Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7"

Transkript

1 Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 190 Offentligt NOTAT Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7 J.nr. NIR Baggrund Energi-, forsynings- og klimaministeren har i sine svar på spørgsmål 780 (28. februar 2017) og 816 (3. marts 2017) begrundet, hvorfor regeringen ønsker, at kommunerne fremover har pligt til at anvende private løsninger til håndtering af kommunalt indsamlet affald. Dansk Affaldsforening Vodroffsvej 59, Frederiksberg C Tlf.: danskaffaldsforening.dk Det fremgår af ministerens svar, at yderligere konkurrenceudsættelse af det genanvendelige affald vil skabe de nødvendige investeringer og innovation, understøtte vækst og beskæftigelse og øge genanvendelsen. Konklusionerne baserer sig på nogle forudsætninger, som Dansk Affaldsforening mener, der er brug for at nuancere, hvis den videre debat skal foregå på et tilstrækkeligt oplyst grundlag. Affald er generelt set et problem, som det koster penge at behandle Ifølge ministeren er affald ikke et naturligt monopol, og affald er gået fra at være et problem til at være en ressource. Problemet med den konklusion er, at affald ofte har en negativ økonomisk værdi. Affald er set under et en økonomisk omkostning for borgere og virksomheder. Den regulering, vi ønsker at gennemføre, må nødvendigvis tage højde for det faktum. Det er ret få affaldsfraktioner fra husholdninger, som kommuner og affaldsselskaber kan få penge for. Der er altså tale om et marked med negative priser, hvor spørgsmålet er, hvem der skal betale og hvor meget de skal betale for at komme af med deres affald. PVC, blød plast, restaffald/dagrenovation, madaffald, haveaffald, asfalt, stenuld, gips, mursten, tagplader, vinduer, døre, kemikalier, trykflasker, brandslukkere, fyrværkeri. CD ere, madrasser, møbler, medicin samt småt og stort brandbart er alle fraktioner, det typisk koster kommunen og borgerne penge at komme af med. Glas, træ, plast og olie koster nogle gange penge at komme af med, og andre gange får kommunen penge for det. Det kan afhænge af renhed, hvilken delfraktion der er tale om, sorteringsgraden og (verdens)markedspriserne. Det er kun fraktioner som papir, pap, klare plastfolier, jern og metal, tekstiler og akkumulatorer kommunerne og borgerne kan få penge for.

2 Hertil kommer affaldets kompleksitet. En del affald indeholder eller kan indeholde - miljøfremmede stoffer, som vi gerne vil have ud af kredsløbet (fx byggeanlægsaffald, elskrot og træ). Affald kan være sammensat af forskellige materialer, der ligeledes gør det vanskelig at genanvende (fx dunke, biler, elskrot og tekstiler). Der findes en række såkaldte kompositprodukter, der er vanskelige at genanvende (fx havemøbler og vindmøllevinger). Side 2 af 7 I bilag 1 er en oversigt, der illustrerer variationerne i de udgifter og indtægter, der er forbundet med afsætning af affald. Det er dog ikke hele historien. Kommunen har også omkostninger til planlægning, etablering, drift og administration af affaldsordningerne. De omkostninger skal lægges oven i de udgifter, der er med at få behandlet affaldet. Konsekvenserne er, at selv om kommunen kan få penge for fx papir, så kan den samlede økonomi i ordningen for papir godt være negativ altså samlet set en udgift for kommunen og borgerne. Set ud fra et klima- og/eller miljøperspektiv er affald ressourcer og har dermed en selvstændig værdi. Det kan de fleste blive enige om. Men det er ikke det samme som, at affald har en økonomisk positiv værdi. Det er et marked, der er domineret af negative priser. Konkurrenceudsættelse er derfor ikke nok til at skabe innovationer, investeringerne, øget beskæftigelse og mere genanvendelse. Så affald er stadig et problem, der naturligvis skal løses. Gerne i fællesskab mellem private og offentlige aktører. Det væsentligste problem er dog affaldets karakter, og dermed de produkter der bliver til affald. Det problem kan kun løses i design- og produktionsfasen ikke i affaldsleddet. Uanset om det er privat eller offentligt. Kommunal affaldsservice til glæde og gavn for borgerne Kommuner og affaldsselskaber sikrer, at borgerne får hentet alt deres affald ved havelågen eller i gården. Henter kommuner og selskaber ikke affaldet hos borgerne, stilles der andre muligheder til rådighed som fx affaldsøer og genbrugspladser. Det er en enestående service for borgerne, som de er meget glade for. Servicen sikres ved at give kommuner en pligt til at håndtere affald fra husholdninger samt erhvervsaffald til affaldsenergi og deponering. Husholdningerne og virksomhederne har som udgangspunkt pligt til at benytte de kommunale affaldsordninger, og der er forbud mod konkurrerende ordninger. Baggrunden for dette er (se forarbejderne til den miljøbeskyttelseslov, der trådte i kraft den 1. januar 1992), at man ville sikre en koordineret indsamling af affald og et rimeligt stabilt økonomisk grundlag for offentlige indsamlingsordninger samt begrænse anvendelse og spild af råstoffer og andre ressourcer.

3 Tilsvarende blev det vurderet, at hvis kommunerne skulle gennemføre deres affaldsplaner ud fra den mest miljømæssige og samfundsøkonomisk hensigtsmæssige affaldshåndtering, skulle der være en retlig forpligtigelse til at benytte de kommunale affaldsordninger. Side 3 af 7 Der er således tale om en god service for borgerne, der sikrer en effektiv og miljørigtig håndtering af borgernes affald, og samtidigt er samfundsøkonomisk hensigtsmæssig. Det er svært at forstå, hvordan nogle kan betragte det som et problem. Evaluering af den politiske aftale om affaldssektorens organisering Det er ministerens vurdering, at usikkerheden om adgangen til det genanvendelige affald har resulteret i manglende investeringer og teknologiudvikling (se svar på spørgsmål 780). I juni 2007 blev der indgået en politiske aftale om organisering af affaldssektoren. Aftalen blev evalueret i en rapport, der kom i februar Et afgørende element i den politiske aftale fra 2007 var, at virksomhederne frit kunne vælge, hvor de ville aflevere deres (kildesorteret) genanvendelige erhvervsaffald. Kommunernes anvisningsret og virksomhedernes benyttelsespligt blev dermed ophævet. I aftalen kan man læse, at den nye model for genanvendeligt erhvervsaffald bidrager i form af frit valg og ensartede behandlingskrav til et teknologisk løft i affaldssektoren. Frit valg af anlæg vil skabe rum for en professionalisering af området, der kan give en bedre sortering og genanvendelse af erhvervsaffaldet 1. Evalueringen af den politiske aftale viser, at ingen af disse ting skete 2. Der kunne ingen effekt måles på økonomi, miljø, service samt indsamling og genanvendelse. Til gengæld kan det konkluderes, at de private genanvendelsesvirksomheders direkte adgang til genanvendeligt affald fra virksomheder siden 1. januar ikke har ført til øget genanvendelse eller ny behandlingsteknologi. Dette på trods af mulighederne for at søge økonomisk støtte under Miljøteknologisk Udviklingsog Demonstrationsprogram (MUDP). Husholdningsaffaldet udgør 29% ( tons) af de samlede affaldsmængder i Danmark i 2014 og er indsamlet fra mere end 2,5 mio. husholdninger. I dag genanvendes 44% ( tons) af affaldet fra husholdninger 3. 1 Den politiske aftale om organisering af affaldssektoren af 21. juni 2007, side 4. 2 Evalueringen af de politiske aftaler om organiseringen af affaldssektoren, Deloitte og INCENTIVE, 2016, side 11 og Affaldsstatistik 2014, Miljøstyrelsen 2016.

4 De private affaldshåndteringsvirksomheder har siden 1. januar 2010 haft direkte adgang til de over tons erhvervsaffald (i 2014), der potentielt kan genanvendes, uden at det har øget genanvendelsen eller fremmet teknologiudviklingen nævneværdigt. Side 4 af 7 Erhvervsaffald er typisk meget nemmere at indsamle og behandle end husholdningsaffald, da husholdningsaffald er mere uhomogent, mere urent og skal hentes fra mere end husstande plus næsten sommer- og kolonihavehuse. At de private affaldsbehandleres potentielt øget adgang til affald af ringere kvalitet og økonomisk ringere værdi end erhvervsaffald skal øge genanvendelsen, øge effektiviteten og fremme teknologiudviklingen findes der ingen dokumentation for i evalueringen af den politiske aftale. Der findes heller ikke belæg for at konkludere, at et forbud mod, at kommunerne ejer anlæg til behandling af genanvendeligt affald fra husholdninger, vil føre til øget effektivitet, øget genanvendelse og innovation. Mere interessant er det, at det af evalueringen fremgår, at de private aktører vurderer 4 at de innovative tiltag, der er sket på enkelte områder, som for eksempel behandling af plastaffald, ikke er en konsekvens af implementeringen af de politiske aftaler om markedsudsættelse mv., med derimod skyldes andre forhold så som målrettede politiske indsatser og incitamenter under ressourcestrategien mv. Kommunale sorteringsanlæg Det fremgår af ministerens svar på spørgsmål 780 og 816, at kommunerne kun i begrænset omfang har ønsket at etablere egne sorteringsanlæg til husholdningsaffald. En række kommuner og affaldsselskaber har haft sorteringsanlæg for husholdnings- og erhvervsaffald i mange år. Indtil 2010 var det også lovligt at modtage genanvendeligt erhvervsaffald på kommunale sorteringsanlæg. I en periode efter 2010 kunne anlæggene fortsat modtage genanvendeligt erhvervsaffald, men fra 1. januar 2016 har kun et fåtal af kommunale sorteringsanlæg måtte modtage genanvendeligt erhvervsaffald. Da kommuner og affaldsselskaber har vidst, at de på et tidspunkt ikke længere måtte modtage genanvendeligt erhvervsaffald, har der ikke umiddelbart været behov for at etablere sorteringskapacitet til husholdningsaffald. Netop fordi de kendte rammevilkårene og ikke fordi de var ustabile. Som følge af regeringens ressourcestrategi fra 2014, er kommuner og affaldsselskaber begyndt at rulle nye initiativer ud. Det tager typisk 1-2 år at forberede nye tiltag, der er rullet ud fra og fremad. 4 Ibid, side 164.

5 Det er sket med stor hjælp fra Miljøstyrelsens ressourceteam, og de mange projekter der er gennemført og erfaringer, der er opsamlet. Meget af det kan findes på ressourceteamets hjemmeside; Kommuner og affaldsselskaber er dog løbet ind i det konkrete problem, at de har haft svært ved at komme af med indsamlet plast fra husholdninger. Der fandtes i 2015 reelt ingen private sorteringsanlæg for plast i Danmark og gør det os bekendt fortsat ikke. Side 5 af 7 Da kommunerne og affaldsselskaber gerne vil fremme genanvendelsen af plast, og gerne vil optimere på sorteringen for at øge værdien af affaldsplasten, har nogle af dem selv taget initiativ til at etablere anlæg. RenoNord i Aalborg har lavet et sorteringsanlæg for husholdningsplast, Nomi4s har udviklet et robotsorteringsanlæg for plast, som miljøministeren indviede den 20. marts 2017 og 40 kommuner har sammen lavet et udbud på tons plastaffald. Kommuner og affaldsselskaber opfører sig således meget ansvarligt ved at afholde sig fra at bygge unødvendig sorteringskapacitet, når de ved, at affaldsmængderne til deres anlæg vil falde. Omvendt udviser de også ansvarlighed ved blandt andet at etablere sorteringsanlæg for plast, da det fremmer en dagsorden, alle bakker op om. Den kommunale forpligtelse er en god forretning for virksomhederne Kommuner og affaldsselskaber ved godt, at private virksomheder er rigtig gode til at løse mange af opgaverne på affaldsområdet. Derfor bruger kommuner og affaldsselskaber i meget stort omfang private virksomheder til at løfte deres driftsopgaver, Skraldespande og containere købes hos private virksomheder. Genbrugspladser, affaldsenergianlæg og lossepladser bygges af private virksomheder. Det er typisk private vognmænd, der samler affald ind hos borgerne og fra genbrugspladserne. Konsulenter bruges til at lave affaldsplaner, regulativer, informationsmateriale og brugerundersøgelser. Private virksomheder tjener således gode penge på, at kommunerne står for indsamlingen af affald fra borgerne, fordi kommunerne bruger markedet der, hvor det giver mening.

6 Bilag 1: Udgifter og indtægter for husholdningsaffald Kommuner og selskaber håndterer typisk op til fraktioner fra husholdningerne. De kan typisk kun få penge for 4-10 af fraktioner, afhængigt af fx sorteringsgraden, renheden og markedspriserne (som kan variere kraftigt). Resten af affaldsfraktionerne koster det penge at få hentet og behandlet. Side 6 af 7 Vi har lavet en stikprøveundersøgelse hos 6 af vores medlemmer, hvor vi har spurgt, hvilke udgifter og indtægter de har i forbindelse med afsætning af affald. Herunder har vi koblet tallene med affaldsdatasystemets tal for, hvor meget af de forskellige affaldsfraktioner der genanvendes. Afsætningspriser for udvalgte affaldsfraktioner fra husholdninger Mio. kr Mindste indtægt i alt (mio) Mindste udgift i alt (mio) Variation i indtægt i alt (mio.) Variation i udgift i alt (mio.) Det skal understreges, at der er tale om en stikprøve. Et præcist billede vil kræve en grundigere analyse og kvalitetssikring. Så skemaet skal blot tjene som illustration. I princippet, men ikke i praksis, kan der således tjenes op til 600 mio kroner på jern, metal, plast, papir og pap. Omvendt kan der i princippet, men heller ikke i praksis, tabes 900 mio på plast, glas, madaffald, haveaffald, bygge- og anlægsaffald samt farligt affald. Hertil kommer udgifterne til det husholdningsaffald, der kommer i affaldsenergianlæg og på deponi. Der skal pointeres, at der i skemaet alene er tale om udgifter og indtægter i forbindelse med afsætningen af affaldsfraktioner. Kommunen har også omkostninger til planlægning, etablering, drift og administration af affaldsordningerne. De omkostninger skal lægges oven i de udgifter, der er med at få behandlet affaldet.

7 Værdien af affaldet afhænger typisk af, hvor rent affaldet er, hvor godt/fint det er sorteret, hvilken type det er og den til en hver tid gældende markedspris. Plastfolie kan man næsten altid få penge for, mens PVC og blød plast næsten altid koster penge at komme af med. Side 7 af 7 Farligt affald er både maling, der er forholdsvis billigt at komme af med, og trykflasker, der er meget dyre at komme af med. Noget farligt affald koster op til kroner pr. ton at komme af med. At der reelt er op til fraktioner skyldes fx, at bygge- og anlægsaffald består af underfraktioner, og plast kan bestå af 2-10 underfraktioner. Det er positivt, at vi kan få 2000 kroner pr. ton plast. Problemet er, at det kun gælder særligt plastfraktioner, som der ikke er særlig store mængder af. Øvrige mængder af plast (alt afhængig af type) kan være omkostningstunge at komme af med. Til gengæld er der meget byggeaffald, madaffald og haveaffald, som det alt sammen koster penge at komme af med.

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del Bilag 27 Offentligt 11. oktober 2018 Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 3 CENTRALE POINTER FOR CIRKULÆR

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen

Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen NOTAT Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen Notatet indeholder bemærkninger af mere principiel karakter til affaldsbekendtgørelsen. 01.09.2017 Side 1 af 5 J.nr. NIR 11.7.16-01 Indledning Miljøstyrelsen

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Bilag 1: Kortlægning MST projekt J.nr. MST-770-00308 14. december (seneste version af dokumentet kan findes på www.sorterbedre.dk) Dataindsamling

Læs mere

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 AFFALDSPLAN 2015 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Affaldsmængder Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald. Forsyningsafdelingen

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Affaldsmængder Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald. Forsyningsafdelingen GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald NOTAT Dato: 18. september 2015 Af: Anja Hoff Hansen og Lenette Møller Jensen Gladsaxe Kommunes affaldsordninger skal

Læs mere

Affaldsplan 2014-18 (2014-24)

Affaldsplan 2014-18 (2014-24) Affaldsplan 2014-18 (2014-24) Læsevejledning Dette er et aktivt dokument, hvor du kan klikke dig frem til den ønskede side eller bilag. Du vælger enten indholdsfortegnelsen eller fanebladene øverst, og

Læs mere

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 340 Offentligt 7. oktober 2010 hjo/j.nr. 02.01.0011-12 Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Der har længe været

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder Ishøj Kommune 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Disposition Indsatser og mål/effekter Genanvendelse af organisk dagrenovation Genanvendelse af plast Statslige initiativer og projekter EU Meddelelse

Læs mere

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder FORSLAG TIL AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Affald Totale affaldsmængder Husholdningsaffald - kildesortering Farligt affald Behandling Borgertilfredshed Baggrund for data om affald November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Datakilder...3 2.1 Husholdningsaffald...3 2.2 Erhvervsaffald...3 2.3 Import og eksport...3 3 Husholdningsaffald...4

Læs mere

Handleplan 2014 for Affald

Handleplan 2014 for Affald Handleplan 2014 for Affald Handleplanen 2014 er en præsentation af de større opgaver, som skal gennemføres i det kommende år inden for affaldsområdet i Ballerup Kommune. I 2014 er der fokus på forsøg med

Læs mere

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1 - Introduktion NOTAT Dato: 9. maj 2011 Af: Gorm Falk Miljøudvalget 26.05.2011 Sag nr. 38, bilag 1 Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling

Læs mere

Overordnede rammer og politisk fokus for plastgenanvendelse Temamøde om plast, ARGO

Overordnede rammer og politisk fokus for plastgenanvendelse Temamøde om plast, ARGO 29. august Overordnede rammer og politisk fokus for plastgenanvendelse Temamøde om plast, ARGO Affaldsforebyggelse og genbrug Flere drivere for plastpolitikken Den kommunale affaldssektor forfølger de

Læs mere

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024 Del 1- målsætning og planlægning 1 Indledning..3 Målsætning...5 Fokusområde 1: Bedre sortering...5 Fokusområde 2: Mere effektiv og miljøvenlig indsamling

Læs mere

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune NOTAT (PTU) Maj 2015 1 INDLEDNING Stevns Kommune samarbejder med KaraNoveren omkring udvikling af nye affaldsløsninger. Hvordan får vi borgerne i Stevns Kommune til at være mere bevidste omkring affald

Læs mere

Dato: Sagsnr.: Dok. nr.: Direkte telefon: Initialer: DL

Dato: Sagsnr.: Dok. nr.: Direkte telefon: Initialer: DL Notat Dato: 5.12.212 Sagsnr.: 211-41668 Dok. nr.: 213-426 Direkte telefon: Initialer: DL Aalborg Forsyning Forsyningsvirksomhederne Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 94 Nørresundby Affaldsplanlægning - Status

Læs mere

Reno Djurs samarbejder med private genanvendelsesvirksomheder

Reno Djurs samarbejder med private genanvendelsesvirksomheder Notat Dato 10. marts 2015 Til Fra Bestyrelsen Administrationen Reno Djurs samarbejder med private genanvendelsesvirksomheder En meget stor del af de opgaver, som Reno Djurs har ansvaret for, løses af private

Læs mere

Affald fra husholdninger GLOSTRUP

Affald fra husholdninger GLOSTRUP Affald fra husholdninger 2014 GLOSTRUP Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020 Husholdninger Dagrenovation Information om sortering og om eksisterende ordninger En øget udsortering af genanvendelige materialer fra husholdningsaffald. Etablere affaldsøer i kolonihaver Optimere mulighederne

Læs mere

Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan

Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan 2014-2024 Emne: Evaluering af affaldshåndteringsplan 2014-2024 Til: sagen Dato: 10. oktober 2018 Sagsbeh.: aja Sagsnr.: I affaldshåndteringsplan 2014-2024 er

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2024 Affaldsplan for Læsø Kommune 2019-2024: Alle kommuner i Danmark skal udarbejde og vedtage en plan for, hvordan affald i kommunen skal håndteres. De kommunale planer for håndtering

Læs mere

ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD

ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD + ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD Denne orientering indeholder en vejledning om bortskaffelse af bygge- og anlægsaffald samt andre praktiske oplysninger herom. Formålet

Læs mere

Oversigt over godkendte kommunale behandlingsanlæg og mængder september 2015

Oversigt over godkendte kommunale behandlingsanlæg og mængder september 2015 Oversigt over godkendte kommunale behandlingsanlæg og mængder september 2015 Godkendt i alt 15 sager (dækkende over 24 anlæg) med en samlet kapacitet på godt 147.450 ton. Derudover 5 anlæg uden fastsat

Læs mere

Affald fra husholdninger. GRIBSKOV Kommune

Affald fra husholdninger. GRIBSKOV Kommune Affald fra husholdninger 2014 GRIBSKOV Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND Affald fra husholdninger 2014 ALBERTSLUND Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi Notat Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi 14. oktober 2013 Dok.nr.: 2013/0000200-95 1. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål Genanvendelsesmål

Læs mere

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2014 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 Telefax 45 16 05 11 Email: nordf@nordf.dk www.nordf.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST

KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST 2 FORORD I forbindelse med udarbejdelsen af den kommunale affaldshåndteringsplan 2013-2024 er denne kortlægnings- og prognoserapport udarbejdet. Affaldsbekendtgørelsens (BEK

Læs mere

Statusnotat 2016 og handlingsplan 2017

Statusnotat 2016 og handlingsplan 2017 Statusnotat 2016 og handlingsplan 2017 1 På affaldsområdet udarbejdes der hvert år en status for den indsats, der er udført i løbet af året, og der udarbejdes en ny handlingsplan for det kommende år. Dette

Læs mere

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Jette Skaarup Justesen Miljøstyrelsen Ressourcestrategien kommer! Strategi for affaldshåndtering den vil komme i høring. Vi har en god

Læs mere

Miljøstyrelsen har den 22. november 2017 sendt udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 130 af 6. februar i høring (herefter blot udkastet ).

Miljøstyrelsen har den 22. november 2017 sendt udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 130 af 6. februar i høring (herefter blot udkastet ). Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen Cirkulær Økonomi og Affald Haraldsgade 53 2100 København Ø Brevet sendes alene elektronisk. Høring af ændring af bekendtgørelse om at bringe elektrisk og elektronisk

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Læsevejledning... 4 3. Opsamling... 4 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 3.2 Supplerende data-2013 vedrørende kommunale indsamlingsordninger... 5 3.2.1 Genanvendelsesprocent

Læs mere

Idékatalog til øget genanvendelse af storskrald fra husholdninger og af brændbart affald fra genbrugspladser

Idékatalog til øget genanvendelse af storskrald fra husholdninger og af brændbart affald fra genbrugspladser Idékatalog til øget genanvendelse af storskrald fra husholdninger og af brændbart affald fra genbrugspladser J.nr. MST-7759-00109 Econet AS Projektnr: A396 Dato: December 2010 rev 004 1 Indhold FORORD

Læs mere

Bæredygtig organisering af affaldsbehandlingen

Bæredygtig organisering af affaldsbehandlingen Affaldsdage 2012 22. maj. 13 Bæredygtig organisering af affaldsbehandlingen Lars DI Disposition Frem mod bæredygtig vækst Fra affald til ressource Affaldssektorens organisering 2 Oplevet værdi i en foranderlig

Læs mere

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Ressourcestrategi med fokus på organisk affald v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Køreplan for et ressourceeffektivt EU fra 2011 - Vision frem til 2050 I 2020 bliver affald forvaltet som en ressource. Affaldet

Læs mere

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende:

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende: Notat Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger I forbindelse med indgåelse af aftale om etablering af nyt forbrændingsanlæg på Amagerforbrænding, skal

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt Ingen sammenhæng mellem genanvendelse og ejerskab af affaldsenergianlæg har analyseret på data, der kunne ligge til grund

Læs mere

I/S RENO-NORD 2017 HENRIK KIRKEGAARD

I/S RENO-NORD 2017 HENRIK KIRKEGAARD I/S RENO-NORD 2017 HENRIK KIRKEGAARD SORTERINGSANLÆG Baggrund Sortering De tekniske chefer i Reno-Nords ejerkommuner efterspurgte i august 2014 forslag fra Reno-Nord til håndtering af de udfordringer,

Læs mere

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer Ressourcestrategi for affaldshåndtering 2013-18/24: 18/24: drivere, mulige mål og initiativer v/morten Carlsbæk, Miljøstyrelsen Den tørre del af husholdningsaffaldet DAKOFA konference 5. februar 2013 Er

Læs mere

1. Præsentation af Hillerød Forsyning

1. Præsentation af Hillerød Forsyning Agenda 1. Præsentation af Hillerød Forsyning 2. Affaldshåndtering i Hillerød Kommune Ved affaldsplanlægger og projektleder Kasper Damsgaard Thomsen Præsentation af Hillerød Forsyning Hillerød Forsyning

Læs mere

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Notat Sagsnr.: 2013/0009370 Dato: 20. august 2014 Titel: Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Sagsbehandler: Per Hauge Miljøsagsbehandler Generelt for

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport... 3 3 Husholdningsaffald...

Læs mere

Indsamling af KOD I Horsens Kommune

Indsamling af KOD I Horsens Kommune Indsamling af KOD I Horsens Kommune Indsamling af affald i kommunerne Erfaringer i Horsens Kommune Henrik Ørtenblad Økonomiseminar, 11. dec. 2017 Lovgrundlaget for affaldshåndtering og kommunernes ansvar

Læs mere

Om relevant regulering ved håndtering af bygge- og anlægsaffald

Om relevant regulering ved håndtering af bygge- og anlægsaffald Om relevant regulering ved håndtering af bygge- og anlægsaffald Fælles netværksmøde Dakofas netværk for affalds jura og bygge- og anlægsaffald 7. Marts 2013 Kontorchef Dorte Balle Hermansen, Jord & Affald,

Læs mere

ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD

ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD Denne orientering indeholder en vejledning om bortskaffelse af bygge- og anlægsaffald samt andre praktiske oplysninger herom. Formålet

Læs mere

Formålet med regulativet

Formålet med regulativet Formålet med regulativet Formålet med regulativet er at fastsætte regler for håndtering af husholdningsaffald fra alle borgere og grundejere i Fanø Kommune med henblik på at forebygge forurening, uhygiejniske

Læs mere

Rammerne for offentlig-privat samarbejde på affaldsområdet (illustreret med et OP A/S, der aldrig blev til noget)

Rammerne for offentlig-privat samarbejde på affaldsområdet (illustreret med et OP A/S, der aldrig blev til noget) 28. maj 2019 Rammerne for offentlig-privat samarbejde på affaldsområdet (illustreret med et OP A/S, der aldrig blev til noget) Natur & Miljø 2019 Lars Bracht Andersen AffaldGenbrug, Vejle Kommune Hvorfor

Læs mere

Affald som Ressource 14.09.2015. Fanø Kommune

Affald som Ressource 14.09.2015. Fanø Kommune Affald som Ressource 14.09.2015 Fanø Kommune Dit og Danmarks affald Her ender affaldet Ud af de samlede danske affaldsmængder bliver: 61 % genanvendt 29 % forbrændt 6 % deponeret 4 % til midlertidig oplagring

Læs mere

Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST Sendt pr. mail til

Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST Sendt pr. mail til Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST-774-00081 Sendt pr. mail til mst@mst.dk Dansk Affaldsforening Vodroffsvej 59, 1 DK - 1900 Frederiksberg C Telefon +45 72 31 20 70 danskaffaldsforening.dk

Læs mere

Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens Side 1 af 10

Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens Side 1 af 10 Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens første fase? 08.02.2016 Side 1 af 10 J.nr. 4.10.1.1 Indledning KL og Dansk Affaldsforening vil med dette notat lave en komprimeret gennemgang

Læs mere

2.1 Styrket konkurrence og øget gennemsigtighed på markedet for genanvendeligt erhvervsaffald

2.1 Styrket konkurrence og øget gennemsigtighed på markedet for genanvendeligt erhvervsaffald Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 486 Offentligt 21. juni 2007 Politisk aftale om organisering af affaldssektoren Regeringen har den 21.6.2007 indgået aftale med Dansk Folkeparti, Det

Læs mere

Notat Midtvejsevaluering af handleplan i Affaldsplan 2009-2012

Notat Midtvejsevaluering af handleplan i Affaldsplan 2009-2012 Notat Midtvejsevaluering af handleplan i Affaldsplan 2009-2 Roskilde Kommune November 0 INDHOLD 1. Indledning... 3 Planens initiativer... 3 Affaldsmængder... 3 2. Affaldsplanens initiativer... 3 Generelle

Læs mere

FREDENSBORG- HUMLEBÆK KARLEBO ERHVERVSAFFALD HØRSHOLM NORDFORBRÆNDING ALLERØD SØLLERØD VEJLEDNING OG REGLER

FREDENSBORG- HUMLEBÆK KARLEBO ERHVERVSAFFALD HØRSHOLM NORDFORBRÆNDING ALLERØD SØLLERØD VEJLEDNING OG REGLER ERHVERVSAFFALD VEJLEDNING OG REGLER NORDFORBRÆNDING KARLEBO ALLERØD FREDENSBORG- HUMLEBÆK HØRSHOLM SØLLERØD Denne folder om håndtering af erhvervsaffald involverer virksomheder, transportører og affaldsmodtagere

Læs mere

Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune

Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 3 Fraktioner og behandlingsformer... 8 4 Ordninger... 12 5 Affaldsmængder pr. indbygger og husstand...

Læs mere

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2017 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 norfors@norfors.dk www.norfors.dk Indholdsfortegnelse Affaldsstatus

Læs mere

Ressourcestrategien - Hvad er mulighederne for Roskilde Kommune?

Ressourcestrategien - Hvad er mulighederne for Roskilde Kommune? Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1876724 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Ressourcestrategien - Hvad er mulighederne for Roskilde Kommune? 24. marts 2014

Læs mere

Affaldshåndteringsplan for Ringkøbing-Skjern Kommune 2015-2024

Affaldshåndteringsplan for Ringkøbing-Skjern Kommune 2015-2024 Affaldshåndteringsplan for Ringkøbing-Skjern Kommune 2015-2024 Marts 2015 1 2 Affaldshåndteringsplan for Ringkøbing-Skjern Kommune 2015-2024 Denne affaldshåndteringsplan er et værktøj for Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Beløb i kr p/l 2019-p/l

Beløb i kr p/l 2019-p/l Sektor Aalborg Forsyning, Renovation Budget - Sektor Aalborg Forsyning, Renovation Beløb i 1.000 kr. 2018-p/l 2019-p/l 2018 2019 2020 2021 2022 Brugerfinansieret drift Udgifter 265.630 293.962 286.633

Læs mere

Affaldsstatus 2013 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus 2013 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2013 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 Telefax 45 16 05 11 Email: nordf@nordf.dk www.nordf.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Oversigt over godkendte kommunale behandlingsanlæg og mængder januar 2017

Oversigt over godkendte kommunale behandlingsanlæg og mængder januar 2017 Oversigt over godkendte kommunale behandlingsanlæg og mængder januar 2017 Oprindeligt (pr. juni 2015) blev der godkendt i alt 15 sager (dækkende over 24 anlæg) med en samlet kapacitet på godt 147.450 ton.

Læs mere

Notat. Evaluering af Affaldsplan status for initiativer

Notat. Evaluering af Affaldsplan status for initiativer Notat Evaluering af Affaldsplan 2009-2012 status for initiativer Affaldsplan 2009-2012 indeholder 41 initiativer, hvoraf 16 er gennemført, mens yderligere 16 er delvist gennemført. De resterende 9 initiativer

Læs mere

Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren

Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren MILJØstyrelsen 14. december 2004 Jord & Affald CFM; MHY Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren Baggrunden for arbejdsgruppen gennemgås kort

Læs mere

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2018 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 norfors@norfors.dk www.norfors.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse

Læs mere

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2015 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 norfors@norfors.dk www.norfors.dk Indholdsfortegnelse Affaldsstatus

Læs mere

Sorø Kommunes affaldsplan

Sorø Kommunes affaldsplan Page 1 of 24 Sorø Kommunes affaldsplan 2010-2020 Hovedplanen Page 2 of 24 Page 3 of 24 1 Forord 2 Indledning 3 Affaldsplanens opbygning 4 Sorø Kommunes målsætninger for planperioden 2010-2020 5 Sorø Kommunes

Læs mere

DANSK AFFALDSFORENING

DANSK AFFALDSFORENING DANSK AFFALDSFORENING Affaldsdage 2017 Året der gik i Dansk Affaldsforening Jacob H. Simonsen Det går ufatteligt godt Genanvendelse af husholdningsaffald ÅR 2013 2014 2015 7 fokus fraktioner 27% 31% 33%

Læs mere

Affaldsstatus 2010. Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus 2010. Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2010 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 Telefax 45 16 05 11 Email: nordf@nordf.dk www.nordf.dk 1. Indledning

Læs mere

Handleplan for implementering af Affaldsplan

Handleplan for implementering af Affaldsplan Handleplan for implementering af Affaldsplan 2014-2018 25. september 2015 1. Affaldsplan 2014-2018 Kommunalbestyrelsen i Lejre Kommune har godkendt Affaldsplan 2014-2024 den 30. marts 2015. Forinden vedtagelse

Læs mere

Analyse af affald fra sorteringsanlæg

Analyse af affald fra sorteringsanlæg Analyse af affald fra sorteringsanlæg Rapport udarbejdet for Nomi4s Econet AS Udarbejdet af: Casper Mayland, Claus Petersen Dato: 20. januar 2016 Projekt: 554 Analyse af affald fra sorteringsanlæg Indholdsfortegnelse

Læs mere

Notat. Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013

Notat. Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013 Notat Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013 8. januar 2014 Dok.nr.: 2013/0024904-3 Indledningsvist skal Frederiksberg

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD Affaldsbekendtgørelsens 13, stk. 2, punkt 1 om kortlægning opfyldes med denne rapport. Rapporten rummer kortlagte affaldsmængder fra 2009 samt en prognose for affaldsmængderne

Læs mere

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2016 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 norfors@norfors.dk www.norfors.dk Indholdsfortegnelse Affaldsstatus

Læs mere

sortering for KARA/NOVEREN kommunerne v / Lena Hjalholt

sortering for KARA/NOVEREN kommunerne v / Lena Hjalholt / Overvejelser vedrørende central sortering for KARA/NOVEREN kommunerne v / Lena Hjalholt DAKOFA konference 20. januar 2015 / Hvem er vi? 9 ejerkommuner 400.000 indbyggere / 20.000 virksomheder Gadstrup

Læs mere

Status licitation/regulering husholdningsaffald. Niels Bukholt, Chefkonsulent, Energistyrelsen

Status licitation/regulering husholdningsaffald. Niels Bukholt, Chefkonsulent, Energistyrelsen Status licitation/regulering husholdningsaffald Niels Bukholt, Chefkonsulent, Energistyrelsen Energistyrelsen 27. januar 2016 Side 1 Emner Status forbrænding Status evaluering på affaldssektoren Affaldsmængder

Læs mere

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune - et idékatalog Idekatalog Vi er nu nået godt halvvejs i arbejdet med den nye affaldsplan. Indtil nu er der arbejdet med at gøre status over, hvilke ordninger vi tilbyder brugerne, mængden af affald, der

Læs mere

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 KORTLÆGNING & PROGNOSE Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 05-10-2010 Dato: 15-09-2010 Sag nr.: KB 218 Sagsbehandler: Thomas Jørgensen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

Der forventes i planperioden at blive igangsat yderligere opgaver og projekter, som vil blive beskrevet i handleplanerne i de kommende år.

Der forventes i planperioden at blive igangsat yderligere opgaver og projekter, som vil blive beskrevet i handleplanerne i de kommende år. Bilag 1 Udkast til Handlingsplan for 2015 Gladsaxe Kommunes Affaldsplan 2014 2024 Gladsaxe Kommune forventer at godkende affaldsplan for periode 2014-2024 i april 2015. Arbejdet med at imødekomme målene

Læs mere

Analyse af forsyningssikkerheden i affaldssektoren

Analyse af forsyningssikkerheden i affaldssektoren Analyse af forsyningssikkerheden i affaldssektoren Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K T: +45 3392 6700 E: ens@ens.dk Side 1/8 www.ens.dk Indhold 1. Indledning - Forståelse af forsyningssikkerhed

Læs mere

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Konference Fossil frie Thy d. 29. november 2012 Inge Werther, DAKOFA Dagens program Affald som ressource Organisk dagrenovation i Danmark Fremtidens energisystem

Læs mere

Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre

Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Danmarkudenaffald.dk Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Organisk affald Jette Skaarup Justesen, Miljøstyrelsen Vi skal genanvende mere og forbrænde mindre. Visionen er et Danmark uden affald,

Læs mere

Ny Affaldsbekendtgørelse

Ny Affaldsbekendtgørelse Ny Affaldsbekendtgørelse Introduktion Ny affaldsbekendtgørelse udstedt 18. december 2009. Justeret bekendtgørelse udstedt 13. januar 2010. Fodnoten til bilag 6 B om forbrænding slettet Undtagelse for restprodukter

Læs mere

Forslag til. Bornholms Regionskommunes Affaldshåndteringsplan 2014-2018

Forslag til. Bornholms Regionskommunes Affaldshåndteringsplan 2014-2018 Forslag til Bornholms Regionskommunes Affaldshåndteringsplan 2014-2018 Bornholms Affaldsbehandling Almegårdsvej 8 3700 Rønne Tlf.: 56 95 92 00 Fax: 56 95 92 03 Bofa en virksomhed i Bornholms E-mail: Regionskommune

Læs mere

Allerød Genbrugsplads

Allerød Genbrugsplads Allerød Genbrugsplads Miljøberetning 2009 Indledning Denne niende miljøberetning indeholder i ord og tal de væsentlige oplysninger om Allerød Genbrugsplads i 2009. Allerød Genbrugsplads har, sammenholdt

Læs mere

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen.

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen. GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Status på arbejdet 2013-2014 NOTAT Dato: 15. november 2014 Af: Malene Matthison-Hansen Dette dokument redegør for det arbejde, Gladsaxe Kommune har udført indenfor

Læs mere

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Indsatsområder Mere genanvendelse af materialer fra husholdninger og servicesektor Mere genanvendelse af materialer fra elektronikaffald og shredderaffald

Læs mere

Affaldsplan 2010-2020

Affaldsplan 2010-2020 Miljø og Natur 2009 Affaldsplan 2010-2020 Forslag Hovedplanen Side 2 af 22 Side 3 af 22 1 Forord 2 Indledning 3 Affaldsplanens opbygning 4 Slagelse Kommunes overordnede målsætninger 4.1 Kommunens målsætninger

Læs mere

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven. (Blokken)

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven. (Blokken) Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven (Blokken) Miljøberetning 2011 Indledning Denne Miljøberetning omhandler Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven. Selvom

Læs mere

?genbrugsstationer. Fremtidens affaldssektor. Idéoplæg om. retssikkerhed og opgavefordeling. farligt affald. regelforenkling

?genbrugsstationer. Fremtidens affaldssektor. Idéoplæg om. retssikkerhed og opgavefordeling. farligt affald. regelforenkling retssikkerhed og opgavefordeling?genbrugsstationer farligt affald regelforenkling genanvendeligt erhvervsaffald Idéoplæg om Fremtidens affaldssektor I N D H O Forord 3 Indledning 4 L D?Genbrugsstationer

Læs mere

Affaldsplanlægningens retlige hierarki

Affaldsplanlægningens retlige hierarki Affaldsplanlægningens retlige hierarki Specialistadvokat (L) Jacob Brandt 2 Disposition Hvoraf udspringer det retlige grundlag for lægningen, herunder navnlig i lyset af - affaldsdirektivet - miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Forsyningsstrategi Affaldsdage 2016

Forsyningsstrategi Affaldsdage 2016 Vejle Fjord 11. november Forsyningsstrategi Affaldsdage 2016 Forsyningsstrategi konkurrenceudsættelse af: 1. Genanvendelig affald 2. Affaldsenergisektoren Beslutninger bør tages på et oplyst grundlag

Læs mere