LEDERKURSER I KREDSEN. Lederidealet i FDF. hvad er vores ansvar og forpligtelse over for børnene? Lederidealet i FDF

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LEDERKURSER I KREDSEN. Lederidealet i FDF. hvad er vores ansvar og forpligtelse over for børnene? Lederidealet i FDF"

Transkript

1 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e LEDERKURSER I KREDSEN Lederidealet i FDF hvad er vores ansvar og forpligtelse over for børnene? Lederidealet i FDF Kurset er udarbejdet af Anette og Jens Thorsen for LederuddannelsesUdvalgets Kredsgruppe 1999 Revideret af Lederuddannelsesudvalget foråret 2003

2 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side2 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF Indhold 1. Formål 3 2. Vejledning til instruktøren 3 3. Forret 4 4. Program for aftenen 5 5. Hovedret Historie fra en klasseweekend Point for lederidealer Fiktivt ledermøde Den ideelle leder 9 6. Dessert Observanter Hvad vil jeg stræbe mod? Hvad vil vi i kredsen stræbe mod? Bilag 7.1 Forret - Skema til Min gode leder Historie til FDFs lederidealer Lederideal - pointskema Dagsorden til fiktivt ledermøde Rollesedler til fiktivt ledermøde 7.7 FDFs lederidealer, stor kopi til fiktivt ledermøde Prioriteringskort til Den ideelle leder Observant-skemaer Personligt stræberskema Lederidealerne som labels/klippeark Stræberskema for kreds/klasse 26

3 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side3 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF 1. Formål Formålet med lederkurset om lederidealer er at lederflokken som helhed og den enkelte leder: bliver klar over hvad FDFs lederideal er, og forstår vigtigheden af, at vi som FDFere har en fælles baggrund/udgangspunkt. får præsenteret lederidealet, således at det er nærværende og aktuelt. får holdninger frem om FDFs lederideal og overvejelser om, hvordan det står til i deres egen kreds. kan se forbindelsen mellem FDFs lederideal og kredsens dagligdag. 2. Vejledning til instruktøren Forret, hovedret og dessert Kursusmodulet om lederidealer består af forret, hovedret og dessert. Forret og dessert kan vælges til eller fra, men lederflokken må dog i forvejen beslutte sig for, om de ønsker forret. Hvordan kan du bruge de enkelte dele af dette kursus? Som instruktør har du flere muligheder at vælge imellem. Hvad du vælger kommer an på, hvilken kreds du skal ud til, og hvad der passer bedst til din stil og dit temperament. Som materialet ligger her, er det grydeklart. Der er ikke noget galt i at lave om på det (fremgangsmåde, rækkefølge eller tilføjelser), så længe du stadig opnår aftenens formål. Snak godt med kredslederen på forhånd, så du har en fornemmelse af, hvad det er for en kreds, du skal ud til, og hvad der vil passe bedst. Fortæl gerne om de forskellige muligheder. Generelt Du skal være godt forberedt og have gennemtænkt og være helt klar over, hvad du vil med de enkelte moduler. Sørg for at have læst lederidealerne grundigt, have forstået dem og lært dem udenad. Du vil blive konfronteret og vil selv konfrontere lederne med dem mange gange. Man kan selvfølgelig diskutere om det lige er de rette, om der er flere, om prioriteringen osv. Der er tænkt og diskuteret meget om dem, inden de blev vedtaget på landsmødet 1998, og vi kan nok blive enige om, at de ikke er helt forkerte. Så i stedet for at opfinde den dybe tallerken igen: Tag udgangspunkt i dem som de er, og lad diskussionerne blomstre. Vær opmærksom på, at man ikke skal forveksle ideal og idol, hvad man let kan komme til i nogle af opgaverne. Vær også opmærksom på, at opgaverne ikke går ud på at finde ud af, hvad der er godt FDF-arbejde, eller hvad der er det rigtige at gøre i en given situation. Hav hele tiden for øje, at det drejer sig om, at lederen skal bevidstgøres om hvad idealerne i FDF er.

4 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side4 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF Materialer Til afviklingen af dette kursus skal du bruge: Overheadprojektor Lærred Forlængerledning Overheadfilm + tusher eller tavle + kridt Tape/tegnestifter Div. kopier og OH-kopier af bilag. Se under hvert modul. 3. Forret Min gode leder Skemaet i bilag 7.1 kopieres og deles ud til deltagerne i god tid før kurset. Forretten skal få kursusdeltagerne sporet ind på, hvad en god leder kan være, og hvad man som leder selv kan stræbe mod. Hver enkelt leder tænker tilbage på sin FDF-tid og på, om der er en bestemt leder, der har betydet meget for én. Hvilke egenskaber havde den leder? Er der bestemte situationer man husker? Dette optager det meste af beskrivelsen. Til slut kan man evt. skrive noget om dårlige ledere, og hvad der karakteriserede dem. Der skal ikke sættes navn på vedkommende Vær opmærksom på, at der kan sidde en del seniorer, som har haft ledere rundt om bordet som ledere. Ledere, som ikke selv har været barn eller ung i FDF, kan tænke på andre som har betydet noget for dem (en god lærer, håndboldtræner, søndagsskolelærer, fritidshjemspædagog etc.) Opfølgning på kursusaftenen - kan gøres på to måder: 1. Hæng alle skemaerne op i lokalet og giv tid til, at lederne kan gå rundt og læse hinandens skemaer. 2. Inddel lederne i hold på 4-5 og bed dem fortælle om den leder de har valgt at skrive om. Sedlerne hænges op, så man i kaffepausen kan gå rundt og læse det de andre har skrevet. Opfølgningen tages på kursusaftenen lige efter Historie fra en klasseweekend, gerne sammen med kaffen.

5 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side5 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF 4. Program for aftenen Sang Kredslederen byder velkommen til kursus i kredsen og til instruktøren Kredslederen (evt. instruktøren - aftal på forhånd!) holder en kort andagt (fortælling/tekst, bøn og salme) Instruktøren præsenterer kort sig selv og kursets program, kursets sammenhæng med den øvrige lederuddannelse (aftenen ER et led i FDFs lederuddannelse!) Lederne præsenterer sig selv Hovedret Historie fra en klasseweekend (afsnit 5.1) Oplæsning: 25 min Præsentation af lederidealer: 10 min Opfølgning: 15 min Opfølgning på forret Kaffe, te, kage Sang Aftenens 2. modul (afsnit 5.2, 5.3 eller se tider under modulet) Præsentation og start af dessert Sang Vi har forsøgt at sætte tider på, men det kan naturligvis variere meget.

6 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side6 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF 5. Hovedret Nogle af opgaverne egner sig bedst til én type kreds, andre til en anden. Det kan også være en fordel at vælge aktivitet ud fra de aktuelle problemer eller muligheder i den enkelte kreds. Derfor foreslår vi, at man starter hovedretten med 5.1 Historie fra en klasseweekend, og derefter vælger et af de andre moduler til anden halvdel - f.eks. sådan: 5.2 Point for lederidealer: Egner sig for den strukturerede kreds. Den som er vant til system og vant til at gribe tingene an ud fra en struktureret synsvinkel. 5.3 Fiktivt ledermøde: Egner sig til en kreds der har behov for en meget konkret tilgang til FDFs lederidealer 5.4 Den ideelle leder: Egner sig til kredsen der elsker at diskutere. 5.1 Historie fra en klasseweekend Formålet med dette modul: Formålet er at koble det abstrakte begreb FDF-idealer på lederens praktiske hverdag i børnearbejdet, og vise at der faktisk følger nogle forpligtigelser med, hvis man har accepteret disse idealer. Beskrivelse En digtet historie med mange små cases indbygget. Der er både eksempler på FDF-idealer og ikke-idealer. Lederne får forskellige roller og skal så uden videre udtale sig om, hvordan de vil reagere i situationen. Bagefter holdes reaktionerne op mod FDF-lederidealerne. Der kan være max. 8 med på historien, er der flere ledere deles der i hold. Er der færre ledere, er der nogen der får to roller. På hvert hold skal der være en referent der noterer reaktionerne. Han kan udmærket have en rolle. Aftal på forhånd en oplæser/ordstyrer fra kredsen. Udførelse De steder, der i historien er mærket med STOP, skal oplæsningen af historien mærkeligt nok STOPpes. Herefter slynges et spørgsmål ud i stil med: hvordan vil DU som kredsleder reagere i den situation? Svar med det samme. Spørgsmålet stilles til én bestemt person, som ikke behøver at have den tilsvarende rolle i virkeligheden. Herefter diskuteres kort, om det var et godt svar, og hvordan andre ville have reageret i situationen. Referenten skriver reaktionerne op undervejs. De skal bruges til opfølgningen. Afrunding/opfølgning: Lederidealerne præsenteres på overhead og/eller deles ud til alle på kopi. De mest markante reaktioner på situationerne i historien holdes op mod lederidealerne. Tallene i parentes henviser til de enkelte lederidealer. Snak om de enkelte idealer og personernes reaktioner i historien. Gjorde lederen det rigtige i situationen. Hvad burde han have gjort? Hvilke lederidealer blev støttet af den pågældende reaktion, og hvilke blev modarbejdet? Er der nogle af disse dilemmaer, som er specielt aktuelle i kredsen? Hvilke skal der arbejdes videre med - skriv ned!

7 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side7 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF Til sidst kan man tage en generel diskussion om, hvor godt kredsen lever op til FDF-idealerne, om der er punkter hvor det går galt eller som man skal arbejde på at forbedre - skriv ned! De nedskrevne meninger/aftaler tages op på et ledermøde, hvor man ser på, hvordan det går i praksis. Overvejelser Man skal ikke før historien forklare, at det drejer sig om lederidealerne, da tankegangen så kan bliver for bundet. Det er bedre at få de spontane reaktioner, så svarene i højere grad bliver et spejl af, hvordan kredsen fungerer. Vær under afrundingen opmærksom på, at det ikke gælder om at vurdere, om lederen handlede pædagogisk rigtigt, men om han i situationen levede op til idealerne eller måske netop gik imod et eller flere. Forberedelse Læs historien godt igennem og aftal med den person i kredsen som evt. skal tage en gruppe ekstra (hvis der er mange ledere). Lav evt. din egen historie i samarbejde med kredslederen med hændelser, der er mere målrettet kredsen. Find ud af hvilke roller, der er relevante for den aktuelle kreds. Hvis du har tilstrækkeligt kendskab til de enkelte ledere kan du også tænke over hvem du vil spørge om hvad og med hvilken rolle. Materialer Historien (Bilag 7.2) Lederidealerne (Bilag 7.3) kopieret til deltagerne og på OH. 5.2 Point for lederidealer Bilag 7.4 uddeles til deltagerne, og spørgsmålene uddybes, hvorefter de besvares enkeltvis. 1. Giv dig selv point for hver af de opsatte idealer (5 min.) 2. Giv kredsen point for hver af de opsatte idealer Hvordan opfattes idealerne i vores kreds. (5 min.) 3. Skemaerne samles ind og der udregnes gennemsnit. (2 personer går ud og regner) Vær opmærksom på at der kan være nogen der ikke ønsker at deres vurdering af dem selv skal frem. Aftal derfor på forhånd, om hele skemaet skal afleveres eller man river kolonnen Point til kredsen af og kun afleverer den. (15 min) Imens drikker resten af deltagerne kaffe og spiser kage. 4. Gennemsnittet for hvert enkelt ideal skrives på tavle/overhead. Dels for kredsen, dels for personer, hvis denne kolonne er afleveret. (5 min.) 5. Hver enkelt vurderer for sig selv sin egen holdning i forhold til kredsens holdning (gennemsnittet), både m.h.t. point til sig selv og til kredsen. (5 min.)

8 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side8 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF 6. Diskussion: Hvor står kredsen lavt i point? Er det fordi vi mener, det er et dårligt ideal, eller har vi bare dårlig samvittighed. Hvis man er mange i kredsen, går man i grupper og diskuterer (25 min) 7. Plenum. Er der nogen konkrete forslag til, hvordan vi i kredsen kan arbejde med de punkter, vi er svage i. En i kredsen laver en sammenfatning, som der arbejdes videre med på et af de næste ledermøder. (10 min) Denne del følges godt op af dessert nr. 2 eller 3. Materialer: Kopier til alle af bilag Fiktivt ledermøde Formålet med dette modul Formålet er at koble det abstrakte begreb FDF-idealer på lederens praktiske hverdag i børnearbejdet. Lederne skal selv tænke over og komme frem til, hvad lederidealerne kan være. Beskrivelse Lederrådet sidder rundt om et bord til et fiktivt ledermøde. Instruktøren indleder mødet og er mødeleder. Efterhånden inddrages alle ledere i diskussionen. Alle har på en seddel på forhånd fået en rolle, hvor de hele tiden skal se problemstillingen ud fra et ønske om at opnå ét enkelt af de opsatte idealer. Lederne får ordet efterhånden og kan kun inddrages af instruktøren. Lederne kan selv markere at de ønsker ordet. Synes en leder, at han har opnået at der i kredsen arbejdes med idealet, noterer han det konkrete eksempel på sit eget papir. Prøvede han på at få lederne til at arbejde med det ideal han sad med men det mislykkedes, noteres det også. Udførelse For at gøre denne del så konkret som mulig er det bedst om du som instruktør laver en dagsorden som passer til kredsen. Her følger dog et eksempel som også kan bruges. Den tager forskellige typiske dagsordenpunkter op. Der følger også en vejledning om hvilke idealer der typisk vil blive fokuseret på det enkelte punkt. Afrunding/opfølgning Til slut gættes der på hvad der står på de forskellige sedler. FDFs lederidealer sættes op på en tavle, og under hvert ideal sættes der konkrete eksempler fra diskussionen på, hvordan man opnåede dette ideal i praksis. Få diskussionen drejet hen på konkrete ting fra kredsen. Spørg, om der er noget af dette, der minder om noget der foregår i kredsen. Anslået varighed Introduktion, uddeling af roller/idealer: 10 minutter Ledermøde: 20 minutter Opfølgning: 20 minutter

9 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side9 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF Overvejelser Hvis der på kursusaftenen er flere end 8 så del i hold. Hvis mindre må nogen få to idealer uddelt. Aftal på forhånd hvem i kredsen der skal køre det andet hold. Vedkommende må være lige så godt forberedt på at styre det fiktive ledermøde som du selv. Styr diskussionen, så I ikke kommer til at diskutere detaljer om emnerne, men i stedet koncentrerer jer om at se tingene ud fra idealerne. Det må forklares grundigt i introduktionen og styres under afviklingen. Materialer: 1. Kopi af dagsorden til alle - bilag En seddel til hver deltager med beskrivelse af rollen i kredsen og det ideal, som han skal se emnerne ud fra - bilag FDF-idealerne, klippet ud et for et og i stor størrelse - bilag 7.7. Forberedelse Lav evt. din egen Ledermødedagsorden med punkter, der er mere målrettet den kreds, som du skal ud til. Hvis du har tilstrækkeligt kendskab til de enkelte ledere kan du også tænke over hvem der skal have hvilken rolle og hvilket ideal. Diskuter det evt. med kredslederen på forhånd. 5.4 Den ideelle leder Hver deltager har 33 kort med hver et ideal-udsagn om ledere fra FDFs lederidealer. Hver enkelt vælger 10 ud og prioriterer dem (10 min) Derefter går man sammen og udvælger 10 fælles og prioriterer (10 min) Til sidst går man sammen i grupper på 4 og vælger 5 og prioriterer disse. Disse sættes op på plakater. (20 min) Til slut snakkes der i plenum om FDFs lederidealer, og hvordan man kan arbejde mod dem. Der skal fokuseres på, at et lederteam består af mange forskellige personer. Man kan godt supplere hinanden, den enkelte har selvfølgelig meget at leve op til, og man må støtte hinanden i at blive så god en leder som muligt. (10 min) Materialer: Et sæt kort til hver (bilag 7.8) Karton og tape til plakater

10 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side10 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF 6. Dessert I dette lederkursus kan man vælge mellem 3 forskellige desserter. 6.1 Observanter - vælges af hele klasser Formålet med denne dessert At se om lederne i virkeligheden lever op til de store ord, man blev enige om på kurset. At anspore lederne til at fokusere på FDF-idealerne i hverdagen Beskrivelse Efter kursusaftenen laver enkelte klasser aftaler med folk fra den lokale lederskole eller netværk. Disse observerer ledernes rolle under et klassemøde og finder eksempler på, hvordan lederne lever op til eller ikke lever op til de opstillede FDF-idealer. Man aftaler og noterer 3 idealer, man vil fokusere på - brug bilag 7.9. Efter mødet giver observanten en god og konstruktiv feedback på ledernes rolle. Overvejelser Observanter skal være nogen, der virkelig kan samle op. Det kan være instruktøren eller nogen fra distriktet. Opgaven er ikke enkel for observanten, men til gengæld meget givende for lederne. Hvis feedback ikke er konstruktiv, kan den gøre mere skade end gavn. Det er meget vigtigt at feedbacken bliver konstruktiv, altså skal lederen når han/ hun har fået feedback føle, at her er noget jeg gjorde godt, og her er hvad jeg kan gøre bedre. Husk at lederne selv har bedt om at blive observeret på enkelte punkter. Der er altså et ønske om at få den feedback. Feedback skal gives lige efter mødet og personligt mellem observant og den/de der observeres. Der tages udgangspunkt i skemaet (bilag 7.9), men det vigtige er den mundtlige feedback. Fokusér på de tre udvalgte punkter. Andre positive ting er med til at give et ekstra skulderklap. Undgå andre negative ting. Det bliver for meget at forholde sig til, og de har jo netop valgt 3 ting ud, fordi det er det, de ønsker at forbedre. Forberedelse Aftal med netværksleder eller den lokale lederskole, hvilke folk der kan trækkes på til denne opgave. Materialer Kopi til alle af skema - bilag 7.9

11 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side11 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF 6.2 Hvad vil jeg stræbe mod? - vælges enkeltvis. Hver enkelt leder vælger sig 1 eller flere (max 3) af idealerne, og laver en plan for hvordan man vil arbejde hen mod at leve op til de valgte idealer (bilag 7.10) Kan evt. afsluttes ved at man skriver et brev til sig selv, som instruktøren afsender efter et halvt år. Instruktør skal have labels/klippeark med lederidealerne, som lederne så kan hente og sætte på deres eget skema (Bilag 7.11) 6.3 Hvad vil vi i klassen/kredsen stræbe mod? - vælges af hele klasser eller af hele kredsen Kredsens ledere vælger et eller flere af idealerne og forpligter sig på mødet til en handlingspræget plan. Denne skal være konkret, realistisk og målbar. Lederne finder ud af, hvilke idealer der i kredsen skal satses på, enten ved at diskutere sig frem eller ved at lave en afstemning (alle har 3 stemmer). Der vælges max. 3 områder, som noteres i skemaet bilag Har man god tid, kan den enkelte klasses ledere sammen finde ud af, hvordan man på denne klasse vil opnå de idealer, man i kredsen er blevet enige om, og hvordan man fælles i kredsen kan arbejde mod idealerne. Senere fortæller klasserne hvordan de vil gøre i det konkrete klassearbejde samt kommer med ideer til, hvordan kredsen i fællesskab kan arbejde. Disse kredsforslag samles og man diskutere sig frem til fælles tiltag for kredsen. Har man mindre tid, finder man de gode ideer til kredsen i fællesskab, og lader klasserne selv om at udfylde deres del senere.

12 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side12 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF BILAG Forret til kurset Lederidealer i FDF Tænk tilbage på din FDF-tid, og på en leder, som har betydet meget for dig. Udfyld skemaet herunder - du skal ikke navngive lederen. Min gode leder Hvorfor var han/hun god: (hvordan var han/hun over for klassen/mig? Hvad lavede vi?) Af specielle oplevelser med den leder husker jeg: (klassemøder, ture, arrangementer, specielle stunder etc.) Dårlige ledere? Hvad karakteriserede dem? Egne oplevelser:

13 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side13 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF BILAG Historie om en klasseweekend Personer i historien Thorkil: Lone: Lars: Sussie: Kristoffer: Hytteinspektøren: Kredslederen på besøg: Mor Marie: garvet leder som har været i kredsen i mange år garvet leder men ny i denne kreds ny leder, har aldrig været med i FDF før assistent/senior, skal snart være leder assistent/senior, er lige gået fra at være seniorvæbner til at være assistent arbejder på hytten skal egentlig bare ordne nogle ting i hytten er leder på tumlingeklassen. Hun har lovet at køre Turen til Skovglimt Det er fredag og piltene er snart klar til at tage på tur. De skal på weekendtur i deres hytte. Alle skal mødes kl ved kredslokalet. Forældrene har lovet at de vil køre. Lone og Lars er i kredslokalet en halv time før piltene skal møde op. Der er forskellige ting der skal findes frem og de skal også lige have tjekket op på hvor mange der egentlig kommer, med på turen. Tilmeldingssedlerne findes frem, jo der var de 16 som de havde talt op på sidste møde. Så skal materialerne findes frem, nu er der ikke så lang tid til at få det gjort i. Sussie og Kristoffer kommer, og de begynder alle fire at få pakket materialerne. Så kommer PiltePer...det er ham der bare kommer til møderne en gang imellem. Han er ikke tilmeldt men havde hørt noget om, at der skulle være weekendtur og har pakket en rygsæk og vil gerne med. Lone siger STOP (3). Telefonen ringer, det er PiltePernilles mor; hun vil bare lige høre om Pernille alligevel må komme med, hun er heller ikke tilmeldt. Det er Lars der ta r telefonen. Du ved, at der ikke er plads i bilerne og endnu værre er det på vejen hjem. Lars siger STOP(3) Nu begynder børnene at myldre til fra alle kanter. Der er temmelig meget at holde styr på. PiltePeter er ny, det er hans første weekendtur i FDF. Peters far står og snakker med en af de andre forældre, det er Marie. Han siger: Jeg har hørt at det her spejder er sådan noget kristent arbejde, gad vide om de be r fadervor konstant. Marie siger STOP (1) Klokken er kvart over seks, alle børnene er kommet, så er det tid til at køre. Thorkil kommer løbende, som sædvanlig er han for sent på den. Han siger STOP(2) Sussie siger henvendt til Kristoffer: Jeg synes fanden galme at det er for dårligt at han kommer for sent hver gang. PiltePoul hører bemærkningen og siger: Hov, hov jeg troede ikke at man måtte bande. Sussie siger STOP(2) Alle stiger ind i bilerne. Kristoffer kører med PiltePeters far. På vej op til Skovglimt siger PiltePeters far: Hjemme hos os, der tror vi altså ikke på alt det der, der blir sagt oppe i kirken. Sig mig, hvorfor tror du på alt det der bavl om Jesus? Kristoffer siger STOP(1) Vel ankommet til hytten får alle pakket soveposen ud. Der er sagt farvel til forældrene og tak fordi de var så flinke at køre. PiltePia kommer ind i pejsestuen, hun

14 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side14 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF BILAG 7.2 er på kanten til gråd (og det er hun temmelig tit). I er ved at få lavet tjanseplanen, den skal starte med det samme for der skal samles brænde til bålet, laves aftensmad osv. PiltePia siger, at hun har glemt soveposen. Thorkil siger STOP (6) Så er det aftensmad. Der er købt billigt ind og det betyder, at der er blevet råd til mange gode ting. Der kommer mælk og saftevand på bordet. PiltePer siger: Helt ærligt, hvorfor har I ikke købt økologisk mælk? Det synes jeg er lidt dårligt. Lars siger STOP (4d) Da alle er færdige med at spise, forslår PiltePeter, at de går ud og spiller fodbold. Lone som er meget lidt interesseret i fodbold siger: STOP(7) - så siger Sussie STOP (7) Det nærmer sig lejrbålstid. Nogle af pigerne har sagt, at de gerne vil vise et dansenummer. De går ind på et af værelserne for at øve. Kristoffer har ansvaret for lejrbålet. Hvad gør du STOP(3) KredslederKaj kommer på besøg. Han går lidt rundt og snakker med piltene som han var leder for sidste år. Nu er der lejrbål. Alle samles. PiltePauline kommer sjokkende lidt efter de andre. KredslederKaj går hen til hende og slår armen om hende for at det skal gå lidt hurtigere. PiltePauline begynder at snøfte og siger, at hun hellere vil hjem, for hendes far skal nemlig snart flytte fra hende og hendes mor. KredslederKaj siger STOP(6) Så er det blevet sent, piltene er kommet i seng og lederne sidder med en velfortjent kop kaffe og sludrer. Der er planlagt et natløb til lørdag nat. De skal lige have gennemgået detaljerne. KredslederKaj siger, at der sidste år var flere der efter et natløb ikke ville med på weekendtur igen, og at de har lovet forældrene ikke at lave natløb før piltene blev væbnere. Kristoffer siger: STOP(7). Så siger KredslederKaj STOP(7). Thorkil konkluderer at STOP(7) PiltePaula kommer ind i pejsestuen.. De følgende punkter kan bruges til udvide historien med. Sæt evt. disse ind efter at have snakket med kredslederen - dermed kan historien tilpasses direkte til kredsen. en vil ikke spise noget en bliver drillet lederne trænger til en pause... nogen stikker af fra opvasken en siger at hun skal ha en lillebror/søster et af holdene på løbet fungerer ikke nogle aktiviteter skal instrueres for børnene - ny leder går i gang STOP men så afbryder den erfarne leder pludselig ved at sige STOP om aftenen gennemgår man næste dags program, en leder tilbyder at sætte alle ind i programindholdet, så alle ved hvordan man kan lave aktiviteten, han kan også bare være den der instruerer næste dag. Klokken er og I ved at ungerne står tidligt op, det er vigtigt at I er friske næste dag

15 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side15 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF BILAG FDFs lederidealer 1. Lederen vedkender sig FDFs formål 2. Lederen er et forbillede for børn og unge 3. Lederen er bevidst om sit ansvar og stiller høje krav til sig selv 4. Lederen er fortrolig med FDFs værdigrundlag og bruger det som rettesnor for sit lederskab 5. Lederen har mod på at forkynde evangeliet 6. Lederen er en god kammerat 7. Lederen forstår værdien af leg og fantasi i arbejdet 8. Lederen dygtiggør sig gennem lederuddannelse, egne og andres erfaringer

16 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side16 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF BILAG 7.4 Bilag 7.4 FDFs lederidealer Herunder finder du FDFs lederidealer, som de blev vedtaget på landsmødet i Giv point til dig selv og til din kreds fra 1 til 10. Idealer Point til mig selv Point til kredsen Hvordan opfattes idealerne i vores kreds? 1. Lederen vedkender sig FDFs formål 2. Lederen er et forbillede for børn og unge 3. Lederen er bevidst om sit ansvar og stiller høje krav til sig selv 4. Lederen er fortrolig med FDFs værdigrundlag og bruger det som rettesnor for sit lederskab 5. Lederen har mod på at forkynde evangeliet 6. Lederen er en god kammerat 7. Lederen forstår værdien af leg og fantasi i arbejdet 8. Lederen dygtiggør sig gennem lederuddannelse, egne og andres erfaringer

17 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side17 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF BILAG 7.5 Bilag 7.5 Dagsorden for (kredsens navn) Indledning v. kredslederen 1. Klasserne Hvad vil klasserne arbejde med aktiviteter forkyndelse Feedback på klassernes planer (spørgsmål og forslag) 2. Markedsdagen Hvad skal vi lave for børnene Hvem kan lave hvad 3. Natløbet for netværkets væbnere Råd til årets arrangører 4. Nyt fra bestyrelsen 5. Økonomi Hvordan skal vi prioritere de penge vi har til rådighed det næste halve år? 6. Uddannelsesplaner for lederne Skal vi bruge penge på det? Hvem skal afsted? Hvad skal vi afsted på?

18 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side18 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF BILAG FDFs lederidealer som overskrifter Lederen vedkender sig FDFs formål Lederen er bevidst om sit ansvar og stiller høje krav til sig selv

19 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side19 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF BILAG 7.7 Lederen er et forbillede for børn og unge Lederen er fortrolig med FDFs værdigrundlag og bruger det som rettesnor for sit lederskab

20 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side20 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF BILAG 7.7 Lederen har mod på at forkynde evangeliet Lederen er en god kammerat Lederen forstår værdien af leg og fantasi i arbejdet

21 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side21 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF BILAG 7.7 Lederen dygtiggør sig gennem lederuddannelse, egne og andres erfaringer

22 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side22 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF BILAG En leder er kristen En leder vil møde børn og unge med evangeliet om Jesus Kristus En leder møder børnene og de unge igennem gode aktiviteter og handlinger En leder har mod på at forkynde evangeliet En leder forstår værdien af leg og fantasi i arbejdet En leder udvikler legen og fantasien hos børnene og de unge En leder er et forbillede for børn og unge En leder står ved egne holdninger og skaber samtidig frihed til andres holdninger En leder er bevidst om sit ansvar og stiller høje krav til sig selv En leder tager ansvar når det kræves En leder træder i baggrunden når det fremmer processen En leder er uhøjtidelig En leder forkynder evangeliet i fortællinger, i samtale og fortolker det En leder viser at det kristne budskab har værdi i hverdagen En leder giver børnene og de unge mulighed for at udvikle selvstændighed inden for fællesskabets rammer En leder møder børn og unge som en god lytter En leder møder børn og unge i deres undren, deres glæder og sorger En leder opmuntrer til aktiv deltagelse blandt børnene og de unge En leder sætter leg i gang og går selv ind i den organiserede leg En leder opmuntrer til fri leg En leder er en god kammerat En leder giver børnene og de unge mulighed for at udvikle selvværd En leder dygtiggør sig gennem lederuddannelse En leder tilegner sig faglige færdigheder af høj kvalitet En leder skaber et miljø så børnene og de unge er aktive og ligeværdige medspillere En leder ved hvad FDFidentiteten er og er fortrolig med den En leder bruger FDFidentiteten som rettesnor for sit lederskab En leder giver plads til livsglæden, nysgerrigheden og begejstringen En leder viser omsorg En leder skaber tid og rum til fordybelse og samtale En leder tilegner sig pædagogiske færdigheder af høj kvalitet En leder deler sin viden med andre En leder har lyst til at være sammen med børn

23 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side23 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF BILAG 7.9 Bilag 7.9 Her en liste til lederne på en klasse der har valgt at ville have en observant: Der kan vælges max. 3 punkter. Disse idealer vil vi gerne observeres på: Her kan observanten notere sine iagttagelser Observationspunkter Gjort godt Kan blive bedre Andre positive ting på mødet:

24 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side24 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF BILAG 7.10 Bilag 7.10 Udvælg dig de tre idealer, du vil arbejde mod. Hent en label hos instruktøren til feltet til venstre. Bestem dig derefter for, hvordan du vil gøre det, og notér i højre kolonne. Dette vil jeg stræbe mod Hvordan? (label) (label) (label)

25 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side25 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF BILAG FDFs lederidealer - klippeark Lederen vedkender sig FDFs formål Lederen er et forbillede for børn og unge Lederen er bevidst om sit ansvar og stiller høje krav til sig selv Lederen er fortrolig med FDFs værdigrundlag og bruger det som rettesnor for sit lederskab Lederen har mod på at forkynde evangeliet Lederen er en god kammerat Lederen forstår værdien af leg og fantasi i arbejdet Lederen dygtiggør sig gennem lederuddannelse, egne og andres erfaringer Lederen vedkender sig FDFs formål Lederen er et forbillede for børn og unge Lederen er bevidst om sit ansvar og stiller høje krav til sig selv Lederen er fortrolig med FDFs værdigrundlag og bruger det som rettesnor for sit lederskab Lederen har mod på at forkynde evangeliet Lederen er en god kammerat Lederen forstår værdien af leg og fantasi i arbejdet Lederen dygtiggør sig gennem lederuddannelse, egne og andres erfaringer Lederen vedkender sig FDFs formål Lederen er et forbillede for børn og unge Lederen er bevidst om sit ansvar og stiller høje krav til sig selv Lederen er fortrolig med FDFs værdigrundlag og bruger det som rettesnor for sit lederskab Lederen har mod på at forkynde evangeliet Lederen er en god kammerat Lederen forstår værdien af leg og fantasi i arbejdet Lederen dygtiggør sig gennem lederuddannelse, egne og andres erfaringer

26 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side26 LEDERKURSER I KREDSEN LEDERIDEALET I FDF BILAG 7.12 Bilag 7.12 Dette vil vi stræbe mod Sådan på klassen Sådan i kredsen Dette vil jeg Sådan på klassen Sådan i kredsen stræbe mod (label) (label) (label) Vedtaget den Lederrådet i

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1 Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE INDLEDNING FDFs Grundlæggende lederuddannelse består af forskellige moduler, der er forsøgt tilpasset de forskellige målgrupper,

Læs mere

LEDERKURSER I KREDSEN. Lederansvar. hvad kan vi forpligte hinanden på? Lederansvar

LEDERKURSER I KREDSEN. Lederansvar. hvad kan vi forpligte hinanden på? Lederansvar F D F s l e d e r u d d a n n e l s e LEDERKURSER I KREDSEN Lederansvar hvad kan vi forpligte hinanden på? Lederansvar Kurset er udarbejdet af Stig Fog Jensen for LederuddannelsesUdvalgets Kredsgruppe

Læs mere

LEDERKURSER I KREDSEN. Fremtidsværksted. et enkelt og effektivt værktøj til at tænke nyt og anderledes

LEDERKURSER I KREDSEN. Fremtidsværksted. et enkelt og effektivt værktøj til at tænke nyt og anderledes F D F s l e d e r u d d a n n e l s e LEDERKURSER I KREDSEN Fremtidsværksted et enkelt og effektivt værktøj til at tænke nyt og anderledes Fremtidsværksted Kurset er udarbejdet af Grethe Andreasen for

Læs mere

LEDERKURSER I KREDSEN. Den dygtige leder. hvordan er jeg overfor børnene?

LEDERKURSER I KREDSEN. Den dygtige leder. hvordan er jeg overfor børnene? F D F s l e d e r u d d a n n e l s e LEDERKURSER I KREDSEN Den dygtige leder hvordan er jeg overfor børnene? Den dygtige leder Kurset er udarbejdet af Torben Svendsen for LederuddannelsesUdvalgets Kredsgruppe

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2 Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE INDLEDNING Ung 2 er en opfølgende samtale på Ung 1 og henvender sig til samme målgruppe henholdsvis seniorvæbnere eller seniorer

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Kredsen i centrum. - en gennemgang af Din kreds! FDF.dk/kredsen

Kredsen i centrum. - en gennemgang af Din kreds! FDF.dk/kredsen Kredsen i centrum - en gennemgang af Din kreds! FDF.dk/kredsen Velkommen til Kredsen i centrum en gennemgang af din kreds. Med dette materiale får du oplægget til en debat i kredsen om seks udvalgte emner,

Læs mere

Workshop Fortællingen om landslejren Landslejrkurset

Workshop Fortællingen om landslejren Landslejrkurset Workshop Fortællingen om landslejren Landslejrkurset 18.- 20.9.2015 Denne workshop er udarbejdet af Leder og uddannelsesudvalget på Landslejren. I kan altid skrive til udvalget på LogUll2016@gmail.com

Læs mere

Lederkurser i kredsen

Lederkurser i kredsen side1 Lederkurser i kredsen Lederkursus i kredsen er lederuddannelsens teoretiske del, der går på tværs af grunduddannelses-strukturen. Lederkurset er for kredsens samlede lederflok, hvor man i fællesskab

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Det er MIT bibliotek!

Det er MIT bibliotek! Det er MIT bibliotek! Denne guide er skrevet til dig, som skal køre rollespillet Det er MIT bibliotek! Det er et rollespil, som giver unge i udskolingsklasserne en bedre forståelse for, hvorfor biblioteket

Læs mere

Tidsplan for Kommunikation

Tidsplan for Kommunikation Tidsplan for Kommunikation 09:00 Introduktion til AI og Værdsættende Samtale 09:45 Kaffepause 10:00 Gruppeinterview 11:00 Opsamling og spørgsmål 12:00 Frokost 14:00 Kommunikation og kropssprog 14:15 Øvelse

Læs mere

15.s.e.trin. II 2016, Strellev 9.00, Ølgod / / / /728

15.s.e.trin. II 2016, Strellev 9.00, Ølgod / / / /728 Dengang jeg gik på pastoralseminariet for at skulle lære at være præst, fik jeg et godt råd af en af underviserne. Han sagde, at når man sidder og taler med et menneske, og samtalen går i stå, så skal

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE MESTERLÆRE I KREDSEN. Foto: Christian Nesgaard INSPIRATIONSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE MESTERLÆRE I KREDSEN. Foto: Christian Nesgaard INSPIRATIONSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE MESTERLÆRE I KREDSEN Foto: Christian Nesgaard INSPIRATIONSMATERIALE INDHOLD 1 2 3 4 5 6 INTRODUKTION... 4 Introduktion til kredslederen... 4 Introduktion til mentor... 4 FORKYNDELSEN

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

DIALOG # 4 FORÆLDRENE TALER NEGATIVT OM EN ELEV SKAL MAN GRIBE IND?

DIALOG # 4 FORÆLDRENE TALER NEGATIVT OM EN ELEV SKAL MAN GRIBE IND? DIALOG # 4 FORÆLDRENE TALER NEGATIVT OM EN ELEV SKAL MAN GRIBE IND? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE?

DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE? DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Velkommen i FDF Særslev

Velkommen i FDF Særslev Velkommen i FDF Særslev Gode oplysninger til dine forældre om FDF Særslev Kort om FDF Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF, er en af Danmarks største folkekirkelige børne- og ungdomsorganisationer med

Læs mere

Klog på livet FDFs handlingsplan 2011-2012

Klog på livet FDFs handlingsplan 2011-2012 Klog på livet FDFs handlingsplan 2011-2012 Overordnet målsætning med handlingsplanen Klog på livet I FDF tror vi på, at mennesker udvikler sig i samspil med andre mennesker. Derfor giver vi børn og unge

Læs mere

Indledning. Hvorfor overhovedet holde ledermøder i FDF?

Indledning. Hvorfor overhovedet holde ledermøder i FDF? Det gode ledermøde Indledning På FDFs landsmøde i 2004 blev det vedtaget, at landsforbundet skulle udgive et materiale med henblik på en styrkelse af ledermødet. Denne folder dækker nogle af de tiltag,

Læs mere

Velkommen i FDF Særslev

Velkommen i FDF Særslev Velkommen i FDF Særslev Gode oplysninger til dine forældre om FDF Særslev Kort om FDF Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF, er en af Danmarks største folkekirkelige børne- og ungdomsorganisationer med

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

[ Hvad er formålet med MUS? ] [ Hvordan er min egen forberedelse? ] [ Hvordan indleder jeg samtalen? ] [ Hvordan styrer jeg samtalen?

[ Hvad er formålet med MUS? ] [ Hvordan er min egen forberedelse? ] [ Hvordan indleder jeg samtalen? ] [ Hvordan styrer jeg samtalen? YES jeg skal afholde MUS en Miniguide om MedarbejderUdviklingsSamtaler [ Hvad er formålet med MUS? ] [ Hvordan forbereder jeg rengøringsassistenterne? ] [ Hvordan er min egen forberedelse? ] [ Hvordan

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440 Klasse: 6.x og y Fag: Tysk (Observering af 2. rang) Dato: 24.10.12. Situation: Stafette mit Zahlen Temaer: Igangsætning og mundtlighed Tema Person Beskrivelse: Hvad bliver der sagt? Hvad sker der? Igangsætning

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

ibelong Er vi fælles om at være alene?

ibelong Er vi fælles om at være alene? ibelong Er vi fælles om at være alene? Formål: Teenagerne skal se, at de ikke står alene midt i deres liv med både op- og nedture. De er en del af et kristent fællesskab på flere måder. Forslag til programforløb:

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 16,19-31

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 16,19-31 1 1.søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 7. juni 2015 kl. 10.00. Koret Voices fra Sct. Pauli kyrka, Göteborg medvirker. Salmer: 745/434/685,v.4/614,v.1-5// 614,v.6-9/439/41/13. Åbningshilsen Hjertelig

Læs mere

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT 1. EXT TOGPERRON MIDDAG Vi ser en tom togperron. Der er klip mellem titelskilte og billeder af den tomme perron. Der er helt stille. En svag baggrundsstøj er det eneste

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

AMBITIONEN VI DELER. Kredsen det lokale ståsted

AMBITIONEN VI DELER. Kredsen det lokale ståsted Denne øvelsesvejledning har til hensigt at hjælpe kredslederen på ledermødet til at oversætte og omsætte ambitionen, så kredsen forholder sig til ambitionen om at være det lokale ståsted. Af Lasse Nybo,

Læs mere

PRØVE I PRAKTIKKEN FYRAFTENSMØDE OM PRØVEN I PRAKTIKKEN

PRØVE I PRAKTIKKEN FYRAFTENSMØDE OM PRØVEN I PRAKTIKKEN PRØVE I PRAKTIKKEN INDHOLD Status på prøveerfaringer Summegruppe Regler og rammer for prøven Forskelle på rollen som vejleder og som eksaminator Prøvens forløb DRØFT MED DEM SOM SIDDER VED SIDEN AF DIG.

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Jeg bygger kirken -3

Jeg bygger kirken -3 kirken - Bøn og fællesskab Mål: Kirken forbindes ofte med en bygning, men kirken er meget mere end det. Kirken består af mennesker. Kirken er til for, at vi kan have fællesskab med Gud og med hinanden.

Læs mere

Min morfar Min supermand

Min morfar Min supermand Dedikeret til min farmor og min far. Skrevet af Lilian Rask Andersen 2012. Manuskript doneret til Kræftens Bekæmpelse, i et håb om at bogen kan hjælpe familier og pårørende til at tale og græde sammen

Læs mere

De kristne grundbegreber

De kristne grundbegreber F D F s l e d e r u d d a n n e l s e LEDERKURSER I KREDSEN De kristne grundbegreber hvad er det vi tror på? De kristne grundbegreber Kurset er udarbejdet af Jakob Rönnow Revideret 2003 F D F s l e d e

Læs mere

VEJLEDNING FOR LEDERE I FDF VEJLE 1

VEJLEDNING FOR LEDERE I FDF VEJLE 1 VEJLEDNING FOR LEDERE I FDF VEJLE 1 FDFs lederideal... 2 Samværsformer... 2 Omgangsformer, tone, sprog... 2 Fysisk kontakt... 3 Situationer hvor en leder er alene med et barn... 3 Lederes omgang med børn

Læs mere

Demenssygeplejerske, Tinna Klingberg.

Demenssygeplejerske, Tinna Klingberg. Kursus for pårørende til mennesker med demens. Undersøgelsens problemstilling: Betydningen af at deltage i et kursus for pårørende til demensramte, og hvordan det afspejles i håndteringen af hverdagslivet

Læs mere

teknikker til videndeling & networking

teknikker til videndeling & networking teknikker til videndeling & networking et succesfuldt netværksmøde... er et faciliteret netværksmøde I Danmark har vi ikke kultur for at kaste os ud i at tale med fremmede, så selvom mødedeltagere bekræfter

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Indledende niveau - Afklaring af alkoholerfaring

Indledende niveau - Afklaring af alkoholerfaring Indledende niveau - ALKOHOL DIALOG SIGER.DK HVAD SIGE D OM DU ALKOHOL? Indledende niveau Indledende niveau Indledende niveau Vores klasse... 20 Festen... 24 Alkoholdialog.dk 1919 19 Alkoholdialog.dk Vores

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke

Konflikthåndtering mødepakke Indledning af historie Trin 1 Her er Louise. For et halvt år n købte hun en mobiltelefon til 2500 kr. hos jer, men nu er bagcoveret i stykker, og hun er kommet for at bytte den. Her er Kasper. Han er lidt

Læs mere

Spørgetime. Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge om elektronik mm..

Spørgetime. Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge om elektronik mm.. Design og Produktion, Elektronik ( redigeret 13/6-2015 ) Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge om elektronik mm.. Aflevere bøger, fumlebrædder, mm, oprydde

Læs mere

Velkommen som ny leder i FDF.

Velkommen som ny leder i FDF. Velkommen som ny leder i FDF. Mulighederne er således : A - discount-udgaven. Du læser bare dette materiale igennem. B - mini-udgaven. Du læser materialet og mailer om at få tilsendt en sæsonplan, der

Læs mere

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Sæt dit aftryk session 1 Sådan gør du 1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Start med at fortælle kursisterne, at de i dag og i den kommende tid skal arbejde med at udtænke et projekt,

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder.

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder. Giv feedback Dette er et værktøj for dig, som vil skabe målrettet læring hos din medarbejder blive mere tydelig i din ledelseskommunikation gøre dit lederskab mere synligt og nærværende arbejde med feedback

Læs mere

Start trinnet med at fortælle spirerne om finalen, så de ved, hvad målet er.

Start trinnet med at fortælle spirerne om finalen, så de ved, hvad målet er. 1 Fest Spirer Trin for trin Piger i spirealderen er ved at samle erfaring med at deltage i forskellige fester, fx i familien, i forbindelse med årets højtider og ikke mindst til fødselsdagsfester i klassen.

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 30. august 2015 13.s.e. Trin. Lukas 10,23-37 Salmer: 750-69 v.1-4 -683 52-697 --- Godmorgen.

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 30. august 2015 13.s.e. Trin. Lukas 10,23-37 Salmer: 750-69 v.1-4 -683 52-697 --- Godmorgen. Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 30. august 2015 13.s.e. Trin. Lukas 10,23-37 Salmer: 750-69 v.1-4 -683 52-697 Godmorgen. I Slotskirken står vi op, når vi synger salmer, vi sidder ned,

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1:

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Beskrivelse: Intern konflikt i patruljen. Simple og klare udsagn som skal placeres på konflikttrappen. Slutter med påvirkning af konflikten udefra hvor TL er et

Læs mere

Procesværktøj om trivsel

Procesværktøj om trivsel Procesværktøj om trivsel www.samarbejdefortrivsel.dk Procesværktøj om trivsel Introduktion Det kan styrke dagtilbuds arbejde med børns trivsel, hvis I som personalegruppe, legestuegruppe eller bestyrelse

Læs mere

U- TURN UGANDA kassen Leder beskrivelse

U- TURN UGANDA kassen Leder beskrivelse UTURN UGANDA kassen Leder beskrivelse Kære leder Denne kasse er lavet for at hjælpe FDF ledere rundt i landet med at fortælle og forklare deres børn og unge om Uganda. Materialet kan bruges på flere forskellige

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

FACILITERING Et værktøj

FACILITERING Et værktøj FACILITERING Et værktøj Af PS4 A/S Velkommen til PS4s værktøj til facilitering Facilitering af møder Ved møder sker det ofte, at den indholdsmæssige diskussion sluger al opmærksomheden fra deltagerne,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 -

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne fortælling er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft

Læs mere

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål.

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen, jf.

Læs mere

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet.

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

GODE RÅD OM. Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS. Udgivet af DANSK ERHVERV

GODE RÅD OM. Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS. Udgivet af DANSK ERHVERV 2007 GODE RÅD OM Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS Udgivet af DANSK ERHVERV Indholdsfortegnelse Hvad er MUS? 3 Hvorfor afholde MUS? 3 Hvordan forberedes MUS-samtalen?

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Kompendie. Seniorvæbnergruppen, 2012. Tak for 2 dejlige weekender. Hilsen Sara, Simone, Jens og Randi

Kompendie. Seniorvæbnergruppen, 2012. Tak for 2 dejlige weekender. Hilsen Sara, Simone, Jens og Randi Kompendie Seniorvæbnergruppen, 2012 Tak for 2 dejlige weekender Hilsen Sara, Simone, Jens og Randi Indholdsfortegnelse Spørgsmål til Speed dating... 3 Teambuilding-aktivitet... 4 Bytte ting aktivitet Randi...

Læs mere

Nytårsdag 2015 Disse dage er nytårstalernes tid. Dronningen og statsministeren trækker os til skærmene og vi forventer både at få formaninger og ros som samfund og enkelt individer. Der er gået sport i

Læs mere

Ledervejledning. God fornøjelse med materialet. IMU - Indre Missions Ungdom

Ledervejledning. God fornøjelse med materialet. IMU - Indre Missions Ungdom Ledervejledning TeenTools Katekismus er et ledermateriale som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder eller dig som har andet arbejde med teenagere kan bruge og finde inspiration i. Vi siger forkyndelse

Læs mere

Samtaleguider til ledersamtaler

Samtaleguider til ledersamtaler Samtaleguider til ledersamtaler Forslag til spørgsmål under forskellige typer ledersamtaler Der er fire samtaleguider, som alle er skrevet til gruppeledere, idet det er dem, som er ansvarlige for at afholde

Læs mere

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse!

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Det bedste ved at have en voksenven til min søn er, at han får en oprigtig interesse fra et andet voksent menneske, som vil ham det godt. 2 Så kunne

Læs mere

Deltagerbrev for Sommerlejr på Sletten 2014

Deltagerbrev for Sommerlejr på Sletten 2014 Deltagerbrev for Sommerlejr på Sletten 2014 Dette lille hæfte indeholder alle de informationer, der er nødvendige for forberedelserne til at tage på sommerlejr. Skulle der stadig være nogle spørgsmål i

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Jeugdtour van Assen 1996

Jeugdtour van Assen 1996 Jeugdtour van Assen 1996 Af: Tonni Johannsen (SCK-Nyt 4/1996). Det er lørdag den 20. juli, taskerne og cyklen er pakket i bilen. Kl. 17.30 startede min far bilen. Jeg skulle til Kolding og derefter med

Læs mere

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven UDDANNELSESPLAN Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven September 2011 Velkommen til kommende studerende! Hjertelig velkommen til Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven. Vi er en kommunal institution med børn i alderen

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Skole-hjem samarbejde med nydanske forældre. - om betydningen af forforståelse og praksis

Skole-hjem samarbejde med nydanske forældre. - om betydningen af forforståelse og praksis Skole-hjem samarbejde med nydanske forældre - om betydningen af forforståelse og praksis Nyborg den 26. januar Formelle samtaler Kulturelle forforståelser Skole-hjem samtale som praksis Positioneringer

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Læsning i indskolingen

Læsning i indskolingen Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Søvind Skole børn og unge Kære forældre Dit barn får læseundervisning i skolen. Men som forælder er du en hovedperson, når dit barn lærer at læse. Børn lærer

Læs mere

DIALOG # 4. ForældreNE taler negativt om en elev skal man gribe ind?

DIALOG # 4. ForældreNE taler negativt om en elev skal man gribe ind? DIALOG # 4 ForældreNE taler negativt om en elev skal man gribe ind? Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

Tid Tema Spørgsmål Beskrivelse Kommentar Del1 Hvorfor! 5min Forventningsafstemning

Tid Tema Spørgsmål Beskrivelse Kommentar Del1 Hvorfor! 5min Forventningsafstemning Dette oplæg er tænkt som inspiration til kursusholdere, der skal hjælpe ledere/kredsledere godt i gang med at bruge ung 1 & 2 materialet. Og derved gøre det nemmere og mere overskueligt for kredsene at

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden;

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Gud er min far -2 Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Mål: Børnene oplever forventningsglæde: Guds rige vokser der, hvor Guds vilje sker. Gud ønsker at vi er med til at opbygge

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere