Tulstrup sogn JEG HAR ALDRIG DELTAGET I EN TYSK GUDSTJENESTE. 13. årgang nr. 3 April 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tulstrup sogn JEG HAR ALDRIG DELTAGET I EN TYSK GUDSTJENESTE. 13. årgang nr. 3 April 2011"

Transkript

1 Til samtlige husstande i Tulstrup sogn Tulstrup sogn 13. årgang nr. 3 April 2011 JEG HAR ALDRIG DELTAGET I EN TYSK GUDSTJENESTE Af Kirsten Lund, Tørring Jeg er vokset op i Sydslesvig ca. 20 km vest for Flensborg, på en gård midt mellem to mindre landsbyer; Valsbøl og Skovlund (Wallsbüll og Schafflund på tysk). Et sted hvor man ikke sådan lige kom forbi uden at have et ærinde. Da min mor flyttede dertil i 1958 fra Ingerslev ved Århus, førte kun to hjulspor ud til hendes drømmeprins; min far, der er født og opvokset på gården. Her bor de stadig og er en aktiv del af det danske liv i Sydslesvig. Jeg er født i 1961 og blev døbt i den danske kirke i Valsbøl af den daværende præst Hans Fink. Hans Fink blev sidenhen

2 2 Valsbølhus, der rummer Valsbøl danske skole og kirkesal biskop i Roskilde fra og jeg har altid været meget stolt af at være blevet døbt af en biskop! At jeg så havde fødselsdag samme dag som Kong Frederik den niende, gjorde ikke min barndom ringere. INDHOLDSFORTEGNELSE Jeg har aldrig deltaget i en tysk gudstjeneste..... side 1 Bidt af tidens tand... side 5 Børnestavning... side 7 Årets konfirmander... side 9 Sogneindsamling... side 10 Liv i kirken og stenskulptur side 11 Tulstrup kirke... side 12 Forsidetegning: Jens Råby Den danske kirke i Valsbøl, er som mange andre danske kirker i Sydslesvig ikke en kirkebygning, men et klasselokale i den danske skole, der om søndagen bygges om til kirkelokale. Da jeg var barn befandt kirken sig i et indbygget skab i de stores klasse. Til daglig var det skolestue for de store elever og om søndagen blev der tryllet; altertavle, kandelabre, knæfald, prædikestol og elorgel kom frem og forvandlede skole til kirke. Det var der ingen af os børn, der fandt bemærkelsesværdigt. Sådan var det jo bare, og vi kendte ikke til andet.

3 3 Den danske kirkesal i Valsbøl er blevet restaureret i 2003 og står nu med en smuk stationær indretning klar til menighedens brug. Det var et meget lille og nært samfund. Min moster var organist, alle de andre kirkegængere var enten familie eller bekendte. Da jeg begyndte i 1. klasse var der kun to andre elever, der startede samtidig med mig og på hele skolen var vi børn. Da jeg blev konfirmeret gik jeg på Duborg-skolen i Flensborg, men blev konfirmeret i Valsbøl danske kirke af præst Martin Salomonsen sammen med én anden dreng. Den tyske kirkebygning med kirkegård ligger blot 100 meter fra den danske kirke i Valsbøl. Ved begravelser benytter de danske sydslesvigere sig også af den tyske kirke og kirkegård. Min bedstefar, og flere fra min fars slægt, ligger således begravet på denne kirkegård selvom de er danske. Første og eneste gang jeg har været i denne tyske kirke, var da min bedstefar blev begravet i 1987 og jeg må indrømme, at jeg stadig aldrig har deltaget i en tysk gudstjeneste. Den tyske kirke i Valsbøl, (Die Christophorus-Kirche in Wallsbüll) er en tidlig romansk stenkirke fra det 12. århundrede. Vi var meget danske dengang. Jeg kunne gå i skole og gymnasium, gå til gymnastik og sport, deltage i kultur- og foreningsliv og næsten føre en udelukkende

4 4 dansk-sproget tilværelse. Ja, jeg vidste knap, hvilke børn naboerne havde, da de jo gik i tysk skole og kørte i en anden skolebus end vi fire søskende og de andre danske skoleelever i området. Der bliver stadig levet en meget dansk tilværelse i Sydslesvig på sin helt egen sydslesvigske måde, men jeg oplever også, at åbenheden både fra dansk og tysk side er mærkbart forøget til glæde for alle parter. I Sydslesvig, der strækker sig fra grænsen mod Danmark i nord til Ejderen i syd, findes 35 danske menigheder markeret på kortet. FAKTA: Valsbøl danske kirke er en af de 35 danske menigheder i Sydslesvig fordelt over 22 pastorater med 24 præster, som alle er en del af Dansk Kirke i Sydslesvig (DKS). Dansk Kirke i Sydslesvig virker i tilslutning til "Danske Sømands- og Udlandskirker" (DSUK) og er en del af det danske mindretalsarbejde i Sydslesvig. DKS har ca stemmeberettigede medlemmer. Der er ca kirkegængere til årligt ca gudstjenester. Læs mere her:

5 5 BIDT AF TIDENS TAND Af Knudåge Knudsen, Ry Urets minutlyd vuggede imod ham som på havets evighedsgænge (fra Harald Kiddes roman Helten) som jeg læste engang. Jeg skrev da en lap papir, som nu ligger på mit skrivebord, hvorpå der står Jeg hører urets minutlyd vuggende imod mig, som havets evighedsgænge. Når jeg går ned på min bådebro ved Knudsø og sætter mig på bænken, ser og lytter til småbølgernes klukken mod bredden, så rinder den førnævnte linie mig i hu. Jeg mærker evigheden i bølgernes pulsslag og tænker på, at det har lydt sådan i tusinde år. Så må jeg med Jeppe Åkjær sige: Din egen dag er kort, men slægtens lang; læg øret ydmygt til dens rod forneden: Årtusinde toner op i gråd og sang Mens toppen suser imod evigheden! Men hvad er tid? Ja det at måle tid er noget mennesker har fundet på. Man har vel bestemt, at så og så mange hjerteslag til et minut, time o.s.v. Men ordet tid bruges til daglig i en masse sætninger, så det er noget væsentlig for os. Vi siger feks.: Har du tid? og mener dermed, vil du bruge lidt af din tid til det og det. Det er som alt sættes i forhold til resten af ens levetid. Vi siger også, vi tager os tid og kapper så en bid af resten af vor tid med tidens tand. Man hører tit folk sige: Når vi nu holder op med at arbejde, får vi tid til alt det vi gerne har villet, men ikke har haft tid til. Det har jeg også selv sagt. Hvad så? Får vi så udrettet det, vi gerne ville? Ikke jeg, dagene er ligesom krympet, der er for lidt forslag i tiden, den løber fra mig, mon jeg spilder tiden? Men der skal jo også være lidt til kommende pensionister at lave!

6 6 I prædikerens bog i Det Gamle Testamente står at læse: Alting har en tid, for alt hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid til at dø En tid til at plante, en tid til at rydde En tid til at slå ihjel, en tid til at helbrede En tid til at rive ned, en tid til at bygge op En tid til at græde, en tid til at le En tid til at holde klage, en tid til at danse. Derfor med Piet Heins ord: Husk at leve mens du gør det Husk at elske mens du tør det Det er ved at blive koldt at sidde på bænken, bølgerne ruller stadig imod mig og smisker mod bropælene. Jeg rejser mig og går hjem, det er vist kaffetid. Mens jeg går, nynner jeg på Ingemanns salme: Tider skal komme, tider skal henrulle Slægt skal følge slægters gang; aldrig forstummer, tonen fra Himlen. I sjælens glade pilgrimsang.

7 7 BØRNESTAVNING Tekst: Lone Diget, dansklærer i 1. klasse. På Knudsøskolen har det i flere år været praksis, at børnene i indskolingen benytter børnestavning. Det er efterhånden mange år siden, at skolen startede med at gøre brug af en stavepædagogik, der bygger på sprogforsker Jørgen Frosts teorier om børns staveudvikling og hjerneforsker Kjeld Fredens tanker om læring. Hvad er børnestavning? Børnestavningen tager udgangspunkt i det enkelte barns forudsætninger. Inden pædagogikken igangsættes aftales med børnene og forældrene spillereglerne for børnestavningen: - At børnene ikke skal tænke på at stave rigtigt, som voksne. - At børnene med det samme kan skrive alt, hvad de har lyst til. - At der ikke er noget der hedder stavefejl. - At børnene bare skal skrive de lyde, de kan høre eller kender i forvejen. - At man ikke behøver at kunne læse det hele med det samme, det kommer efterhånden. - At det er den hurtigste måde at lære at voksenstave på. Børnene i min 1. klasse ved altså godt, at det er tilladt at skrive lige præcis de bogstaver, de har lyst til at skrive. Eneste krav fra min side er, at de lytter godt efter inden de skriver. Hvilke lyde kan du høre? Kan du høre bare nogle af lydene? Og er de usikre på noget, er det også tilladt at skrive krimskrams/ kruseduller, bare de selv ved, hvad der står. Men ofte oplever vi voksne, at det er meget nemt at læse, hvad børnene skriver. Se eksemplet på næste side skrevet af Nanna i 1. klasse. Hvorfor bruge børnestavning? Vores erfaring viser, at børnene bliver meget mere motiverede

8 8 for at skrive, når der ingen krav om korrekt stavning er. Skriveblokeringen forsvinder og børnene har nemt ved at skrive små historier. En anden erfaring viser, at børnene hurtigere bliver sikre i retskrivning. De har ingen problemer med at gå fra børnestavning til voksenstavning. Tværtimod oplever vi det som meget nemmere. Lærerne benytter hele tiden voksenstavning på tavlen og i læsebøgerne møder børnene også voksenstavning, men det er ingen hindring, børnene har en fantastisk evne til at kunne kapere begge dele. De kan sagtens rumme både deres egen børnestavning og voksenstavningen. Også når vi i slutningen af 3. kl. og starten af 4. kl. går mere og mere over til retskrivning, mere grammatik og diktater. Når eleverne børnestaver og dermed hjernemæssigt aktivt forholder sig til det at danne skriftsprog, viser erfaringerne, at det også har en meget positiv effekt på børnenes læsning. Og da hvert barn skriver på eget udviklingsniveau er det med til at gøre undervisningsdifferentieringen fuldstændig.

9 9 BEDEDAG DEN 20. MAJ 2011 KL KONFIRMERES I TULSTRUP KIRKE Ingrid Zoëga Andreasen, Ringvej 3, Alling 8680 Ry Sissel Bjørnvig Bjerregaard, Tulstrupvej 10, 8680 Ry Andreas Kjærulff Davidsen, Ravnsøvej 24, 8680 Ry Lærke Sofie Calvillo Enevoldsen, Bodalsvej 3, 8680 Ry Bjarke Kühnell Feddersen, Moselunden 12E, 8680 Ry Bo Skou Jensen, Skæphøj 7, 8680 Ry Charlotte Bruun Nielsen, Oudalsvej 7, 8680 Ry Astrid Sangill, Silkeborgvej 63, Alling, 8680 Ry Glædelig påske og pinse med. Tulstrup sogn udkommer igen med masser af nyt fra sognet midt i juni!

10 10 TAK FOR INDSATSEN Søndag den 13. marts drog 6 indsamlere gennem Tulstrup sogn for at samle ind til Folkekirkens Nødhjælp ,25 kr. kom der i kassen. Et flot resultat som bidrager til at mindske sult hos de fattigste i verden. For at sætte både indsamlere og giveres indsats i perspektiv følger her lidt tal: SOGN INDSAMLET INDBYGGERE MEDLEMMER AF FOLKEKIRKEN INDSAMLERE Tulstrup 8333,25 kr Kr. pr... 10,82 kr. 12,15 kr. 1388,88 kr. Alling 3560,00 kr Kr. pr... 13,48 kr. 16, 41 kr. 712,00 kr. Ry ,25 kr Kr. pr... 5,46 kr. 6,35 kr. 605,09 kr. Gl. Rye 8971,25 kr Kr. pr... 4,71 kr. 5,55 kr. 224,28 kr. Summa summarum: et flot resultat, som vi gerne vil takke både indsamlere og givere for! På hjemmesiden er landets samlede resultat opgjort kommunevis.

11 11 LIV I KIRKEN OG STENSKULPTUR TIL KIRKEGÅRDEN Overskriften siger noget om, hvad menighedsrådet er optaget af: at skabe liv i kirken i smukke omgivelser. Liv i kirken er der skabt udover det sædvanlige den seneste tid gennem musikgudstjenesterne med Bob Dylan og Beatles musik, børnegudstjeneste med tekst og musik af Sigurd Barrett, og senest børne- og familiegudstjeneste med minikonfirmander. Alt sammen vellykkede arrangementer som menighedsrådet glæder sig over tiltrækker mange mennesker. Stenskulptur til kirkegården. Sognet har fået doneret en smuk sten af skulptør Per Møller, som er født og opvokset på Tulstrup Vestergård og nu bor i Levring. Han har tidligere doneret sten til Sminge, Kjellerup og Ans kirkegårde. Vi ser frem til at finde en velegnet placering af den nye stenskulptur i løbet af forår og sommer. Forskønnelsen og kunsten til altertavlen er også på vej. Vi håber at modtage bidrag fra lokale kunstnere inden påske. Menighedsrådet har derudover netop gennemgået og godkendt regnskabet for 2010, som ser rigtig fornuftigt ud. I maj er budget for 2012 på dagsordenen. Kirsten Lund

12 12 TULSTRUP KIRKE Siden sidst - Sognepræst Erik Bredmose Simonsen Præstebakken Ry Tlf ebs@km.dk Graver: Barry Leonard Tlf Træffes ved kirken fredag kl Kirkeværge: Grethe Jensen tlf.: Menighedsrådsformand: Jens Peter Møller tlf.: Tulstrup kirkes hjemmeside: (fra 1/5-11) Dødsfald i sognet og begravede/bisatte fra Tulstrup kirke Betty Skov, Plejehjemmet Søkilde Hermann Hermansen, Plejehjemmet Søkilde Orla Bak-Pedersen, Ry Døbt i Tulstrup kirke Ida Svenningsen, Randersvej Viet i Tulstrup kirke Matilde Weigelt Nielsen og Lauge Szlavik Gunge, Aalborg Redaktionen af Tulstrup sogn Kirsten Lund (ansv.) Tulstrupvej 16, 8680 Ry tlf kirsten.lund@fiberpost.dk Birthe og Per Andersen, Kamillevej 6, 8680 Ry tlf: birthe-per@vip.cybercity.dk Tulstrup sogn udgives af Tulstrup menighedsråd. Omdeles til alle husstande i Tulstrup sogn 6 gange årligt: februar - april - juni - august (kirkeblad) - oktober - december. Tryk: Grafisk Indtryk, tlf Stof til næste blad modtages gerne - senest d. 20. maj 2011

Tulstrup sogn LIV OG OPVÆKST I JAUNGYDE. 16. årgang nr. 1 December 2013. Tekst: Kirsten Lund

Tulstrup sogn LIV OG OPVÆKST I JAUNGYDE. 16. årgang nr. 1 December 2013. Tekst: Kirsten Lund Til samtlige husstande i Tulstrup sogn Tulstrup sogn 16. årgang nr. 1 December 2013 LIV OG OPVÆKST I JAUNGYDE Tekst: Kirsten Lund Hvordan var det at vokse op i Jaungyde, spørger jeg Anna Marie Højvang

Læs mere

Tulstrup sogn PÅ SKATTEJAGT VED TULSTRUP KIRKE. 16. årgang nr. 4 September 2014

Tulstrup sogn PÅ SKATTEJAGT VED TULSTRUP KIRKE. 16. årgang nr. 4 September 2014 Til samtlige husstande i Tulstrup sogn Tulstrup sogn 16. årgang nr. 4 September 2014 PÅ SKATTEJAGT VED TULSTRUP KIRKE Tekst: Kirsten Lund Jeg har fundet min første geocache! Mellem bygerne en regnfuld

Læs mere

Tulstrup sogn HVORDAN ER DET AT VÆRE TILFLYTTER I JAVNGYDE? 13. årgang nr. 5 Oktober 2011

Tulstrup sogn HVORDAN ER DET AT VÆRE TILFLYTTER I JAVNGYDE? 13. årgang nr. 5 Oktober 2011 Til samtlige husstande i Tulstrup sogn Tulstrup sogn 13. årgang nr. 5 Oktober 2011 HVORDAN ER DET AT VÆRE TILFLYTTER I JAVNGYDE? Tekst af Kirsten Lund, Tørring Sådan lød ét af de mange spørgsmål til René

Læs mere

NØRRE FELDING KIRKEBLAD

NØRRE FELDING KIRKEBLAD NØRRE FELDING KIRKEBLAD Kære kommende konfirmander. Midt i august begynder den nye konfirmandsæson. I skal gå til præst som det kaldes, helt indtil jeres konfirmation 20. og 21. maj 2011. Der er rigtig

Læs mere

KIRKEBLADET ØSTER VELLING-HELSTRUP-GRENSTEN SOGNE. Juni, Juli, August 2011

KIRKEBLADET ØSTER VELLING-HELSTRUP-GRENSTEN SOGNE. Juni, Juli, August 2011 KIRKEBLADET ØSTER VELLING-HELSTRUP-GRENSTEN SOGNE Nr. 2 Juni, Juli, August 2011 48. årg. Det er et kirkeblad om årets konfirmation, indbydelse til udendørsgudstjeneste og med masser af nyt om navne Først

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Tulstrup sogn NYT MEDLEM I MENIGHEDSRÅDET MED TEOLOGISK BAGGRUND. 16. årgang nr. 3 Juni 2014

Tulstrup sogn NYT MEDLEM I MENIGHEDSRÅDET MED TEOLOGISK BAGGRUND. 16. årgang nr. 3 Juni 2014 Til samtlige husstande i Tulstrup sogn Tulstrup sogn 16. årgang nr. 3 Juni 2014 NYT MEDLEM I MENIGHEDSRÅDET MED TEOLOGISK BAGGRUND Tekst: Kirsten Lund Kirsten Strunge Larsen, 53 år, er nyt medlem i Tulstrup

Læs mere

Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn juni til august 2006

Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn juni til august 2006 Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn juni til august 2006 Adresser: Sognepræst: David J. Kessel, Strandvej 8, Egernsund, tlf.: 74442658, e-mail: djk@km.dk Menighedsrådsformand: Margit Kristensen, Teglparken

Læs mere

Forældre information om Børnestavning

Forældre information om Børnestavning Forældre information om Børnestavning Målet med at indføre børnestavning: at give alle børn stor lyst, frimodighed og glæde ved at formulere sig skriftligt. at børnene hurtigere bliver dygtige forfattere

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

KIRKENYT PADESØ SOGN. Et vindue i Padesø Kirke. 15. årgang Sommeren 2013 Nr. 3

KIRKENYT PADESØ SOGN. Et vindue i Padesø Kirke. 15. årgang Sommeren 2013 Nr. 3 KIRKENYT PADESØ SOGN 15. årgang Sommeren 2013 Nr. 3 Et vindue i Padesø Kirke Hvor mange bruger kirken? Hen over sommeren sidste år var et af de store temaer i medierne Folkekirkens krise og manglende kirkegængere.

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

Forår 2019 Arrangeret af Bramming Sogns Menighedsråd

Forår 2019 Arrangeret af Bramming Sogns Menighedsråd Forår 2019 Arrangeret af Bramming Sogns Menighedsråd Hvor andet ikke er oplyst, afholdes arrangementet i Sognegården, Nørregade 52A, Bramming Tirsdag den 5. marts kl. 19:30 Mens vi venter på foråret Korkoncert

Læs mere

Nr.8. August sept. 2015. Kl. 10.30. Kl. 12.00. Kl. 10.30. Kl. 12.00. Kl. 10.30. Kl. 10.30. Dato: Dagen navn Hune Kl. Prædikant Rødhus kl.

Nr.8. August sept. 2015. Kl. 10.30. Kl. 12.00. Kl. 10.30. Kl. 12.00. Kl. 10.30. Kl. 10.30. Dato: Dagen navn Hune Kl. Prædikant Rødhus kl. Nyhedsbrev fra Hune sogn Nr.8. 1 August sept. 2015 Dato: Dagen navn Hune Kl. Prædikant Rødhus kl. Prædikant: 16. august 11.søndag Kl. 10.30 Lægmandsgudstjene ste Kl. 12.00 Gudstjeneste på tysk: Tysk præst:

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Tulstrup sogn HISTORIEN OM TULSTRUPVEJ 73 OG FAMILIEN KRAWCZYK. 16. årgang nr. 2 Marts 2014

Tulstrup sogn HISTORIEN OM TULSTRUPVEJ 73 OG FAMILIEN KRAWCZYK. 16. årgang nr. 2 Marts 2014 Til samtlige husstande i Tulstrup sogn Tulstrup sogn 16. årgang nr. 2 Marts 2014 HISTORIEN OM TULSTRUPVEJ 73 OG FAMILIEN KRAWCZYK Tekst: Kirsten Lund Philip Krawczyk siger straks ja, da jeg spørger, om

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN 7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31 Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN Som tiden dog går! siger vi tit. Nu er det allerede fire

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Kirkebladet Nr. 3-25. årg. Juni Juli August 2015 Øsløs Vesløs Arup Sogne

Kirkebladet Nr. 3-25. årg. Juni Juli August 2015 Øsløs Vesløs Arup Sogne Kirkebladet Nr. 3-25. årg. Juni Juli August 2015 Øsløs Vesløs Arup Sogne Navne og adresser: Sognepræst Lone Olsen Kontor: Kragholmvej 8, 7742 Vesløs Tlf. 97 99 30 45, 22 95 08 91, fax 97 99 30 49 E-mail:

Læs mere

TULSTRUP SOGN 20. ÅRGANG NR. 3 JUNI 2018

TULSTRUP SOGN 20. ÅRGANG NR. 3 JUNI 2018 TULSTRUP SOGN 20. ÅRGANG NR. 3 JUNI 2018 Til samtlige husstande i Tulstrup Sogn Skoleleder og minikonfirmandunderviser Vi har stillet Krestine Aaen, skoleleder på Knudsøskolen og vores nye minikonfirmandunderviser,

Læs mere

Tulstrup sogn SOGNETS ÆLDSTE BEBOER FYLDER 102 ÅR I APRIL. 17. årgang nr. 2 Marts 2015

Tulstrup sogn SOGNETS ÆLDSTE BEBOER FYLDER 102 ÅR I APRIL. 17. årgang nr. 2 Marts 2015 Til samtlige husstande i Tulstrup sogn Tulstrup sogn 17. årgang nr. 2 Marts 2015 SOGNETS ÆLDSTE BEBOER FYLDER 102 ÅR I APRIL Tekst af Kirsten Lund Peder Sørensen tager åbent imod mig på Tulstrupvej 53

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Hjerk-Harre Kirkeblad December 2017-Februar 2018

Hjerk-Harre Kirkeblad December 2017-Februar 2018 Hjerk-Harre Kirkeblad December 2017-Februar 2018 Hjerternes fest Klumme, december 2017 Man kan betragte højtider som forstørrelsesglas. Når vi fejrer noget, sker der nemlig det, at vi tager en lille del

Læs mere

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn marts til maj 2006 Adresser: Sognepræst: David J. Kessel, Strandvej 8, Egernsund, tlf.: 74442658, e-mail: djk@km.dk Menighedsrådsformand: Margit Kristensen, Teglparken

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

KIRKENYT PADESØ SOGN. Påske i Padesø Kirke. 15. årgang Foråret 2013 Nr. 2

KIRKENYT PADESØ SOGN. Påske i Padesø Kirke. 15. årgang Foråret 2013 Nr. 2 KIRKENYT PADESØ SOGN 15. årgang Foråret 2013 Nr. 2 Påske i Padesø Kirke Hvad laver menighedsrådet? Der har i 2012 været valg til menighedsrådene landet over og de nye menighedsråd er konstitueret og således

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 11-11-2015 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 5,1-12 Det er som om at vi kender hinanden så godt når vi samles til Alle helgens dagens gudstjenester. Vi er alle kommet med en sindets

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 28. april 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 28. april 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 28. april 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Dover Sogn TILBAGEBLIK TIL TIDEN OMKRING BESÆTTELSEN OG BEFRIELSEN DEN 5. MAJ 1945

Dover Sogn TILBAGEBLIK TIL TIDEN OMKRING BESÆTTELSEN OG BEFRIELSEN DEN 5. MAJ 1945 Til samtlige husstande i Dover sogn Dover Sogn 17. årgang nr. 2 Marts 2015 Tekst: Britta Andersen, Hinnerup. TILBAGEBLIK TIL TIDEN OMKRING BESÆTTELSEN OG BEFRIELSEN DEN 5. MAJ 1945 I min barndom var Pastor

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Kirke & Sogn aunslev BovEnSE 44. årgang nr. 3 JUnI - SEPTEMBEr 2014

Kirke & Sogn aunslev BovEnSE 44. årgang nr. 3 JUnI - SEPTEMBEr 2014 Kirke & Sogn aunslev bovense 44. årgang nr. 3 JUNI - SEPTEMBER 2014 Kære konfirmander Kære faddere, familie Kære konfirmationsgæster Flaget er hejst. Her ved kirken og rundt omkring i sognet. Her er fest.

Læs mere

ingenting ved siden af denne beskrivelse. Og så er det jo også et fantastisk trøsterigt billede.

ingenting ved siden af denne beskrivelse. Og så er det jo også et fantastisk trøsterigt billede. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 10. november 2013 Kirkedag: 24.s.e.Trin/A Tekst: Matt 9,18-26 Salmer: SK: 732 * 447 * 449 * 550 * 277 * 471,4 * 233 LL: 732 * 550 * 277 * 471,4 * 233 Der

Læs mere

Læsning i indskolingen

Læsning i indskolingen Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Søvind Skole børn og unge Kære forældre Dit barn får læseundervisning i skolen. Men som forælder er du en hovedperson, når dit barn lærer at læse. Børn lærer

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 Åbningshilsen Denne søndag, Julesøndag, søndag i julen, årets sidste søndagsgudstjeneste konfirmerer

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

Konfirmand i Mølholm kirke

Konfirmand i Mølholm kirke Konfirmand i Mølholm kirke Udfordringer til unge på livets veje 2015-16 Indbydelse til konfirmandforberedelse Som 7. klasses elev vil jeg gerne indbyde dig til at deltage i konfirmandforberedelse og konfirmation

Læs mere

Kære konfirmand fra fredagsholdet

Kære konfirmand fra fredagsholdet Kære konfirmand fra fredagsholdet Jeg vil hermed gerne byde dig velkommen til årets konfirmandforberedelse. Du skal gå på fredagsholdet. Timerne er placeret fredag kl. 12.00-13.30. Første undervisningsgang

Læs mere

Glade jul dejlige jul

Glade jul dejlige jul Dejlig er den himmelblå både på den gammelkendte melodi, og så også den dejlige vi lige hørte.. Himmelblå- Så var der også Kære Susan med de himmelblå tillykke Englene og Fanden det kvaj, de står ved hver

Læs mere

Hjerk-Harre Kirkeblad December 2018 Februar 2019

Hjerk-Harre Kirkeblad December 2018 Februar 2019 Hjerk-Harre Kirkeblad December 2018 Februar 2019 Der skete noget med Gud, dengang han blev far Sådan forklarede en af mine lærere på teologistudiet, hvad der er særligt i kristendommen. Det er en af de

Læs mere

som er blevet en del af min ånd og min krop og min sjæl

som er blevet en del af min ånd og min krop og min sjæl Appetizer: Tænk at få at vide at det menneske som jeg elsker som jeg deler liv med som er blevet en del af min ånd og min krop og min sjæl ikke skal være her mere.. vil forlade mig, fordi han eller hun

Læs mere

I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G. i Gl. Havdrup Kirke

I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G. i Gl. Havdrup Kirke I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G i Gl. Havdrup Kirke Denne folder er ment som en hjælp til at se kirken på en anden måde. Ikke blot som en fin bygning vi som turister

Læs mere

16.s.e.trin. II 2016 Cykelgudstjeneste 11. september 2016

16.s.e.trin. II 2016 Cykelgudstjeneste 11. september 2016 Gyserforfatteren Stephen King fortæller, at han i sin skoletid blev tvunget til at lære et bibelvers uden ad. Han var måske en smule dovent anlagt og valgte et af dem, vi har hørt i dag: Jesus græd. Det

Læs mere

Hvem har dog stået for den planlægning? Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker. Det er godt tænkt.

Hvem har dog stået for den planlægning? Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker. Det er godt tænkt. 1 Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker Om jeg så tælles blandt de i klogeste i vores samfund, har indsigt i jura og økonomi, kender kunst og kultur og forstår svære

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Joh 11,19-45. 2. tekstrække

Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Joh 11,19-45. 2. tekstrække 1 Urup Kirke Søndag d. 5. oktober 2014 kl. 9.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Joh 11,19-45. 2. tekstrække Salmer DDS 749: I østen stiger solen op Kirkeskolen synger: - Hvor

Læs mere

Kære konfirmander fra onsdagshold 2

Kære konfirmander fra onsdagshold 2 Kære konfirmander fra onsdagshold 2 Jeg vil hermed gerne byde dig velkommen til årets konfirmandforberedelse. Du skal gå på onsdagshold 2. Timerne ligger om onsdagen kl. 8.00-9.30. Første undervisningsgang

Læs mere

Juleaften. 24.dec.2013. Malmhøj kl.10.30. Vium kirke kl.13.00. Hinge Kirke kl.14.30. Vinderslev Kirke kl.16.00

Juleaften. 24.dec.2013. Malmhøj kl.10.30. Vium kirke kl.13.00. Hinge Kirke kl.14.30. Vinderslev Kirke kl.16.00 Juleaften. 24.dec.2013. Malmhøj kl.10.30. Vium kirke kl.13.00. Hinge Kirke kl.14.30. Vinderslev Kirke kl.16.00 Salmer: 94-119- 120/ 104-121 Tekst: Luk 2,1-14 Og det skete i de dage, at der udgik en befaling

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få

Læs mere

FOLKEKIRKENS STRUKTUR OG BUDOLFI / AALBORG DOMSOGN

FOLKEKIRKENS STRUKTUR OG BUDOLFI / AALBORG DOMSOGN FOLKEKIRKENS STRUKTUR OG BUDOLFI / AALBORG DOMSOGN FOLKEKIRKEN HAR EN KOMPLEKS STRUKTUR UDEN EN ØVERSTE LEDELSE FOLKEKIRKEN LEDES AF DE FOLKEVALGTE MENIGHEDSRÅD DE GEJSTLIGE (PRÆSTER, PROVSTER OG BISKOPPER)

Læs mere

Sogneindsamling Fælles kunstforedrag Skærtorsdags fællesspisning

Sogneindsamling Fælles kunstforedrag Skærtorsdags fællesspisning Februar 2016 Kirkeblad for Nr. Herlev Kirke og sogn Sogneindsamling Fælles kunstforedrag Skærtorsdags fællesspisning Hvem finder jeg hvor? Der blev plads til alle juleaften! Men det tager sin tid til at

Læs mere

Kære konfirmand fra onsdagshold 1

Kære konfirmand fra onsdagshold 1 Kære konfirmand fra onsdagshold 1 Jeg vil hermed gerne byde dig velkommen til årets konfirmandforberedelse. Du skal gå på onsdagshold 1. Timerne ligger om onsdagen kl. 8.00-9.30. Første undervisningsgang

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Evaluering af Minikonfirmandforløb januar 2016 Ågerup, Kirkerup og Hvedstrup i Roskilde Domprovsti - 3 klasserne i lokalområdet

Evaluering af Minikonfirmandforløb januar 2016 Ågerup, Kirkerup og Hvedstrup i Roskilde Domprovsti - 3 klasserne i lokalområdet Evaluering af Minikonfirmandforløb januar 2016 Ågerup, Kirkerup og Hvedstrup i Roskilde Domprovsti - 3 klasserne i lokalområdet Minikonfirmander januar 2016 I 2016 var tilbuddet om Minikonfirmandundervisning

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Du kan hjælpe barnet på vej ved at Skrive og læse: Huskesedler Ønskesedler Invitationer Postkort og mails Madopskrifter Undertekster i TV Skilte og reklamer Feriedagbog Bøger, gerne de samme igen og igen

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN KATEKISMUS kristendom fra top til tå MIN MINI NÆSE FOR SKABELSE Første Mosebog kapitel 1 og 2 Engang var der ingenting, kun mørke og stilhed. Verden

Læs mere

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r Fadervor B I b e l e n å b n e r b ø n n e n b e l e n å b n e r b ø n n e f o r j u n i o r e r f o r j u n i o r e r Bibelen Nu skal du læse i Bibelen. Har du selv en bibel, så kan du bruge den! Hvis

Læs mere

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21.

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. 1 Der findes et folkeligt udtryk, der taler om at slå tiden ihjel. Det er jo som regel, når man keder sig, at man siger: Hvad skal vi slå tiden ihjel med? Men det er jo i

Læs mere

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg.

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg. Prædiken til sidste s. e. Hellig3konger 2011 Ved kyndelmisse som vi fejrede den 2. februar var vi halvvejs gennem vinteren. Og jeg tror, at længslen efter lys og forår gælder de fleste af os. Og netop

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Bryndum og Vester Nebel kirker

Bryndum og Vester Nebel kirker og Vester Nebel kirker November - februar 2016/2017 Julens arrangementer i kirken - sang og musik - arrangementer for børn Julekoncert med Re-fresh Torsdag den 8. december kl. 19.00-20.00 i kirke Kom i

Læs mere

Læseudviklingens 12 trin

Læseudviklingens 12 trin Læseudviklingens 12 trin Læseudviklingens 12 trin 1. Kan selv finde sit navn blandt mange. Fx på garderoben i børnehaven. Kan også selv skrive sit navn. Typisk med store bogstaver. Det betyder ikke noget

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn september til november

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn september til november Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn september til november 2006 Adresser: Sognepræst: David J. Kessel, Strandvej 8, Egernsund, tlf.: 74442658, e-mail: djk@km.dk Menighedsrådsformand: Margit Kristensen,

Læs mere

Prædiken til 16. s. e. trin. kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 16. s. e. trin. kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til 16. s. e. trin. kl. 10.00 i Engesvang 754 Se nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 33 Han som har hjulpet hidindtil - på Et trofast hjerte 245 - Opstandne Herre, du vil gå - på Det dufter

Læs mere

Læsning og skrivning i børnehaveklassen

Læsning og skrivning i børnehaveklassen Læsning og skrivning i børnehaveklassen Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Gensidige forventninger Børn begynder i skolen med store forventninger om at lære at læse. Som forælder har du sikkert

Læs mere

Prædiken til søndag den 23. august 2015. Søndagen som også hedder den 12. søndag efter trinitatis. Ordene i dag handler om ikke at se og høre og tale.

Prædiken til søndag den 23. august 2015. Søndagen som også hedder den 12. søndag efter trinitatis. Ordene i dag handler om ikke at se og høre og tale. Prædiken til søndag den 23. august 2015 Søndagen som også hedder den 12. søndag efter trinitatis. salmer: 392, 564, 538, 367 Ordene i dag handler om ikke at se og høre og tale. At blive ramt af stumhed,

Læs mere

KIRKEBLADET ØSTER VELLING - HELSTRUP - GRENSTEN SOGNE

KIRKEBLADET ØSTER VELLING - HELSTRUP - GRENSTEN SOGNE KIRKEBLADET ØSTER VELLING - HELSTRUP - GRENSTEN SOGNE Nr. 2 51. årg. 2014 Når Pinsesolen danser! Præst og præstevikar Pinse Ferietid og gudstjenster Midsommersang Friluftsgudstjeneste Juni Juli August

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få

Læs mere

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015 Kl. 9.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Ubekymrethed Salmer: 750, 42; 41, 31 15, 369; 41, 31 Evangelium: Matt. 6,24-34 "End ikke Salomo i al sin pragt var klædt som en af dem" Der var engang

Læs mere

Tulstrup sogn. 14. årgang nr. 3 juni - juli - august 2012 FRA KLEJNSMED TIL PROFESSIONEL MUSIKER MED BASE I JAUNGYDE

Tulstrup sogn. 14. årgang nr. 3 juni - juli - august 2012 FRA KLEJNSMED TIL PROFESSIONEL MUSIKER MED BASE I JAUNGYDE Til samtlige husstande i Tulstrup sogn Tulstrup sogn 14. årgang nr. 3 juni - juli - august 2012 FRA KLEJNSMED TIL PROFESSIONEL MUSIKER MED BASE I JAUNGYDE Tekst: Kirsten Lund Jeg er egentlig uddannet klejnsmed,

Læs mere

Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke:

Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke: 1 Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke: Af Svend Aage Nielsen. Forløb efter salmeblad: Præludium-indgangsbøn-94-kollektlæsning-104-- forløb på prædikestolen. Apostolsk velsignelse. Solo:

Læs mere

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag Religionspædagogik Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag at møde børnene og de unge, hvor de er d. 24. november 2013 d. 14. december 2013 v. sognepræst Lene Sander Baggrund Friedrich

Læs mere

Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011

Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011 Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011 Jeg hedder Charlotte Jeg er fra Aage-grenen - I kan læse mere om mig på side 346 Jeg hedder Camilla Jeg er også fra Aage-grenen, men jeg er også fra Ludvig-grenen

Læs mere

juli august september

juli august september Skelager Kirke www.skelagerkirke.dk 2015 juli august september Indhold: Skelagerparken 2 25 års jubilæum 3 Kalender 4-5 Dåbsjubilæum 6 Familiegudstjenester 6 Babysalmesang 6 Ny biskop 7 Praktiske oplysninger

Læs mere

KIRKENYT PADESØ SOGN. Forår på Padesø Kirkegård. 13. årgang Foråret 2011 Nr. 2

KIRKENYT PADESØ SOGN. Forår på Padesø Kirkegård. 13. årgang Foråret 2011 Nr. 2 KIRKENYT PADESØ SOGN 13. årgang Foråret 2011 Nr. 2 Forår på Padesø Kirkegård PRÆSTEN Padesø Sogn praktiske oplysninger Som omtalt i sidste nummer af kirkebladet er Padesø Kirkedistrikt blevet omdannet

Læs mere

Onsdag, den 17 oktober 2012

Onsdag, den 17 oktober 2012 Ved bisættelse Onsdag, den 7 oktober 0 754 Se, nu stiger solen af havets skød Mel.: Lars Nielsen 89 Oluf Ring omkring 95 Se, nu stiger solen af havets skød, luft og bølge blusser i brand, i glød; hvilken

Læs mere

KIRKEKONTAKT HOPTRUP SOGN

KIRKEKONTAKT HOPTRUP SOGN KIRKEKONTAKT HOPTRUP SOGN DECEMBER - JANUAR Søndag den 17. december kl. 10.30, 3. søndag i advent Højmesse ved Poul Martin Langdahl. (Søndagens tekst: Luk 1,67-80). Søndag den 24. december, JULEAFTEN Julegudstjeneste

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal.

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal. Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 403: Denne er dagen, som Herren har gjort DDS 448: Fyldt af glæde

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

Se årets konfirmander Skal kirken ledes af glade amatører? 2011 i tal og tegninger Pinse i det grønne Hotdogs i lange baner

Se årets konfirmander Skal kirken ledes af glade amatører? 2011 i tal og tegninger Pinse i det grønne Hotdogs i lange baner Maj 2012 Kirkeblad for Nr. Herlev Kirke og sogn Se årets konfirmander Skal kirken ledes af glade amatører? 2011 i tal og tegninger Pinse i det grønne Hotdogs i lange baner Årets konfirmander fra Nr. Herlev

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Begyndelsen af evangeliet: Således elskede Gud verden, at han gav

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

LIVETS MENING. Prædiken af Morten Munch 18. s. e. trin / 29. sep. 2013 Tekst: Matt 22,34-46

LIVETS MENING. Prædiken af Morten Munch 18. s. e. trin / 29. sep. 2013 Tekst: Matt 22,34-46 Matt 22,34-46 s.1 Prædiken af Morten Munch 18. s. e. trin / 29. sep. 2013 Tekst: Matt 22,34-46 LIVETS MENING Hvad er meningen? Hvad i al verden er meningen? Hvad er livets mening? Mange vil sige, at der

Læs mere

Embedsbeskrivelse. Struer Kirke

Embedsbeskrivelse. Struer Kirke Embedsbeskrivelse Sognepræst i Søndbjerg-Odby og Struer 1 / 5 Modtaget: TS: Udsendt: 2015-08-14 Embedsbeskrivelse Embedsbeskrivelse for sognepræst i Søndbjerg-Odby Pastorat (60%) samt Struer Pastorat (40%),

Læs mere

Orø Kirkeblad. Nr. 3 maj/juni årg.

Orø Kirkeblad. Nr. 3 maj/juni årg. Orø Kirkeblad Nr. 3 maj/juni 2013 22. årg. 1 Redaktionelt: Ansvarshavende redaktør: Kirsten Schmidt. Deadline for næste nummer af Orø Kirkeblad juli/august 2013 er tirsdag d. 4. juni. Guds suverænitet:

Læs mere

Jennifer og minen ANDREAS BECK OG HEIDI BREHM

Jennifer og minen ANDREAS BECK OG HEIDI BREHM jennifer Jennifer og minen HEIDI BREHM ANDREAS BECK OG HEIDI BREHM Det er en helt særlig dag. Eleverne på skolen i Warranca skal stemme. Det kilder i Jennifers mave. Hun rejser sig op foran resten af skolen.

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

4. søndag i advent II Sct. Pauls kirke 20. december 2015 kl. 10.00. Salmer: 123/90/76, v.1 og v.7/78//86/439/71/93

4. søndag i advent II Sct. Pauls kirke 20. december 2015 kl. 10.00. Salmer: 123/90/76, v.1 og v.7/78//86/439/71/93 1 4. søndag i advent II Sct. Pauls kirke 20. december 2015 kl. 10.00. Salmer: 123/90/76, v.1 og v.7/78//86/439/71/93 Åbningshilsen Den sidste søndag inden jul. Fire lys tændt, fylde, klar. Ja, og risengrød

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere