DAFA Radon System TM. tætning mod indtrængning af radon gasser SEP 2018 DK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DAFA Radon System TM. tætning mod indtrængning af radon gasser SEP 2018 DK"

Transkript

1 DAFA Radon System TM tætning mod indtrængning af radon gasser SEP 2018 DK

2 Værd at vide om radon Radon = radioaktiv gas Radon er en naturligt forekommende radioaktiv gas i jorden og er den største kilde til radioaktivitet i bygningers indeluft. Man kan ikke se, lugte, høre, smage eller se radon. Behovet for effektivt at reducere indholdet af radon i indeluften skal ses i lyset af, at man på nuværende tidspunkt ikke har en dokumenteret nedre grænse for, hvor stor en sundhedsrisiko radon udgør. Man skal altid stræbe efter et så lavt indhold af radon i indeluften som muligt. Det anbefales derfor at vælge byggetekniske løsninger, som forhindrer radon i at trænge ind i bygningen. (Rn) Radon er et grundstof Bygningsreglementet kræver, at udelufttilførslen i bygninger til beboelse er mindst 0,3 1/s pr. m 2 opvarmet etageareal i beboelsesrum og i boligen som helhed. Det svarer tilnærmelsesvis til et luftskifte på 0,5 gang pr. time. Opfylder tilførslen af udeluft bygningsreglementets krav, vil det medvirke til også at fortynde indeluftens indhold af radon. Tilførslen af udeluft er med til at sikre et godt indeklima. Det anbefales, at de byggetekniske løsninger bygger på en kombination af tre indsatsområder: Tætning af konstruktioner mod jord, eventuelt kombineret med et radonstoppende plan under bygningen Reduktion af lufttrykket på ydersiden af konstruktioner mod jord Ventilation af bygningen med udeluft.

3 Radon er udbredt i Danmark Der forekommer radon mange steder i Danmark. Koncentrationen af radongasser kan dog variere en del fra sted til sted. Indholdet af radon i indeluften er primært styret af fire parametre: Indholdet af radon i jordluften og permeabilitets forholdene i jorden Luftutætheder i konstruktioner mod jord Luftryk- og temperaturforskelle over gulvkonstruktionen og kældervægge Luftskifte med udeluft Radon i danske boliger Kortet viser hvor mange procent af de enkelte områder, som vurderes at have en radonkoncentration over 200 Bq/m 3. Områderne er inddelt i fem klasser med tilhørende farve på følgende måde: Andel over 200 Bg/m 2 Klasse % % % 2 0,3-1 % 1 0-0,3 % 0 Statens Institut for Strålehygiejne, Januar Hovedrapporten om undersøgelsen kan ses og hentes på www. radon.dk Baseret på radonundersøgelse gennemført af Statens Institut for Strålehygiejne, Forskningscenter Risø, Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse. Finansieret af Sundhedsministeriet. Radon gassen kan være lokal indenfor få meter! Radonmængden i jorden kan variere geografisk alt efter undergrundens sammensætning. Radonmængden kan variere indenfor samme kommunegrænse og endda mellem to nabohuse, fordi husenes konstruktioner, stand og ventilation varierer.

4 DAFA Radon System TM Klimaskærmen mod jord skal Dér hvor radon gassen kommer ind i boligen Erfaringer fra det eksisterende byggeri viser, at de hyppigste årsager til et forhøjet indhold af radon i indeluften er: Utilstrækkeligt lufttæt terrændæk, som tillader gennemsivning af radonholdig jordluft. Utilstrækkelig tætning af samlinger mellem bygningsdele mod jord, fx samlingen mellem randfundament og terrændæk og samlingerne mellem indvendige fundamenter og terrændækket. Utætheder omkring installationer, der gennembryder tæthedsplanet mod jord, fx kabelgennemføringer og gennemføringer for vand og energiforsyning. Det gælder både let og tungt byggeri. Utilstrækkelig tilslutning af tæthedsplanet til andre bygningskomponenter. Eksisterende byggeri Radonsikring af eksisterende bygninger adskiller sig fra radonsikring af nye bygninger, bl.a. fordi det i langt de fleste eksisterende bygninger ikke vil være muligt at etablere et radonstoppende plan under bygningen. Flere metoder Radonsikringen skal desuden tilpasses eksisterende materialer og konstruktioner. Indeluftens indhold af radon kan reduceres efter følgende principper: Ventilation Lufttætning Radonsug Er der utætte installationer med forbindelse til jord, fx gulvafløb, kloakker og faldstammer, kan indholdet af radon i indeluften reduceres ved at tætne disse installationer. Individuel tilpasning Tiltagenes omfang og behovet for at kombinere tiltag afhænger af det målte indhold af radon i indeluften. Er indholdet af radon lavt, kan et enkelt tiltag være nok, men det kan være nødvendigt at kombinere flere tiltag, hvis indholdet af radon i bygningen er højt. Valg af tiltag afhænger desuden af, hvilke tiltag der kan udføres i den aktuelle bygning.

5 være tæt ➋ Radonsug ➌ Ventilation ➊ Lufttætning Nybyggeri En kombination af tre tiltag sikrer et lavt indhold af radon i indeluften: ➊ Tætning at konstruktioner mod jord ➋ Reduktion af lufttrykket på ydersiden af konstruktioner mod jord ➌ Ventilation af bygningen, så indeluften fortynder indhold af radon med udeluft Radon i indeluften kan begrænses primært ved at hindre indtrængning af jordluft, men også ved at ventilere bygningen. Indtrængning af jordluft kan hindres ved at lave lufttætte konstruktioner mod jord eller ved at etablere radonsug under konstruktionerne mod jord. Effekten af radonsuget er dog afhængig af lufttætheden af konstruktionerne mod jord. Kombinér flere løsninger Den sikreste løsning er at kombinere tætning af konstruktioner mod jord med lufttryksænkning på ydersiden af konstruktioner mod jord. I nogle tilfælde vil et passivt sug eller en lufttrykudligning til det fri være tilstrækkelig. Føres afkastet for radonsuget til over tag, skabes et passivt sug, lufttrykket i jordluften under bygningen bliver lidt lavere, og dermed mindskes lufttrykforskellen over gulvkonstruktionen. Bygningsreglementets skærpede krav til indholdet af radon i indeluften betyder, at indtrængning af jordluft i højere grad skal forhindres. Lufttætning og reduktion af lufttrykket på ydersiden af konstruktioner mod jord kan hindre jordluft i at trænge ind. Det anbefales derfor at projektere begge byggetekniske løsninger, som i kombination med ventilation sikrer et lavt indhold af radon i indeluften. Vær beredt Af hensyn til den praktiske udførelse på byggepladsen skal det allerede under projekteringen besluttes, hvor tæthedsplanet er, og hvordan tætheden ved overgange sikres overført mellem de enkelte bygningsdele. Det skal fremgå entydigt af projektmaterialet. Enkle og robuste løsninger bør prioriteres ved planlægningen af føringsveje for bygningens tekniske installationer og ved valg af tæthedsplanets placering i bygningen. Radontætningen bør fx være en integreret del af klimaskærmens tæthedsplan mod jord.

6 DAFA Radon System TM Et komplet system inklusiv t DAFA Radon System er et effektivt og sikkert tætningsystem mod radon. Systemet beror på gennemtænkte og brugervenlige produkter, der er nemme at montere. ➊ ➍ ➎ ➒ ➌ ➎ ➋ ➏ ➑➓ ➐ Med komponenterne i DAFA Radon System, der kombinerer polymerteknologi og radontætningsteknikker, kan bygningsdesignere vælge den optimale løsning til tætning i stueetage, gulve og fundamenter. Systemet forhindrer radongasser i at trænge ind i bygninger og kan anvendes til de fleste typer af opvarmede byggerier f.eks. boliger og kontorer. Produkterne i systemet er holdbare, gennemtestede og lever op til gældende krav i hele Norden. Det norske institut, SINTEF Certification har testet og godkendt produkterne i systemet. Det betyder maksimal sikkerhed for, at DAFA Radon System lever op til de krav, der stilles til radonsikring. DAFA murfolie En del af systemet er DAFA murfolie, der er en specialudviklet folie til sikring mod radon og fugt ved sokkel og gulvkonstruktionen. Nem at bruge og tildanne, så arbejdsprocessen forenkles. DAFA Murfolie leveres i 10 forskellige rullebredder, alle med 25 m i rullen. Det tilgodeser mangeartede opgaver.

7 ilbehørsprodukter DAFA Murfolie og DAFA Radonspærre er hovedprodukterne i systemet. Endvidere består systemet af en række tilbehørsprodukter, der supplerer hinanden og gør det både sikkert, nemt og hurtigt at udføre en holdbar radonsikring. ➊ ➋ ➌ ➍ DAFA Radonspærre er en folie, der sikrer en effektiv lufttæt radon- og fugtbestandig tætning. DAFA UV Radon kabelkrave 195 er en patenteret løsning, der sikrer fuldstændig tætning omkring gennemføringer til elektriske dåser eller kabler gennem radonspærrer. DAFA UV tape er en enkeltsidet tape med meget høj styrke og klæbeevne specielt velegnet til brug udendørs i klimaskærmen. DAFA Butylbånd til fastgørelse af radonspærrer og til tætning af radonspærren på de fleste byggematerialer. ➎ ➏ ➐ ➑ DAFA Radonhjørne er konstrueret til at sikre hurtig og effektiv radon-, luft- og fugttætning i hjørner af fundamenter med en vinkel på 90 grader, der normalt er svære at tætne. DAFA UV Radon rørkrave er en patenteret, lufttæt løsning til tætning omkring rørgennemføringer igennem radonspærren. DAFA Radonbrønd fungerer som opsamlingspunkt for radongassen før gassen bortventileres. Anvendes hvor der kræves sug under gulvet. DAFA Radon fleksibel støbeform er en fleksibel PE-skumliste, der kan tilpasses enhver gennemføring, hvor der er flere rør og kabler. ➒ ➓ DAFA Butyl 200 fugemasse er en ikke-hærdende fugemasse, der anvendes til tætning bl.a. i overlappende samlinger ved udførelse af radonsikring. DAFA Radon tætningsmasse er flydende, selvnivellerende tætningsmasse, der sikrer effektiv radon-, luft- og fugttætning omkring installationsgennemføringer, bygningssøjler og uregelmæssige profiler med enhver form og diameter. DAFA Multi Sealing TM anvendes til tætning på steder, hvor radonspærren gennembrydes af byggeelementer.det er et meget fleksibelt materiale og kan bruges til skæve og runde kanter.

8 DAFA Radon System TM med fuld back-up Seminar så du er godt rustet... Som projekterende og rådgiver om radon kan du trygt regne med kompetent og seriøs rådgivning fra DAFA. Som din sikkerhed kan du invitere DAFA til at gennemføre et seminar hos jer. Så føler I jer godt rustet til at følge byggeprojekter med radon-emnet helt til dørs. For yderligere information Klik ind på Arkitektbeskrivelser alt til dit udbud Du kan altid finde de vigtigste informationer om radon på DAFAs website. Det drejer sig om system- og produktmæssige oplysninger, fyldestgørende montagevejledning og beskrivelser til hjælp i forbindelse med udbudsmaterialer. Klik ind på DAFA teamet der er klar... Jan Dahlgaard Export Manager Michael Jensen Teknisk sælger, Sjælland Torben Bøtcher Teknisk sælger, Sønderjyll. og Fyn Jan P. Andresen Area Sales Manager Gerth Faaborg Product Account Manager Torben Sørensen Kundeservice Karin Holm Receptionist, Kundeservice Henrik Schaarup Kundeservice Daniel Kramer Kundeservice Linkedin linkedin.dafa-group.com DAFA A/S Holmstrupgårdvej 12 DK-8220 Brabrand Tlf dafa@dafa.dk

DAFA Radon System TM tætning mod indtrængning af radon gasser

DAFA Radon System TM tætning mod indtrængning af radon gasser Rn tætning mod indtrængning af radon gasser Rn Dansk/FEB 2019 Værd at vide om radon Radon = radioaktiv gas Radon er udbredt i Danmark Radon er en naturligt forekommende radioaktiv gas i jorden og er den

Læs mere

Det er et krav i Bygningsreglementet, at der skal sikres et godt indeklima, hvilket også betyder, at huse skal sikres mod radon.

Det er et krav i Bygningsreglementet, at der skal sikres et godt indeklima, hvilket også betyder, at huse skal sikres mod radon. 10/12/2018 RADON Det har siden 2010 været lovpligtigt at sikre huse mod radon, som er en naturligt forekommende radioaktiv luftart, der siver ind i boliger fra undergrunden. En høj koncentration i indeluften

Læs mere

RADONSIKRING I NYBYGGERI

RADONSIKRING I NYBYGGERI RADONSIKRING I NYBYGGERI Nu er det lovpligtigt at radonsikre alt nybyggeri i Danmark Bygningen skal udføres, så det sikres at radonindholdet ikke overstiger 100 Bq/m³. Citat: BR15 kap. 6.3.3.2, stk. 2

Læs mere

LOVGIVNING OM RADON OG RADONSIKRING AF NYBYGGERI KRAV, ANBEFALINGER OG SIKRING TORBEN VALDBJØRN RASMUSSEN, SBI, AAU

LOVGIVNING OM RADON OG RADONSIKRING AF NYBYGGERI KRAV, ANBEFALINGER OG SIKRING TORBEN VALDBJØRN RASMUSSEN, SBI, AAU LOVGIVNING OM RADON OG RADONSIKRING AF NYBYGGERI KRAV, ANBEFALINGER OG SIKRING TORBEN VALDBJØRN RASMUSSEN, SBI, AAU Historisk perspektiv I 1800-tallet var det kendt, at minearbejdere oftere udviklede lungekræft.

Læs mere

RADON: FORURENING OG LØSNINGER

RADON: FORURENING OG LØSNINGER RADON: FORURENING OG LØSNINGER TORBEN VALDBJØRN RASMUSSEN, VALBY KULTURHUS 25. JUNI KL. 19:00 21:00 Forurening Radon er et indeklimaproblem Hvad er radon, Hvor kommer radon fra Hvad gør radon ved mennesker

Læs mere

DAFA AirVent System til tag og facade

DAFA AirVent System til tag og facade DAFA AirVent System til tag og facade Nr. 3C JANUAR 2017 Tæt bag tag og facade DAFAs funktions- og produktgaranti giver større sikkerhed DAFA tilbyder en særdeles attraktiv funktions- og produktgaranti

Læs mere

DAFA AirVent SystemTM super til tag og facade

DAFA AirVent SystemTM super til tag og facade DAFA AirVent SystemTM super til tag og facade Nr. 3 Tæt bag tag og facade Sådan opnår du DAFAs funktions- og produktgaranti Det er let at sikre sig DAFAs funktions- og produktgaranti på henholdsvis 5 og

Læs mere

DAFA Radon System Montagevejledning

DAFA Radon System Montagevejledning Rn DAFA Radon System Montagevejledning Januar 2019 Beskrivelse DAFA Radon System er et effektivt og sikkert system til radontætning. Ved hjælp af komponenterne i DAFA Radon System, der kombinerer polymerteknologi

Læs mere

DAFA AirVent System. til tag og facade. Folier til undertag Vindspærrer til facade Systemtilbehør

DAFA AirVent System. til tag og facade. Folier til undertag Vindspærrer til facade Systemtilbehør DAFA AirVent System til tag og facade Folier til undertag Vindspærrer til facade Systemtilbehør DAFA AirVent System komplet program til undertag og vindspær Undertagsfolier DAFA RooFoil 150 DAFA RooFoil

Læs mere

DAFA AirVent System. til tag og facade. Folier til undertag Vindspærrer til facade Systemtilbehør

DAFA AirVent System. til tag og facade. Folier til undertag Vindspærrer til facade Systemtilbehør DAFA AirVent System til tag og facade Folier til undertag Vindspærrer til facade Systemtilbehør Dansk/Marts 2018 DAFA AirVent System komplet program til undertag og vindspærr Undertagsfolier RooFoil 150

Læs mere

03/2012 RADONSIKRING. i eksisterende og nyt byggeri

03/2012 RADONSIKRING. i eksisterende og nyt byggeri 03/2012 RADONSIKRING i eksisterende og nyt byggeri Radonsikring Radon er en radioaktiv luftart, som over tid er kræftfremkaldende. Radon dannes, når det radioaktive grundstof radium nedbrydes. Radon findes

Læs mere

DAFA AirVent System til tag og facade

DAFA AirVent System til tag og facade DAFA AirVent System til tag og facade Nr. 3B JAN 2016 Tæt bag tag og facade Sådan opnår du DAFAs funktions- og produktgaranti Det er let at sikre sig DAFAs funktions- og produktgaranti på henholdsvis 15

Læs mere

DAFA AirVent System super til tag og facade

DAFA AirVent System super til tag og facade DAFA AirVent System super til tag og facade Nr. 3A DEC 2015 Tæt bag tag og facade Sådan opnår du DAFAs funktions- og produktgaranti Det er let at sikre sig DAFAs funktions- og produktgaranti på henholdsvis

Læs mere

Kan dit byggeri ånde..?

Kan dit byggeri ånde..? Kan dit byggeri ånde..? 0.2 10.0 s d m DAFA intelligent dampspærresystem folier og tilbehør til fugtadaptive løsninger Nr. 8 Nr. 2 JUNI 2016 Et komplet sortiment af intelligente produkter 7 3 6 4 6 1 5

Læs mere

DAFA AirVent System. til tag og facade. Nr. 3D APRIL Tæt bag tag og facade T K

DAFA AirVent System. til tag og facade. Nr. 3D APRIL Tæt bag tag og facade T K til tag og facade DAFA AirVent System Nr. 3D APRIL 207 æt bag tag og facade DAFAs funktions- og produktgaranti giver større sikkerhed DAFA tilbyder en særdeles attraktiv funktions- og produktgaranti på

Læs mere

Leca. Weber Leca X Radonsikring i nybyggeri. Montagevejledning. Lorem ipsum underoverskrift

Leca. Weber Leca X Radonsikring i nybyggeri. Montagevejledning. Lorem ipsum underoverskrift Weber Leca X Radonsikring i nybyggeri Lorem ipsum underoverskrift Leca Montagevejledning I denne montagevejledning vil du kunne finde oplysninger om, hvordan du bedst monterer facadesystemet. Systemet

Læs mere

DAFA AirStop System TM når tæt er tæt

DAFA AirStop System TM når tæt er tæt DAFA AirStop System TM når tæt er tæt Sådan opnår du DAFAs funktions- og produktgaranti Nr. 6 for det bæredygtige byggeri Sådan opnår du DAFAs funktions- og produktgaranti Det er let at sikre sig DAFAs

Læs mere

DAFA AirStop System når tæt er tæt

DAFA AirStop System når tæt er tæt DAFA AirStop System når tæt er tæt Sådan opnår du DAFAs funktions- og produktgaranti Nr. 6B APRIL 2017 for det bæredygtige byggeri DAFAs funktions- og produktgaranti giver større sikkerhed DAFA tilbyder

Læs mere

Kan dit byggeri ånde..?

Kan dit byggeri ånde..? Kan dit byggeri ånde..? 0.2 10.0 s d m DAFA intelligent dampspærresystem folier og tilbehør til fugtadaptive løsninger Nr. 8 Nr. 2 JUNI 2016 til byggeri med særlige krav til fugtadaptiv dampspærre DAFA

Læs mere

Meget mere end bare fugebånd

Meget mere end bare fugebånd Meget mere end bare fugebånd Bedre isoleringseffekt Markedets bedste garantier Sikker support på byggepladsen Maj 2017 Professionelle fugeløsninger til professionelle fagfolk Markedets bedste garantier

Læs mere

Kan dit byggeri ånde..?

Kan dit byggeri ånde..? Kan dit byggeri ånde..? DAFA intelligent dampspærresystem 0.2 10.0 s d m DAFA er en intelligent fugtadaptiv dampspærre, der tilpasser sig fugtforholdene. Ved fugtophobning på ydersiden af dampspærren vil

Læs mere

DAFA AirVent System til tag og facade

DAFA AirVent System til tag og facade Vindspærrer til facade Systemtilbehør d Pr o d u c t W n an d Pro d uc t ty ran 15 ar ty ran ar an tio ti o n Func nt y Folier til undertag Fu n c rr a AirVent System til tag og facade W Dansk/Januar 2019

Læs mere

Kan dit byggeri ånde..?

Kan dit byggeri ånde..? Kan dit byggeri ånde..? 0.2 10.0 s d m DAFA intelligent dampspærresystem folier og tilbehør til fugtadaptive løsninger Nr. 8 til byggeri med særlige krav til fugtadoptiv dampspærre 0.2 10.0 s d m DAFA

Læs mere

Meget mere end bare fugebånd

Meget mere end bare fugebånd Meget mere end bare fugebånd Bedre isoleringseffekt Markedets bedste garantier Sikker support på byggepladsen December 2015 Professionelle fugeløsninger til professionelle fagfolk Stærke løsninger overalt

Læs mere

Radonsikring. Gennemtestet system til radonsikring

Radonsikring. Gennemtestet system til radonsikring Radonsikring Gennemtestet system til radonsikring 11-2018 erstatter 04-2018 Hvad er radon? Radon er en radioaktiv gas, som findes naturligt i undergrunden. Den dannes, når det radioaktive grundstof radium

Læs mere

Nye anvisninger om radon fra SBi. Torben Valdbjørn Rasmussen, SBi, AAU

Nye anvisninger om radon fra SBi. Torben Valdbjørn Rasmussen, SBi, AAU Nye anvisninger om radon fra SBi Torben Valdbjørn Rasmussen, SBi, AAU Temadag om indeklima, Vintermøde 7. marts 2011 Introduktion Radon dannes i mange forskellige isotoper i henfaldskæder fra thorium-232,

Læs mere

Rørcenterdagene 14. juni Radonsikring af bygninger for kloakmestre

Rørcenterdagene 14. juni Radonsikring af bygninger for kloakmestre Rørcenterdagene 14. juni 2017 Radonsikring af bygninger for kloakmestre Ulla Byrlund Konsulent Bygninger & Miljø Program Hvad er radon? Radon i danske boliger? Måling Sundhedsaspekter Regler om radon Indtrængningsveje

Læs mere

4. Bygningsdelsbeskrivelser

4. Bygningsdelsbeskrivelser Til - og ombygning Idrætscenter Vest Arbejdsbeskrivelse 1.4 arbejdet Rev.dato : 4. Bygningsdelsbeskrivelser Side : 1.4-1 4A Understøbning af eksisterende fundamenter 4. Bygningsdelsbeskrivelser 4.A Understøbning

Læs mere

Radonsikring af eksisterende bygninger. Torben Valdbjørn Rasmussen

Radonsikring af eksisterende bygninger. Torben Valdbjørn Rasmussen Radonsikring af eksisterende bygninger Torben Valdbjørn Rasmussen SBi-anvisning 247 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2015 Titel Radonsikring af eksisterende bygninger Serietitel SBi-anvisning

Læs mere

til alle dampspærreløsninger

til alle dampspærreløsninger til alle dampspærreløsninger Dampspærre Fugtadaptiv dampspærre Dampbremse Systemtilbehør Dansk/Juni 2018 komplet program til sikre tætningsløsninger Dampspærre PE-folier DAFA ProFoil TM DAFA EcoFoil TM

Læs mere

RADONSIKRING AF EKSISTERENDE BYGNINGER

RADONSIKRING AF EKSISTERENDE BYGNINGER STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN RADONSIKRING AF EKSISTERENDE BYGNINGER SBI-ANVISNING 247 2. UDGAVE 2016 Radonsikring af eksisterende bygninger Torben Valdbjørn Rasmussen

Læs mere

Radon og enfamiliehuse. forside > publikationer > 1998 > her

Radon og enfamiliehuse. forside > publikationer > 1998 > her forside > publikationer > 1998 > her Radon og enfamiliehuse Forord Radon er en radioaktiv luftart og er kræftfremkaldende. Det er derfor af sundhedsmæssige betydning at holde indeholdet af radon i luften

Læs mere

Hvad gør radon ved mennesker? Radon i danske bygningers indeluft. Lars Gunnarsen Statens Byggeforskningsinstitut

Hvad gør radon ved mennesker? Radon i danske bygningers indeluft. Lars Gunnarsen Statens Byggeforskningsinstitut Hvad gør radon ved mennesker? Radon i danske bygningers indeluft Lars Gunnarsen Statens Byggeforskningsinstitut Fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside http://www.sst.dk/sundhed%20og%20forebyggelse/straalebeskyttelse

Læs mere

Radon og enfamiliehuse

Radon og enfamiliehuse Radon og enfamiliehuse August 2007 Indhold Forord 3 Hvad er radon? 4 Radon og lungekræft 5 Hvordan kommer radon ind i huset? 6 Radonindhold i boliger varierer 7 Hvad kan jeg gøre? 8 Tjekliste 10 Ventilation

Læs mere

til alle dampspærreløsninger

til alle dampspærreløsninger til alle dampspærreløsninger Dampspærre Fugtadaptiv dampspærre Dampbremse 30 15 Systemtilbehør Dansk/Januar 2019 komplet program til sikre tætningsløsninger Dampspærre PE-folier ProFoil TM EcoFoil TM UniFoil

Læs mere

TESTET OG KLASSIFICERET AF SBI. til klasse 2 MONTAGEVEJLEDNING FUGT- OG RADONSPÆRRESYSTEM

TESTET OG KLASSIFICERET AF SBI. til klasse 2 MONTAGEVEJLEDNING FUGT- OG RADONSPÆRRESYSTEM TESTET OG KLASSIFICERET AF SBI til klasse 2 SPECIALISTER INDENFOR KLIMASKÆRME BetaPack er specialister indenfor den lette del af klimaskærme, særligt komplette fugt- og radonspærre-, vindspærre- og dampspærresystemer.

Læs mere

DAFA Airstop System når tæt er tæt

DAFA Airstop System når tæt er tæt Airstop System når tæt er tæt Komplet dampspærreprogram med fem nye folier tætner alle opgaver NYHED! DiFoil UniFoil EcoFoil ProFoil AluFoil Nr. 3 Marts 200 for det bæredygtige byggeri 2 universal rørkrave

Læs mere

Funktionsanalyser Bygningsdele ETAGEBOLIGER BORGERGADE

Funktionsanalyser Bygningsdele ETAGEBOLIGER BORGERGADE sanalyser Bygningsdele Indhold YDER FUNDAMENTER... 8 SKITSER... 8 UDSEENDE... 8 FUNKTION... 8 STYRKE / STIVHED... 8 BRAND... 8 ISOLERING... 8 LYD... 8 FUGT... 8 ØVRIGE KRAV... 9 INDER FUNDAMENTER... 10

Læs mere

Radonsikring af eksisterende bygninger. Torben Valdbjørn Rasmussen

Radonsikring af eksisterende bygninger. Torben Valdbjørn Rasmussen Radonsikring af eksisterende bygninger Torben Valdbjørn Rasmussen SBi-anvisning 247, 2. udgave Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2016 Titel Radonsikring af eksisterende bygninger Serietitel

Læs mere

RADONSIKRING I EKSISTERENDE BYGGERI

RADONSIKRING I EKSISTERENDE BYGGERI tætte løsninger: RADONSIKRING I EKSISTERENDE BYGGERI ARDEX SYSTEM- LØSNING: RADON- SIKRING Enkel installation Hurtig ibrugtagning minimal byggehøjde SOLIDE FORBINDELSER 7 6 ARDEX EP 000 PÅ EKSISTERENDE

Læs mere

ICOPAL Radonsystemer. Sikkerhed i bund og grund

ICOPAL Radonsystemer. Sikkerhed i bund og grund ICOPAL Radonsystemer Sikkerhed i bund og grund ICOPAL Radonmembraner og tilbehør sikrer en effektiv tætning mod gas og fugt fra grunden Radon Hvad er radon og hvordan virker det? Radon er en ædelgas, som

Læs mere

Øget luftskifte i kælder og beboede rum (1/2)

Øget luftskifte i kælder og beboede rum (1/2) Øget luftskifte i kælder og beboede rum (/2) Hvis man i rum med meget radon øger luftskiftet ved at tilføre udeluft, vil indholdet af radon blive fortyndet og ventileret bort. Ved at åbne et vindue opnår

Læs mere

Forberedelsesskolen Udvidelse 24. Hovedentreprise Dato: Ændrings- og supplementsblad I2 Side: 1/3 Tidligere udsendt: I

Forberedelsesskolen Udvidelse 24. Hovedentreprise Dato: Ændrings- og supplementsblad I2 Side: 1/3 Tidligere udsendt: I Forberedelsesskolen Udvidelse 24 Hovedentreprise Dato: 2019-05-14 Ændrings- og supplementsblad I2 Side: 1/3 Tidligere udsendt: I INGENIØR Vognsen A/S, sag nr.: 17.09.173 NB. DETTE ÆNDRINGS- OG SUPPLEMENTSBLAD

Læs mere

VINGSTED Radonsikring i eksisterende boliger Jesper Bruun Petersen Marts Oversigt

VINGSTED Radonsikring i eksisterende boliger Jesper Bruun Petersen Marts Oversigt VINGSTED 2012 Radonsikring i eksisterende boliger Jesper Bruun Petersen Marts 2012 Vingsted Vintermøde 2012, Jesper Bruun Petersen 1 / 18 Radonsikring i eksisterende boliger Vingsted vintermøde 2012, marts

Læs mere

Supertæt med illmod 600 fugebånd

Supertæt med illmod 600 fugebånd Supertæt med illmod 600 fugebånd Nr. 1 båret af stærke kompetencer 31.876.652 meter illmod 600 forpligter 31.876.652 meter, 31.876.653 meter, 31.876.654 meter, 31.876.655 meter... Fugebånd i lange baner

Læs mere

Isola Radonsikring. Komplet og sikker radonbeskyttelse! Tørre og sunde huse

Isola Radonsikring. Komplet og sikker radonbeskyttelse! Tørre og sunde huse Isola Radonsikring Komplet og sikker radonbeskyttelse! Tørre og sunde huse Generelt om radon og sundhedsfare Hvad er radon? Radon er en radioaktiv usynlig og lugtfri luftart. Radon dannes når det radioaktive

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED Vindspærre Dampspærre Placering i væg, tag og loft Dampspærren skal placeres på den varme side af isoleringen i boliger så tæt som muligt på de opvarmede rum. Erfaringsmæssigt

Læs mere

Radon. og boligen. Departementet for Boliger, Infrastruktur og Trafik

Radon. og boligen. Departementet for Boliger, Infrastruktur og Trafik Radon og boligen Departementet for Boliger, Infrastruktur og Trafik Indhold Forord... 3 Hvorfor bekymre sig om radon?... 4 Hvad er radon?... 6 Radon kan give lungekræft... 6 Hvordan kommer radon ind i

Læs mere

Program. Lovkrav, regler og anvisninger. Bygbarhed/løsninger. Produktkvalitet. Produkter. Spørgsmål

Program. Lovkrav, regler og anvisninger. Bygbarhed/løsninger. Produktkvalitet. Produkter. Spørgsmål Program Lovkrav, regler og anvisninger Bygbarhed/løsninger Produktkvalitet Produkter Spørgsmål Lovkrav, regler og anvisninger Alment teknisk fælleseje Hvad siger Håndværkerne Bedre information til Håndværkerne

Læs mere

Radon kilder og måling. Torben Valdbjørn Rasmussen Ida Wraber

Radon kilder og måling. Torben Valdbjørn Rasmussen Ida Wraber Radon kilder og måling Torben Valdbjørn Rasmussen Ida Wraber SBi-anvisning 232 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2011 Titel Radon kilder og måling Serietitel SBi-anvisning 232 Format

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED

MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED Placering i væg, tag og loft Dampspærren skal placeres på den varme side af isoleringen i boliger så tæt som muligt på de opvarmede rum. Erfaringsmæssigt er den mest

Læs mere

Lufttætning af bygninger - sådan..? Marianne Bender Energitjenesten, Nordjylland

Lufttætning af bygninger - sådan..? Marianne Bender Energitjenesten, Nordjylland Lufttætning af bygninger - sådan..? Marianne Bender Energitjenesten, Nordjylland Håndværkernes Energiforum Tlf.: 70 333 777 - en indsats baseret på lokale kontakter og et fagligt netværk - indsatsen er

Læs mere

Praktiske erfaringer med Blower Door-test af bygninger opført med regelsættet før 1. jan 2006

Praktiske erfaringer med Blower Door-test af bygninger opført med regelsættet før 1. jan 2006 Illustration (1) viser et hus med en utæt klimaskærm. Når et hus påvirkes af vind opstår der et overtryk på forsiden af huset (den luv side) og et undertryk på bagsiden af huset (den læ side), Dette vil

Læs mere

Lufttæthed. projektering generelt. Blad 240 s. 1-6 Dato: Februar 2008. Side 1. Pantone black 100% Pantone 116 C yellow 100% magenta 20%

Lufttæthed. projektering generelt. Blad 240 s. 1-6 Dato: Februar 2008. Side 1. Pantone black 100% Pantone 116 C yellow 100% magenta 20% Lufttæthed projektering generelt Pantone black 00% Pantone 6 C yellow 00% magenta 0% Blad 40 s. -6 Dato: Februar 008. Side Projektering Lufttæthed Indholdsfortegnelse Bygningsreglementets krav -- -- Kan

Læs mere

UDVIKLING AF SIKRINGSMETODER MOD INDTRÆNGNING AF RADON I HUSE SAMT UNDERSØGELSE AF RADONVARIATIONEN I JORDEN

UDVIKLING AF SIKRINGSMETODER MOD INDTRÆNGNING AF RADON I HUSE SAMT UNDERSØGELSE AF RADONVARIATIONEN I JORDEN UDVIKLING AF SIKRINGSMETODER MOD INDTRÆNGNING AF RADON I HUSE SAMT UNDERSØGELSE AF RADONVARIATIONEN I JORDEN Teknikumingeniør Mette Neerup Jeppesen NIRAS A/S Civilingeniør, ph.d., seniorforsker Jørgen

Læs mere

RADON. Albertslund Rådhus. Jesper Bruun 13. november Radon, Albertslund Rådhus, Jesper Bruun - NIRAS, / 33

RADON. Albertslund Rådhus. Jesper Bruun 13. november Radon, Albertslund Rådhus, Jesper Bruun - NIRAS, / 33 RADON Albertslund Rådhus Jesper Bruun (jpn@niras.dk) 13. november 2013 Radon, Albertslund Rådhus, Jesper Bruun - NIRAS, 2013 1 / 33 Oversigt 1. Hvad er radon? 2. Sådan trænger radon ind 3. Forekomst af

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING FOR

MONTAGEVEJLEDNING FOR MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PRO STANDARD RAW PRO ULTRA RAW PRO HIGHTACK RAW PRO STANDARD RAW PRO HIGHTACK RAW PRO ULTRA Placering i væg, tag og loft Dampspærren skal placeres på den varme side af isoleringen

Læs mere

Radon. og boligen. Departementet for Boliger, Infrastruktur og Trafik

Radon. og boligen. Departementet for Boliger, Infrastruktur og Trafik Radon og boligen Departementet for Boliger, Infrastruktur og Trafik Indhold Forord... 3 Hvorfor bekymre sig om radon?... 4 Hvad er radon?... 6 Radon kan give lungekræft... 6 Hvordan kommer radon ind i

Læs mere

Nr. 8 Oktober 2014. Få større sikkerhed. med DAFAs funktionsgaranti SPAR TID PÅ TAGET. DAFA AirVent seminar hos dig!

Nr. 8 Oktober 2014. Få større sikkerhed. med DAFAs funktionsgaranti SPAR TID PÅ TAGET. DAFA AirVent seminar hos dig! Nyhedsstof fra DAFA til vores samarbejdspartnere Nr. 8 Oktober 2014 Få større sikkerhed med DAFAs funktionsgaranti SPAR TID PÅ TAGET DAFA AirVent seminar hos dig! Leder DAFA AirVent System TM Gør det synligt

Læs mere

Tilbygning med høj taghældning. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører

Tilbygning med høj taghældning. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Tilbygning med høj taghældning Opført i perioden: ca. 1950Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom på, at huset ikke kan

Læs mere

til alle dampspærreløsninger

til alle dampspærreløsninger DAFA AirStop System til alle dampspærreløsninger Dampspærre Fugtadaptiv dampspærre Systemtilbehør RANI RANI Dampbremse DAFA AirStop System komplet program til sikre tætningsløsninge Dampspærre PE-folier

Læs mere

Undersøgelse af radonsikring

Undersøgelse af radonsikring Undersøgelse af radonsikring Nybyggeri Mette Neerup Jeppesen Temadag, Vintermøde 2011 Undersøgelse af radonsikring i nybyggeri i DK, Temadag, Vintermøde 2011 1 / 62 Overordnet projektpræsentation formål

Læs mere

Indeklimaforbedrende energirenovering

Indeklimaforbedrende energirenovering 1 Indeklimaforbedrende energirenovering Jens-Ole Petersen, civilingeniør, kontorleder ATV Vintermøde, Vingsted 11-12. marts 2014 2 Indeklimaforbedrende energirenovering Indhold Baggrund for OPI-projektet.

Læs mere

Tilbygning/fladt tag 1960- VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: 1960-

Tilbygning/fladt tag 1960- VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: 1960- VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Tilbygning/fladt tag 1960- Opført i perioden: 1960- Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom på, at huset ikke kan sammenlignes

Læs mere

DAFA produktkatalog. 2018/ udgave - April DAFA AirStop System Komplet dampspærreprogram til indvendig tætning - fra side 5

DAFA produktkatalog. 2018/ udgave - April DAFA AirStop System Komplet dampspærreprogram til indvendig tætning - fra side 5 produktkatalog 2018/2019 1. udgave - April 2018 AirStop System Komplet dampspærreprogram til indvendig tætning - fra side 5 AirVent System Vindspærre og undertag til tætning og ventilation af tag og facade

Læs mere

Montagevejledning. DAFA AirStop System. Dampspærre fugtadaptiv dampspærre og dampbremse. Forord 2. DAFA dampspærrefolier 3.

Montagevejledning. DAFA AirStop System. Dampspærre fugtadaptiv dampspærre og dampbremse. Forord 2. DAFA dampspærrefolier 3. DAFA AirStop System Montagevejledning Dampspærre fugtadaptiv dampspærre og dampbremse Forord 2 DAFA dampspærrefolier 3 DAFA folieklæb 4 DAFA Multi Sealing 5 DAFA tapes 6 DAFA PE lysningsfolie 7 DAFA hjørner

Læs mere

Radonsikring. Gennemtestet system til radonsikring. Monteringsanvisning

Radonsikring. Gennemtestet system til radonsikring. Monteringsanvisning Radonsikring Gennemtestet system til radonsikring Monteringsanvisning 10-2018 Jackon Radonplade - Sortiment Jackon Radonplade 80 Jackopor 80 plade formstøbt med smalle luftkanaler - en såkaldt sugplade.

Læs mere

tria og pure montagevejledning BetaPack A/S Agerskovvej 9 DK-8362 Hørning CVR Tlf

tria og pure montagevejledning BetaPack A/S Agerskovvej 9 DK-8362 Hørning CVR Tlf Vindspærre Dampspærre Placering i væg, tag og loft Dampspærren skal placeres på den varme side af isoleringen i boliger så tæt som muligt på de opvarmede rum. Erfaringsmæssigt er den mest sikre placering

Læs mere

RADON. Borgermøde Vanløse. Mette Neerup Jeppesen 10. juni 2014 / 33. Borgermøde om Radon, Vanløse juni 2014

RADON. Borgermøde Vanløse. Mette Neerup Jeppesen 10. juni 2014 / 33. Borgermøde om Radon, Vanløse juni 2014 RADON Borgermøde Vanløse Mette Neerup Jeppesen (mnj@niras.dk) 10. juni 2014 1 Grundlæggende om radon Hvad siger Bygningsreglementet? Hvor er der hjælp at hente? Hvordan løses problemet? 2 Grundlæggende

Læs mere

Kompakt kanalsystem til montering i gulv, væg eller loft

Kompakt kanalsystem til montering i gulv, væg eller loft lindab vi forenkler byggeriet Kompakt kanalsystem til montering i gulv, væg eller loft Lindab InDomo et komplet kanalsystem, som er designet til integration i boligens konstruktion Lindab InDomo Lindab

Læs mere

guide Er dit hjem udsat? Den farlige radon sider Læs om den kræftfremkaldende gas Test dit hus: Hvad kan du gøre?

guide Er dit hjem udsat? Den farlige radon sider Læs om den kræftfremkaldende gas Test dit hus: Hvad kan du gøre? Foto: Scanpix guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Den farlige radon Er dit hjem udsat? Læs om den kræftfremkaldende gas Test dit hus: Hvad kan du gøre? Radon er kræftfremkaldende

Læs mere

Tætning mod radon indtrængning med SPS Radon Block

Tætning mod radon indtrængning med SPS Radon Block Tætning mod radon indtrængning med SPS Radon Block 2010-06-06 Sag J.nr. Udg. Dato 2010102 01 2010-06- 06 Udarb. Kontrol Godk. MH MVH MH RÅDGIVENDE INGENIØR APS ARØVEJ 10 DK-4652 HÅRLEV TEL 5628 7771 FAX

Læs mere

Tilbygning/1. sal. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1960-

Tilbygning/1. sal. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1960- Version 1.0-1. maj 2012 HUSEFTERSYN Tilbygning/1. sal Opført i perioden: ca. 1960- VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom

Læs mere

3M FAST Tætningstape. Enklere, mere holdbare og energieffektive løsninger, som møder kommende krav.

3M FAST Tætningstape. Enklere, mere holdbare og energieffektive løsninger, som møder kommende krav. 3M FAST Tætningstape Enklere, mere holdbare og energieffektive løsninger, som møder kommende krav. Innovative tætningstapes for holdbar og enkel montage. Samling af dampspærrefolie i én arbejdsgang klimaskærm

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED Let konstruktion med installationslag. Paralleltag med installationslag Ventileret loftrum. Dampspærre monteret med installationslag Placering i væg, tag og loft. Dampspærren

Læs mere

Effektivitet af naturligt drevne radontiltag året rundt

Effektivitet af naturligt drevne radontiltag året rundt Effektivitet af naturligt drevne radontiltag året rundt Resultat af et InnoBYG Spireprojekt, december Rapporten er udarbejdet af: Projektdeltagere: Indhold Forord... 3 Sammenfatning... 3 Indledning...

Læs mere

Risikovurdering for 4 boliger på en villavej i Humlebæk i forhold til indeklimaet

Risikovurdering for 4 boliger på en villavej i Humlebæk i forhold til indeklimaet Risikovurdering for 4 boliger på en villavej i Humlebæk i forhold til indeklimaet ATV-Vintermøde, 6. marts 2012 Grontmij A/S Majbrith Langeland Tværsnit udbredelse af fri fase olie i jord og tidl. kloak

Læs mere

Hvad er et godt indeklima? Indeklima som begreb og i praksis Lars Gunnarsen Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet

Hvad er et godt indeklima? Indeklima som begreb og i praksis Lars Gunnarsen Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet Præsentation ved konference om udvikling af det almene byggeri 13. juni 2012 Hvad er et godt indeklima? Indeklima som begreb og i praksis Lars Gunnarsen Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet

Læs mere

Trykprøvning af eksisterende byggeri

Trykprøvning af eksisterende byggeri Trykprøvning af eksisterende byggeri I bygningsreglementet er der ikke fokus på tæthed i forbindelse med energirenovering. Tæthed er en vigtig faktor i forbindelse med energibesparelse og har stor betydning

Læs mere

100 radonmålere og hvad vi kan sige om brugeradfærd og eksponering perspektiveret til forhold under prøvetagning af indeluft

100 radonmålere og hvad vi kan sige om brugeradfærd og eksponering perspektiveret til forhold under prøvetagning af indeluft ATV Jord og Grundvand Vintermøde 2019 100 radonmålere og hvad vi kan sige om brugeradfærd og eksponering perspektiveret til forhold under prøvetagning af indeluft Bjarke Hoffmark, Tage V. Bote, Morten

Læs mere

ISOVERs guide til sommerhuse - en oversigt over energikrav til fritidshuse

ISOVERs guide til sommerhuse - en oversigt over energikrav til fritidshuse ISOVERs guide til sommerhuse - en oversigt over energikrav til fritidshuse Dato: maj 2011. Erstatter: Brochure fra marts 2006 2 Reglerne for varmeisolering i sommerhuse er skærpet Reglerne i BR 2010 betyder

Læs mere

Kort informativ sammenfatning af projektets resultater og konklusioner

Kort informativ sammenfatning af projektets resultater og konklusioner Kort informativ sammenfatning af projektets resultater og konklusioner Indledning Passiv rygning på grund af luftoverføring mellem lejligheder, såkaldt naborøg, er en vigtig sag for mange beboere i etageboliger.

Læs mere

PROTEX Tætningsløsninger

PROTEX Tætningsløsninger PROTEX Tætningsløsninger Tætningsløsninger til inden- og udendørs brug Klæbebånd Ampacoll I.N.T. Tape med bagsideliner til samlinger samt gennemføringer af dampspærre og dampbremser. Let at tildanne -

Læs mere

d a m p s pæ r r e n a p r i l2009 B Y G G E S K A D E F O N D E N v e d r ø r e n d e B Y G N I N G S F O R N Y E L S E

d a m p s pæ r r e n a p r i l2009 B Y G G E S K A D E F O N D E N v e d r ø r e n d e B Y G N I N G S F O R N Y E L S E d a m p s pæ r r e n a p r i l2009 B Y G G E S K A D E F O N D E N v e d r ø r e n d e B Y G N I N G S F O R N Y E L S E tema dampspærren Efterisolering af den eksisterende boligmasse er ét blandt flere

Læs mere

RAW PRO STANDARD, RAW PRO ULTRA & RAW PRO HIGHTACK

RAW PRO STANDARD, RAW PRO ULTRA & RAW PRO HIGHTACK MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PRO STANDARD, RAW PRO ULTRA & RAW PRO HIGHTACK Let konstruktion med installationslag. Parallel tag med installationslag Ventileret loftrum. Dampspærre monteret med installationslag

Læs mere

HÅNDVÆRKERNES OG BYGGERIETS NYE UDFORDRINGER BYGGERIET I BEVÆGELSE

HÅNDVÆRKERNES OG BYGGERIETS NYE UDFORDRINGER BYGGERIET I BEVÆGELSE HÅNDVÆRKERNES OG BYGGERIETS NYE UDFORDRINGER 18. august 2010 PLANLÆGNING AF BYGGEOPGAVEN NYT BYGNINGSREGLEMENT BR10 UDFORMNING OG PLANLÆGNING MYNDIGHEDERNE UDFØRELSE AF BYGGEOPGAVEN KONSTRUKTIONER TEKNIK

Læs mere

3M TM 8067E FAST Flexible Air Sealing Tape 3M 8067E FAST. Monteringsvejledning

3M TM 8067E FAST Flexible Air Sealing Tape 3M 8067E FAST. Monteringsvejledning 3M TM 8067E FAST Flexible Air Sealing Tape 3M 8067E FAST Monteringsvejledning Indholdsfortegnelse Anvendelsesområde...2 Quick Guide...3 Tætning af overlapsamlinger på dampspærrefolie...4 Reparation af

Læs mere

Radonsikring GEOTEKNIKERENS HVERDAG, oktober 2009 Jesper Bruun Petersen, NIRAS / 18

Radonsikring GEOTEKNIKERENS HVERDAG, oktober 2009 Jesper Bruun Petersen, NIRAS / 18 GEOTEKNIKERENS HVERDAG, oktober 2009 Jesper Bruun Petersen, NIRAS / 18 Urans henfaldskæde Transport i jordmatricen Drivkræfter for poreluft til indeklima Bygningsreglementet, småhuse Moderne radonsikring

Læs mere

Isola Radonsikring. Komplet og sikker radonbeskyttelse! Tørre og sunde huse

Isola Radonsikring. Komplet og sikker radonbeskyttelse! Tørre og sunde huse Isola Radonsikring Komplet og sikker radonbeskyttelse! Tørre og sunde huse 1 Generelt om radon og sundhedsfare Radon en usynlig fjende! Sundhedsfare i forbindelse med radon har i de senere år fået stadig

Læs mere

Regler for trykprøvning/tæthedstest af byggeri

Regler for trykprøvning/tæthedstest af byggeri Regler for trykprøvning/tæthedstest af byggeri Til byggesagsbehandlere og byggerådgivere 30. april 2013 Sort tekst er bygningsreglementet og standardens tekst. Blå tekst er anbefalinger. Kravene til klimaskærmens

Læs mere

ROCKWOOL Tætningssortiment. - overblik og monteringsanvisninger

ROCKWOOL Tætningssortiment. - overblik og monteringsanvisninger ROCKWOOL TÆTNINGSSORTIMENT Rockwool DANMARK 0/0 ROCKWOOL - overblik og monteringsanvisninger En tæt bygning er en vigtig faktor... Et lavt energiforbrug til opvarmning af bygninger afhænger ikke bare af

Læs mere

Blowerdoortest: XXXXX

Blowerdoortest: XXXXX Blowerdoortest: XXXXX Blowerdoor test udført d. 25-3-2010 Sags nummer 00162 Adresse xxx xxxx Kontaktperson xxxx Test udført af: Peter Jensen Syddansk Termografi Nordborgvej 75b 6430 Nordborg Blowerdoor

Læs mere

Patriciervilla. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1860-1930

Patriciervilla. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1860-1930 Version 1.0-1. maj 2012 HUSEFTERSYN Patriciervilla Opført i perioden: ca. 1860-1930 VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom

Læs mere

Montagevejledning. Fordele. Anvendelse. Montage og info»trin-for-trin«

Montagevejledning. Fordele. Anvendelse. Montage og info»trin-for-trin« Armeret højtydende fugtadaptiv dampspærre Montagevejledning Anvendelse RAW INTELLO systemet sikrer, i henhold til DIN 4108 og BR10, de damp- og lufttættelag i isolerede konstruktioner. Membranen skaber,

Læs mere

Radon og nybyggeri. forside > publikationer > 1998 > her

Radon og nybyggeri. forside > publikationer > 1998 > her forside > publikationer > 1998 > her Radon og nybyggeri I1987 blev resultaterne af en landsomfattende undersøgelse af radonkoncentrationer indendøre i 500 danske boliger offentliggjort. Undersøgelsen,

Læs mere

Montagevejledning. DAFA Airstop System. for det bæredygtige byggeri

Montagevejledning. DAFA Airstop System. for det bæredygtige byggeri Montagevejledning for det bæredygtige byggeri 1 Om denne vejledning Indholdsfortegnelse Funktions- og produktgaranti giver større sikkerhed er fremtidens effektive og sikre tætningssystem til dampspærren.

Læs mere

Klimaskærm konstruktioner og komponenter

Klimaskærm konstruktioner og komponenter Klimaskærm konstruktioner og komponenter Indholdsfortegnelse Klimaskærm...2 Bygningsreglementet...2 Varmetab gennem klimaskærmen...2 Transmissionstab...3 Isolering (tag, væg, gulv)...3 Isolering af nybyggeri...3

Læs mere