2. Forordningen om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2. Forordningen om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument"

Transkript

1 Notat om tilvalg af forordningen om et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument 1. Baggrund Spørgsmålet om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, dvs. et dokument, der kan danne grundlag for fuldbyrdelse af bl.a. retsafgørelser i civile sager i alle EU-medlemsstaterne uden en mellemliggende procedure, hvor der tages stilling til, om en udenlandsk retsafgørelse kan anerkendes og fuldbyrdes (eksekvaturprocedure), var genstand for drøftelser i en årrække forud for vedtagelsen af forordningen om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument 1 den 21. april Forordningen har navnlig til formål at tilvejebringe en mere effektiv ordning for anerkendelse og fuldbyrdelse af ubestridte krav i forhold til ordningen i den tidligere Bruxelles I-forordning 2, som indeholdt den såkaldte eksekvaturprocedure. Eksekvaturproceduren indebar, at en retsafgørelse, der kunne fuldbyrdes i den stat, hvor afgørelsen var truffet, kunne fuldbyrdes i en anden medlemsstat, når afgørelsen efter anmodning fra en berettiget part var erklæret eksigibel efter en særlig procedure. Bruxelles I-forordningen er nu afløst af den omarbejdede Bruxelles I-forordning, der som en væsentlig ændring i forhold til den tidligere forordning afskaffer eksekvaturproceduren. Fremover vil en retsafgørelse, som er afsagt i en medlemsstat, og som er eksigibel i den pågældende medlemsstat, således kunne fuldbyrdes i de øvrige medlemsstater, uden at der kræves nogen særlig procedure. Den omarbejdede forordning finder anvendelse i sin helhed i EU, herunder Danmark, fra den 10. januar Forordningen om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument 1 Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 805/2004 af 21. april 2004 om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument for ubestridte krav som ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1103/2008 af 22. oktober 2008 om tilpasning til Rådets afgørelse nr. 1999/468/EF af visse retsakter, der er omfattet af proceduren i artikel 251 i traktaten, for så vidt angår forskriftsproceduren med kontrol. 2 Rådets forordning (EF) nr. 44/2001 af 22. december 2000 om retternes kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område.

2 2.1. Formål og anvendelsesområde Efter forordningens artikel 1 er formålet med forordningen at indføre et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument for ubestridte krav for gennem fastsættelse af mindstestandarder at tillade fri bevægelighed for retsafgørelser mv. overalt i medlemsstaterne uden nogen mellemliggende procedure i fuldbyrdelsesstaten forud for anerkendelsen og fuldbyrdelsen af retsafgørelsen mv. Forordningen finder anvendelse på det civil- og handelsretlige område, uanset domsmyndighedens art. Den omfatter ikke spørgsmål vedrørende skat, told eller administrative anliggender eller statens ansvar for handlinger og undladelser under udøvelse af statsmagt, jf. artikel 2, stk. 1. Efter artikel 2, stk. 2, finder forordningen endvidere ikke anvendelse på a) fysiske personers retlige status samt deres rets- og handleevne, formueforholdet mellem ægtefæller samt arv efter loven eller testamente, b) konkurs, akkord og andre lignende ordninger, c) social sikring, d) voldgift. Forordningens anvendelsesområde svarer således i det væsentlige til anvendelsesområdet for den omarbejdede Bruxelles I-forordning 3, der dog endvidere ikke finder anvendelse på underholdspligt. Det bemærkes, at underholdspligtforordningen for så vidt angår underholdspligt træder i stedet for forordningen om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, medmindre der er tale om europæiske tvangsfuldbyrdelsesdokumenter vedrørende underholdspligt, der er udstedt i en medlemsstat, som ikke er bundet af Haagerprotokollen af 2007 om, hvilken lov der finder anvendelse på underholdspligt, jf. underholdspligtforordningens artikel 68, stk. 2. Danmark er ikke bundet af protokollen. 3 Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1215/2012 om retternes kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område.

3 Forordningens artikel 3 foretager en positiv afgrænsning af forordningens anvendelsesområde. Det følger heraf, at forordningen finder anvendelse på retsafgørelser, retsforlig og officielt bekræftede dokumenter vedrørende ubestridte krav. Et krav anses for ubestridt, hvis debitor udtrykkeligt har vedgået sig kravet ved at anerkende det eller ved at acceptere et forlig, der er godkendt af retten, debitor aldrig har gjort indsigelse mod kravet i løbet af retssagen, debitor ikke har givet møde eller været repræsenteret i et retsmøde efter oprindelig at have bestridt kravet under retssagen, forudsat at denne adfærd efter domsstatens lovgivning anses som udtryk for en stiltiende accept af kravet eller af kreditors anbringender, eller debitor udtrykkeligt har erkendt kravet i et officielt bekræftet dokument. Forordningen finder også anvendelse på afgørelser truffet efter anfægtelse af retsafgørelser mv., der er attesteret som europæiske tvangsfuldbyrdelsesdokumenter, jf. artikel 3, stk Definitioner Forordningens artikel 4 indeholder en række definitioner af de centrale begreber i forordningen. Begrebet retsafgørelse defineres i overensstemmelse med den omarbejdede Bruxelles I- forordning som enhver afgørelse truffet af en ret i en medlemsstat, uanset hvordan den betegnes, såsom dom, kendelse eller fuldbyrdelsesordre, herunder fastlæggelse af sagsomkostninger, som foretages af en embedsmand ved retten. Ved krav forstås et krav på betaling af et bestemt pengebeløb, som er forfaldent, eller hvis forfaldsdato er angivet i retsafgørelsen mv. Ved officielt bekræftet dokument forstås et dokument, der er udstedt som et officielt bekræftet dokument, hvor den officielle bekræftelse vedrører underskriften og dokumentets indhold og er foretaget af en offentlig myndighed mv., eller en aftale om underholdspligt, som er indgået over for en administrativ myndighed, eller som er bekræftet af en sådan myndighed.

4 Ved domsstaten forstås den medlemsstat, hvor den retsafgørelse mv., der skal attesteres som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, er truffet. Ved fuldbyrdelsesstaten forstås den medlemsstat, hvor den retsafgørelse mv., der er attesteret som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, søges fuldbyrdet. Endelig forstås ved den behandlende ret den ret, som behandlede retssagen på det tidspunkt, hvor betingelserne for at anse kravet for ubestridt, jf. artikel 3, stk. 1, litra a-c, var opfyldt Afskaffelse af eksekvaturproceduren og betingelser for attestering som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument mv. Det følger af forordningens artikel 5, at en retsafgørelse, der er attesteret som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument i domsstaten, skal anerkendes og fuldbyrdes i de øvrige medlemsstater, uden at der kræves en afgørelse om eksigibilitet (eksekvaturprocedure), og uden at der kan gøres indsigelse mod anerkendelsen. Betingelserne for attestering som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument er fastlagt i forordningens artikel 6. Det følger af bestemmelsens stk. 1, litra a og b, at en retsafgørelse om et ubestridt krav til enhver tid på kreditors anmodning attesteres som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument af den behandlende ret, hvis bl.a. retsafgørelsen kan fuldbyrdes i domsstaten, og retsafgørelsen ikke er i strid med kompetencereglerne i Bruxelles I-forordningens kapitel II, afdeling 3 (kompetence i forsikringssager) og 6 (enekompetence). Er der tale om en retsafgørelse om et krav, som omhandlet i artikel 3, stk. 1, litra b og c, dvs. et krav der anses for ubestridt pga. debitors manglende indsigelse mod kravet, eller fordi debitor er udeblevet, må de mindstestandarder, som er fastsat i forordningens kapitel III endvidere være opfyldt, jf. artikel 6, litra c. Disse mindstestandarder finder således ikke anvendelse i tilfælde, hvor debitor udtrykkeligt har erkendt kravet.

5 Herudover må retsafgørelsen, hvis der er tale om et ubestridt krav, som omhandlet i artikel 3, stk. 1, litra b og c, og kravet vedrører en aftale, der er indgået af en forbruger, som er debitor, med henblik på ikke erhvervsmæssig brug, være truffet i den medlemsstat, hvor debitor har bopæl, jf. artikel 6, stk. 1, litra d. Hvis en retsafgørelse indeholder en afgørelse om sagsomkostninger, der kan fuldbyrdes, skal også denne del attesteres som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, medmindre debitor i henhold til national ret specifikt har gjort indsigelse mod at skulle afholde disse sagsomkostninger, jf. artikel 7. Artikel 8 fastsætter, at hvis alene dele af en retsafgørelse opfylder betingelserne i forordningen udstedes et delvist tvangsfuldbyrdelsesdokument Udstedelse, berigtigelse eller tilbagekaldelse af attesten som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument Efter artikel 9 udstedes attesten som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument under anvendelse af en standardiseret formular, der er vedlagt som bilag til forordningen (bilag 1), og attesten udstedes på det sprog, som retsafgørelsen er affattet på. Efter artikel 10, stk. 1 og 2, skal attesten efter anmodning indgivet til den behandlende ret berigtiges, hvis der som følge af en materiel fejl er uoverensstemmelse mellem retsafgørelsen og attesten. Attesten skal desuden tilbagekaldes, hvis den tydeligvis er blevet udstedt med urette i henhold til forordningens betingelser. Spørgsmålet om berigtigelse eller tilbagekaldelse af attesten som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument afgøres efter domsstatens lovgivning. Udstedelsen af attesten som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument kan ikke appelleres, jf. artikel 10, stk. 4. Det fastslås i artikel 11, at attesten kun har virkning, i den udstrækning retsafgørelsen er eksigibel, jf. artikel 11.

6 2.5. Mindstestandarder for retssager om ubestridte krav Mindstestandardernes omfang Artikel 12, som indleder forordningens kapitel III om mindstestandarder for retssager vedrørende ubestridte krav, fastslår, at en retsafgørelse om et krav, der anses for ubestridt på grund af manglende indsigelse under retssagen eller debitors udeblivelse fra et retsmøde efter først at have gjort indsigelse mod kravet under retssagen, kun kan attesteres som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, hvis retssagen i domsstaten opfyldte procedurekravene i kapitel III. Disse krav har navnlig til formål at sikre, at debitor har haft tilstrækkelig mulighed for at gøre indsigelse mod kravet Forkyndelse Artikel 13 omhandler forkyndelse med bevis for modtagelse fra debitors side og fastsætter i bestemmelsens stk. 1, at det indledende processkrift (eller et tilsvarende dokument) skal være forkyndt for debitor på en af følgende måder: a) Personlig forkyndelse bekræftet ved et dateret modtagelsesbevis, som debitor har underskrevet. b) Personlig forkyndelse bekræftet ved et dokument underskrevet af den kompetente stævningsmand, der ud over at fastslå, at debitor har modtaget dokumentet eller har nægtet at modtage det uden lovlig grund, angiver forkyndelsesdatoen. c) Postforkyndelse bekræftet ved et dateret modtagelsesbevis, som debitor har underskrevet og returneret. d) Forkyndelse ved elektroniske midler som f.eks. fax eller e-post bekræftet ved et dateret modtagelsesbevis, som debitor har underskrevet og returneret. Indkaldelser til retsmøder kan forkyndes for debitor enten som anført ovenfor eller mundtligt under et tidligere retsmøde vedrørende samme krav, hvis forkyndelsen fremgår af retsbogen for det tidligere retsmøde, jf. artikel 13, stk. 2.

7 Efter artikel 14, stk. 1, kan der også ske forkyndelse af det indledende processkrift mv. eller en indkaldelse til et retsmøde uden bevis for modtagelse fra debitors side på følgende måder: a) Personlig forkyndelse på debitors personlige adresse for personer, der har adresse på samme bopæl som debitor, eller som af debitor er ansat til at arbejde dér. b) Personlig forkyndelse på debitors erhvervsmæssige hjemsted, hvis debitor er en selvstændig erhvervsdrivende eller en juridisk person, for personer, der er ansat af debitor. c) Deponering af dokumentet i debitors postkasse. d) Deponering af dokumentet på et postkontor eller hos kompetente offentlige myndigheder og skriftlig meddelelse om denne deponering i debitors postkasse, forudsat at den skriftlige meddelelse tydeligt angiver, at det drejer sig om et retsdokument, eller at meddelelsen har retsvirkning som forkyndelse og medfører, at tidsfrister begynder at løbe. e) Postforkyndelse uden den i artikel 14, stk. 3, omhandlede form for bekræftelse, hvis debitor har adresse i domsstaten. f) Elektroniske midler bekræftet ved en automatisk kvittering for levering, forudsat at debitor på forhånd udtrykkeligt har accepteret denne forkyndelsesmåde. Det fastslås i artikel 14, stk. 2, at der ved anvendelsen af forordningen ikke kan foretages forkyndelse efter stk. 1, hvis debitors adresse ikke med sikkerhed er kendt. Forkyndelse efter stk. 1, litra a-d, bekræftes ved et dokument underskrevet af den kompetente stævningsmand, hvoraf det skal fremgå, på hvilken måde forkyndelsen er foretaget, på hvilket tidspunkt forkyndelsen har fundet sted, og i givet fald for hvilken anden person end debitor dokumentet er blevet forkyndt, idet personens navn og forbindelse til debitor angives, eller ved et modtagelsesbevis fra den person, for hvem dokumentet er blevet forkyndt, ved anvendelse af bestemmelsens stk. 1, litra a og b (personlig forkyndelse). Det bemærkes i øvrigt, at forkyndelse efter forordningen også kan være blevet foretaget for debitors befuldmægtigede, jf. artikel Underretning af debitor

8 For at sikre behørig underretning af debitor om kravet stiller artikel 16 krav om, at det indledende processkrift mv. skal indeholde en række oplysninger, herunder parternes navn og adresse, kravets størrelse og en fremstilling af grundlaget for kravet. Artikel 17 stiller desuden krav om, at der ved det indledende processkrift mv. eller ved indkaldelsen til et retsmøde tydeligt oplyses om de processuelle betingelser, der skal være opfyldt, for at bestride kravet, herunder fristen for at gøre indsigelse mod kravet eller tidspunktet for retsmødet, navn og adresse på den instans, over for hvilken indsigelsen skal gøres gældende, eller oplysning om pligt til at være repræsenteret ved en advokat. Endvidere skal der oplyses om konsekvenserne ved ikke at gøre indsigelse eller ikke at give møde, herunder navnlig muligheden for, at der afsiges en retsafgørelse over debitor eller sker tvangsfuldbyrdelse heraf, og at ansvaret for sagsomkostninger som følge af sagen pålægges debitor Afhjælpning af manglende opfyldelse af mindstestandarderne Artikel 18, stk. 1, fastsætter, at såfremt mindstekravene ikke er opfyldt, kan retsafgørelsen alligevel attesteres som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, hvis retsafgørelsen er forkyndt i henhold til forordningens regler, og det har været muligt for debitor at anfægte afgørelsen med fuld prøvelse heraf. Endvidere må debitor være blevet behørigt informeret om de processuelle betingelser for at appellere, herunder tidsfristen samt navn og adresse på den instans, hvortil appellen skal indgives, ligesom debitor ikke må have anfægtet retsafgørelsen. Det følger desuden af artikel 18, stk. 2, at en manglende overholdelse af forordningens krav til forkyndelsen afhjælpes, og en retsafgørelse attesteres som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, hvis det ud fra debitors adfærd under retssagen er godtgjort, at debitor personligt har modtaget det dokument, der skulle forkyndes, i så god tid, at han har kunnet varetage sine interesser under sagen. Herudover indeholder artikel 19 en bestemmelse om mindstestandarder for prøvelse i særlige tilfælde. Bestemmelsen fastslår i tillæg til de øvrige mindstestandarder i artikel 13-18, at en retsafgørelse kun kan attesteres som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, hvis debitor efter domsstatens lovgivning kan anmode om prøvelse af retsafgørelsen i tilfælde, hvor det indledende

9 processkrift mv. eller indkaldelsen til et retsmøde er blevet forkyndt i overensstemmelse med forkyndelsesformerne i artikel 14, og forkyndelsen ikke er blevet foretaget i så god tid, at debitor har kunnet varetage sine interesser under sagen, uden at det skyldes fejl fra debitors side, eller hvor debitor har været forhindret i at gøre indsigelse mod kravet som følge af force majeure eller andre ekstraordinære omstændigheder, der ikke skyldes fejl fra debitors side. I begge tilfælde forudsættes det, at debitor har reageret hurtigst muligt Fuldbyrdelse Fuldbyrdelsesproceduren Det følger af artikel 20, stk. 1, at fuldbyrdelsesproceduren med forbehold af bestemmelserne i kapitel IV (artikel 20-23) er underlagt national ret i fuldbyrdelsesstaten, og at en retsafgørelse, der er attesteret som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, fuldbyrdes på samme vilkår som en retsafgørelse truffet i fuldbyrdelsesstaten. Kreditor skal i forbindelse med anmodningen om fuldbyrdelse fremlægge en kopi af retsafgørelsen, en kopi af attesten som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument og om nødvendigt en bekræftet oversættelse af attesten til det eller de officielle sprog i fuldbyrdelsesstaten eller til et andet sprog, som er accepteret af denne medlemsstat, jf. artikel 20, stk. 2. Efter artikel 20, stk. 3, kan kreditor, som i en medlemsstat anmoder om fuldbyrdelse af en retsafgørelse, der er attesteret som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument i en anden medlemsstat, ikke pålægges gebyrer, sikkerhedsstillelse eller depositum med den begrundelse, at vedkommende er udlænding eller ikke har bopæl eller opholdssted i fuldbyrdelsesstaten Afslag på fuldbyrdelse Artikel 21 fastlægger de grunde, der kan føre til, at fuldbyrdelsen kan afslås. Det følger af bestemmelsens stk. 1, at fuldbyrdelsen afslås efter anmodning fra debitor, hvis en afgørelse attesteret som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument er uforenelig med en tidligere retsafgørelse truffet i en anden medlemsstat eller i et tredjeland, forudsat at den tidligere

10 retsafgørelse havde samme genstand, hvilede på samme grundlag og var mellem samme parter, at den tidligere retsafgørelse blev truffet i fuldbyrdelsesstaten eller opfylder de nødvendige betingelser for anerkendelse i fuldbyrdelsesstaten, og at uforeneligheden ikke blev og ikke kunne være blevet gjort gældende som indsigelse under retssagen i domsstaten. Retsafgørelsen eller attesteringen heraf som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument kan under ingen omstændigheder prøves med hensyn til sagens realitet i fuldbyrdelsesstaten, jf. artikel 21, stk Udsættelse eller begrænsning af fuldbyrdelsen Efter artikel 23 kan den kompetente ret eller myndighed i fuldbyrdelsesstaten på debitors anmodning begrænse fuldbyrdelsesproceduren til sikrende retsmidler, gøre fuldbyrdelsen betinget af, at der stilles en sikkerhed, eller under særlige omstændigheder udsætte fuldbyrdelsen. Dette kræver dog, at debitor enten har anfægtet den attesterede retsafgørelse eller anmodet om en berigtigelse eller tilbagekaldelse af attesten som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument Retsforlig Det følger af artikel 24, at et forlig vedrørende et ubestridt krav, der er godkendt af en ret eller indgået for en ret under en retssag, og som kan fuldbyrdes i den medlemsstat, hvor det er godkendt eller indgået, attesteres som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument af den ret, som har godkendt forliget, eller for hvilken det er indgået. Et forlig, der er attesteret som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, fuldbyrdes i de øvrige medlemsstater, uden at det først skal erklæres for eksigibelt, og uden at det er muligt at gøre indsigelse mod dets eksigibilitet, jf. artikel 24, stk. 2. Efter artikel 24, stk. 3, finder visse af bestemmelserne i forordningens kapitel II med undtagelse af bl.a. artikel 5 og artikel 6, stk. 1, om betingelserne for attestering som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, anvendelse på retsforlig. Det samme gælder reglerne i kapitel IV om fuldbyrdelse med undtagelse af bl.a. artikel 21, stk. 1, om afslag på fuldbyrdelse.

11 2.8. Officielt bekræftede dokumenter Det følger af artikel 25, at et officielt bekræftet dokument vedrørende ubestridte krav, som kan fuldbyrdes i en medlemsstat, attesteres som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument af den i domsstaten udpegede myndighed. Et sådant dokument, der er attesteret som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, fuldbyrdes i de andre medlemsstater, uden at det først skal erklæres for eksigibelt, og uden at det er muligt at gøre indsigelse mod dets eksigibilitet, jf. artikel 25, stk. 2. Artikel 25, stk. 3, fastslår ligesom artikel 24, stk. 3, at visse af bestemmelserne i forordningens kapitel II og IV finder anvendelse på retsforlig Forholdet til Bruxelles I-forordningen mv. Det fastslås i forordningens artikel 27, at forordningen ikke berører muligheden for at anmode om anerkendelse og fuldbyrdelse efter reglerne i Bruxelles I-forordningen. Da denne forordning er afløst af den omarbejdede Bruxelles I-forordning, skal henvisningen i artikel 27 forstås som en henvisning til den omarbejdede forordning, jf. artikel 80 i den omarbejdede forordning Almindelige og afsluttende bestemmelser Forordningen trådte i kraft den 21. januar 2005 og har været anvendt i sin helhed i EU (med undtagelse af Danmark) fra den 21. oktober 2005, jf. artikel Gældende dansk ret 3.1. Retsplejeloven Retsplejelovens 223 a indeholder en bemyndigelse til justitsministeren til at fastsætte bestemmelser, hvorefter bl.a. udenlandske retsafgørelser og forlig skal have bindende virkning her i

12 landet, hvis anerkendelsen ikke vil være åbenbart uforenelig med landets retsorden. Tilsvarende indeholder retsplejelovens 479 en bemyndigelse for ministeren til at bestemme, at udenlandske retsafgørelser eller vedtagelser kan fuldbyrdes her i landet, hvis afgørelsen kan fuldbyrdes i det land, hvor afgørelsen er truffet, eller efter hvis ret vedtagelsen skal bedømmes, og hvis fuldbyrdelsen ikke vil være åbenbart uforenelig med landets retsorden. Bemyndigelsen er ikke udnyttet. Bestemmelserne er udtryk for, at udenlandske afgørelser mv. som udgangspunkt ikke har bindende virkning og ikke kan fuldbyrdes i Danmark. Der er dog i visse særlove fastsat særlige bestemmelser om anerkendelse og fuldbyrdelse af visse udenlandske retsafgørelser Den hidtidige Bruxelles I-forordning Danmark og EU indgik den 19. oktober 2005 en såkaldt parallelaftale, hvorefter Danmark på mellemstatsligt grundlag blev tilknyttet reglerne i Bruxelles I-forordningen, således at reglerne i forordningen kom til at gælde mellem Danmark og de øvrige EU-medlemsstater. Aftalen blev gennemført i dansk ret ved lov nr af 20. december 2006 om Bruxelles I-forordningen mv., som trådte i kraft den 1. juli Loven indebærer, at Bruxelles I-forordningens bestemmelser om bl.a. fuldbyrdelse af udenlandske retsafgørelser mv. inden for forordningens anvendelsesområde træder i stedet for retsplejelovens regler herom. Forordningens regler om fuldbyrdelse (artikel 38-52) og den heri fastsatte eksekvaturprocedure indebar overordnet, at der i første omgang alene skulle foretages en prøvelse af, om de formelle betingelser i anmodningen om fuldbyrdelse var opfyldt (artikel 41). Var de formelle betingelser opfyldt, blev retsafgørelsen erklæret for eksigibel. Afgørelsen om eksigibiliteten kunne appelleres af begge parter (artikel 43). Det fremgik af artikel 43, stk. 3, at appellen behandledes efter en kontradiktorisk procedure. Appelinstansen kunne alene nægte at erklære en afgørelse for eksigibel, hvis der forelå en nægtelsesgrund som nævnt i artikel 34 og 35 (herunder at det f.eks. åbenbart vil stride mod grundlæggende retsprincipper, eller det indledende processkrift mv. ikke er blevet forkyndt for den udeblevne sagsøgte i så god tid og på en sådan måde, at den pågældende har kunnet varetage sine interesser under sagen, medmindre sagsøgte har undladt at tage skridt til at anfægte retsafgørelsen, selv om han havde mulighed for at gøre det, jf. artikel 34, nr. 1 og 2).

13 Først når en retsafgørelse var erklæret eksigibel, skete fuldbyrdelse efter de nationale regler i fuldbyrdelsesstaten, hvilket for Danmarks vedkommende vil sige reglerne i retsplejeloven om tvangsfuldbyrdelse Den omarbejdede Bruxelles I-forordning Generelt Den 12. december 2012 vedtog Europa-Parlamentet og Rådet en revideret Bruxelles I-forordning (omarbejdning). Danmark meddelte den 20. december 2012 Kommissionen, at Danmark ville gennemføre den omarbejdede forordning i dansk ret ved lov. Forordningen blev gennemført ved lov nr. 518 af 28. maj 2013, og forordningen anvendes i sin helhed i EU, herunder Danmark, fra den 10. januar 2015, jf. artikel 81, 2. pkt. Anvendelsesområdet for den omarbejdede forordning svarer i det væsentlige til anvendelsesområdet for forordningen om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument. Den omarbejdede Bruxelles I-forordning undtager dog i modsætning til forordningen om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument sager om underholdspligt efter underholdspligtforordningen 4, jf. artikel 1, stk. 2, litra e Fuldbyrdelse af retsafgørelser Den omarbejdede forordning indeholder regler om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser samt officielt bekræftede dokumenter og retsforlig. Reglerne om fuldbyrdelse er fastsat i den omarbejdede forordnings artikel Den omarbejdede forordning afskaffer den såkaldte eksekvaturprocedure. Det følger således af forordningens artikel 39, at en retsafgørelse, der er truffet i en medlemsstat, og som er eksigibel i den pågældende medlemsstat, skal være eksigibel i de øvrige medlemsstater uden krav om en erklæring om eksigibilitet. En retsafgørelse, der er erklæret eksigibel i domsstaten, kan således som udgangspunkt uden videre fuldbyrdes i en anden medlemsstat. 4 Rådets forordning (EF) nr. 4/2009 af 18. december 2008 om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser og samarbejde vedrørende underholdspligt.

14 Det fremgår af artikel 41 i den omarbejdede forordning, at fuldbyrdelsesproceduren, med forbehold for forordningens regler, følger proceduren for fuldbyrdelse i fuldbyrdelsesstaten og fuldbyrdes på samme betingelser som en retsafgørelse, der er truffet i den pågældende medlemsstat. Efter artikel 43 er retten i fuldbyrdelseslandet forpligtet til over for skyldneren at forkynde attesten om, at afgørelsen er eksigibel i domsstaten, inden gennemførelse af den første fuldbyrdelsesforanstaltning. Attesten skal ledsages af retsafgørelsen, hvis den ikke allerede er forkyndt for den pågældende, jf. bestemmelsens stk. 1. Hvis den pågældende person har bopæl i en anden medlemsstat end domsstaten, kan den pågældende for at bestride fuldbyrdelsen af afgørelsen i visse tilfælde anmode om en oversættelse heraf, jf. artikel 43. Endvidere følger det af artikel 46 i den omarbejdede forordning, at en fuldbyrdelse af en retsafgørelse efter anmodning fra den person, mod hvem der anmodes om fuldbyrdelse, afslås, når det konstateres, at en af de i artikel 45 omhandlede grunde foreligger. Retten skal således prøve, om der foreligger en nægtelsesgrund, herunder om dommen åbenbart strider mod grundlæggende retsprincipper (ordre public) i den medlemsstat, som anmodningen rettes til, eller i udeblivelsesafgørelser om det indledende processkrift mv. var blevet forkyndt for sagsøgte (den udeblevne) i så god tid og på en sådan måde, at sagsøgte kunne varetage sine interesser under sagen, medmindre sagsøgte undlod at tage skridt til at anfægte retsafgørelsen, selv om vedkommende havde mulighed for at gøre det, jf. artikel 45, stk. 1, litra a og b. Den omarbejdede forordning fastsætter herudover nærmere regler for proceduren for behandlingen af anmodninger om afslag på fuldbyrdelse. Det følger heraf bl.a., at retten straks skal træffe afgørelse om en anmodning om afslag på fuldbyrdelse, og at afgørelsen kan appelleres af begge parter, jf. forordningens artikel Fuldbyrdelse af officielt bekræftede dokumenter og retsforlig Den omarbejdede forordnings kapitel IV indeholder bestemmelser om officielt bekræftede dokumenter og retsforlig. Det følger heraf bl.a., at officielt bekræftede dokumenter, der er udstedt og eksigible i en medlemsstat, anses for eksigible i de andre medlemsstater uden krav om erklæring

15 om eksigibilitet, jf. artikel 58. Endvidere fuldbyrdes retsforlig, der er eksigible i domsstaten, i de andre medlemsstater på samme betingelser som officielt bekræftede dokumenter. Det er efter forordningen muligt at anmode om, at fuldbyrdelsen af et officielt bekræftet dokument afslås. Fuldbyrdelse af sådanne dokumenter kan dog kun afslås, hvis fuldbyrdelsen åbenbart strider mod grundlæggende principper i fuldbyrdelseslandet (ordre public). 4. Konsekvenser Et tilvalg af forordningen om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument for ubestridte krav vil medføre, at danske borgere og virksomheder kan vælge at anmode om fuldbyrdelse af danske retsafgørelser mv. om ubestridte krav i en anden medlemsstat i henhold til fuldbyrdelsesreglerne i denne forordning som et alternativ til fuldbyrdelsesreglerne i den omarbejdede Bruxelles I-forordning. Et tilvalg af forordningen vil derimod ikke indebære en forpligtelse for en dansk fordringshaver til at anvende forordningens regler i stedet for fuldbyrdelsesreglerne i den omarbejdede Bruxelles I- forordning. Danske borgere og virksomheder, som ved en dansk ret har fået dom for et krav, der må anses for ubestridt (f.eks. hvor det er anerkendt af skyldneren under retssagen), mod en skyldner fra en anden medlemsstat, vil ved tilvalg af forordningen kunne anmode den behandlende danske ret om at attestere retsafgørelsen som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument. Retten vil herefter skulle tage stilling til, om attesteringsbetingelserne er opfyldt, og i bekræftende fald attestere retsafgørelsen. Retsafgørelsen vil på den baggrund kunne fuldbyrdes i f.eks. den medlemsstat, hvor skyldneren har bopæl, på samme vilkår som en retsafgørelse truffet af en ret i den pågældende medlemsstat. Et tilvalg af forordningen vil ikke medføre, at Danmark forpligtes til generelt at tilpasse de danske processuelle regler (f.eks. om forkyndelse) i retsplejeloven i overensstemmelse med forordningens processuelle mindstestandarder. Forordningen indebærer alene en mulighed for, at danske retter efterfølgende kan attestere en retsafgørelse som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, som

16 giver mulighed for at anvende forordningens fuldbyrdelsesprocedure, såfremt retssagen, der ligger til grund for retsafgørelsen, opfylder forordningens mindstestandarder. Et tilvalg af forordningen vil omvendt medføre, at danske retter, der anmodes om at fuldbyrde en retsafgørelse mv. vedrørende et ubestridt krav, som er truffet af en ret i en anden medlemsstat og her attesteret som et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, vil skulle fuldbyrdes i Danmark på samme vilkår, som afgørelser truffet af en dansk ret. Den omarbejdede Bruxelles I-forordning har pr. 10. januar 2015 afskaffet den såkaldte eksekvaturprocedure, og den omarbejdede forordning, hvis anvendelsesområde i det væsentlige er det samme som forordningen om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, giver dermed allerede i dag mulighed for, at retsafgørelser mv. om ubestridte krav, der er omfattet af forordningen om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, som er truffet af en ret i en medlemsstat, som udgangspunkt uden videre kan fuldbyrdes i en anden medlemsstat. Et tilvalg af forordningen om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument indebærer på den baggrund ikke de samme forskelle, som det var tilfældet forud for den omarbejdede Bruxelles I- forordning. Det bemærkes i den forbindelse, at forordningen om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument bl.a. adskiller sig fra den omarbejdede Bruxelles I-forordning derved, at den begrænser de grunde, som kan føre til, at retten i fuldbyrdelsesstaten kan afslå fuldbyrdelse. Efter forordningen om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument vil retten således alene kunne afslå fuldbyrdelse, hvis retsafgørelsen, som er attesteret som et tvangsfuldbyrdelsesdokument, er uforenelig med en tidligere retsafgørelse truffet i en anden medlemsstat, forudsat bl.a. at den tidligere retsafgørelse havde samme genstand, hvilede på samme grundlag og var mellem samme parter mv. Derimod vil retten i fuldbyrdelsesstaten ikke kunne gøre brug af de yderligere afslagsgrunde, som følger af den omarbejdede Bruxelles I-forordning. Der vil således ikke kunne gives afslag under henvisning til, at fuldbyrdelsen åbenbart vil stride mod grundlæggende retsprincipper i den medlemsstat, som anmodningen rettes til (ordre public). Endvidere vil det ikke være muligt at afslå

17 en anmodning om fuldbyrdelse i forbindelse med en udeblivelsesafgørelse, med henvisning til at det indledende processkrift mv. ikke er blevet forkyndt for sagsøgte i så god tid og på en sådan måde, at sagsøgte kunne varetage sine interesser under sagen, som det er tilfældet efter den omarbejdede Bruxelles I-forordning (artikel 45, stk. 1, litra b). Systemet i forordningen om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument er i stedet det, at forordningen opstiller mindstebetingelser til den underliggende retssag, herunder vedrørende forkyndelse og adgang til fornyet prøvelse ved indsigelser vedrørende forkyndelse, som det er op til den ret, der attesterer et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, at påse er opfyldt. Reglerne i forordningen om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument vil gælde umiddelbart i Danmark og vil således som udgangspunkt kunne stå alene. Der vil imidlertid være behov for nærmere lovtekniske overvejelser i forhold til, om der er behov for at fastsætte bestemmelser, der sikrer den praktiske gennemførelse af forordningens regler i Danmark. 5. Økonomiske og administrative konsekvenser Et tilvalg af forordningen om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument forventes ikke at ville have økonomiske konsekvenser af betydning for det offentlige.

Notat om tilvalg af betalingspåkravsprocedureforordningen

Notat om tilvalg af betalingspåkravsprocedureforordningen Notat om tilvalg af betalingspåkravsprocedureforordningen 1. Baggrund Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1896/2006 om indførelse af en europæisk betalingspåkravsprocedure blev vedtaget den

Læs mere

Forordningen indfører en valgfri procedure, der kan anvendes som alternativ til de procedurer, der findes i medlemsstaternes lovgivning.

Forordningen indfører en valgfri procedure, der kan anvendes som alternativ til de procedurer, der findes i medlemsstaternes lovgivning. Notat om tilvalg af småkravsprocedureforordningen 1. Baggrund Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 861/2007 om indførelse af en europæisk småkravsprocedure blev vedtaget den 11. juli 2007

Læs mere

Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0159 Offentligt

Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0159 Offentligt Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0159 Offentligt DA C 203 E/86 De Europæiske Fællesskabers Tidende 27.8.2002 Rådets forordning om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument for ubestridte krav

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 L 29 endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 L 29 endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt Europaudvalget 2015-16 L 29 endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg 1240 København K Civilafdelingen Dato: 27. oktober 2015 Kontor: Insolvensretskontoret Sagsbeh:

Læs mere

Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0159 Offentligt

Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0159 Offentligt Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0159 Offentligt RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 18. juni 2003 (25.06) (OR. fr) 10630/03 Interinstitutionel sag: 2002/0090 (COD) JUSTCIV 91 CODEC 850 FORSLAG

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 23.2.2009 KOM(2009)81 endelig 2009/0023 (CNS) C6-0101/09 Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om Det Europæiske Fællesskabs indgåelse af protokollen om,

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG

ÆNDRINGSFORSLAG EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget 24.9.2012 2011/0059(CNS) ÆNDRINGSFORSLAG 108-120 Udkast til betænkning Alexandra Thein (PE494.578v01-00) om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG 9-16

ÆNDRINGSFORSLAG 9-16 EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 20.9.2011 2010/0383(COD) ÆNDRINGSFORSLAG 9-16 Udkast til udtalelse Evelyn Regner (PE469.974v01-00) om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Den Europæiske Unions Tidende. (Retsakter, hvis offentliggørelse er obligatorisk) RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 2201/2003. af 27.

Den Europæiske Unions Tidende. (Retsakter, hvis offentliggørelse er obligatorisk) RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 2201/2003. af 27. 23.12.2003 L 338/1 I (Retsakter, hvis offentliggørelse er obligatorisk) RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 2201/2003 af 27. november 2003 om kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser i ægteskabssager

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 13. februar 2008 (OR. en) 5598/08 COPEN 11

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 13. februar 2008 (OR. en) 5598/08 COPEN 11 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 13. februar 2008 (OR. en) 5598/08 COPEN 11 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: Initiativ fra Republikken Slovenien, Den Franske Republik, Den Tjekkiske

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2003R2201 DA 01.03.2005 001.009 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 2201/2003 af 27. november 2003 om kompetence

Læs mere

Notat om tilvalg af forordningen om bilaterale familieretlige aftaler

Notat om tilvalg af forordningen om bilaterale familieretlige aftaler Notat om tilvalg af forordningen om bilaterale familieretlige aftaler 1. Baggrund Rådets forordning (EF) Nr. 664/2009 om indførelse af en procedure for forhandling og indgåelse af aftaler mellem medlemsstater

Læs mere

A8-0140/27 EUROPA-PARLAMENTETS ÆNDRINGSFORSLAG * til Kommissionens forslag EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2015/...

A8-0140/27 EUROPA-PARLAMENTETS ÆNDRINGSFORSLAG * til Kommissionens forslag EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2015/... 30.9.2015 A8-0140/27 Ændringsforslag 27 Pavel Svoboda for Retsudvalget Betænkning Lidia Joanna Geringer de Oedenberg En europæisk småkravsprocedure og en europæisk betalingspåkravsprocedure COM(2013)0794

Læs mere

2. Forordningen om bilaterale aftaler om lovvalg

2. Forordningen om bilaterale aftaler om lovvalg Notat om tilvalg af forordningen om indførelse af en procedure for forhandling og indgåelse af visse aftaler mellem medlemsstater og tredjelande vedrørende lovvalgsregler for kontraktlige forpligtelser

Læs mere

KONVENTION OM ANERKENDELSE OG FULDBYRDELSE AF RETSAFGØRELSER PÅ DET CIVIL- OG HANDELSRETLIGE OMRÅDE

KONVENTION OM ANERKENDELSE OG FULDBYRDELSE AF RETSAFGØRELSER PÅ DET CIVIL- OG HANDELSRETLIGE OMRÅDE KONVENTION OM ANERKENDELSE OG FULDBYRDELSE AF RETSAFGØRELSER PÅ DET CIVIL- OG HANDELSRETLIGE OMRÅDE CONV/JUD/da 1 PRÆAMBEL DE HØJE KONTRAHERENDE PARTER I DENNE KONVENTION HAR I BESTRÆBELSERNE FOR inden

Læs mere

BILAG VI. 2. Anmodende centralmyndighed 2.1. Navn: 2.2. Adresse: Gade og nummer/postboks: Postnummer og by:

BILAG VI. 2. Anmodende centralmyndighed 2.1. Navn: 2.2. Adresse: Gade og nummer/postboks: Postnummer og by: BILAG VI ANMODNINGSFORMULAR MED HENBLIK PÅ ANERKENDELSE, ERKLÆRING OM EKSIGIBILITET ELLER FULDBYRDELSE AF EN RETSAFGØRELSE VEDRØRENDE UNDERHOLDSPLIGT (artikel 56 og 57 i Rådets forordning (EF) nr. 4/2009

Læs mere

Europaudvalget EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 11. maj 2009

Europaudvalget EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 11. maj 2009 Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del EU-note 48 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 11. maj 2009 Grønbog om retsafgørelser på det civil- og handelsretlige

Læs mere

A8-0140/ Betænkning Lidia Joanna Geringer de Oedenberg Europæisk småkravsprocedure og europæisk betalingspåkravsprocedure

A8-0140/ Betænkning Lidia Joanna Geringer de Oedenberg Europæisk småkravsprocedure og europæisk betalingspåkravsprocedure 1.10.2015 A8-0140/ 001-026 ÆNDRINGSFORSLAG 001-026 af Retsudvalget Betænkning Lidia Joanna Geringer de Oedenberg Europæisk småkravsprocedure og europæisk betalingspåkravsprocedure A8-0140/2015 (COM(2013)0794

Læs mere

VEJLEDNING I ANVENDELSEN AF FORORDNINGEN OM BEVISOPTAGELSE

VEJLEDNING I ANVENDELSEN AF FORORDNINGEN OM BEVISOPTAGELSE VEJLEDNING I ANVENDELSEN AF FORORDNINGEN OM BEVISOPTAGELSE (Rådets forordning (EF) nr. 1206/2001 af 28. maj 2001 om samarbejde mellem medlemsstaternes retter om bevisoptagelse på det civil- og handelsretlige

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.04.2005 KOM(2005) 146 endelig 2005/0056(CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Kongeriget

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2001R0044 DA 08.04.2009 007.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 44/2001 af 22. december 2000 om retternes kompetence

Læs mere

Notat om tilvalg af bevisoptagelsesforordningen

Notat om tilvalg af bevisoptagelsesforordningen Notat om tilvalg af bevisoptagelsesforordningen 1. Baggrund Rådets forordning (EF) nr. 1206/2001 af 28. maj 2001 om samarbejde mellem medlemsstaternes retter om bevisoptagelse på det civil- og handelsretlige

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0411 Bilag 1 Offentligt Enhed Familier Sagsbehandler Brian Gresell Nørgaard Sagsnr. 2015-6747 Doknr. 375444 Dato 31-08-2016 Grund- og nærhedsnotat Forslag til Rådets forordning

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Retsudvalget REU alm. del - Bilag 794 Offentligt Justitsministeriet Lovafdelingen Dato 31. august 2006 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2005-740-0031 Dok.: BGJ40204 UDKAST Forslag til Lov om Bruxelles

Læs mere

Notat om tilvalg af forordningen om kontosikringskendelsen

Notat om tilvalg af forordningen om kontosikringskendelsen Notat om tilvalg af forordningen om kontosikringskendelsen 1. Baggrund Notatet vedrører Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 655/2014 af 15. maj 2014 om indførelse af en europæisk kendelse

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) 1.7.2005 Den Europæiske Unions Tidende L 170/7 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 1002/2005 af 30. juni 2005 om ændring af forordning (EF) nr. 1239/95 for så vidt angår meddelelse af tvangslicenser og bestemmelserne

Læs mere

Notat om tilvalg af underholdspligtforordningen

Notat om tilvalg af underholdspligtforordningen Notat om tilvalg af underholdspligtforordningen 1. Baggrund Rådets forordning (EF) nr. 4/2009 af 18. december 2008 om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser og samarbejde vedrørende

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 118 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 118 Offentligt Europaudvalget 2016-17 EUU Alm.del Bilag 118 Offentligt Civilafdelingen Dato: 2. november 2016 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh: Kenny Rasmussen Sagsnr.: 2016-4000-0265 Dok.: 1922881 Notat om forhandlingerne

Læs mere

Den nye Domsforordning

Den nye Domsforordning Den nye Domsforordning Domskonventionen 1968 Domsforordningen 2000 Domsforordningen Baggrund og historik Den nye Domsforordning 2012 Dobbelte instrumenter Kompetencereglerne Sagsøgte med bopæl i EU Sagsøgte

Læs mere

Notat om tilvalg af Rom III-forordningen

Notat om tilvalg af Rom III-forordningen Notat om tilvalg af Rom III-forordningen 1. Indledning Rådets forordning (EU) nr. 1259/2010 af 20. december 2010 om indførelse af et forstærket samarbejde om lovvalgsreglerne i forbindelse med skilsmisse

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om voldgift. Kapitel 1 Almindelige bestemmelser

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om voldgift. Kapitel 1 Almindelige bestemmelser Civilafdelingen Dato: 04. februar 2015 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh: Anders Forman Sagsnr.: 2011-745-0002 Dok.: 1483544 U D K A S T III Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om voldgift I

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om voldgift

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om voldgift Givið út 20. november 2015 17. november 2015. Nr. 1254. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om voldgift VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: I medfør af 44

Læs mere

Notat om tilvalg af mæglingsdirektivet

Notat om tilvalg af mæglingsdirektivet Notat om tilvalg af mæglingsdirektivet 1. Baggrund Notatet vedrører Europa-Parlamentets og Rådets direktiv nr. 2008/52/EF af 21. maj 2008 om visse aspekter af mægling på det civil- og handelsretlige område.

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om anerkendelse og fuldbyrdelse af visse udenlandske retsafgørelser m.v. på det civil- og handelsretlige område

Bekendtgørelse af lov om anerkendelse og fuldbyrdelse af visse udenlandske retsafgørelser m.v. på det civil- og handelsretlige område LBK nr 1282 af 14/11/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 27. marts 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2017-4000-0052 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0222 Offentligt

Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0222 Offentligt Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0222 Offentligt DA 27.8.2002 De Europæiske Fællesskabers Tidende C 203 E/155 Forslag til Rådets forordning om kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser

Læs mere

DA De Europæiske Fællesskabers Tidende. RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1348/2000. af 29. maj 2000

DA De Europæiske Fællesskabers Tidende. RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1348/2000. af 29. maj 2000 30.6.2000 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 160/37 RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1348/2000 af 29. maj 2000 om forkyndelse i medlemsstaterne af retslige og udenretslige dokumenter i civile og kommercielle

Læs mere

Den Europæiske Unions Tidende L 136/3 DIREKTIVER

Den Europæiske Unions Tidende L 136/3 DIREKTIVER 24.5.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 136/3 DIREKTIVER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2008/52/EF af 21. maj 2008 om visse aspekter af mægling på det civil- og handelsretlige område EUROPA-PARLAMENTET

Læs mere

Hermed følger til delegationerne den delvis afklassificerede udgave af ovennævnte dokument.

Hermed følger til delegationerne den delvis afklassificerede udgave af ovennævnte dokument. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. juni 2015 (OR. en) 10817/10 EXT 4 DELVIS AFKLASSIFICERING af dokument: af: 8. juni 2010 ny status: Vedr.: 10817/2010 RESTREINT UE Offentlig FREMP 27 JAI

Læs mere

Formueretlige retsvirkninger af registrerede partnerskaber *

Formueretlige retsvirkninger af registrerede partnerskaber * P7_TA(2013)0337 Formueretlige retsvirkninger af registrerede partnerskaber * Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 10. september 2013 om forslag til Rådets forordning om kompetence, lovvalg,

Læs mere

Spørgsmål nr. 133 fra Folketingets Europaudvalg (alm. del):

Spørgsmål nr. 133 fra Folketingets Europaudvalg (alm. del): Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Spørgsmål nr. 133 fra Folketingets Europaudvalg (alm. del): Svar: Ministeren bedes i forlængelse af Europaudvalgets møde den

Læs mere

der henviser til Kommissionens forslag til Rådet (COM(2011)0126),

der henviser til Kommissionens forslag til Rådet (COM(2011)0126), P7_TA(2013)0338 Formueforholdet mellem ægtefæller * Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 10. september 2013 om forslag til Rådets forordning om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR RETLIGE ANLIGGENDER OG FORBRUGERE

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR RETLIGE ANLIGGENDER OG FORBRUGERE EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR RETLIGE ANLIGGENDER OG FORBRUGERE Bruxelles, den 18. januar 2019 REV1 Erstatter meddelelse til interessenter, der blev offentliggjort den 21. november 2017 MEDDELELSE

Læs mere

Sammenskrivning af. fuldbyrdelse af retsafgørelser i ægteskabssager

Sammenskrivning af. fuldbyrdelse af retsafgørelser i ægteskabssager Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0399 Offentligt Sammenskrivning af Rådets forordning (EF) nr. 2201/2003 om kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser i ægteskabssager og i sager vedrørende

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser L 166/51 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 16.4.2018 L 96/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/573 af 15. december 2017 om nøgleelementerne i aftaler om lagring af data, der indgås

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser m.v. (internationale børnebortførelser)

Bekendtgørelse af lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser m.v. (internationale børnebortførelser) LBK nr 375 af 06/04/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Familiestyrelsen j.nr. 2009-7000-00005 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Bruxelles I-forordningen m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om Bruxelles I-forordningen m.v. Lovforslag nr. L 202 Folketinget 2012-13 Fremsat den 3. april 2013 af justitsministeren (Morten Bødskov) Forslag til Lov om ændring af lov om Bruxelles I-forordningen m.v. (Gennemførelse af omarbejdet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Bruxelles I-forordningen m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om Bruxelles I-forordningen m.v. 2012/1 LSV 202 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2013-4000-0033 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 23. maj 2013 Forslag til Lov

Læs mere

L 343/10 Den Europæiske Unions Tidende

L 343/10 Den Europæiske Unions Tidende L 343/10 Den Europæiske Unions Tidende 29.12.2010 RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. 1259/2010 af 20. december 2010 om indførelse af et forstærket samarbejde om lovvalgsreglerne i forbindelse med skilsmisse og

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0107 Bilag 1 Offentligt Enhed Kontoret for Familier Sagsbehandler LTH Sagsnr. 2015-8195 Dato 05-04-2016 Grund- og nærhedsnotat Forslag til Rådets forordning om kompetence,

Læs mere

Hermed følger til delegationerne den afklassificerede udgave af ovennævnte dokument.

Hermed følger til delegationerne den afklassificerede udgave af ovennævnte dokument. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. maj 2019 (OR. fr) 14707/03 DCL 1 JUSTCIV 242 AFKLASSIFICERING af dokument: af: 17. november 2003 ny status: Vedr.: 14707/03 /EU RESTRICTED Offentlig Henstilling

Læs mere

Hvilket retsgrundlag for familieret? Vejen frem

Hvilket retsgrundlag for familieret? Vejen frem GENERALDIREKTORATET FOR INTERNE POLITIKKER TEMAAFDELING C: BORGERNES RETTIGHEDER OG KONSTITUTIONELLE ANLIGGENDER RETLIGE ANLIGGENDER Hvilket retsgrundlag for familieret? Vejen frem NOTAT PE 462.498 DA

Læs mere

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 91,

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 91, 29.4.2014 Den Europæiske Unions Tidende L 127/129 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2014/46/EU af 3. april 2014 om ændring af Rådets direktiv 1999/37/EF om registreringsdokumenter for motorkøretøjer

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2004D0003 DA 18.06.2011 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 4. marts 2004 om aktindsigt i

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2016 COM(2016) 798 final 2016/0399 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om tilpasning af en række retsakter inden for retlige anliggender,

Læs mere

Vejledning i anvendelsen af den nye Bruxelles II-forordning

Vejledning i anvendelsen af den nye Bruxelles II-forordning Opdateret 1. juni 2005 Vejledning i anvendelsen af den nye Bruxelles II-forordning (Rådets forordning (EF) nr. 2201/2003 af 27. november 2003 om kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 14. marts 2014 (OR. en) 2012/0184 (COD) 2012/0185 (COD) 2012/0186 (COD) PE-CONS 11/14 TRANS 18 CODEC 113 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.6.2013 COM(2013) 429 final 2013/0201 (CNS) C7-0232/1 Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om regler og procedurer med henblik på at gøre det muligt for Grønland at deltage

Læs mere

Forkyndelse i medlemsstaterne af retslige og udenretslige dokumenter i civile og kommercielle sager

Forkyndelse i medlemsstaterne af retslige og udenretslige dokumenter i civile og kommercielle sager 7.2.2019 A8-0001/ 001-064 ÆNDRINGSFORSLAG 001-064 af Retsudvalget Betænkning Sergio Gaetano Cofferati A8-0001/2019 Forkyndelse i medlemsstaterne af retslige og udenretslige dokumenter i civile og kommercielle

Læs mere

Nyhedsbrev. Private Clients. 21. september 2015

Nyhedsbrev. Private Clients. 21. september 2015 21. september 2015 Nyhedsbrev Private Clients EU-forordningen 1 om, hvor og efter hvilke regler dødsboer skal behandles, er nu trådt i kraft. Danmark og England står indtil videre udenfor forordningen

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0649 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0649 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0649 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 15.12.2005 KOM(2005) 649 endelig 2005/0259 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om kompetence, gældende

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 10.1.2019 L 8 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2019/26 af 8. januar 2019 om supplering af EU-typegodkendelseslovgivningen for så vidt

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Retsudvalget REU alm. del - Bilag 793 Offentligt Justitsministeriet Lovafdelingen Dato 30. august 2006 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2005-740-0030 Dok.: BGJ40205 UDKAST Forslag til Lov om ændring

Læs mere

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 81, stk. 3,

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 81, stk. 3, L 183/30 RÅDETS FORORDNING (EU) 2016/1104 af 24. juni 2016 om indførelse af et forstærket samarbejde på området for kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser i sager vedrørende

Læs mere

Hermed følger til delegationerne den afklassificerede udgave af ovennævnte dokument.

Hermed følger til delegationerne den afklassificerede udgave af ovennævnte dokument. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. oktober 2018 (OR. en) 7223/04 DCL 1 JUSTCIV 42 AFKLASSIFICERING af dokument: 7223/04 af: 11. marts 2004 ny status: Vedr.: Offentlig Udkast til henstilling

Læs mere

L 84/8 Den Europæiske Unions Tidende

L 84/8 Den Europæiske Unions Tidende L 84/8 Den Europæiske Unions Tidende 23.3.2006 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 473/2006 af 22. marts 2006 om gennemførelsesbestemmelser til den fællesskabsliste over luftfartsselskaber med driftsforbud

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 23.6.2015

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 23.6.2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.6.2015 C(2015) 4157 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 23.6.2015 om supplerende bestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr.

Læs mere

KONVENTION OM VÆRNETINGSAFTALER. som ønsker at fremme international handel og internationale investeringer gennem et forbedret retsligt samarbejde,

KONVENTION OM VÆRNETINGSAFTALER. som ønsker at fremme international handel og internationale investeringer gennem et forbedret retsligt samarbejde, KONVENTION OM VÆRNETINGSAFTALER De stater, som er parter i denne konvention, og som ønsker at fremme international handel og internationale investeringer gennem et forbedret retsligt samarbejde, som mener,

Læs mere

Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD

Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD og VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH TRANSPORTSTANDARD 1.0 Kompetence 1.1 Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret

Læs mere

Notat om tilvalg af arveretsforordningen

Notat om tilvalg af arveretsforordningen Notat om tilvalg af arveretsforordningen 1. Baggrund Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 650/2012 om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser vedrørende arv, og

Læs mere

Notat om tilvalg af Bruxelles IIa-forordningen

Notat om tilvalg af Bruxelles IIa-forordningen Notat om tilvalg af Bruxelles IIa-forordningen 1. Baggrund Rådets forordning (EF) nr. 1347/2000 af 29. maj 2000 om kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser i ægteskabssager samt

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0106 Bilag 1 Offentligt Enhed Kontoret for Familier Sagsbehandler LTH Sagsnr. 2015-8195 Dato 05-04-2016 Grund- og nærhedsnotat Forslag til Rådets forordning om kompetence,

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0618 Bilag 5 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0618 Bilag 5 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0618 Bilag 5 Offentligt Lovafdelingen Dato: 17. april 2007 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh: Jakob Kamby Sagsnr.: 2006-748/21-0259 Dok.: JKA40459 Høringssvar fra den danske

Læs mere

UDKAST. Disse love sættes i kraft for Grønland med de ændringer, som de grønlandske forhold tilsiger.

UDKAST. Disse love sættes i kraft for Grønland med de ændringer, som de grønlandske forhold tilsiger. Social-, Børne- og Integrationsministeriet Familieret 2012-5209 / lth 15. november 2013 UDKAST Resumé af anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

BKI nr 23 af 30/09/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts Senere ændringer til forskriften Ingen

BKI nr 23 af 30/09/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts Senere ændringer til forskriften Ingen BKI nr 23 af 30/09/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2017 Ministerium: Udenrigsministeriet Journalnummer: Udenrigsmin., JTEU j.nr. 400-Y.10-2. Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

AFGØRELSER OG BESLUTNINGER RÅDET

AFGØRELSER OG BESLUTNINGER RÅDET 29.5.2009 Den Europæiske Unions Tidende L 133/1 II (Retsakter vedtaget i henhold til traktaterne om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab/Euratom, hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) AFGØRELSER

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser

RÅDETS DIREKTIV 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser L 225/16 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende 12. 8. 98 RÅDETS DIREKTIV 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om gensidig anerkendelse af beskyttelsesforanstaltninger i civilretlige spørgsmål

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om gensidig anerkendelse af beskyttelsesforanstaltninger i civilretlige spørgsmål EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.5.2011 KOM(2011) 276 endelig 2011/0130 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om gensidig anerkendelse af beskyttelsesforanstaltninger i civilretlige

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.1.2013 COM(2013) 35 final 2013/0019 (NLE) C7-0045/13 Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om ændring af bilag II og III til Rådets afgørelse af 9. juni 2011 om godkendelse

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0175 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0175 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0175 Bilag 3 Offentligt Europa-Kommissionen JLS-coop-jud-civil@ec.europa.eu Lovafdelingen Dato: Kontor: Sagsbeh: Procesretskontoret Christian Wiese Svanberg Sagsnr.: 2009-748/21-0406

Læs mere

- der henviser til Rådets fælles holdning (7535/3/2006 - C6-0227/2006),

- der henviser til Rådets fælles holdning (7535/3/2006 - C6-0227/2006), P6_TA(2006)0440 Europæisk betalingspåkravsprocedure ***II Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning om Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012 Sag 358/2011 Anklagemyndigheden (rigsadvokaten) mod A, B, C og D (advokat beskikket for alle) I tidligere instanser er afsagt kendelse af byret den

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 28.7.2009 KOM(2009) 373 endelig 2009/0100 (CNS) C7-0156/09 Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om Det Europæiske Fællesskabs indgåelse af konventionen

Læs mere

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner 5.7.2014 L 198/7 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 31. januar 2014 om et tæt samarbejde med de kompetente nationale myndigheder i deltagende medlemsstater, der ikke har euroen som valuta (ECB/2014/5)

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. maj 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. maj 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. maj 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0059 (CNS) 8115/16 JUSTCIV 70 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS FORORDNING

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Bruxelles I-forordningen m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om Bruxelles I-forordningen m.v. Til lovforslag nr. L 202 Folketinget 2012-13 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 23. maj 2013 Forslag til Lov om ændring af lov om Bruxelles I-forordningen m.v. (Gennemførelse af omarbejdet forordning

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 125/4 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2019/758 af 31. januar 2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.4.2019 C(2019) 2962 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 25.4.2019 om sikring af, at det elektroniske kvoteregister for markedsføring af hydrofluorcarboner

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter L 148/16 10.6.2017 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/981 af 7. juni 2017 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for standardformularer, -modeller og -procedurer for høring af andre

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG

ÆNDRINGSFORSLAG EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget 2011/0204(COD) 1.3.2013 ÆNDRINGSFORSLAG 56-110 Udkast til betænkning Raffaele Baldassarre (PE486.539v01-00) Indførelse af en europæisk kendelse til sikring af

Læs mere

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113,

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113, 7.12.2018 L 311/3 DIREKTIVER RÅDETS DIREKTIV (EU) 2018/1910 af 4. december 2018 om ændring af direktiv 2006/112/EF, for så vidt angår harmonisering og forenkling af visse regler i det fælles merværdiafgiftssystem

Læs mere

* UDKAST TIL BETÆNKNING

* UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget 25.7.2012 2011/0059(CNS) * UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Rådets forordning om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser i sager

Læs mere

G R U N D N O T A T. Forslaget er fremsat med hjemmel i TEF afsnit IV. Protokollen om Danmarks stilling, der er knyttet til Amsterdamtraktaten,

G R U N D N O T A T. Forslaget er fremsat med hjemmel i TEF afsnit IV. Protokollen om Danmarks stilling, der er knyttet til Amsterdamtraktaten, Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Bilag 400 Offentligt Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 11. august 2005 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2005-748/21-0168 Dok.: BGJ40063 G R U N D N O T

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument EUROPA-PARLAMENTET 2004 ««««««««««««Mødedokument 2009 C6-0217/2007 2005/0126(COD) 12/07/2007 Fælles holdning FÆLLES HOLDNING vedtaget af Rådet den 28. juni 2007 med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om indførelse af en europæisk småkravsprocedure

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om indførelse af en europæisk småkravsprocedure KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 15.3.2005 KOM(2005) 87 endelig 2005/0020 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om indførelse af en europæisk småkravsprocedure

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget 26.4.2012 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE (0046/2012) Om: Begrundet udtalelse fra det tyske Forbundsråd om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om beskyttelse

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0359 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0359 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0359 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.7.2017 COM(2017) 359 final 2017/0149 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Kroatien, Nederlandene, Portugal

Læs mere

I medfør af 169 i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 191 af 28. februar 2018, fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde

I medfør af 169 i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 191 af 28. februar 2018, fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: SPOLD Sagsbeh.: SUMTK Koordineret med: Sagsnr.: 1806097 Dok. nr.: 665447 Dato: 21-09-2018 Bekendtgørelse om adgang til udøvelse af virksomhed som ambulancebehandler

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT. DA Forenet i mangfoldighed DA

ARBEJDSDOKUMENT. DA Forenet i mangfoldighed DA EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget 11.11.2011 ARBEJDSDOKUMENT om forslag til Rådets forordning om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser vedrørende formueforholdet mellem

Læs mere