Solcelle- og solfangeranlæg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Solcelle- og solfangeranlæg"

Transkript

1 Solcelle- og solfangeranlæg Der opleves en stigende interesse for etablering af vedvarende energi. Aalborg Kommune støtter som udgangspunkt grøn energi og har generelt stor fokus på bæredygtighed. I nedenstående tekst beskrives de interne retningslinjer for Aalborg Kommunes sagsbehandling af solcelle- og solfangeranlæg. Solcelle- og solfangeranlæg kræver tilladelse, hvis det er omfattet af nedenstående. Anlæg som ikke er omfattet af nedenstående kræver ikke tilladelse, men skal indberettes til BBR af ejer. Der skal ansøges om tilladelse når bebyggelse er omfattet af en lokalplan, byplanvedtægt, tinglyst deklaration eller lignende, som indeholder bestemmelser om, hvorledes solceller og solfangere kan etableres eller direkte/indirekte indeholder bestemmelser f.eks. om tagmaterialer og refleksioner. Tilladelse jf. lokalplan Indtil videre er det få lokalplaner, hvor der står direkte bestemmelser om solcelle- og solfangeranlæg. I lokalplaner hvor anlæggene er nævnt skal bestemmelserne for disse respekteres og kan ikke dispenseres fra. I nogle lokalplaner åbnes der mulighed for specifikt at etablere solcelleanlæg, vær opmærksom på at dette ikke er ensbetydende med at solfangeranlæg også kan etableres (solfangere kan være i konflikt med forsyningsvirksomhedernes planer). En tilladelse jf. lokalplanen kræver blot en tilladelse efter planloven (acceptbrev). Dispensation fra lokalplan I nogle lokalplaner er der specifikke krav til tagfladen, dette kan være materiale, farve, overflade og hældning. Er lokalplanen bevarende skal der tages hensyn til disse bestemmelser når et anlæg behandles. Hvis der i lokalplanen bestemmes at der kun må være én form for materiale med én bestemt farve (fx rød tegl) på tagfladen, kan der ikke meddeles tilladelse til etablering af solcelle- og solfangeranlæg. Hvis der derimod åbnes op for flere typer materialer og/eller farver er der mulighed for at meddele dispensation efter en helhedsvurdering i forhold til de arkitektoniske træk i området. Er lokalplanen ikke bevarende skal størrelsen af anlægget vurderes i forhold til den tagflade hvorpå anlægget monteres. Dækker anlægget en stor del af tagfladen, således at der reelt bliver tale om nyt tag, skal der dispenseres fra bestemmelserne i lokalplanen vedrørende tagmaterialer. Såfremt lokalplanens formålsbestemmelser ikke går imod en dispensation, skal denne meddeles. Hvis der ifølge lokalplanens bestemmelser ikke må etableres glaserede tegltage eller andre reflekterende materialer (fx maks. glanstal 20), skal der uanset anlæggets størrelse fremsendes dokumentation for at anlægget inklusiv rammer og konstruktion ikke er reflekterende eller overskrider glanstallet. Håndhævelse af lokalplanernes bestemmelser om refleksion uanset anlæggets størrelse udspringer af hensyn til naboerne, og er ikke motiveret af arkitektoniske overvejelser om tagmateriale- og farve jf. udtalelse fra Naturstyrelsen 21. juni 2012.

2 Byplanvedtægter og tinglysninger er på lige fod med lokalplanbestemmelser med hensyn til tagmaterialer og refleksioner. Såfremt kommunen ud fra en helhedsvurdering finder projektet acceptabelt på trods af overskridelser af lokalplanens bestemmelser, skal det vurderes, om der skal foretages en partshøring, eller der kan meddeles en administrativ dispensation. En dispensation jf. lokalplanen kræver blot en tilladelse efter planloven (acceptbrev). Der skal ansøges om tilladelse til etablering af solcelle- og solfangeranlæg når der er tale om en ejendom med bevaringsværdige eller fredede bygninger. Der meddeles som udgangspunkt ikke tilladelse til etablering af solcelleog solfangeranlæg på ejendomme med høj bevaringsværdi (1-3). Der skal naturligvis i hvert enkelt tilfælde laves en helhedsvurdering ud fra et arkitektonisk perspektiv Ansøgninger om etablering af solcelle- og solfangeranlæg på fredede bygninger skal behandles af Kulturstyrelsen. Se nedenstående vejledning vedrørende arkitektonisk vurdering. Der skal ansøges om tilladelse til etablering af solcelle- og solfangeranlæg når ejendommen er omfattet af bygge- og naturbeskyttelseslinjer. Bygge- og naturbeskyttelseslinjer kan have indflydelse på opsætning af solcelle- og solfangeranlæg. Kommunen har hjemmel til selv at meddele dispensation fra følgende paragraffer i naturbeskyttelsesloven: 16 Sø- og åbeskyttelseslinjer 17 Skovbeskyttelseslinjer 19 Kirkebyggelinje Sædvanligvis meddeles der uden videre dispensation til anlæg indenfor ovenstående beskyttelseslinjer, såfremt de etableres på eksisterende byggeri. Drøft sagen med Ole Wulf. Følgende skal i ekstern høring: 15 Strandbeskyttelseslinje Ved strandbeskyttelseslinjer skal anlægget i høring ved Naturstyrelsen Aalborg Hvis anlægget ikke kræver anden tilladelse er det op til ejeren selv at

3 ansøge om dispensation for strandbeskyttelseslinje. 18 Fortidsmindebeskyttelseslinje Ved fortidsminder skal anlægget i høring ved Nordjyllands naturhistoriske museum. Der skal ansøges om tilladelse, til solcelle- og solfangeranlæg som ønskes etableret med anvendelse af stativer/bærebeslag, der vinkler solcellerne fra tagfladen. Det kræver en byggetilladelse, når anlægget skal vinkles fra en eksisterende tagflade, idet de konstruktionsmæssige forhold påvirkes pga. af vindbelastning. I en helhedsvurdering skal højde og afstandskrav beskrevet i bygningsreglementet kap. 2.7 skal som udgangspunkt overholdes. Der skal ansøges om tilladelse, hvis anlægget ikke overholder højde- og afstandskrav i det gældende bygningsreglement. Bestemmelsen om at der skal søges om tilladelse, hvis anlægget ikke overholder højde- og afstandskrav, beror ikke på byggeloven, men er en praksis som Energistyrelsen foreskriver. Solceller er ikke omfattet af kap. 2.7, en tilladelse kræver derimod, at kommunen foretager en helhedsvurdering efter kap Kommunen har bestemt at kriterierne i en helhedsvurdering skal være bestemmelserne i kap Selvom bestemmelserne i kap. 2.7 overskrides kræver det ikke dispensation, idet der udelukkende er tale om retningslinjer og ikke konkrete bestemmelser. Såfremt kommunen ud fra en helhedsvurdering finder projektet acceptabelt, skal der foretages en partshøring. Hvis der ingen indsigelser kommer, meddeles der tilladelse. Opsætning af solcelle- og solfangeranlæg på stativer på jorden kræver byggetilladelse idet anlægget er en selvstændig konstruktion og er omfattet af bygningsreglementet kap og skal behandles som kompliceret byggeri. Parcel- og sommerhuse: Kræver en helhedsvurdering med blandt andet hensyn til sikkerhed, regulering af byggetæthed, friarealer, lysforhold, ensartethed, arkitektonisk kvalitet mv. Anlægget må ikke skæmme bybilledet og må ikke give anledning til gener fra refleksion for de omkringliggende naboer. Anlægget skal overholde det gældende bygningsreglements krav til højdeog afstandsforhold svarende til udhuse og lignende. Etageejendomme: Kræver en helhedsvurdering. Samme krav som til parcel- og sommerhuse samt hensyn til udeopholdsarealer. Det er vigtigt, at beboernes udeopholdsarealer ikke forringes.

4 Solcelle og solfangeranlæg, som kræver byggetilladelse, kræver endvidere tilladelse jf. planlovens 35, hvis ejendommen ligger i landzone. Eneste undtagelse er anlæg, som opsættes på eksisterende stuehusbyggeri og lignende, disse kræver ikke landzonetilladelse. Landzone: Kræver en helhedsvurdering. Anlæg skal etableres i tæt tilknytning til eksisterende bebyggelse, maksimalt 20 m fra. Kommunen skal ved mindre anlæg lave en konkret vurdering om det kræver landzonetilladelse ud fra en interesse i at beskytte bl.a. landskabet. Det er Naturstyrelsens opfattelse, at meget små anlæg i de fleste tilfælde vil kunne opsættes uden krav om landzonetilladelse. Etablering af solcelle- og solfangeranlæg på bygninger omfattet af kap fx erhvervs- og etagebebyggelsen samt landbrugets avls- og driftsbygninger. Her skal der altid søges om byggetilladelse. Ved bygninger omfattet af kap fx erhvervs- og etagebebyggelsen samt landbrugets avls- og driftsbygninger skal kommunen i deres sagsbehandling påse overholdelse af samtlige relevante kapitler i bygningsreglementet. Ændringer i de konstruktive forhold ved montering af solcelle- og solfangeranlæg. Vær opmærksom på at det ikke er alle tagkonstruktioner, som kan bære de relativt tunge anlæg. Tagkonstruktionen bør vurderes af en rådgiver.

5 ARKITEKTONISK VURDERING AF SOLCELLE- OG SOLFANGERANLÆG Dette afsnit omhandler de arkitektoniske retningslinjer vedr. opsætning af solceller, som er besluttet specifikt for Aalborg Kommune. Retningslinjerne ligger tilgængelige for borgerne på Aalborg Kommunes hjemmeside LINK Der opleves en stigende interesse for etablering af vedvarende energi. Aalborg Kommune støtter grøn energi og har generelt stor fokus på bæredygtighed. Det er dog vigtigt, at man indarbejder solcelle- og solfangeranlæg således, at de ikke skæmmer byggeriet. Især bør man, ved opsætning af anlæg på den eksisterende bygningsmasse, gøre sig nogle arkitektoniske overvejelser med hensyn til placeringen af disse, således, at bygningernes arkitektoniske værdi bibeholdes. Aalborg Kommune har derfor udarbejdet følgende retningslinier for opsætning af solcelle- og solfangeranlæg. Der gøres dog opmærksom på, at der i en lokalplan, deklaration eller byplanvedtægt kan være andre konkrete bestemmelser om solcelle- og solfangeranlæg end i denne vejledning. Det vil da altid være bestemmelserne i den eventuelle en lokalplan, deklaration eller byplanvedtægt, der er gældende: Maksimalt 50 % af tagfladen bør dækkes. Nedbygges anlægget i tagfladen og integreres det arkitektonisk, kan anlægget dog have et større omfang. Ved etablering af anlæg i forbindelse med en tagudskiftning bør disse nedbygges i taget. Anlæg bør placeres på tagfladen, så der er fri plads omkring, og anlægget ikke ser klemt ud. Dette kan ofte sikres med en afstand på ca. 50 cm til øvrige dele af taget fx tagryggen, tagets stern, tagets sider, kviste, skorstene, ovenlysvinduer mv. Anlæg kan dog monteres uden afstand, hvis hele tagets side dækkes af solceller. Bygningen skal i dette tilfælde kunne bære arkitektonisk, at hele tagfladen udgøres af solceller, dvs. at solcellerne skal kunne ses som en del af bygningens arkitektur. Panelerne bør samles så de danner ét sammenhængende rektangel og have samme retning enten på langs eller på højkant. Anlæg kan opføres som flere anlæg på samme tagflade. Anlæggene bør dog i disse tilfælde være ens og placeret symmetrisk i tagfladen. Anlæg bør så vidt muligt placeres mod bygningens gård- eller haveside, således de ikke er synlige fra offentlig vej, sti eller areal.

6 Anlæg bør af hensyn til naboejendomme være antirefleksbehandlet og maksimalt have en glansværdi på 60 målt ved 60 ved en prøvning foretaget i henhold til DS/EN ISO Der bør ikke opsættes anlæg på kviste. Der bør ikke opsættes anlæg på stråtage. Anlæg på facaden bør altid integreres i bygningens arkitektoniske formsprog. Bevaringsværdige bygninger Der meddeles som udgangspunkt ikke tilladelse til etablering af solcelle- og solfangeranlæg på ejendomme med høj bevaringsværdi (1-3). Der skal naturligvis i hvert enkelt tilfælde laves en helhedsvurdering ud fra et arkitektonisk perspektiv. Ansøgninger om etablering af solcelle- og solfangeranlæg på fredede bygninger skal behandles af Kulturstyrelsen. Lokalplaner Hvis der i en bevarende lokalplans bestemmelser står, at der kun må være én form for materiale med én bestemt farve (fx rød tegl) på tagfladen, kan der ikke meddeles tilladelse til etablering af solcelle- og solfangeranlæg. Hvis der derimod åbnes op for flere typer materialer og/eller farver, er der mulighed for at meddele dispensation efter en helhedsvurdering i forhold til de arkitektoniske træk i området. Hvor der i den bevarende lokalplan er bestemmelser om, at bygningerne skal søges tilbage til deres oprindelige materialevalg, overflader og udformning, vil der som udgangspunkt ikke blive meddelt tilladelse til etablering af solcelle- og solfangeranlæg. Dog kan der tillades etablering af solcelle- og solfangeranlæg på sekundære bygninger som garager og udhuse og på terræn, såfremt anlægget ikke skæmmer ejendommens udtryk og forringer hovedbygningens eventuelle bevaringsværdi. Dette må bero på en konkret vurdering i den enkelte sag. Hvis hovedbygningen ikke har en bevaringsværdi, kan anlægget etableres herpå, såfremt det placeres, så det ikke er synligt fra offentlig vej, areal eller sti. Er lokalplanen ikke bevarende skal størrelsen af anlægget vurderes i forhold til den tagflade, hvorpå anlægget monteres. Dækker anlægget en stor del af tagfladen, således at der reelt bliver tale om nyt tag, er en dispensation fra lokalplanens bestemmelser vedrørende tagmaterialer nødvendig. Såfremt lokalplanens formålsbestemmelser ikke går imod en dispensation, skal denne meddeles. Solcelle- og solfangeranlæg i nybyggeri I nybyggeri opstår der en unik mulighed for at indarbejde solcelle- og solfangeranlæg i byggeriet og integrere dem arkitektonisk i bygningsformen. Anlæg kan endda i nogle tilfælde bruges som et arkitektonisk element eller som udsmykning på bygningen. Det er dog vigtigt, at der tages stilling til denne integration tidligt i

7 projektet, således at solcelle- og solfangeranlæg ikke kommer som en overraskelse til sidst og kommer til at se påklistrede og fremmede ud i bebyggelsen. Solcelle- og solfangeranlæg der placeres på flade tage, bør som udgangspunkt etableres uden hældning. Er en hældning nødvendig, skal man da være opmærksom på, at anlægget har en bagside, som i de tilfælde man kan se dem fra gadeniveau, bør afskærmes, så det ikke er panelernes underside, man bemærker.

8 Ansøgningsmateriale Ansøgningsmaterialet skal indeholde en beskrivelse af projektet med angivelse af anlæggets areal og ydelse, en tegning der viser anlæggets placering samt et ansøgningsskema. Byggetilladelse for byggeri omfattet af kap Følgende indsættes i byggetilladelse: Opsætning af solceller medfører en forøget belastning på tagkonstruktionen. Derfor skal man sikre, at bygningens bærende konstruktioner er dimensioneret til at optage den forøgede belastning. Byggearbejdet er derfor omfattet af BR 10 kap. 4.2 hvorefter bygningskonstruktioner skal udføres og dimensioneres, så de kan modstå de normalt forekommende statiske og dynamiske påvirkninger. BBR Oplysninger om anlæggets areal samt ydelse skal indberettes til BBR. Links Vejledning om opsætning af solcelle- og solfangeranlæg for borgere. Vejledende udtalelse om byggesagsbehandling ved opførelse af solfangere / solcelleanlæg på henholdsvis terræn og bygning (Energistyrelsen). Energistyrelsens udtalelse vedr. solcelleanlæg og 6D Opsætning af solfangere/solcelleanlæg (Naturstyrelsen).

Solfanger og solcelleanlæg - Administrationsgrundlag

Solfanger og solcelleanlæg - Administrationsgrundlag Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør teknik@slagelse.dk 23. september 2013 Solfanger og solcelleanlæg - Administrationsgrundlag Ved opførelse af solfangere/solcelleanlæg sondres der mellem opførelse

Læs mere

Vejledning 9. Opsætning af solceller. Teknik og Miljø. Slagelse Kommune Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør

Vejledning 9. Opsætning af solceller. Teknik og Miljø. Slagelse Kommune Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør Teknik og Miljø Vejledning 9 Opsætning af solceller Slagelse Kommune Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør November 2015 Redaktion: Ingelise Rask Design: Teknik og Miljø/NFN Print: Slagelse Kommune

Læs mere

Byggeri 2013. Vejledning 10. Opsætning af solcelleanlæg

Byggeri 2013. Vejledning 10. Opsætning af solcelleanlæg Byggeri 2013 Vejledning 10 Opsætning af solcelleanlæg Ved opsætning af solceller og solfangere Jfr. Bygningsreglementet og Energistyrelsens vejledende udtalelse har Slagelse Kommune fastsat nogle administrative

Læs mere

Administrationsgrundlag. januar 2013 2012. - opsætning af solfangere og solcelleanlæg

Administrationsgrundlag. januar 2013 2012. - opsætning af solfangere og solcelleanlæg januar 2013 2012 - opsætning af solfangere og solcelleanlæg Byggeloven I henhold til bygningsreglementet er der ikke en fast grænse for, hvornår der skal søges om tilladelse til opsætning af solfangere

Læs mere

SOLCELLE- OG SOLFANGERANLÆG

SOLCELLE- OG SOLFANGERANLÆG - en vejledning Norddjurs Kommune 2013 Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk U D V I K L I N G S F O RVA LT N I N G E N SOLCELLE- OG SOLFANGERANLÆG Folder om SOLFANGERE

Læs mere

Vejledning. Opsætning af solcelleanlæg. Sådan gør du når du skal bygge. Side 1

Vejledning. Opsætning af solcelleanlæg. Sådan gør du når du skal bygge. Side 1 Vejledning Vejledning 9 3 Sådan gør du når du skal bygge Opsætning af solcelleanlæg Center for Teknik og Miljø juni 2015 Layout juni 2015/Tekst december 2013 Side 1 Indholdsfortegnelse Opsætning af solceller

Læs mere

Gode råd inden du opsætter solenergianlæg. (solcelleanlæg eller solfangeranlæg)

Gode råd inden du opsætter solenergianlæg. (solcelleanlæg eller solfangeranlæg) Gode råd inden du opsætter solenergianlæg (solcelleanlæg eller solfangeranlæg) 1.oktober 2012 Indhold: Først.. Hvad er et solenergianlæg? Generelt Tænk på naboerne Når lokalplanen siger... Byggetilladelse

Læs mere

Vejledninger Bestemmelser og anvisninger

Vejledninger Bestemmelser og anvisninger Vejledninger Bestemmelser og anvisninger BR10: 1.6 stk. 1 nr. 2-3 Uden byggetilladelse eller anmeldelse Uden byggetilladelse eller anmeldelse (Visse betingelser) Garager (ej integrerede), carporte, udhuse,

Læs mere

Sagsfremstilling Center for Teknik og Miljø modtager i stigende grad henvendelser om opsætning af anlæg til solfangere og solcelleanlæg.

Sagsfremstilling Center for Teknik og Miljø modtager i stigende grad henvendelser om opsætning af anlæg til solfangere og solcelleanlæg. Principielle retningslinjer for opsætning af solfangere/celleanlæg Sagsfremstilling Center for Teknik og Miljø modtager i stigende grad henvendelser om opsætning af anlæg til solfangere og solcelleanlæg.

Læs mere

Vejledning om solceller og solfangere

Vejledning om solceller og solfangere Vejledning om solceller og solfangere Lovgivning og lovhjemmel: Bygningsreglementets lovhjemmel betyder følgende: at solceller på private ejendomme som udgangspunkt betragtes som tekniske anlæg og derfor

Læs mere

Vejledning om solenergianlæg

Vejledning om solenergianlæg Vejledning om solenergianlæg Fanø kommune 2013 Vejledning om solenergianlæg Indholdsfortegnelse Før du går igang Generelt Solenergianlæg og brand Lokalplanforhold Anbringelse af solenergianlæg Byggetilladelse

Læs mere

Arkitektoniske retningslinjer og gode eksempler på solceller

Arkitektoniske retningslinjer og gode eksempler på solceller Arkitektoniske retningslinjer og gode eksempler på solceller Københavns Kommune har udarbejdet et sæt retningslinjer for solceller. Formålet med retninglinjerne er at foretage en kvalificeret afvejning

Læs mere

OPSÆTNING AF SOLCELLER/ SOLFANGERE

OPSÆTNING AF SOLCELLER/ SOLFANGERE OPSÆTNING AF SOLCELLER/ SOLFANGERE 1 solceller og solfangere bør skæmme mindst muligt Har du planer om at sætte solceller/ solfangere op som ikke kan integreres, så læs her! Som en hjælp til borgere, der

Læs mere

Når jeg skal opføre et udhus. eller lignende bygning. på højst 10 m²

Når jeg skal opføre et udhus. eller lignende bygning. på højst 10 m² Når jeg skal opføre et udhus eller lignende bygning på højst 10 m² -billede af et udhus på op til 10 m²- Kontaktoplysninger til Guldborgsund Kommune Byggeri: Tlf.: 5473 2500 Mailadresse: byggeri@guldborgsund.dk

Læs mere

ANSØGNING OM BYGGETILLADELSE

ANSØGNING OM BYGGETILLADELSE ANSØGNING OM BYGGETILLADELSE ENFAMILIEHUS, SOMMERHUS, UDESTUE, GARAGE, CARPORT, UDHUS, OVERDÆKKEDE TERRASSE, DRIVHUS OG TERRASSER SOM HÆVES MERE END 30 CM OVER TERRÆN. INDHOLDSFORTEGNELSE HVORNÅR SKAL

Læs mere

Solenergianlæg i Favrskov Kommune

Solenergianlæg i Favrskov Kommune Solenergianlæg i Favrskov Kommune Administrationsgrundlag Oktober 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 3 SOLENERGIANLÆG GENERELT... 4 Generelle retningslinjer... 5 Byggetilladelse...6 Byggetilladelse

Læs mere

Skal du bygge? Enfamiliehuse og sommerhuse samt omog tilbygning hertil

Skal du bygge? Enfamiliehuse og sommerhuse samt omog tilbygning hertil jr. nr. 450-2011-9723 Skal du bygge? Enfamiliehuse og sommerhuse samt omog tilbygning hertil Kære borger Vi har lavet en vejledning, så du kan se, hvilke bestemmelser og ansøgningsprocedurer der gælder,

Læs mere

Sagsnr Hørhusene 52, 4000 Roskilde tilbygning Oversigt over relevante byggesager

Sagsnr Hørhusene 52, 4000 Roskilde tilbygning Oversigt over relevante byggesager Indledning Dette notat indeholder en gennemgang af tidligere og nuværende byggesager for ejendommene Hørhusene 52 og 54 samt andre byggesager, der kan bruges som reference i dialogen med kommunen. En oversigt

Læs mere

Høringssvar Indsigelse og bemærkninger Forvaltningens bemærkninger Ændringer

Høringssvar Indsigelse og bemærkninger Forvaltningens bemærkninger Ændringer 1. Henrik Sørensen, Moshusevej 20 Anmodning om at søge strandbeskyttelseslinjen ophævet for hele lokalplanområdet. Ved nr. 20 og 22 er en del af loddet pålagt strandbeskyttelse. Det er uhensigtsmæssigt

Læs mere

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. 11.

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. 11. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Vejledning om opførelse af sekundær bebyggelse med et samlet areal på højst

Læs mere

Lokalplan for Solbjærget & Soldraget

Lokalplan for Solbjærget & Soldraget Lokalplan for Solbjærget & Soldraget Baggrunden for arbejdet med lokalplanen er at vi ønsker at kunne fastholde kvarterets helhedsindtryk. Dette fremgår også af vores servitut, men grundet de beslutninger

Læs mere

Vejledninger Ansøgningsmateriale

Vejledninger Ansøgningsmateriale Vejledninger Ansøgningsmateriale BR10: 1.3.1, 1.3.2, 1.5 stk. 1 nr. 1-3, stk. 5 Begrænset kompleksitet Ansøgning om byggetilladelse Fritliggende og sammenbyggede enfamiliehuse, samt om- og tilbygninger

Læs mere

Skal du bygge? Enfamiliehus, dobbelthus med lodret lejlighedsskel, sommerhus samt om- og tilbygninger TEAM BYGGESAG

Skal du bygge? Enfamiliehus, dobbelthus med lodret lejlighedsskel, sommerhus samt om- og tilbygninger TEAM BYGGESAG Skal du bygge? Enfamiliehus, dobbelthus med lodret lejlighedsskel, sommerhus samt om- og tilbygninger TEAM BYGGESAG Hej! I denne vejledning kan du læse, hvilke bestemmelser der gælder, når du skal bygge

Læs mere

Lav boligbebyggelse i baggård, Skt. Pauls Gade 4B

Lav boligbebyggelse i baggård, Skt. Pauls Gade 4B Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 6. maj 2015 Lav boligbebyggelse i baggård, Skt. Pauls Gade 4B Teknik og Miljø bemyndiges til at meddele de fornødne tilladelser til

Læs mere

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 19. december 2012 J.nr.: NMK-33-00697 Ref.: MJE AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen

Læs mere

Ejerforening. Ejerforeningens navn. Formandens navn

Ejerforening. Ejerforeningens navn. Formandens navn Nyborg Kommune Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Modtaget dato Kommunens navn og adresse Nyborg Kommune Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Forbeholdt kommunen Ejendomsnummer Bygn.nr. Vejkode Husnr. B Etage Side/dørnr.

Læs mere

jr. nr Skal du bygge? Garager, carport, udhus, drivhus og lignende mindre bygninger

jr. nr Skal du bygge? Garager, carport, udhus, drivhus og lignende mindre bygninger jr. nr. 450-2011-9723 Skal du bygge? Garager, carport, udhus, drivhus og lignende mindre bygninger Kære borger Vi har lavet en vejledning, så du kan se, hvilke bestemmelser der gælder, når du skal opføre

Læs mere

Skal du bygge? Garage, carport, udhus, overdækning, drivhus og lignende bygninger TEAM BYGGESAG

Skal du bygge? Garage, carport, udhus, overdækning, drivhus og lignende bygninger TEAM BYGGESAG Skal du bygge? Garage, carport, udhus, overdækning, drivhus og lignende bygninger TEAM BYGGESAG Hej! I denne vejledning kan du læse, hvilke bestemmelser der gælder, når du skal opføre garage, carport,

Læs mere

Lemvig Kommune Rådhusgade 2 7620 Lemvig Fredericia, den 26. juli 2013

Lemvig Kommune Rådhusgade 2 7620 Lemvig Fredericia, den 26. juli 2013 Lemvig Kommune Rådhusgade 2 7620 Lemvig Fredericia, den 26. juli 2013 Ansøgning om etablering af solcelleanlæg på terræn på adressen Skovvangvej 18/Neesvej 11, Nees. Formål: På foranledning af lodsejer

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Guldborgsund Kommunes dispensation til etablering af solceller på garageby g- ning i gården - Ny Østergade 2, 4880 Nysted

AFGØRELSE i sag om Guldborgsund Kommunes dispensation til etablering af solceller på garageby g- ning i gården - Ny Østergade 2, 4880 Nysted Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 29. september 2015 J.nr.: NMK-33-03029 Ref.: KAGRA-NMKN AFGØRELSE i sag om Guldborgsund Kommunes dispensation til etablering

Læs mere

Planlægning tager tid. Lovgivning og myndighedsgodkendelser af minimøller og husstandsvindmøller (vindmøllesekretariatet)

Planlægning tager tid. Lovgivning og myndighedsgodkendelser af minimøller og husstandsvindmøller (vindmøllesekretariatet) Planlægning tager tid Lovgivning og myndighedsgodkendelser af minimøller og husstandsvindmøller (vindmøllesekretariatet) Opdeling ift. planlægning Over 25 m (eller fritstående) - Kun opstilling i lokalplanlagte

Læs mere

NY overordnet vejledning

NY overordnet vejledning Byggeri 2011 Vejledningfor ukompliceret byggeri: Garager/carporte, udhuse og lign. Enfamiliehuse, tofamiliehuse med lodret etageskel og sommerhuse Avls- og driftsbygninger Visse industri- og lagerbygninger

Læs mere

jr. nr. 450-2011-9723 Skal du bygge? Garager, carport, udhus, drivhus og lignende mindre bygninger

jr. nr. 450-2011-9723 Skal du bygge? Garager, carport, udhus, drivhus og lignende mindre bygninger jr. nr. 450-2011-9723 Skal du bygge? Garager, carport, udhus, drivhus og lignende mindre bygninger Kære borger Vi har lavet en vejledning, så du kan se, hvilke bestemmelser der gælder, når du skal opføre

Læs mere

Endelig vedtagelse af Lokalplan 127 - Bevarende bestemmelser for rækkehusene Kløverprisvej 15-61 og 24-70 634071

Endelig vedtagelse af Lokalplan 127 - Bevarende bestemmelser for rækkehusene Kløverprisvej 15-61 og 24-70 634071 Pkt.nr. 7 Endelig vedtagelse af Lokalplan 127 Bevarende bestemmelser for rækkehusene Kløverprisvej 1561 og 2470 634071 Indstilling: Teknisk Forvaltning indstiller til Teknik og Miljøudvalget, at anbefale

Læs mere

Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 6. udpegning af bevaringsværdige bygninger -i den tidligere Birkerød Kommune

Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 6. udpegning af bevaringsværdige bygninger -i den tidligere Birkerød Kommune Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 6 udpegning af bevaringsværdige bygninger -i den tidligere Birkerød Kommune HØRING: Forslag til Kommuneplantilllæg 6 er i høring fra den 4. oktober 2016 til og med den 29.

Læs mere

Naboorientering efter planloven og partshøring efter forvaltningsloven

Naboorientering efter planloven og partshøring efter forvaltningsloven Teknik- og Miljøforvaltningen 3. november 2017 Bilag 2 Høringsbrev Naboorientering efter planloven og partshøring efter forvaltningsloven Vi skriver til dig, fordi du er beboer, ejer, lejer eller repræsentant

Læs mere

Bilag 2 til TU den Ansøgning om solceller på Anders Nielsens Vej 25 og 29, Tapdrup

Bilag 2 til TU den Ansøgning om solceller på Anders Nielsens Vej 25 og 29, Tapdrup Bilag 2 til TU den 31-10-2012 Ansøgning om solceller på Anders Nielsens Vej 25 og 29, Tapdrup Ansøgningrne Forvaltningen har modtaget to ansøgninger fra ejerne af henholdsvis Anders Nielsens Vej 25 og

Læs mere

Antenner og master. - vejledning i administration af retningslinjer for opstilling af antennemaster m.m.

Antenner og master. - vejledning i administration af retningslinjer for opstilling af antennemaster m.m. Antenner og master - vejledning i administration af retningslinjer for opstilling af antennemaster m.m. 2012 Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling har i en fælles udmelding med KL i 2009 opfordret

Læs mere

Overordnet vejledning

Overordnet vejledning Byggeri 2014 Vejledningfor ukompliceret byggeri: Garager/carporte, udhuse og lign. Enfamiliehuse, tofamiliehuse med lodret etageskel og sommerhuse Avls- og driftsbygninger Visse industri- og lagerbygninger

Læs mere

byggetilladelse? byggetilladelse Hvornår skal jeg søge om Vejledning til ansøgning om

byggetilladelse? byggetilladelse Hvornår skal jeg søge om Vejledning til ansøgning om Marts 2018 Vejledning til ansøgning om byggetilladelse Går du med ideen om at opføre nyt byggeri, men mangler viden for at søge en byggetilladelse? Tænk sig! Et nyt hus med garage... Og kaffe på terrassen

Læs mere

Advokat Lars-Otto Hansen Søndergade 28, 1.sal 700 Horsens LANDZONETILLADELSE

Advokat Lars-Otto Hansen Søndergade 28, 1.sal 700 Horsens LANDZONETILLADELSE Advokat Lars-Otto Hansen Søndergade 28, 1.sal 700 Horsens LANDZONETILLADELSE Til fire tilbygninger til eksisterende sommerhus på ejendommen Præstehøjvej 3. Matr. nr.: 1 e, Ll. Lyngby By, Ll. Lyngby Du

Læs mere

Notat Dato: Vers. 3.1 Sagsnr.: 12/ Glostrup Kommunes retningslinjer for opsætning af solenergianlæg

Notat Dato: Vers. 3.1 Sagsnr.: 12/ Glostrup Kommunes retningslinjer for opsætning af solenergianlæg Center for It og Udvikling By, plan og erhverv Notat Dato: 26-09-2012 Vers. 3.1 Sagsnr.: 12/15769 Glostrup Kommunes retningslinjer for opsætning af solenergianlæg Indledning Retningslinjer for opsætning

Læs mere

Ydervægge opføres i træ, udvendig beklædt med Hardie Plank. Tag udføres med tagpap.

Ydervægge opføres i træ, udvendig beklædt med Hardie Plank. Tag udføres med tagpap. Plan og Kultur Peter Vestergaard Sigersted Rybergsvej 18 Sønderby 5631 Ebberup 19-06-2018 Sags id: 2018-0407 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver landzonetilladelse til opførelse af carport/udhus som

Læs mere

Dispensationer og afslag, samt nedrivningstilladelser med bevaringsværdi 4, som er behandlet i henhold til bemyndigelse fra Plan- og Boligudvalget

Dispensationer og afslag, samt nedrivningstilladelser med bevaringsværdi 4, som er behandlet i henhold til bemyndigelse fra Plan- og Boligudvalget Dispensationer og afslag, samt nedrivningstilladelser med bevaringsværdi 4, som er behandlet i henhold til bemyndigelse fra Plan- og Boligudvalget 1.+2. kvartal 2017 Sag nr. Adresse Sag vedrørende 17/1013

Læs mere

GODE TIPS FØR DU BYGGER 2. Carporte Garager Udhuse Overdækkede terrasser/arealer

GODE TIPS FØR DU BYGGER 2. Carporte Garager Udhuse Overdækkede terrasser/arealer GODE TIPS FØR DU BYGGER 2 Carporte Garager Udhuse Overdækkede terrasser/arealer Vejledning nr. 2 Februar 2005 Tjek hvilke bestemmelser der gælder Et godt sted at starte er, at undersøge om der på din ejendom

Læs mere

Vejledning 3. Sådan gør du, når du skal bygge... Byggeri hvor der skal søges byggetilladelse.

Vejledning 3. Sådan gør du, når du skal bygge... Byggeri hvor der skal søges byggetilladelse. Vejledning 3 Sådan gør du, når du skal bygge... Byggeri hvor der skal søges byggetilladelse. Enfamiliehus/parcelhus Rækkehus Udestuer Tilbygninger til ovenstående Ændre anvendelse af en bygning Byggeriet

Læs mere

Københavns Kommunes retningslinjer. Bilag 1 SAMMEN OM BYEN. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen

Københavns Kommunes retningslinjer. Bilag 1 SAMMEN OM BYEN. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen tagvindmøller Københavns Kommunes retningslinjer Bilag 1 Baggrund Københavns Kommunes klimaplan indeholder et fyrtårnsprojekt om at opstille vindmøller i København. Kommunens egen satsning retter sig mod

Læs mere

om byggetilladelse INFO april 2018

om byggetilladelse INFO april 2018 Guide til ansøgning om byggetilladelse 06042018 INFO Hvis du skal bygge et nyt enfamiliehus, et rækkehus, en tilbygning eller en udestue, samt småbygninger hvor det samlede areal overstiger 50 m² er det

Læs mere

BETALINGSVEDTÆGT BYGGESAGSBEHANDLING KOLDING KOMMUNE

BETALINGSVEDTÆGT BYGGESAGSBEHANDLING KOLDING KOMMUNE BYGGESAGSBEHANDLING Indhold Afsnit A Simple konstruktioner. Kategorien omfatter garager, carporte, udhuse og lignende mindre bygninger, dvs. bebyggelser omfattet af kap.1.3.1, stk. 1, nr. 1-2 og kap. 1.5,

Læs mere

Thisted kommune Teknisk forvaltning Kirkevej Hurup Thy

Thisted kommune Teknisk forvaltning Kirkevej Hurup Thy Thisted kommune Teknisk forvaltning Kirkevej 9 7760 Hurup Thy Modtaget dato Kommunens navn og adresse Thisted kommune Teknisk forvaltning Kirkevej 9 7760 Hurup Thy Ejendommen Vejnavn og husnummer Forbeholdt

Læs mere

Skal du bygge? Garage, carport, udhus, overdækning, drivhus og lignende bygninger TEAM

Skal du bygge? Garage, carport, udhus, overdækning, drivhus og lignende bygninger TEAM Skal du bygge? Garage, carport, udhus, overdækning, drivhus og lignende bygninger TEAM Hej! I denne vejledning kan du læse, hvilke bestemmelser der gælder, når du skal opføre garage, carport, udhus, drivhus,

Læs mere

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget Mødetidspunkt 22-08-2019 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Bygnings- og Arkitekturudvalget 22-08-2019 17:00

Læs mere

22-02-2013 12/66658. Jørn Rexen Thomsen Nørre Landevej 78 Kegnæs 6470 Sydals

22-02-2013 12/66658. Jørn Rexen Thomsen Nørre Landevej 78 Kegnæs 6470 Sydals 22-02-2013 12/66658 Jørn Rexen Thomsen Nørre Landevej 78 Kegnæs 6470 Sydals Landzonetilladelse samt dispensation fra lokalplan KE 10 til at opføre solceller på stativ på terræn på ejendommen matr.nr. 562v

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om Fanø Kommunes afslag på dispensation til opsætning af solceller på terræn på Kåvervej 19, 6720 Fanø

AFGØRELSE i klagesag om Fanø Kommunes afslag på dispensation til opsætning af solceller på terræn på Kåvervej 19, 6720 Fanø 20. december 2017 Sagsnr. NMK-33-04176 KlageID: 189245 SAL AFGØRELSE i klagesag om Fanø Kommunes afslag på dispensation til opsætning af solceller på terræn på Kåvervej 19, 6720 Fanø Fanø Kommune har den

Læs mere

Carport, garage, udhus eller terrasseoverdækning

Carport, garage, udhus eller terrasseoverdækning Carport, garage, udhus eller terrasseoverdækning Carport, garage, udhus eller terrasseoverdækning Skal du opføre en carport, garage, udhus eller terrasseoverdækning, er der en række regler og forhold,

Læs mere

Dispensationer og afslag, samt nedrivningstilladelser med bevaringsværdi 4, som er behandlet i henhold til bemyndigelse fra Plan- og Boligudvalget

Dispensationer og afslag, samt nedrivningstilladelser med bevaringsværdi 4, som er behandlet i henhold til bemyndigelse fra Plan- og Boligudvalget Dispensationer og afslag, samt nedrivningstilladelser med bevaringsværdi 4, som er behandlet i henhold til bemyndigelse fra Plan- og Boligudvalget 1.+2. kvartal 2018 Sag nr. Adresse Sag vedrørende 17/19087

Læs mere

27-10-2014 14/7155. Frede Schmidt Arnkilsøre 13 6400 Sønderborg frede@afrugt.dk

27-10-2014 14/7155. Frede Schmidt Arnkilsøre 13 6400 Sønderborg frede@afrugt.dk 27-10-2014 14/7155 Frede Schmidt Arnkilsøre 13 6400 Sønderborg frede@afrugt.dk Lovliggørende landzonetilladelse til tilbygninger mv. på ejendommen matr.nr. 111 Kær, Ulkebøl, der ligger på Arnkilsøre 13,

Læs mere

Om- og Tilbygningsbestemmelser

Om- og Tilbygningsbestemmelser Om- og Tilbygningsbestemmelser Går du med overvejelser om at ombygge eller tilbygge, og er du i den forbindelse i tvivl om hvad du må, og ikke må? Så er dette siden for dig. Om- og tilbygningsbestemmelser

Læs mere

Vejledning 4. Sådan gør du, når du skal bygge... Sommerhus Tilbygning til sommerhus Gæstehus

Vejledning 4. Sådan gør du, når du skal bygge... Sommerhus Tilbygning til sommerhus Gæstehus Vejledning 4 Sådan gør du, når du skal bygge... Sommerhus Tilbygning til sommerhus Gæstehus Byggeriet kræver byggetilladelse. Det skal overholde gældende krav i henhold til BR 10 Der kan være andre bestemmelser

Læs mere

Lovgivningens rammer, muligheder og begrænsninger for undersøgelser og dokumentation af nedrivningstruede bygninger fra Renæssance og Nyere Tid

Lovgivningens rammer, muligheder og begrænsninger for undersøgelser og dokumentation af nedrivningstruede bygninger fra Renæssance og Nyere Tid Lovgivningens rammer, muligheder og begrænsninger for undersøgelser og dokumentation af nedrivningstruede bygninger fra Renæssance og Nyere Tid Henrik Jarl Hansen, Kulturarvsstyrelsen 1 Retsgrundlaget

Læs mere

I henhold til Planlovens 35 meddeles der herved landzonetilladelse til, som ansøgt,

I henhold til Planlovens 35 meddeles der herved landzonetilladelse til, som ansøgt, Kultur, Miljø & Erhverv Byg Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 7376 7676 Dato: 28. januar 2019 Sagsnr.: 18/35684 Ejendomsnr.: 403 Kontakt: Lis Bækkelund Lerche Direkte tlf.: 73 76 75 35 E-Mail: lbaekk@aabenraa.dk

Læs mere

STRUER KOMMUNE AUGUST 2007 VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN TILKNYTTET LOKALPLAN NR. 283 FOR ET BOLIGOMRÅDE SYD FOR DRØWTEN

STRUER KOMMUNE AUGUST 2007 VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN TILKNYTTET LOKALPLAN NR. 283 FOR ET BOLIGOMRÅDE SYD FOR DRØWTEN STRUER KOMMUNE AUGUST 2007 VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN TILKNYTTET LOKALPLAN NR. 283 FOR ET BOLIGOMRÅDE SYD FOR DRØWTEN INDHOLD INDHOLD 1 INDLEDNING 5 2 LOKALPLANENS BESTEMMELSER

Læs mere

Skal du bygge? Enfamiliehuse og sommerhuse samt om- og tilbygning hertil

Skal du bygge? Enfamiliehuse og sommerhuse samt om- og tilbygning hertil Skal du bygge? Enfamiliehuse og sommerhuse samt om- og tilbygning hertil Kære borger Vi har lavet en vejledning, så du kan se, hvilke bestemmelser og ansøgningsprocedurer der gælder, når du skal bygge

Læs mere

Indstilling. Orientering om afgørelser i april kvartal 2006. Til Århus Byråd. Teknik og Miljø. Den 15. februar 2007. Århus Kommune

Indstilling. Orientering om afgørelser i april kvartal 2006. Til Århus Byråd. Teknik og Miljø. Den 15. februar 2007. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd Teknik og Miljø Den 15. februar 2007 Orientering om afgørelser i april kvartal 2006 Århus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø 1. Resume Absalonsgade 25, Århus C,

Læs mere

Opsætning af solenergianlæg

Opsætning af solenergianlæg Retningslinjer for Opsætning af solenergianlæg GLOSTRUP KOMMUNE December 2012 1 Retningslinjer for opsætning af solenergianlæg INDHOLD INDSATSOMRÅDE PLANGRUNDLAGET 8 Hvad betyder lokalplanerne: RETNINGSLINJER

Læs mere

VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN

VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN Indholdsfortegnelse Lokalplaneksempler...7 Baggrunden for bestemmelserne...9 Bebyggelsens udformning...10 Bolig med forskudte etager...11 Indledning

Læs mere

26 dages. 54 dage Ejerne af Hørhusene 52 informerer naboen om byggeprojektet og fremviser tegninger. 2 dage

26 dages. 54 dage Ejerne af Hørhusene 52 informerer naboen om byggeprojektet og fremviser tegninger. 2 dage 1 dag 7 dage 2 dage 2 dage 54 dage 26 dages Byggesagsforløb for Hørhusene 52 - byggesag nr. 299603 2017.11.21 Ansøgning om byggetilladelse indsendes til Roskilde kommunes byggesagsafdeling 2017.11.29 Byggesag

Læs mere

Dispensation fra Lokalplan 4.07 (Bytoften, Gjøl), 3.1 til udstykning af tre parcelhusgrunde.

Dispensation fra Lokalplan 4.07 (Bytoften, Gjøl), 3.1 til udstykning af tre parcelhusgrunde. Holmsø Huset A/S Håndværkervej 7 9690 Fjerritslev Plan Lundbakvej 5, Pandrup Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kathrine Brix Mørk Direkte 7257 7644 ktm@jammerbugt.dk

Læs mere

Notatet indeholder et resumé af de bemærkninger der er indkommet i naboorienteringen i forbindelse med ansøgning om dispensation fra lokalplan 32.

Notatet indeholder et resumé af de bemærkninger der er indkommet i naboorienteringen i forbindelse med ansøgning om dispensation fra lokalplan 32. NOTAT - Indkomne bemærkninger til ansøgning om dispensation til opførelse af bolig, dalgade 34 Teknik & Miljø 9. januar 2019 Sags-ID: 18/6147 Sagsbehandler: Helle Aarre Notatet indeholder et resumé af

Læs mere

SKAL DU BYGGE? Odense Kommune Byggesag. Enfamiliehuse, dobbelthuse med lodret lejlighedsskel, sommerhuse, samt om- og tilbygninger hertil.

SKAL DU BYGGE? Odense Kommune Byggesag. Enfamiliehuse, dobbelthuse med lodret lejlighedsskel, sommerhuse, samt om- og tilbygninger hertil. SKAL DU BYGGE? Enfamiliehuse, dobbelthuse med lodret lejlighedsskel, sommerhuse, samt om- og tilbygninger hertil teknologi- Odense Kommune Byggesag Kære borger Vi har lavet en vejledning, så du kan se,

Læs mere

Landzonetilladelse Dispensation fra lokalplan Planloven

Landzonetilladelse Dispensation fra lokalplan Planloven Ole Møller Buch Nannasvej 1B 4060 Kirke Såby Lejre Kommune Center for Byg & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø Tlf. 46 46 46 46 www.lejre.dk Sagsbehandler: Chila Yunai Tlf. direkte: 4646 4939 E-mail: chyu@lejre.dk

Læs mere

Klage skal være indgået til Jammerbugt Kommune senest den 20. november 2013 kl. 15:30.

Klage skal være indgået til Jammerbugt Kommune senest den 20. november 2013 kl. 15:30. Vandforsyningen Brovst og Omegn Fyrrebakken 6 9460 Brovst Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Iben Hammeleff Direkte 7257 7323 ibh@jammerbugt.dk

Læs mere

Byggeprojekt på ejendommen beliggende Hjerting Strandvej

Byggeprojekt på ejendommen beliggende Hjerting Strandvej Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 24. januar 2011 Sagsbehandler Merete Holme Nielsen Telefon direkte 76 16 13 27 Sagsid 2010-18461 Notat, bilag 1 Byggeprojekt på ejendommen beliggende Hjerting Strandvej

Læs mere

C.F. Richs Vej 60 - Skema over høringssvar i forbindelse med naboorientering juli 2015 Høringssvar kort refereret fordelt på emner

C.F. Richs Vej 60 - Skema over høringssvar i forbindelse med naboorientering juli 2015 Høringssvar kort refereret fordelt på emner Nr. C.F. Richs Vej 60 - Skema over høringssvar i forbindelse med naboorientering juli 2015 Høringssvar kort refereret fordelt på emner Ansøgers kommentar til høringssvar: De fleste indsigelser går på følgende

Læs mere

Gode råd inden du opsætter Solenergianlæg

Gode råd inden du opsætter Solenergianlæg Gode råd inden du opsætter Solenergianlæg 3 4 5 6 7 9 10 11 14 18 24 25 Indhold: Først.. Hvad er et solenergianlæg? Generelt Tænk på naboerne Når lokalplanen siger... Byggeloven og brand Bygnings- og Boligregisteret

Læs mere

Mini- og husstandsmøller i Danmark

Mini- og husstandsmøller i Danmark Mini- og husstandsmøller i Danmark Kommunernes planlægning, regler og godkendelser Indlæg ved Kristian Ditlev Frische Vindmøllesekretariatet - Miljøministeriet De tre central love: Byggeloven Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Forespørgsel 1 - ønske om renovering af bygning samt opførelse af 5 nye boliger.

Forespørgsel 1 - ønske om renovering af bygning samt opførelse af 5 nye boliger. Notat vedr. Marsk Billesvej 10 i Brobyværk (udarbejdet af By, Land og Kultur) Forespørgsel 1 - ønske om renovering af bygning samt opførelse af 5 nye boliger. Der forespørges om muligheden for indretning

Læs mere

Reviderede retningslinjer for altaner og tagterrasser

Reviderede retningslinjer for altaner og tagterrasser Ny tekst er markeret med blåt Slettet tekst er gennemstreget BILAG 1 Reviderede retningslinjer for altaner og tagterrasser Lys og luft til alle Københavns Kommune ønsker at fremme mulighederne for at etablere

Læs mere

Bebyggelsesprocent. By- og Miljøområdet vurderer, at der er tale om en udskiftning af en tagetage til en ny etage.

Bebyggelsesprocent. By- og Miljøområdet vurderer, at der er tale om en udskiftning af en tagetage til en ny etage. Godthåbsvej 26-28 - Skema over indsigelser Antal Indsigelserne kort refereret Ansøgers kommentar til indsigelser. By- og Miljøområdet har følgende bemærkninger til indsigelserne 18 Bebyggelsesprocent -

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Faxe Kommunes dispensation fra områdets lokalplan til at opføre et sommerhus på 40 m 2 på ejendommen Rosendalvænget 27

AFGØRELSE i sag om Faxe Kommunes dispensation fra områdets lokalplan til at opføre et sommerhus på 40 m 2 på ejendommen Rosendalvænget 27 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 08. juli 2015 J.nr.: NMK-33-02901 KlageID: 63500 og 66444 Ref.: SSC/LOBOR AFGØRELSE i sag om Faxe Kommunes dispensation

Læs mere

Vejledning 2. Sådan gør du, når du skal bygge... Byggeri der skal anmeldes:

Vejledning 2. Sådan gør du, når du skal bygge... Byggeri der skal anmeldes: Vejledning 2 Sådan gør du, når du skal bygge... Byggeri der skal anmeldes: Nedrive et parcelhus Carport og garage på mellem 35m² og 50m² Overdækket terrasse på mellem 35m² og 50m² Udhus, drivhus og lignende

Læs mere

Byggeri 2011. Bestemmelser i BR10. Lokalplaner, byplanvedtægter. tinglyste deklarationer. Vejledning 7. Sådan søger du, hvis der er afvigelser fra...

Byggeri 2011. Bestemmelser i BR10. Lokalplaner, byplanvedtægter. tinglyste deklarationer. Vejledning 7. Sådan søger du, hvis der er afvigelser fra... Byggeri 2011 Bestemmelser i BR10 Lokalplaner, byplanvedtægter og andre tinglyste deklarationer Vejledning 7 Sådan søger du, hvis der er afvigelser fra... BR10 Byggeretten De bebyggelsesregulerende bestemmelser

Læs mere

Naturstyrelsens vejledende udtalelse om opsætning af solenergianlæg

Naturstyrelsens vejledende udtalelse om opsætning af solenergianlæg NOTAT Tværgående Planlægning J. nr. NST-108-00296 Ref. anrap Juni 2013 Naturstyrelsens vejledende udtalelse om opsætning af solenergianlæg Naturstyrelsens vejledende udtalelse om opsætning af solenergianlæg

Læs mere

Supplerende materiale til sagen nødvendig

Supplerende materiale til sagen nødvendig Center for Teknik Ådalsparkvej 2, 2970 Hørsholm Oliver Alexander Brennecke Grundahl Niels Hemmingsensgade 42 1153 København K oliver@oga.dk Kontakt Jens Janum Byggesagsbehandler Direkte tlf. 4849 2478

Læs mere

Retningslinjer for altaner og tagterrasser

Retningslinjer for altaner og tagterrasser BILAG 1 Retningslinjer for altaner og tagterrasser Lys og luft til alle Københavns Kommune ønsker at fremme mulighederne for at etablere altaner og tagterrasser i eksisterende bygninger og tilstræber,

Læs mere

Eksisterende hækbeplantning mod nord og vest skal bevares på en sådan måde, at beplantningen stadig har en afskærmende effekt.

Eksisterende hækbeplantning mod nord og vest skal bevares på en sådan måde, at beplantningen stadig har en afskærmende effekt. Lars Michal Larsen Krogen 2 6440 Augustenborg Landzonetilladelse til at etablere solcelleanlæg på stativ på terræn på ejendommen matr.nr. 19 Asserballe Ejerlav, Asserballe, der ligger på Krogen 2, 6440

Læs mere

Vejledning om byggesager. Inden du bygger BORNHOLMS. Teknik & Miljø

Vejledning om byggesager. Inden du bygger BORNHOLMS. Teknik & Miljø Vejledning om byggesager Inden du bygger BORNHOLMS R E G I O N S K O M M U N E Teknik & Miljø Forord Denne vejledning er lavet for at hjælpe dig til at komme godt igennem dit byggeprojekt. Der er en del

Læs mere

Anmeldeordning for husdyrbrug 25. Halmlade, maskinhus, malkeanlæg/stald eller korn/foderlager

Anmeldeordning for husdyrbrug 25. Halmlade, maskinhus, malkeanlæg/stald eller korn/foderlager Anmeldeordning for husdyrbrug 25. Halmlade, maskinhus, malkeanlæg/stald eller korn/foderlager Navn Adresse og e-post Telefonnr. Anmelder Troels Hansen Krengerupvej 84, 5690 Tommerup Ejer/ejere Troels Hansen

Læs mere

Ansøgning om lovliggørelse af bygninger via hjemmesiden Byg og Miljø

Ansøgning om lovliggørelse af bygninger via hjemmesiden Byg og Miljø Vejledning om lovliggørelse af byggeri Ansøgning om lovliggørelse af bygninger via hjemmesiden Byg og Miljø Dette er en kort vejledning til dig, der skal søge om lovliggørende tilladelse til allerede opført

Læs mere

Bemærkninger og ændringsforslag til Forslag til Lokalplan Nr. Dato Fra Bemærkning Kommentarer Ændringer i lokalplan

Bemærkninger og ændringsforslag til Forslag til Lokalplan Nr. Dato Fra Bemærkning Kommentarer Ændringer i lokalplan Bemærkninger og ændringsforslag til Forslag til Lokalplan 19-014 Nr. Dato Fra Bemærkning Kommentarer Ændringer i lokalplan 1 3/7-18 Lise Lybæk og Michael Knudsen 1) Ønsker at deres ejendom ikke medtages

Læs mere

Antennevejledning. Opsætning af master og antenneanlæg i Aarhus Kommune

Antennevejledning. Opsætning af master og antenneanlæg i Aarhus Kommune Antennevejledning Opsætning af master og antenneanlæg i Aarhus Kommune Planlægning og Byggeri, Teknik og Miljø Aarhus Kommune 2011 VEJLEDNING Opsætning af master og antenneanlæg i Aarhus Kommune FORMÅL

Læs mere

Landzonetilladelse Planloven

Landzonetilladelse Planloven Dansence Kallerup Bakkevej 5 4400 Kalundborg Att.: SørenJensen Lejre Kommune Center for Byg & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø Tlf. 46 46 46 46 www.lejre.dk Sagsbehandler: Chila Yunai Tlf. direkte: 4646

Læs mere

MINDRE VINDMØLLER (HUSSTANDS-, MINI- OG MIKROVINDMØLLER) TILLÆG TIL KOMMUNEPLAN

MINDRE VINDMØLLER (HUSSTANDS-, MINI- OG MIKROVINDMØLLER) TILLÆG TIL KOMMUNEPLAN KOMMUNEPLAN TILLÆG NR. 12 MINDRE VINDMØLLER (HUSSTANDS-, MINI- OG MIKROVINDMØLLER) TILLÆG TIL KOMMUNEPLAN 2009-2021 GULDBORGSUND KOMMUNE OKTOBER 2011 REDEGØRELSE BAGGRUND Jf. Guldborgsund Kommunes klimaplan

Læs mere

AFGØRELSE i sag om dispensation til at opføre et hus med lavere taghældning end forudsat i lokalplanen på Gåsemurevej 8 i Stevns Kommune

AFGØRELSE i sag om dispensation til at opføre et hus med lavere taghældning end forudsat i lokalplanen på Gåsemurevej 8 i Stevns Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 20. marts 2014 J.nr.: NMK-33-02145 Ref.: KAGRA AFGØRELSE i sag om dispensation til at opføre et hus med lavere taghældning

Læs mere

Afgørelserne bortfalder helt eller delvist, hvis de ikke er udnyttet senest 2 år efter at de er meddelt.

Afgørelserne bortfalder helt eller delvist, hvis de ikke er udnyttet senest 2 år efter at de er meddelt. GÅRDEJER JENS JØRGEN JENSEN Volstrupvej 11 8920 Randers NV Miljø og Teknik Miljø natur og landbrug Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 Direkte 89151507 kristian.arnborg.nielsen@randers.dk

Læs mere

Byggeprojekt på ejendommen beliggende Hjerting Strandvej

Byggeprojekt på ejendommen beliggende Hjerting Strandvej Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 24. januar 2011 Sagsbehandler Merete Holme Nielsen Telefon direkte 76 16 13 27 Sagsid 2010-18461 Notat, bilag 1 Byggeprojekt på ejendommen beliggende Hjerting Strandvej

Læs mere

Vejledning 3. Tegningseksempler/materiale til byggesagen når du vil bygge for eksempel: Carport. Garage. Nedrivning. Overdækket terrasse.

Vejledning 3. Tegningseksempler/materiale til byggesagen når du vil bygge for eksempel: Carport. Garage. Nedrivning. Overdækket terrasse. Teknik og Miljø Vejledning 3 Tegningseksempler/materiale til byggesagen når du vil bygge for eksempel: Carport Garage Nedrivning Overdækket terrasse Udhus Drivhus og lignende Slagelse Kommune Teknik og

Læs mere

GODE TIPS FØR DU BYGGER 1

GODE TIPS FØR DU BYGGER 1 GODE TIPS FØR DU BYGGER 1 Enfamiliehuse, række- og kædehuse Tilbygninger til eksisterende huse Udestuer, herunder overdækkede terrasser der lukkes Ombygninger med udvidelse af etagearealet Ændret anvendelse

Læs mere

Bilag 5 - Forvaltningens bemærkninger til indsigelserne. Sagsnr

Bilag 5 - Forvaltningens bemærkninger til indsigelserne. Sagsnr NOTAT Bilag 5 - Forvaltningens bemærkninger til indsigelserne Forvaltningen har modtaget to indsigelser mod byggeprojektet på Knuthenborgvej 11 fra henholdsvis naboerne og lokaludvalget. På baggrund af

Læs mere

Det ansøgte byggeri bliver opført med murede og vandskurede vægge malet hvide. Taget tækkes med mat-glaserede tagsten.

Det ansøgte byggeri bliver opført med murede og vandskurede vægge malet hvide. Taget tækkes med mat-glaserede tagsten. Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Benedikte Lyshøj Dir: +4579755622 Mob: +4524758581 e-mail: Benedikte.Lyshoj @Hedensted.dk Sagsnr. 01.03.03-P19-165-17 10.10.2017 Landzonetilladelse Der meddeles tilladelse

Læs mere