Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn"

Transkript

1 Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn Version 1 Maj 2018

2 Miljøstyrelsen / Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn 2

3

4 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i 2018 Miljø- og Fødevareministeriet Landbrugsstyrelsen Nyropsgade København V Tlf.: ISBN J.nr Landbrugs- og Fiskeristyrelsen / Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn

5 Indhold 1. Formål Vil du vide mere om Tast selv-service Krav til læggemateriale Opret skema Log på Tast selv-service Oprettelse af skema Åben skemaet Tilknyt markkort Vælg markkort Genbrug markkort fra anmeldelse af jordprøver Indtegn marker i nyt markkort Udfyld skemaet Hent marker fra IMK Hop mellem felter i skemaet Linje numre Indsæt linje med eget læggemateriale i skemaet Indsæt linjer med indkøbt læggemateriale af dansk oprindelse i skemaet Indsæt linje med PBTC materiale ind i skemaet Indsæt linje med udenlandsk materiale ind i skemaet Slet en linje eller indsæt en linje imellem andre i skemaet Vis klassificering i skemaet Vedhæft dokumentation for læggematerialet Vedhæft markkort med placering af linjer i præbasis Anden dokumentation Samtidig avl af konsumkartofler Indsend Skemakontrol Ret fejlmeddelelser Indsend Ændre indsendte Ny version Bilag Bilag 1.1 Arbejdsgang ved anmeldelse til marksyn Bilag 1.2 Kortlag og redigering af markkort i IMK Bilag 1.3 FAQ Landbrugs- og Fiskeristyrelsen / Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn 5

6 1. Formål Marker, som autoriserede læggekartoffelavlere vil benytte til avl af læggekartofler, skal være sygdomsfrie. De er derfor tidligere i Tast selv-service anmeldt til avl af læggekartofler og jordprøvetaget for kartoffelcystenematoder. Der må ikke være levende kartoffelcystenematoder i marker, der bruges til avl af certificerede læggekartofler. Marker hvor jordprøveanalyse viser kartoffelcystenematoder vil blive afvist ved anmeldelse til avl af læggekartofler. Denne vejledning beskriver, hvordan du anmelder marker til marksyn via Tast selv-service ved at indtegne markerne i Internet markkort (IMK) og efterfølgende udfylde et skema med læggematerialets oprindelse. Vejledningen følger den rækkefølge du skal igennem for at anmelde linjer til marksyn. Har du anmeldt marker til jordprøvetagning behøver ikke læse hele vejledningen igennem, men kan bruge den til opslag hvis du går i stå. Du har mulighed for at ringe til kundecentret tlf med spørgsmål. Fristen for indsendelse af linjer af læggekartofler til marksyn er 25. maj Kan du ikke nå at lægge alle dine kartofler inden d. 25. maj, skal du søge om dispensation til at indsende hele eller dele af dit skema efter d. 25. maj. Du skal bruge Tast selv-service til anmeldelse af linjer af læggekartofler til marksyn. Det anbefales at du gemmer skemaet med jævne mellemrum. De marker du indtegner til marksyn har ingen forbindelse med marker indtegnet til Fællesskemaet. 1.1 Vil du vide mere om Tast selv-service På styrelsen hjemmeside kan du læse mere om, hvordan du bruger Tast selv-service, og du kan se en video om, hvordan du indtegner og ændrer i marker i IMK. 1.2 Krav til læggemateriale Hvis du vil læse mere om reglerne til anvendelse af læggekartofler henvises til Vejledning om avl, sortering, mærkning og forsegling af læggekartofler til salg, på Landbrugsstyrelsens hjemmeside og til Bekendtgørelse om avl m.v. af kartofler på 2. Opret skema 2.1 Log på Tast selv-service Du logger på Tast selv-service med dit CVR nummer og Nem-ID. Hvis du er autoriseret læggekartoffelavler og ikke har et CVR nummer skal du anvende dit CPR nummer. Du skal være autoriseret som præbasis eller basis læggekartoffelavler for at kunne anmelde linjer til marksyn. 2.2 Oprettelse af skema Du må kun oprette anmeldelsesskemaet én gang per sæson. Hvis du vil ændre eller efteranmelde linjer, efter at du har indsendt skemaet, skal du oprette en Ny version af skemaet og hente marker ind fra IMK, se afsnit 7. I Tast selv starter du i fanebladet Velkommen. 6 Landbrugs- og Fiskeristyrelsen / Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn

7 For at oprette skemaet, skal du stå i fanen Skemaer i Tast selv service og klikke på Opret nyt skema I skærmbilledet Opret nyt skema klikker du på fanen Alle Under Institution vælges Landbrugsstyrelsen og under Område vælges Planter. Klik på Søg Landbrugs- og Fiskeristyrelsen / Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn 7

8 Klik på + ud for Ordningen Anmeldelse af læggekartofler til marksyn og derefter klik på Opret. Herefter viser er skærmbillede der oplyser hvilket skema, du er ved at oprette. Klik på Opret for at sætte processen i gang. Der kommer en boks frem med teksten Oprettelse af skemaet forventes at tage 30 sekunder, men kan godt tage et par minutter. Du kan hente skemaet ind senere eller vente til det fremkommer. Hvis du vil hente skemaet senere ligger det i fanebladet Skemaer under Skemaer der ikke er indsendt. 3. Åben skemaet Skemaet til anmeldelse af Læggekartofler til marksyn åbnes i fanebladet Skemaer ved at klikke på ALM2018 Skemaet fremgår af nedenstående billede. 8 Landbrugs- og Fiskeristyrelsen / Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn

9 Før du kan udfylde skemaet skal du tilknytte et markkort til skemaet med dine marker med læggekartofler, se afsnit Tilknyt markkort Klik på Vis/Tilknyt markkort til din ansøgning. Internet markkort (IMK) åbner i nyt vindue på skærmen. 4.1 Vælg markkort Du har mulighed for at genbruge det markkort du brugte til anmeldelse af jordprøver eller du kan indtegne markerne på ny. Det vil være mest enkelt at genbruge markkort fra din anmeldelse af jordprøver. Dine marker til marksyn vil så være tegnet ind. I IMK kan du få vist jordprøvetagne marker og marker med kartoffelcystenematoder. I bilag 1.2 er beskrevet hvordan du åbner for disse kortlag. Vælger du at indtagne marker eller redigere vil det være nyttigt for ikke at indtegne marker hvor der ikke er taget jordprøver. Du vi derved senere få fejl ved Skemakontrol Landbrugs- og Fiskeristyrelsen / Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn 9

10 Første gang du åbner IMK ses hele Danmarkskortet. Når du har tilknyttet et markkort zomer kortet ind på dine marker. Du kan få vist en liste med markerne ved at klikke på Markliste 4.2 Genbrug markkort fra anmeldelse af jordprøver Vælg Markkort kan afgrænses til Type Læggekartofler Jordprøver Markér indsendte markkort med anmeldelse af læggekartofler og klik Kopier Valgt Og Tilknyt Navngiv kortet. Når du har valgt det markkort, der blev indsendt ved anmeldelse af jordprøver kan du benytte Tegneredskaber undermenypunkt Rediger til at slette de marker du ikke bruger eller ikke må bruge til læggekartofler (f.eks. fund af kartoffelcystenematoder ved jordprøvetagning) og redigere de marker, som du kun bruger en del af til læggekartofler i denne sæson. Når du er færdig med slette eller redigere dine marker i IMK kan vinduet minimeres eller lukkes. Gå tilbage til skemaet i Tast selv. 4.3 Indtegn marker i nyt markkort Hvis du selv vil indtegne marker i et nyt markkort vælg Opret Nu Og Tilknyt. 10 Landbrugs- og Fiskeristyrelsen / Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn

11 Navngiv kortet. Det anbefales at vise kortlag med anmeldte marker til prøvetagning. Klik på Korttemaer i den grønne menu bjælke til venstre. Klik på Kartofler og vælg Jordprøver 2018 og Kartoffelcystenematoder, se bilag 1.2. Indtegn de marker du vil bruge til avl af læggekartofler med Tegneredskaber under den grønne menu Rediger. Opret mark og tegn herefter marken på markkortet ved at klikke på startpunktet og derefter klik for hvert yderpunkt du ønsker at oprette på marken. Når du har sat det sidste punkt på marken kan du forbinde det med startpunktet ved at dobbeltklikke. Hvis marken forinden ikke er anmeldt til jordprøver vil du senere få fejl ved Skemakontrol. Når du er færdig med oprette og redigere dine marker i IMK minimeres vinduet. Du kan også vælge at lukke vinduet. Gå tilbage til skemaet i Tast selv. 5. Udfyld skemaet 5.1 Hent marker fra IMK Når du har valgt markkort og er færdig med at redigerer marker til læggekartofler fortsætter du med at skrive oplysninger om læggematerialet i skemaet. Først skal du hente markoplysninger fra IMK. Vælg funktion i dropdown menuen vælges Hent marker fra markkort og klik på Udfør 5.2 Hop mellem felter i skemaet Du bruger musen til at hoppe mellem felter i skemaet. Alternativt kan du også hoppe frem og tilbage mellem felterne i skemaet med tabulatortasten. 5.3 Linje numre. Linjenumre dannes automatisk i stigende rækkefølge. Du kan f.eks. oprette linjer i én mark ad gangen således at rækkefølgen holdes samlet per mark. 5.4 Indsæt linje med eget læggemateriale i skemaet Klik på Indsæt linje i bunden af skemaet. Landbrugs- og Fiskeristyrelsen / Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn 11

12 Linjen bliver nu tildelt et linjenummer og felter til oplysning om linjen vil fremgå af skemaet. a. Listen med dine marker vil fremgå af dropdown liste i kolonne 2 b. Prøvetaget areal vil fremgå af kolonne 4 c. Anfør høstnummer i kolonne 7 for eget læggemateriale d. Oplys benyttet mængde læggemateriale i kolonne 12 e. Anfør linjens areal i kolonne 13. Gentag hvis du har flere linjer med eget læggemateriale 5.5 Indsæt linjer med indkøbt læggemateriale af dansk oprindelse i skemaet Klik på Indsæt linje i bunden af skemaet a. Udfyld Mark nr. via dropdown liste b. Som Høst nr. i kolonne 7 anføres avlernr-år-linjenummer. Fremgår af plantepasset c. Udfyld Benyttet læggemateriale i kolonne 12 d. Udfyld Linjens areal i kolonne 13 e. Dokumentation for materialet vedhæftes, som angivet i kolonne 14. Se hvordan du vedhæfter i punkt 5.10 Gentag hvis du har flere linjer med indkøbt læggemateriale. 5.6 Indsæt linje med PBTC materiale ind i skemaet Klik på Indsæt linje i bunden af skemaet a. Sæt flueben i PBTC materiale i kolonne 6. De felter, der skal udfyldes bliver hvide og kan redigeres b. Udfyld Mark nr. via dropdown liste c. Anfør høstnummer i kolonne 7. Fremgår af plantepasset d. Anfør sortsnavn i kolonne 11. Fremgår sorten ikke af listen kan du skrive sortsnavn på øverste blanke linje i dropdown listen e. Udfyld benyttet mængde i kolonne 12 f. Udfyld linjens areal i kolonne 13 Gentag hvis du har flere linjer med indkøbt PBTC materiale. 12 Landbrugs- og Fiskeristyrelsen / Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn

13 5.7 Indsæt linje med udenlandsk materiale ind i skemaet Klik på Indsæt linje i bunden af skemaet f. Sæt flueben ved Udenlandsk materiale i kolonne 5. Der åbner sig nu flere felter til angivelse af oplysninger om læggematerialet. g. Udfyld Mark nr. via dropdown liste h. Som Høst nr. i kolonne 7 anføres Landekode-avlernummer f.eks. NL-xxxxx. Avlernummer fremgår af plantepasset i. Basisavlere uden opformering skal oplyse Klasse i kolonne 8 j. Læggematerialets Markgeneration anføres i kolonne 9 k. Læggematerialets Klassegeneration anføres i kolonne 10 l. Sortsnavn anføres i kolonne 11. Fremgår sorten ikke af listen kan du skrive på øverste blanke linje i dropdown listen m. Udfyld Benyttet læggemateriale i kolonne 12 n. Udfyld Linjens areal i kolonne 13 o. Dokumentation for materialet vedhæftes, som angivet i kolonne 14. Se hvordan du vedhæfter i punkt 5.10 Gentag hvis du har flere linjer med udenlandsk læggemateriale. 5.8 Slet en linje eller indsæt en linje imellem andre i skemaet Hvis du har oprettet en linje, som ikke skal bruges, kan den slettes igen. Inden du sletter linjen er det vigtigt at slette marknummeret i kolonne 2 fra linjen, hvis det er udfyldt vil skemaet lukke ned. Du kan slette en linje ved at flytte musen hen på linjen og klikke på boks med trekant til højre for linjen og derefter på Fjern linje. Landbrugs- og Fiskeristyrelsen / Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn 13

14 Indsætter du en linje mellem øvrige får linjen næste nummer i rækken af linje numre. Slettes en linje bortfalder linjenummeret. Samme linjenummer kan ikke oprettes 2 gange. 5.9 Vis klassificering i skemaet Efter oprettelse af linjer med Høst nr. skal du hente oplysninger fra sidste sæsons klassificering af læggemateriale af dansk oprindelse ind i skemaet. Under menuen Vælg funktionen vælges Vis klassificering i dropdown liste efterfulgt af klik på Udfør. Du kan udføre funktionen flere gange, men skal udføres før Skemakontrol. Med basis i det anførte høstnummer hentes sidste sæsons mark- og klassegeneration og sortsnavn ind i skemaet Vedhæft dokumentation for læggematerialet Du skal vedhæfte dokumentation i form af scannet fil med plantepas og faktura for indkøbt læggemateriale. Det vil fremgå af kolonne 14. Dokumentation vedhæftes i fanebladet Bilag for hver enkelt linje. a. Undlad at skrive i Beskrivelse (det medfører fejl ved skemakontrol) b. Klik Vedhæft fil c. Der åbnes en boks til at finde filen. Find den scannede fil og klik på den. Åben og stien vil fremgå af det grå felt i boksen. Klik på Vedhæft for at overføre filen til ansøgningsskemaet. d. Navn på vedhæftede fil vil fremkomme i kolonnen Vedhæftet fil e. Klik Tilføj ny linje til vedhæftning af fil og gentag pkt. a-d hvis du har flere linjer, hvor der skal indsendes dokumentation. 14 Landbrugs- og Fiskeristyrelsen / Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn

15 5.11 Vedhæft markkort med placering af linjer i præbasis Præbasisavlere skal vedhæfte skitse med hvor linjer er lagt i marken. Du vedhæfter en skitse for hver enkelt mark. Dokumentation vedhæftes i fanebladet Bilag under pkt. B Skitse over linjer a. Undlad at skrive i Beskrivelse (det medfører fejl ved skemakontrol) b. Klik Vedhæft fil c. Der åbnes en boks til at finde filen. Find den scannede fil og klik på den. Åben og stien vil fremgå af det grå felt i boksen. Klik på Vedhæft for at overføre filen til ansøgningsskemaet. d. Navn på vedhæftede fil vil fremkomme i kolonnen Vedhæftet fil e. Klik Tilføj ny linje til vedhæftning af fil og gentag pkt. a-d hvis du har flere marker, hvor der skal indsendes markskitser Anden dokumentation I fanebladet Bilag har du under pkt. C mulighed for at vedhæfte andre dokumenter med betydning for behandling af sagen. Fremgangsmåde for vedhæftning er den samme, som for dokumentation for indkøbt læggemateriale og markskitser Samtidig avl af konsumkartofler Ved anmeldelse af linjer til marksyn skal du afkrydse om du samtidig dyrker konsum kartofler på bedriften. Ved afkrydsning af Ja åbnes et nyt skema til anmeldelse af læggemateriale til din konsumavl. a. Der udfyldes en linje for hver sort i en mark. b. Anfør avlernummer, Klasse, Sort, Benyttet mængde, Linjens areal og Mark nr. c. Har du flere linjer med konsumkartofler åbnes ny linje med Indsæt element Ved sortsammenfald med din avl af læggekartofler vil det fremgå af kolonne 7 efter aktivering af funktionen Vis klassificering og ved Skemakontrol. Landbrugs- og Fiskeristyrelsen / Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn 15

16 6. Indsend 6.1 Skemakontrol Før skemaet indsendes skal ud gennemføre Skemakontrol Ved skemakontrol kontrolleres, bl.a.: a. Er marken prøvetaget b. Har du prøvetagne marker, der ikke er anført i skemaet c. Uoverensstemmelse i areal d. Er der vedhæftet dokumentation e. Anmeldelsesfrist overholdt 6.2 Ret fejlmeddelelser a. Marker til avl af certificerede læggekartofler skal være prøvetaget og fri for levende cyster, ellers kan du ikke bruge marken til avl af markkontrollerede læggekartofler. Bruger du ikke en jordprøvetaget mark skal du slette den i IMK. Hvis du mener marken er jordprøvetaget, men ikke fremgår af IMK skal du kontakte Landbrugsstyrelsen. b. Der er indtegnet marker i IMK til læggekartofler, som ikke fremgår af skemaet. Bruger du ikke en jordprøvetaget mark skal du slette den på markortet i IMK. c. Du kan ikke angive et samlet areal af linjer, der overstiger det prøvetagne areal. Ret arealet af linjer i marken. d. Dokumentation for indkøbt læggemateriale vedhæftes e. Du kan kun indsende anmeldelse til marksyn eller rettelser til allerede indsendte frem til den 25. maj 2018 med mulighed for dispensation for fristen efter særskilt aftale med Plantetilsyn. 6.3 Indsend Viser Skemakontrol ingen fejl kan du fortsætte med at klikke *Indsend og igen Indsend. Når skemaet er indsendt kommer ovenstående boks og der bliver langt en kopi af skemaet i fanen Oversigter og breve 16 Landbrugs- og Fiskeristyrelsen / Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn

17 7. Ændre indsendte Du har mulighed for at rette indsendte skemaer frem til ansøgningsfristens udløb. 7.1 Ny version Du skal i fanebladet Skemaer oprette en ny version af ALM2018 ansøgningen. Du finder skemaet under Skemaer der er indsendt. Klikker du på ALM2018 ses en kopi af den indsendte ansøgning. Du skal vælge Opret i højre del af linjen under Opret ændring Der oprettes herefter en ny kladde under Skemaer der ikke er indsendt Kladden er en kopi af den tidligere indsendte skema. Du kan herefter redigere skemaet i en ny kladde ved klik på ALM2018 under Udfyld skemaer. Gentag fremgangsmåden som beskrevet under punkterne 4-6. Landbrugs- og Fiskeristyrelsen / Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn 17

18 Bilag 1. Bilag 1.1 Arbejdsgang ved anmeldelse til marksyn Log på Tast selv-service Kvittering Opret skema Anmeldelse til marksyn Åben skemaet og Vis/Tilknyt Markkort Brug Funktion Hent marker fra markort Se prøvetagne marker i faneblad Jordprøvetagne marker I faneblad Anmeldelse af marksyn Oprette linjer og anfør oplysninger om læggematerialet IMK Skema Fortsæt til alle linjer er anført Oplys konsumavl Kør funktion Vis klassificering Vedhæft bilag i faneblad Bilag Kør Skema kontrol, ret eventuelle fejl Kør Indsend Åben IMK og tilknyt markkort, enten a. Kopier valgt og tilknyt, eller b. Opret ny og tilknyt a. Redigere indtegning af marker som kun delvis bruges, og slet marker der ikke bruges b. Indtegn marker 18 Landbrugs- og Fiskeristyrelsen / Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn

19 Bilag 1.2 Kortlag og redigering af markkort i IMK Slet en mark Klik på Slet mark(er) og vælg herefter de marker på kortet du ikke bruger til læggekartofler. Marken markeres gult når den er valgt. Klik herefter på Slet. Rediger en mark Klik på Rediger mark og vælg herefter den mark på kortet, som du vil redigere. Marken markeres med en rød stiplet linje med sorte punkter. Træk i de sorte punkter indtil marken har den størrelse og form du ønsker. Klik herefter på Næste og navngiv marken. Indtegn en mark Klik på Opret mark og tegn på markkortet ved at klikke på startpunktet og derefter klikke for hvert yderpunkt på marken. Når sidste punkt på marken er sat kan du få punktet forbundet med startpunktet ved at dobbelt klikke. Klik på Næste, navngiv marken og tryk Gem. Afbryd indtegn, rediger eller slet ved at klikke på x i den grønne boks. Landbrugs- og Fiskeristyrelsen / Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn 19

20 Bilag 1.3 FAQ Bokse bliver rødstiplet Du mangler at udfylde feltet, har udfyldt med en forkert værdi eller det samlede areal overstiger det prøvetagne areal. Der mangler linjenumre Linjenumre bliver automatisk tildelt det næste nummer i rækkefølgen. Har du slettet en linje bortfalder dette linjenummer. Indsætter du et linje mellem to andre vil den nye linje få det næste nummer i rækken. Hvorfor viser Skemakontrol at en mark ikke kan bruges Bruger du ikke en mark eller en del af marken til avl af læggekartofler skal du i IMK slette eller reducerer indtegningen af marken til den del du bruger til læggekartofler. Skemakontrol giver meddelelse hvis du ikke opretter linjer for en indtegnet og prøvetaget mark. Opretter du kun linjer til dele af markens areal får du ikke meddelelse om at marken kun delvis bruges til læggekartofler. Ubenyttede marker kan du overføre til næste års avl af læggekartofler. Hvordan ses prøvetagne marker i IMK Prøvetagne marker kan vises skraveret ved i IMK s menubjælke ved at åbne Korttemaer Kartofler og sætte flueben ved Jordprøver 2018, se bilag 1.2 Hop mellem felter i skemaet Brug musen eller tabulatortasten til at hoppe til næste eller forrige felt i skemaet. Navngivning af marker Marken skal navngives, og der er afsat 6 karakterer i feltet. Har du angivet et længere navn i IMK bliver feltet rødstiplet i skemaet og du skal ændre det. Hent marker fra markkort ind i skemaet. Ændre navn i dropdown listen. Navngivning af udenlandsk læggemateriale Sæt flueben i kolonne med udenlands materiale. Læggematerialet navngives med landekode-avlernummer, f.eks. NL-xxxxx. Du skal også oplyse klasse, mark generation og klasse generation. Hvordan ses marker med nematoder Marker hvor der er konstateret kartoffelcystenematoder kan vises skraveret i IMK s menubjælke at åbne Korttemaer Kartofler og sætte flueben ved Kartoffelcystenematoder og Tomme kartoffelcyster, se bilag 1.2. Kan ikke oprette en indtegnet mark Hvis stregerne på marken overlapper hinanden kan marken ikke oprettes. Ryk rundt på de sorte punkter indtil stregerne ikke overlapper, eller tegn marken forfra. [Tekst - Slet ikke efterfølgende linje, sektionsskifte] 20 Landbrugs- og Fiskeristyrelsen / Vejledning om anmeldelse af læggekartofler til marksyn

21

22 Landbrugsstyrelsen Nyropsgade København V

Anmeldelse af marker til jordprøvetagning forud for avl af læggekartofler, revideret v.2.1

Anmeldelse af marker til jordprøvetagning forud for avl af læggekartofler, revideret v.2.1 Anmeldelse af marker til jordprøvetagning forud for avl af læggekartofler, revideret v.2.1 17-3510-000001 September 2017 Redaktion: Landbrugsstyrelsen Tekst: Enhed for planter ISBN: 978-87-7120-932-7 2

Læs mere

Anmeldelse af marker til jordprøvetagning Forud for avl af læggekartofler, revideret v.2.0

Anmeldelse af marker til jordprøvetagning Forud for avl af læggekartofler, revideret v.2.0 Anmeldelse af marker til jordprøvetagning Forud for avl af læggekartofler, revideret v.2.0 17-3510-000001 August 2017 Redaktion: Landbrugsstyrelsen Tekst: Enhed for planter ISBN: 978-87-7120-932-7 2 Landbrugsstyrelsen

Læs mere

Anmeldelse af marker til jordprøvetagning forud for avl af læggekartofler, 2019

Anmeldelse af marker til jordprøvetagning forud for avl af læggekartofler, 2019 Anmeldelse af marker til jordprøvetagning forud for avl af læggekartofler, 2019 v1 18-1334-000001 September 2018 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i 2018 Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

Anmeldelse af marker til jordprøvetagning Forud for avl af læggekartofler til salg revideret version 1.3

Anmeldelse af marker til jordprøvetagning Forud for avl af læggekartofler til salg revideret version 1.3 Anmeldelse af marker til jordprøvetagning Forud for avl af læggekartofler til salg revideret version 1.3 16-37410-000003 Januar 2017 Redaktion: NaturErhvervstyrelsen Tekst: Enhed for planter ISBN: 978-87-7120-818-4

Læs mere

Anmeldelse af marker til jordprøvetagning Forud for avl af læggekartofler til salg revideret version 1.2

Anmeldelse af marker til jordprøvetagning Forud for avl af læggekartofler til salg revideret version 1.2 Anmeldelse af marker til jordprøvetagning Forud for avl af læggekartofler til salg revideret version 1.2 16-37410-000003 Oktober 2016 Indhold Redaktion: NaturErhvervstyrelsen Tekst: Enhed for planter ISBN:

Læs mere

Vejledning til ansøgning om tilskud til privat skovrejsning i Tast selv. Indhold

Vejledning til ansøgning om tilskud til privat skovrejsning i Tast selv. Indhold Vejledning til ansøgning om tilskud til privat skovrejsning i Tast selv Fra 2017 er ansøgning om tilskud til privat skovrejsning tilgængelig via Landbrugs- og Fiskeristyrelsens ansøgningsportal, Tast selv.

Læs mere

Fanen Rediger. Redigering og oprettelse af marker foregår på Rediger fanen. Læs her om hvordan du

Fanen Rediger. Redigering og oprettelse af marker foregår på Rediger fanen. Læs her om hvordan du Redigering og oprettelse af marker foregår på Rediger fanen. Læs her om hvordan du Bruger knappen Markkontrol Indtegner eller redigerer dine marker Bruger det nye redskab Udvid mark Opretter en mark ud

Læs mere

Vejledning til ansøgning om dispensation fra randzonelovens bestemmelser. November 2012

Vejledning til ansøgning om dispensation fra randzonelovens bestemmelser. November 2012 Vejledning til ansøgning om dispensation fra randzonelovens bestemmelser November 2012 Kolofon Vejledning til ansøgning om dispensation fra randzonelovens bestemmelser Denne vejledning er udarbejdet af

Læs mere

Vejledning om tilmelding til Register for køb af ammoniumnitratgødning

Vejledning om tilmelding til Register for køb af ammoniumnitratgødning Vejledning om tilmelding til Register for køb af ammoniumnitratgødning August 2017 Vejledning om tilmelding til Register for køb af ammoniumnitratgødning August 2017 Denne vejledning er udarbejdet af:

Læs mere

Fødevareministeriets. Tast selv-service. NemID og Medarbejdersignatur Elektronisk fuldmagt Fællesskema og markkort

Fødevareministeriets. Tast selv-service. NemID og Medarbejdersignatur Elektronisk fuldmagt Fællesskema og markkort Fødevareministeriets Tast selv-service NemID og Medarbejdersignatur Elektronisk fuldmagt Fællesskema og markkort Januar 2012 Indhold 1 Velkommen til Tast selv-service 3 2 Log på med NemID eller Medarbejdersignatur

Læs mere

Vejledning om tilmelding til Leverandørregister for gødningsleverancer

Vejledning om tilmelding til Leverandørregister for gødningsleverancer Vejledning om tilmelding til Leverandørregister for gødningsleverancer August 2017 Vejledning om tilmelding til Leverandørregister for gødningsleverancer August 2017 Denne vejledning er udarbejdet af:

Læs mere

Trin for trin-guide til Fællesskema 2019

Trin for trin-guide til Fællesskema 2019 Trin for trin-guide til Fællesskema 2019 Først tilknytter du et markkort... 1 2. Hent marker fra IMK til fællesskemaet... 3 3. Hent resten af dine oplysninger fra sidste års Fælleskema... 4 4. Beregn om

Læs mere

Vejledning i at anmelde arealer til avl af læggekartofler.

Vejledning i at anmelde arealer til avl af læggekartofler. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Center for Jordbrug, Planter Nyropsgade 30, 1780 København V. E-mail: xkar@naturerhverv.dk Vejledning i at anmelde arealer til avl af

Læs mere

Denne guide beskriver de funktionaliteter, du har til rådighed på fanen Rediger marker, når du vil

Denne guide beskriver de funktionaliteter, du har til rådighed på fanen Rediger marker, når du vil Denne guide beskriver de funktionaliteter, du har til rådighed på fanen Rediger marker, når du vil indtegne eller redigere dine marker finde de tegneredskaber, du har til rådighed, og en beskrivelse af

Læs mere

Du kan åbne IMK enten gennem et skema eller via fanen Markkort i Tast-selv. I denne guide vises forløbet, hvis du går via et skema.

Du kan åbne IMK enten gennem et skema eller via fanen Markkort i Tast-selv. I denne guide vises forløbet, hvis du går via et skema. Her beskrives, hvordan du tilknytter sidste års indsendte kort opretter et blankt markkort kopierer, sletter, importerer / eksporterer, tilknytter skifter mellem markkort Du kan åbne IMK enten gennem et

Læs mere

IMK vejledning til Vådområde- & Lavbundsordninger 2018

IMK vejledning til Vådområde- & Lavbundsordninger 2018 IMK vejledning til Vådområde- & Lavbundsordninger 2018 Denne vejledning er kun gældende for ansøgningsrunder med start i 2018. Så Lavbund ansøgningsrunden der slutter den 30-01-2018 er ikke omfattet af

Læs mere

Trin for trin-guide til Fællesskema 2017

Trin for trin-guide til Fællesskema 2017 Trin for trin-guide til Fællesskema 2017 1. Vigtige ændringer i 2017... 1 2. Oversigt over, hvordan du indsender markkort og Fællesskema... 3 3. Hent marker fra IMK til fællesskemaet... 4 4. Hent resten

Læs mere

IMK vejledning til minivådområdeordningen 2018

IMK vejledning til minivådområdeordningen 2018 IMK vejledning til minivådområdeordningen 2018 Tilknyt markkort og tegn arealer til din ansøgning om tilskud til etablering af et minivådområde. Før du kan indsende din ansøgning, skal du have tilknyttet

Læs mere

For at du kan indsende din ansøgning skal du have tilknyttet et markkort til skemaet.

For at du kan indsende din ansøgning skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. For at du kan indsende din ansøgning skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. Nedenfor beskrives, hvordan du opretter et nyt, blankt markkort. 1. Klik på knappen Vis/Tilknyt markkort for at åbne

Læs mere

Den 12. juni 2017 Sagsnr.: THUTHO PLANTER

Den 12. juni 2017 Sagsnr.: THUTHO PLANTER Den 12. juni 2017 Sagsnr.: 17-3510-000004 THUTHO PLANTER Retningslinjer for samarbejdet mellem SEGES P/S og Landbrugs- og Fiskeristyrelsen om gennemførelse af kontrol hos autoriserede præbasis læggekartoffelavlere

Læs mere

Retningslinjer for samarbejdet mellem Seges P/S og NaturErhvervstyrelsen om gennemførelse af kontrol hos autoriserede præ-basis læggekartoffelavlere

Retningslinjer for samarbejdet mellem Seges P/S og NaturErhvervstyrelsen om gennemførelse af kontrol hos autoriserede præ-basis læggekartoffelavlere Den 21. juni 2016 Sagsnr.: 16-3510-000001 THUTHO - PLANTER Retningslinjer for samarbejdet mellem Seges P/S og NaturErhvervstyrelsen om gennemførelse af kontrol hos autoriserede præ-basis læggekartoffelavlere

Læs mere

Brugerguide til Konverteringsskemaet Januar 2019

Brugerguide til Konverteringsskemaet Januar 2019 Brugerguide til Konverteringsskemaet Januar 2019 Brugerguide til Konverteringsskemaet 2019 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i 2018 Foto: Billede fra Internet Markkort Landbrugsstyrelsen

Læs mere

IMK vejledning til Natura 2000 ordningerne 2016

IMK vejledning til Natura 2000 ordningerne 2016 IMK vejledning til Natura 2000 ordningerne 2016 Tilknyt markkort og tegn projektområder til din ansøgning om tilskud til Rydning og forberedelse til afgræsning, forundersøgelser og etablering af naturlige

Læs mere

For at du kan indsende din ansøgning skal du have tilknyttet et markkort til skemaet.

For at du kan indsende din ansøgning skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. For at du kan indsende din ansøgning skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. Nedenfor beskrives, hvordan du opretter et nyt, blankt markkort. 1. Klik på knappen Vis/Tilknyt markkort for at åbne

Læs mere

Bedste praksis for at søge arealstøtte i Fællesskema 2016 specielt for konsulenter Udgivet 16. februar 2016

Bedste praksis for at søge arealstøtte i Fællesskema 2016 specielt for konsulenter Udgivet 16. februar 2016 Bedste praksis for at søge arealstøtte i Fællesskema 2016 specielt for konsulenter Udgivet 16. februar 2016 Formålet med denne guide er at give den mest effektive arbejdsgang ved ansøgning om arealstøtte.

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE

BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE Indberetning til Nationalbankens betalingsbalance for erhvervsvirksomheder, forsikrings- og pensionsselskaber samt visse finansielle institutter Statistisk Afdeling Version

Læs mere

Landbrug & Fødevarer takker for muligheden for at afgive kommentarer til brugerguides til Fællesskema og Internet Markkort.

Landbrug & Fødevarer takker for muligheden for at afgive kommentarer til brugerguides til Fællesskema og Internet Markkort. Dato 22. december 2016 Side 1 af 5 NaturErhvervstyrelsen Nyropsgade 30 1780 København V Sendt per mail til: direktebetalinger@naturerhverv.dk og sib@naturerhverv.dk J.nr 16-8010-000021 Offentlig høring

Læs mere

Bedste praksis for at søge arealstøtte i Fællesskema 2017 specielt for konsulenter Udgivet 21. februar 2017

Bedste praksis for at søge arealstøtte i Fællesskema 2017 specielt for konsulenter Udgivet 21. februar 2017 Bedste praksis for at søge arealstøtte i Fællesskema 2017 specielt for konsulenter Udgivet 21. februar 2017 Formålet med denne guide er at give den mest effektive arbejdsgang ved ansøgning om arealstøtte.

Læs mere

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Opret kategorier 1. For at kunne bruge kategorier på nyheder og arrangementer skal man først oprette en række kategorier,

Læs mere

Tilknyt markkort og tegn hegn/småbeplantninger til din ansøgning om tilskud til Landskabs- og biotopforbedrende beplantninger

Tilknyt markkort og tegn hegn/småbeplantninger til din ansøgning om tilskud til Landskabs- og biotopforbedrende beplantninger Tilknyt markkort og tegn hegn/småbeplantninger til din ansøgning om tilskud til Landskabs- og biotopforbedrende beplantninger For at du kan indsende din ansøgning skal du have tilknyttet et markkort til

Læs mere

Kvik guide. FIONA Online. marts 2017

Kvik guide. FIONA Online. marts 2017 Kvik guide FIONA Online marts 2017 Indholdsfortegnelse Sådan er FIONA Online opbygget... 3 Første side "Indberettere" viser de virksomheder du har adgang til... 4 Indberetningsoversigten... 4 Opret en

Læs mere

Vejledning om tilmelding til Leverandørregister for gødningsleverancer

Vejledning om tilmelding til Leverandørregister for gødningsleverancer Vejledning om tilmelding til Leverandørregister for gødningsleverancer Oktober 2018 Vejledning om tilmelding til Leverandørregister for gødningsleverancer Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen

Læs mere

Den 23. marts Instruks i gennemførelse af marksyn hos autoriserede præbasis læggekartoffelavlere. Side 1 af 14

Den 23. marts Instruks i gennemførelse af marksyn hos autoriserede præbasis læggekartoffelavlere. Side 1 af 14 Den 23. marts 2018 Instruks i gennemførelse af marksyn hos autoriserede præbasis læggekartoffelavlere. Side 1 af 14 Indhold 1. Lovgrundlag og generelle forhold... 2 2. Godkendelse af avlsarealer hos præ-basisavlere...

Læs mere

Vejledning om tilmelding til Register for køb af ammoniumnitratgødning

Vejledning om tilmelding til Register for køb af ammoniumnitratgødning Vejledning om tilmelding til Register for køb af ammoniumnitratgødning Kolofon Denne vejledning er udarbejdet af Center for Kontrol, Enhed for Jordbrugskontrol i 2015 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug

Læs mere

Vejledning om tilmelding til Leverandørregister for gødningsleverancer

Vejledning om tilmelding til Leverandørregister for gødningsleverancer Vejledning om tilmelding til Leverandørregister for gødningsleverancer Kolofon Denne vejledning er udarbejdet af Center for Kontrol, Enhed for Jordbrugskontrol i 2015 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Brugerguide til det digitale producentskifteskema. Økologisk Arealtilskud og Pleje af græs- og naturarealer Januar 2019

Brugerguide til det digitale producentskifteskema. Økologisk Arealtilskud og Pleje af græs- og naturarealer Januar 2019 Brugerguide til det digitale producentskifteskema Økologisk Arealtilskud og Pleje af græs- og naturarealer Januar 2019 Brugerguide til det digitale producentskifteskema Økologisk Arealtilskud og Pleje

Læs mere

Brugerguide til Tilsagnsskema Pleje af græs- og naturarealer samt Økologisk Arealtilskud

Brugerguide til Tilsagnsskema Pleje af græs- og naturarealer samt Økologisk Arealtilskud Brugerguide til Tilsagnsskema Pleje af græs- og naturarealer samt Økologisk Arealtilskud Juni 2019 Brugerguide til Tilsagnsskema Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i juni 2019 Forsidebillede:

Læs mere

Brugerguide til ansøgning om betalingsrettigheder fra den nationale reserve 2018

Brugerguide til ansøgning om betalingsrettigheder fra den nationale reserve 2018 Brugerguide til ansøgning om betalingsrettigheder fra den nationale reserve 2018 Februar 2018 Brugerguide til ansøgning om betalingsrettigheder fra den nationale reserve 2018 Denne vejledning er udarbejdet

Læs mere

Vejledning i brug af MiljøGIS.

Vejledning i brug af MiljøGIS. NOTAT Naturplanlægning, naturprojekter og skov J.nr. NST-3379-00005 Ref. MOBKI/TRDIP/KINIE Den 11. februar 2014 Vejledning i brug af MiljøGIS. Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 1. Fremsøgning af lokalitet...

Læs mere

Vejledning om tilmelding til Register for Gødningsregnskab

Vejledning om tilmelding til Register for Gødningsregnskab Vejledning om tilmelding til Register for Gødningsregnskab Kolofon Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugs- og Fiskeristyrelsen i 2017 Landbrugs- og Fiskeristyrelsen Miljø- og Fødevareministeriet Landbrugs-

Læs mere

Tilknyt markkort og indtegn indsats/er til din ansøgning om tilskud til vandløbsrestaurering

Tilknyt markkort og indtegn indsats/er til din ansøgning om tilskud til vandløbsrestaurering Tilknyt markkort og indtegn indsats/er til din ansøgning om tilskud til vandløbsrestaurering For at du kan indsende din ansøgning skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. Nedenfor beskrives, hvordan

Læs mere

Hvis du ikke kan huske adgangskoden, har andre problemer med at logge på eller ikke er oprettet, skal du kontakte:

Hvis du ikke kan huske adgangskoden, har andre problemer med at logge på eller ikke er oprettet, skal du kontakte: Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra www.retox.dk, klik på linket Som udgangspunkt er der se-adgang til arbejdspladsbrugsanvisningerne. Hvis der skal tilføjes eller fjernes produkter, og hvis

Læs mere

Opgavebeskrivelse og kravspecifikation

Opgavebeskrivelse og kravspecifikation Bilag 1 Opgavebeskrivelse og kravspecifikation Marksyn af præbasislæggekartofler. Side 1 af 8 1. Introduktion... 3 Opformering... 3 2. Opgaven... 4 3. Samarbejde mellem leverandør og styrelse... 4 Opgaver

Læs mere

Sådan udfylder du ansøgningsskemaet

Sådan udfylder du ansøgningsskemaet Sådan udfylder du ansøgningsskemaet I det følgende finder du en vejledning i at udfylde ansøgningsskemaet, når du søger om optagelse på Eftervidereuddannelser på Syddansk Universitet 01-03-2015 1 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2014

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2014 Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2014 Kolofon Denne vejledning er udarbejdet af Center for Jordbrug, Miljø i 2014 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Ministeriet for Fødevarer,

Læs mere

VEJLEDNING TIL EUNOMIAS FRIPLADSSYSTEM

VEJLEDNING TIL EUNOMIAS FRIPLADSSYSTEM April 2015 Version 01 2015 VEJLEDNING TIL EUNOMIAS FRIPLADSSYSTEM 1. Årets gang i friplads... 3 2. Adgang til Eunomia... 3 3. Forældreansøgninger... 4 3.1. Ansøgningsskemaer til forældrene... 4 3.2. Fordelingsnøgler...

Læs mere

Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra klik på linket

Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra   klik på linket Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra www.retox.dk, klik på linket Som udgangspunkt kan alle se arbejdspladsbrugsanvisningerne, hvis man er på regionens netværk. Hvis der skal tilføjes eller

Læs mere

Har kontrolløren ændret en afgrødekode hos dig? overholder du stadig kravet om flere afgrøder på bedriften?

Har kontrolløren ændret en afgrødekode hos dig? overholder du stadig kravet om flere afgrøder på bedriften? Har kontrolløren ændret en afgrødekode hos dig? overholder du stadig kravet om flere afgrøder på bedriften? Hvis kontrolløren har ændret afgrødekode for en eller flere marker efter et kontrolbesøg, kan

Læs mere

Vejledning for produktion af præbasis. miniknolde

Vejledning for produktion af præbasis. miniknolde Vejledning for produktion af præbasis planter og - miniknolde December 2018 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i 2018 Miljø- og Fødevareministeriet Landbrugsstyrelsen Nyropsgade 30 1780

Læs mere

Brugerguide til ansøgning om betalingsrettigheder fra den nationale reserve 2019

Brugerguide til ansøgning om betalingsrettigheder fra den nationale reserve 2019 Brugerguide til ansøgning om betalingsrettigheder fra den nationale reserve 2019 April 2019 Brugerguide til ansøgning om betalingsrettigheder fra den nationale reserve 2019 Denne vejledning er udarbejdet

Læs mere

Sådan henter du oplysninger ved hjælp af funktioner

Sådan henter du oplysninger ved hjælp af funktioner Sådan henter du oplysninger ved hjælp af funktioner I fællesskemaet kan du hente oplysninger om bl.a. marker og tilsagn ved hjælp af funktioner. Du finder funktionerne i rullelisten øverst til venstre

Læs mere

Sælge eller overdrage bier til registreret biavler

Sælge eller overdrage bier til registreret biavler Sælge eller overdrage bier til registreret biavler Har du bifamilier du vil overdrage til andre, for eksempel ved at sælge dem, skal de naturligvis være synede inden. Det er dit ansvar som sælger, at der

Læs mere

For at du kan indsende din ansøgning, skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. Markkortet indtegnes i Internet Markkort (IMK).

For at du kan indsende din ansøgning, skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. Markkortet indtegnes i Internet Markkort (IMK). For at du kan indsende din ansøgning, skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. Markkortet indtegnes i Internet Markkort (IMK). Krav til indtegningerne Formålet med indtegningen i IMK er først og

Læs mere

Vejledning til ansøgning om reduktion af randzonebredden som følge af ændring af randzoneloven pr. 1. august 2014. Oktober 2014

Vejledning til ansøgning om reduktion af randzonebredden som følge af ændring af randzoneloven pr. 1. august 2014. Oktober 2014 Vejledning til ansøgning om reduktion af randzonebredden som følge af ændring af randzoneloven pr. 1. august 2014. Oktober 2014 Kolofon Vejledning til ansøgning om reduktion af randzonebredden Denne vejledning

Læs mere

Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde. Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde

Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde. Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde Inden man påbegynder en optælling, skal man tage stilling til hvilke varer, man ønsker at tælle op. Men ikke mindst skal man, når man foretager selve optællingen

Læs mere

Læggekartofler Vejledning om avl, sortering, mærkning og forsegling af læggekartofler til salg

Læggekartofler Vejledning om avl, sortering, mærkning og forsegling af læggekartofler til salg Læggekartofler Vejledning om avl, sortering, mærkning og forsegling af læggekartofler til salg Juni 2016 Redaktion: NaturErhvervstyrelsen Tekst: Planter Grafiker/bureau: - Tryk: - Fotos: Colourbox, NaturErhvervstyrelsen,

Læs mere

Vejledning til ansøgning om tid mm i Foreningsportalen

Vejledning til ansøgning om tid mm i Foreningsportalen Vejledning til ansøgning om tid mm i Foreningsportalen Indhold Kort vejledning til ansøgning... 2 Trin-for-trin vejledning til ansøgning af tider... 3 Se ansøgning... 10 Trin-for-trin vejledning til at

Læs mere

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om tilskud til "Sammenhængende arealer i Natura 2000-områder".

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om tilskud til Sammenhængende arealer i Natura 2000-områder. Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om tilskud til "Sammenhængende arealer i Natura 2000-områder". September 2018. Denne vejledning beskriver hvordan der skal tegnes kort til ansøgning om tilskud

Læs mere

Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra klik på linket

Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra  klik på linket Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra www.retox.dk, klik på linket Som udgangspunkt kan alle se arbejdspladsbrugsanvisningerne, hvis man er på regionens netværk. Hvis der skal tilføjes eller

Læs mere

OBS.: Fysiske bilag (indbakken ) viser bilag som er bogført. Du kan IKKE slette bilag, der ikke er bogført, men som ligger i kladde.

OBS.: Fysiske bilag (indbakken ) viser bilag som er bogført. Du kan IKKE slette bilag, der ikke er bogført, men som ligger i kladde. Indlæs Fysiske bilag Spring til Layout, Skabeloner, Søg Relevante links.: Import af e-conomic bilag, Fysiske bilag Fysiske bilag (Indbakke) Fysiske bilag kan placeres på det enkelte bilag på mange måder.

Læs mere

Vejledning til sprøjtejournal - føring og indberetning

Vejledning til sprøjtejournal - føring og indberetning Vejledning til sprøjtejournal - føring og indberetning Februar 2019 Udgiver: Miljøstyrelsen 2 Miljøstyrelsen / Sprøjtejournal Indhold 1. Login via mst.dk med NemID Erhverv 4 1.1 Login via mst.dk 4 1.2

Læs mere

Du kan bestille en NemId medarbejdersignatur ved at følge dette link: https://www.nets.eu/dkda/løsninger/nemid/medarbejdersignatur.

Du kan bestille en NemId medarbejdersignatur ved at følge dette link: https://www.nets.eu/dkda/løsninger/nemid/medarbejdersignatur. 1. Log ind på portalen Du skal begynde med at logge ind på portalen ved hjælp af NemID. Det gør du ved at vælge Login øverst på portalens forside. Hvis din organisation eller virksomhed er CVR-registreret,

Læs mere

Vejledning til Byg og Miljø Indsendelse af supplerende materiale

Vejledning til Byg og Miljø Indsendelse af supplerende materiale Vejledning til Byg og Miljø Indsendelse af supplerende materiale 1 Når du skal indsende supplerende materiale på din byggesag skal du benytte selvbetjeningsportalen Byg og Miljø. Byg og Miljø er bygget

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Institution: NaturErhvervstyrelsen Kontor/initialer: Produktion / JEMJ Sagsnr./dok.nr.: 12-832-000002 Dato: 7. februar 2014 Tilretning af Tast selv-service

Læs mere

brugervejledningen. Vis/udskriv brugervejledning.

brugervejledningen. Vis/udskriv brugervejledning. Brugervejledningen. For at kunne arbejde effektivt med programmet, er det vigtigt, at du forstår princippet i programmets brugerflade. I det følgende kan du læse om hovedprincipperne i betjening af Næsgaard

Læs mere

Brugerguide til overdragelse af betalingsrettigheder 2018

Brugerguide til overdragelse af betalingsrettigheder 2018 Brugerguide til overdragelse af betalingsrettigheder 2018 April 2018 Brugerguide til overdragelse af betalingsrettigheder 2018 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i 2018 Foto: Skyfish

Læs mere

VTC. Vejledning til VTC-registrering. for medarbejder. Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø 09.03.2015 Version 4

VTC. Vejledning til VTC-registrering. for medarbejder. Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø 09.03.2015 Version 4 VTC Vejledning til VTC-registrering for medarbejder Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø 09.03.2015 Version 4 Indholdsfortegnelse 1. Velkommen til Arbejdsmiljøsystemet...3 2. Medarbejderstartside...4 3. Udfyld

Læs mere

Vejledning i brug af dinnatur

Vejledning i brug af dinnatur Vejledning i brug af dinnatur Indhold Formålet med din natur.dk... 2 Adgang og log ind... 2 Oversigtskort... 4 De forskellige kortlag... 5 Oprettelse af et observationsområde... 8 Redigering/ sletning

Læs mere

Statistikmodul i WinPLC

Statistikmodul i WinPLC Juni 2018 Statistikmodul i WinPLC Indlæs patientfortegnelse fra sundhed.dk Inden du benytter statistikmodulet i WinPLC, er det en god ide at indlæse en opdateret patientfortegnelse fra sundhed.dk. Denne

Læs mere

Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan. Indhold: Log på MUS. Forberedelse til MUS

Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan. Indhold: Log på MUS. Forberedelse til MUS Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan Indhold: 1. Log på 2. MUS 3. Øvrigt om Medarbejderplan 4. Rekruttering behandling af ansøgere Log på Log på www.medarbejderplan.dk med: Bruger ID: initialer

Læs mere

Collect - brugermanual til Y s Men

Collect - brugermanual til Y s Men Denne vejledning er kun til brug for de personer der har fået adgang til redigering i medlemsdatabasen Collect - brugermanual til Y s Men Indhold Velkommen... 2 Første login... 2 Sådan gemmes nye data...

Læs mere

VEJLEDNING TIL EUNOMIAS FRIPLADSSYSTEM

VEJLEDNING TIL EUNOMIAS FRIPLADSSYSTEM Maj 2019 Version 02 2019 VEJLEDNING TIL EUNOMIAS FRIPLADSSYSTEM 1. Årets gang i friplads... 3 2. Adgang til Eunomia... 3 3. Forældreansøgninger... 4 3.1. Ansøgningsskemaer til forældrene... 4 3.2. Fordelingsnøgler...

Læs mere

Vejledning: AMUUDBUD.DK

Vejledning: AMUUDBUD.DK Vejledning: AMUUDBUD.DK Henvendt til uddannelsesinstitutioner Websiden amuudbud.dk bruges af uddannelsesinstitutioner til at ansøge om godkendelse til at udbyde AMU. Du skal have modtaget en e-mail med

Læs mere

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Fra ansøgning til godkendelse V. 1.0 28/4 2011

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Fra ansøgning til godkendelse V. 1.0 28/4 2011 2. Sådan kommer du fra ansøgning til godkendelse Før du kan komme i gang med at arbejde på en miljøgodkendelse, skal du have åbnet den tilhørende ansøgning. Det gør du enten ved at indtaste skemanummer

Læs mere

Denne vejledning gennemgår fremgangsmåden ved eksport af data fra Næsgaard MARK til udarbejdelse af ansøgning om enkeltbetaling på internettet.

Denne vejledning gennemgår fremgangsmåden ved eksport af data fra Næsgaard MARK til udarbejdelse af ansøgning om enkeltbetaling på internettet. Generelt Generelt Denne vejledning gennemgår fremgangsmåden ved eksport af data fra Næsgaard MARK til udarbejdelse af ansøgning om enkeltbetaling på internettet. Tjek din ansøgning om enkeltbetaling inden

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

Brugerguide til overdragelse af betalingsrettigheder 2019

Brugerguide til overdragelse af betalingsrettigheder 2019 Brugerguide til overdragelse af betalingsrettigheder 2019 Januar 2019 Brugerguide til overdragelse af betalingsrettigheder 2019 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i 2019 Foto: Skyfish

Læs mere

Generelle Læreplaner for Daginstitution/ Dagpleje. Tabulex Læreplaner

Generelle Læreplaner for Daginstitution/ Dagpleje. Tabulex Læreplaner Generelle Læreplaner for Daginstitution/ Dagpleje Tabulex Læreplaner Indhold Læreplaner... 3 Om pædagogiske læreplaner... 3 Log på og arbejdsgang... 4 Menupunkt Skabeloner... 5 Beskrivelse af skabeloners

Læs mere

Sådan søger du om tilskud til målrettede efterafgrøder

Sådan søger du om tilskud til målrettede efterafgrøder Sådan søger du om tilskud til målrettede efterafgrøder Indhold 1 Hvem kan søge... 1 2 Først-til-mølle ansøgning... 1 2.1 Ansøgningsrunden kan lukke før 21. april 2017... 2 3 Sådan finder du kortemaerne

Læs mere

Tilknyt markkort og indtegn indsats/er til din ansøgning om tilskud til vandløbsrestaurering

Tilknyt markkort og indtegn indsats/er til din ansøgning om tilskud til vandløbsrestaurering Tilknyt markkort og indtegn indsats/er til din ansøgning om tilskud til vandløbsrestaurering For at du kan indsende din ansøgning, skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. Nedenfor beskrives, hvordan

Læs mere

Sådan søger du grundbetaling under artikel 32

Sådan søger du grundbetaling under artikel 32 Sådan søger du grundbetaling under artikel 32 Indhold Sådan søger du grundbetaling under artikel 32... 1 1 Hvordan søger du under artikel 32?... 2 1.1 Tjek om der blev udbetalt retmæssig Enkeltbetaling

Læs mere

Tast Selv Service Motorvejen i mit Fællesskema. Januar

Tast Selv Service Motorvejen i mit Fællesskema. Januar Tast Selv Service 2016 Motorvejen i mit Fællesskema 1 Motorvejen i Fællesskemaet Forside Markkort Markplan Grønne Krav Forside Bedriftens ejendomme (Tilsagn) (Unge landbrugere) (Betalingsrettigheder) Bemærkninger

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

Indtegning af marker med miljø- og økologitilsagn

Indtegning af marker med miljø- og økologitilsagn Indtegning af marker med miljø- og økologitilsagn Indhold 1. Når du indtegner marker med miljø- og økologtilsagn... 1 1.1 Sådan finder du korttemaer med tilsagn... 2 1.2 Sådan opretter du en mark ud fra

Læs mere

Afregning af rejser på Mit HK

Afregning af rejser på Mit HK Afregning af rejser på Mit HK HK 28-06-2018 1 af 10 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. 2. INDLEDNING 3 2.1 Find afregning på Mit HK 3 3. UDFYLDNING AF AFREGNING 4 3.1 Kørsel i egen bil 5 3.2 Udgiftsposter 8 3.3 Intet

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Tabulex Tilsyn - Det pædagogiske tilsyn. Vejledning til tilsynsførende (Forvaltning)

Tabulex Tilsyn - Det pædagogiske tilsyn. Vejledning til tilsynsførende (Forvaltning) Tabulex Tilsyn - Det pædagogiske tilsyn Vejledning til tilsynsførende (Forvaltning) Indhold Tilsyn... 3 Om det pædagogiske tilsyn... 3 Log på og arbejdsgang... 4 Skabeloner... 5 Opret skabelon... 6 Navngiv

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende afholdelse af kursus/efteruddannelse (organisation)

Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende afholdelse af kursus/efteruddannelse (organisation) Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende afholdelse af kursus/efteruddannelse (organisation) Det er vigtigt, at ansøgningsskemaet udfyldes korrekt. Kun fyldestgørende ansøgninger kan indsendes

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

VEJLEDNING I Lokaleansøgning

VEJLEDNING I Lokaleansøgning På disse sider beskrives processen for lokaleansøgning via Foreningsportalen. Ansøgningsprocessen kan beskrives kort med nedenstående punkter: Kladder udfyldes Ansøgning sendes afsted Behandles i diverse

Læs mere

Vejledning til Serviceportalen

Vejledning til Serviceportalen Vejledning til Serviceportalen Indholdsfortegnelse Opret dig som bruger... 2 Åbn Serviceportalen... 5 Forside... 5 Vidensbase... 5 Opret sag... 7 Se oprettede sager... 10 Tilføjelse til allerede oprettet

Læs mere

MBUFs medlemssystem. http://medlemlive.dev.churchit.dk/index.php?id=324

MBUFs medlemssystem. http://medlemlive.dev.churchit.dk/index.php?id=324 MBUFs medlemssystem Adgang og login Adgang fås via følgende hjemmeside: http://medlemlive.dev.churchit.dk/index.php?id=324 Når du kommer ind på siden, indtast brugernavn og adgangskode: Arbejdsgangen er

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

Vejledning Lønindberetning. Opdateret 14. februar 2012

Vejledning Lønindberetning. Opdateret 14. februar 2012 Vejledning Lønindberetning Opdateret 14. februar 2012 Indhold Forudsætninger... 3 Indberetningsmappe... 3 TF-koder... 3 Lærernes aktiviteter... 4 Forud-oprettelse... 4 Bagud-oprettelse... 4 Indstillinger...

Læs mere

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud.

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. NOTAT Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. Denne vejledning beskriver, hvordan der kan tegnes kort til brug for ansøgning om privat skovtilskud. Naturplanlægning, naturprojekter

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende Kvalitetsudviklings og forskningsprojekter (Regioner)

Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende Kvalitetsudviklings og forskningsprojekter (Regioner) Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende Kvalitetsudviklings og forskningsprojekter (Regioner) Det er vigtigt, at ansøgningsskemaet udfyldes korrekt. Kun fyldestgørende ansøgninger kan indsendes

Læs mere