<artifakti> Inspirationsmateriale for folkeskole og gymnasieklasser til Fredrik Raddum udstillingen GET LOST...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "<artifakti> Inspirationsmateriale for folkeskole og gymnasieklasser til Fredrik Raddum udstillingen GET LOST..."

Transkript

1 <artifakti> Inspirationsmateriale for folkeskole og gymnasieklasser til Fredrik Raddum udstillingen GET LOST APRIL JULI 2011

2 !Raddum er født i 1973 i Norge og bor og arbejder i dag i Oslo.!Raddum bliver ofte karakteriseret som en popkunstner, fordi han finder store dele af sit visuelle materiale fra massemedierne samt objekter og symboler fra vores vestlige kultur- og kulturhistorie.!raddum forsøger at gå til sin kunstnerkarriere som et normalt arbejde, med faste arbejdstider og plads til familie.?hvad mener Raddum mon, når han beskriver sin kunstneriske praksis som en snebold, der ruller ned ad en bjergside? Fredrik Raddum i sit atelier. Foto: Fredik Raddum.?Er du nogensinde faret vild? Hvad skete der, og hvad oplevede du? GET LOST. er den hidtil største særudstilling med værker af den norske kunstner Fredrik Raddum. Raddum arbejder primært med skulpturer og installationer, og det er gerne dyr, mennesker og den norske natur, som optræder i hans kunst. Indholdsmæssigt handler Raddums værker bl.a. om identitet, forholdet imellem natur og kultur og om aktuelle, samfundsmæssige og eksistentielle problemstillinger. Fælles for kunstnerens behandling af disse temaer er, at de alle serveres med humor og ironi. Det humoristiske og uventede aspekt i Raddums værker hænger sammen med, at dyr bl.a. tilføres menneskelige egenskaber, og at forskellige dyrearter sammenstilles på kryds og tværs. Et eksempel på sidstnævnte ser man bl.a. hos skulpturen Tukan, hvor en hund har fået et fuglehoved eller er det måske omvendt? Raddums værker er for det meste lavet af bemalet polyester, et blankt materiale, som mimer tegneserieverdenen, og som derfor også har ligheder med popkunstens formsprog. I udstillingen på ARoS vil man dog også finde enkelte værker lavet i stål og i neon. Udstillingens titel GET LOST. kan oversættes til at fare vild, at blive tabt. Forstået i positiv forstand er det netop det, Raddum opfordrer os til på denne udstilling. Som betragter skal vi kaste os ud i mødet med hans skulpturer og installationer og her lære noget nyt om verden, og ikke mindst om os selv. I dette inspirationsmateriale præsenteres et udvalg af Raddums værker, som man kan se i udstillingen på ARoS. Udover en hovedtekst med tilhørende billeder indeholder materialet perspektiverende oplysninger til udstillingens værker, udvalgte udtalelser af Raddum samt forslag til arbejdsspørgsmål. God arbejdslyst og GET LOST Tukan, 2005, bemalet epoxy, 42 x 60 x 50 cm. Foto: Fredrik Raddum.?Hvordan kunne en alternativ titel til udstilingen lyde?!raddum arbejder både med fotografi, skulptur og installation. Hans værker er gerne fulde af humor og ironi.!raddum lader det formsprog, vi kender fra tegneserie- og legetøjets verden formidle den virkelighed, som på godt og ondt omgiver det moderne menneske.!udstillingen GET LOST... viser skulpturer i vidt forskellige størrelser. Nogle af skulpturerne har Raddum skabt specifikt til denne udstilling.

3 ?Hvilket kunstværk, synes du, er det mest humoristiske på udstillingen, og hvorfor??hvorfor tror du, ARoS har valgt at præsentere et udvalg af Raddums skulpturer i dioramer? Hvad synes du om den måde at iscenesætte kunsten på? Fungerer det?!udstillingens iscenesættelse bygger på forstillingen om at se og at blive set at bevæge sig imellem rollen som observerende til observeret udstillingsobjekt. Custom Made Campfire (Specialfremstillet lejrbål), rustfrit stål, 2008, 180 x 160 x 160 cm. Foto: Lene Bæk Jørgensen. Byg en Raddum-skulptur i Lego. Udstillingens iscenesættelse GET LOST. præsenteres som en totalinstallation, hvor flere af Raddums værker er placeret bag glas i fire store tableauer i såkaldte dioramaer. Et diorama er en tredimensional gengivelse af en scene, hvor udvalgte figurer er opstillet, så de illustrerer en given situation. Denne præsentationsform ser man som oftest på kultur- og naturhistoriske museer, hvor eksempelvis eksotiske dyr er placeret i naturtro kulisser. Modsat det velkendte diorama fungerer de fire dioramaer i udstillingen på ARoS ikke som lukkede udstillingsrum. Som gæst kan man bevæge sig ind i dioramaerne og på den måde pludselig blive objekt for andre gæster, som står på den anden side af glasset. Custom Made serien Udstillingens første rum er bygget op som et gråt rum, hvor væggenes farve har samme grå nuance som tæppet på gulvet. Foran de fire dioramaer står en gruppe skinnende skulpturer i højtpoleret stål. Skulpturerne forestiller blandt andet en træstamme med en indbygget økse, et bålsted og en fuglekasse. De nævnte skulpturer indgår alle i Raddums skulptur-serie Custom made. Med denne titel understreger kunstneren, hvorledes velkendte, almindelige objekter - der her er fremstillet i speciallavede udgaver er værdige til forevigelse i kunstens verden. Overordnet set kan skulpturerne i Custum Made serien tolkes som symboler på menneskets forskellige behov og dermed som et billede på menneskehedens kulturelle udvikling. I den forbindelse kan bålstedet ses som den oprindelige kilde til varme og tilberedning af mad, og træstubben kunne symbolisere forarbejdningen af naturen. Endeligt kan træstammen med den indbyggede økse ses som et symbol på menneskets evne til at etablere og bosætte sig og dermed søge beskyttelse.?hvordan ville det ændre din oplevelse af kunstværkerne, hvis de f.eks. blev præsenteret som enkeltstående skulpturer placeret på sokler?!raddum lader tegneseriensog legetøjets formsprog formidle vores virkelighed.!get LOST... er Raddums hidtil største udstilling. Custom Made Axe, (Specialfremstillet økse), 2008, rustfrit stål, 100 x 50 x 50 cm. Foto: Fredrik Raddum.?Hvordan oplever du stålskulpturerne i Custom made-serien i forhold til de øvrige skulpturer på udstillingen??oplever du Custom made-serien som humoristiske kommentarer til menneskets kulturelle udvikling, eller måske snarere som en alvorlig kommentar til samme. Begrund hvorfor?

4 ? I hvilke situationer tror du, at du kunne få gavn af at søge væk fra det du kender for istedet at gå nye veje?? Hvad er forskellen på en skulptur og en installation?? Raddum var som barn i 1970'erne meget optaget af at lege med LEGO og Playmobil. Hvordan kommer dette univers kommer til udtryk i udstillingen?? African Reindeer En giraf stikker hovedet ud igennem et af museets vægge, men der er noget galt. Giraffen har et forgyldt gevir samt strikhue på. Som titlen African Reindeer (Afrikansk rensdyr) afslører, er vi her vidne til en krydsning mellem en giraf og et rensdyr en sammenføjning mellem Afrika og Arktis. Ifølge Raddum forestiller skulpturen en giraf, som forsøger at påtage sig en ny, nordisk identitet, men den har skudt langt over målet. Skulpturen behandler således om emner som identitet, indvandring og fremmedhed. Med sin skulptur synes Raddum desuden at prikke til den norske selvog identitetsforståelse med stor humor. Giraffens udformning og placering på væggen leder tankerne hen på et jagttrofæ, som normalt pynter i hjemmet over kaminen. Med skulpturens humoristiske udtryk synes Raddum at skabe en ironisk distance netop til jægerens behov for at udstille sin styrke. Kunstnere betragtes som særlinge, som man ikke rigtigt behøver at tage alvorligt. Når man vælger at blive kunstner, vælger man også en udsat position. Hvis du tager dette skridt, vil der være en række mennesker, der vil betragte dig som anderledes og lidt mærkelig [ ] Jeg er fast besluttet på at normalisere kunsten, på at betragte den som et arbejde et arbejde, som simpelt hen er en slags beskæftigelse som så mange andre. Jeg har truffet et individuelt valg om at være en normal kunstner. (citat: Fredrik Raddum) Hvilken rolle spiller farver i udstillingens opbygning? Hvordan påvirker det din oplevelse af de udstillede værker? Jeg vil gerne pege på nogle ting i forhold til den retning, vores samfund er på vej i. Der er ikke tale om nogen avanceret samfundskritik. Jeg arbejder simpelthen ud fra min egen frustration. (citat: Fredrik Raddum). African Reeindeer, 2005, bemalet polyester, 300 x 170 x 65 cm. Foto: Fredrik Raddum.

5 The Swing African Reindeer er ikke den eneste giraf, der er med på udstillingen. Også skulpturen The Swing (Gyngen)forestiller en giraf, som på en måde er skudt ud af væggen. Denne giraf har dog hverken gevir eller hue på derimod har den fået en postsæk snøret stramt omkring hovedet og en gynge er hængt omkring dens hals. At hænge en gynge på en giraf og give den en postsæk over hovedet er et eksempel på Raddums hyppige sammenstillinger mellem natur og kultur og i dette tilfælde synes kulturen i høj grad at have overtaget det stakkels dyr. Ifølge Raddum handler The Swing om at havne et fremmed sted og her ikke at kunne finde sit eget ståsted; at få tildelt en rolle, som man ikke befinder sig godt med. The Swing, 2004, blandede materialer, herunder bl.a bemalet polyester, 300 x 50 x 160 cm. Foto: Fredrik Raddum. Om The Swing udtaler Raddum, at værket også rummer en klar samfundskritik: Når du kommer til Norge, har du bare at opføre dig ligesom os, og ikke rode rundt med alle mulige sære ting. Raddum lader således The Swing fremstå som et barsk, men også humoristisk eksempel på, hvad der i værste fald kan ske, hvis man ikke retter sig efter de norske anvisninger for nye statsborgere.?hvorfor tror du, skulpturen hedder The Swing? I Will Save The World Skulpturen I Will Save The World (Jeg vil redde verden) forestiller en fyr iklædt en tætsiddende blå dragt med tilhørende maske, lang kappe og røde korte bukser. Skulpturens titel og fyrens påklædning leder let vores tanker hen på helten Superman, hvis opgave som bekendt er at redde verden. Ved nærmere eftersyn ser man dog, at ikke alt er så super endda. For det første kan figuren med sine blot 75 cm. i højden langtfra være en mand. For det andet lever hans påklædning slet ikke op til Supermans standarder. Den lille figurs kappe er bl.a. alt for lang og vil derfor let kunne hænge fast i ting, og ørene på den røde maske hænger nedad. Hans blik ser endvidere tomt og opgivende ud, og at redde verden synes langtfra at være hans mission. På figurens bryst er S et for Superman desuden blevet udskiftet med et F for Fredrik, og skulpturen kan derfor tolkes som et selvportræt.?the Swing har et barsk udtryk. Hvordan påvirker det dig og din kunstoplevelse? Kunstnere betragtes som særlinge, som man ikke rigtigt behøver at tage alvorligt. Når man vælger at blive kunstner, vælger man også en udsat position. Hvis du tager dette skridt, vil der være en række mennesker, der vil betragte dig som anderledes og lidt mærkelig [ ] Jeg er fast besluttet på at normalisere kunsten, på at betragte den som et arbejde et arbejde, som simpelt hen er en slags beskæftigelse som så mange andre. Jeg har truffet et individuelt valg om at være en normal kunstner. (citat: Fredrik Raadum).

6 Ifølge Raddum blev han inspireret til at lave I Will Save The World på baggrund af en debat i de norske medier for nogle år tilbage, som handlede om kunstnerens samfundsmæssige rolle. Diskussionen gik på, hvorvidt det er kunstnerens opgave at gøre sig synlig i forbindelse med aktuelle, samfundsmæssige protester og debatter. I den forbindelse følte Raddum, at han som kunstner blev pålagt en bestemt kritikerrolle - en rolle han var imod at blive fastlåst i. Ved at afbilde sig selv som Superman, den ikoniske figur, der er splittet imellem to personligheder; den lidt støvede journalist Clark Kent og den uovervindelige superhelt, giver Raddums skulptur et kritisk kommentar til forestillingen om kunstneren, som en stereotyp figur. I Will Save The World, 2010, bemalet polyester, 75 x 32 x 300 cm. Foto: Fredrik Raddum. Lav dig selv som Superman!En stor del af Raddums kunstneriske udtryk tager afsæt i personlige oplevelser og erfaringer.?synes du kunstnere bør forholde sig til aktuelle, samfundsmæssige problemer, når de laver kunst? Hvorfor hvorfor ikke? Ligegyldigt hvor alvorligt temaet i kunsten er, må humoren trække folk ind. Der er så meget kedelig kunst! Jeg prøver at arbejde meget visuelt, med rene farver og et naivt, næsten barnligt formsprog. Så betragteren ønsker at gå ind i mine værker eller så jeg i hvert fald selv gør. (Udtalelse af Fredrik Raddum fra artiklen Skandinaver er de værste kontrolfreaks, Politiken, ) Kunsten skal kommunikere. Den skal sige 'hej, kom og se på mig' og ønske at blive set. Et kunstværk er ingenting, før det har en betragter, som lægger en historie i det og giver det liv. (Udtalelse af Fredrik Raddum fra artiklen Skandinaver er de værste kontrolfreaks, Politiken, )?Hvilke egenskaber mener du, en helt skal besidde? Hvem er din største helt? Paper Bag Boy x 5 Skulpturen Paper Bag Boy x 5 (Papirspose dreng x 5) består af fem drenge i sommertøj og med papirsposer over hovedet. Man finder både skulpturene i selve udstillingssalen med Raddums øvrige værker og i to af museets øvrige rum. Værket er baseret på en oplevelse, Raddum selv har haft, en dag han kom cyklende igennem Oslos gader. Pludselig var gaden fyldt med mennesker, og alles øjne var rettet op imod en ung mand på et hustag, som skulle til at hoppe en selvmorder. Paper Bag Boy x 5, 2010, 150 x 50 x 30 cm. Foto: Fredrik Raddum.

7 Folk i menneskemængden pegede og hujede af manden, som var det et freakshow, og Raddum var lamslået over folks reaktion. Paper Bag Boy handler om et menneske, der er blevet udstødt af samfundet, en person som ingen ser, og Raddum har derforvalgt at mangedoble ham. Overordnet set kredser Paper Bag Boy om emner som ensomhed og samfundets udstødte. Herudover handler skulpturen også om, hvordan nogle mennesker i det offentlige rum vælger at handle, når en uventet situation opstår.?find alle fem skulpturer, som tilsammen danner værket Paper Bag Boy. Husk du også skal lede udenfor udstillingssalen med Raddums værker.?hvilken funktion har papirsposerne for vores aflæsning af drengenes sindstilstand??forstil dig at Paper Bag Boy blev flyttet ud på et bytorv. Hvordan kan forskellige omgivelser indvirke på oplevelsen af en skulptur??diskuter begreberne anonymitet og identitet i forbindelse med Paper Bag Boy. The Human Condition Skulpturen The Human Condition (Det menneskelige vilkår) hører til blandt én af de seneste og største af Raddums kunstværker. Farvemæssigt bryder denne mørke skulptur med kunstnerens ellers meget energiske og farverige materialevalg. Ifølge Raddum har skabelsesprocessen bag The Human Condition været lang, og han har brugt den som en slags aflastning for at komme af med en kunstnerisk trang til at skabe uden at sætte sig selv nogen form for begrænsning. Skulpturen er bygget op som en blanding af sammensmeltede former og dyrelignende væsner. De er placeret ovenpå hinanden i en pyramidelignende ophobning. Som toppen på en kransekage står en menneskefigur og strækker sig bevæbnet mod himlen i et sejrende øjeblik. Menneskefiguren er udført i det samme materiale, som den ophobning han er placeret ovenpå. Raddum forsøger her at spore menneskehedens ondskab tilbage til den kilde, hvorfra det mørke og onde har sit udspring. The Human Condition er derfor en skulpturel tydeliggørelse af den tilstand, Raddum oplever, det moderne menneske befinder sig i og skal vi vurdere dette ud fra denne skulptur, er det ikke ligefrem en glansbilledverden! Skulpturen knytter sig til de mere følelsesmæssige scenarier, som man f.eks. også ser i et værk som Paper Bag Boy.?Hvilke forskellige figurer består The Human Condition af??hvorfor tror du, at det er en dreng, og ikke en voksen mand, der er hovedfiguren i The Human Condition? Udsnit af The Human Condition, 2011, bemalet polyester, 350 x 220 x 230 cm. Foto: Willy Grauby.?Hvorfor tror du, at sværdet, som drengefiguren har i hånden, er lavet af træ??beskriv The Human Condition og den stemning, som du synes, skulpturen skaber?

8 Dog with Campfire Skulpturen Dog with Campfire (Hund ved lejrbål) indgår i udstillingens andet diorama. Som i mange andre af Raddums værker er det her hunden, der er skulpturens ledemotiv. Placeret på et stykke grønt græs møder vi en grå hund, der sidder oprejst som et menneske foran et brændende bål. Hunden befinder sig tydeligvis i en tungsindig sindstilstand, og dens snude synes ligeså tynget af tyngdekraften som den mere eller mindre uappetitlige pølse, der brankes mere og mere af bålets flammer. Som i en slags moderne fabel har hunden indtaget en menneskelig gestik og handling. Når Raddum tildeler hunden disse menneskelige udtryk og vaner, kan vi bedre forholde os direkte til skulpturens følelsesmæssige udtryk. I andre kunsthistoriske sammenhænge optræder hunden som et symbol på trofasthed og ikke mindst som menneskets bedste ven. Men her kan vi stille os selv spørgsmålet, om dette venskab mon går begge veje? I Dog with Campfire er hunden væk fra civilisationen og tilbage i naturen. Her spekulerer den eftertænksomt over sin egen skæbne helt og aldeles overladt til sig selv og sin egen overlevelse i den kunstigt grønne natur. I Dog with Campfire synes situationen nærmest håbløs. Vi efterlades med spørgsmålet om, hvad der er sket forud for denne scene, hvor en hund er havnet i så absurd en situation, at den må riste en hot dog for overlevelsens skyld? Skriv en historie om hunden i Dog with Campfire. Hvad er sket forud for episoden ved bålet, og hvad sker der efterfølgende? Dog with Campfire, 2008, bemalet polyester, 85 x 130 x 60 cm. Foto: Fredrik Raddum.?Har udstillingen ændret dit syn på forholdet mellem menneske og natur??hvorfor fremstiller Raddum skulpturer i meget kunstige materialer og med blanke overflader, når de handler natur??hvordan er dit forhold til naturen?! En gennemgående figur hos Raddum er hunden, som har fået menneskelige egenskaber.?hvordan fremstiller andre kunstnere naturen?

9 Praktiske oplysninger Omvisninger Suppler besøget med en omvisning: Museets kunstfaglige omvisere byder på spændende omvisninger, som naturligvis kan tilpasses den enkelte målgruppe. Pris for en skoleklasse: 475,- kr. (1 time). Omvisninger skal senest bookes en uge før afvikling. Værkstedspakke Book en værkstedspakke i museets Juniorværksted. Museets værkstedsmedarbejder vil introducere til udstillingen samt varetage de kreative udfordringer. Værkstedsmedarbejder: Else M. Rasmussen, kunstner. Pris: 600,- (inkl. intro, undervisning og materialer). Værkstedspakker skal bookes i god tid i forvejen.!husk at se filmen om Fredrik Raddum på ARoS hjemmeside.!i udstillingen vil man kunne tage en rutchetur på en skulptur af Raddum. Rutcheturen er på eget ansvar.!husk at få den sjove nip-napper i informationen, som kan hjælpe med til at opleve udstillingen på en sjov og anderledes måde. Tag den med i udstillingen og brug den. Farvelæg I Will Save The World, når du er færdig med at bruge nip-napperen. Yderligere information Har du spørgsmål til materialet eller ønsker råd og vejledning om brug afudstillingen i undervisningssammenhæng, er du naturligvis velkommen til at kontakte os: Formidlingsafdelingen på ARoS Aros Allé 2 DK-8000 Tlf: vol@aros.dk Formidlingsmaterialet <artifakti> er udarbejdet af formidlingsafdelingen på ARoS. Tekst: Lene Bæk Jørgensen og Anne Mette Høncke Layout: Lene Bæk Jørgensen Bending Man (Den bøjende mand), 2008, 40 x 20 x 20 cm. Foto: Fredrik Raddum. C 100 M 050 Y 000 K 000

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskolen Kurt Trampedach - Møder i mørket 12/09/2018-06/01/2019 Kunsten Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kurt Trampedach Møder

Læs mere

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013 En lærerguide ENTROPIA - en soloudstilling med Marianne Jørgensen 13. april 19. maj 2013 Introduktion I perioden 13. april til 19. maj 2013 kan du og din klasse opleve udstillingen ENTROPIA en soloudstilling

Læs mere

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING Målgruppe: Mellemtrin

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING  Målgruppe: Mellemtrin UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Målgruppe: Mellemtrin Lærervejledning Materialet er opbygget som et forløb med et før-under-efter

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Ungdomsuddannelser Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

ARTi FAKTi AARHUS KUNSTMUSEUM. 12. oktober marts 2019

ARTi FAKTi AARHUS KUNSTMUSEUM. 12. oktober marts 2019 AARHUS KUNSTMUSEUM 12. oktober 2018 3. marts 2019 Dette materiale er tænkt som inspiration til undervisning af elever i grundskolen, men kan naturligvis også tilrettes undervisning på andre niveauer. Oplægget

Læs mere

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at Drømme i kunsten - surrealisme Hvilken betydning har drømme? Engang mente man, at drømme havde en Undervisningsmateriale 5.-7. klasse stor betydning. At der var et budskab at Drømmen om en overvirkelighed

Læs mere

Lærervejledning til Fanget

Lærervejledning til Fanget Lærervejledning til Fanget En udstilling med værker af den danske samtidskunstner John Kørner Målgruppe: mellemtrinnet Baggrundsinformation om udstillingen John Kørner - Fanget 04.05.13-22.09-13 Problemerne

Læs mere

Kunstneren Marianne Grønnow er aktuel med udstillingen Wonderworld på VejleMuseerne - Kunstmuseet frem til 18. januar.

Kunstneren Marianne Grønnow er aktuel med udstillingen Wonderworld på VejleMuseerne - Kunstmuseet frem til 18. januar. Anmeldelse Marianne Grønnow Magasinet Kunst Kunstneren Marianne Grønnow er aktuel med udstillingen Wonderworld på VejleMuseerne - Kunstmuseet frem til 18. januar. WONDERWORLD 28. oktober 2014 Reportage

Læs mere

ARTi FAKTi AARHUS KUNSTMUSEUM. 12. oktober marts 2019

ARTi FAKTi AARHUS KUNSTMUSEUM. 12. oktober marts 2019 AARHUS KUNSTMUSEUM 12. oktober 2018 3. marts 2019 Dette materiale er tænkt som inspiration til undervisning af elever i grundskolen, men kan naturligvis også tilrettes undervisning på andre niveauer. Oplægget

Læs mere

Leif Djurhuus ved siden af Rory Macbeths skulptur Hamlet fag break (Foto: Martin Bubandt) <artifakti> Inspirationsmateriale til folkeskole og gymnasie

Leif Djurhuus ved siden af Rory Macbeths skulptur Hamlet fag break (Foto: Martin Bubandt) <artifakti> Inspirationsmateriale til folkeskole og gymnasie Leif Djurhuus ved siden af Rory Macbeths skulptur Hamlet fag break (Foto: Martin Bubandt) Inspirationsmateriale til folkeskole og gymnasie Særudstillingen CON AMORE - Leif Djurhuus Samling

Læs mere

ARTiFAKTi inspirationsmateriale til brug i undervisning

ARTiFAKTi inspirationsmateriale til brug i undervisning ARTiFAKTi inspirationsmateriale til brug i undervisning Jesper Just er født i 1974 og tog sin afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2003. Han bor og arbejder i New York og er repræsenteret i en

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskole Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen You remain

Læs mere

Rasmus Nielsen. Sent: 28. maj :32. Udvalgt Presse, Spirit Chair.pdf

Rasmus Nielsen. Sent: 28. maj :32. Udvalgt Presse, Spirit Chair.pdf From: Rasmus Nielsen Sent: 28. maj 2018 14:32 To: Rasmus Nielsen Subject: Udvalgt Presse, Spirit Chair.pdf Attachments: Udvalgt Presse, Spirit Chair.pdf 1 5/19/2018 Gør det ondt når du ler? Trine Ross

Læs mere

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst INSPIRATIONSMATERIALE Forestillinger 2004 - Værk i kontekst Esbjerg Kunstmuseum 07.05.-15.08.2004 INTRODUKTION TIL UNDERVISEREN: Forestil dig Asger Jorns Lykkens have (1947) indgå i hele fem forskellige

Læs mere

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse Introduktion Svend Wiig Hansen er en dansk kunstner, som arbejdede med skulptur og maleri. Han blev født i 1922 og døde i 1997. I 1953 blev

Læs mere

Skulpturi. En lærerguide til samtidsskulpturen

Skulpturi. En lærerguide til samtidsskulpturen Skulpturi RUndtenom En lærerguide til samtidsskulpturen INTRODUKTION TIL LÆREGUIDEN I perioden d. 21. april 3. juni kan du og dine elever opleve udstillingen Rundtenom, der viser eksempler på, skulpturens

Læs mere

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Avisforside Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om forsiden til avisen. Hvad forventer du dig af indholdet og giver den dig lyst til

Læs mere

En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen

En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen Peter Thrane Indhold: 1. Titlen side 2 2. Sproget side 2 3. Tiden side 2 4. Forholdet til moren side 3 5. Venskabet til Julie side 3 6. Søsteren

Læs mere

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM Lærervejledning Familiealbum. Indhold og formål: Familiealbum behandler spændingsfeltet mellem fotografiet i det

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

ARTiFAKTi. Inspirationsmateriale til brug i undervisning

ARTiFAKTi. Inspirationsmateriale til brug i undervisning ARTiFAKTi Udstillingen består af 202 forskellige Fools, som museet har lånt af private kunstsamlere. Den danske kunstner Michael Kvium er kendt for at provokere, fortrylle og begejstre beskurene med sine

Læs mere

Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog

Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog Undervisningsmaterialet tager udgangspunkt i Fotografisk Centers aktuelle udstilling Jette Bang i dialog. Der er en beskrivelse alle de deltagende fotografer,

Læs mere

TA MED TIL 1800-TALLET

TA MED TIL 1800-TALLET TA MED TIL 1800-TALLET - For børn og deres voksne Denne folder vil være en spørgelysten rejsemakker, som bringer dig og din familie rundt i museets samling af kunstværker fra 1800-tallet. ARoS ønsker jer

Læs mere

INSPIRATIONSMATERIALE

INSPIRATIONSMATERIALE INSPIRATIONSMATERIALE BANG - Thomas Bang i Esbjerg Kunstmuseums samling INSPIRATION TIL UNDERVISERE I FOLKESKOLEN - Hans værker er overvældende og svære at finde mening i, men et eller andet inviterer

Læs mere

Floating Art 17. FLOATING ART Inspirationsark til skolerne. Guidede ture for skoleklasser i perioden 23. juni 3. september 2017

Floating Art 17. FLOATING ART Inspirationsark til skolerne. Guidede ture for skoleklasser i perioden 23. juni 3. september 2017 FLOATING ART Inspirationsark til skolerne Guidede ture for skoleklasser i perioden 23. juni 3. september 2017 Floating Art 17 Den 23. juni 2017 søsættes 12 kunstværker i Vejle Fjord. De udgør udstillingen

Læs mere

KulTUR for alle efterår 2016

KulTUR for alle efterår 2016 KulTUR for alle efterår 2016 Undervisningstilbud ifm. KulTUR for alle, efteråret 2016 Bussen kører tirsdage, onsdage og torsdage i ugerne 45-48. HEART og Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum tilbyder

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

STORM P. TEKST OG TEGNING

STORM P. TEKST OG TEGNING TEKST OG TEGNING STORM SOM FORFATTER OG TEGNESERIETEGNER Ikke alle ved, at Storm P. var forfatter. Allerede i 1901 fik han udgivet en kriminalroman med titlen Nattens København En Roman om Forbrydelse

Læs mere

Undervisningsforløb til indskolingen

Undervisningsforløb til indskolingen Undervisningsforløb til indskolingen Grantræet Grantræet, der er frit baseret på H.C. Andersens eventyr, kan give eleverne i indskolingen kendskab til den danske skov og indblik i, hvordan en historie

Læs mere

Midfaste søndag For nylig kunne man se en dokumentarserie på DR under overskriften Klædt af. Fire unge mennesker havde indvilliget i at blive brugt

Midfaste søndag For nylig kunne man se en dokumentarserie på DR under overskriften Klædt af. Fire unge mennesker havde indvilliget i at blive brugt Midfaste søndag For nylig kunne man se en dokumentarserie på DR under overskriften Klædt af. Fire unge mennesker havde indvilliget i at blive brugt som forsøgspersoner i eksperimentet hvem er du uden alle

Læs mere

Surrealisme - Drømmen om en overvirkelighed

Surrealisme - Drømmen om en overvirkelighed Surrealisme - Drømmen om en overvirkelighed Undervisningsmateriale 8.-10. klasse Malerier på grænsen mellem verdener En gruppe kunstnere i 1920ernes Paris troede fuldt og fast på, at man igennem kunsten

Læs mere

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne.

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne. Post 1 Guld er meget værdifuldt. I Guds øjne er vi noget fantastisk værdifuldt. Vi er faktisk meget mere værd for ham end guld! I bibelen står der:.du er dyrebar i mine øjne, højt agtet, og jeg elsker

Læs mere

L Æ R E R V E J L E D N I N G

L Æ R E R V E J L E D N I N G L Æ R E R V E J L E D N I N G F O R B E R E D E L S E S M A T E R I A L E T I L B I L L E D K U N S T E N S D A G 2 0 1 8 I dette materiale og på Billedkunstens Dag tager vi udgangspunkt i den aktuelle

Læs mere

M A T E R I A L E T I L D A G T I L B U D

M A T E R I A L E T I L D A G T I L B U D M A T E R I A L E T I L D A G T I L B U D I forbindelse med besøgene på Esbjerg Kunstmuseum under projekt SMART SKOLESTART 3.0 Mangfoldighed som grundtema: Gennem hele forløbet både i børnehaven, førskolen

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

LITTERATURFORLØB klasse

LITTERATURFORLØB klasse LITTERATURFORLØB 2.-4. klasse til Tudetøsen af Bent Haller og Lea Letén BENT HALLER OG LEA LETÉN Tudetøsen forløb af Marianne Eskebæk og Kenneth Jakobsen Bøye INTRO Formål Eleverne får øjnene op for, hvordan

Læs mere

Jeppe Hein: In is the only way out

Jeppe Hein: In is the only way out Jeppe Hein: In is the only way out 18 / 04 / 2017 Af Katrine Nør Jeppe Hein åbner tiden. Og har et håb om at kunne inspirere folk til at åbne deres hjerter. Han iscenesætter Københavns gamle vandforsyning,

Læs mere

Prøv at gå på opdagelse i hendes værker og udpeg, i hvilke værker hun har brugt sin egen krop.

Prøv at gå på opdagelse i hendes værker og udpeg, i hvilke værker hun har brugt sin egen krop. Kirsten Justesen MY BODY IS MY TOOL Målgruppe: Folkeskolen 7-10. kl. Kroppen i kunsten Som forberedelse til et besøg på Rønnebæksholm og udstillingen MY BODY IS MY TOOL kan man se portrætfilmen om kunstneren

Læs mere

En lærerguide. 5xSOLO. 2. marts-31. marts 2013

En lærerguide. 5xSOLO. 2. marts-31. marts 2013 En lærerguide 5xSOLO 2. marts-31. marts 2013 Introduktion I perioden 2. til 31. marts 2013 kan du og dine elever opleve udstillingen 5 X SOLO, der består af fem soloudstillinger med værker af fem forskellige

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

KULTURBUS tilbud forår 2016

KULTURBUS tilbud forår 2016 KULTURBUS tilbud forår 2016 HEART & Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum tilbyder en række aktiviteter i forbindelse med booking af kulturbussen. Tilbuddene er opdelt efter: Fællesaktiviteter på

Læs mere

MED BILLEDHUGGERENS ØJNE

MED BILLEDHUGGERENS ØJNE MED BILLEDHUGGERENS ØJNE Undervisningsmateriale til særudstillingen ILDSJÆL Anne Marie Carl-Nielsen 150 år BRANDTS, Jernbanegade 13, Odense ( tidligere Fyns Kunstmuseum ) Kære underviser De fire opgaver

Læs mere

SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst 27.1 25.3

SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst 27.1 25.3 Undervisningsmateriale for 7.-10. kl. SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst 27.1 25.3 Introduktion Cao Fei, Whose Utopia, 2006-2007 På udstillingen SHOW TIME udstiller 7 kunstnere fra hele

Læs mere

Ugens kunstner Peter Bonnén Ugens Kunstner 18 jan 2017 Af Peter Wandel

Ugens kunstner Peter Bonnén Ugens Kunstner 18 jan 2017 Af Peter Wandel Ugens kunstner Peter Bonnén Ugens Kunstner 18 jan 2017 Af Peter Wandel Peter Bonnén på værksted, 2006. Foto: Suste Bonnén Udstilling Djiboutis Farver Fotografier af Peter Bonnén 23 nov 201616 apr 2017

Læs mere

1. Skulpturen som medie. 2. Cronhammar og skulpturer

1. Skulpturen som medie. 2. Cronhammar og skulpturer 1. Skulpturen som medie Kunst kan være mange forskellige ting både noget du møder i skolen, hjemme hos dig selv måske, ude i byen eller på et museum. Kender I nogle former for kunst? Kunst kan for eksempel

Læs mere

Susan Hiller. 14. november 2014-1. marts 2015

Susan Hiller. 14. november 2014-1. marts 2015 En lærerguide Susan Hiller 14. november 2014-1. marts 2015 Susan Hiller, Channels (2013). Installation at Matt s Gallery, London. Photograph by Peter White courtesy the artist, Matt s Gallery and Timothy

Læs mere

PETER LUNDBERG OLIEMALERIER

PETER LUNDBERG OLIEMALERIER PETER LUNDBERG OLIEMALERIER 2 Oliemaleri str. 150 x 150 cm. 2012. Millingbæk fantasi / A Closer Look A Closer Look At The World Behind Siden 1969 har maleren Peter Lundberg håndteret lærred, farver og

Læs mere

Rune Elgaard Mortensen

Rune Elgaard Mortensen «Hovedløs rytter», 59x85 cm, olie og akryl på lærred 203 «Kirurgisk saks, jazzmusiker», 55x70 cm, olie og akryl på lærred 204 «Kirurgisk saks, sløret baggrund», 55x70 cm, olie på lærred 205 «Limitless

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste Udforsk billedkunsten og den visuelle kultur med dine elever gennem det digitale univers Klatværket. Oplev mange anerkendte kunstværker gennem fem fællesmenneskelige temaer. Lad eleverne gå på opdagelse

Læs mere

Fag: Dansk, samfundsfag & sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Fag: Dansk, samfundsfag & sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Foto: Brian Curt Petersen Fag: Dansk, samfundsfag & sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Niveau: 8.-10. klasse Formål: I skal få viden om, hvad en persons kønsidentitet er, og hvad den består

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Dramaøvelser -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Af Henriette Rosenbeck, skuespiller og teaterlærer. Følgende er et forsøg på at beskrive en række øvelser og dialogprocesser til

Læs mere

Eksempler på spørgsmål C + B niveau

Eksempler på spørgsmål C + B niveau Eksempler på spørgsmål C + B niveau Forbehold: 1. Det siger sig selv at spørgsmålenes udformning skal være i overensstemmelse med undervisningspraksis, som kan ses i undervisningsbeskrivelsen. 2. Eksaminanderne

Læs mere

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden;

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Gud er min far -2 Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Mål: Børnene oplever forventningsglæde: Guds rige vokser der, hvor Guds vilje sker. Gud ønsker at vi er med til at opbygge

Læs mere

Kursus marts 2013. Er det noget for dig. Anderledes fotografering Mislykkede billeder Iscenesat fotos

Kursus marts 2013. Er det noget for dig. Anderledes fotografering Mislykkede billeder Iscenesat fotos Kursus marts 2013 Er det noget for dig. Anderledes fotografering Mislykkede billeder Iscenesat fotos Bedømme billeder Foredrag om: William Egglestone Cindy Sherman Jeff Wall Andreas Gursky Trine Søndergård

Læs mere

Øjnene der ser. www.arfikaforbørn.dk

Øjnene der ser. www.arfikaforbørn.dk Øjnene der ser Dette undervisningsmateriale er udviklet af Louisiana Børnehus til projektet Afrika for børn. Materialet er gratis og frit tilgængeligt på www.afrikaforbørn.dk Skulpturer set med forskellige

Læs mere

i de nordiske lande Frihed, naturoplevelser og spænding! Berndt Sundsten & Jan Jäger FØRSTE BOG OM Friluftsliv

i de nordiske lande Frihed, naturoplevelser og spænding! Berndt Sundsten & Jan Jäger FØRSTE BOG OM Friluftsliv Friluftsliv har altid fristet os mennesker. Vi kan tage på spændende ture overalt langt væk eller lige rundt om hjørnet. Vi kan tage på tur i flere uger, eller vi kan tage på tur en dag eller nogle timer.

Læs mere

Tusnelda. Marie Kongsted Møller. christian@vonbaden.dk jonasandreas@gmail.com

Tusnelda. Marie Kongsted Møller. christian@vonbaden.dk jonasandreas@gmail.com Tusnelda Af Marie Kongsted Møller Station Next Roden 2010 marie_moeller@hotmail.com christian@vonbaden.dk jonasandreas@gmail.com INT. - S ATELIER - DAG //Dag 1// Tusnelda maler på sit kunstværk, og hendes

Læs mere

Inspirationsmateriale til brug i undervisning

Inspirationsmateriale til brug i undervisning ARTiFAKTi Inspirationsmateriale til brug i undervisning Udstillingen Out of the Darkness er kurateret af museets direktør Erlend Høyersten. Han beskriver selv udstillingen som en blanding mellem et showroom

Læs mere

ARTiFAKTi. Inspirationsmateriale til brug i undervisning

ARTiFAKTi. Inspirationsmateriale til brug i undervisning ARTiFAKTi Udstillingen består af 202 forskellige Fools, som museet har lånt af private kunstsamlere. Den danske kunstner Michael Kvium er kendt for at provokere, fortrylle og begejstre beskurene med sine

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

Pressefoto som genre. 1. Overblik - dit førstehåndsindtryk. Årets pressefoto, 2012

Pressefoto som genre. 1. Overblik - dit førstehåndsindtryk. Årets pressefoto, 2012 Pressefoto som genre Et pressefoto skal umiddelbart brage igennem i en medieret virkelighed Et pressefoto er et øjebliksbillede Et pressefoto er et udsnit af virkeligheden Et pressefoto er redigeret og

Læs mere

Agnethe Maagaard. Mine rødder. Min inspiration. Min amerikanske drøm...

Agnethe Maagaard. Mine rødder. Min inspiration. Min amerikanske drøm... A g n e t h e M a a g a a r d g l a s v æ r k Mit Danmark Mine rødder Jeg er født, opvokset og bor midt i den storslåede vestjyske natur tæt ved havet. Min inspiration Naturen, havet og de åbne vidder

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven Essenbækken. Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Et enkeltkunstnermuseum som J. F. Willumsens Museum er særdeles velegnet i kunstformidling til børn og unge. Tilegnelsen af værkerne bliver mere overskuelig,

Læs mere

04.05.2012 INTERVIEW MED MICHAEL WÜRTZ OVERBECK_MODTAGER AF PUBLIKUMSPRISEN 2012

04.05.2012 INTERVIEW MED MICHAEL WÜRTZ OVERBECK_MODTAGER AF PUBLIKUMSPRISEN 2012 04.05.2012 INTERVIEW MED MICHAEL WÜRTZ OVERBECK_MODTAGER AF PUBLIKUMSPRISEN 2012 Michael Würtz Overbeck VINDEREN AF PUBLIKUMSPRISEN 2012 PÅ ÅRHUS Michael Würtz Overbeck modtog onsdag d. 25. april Publikumsprisen

Læs mere

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

nytårsprædiken 2016 Værløse kirke ( tekst : Fadervor )

nytårsprædiken 2016 Værløse kirke ( tekst : Fadervor ) nytårsprædiken 2016 Værløse kirke ( tekst : Fadervor ) Nytårsdag. den første dag i det nye år Ren og fin står den her, foran os og funkler. Det nye år, hvad mon det nye år vil bringe..?? Skal vi mon gå

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SÅDAN SKABER DU EN VEDKOMMENDE TEKST Skriv det vigtigste først. Altid. Både i teksten og i de enkelte afsnit. Pointen først. Så kan du altid forklare bagefter. De

Læs mere

Sort mælk. Holocaust i ny kunst Museet for Samtidskunst, Roskilde Ved Mette Rold, adjunkt

Sort mælk. Holocaust i ny kunst Museet for Samtidskunst, Roskilde Ved Mette Rold, adjunkt Sort mælk Holocaust i ny kunst Museet for Samtidskunst, Roskilde Ved Mette Rold, adjunkt Museumsformidling og kunst Holocaust som erindringsbilleder i museumsformidlingen Med dette forløb tages der fat

Læs mere

AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE

AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE 1 Talentudviklingsholdet i AARHUS BILLED- OG MEDIESKOLE er for unge fra 15-19 år. Holdet er et 2-årigt forløb med undervisning 1 gang om ugen. Vi samarbejder med ARoS,

Læs mere

I anledning af at Annes Atelier fyldte et halvt år d. 1. juni spurgte vi medlemmerne i om hjælp inde i vores forum.

I anledning af at Annes Atelier fyldte et halvt år d. 1. juni spurgte vi medlemmerne i om hjælp inde i vores forum. TRE GODE GRUNDE I anledning af at Annes Atelier fyldte et halvt år d. 1. juni spurgte vi medlemmerne i om hjælp inde i vores forum. Vi spurgte: Vi vil gerne høre, om du herunder i tråden vil nævne de tre

Læs mere

BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED

BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED I-tegnesættelse af børns kultur og symboler Projektforløb for ældstegruppen Sommerfuglen i Børnehuset Bagterp, Hjørring. Udformet og afviklet af Lina Franke Hedegaard

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

At slå op med en 7-årig - Eksemplarisk læsning

At slå op med en 7-årig - Eksemplarisk læsning At slå op med en 7-årig - Eksemplarisk læsning Jens Christensen (5,2 ns) En litterær selfie 5 Sofia Rasmussens essay, At slå op med en 7-årig, har et meget personligt udgangspunkt. Rasmussen fortæller

Læs mere

Mit Danmark. Agnethe Maagaard. Mine rødder. Min inspiration. Min amerikanske drøm...

Mit Danmark. Agnethe Maagaard. Mine rødder. Min inspiration. Min amerikanske drøm... A g n e t h e M a a g a a r d g l a s v æ r k Mit Danmark Mine rødder Jeg er født, opvokset og bor midt i den storslåede vestjyske natur tæt ved havet. Min inspiration Naturen, havet og de åbne vidder

Læs mere

Med Jesus i båden -2

Med Jesus i båden -2 Med Jesus i båden -2 Jesus redder Mål: At opmuntre børnene. Vi fortæller dem, at Jesus kender den situation, de befinder sig i. Vi fortæller dem, at Jesus hører dem og hjælper dem, når de kalder på ham.

Læs mere

Som noget nyt tilbyder Trapholt arkitekturworkshop for 1. -10. klasse.

Som noget nyt tilbyder Trapholt arkitekturworkshop for 1. -10. klasse. AKTIVITETER 2015 Trapholt ligger Æblehaven 23 og nås med bus nr. 4 mod Strandhuse/Nr. Bjert fra Kolding Rutebilstation. Husk at det er gratis at låne vores madpakkehus Trappergården - reservering anbefales.

Læs mere

PORTRÆT AF EN KONGE. Fordi Christian 4. har betydet så meget for Koldinghus, kan du finde mange kongeportrætter af ham inde på slottet.

PORTRÆT AF EN KONGE. Fordi Christian 4. har betydet så meget for Koldinghus, kan du finde mange kongeportrætter af ham inde på slottet. CHRISTIAN DEN 4. PÅ KOLDINGHUS Når du kommer ind på det gamle kongeslot Koldinghus, vil du opdage, at der på slottets vægge hænger masser af malerier. Mange af dem er portrætter. Men hvad er portrætter

Læs mere

PETER LUNDBERG. Udstilling / foredrag i kunstforeninger

PETER LUNDBERG. Udstilling / foredrag i kunstforeninger PETER LUNDBERG Udstilling / foredrag i kunstforeninger Oliemaleri str. 210 x 320 cm. 2015 - Moving On - udsmykningsopgave Låsby Hallen A Closer Look At The World Behind Siden 1969 har maleren Peter Lundberg

Læs mere

LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET

LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET PÅ SPORET AF KUNSTEN OVERORDNET INTRODUKTION På sporet af Kunsten er et digitalt oplevelses- og undervisningskoncept, hvor eleverne

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

LEONARD RICKHARD Mellem Krig og Fred

LEONARD RICKHARD Mellem Krig og Fred ARTiFAKTi Inspirationsmateriale til brug i undervisning Udstillingen tager dig med på en rejse ind i et univers med bl.a. stille skovpartier, røde barakker, mo-delbyggere og samlinger af udstoppede fugle.

Læs mere

Min Gud er en stor, stor Gud -2

Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er min Konge! Mål: At lære børnene, at Gud er vores konge og forsørger. Han ønsker at regere i os. Tekst: 1. Kongebog 17, 6-16 (Elias og enken i Sarepta). Visualisering:

Læs mere

et unikt kunstprojekt med plads til eftertanke

et unikt kunstprojekt med plads til eftertanke BøRnehjæLpSDAgen Og ARoS AARhuS KunStMuSeuM præsenterer 100 AnBRAgte BøRn + 10 DAnSKe KunStneRe = et unikt kunstprojekt med plads til eftertanke udstillingsperiode: 30. OKtOBeR 4. DeCeMBeR 2011 / på ARoS

Læs mere

Drageherren. Forløbet - generelt

Drageherren. Forløbet - generelt Drageherren Forløbet - generelt Som indledning tales der om fantasygenren. Der fortælles, at der kan være tale om to eller ét univers, hvor der sker ting, som ikke kan ske eller sker i vores verden. Der

Læs mere

INTERAKTIV UDSTILLING I NØRREBROHALLEN

INTERAKTIV UDSTILLING I NØRREBROHALLEN INTERAKTIV UDSTILLING I NØRREBROHALLEN Motivation for at ansøge KØBENHAVNS KOMMUNE Hvordan kan vi tale om de store spørgsmål igennem kunsten? Det er et spørgsmål som har skabt grobund for mit arbejde som

Læs mere

Se, opdag og SHAPE! af Amalie Mathilde Jacobsen (danseskribent) Foto: Andreas Danø

Se, opdag og SHAPE! af Amalie Mathilde Jacobsen (danseskribent) Foto: Andreas Danø Se, opdag og SHAPE! af Amalie Mathilde Jacobsen (danseskribent) Hej du, tag dig lige et ekstra kig omkring. Måske du får øje på noget nyt. Stop lige op et sekund. Din hverdagsvej vil altid være der, når

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

Foto: http://www.colourbox.com/vector/cute- anime- style- girl- vector- 4248225

Foto: http://www.colourbox.com/vector/cute- anime- style- girl- vector- 4248225 Lærervejledning Foto: http://www.colourbox.com/vector/cute- anime- style- girl- vector- 4248225 Fag: Dansk, billedkunst Emne: Manga, berettermodel, fortælleteknik, tegneseriens virkemidler, billedkomposition,

Læs mere

Kunst på Hvalsø Skole

Kunst på Hvalsø Skole Kunst på Hvalsø Skole 1 Hvad skal der til, for at ens tanker begynder at vandre? Det spørgsmål stillede billedkunstner Torgny Wilcke sig selv, da han fik til opgave at skabe kunst til Hvalsø Skole. Wilcke

Læs mere

2. interview. Bilag 2. Interview med Bente, ca. 50, pædagog. Så kunstværket Helena på Trapholt ved udstillingen i 2000.

2. interview. Bilag 2. Interview med Bente, ca. 50, pædagog. Så kunstværket Helena på Trapholt ved udstillingen i 2000. 2. interview Interview med Bente, ca. 50, pædagog. Så kunstværket Helena på Trapholt ved udstillingen i 2000. Briefing: Der er ikke nogen forkerte svar. Er du kunstinteresseret? Ja, meget. Jeg arbejder

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Hvornår er man egentlig dansker? Når man ser dansk ud? Når man har dansk pas? Eller danske forældre? Er man

Læs mere

Salon des Refusés Tina Maria Nielsen

Salon des Refusés Tina Maria Nielsen Salon des Refusés Tina Maria Nielsen HORSENS KUNSTMUSEUM Salon des Refusés Tina Maria Nielsen Horsens Kunstmuseum har tilføjet totalinstallationen Salon des Refusés fra 2016 af Tina Maria Nielsen i sin

Læs mere