GEUS-NOTAT Side 1 af 6

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GEUS-NOTAT Side 1 af 6"

Transkript

1 Side 1 af 6 Til: Fra: GEUS - Geokemisk Afdeling Kopi til: Fortroligt: Nej Dato: 14. marts, 2018 GEUS-NOTAT nr.: 05-VA J.nr. GEUS: Emne: Forekomst af desphenylchloridazon og methyldesphenylchloridazon i grundvandet. Resume På baggrund af usædvanligt høje koncentrationer og stor geografisk udbredelse må desphenylchloridazon siges at være meget udbredt i grundvandet, både i det åbne land og i de grundvandsmagasiner hvorfra der indvindes drikkevand. I grundvandsovervågningens GRUMO-indtag er desphenylchloridazon således påvist i 29,2% af de undersøgte indtag. Indholdet var højere end grænseværdien for drikkevand i 16,9% af de undersøgte indtag, og grænseværdien var overskredet med en faktor 10 eller mere i 4,6% af de undersøgte indtag. I de almene vandværkers vandforsyningsboringer er desphenylchloridazon påvist i 26,3% af de undersøgte boringer. Indholdet var højere end grænseværdien for drikkevand i 9,7% af de undersøgte boringer, og grænseværdien var overskredet med en faktor 10 eller mere i 1,0% af de undersøgte boringer. Methyldesphenylchloridazon er også vidt udbredt i grundvandet, men med lavere koncentrationer og lavere procenter end desphenylchloridazon. Baggrund Flere regioner har ved punktkildeundersøgelser påvist desphenylchloridazon (CAS nr ) og methyldesphenylchloridazon (CAS nr ) i grundvandet. Begge stoffer er nedbrydningsprodukter fra det nu forbudte ukrudtsmiddel chloridazon. Chloridazon er solgt i Danmark i perioden fra 1964 til 1996, overvejende til brug i sukkerroer og foderroer og fra omkring 1979 også til rødbeder og løg. Det største chloridazonsalg har ligget i perioden fra 1966 til Miljøstyrelsen igangsatte i 2017 en screeningsundersøgelse, for at undersøge om anvendelsen af moderstoffet chloridazon kan have medført, at nedbrydningsprodukterne desphenylchloridazon og methyldesphenylchloridazon optræder som fladekilde og kan påvises i grundvand under landbrugsområder. I screeningen indgik grundvandsprøver fra udvalgte indtag i grundvandsovervågningens GRUMOboringer. Screeningsundersøgelsens resultater er beskrevet i dette notat.

2 Side 2 af 6 Fra 27. oktober, 2017 indgik desphenylchloridazon og methyldesphenylchloridazon som parametre, der obligatorisk skal analyseres i vandværkernes boringskontrol (Miljøstyrelsen 2017). GRUMOscreeningen er derfor suppleret med data, som vandværkerne har indrapporteret til grundvandsdatabasen Jupiter. Dataudtrækket er foretaget fra Jupiter den 23/ I udtrækket indgår kun prøver, hvor analyseresultatet er godkendt af den ansvarlige myndighed. Dataudtrækket består af to datasæt: i) Miljøstyrelsens screening af udvalgte indtag fra grundvandsovervågningen (GRUMO-indtag), og ii) resultater fra vandværkernes boringskontrol. Grundvandsovervågningens GRUMO-indtag GRUMO-indtagene er prøvetaget i anden halvdel af Screeningens resultater fremgår af Tabel 1. Desphenylchloridazon blev påvist i 29,2% af de undersøgte indtag. Indholdet var højere end grænseværdien for drikkevand i 16,9% af de undersøgte indtag og grænseværdien var overskredet med en faktor 10 eller mere i 4,6% af de undersøgte indtag. I modsætning til andre pesticider er desphenylchloridazon oftere påvist over grænseværdien end under grænseværdien i de tilfælde, hvor der er af pesticidet. Desphenylchloridazons geografiske udbredelse er vist i Figur 1. Kortet viser, at desphenylchloridazon ikke er begrænset til områder med intensiv dyrkning af sukkerroer som fx Syd- og Vestsjælland, Lolland og Falster. Desphenylchloridazons dybdefordeling i GRUMO-indtag er vist i Figur 2. Fundandelene falder med dybden. Den statistiske usikkerhed er forholdsvis stor for dybden m under terræn på grund af få indtag i dette interval. Under 50 m under terræn er der for få indtag til at beregne procenter. Methyldesphenylchloridazon blev påvist i 17,0% af de undersøgte indtag (Tabel 1). Indholdet af methyldesphenylchloridazon var højere end grænseværdien for drikkevand i 4,7% af de undersøgte indtag og grænseværdien var overskredet med en faktor 10 eller mere i 0,5% af de undersøgte indtag. Methylesphenylchloridazon blev i alle tilfælde påvist sammen med desphenylchloridazon, hvorimod desphenylchloridazon forekom alene i 29 indtag. Tabel 1. GRUMO. Desphenylchloridazon og methyldesphenylchloridazons forekomst vist som antal og procentvis fordeling af undersøgte indtag. Indtagene er opdelt i indtag med, indtag med overskridelse af grænseværdien for drikkevand ( ), og indtag med en overskridelse på 10 grænseværdien for drikkevand ( ). GRUMO Indtag antal Indtag andel (%) Prøver antal Desphenylchloridazon ,2 16,9 4,6 Methyldesphenylchloridazon ,0 4,7 0,5

3 Side 3 af 6 Figur 1. GRUMO. Geografisk udbredelse af desphenylchloridazon i GRUMO-indtag. Indtagene er opdelt i tre koncentrationsintervaller, hvor desphenylchloridazon er påvist over grænseværdien for drikkevand ( ), under grænseværdien ( 0,1 ), eller ikke er påvist (under detektionsgrænsen, typisk <0,01). Dybde i meter under terræn 0 til 10 >10 til 20 >20 til 30 >30 til 40 >40 til 50 GRUMO. Dybdefordeling - desphenylchloridazon 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% >40 til 50 >30 til 40 >20 til 30 >10 til 20 0 til ,01 til 0, Ikke påvist Antal indtag Figur 2. GRUMO. Desphenylchloridazons dybdefordeling. Indtagene er opdelt i tre koncentrationsintervaller:, 0,01-0,1, samt ikke påvist (under detektionsgrænsen på <0,01). Dybden angiver afstanden fra terræn til overkanten af indtaget.

4 Side 4 af 6 Boringskontrollen I opgørelserne indgår prøver fra de almene vandværkers boringskontrol, dvs. offentlige eller private fælles vandforsyningsanlæg, som forsyner mere end 9 husstande. I opgørelserne indgår kun prøver, som er indrapporteret til Jupiter som Boringskontrol, og med boringsanvendelserne Vandforsyningsboring, Vandværksboring eller Vandindvinding reserveboring". Boringerne er med få undtagelser prøvetaget i 2017 til desphenylchloridazon og/eller methyldesphenylchloridazon analyse. Data fra pejleboringer, overvågningsboringer m.v. indgår ikke i opgørelserne. Opgørelserne dækker heller ikke Lille enkeltvandværk (eller få husstande), dvs. Husholdninger, 3-9 husstande og Husholdning 1-2 husstande samt ikke-almene vandforsyningsanlæg, som forsyner industri eller institutioner. I de tilfælde, hvor der for en boring er flere prøver, er boringen repræsenteret ved den højest målte koncentration. Desphenylchloridazon blev påvist i 26,3 % af de undersøgte boringer (Tabel 2). Indholdet af desphenylchloridazon var højere end grænseværdien for drikkevand i 9,7% af de undersøgte boringer, og grænseværdien var overskredet med en faktor 10 eller mere i 1,0% af de undersøgte boringer. Desphenylchloridazons geografiske udbredelse er vist i Figur 3. Resultaterne fra boringskontrollen bekræfter, at stoffet er vidt udbredt i hele landet. Desphenylchloridazons dybdefordeling ned til 100 m under terræn i vandforsyningsboringer er vist i Figur 4 for boringer, hvor der i Jupiter findes data for indtagenes dybde. Der er kun få indvindingsboringer i intervallet 0-10 m under terræn, hvorfor der er forholdsvis stor usikkerhed for dette interval. Fundandelene aftager med dybden, men der er påvist desphenylchloridazon i vand fra indtag, der sidder i mere end 100 meters dybde. Som for GRUMO-indtagene falder andelene med dybden. De to dybdefordelinger er dog ikke direkte sammenlignelige, idet indtagene i GRUMOboringerne er 0,5-2 m lange, hvorimod de i vandforsyningsboringerne gennemsnitligt er 15 meter lange og i mange tilfælde betydeligt længere. Dette betyder, at indvindingsboringer også indvinder vand fra større dybde end indtag i GRUMO-boringerne. Derudover er ikke alle vandforsyningsboringer undersøgt for desphenylchloridazon endnu, og vandværkerne kan have valgt at undersøge de mest sårbare boringer først. Methyldesphenylchloridazon er påvist mindst én gang i 5,6% af de undersøgte indvindingsboringer. Indholdet af methyldesphenylchloridazon var højere end grænseværdien for drikkevand i 0,6% af de undersøgte boringer, og der var ingen boringer med indhold af methyldesphenylchloridazon, der overskred grænseværdien med en faktor 10 eller mere.

5 Side 5 af 6 Tabel 2. Boringskontrollen. Desphenylchloridazon og methyldesphenylchloridazons forekomst er vist som antal og procentvis fordeling af undersøgte boringer. Boringerne er opdelt i boringer med mindst ét, boringer med mindst én overskridelse af grænseværdien for drikkevand ( ), og boringer med mindst én overskridelse på 10 grænseværdien for drikkevand ( ). Boringer antal Boringer andel (%) Prøver antal Boringskontrollen Desphenylchloridazon ,3 9,7 1,0 Methyldesphenylchloridazon ,6 0,6 0,0 Figur 3. Boringskontrollen. Geografisk udbredelse af desphenylchloridazon i indvindingsboringer. Boringerne er opdelt i tre koncentrationsintervaller, hvor desphenylchloridazon er påvist mindst én gang over grænseværdien ( ), mindst én gang under grænseværdien (0,01-0,1 ), eller ikke er påvist (under detektionsgrænsen, typisk <0,01).

6 Side 6 af 6 Dybde i meter under terræn 0 til 10 >10 til 20 >20 til 30 >30 til 40 >40 til 50 >50 til 60 >60 til 70 >70 til 80 >80 til 90 >90 til 100 Boringskontrol. Dybdefordeling - desphenylchloridazon 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% >90 til >80 til 90 >70 til 80 >60 til 70 >50 til 60 >40 til 50 >30 til 40 >20 til 30 >10 til 20 0 til ,01 til 0, Ikke påvist Antal boringer Figur 4. Boringskontrollen. Desphenylchloridazons dybdefordeling. Boringerne er opdelt i tre koncentrationsintervaller: mindst én overskridelse af grænseværdien for drikkevand ( ), mindst ét under grænseværdien (0,01-0,1 ), samt ikke påvist (under detektionsgrænsen på <0,01). Dybden angiver afstanden fra terræn til overkanten af filteret. Reference: Miljøstyrelsen Drikkevandsbekendtgørelsen. BEK nr af 24/10/2017. Kontakt: Anders R. Johnsen, seniorforsker Mobil: arj@geus.dk Claus Kjøller, statsgeolog Mobil: clkj@geus.dk

GEUS-NOTAT Side 1 af 6

GEUS-NOTAT Side 1 af 6 Side 1 af 6 Til: Fra: GEUS - Geokemisk Afdeling Kopi til: Fortroligt: Nej Dato: 28/2-2019 nr.: 05-VA-19-01 J.nr. GEUS: 014-00250 Emne: Forekomst af N,N-dimethylsulfamid (DMS) og 1,2,4-triazol i de almene

Læs mere

Pesticidforekomsten i det danske grundvand baseret på GRUMO2013 rapporten

Pesticidforekomsten i det danske grundvand baseret på GRUMO2013 rapporten Pesticidforekomsten i det danske grundvand baseret på GRUMO2013 rapporten Udarbejdet af Flemming Larsen, Lærke Thorling Sørensen og Walter Brüsch (GEUS), 14. januar 2015. Resume Naturstyrelsen har i forbindelse

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 348 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 348 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18 MOF Alm.del Bilag 348 Offentligt NOTAT Pesticider og Biocider J.nr. MST-003-00028 Den 28. februar 2018 Screeningsresultater for udvalgte pesticider i grundvandsovervågningen:

Læs mere

GEUS-NOTAT Side 1 af 6

GEUS-NOTAT Side 1 af 6 Side 1 af 6 Til: Miljøstyrelsen Fra: LTS, BGH, ARJ Kopi til: CLKJ, TVP, Fortroligt: NEJ Dato: 22.dec. 2017 GEUS-NOTAT nr.: 07-VA-2017-06-3 J.nr. GEUS: 014-00250 Emne: Gundvandsovervågning, rapportering

Læs mere

Miljø- og fødevareministerens endelige besvarelse af spørgsmål nr. 775 (MOF alm. del) stillet 8. juni efter ønske fra Julie Skovsby (S).

Miljø- og fødevareministerens endelige besvarelse af spørgsmål nr. 775 (MOF alm. del) stillet 8. juni efter ønske fra Julie Skovsby (S). Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18 MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 775 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Christiansborg 1240 København K Den 14. september 2018 Miljø- og fødevareministerens

Læs mere

Grundvand 2004. Status og udvikling 1989-2004. GEUS 2005.

Grundvand 2004. Status og udvikling 1989-2004. GEUS 2005. Grundvand 2004. Status og udvikling 1989-2004. GEUS 2005. Indledning Overvågningsprogrammet Den landsdækkende grundvandsovervågning, der er en del af det nationale overvågningsprogram for vandmiljøet,

Læs mere

Grundvand hvordan overvåger vi kvaliteten?

Grundvand hvordan overvåger vi kvaliteten? Grundvand hvordan overvåger vi kvaliteten? Fokus på GEUS rolle Claus Kjøller Statsgeolog Geokemisk Afdeling De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Læs mere

Data, statistik og resultater i Grundvandsovervågningen Anders R. Johnsen

Data, statistik og resultater i Grundvandsovervågningen Anders R. Johnsen Data, statistik og resultater i Grundvandsovervågningen Anders R. Johnsen Geological Survey of Denmark and Greenland Danish Ministry of Climate, Energy and Building Effektivt Landbrug, 1. dec., 215 skræmt

Læs mere

Indberetning af grundvandsdata. Blåt Fremdriftsforum Den 30. marts 2017

Indberetning af grundvandsdata. Blåt Fremdriftsforum Den 30. marts 2017 Indberetning af grundvandsdata Blåt Fremdriftsforum Den 30. marts 2017 Introduktion og kort overblik v/ Rasmus Moes 2 / Miljøstyrelsen Grundvandsovervågningen anno 1987 Effektovervågning i udvalgte oplande

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 341 Offentligt. Teknisk gennemgang af grundvand Overvågning, tilstand og afrapportering

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 341 Offentligt. Teknisk gennemgang af grundvand Overvågning, tilstand og afrapportering Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 341 Offentligt Teknisk gennemgang af grundvand Overvågning, tilstand og afrapportering Præsentation for MOF 22. marts 2017 Kort overblik fra Miljøstyrelsen

Læs mere

GRUNDVANDSOVERVÅGNING Sammenfatning

GRUNDVANDSOVERVÅGNING Sammenfatning GRUNDVANDSOVERVÅGNING 1989-2017 Sammenfatning De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Grundvandsovervågning Status og udvikling 1989 2017

Læs mere

Pesticider i grundvandet Tilstand og udvikling Anders R. Johnsen

Pesticider i grundvandet Tilstand og udvikling Anders R. Johnsen Pesticider i grundvandet Tilstand og udvikling Anders R. Johnsen Geological Survey of Denmark and Greenland Danish Ministry of Climate, Energy and Building Pesticid-fund i grundvandsovervågningen GRUMO

Læs mere

Desphenyl-chloridazon

Desphenyl-chloridazon Desphenyl-chloridazon Generel info om chloridazon og nedbrydningsprodukter Søren Rygaard Lenschow ATV Vintermøde 6. MARTS 2018 Dagsorden Kemi og egenskaber Anvendelse og forbrug Status fund af desphenyl-chloridazon

Læs mere

Sammenfatning Grundvand Status og udvikling

Sammenfatning Grundvand Status og udvikling Sammenfatning Grundvand Status og udvikling 1989 2016 GEUS 2018 Redaktør: Lærke Thorling Forfattere: Lærke Thorling Claus Ditlefsen Vibeke Ernstsen Birgitte Hansen Anders R. Johnsen Lars Troldborg Dato

Læs mere

Rapportbilag: Overskridelser af drikkevandskvalitetskrav.

Rapportbilag: Overskridelser af drikkevandskvalitetskrav. Rapportbilag: Overskridelser af drikkevandskvalitetskrav. Overskridelser på Hovedbestanddele Tabel 1 viser antallet af analyser fra vandværksboringer med overskridelser på drikkevandskriterierne for perioden

Læs mere

Bilag til byrådsindstilling. Drikkevandsbeskyttelse - Opfølgning på Indsatsplan Beder

Bilag til byrådsindstilling. Drikkevandsbeskyttelse - Opfølgning på Indsatsplan Beder Bilag 4. Fund af pesticider Fra Dato Teknik og Miljø Klik her for at angive en dato. Bilag til byrådsindstilling. Drikkevandsbeskyttelse - Opfølgning på Indsatsplan Beder RESUMÉ En gennemgang af fund i

Læs mere

D A N M A R K S O G G R Ø N L A N D S G E O L O G I S K E U N D E R S Ø G E L S E R A P P O R T 2 0 0 4 / 1 0 8

D A N M A R K S O G G R Ø N L A N D S G E O L O G I S K E U N D E R S Ø G E L S E R A P P O R T 2 0 0 4 / 1 0 8 D A N M A R K S O G G R Ø N L A N D S G E O L O G I S K E U N D E R S Ø G E L S E R A P P O R T 2 0 0 4 / 1 0 8 Pesticidanvendelse i landbruget. Godkendte pesticider og disses metabolitters forekomst i

Læs mere

De nødvendige udbedrende foranstaltninger skal være foretaget og indkørt, så de højst tilladelige værdier er overholdt senest den 1. juni 2022.

De nødvendige udbedrende foranstaltninger skal være foretaget og indkørt, så de højst tilladelige værdier er overholdt senest den 1. juni 2022. NORDFYNS VANDVÆRK V/ Mogens Stougaard CVR: 58701718 Teknik, Erhverv og Kultur Natur og Miljø 20. maj 2019 Sagsnummer S2017-30119 Varsel om påbud og forlængelse af dispensationen for ikke at overholde drikkevandskvalitetskravet

Læs mere

Pesticider over grænseværdi lukker boringer.

Pesticider over grænseværdi lukker boringer. Andelsselskabet Nr. Lyndelse Vandværk kontakt@nrlyndelsevand.dk 17. september 2017 Pesticider over grænseværdi lukker boringer. På baggrund af Miljøstyrelsens anbefaling har vi i Nr. Lyndelse Vandværk

Læs mere

N-reduktion og nitrat i grundvand Hvad viser målinger?

N-reduktion og nitrat i grundvand Hvad viser målinger? N-reduktion og nitrat i grundvand Hvad viser målinger? Lærke Thorling Seniorrådgiver De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Klima-, Energi- og Bygningsministeriet ATV møde: Ny kvælstofregulering

Læs mere

TEGNER GRUNDVANDSOVERVÅGNINGEN ET FOR PESSIMISTISK BILLEDE AF GRUNDVANDETS TILSTAND?

TEGNER GRUNDVANDSOVERVÅGNINGEN ET FOR PESSIMISTISK BILLEDE AF GRUNDVANDETS TILSTAND? TEGNER GRUNDVANDSOVERVÅGNINGEN ET FOR PESSIMISTISK BILLEDE AF GRUNDVANDETS TILSTAND? Jens Carl Streibig Claus Tonni Hansen, Dias 1 Hvorfor er jeg blevet indbudt til dette møde!! Dias 2 Datahåndtering og

Læs mere

Status for undersøgelserne for DMS i drikkevandet

Status for undersøgelserne for DMS i drikkevandet Status for undersøgelserne for DMS i drikkevandet Status for fund af pesticidrestet DMS i Svendborg Kommune Dimethylfluanid, som forkortes DMS, er et nedbrydningsprodukt af stoffet Dichlorfluanid eller

Læs mere

Pesticider i grundvandet i Aarhus Kommune frem til og med februar

Pesticider i grundvandet i Aarhus Kommune frem til og med februar Notat Kunde Center For Miljø og Energi Projektnr. 1011722 Projekt Ressourceperson til indsatsplanlægning. Dato 2015-10-21 Emne Notat / Memo (DK/UK/D) Initialer Ula/okj Fordeling: Pesticider i grundvandet

Læs mere

Bilag nr. 1. Notat Emne: Baggrundsoplysninger om ikke almene vandværker. Baggrund

Bilag nr. 1. Notat Emne: Baggrundsoplysninger om ikke almene vandværker. Baggrund Bilag nr. 1 Notat Emne: Baggrundsoplysninger om ikke almene vandværker Baggrund I Viborg Kommune har Forvaltningen registreret ca. 50 ikke almene vandværker, der forsyner mellem 3 og 9 ejendomme og oppumper

Læs mere

Påbud Vandkvaliteten skal forbedres, så den højst tilladelige værdi på 0,1 µg/l desphenyl-chloridazon overholdes ved forbrugers taphane.

Påbud Vandkvaliteten skal forbedres, så den højst tilladelige værdi på 0,1 µg/l desphenyl-chloridazon overholdes ved forbrugers taphane. KERTEMINDE FORSYNING - VAND A/S Kohaven 12 5300 Kerteminde Sendt på mail: mrn@kertemindeforsyning samt digital post til CVR-nr. 32077412 Erhvervsafdelingen Hans Schacksvej 4 5300 Kerteminde Tlf. 65151458

Læs mere

Vandforsyningsplanlægning - Kontrol med vandkvaliteten for almene vandværker i Aalborg Kommune, kontrol for pesticider, nitrat mv.

Vandforsyningsplanlægning - Kontrol med vandkvaliteten for almene vandværker i Aalborg Kommune, kontrol for pesticider, nitrat mv. Notat Dato: 4.11.13 Sagsnr.: 13-35582 Dok. nr.: 13-299812 Direkte telefon: 9931 9369 Initialer: SIKR/cni Aalborg Forsyning Administration Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 9 Nørresundby Vandforsyningsplanlægning

Læs mere

Chloridazon og dets nedbrydningsprodukt er. Martin Skriver Funktionsleder

Chloridazon og dets nedbrydningsprodukt er. Martin Skriver Funktionsleder Chloridazon og dets nedbrydningsprodukt er. [ Martin Skriver Funktionsleder Hovedpunkter 1. Overordnet om reglerne 2. Reguleringen af chloridazon i DK og EU 3. Reglerne for undersøgelser af drikkevand

Læs mere

Almene vandværkers boringskontrol af pesticider og nedbrydningsprodukter

Almene vandværkers boringskontrol af pesticider og nedbrydningsprodukter Almene vandværkers boringskontrol af pesticider og nedbrydningsprodukter Walter Brüsch GEUS Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen Nr. 26 2007 Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter

Læs mere

Grundvand Status og udvikling

Grundvand Status og udvikling Grundvand Status og udvikling 1989 2016 GEUS 2018 Redaktør: Lærke Thorling Forfattere: Lærke Thorling Claus Ditlefsen Vibeke Ernstsen Birgitte Hansen Anders R. Johnsen Lars Troldborg Dato 26.feb. 2018

Læs mere

Stenderup Vandværk er beliggende umiddelbart vest for Stenderup by.

Stenderup Vandværk er beliggende umiddelbart vest for Stenderup by. er beliggende umiddelbart vest for Stenderup by. Vandværket har en indvindingstilladelse på 35.000 m 3 og indvandt i 2013 omkring 42.000 m 3 årligt. Indvindingen har været faldende frem til 1998, hvorefter

Læs mere

NOTAT. J.nr. NST Ref. Josiv Den 2. marts 2015/ 30. juli 2016 (korrektion indsat sidst i notatet)

NOTAT. J.nr. NST Ref. Josiv Den 2. marts 2015/ 30. juli 2016 (korrektion indsat sidst i notatet) NOTAT J.nr. NST-4842-00068 Ref. Josiv Den 2. marts 2015/ 30. juli 2016 (korrektion indsat sidst i notatet) Screening for perfluorforbindelser i grundvandsovervågningsboringer i efteråret 2014 Dette notat

Læs mere

Der er på figur 6-17 optegnet et profilsnit i indvindingsoplandet til Dejret Vandværk. 76 Redegørelse for indvindingsoplande uden for OSD Syddjurs

Der er på figur 6-17 optegnet et profilsnit i indvindingsoplandet til Dejret Vandværk. 76 Redegørelse for indvindingsoplande uden for OSD Syddjurs Sammenfattende beskrivelse ved Dejret Vandværk Dejret Vandværk har 2 aktive indvindingsboringer, DGU-nr. 90.130 og DGU-nr. 90.142, der begge indvinder fra KS1 i 20-26 meters dybde. Magasinet er frit og

Læs mere

Det ny analyseprogram for pesticider i vandværksboringer BK boringer ude af drift Flade- og punktkilder

Det ny analyseprogram for pesticider i vandværksboringer BK boringer ude af drift Flade- og punktkilder Det ny analyseprogram for pesticider i vandværksboringer BK boringer ude af drift Flade- og punktkilder Walter Brüsch og Lærke Thorling, GEUS DANSK VAND KONFERENCE 2013 19. November 2013 Aarhus Overvågning

Læs mere

Afgørelse i sagen om udvidelse med 89 dyreenheder (DE) af svinehold på en ejendom i Juelsminde Kommune

Afgørelse i sagen om udvidelse med 89 dyreenheder (DE) af svinehold på en ejendom i Juelsminde Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 13. juni 2001 J.nr.: 97-33/600-0194 SUM Afgørelse i sagen om

Læs mere

Overvågningsstrategier Overvågning og sårbarhed & fremtidssikring af ressourcen

Overvågningsstrategier Overvågning og sårbarhed & fremtidssikring af ressourcen Overvågningsstrategier Overvågning og sårbarhed & fremtidssikring af ressourcen Lærke Thorling Chefrådgiver, geokemiker De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Klima-, Energi- og

Læs mere

De nødvendige udbedrende foranstaltninger skal være foretaget og indkørt, så de højst tilladelige værdier er overholdt senest den 1. juni 2019.

De nødvendige udbedrende foranstaltninger skal være foretaget og indkørt, så de højst tilladelige værdier er overholdt senest den 1. juni 2019. NORDFYNS VANDVÆRK v/ Frans Tange Kørupvej 18 5450 Otterup Mail sendt til: frans@kjorup-hovedgaard.dk; info@ms-revision.dk Kopi sendt til: mst@mst.dk og sesyd@sst.dk Påbud om forbedret vandkvalitet og afgørelse

Læs mere

GRUNDVANDSOVERVÅGNING

GRUNDVANDSOVERVÅGNING GRUNDVANDSOVERVÅGNING 1989-2015 Resume De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Energi-, Forsynings og Klimaministeriet Grundvand Status og udvikling 1989 2015 Resumérapport GEUS 2016

Læs mere

NOTAT. J.nr. NST Ref. Josiv Den 2. marts Screening for perfluorforbindelser i grundvandsovervågningsboringer i efteråret 2014

NOTAT. J.nr. NST Ref. Josiv Den 2. marts Screening for perfluorforbindelser i grundvandsovervågningsboringer i efteråret 2014 NOTAT J.nr. NST-4842-00068 Ref. Josiv Den 2. marts 2015 Screening for perfluorforbindelser i grundvandsovervågningsboringer i efteråret 2014 Dette notat fremlægger resultaterne af Naturstyrelsens screeningsundersøgelse,

Læs mere

GRUMO 1989-2013 rapportens repræsentativitet med hensyn til forekomsten af nitrat i det danske grundvand

GRUMO 1989-2013 rapportens repræsentativitet med hensyn til forekomsten af nitrat i det danske grundvand GRUMO 1989-2013 rapportens repræsentativitet med hensyn til forekomsten af nitrat i det danske grundvand Udarbejdet af Flemming Larsen, Lærke Thorling Sørensen og Birgitte Hansen (GEUS), 28. maj 2015.

Læs mere

Hvad har vi lært af 25 års Grundvandsovervågning

Hvad har vi lært af 25 års Grundvandsovervågning Hvad har vi lært af 25 års Grundvandsovervågning Lærke Thorling De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Hvad er nødvendig grundvandsbeskyttelse?

Læs mere

Pesticidoverblik. Region Sjælland. Pesticider i Grundvandsovervågning boringskontrol og VAP Lukkede boringer. 28 februar 2013, Erfamøde Silkeborg

Pesticidoverblik. Region Sjælland. Pesticider i Grundvandsovervågning boringskontrol og VAP Lukkede boringer. 28 februar 2013, Erfamøde Silkeborg husk at stille spørgsmål afbryd gerne undervejs 28 februar 2013, Erfamøde Silkeborg Pesticidoverblik Pesticider i Grundvandsovervågning boringskontrol og VAP Lukkede boringer Region Sjælland Walter Brüsch,

Læs mere

Bemærkning nr. 1: Den generelle status for grundvandsbeskyttelsen i Danmark er væsentligt bedre, end beskrevet i notatet fra Skanderborg Kommune.

Bemærkning nr. 1: Den generelle status for grundvandsbeskyttelsen i Danmark er væsentligt bedre, end beskrevet i notatet fra Skanderborg Kommune. Skanderborg Kommune Att. Funktionsleder Hans Brok-Brandi CC til Geolog Carsten Vigen Hansen og geolog Lone Kildal Møller fra Skanderborg Kommune, Og sekretariatschef Helge Kjær-Sørensen fra Landboforeningen

Læs mere

Pesticidkilder- punktkilder og fladekilder. Seniorrådgiver, geokemiker, Lærke Thorling, GEUS Hydrogeolog, Peter Madsen, Esbjerg Forsyning

Pesticidkilder- punktkilder og fladekilder. Seniorrådgiver, geokemiker, Lærke Thorling, GEUS Hydrogeolog, Peter Madsen, Esbjerg Forsyning Pesticidkilder- punktkilder og fladekilder Seniorrådgiver, geokemiker, Lærke Thorling, GEUS Hydrogeolog, Peter Madsen, Esbjerg Forsyning Skelnen mellem pesticidkilder Projekt udført for MST i 2012 Løfte

Læs mere

TREFOR Vand. Ny vandledning fra Jylland til Fyn

TREFOR Vand. Ny vandledning fra Jylland til Fyn TREFOR Vand Ny vandledning fra Jylland til Fyn Ole Øbro Udlært bygningssnedker i 1981 Bygningsingeniør fra Odense Teknikum i 1986 Gift 2 børn 4 børnebørn (snart 5) Projektleder i bygge/anlægsbranchen i

Læs mere

Organiske mikroforureninger

Organiske mikroforureninger Organiske mikroforureninger I dette kapitel behandles de organiske mikroforureninger, der er omfattet af programmet for grundvandsovervågning i NOVA 2003 (Miljøstyrelsen 2000b). De enkelte stoffer er placeret

Læs mere

Vanddataanalysen i Region Midtjylland

Vanddataanalysen i Region Midtjylland Vanddataanalysen i Region Midtjylland Den 9. juni 2016, Natur og Miljø 2016 Sandra Roost, saro@orbicon.dk Spor Frede Busk Sørensen Formål Anvende eksisterende, tilgængelige data i Region Midtjylland Analyse

Læs mere

UTÆTTE BORINGER OG PUNKTKILDER

UTÆTTE BORINGER OG PUNKTKILDER UTÆTTE BORINGER OG PUNKTKILDER Kemiker Lærke Thorling Geolog Ole Dyrsø Jensen Århus Amt, Natur og Miljø ATV MØDE PESTICIDER OG PUNKTKILDER SCHÆFFERGÅRDEN 31.januar 2002 1. RESUME I de senere år har der

Læs mere

Fund af desphenyl-chloridazon hos VandCenter Syd

Fund af desphenyl-chloridazon hos VandCenter Syd Fund af desphenyl-chloridazon hos VandCenter Syd -Problemstillingen set fra en vandforsyning 6. marts 2018 Anne Esbjørn, VandCenter Syd Hvordan started det? Fund flere steder hos Din Forsyning Screening

Læs mere

GRUNDVANDSOVERVÅGNING Resume

GRUNDVANDSOVERVÅGNING Resume GRUNDVANDSOVERVÅGNING 1989-2014 Resume De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Energi-, Forsynings og Klimaministeriet Grundvand Status og udvikling 1989 2014 Resumerapport GEUS 2015

Læs mere

NY UNDERSØGELSESBORING VED VILSTRUP KILDEPLADS

NY UNDERSØGELSESBORING VED VILSTRUP KILDEPLADS NYMØLLE STENINDUSTRIER A/S NY UNDERSØGELSESBORING VED VILSTRUP KILDEPLADS ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF GRUNDVANDSANALYSER

Læs mere

Uorganiske sporstoffer

Uorganiske sporstoffer Uorganiske sporstoffer Grundvandsovervågning Ved udgangen af 999 var der ca. 95 aktive filtre, som var egnede til prøvetagning og analyse for uorganiske sporstoffer. I perioden 993 til 999 er mere end

Læs mere

Hjerm Vandværk er beliggende Lindevænget 47b, 7560 Hjerm og har en indvindingstilladelse på m³/år gældende til 14. August 2016.

Hjerm Vandværk er beliggende Lindevænget 47b, 7560 Hjerm og har en indvindingstilladelse på m³/år gældende til 14. August 2016. Hjerm Vandværk Indvindingstilladelse Hjerm Vandværk er beliggende Lindevænget 47b, 7560 Hjerm og har en indvindingstilladelse på 225.000 m³/år gældende til 14. August 2016. Grundvandet ved Hjerm Vandværk

Læs mere

Pesticider og nedbrydningsprodukter

Pesticider og nedbrydningsprodukter Pesticider og Dette afsnit er udarbejdet på grundlag af analysedata fra grundvandsovervågningen (GRUMO og LOOP) og vandværksboringer, der er indberettet til grundvandsdatabasen ved GEUS. Der er i år skelnet

Læs mere

Overvågning og VAP Resultater og udfordringer

Overvågning og VAP Resultater og udfordringer Overvågning og VAP Resultater og udfordringer Geokemiker, seniorrådgiver, Lærke Thorling Geolog, seniorrådgiver Walter Brüsch GEUS Ny sprøjtemiddel strategi renere grundvand? ATV møde 23. maj 2013 Overvågning

Læs mere

As Vandværk og Palsgård Industri

As Vandværk og Palsgård Industri og Palsgård Industri ligger i det åbne land i den østlige del af Overby. Vandværket har 2 indvindingsboringer beliggende tæt ved hinanden, ca. 10 meter fra vandværket, se figur 2. Vandværket har en indvindingstilladelse

Læs mere

ATV-MØDE NR. 66 FOREKOMST AF CHLORIDAZON OG NEDBRYDNINGSPRODUKTER VED PESTICIDPUNKTKILDER NYE UDFORDRINGER I DET ÅBNE LAND

ATV-MØDE NR. 66 FOREKOMST AF CHLORIDAZON OG NEDBRYDNINGSPRODUKTER VED PESTICIDPUNKTKILDER NYE UDFORDRINGER I DET ÅBNE LAND ATV-MØDE NR. 66 FOREKOMST AF CHLORIDAZON OG NEDBRYDNINGSPRODUKTER VED PESTICIDPUNKTKILDER NYE UDFORDRINGER I DET ÅBNE LAND Odense 31. maj 2016 Søren Rygaard Lenschow NIRAS A/S AGENDA Hvad er en pesticid

Læs mere

Pesticider i dansk grundvand -punktkilder kontra fladekilder. Indlæg på ATV møde d. 23. maj 2013, Odense Nina Tuxen

Pesticider i dansk grundvand -punktkilder kontra fladekilder. Indlæg på ATV møde d. 23. maj 2013, Odense Nina Tuxen Pesticider i dansk grundvand -punktkilder kontra fladekilder Indlæg på ATV møde d. 23. maj 2013, Odense Nina Tuxen Motivation Indhold Fund i 50 % af alle GRUMO boringer Typisk af gamle pesticider Pesticider

Læs mere

DVV TEMALØRDAG PESTICIDER HVAD BETYDER DE FOR OS?

DVV TEMALØRDAG PESTICIDER HVAD BETYDER DE FOR OS? DVV TEMALØRDAG PESTICIDER HVAD BETYDER DE FOR OS? Marlene Ullum Disposition Pesticid, fortid og nutid Pesticidstrategien 2017-21 Godkendelsesordningen Varslingssystemet (VAP) Pesticidforbruget i Danmark

Læs mere

1. Afgørelse Med hjemmel i 16 i bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg

1. Afgørelse Med hjemmel i 16 i bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg Hvedstrup Vandværk Birkelundsvej 3 4000 Roskilde Att: Brian Lykke By, Kultur og Miljø Miljø Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 www.roskilde.dk Vilkår for midlertidig dispensation

Læs mere

Grundvandsovervågning i indsatsområderne under Foreningen Grundvandssamarbejde Aalborg

Grundvandsovervågning i indsatsområderne under Foreningen Grundvandssamarbejde Aalborg Grundvandsovervågning i indsatsområderne under Foreningen Grundvandssamarbejde Aalborg Niels Peter Arildskov, civilingeniør, Ph.d., COWI, afd. for Grundvand og Geoscience 1 Baggrund Foreningen Grundvandssamarbejde

Læs mere

Notat om pesticidfund i vandværker / drikkevandsboringer 1994 2009

Notat om pesticidfund i vandværker / drikkevandsboringer 1994 2009 Følle den 17. december 2009 Planteavl Notat om pesticidfund i vandværker / drikkevandsboringer 1994 2009 I TV2 Østjylland var der den 9. september 2009 en nyhedsudsendelse med et indslag, der har givet

Læs mere

Vandkvalitetsrapport Resumé

Vandkvalitetsrapport Resumé Vandkvalitetsrapport 2016 Resumé Dette er en forkortet udgave af Lyngby-Taarbæk Forsynings vandkvalitetsrapport for 2016 se den fulde rapport på www.ltf.dk. Den indeholder Lyngby-Taarbæk Forsynings afrapportering

Læs mere

Pesticider i dansk grundvand

Pesticider i dansk grundvand Pesticider i dansk grundvand -kilder og handlemuligheder Indlæg på grundvands erfamøde 28. Februar 2013, Silkeborg Nina Tuxen Fund i grundvand 37 % 23 % I ca. 10 % af boringerne er grænseværdien overskredet

Læs mere

QSE System. Titel: DIN Forsynings prøvetagnings- og analysepolitik

QSE System. Titel: DIN Forsynings prøvetagnings- og analysepolitik Gældende for: DIN Dokumentansvarlig: PHM / RANIE Version: 1 Side 1 af 5 Formål: Beskrive DIN Forsynings prøvetagnings- og Ansvar: Hydrogeolog Peter H. Madsen, prøvetager Randi Nielsen Fremgangsmåde: Hvorfor

Læs mere

Hvad vil vi med vores grundvand?

Hvad vil vi med vores grundvand? Hvad vil vi med vores grundvand? - Hvad kan forsyningerne gøre når/hvis de bliver pressede? ATV Vintermøde 2019, Temadag 2, den 4. marts Bo Lindhardt, Vicedirektør og Vandchef 2018, et år med mange overskrifter

Læs mere

Bilag 3 Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed. Natur og Miljø, Gentofte Kommune, GEO

Bilag 3 Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed. Natur og Miljø, Gentofte Kommune, GEO Bilag 3 Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Natur og Miljø, Gentofte Kommune, GEO-2016-00162. Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Fornyelse af eksisterende indvindingstilladelse

Læs mere

Påbud om forbedret vandkvalitet og afgørelse om dispensation for drikkevandskvalitetskravet for desphenyl-chloridazon og methyl-desphenylchloridazon

Påbud om forbedret vandkvalitet og afgørelse om dispensation for drikkevandskvalitetskravet for desphenyl-chloridazon og methyl-desphenylchloridazon Tørresø Strands Vandværk v/ Nels Birkenfeldt Remisen 1, 1.th 5000 Odense C Mail sendt til: n.birk@hotmail.com, klok@post9.tele.dk Kopi sendt til: mst@mst.dk sesyd.sst.dk Påbud om forbedret vandkvalitet

Læs mere

Niels Peter Arildskov, COWI

Niels Peter Arildskov, COWI Indsatsplanlægning i Brønderslev Kommune Opdaterede udkast til indsatsplaner for Brønderslev Kommune Niels Peter Arildskov, COWI 1 Lovgrundlag og indsatser Lovgrundlaget for indsatsplanlægningen For de

Læs mere

Dokumentation for følsomhed for pesticider. Landskonsulent Poul Henning

Dokumentation for følsomhed for pesticider. Landskonsulent Poul Henning Dokumentation for følsomhed for pesticider Landskonsulent Poul Henning Petersen Har kommunen tilvejebragt tilstrækkelig dokumentation for, at de pågældende områder er følsomme for pesticider? Ingen videnskabelig

Læs mere

Nitratindhold mv. hos almene vandværker og ikke-almene vandforsyninger i Rebild Kommune

Nitratindhold mv. hos almene vandværker og ikke-almene vandforsyninger i Rebild Kommune Nitratindhold mv. hos almene vandværker og ikke-almene vandforsyninger i Rebild Kommune -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Orientering vedr. myndighedsforhold. Ved Kristine Lohmann Pedersen og Lene Milwertz.

Orientering vedr. myndighedsforhold. Ved Kristine Lohmann Pedersen og Lene Milwertz. Orientering vedr. myndighedsforhold Ved Kristine Lohmann Pedersen og Lene Milwertz. Emner ved Kristine Lohmann Pedersen: Analyseparametre: Perfluorerede alkylsyreforbindelser (PFAS-forbindelser) Strontium.

Læs mere

Høringssvar vedrørende udkast til ændringer af bekendtgørelser om drikkevand og kvalitet af miljømålinger - journalnummer SVANA

Høringssvar vedrørende udkast til ændringer af bekendtgørelser om drikkevand og kvalitet af miljømålinger - journalnummer SVANA Miljøstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø mst@mst.dk 04-07-2017 EMN-2017-02715 1069362 Kurt Møller Høringssvar vedrørende udkast til ændringer af bekendtgørelser om drikkevand og kvalitet af miljømålinger

Læs mere

Organiske mikroforureninger

Organiske mikroforureninger Organiske mikroforureninger I dette kapitel behandles de organiske mikroforureninger, der er omfattet af programmet for grundvandsovervågning i NOVA 2003 (Miljøstyrelsen, 2000b). De enkelte stoffer er

Læs mere

Vandkvalitetsrapport Resumé

Vandkvalitetsrapport Resumé Vandkvalitetsrapport 2017 Resumé 1 Dette er en forkortet udgave af Lyngby-Taarbæk Forsynings vandkvalitetsrapport for 2017 se den fulde rapport på www.ltf.dk. Den indeholder Lyngby-Taarbæk Forsynings afrapportering

Læs mere

Pesticider og nedbrydningsprodukter

Pesticider og nedbrydningsprodukter Pesticider og nedbrydningsprodukter Pesticider og nedbrydningsprodukter i grundvandsovervågningen Der er i grundvandsovervågningen i perioden 1990-2001 gennemført 7851 analyser af grundvandsprøver udtaget

Læs mere

Skelnen mellem pesticidkilder - diskussionsoplæg på workshop på ATV Vintermøde Nina Tuxen

Skelnen mellem pesticidkilder - diskussionsoplæg på workshop på ATV Vintermøde Nina Tuxen Skelnen mellem pesticidkilder - diskussionsoplæg på workshop på ATV Vintermøde 2012 Nina Tuxen Mange forskellige kilder Fladekilder Fladekilder stammer fra regelret anvendelse af pesticider. Pesticiderne

Læs mere

Er vejsalt en trussel for grundvandet?

Er vejsalt en trussel for grundvandet? Er vejsalt en trussel for grundvandet? Birgitte Hansen, GEUS Søren Munch Kristiansen, Geologisk Institut, Aarhus Universitet Flemming Damgaard Christensen, Rambøll De Nationale Geologiske Undersøgelser

Læs mere

Inklusiv den rutinemæssige kontrol skal drikkevandet analyseres for NN-dimethylsulfamid 3 gange årligt i henholdsvis 2018, 2019 og 2020.

Inklusiv den rutinemæssige kontrol skal drikkevandet analyseres for NN-dimethylsulfamid 3 gange årligt i henholdsvis 2018, 2019 og 2020. Tistrup Vandværk Askevej 7 6862 Tistrup Sendt til CVR 26822513 og pr. mail til kontakt@tistrupvand.dk Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 7994 7467 Dispensation fra kvalitetskravene for NNdimethylsulfamid

Læs mere

ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET?

ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET? ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET? Seniorforsker Birgitte Hansen, GEUS Lektor Søren Munch Kristiansen, Geologisk Institut, Aarhus Universitet Civilingeningeniør, ph.d. Flemming Damgaard Christensen,

Læs mere

Drikkevand fra DIN Forsyning i 2018

Drikkevand fra DIN Forsyning i 2018 Drikkevand fra DIN Forsyning i 2018 DIN Forsyning har i 2018 udpumpet og distribueret 8,7 mio. m 3 drikkevand til vores kunder. Vandet indvindes fra 12 kildepladser og behandles på 10 vandværker. To af

Læs mere

Hermed fremsendes kontrolplan for Søften Vandværk I/S for perioden

Hermed fremsendes kontrolplan for Søften Vandværk I/S for perioden 14. august 2018 Søften Vandværk I/S v/ Kristian Laursen Vig Sagsbehandler: Gry Gasser Erlandsen Sagsnr. 710-2007-1965 Dokument nr. 710-2018-102693 Kontrolplan Hermed fremsendes kontrolplan for Søften Vandværk

Læs mere

Indtagsbegrebet. Eks. på boring i kalk.

Indtagsbegrebet. Eks. på boring i kalk. Indtagsbegrebet Indtag er et stykke af boringen, som indeholder et eller flere filtre. Det er det sted hvor vandet løber til/ind i boringen og/eller det sted, hvorfra der bliver taget vandprøver. Et indtag

Læs mere

GRUNDVANDSOVERVÅGNING I INDSATSOMRÅDE AALBORG SØ 2016

GRUNDVANDSOVERVÅGNING I INDSATSOMRÅDE AALBORG SØ 2016 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk APRIL 2018 VANDSAMARBEJDE AALBORG GRUNDVANDSOVERVÅGNING I INDSATSOMRÅDE AALBORG SØ 2016 ENDELIG RAPPORT PROJEKTNR.

Læs mere

9. ORDLISTE. Forurenet areal registreret af amtet. Oppumpning af forurenet grundvand, så forureningen ikke spredes. mindst 10 ejendomme.

9. ORDLISTE. Forurenet areal registreret af amtet. Oppumpning af forurenet grundvand, så forureningen ikke spredes. mindst 10 ejendomme. 9. ORDLISTE Affaldsdepot: Afværgepumpning: Almene vandværker: Artesisk vandspejl: BAM: Behandlingskapacitet: Beholderkapacitet: Bekæmpelsesmidler: Beredskabsplan: Danienkalk: Drikkevandsområde: Dæklag:

Læs mere

DATABLAD - BARSØ VANDVÆRK

DATABLAD - BARSØ VANDVÆRK Aabenraa Kommune Steen Thomsen 2014.07.31 1 Bilag nr. 1 DATABLAD - BARSØ VANDVÆRK Generelle forhold Barsø Vandværk er et alment vandværk i Aabenraa Kommune. Vandværket er beliggende centralt på Barsø (fig.

Læs mere

Nyt fra Viborg Kommune. Johan Ottesen - Viborg Kommune. Ruslana Gladnyeva - Viborg Kommune. Claus Holst Iversen - Viborg Kommune

Nyt fra Viborg Kommune. Johan Ottesen - Viborg Kommune. Ruslana Gladnyeva - Viborg Kommune. Claus Holst Iversen - Viborg Kommune Nyt fra Viborg Kommune Johan Ottesen - Viborg Kommune Ruslana Gladnyeva - Viborg Kommune Claus Holst Iversen - Viborg Kommune side 1 Dagsorden 1. Den nye Drikkevandsbekendtgørelse / Analyser - v/ Johan

Læs mere

Dolmer Kildeplads - dispensation i tre år til at overskride kvalitetskravene

Dolmer Kildeplads - dispensation i tre år til at overskride kvalitetskravene PARTSHØRING Afdeling: Erhverv og miljø Dato: 13-12-2017 Reference: Peter Thastum Tlf.: 89594006 E-mail: pet@norddjurs.dk Journalnr.: 17/18835 Dolmer Kildeplads - dispensation i tre år til at overskride

Læs mere

Teknisk hygiejnisk tilsyn på Bøsserup Vandværk

Teknisk hygiejnisk tilsyn på Bøsserup Vandværk Bøsserup Vandværk A M B A Formand Rudy Ploug formanden@bosserupvv.dk Den 22. april 2014 Teknisk hygiejnisk tilsyn på Bøsserup Vandværk Odsherred Kommune har den 13. januar 2014 foretaget varslet tilsyn

Læs mere

Bente Villumsen, COWI A/S. Afstandskrav til jordvarmeanlæg. Hvilke hensyn skal afstandskravene varetage?

Bente Villumsen, COWI A/S. Afstandskrav til jordvarmeanlæg. Hvilke hensyn skal afstandskravene varetage? Bente Villumsen, COWI A/S Afstandskrav til jordvarmeanlæg Hvilke hensyn skal afstandskravene varetage? Hvordan er bekendtgørelsens afstandskrav fremkommet? Hvornår er der grund til at skærpe afstandskravet?

Læs mere

VALLENSBÆK KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFOR- SYNINGSPLAN 2014-2024 BILAG 1

VALLENSBÆK KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFOR- SYNINGSPLAN 2014-2024 BILAG 1 VALLENSBÆK KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFOR- SYNINGSPLAN 2014-2024 BILAG 1 VALLENSBÆK KOMMUNE BILAG 1 Dato 2013-11-19 Udarbejdet af STP Kontrolleret af LSC Godkendt af STP Rambøll Hannemanns Allé 53 DK-2300

Læs mere

Pesticider Fakta, forsigtighed og omtanke

Pesticider Fakta, forsigtighed og omtanke Pesticider Fakta, forsigtighed og omtanke Pesticider fakta Lea Frimann Hansen Pesticider & Biocider Pesticider Fakta, forsigtighed og omtanke Indhold Hvad er pesticider? Vigtige begreber og definitioner

Læs mere

Påbud om forbedring af vandkvaliteten og afgørelse om dispensation fra kvalitetskravet for desphenyl-chloridazon på Herrested-Måre Vandværk

Påbud om forbedring af vandkvaliteten og afgørelse om dispensation fra kvalitetskravet for desphenyl-chloridazon på Herrested-Måre Vandværk Teknik- og Miljøafdelingen Natur og Miljø Vandværk v/formand Carsten Hedegård Ringholmvej 19 5853 Ørbæk Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk sikkerepost@nyborg.dk Sagsansvarlig:

Læs mere

Opfølgning på Internationalt review

Opfølgning på Internationalt review på Internationalt review Baggrund Historik Politisk aftale 31. Maj 2016 Ph.d. i miljøkemi Anne Louise Gimsing Pesticider & Genteknologi 1. juni 2016 Baggrund Citat: For at sikre, at DK opnår den bedste

Læs mere

Kontrolprogrammer. Består af Analysepakke

Kontrolprogrammer. Består af Analysepakke Kontrolprogrammer Består af Analysepakke A gruppe stoffer (obligatoriske) B gruppe stoffer (obligatoriske) Driftskontrol ledningsnet (vejledende) Driftskontrol mikrobiologi (vejledende) Driftskontrol afgang

Læs mere

FUND AF DMS OG ANDRE NYE PESTICIDER

FUND AF DMS OG ANDRE NYE PESTICIDER FUND AF DMS OG ANDRE NYE PESTICIDER Vingstedsmødet 5.-6. marts 2019 Karin Randrup Christensen HOFOR INDHOLD Kort om HOFOR Fund af N,N-Dimethylsulfamid (DMS) Ny pesticidscreening nye fund Nye pesticider

Læs mere

Supplerende miljøundersøgelse, nord for klubhuset, Hekla Boldklub, Artillerivej 181, København S

Supplerende miljøundersøgelse, nord for klubhuset, Hekla Boldklub, Artillerivej 181, København S Sag nr.: 113026/HB Dato: 12. august 2013 NOTAT Supplerende miljøundersøgelse, nord for klubhuset, Hekla Boldklub, Artillerivej 181, København S 1. Indledning I forbindelse med mulig udlægning af kunstgræsbaner

Læs mere

Er rent drikkevand en selvfølge?

Er rent drikkevand en selvfølge? Er rent drikkevand en selvfølge? En offentlig opgave? Privat vandværk, hvad betyder det for os? Hvem er ejer? Hvem bestemmer og hvordan? Hvordan skal det være i Veflinge? Viden om vandkvalitet? Frivilligt

Læs mere

Syddjurs Kommune 19. November 2014

Syddjurs Kommune 19. November 2014 Møde mellem Ikke almene vandværker og Syddjurs Kommune 19. November 2014 Steen S. Wengel Anna Okkerlund Brahe Anne-Mette Randrup Rasmussen Velkomst: v/ Steen S. Wengel Dagsorden: 1. Ikke almene vandværker

Læs mere

Pesticider og nedbrydningsprodukter

Pesticider og nedbrydningsprodukter Pesticider og nedbrydningsprodukter Dette afsnit er generelt udarbejdet på grundlag af analysedata fra perioden 1993 til 2000. Ved beregning af gennemsnit og ved kortfremstillinger er kun data fra perioden

Læs mere

Vandkvalitetsrapport Resumé

Vandkvalitetsrapport Resumé Vandkvalitetsrapport 2018 Resumé 1 Dette er en forkortet udgave af Lyngby-Taarbæk Forsynings vandkvalitetsrapport for 2018 se den fulde rapport på www.ltf.dk. Den indeholder Lyngby-Taarbæk Forsynings afrapportering

Læs mere