Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Sæt lyd til Mørkebarnet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Sæt lyd til Mørkebarnet"

Transkript

1 Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet Sæt lyd til Mørkebarnet

2 Introduktion (til læreren) Inden I besøger Musikmuseet for at opleve forløbet Sæt lyd til Mørkebarnet, giver dette materiale jer mulighed for at forberede jer til besøget samt mulighed for at følge op på forløbets emner efterfølgende. På Musikmuseet får eleverne mulighed for at gå på opdagelse i museets Lydlaboratorier for at skabe de stemninger, der fremkaldes i Mørkebarnet og lave små lydhistorier. Inden for kompetenceområdet Fortolkning arbejdes der således med det danskfaglige mål, at eleven kan udtrykke sin tekstforståelse ved at skifte fra en udtryksform til en anden her fra billedbog til lydhistorie/ musik og der arbejdes med at foretage kvalificerede og begrundede valg i forhold til elevernes iagttagelser af tekst og billede og deres forståelse og oplevelse af Mørkebarnet. Om materialet Materialet lægger op til, at eleverne Kan udtrykke sig om, hvad en stemning er, og hvordan historier, musik og billeder på forskellige måder kan fremkalde stemninger Har læst/hørt Mørkebarnet, så de kender historien og handlingsgangen Har arbejdet med at finde stemning og lyd i enkelte opslag Materialet indeholder fem opgavedele: 1) Om stemninger 2) Læsning af Mørkebarnet 3) Undersøg stemningen 4) Find lyd i historien 5) Forslag til efterbehandling Anbefaling Det er en forudsætning for et godt forløb på Musikmuseet, at eleverne har arbejdet med opgave 1 og 2. Hvis der er tid til det i undervisningen, kan eleverne arbejde med opgave 3 og 4, som er eksempler på opgaver, eleverne vil møde på Musikmuseet. Opgaverne vil blive modelleret og forklaret på Musikmuseet, så det er ikke en forudsætning. Tanken er, at eleverne hurtigere kan komme i gang, hvis de har prøvet hjemmefra, og dermed vil der blive mere tid til at gå på opdagelse i instrumenternes muligheder.

3 Før-opgaverne Forud for forløbet skal eleverne beskæftige sig med bogen Mørkebarnet skrevet af forfatter Cecilie Eken og illustreret af Malene Reynolds Laugesen. På de efterfølgende sider giver vi dig forslag til hvordan du kan strukturere dette arbejde. Dette forberedelsesarbejde er vigtigt for at eleverne får så godt et udbytte af besøget på Musikmuseet som muligt. Det er en forudsætning af eleverne har arbejdet med opgave 1 og 2. Undervisningen på Musikmuseet Undervisningsforløbet forgår i Musikmuseets lydlaboratorier og i udstillingen. Som en opstart tager vi en kort rundtur ud i udstillingen og undersøger lyd og klangmuligheder i de forskellige typer af instrumenter. Herefter forsætter vi ud i kompositionsworkshops i lydlaboratorierne, hvor eleverne i grupper skal udforske instrumentariet og hvilke muligheder der findes i at oversætte digtet til lyd til deres opslag fra bogen. Klassen skal arbejde inddel i fire grupper. Forløbet afsluttes med en vandrekoncert rundt i lydlaboratorierne. Her samler vi fortællingen ved at lade grupperne opføre deres små musikværker sammen med oplæsningen af opslaget. Efteropgaver Efter besøget kan eleverne arbejde videre med at finde lyd og stemninger i tekster. Her kan I tage udgangspunkt i andre tekster og bøger, som klassen læser, og undersøge dem for hvilke lydelementer og evt. andre sanseoplevelser der findes inde i teksterne.

4 Om Mørkebarnet Mørkebarnet er en børnegyser, som er skrevet et Cecilie Eken og Illustreret af Malene Reynold Laugesen. Mørkebarnet er skrevet som en sonetkrans, der består af 15 sonetter, hvor sidste verselinje i en sonet bliver første verselinje i den næste. I den sidste sonet gentages de 14 første verselinjer, og sonetternes bliver hermed bundet sammen til en sonetkrans. Resume af Mørkebarnet Mørkebarnet handler om de to piger Mørkebarnet og Lysbarnet, der bor med deres forældre. Forældrene ønsker ikke at få Mørkebarnet, som har et trodsigt sind, ind i deres hus. Hun bor derfor alene bagerst i den mørke del af haven, mens Lysbarnet, som er deres ønskebarn, får kram og knus og leger i den idylliske have. Mørkebarnet, som er jaloux og rasende over forældrenes afvisning, vækker som hævn alle mørkets uhyrer for at skræmme livet af Lysbarnet. Da hun ser Lysbarnets angst, fortryder hun dog sin hævngerrighed og beskytter hende i stedet for ved at skræmme mørkets væsner bort. Spektaklet får forældrene til at komme ind på børneværelset. Her fortæller Lysbarnet om Mørkebarnets mod, hvilket får forældrene til at indse, at de to piger har brug for hinanden, og at de må rumme hele barnet både det mørke og det lyse sind for to er én der under samme dyne (Mørkebarnet, sonet XIII).

5 Før-opgaver I forløbet skal vi arbejde musikalsk med de stemninger og lydindtryk, som findes gemt inde i teksten. Gennem opgaverne undersøger vi bl.a. begrebet stemning, både i elevernes egen verden, i bøgernes og i musikkens verden. Og vi undersøger nogle af de betydningslag, der findes på bogens sider både ud fra illustrationer og tekst. Det er en forudsætning for forløbet at eleverne har arbejdet med opgave 1 og 2 inden besøget på Musikmuseet. Elevopgave 1: Om stemninger Denne øvelse gennemføres som en klassesamtale. Tal med eleverne om ordet stemning. Hvad er en stemning? Hvordan beskriver man en stemning? (med tillægsord) Har I oplevet dårlig stemning, god stemning, trist stemning? Giv eksempler på situationer. Tal med eleverne om, at billeder, musikstykker, digte og skønlitteratur kan fremkalde stemninger. Det vil sige, at når vi lytter, ser eller læser, kommer vi i en bestemt stemning. Vi bliver måske glade, triste eller ophidsede og bange. Inddrag elevernes erfaringer med musik. Kender de musik, sange der gør dem glade eller triste? Lyt til forskellige musikstykker. Lad eleverne udtrykke sig om, hvordan de oplever det. Hvilken stemning fremkalder det, eller hvilken film kunne musikken passe til? Anvend evt. nedenstående YouTube klip eller find andre, som du selv har liggende. (trist) (dramatisk) (glad) (uhyggeligt)

6 Hvad gør musikken for at skabe forskellige stemninger? (Lad eleverne komme med deres umiddelbare bud). Hvilke instrumenter brugte de? Var det dybe eller lyse lyde? Var musikken hurtig eller langsom? Blev musikken spillet kraftigt eller svag? Skiftede det undervejs? Tal med eleverne om, at historier også kan fremkalde stemninger. Inddrag elevernes erfaringer og tal om, hvilke historier de kender, som gør dem f.eks. glade, triste, bange osv. Hvordan fremkalder historierne stemninger? Hvad gør en historie glad, trist osv.? Elevopgave 2: Læsning af Mørkebarnet Denne øvelse gennemføres som en klassesamtale med udgangspunkt i de nedenstående spørgsmål forud for selve oplæsningen. Før læsning Eleverne undersøger titlen, forsideillustration og forsatsblad for at få en forforståelse af tematikken i Mørkebarnet Titlen Tænk over titlen: Mørkebarnet Hvad er et mørkebarn? Hvilke to ord er titlen sat sammen af? Skriv evt. de to ord op på tavlen og lad eleverne fortælle hvilke associationer, de får af henholdsvis mørke og barn. Hvordan ser I et mørkebarn for jer? Hvad kendetegner et mørkebarn? Forsideillustration Giv eleverne tid til at undersøge illustrationen. Tal herefter om: Hvad lægger eleverne særligt mærke til? Hvilke modsætninger er der? Hvordan er der i haven? Det mørke barn med den mørke kat over for det lyse barn med den hvide kat. Hvad kan henholdsvis den sorte kat og den hvide kanin symbolisere? Den sorte kat (symbol på ulykke noget djævelsk). Den hvide kanin (sød og uskyldig). Måske ved eleverne, hvad det betyder, at en sort kat går over vejen.

7 Få eleverne til at beskrive deres førstehåndsindtryk af haven, der fremstilles på forsiden. Her kan man tale om, at modsætningen gør, at det er svært for os at tyde skaber en flertydighed, og (måske) gør det lidt uhyggeligt. Forsatsblade Lad eleverne undersøge forsatsbladene grundigt to og to og tænke over, hvad de synes, at mønsteret forestiller. Efter undersøgelse af titel, forside og forsatsbladene kan eleverne to og to fortælle hinanden om deres forventninger til fortællingen. Oplæsning af Mørkebarnet Læs hele værket op for klassen uden afbrydelser. Giv gerne tid til, at eleverne kigger på illustrationerne, inden sonetten læses højt. Efter læsning Tal om handlingsforløbet Var der noget, der overraskede eleverne? Hvordan forstår eleverne slutningen? Lad eleverne reflektere over om de også har både en mørk og en lys side. Hvad drejer historien sig om?

8 Elevopgave 3: Undersøg stemninger i historien Lad eleverne to og to vælge et opslag og lad dem undersøge, hvilken stemning der fremkaldes i tekst og illustration. De skal skrive deres observationer ned i opgave arket på side 9. Hvis de finder flere stemninger i opslaget, kan de anvende et ekstra ark. Lad eleverne fortælle om deres iagttagelser til et andet par. Et ark kunne eksempelvis udfyldes således:

9

10 Elevopgave 4: Find lyd i historien Lad eleverne, igen to og to, finde lyden i det opslag, de har valgt. De skal lytte til både teksten og billedet og give eksempler på, hvad de kan høre. I arket skal de både beskrive, hvor lyden kommer fra, og hvad de forestiller sig, det ville sige. Her benytter vi os af lydord som fra tegneserier osv. Lydordene indeholder allerede i sig selv en lyd/ klang, som nærmer sig det arbejde, eleverne skal gøre ude i lydlaboratorierne. Lad efterfølgende eleverne fortælle om deres iagttagelser til et andet par. Et ark kunne eksempelvis udfyldes således:

11

12 Efter-opgave Elevopgave 1: Fokus på stemninger og sanser Som en efterbehandling af besøget på Musikmuseet foreslår vi, at I arbejder videre med nogle af de perspektiver, som vi har berørt på museet. - I kan arbejde med aktiveringen af sanser igennem tekster. Bed eleverne om at forestille hvilke lyde, der findes i andre tekster, som klassen beskæftiger sig med. De kan også prøve at forestille sig hvilke lugte, der mon er. Er der koldt eller varmt osv. Sæt gerne alle sanser i spil. - I kan arbejde videre brugen med af tillægsord til at beskrivelse af stemninger i andre tekster. - I kan arbejde med selve oplæsningen af Mørkebarnet. Hvilke virkemidler kan man anvende for at levendegøre fortællingen?

13 Elevopgave 2: Sæt lyd til litteraturen Efter besøget kan I også arbejde videre med lyd i tekster mere generelt. Hvilke lyde og associationer til lyde gemmer der sig i tekster. Her kan I vælge nogle af de skønlitterære tekster, som klassen i forvejen arbejder med. Med udgangspunkt i en analyse af teksternes lyde og associationer kan eleverne lave lydcollager, som understøtter teksten. Lydcollagen kan laves i et lydprogram som Audacity eller du kan lade elever selv producere lyde og effekter med diverse ting og med musikinstrumenter fra skolens musiklokale.

14 Forløbet understøtter følgende læringsmål: Eleverne kan udtrykke en æstetisk, multimodal teksts stemning Eleverne kan anvende deres viden om ordklasser og deres tekstforståelse til at omforme en tekst fra en udtryksform til en anden. Eleverne kan indgå i en gruppe i en eksperimenterende, kreativ proces. Eleverne kan omforme en tekst til en musikalsk komposition med bevidsthed om toner, klang, dynamik, form og udtryk. Eleven har viden om forskellige instrumenttyper og klangmuligheder. Tekster i dette materiale er udarbejdet af dansklærer Jane Østergaard Madsen i samarbejdet med Ulla Hahn Ranmar/ Musikmuseet Foto forside, side 3, 4 og 12: Kasper Kristoffersen Foto side 7: Med tilladelse fra forlaget Foto side 7: Kurt Larsen

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Musik og haikudigtning

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Musik og haikudigtning Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet Musik og haikudigtning Introduktion (til læreren) Inden I besøger Musikmuseet for at opleve forløbet Musik og haikudigtning, giver dette materiale

Læs mere

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Har du hørt min lyd?

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Har du hørt min lyd? Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet Har du hørt min lyd? Introduktion (til læreren) Inden I besøger Musikmuseet for at opleve forløbet Har du hørt min lyd?, giver dette materiale

Læs mere

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet Fremtidens musik kl.

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet Fremtidens musik kl. Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet Fremtidens musik 4.-6. kl. Introduktion (til læreren) Inden I besøger Musikmuseet for at opleve forløbet Fremtidens musik, giver dette materiale

Læs mere

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Har du hørt min lyd? (Dagtilbud)

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Har du hørt min lyd? (Dagtilbud) Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet Har du hørt min lyd? (Dagtilbud) Introduktion (til pædagogen) Inden I besøger Musikmuseet for at opleve forløbet Har du hørt min lyd? giver dette

Læs mere

Materiale til brug før jeres besøg på Musikmuseet. Soundscapes

Materiale til brug før jeres besøg på Musikmuseet. Soundscapes Materiale til brug før jeres besøg på Musikmuseet Soundscapes Introduktion og forberedelse (til læreren) Inden I besøger Musikmuseet for at opleve forløbet Soundscapes, giver dette materiale jer mulighed

Læs mere

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017 Nivemaskinen af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen Høst & Søn 2017 Nivemaskinen er en særdeles voldsom og alvorlig fortælling om frygt og tyranni. En bog, der ikke bare bør læses op uden mulighed for bearbejdning

Læs mere

Faglig relevans/kompetenceområder

Faglig relevans/kompetenceområder , Bjørn Ousland Fag: Dansk Målgruppe: 2.-4. klasse Billedbog:, Bjørn Ousland, Cappelen Damm AS, 2012 Faglig relevans/kompetenceområder Titlen kan opfylde mål inden for kompetenceområderne kommunikation,

Læs mere

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse Intro Finde tekst Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg Tekstforståelse Eleven har viden om fortællende og informerende teksters struktur Eleven kan få øje på sproglige træk sproglige, lydlige

Læs mere

LITTERATURFORLØB klasse

LITTERATURFORLØB klasse LITTERATURFORLØB 1.-3. klasse til Den Kække Panda af Mette Hegnhøj og Mette Damsgaard Nielsen METTE HEGNHØJ OG METTE DAMSGAARD NIELSEN Den Kække Panda forløb af Marianne Eskebæk og Kenneth Jakobsen Bøye

Læs mere

Alle så en kat af Brendan Wenzel

Alle så en kat af Brendan Wenzel Alle så en kat af Brendan Wenzel Gyldendal 2016 Katten gik gennem verden med Knurhår, ører og poter.. Sådan lyder det rytmiske anslag, der går igen gennem denne fine og poetiske bog om, hvordan ting afhænger

Læs mere

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe #26 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og at gøre eleverne dygtigere til at målrette emnevalget

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup Penge! Af Bjørn Ousland På dansk ved Flemming Møldrup Pædagogisk vejledning Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Marianne Skovsted Pedersen VIACFU Bogen er inspireret af film og tegneserie og historien forløber

Læs mere

En pige med pigsko. Inden vi møder teksten. Lidt om bogen. Formål. Alverdens sko

En pige med pigsko. Inden vi møder teksten. Lidt om bogen. Formål. Alverdens sko En pige med pigsko Et undervisningsforløb til MELLEMTRINNET udarbejdet af Ulla Maria Michaelsen og Dorthe Rise Lidt om bogen Mette Vedsø har sammen med illustrator Anna Jacobine Jakobsen skrevet billedbogen

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere

Målstyret undervisning Dansk udskoling

Målstyret undervisning Dansk udskoling ffm.emu.dk Målstyret undervisning Dansk udskoling 22. april 2015 Inger-Lise Lund illu@ucc.dk Forenklede Fælles Mål udskoling A Gennemgang af målhierarki ffm.emu.dk C Danskhed og national identitet Danas

Læs mere

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

Det Klingende Museum. på besøg i musikkens verden

Det Klingende Museum. på besøg i musikkens verden Det Klingende Museum på besøg i musikkens verden gok gok kling klang Babuuuuu athjuuuu bum suse rumle pip pip dyt! mijauuuuu hurraaaa! ding dong Lydene i og omkring os plim plim klap klap risle bøvs! knirke

Læs mere

LITTERATURFORLØB klasse

LITTERATURFORLØB klasse LITTERATURFORLØB 2.-4. klasse til Tudetøsen af Bent Haller og Lea Letén BENT HALLER OG LEA LETÉN Tudetøsen forløb af Marianne Eskebæk og Kenneth Jakobsen Bøye INTRO Formål Eleverne får øjnene op for, hvordan

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Barske. billedbøger. VIA Center for Undervisningsmidler

Barske. billedbøger. VIA Center for Undervisningsmidler Barske billedbøger VIA Center for Undervisningsmidler Barske billedbøger en vanskelig virkelighed i et billedbogsunivers Materialekassen Barske billedbøger en vanskelig virkelighed i et billedbogsunivers

Læs mere

Det gyser. Færdigheds- og vidensmål. Tegn på læring til de fire læringsmål kan være. Plot 5, kapitel 1. Side Tegn på læring til de 4 læringsmål

Det gyser. Færdigheds- og vidensmål. Tegn på læring til de fire læringsmål kan være. Plot 5, kapitel 1. Side Tegn på læring til de 4 læringsmål Plot 5, kapitel 1 Det gyser Side 10-73 Tegn på læring til de 4 læringsmål Undersøgelse Eleven kan undersøge teksters rum og tid scenarier og tidsforståelser fortælle om kendetegn ved gysergenren forklare

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Venus (2.-3. klasse) Skoleår: 2016/2017 Fag: Dansk Uge/måned Emner/tema Kompetenceområde(r) August Danskfaget Kunsteventyr Eleverne lærer at finde rundt på danskfaget.dk Fremstilling: Fortolkning:.

Læs mere

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

LITTERATURFORLØB klasse

LITTERATURFORLØB klasse LITTERATURFORLØB 2.-4. klasse til Else og plageånden af John Kenn Mortensen forløb af Marianne Eskebæk og Kenneth Jakobsen Bøye INTRO Formål Eleverne får øjnene op for, hvordan skrift og billeder sammen

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BENNI BÅT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Undervisningsplan 3-4 Klasse Dansk

Undervisningsplan 3-4 Klasse Dansk Undervisningsplan 3-4 Klasse Dansk Fagets centrale kompetenceområder Læsning og fremstilling Eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lyd og billeder i velkendte faglige situationer. Eleven kan anvende

Læs mere

Det da løgn. Tegn på læring til læringsmålene kan være. Færdigheds- og vidensmål. Plot 4, kapitel 1. Side 10-55 FORTOLKNING

Det da løgn. Tegn på læring til læringsmålene kan være. Færdigheds- og vidensmål. Plot 4, kapitel 1. Side 10-55 FORTOLKNING Plot 4, kapitel 1 Det da løgn Side 10-55 FORTOLKNING Oplevelse og indlevelse Eleven kan dramatisere litteratur og andre æstetiske tekster gennem oplæsning og tegning mundtlige, kropslige og billedlige

Læs mere

På rejse med musikken

På rejse med musikken Eksotiske fugle På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 På rejse med musikken Du skal snart på besøg hos DR SymfoniOrkestret. Her skal du høre symfoniorkestret spille flere forskellige musikværker. Men vi

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

Årsplan i dansk for Klasse 34 skoleåret 2014-2015 Signe Søe Kongsvold

Årsplan i dansk for Klasse 34 skoleåret 2014-2015 Signe Søe Kongsvold Klasse 34 har 9 lektioner dansk ugentligt. Derudover er der 30 minutters læse- eller skrivebånd dagligt. Aktiviteterne i læse- og skrivebånd kan ses herunder: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Læsebånd

Læs mere

REPORTAGE FAG: DANSK MÅLGRUPPE: ELEVER I UDSKOLING

REPORTAGE FAG: DANSK MÅLGRUPPE: ELEVER I UDSKOLING REPORTAGE FAG: DANSK MÅLGRUPPE: ELEVER I UDSKOLING PÅ SPORET AF KUNSTEN OVERORDNET INTRODUKTION På sporet af Kunsten er et digitalt oplevelses- og undervisningskoncept, hvor eleverne kan udforske og opleve

Læs mere

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne møder indledningsvis komponisten Simon Steen-Andersen i sit værksted. Derefter oplever de værket Run Time Error på et filmklip (varighed 09.48) Efterfølgende

Læs mere

Lad eleverne parvis tale sammen om, hvad de lægger mærke til ved Ane Østergaard og hendes værksted

Lad eleverne parvis tale sammen om, hvad de lægger mærke til ved Ane Østergaard og hendes værksted MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne skal give udtryk for deres oplevelse af værket Tilgroet ved at lytte til et uddrag af musikken. De skal finde frem til et handlingsforløb, som de synes passer

Læs mere

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Af Mette Kjersgaard Andersen Dette undervisningsforløbs overordnede formål er at etablere en forståelse for genren fantastiske fortællinger. Hensigten

Læs mere

Inspirationsmappe til undervisningen med. lille krokodilles oplevelser sommer, vinter, forår

Inspirationsmappe til undervisningen med. lille krokodilles oplevelser sommer, vinter, forår Inspirationsmappe til undervisningen med De fire krokodillebøger handler om lille krokodille lille krokodilles oplevelser sommer, vinter, forår og efterår. Dyrene har fået menneskelige egenskaber og relaterer

Læs mere

Dansk 3. klasse årsplan 2019/2020

Dansk 3. klasse årsplan 2019/2020 Måned Uge nr. Forløb August 33 Sprog og 34 kommunikation Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder 12 Kommunikation Dialog Krop og drama Sproglig bevidsthed Læringsmål Kanon Læseforløb

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Var giraffen opfundet i gamle dage?

Var giraffen opfundet i gamle dage? Var giraffen opfundet i gamle dage? Af Niels Lund og Charlotte Pardi En bog om hvordan den videbegærlige Emma kører rundt med sin stakkels far, der lader sig rive med af Emma s nådesløse og småfolkelige

Læs mere

Fuglen af Marianne Iben Hansen

Fuglen af Marianne Iben Hansen Fuglen af Marianne Iben Hansen Opgave 1: Forside og bagside A) Se på forsiden (og kun på forsiden) - Hvad tror du bogen handler om? Skriv svaret i dit danskhæfte B) Kig på bagsiden. Hvad tror du bogen

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

I landet med den store ordfabrik

I landet med den store ordfabrik I landet med den store ordfabrik Af Agnés de Lestrade og Valeria Docampo På dansk v/dal Michaelsen En meget poetisk billedbog, der sætter fokus på sprog og ord. Den får os til at tænke over alt det, der

Læs mere

Dansk 2. klasse årsplan 2018/2019

Dansk 2. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb August 32 Danskfaget 2. klasse Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder 4 Læsning Finde tekst (fase 1) Finde tekst (fase 1) Læringsmål Kanon Læsetræningstekster

Læs mere

Undervisningsmateriale til KVINDETRILOGIEN. fra Radiodrama.dk

Undervisningsmateriale til KVINDETRILOGIEN. fra Radiodrama.dk Undervisningsmateriale til KVINDETRILOGIEN fra Radiodrama.dk Simba Det mig, der fordrer katten Avisen er ligesom vores ting Følgende materiale er udarbejdet, så man kan arbejde med det enkelte afsnit eller

Læs mere

Koncert med DR Radiosymfoniorkestret s. 2

Koncert med DR Radiosymfoniorkestret s. 2 Koncert med DR Radiosymfoniorkestret s. 2 Komponisten Poul Ruders Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre orkestret spille et musikværk, der hedder Concerto in

Læs mere

Du skal se en film om emnet familie o. Drengen i kufferten

Du skal se en film om emnet familie o. Drengen i kufferten Du skal se en film om emnet familie o Drengen i kufferten Du skal lære o At tale på dansk om emnet familie. o At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene. o At læse og forstå tekster om emnet familie

Læs mere

Undervisningsforløb til billedbogen: De forbandede dukker land, Kim Fupz Aakeson

Undervisningsforløb til billedbogen: De forbandede dukker land, Kim Fupz Aakeson Forløbet er bygget op efter Thomas Illum Hansens: Ind i værket inde i værket ud af værket. Forslag til undervisningen: Opgaverne kan løses på forskellige devices. Her er specifikt medtaget ideer og forslag

Læs mere

LITTERATURFORLØB klasse

LITTERATURFORLØB klasse LITTERATURFORLØB 2.-4. klasse til Hundeliv af Bent Haller og Cato Thau-Jensen BENT HALLER OG CATO THAU-JENSEN BENT HALLER & CATO THAU-JENSEN Hundeliv Hundeliv 9 788723 527257 forløb af Marianne Eskebæk

Læs mere

Undervisningsforløb til mellemtrinnet. Et børnehjem

Undervisningsforløb til mellemtrinnet. Et børnehjem FORLAG Et børnehjem Af Henriette Langkjær, Bredballe Privatskole Foto: Frank Productions ApS Introduktion Et børnehjem er en gribende animationsfilm, som bygger på en dokumentarisk radioudsendelse fra

Læs mere

EKSEMPEL PÅ ÅRSPLAN: 2. KLASSE

EKSEMPEL PÅ ÅRSPLAN: 2. KLASSE EKSEMPEL PÅ ÅRSPLAN: 2. KLASSE AUGUST uge 33-34-35 Kompetence område Færdighedsog vidensområde(r) Læringsmål Det er målet, at eleverne Forløb/træning Tid kan finde forskelle og ligheder i de læste tekster

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

Titlen. Diamanthulen

Titlen. Diamanthulen Bogen handler om: Da de finder hulen, melder spørgsmålet sig: Hvor mange diamanter må de tage? Og hvad skal de bruges til? Men mellemkomsten af en tredje og lidt ældre dreng, Yakup, bringer Philip i en

Læs mere

LENE KAABERBØLS HØG AAGAARD SVANEKIER

LENE KAABERBØLS HØG AAGAARD SVANEKIER LENE KAABERBØLS HØG AAGAARD SVANEKIER Vildheks et undervisningsforløb Du skal til at arbejde med bogen Ildprøven. Den er første bind i serien om Vildheks af Lene Kaaberbøl. Den har illustrationer af Anders

Læs mere

ENGLEN. Undervisningsforløb til 9.-10. klasse

ENGLEN. Undervisningsforløb til 9.-10. klasse FORLAG Undervisningsforløb til 9.-10. klasse ENGLEN, 10iCampus, Varde Illustration til Englen af Flemming Schmidt Introduktion Englen af Nick Clausen fra Heksens briller, Ordet fanger 2013 Undervisningsforløbet

Læs mere

Mål for læringsforløb Dansk efter 2. klasse

Mål for læringsforløb Dansk efter 2. klasse Mål for læringsforløb Dansk efter 2. klasse Emne: Folk og røvere i Kardemommeby Fælles Mål (færdigheds- og vidensmål) Forberedelse Eleven kan forberede læsning gennem samtale i klassen måder til at skabe

Læs mere

Komponisten Gustav Mahler

Komponisten Gustav Mahler Mahlers 6. symfoni På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 Komponisten Gustav Mahler Du skal snart ind i Koncerthuset og opleve DR SymfoniOrkestret spille. Du skal høre orkestret spille en symfoni. Ved du,

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

LAV FILM OM VENSKABER

LAV FILM OM VENSKABER 1 LAV FILM OM VENSKABER Hvad vil det sige at være en god ven? Det er et tema, der optager børn og går igen i et væld af gode film. Når I besøger FILM-X, skal elevernes egne fortællinger omhandle venskab

Læs mere

Gys og gru. Forforståelse. Hvad ved du om genren gys og gru?

Gys og gru. Forforståelse. Hvad ved du om genren gys og gru? Gys og gru Forforståelse Hvad ved du om genren gys og gru? Har du læst nogen bøger fra genren? Skriv ja eller nej. Hvis ja, nævn en eller to. Kan du lide at læse gyser? Skriv ja eller nej. Hvorfor, eller

Læs mere

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Hvorfor læse med børn? Den gode oplevelse æstetisk/litterær Hyggeligt og rart. Nærhed og fællesskab Litteratur og kultur Viden

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Månestenen #27 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Billedtekster og overskrifter Billedtekster er meget vigtigere, end mange tænker. Børnenes Egen U-landskalender består grundlæggende af

Læs mere

Tulle og Ulven. Af Live Skogemann og Bodil Molich. Pædagogisk vejledning v/marianne Skovsted Pedersen VIA-CFU

Tulle og Ulven. Af Live Skogemann og Bodil Molich. Pædagogisk vejledning v/marianne Skovsted Pedersen VIA-CFU Tulle og Ulven Af Live Skogemann og Bodil Molich Pædagogisk vejledning v/marianne Skovsted Pedersen VIA-CFU En fortælling om at være en ulv i fåreklæder - eller er det mon omvendt? Kort resumé: De to lam

Læs mere

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation Klasse: 3. klasse Skoleår: Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fortolkning Kommunikation Færdigheds- og vidensområder : Forberedelse Respons Når jeg bliver stor

Læs mere

Kompetenceområdet kommunikation. Tirsdag den 4. august

Kompetenceområdet kommunikation. Tirsdag den 4. august Kompetenceområdet kommunikation Tirsdag den 4. august Færdigheds- og vidensmål I kan planlægge læringsmålsstyret forløb inden for kompetenceområdet kommunikation I har viden om kompetenceområdet kommunikation

Læs mere

Viktor Vampyr og det store mysterium

Viktor Vampyr og det store mysterium Viktor Vampyr og det store mysterium En historie i 12 kapitler Af Hans Ole Herbst & Henriette Langkjær Illustreret af Kamilla Wichmann Som udgangspunkt foreslås det, at litteraturarbejdet med inddeles

Læs mere

Krageungen af Bodil Bredsdorff

Krageungen af Bodil Bredsdorff Fokusområder Litterær analyse og fortolkning Mål: At eleverne prøver at indgå i et fortolkningsfællesskab omkring en fælles litterær oplevelse. At eleverne lærer at finde begrundelser i teksten for deres

Læs mere

Jeg kan finde informationer om et emne på en hjemmeside. Jeg kan udnytte menuen på hjemmesider til at navigere målrettet.

Jeg kan finde informationer om et emne på en hjemmeside. Jeg kan udnytte menuen på hjemmesider til at navigere målrettet. Årsplan Dansk 2. klasse 2015/2016 1. Læsning læse enkle sikkert og bruge dem i hverdagssammenhænge Finde tekst finde ved at navigere på alderstilpassede hjemmesider Jeg kan finde informationer om et emne

Læs mere

Årsplan for dansk 3. klasse 2011/2012

Årsplan for dansk 3. klasse 2011/2012 Sommerferieminder Danskværksteder a. It b. Grammatik c. Skønskrift/Læsning Fabler 41 Emneuge for hele årgangen It Eleverne skal skrive om deres sommerferie. Eleverne fortæller om en oplevelse fra deres

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Kig på forsidebilledet og titlen. Hvad tænker du om romanen og hvad tror du fortællingen kan handle om.

Kig på forsidebilledet og titlen. Hvad tænker du om romanen og hvad tror du fortællingen kan handle om. Titel Tema: Fag: Målgruppe: Familierelationer, ensomhed Dansk 4.-5. klasse Data om læremidlet: Forfatter: Bjarne Reuter Forlag: Gyldendal, 2016 Faglig relevans/kompetenceområder Litteraturundervisning

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Indskoling et legende og lærende univers

Indskoling et legende og lærende univers Indskoling et legende og lærende univers Litteraturundervisning Digtning Produktion af bøger Læsning - dialogisk læsning Det første projektarbejde Helle Frost 1.sep.10 CFU Aalborg Litteraturundervisning

Læs mere

Udeskoleforløb Naturlyrik

Udeskoleforløb Naturlyrik Udeskoleforløb Naturlyrik Naturlyrik Fag: Dansk Klassetrin : 2-4.klassetrin Sted: Naturen i nærheden Årstid: Hele året Formål: Eleverne skriver digte OM naturen I naturen og lærer om forskellige digtformer.

Læs mere

Forløbet slutter med en fælles CL-aktivitet, hvor der er fokus på bøgernes fælles tema.

Forløbet slutter med en fælles CL-aktivitet, hvor der er fokus på bøgernes fælles tema. Titel: Tema: Fag: Dansk Målgruppe: Mellemtrinnet QR-kode Fører til posten i mitcfu Bange for alt af Søren Jessen, forlag, udgivelsesår Døren af Janus Kodahl Alice Andersen af Faglig relevans/kompetenceområder

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

PROTOTYPE DANSKFORLØB 4. KLASSE: LÆRINGSMÅL OG MEDBESTEMMELSE

PROTOTYPE DANSKFORLØB 4. KLASSE: LÆRINGSMÅL OG MEDBESTEMMELSE PROTOTYPE DANSKFORLØB 4. KLASSE: LÆRINGSMÅL OG MEDBESTEMMELSE DIDAKTISKE MÅL: AT FORBINDE LÆRNGSMÅL OG ELEVERNES MEDBESTEMMELSE Dette forløb udgør en prototype på et danskforløb til 4. klasse, som er udviklet

Læs mere

Den tragiske Schuberts 4. symfoni

Den tragiske Schuberts 4. symfoni Den tragiske Schuberts 4. symfoni Koncert med DR SymfoniOrkestret s. 2 Komponisten Franz Schubert Du skal snart ind i Koncerthuset og opleve DR SymfoniOrkestret spille. Du skal høre orkestret spille en

Læs mere

Dansk årsplan 5. klasse

Dansk årsplan 5. klasse Dansk årsplan 5. klasse 2016-2017 I dette skoleår fortsætter vi med genrekendskab og litterære begreber såsom personkarakteristik, miljø, komposition, virkemidler, fortællere samt synsvinkel, teksters

Læs mere

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering 33-34 Vi kommer godt i Skriftlige opgaver gang: Hvad kan vi huske? Min sommerferie Skrive, tegne

Læs mere

Tegn på læring til de 4 læringsmål

Tegn på læring til de 4 læringsmål Plot 6, kapitel 1 At spejle sig Side 10-55 Oplevelse og indlevelse fase 1 Eleven kan læse med fordobling at læse på, mellem og bag linjerne Eleven kan udtrykke en æstetisk s stemning måder at udtrykke

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER MARS ER FOR TABERE Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning

Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning Børnehus: Spiloppen Dato: 9. oktober 2013 Gruppe: Ali, Mohammed, Hamid, Axel og Ymer Periode: oktober november 2013 Pædagog: Christina Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning Status - læringsforudsætninger

Læs mere

Lille Bamse, Thomas Winding Undervisningsforslag

Lille Bamse, Thomas Winding Undervisningsforslag Målgruppe: børnehaveklasse og 1. klasse. Fortællingerne har et meget enkelt fortælleforløb og en enkel komposition, hvilket gør historierne særlig velegnede at arbejde med i forhold til litteratur i børnehaveklassen

Læs mere

Læringsmateriale til Lillebitte Lilli

Læringsmateriale til Lillebitte Lilli Læringsmateriale til Lillebitte Lilli Introduktion: I skal nu i gang med at arbejde med Lillebitte Lilli. Forløbet er delt ind i tre faser. Fase 1 og 3 foregår i børnehaven, mens Fase 2 foregår på Frederikshavn

Læs mere

Hvis jeg flytter i en flaske

Hvis jeg flytter i en flaske Undervisningsmateriale til Hvis jeg flytter i en flaske Lavet af Christine Lund Jakobsen Målgruppe: (0.) 1.-2. klasse Introduktion I dette materiale kan du finde ideer til, hvordan der kan arbejdes med

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne møder indledningsvis komponisten, sangeren og kunstneren Tine Louise Kortermand i sit værksted. Derefter oplever de Knallertsange på en film (varighed 5.31).

Læs mere

Førlæsning 1. Nedbrudt mål Tegn på læring Aktivitet Evaluering

Førlæsning 1. Nedbrudt mål Tegn på læring Aktivitet Evaluering Noras ark, Anders Johansen, Modtryk 2015 Resumé: Krigen har taget Noras forældre. Far var desertør, og mor døde under et bombeangreb. Så nu lever Nora på en lille vadehavsø hos sin morfar. Noras morfar

Læs mere

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling.

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling. Årsplan for dansk i yngste klasse. 1. halvdel af skoleåret 2013/2014 Årsplanen tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Dansk, Trinmål efter 2. klassetrin Ret til ændringer forbeholdes Danskundervisningen

Læs mere

Årsplan for dansk i 2. klasse 2014 15. Timer og fordeling: Undervisningen består af 9 lektioner fordelt over fem dage.

Årsplan for dansk i 2. klasse 2014 15. Timer og fordeling: Undervisningen består af 9 lektioner fordelt over fem dage. Årsplan for dansk i 2 klasse 2014 15 Timer og fordeling: Undervisningen består af 9 lektioner fordelt over fem dage Materialer: D dansk for 2 klasse, en, Læsebogen, minilæseforståelsen, Læs og forstå i

Læs mere

Flygtningekrisen i børnehøjde

Flygtningekrisen i børnehøjde Flygtningekrisen i børnehøjde Undervisningsforløb til børnebog af Sophie Heiberg Undervisningsforløb til børnebog af Sophie Heiberg Udgivet af Forlaget Forår, 2018 ISBN 978-87-970362-4-2 Materialet i dette

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Trækfuglen Opgaveark Dansk, 3.-4. klasse Omfang: 1-2 lektioner Billedtekster og overskrifter Billedtekster er meget vigtigere, end mange tænker. Og Børnenes Egen U-landskalender består netop grundlæggende

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

KULTURELLE UDTRYKS- FORMER OG VÆRDIER

KULTURELLE UDTRYKS- FORMER OG VÆRDIER Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD AKTIVITETSTEMA KULTURELLE UDTRYKS- FORMER OG VÆRDIER Indhold 3 4 5 6 8 9 Indledning Kulturelle udtryksformer og værdier i Fremtidens Dagtilbud Fokusområder Pædagogiske

Læs mere

Førlæsning. Dias 1. Dias 2. Dias 3 Jeg har en plan. Teknologien skal sættes i spil i forhold til danskfaget så det giver mening

Førlæsning. Dias 1. Dias 2. Dias 3 Jeg har en plan. Teknologien skal sættes i spil i forhold til danskfaget så det giver mening 1 Når it åbner tekster - fiktion på mellemtrinnet Flere "sprog" at tale med Fortolkning Kommunikation Fremstilling Læsning Dansklærernes dag, CFU-Sjælland, tirsdag d.09.09.2014, Lone Nielsen 2 Kender du

Læs mere

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING Målgruppe: Udskoling

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING  Målgruppe: Udskoling UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Målgruppe: Udskoling Introduktion til materialet Materialet er udformet som et diskussions- og opgaveark,

Læs mere

Den magiske krystalkugle

Den magiske krystalkugle Den magiske krystalkugle En historie i 12 kapitler Af Hans Ole Herbst & Henriette Langkjær Illustreret af Katrine Clante Som udgangspunkt foreslås det, at litteraturarbejdet med inddeles i følgende faser:

Læs mere