, at der er væsentlig flere opgaver i hjemmet end i en almindelig husstand, kan der foretages en individuel beregning heraf.

8 8 Malerudgifter og anden vedligeholdelse Sports og fritidsaktiviteter Der kan ydes hjælp til dækning af udgifter til malerarbejde og anden vedligeholdelse, hvis det vurderes, at borger uden funktionsnedsættelsen selv ville have udført arbejdet selv. Kommunen kan også medregne udgifter til ekstra slid på gulve eller vægge, såfremt disse er opstået som følge af borgers funktionsnedsættelse, fx kørestolsbrugere. Der kan bevilges tilskud til sports- eller fritidsaktiviteter, såfremt det vurderes, at en ikke-handicappet person på samme alder og i samme livssituation, ville have en sports- eller fritidsaktivitet. Der foretages en beregning af, hvilke eventuelle merudgifter der efter en konkret vurdering, kan dækkes. Der kan desuden bevilges økonomisk tilskud til særligt udstyr som f.eks. sportskørestol i de tilfælde, hvor mulighederne for at dyrke andre former for sport er meget begrænsede på grund af den nedsatte funktionsevne. Hvad er ikke omfattet af ydelsen Udgifter til handicapsport på eliteplan dækkes ikke af Ishøj kommune som en merudgiftsydelse, da det vurderes at udøvelse af sport på eliteplan er et livsstilsvalg og ikke en nødvendighed i forhold til at leve et normalt dagligdagsliv som andre i samme alder og livssituation. Der bevilges ikke støtte til: Udgifter der kan dækkes af andre bestemmelser i serviceloven eller anden lovgivning F.eks. rengøringshjælp efter 83 Egenbetaling der følger af en anden bevilling gennem den sociale lovgivning Det følger af 11 i merudgiftsbekendtgørelsen 11, at der ikke kan bevilges økonomisk tilskud til dækning af egenbetaling på baggrund af anden bevilling i den sociale lovgivning. Det kan fx være i forbindelse med køb af forbrugsgoder efter servicelovens 113, dækning af evt. egenbetaling af hjælpemidler efter 112 eller opladning og udgifter til batterier til hjælpemidler. Frivillige forsikringer Der bevilges som udgangspunkt ikke økonomisk tilskud til Sygeforsikringen Danmark, ulykkeforsikring, Falck eller andre private frivillige forsikringsordninger. Behandlingsudgifter

9 9 Omberegning af ydelsen Klagemulighed Revidering af kvalitetsstandarden Behandlingsudgifter dækkes ikke efter 100 i serviceloven men derimod efter sundhedslovgivningen. Heriblandt er omfattet fodpleje, der har karakter af behandling, ekstra udgifter til tandlægebesøg, fysioterapi, akupunktur mv. Hvis der sker en ændring af borgerens sandsynliggjorte merudgifter, skal tilskuddet ændres i overensstemmelse hermed. Ishøj kommunes afgørelser om merudgiftsydelse kan indbringes for Ankestyrelsen. Klage over afgørelse skal ske til Center for Socialservice i Ishøj kommune senest 4 uger efter, at borger har modtaget afgørelsen. Klagen kan indbringes mundtligt eller skriftligt. Kvalitetsstandarden er vedtaget af Social- og Sundhedsudvalgene i Ishøj og Vallensbæk Kommuner i Kvalitetsstandarden revideres hvert andet år og ved større ændringer.

Kvalitetsstandard Nødvendige merudgifter Serviceloven Rammer 2. Indhold 3. Visitation og tildeling 4. levering af ydelsen

Kvalitetsstandard Nødvendige merudgifter Serviceloven Rammer 2. Indhold 3. Visitation og tildeling 4. levering af ydelsen Kvalitetsstandard Nødvendige merudgifter Serviceloven 100 1. Rammer 2. Indhold 3. Visitation og tildeling 4. levering af ydelsen 1. Rammer 1.1 Formål Ydelsens formål er, at yde kompensation til borgere

Læs mere

Varde Kommune sætter mennesket før handicappet.

Varde Kommune sætter mennesket før handicappet. Kvalitetsstandard Nødvendige merudgifter Serviceloven 100 1. Rammer 2. Indhold 3. Visitation og tildeling 4. levering af ydelsen 1. Rammer 1.1 Formål Ydelsens formål er, at yde kompensation til borgere

Læs mere

Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100

Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Introduktion Greve Kommune bevilger økonomisk kompensation til dækning af merudgifter efter Lov om Social Service

Læs mere

Kvalitetsstandard Dækning af nødvendige merudgifter jf. 100 i Lov om Social Service

Kvalitetsstandard Dækning af nødvendige merudgifter jf. 100 i Lov om Social Service Kvalitetsstandard Dækning af nødvendige merudgifter jf. 100 i Lov om Social Service Myndighed social Voksenhandicap Revideret udkast 26. februar 2019 Dækning af nødvendige merudgifter 100 i Lov om Social

Læs mere

Kvalitetsstandarden for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100

Kvalitetsstandarden for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Kvalitetsstandarden for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Introduktion Greve Kommune bevilger økonomisk støtte til dækning af merudgifter efter Lov om Social Service 100.

Læs mere

KVALITETSSTANDARD Økonomisk støtte til merudgifter Servicelovens 100, stk. 1-5

KVALITETSSTANDARD Økonomisk støtte til merudgifter Servicelovens 100, stk. 1-5 KVALITETSSTANDARD Økonomisk støtte til merudgifter Servicelovens 100, stk. 1-5 LOVGRUNDLAG FORMÅL 100. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer

Læs mere

Tilskud til nødvendige merudgifter for voksne, jf. Servicelovens 100

Tilskud til nødvendige merudgifter for voksne, jf. Servicelovens 100 Tilskud til nødvendige merudgifter for voksne, jf. Servicelovens 100 Formål At yde kompensation til borgere med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne for de merudgifter, som er en konsekvens

Læs mere

Serviceniveau for dækning af nødvendige merudgifter

Serviceniveau for dækning af nødvendige merudgifter Serviceniveau for dækning af nødvendige merudgifter Servicelovens 100 Thisted Kommune Beskrivelsens indhold Denne beskrivelse af serviceniveauet for dækning af nødvendige merudgifter knytter sig til kvalitetsstandarden

Læs mere

Lov om Social Service 100

Lov om Social Service 100 Kvalitetsstandard Ydelsens lovgrundlag 100 - Merudgifter Lov om Social Service 100 Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem det fyldte

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100 Fredensborg Kommune Ældre og Handicap Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100 2015 Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem det politisk besluttede serviceniveau,

Læs mere

Bilag 1. Alfabetisk oversigt med uddybende eksempler på, hvad man kan og ikke kan få dækket merudgifter til:

Bilag 1. Alfabetisk oversigt med uddybende eksempler på, hvad man kan og ikke kan få dækket merudgifter til: Bilag 1 Alfabetisk oversigt med uddybende eksempler på, hvad man kan og ikke kan få dækket merudgifter til: Abonnement og lydbøger Der ydes ikke dækning af merudgifter til abonnementer til aviser, fagblade

Læs mere

HÅNDBOG FOR SERVICELOVENS 100, DÆKNING AF MERUDGIFTER. Godkendt i Kommunalbestyrelsen d. 21. november 2018

HÅNDBOG FOR SERVICELOVENS 100, DÆKNING AF MERUDGIFTER. Godkendt i Kommunalbestyrelsen d. 21. november 2018 HÅNDBOG FOR SERVICELOVENS 100, DÆKNING AF MERUDGIFTER Godkendt i Kommunalbestyrelsen d. 21. november 2018 Bilag 1 Alfabetisk oversigt med uddybende eksempler på, hvad man kan og ikke kan få dækket merudgifter

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for merudgifter Servicelovens 100

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for merudgifter Servicelovens 100 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for merudgifter Servicelovens 100 Gældende fra 1. januar 2019 Indledning Nedenfor finder du kvalitetsstandarden for merudgifter efter Lov om Social Service 100. Du kan

Læs mere

Myndighedsafdelingen. Kvalitetsstandard. Dækning af nødvendige merudgifter. Servicelovens 100

Myndighedsafdelingen. Kvalitetsstandard. Dækning af nødvendige merudgifter. Servicelovens 100 Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Dækning af nødvendige merudgifter Servicelovens 100 Acadre dok.: 69211-13 Godkendt i Voksen- og Plejeudvalget på møde den 25.04.2013 Godkendt i Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Kvalitetsstandard for dækning af nødvendige merudgifter efter Servicelovens 100.

Kvalitetsstandard for dækning af nødvendige merudgifter efter Servicelovens 100. Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard for dækning af nødvendige merudgifter efter Servicelovens 100. 1. udgave er: godkendt af Voksen- og Plejeudvalget på møde den 09.12.2010 godkendt af Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Kvalitetsstandard merudgifter efter Servicelovens 100

Kvalitetsstandard merudgifter efter Servicelovens 100 Kvalitetsstandard merudgifter efter Servicelovens 100 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? Ændret fra at punktet hed Service Kommunalbestyrelsen skal jf. Lov om Social Service 100 yde dækning af nødvendige

Læs mere

Kvalitetsstandarden for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100

Kvalitetsstandarden for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Kvalitetsstandarden for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Introduktion Greve Kommune bevilger økonomisk kompensation til dækning af merudgifter efter Lov om Social Service

Læs mere

Merudgifter. Efter Servicelovens 100. Kvalitetsstandard. Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang.

Merudgifter. Efter Servicelovens 100. Kvalitetsstandard. Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Merudgifter Efter Servicelovens 100 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker højeste grad

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR SERVICELOVENS 100, DÆKNING AF MERUDGIFTER. Godkendt i Kommunalbestyrelsen d. 21. november 2018

KVALITETSSTANDARD FOR SERVICELOVENS 100, DÆKNING AF MERUDGIFTER. Godkendt i Kommunalbestyrelsen d. 21. november 2018 KVALITETSSTANDARD FOR SERVICELOVENS 100, DÆKNING AF MERUDGIFTER Godkendt i Kommunalbestyrelsen d. 21. november 2018 Kvalitetsstandard 100 i Lov om social service Kommunalbestyrelsen skal en gang om året

Læs mere

Lov om social service 100, Dækning af nødvendige merudgifter

Lov om social service 100, Dækning af nødvendige merudgifter Lov om social service 100, Dækning af nødvendige merudgifter Serviceloven 100: Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem det fyldte

Læs mere

Vejledende serviceniveau 100 Juni 2014

Vejledende serviceniveau 100 Juni 2014 Vejledende serviceniveau 100 Juni 2014 1. Hvad er indsatsens lovgrundlag? Servicelovens 100 Dækning af nødvendige merudgifter til personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne 2. Hvilket

Læs mere

13 Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne

13 Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne 13 Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne Vedtaget af byrådet den XX Side 1 af 9 Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne: Hvordan læser jeg denne kvalitetsstandard? På de første sider i kvalitetsstandarden

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE. Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100

SOLRØD KOMMUNE. Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 SOLRØD KOMMUNE Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Indhold INDHOLD... 1 INDLEDNING... 2 VÆRDIGRUNDLAG... 2 SERVICEMÅL... 3 VISITATION/ANSØGNING... 3 LOVGIVNING...

Læs mere

Kvalitetsstandard. Merudgiftsydelse Lov om Social Service 100. Omsorg og Sundhed

Kvalitetsstandard. Merudgiftsydelse Lov om Social Service 100. Omsorg og Sundhed Kvalitetsstandard Merudgiftsydelse Lov om Social Service 100 Omsorg og Sundhed Introduktion Baggrunden for at indføre kvalitetsstandarder på merudgiftsområdet, er et ønske om at kunne tilbyde borgere i

Læs mere

Håndbog for dækning af nødvendige merudgifter

Håndbog for dækning af nødvendige merudgifter Håndbog for dækning af nødvendige merudgifter Hvornår kan du ikke få dækket dine merudgifter Du skal være omfattet af den personkreds som kan modtage merudgiftsydelse: Du skal have en varigt nedsat fysisk

Læs mere

Administrationsgrundlag

Administrationsgrundlag Administrationsgrundlag for dækning af nødvendige merudgifter Godkendt i Udvalget for Voksne d. 2. april 2013 1. Indhold i administrationsgrundlaget Dette administrationsgrundlag beskriver kriterierne

Læs mere

Kvalitetsstandard: Økonomisk støtte til merudgifter. Lov om Social Service 100.

Kvalitetsstandard: Økonomisk støtte til merudgifter. Lov om Social Service 100. Kvalitetsstandard: Økonomisk støtte til merudgifter Lov om Social Service 100. Lovgrundlag 100. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem

Læs mere

Lov om social service 100, Dækning af nødvendige merudgifter

Lov om social service 100, Dækning af nødvendige merudgifter Lov om social service 100, Dækning af nødvendige merudgifter Serviceloven 100: Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem det fyldte

Læs mere

100 merudgifter. Hvem kan få hjælp til merudgifter?

100 merudgifter. Hvem kan få hjælp til merudgifter? 100 merudgifter Hvem kan få hjælp til merudgifter? Der kan ydes hjælp til personer mellem det fyldte 18. år og folkepensionsalderen og til personer, der efter 15 a i lov om social pension har opsat udbetalingen

Læs mere

Fredensborg Kommune Center for Familie og Handicap. Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100

Fredensborg Kommune Center for Familie og Handicap. Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100 Fredensborg Kommune Center for Familie og Handicap Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100 2019 1 Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem det politisk besluttede

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE. Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100

SOLRØD KOMMUNE. Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 SOLRØD KOMMUNE Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Indhold INDHOLD...1 INDLEDNING...2 VÆRDIGRUNDLAG...2 SERVICEMÅL...3 VISITATION/ANSØGNING...3 LOVGIVNING...3

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 18 Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne med nedsat funktionsevne Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den

Læs mere

At borgeren med sin familie kan leve et almindeligt liv som andre ikke handicappede på samme alder, og i samme livssituation.

At borgeren med sin familie kan leve et almindeligt liv som andre ikke handicappede på samme alder, og i samme livssituation. Serviceniveau for ydelser på handicap- og udsatte voksenområdet Merudgifter SEL 100 FORMÅL Formålet med bestemmelsen er, at tilgodese voksne borgere med betydelig, væsentlig og varig nedsat fysisk eller

Læs mere

Kvalitetsstandard for dækning af nødvendige merudgifter efter Servicelovens 100.

Kvalitetsstandard for dækning af nødvendige merudgifter efter Servicelovens 100. Udkast Kvalitetsstandard for dækning af nødvendige merudgifter efter Servicelovens 100. Acadre dok. 173662-10 04.11.10 mtm 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Lovgivning og personkreds 3. Formålet med

Læs mere

"Indgribende lidelse" betyder i denne sammenhæng, at lidelsen skal være af en sådan karakter, at den har alvorlige følger i den daglige tilværelse.

Indgribende lidelse betyder i denne sammenhæng, at lidelsen skal være af en sådan karakter, at den har alvorlige følger i den daglige tilværelse. Kvalitetsstandard for Merudgifter i Lov om Social Service 41 Redigeret d. 250811 1. Lovgrundlag 41 i Lov om Social Service. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelse

Læs mere

Kvalitetsstandard. Merudgiftsydelse Lov om Social Service 100. Omsorg og Sundhed

Kvalitetsstandard. Merudgiftsydelse Lov om Social Service 100. Omsorg og Sundhed Kvalitetsstandard Merudgiftsydelse Lov om Social Service 100 Omsorg og Sundhed Godkendt af social- og forebyggelsesudvalget den 2. september 2014 Introduktion Baggrunden for at indføre kvalitetsstandarder

Læs mere

merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste

merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste Kvalitetsstandarder for merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste (Servicelovens 41 og 42) i Ishøj og Vallensbæk kommuner 1 Indledning Dette dokument beskriver de områder inden for servicelovens 41 (merudgifter)

Læs mere

Merudgifter til drift af bil servicelovens 100

Merudgifter til drift af bil servicelovens 100 Merudgifter til drift af bil servicelovens 100 Udgifter, der er forbundet med at have handicapbil, f.eks. forsikring, benzin, reparation mv., skal du som udgangspunkt selv afholde, idet personer med nedsat

Læs mere

Merudgiftsydelse til voksne efter Lov om social service 100.

Merudgiftsydelse til voksne efter Lov om social service 100. Merudgiftsydelse til voksne efter Lov om social service 100. Lov om social service s formål ifølge 1 er: - at tilbyde rådgivning og støtte for at forebygge sociale problemer - at tilbyde en række almene

Læs mere

Oplæg Merudgifter Lov om social service 100 og sagsbehandlingsregler Brugerklubben Århus 10. Marts 2015

Oplæg Merudgifter Lov om social service 100 og sagsbehandlingsregler Brugerklubben Århus 10. Marts 2015 Oplæg Merudgifter Lov om social service 100 og sagsbehandlingsregler Brugerklubben Århus 10. Marts 2015 Socialfaglig konsulent Lotte Egebak Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet DUKH er oprettet

Læs mere

Dækning af merudgifter

Dækning af merudgifter Dækning af merudgifter Medlemmet Tanja Lambach Rasmussen er socialrådgiver og fortæller her om reglerne for dækning af merudgifter i forbindelse med vores hudlidelse. Mange oplever, at det er blevet vanskeligere

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne.

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. 1 Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne Område Randers Kommune

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 6 Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for

Læs mere

Servicestandard for merudgifter

Servicestandard for merudgifter Servicestandard for merudgifter Lovgrundlag Lov om Social Service 41 Mål med ydelsen Målet er at medvirke til, at Familier lever så normalt som muligt på trods af et barns eller en ungs nedsatte funktionsevne

Læs mere

Vejledning om ændring af vejledning om særlig støtte til voksne (vejledning nr. 5 til serviceloven)

Vejledning om ændring af vejledning om særlig støtte til voksne (vejledning nr. 5 til serviceloven) Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 113 Offentligt Vejledning om ændring af vejledning om særlig støtte til voksne (vejledning nr. 5 til serviceloven) 1. I vejledning nr. 96 af 5. december 2006 om særlig

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter

Kvalitetsstandard for merudgifter MERUDGIFTER 100 Kvalitetsstandard for merudgifter Lovgrundlag Lov om social service 100. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem det

Læs mere

Den grundige udgave. Med henvisninger til formuleringer, paragraffer og afgørelser på området

Den grundige udgave. Med henvisninger til formuleringer, paragraffer og afgørelser på området 18. september 2013 Den grundige udgave Med henvisninger til formuleringer, paragraffer og afgørelser på området Forkortelser Serviceloven Lov om social service 100-bekendtgørelsen Bekendtgørelse 648 af

Læs mere

Serviceniveau for dækning af nødvendige merudgifter

Serviceniveau for dækning af nødvendige merudgifter Serviceniveau for dækning af nødvendige merudgifter Servicelovens 100 Frederikshavn Kommune Indhold 1 Beskrivelsens indhold... 2 1.1 Generelle forudsætninger for nødvendige merudgifter... 2 1.2 Generelt

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne efter Servicelovens

Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne efter Servicelovens Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne efter Servicelovens 100 Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er

Læs mere

Kvalitetsstandard. Merudgifter. jf. Lov om Social Service 100

Kvalitetsstandard. Merudgifter. jf. Lov om Social Service 100 Kvalitetsstandard Merudgifter jf. Lov om Social Service 100 Politisk godkendt maj 2017 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Lovgivning... 4 3. Personkreds... 4 4. Formål... 6 5. Visitation... 6 6.

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-07-2013 30-08-2013 99-13 5200893-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-07-2013 30-08-2013 99-13 5200893-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-07-2013 30-08-2013 99-13 5200893-12 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgifter - enkeltstående - løbende udgifter

Læs mere

Indsatskatalog for Borgerstyret personlig assistance i Næstved Kommune 2017

Indsatskatalog for Borgerstyret personlig assistance i Næstved Kommune 2017 Indsatskatalog for Borgerstyret personlig assistance i Næstved Kommune 2017 Side 1 af 10 Indhold Borgerstyret Personlig Assistance 96 3 Borgerstyret Personlig Assistance 95 7 Side 2 af 10 Kvalitetsstandard

Læs mere

Serviceniveau for dækning af nødvendige merudgifter

Serviceniveau for dækning af nødvendige merudgifter Serviceniveau for dækning af nødvendige merudgifter Servicelovens 100 December 2015 MERUDGIFT BEMÆRKNINGER GENELLE FORHOLD Generelt gælder det for udmålingen af nødvendige merudgiftsydelser, at det er

Læs mere

Kvalitetsstandard Merudgifter, Lov om Social Service 41

Kvalitetsstandard Merudgifter, Lov om Social Service 41 Kvalitetsstandard Merudgifter, Lov om Social Service 41 Udarbejdet af: Mette Wulf Dato: 03.10.2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen Handicapgruppen Kvalitetsstandard

Læs mere

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for merudgifter

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for merudgifter Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for merudgifter 2 Kvalitetsstandard for merudgifter Formålet med dækning af merudgifter Hvem kan få hjælp? Merudgifter er de ekstra omkostninger, du kan have

Læs mere

Høje-Taastrup Kommunes serviceniveau for merudgifter efter Servicelovens 41

Høje-Taastrup Kommunes serviceniveau for merudgifter efter Servicelovens 41 Høje-Taastrup Kommunes serviceniveau for merudgifter efter Servicelovens 41 Serviceniveau I hver enkelt sag vil blive foretaget en konkret og individuel vurdering af merudgiftens nødvendighed og eventuelle

Læs mere

Samfundets hjælp til familier med et barn eller ung under 18 år med cystisk fibrose

Samfundets hjælp til familier med et barn eller ung under 18 år med cystisk fibrose Faktaark - Januar 2016 Samfundets hjælp til familier med et barn eller ung under 18 år med cystisk fibrose I det følgende gives en oversigt over de økonomiske støtte-foranstaltninger, der som oftest kommer

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100 Fredensborg Kommune Ældre og Handicap 27 Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100 2016 1 Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem det politisk besluttede serviceniveau,

Læs mere

Side / afsnit Nuværende formulering Handicaprådets kommentar Forvaltningens indstilling

Side / afsnit Nuværende formulering Handicaprådets kommentar Forvaltningens indstilling Side / afsnit Nuværende formulering Handicaprådets kommentar Forvaltningens indstilling Side 7 afsnit under punktet Ophold i udlandet Bemærk, at der som udgangspunkt ikke kan ydes hjælp til rejse- og opholdsudgifter

Læs mere

Vejledning om nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse. Indholdsfortegnelse

Vejledning om nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse. Indholdsfortegnelse Vejledning om nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse Indholdsfortegnelse Kapitel 1 Indledning Kapitel 2 Generelt om merudgifter og formål med bestemmelsen Kapitel 3 Betingelser, herunder personkreds

Læs mere

Kvalitetsstandard for Hjælpemidler og forbrugsgoder. Sagsnummer: 27.60.00-P00-1-14 Politisk behandlet: DATO Revideret: Juni 2014

Kvalitetsstandard for Hjælpemidler og forbrugsgoder. Sagsnummer: 27.60.00-P00-1-14 Politisk behandlet: DATO Revideret: Juni 2014 Kvalitetsstandard for Hjælpemidler og forbrugsgoder Hvad er et hjælpemiddel og et forbrugsgode? Hjælpemidler er produkter som er fremstillet med henblik på at afhjælpe en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse.

Læs mere

Kvalitetsstandard for længerevarende tilbud i almenboliger (Almenboligloven 105)

Kvalitetsstandard for længerevarende tilbud i almenboliger (Almenboligloven 105) Social og Sundhed Socialafdelingen Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 social@svendborg.dk www.svendborg.dk Kvalitetsstandard for længerevarende tilbud i almenboliger (Almenboligloven 105) Indhold

Læs mere

Kvalitetsstandard for dækning af merudgifter

Kvalitetsstandard for dækning af merudgifter Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for dækning af merudgifter 2 Kvalitetsstandard for dækning af merudgifter Formålet med dækning af merudgifter Hvem kan

Læs mere

Serviceloven i voksenperspektiv

Serviceloven i voksenperspektiv Serviceloven i voksenperspektiv Aspergerforeningen Århus 15.3.2010 Kompensationsprincippet Borgeren skal så vidt muligt kompenseres for de vanskeligheder og merudgifter, der er en direkte følge af den

Læs mere

MCADD foreningen Om samarbejdet med kommunen lørdag d.27.september 2014 Middelfart FerieResort

MCADD foreningen Om samarbejdet med kommunen lørdag d.27.september 2014 Middelfart FerieResort MCADD foreningen Om samarbejdet med kommunen lørdag d.27.september 2014 Middelfart FerieResort Socialrådgiver handicapkonsulent Inge Louv www.ingelouv.dk Hvem har ansvaret forældre har ansvar for deres

Læs mere

Principafgørelse om: merudgifter - voksne - forhøjet husleje - boligskift - boligstøtteloven - almen ældrebolig

Principafgørelse om: merudgifter - voksne - forhøjet husleje - boligskift - boligstøtteloven - almen ældrebolig Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 19-09-2013 01-11-2013113-13 5200247-13 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgifter - voksne - forhøjet husleje - boligskift

Læs mere

Individuel transport. Lov om social service 117. 1. Lovgrundlag og vejledning 2. Kvalitetsstandard

Individuel transport. Lov om social service 117. 1. Lovgrundlag og vejledning 2. Kvalitetsstandard Individuel transport Lov om social service 117 1. Lovgrundlag og vejledning 2. Kvalitetsstandard 04 3. november 2010 1. Støtte til individuel befordring - Lovgrundlag og vejledning Serviceloven 117. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Kvalitetsstandard for kørsel til genoptræning efter Sundhedsloven 140

Kvalitetsstandard for kørsel til genoptræning efter Sundhedsloven 140 Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 9. oktober 2017 Kvalitetsstandard for kørsel til genoptræning efter Sundhedsloven 140 2 Kvalitetsstandard for kørsel til genoptræning efter Sundhedsloven

Læs mere

Forslag til serviceniveau Merudgifter - Kørsel Lov om Social Service 41

Forslag til serviceniveau Merudgifter - Kørsel Lov om Social Service 41 Forslag til serviceniveau Merudgifter - Kørsel Lov om Social Service 41 I dette forslag fremgår ændringer i forhold til nuværende serviceniveau med rød skrifttype. Reglerne om dækning af merudgifter betyder,

Læs mere

Sociallovgivning og anden lovgivning ved fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne i forbindelse med hjertesygdom.

Sociallovgivning og anden lovgivning ved fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne i forbindelse med hjertesygdom. Sociallovgivning og anden lovgivning ved fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne i forbindelse med hjertesygdom. Socialrådgiver Marianne Vinther Kardiologisk afdeling Roskilde Sygehus Sygedagpenge Lov

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107)

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) Social og Sundhed Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 social@svendborg.dk www.svendborg.dk Indhold 1. Indledning... 1 2. Sagsbehandling...

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om merudgifter til voksne - udmåling - transport - befordring - behandling - sektoransvar

Ankestyrelsens principafgørelse om merudgifter til voksne - udmåling - transport - befordring - behandling - sektoransvar KEN nr 9716 af 30/04/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 30. marts 2019 Ministerium: Journalnummer: 5200453-12 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Forældre til børn med diabetes

Forældre til børn med diabetes Forældre til børn med diabetes Samarbejdet med kommunen offentlige støttemuligheder - når barnet har diabetes d.6.februar 2012 Inge Louv Socialrådgiver - handicapkonsulent www.ingelouv.dk Forventninger

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-04-2013 30-08-2013 98-13 5200582-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-04-2013 30-08-2013 98-13 5200582-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-04-2013 30-08-2013 98-13 5200582-12 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgiftsydelse - barnepige - aflastning - sandsynliggjorte

Læs mere

Vejledning om nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse

Vejledning om nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse VEJ nr 9246 af 30/04/2014 Udskriftsdato: 15. juni 2019 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, j.nr. 2013-2495 Senere

Læs mere

Børne- og familierådgivningen Handicapteamet

Børne- og familierådgivningen Handicapteamet Udfærdiget d. 18-06-2015 Børne- og familierådgivningen Handicapteamet Rådgivning, vejledning og støtte til familier med handicappede børn Kommunen informerer om Servicelovens 41, 42, 45, 84 og 50 samt

Læs mere

Kvalitetsstandard for kørsel til afprøvning af hjælpemidler

Kvalitetsstandard for kørsel til afprøvning af hjælpemidler Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet 9. oktober 2017 Kvalitetsstandard for kørsel til afprøvning af hjælpemidler 2 Kvalitetsstandard for kørsel til afprøvning af hjælpemidler Formålet med hjælpen

Læs mere

Børne- og familierådgivningen Handicapteamet

Børne- og familierådgivningen Handicapteamet Udfærdiget d. 18-06-2015 Børne- og familierådgivningen Handicapteamet Rådgivning, vejledning og støtte til familier med handicappede børn Kommunen informerer om Servicelovens 41, 42, 45, 84 og 50 samt

Læs mere

Faktaark: Samfundets hjælp til familier med et barn eller ung under 18 år med cystisk fibrose

Faktaark: Samfundets hjælp til familier med et barn eller ung under 18 år med cystisk fibrose Faktaark: Samfundets hjælp til familier med et barn eller ung under 18 år med cystisk fibrose I det følgende gives en oversigt over de økonomiske støtte-foranstaltninger, der som oftest kommer på tale

Læs mere

Kvalitetsstandard for kørsel til afprøvning af hjælpemidler

Kvalitetsstandard for kørsel til afprøvning af hjælpemidler Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for kørsel til afprøvning af hjælpemidler Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er information

Læs mere

Kvalitetsstandard for kørsel til genoptræning efter Sundhedsloven 140

Kvalitetsstandard for kørsel til genoptræning efter Sundhedsloven 140 Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for kørsel til genoptræning efter Sundhedsloven 140 Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er

Læs mere

Center for Børn og Forebyggelse Handicapområdet

Center for Børn og Forebyggelse Handicapområdet Udfærdiget d. 18-06-2015, opdateret d. 23.05.16 Center for Børn og Forebyggelse Handicapområdet Rådgivning, vejledning og støtte til familier med børn, der har en funktionsnedsættelse. Kommunen informerer

Læs mere

Kvalitetsstandard for borgerstyret personlig assistance (BPA) jf. servicelovens Rammer

Kvalitetsstandard for borgerstyret personlig assistance (BPA) jf. servicelovens Rammer Revisionsnr. 1 Side 1/7 Kvalitetsstandard for borgerstyret personlig assistance (BPA) jf. servicelovens 96 Standardens godkendelse Standardens indhold Standarden er godkendt af Denne kvalitetsstandard

Læs mere

Kvalitetsstandard. Serviceloven 112. Hjælpemidler

Kvalitetsstandard. Serviceloven 112. Hjælpemidler Kvalitetsstandard Serviceloven 112 Hjælpemidler Godkendt i Byrådet den 26. juni 2012 Værdigrundlag og politiske mål. Formålet med at yde hjælp efter serviceloven er at fremme den enkeltes muligheder for

Læs mere

KVALITETSSTANDARD VEDRØRENDE HJÆLPERORDNING 95

KVALITETSSTANDARD VEDRØRENDE HJÆLPERORDNING 95 KVALITETSSTANDARD 2017-18 VEDRØRENDE HJÆLPERORDNING 95 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvilket behov dækker 3. Hvad er formålet med 4. Hvilke aktiviteter indgår i 5. Hvilke aktiviteter indgår ikke

Læs mere

SSL 41. Emne Tekst Serviceniveau/beløb. Behovet vurderes sammen med familien. Der er forskellige former for aflastning Selvvalgt aflastning

SSL 41. Emne Tekst Serviceniveau/beløb. Behovet vurderes sammen med familien. Der er forskellige former for aflastning Selvvalgt aflastning SSL 41 Emne Tekst Serviceniveau/beløb Aflastning Behovet vurderes sammen med familien. Der er forskellige former for aflastning Selvvalgt aflastning aflønnes med 117,-kr pr. time (hjemmehjælpernes Selvvalgt

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107)

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) Social og Sundhed Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) social@svendborg.dk www.svendborg.dk Indhold 1. Indledning... 1 2. Sagsbehandling...

Læs mere

Samfundets hjælp til familier med børn med cystisk fibrose under 18 år

Samfundets hjælp til familier med børn med cystisk fibrose under 18 år Faktaark - Januar 2015 Samfundets hjælp til familier med børn med cystisk fibrose under 18 år UDGIFTER TIL MEDICIN Kronikertilskud Behandlende CF-center ansøger Lægemiddelstyrelsen om kronikertilskud til

Læs mere

kropsbårne hjælpemidler servicedeklaration

kropsbårne hjælpemidler servicedeklaration kropsbårne hjælpemidler servicedeklaration 1 SERVICEINFORMATIONER FOR KROPSBÅRNE HJÆLPEMIDLER EFTER SERVICELOVENS 112 FORMÅL Lovens formål er at afhjælpe nedsatte funktioner via hjælpemidler. Der tages

Læs mere

Bilag Vejledende serviceniveau til servicelovens 41

Bilag Vejledende serviceniveau til servicelovens 41 Skema til afgivelse af høringssvar - kvalitetsstandarder Bilag Vejledende serviceniveau til servicelovens 41 Høringssvar fra Dialoggruppen Forældre til syge- og handicappede børn i Ringsted Kommune Generelle

Læs mere

Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98

Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98 Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98 Greve Kommune bevilger ud fra en konkret, individuel vurdering i fornødent omfang støtte i form af en særlig kontaktperson

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-03-2010 30-04-2010 103-10 3500612-09

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-03-2010 30-04-2010 103-10 3500612-09 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-03-2010 30-04-2010 103-10 3500612-09 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgifter - diabetiker - juice - druesukker

Læs mere

Bilag 1-41 merudgifter

Bilag 1-41 merudgifter Bilag 1-41 merudgifter En af hensigterne med Lov om Social Services regler om børn og unge med funktionsnedsættelse er så vidt muligt, at ligestille familier til et barn med en betydelig og varigt nedsat

Læs mere

Hjælp til alvorligt syge og handicappede

Hjælp til alvorligt syge og handicappede Hjælp til alvorligt syge og handicappede xx 91 91 Hjælp til alvorligt syge og handicappede Når kommunen bevilger handicapkompenserende ydelser, sker det på baggrund af en vurdering af funktionsevnen. I

Læs mere

Samarbejdet med kommunen

Samarbejdet med kommunen Alfa1 Danmark Medlemskursus Samarbejdet med kommunen søndag d.25.maj 2014 Byggecentrum, Middelfart Socialrådgiver handicapkonsulent Inge Louv www.ingelouv.dk Opgaven lød Kommunerne er de senere år blevet

Læs mere

Kvalitetsstandard. 1. Hvad er indsatsens lovgrundlag 2 Hvilket behov dækker indsatsen?

Kvalitetsstandard. 1. Hvad er indsatsens lovgrundlag 2 Hvilket behov dækker indsatsen? Kvalitetsstandard 1. Hvad er indsatsens lovgrundlag 2 Hvilket behov dækker 96 Lov om social service Borgerstyret personlig assistance (BPA) At borgere med et omfattende og ganske særligt behov for pleje,

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om serviceeftersyn - lift - hjælperudgifter - merudgifter

Ankestyrelsens principafgørelse om serviceeftersyn - lift - hjælperudgifter - merudgifter KEN nr 9959 af 23/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 19. oktober 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2123-53261 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Stk. 2. Støtten efter stk. 1 ydes som et rentefrit lån inden for en ramme på kr.

Stk. 2. Støtten efter stk. 1 ydes som et rentefrit lån inden for en ramme på kr. KVALITETSSTANDARD Støtte til køb af bil Servicelovens 114-115 og Bekendtgørelse om støtte til køb af bil efter serviceloven, BEK nr. 1252 af 20/11-2017 LOVGRUNDLAG Af servicelovens 114 fremgår det, at

Læs mere

Kvalitetsstandard. Borgerstyret Personlig Assistance. Servicelovens 96

Kvalitetsstandard. Borgerstyret Personlig Assistance. Servicelovens 96 Socialafdelingen Kvalitetsstandard Borgerstyret Personlig Assistance Servicelovens 96 April 2011 Indholdsfortegnelse. Lovgrundlag 3 Tilskud jfr. Servicelovens 96 stk. 3 3 Hvordan ansøges om BPA 3 Hvordan

Læs mere

Kvalitetsstandard. - Støtte til køb af bil. Lov om Social Service 114

Kvalitetsstandard. - Støtte til køb af bil. Lov om Social Service 114 Kvalitetsstandard - Støtte til køb af bil Lov om Social Service 114 Indhold Indledning 3 Støtte til køb af bil 4 Beretning om Kvalitetsstandard Udgivet af Solrød Kommune, Visitation og Koordination Solrød

Læs mere