Grundlæggende lydredigering Side 1. Hvis du ikke allerede har programmet så se bagerst i denne manualen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grundlæggende lydredigering Side 1. Hvis du ikke allerede har programmet så se bagerst i denne manualen."

Transkript

1 Grundlæggende lydredigering Side 1 Lyd redigering Hvis du ikke allerede har programmet så se bagerst i denne manualen. Denne vejledning er lavet med Audacity 1.3 beta, men de forskellige udgaver ligner hinanden meget. 1. Åben en fil i Audacity Når du skal redigere i en fil du har, er det altid en god ide at kopiere den over i en anden mappe, og så lægge alt det du arbejder med i denne mappe. Så risikerer du heller ikke at komme til at ødelægge originalen. Start med at lave en mappe og læg en kopi af den lydfil som du vil arbejde med over i denne mappe. Det kunne oplagt være en fil du henter i dit CDex-bibliotek under Min Musik. Du kan åbne en mp3-fil eller en wav-fil i Audacity enten ved at højreklikke på filen og vælge åben med eller ved at åbne Audacity og så i Fil-menuen vælge Åben. Åben denne fil i Audacity fx ved at højreklikke på filen og vælge Åben med Audacity. Derefter vises følgende skærmbillede, der viser højre og venstre spor: Tryk på PLAY.

2 Grundlæggende lydredigering Side 2 Zoom-værktøjet er oven over det store vindue. Her kan man Zoome ind og ud i forhold til den stiplede linje på de to første knapper. På de to sidste kan man Zoome ind til et afmærket område og zoome ud til hele nummeret. Prøv dig lidt frem: En anden måde at zoome på er ved at holde CTRL nede og så scrolle! 2. Om at klippe et stykke musik ud Prøv at markere et område i nummeret ved at trække musen med venstre muse-knap nede. Det markerede område vil nu vise sig som gråt. Når du nu trykker på mellemrumstangenten eller på PLAY, vil du høre netop det markerede udsnit. Vi vil nu prøve at klippe dette afsnit ud og arbejde lidt med det - metoden er næsten den samme som i tekstbehandling. Når du har fundet et passende udsnit trykker du Ctrl+c (eller Kopier i Rediger-menu) for at kopiere. Derefter trykker du Ctrl+N eller Ny i

3 Grundlæggende lydredigering Side 3 Fil-menuen for at åbne en ny fil og Ctrl+v (eller Sæt ind i Rediger-menu). Nu får du kun det udsnit du havde før. Da nummeret nu er væsentligt kortere, vil du se, at du bevæger dig meget hurtigere gennem nummeret, når det spilles. Bemærk ligeledes, at den vandrette akse er trukket meget ud. Gå ind i File-menuen og vælg Gem projekt. Så vil programmet gemme dit klip i Audacitys eget format. Det kan du ikke afspille andre steder end i Audacity, men så længe du stadig arbejder med filen er det fint. (Hvis du ikke skal arbejde mere med det er det bedre at bruge Eksporter som mp3 eller Eksporter som wav, som gennemgås i afsnit 4).

4 Grundlæggende lydredigering Side 4 3. Fade ind eller ud Ofte vil man være interesseret i at glide langsomt ind eller ud af et sådant klip, for at det ikke skal slutte for brutalt. I det følgende gennemgås en meget simpel måde at fade ind på. Start med at markere det område, hvor du ønsker at fade langsomt ud på. Et hurtigt fade-out er på 1 sekund, mens fade out på mere end 5 sekunder er meget langsomt. Gå nu ind i Effekt-menuen og vælg Fade-ind Bemærk, hvordan starten ændres så vi fader ind til fuld styrke, i løbet af den afmærkede periode: Der er en række andre effekter i Effekt-menuen. Blandt andet kan du transponere eller du kan ændre tempo, men også MEGET andet. I idrætssammenhæng er muligheden for at justere forskellige tempi meget relevant. Juster tempo ændrer tempo uden at ændre toneleje. Det vil ofte være interessant i idrætssammenhæng. Juster hastighed ændrer som en båndoptager både tempo et og tonelejet. Juster toneleje ændrer tonelejet uden at ændre tempoet.

5 Grundlæggende lydredigering Side 5 4. Gem et klip som Wav-fil eller mp3-fil Hvis du skal bruge lydfilen til en audio-cd, er det vigtigt at gemme filen i Wav-format. Hvis du skal bruge den på en Mp3-afspiller eller hvis det er noget du skal sende, skal du gemme den som mp3-fil. Filer der er gemt som mp3-filer kan godt senere åbnes og gemmes som wav-filer. Man taber lidt lydkvalitet, men det er ikke sikkert du kan høre det. Gem dit klip med enten Eksporter som Wav eller Eksporter som Mp3. Når du gemmer musik i mp3-format første gang skriver Audacity følgende. Se manualen Installation af Audacity og CDex. 5. Brænding af en lyd-cd med dine redigerede numre Når du gemmer musik, du gerne vil kunne høre på en almindelig Cdafspiller, skal det være i (Windovs PCM) wav-format. Det vil det også automatisk, være hvis du har klippet i CD-musik. Ud over dette, er det vigtigt at du vælger at kompilere og brænde en audio-cd eller en lyd-cd, som det også kaldes. Du skal ikke lave en Data-CD. Hvordan det gøres afhænger af det enkelte brænderprogram. Generelt er gammeldags CDafspillere ikke særlig tolerante overfor CD er. Du kan sagtens komme ud for at en CD-afspiller ikke vil spille nogle brændte CD er men gerne andre. Du kan sagtens komme ud for at en CD virker fint på nogle CDafspillere, men ikke på andre. Computere og mp3-afspillere er mere stabile.

6 Grundlæggende lydredigering Side 6 6. Sæt lydfiler sammen Vi vil nu prøve nogle forskellige måder at klippe og indsætte lydstumper, men først lige to indledende bemærkninger. For det første: Du kan vælge at lave lydstumperne først og gemme dem i en mappe. Du kan også have dine lydstumper liggende som forskellige Audacity-projekter, der er åbne på en gang. Under alle omstændigheder er det smart at kopiere de lydfiler du skal bruge, til en bestemt mappe, hvor du også gemmer Audacity-projekterneundervejs. Så kan du altid rydde op bagefter. For det andet: Du skal være opmærksom på at du ikke kan åbne Audacity fra dit ikon på skrivebordet eller hvor det nu ligger, hvis du allerede har en udgave af programmet i gang. Hvis du vil have en udgave mere kørende af Audacity samtidig, skal du gå ind i File-menuen og vælge Ny eller trykke ctrl+n. Start med at åbne det ene af de klip du vil sætte sammen. Gå ind i File-menuen og vælg Ny eller tryk ctrl+n for at starte en ny udgave af Audacity Vælg Åben i Fil-menuen, og åben det andet lydklip. Afmærk hele klippet med ctrl+a og kopier det med ctrl+c eller med Kopier i Rediger-menuen Gå nu hen til det første klip og klik nedenfor det første klip. Tryk derefter på ctrl+v. HVAD SKETE DER? Hvis det er gået rigtigt, så åbnede Audacity et spor nedenfor, hvor det nye klip ligger. Hvis du ikke fik klikket dig ud af det gamle spor, så lagde programmet det nye klip ind midt i det hele og skubbede det gamle til side. Der skal altså være kommet et ekstra spor, og hvis du afspiller med play, så skal de to klip ligge oven i hinanden. Det skal se ud som nedenfor. Hvis det ikke er rigtigt, skal du trykke ctrl+z for at fortryde.

7 Grundlæggende lydredigering Side 7 Standard dardktøj Skubbe bektøj Hvis du har problemer med at få indsat dit klip i et nyt spor, så er her en anden metode: Inden du indsætter det med ctrl+v, opretter du et nyt stereo-spor. Gå ind i Projekt-menuen og vælg Nyt Stereospor. Nu åbnes et nyt stereospor nedenfor. Klik på det nogenlunde det sted du kunne forestille dig at du vil indsætte lyden (hvis du ikke ved det, så klik bare et eller andet sted), og tryk ctrl+v. Nu bliver dit klip skubbet ind midt i det tomme spor. Vælg nu skubbeværktøjet. Nu kan du forskyde den nederste linje. Husk at vælge standardværktøjet til sidst. skubbeværktøj standardværktøj Forskyd nu den nederste til du er tilfreds og gem så projektet evt. under et nyt navn. Hvis du bare trykker Gem Projekt, vil det blive gemt under den første fils navn. Hvis du vil sætte flere stumper ind gentager du proceduren fra de foregående sider. Start med at udvælge dit klip og lav evt. fade ind/ud på klippet. Juster tempoet hvis du vil det og marker det til sidst og sæt det ind i de klip du allerede har samlet. Når du er færdig kan du gemme det dels som et Audacityprojekt og dels som wav eller mp3-fil. Det er smart at gøre begge dele. Et Audacity-projekt kan du åbne igen og forskyde nogle af lydfilerne lidt mindre eller indsætte flere stumper, mens mp3-filen er færdig. Når du er helt sikker på at du er færdig, kan du godt slette din Audacityprojekt-fil.

8 Grundlæggende lydredigering Side 8 7. Optag tale eller PC-lyd på Audacity (optag lydsporet fra et video-klip) Med Audacity kan du også optage tale eller du kan optage PC-lyd, hvis du har brug for det. Du kan fx optage radio-udsendelser fra DR, som kun ligger på nettet, ved at sætte Audacity til at optage alt hvad der sendes ud af PC en. Det er svært at lave en generel manual for det, fordi de muligheder du har, afhænger af det lydkort du har i maskinen, og det viser sig på forskellig måde i programmet. I det foregående har vi hentet færdige lydfiler ind i Audacity, som vi så har bearbejdet. Nu skal vi starte med at vælge hvor lyden kommer fra. Vælg hvor der skal optages fra. Hvis der ikke er valgmuligheder her så se alternativ metode nedenfor. De valgmuligheder vi som regel har, er Mic (mikrofonindgang) eller Line (Lineindgang), som er stik omme bag på computeren. Vær opmærksom på, at hvis du arbejder på en stationær kan der godt være flere stik fordi, der måske både er lydkort på motherboardet og et bedre løst lydkort. Stikkene er ofte farvet lyserødt eller blåt, mens det grønne som regel er stikket til høretelefonen. Ud over Mic og Line har du ofte mulighed for at vælge noget der kan hedde Stereo mixer eller What U Hear (det er ny-dansk). Når det er valgt optages PC ens egen lyd. Prøv dig frem med de forskellige muligheder. Start med at vælge Ny i Fil-menuen og så trykke på optagerknappen. Husk at sætte mikrofonen til! Afspil evt noget lyd på PC en samtidig med at du taler i mikrofonen, og se om du kan få lyd ind i Audacity. Alternativ metode: Hvis du ikke via lydkortet kan afspille og optage samtidig så kan du sætte en ledning fra høretelefonudgangen på din PC direkte

9 Grundlæggende lydredigering Side 9 til mikrofonindgangen. Det skal være en ledning med MINI-jack i begge ender. Hvis man lige sidder og mangler sådan et kabel så er det faktisk en del af de skærmkabler man bruger mange steder, hvor det også er muligt at tilslutte lyd. Forbind hovedtelefonudgangen med Line-In Start Audacity og sæt den til at optage. Start filmklippet. Klip det væk du ikke vil bruge. Installation af Audacity Audacity er et program man kan bruge til at redigere i lydfiler klippe ud og sætte sammen igen! 8. Installation af Audacity Du installerer programmet ved at finde installationsfilen på CD en i mappen PROGRAMMER og undermappen AudacityInstallationsfil. Filen hedder enten audacity-win eller Audacity-win exe Klik på denne exe-fil. Når programmet er installeret er det ofte en god ide at genstarte computeren. Du kan downloade den direkte på eller på Der bliver løbende lavet småændringer i programmet, så der er detaljer der kan se anderledes ud i forhold til eksemplerne i manualen.

10 Grundlæggende lydredigering Side Opsætning af Audacity så den kan arbejde med mp3 På grund af juridiske spidsfindigheder kan Audacity ikke arbejde med mp3- format før den får tilført en ekstra fil. Det er det sidste vi mangler, inden vi kan bruge programmet. Start Audacity ved at klikke på ikonet på skrivebordet eller ved at finde programmet under Start og Programmer. Under menuen Filer vælger du Åben. Den fil du skal åbne finder du på CD en i mappen PROGRAMMER. Det er den wav-fil, der hedder Test.wav. Tryk evt på PLAY-knappen for at høre om der er lyd. Vælg Fil og derefter Exporter som mp3 Du får nu følgende fejlmeddelelse: Tryk på Ja. Du skal nu finde filen, og det gør du på CD en under PROGRAMMER og så burde det hele virke. Hvis programmet spørger om samme næste gang den skal gemme som mp3-fil, så er det fordi den af en eller anden grund ikke selv kan flytte den omtalte fil over på dens plads. Så må vi gøre det selv: Først vælger du at fortryde at prøve at gemme som du var i gang med. Det kræver nok et par gange annuler. Så finder du filen lame_enc.dll på CD en under programmer (eller ser nedenfor) og kopierer den. Gå nu ind på C-drevet helt nede i roden og indsæt filen der. Den skal altså ligge på C-drevet, men den skal ikke ligge i nogen mapper. Nu har vi selv anbragt filen, der hvor programmet (formodentlig) leder efter det. Prøv at eksportere som mp3-fil og se om det virker nu.

Konverter og rip med FormatFactory

Konverter og rip med FormatFactory Konverter og rip med FormatFactory Side 1 Konverter og rip med FormatFactory http://www.formatoz.com/ FormatFactory er et fremragende lille gratisprogram der kan konvertere lyd og videoformater fra et

Læs mere

Klippe-klistre I Lyd Side 1. Klippeklistre i lyd lav din egen CD

Klippe-klistre I Lyd Side 1. Klippeklistre i lyd lav din egen CD Klippe-klistre I Lyd Side 1 Lyd Klippeklistre i lyd lav din egen CD Indholdsfortegnelse LAV WAV-FILER AF DIN CD-MUSIK... 2 1. HENT MUSIKKEN FRA CD MED CDEX....2 2. HVOR GEMMES FILERNE?...2 3. KOPIERING

Læs mere

Sådan redigerer du med Audacity. Pædagogisk IT-kørekort - Mentorforløb

Sådan redigerer du med Audacity. Pædagogisk IT-kørekort - Mentorforløb Sådan redigerer du med Audacity Pædagogisk IT-kørekort - Mentorforløb 1 Hvad kan Audacity? Audacity er et freeware lydredigeringsprogram. Programmet kan: fungere som lydoptager (ex optage fra mikrofonindgangen

Læs mere

Audacity. Arbejd med lyd computeren. Version: August 2012

Audacity. Arbejd med lyd computeren. Version: August 2012 Audacity Arbejd med lyd computeren Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Audacity...4 Få fat i programmet...4 Brugerfladen...5 Optag fra mikrofon / line in / cd osv...5 Klip...6 Fade-in og fade-out...6

Læs mere

Lydklip i PP elevøvelse (uden installation af Audacity) Side 1. Dette er en papirudgave af opgaven www.frborg-gymhf.dk/gj/genre

Lydklip i PP elevøvelse (uden installation af Audacity) Side 1. Dette er en papirudgave af opgaven www.frborg-gymhf.dk/gj/genre Lydklip i PP elevøvelse (uden installation af Audacity) Side 1 Lyd-klip i PP Genre-øvelser - uden at installere Audacity Dette er en papirudgave af opgaven www.frborg-gymhf.dk/gj/genre Dette er en øvelse

Læs mere

Arbejd med lyd i Audacity

Arbejd med lyd i Audacity Arbejd med lyd i Audacity Mange undervisningsprogrammer gør det muligt at tilføje lyd til din produktion. Brugeren kan enten optage hendes eller hans egen stemme og/eller tilføje forskellige lydeffekter

Læs mere

Generelt om lyd...2. Lydformater... 2 Andre formater (der ikke gennemgås her)... 2. Audacity...3

Generelt om lyd...2. Lydformater... 2 Andre formater (der ikke gennemgås her)... 2. Audacity...3 Lyd: Tastevejledning Audacity og CDex Generelt om lyd...2 Lydformater... 2 Andre formater (der ikke gennemgås her)... 2 Audacity...3 Optag fra mikrofon... 4 Marker en del af optagelsen... 5 Slet en del

Læs mere

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: August 2008

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: August 2008 - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: August 2008 Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra Skolekonsulenterne.dk...3 Audacity...4 Få fat i programmet...4 Brugerfladen...5 Optag fra mikrofon

Læs mere

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger.

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger. Download af bøger i MP3 format Side 1 af 6 Forudsætninger for at kunne benytte denne mulighed er: En computer med rimelig diskplads (hvert bog fylder små 200 MB). En god Internetforbindelse, for ikke at

Læs mere

Den digitale Underviser. Lydfiler: Audacity

Den digitale Underviser. Lydfiler: Audacity Den digitale Underviser Lydfiler: Audacity Sabine Kramer maj 2014 Indholdsfortegnelse side Optag med Audacity.. 3 Gem og eksportér i MP3 format.... Indtal og klip en lydfil (metode 1)... 5 6 Indtal og

Læs mere

Vejledning til Audacity, version beta 1.3.7

Vejledning til Audacity, version beta 1.3.7 Vejledning til Audacity, version beta 1.3.7 Teknisk forberedelse: 1. Programmet Audacity kan frit downloades fra nettet. En simpel søgning på navnet vil angive en netside med den nyeste version. Programmet

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 5:Lydfiler (for viderekomne)

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 5:Lydfiler (for viderekomne) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 5:Lydfiler (for viderekomne) Sabine Kramer Indholdsfortegnelse side Indtal og klip en lydfil - metode 1 (punkt 1-10) 3 Importér og klip en lydfil metode 2

Læs mere

Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart.

Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart. Side 1 Gratis program til at transponere lydfil og gemme den, link og vejledning Ole Skou 2009 Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart Gratis program til at transponere

Læs mere

Vejledning til Mozart Viewer 12

Vejledning til Mozart Viewer 12 Vejledning til Mozart Viewer 12 Programmet kan downloades gratis på http://www.mozart.co.uk Husk at det er den der hedder Mozart Viewer du skal hente. Den er gratis, i modsætning til Mozart som koster

Læs mere

Windows Live Movie Maker-alle funktioner.

Windows Live Movie Maker-alle funktioner. Windows Live Movie Maker-alle funktioner. Her vises brugen af funktionerne i programmet til at lave en film bestående af dine billeder og video/film klip. Læg egen tale og/eller musik på filmen. 1: Åbn

Læs mere

Kom godt i gang. Audacity 1.3.x Windows Foreløbig version. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole / Radioafdelingen

Kom godt i gang. Audacity 1.3.x Windows Foreløbig version. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole / Radioafdelingen Kom godt i gang Audacity 1.3.x Windows Foreløbig version Danmarks Medie- og Journalisthøjskole / Radioafdelingen Revision september 2009 side 2 Indhold Indstillinger side 4 Værktøjer side 7 Åbne nyt projekt

Læs mere

Kend din Easi-Speak optager

Kend din Easi-Speak optager Kend din Easi-Speak optager Easi-Speak Kontrol-symboler Optag og afspil for første gang Tænd for Easi-Speak ved at skubbe On-Off-knappen mod On indtil statuslampen blinker eller lyser vedvarende ORANGE.

Læs mere

Remix i REAPER - Vinnie Who

Remix i REAPER - Vinnie Who Brugerfladen i REAPER og grundlæggende funktionaliteter. Åben REAPER. Hvis det er første gang får du sikkert en besked om There was an error while opening your audio hardware Would you like to view your

Læs mere

1c. Udfyld felterne for Opret en gratis konto det er meget vigtigt at skrive mailadresse samt adgangskoden KORREKT Klik på den blå knap (Opret.

1c. Udfyld felterne for Opret en gratis konto det er meget vigtigt at skrive mailadresse samt adgangskoden KORREKT Klik på den blå knap (Opret. DROPBOX vejledninger: 1 oprettelse af konto 2 installation 3 afinstallation 4 deling af mapper 5 deling via link 1a. For at oprette en konto skal du først notere på et stykke papir: - Mailadressen, som

Læs mere

Vejledning til Photo Story 3

Vejledning til Photo Story 3 Vejledning til Photo Story 3 Start på billedfortælling Når du har startet programmet, får du dette vindue. Du får 3 valg: 1. Opret en ny fortælling. 2. Redigere et projekt 3. Afspille en fortælling. Den

Læs mere

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker Den digitale Underviser Videoredigering Windows Live Movie Maker Indhold Indhold... 1 Windows Movie Maker... 2 Om at oprette et projekt... 3 Optage og downloade video... 4 A. Optage din egen video:...

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Installation Windows 7

Installation Windows 7 Du skal gøre følgende: Check om PC en har et Windows 7 logo: Logoet sidder på "kabinettet" (CPU'en/harddisken - kært barn har mange navne) hvis det er der, så følges vejledningen som er herunder. Du kan

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 3: Lydfiler (basis)

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 3: Lydfiler (basis) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 3: Lydfiler (basis) Sabine Kramer Indholdsfortegnelse side Download Audacity og hjælpeprogrammet Lame (punkt 1-10) 3 Installér Audacity og Lame (punkt 11-14)..

Læs mere

I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje.

I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje. Windows Fil Struktur I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje. Hvad er et drev Et drev, er en afgrænsning af fil strukturen. Når du går ind på et drev vil du stå i roden

Læs mere

Handlinger du kan foretage er f.eks at du kan : - Oprette, - markere og kopiere, klippe og slette filer eller mapper.

Handlinger du kan foretage er f.eks at du kan : - Oprette, - markere og kopiere, klippe og slette filer eller mapper. Guide Denne computer & Handlinger Af Frank Skibby Jensen 2003 www.3wave.dk I alt 5 Sider Handlinger du kan foretage er f.eks at du kan : Oprette, markere og kopiere, klippe og slette filer eller mapper.

Læs mere

1. Forord. 2. Systemkrav

1. Forord. 2. Systemkrav 1. Forord 2. Systemkrav 3. Installation 4. Manual 1. Forord Dette program er et elektroniske opslagsværk, hvor man hurtigt kan se, de muligheder der er af valg af melodi til en bestemt salme. Samtidigt

Læs mere

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem FOTO strategi 1. Gem billederne i en mappe på skrivebordet a. Opret en mappe på skrivebordet og navngiv den evt. med årstallet. b. Kopier billederne i kameraets DCIM-mappe og sæt den ind i mappen på skrivebordet.

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

Billedvideo med Photo Story

Billedvideo med Photo Story Billedvideo med Photo Story Programmer: Microsoft Photo Story 3 Microsoft Windows XP Microsoft Internet Explorer Anvendelse: Edb informatik - Almen Voksenuddannelse September 2006 Billedvideo med Photo

Læs mere

Brugermanual. EnVivo Cassette Converter

Brugermanual. EnVivo Cassette Converter Brugermanual EnVivo Cassette Converter INDHOLD Introduktion... 3 Produktegenskaber... 3 Udpakning af Cassette Converter... 3 Isætning / udskiftning af batterier... 4 Installation af software... 4 Beskrivelse

Læs mere

Tastevejledning til Photo Story 3 for Windows

Tastevejledning til Photo Story 3 for Windows Tastevejledning til Nyt projekt... 2 Import af billeder... 2 Tekster og billedeffekter... 4 Billedbevægelse og speak... 5 Lydeffekter... 7 Konvertering til film... 9 Afslutning... 11 Photo Story 3 er et

Læs mere

«Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET

«Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET «Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET 1 Generelt EDB-NETVÆRK: Der er installeret et edb-net, der er tilsluttet Internettet. Det betyder, at du fra din pc kan få forbindelse til

Læs mere

Lav videoklip fra DVD-film med Shrink

Lav videoklip fra DVD-film med Shrink Lav video-klip fra DVD-film med Shrink Side 1 Lav videoklip fra DVD-film med Shrink Vejledningen er en udvidet udgave af Thomas Schultz s Shrink-manual. Programmet Dvd Shrink er en såkaldt DVD-ripper,

Læs mere

Velkommen til denne Windows XP Moviemaker Guide.

Velkommen til denne Windows XP Moviemaker Guide. Denne guide er lavet af Rasmus Andersen Side 1 Velkommen til denne Windows XP Moviemaker Guide. Du skal starte med at klik på Start, derefter klik på Programmer, til sidst skal du tryk på Windows Movie

Læs mere

Hjælp til billedbehandling og overførsel

Hjælp til billedbehandling og overførsel Hjælp til billedbehandling og overførsel På skrivebordet på din PC er der anbragt 3 foldere, en genvej til overførselsprogrammet og en genvej til fotoprogrammet: De tre foldere hedder: BillederTilBehandling

Læs mere

Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup

Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup Der er flere muligheder for at flytte billeder fra kamera til computer. Hvilken du benytter, afhænger af temperament

Læs mere

VLC-player. Meget alsidig medieafspiller til din computer. Version: August 2012

VLC-player. Meget alsidig medieafspiller til din computer. Version: August 2012 VLC-player Meget alsidig medieafspiller til din computer Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er VLC-player?...4 Hvorfor ikke bruge Mediaplayer fra Microsoft?...4 Hvilke filtyper kan afspilles?...4

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Minikursus i videoredigering med Pinnacle 11

Minikursus i videoredigering med Pinnacle 11 Minikursus i videoredigering med Pinnacle 11 Videoredigering for begyndere 2 Kære kolleger Denne lille vejledning er lavet i forbindelse med et kursus i video-redigering for begyndere på PMC i Horsens

Læs mere

Indhold. Tablet Guides

Indhold. Tablet Guides Indhold Start tablet og Arbejdsmiljøbog... 2 Grund indstillinger... 3 Opret notat i PDF... 5 Overfør Arbejdsmiljøbogen fra PC til tablet... 6 Overfør filer mellem PC og tablet... 9 Start tablet og Arbejdsmiljøbog

Læs mere

ADVARSEL: Smid ikke dette produkt i husholdningsaffaldet. Aflever det til et indsamlingssted for genanvendelse af elektroniske apparater.

ADVARSEL: Smid ikke dette produkt i husholdningsaffaldet. Aflever det til et indsamlingssted for genanvendelse af elektroniske apparater. Garanti & Support Dette produkt har en ét-års garanti, der dækker over eventuelle problemer ved normalt brug. Misbrug af Easi-Speak eller at åbne enheden vil ugyldiggøre denne garanti. Alle data, der er

Læs mere

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS Jens Honoré 2005 Photo Story er et program, du kan bruge til at lave en billedfortælling med. Du kan: Indsætte billeder Ændre billedernes farver Tilføje effekter til

Læs mere

Billedbehandling med XnView.

Billedbehandling med XnView. Billedbehandling med XnView. 2009 Dag 1: På skrivebordet finder du ikonet for Denne computer højreklik på ikonet og vælg Stifinder på pop-op skiltet. Nu viser Stifinderen de drev der findes på denne computer

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

Filer og Mapper. Filer. Mapper

Filer og Mapper. Filer. Mapper Indhold Filer og Mapper... 3 Filer... 3 Mapper... 3 Stifinder... 4 Eksempler på stifinder... 5 Markering af drev, filer og mapper... 5 Vælg vilkårlige mapper/filer... 7 Selandias drev... 8 Opret ny mappe...

Læs mere

Få dine billeder til at tale

Få dine billeder til at tale Få dine billeder til at tale Programmet CrazyTalk laver tegnefilm ud af dine portrætbilleder. Programmet synkroniserer endda læberne på portrætter, så de passer med lydsporet. Journalist Morten Skeldal

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

ADVARSEL: Smid ikke dette produkt i husholdningsaffaldet. Aflever det til et indsamlingssted for genanvendelse af elektroniske apparater.

ADVARSEL: Smid ikke dette produkt i husholdningsaffaldet. Aflever det til et indsamlingssted for genanvendelse af elektroniske apparater. Garanti & Support Dette produkt leveres med en etårs garanti, der dækker problemer, som findes ved normal anvendelse. Misbrug af Talk Tracker eller at åbne enheden vil ugyldiggøre denne garanti. Alle reparationer

Læs mere

Velkommen til lydoptagelse og lydredigering på nettet

Velkommen til lydoptagelse og lydredigering på nettet Velkommen til lydoptagelse og lydredigering på nettet med Soundcloud og Myna Jens Honoré 2011 Karlavej 1, 5270 Odense N Tlf: 63 18 33 00 Fax: 63 18 33 94 cfu-post@ucl.dk www.ucl.dk/cfu Indhold Lydoptagelse

Læs mere

Server Manual v8.4. Manual v8.4. Brugermanual. Side 1. Copyright 2011 MJ Vision Support 70208212

Server Manual v8.4. Manual v8.4. Brugermanual. Side 1. Copyright 2011 MJ Vision Support 70208212 Manual v8.4 Brugermanual Side 1 Guide til styrepanelet Styrepanelet er meget simpelt bygget op. Forklaringen omkring diverse knapper mm., er givet herunder: Viser dato, klokken samt fri optageplads Viser

Læs mere

Multimediepræsentation PowerPoint

Multimediepræsentation PowerPoint Multimediepræsentation PowerPoint Hvis du har arbejdet med et emne, som du skal fremlægge for andre, så kan det være en god idé, at arbejde med en multimediepræsentation. Du arbejder med billeder og korte

Læs mere

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0 Viditronic NDVR Quick Guide Ver. 2.0 1 Indholdsfortegnelse 1. HOVEDMENU 3 1.1 START 5 1.2 AKTIVITETSINDIKATOR: 7 1.3 INFORMATIONS VINDUE: 7 1.4 PTZ KAMERA KONTROL: 7 1.5 SKÆRMMENU 8 1.5.1 AKTIVER BEVÆGELSE:

Læs mere

KColorEdit-håndbogen. Artur Rataj Oversætter: Erik Kjær Pedersen

KColorEdit-håndbogen. Artur Rataj Oversætter: Erik Kjær Pedersen Artur Rataj Oversætter: Erik Kjær Pedersen 2 Indhold 1 Indledning 5 2 Fil-operationer 6 2.1 Om palet-filer........................................ 6 2.2 Åbning af en fil.......................................

Læs mere

Instruktionsvejledning

Instruktionsvejledning Instruktionsvejledning DENVER VPL-120 Pladespiller i Transportkuffert LÆS OMHYGGELIGT VEJLEDNINGEN OG GEM DEN PÅ ET SIKKERT STED, SÅ DU KAN SLÅ OP I DEN DA-1 OVERSIGT 1. Lås 2. Støvlåg 3. Adapter - Brug

Læs mere

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold 1 En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold Indhold...2 1. Åbn Paint...3 2. Vælg en baggrundsfarve og en forgrundsfarve...3 3. Tegn et billede...4 4. Ny, fortryd og gentag...4 5. Andre

Læs mere

Sådan laver du en animationsfilm

Sådan laver du en animationsfilm Sådan laver du en animationsfilm i Animtoon Først skal du åbne Animtoon. I start menuen trykker du på Film Værkstedetikonet, som er billedet af et ben der går, se figur 1. Figur 1: Film Værkstedetikonet.

Læs mere

Marker det ønskede klip Vælg Videoeffekter, Tryk Plug-in (stikkontakten), Farveeffekter, Farvekorrigering, OK

Marker det ønskede klip Vælg Videoeffekter, Tryk Plug-in (stikkontakten), Farveeffekter, Farvekorrigering, OK Bent Sehested Odense Video Klub Side 15 Manuel farvekorrigering. Tidligere (side 13) er der vist en indstilling, hvor du kunne lave en automatisk farvekorrektion. Der er også en mulighed for at gennemføre

Læs mere

Digital Videoredigering Kom godt i gang-vejledning!

Digital Videoredigering Kom godt i gang-vejledning! Det er en god idé, hvis du inden, du starter video-optagelse med digitalkameraet, nøje overvejer dine optagelser. Lav først en plan! Derefter vil det lette redigeringsarbejdet meget, hvis du kun optager

Læs mere

Sådan laver du en film (VIDEO)

Sådan laver du en film (VIDEO) QUICK GUIDE Sådan laver du en film (VIDEO) En trinvis guide til nogle af de værktøjer, der er nødvendige for at lave en digital fortælling 1. Sådan skaber du en digital fortælling For at skabe en digital

Læs mere

Velkommen til Audacity på Windows Vista og Windows 7

Velkommen til Audacity på Windows Vista og Windows 7 Velkommen til Audacity på Windows Vista og Windows 7 Jens Honoré 10 1 Indhold: Indledning... 3 Indspilning med ekstern mikrofon... 3 Indspilning fra computerens lydkort... 5 Hvis lydkortet ikke kan ses

Læs mere

The GIMP. The GIMP til windows kan hentes fra siden: http://gimp win.sourceforge.net/stable.html

The GIMP. The GIMP til windows kan hentes fra siden: http://gimp win.sourceforge.net/stable.html The GIMP The GIMP er et gratis grafikprogram som kan hentes på nettet. Alle nye opdateringer af programmet bliver lagt på nettet, så snart de er færdige. Tilbehør (bl.a. særlige funktioner) kan også hentes

Læs mere

Fremstilling af test og test materiale

Fremstilling af test og test materiale 1 af 18 Instruktion til fremstilling af testmateriale i Powerpoint. TUP-projektet: Udvikling af bedømmelsesformer der tager hensyn til læse-, skrive- og regnesvage deltagere på AMU-Uddannelserne. Instruktionen

Læs mere

Final Cut Pro (FCP) INTRO - Gøre klar til at redigere.

Final Cut Pro (FCP) INTRO - Gøre klar til at redigere. Final Cut Pro (FCP) INTRO - Gøre klar til at redigere. Sidst ændret: 17. November 2008 Hardware: Systemet består af: * 2 skærme, hvor den venstre et vigtigst. * Mac Pro computer * Ekstern scratch disk

Læs mere

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk.

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Det første man skal gøre sig klart er, hvor man som udgangspunkt vil lægge sine fotografier. Især når man er mange, der bruger den samme computer,

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Writer fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i tekstbehandling.

Læs mere

Emne: Brug af billedserier på DVD i undervisningen. (udviklet i faget billedkunst)

Emne: Brug af billedserier på DVD i undervisningen. (udviklet i faget billedkunst) Emne: Brug af billedserier på DVD i undervisningen. (udviklet i faget billedkunst) Problemstilling: Jeg ønskede at bruge slideshow til at vise mange forskellige billeder i undervisningen. Jeg har i lokalet

Læs mere

Kom godt i gang med Fable-robotten

Kom godt i gang med Fable-robotten Kom godt i gang med Fable-robotten 1. Først skal du installere programmet på din computer. Gå ind på shaperobotics.com og under support vælger du download: Her vælger du, under PC App om du kører Windows

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede at dias ligger på hjemmesiden, så I kan se dem igen hjemme. Peter har ordet Blev vi færdige med vinduerne?? Øvelse tastatur og mus vi ikke kunne sidste gang får I som hjemmeopgave

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Vejledning i Express Scribe

Vejledning i Express Scribe Forside Vejledning i Express Scribe Introduktion Express Scribe er et program til transskribering af interviews og andre optagelser. Det er gratis og nemt at gå til. Det kan de mest basale funktioner til

Læs mere

Side 1 af 10. Lydbreve. Indhold. Indhold...1 Forord...2 Lydoptager...2 Ændring af indtalt lyd...4 Sende dit lydbrev...8 Lyde i Worddokumenter...

Side 1 af 10. Lydbreve. Indhold. Indhold...1 Forord...2 Lydoptager...2 Ændring af indtalt lyd...4 Sende dit lydbrev...8 Lyde i Worddokumenter... Side 1 af 10 Indhold Indhold...1 Forord...2 Lydoptager...2 Ændring af indtalt lyd...4 Sende dit lydbrev...8 Lyde i Worddokumenter...8 Side 2 af 10 Forord Du har måske et barnebarn, der ikke har lært at

Læs mere

Installer DesignPro. DesignPro I Side 1

Installer DesignPro. DesignPro I Side 1 DesignPro I Side 1 Installer DesignPro DesignPro 5 DesignPro fra Avery, er fint layoutprogram, der har nogle store fordele frem for Publisher og Draw. Det er på Dansk, og så er det gratis. Programmet er

Læs mere

Videoproduktion trin for trin

Videoproduktion trin for trin Videoredigering trin for trin Drejebog / manuskript Kamerateknik Storyboard Klippemanus Overfør videofiler til computer Capture Konvertering Redigering Færdigbehandling Vigtige begreber NAVN: KL: Videoproduktion

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 6: Video for viderekomne

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 6: Video for viderekomne Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 6: Video for viderekomne Om at oprette et projekt Når man arbejder med videoprojekter, er det en god ide at få en god struktur og organisering på de filer,

Læs mere

Redigering af video i Nero Vision

Redigering af video i Nero Vision Redigering af video i Nero Vision Nero Vision er et enkelt og let anvendeligt videoredigeringsprogram, som er en del af den store Nero-pakke. Det er ikke så avanceret som Pinnacles Studio, bl.a. er det

Læs mere

I. SMART Board. I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2. IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4

I. SMART Board. I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2. IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4 I. SMART Board I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2 A. Tastatur... 3 B. Optager... 3 C. Kontrolpanel... 3 IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4 A. En Notebookside

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

Revo Uninstaller Pro 3.1.2 en guide. Hanne B. Stegemüller 17. juni 2015

Revo Uninstaller Pro 3.1.2 en guide. Hanne B. Stegemüller 17. juni 2015 Revo Uninstaller Pro 3.1.2 en guide Hanne B. Stegemüller 17. juni 2015 2 Hvad gør Revo Uninstaller? Programmet, der fås både i en gratis udgave og en købeudgave, kan afinstallere alle dine forskellige

Læs mere

Kom godt igang med Indbo programmet fra PetriSoft Kort om Indbo: Indbo Free

Kom godt igang med Indbo programmet fra PetriSoft Kort om Indbo: Indbo Free Kom godt igang med Indbo programmet fra PetriSoft Kort om Indbo: Indbo er et Windows 98/NT/2000/Me/Xp/Vista/Win7/Win8 program, der kan holde rede på hjemmets, firmaets, foreningens eller skolens inventar

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Opdateret: 26-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Først skal du installere programmet på din computer 3 2. Når programmet er installeret er du klar til at pakke robotten ud 4 3. Nu er

Læs mere

Start af Smart PSS 1. Hent af optagelser fra valgte kamera 2. Tidslinjen 4. Afspilning af optagelser 4

Start af Smart PSS 1. Hent af optagelser fra valgte kamera 2. Tidslinjen 4. Afspilning af optagelser 4 Indhold Start af Smart PSS 1 Hent af optagelser fra valgte kamera 2 Tidslinjen 4 Afspilning af optagelser 4 Zoom, se detaljer og tag snapshots på optagelser 5 Snapshot/billede 5 Zoom ind 5 Udtræk af video

Læs mere

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet.

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Klik på det billede du vil bruge og vælg opret/anvend som baggrundsbillede, i værktøjslinien Klik

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac)

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac) Brugervejledning ClaroRead (Mac) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 4 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 6 AFSPIL... 6 STOP... 6 GEM TEKST SOM LYDFIL...

Læs mere

Skrivebordet Windows 10

Skrivebordet Windows 10 Få adgang til Stifinder, Indstillinger og andre apps, du bruger ofte, i venstre side af menuen Start. Hvis du vil se alle dine apps og programmer, skal du vælge Alle apps. Vises der en pil til højre for

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopiering til harddisk.

Sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopiering til harddisk. . Generelt I det følgende beskrives det, hvordan du sikkerhedskopierer dine kortdata. Sikkerhedskopifunktionen kopierer alle data i kortmodulet for alle høstår for den aktuelle database. Sikkerhedskopien

Læs mere

NVR Client system. Bruger Manual. SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk

NVR Client system. Bruger Manual. SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk NVR Client system Bruger Manual SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk 1 Indholdsfortegnelse. Side 3: Side 4-5: Side 6: Side 8: Side 10: Side 11:

Læs mere

EKSPORTER DIN FÆRDIGE FILM

EKSPORTER DIN FÆRDIGE FILM EKSPORTER DIN FÆRDIGE FILM Målet med en film er som regel at andre skal se den. Derfor skal ens sekvens altså det der er klippet sammen på tidslinjen også ud af AVID en igen. Der er grundlæggende to måder

Læs mere

Indhold Outlook Web App... 1

Indhold Outlook Web App... 1 Outlook Web App Outlook Web App (OWA) bruges til at håndtere e-mails og kalendere uden at skulle have Outlook klient programmet installeret. OWA kan bruges på en hvilken som helst computer, der har adgang

Læs mere

Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer.

Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer. Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer. Der er ikke mange billeder, der er perfekte fra starten. Du kan gøre billeder bedre ved hjælp af de værktøjer som vises, når du åbner

Læs mere

Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk.

Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk. Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk. 1. Formål 2. Forudsætninger og installationer 3. Opsætning 4. Start streaming 5. Aflyt streaming 6. Kontakt 1. Formål Mange benytter Winamp ( Nullsoft, Inc.)

Læs mere

IDAP manual Emission

IDAP manual Emission IDAP manual Emission Dato: 08-06-2005 16:32:35 Indhold INDHOLD... 1 1 EMISSION... 2 1.1 KURVER... 2 1.2 RAPPORTER... 5 1.3 DATA REDIGERING... 6 1.3.1 Masse redigering... 7 1.3.2 Enkelt redigering... 10

Læs mere

Brugervejledning til diverse i OS X

Brugervejledning til diverse i OS X Brugervejledning til diverse i OS X Gert Søndergaard 19. august 2003 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion til Mac OS X...3 Flere brugere på samme maskine...3 Dock - den gamle kvikstart...4

Læs mere

Brugervejledning. Stereomikrofon STM10

Brugervejledning. Stereomikrofon STM10 Brugervejledning Stereomikrofon STM10 Indholdsfortegnelse Grundlæggende...3 Oversigt over funktioner...3 Oversigt over hardware...3 Samling...4 Anvendelse af mikrofonen...5 Optagelse af lyd...5 Optagelse

Læs mere

e-konto manual 01.08.2011 e-konto manual Side 1

e-konto manual 01.08.2011 e-konto manual Side 1 e-konto manual 01.08.2011 e-konto manual Side 1 Indhold 1. Overordnet beskrivelse... 3 2. Login... 3 3. Se og ret kundeoplysninger... 4 4. Rediger kontaktoplysninger... 6 5. Skift adgangskode... 7 6. BroBizz-oversigt...

Læs mere

TTS er stolte af at være en del af

TTS er stolte af at være en del af Garanti & support Dette produkt har en ét-års garanti, der dækker over eventuelle problemer ved normalt brug. Hvis apparatet mishandles Easi-Speak Pro eller åbnes, annulleres denne garanti. Alle ud af

Læs mere